Urban Management Kurs 6, hösten 2005

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Urban Management Kurs 6, hösten 2005"

Transkript

1 Inbjudan till ledningsprogram Urban Management Kurs 6, hösten 2005 Ledarskap och strategier för lokal och regional utveckling För beslutsfattare, chefer och experter För lokal och regional utveckling Utveckling av kommunens attraktivitet och konkurrenskraft Helhetssyn, ledarskap, processledning, politisk förankring, finansiering, partnerskap Nya former för ledning och samverkan Stad- och tätortsutveckling, regional utveckling, lokalt entreprenörskap Nya förutsättningar för beslutsfattande, planering och byggande Start 30 augusti 2005 Högberga gård, Lidingö

2 Urban management Ledarskap och strategier för lokal och regional utveckling Många kommuner står inför stora strukturförändringar av näringsliv och service. Den framtida välfärdsutvecklingen beror i allt högre grad på kommunens egen handlingsförmåga att själva och tillsammans med andra parter formulera realistiska visioner och handlingsprogram, initiera projekt och förändringsprocesser samt genomföra fattade beslut. Detta förutsätter ett aktivt förhållningssätt på både kort och lång sikt såväl vad gäller kommunens ekonomi som den byggda och sociala miljön. Politiskt förtroendevalda, tjänstemän och experter på ledande nivåer kan genom ett aktivt agerande spela en avgörande roll för kommunens långsiktiga utveckling. Det kräver analys, dialog, samverkan, processkunnande och förhandlingskompetens ett aktivt management. Vi kallar det Urban management ledarskap och strategier för lokal och regional utveckling. Förutsättningarna för kommunalt beslutsfattande och kommunal verksamhet genomgår stora förändringar. En allt mer internationaliserad ekonomi, regional utveckling och konkurrens förändrar etablerade roller, spelregler och handlingsutrymmen. En ökad konkurrens mellan kommuner och regioner ger i sig nya utmaningar. Demokratiska förändringar och näringslivets omstrukturering ställer frågan om en attraktiv livsmiljö i fokus. Växande kommuner och regioner får kapacitetsproblem medan en överstor serviceapparat och infrastruktur skapar problem i stagnerande regioner. En kommunal planering som bedrivs efter invanda mönster och traditionella metoder riskerar att bli ifrågasatt och verkningslös. Hållbar stadsoch regionutveckling med nya aktörer, krav och frågeställningar kräver förändrade arbetsmetoder. Det gäller även i hög grad förvaltning och styrning av offentlig verksamhet, som skolor, sjukhus, fritids- och kulturanläggningar.

3 Vi breddar deltagandet Vi kan se tillbaka på fem uppskattade högskolekurser i Urban management sedan Vi erbjuder nu ett nytt program med start i augusti Det riktar sig till kommunala, landstingskommunala och regionala beslutsfattare, chefer och experter. Men också till ledande företrädare för andra parter, till exempel statliga och privata aktörer, som i samverkan med kommuner, landsting och regioner bidrar till att skapa en attraktiv och konkurrenskraftig livsmiljö. Programmet är inriktat på praktisk tillämpning, med betoning på tvärsektoriellt samarbete, kommunikation och processledning. Kursens syfte är att genom omvärldsanalys, praktiska exempel, projekt- och seminarieövningar ge kursdeltagarna förtrogenhet med de nya villkor och förutsättningar som råder för kommuner, landsting, företag och intressenter på lokal och regional nivå. Avsikten är att kursdeltagarna skall kunna dra slutsatser och göra tillämpningar av kursinnehållet i sin dagliga verksamhet. Vi har bearbetat erfarenheterna från tidigare kurser och erbjuder härmed något som vi tror svarar mot efterfrågan i många kommuner och regioner. Kursen varvar teori och praktik genom föreläsningar, studiebesök, litteraturöversikter, seminarieövningar, förhandlingsspel och korta övningsuppgifter. Inbjudna gästföreläsare och diskussionspartners delger med utgångspunkt från genomförda projekt och processer lärdomar som kan appliceras på lokal nivå. I kursen behandlas lednings- och managementproblematik i såväl den mindre avflyttningsorten som i den expansiva inflyttningsorten. Välkomna! Håkan Sörman VD Sveriges Kommuner och Landsting

4 Huvudinnehållet i de fyra blocken Block aug 1 sept 2005 Nya förutsättningar och villkor Introduktion. Omvärldsanalys och samhällsförändringar. Från regelstyrning och restriktionsplanering till processmanagement och private-public-partnership. Kommunerna och framtiden en aktuell omvärldsbild. Översikt av aktuell befolkningsutveckling, ekonomiska, sociala och tekniska förändringar som kräver nya förhållningssätt och arbetsmetoder. Intern och extern benchmarking en översikt. Trender inom internationella politikområden, till exempel stadspolitik, sammanhållningspolitik, New Urbanism. Deltagarnas egna frågeställningar och utvecklingsprojekt. Kort studieresa i Storstockholmsområdet. Block september 2005 Nya aktörer samhällsbyggnad som process Kommunerna som arena för konflikt eller samverkan? Kommunernas strategiska uppgift och ansvar. Politisk förankring och förhandling, konfliktlösning och koncensusbyggande. Nya aktörer och förväntningar. Fastighetsutvecklare, handelsetablerare, lobbyister och andra privata aktörer. Om gemensamma mål i samhällsbyggnadsprocessen och samverkan i praktiken. Miljöintresset hinder eller möjlighet för tillväxt och utveckling? Kommunala och regionala intressen och samspelet med företag och stat när det gäller konkurrens och tillväxt. Ledarskapets villkor, relationen politiker tjänstemän.

