Passionerat arbete för säkerhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Passionerat arbete för säkerhet"

Transkript

1 80 år av säkerhet

2 2 80 år av säkerhet Passionerat arbete för säkerhet Fysiska krockprov i full skala kompletterar utvecklingsingenjörernas krocksimuleringar. Omfattande forskning för ökad säkerhet och trygghet. Volvo och säkerhet hänger ihop. Så tänker jag och på samma sätt har mina företrädare tänkt ända sedan starten Jag har en stark känsla av att hela Volvokoncernen är stolt över den kunskap och erfarenhet 80 års arbete med säkerhet har gett. Det har i hög grad påverkat vårt sätt att utveckla produkter och tjänster. Det har lett till att vi många gånger introducerat banbrytande lösningar, som ökat säkerheten i och kring våra produkter. Grunden i vårt säkerhetsarbete utgörs av djup kunskap om olycksförlopp, som våra ingenjörer tar till sig genom att samla uppgifter om olyckor med våra produkter. Genom årens lopp har det blivit tusentals olycksstudier. Dessa kunskaper gör det möjligt att utveckla nya generationer av tunga fordon, som alltid är säkrare än sina föregångare. Förbättrade produkter har också gett effekt. Olycksstatistiken visar att konstruktionslösningar som bättre säkerhetsbälten, krockkuddar och energiupptagande hytter, starkt bidragit till att antalet dödsolyckor har halverats i Europa de senaste 30 åren, samtidigt som transportvolymerna fördubblats och det totala antalet olyckor ökat. Vi kommer även i fortsättningen att arbeta för att minska konsekvenserna av olyckor. Men med stora förbättringar bakom oss, ser vi att den stora potentialen nu ligger i att förhindra att olyckor inträffar. Det riktar uppmärksamheten mot det mänskliga beteendet. Många års forskning visar att just beteendet ligger bakom majoriteten av olyckorna. Ouppmärksamhet i trafiken står ensamt för mer än 50 procent av olyckorna. Med hjälp av vår erfarenhet, forskning på olycksföre byggande lösningar och ny teknik, utrustar vi nu fordonen med ett stort antal funktioner som hjälper föraren eller operatören att kunna koncentrera sig på att utföra sin uppgift på ett säkert sätt. En del av dem finns beskrivna i denna broschyr. Vi är som sagt stolta över vårt kunnande och vi är övertygade om att ha bidragit till att Sverige har den säkraste trafiken i hela världen och att landet har djärvheten att sätta upp en nollvision för antalet trafikdödade. Ny teknik öppnar nya möjligheter och vi kommer att fortsätta göra vårt yttersta för att bidra till att trafiken i världen blir säkrare. Leif Johansson VD och Koncernchef

3 80 år av säkerhet 3 Telematik är ett viktigt forskningsområde för ökad säkerhet Säker och enkel manövrering i hamnar med Volvo Penta IPS och joystick. Alla i en buss behöver både komfort och säkerhetsbälten. Säkerhetspolicy Volvos produkter kännetecknas av SÄKERHET. Volvo skall förse sina kunder med produkter, som uppfyller de hårdaste kraven på säkerhet. Volvo skall uppfattas som en ledande tillverkare av säkra fordon och transportprodukter, maskiner och utrustning.

4 80 år av säkerhet Säkerhet - en del av vår kultur Volvokoncernens slagprov för lastbilshytter infördes 1960, innan lagkrav kom. Säkerhetsarbetet handlar mycket om att förbättra samspelet mellan Volvokoncernens produkter och omgivande trafikanter i en komplex trafikmiljö. Volvokoncernens utvecklingsresurser arbetar med allt mer sofistikerade säkerhetssystem för både användarna av produkterna och människorna omkring dem. Grundprincipen för allt konstruktionsarbete är och måste vara: säkerhet. Detta uttalande av Volvokoncernens grundare har varit en ledstjärna för utvecklingen av nya produkter sedan starten på 1920-talet och gjort Volvo liktydigt med säkerhet i världens ögon. Många unika säkerhetslösningar har introducerats. En av de viktigaste uppfinningarna för att minska skador på förare och passagerare är trepunktsbältet. Idag är användningen självklar i de flesta typer av vägfordon, och ett lagkrav i flertalet länder, men år 1959 väckte det sensation när Volvo som första biltillverkare i världen monterade trepunktsbältet som standard i alla sina bilar. År 1960 införde Volvokoncernen säkerhetsprovning av lastbilshytter, en provning som under lång tid var avsevärt mer avancerad än lagkraven. År1969 startade vårt team för olycksundersökningar. Sedan dess har teamet undersökt tusentals olyckor och analyserat orsakerna. Erfarenheterna av detta arbete har tagits tillvara i bland annat vår produktutveckling. På 1970-talet kom allt fler unika säkerhetsdetaljer på lastbilarna och bussarna, till exempel energiupptagande ratt och trepunkts säkerhetsbälte med elektronisk låsning. Modell efter modell har introducerats, var och en säkrare än den modell den ersatte, och på 1990-talet kom nyheter som airbags i lastbilar och olika slags underkörningsskydd. Den tidiga utvecklingen på säkerhetsområdet var inriktad på så kallad passiv säkerhet system som avser att lindra de åkandes skador vid en olycka. Från 1980-talet har fokus allt mer varit på förebyggande och aktiva säkerhetssystem, något som accentuerats allt mer de senaste decennierna i takt med utvecklingen inom IT-området. Fler och fler system assisterar föraren till en säkrare manövrering, medan andra system införs som kan gripa in i akuta situationer. Inom området samspel mellan männniska och maskin är Volvokoncernen världsledande. Våra utvecklings- och forskningsresurser arbetar med att utveckla allt mer sofistikerade säkerhetssystem för förare, passagerare och människorna runt om fordonen i en mer och mer komplex trafikmiljö. En allt oroligare värld har inneburit att säkerhetsarbetet idag även omfattar begreppet trygghet. Det handlar om egenskaper och system, som bland annat minskar risken för överfall eller stöld av last. Även på detta område arbetar våra forskare och ingenjörer intensivt.

