Optikerförbundets verksamhetsberättelse januari december 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Optikerförbundets verksamhetsberättelse januari december 2008"

Transkript

1 Sidan 1 av 5 Optikerförbundets verksamhetsberättelse januari december 2008 Verksamhet Optikerförbundet har följt av årsmötet beslutad visionsdokument med vision, strategi, verksamhetsidé och policies för information, utbildning, kvalitet och organisation samt Verksamhetsplan. Optikerförbundet bär fortsatt det ekonomiska och administrativa ansvaret för Optikmuseets samlingar i avvaktan på en permanent lösning. Samlingarna är magasinerade och sköts praktiskt av Stiftelsen Optikmuseet. Genom medverkan i Optikbranschen (ideell förening), branschens paraplyorganisation, fullföljer Optikerförbundet ett flerårigt medlemsbeslut av årsmötet. Optikerförbundet har 50 procent av rösterna. En fördelning av arbetsuppgifter mellan Optikbranschen och Optikerförbundet föreligger. Vision Svensk optometri skall vara Europas främsta. Optikerförbundets arbete i visionens riktning sker genom verksamhetsidén och de områden den är indelad i. De särskilda insatser, som Optikerförbundet gjort, redovisas under respektive område nedan. Strategi Visionen skall uppnås genom utveckling av grundutbildningen, vilket stöds av Optikbranschens stöd till optometrisk forskning, fort- och vidareutbildning samt utökning av yrkesinnehållet, vilket sker i samverkan med Optikbranschen p g a att myndighetspåverkan erfordras. Optikerprogrammens nya utbildnings- och kursplaner enligt Bolognadeklarationen tillämpas från hösten De följer Europeiska Diplomet exklusive examinationsförfarandet, dvs ger akademisk optikerutbildning på hög europeisk nivå. Det är också Optikerförbundets mål. Optikerförbundet arbetar för fort- och vidareutbildning såväl nationellt som internationellt. Därför har Optikerförbundet under året haft ett stort utbud optometrisk fort- och vidareutbildning samt ett poängsystem för fort- och vidareutbildning. Internationellt sker detta genom ordförandeskap för en arbetsgrupp med syfte att analysera och utarbeta riktlinjer för ett poängsystem för fort- och vidareutbildning. Optikerorganisationerna inom EU-området godkände och röstade för arbetsgruppens förslag som numera gäller för hela Europa. Socialstyrelsens utredning om yrkesinnehållet m.m. för leg optiker, som tillkom på Optikerförbundets initiativ, har ännu inte medfört något ställningstagande från regeringen. De två viktigaste frågorna är diagnostiska droppar och förskrivning av optiska synhjälpmedel till barn under åtta år.

2 Sidan 2 av 5 Verksamhetsidé Optikerförbundet skall verka för patientsäkerhet genom utbildning och utveckling av yrkesrollen för leg och blivande optiker. I verksamheten ingår inte frågor av arbetsgivar- och arbetstagarkaraktär eller av kommersiell natur. Verksamhetens inriktning förtydligas genom policies för fyra huvudområden. Patientsäkerhet är utgångspunkt för Optikerförbundet, vilket redovisas under respektive område nedan. Fort- och vidareutbildning samt yrkesfrågor blir därmed det centrala. Optikerförbundet har uppmärksammat Socialstyrelsen på brister i patientsäkerheten vid försäljning över internet utan kontroll av att synundersökning ägt rum inom föreskriven tid samt att ansvarig leg optiker med kontaktlinsbehörighet i regel har saknats. Det har dock inte medfört någon åtgärd m h t Socialstyrelsens bedömning att patientsäkerheten inte är i fara även om författningen överträtts. Beslutet grundas på bristen av rapporterade ögonskador vid användning av kontaktlinser. Socialstyrelsens beslut medför att det i praktiken är fritt att tillhandahålla och försälja kontaktlinser givet att basala hygienkrav innehålls. Tillpassningen är dock alltjämt reglerad. Optikerförbundet samarbetar med övriga optikerorganisationer inom EU genom CLEER projektet, som är presenterat på hemsidan. Syfte är att samla information till grund för vidare uppvaktning i EU samt nationellt angående patientsäkerhet vid nätförsäljning. Genom avgränsning från arbetsgivar-/tagarfrågor och kommersiella frågor har Optikerförbundet en tydlig roll i relation till optikerföretag och detaljistkedjor. Information Informationspolicy: Optikerförbundet skall genom väl utvecklad informationsverksamhet främja medlemmarnas intressen och tillsammans med Optikbranschen påverka utbildningsanordnare samt genom Optikbranschen påverka statsmakter och myndigheter. Branschtidningen Optik ges ut av Optikbranschen. Webbplatsen har fortfarande cirka besök per månad. På webbplatsen kan man anmäla sig till Optikerförbundets kurser och medlemsmöten mm. Särskilda domäner finns för dem, som är intresserade av att bli leg optiker, för Svensk Förening För Företagsoptiker liksom S:ta Lucia Gilles historiska publicering av optikeryrket genom tiderna. Genom söktjänst tillförs hemsidan länkar till artiklar i media om yrket, syn och seende samt synvård, dvs det allmänheten ser av yrket. Den s.k. Blå listan Leg optiker & Optikerbutiker med flera sorteringsordningar finns i webbversion på under Optiker & Optikerföretag, där den uppdateras kontinuerligt. Medlemsmöten har genomförts på flera orter. Optikerförbundet möter Optikerprogrammens studenter, som så gott som samtliga är medlemmar i Optikerförbundet.