5 Block oktober 2005 Stadsutveckling och lokal identitet utvecklingsstrategi och image Tillämpad helhetssyn i stadsplanering och trafikplanering. Stadsutveckling som strategi för regional utveckling och ekonomisk tillväxt. Staden som identitet och varumärke att vidareutveckla den egna ortens särart. Kultur som bärare av nya näringar. Att bygga framgång på lokala och regionala tillgångar. Trafik och stadsmiljö nya lösningar och synsätt. Omstrukturera och/eller utveckla ekonomiska förutsättningar och möjligheter. Block december 2005 Ledarskapets villkor att gå från ord till handling, praktiska visioner och metoder, finansiering Att genomföra mål och visioner från förankring till genomförande. Ledarskap baserat på samtal, processledning och partnerskap. Rollfördelning mellan olika aktörer och intressenter. Om initiativets makt och kommunikationens betydelse. Genomgång av deltagarnas egna frågeställningar och projekt.

6 Om programmet Processinriktat program med syfte att utveckla ledarskap och strategier för lokal och regional utveckling. Vi rekommenderar att flera deltagare från varje kommun medverkar samtidigt, gärna med olika kompetenser och roller. Målgrupp Vänder sig till Dig som är kommunal eller landstingskommunal beslutsfattare exempelvis kommun/landstingschef, stadsbyggnadschef, näringslivschef, kulturchef, teknisk chef, utvecklingschef, planeringschef, gatuchef, fastighetschef, miljöchef, socialchef, stadsträdgårdsmästare, trafikchef, stadsarkitekt eller motsvarande samt ledande företrädare för kommunala trafik-, bostads-, fastighets- och näringslivsbolag. Begränsat deltagarantal. Anmälningarna bekräftas i den ordning de kommer in. Deltagande med blandade ledningsteam med olika roll och yrkesinriktning rekommenderas. Omfattning Fyra kursblock om två till tre dagar vardera. Kursen anordnas på Högberga Gård på Lidingö utanför Stockholm Teori varvas med praktikexempel och egen medverkan. Kortare skriv- och presentationsuppgifter förekommer, vilka kan fungera som stöd i kommunens eget utvecklingsarbete. Kompletterande längre studieresa med belysning och tillämpning av kursens innehåll kan anordnas för dem som så önskar.

7 Problemställningar och analyser konkretiseras med verkliga tillämpningar och projektredovisningar. Seminarieformen medger att blockens övernattningskvällar kan utnyttjas till uppföljningar och diskussioner. Deltagarna har möjlighet att under kursperioden presentera och bearbeta egna aktuella frågeställningar. Externa resurspersoner kan efter de medverkandes intresse och behov inbjudas till frågestunder och informella diskussioner. Kursintyg ges efter genomgången utbildning. Deltagare med akademisk examen kan efter genomgångna arbetsuppgifter tillgodoräkna sig 5 högskolepoäng. Programledning Sten Åke Bylund, Sveriges Kommuner och Landsting Jerker Söderlind, arkitekt MSA, tekn dr, KTH, Stockholm Håkan Jersenius, civilingenjör. KTH och Småstadens Arkitekter AB Litteratur Kurslitteraturen består av ett kurskompendium per block, utvalda böcker och skrifter samt material från deltagarna. Exempel på kurslitteratur: Spela roll en bok om lokal och regional utveckling. Sveriges Kommuner och Landsting. Vägen till Ja en nyckel till framgångsrika förhandlingar. Roger Fischer, William Ury, Bruce Patton. Charrette. Tre åkturer med den lilla kärran. Göran Cars. Det är möjligt! Inspirationsbok för attraktivt och hållbart samhällsbyggande. Att mobilisera för regional tillväxt. Lars Christensen, Peter Kempinsky (red). Studentlitteratur 2004 Tre litteraturkompendier med sammanfattningar och utdrag ur aktuell forskning, debatt, böcker, tidskrifter och projektredovisningar. Ledarskap i kommuner forskningsstrukturer och tankeföda från chefsberättelser. Svenska Kommunförbundet.

8 Genomförande Kursavgift Programmet kostar kr + moms för en deltagare. Om två eller flera personer från samma kommun deltar, kostar programmet kr + moms per deltagare. I kursavgiften ingår undervisning, kurskompendium, övningsuppgifter och litteratur. Internatavgift (helpension) kr/dygn inkl moms tillkommer. Tid och plats Första kursblocket startar torsdag 30 augusti Högberga Gård, Grindstigen 5, Lidingö, tfn , e-post: info@hogberga.se. Vägbeskrivning: Kollektivtrafik: T-bana till Ropsten, Lidingöbanan linje 21 till Högberga station. Bil: Väg 227 (Södra Kungsvägen) mot Gåshaga, efter 6 km tag av till Högbergavägen, följ skyltar märkta Högberga Gård. Anmälan Anmälan görs med bifogad anmälningstalong senast den 1 augusti. Anmälan är bindande. Kursdeltagarna bereds plats i den ordning anmälningarna kommer in. Upplysningar Innehåll: Sten Åke Bylund, tfn , mob , fax , epost: sten.ake.bylund@skl.se. Jerker Söderlind, KTH, tfn , mob , fax , epost jerker@infra.kth.se. Praktiska arrangemang (även anmälan): Inger Engström, tfn , fax , epost: inger.engstrom@skl.se

9 Exempel på föreläsare ur tidigare kurser Åke E Andersson, professor, KTH Göran Cars, professor, KTH Stellan Lundström, professor, KTH Janne Sandahl, adj professor, KTH Jerker Söderlind, arkitekt MSA, tekn. dr., KTH Kurt Psilander, proprefekt, KTH Leif Edvinsson, UNIC, Lunds Universitet Lena Lindström, teknisk chef i Örnsköldsviks kommun Magnus Nilsson, Svenska Naturskyddsföreningen Matts Heijbel, Storytellers Per Kågefors, affärsutvecklare inom upplevelseindustrin, Regionförbundet Kalmar län Gunnar Falkemark, professor, Göteborgs Universitet Hans Gillgren, arkitekt MSA, Gillark, Sundsvall Eva Sjölin, stadsbyggnadschef, Lomma kommun Hans Ekström, kommunalråd, Eskilstuna kommun Cortina Lange, chef för kulturmiljöavdelningen på Skansen Torbjörn Einarsson, arkitekt MSA, Arken Arkitekter, Stockholm Matthew Hardy, PhD, INTBAU Peter Eklund, länsexpert i regional utveckling, Länsstyrelsen i Södermanlands län Krister Sernbo, Ekologigruppen, Stockholm Susanne Rikardsson, utvecklingschef, MKB Fastighets AB, Malmö Anna Wersåll, Stockholms Handelskammare Sten I M Svensson, SIMS Maknadskonsult Eva Jansson, projektledare, Botkyrka Kommun