5 80 år av säkerhet 5 Säkerheten i en båt kräver en motor med hög tillförlitlighet. God runtom-sikt är viktig för säkerheten. Vårt mål är att alla våra motorer ska ha 100 procents driftsäkerhet. ESP (Electronic Stability Program) hjälper föraren att hantera fordonet vid till exempel för hög hastighet in i en kurva. Krockkuddar är viktiga säkerhetsdetaljer i lastbilar. FUPS främre underkörningsskydd för att lindra konsekvenserna för personbilar vid krock med bussen. Enkel säkerhet ett rött säkerhetsbälte som syns när det används. För säkrare manövrering är en backningskamera ett utmärkt hjälpmedel. Utbildning av förare är ett viktigt led i säkerhetsarbetet..

6 6 80 år av säkerhet Egna olycksutredningar i 40 år Sedan starten har Volvo Lastvagnars team för olycksutredning studerat mer än olyckor på plats och flera tusen olyckor i hela världen med hjälp av rapporter och journaler. Varje gång larmet går om en olycka i göteborgsområdet med en lastbil eller buss av märket Volvo involverad, larmas också Volvos team för olycksutredningar. Då kan alla viktiga faktorer kring olyckan och dess uppkomst studeras på plats. Teamet har utrett mer än olyckor, med lastbilar eller bussar inblandade, in i minsta detalj redan på olycksplatserna. Andra svåra olyckor har granskats i efterhand genom att fordonen har undersökts på verkstäder samt med hjälp av rapporter från polis, räddningstjänst och sjukhus. Det kan handla om olyckor som inträffat var som helst i världen. Den senaste rapporten från teamet berör olyckor mellan lastbilar och oskyddade trafikanter, det vill säga gående och åkande på tvåhjuliga fordon. Parallellt med undersökningar av verkliga olyckor sker ständigt fysisk provning på provbanor och i säkerhetslaboratorier. I produktutvecklingen utförs avancerad virtuell provning. Allt detta bildar en omfattande erfarenhet. Den sammanlagda kunskapen om hur fordonen beter sig i olika situationer och vad som händer i olika slags olyckor, utgör en värdefull bas för den vidare produktutvecklingen. Kunskapen bidrar också till en säkrare global trafikmiljö genom att den används av samhällets aktörer. Genom att ordna säkerhetsseminarier och delta i olika samarbetsprojekt, ges våra forskare och ingenjörer möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter och lära av andra. De nya avancerade system, som utvecklas för att hjälpa en förare att undvika en olycka, gör stor nytta i kampen mot de stora olyckstalen. Ändå sker olyckor och då gäller det att fordonet är så byggt, att effekten blir så liten som möjligt, både i form av mänskliga och materiella skador. Liksom i produktutvecklingen, arbetar olycksutredarna med olika faser i olycksförloppet utifrån en tidslinje; Före under respektive efter olyckan. Vad hände innan olyckan? Med hjälp av spår på vägen, färdskrivare och intervjuer kan man kartlägga Redan 1969 startade Teamet för olycksutredningar sitt arbete med att utreda olyckor med lastbilar och bussar inblandade.

7 80 år av säkerhet 7 Genom att utreda olyckor redan på olycksplatsen får vi värdefull information för vårt arbete med nya säkerhetslösningar. Fysisk krockprovning är en viktig del i utvecklingen av nya produkter, liksom krocksimuleringar och olycksundersökningar. många viktiga faktorer till olyckans uppkomst. Varför räckte inte alla förebyggande säkerhetssystem till för att undvika en olycka? Vad hände i själva olyckan? Vilka säkerhetssystem trädde i kraft och vilken effekt hade de? Vilka skador fick förare, passagerare eller omgivande trafikanter? Vad hände direkt efter olyckan? Gick inbyggda larm fram? Fick inblandade människor nödvändig assistans och hjälp? Genom att utreda många olyckor på detta sätt, kan man peka på behoven av att utveckla nya system för skydd i olika faser i olycksförloppet. 35% av alla svårt skadade i olyckor med lastbilar i Europa är oskyddade trafikanter (gående och förare av tvåhjuliga fordon) De fördelas på olyckstyper enligt nedan: 10% Kollision mellan lastbil och oskyddad, då lastbilen startar framåt 20% Kollision mellan lastbil och oskyddad, då oskyddad plötsligt passerar lastbilens väg, t.ex. från en korsande väg 10% Kollision mellan lastbil och oskyddad, mot lastbilens sida vid körning rakt fram 20% Kollision mellan lastbil och oskyddad, då lastbilen backar 20% Kollision mellan lastbil och oskyddad, mot lastbilens sida då denna svänger 20% Övriga Volvo Lastvagnars team för olycksutredningar har en omfattande databas över bland annat olyckstyper och fördelningen av skadorna vid olyckor. På senare tid har särskilt relationerna mellan lastbil och oskyddade trafikanter studerats.