3 Sidan 3 av 5 Utbildning Optikerförbundet skall med utgångspunkt i medlemmarnas behov tillsammans med Optikbranschen verka för akademisk optikerutbildning på högsta europeiska nivå. Optikerförbundet skall med utgångspunkt i medlemmarnas behov verka för fort- och vidareutbildning. Fort- och vidareutbildning sker interaktivt över nätet via Replay Learning, som ger ut en serie optometriska CD-baserade kurser på engelska, vilket i Sverige sker i samarbete med Optikerförbundet. Optikerförbundet har genomfört fort- och vidareutbildningskurser inom områdena Fundusundersökning, Binokulärseende och Synsvagsteknik. Den senare kursen erbjuder Optikerförbundet lokalt på flera orter i landet. Optikerförbundet har ett poängsystem för att dokumentera och redovisa antal fort- och vidareutbildningspoäng för respektive leg optiker. Det redovisas på under Optiker & Optikerföretag. I stort sett samma system kommer nu efter europeiskt beslut att gälla bland optikerorganisationerna inom EU. Även poäng från andra kursgivare än Optikerförbundet redovisas. Redovisningen omfattar förutom optiker per butik alternativt stad även en 100-i-topplista för hela landet. Optikerförbundet är representerat i Synfrämjandet och dess forskningsfonds styrelser. Synfrämjandet är avsett för informationsutbyte emellan ögonrelaterade yrken inom hälso- och sjukvården. Optikerförbundet har delat ut ett flertal stipendier till sina medlemmar för u-landsbistånd genom deltagande i Vision for All:s arbete. Internationellt har Optikerförbundet en aktiv roll i European Council of Optometry and Optics, ECOO. Arbetet inom ramen för ECOO syftar mot att stärka och utveckla optikers yrkesinnehåll och möjlighet att verka i de olika länderna. Sverige var representerad genom ordförande i en arbetsgrupp som tagit fram arbetsordning för en europeisk Akademi med syfte att erbjuda fort- och vidareutbildning med början På samma grund är Optikerförbundet engagerat i Nordiskt Optiker Råd, NOR. Presidiet överlämnades under året från Island till Finland för två år framåt. Kvalitet Optikerförbundets medlemmar skall verka för verksamheternas kvalitetscertifiering enligt Optikbranschens Kvalitetsnorm i synvården. Kvalitetsnorm för synvården (version 12) med utgångspunkt i Socialstyrelsens föreskrift Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården, SOSFS 2005:12, finns tillgänglig på Optikbranschens och Optikerförbundets respektive webbplatser. Optikerförbundet och Optikbranschen har gemensamt ansvar för kvalitetsfrågorna. Leg optiker skall författningsenligt medverka i kvalitetsarbetet. Optikerförbundet vill därför från

4 Sidan 4 av 5 patientsäkerhetssynpunkt uppmana medlemmarna att verka för certifiering av kvalitetsnormen genom att delta i kurser samt i det kvalitetsarbete, som föregår certifieringen, och naturligtvis själva certifieringen. Organisation Optikerförbundet skall organisera samtliga leg optiker och optikerstudenter. Optikerförbundet skall ingå som medlem i Optikbranschen. Optikerförbundet har en organisationsgrad på cirka 75 procent bland leg optiker och nära nog 100 procent bland optikerstudenterna. En ökad tillströmning av nya medlemmar har noterats i samband med medlemsträffar och fortbildning m h t att medlemskap erfordras för deltagande. Optikerförbundet är grundare till och medlem i Optikbranschen med 50 procent av rösterna. Optikerförbundet samverkar med Svensk Förening för Företagsoptiker, SFF, som arbetar med yrkesfrågor samt fort- och vidareutbildning av leg optiker. Medlemmarna i SFF är också medlemmar i Optikerförbundet. Samverkan sker även med Stiftelsen Optikmuséet och S:ta Lucia Gille. Ekonomi Optikerförbundet och dess servicebolag har fortsatt en totalt sett god ekonomi.

5 Sidan 5 av 5 Bilaga 1: Valda förtroendemän och medlemskap i organisationer Styrelse: ordförande Olle Lindström vice ordförande, jan - juni Roland Rothman Geir Bergström Tommy Glückman Marie Norström Anna-Karin Dahl Valberedning: Anders Nilsson sammankallande Hillevi Hemphälä Inga-Lill Thunholm-Henriksson Revisorer: Tina Stenhammar lekmannarevisor Marie-Louise Thor-Carlsson lekmannarevisor Ulf Westin Patricie Weis Stämmoombud i bolag: Olof Nesterud Bengt Olsson Lars Norberg Peter Kollin Hel- och delägda bolag: Optotek Service AB Styrelse: VD Medlemskap i organisationer: Optikbranschen (50 procent av rösterna) Nordiskt optikerråd European Council of Optometry and Optics Synfrämjandet och dess forskningsfond aukt revisor aukt revisor, ordinarie ordinarie 100 procents ägande Personalunion med Optikerförbundet Olle Lindström, jan juni Annika Brismar, VD Optikbranschen