10 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Stockholm Tfn

11 Sänds till: Sveriges Kommuner och Landsting, Inger Engström, Stockholm. Tfn , Fax Anmälan till: Urban management ledningsprogram, hösten 2005 på Högberga gård i Lidingö. Sista anmälningsdag 1 augusti. Jag önskar logi på Högberga gård, internatavgift kr + moms per dygn Namn Befattning/förtroendevald Kommun/organisation/företag Förvaltning/avdelning eller motsvarande Adress Postnummer, postort Utdelningsadress (om annan än ovan) Telefon Fax E-post Mobilnummer

12 Faxa anmälan till Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Stockholm Tfn

Statens Controllerutbildning

Statens Controllerutbildning Statens Controllerutbildning 2007 Återkoppling Omvärlden Controllerrollen Analys och användning av resultat Förändringsarbete Verktyg och metoder Kvalificerad utbildning i verksamhetsstyrning E konomistyrningsverket

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN TILL SEMINARIUM VÄRDESKAPANDE FÖRHANDLINGAR

VARMT VÄLKOMMEN TILL SEMINARIUM VÄRDESKAPANDE FÖRHANDLINGAR Värdeskapande förhandlingar Hur skapar vi förutsättningar att genomföra stora investeringar i infrastruktur och andra betydelsefulla samhällsinvesteringar Hur får vi igång byggandet? INBJUDAN Seminarium

Läs mer

Samtliga nämnder, styrelser och förvaltningar Kommunala stiftelser/bolag Landstinget Länsstyrelsen

Samtliga nämnder, styrelser och förvaltningar Kommunala stiftelser/bolag Landstinget Länsstyrelsen 2007-02-15 07/14 Samtliga nämnder, styrelser och förvaltningar Kommunala stiftelser/bolag Landstinget Länsstyrelsen ATT ARBETA MED PROJEKT Utvecklingsprogrammet för dig som leder eller arbetar med projekt

Läs mer

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Göteborg

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Göteborg rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå== = ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Göteborg Inledning Sedan 2011 krävs

Läs mer

Stöd för vuxna anhöriga till personer med psykisk ohälsa 7,5 högskolepoäng grundnivå, Vt 2017 Stockholm

Stöd för vuxna anhöriga till personer med psykisk ohälsa 7,5 högskolepoäng grundnivå, Vt 2017 Stockholm Stöd för vuxna anhöriga till personer med psykisk ohälsa 7,5 högskolepoäng grundnivå, Vt 2017 Stockholm Stöd för vuxna anhöriga till personer med psykisk ohälsa, 7,5 högskolepoäng Inledning Psykisk ohälsa

Läs mer

Statens Controllerutbildning

Statens Controllerutbildning Kursinbjudan Statens Controllerutbildning 2015 Statens Controllerutbildning Arbetar du som controller i staten och vill utvecklas i din roll? Statens controllerutbildning ger dig verktygen att utveckla

Läs mer

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Ht 2015 Stockholm

Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Ht 2015 Stockholm rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå== = ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Högskoleutbildning i LSS - lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 7,5 högskolepoäng, Ht 2015 Stockholm Inledning Sedan 2011

Läs mer

Temadag om alternativa drivmedel och fordonstekniker

Temadag om alternativa drivmedel och fordonstekniker Inbjudan Inbjudan Temadag om alternativa drivmedel och fordonstekniker Tid: 2 november 2006, kl. 09.00 14.45 Plats: Kommunförbundet Västernorrland, Härnösand eller via webb-tv Välkomna till en temadag

Läs mer

Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i. Värdebaserat ledarskap 7,5 högskolepoäng, Vt 2016

Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i. Värdebaserat ledarskap 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i Värdebaserat ledarskap 7,5 högskolepoäng, Vt 2016 Värdebaserat ledarskap, 7,5 högskolepoäng Inledning Chef- och ledarskap är avgörande för hur väl

Läs mer

STOCKHOLM ON THE MOVE

STOCKHOLM ON THE MOVE STOCKHOLM ON THE MOVE UtställninG, debatter, seminarier och workshops om StockholmreGionens framtida utveckling 22 november 2012 24 mars 2013 på FärGfabriken STOCKHOLM O N T H E M O V E InnehållsförteckninG

Läs mer

Inbjudan till Mentorutbildning. - ett program inom ramen för GRs Projekt Framtidens Ledare

Inbjudan till Mentorutbildning. - ett program inom ramen för GRs Projekt Framtidens Ledare Inbjudan till Mentorutbildning - ett program inom ramen för GRs Projekt Framtidens Ledare GR Mentorutbildning hösten 2003 Inom ramen för Framtidens ledare erbjuder GR hösten 2003 en Mentorsutbildning för

Läs mer

Statens Controllerutbildning

Statens Controllerutbildning Kursinbjudan Statens Controllerutbildning 2016 Statens Controllerutbildning Arbetar du som controller i staten och vill utvecklas i din roll? Statens controllerutbildning ger dig verktygen att utveckla

Läs mer

MANAGEMENTPROGRAM FÖR SHR SÖDRAS MEDLEMSFÖRETAG

MANAGEMENTPROGRAM FÖR SHR SÖDRAS MEDLEMSFÖRETAG SHR Södra och Fernia Consulting AB MANAGEMENTPROGRAM FÖR SHR SÖDRAS MEDLEMSFÖRETAG PROGRAMBESKRIVNING Program 2010/11 Bakgrund/Syfte Södra Sverige blir alltmer konkurrensutsatt, men är också ett tillväxtområde

Läs mer

Vi ses på Urbant Forum

Vi ses på Urbant Forum VI STÄDER Vi ses på Urbant Forum Urbaniseringen är en av vår tids tydligaste trender. Det skapar både möjligheter och utmaningar för svenska städer. Under den nationella inspirationsdagen som vi kallar