8 8 80 år av säkerhet Erfarenheten leder till säkerhetslösningar 1 2 Volvokoncernens samtliga produkter kännetecknas av många inbyggda säkerhetslösningar. Genom vår forsk ning och våra olycksundersökningar har produkterna fått egenskaper och system, som gör dem säkrare. Det handlar om att förebygga risken för olyckor och om att minska skadorna om en olycka ändå händer Bussar t 1. Elektroniskt styrda skivbromsar och stabiliseringssystemet ESP (Electronic Stability Program) 2. Backspeglar med runtom-sikt 3. Backningskamera 4. Kamera vid urstigning 5. Säkerhetsdörrar 6. Skydd vid frontalkrock FIP (Front Impact Protection) 7. Mjuk, skadereducerande interiör 8. Säkerhetsbälten på alla platser och säkerhetskuddar för barn 9. Automatisk brandsläckning i motorrum 10. Skyddssystem mot knäskador hos föraren 11. Främre underkörningsskydd FUPS (Front Underrun Protection System) Anläggningsmaskiner s 1. Volvo Care Cab säkerhetshytt, testad mot rundslagning och skydd mot fallande föremål (ROPS/FOPS) 2. God runtom-sikt 3. Contronic maskinövervakningssystem 4. Kontroll av elektronisk bromsfunktion 5. Tvåkrets bromssystem 6. Varning för bromsslitage 7. Halkskyddade steg och väl placerade handtag vid inoch urstigning 8. Dagligt underhåll från marken

9 80 år av säkerhet Lastbilar t 1. Rött säkerhetsbälte, bältespåminnare, bältesförsträckare och krockkudde 2. Underkörningsskydd från alla riktningar 3. Skivbromsar, elektroniskt styrt bromssystem, retarder och effektiv motorbroms allt kombinerat i brake blending 4. Stabiliseringssystemet ESP (Electronic Stability Program) 5. HMI (Human-Machine Interaction) av världsklass för säkrare körning 6. Dynafleet, transportinformationssystem med skärm även för bland annat backningskamera 7. Stöldskydd för ökad trygghet 8. Intelligent farthållare, ACC (Adaptive Cruise Control) 9. Starthjälp i uppförsbacke 10. Däcktryckssensor, TPM (Tyre Pressure Monitoring) 11. Världens säkraste lastbilshytt och islagsvänlig interiör Flygmotorer s 1. Hög tålighet mot fågelkollisioner 2. Kontinuerlig övervakning av motorns tillstånd 3. Automatisk övergång till reservreglersystem 4. Inbyggd automatisk säkerhetskontroll och säkerhetsrapporter före, under och efter flygning 5. Feltolerant reglersystem för att maximera säkerheten Marinmotorer t 1. Leverans till båtbyggaren av komplett drivsystem samt kvalitetsgaranterad installation 2. Hjälpsystem för föraren bland annat välutvecklade reglage och instrument, skydd för växling i hög fart, automatiskt och maximerat powertrim samt automatisk motorsynkronisering 3. Lågfartsfunktion vid körning i hamn (vissa motorinstallationer) 4. EDC automatisk övervakning och diagnostisering av motorn

10 10 80 år av säkerhet Kvalificerad forskning för säkerhet Volvokoncernen har bland annat körsimulatorer som hjälp i utvecklingen av nya säkerhetssystem till koncernens olika produkter. Volvokoncernens utvecklings- och forskningsresurser samlar en omfattande kompetens för att ständigt utveckla nya system för säkerhet och trygghet. Vår säkerhetsforskning utförs av medarbetare inom en lång rad vetenskapliga discipliner, allt från traditionella utvecklingsingenjörer och kvalificerade telematikexperter till olika slag av beteendevetare. En stor del av koncernens forsknings- och utvecklingsresurser finns i Göteborg, som erbjuder en stark miljö för forskning på transportrelaterad säkerhet. I utvecklingsarbetet för att öka den transportrelaterade säkerheten tänker man sig att olycksförloppet följer en tidsaxel med fem faser. Säkerhetssystem och egenskaper utvecklas för allt från normal körning till system som skall lindra skadorna och larma om en olycka trots allt sker. 1. Förebyggande säkerhet. Volvokoncernen är världsledande inom forskningsområdet HMI (Human-Machine Interaction). Denna forskning inriktar sig på åtgärder under normal körning för att föraren inte skall hamna i en kritisk situation. 2. Aktiv säkerhet är fasen där åtgärder vidtas för att avstyra en kritisk situation som redan påbörjats, till exempel stabilisering av fordonet med hjälp av ESP (Electronic Stability Program). 3. Pre-crash är den fas där åtgärder vidtas för att minimera skador när en olycka är oundviklig, till exempel bromsa fordonskombinationen maximalt för att minimera kollisionshastigheten. 4. Crash är fasen under och precis efter olyckan då lastbilens passiva säkerhetssystem försöker minimera skadorna för passagerarna, lasten och omgivningen. 1. Förebyggande säkerhet 2. Aktiv säkerhet 3. Pre-crash