Kapitel 8 Samverkande organisationer

Kapitel 8 Samverkande organisationer Kapitel 8 Samverkande organisationer Sammanställt av Peter Preisler, leg optiker Först publicerat på hemsidan 2008 SVERIGES KONTAKTLINSFÖRENING-SKLF. Sveriges Kontaktlinsförening är en unik förening såtillvida

Läs mer

STADGAR FÖR. Sveriges Apoteksförening. Antagna vid medlemsmötet 2011-03- 23

STADGAR FÖR. Sveriges Apoteksförening. Antagna vid medlemsmötet 2011-03- 23 STADGAR FÖR Sveriges Apoteksförening Antagna vid medlemsmötet 2011-03- 23 Innehållsförteckning 1. UPPGIFTER 2. MEDLEMSKAP 3. INTRÄDE 4. UPPHÖRANDE AV MEDLEMSKAP 5. AVGIFTER 6. ÅRSMÖTE 7. RÖSTRÄTT 8. KALLELSE

Läs mer

Stadgar. 1 Ändamål. 2 Medlemskap. Föreningens syfte är att:

Stadgar. 1 Ändamål. 2 Medlemskap. Föreningens syfte är att: STADGAR 2013.08.15 Stadgar för Innovationsledarna (802475-0567), Association for Innovation Management Professionals in Sweden med säte i Stockholm. Föreningen bildades 2013-08-15 och dessa stadgar ändrades

Läs mer

Stadgar för Dataföreningen i Sverige

Stadgar för Dataföreningen i Sverige Stadgar för Dataföreningen i Sverige Sida 1 av 6 Stadgar för Dataföreningen i Sverige Stadgar antagna av Dataföreningen i Sverige vid ordinarie Föreningsstämmor; första gången 29:e mars 2012 samt andra

Läs mer

STADGAR FÖR. Sveriges Apoteksförening. Antagna vid extra årsmöte 2015-08- 19

STADGAR FÖR. Sveriges Apoteksförening. Antagna vid extra årsmöte 2015-08- 19 STADGAR FÖR Sveriges Apoteksförening Antagna vid extra årsmöte 2015-08- 19 Innehållsförteckning 1. UPPGIFTER 2. MEDLEMSKAP 3. INTRÄDE 4. UPPHÖRANDE AV MEDLEMSKAP 5. AVGIFTER 6. ÅRSMÖTE 7. RÖSTRÄTT 8. KALLELSE

Läs mer

Kongress mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet

Kongress mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet Kongress 2011..mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet Vår vision 2018 för hälsa och helhet Introduktion Vision för hälsa och helhet Samtal vid borden; Presentation ; Vem är jag? Reflektion kring Visionen

Läs mer

STADGAR VÄLLINBGY FOLKETS HUS-FÖRENING Stadgar för lokala medlemsföreningar anslutna till Riksorganisationen Folkets Hus och Parker

STADGAR VÄLLINBGY FOLKETS HUS-FÖRENING Stadgar för lokala medlemsföreningar anslutna till Riksorganisationen Folkets Hus och Parker Stadgar för lokala medlemsföreningar anslutna till Riksorganisationen Folkets Hus och Parker 1 NAMN Vällingby Folkets hus förening är en allmännyttig ideell förening. 2 ÄNDAMÅL Föreningens ändamål är att,

Läs mer

SOSFS 2011:9 ersätter

SOSFS 2011:9 ersätter SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och sjukvård, tandvård, socialtjänst och verksamhet enligt LSS oavsett om det är i privat eller offentlig regi vid myndighetsutövning

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Föreningens namn är Ideella föreningen Nätverket Företagsamma kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner och är ett Lokalt Resurs Centrum.

Föreningens namn är Ideella föreningen Nätverket Företagsamma kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner och är ett Lokalt Resurs Centrum. Företagsamma kvinnor Tjörn Orust Stenungsund Stadgar Stadgar för ideella Föreningen Nätverket Företagsamma Kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Ideella

Läs mer

Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 2 apitel 2 Organisation apitel 3 Medlemskap 1 2

Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 2 apitel 2 Organisation apitel 3 Medlemskap 1 2 1 Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 Skuldjouren är en allmännyttig ideell förening öppen för alla som är engagerade i frågor om överskuldsättning, fattigdom och dess konsekvenser. Föreningen är tvärpolitisk

Läs mer

ÅRSMÖTE 25 Årsmötet är Försvarshögskolans Studentkårs högsta beslutande organ.