Läs mer

Miljöledning. ett verktyg för hållbar utveckling. Onsdag 18 maj 2005 i Uddevalla Sveriges första EMAS-registrerade kommun

Miljöledning. ett verktyg för hållbar utveckling. Onsdag 18 maj 2005 i Uddevalla Sveriges första EMAS-registrerade kommun Erfarenhetsutbyte för kommuner och andra offentliga organisationer Onsdag 18 maj 2005 i Uddevalla Sveriges första EMAS-registrerade kommun Hälften av Sveriges kommuner arbetar med miljöledning i delar

Läs mer

Fastighetsföretagande i offentlig sektor 2016

Fastighetsföretagande i offentlig sektor 2016 VÄLKOMMEN TILL Fastighetsföretagande i offentlig sektor 2016 Högskolekursen för yrkesverksamma inom offentliga fastighetsföretag och organisationer vänder sig i första hand till dig som är fastighetschef,

Läs mer

Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i

Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i Socialrätt för arbetsledare - rättssäkerhet och kvalitet inom äldreomsorg, individ- och familjeomsorg och omsorger om personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Att Leda som Kvinna. Ett program som hjälper dig att hitta ditt eget bästa sätt att leda som kvinna

Att Leda som Kvinna. Ett program som hjälper dig att hitta ditt eget bästa sätt att leda som kvinna Att Leda som Kvinna Ett program som hjälper dig att hitta ditt eget som kvinna Att Leda som Kvinna Ett program som hjälper dig att som kvinna Syftet med programmet är att ge förutsättningar, kunskaper

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll.

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Ledarutveckling Du är viktig! Vi vill ge dig som arbetar med människor i grupp och dig som är aktiv i en organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Som cirkelledare, förtroendevald,

Läs mer

Juridik för nyvalda - PBL och ansvarsfrågor

Juridik för nyvalda - PBL och ansvarsfrågor 2014-12-17 15/15 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Byggnadsnämnden (motsv) Juridik för nyvalda - PBL och ansvarsfrågor BAKGRUND/ SYFTE En genomgång av huvudpunkterna

Läs mer

AKTUALITETSDAG FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE (LSS)

AKTUALITETSDAG FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE (LSS) 2006-03-03 06/35 Socialnämnden (motsv) LSS-enheten Landstinget AKTUALITETSDAG FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE (LSS) BAKGRUND/SYFTE INNEHÅLL Enligt önskemål inbjuder härmed Gävleborgs Kommuner

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR CHEF.

TILL DIG SOM ÄR CHEF. TILL DIG SOM ÄR CHEF. Vi ska skapa en. e s l e v e l p p u v i t i s po Till dig som arbetar eller söker arbete som chef i Söderköpings kommun. LEDARSKAPET- EN NYCKEL TILL FRAMGÅNG Du som är eller vill

Läs mer

Ledarutvecklingsprogram

Ledarutvecklingsprogram Kalmarsundsregionens arbetsgivarring erbjuder i samverkan med Indigo Management Ledarutvecklingsprogram UGL + 2+2+2+2+1 dagar Hur hanterar du att bli chef över dina tidigare kollegor? Vilken ledarstil

Läs mer

Inbjudan till utbildning Förhandlingsteknik Kamp eller samarbete? - En utbildning för chefer inom privat och offentlig sektor -

Inbjudan till utbildning Förhandlingsteknik Kamp eller samarbete? - En utbildning för chefer inom privat och offentlig sektor - Inbjudan till utbildning Förhandlingsteknik Kamp eller samarbete? - En utbildning för chefer inom privat och offentlig sektor - Passa på att gå en av Sveriges bästa utbildningar inom Förhandlingsteknik

Läs mer

Statens Controllerutbildning

Statens Controllerutbildning Kursinbjudan Statens Controllerutbildning 2017 Statens Controllerutbildning Arbetar du som controller i staten och vill utvecklas i din roll? Statens controllerutbildning ger dig verktygen att utveckla

Läs mer

en UNIK möjlighet att delta i ett livsförändrande utvecklings-program som kan ta din karriär till nya höjder

en UNIK möjlighet att delta i ett livsförändrande utvecklings-program som kan ta din karriär till nya höjder Om du redan är chef och ledare och vill utvecklas vidare så är här en UNIK möjlighet att delta i ett livsförändrande utvecklings-program som kan ta din karriär till nya höjder Projektet Balans På Ledande

Läs mer

Inbjudan. Inspirationsdag Hälsofrämjande skolutveckling. Konferens den 27 mars 2003 kl 09.00-16.00

Inbjudan. Inspirationsdag Hälsofrämjande skolutveckling. Konferens den 27 mars 2003 kl 09.00-16.00 Inbjudan Inspirationsdag Hälsofrämjande skolutveckling Konferens den 27 mars 2003 kl 09.00-16.00 Biograf Draken Olof Palmes plats, Järntorget Folkets Hus, Göteborg Registrering och kaffe från kl 08.30

Läs mer

Samtliga nämnder och styrelser Personalchefen

Samtliga nämnder och styrelser Personalchefen 2007-02-05 07/35 Samtliga nämnder och styrelser Personalchefen AKTUALITETSDAG INOM ARBETSRÄTTENS OMRÅDE BAKGRUND/SYFTE Under dagen kommer två huvudsakliga ämnesområden att behandlas. Det första avser förslaget

Läs mer

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken Högskolan Kristianstad Uppdrag AB NY HET MBA i praktiken MBA i praktiken Ett utvecklingsprogram i framkant som utvecklar dig och din organisation på riktigt! Programmet genomförs under sju månader i internatform

Läs mer

Valideringsdelegationen inbjuder till ett möte där tillfälle ges att framföra åsikter och göra inspel i frågor som rör utveckling av validering.