11 80 år av säkerhet 11 Rullande laboratorier används, som till exempel denna Volvo Integrated Safety Truck. I ett av Volvos forskningsprojekt registreras och analyseras förarens huvud- och ögonrörelser för att att detektera ouppmärksamhet. Krockprov utförs i full skala, till exempel rullningsprov med bussar Post-crash kallas fasen efter olyckan, då en åtgärd kan vara att larma räddningstjänsten och via mobiltelefonnätet skicka data om kollisionen till larmcentralen. Inom förebyggande säkerhet arbetar Volvokoncernen bland annat med ett system, där en kamera registrerar mönster i förarens huvud- och ögonrörelser för att se om han är ouppmärksam, trött eller distraherad. Andra system, som adaptiv farthållare och kollisionsvarnare, har sensorer som känner av vad som händer i fordonets omgivning och ser till att hålla avståndet till framförvarande fordon. Ett annat system känner av om fordonet oavsiktligt ändrar kurs ett tecken på att föraren kan ha tappat uppmärksamheten eller somnat och varnar honom. Många säkerhetssystem är redan införda i Volvokoncernens produkter, medan andra system utvecklas för framtiden och visas till exempel i fullskaliga fordon, som Volvo Integrated Safety Truck. 4. Crash 5. Post-crash 4 Volvo Integrated Safety Truck 4 5 Lastbilen är utrustad med sensorer (markerade 1-6 i bilden) av olika slag, såsom kameror (1,2,3), radarsensorer (4,5) och laserscanner (6), för att detektera människor, djur och föremål som fordonet kan komma att kollidera med. Lastbilen är ett rullande laboratorium med många funktioner för undvikande av olyckor, till exempel: Varning för oavsiktlig sidoförflyttning av fordonet Stöd för filbyte och aktivt stöd för filhållande Automatisk bromsförstärkning för undvikande av krock Hinder för att köra fordonet om någon befinner sig dess färdväg Varning vid för hög hastighet före kurva Varning för hinder utanför förarens synfält Integrerat och anpassningsbart förargränssnitt Stöd för sikt i mörker 6

12 AB Volvo (publ) Göteborg Nr SÄKERHETSBROSCHYR

13 80 år av säkerhet

aktiva säkerhetssystem i bilar

aktiva säkerhetssystem i bilar aktiva säkerhetssystem i bilar hur kan de nya intelligenta förarstödsystemen hjälpa förare- även äldre- att köra säkert? Ulf Roos BIL Sweden Teknik och miljö BIL Sweden är den svenska branschorganisationen

Läs mer

FÖREBYGGA OLYCKOR OCH FÖRHINDRA SKADOR. Frågor i fokus för Volvos säkerhetsarbete

FÖREBYGGA OLYCKOR OCH FÖRHINDRA SKADOR. Frågor i fokus för Volvos säkerhetsarbete FÖREBYGGA OLYCKOR OCH FÖRHINDRA SKADOR Frågor i fokus för Volvos säkerhetsarbete Volvokoncernens säkerhetspolicy Volvos produkter kännetecknas av säkerhet. Volvo skall erbjuda sina kunder produkter som

Läs mer

M{ZD{ 6 203920_14R1_MAZ6_V10_COVERS.indd 1-3 20/07/2015 10:05:18

M{ZD{ 6 203920_14R1_MAZ6_V10_COVERS.indd 1-3 20/07/2015 10:05:18 M{ZD{ 6 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 2 3 1 7 6 4 5 14 15 SKYACTIV TECHNOLOGY 16 17 6 1 7 5 2 4 3 8 18 19 SÄKERHET FRAMFÖR ALLT Mazda6 är konstruerad med en uppsjö av intelligent teknologi för att du och dina

Läs mer

TRAFIKSÄKERHET - vårt kärnvärde -

TRAFIKSÄKERHET - vårt kärnvärde - TRAFIKSÄKERHET - vårt kärnvärde - Volvo Lastvagnars Haverikommission Anna Wrige Volvo Lastvagnars Haverikommission har undersökt olyckor med Volvolastbilar sedan 969 vad har hänt? varför hände det? vad

Läs mer

Press Information. Pedestrian Detection i mörker. Animal Detection

Press Information. Pedestrian Detection i mörker. Animal Detection Volvo Car Group Public Affairs PVH50 SE-405 31 Göteborg, Sweden Telephone +46 31 59 65 25 Fax +46 31 54 40 64 www.media.volvocars.com Press Information Originator Malin Persson, malin.persson@volvocars.com

Läs mer

Volvo 9900. Tar dig närmare dina drömmar

Volvo 9900. Tar dig närmare dina drömmar Volvo 9900 Tar dig närmare dina drömmar Volvo 9900 en lyxutrustad turistbuss som ger alla ombord en förstklassig upplevelse. Bussens design är luxuös och välgjord, allt av högsta kvalitet. Med Volvos passagerarstolar

Läs mer

Många lastbilar är till synes lika. Men inte Volvo FH16! Den har ett antal andra dimensioner som ingen annan lastbil har. Massivt vridmoment som fl

Många lastbilar är till synes lika. Men inte Volvo FH16! Den har ett antal andra dimensioner som ingen annan lastbil har. Massivt vridmoment som fl VOLVO FH16 MER ÄN PRESTANDA Många lastbilar är till synes lika. Men inte Volvo FH16! Den har ett antal andra dimensioner som ingen annan lastbil har. Massivt vridmoment som fl yttar bil och last oavsett

Läs mer

Vi presenterar... Krockkudde för Honda motorcykel

Vi presenterar... Krockkudde för Honda motorcykel Vi presenterar... Krockkudde för Honda motorcykel AVANCERAD SÄKERHET FÖR MOTORCYKELFÖRAREN Airbag_SE_Cover1_2_4 3 Denna broschyr har tagits fram för att hjälpa motorcykelägare, och de som värnar om dem,

Läs mer

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola 1. Körställning A Stol/bälte B Reglage 2. Inledande manövrering A Start/stannande B Krypkörning/styrning 3. Växling A Uppväxling B Bromsning C Nedväxling

Läs mer

Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar

Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar Fredrik Törnvall 2014-04-30 Delprogram: Fordons- och Trafiksäkerhet Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte... 4 4. Genomförande...