ÅRSMÖTE 25 Årsmötet är Försvarshögskolans Studentkårs högsta beslutande organ. Stadga för FÖRSVARSHÖGSKOLANS STUDENTKÅR Denna stadga antogs första gången 31 januari 2008. Stadgan reviderades en första gång 3 mars 2010. Denna version av stadga gäller från och med 1 juli 2010. ÄNDAMÅL

Läs mer

Uppdraget. Skolsköterskekongress 2018 Det medicinska uppdraget

Uppdraget. Skolsköterskekongress 2018 Det medicinska uppdraget Uppdraget Skolsköterskekongress 2018 Det medicinska uppdraget Rätt fokus Rätt insatser Kvalitet! Utgångspunkter Vetenskap Beprövad erfarenhet Värdegrund Barnperspektiv Etiska principer Skollagen För medicinska,

Läs mer

Tostan Sverige Stadgar

Tostan Sverige Stadgar Tostan Sverige Stadgar 1. Namn Föreningens namn är Tostan Sverige. 2. Ändamål Tostan Sverige är en ideell förening vars syfte är att stödja den verksamhet som moderorganisationen Tostan bedriver. 3. Verksamhet

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter f allmänna råd r d (SOFS 2011:9) om ledningssystem för f r systematiskt kvalitetsarbete. Träder i kraft 1 januari 2012

Socialstyrelsens föreskrifter f allmänna råd r d (SOFS 2011:9) om ledningssystem för f r systematiskt kvalitetsarbete. Träder i kraft 1 januari 2012 Socialstyrelsens föreskrifter f och allmänna råd r d (SOFS 2011:9) om ledningssystem för f r systematiskt kvalitetsarbete Träder i kraft 1 januari 2012 SOSFS 2011:9 ersätter Socialstyrelsens ledningssystem

Läs mer

NORMALSTADGAR. för. lokal förening. ansluten till organisationen FÖRETAGARNA

NORMALSTADGAR. för. lokal förening. ansluten till organisationen FÖRETAGARNA 1 (6) NORMALSTADGAR för lokal förening ansluten till organisationen FÖRETAGARNA Fastställda av kongressen 2012 2 (6) INNEHÅLL Normalstadgar för lokal förening 1 Inledning 12 2 Namn och ändamål 12 3 Antagande

Läs mer

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde Stadgar reviderade vid årsmöte 2013-04-10 Billingehus, Skövde 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket för Samordningsförbund

Läs mer

London 1629 Spectical Makers Company. Stockholm 1756. Almanack 1802 Gabriel Collin optiker

London 1629 Spectical Makers Company. Stockholm 1756. Almanack 1802 Gabriel Collin optiker OPTIKERUTBILDNINGEN och yrkesutvecklingen Sancta Lucia Gille instiftat 1939 - en historisk tillbakablick delrapporter från St:a Lucia Gille Gillet är en sammanslutning av optiker och yrket närstående personer

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december.

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december. Studentradion i Sverige - Stadgar SENAST ÄNDRADE 2014-10-12 Firma 1 Föreningens firma är Studentradion i Sverige, och förkortas SRS. Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var och en för sig.

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva

Stadgar för Hela Sverige ska leva Stadgar för Hela Sverige ska leva Antagna vid årsmötet 2011-05-10 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva. Föreningen är ideell och partipolitiskt och religiöst obunden. 2 Föreningens

Läs mer

Talmanus till film om stadgar. Se filmen på MUCF:s webbplats

Talmanus till film om stadgar. Se filmen på MUCF:s webbplats Talmanus till film om stadgar Se filmen på MUCF:s webbplats www.mucf.se/stadgar ATT BILDA EN FÖRENING Att bilda en förening är att samlas kring en idé. Det kan vara att man vill förändra något i världen

Läs mer

Psykologstudent Sverige Stadgar

Psykologstudent Sverige Stadgar Psykologstudent Sverige Stadgar 1 Föreningens namn, organisationsnummer och form 1.1 Psykologstudent Sverige, förkortas PS. 1.2 Föreningens organisationsnummer är 802441 7688. 1.3 Föreningen drivs av psykologstudenter,

Läs mer

STADGAR. för Internet Society:s svenska avdelning eller ISOC-SE. Antagna den 16 juni 2014

STADGAR. för Internet Society:s svenska avdelning eller ISOC-SE. Antagna den 16 juni 2014 STADGAR för Internet Society:s svenska avdelning eller ISOC-SE Antagna den 16 juni 2014 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Firma Föreningens svenska namn är Internet Society:s svenska avdelning (ISOC-SE). Föreningens

Läs mer

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010. VERKSAMHETSBERÄTTELSE DISTRIKT NORRBOTTENS Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret. Årets som gick 2 Distriktsverksamheten 3 Distriktstyrelsens

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Information om Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9)

Information om Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9) Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund

Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund 1 Ändamål Förbundets namn är Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund, i det följande kallat Förbundet. Förbundet har till ändamål att tillvarata medlemmarnas

Läs mer

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ Antagna vid årsmöte 2017-04-09 1 Föreningens namn och organisationsnummer Föreningens namn är Feministiskt initiativ Malmö (F!Malmö). Föreningen är registrerad

Läs mer

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla Stadgar reviderade vid extra årsmöte 2018-11-13 Lasse-Maja, Järfälla 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket

Läs mer

STADGAR. Förbundet. Vi Unga

STADGAR. Förbundet. Vi Unga STADGAR Förbundet Vi Unga Vad Är en stadga? Varje förening ska ha stadgar. I stadgarna skall stå vad en förening ska göra, hur den skall arbeta och vilka som kan bli medlemmar. Det skall vara helt klart