Valideringsdelegationen inbjuder till ett möte där tillfälle ges att framföra åsikter och göra inspel i frågor som rör utveckling av validering. 2006-11-21 07/12 Vänligen vidarebefordra till fackliga företrädare Kommunstyrelsen Skolstyrelsen (motsv) fvb till byskolor Socialnämnden (motsv) Fackliga företrädare Komvux Arbetsförmedlingen Länsarbetsnämnden

Läs mer

Kommuners Öppna Ledarskapsprogram

Kommuners Öppna Ledarskapsprogram Kommuners Öppna Ledarskapsprogram Vi erbjuder ett öppet ledarutvecklingsprogram för dig som vill utveckla ditt ledarskap genom en ökad förståelse för dig själv och de sammanhang du som ledare verkar i.

Läs mer

Att implementera regionala strategier. Vad krävs?

Att implementera regionala strategier. Vad krävs? Att implementera regionala strategier Vad krävs? Peter Kempinsky Christina Johannesson FBA, Augusti 2008 Strategier för regional tillväxt Norrbottens län har tagit fram många regionala strategier men dom

Läs mer

Grundkurs elektronisk handel

Grundkurs elektronisk handel Inbjudan till... Grundkurs elektronisk handel 9-10 april i Stockholm Grundkurs elektronisk handel Vad behöver man veta när man ska införa elektronisk handel (e-handel)? Detta är en grundkurs som riktar

Läs mer

Barn och ungdomar med allvarliga sexuella beteendeproblem

Barn och ungdomar med allvarliga sexuella beteendeproblem Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i Barn och ungdomar med allvarliga sexuella beteendeproblem 7,5 högskolepoäng grundnivå VT 2015 Stockholm Barn och ungdomar med allvarliga sexuella

Läs mer

Välkommen till konferens den 27 november

Välkommen till konferens den 27 november Välkommen till konferens den 27 november Är kommunala och regionala vänortssamarbeten dörröppnare för svenska företag och deras exportaffärer? Kina är idag Sveriges viktigaste marknad i Asien och får en

Läs mer

Kartläggning och åtgärder vid dyslexi

Kartläggning och åtgärder vid dyslexi Sidan 1 av 5 PM Version 4 Fortbildning Kartläggning och åtgärder vid dyslexi Inläsningstjänst startar en utbildningsverksamhet inom området läs- och skrivsvårigheter och dyslexi. Under våren 2014 planeras

Läs mer

Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch

Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch Nu har du möjlighet att bli delägare i landets främsta utvecklingsarena för det gröna näringslivet Hos oss får företag inom världens viktigaste

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

Inbjudan till Masterclass i e-dialog för tjänstemän i syfte utveckla den egna organisationens e-dialog och öka kompetensen inom området.

Inbjudan till Masterclass i e-dialog för tjänstemän i syfte utveckla den egna organisationens e-dialog och öka kompetensen inom området. INBJUDAN 2015-08-24 1 (5) Sektionen för demokrati och styrning Anders Nordh Inbjudan till Masterclass i e-dialog för tjänstemän i syfte utveckla den egna organisationens e-dialog och öka kompetensen inom

Läs mer

Att förebygga och hantera konflikter i arbetslivet

Att förebygga och hantera konflikter i arbetslivet Att förebygga och hantera konflikter i arbetslivet Vill du bli bättre på att förstå och hantera mellanmänskliga friktioner och konflikter på arbetsplatsen? Förbättra din förmåga att förebygga konflikter?

Läs mer

Facklig utbildning. Kursprogram 2011

Facklig utbildning. Kursprogram 2011 Facklig utbildning Kursprogram 2011 CENTRALA BAS- OCH FORTSÄTTNINGSKURSER De centralt anordnade fackliga kurserna och temadagarna kommer att genomföras i Stockholm i Läkarförbundets egen konferenslokal

Läs mer

Coachande ledarskap 2014-12-22 15/19. OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till

Coachande ledarskap 2014-12-22 15/19. OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till 2014-12-22 15/19 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder och styrelser Människor har en inneboende potential som de ibland inte själva är medvetna

Läs mer

LATHUND 2004-01-20 1. BAKGRUND Ett övergripande mål för Mölndals kommun är att skapa en tydlig identitet för Mölndal, och säkra en fortsatt framgångsrik och hållbar utveckling i en viktig del av Västra

Läs mer

Hjälp - tiden räcker inte till!

Hjälp - tiden räcker inte till! 2014-06-24 14/67 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder och styrelser BAKGRUND Hamnar du ofta i stressade situationer eller upplever du att du inte

Läs mer

Inbjudan till nätverk för förtroendevalda för utveckling av medborgardialoger (RS/146/2015)

Inbjudan till nätverk för förtroendevalda för utveckling av medborgardialoger (RS/146/2015) Tjänsteskrivelse 1(1) Regionstyrelsen Samordningskansliet 2015-01-19 Charlotte Funseth Tfn: 063-14 75 51 E-post: charlotte.funseth@regionjh.se Inbjudan till nätverk för förtroendevalda för utveckling av

Läs mer

2013-02-15 13/35. Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget Länsstyrelsen

2013-02-15 13/35. Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget Länsstyrelsen 2013-02-15 13/35 Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget Länsstyrelsen Engelska för kommun och offentlig sektor Utveckla ditt ordförråd i engelska med inriktning på kommun och

Läs mer

Att samverka när barn och unga misstänks fara illa Om sekretess, anmälningsplikt, socialnämndens utredningar och metoder för bra samverkan

Att samverka när barn och unga misstänks fara illa Om sekretess, anmälningsplikt, socialnämndens utredningar och metoder för bra samverkan 2014-12-19 15/36 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Skolstyrelsen (motsv) Socialnämnden (motsv) Landstinget Om sekretess, anmälningsplikt, socialnämndens utredningar

Läs mer

Mångfaldsstrategiskt ledarskap Att leda för inkludering och mångfald

Mångfaldsstrategiskt ledarskap Att leda för inkludering och mångfald 2014-12-15 15/11 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser Mångfaldsstrategiskt ledarskap Att leda för inkludering och mångfald BAKGRUND/ SYFTE

Läs mer

Gilla kommunen En dag om sociala medier i offentlig sektor

Gilla kommunen En dag om sociala medier i offentlig sektor 2014-11-21 15/22 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser Gilla kommunen En dag om sociala medier i offentlig sektor BAKGRUND/ SYFTE De sociala