Läs mer

Kompletterande händelserapport. Trafikolyckor. Essingeleden/Gröndal Vi skapar trygghet! Anders From Olycksutredare

Kompletterande händelserapport. Trafikolyckor. Essingeleden/Gröndal Vi skapar trygghet! Anders From Olycksutredare Kompletterande händelserapport Trafikolyckor Essingeleden/Gröndal 2017-06-10 2017-07-23 2017-08-05 Vi skapar trygghet! Anders From Olycksutredare Dnr:360-965/2017 Dnr:360-965/2017 Innehållsförteckning

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Övningsfrågor till utbildare av AM-elever ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Pressen hyllar nya Passat

Pressen hyllar nya Passat Pressen hyllar nya Passat Ny och lyxigare nu utmanas Volvo på allvar av Volkswagen. GT-Allt om bilar/jan-erik Berggren 18 oktober 2014 A ftonbladet har kört bilen på Sardinien, och vad ska man säga om

Läs mer

Säkerheten på byggarbetsplatser låg

Säkerheten på byggarbetsplatser låg Feature Säkerheten på byggarbetsplatser låg Varje år dör över 300 personer i fordonsolyckor på byggarbetsplatser inom EU. Oftast är det den mänskliga faktorn som ligger bakom. Därför lägger Volvo Lastvagnar

Läs mer

TIME MACHINE LIMITED EDITION

TIME MACHINE LIMITED EDITION TIME MACHINE LIMITED EDITION Banbrytande ögonblick Från det att Volvo Lastvagnar år 1956 lanserade sin första, frambyggda stadslastbil och fram till dagens superavancerade fjärrtransportbilar har företaget

Läs mer

År 2020 Fler rör sig i staden

År 2020 Fler rör sig i staden År 2020 Fler rör sig i staden Men färre skadas i trafiken Trafiksäkerhetsprogrammet 2010 2020 antogs av Trafiknämnden i december 2009. Programmet ger inriktningen för det gemensamma trafiksäkerhetsarbetet

Läs mer

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor)

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor) Potentiella risksituationer i trafiken och på motorbanan Lärandemål Målet är att deltagarna skall få kännedom om vilka de statistiskt vanligaste potentiella risksituationerna som kräver flest liv i trafiken.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 24 maj 2012. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2015:16. TSFS 2012:43 Konsoliderad elektronisk utgåva

Läs mer

Volvo säkerhet i almedalen, Volvo Personbilar Sverige AB, David Weiner, dweiner Utfärdardatum: 2011-07-08, Säkerhetsklass: extern Sida 1

Volvo säkerhet i almedalen, Volvo Personbilar Sverige AB, David Weiner, dweiner Utfärdardatum: 2011-07-08, Säkerhetsklass: extern Sida 1 Sida 1 Över 80 år i livräddarbranschen 3-punkts bältet som standard i över 50 år Viktigaste för säkerheten Bilbälte DSTC (ESP) Krockkuddar Autobroms Sida 2 Kunskap kan leda till att nollvisionen uppfylls

Läs mer

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Trafikolycka skogsväg väster om Dalfors.

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Trafikolycka skogsväg väster om Dalfors. Händelse/Diarienr: 2010.01049 Sida 1(6) OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Trafikolycka skogsväg väster om Dalfors. Utredare Myndighet Telefon Magnus Östlund Gästrike Räddningstjänst 026-179663 Medutredare Myndighet/Organisation

Läs mer

Bilar körs av människor. Därför måste den grundläggande principen bakom allt vi gör på Volvo vara och förbli säkerhet

Bilar körs av människor. Därför måste den grundläggande principen bakom allt vi gör på Volvo vara och förbli säkerhet Bilar körs av människor. Därför måste den grundläggande principen bakom allt vi gör på Volvo vara och förbli säkerhet Assar Gabrielsson & Gustaf Larson, Volvos grundare Jonas Ekmark Förebyggande säkerhet

Läs mer

Trafikskadestöd 020-49 48 00 Måndag-tisdag och torsdag-fredag kl. 9.00-11.30

Trafikskadestöd 020-49 48 00 Måndag-tisdag och torsdag-fredag kl. 9.00-11.30 En trafikolycka medför många gånger problem för de inblandade och deras anhöriga. Vissa problem kanske kan lösas med ett enkelt telefonsamtal. Detta gäller även för Dig som är anhörig eller vittne. Trafikskadestöd

Läs mer

Det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av högre rätt.

Det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av högre rätt. Till Kammarrätten i Göteborg ÖVERKLAGANDE Yrkande Sofia Haargaard yrkar att Kammarrätten i Göteborg meddelar prövningstillstånd samt undanröjer dom i Förvaltningsrätten om att avslå överklagandet beträffande

Läs mer

Oskyddade Trafikanter

Oskyddade Trafikanter Oskyddade Trafikanter Inledning I vårt arbete om gruppen oskyddade trafikanter det vill säga alla de som befinner sid vid eller på en väg som inte färdas eller tar sig fram i ett fordon som är stängt och

Läs mer

Olycksundersökning enligt lagen om skydd mot olyckor 3 kap 10

Olycksundersökning enligt lagen om skydd mot olyckor 3 kap 10 Räddnings- och beredskapsförvaltningen Olycksundersökning enligt lagen om skydd mot olyckor 3 kap 10 Trafikolycka, traktor/ tåg 2016-12-04 Eget insatsnummer: 2016/00632 SOS ärendenummer: 10_3198921_2 Postadress

Läs mer

Trafiksäkerhetspotential av vinterdäck på alla axlar på tunga fordon - analys av dödsolyckor på vinterväglag med tunga fordon inblandade