Läs mer

NORMALSTADGAR. För släktforskarförening

NORMALSTADGAR. För släktforskarförening Sveriges Släktforskarförbund Framtagna 2011 NORMALSTADGAR För släktforskarförening 1 Föreningens namn Föreningens namn är. 2 Föreningens ändamål Föreningen, är en ideell förening samt politiskt och religiöst

Läs mer

Svar på Socialstyrelsens enkät om landstingens/regionernas ledningssystem avseende systematiskt patientsäkerhetsarbete

Svar på Socialstyrelsens enkät om landstingens/regionernas ledningssystem avseende systematiskt patientsäkerhetsarbete HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-08-28 p 19 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-08-15 HSN 1206-0718 Handläggare: Ann Fjellner Svar på Socialstyrelsens enkät om landstingens/regionernas

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar antagna på årsmötet 20180508 och fastställda på höstmötet 20181211. 1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Hela Sverige Ska Leva Värmland

Läs mer

STADGAR. För. Spädbarnsfonden

STADGAR. För. Spädbarnsfonden STADGAR För Spädbarnsfonden Organisationsnummer: 80 20 12-1193 Stigbergsliden 18 031-387 57 57 www.spadbarnsfonden.se 90 02 12 2 1. Namn Föreningens namn är Spädbarnsfonden. 2. Säte Föreningen har sitt

Läs mer

Antagna vid konstituerande stämma den 17 juni 2004, stadgeändring i punkt 5 och 20 vid stämman den 11 februari 2008.

Antagna vid konstituerande stämma den 17 juni 2004, stadgeändring i punkt 5 och 20 vid stämman den 11 februari 2008. Stadgar Antagna vid konstituerande stämma den 17 juni 2004, stadgeändring i punkt 5 och 20 vid stämman den 11 februari 2008. 1 Firma Föreningens firma är Nätverket för Elektroniska Affärer, förkortat NEA.

Läs mer

STADGAR. för Företagarna Göteborg ansluten till. organisationen FÖRETAGARNA

STADGAR. för Företagarna Göteborg ansluten till. organisationen FÖRETAGARNA STADGAR för Företagarna Göteborg ansluten till organisationen FÖRETAGARNA Dessa stadgar bygger på normalstadgar som ändrades vid kongressen i Umeå 2008. Dessa stadgar godkändes av den nationella föreningens

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Hållbar utveckling genom återanvändning av insamlade gåvor. Genom detta arbete bidrar Emmaus Björkå till att hushålla med jordens resurser.

Hållbar utveckling genom återanvändning av insamlade gåvor. Genom detta arbete bidrar Emmaus Björkå till att hushålla med jordens resurser. 1 Föreningen Emmaus Björkå Föreningens namn är Föreningen Emmaus Björkå. Emmaus Björkå är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som verkar på socialistisk grund. Föreningen Emmaus Björkå

Läs mer

STADGAR. för INSTITUTET FÖR BIOMEDICINSK LABORATORIEVETENSKAP. antagna år 1995 i Stockholm

STADGAR. för INSTITUTET FÖR BIOMEDICINSK LABORATORIEVETENSKAP. antagna år 1995 i Stockholm Institutet för Biomedicinsk Laboratorievetenskap, IBL, 802400-9279 Östermalmsgatan 33 116 24 Stockholm Tel: 08-24 01 30 Epost: kansli@ibl-inst.se Hemsida: http://www.ibl-inst.se STADGAR för INSTITUTET

Läs mer

Stadgar. för Kullaledens vänner förening

Stadgar. för Kullaledens vänner förening Stadgar för Kullaledens vänner förening Föreningen bildad Den 11 november 2014 1 Föreningens syfte och mål Kullaledens Vänner är en ideell, oberoende förening som har till ändamål att värna om Kullaledens

Läs mer

RIKSFÖRENINGEN FÖR SKOLSKÖTERSKOR

RIKSFÖRENINGEN FÖR SKOLSKÖTERSKOR STADGAR RIKSFÖRENINGEN FÖR SKOLSKÖTERSKOR Swedish Association of School Nurses STADGAR för Riksföreningen för skolsköterskor Reviderad 2013 Ändamål 1 Riksföreningen för skolsköterskor är skolsköterskornas

Läs mer

Svenska Folkdansringen Föreningarnas förening

Svenska Folkdansringen Föreningarnas förening sid 1 (6) Svenska Folkdansringen Föreningarnas förening Stadgar för Föreningarnas förening 1 ÄNDAMÅL Föreningarnas förening, i fortsättningen kallad Föreningen, är en förening för alla åldrar, vars ändamål

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

Stadgar för Svensk förening för informationsspecialister

Stadgar för Svensk förening för informationsspecialister Stadgar för Svensk förening för informationsspecialister Fastställda vid ordinarie årsmöte den 7 april 2014 och ordinarie årsmöte den 24 april 2015. Dessa stadgar skall också gälla för föreningens lokalavdelningar.

Läs mer

Stadgar för Systema Uppsala

Stadgar för Systema Uppsala Stadgar för Systema Uppsala Organisations nr: 802508-9049 med hemort i Uppsala Bildad 2016 Systema Uppsalas verksamhetsidé: Föreningens verksamhetsidé är att bedriva självförsvars utbildningar och kurser.