Läs mer

Utbildning i modern riskhantering Enterprise Risk Management ERM

Utbildning i modern riskhantering Enterprise Risk Management ERM Utbildning i modern riskhantering Enterprise Risk Management ERM 15 16 mars 2016 18 19 oktober 2016 Målgrupp För dig som, både inom näringsliv och offentlig förvaltning ansvarar för verksamhetsstyrning,

Läs mer

Dialog med medarbetare Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla vardagen och få motiverade medarbetare

Dialog med medarbetare Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla vardagen och få motiverade medarbetare 2014-11-21 15/16 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder och styrelser Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla vardagen och få motiverade

Läs mer

Arkitektur för ett åldrande samhälle (Architecture for an Ageing Society)

Arkitektur för ett åldrande samhälle (Architecture for an Ageing Society) Kursnr: AD222V Arkitektur för ett åldrande samhälle (Architecture for an Ageing Society) alternativa boendeformer för äldre delmoment förlagda till Vigs Ängar, Ystad kommun Kursbeskrivning, HT09, 090914-100115:

Läs mer

Stadsutveckling Den goda staden projektet

Stadsutveckling Den goda staden projektet 2008-10-17 Vägverket 1 Stadsutveckling Den goda staden projektet NVF 8 oktober 2008 Torbjörn Suneson I veckan blev Louise Eriksson doktor i psykologi Vardagsrutinen styr bilisters beteende Attityder och

Läs mer

Mångfaldsstrategisk rekryteringsprocess Hur en inkluderande arbetsplatskultur gör att vi kan tillvarata kompetenser

Mångfaldsstrategisk rekryteringsprocess Hur en inkluderande arbetsplatskultur gör att vi kan tillvarata kompetenser 2014-12-15 15/10 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser Mångfaldsstrategisk rekryteringsprocess Hur en inkluderande arbetsplatskultur gör

Läs mer

Fakta och praktisk info Plats: Tid: Pris 1: Pris 2: I priset ingår: InneBAndyKonvenT 2010 16 1 7 april Boende Anmälan och betalning

Fakta och praktisk info Plats: Tid: Pris 1: Pris 2: I priset ingår: InneBAndyKonvenT 2010 16 1 7 april Boende Anmälan och betalning innebandykonvent 2010 16 17 april Bäst även utanför plan bli en attraktiv samarbetspartner Svenska Innebandyförbundet har glädjen att traditionsenligt bjuda in till vårt konvent i samband med SM-finalerna

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Lär dig leda ditt företag till tillväxt Du som är eller ska bli ledare i ett företag som är medlem

Läs mer

Konferens: Skapa en effektivare verksamhet

Konferens: Skapa en effektivare verksamhet Konferens: Skapa en effektivare verksamhet 20 21 november i Stockholm Effektivitet är ett begrepp som diskuterats under lång tid i den offentliga sektorn men har fått ytterligare en skjuts i och med digitalisering

Läs mer

Migration och familjeperspektiv 7,5 högskolepoäng avancerad nivå Vt 2017 Stockholm

Migration och familjeperspektiv 7,5 högskolepoäng avancerad nivå Vt 2017 Stockholm Migration och familjeperspektiv 7,5 högskolepoäng avancerad nivå Vt 2017 Stockholm Migration och familjeperspektiv, 7,5 högskolepoäng En tvärprofessionell utbildning för personal inom hälso- och sjukvård

Läs mer

Ledarskap - ta nästa steg

Ledarskap - ta nästa steg 2014-12-09 15/31 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder och styrelser Ledarskap - ta nästa steg BAKGRUND/ SYFTE Utbildningen riktar sig till dig som

Läs mer

Handledarutbildning - med inriktning mot arbete med familjehem och kontaktfamiljer 15 högskolepoäng, Ht 2015 Vt 2016

Handledarutbildning - med inriktning mot arbete med familjehem och kontaktfamiljer 15 högskolepoäng, Ht 2015 Vt 2016 Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i Handledarutbildning - med inriktning mot arbete med familjehem och kontaktfamiljer 15 högskolepoäng, Ht 2015 Vt 2016 Handledarutbildning - med inriktning

Läs mer

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen STÄLLNINGSTAGANDE 2019-03-15 Vårt ärendenr: 1 (5) Sektionen för infrastruktur och fastigheter Emma Ström Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen Sammanfattning SKL anser att anslagen

Läs mer

Ett helt nytt affärsutvecklingsprogram för företag som: Vill utveckla Ledning och Styrning Vill sticka ut på marknaden Vågar Vilja Växa

Ett helt nytt affärsutvecklingsprogram för företag som: Vill utveckla Ledning och Styrning Vill sticka ut på marknaden Vågar Vilja Växa Ett helt nytt affärsutvecklingsprogram för företag som: Vill utveckla Ledning och Styrning Vill sticka ut på marknaden Vågar Vilja Växa Anmälan t o m 31 oktober 2013 - är uppföljaren till det mycket uppskattade

Läs mer

Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer?

Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer? Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer? Eva Hägglund Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sveriges Kommuner och Landsting 1 Hållbar stadutveckling SKL:s Positionspapper

Läs mer

Utbildning i modern riskhantering Enterprise Risk Management ERM

Utbildning i modern riskhantering Enterprise Risk Management ERM Utbildning i modern riskhantering Enterprise Risk Management ERM 12 13 mars 2013 22 23 oktober 2013 Målgrupp För dig som, både inom näringsliv och offentlig förvaltning ansvarar för verksamhetsstyrning,

Läs mer

/30. Socialnämnden (motsv) Äldreomsorgen INSPIRATIONSDAG HUR KAN VI FÅ EN VERKSAMHET MED GOD KVALITET OCH EKONOMI I BALANS?