Trafiksäkerhetspotential av vinterdäck på alla axlar på tunga fordon - analys av dödsolyckor på vinterväglag med tunga fordon inblandade 1(5) Bilaga till remissvar TRV 2017/97669, vinterdäckskrav för tunga fordon Trafiksäkerhetspotential av vinterdäck på alla axlar på tunga fordon - analys av dödsolyckor på vinterväglag med tunga fordon

Läs mer

Folksams rapport om Hur säker är bilen? 2015

Folksams rapport om Hur säker är bilen? 2015 Folksams rapport om Hur säker är bilen? 2015 Förord Folksam har en lång erfarenhet inom trafiksäkerhetsforskningen. Sedan åttiotalets början har vi samlat in och analyserat information om trafikskador

Läs mer

Krocksäkerhet för nya drivlineteknologier. Stefan Thorn 2012-09-30 Delprogram: Fordons- och Trafiksäkerhet

Krocksäkerhet för nya drivlineteknologier. Stefan Thorn 2012-09-30 Delprogram: Fordons- och Trafiksäkerhet Krocksäkerhet för nya drivlineteknologier Stefan Thorn 2012-09-30 Delprogram: Fordons- och Trafiksäkerhet Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte... 3 4. Genomförande... 4 5. Resultat...

Läs mer

Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem

Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem 1 Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem Transportforum 2010-01-13 Lennart Adolfsson Fotgängarnas föreningen FOT har som uppgift att påvisa problem och risker som drabbar fotgängare sprida

Läs mer

DICOUNT- Distraction and Inattention COUNTermeasures

DICOUNT- Distraction and Inattention COUNTermeasures DICOUNT- Distraction and Inattention COUNTermeasures Figure 1: Observera att brus har lagts till föraren i bilden på grund av integritetsskäl Författare: Joakim Svensson Datum: 2014-02-28 Delprogram: Fordons-

Läs mer

OLYCKS- OCH SKADEREDUCERANDE EFFEKTER AV ABS (ANTILOCK BRAKE SYSTEM) PÅ MOTORCYKLAR

OLYCKS- OCH SKADEREDUCERANDE EFFEKTER AV ABS (ANTILOCK BRAKE SYSTEM) PÅ MOTORCYKLAR OLYCKS- OCH SKADEREDUCERANDE EFFEKTER AV ABS (ANTILOCK BRAKE SYSTEM) PÅ MOTORCYKLAR Matteo Rizzi 1, Johan Strandroth 2,3, Claes Tingvall 2,4 1 Vectura Consulting AB 2 Vägverket 3 Karolinska Institutet,

Läs mer

Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Kollision i kurva

Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Kollision i kurva Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Kollision i kurva Sammanfattning av händelsen Trafikolycka mellan två personbilar. Vid räddningstjänstens framkomst var en person fastklämd och fick med

Läs mer

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Händelse/Diarienr: 512.2012.01041 Sida 1(8) OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Trafikolycka R80, Valbo. Utredare Myndighet Telefon Magnus Östlund Gästrike Räddningstjänst 026-179663 Medutredare Myndighet/Organisation

Läs mer

Olycksundersökning av trafikolycka på riksväg 26 mellan Gislaved och Smålandsstenar

Olycksundersökning av trafikolycka på riksväg 26 mellan Gislaved och Smålandsstenar Olycksundersökning av trafikolycka på riksväg 26 mellan Gislaved och Smålandsstenar Utredare: Robert Bang räddningstjänsten Gislaved/Gnosjö. 0371 82712 1. Inledning Allmänna utgångpunkter När en räddningsinsats

Läs mer

Intelligent Vehicle Safety Systems

Intelligent Vehicle Safety Systems Intelligent Vehicle Safety Systems Trafiksäkerhet utvecklas för framtiden Lennart Lübeck Programrådsordförande IVSS Tillbakablick PFF FoU inom fordonssektorn med statligt stöd IVSS-resultat Positiva och

Läs mer

FAKTABLAD. Konstantfarthållare. Volvo Trucks. Driving Progress

FAKTABLAD. Konstantfarthållare. Volvo Trucks. Driving Progress Volvo Trucks. Driving Progress FAKTABLAD n hjälper föraren att hålla en jämn och bränslebesparande hastighet. Systemet reglerar automatiskt hastigheten till den inställda hastigheten som föraren valt.

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra! 1. Är du man eller kvinna? Man Kvinna 2. Vilket år är du född? 3. Känner

Läs mer

När, var och hur inträffar cykelolyckor och vilka är mest utsatta? 2012-11-07 Irene Isaksson-Hellman If Skadeförsäkring AB

När, var och hur inträffar cykelolyckor och vilka är mest utsatta? 2012-11-07 Irene Isaksson-Hellman If Skadeförsäkring AB si När, var och hur inträffar cykelolyckor och vilka är mest utsatta? 212-11-7 Irene Isaksson-Hellman If Skadeförsäkring AB Irene Isaksson-Hellman If Skadeförsäkring AB SAFER Goals Phase #1 7122 Dödade

Läs mer

Nästa Toyota Prius är här. Följ med!