Läs mer

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva Stadgar Antagna vid årsmötet den 26 maj 2016. Hela SVerige ska leva 1 Föreningens status Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är en riksomfattande ideell förening som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 SOSFS 2011:9 träder i kraft..och ersätter 20120101 Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:12) om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

En information om hur det går till att bilda en förening.

En information om hur det går till att bilda en förening. Bilda förening En information om hur det går till att bilda en förening. Att bilda en förening I Sverige finns det ingen lag som kräver att ideella föreningar ska registreras eller godkännas. Det innebär

Läs mer

Riktlinjer för SvSF:s lekmannarevisor

Riktlinjer för SvSF:s lekmannarevisor Riktlinjer för SvSF:s lekmannarevisor Lekmannarevisorns uppdrag Uppdraget som lekmannarevisor liknar i allt väsentligt det uppdrag som yrkesrevisorn har med den skillnaden att yrkesrevisorn fokuserar på

Läs mer

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum.

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. Verksamhetsplan 2019 En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. En stark röst i samhället Sveriges Arkitekter Studenterna ska stötta initiativ

Läs mer

Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete.

Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete. STADGAR FÖR FÖRENINGEN VÄSTERÅS SOPPKÖK Version 4, 2015-10-03 1 Föreningens namn Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till

Läs mer

Stadgar för Edsleskogs Byalag

Stadgar för Edsleskogs Byalag Stadgar för Edsleskogs Byalag Dessa stadgar är antagna av Edsleskogs Byalag vid årsmöte den 3/2 2008 förutom 19 som är antagen vid konstituerande årsmöte 21/10 2007. Allmänna bestämmelser 1 Edsleskogs

Läs mer

Stadgar för Riksorganisationen Män för Jämställdhet

Stadgar för Riksorganisationen Män för Jämställdhet Stadgar för Riksorganisationen Män för Jämställdhet Antagna vid årsmöten 2016-04-23 och 2016-10-15 1. Inledning Män för Jämställdhet (MfJ) är en partipolitiskt och religiöst obunden riksorganisation. 2.

Läs mer

Stadgar v 2.0. Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10. Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna

Stadgar v 2.0. Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10. Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna Stadgar v 2.0 Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10 Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna STADGEGRUPPEN Lena Ståhl, ordförande Stadgegruppen Ylva Sundkvist, föreningens ordförande Esbjörn

Läs mer

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT Rapport fra n projektgruppen med sektion SKKT Deltagare Inga.Lill Sparr RKKT Kamran Nourafkan Lena Morgan Ulla-Britt Lindholm Tanja Wijkmark RKKT Under 2010 och 2011 har diskussioner om ett eventuellt

Läs mer

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 1 Förbundets namn och ställning Förbundets namn är Svenska Vitiligoförbundet. Förbundet är religiöst och partipolitiskt obundet. Förbundet har sitt säte

Läs mer

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga Lagstiftning om samverkan kring barn och unga en sammanfattning Samverkan är nödvändig för många barn och unga. Därför finns det bestämmelser om samverkan i den lagstiftning som gäller för socialtjänsten,

Läs mer

Stadgar för SYLF Blekinge

Stadgar för SYLF Blekinge Stadgar för SYLF Blekinge Erkänd som lokalavdelning av Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF). Senast ändrade vid SYLF Blekinges årsmöte 20:e januari 2016 och ändringen godkänd av SYLF:s styrelse XX månad

Läs mer

Stadgar för Registrars.se, Ideell Förening

Stadgar för Registrars.se, Ideell Förening Stadgar för Registrars.se, Ideell Förening 1 Firma Föreningens namn är Registrars.se, Ideell Förening. 2 Ändamål Registrars.se är en icke vinstdrivande intresseförening, med syfte att arbeta för en svensk

Läs mer

Stadgar. för Unga Rörelsehindrade Stockholm

Stadgar. för Unga Rörelsehindrade Stockholm Stadgar för Unga Rörelsehindrade Stockholm Fastställd på årsmöte 12 april 2014 1 Uppstart av region mom 1: Förbundsstyrelsen (FS) godkänner bildandet av en ny region. En ansökan skicks till FS. Den ska

Läs mer

STADGAR. 1 Förbundets namn Förbundets namn är Motorhistoriska Riksförbundet, (nedan kallat MHRF).

STADGAR. 1 Förbundets namn Förbundets namn är Motorhistoriska Riksförbundet, (nedan kallat MHRF). STADGAR 1 Förbundets namn Förbundets namn är Motorhistoriska Riksförbundet, (nedan kallat MHRF). 2 Förbundets ändamål och verksamhet Motorhistoriska Riksförbundet är en politiskt obunden ideell sammanslutning

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen 1 (5) Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Inom hälso- och sjukvården skall kvaliteten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Ledningen för hälso- och sjukvård ska organiseras så

Läs mer

RIKTLINJER FÖR STYRELSENS ARBETE

RIKTLINJER FÖR STYRELSENS ARBETE RIKTLINJER FÖR STYRELSENS ARBETE Dessa riktlinjer ges ut av Distriktssköterskeföreningen i Sverige (DSF) som hjälpmedel för styrelsearbetet i de lokala distriktssköterskeföreningarna. Riktlinjerna uppdateras

Läs mer

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet 2012-03-27 1 Namn Föreningens namn är ULI Geoforum. 2 Ändamål ULI Geoforum är en ideell förening med syfte att sprida och effektivisera

Läs mer

Förslag till ändring av stadgarna!