/30. Socialnämnden (motsv) Äldreomsorgen INSPIRATIONSDAG HUR KAN VI FÅ EN VERKSAMHET MED GOD KVALITET OCH EKONOMI I BALANS? UTBILDNINGSAVDELNINGEN 2006-01-26 06/30 Socialnämnden (motsv) Äldreomsorgen INSPIRATIONSDAG HUR KAN VI FÅ EN VERKSAMHET MED GOD KVALITET OCH EKONOMI I BALANS? BAKGRUND Under 14 år har Kvalitid arbetat

Läs mer

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Längd: Utbildningen omfattar två dagar (internat) samt tre fristående dagar. Datum: 17-18 augusti, 24 september, 22 oktober samt 14 januari 2016. Ort

Läs mer

Utbildning i modern riskhantering Enterprise Risk Management ERM

Utbildning i modern riskhantering Enterprise Risk Management ERM Utbildning i modern riskhantering Enterprise Risk Management ERM 18 19 mars 2014 16 17 oktober 2014 Målgrupp För dig som, både inom näringsliv och offentlig förvaltning ansvarar för verksamhetsstyrning,

Läs mer

Förvaltningarnas chefsutvecklingsaktiviteter

Förvaltningarnas chefsutvecklingsaktiviteter Västra Götalandsregionens regiongemensamma Chefsutvecklingskarta Målgrupp Förvaltningschef Områdeschef Chef över chef 1:a linjens chef Stabschef P r o Västra Götalandsregionens introduktionsprogam Kvalificerat

Läs mer

Informationsbrev. Plats Yxtaholms slott i Flens kommun (yxtaholmsslott.se)

Informationsbrev. Plats Yxtaholms slott i Flens kommun (yxtaholmsslott.se) Till Ordförande i landstingsstyrelsen och kommunstyrelser Landstingsdirektören samt kommudirektörer som beslutat delta i utbildningssatsningen Att investera i framtiden. Informationsbrev Välkommen till

Läs mer

Tillväxtföretag i Västernorrland

Tillväxtföretag i Västernorrland Tillväxtföretag i Västernorrland Tillväxtföretag i Västernorrland Syfte Projektets huvudsyfte är att skapa fler konkurrenskraftiga och växande företag, en växande lokal ekonomi och fler arbetstillfällen

Läs mer

Utbildning i modern riskhantering Enterprise Risk Management ERM

Utbildning i modern riskhantering Enterprise Risk Management ERM Utbildning i modern riskhantering Enterprise Risk Management ERM 12 13 mars 2013 22 23 oktober 2013 Målgrupp För dig som, både inom näringsliv och offentlig förvaltning ansvarar för verksamhetsstyrning,

Läs mer

Inbjudan till SLU:s utbildning - Att leda samverkan

Inbjudan till SLU:s utbildning - Att leda samverkan Personalavdelningen Gruppen för hållbart ledarskap i akademin 2018.02-13 till SLU:s utbildning - Att leda samverkan Härmed inbjuds du som arbetar med samverkansfrågor inom SLU - och som vill lära dig mer

Läs mer

Kurs i omvårdnad vid urininkontinens

Kurs i omvårdnad vid urininkontinens 2012-03-06 12/43 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen/ samtliga sjuksköterskor Socialnämnden (motsv) MAS Kurs i omvårdnad vid urininkontinens BAKGRUND/SYFTE Kursens

Läs mer

Syfte och målgrupp. Metodik och upplägg. LT 5 syftar till att stärka och utveckla det egna ledarskapet och skapa mervärde inom egen verksamhet.

Syfte och målgrupp. Metodik och upplägg. LT 5 syftar till att stärka och utveckla det egna ledarskapet och skapa mervärde inom egen verksamhet. LT 5 LT 5 är till för dig med minst 5 års erfarenhet av att verka i rollen som chef och ledare. För dig som söker nya perspektiv, vill öka kunskapen om andra verksamheter och finslipa skickligheten i ditt

Läs mer

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 4 december drar vi igång!

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 4 december drar vi igång! Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 4 december drar vi igång! Nu startar vi Region Skånes fjärde affärsutvecklingsprogram för vård- och omsorgsföretag!

Läs mer

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 6 november drar vi igång!

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 6 november drar vi igång! Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 6 november drar vi igång! Nu startar vi Region Skånes fjärde affärsutvecklingsprogram för vård- och omsorgsföretag!

Läs mer

Du - ett varumärke. Bygg ditt personliga varumärke och stärk ditt professionella rykte. Umeå 17-18 mars 2010

Du - ett varumärke. Bygg ditt personliga varumärke och stärk ditt professionella rykte. Umeå 17-18 mars 2010 Du - ett varumärke Umeå 17-18 mars 2010 Curomed Utbildning, Håkmark 213, 905 91 UMEÅ, tel 090-38375, fax 090-38331 e-post info@curomed.se, www.curomed.se 1 DU ETT VARUMÄRKE Du - Ett Varumärke Ditt personliga

Läs mer

2006-02-06 06/38 VAD GÖR VI FÖR ATT MÖTA KRAVET PÅ ENERGIOMSTÄLLNING TILL ETT GRÖNARE SAMHÄLLE? SKA VI SITTA OCH VÄNTA ELLER VAD KAN VI GÖRA REDAN NU?

2006-02-06 06/38 VAD GÖR VI FÖR ATT MÖTA KRAVET PÅ ENERGIOMSTÄLLNING TILL ETT GRÖNARE SAMHÄLLE? SKA VI SITTA OCH VÄNTA ELLER VAD KAN VI GÖRA REDAN NU? UTBILDNINGSAVDELNINGEN 2006-02-06 06/38 Kommunstyrelsen Samhällsbyggnadsnämnden (motsv) Miljönämnden (motsv) Byggnadsnämnden (motsv) Skolstyrelsen (motsv) Planeringskontoret Fastighetskontoret Energirådgivare

Läs mer

IFG. unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien

IFG. unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien IFG Ett unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) Mer än 45 år av ledarskapsutveckling ifg består av 15 exklusivt utvalda medlemmar, alla rekommenderade av IVAs

Läs mer

Dialog med medarbetare Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla vardagen och få motiverade medarbetare

Dialog med medarbetare Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla vardagen och få motiverade medarbetare 2014-04-03 14/42 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder och styrelser Dialog med medarbetare Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla

Läs mer

Socialrätt för arbetsledare - rättssäkerhet och kvalitet inom äldreomsorg, individ- och familjeomsorg och omsorger om personer med

Socialrätt för arbetsledare - rättssäkerhet och kvalitet inom äldreomsorg, individ- och familjeomsorg och omsorger om personer med Socialrätt för arbetsledare - rättssäkerhet och kvalitet inom äldreomsorg, individ- och familjeomsorg och omsorger om personer med funktionsnedsättning 7,5 högskolepoäng grundläggande nivå, Ht 2017 Webbaserad

Läs mer

RUFS erfarenheter från samverkan i regional fysisk planering

RUFS erfarenheter från samverkan i regional fysisk planering RUFS 2010 - erfarenheter från samverkan i regional fysisk planering Reglab 3 september 2014 Bette Malmros och Ulrika Palm TMR i Stockholms läns landsting Tillväxt, miljö och regionplanering Dagens presentation

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Vad får människor att växa i Kalmar län? 8 oktober 2015, Forum, Oskarshamn

Vad får människor att växa i Kalmar län? 8 oktober 2015, Forum, Oskarshamn Vad får människor att växa i Kalmar län? 8 oktober 2015, Forum, Oskarshamn Vad får människor att växa i Kalmar län? 8 oktober 2015, Forum, Oskarshamn Globalisering, urbanisering och digitalisering spås

Läs mer

Executive Program in Consultancy Management Ett utvecklingsprogram för konsultchefer

Executive Program in Consultancy Management Ett utvecklingsprogram för konsultchefer Executive Program in Consultancy Management 2018 Ett utvecklingsprogram för konsultchefer Start 24 april 2018 Styrkan med Executive Program in Consultancy Management är att det hanterar de strategiska

Läs mer

CERTIFIKAT PERSONAL- ADMINISTRATION

CERTIFIKAT PERSONAL- ADMINISTRATION CERTIFIKAT PERSONAL- ADMINISTRATION KURSER FÖR NYA HR-MEDARBETARE Introduktion till personalarbete & rekrytering Medarbetarutveckling Ekonomi för PA- området Människokunskap Introduktion till arbetsrätten

Läs mer

Information för anmälan till distansutbildning

Information för anmälan till distansutbildning Information för anmälan till distansutbildning Förebyggandets konst - föräldrastöd 7.5 högskolepoäng, Kurskod: FH401U Statens folkhälsoinstitut i samarbete med Örebro universitet inbjuder till en distansutbildning

Läs mer

En gemensam och sektorsöverskridande målbild är förutsättningen för en attraktiv och hållbar stads utveckling.

En gemensam och sektorsöverskridande målbild är förutsättningen för en attraktiv och hållbar stads utveckling. NYCKLAR TILL FRAMGÅNGSRIK STADSUTVECKLING! En gemensam och sektorsöverskridande målbild är förutsättningen för en attraktiv och hållbar stads utveckling. Dokumentation från ett samtal i projektet Den Goda

Läs mer

Förändringsledare och coach

Förändringsledare och coach INBJUDAN Sida 1 (5) Produktionslyftets tredagarskurs Förändringsledare och coach Att leda förändring genom ett coachande och involverande förhållningssätt Preliminärt program 20 21 mars och 9 maj 2019

Läs mer

Mötesplats social hållbarhet

Mötesplats social hållbarhet Mötesplats social hållbarhet Invigning 11 mars 2014 #socialhallbarhet Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Cecilia Garme moderator Johan Carlson Generaldirektör, Folkhälsomyndigheten Ulrika Johansson

Läs mer

KTH Stadsbyggnadsakademin. Program hösten okt: Vilken stad vill vi ha 2030? 8 dec: Res Publica i Stockholm Riktade halvdagsseminarier,

KTH Stadsbyggnadsakademin. Program hösten okt: Vilken stad vill vi ha 2030? 8 dec: Res Publica i Stockholm Riktade halvdagsseminarier, KTH Stadsbyggnadsakademin. Program hösten 2009. 22 okt: Vilken stad vill vi ha 2030? 8 dec: Res Publica i Stockholm Riktade halvdagsseminarier, studieresa till Spanien Välkommen! Välkommen till KTH Stadsbyggnadsakademin

Läs mer

Projektledning i byggprocessen

Projektledning i byggprocessen BYGG & FASTIGHET E t t a f f ä r s o m r å d e i n o m S T F Projektledning i byggprocessen 27 oktober 2010-15 februari 2011 STF KOMPETENSINFO NR 341/2009 En kvalificerad projektledarutbildning som riktar

Läs mer

Human arkitektur & stadsplanering

Human arkitektur & stadsplanering Human arkitektur & stadsplanering - exempel och verktyg från en praktiker diskussion (m) norrmalmsavdelningen 2012-10-30 Torbjörn Einarsson arkitekt SAR MSA Vad vill vi, vad bör vi diskussion (m) norrmalmsavdelningen

Läs mer

Facebook-skola, steget vidare

Facebook-skola, steget vidare 2013-06-24 13/63 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser BAKGRUND/ SYFTE Facebook har idag över 4,5 miljoner användare i Sverige, varav 3,1

Läs mer

Utveckling Nordost

Utveckling Nordost Utveckling Nordost 2011-2013 Nordöstra Göteborg En fjärdedel av Göteborgs yta - 112 km² Var femte göteborgare 90 000 Global ung befolkning Ledig mark Natur och kultur Infrastruktur Bakgrund Sammanhållning

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

IFG. unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien

IFG. unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien IFG Ett unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) Mer än 45 år av ledarskapsutveckling ifg består av 15 exklusivt utvalda medlemmar, alla rekommenderade av IVAs

Läs mer

Utbildning av mellanchefer/arbetsledare på scenkonstinstitutionerna 2013

Utbildning av mellanchefer/arbetsledare på scenkonstinstitutionerna 2013 2012-09-19 Programutkast för Utbildning av mellanchefer (MCU) 2013 Utbildning av mellanchefer/arbetsledare på scenkonstinstitutionerna 2013 Mellanchefsrollen är speciell: Att både ha ansvaret för resultat

Läs mer