Nästa Toyota Prius är här. Följ med! Customersonly B - Porto Betalt Nästa Toyota Prius är här. Följ med! miljö innovation + ekonomi På Toyota har vi en nollvision om utsläpp. Vi arbetar för att våra bilar inte ska ha några farliga utsläpp

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C (konsoliderad elektronisk utgåva);

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C (konsoliderad elektronisk utgåva); Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 24 maj 2012. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2016:38. TSFS 2012:46 Konsoliderad elektronisk

Läs mer

motorc för åren 2010-2020, version 1.0

motorc för åren 2010-2020, version 1.0 tning t a f n a m m a S å p t e h r e k ä s d a Ök d e p o m h c o l e k y motorc för åren 2010-2020, version 1.0 trategi s Gemensam Samverkan för gemensam strategi Både motorcyklar och mopeder fyller

Läs mer

Bilens Historia av: Johan, Erik och Max

Bilens Historia av: Johan, Erik och Max Bilens Historia av: Johan, Erik och Max Cugnot's Locomotive- Första maskinellt drivna fordonet Denna kan man kalla den första bilen(ångvagn) Bilen var ångdriven Bilen blev färdig 1769 Hastigheten var drygt

Läs mer

Pressen hyllar nya Passat GTE

Pressen hyllar nya Passat GTE Pressen hyllar nya Passat GTE En laddhybrid har nog aldrig varit så attraktiv som nu. Bytbil.com, 28 augusti Grönare mil med bil är svårt att finna i den här populära klassen. TT (Nyhetsbyrå), november

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, utökad behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, utökad behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, utökad behörighet B; beslutade den 24 maj 2012. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap.

Läs mer

GLOBAL KOMPETENS LOKAL NÄRVARO SWECON OCH VOLVO TRUCK CENTER EN UNIK ALLIANS I PROJEKT FÖRBIFART STOCKHOLM

GLOBAL KOMPETENS LOKAL NÄRVARO SWECON OCH VOLVO TRUCK CENTER EN UNIK ALLIANS I PROJEKT FÖRBIFART STOCKHOLM GLOBAL KOMPETENS LOKAL NÄRVARO SWECON OCH VOLVO TRUCK CENTER EN UNIK ALLIANS I PROJEKT FÖRBIFART STOCKHOLM Rätt tjänst på rätt plats och i rätt tid Som ett av Sveriges största infrastrukturprojekt någonsin

Läs mer

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Avdelning Skydd och Samhälle

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Avdelning Skydd och Samhälle Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Avdelning Skydd och Samhälle Händelse: Trafikolycka vid Tubbared, på Lv 554 mellan Bollebygd och Hindås Larmnummer

Läs mer

B-TEORI. Lektion 3 Människan i trafiken. bengt hedlund

B-TEORI. Lektion 3 Människan i trafiken. bengt hedlund B-TEORI Lektion 3 Människan i trafiken bengt hedlund Grundläggande regler Uppträd mot andra trafikanter så som Du vill att de ska uppträda mot Dig! B-TEORI - bengt hedlund 2(33) Grundläggande regler En

Läs mer

Välkomna till seminariet Hur kan man känna tillit till självkörande bilar?

Välkomna till seminariet Hur kan man känna tillit till självkörande bilar? Välkomna till seminariet Hur kan man känna tillit till självkörande bilar? 30/05/2017 1 Dagens seminariepanel Azra Habibovic, forskare självkörande bilar Rolf Johansson, forskare självkörande bilar Malin

Läs mer

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Händelse/Diarienr 2016-000001 Sida 1(7) OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Trafikolycka på Utmarksvägen i Gävle. Utredare Myndighet Telefon Magnus Östlund Gästrike Räddningstjänst 026-179663 Medutredare Myndighet/Organisation

Läs mer

LEVERANS, TILL VILKET PRIS?

LEVERANS, TILL VILKET PRIS? TRAFIKSÄKERHET Trafiksäkerhet handlar i grunden om kunskap, attityder och beteende. Syftet med att ställa krav och följa upp dem är att skapa ett aktivt trafiksäkerhetsarbete som bidrar till att nollvisionen

Läs mer

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Händelse/Diarienr 2016-000029 Sida 1(8) OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Trafikolycka på Fältskärsleden i Gävle. Utredare Myndighet Telefon Magnus Östlund Gästrike Räddningstjänst 026-179663 Medutredare Myndighet/Organisation

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1. Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 2. Vilket år är du född?

Läs mer

Fördjupad. olycksundersökning 2010-12-28 520.2010.00668

Fördjupad. olycksundersökning 2010-12-28 520.2010.00668 Räddningstjänsten Karlstadsregionen Fördjupad Datum Dnr olycksundersökning 2010-12-28 520.2010.00668 Anledning till undersökningen: På tisdagen den 30 november kolliderar ett av räddningstjänstens fordon

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om körprov för taxiförarlegitimation; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om körprov för taxiförarlegitimation; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om körprov för taxiförarlegitimation; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 3 mars 2010. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2017:91. TSFS 2010:32

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE; beslutade den 18 december 2017. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL OLYCKSUTREDNING

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL OLYCKSUTREDNING 1 E 20, Hol, Arentorp Uppdragsgivare: Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund Undersökning utförd: 2012-08-27, 2012-08-31, 2012-09-04 Bilagor: Foto Upplysningar om olyckan Larmtid: 2012-08-27, kl:

Läs mer

iqdrive vägen mot autonoma fordon

iqdrive vägen mot autonoma fordon iqdrive vägen mot autonoma fordon Figur 1; Automatisk kökörning och användande av app Pär Degerman 2014-01-23 Fordons- & trafiksäkerhet Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 4 3. Syfte... 4 4.