Förslag till ändring av stadgarna! Förslag till ändring av stadgarna 2014-02-18 Styrelsen har tagit fram förslag till ändring av stadgarna enligt följande sidor. Styrelsen har gått igenom stadgarna och sett behov av att modernisera språket

Läs mer

STADGAR. för INSTITUTET FÖR BIOMEDICINSK LABORATORIEVETENSKAP. antagna år 1995 i Stockholm

STADGAR. för INSTITUTET FÖR BIOMEDICINSK LABORATORIEVETENSKAP. antagna år 1995 i Stockholm Institutet för Biomedicinsk Laboratorievetenskap, IBL 802400-9279 Västberga allé 9, 8 tr 126 30 Hägersten Tel: 08-24 01 30 Epost: kansli@ibl-inst.se Hemsida: http://www.ibl-inst.se STADGAR för INSTITUTET

Läs mer

Att bilda en förening

Att bilda en förening Att bilda en förening Här hittar du information om hur man startar en förening och om vilka uppgifter styrelsen och styrelsens ledamöter har. Förberedelser För att kunna bilda en förening måste det finnas

Läs mer

Stadgar för branschföreningen SWESEC, Svenska Säkerhetsföretag

Stadgar för branschföreningen SWESEC, Svenska Säkerhetsföretag Stadgar för branschföreningen SWESEC, Svenska Säkerhetsföretag 1 Föreningens ändamål Föreningens ändamål är att vara ett för svenska säkerhetsföretag gemensamt branschorgan bestående av branschorganisationer

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2010

VERKSAMHETSPLAN 2010 VERKSAMHETSPLAN 2010 Enligt styrelsebeslut 2010-02-05 1(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kapitelrubrik Sid nr FRAMSIDA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 FÖRENINGENS SYFTE OCH MÅL 3 ORGANISATION 3 EKONOMI 4 KOMMITTÉERNA

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Ledning (Landstingets ledningsstab) +46155247636 2013-02-20 LS-LED13-120-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

Föreningen kan i fullgörandet av sin uppgift verka genom ett helägt servicebolag.

Föreningen kan i fullgörandet av sin uppgift verka genom ett helägt servicebolag. STADGAR för den ideella föreningen ByggDialog Dalarna 1 Ändamål ByggDialog Dalarna är en ideell förening med ändamål att inom Dalarnas län utifrån alla aktörers perspektiv arbeta proaktivt för att bidra

Läs mer

Stadgar för Riksföreningen för klinisk cytologi

Stadgar för Riksföreningen för klinisk cytologi Riksföreningen för klinisk cytologi Sid; 1(5) Stadgar för Riksföreningen för klinisk cytologi antagna vid årsmötet den 7 april 1981 och ändrade vid årsmötet 1988, 1990, 1996, 1998, 2000, 2002, 2003, 2005

Läs mer

Yttrande avseende förslag till Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vårdgivares systematiska patientsäkerhetsarbete, dnr 4.1.

Yttrande avseende förslag till Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vårdgivares systematiska patientsäkerhetsarbete, dnr 4.1. Punkt 25 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2016-11-21 Diarienummer SU 2016-04087 Förvaltning/enhet Handläggare: Ali Khatami Till styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Yttrande avseende förslag till

Läs mer

Stadgar NTF Gävleborg

Stadgar NTF Gävleborg Stadgar NTF Gävleborg Styrelsens förslag till nya stadgar för NTF Gävleborg. Beslutsordning. Beslut om stadgeändring skall ske på två på varandra följande årsmöten, varav ett skall vara ordinarie. Minst

Läs mer

Stadgar F! Västerås Antagna av årsmöte

Stadgar F! Västerås Antagna av årsmöte 1 Föreningens namn och organisationsnummer Föreningens namn är Feministiskt initiativ Västerås (F! Västerås), organisationsnummer 802495-3799. 2 Föreningens säte F! Västerås säte är Västerås kommun. 3

Läs mer

Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen och akademier

Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen och akademier Sveriges Arkitekter Sveriges Arkitekters stämma 2014 Föredragningspunkt 6 INSTRUKTIONER FÖR NÄMNDER, VALBEREDNING OCH AKADEMIER Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen

Läs mer

Stadgar för Livgardets kamratförening

Stadgar för Livgardets kamratförening 2018-02-22 Sida 1 av 5 Stadgar för Livgardets (Första gången beslutade vid föreningens årsmöte 2018-04-19) (Senaste ändring vid xxxxx) Föreningens ändamål är att verka för 1. att främja kamratskap mellan

Läs mer

Direktiv för kvalitet och patientsäkerhet inom skolhälsovården

Direktiv för kvalitet och patientsäkerhet inom skolhälsovården Direktiv för kvalitet och patientsäkerhet inom skolhälsovården Ledningssystem för kvalitet och säkerhet Hälso- och sjukvårdslagen stadgar att insatserna ska vara av god kvalitet och att kvaliteten i verksamheten

Läs mer

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens

Läs mer

Säkerhets och försvarsföretagen Stadgar. Föreslag till stämman 2015:2, 2015:3

Säkerhets och försvarsföretagen Stadgar. Föreslag till stämman 2015:2, 2015:3 Säkerhets och försvarsföretagen Stadgar Föreslag till stämman 2015:2, 2015:3 1 1 Föreningens namn Föreningens namn är Säkerhets och försvarsföretagen, nedan kallad SOFF. 2 Föreningens säte Föreningen har

Läs mer

1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Föreningen har sitt säte i Stockholm.

1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Föreningen har sitt säte i Stockholm. Stadgar 1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Föreningens ändamål Föreningen ska som en del av Röda Korsets

Läs mer

stadgar för Göteborgsdistriktet

stadgar för Göteborgsdistriktet stadgar för Göteborgsdistriktet Stadgar för Göteborgsdistriktet av Amnesty International Detta dokument består av nationella standardstadgar för distrikt inom amnesty international, samt de lokala tillägg

Läs mer

Myndighetens syn på. utbildningsplan och kursplaner

Myndighetens syn på. utbildningsplan och kursplaner Myndighetens syn på utbildningsplan och kursplaner 1 2 Utgiven av Myndigheten för yrkeshögskolan 2012 Dnr: YH 2012/3 ISBN-nr: 978-91-87073-03-8 Grafisk form: Markant Reklambyrå AB Myndighetens syn på utbildningsplan

Läs mer

Närvarande: 36 stycken medlemmar enligt separat deltagarlista bilaga 1.

Närvarande: 36 stycken medlemmar enligt separat deltagarlista bilaga 1. PROTOKOLL EKERÖ BÅTKLUBB Årsmöte den 24 februari 2016 i TräSjö-gården, Ekerö, Närvarande: 36 stycken medlemmar enligt separat deltagarlista bilaga 1. 1 Årsmötets öppnande Ordföranden Göran Thingvall hälsade

Läs mer

Riktlinje för delegering av läkemedelshantering. Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery MAS

Riktlinje för delegering av läkemedelshantering. Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery MAS Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för delegering av läkemedelshantering Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery MAS Godkänd av Monica Holmgren chef Vård-

Läs mer

Lidingö Båtförbunds stadgar i lydelse (5) S T A D G A R för Lidingö Båtförbund fastställda

Lidingö Båtförbunds stadgar i lydelse (5) S T A D G A R för Lidingö Båtförbund fastställda Lidingö Båtförbunds stadgar i lydelse 2013-11-21 1 (5) S T A D G A R för Lidingö Båtförbund fastställda 2013-11-21 1 NAMN Lidingö Båtförbund, stiftat den 14 maj 1935, är ett ideellt, gemensamt förbund

Läs mer

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet STADGAR 1 (5) 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto Centralförbundet för de gamlas väl ry. Föreningens hemort är Helsingfors. I dessa stadgar omtalas föreningen som förbundet. 2

Läs mer

SOSFS 2005:12 (M) Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2005:12 (M) Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS (M) frfattningssam lingföreskrifter Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening (VARF) Stadgar

Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening (VARF) Stadgar Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening (VARF) Stadgar 1 Föreningens firma Föreningens firma är Västerås Astronomi- och RymdforskningsFörening. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till ändamål

Läs mer

Program med mål och riktlinjer för privata utförare

Program med mål och riktlinjer för privata utförare med mål och riktlinjer för privata utförare 1 1 Bakgrund 1.1 Kommunallagens krav på program Kommuner får enligt kommunallagens 10 kap. 1 lämna över verksamhet till privata utförare. Gentemot kommuninvånarna

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd

Nya föreskrifter och allmänna råd Nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för det systematiska kvalitetsarbetet beslutade och publicerade träder i kraft den 1 januari 2012 Bakgrund Varför behövde de nuvarande föreskrifterna

Läs mer

Stadgar för Sveriges Cytodiagnostiker

Stadgar för Sveriges Cytodiagnostiker Stadgar för Sveriges Cytodiagnostiker antagna vid årsmötet den 7 april 1981 och ändrade vid årsmötet 1988, 1990, 1996, 1998, 2000, 2002, 2003, 2005, 2007 och 2009, 2015. Ändamål 1 Sveriges Cytodiagnostiker

Läs mer

ORGANISATIONSGUIDE FÖR BRIDGEKLUBBEN ALLIANS (Föreningen)

ORGANISATIONSGUIDE FÖR BRIDGEKLUBBEN ALLIANS (Föreningen) ORGANISATIONSGUIDE FÖR BRIDGEKLUBBEN ALLIANS (Föreningen) 1 INLEDNING 1.1 SYFTE Syftet med organisationsguiden (guiden) är att ge föreningens medlemmar och funktionärer en samlad information om hur föreningen

Läs mer

Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län

Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län STADGAR Vision avd. 200 Region Örebro län ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Mom 1. Vision avd. 200 är en lokal förening för tjänstemän anställda hos Region Örebro län.

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2017-5-24 Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Arbetsplan. Förslag planering:

Arbetsplan. Förslag planering: Arbetsplan Vi använder följande referenslitteratur: Civilförsvarsförbundets egna skrifter samt, om cirkeldeltagarna vill, även boken Styrelsearbete i ideella föreningar författad av David Gustafsson. Sammankomst

Läs mer