Läs mer

Skadade i trafiken 2009

Skadade i trafiken 2009 Skadade i trafiken 2009 Olyckor i vägtrafiken är ett av de största folkhälsoproblemen i Sverige. Olyckorna orsakar död och skada på människor och egendom. En förutsättning för trafiksäkerhetsarbete är

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1. Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 2. Hur gammal är Du? 1

Läs mer

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Område Skydd och Samhälle Händelse: Trafikolycka Rv 41 Skene Larmnummer: 1367 Datum: 2011-07-19 Diarienummer:

Läs mer

OLYCKSUTREDNING - 2. Trafikolycka på Ugglebodavägen, söder om Gränum - Olofström

OLYCKSUTREDNING - 2. Trafikolycka på Ugglebodavägen, söder om Gränum - Olofström OLYCKSUTREDNING - 2 Datum 2014-02-20 Olycksutredare Melissa Millbourn Diarienummer 20140157 Trafikolycka på Ugglebodavägen, söder om Gränum - Olofström Upplysningar om trafikolyckan Larmtid: Torsdag 2014-02-13,

Läs mer

Trafiksäkerhet för barn och unga

Trafiksäkerhet för barn och unga Trafiksäkerhet för barn och unga Skadade i Luleå 2003-2006 Tekniska förvaltningen, Luleå Kommun Gata & Trafik 2008 Hanna Ahnlund Inledning Det finns en oro bland föräldrar över a släppa ut sina barn i

Läs mer

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Händelse/Diarienr: 512.2012.01042 Sida 1(8) OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Trafikolycka Gävlevägen. Utredare Myndighet Telefon Magnus Östlund Gästrike Räddningstjänst 026-179663 Medutredare Myndighet/Organisation

Läs mer

Trafiksäkerhet och konjunktur

Trafiksäkerhet och konjunktur Trafiksäkerhet och konjunktur Mats Wiklund Bakgrund Antalet dödade i trafiken minskar i lågkonjunktur och ökar i högkonjunktur Även trafikarbetet minskar i lågkonjunktur och ökar i högkonjunktur, men inte

Läs mer

Trafiksäkerhetsprogrammet 2011 2020: detaljerade åtgärder

Trafiksäkerhetsprogrammet 2011 2020: detaljerade åtgärder MEMO/10/343 Bryssel den 20 juli 2010 Trafiksäkerhetsprogrammet 2011 2020: detaljerade åtgärder I dag antog kommissionen ett ambitiöst program för trafiksäkerhet som ska halvera antalet dödsolyckor i trafiken

Läs mer

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor)

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor) Potentiella risksituationer i trafiken och på motorbanan Lärandemål Målet är att deltagarna skall få kännedom om vilka de statistiskt vanligaste potentiella risksituationerna som kräver flest liv i trafiken.

Läs mer

Olyckor.

Olyckor. Olyckor 2016 En sammanfattning av trafikolyckorna inom Skellefteå kommun under 2016 www.skelleftea.se Trafikolyckor i Skellefteå kommun 2016 Sammanfattning De senaste tre åren har det inträffat färre olyckor

Läs mer

Moped klass II Kunskapsprov

Moped klass II Kunskapsprov Moped klass II Kunskapsprov Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Personnummer Provet genomfört den Förrättningsman Lokal Ort Godkänd Ej godkänd Antal rätt Underskrift

Läs mer

2,761 L Med nedfällda baksäten

2,761 L Med nedfällda baksäten TOURNEO CONNECT FORD TOURNEO CONNECT Färger och klädselvarianter FORD TOURNEO CONNECT Mått Tourneo Connect Grand Tourneo Connect Längd 4 418 mm Längd 4 818 mm Bredd 2 137 mm Bredd 2 137 mm Höjd 1 852 mm

Läs mer

2006-03-10 Vägverket 1. Kraftsamling för ökad trafiksäkerhet i Stockholms län

2006-03-10 Vägverket 1. Kraftsamling för ökad trafiksäkerhet i Stockholms län Vägverket 1 Kraftsamling för ökad trafiksäkerhet i Stockholms län Vägverket 2 Etappmålet En säker trafik Antalet döda och svårt skadade till följd av vägtrafikolyckor skall minska och antalet dödade i

Läs mer

Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Kollision mellan två personbilar

Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Kollision mellan två personbilar Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Kollision mellan två personbilar Sammanfattning av händelsen Två personbilar har kolliderat i vägkorsning med väjningsplikt för en av bilarna. Innehåll

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL OLYCKSUTREDNING

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL OLYCKSUTREDNING 1 Lv 180, Björkekärr - Vikaryd Uppdragsgivare: Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund Undersökning utförd: 2012-07-08 samt Bilagor: Foto Upplysningar om olyckan Larmtid: 2012-07-08, kl: 11,55 Adress:

Läs mer

SKADADE I TRAFIKEN En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor. Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen

SKADADE I TRAFIKEN En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor. Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen SKADADE I TRAFIKEN 217 En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Inledning... 1 Trafiksäkerhet i kommunens översiktsplan...

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN FINSPÅNG. Olycksundersökning Trafikolycka. Handläggare: Daniel Svanér

RÄDDNINGSTJÄNSTEN FINSPÅNG. Olycksundersökning Trafikolycka. Handläggare: Daniel Svanér Olycksundersökning Trafikolycka Handläggare: Daniel Svanér Dokumentation information Ärende Olycksundersökning trafikolycka Handläggare DS Daniel Svanér Kvalitetsgranskare PK Peter Kindblom Räddningstjänsten

Läs mer

Serviceinformation. Volvo Lastvagnar AB. Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH

Serviceinformation. Volvo Lastvagnar AB. Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH Serviceinformation Volvo Lastvagnar AB Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH Förord Beskrivningarna och serviceprocedurerna som tas upp i denna handbok är baserade

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2

Läs mer

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Händelse/Diarienr: 2011.01106 Sida 1(7) OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Trafikolycka tåg och personbil i Ockelbo. Utredare Myndighet Telefon Magnus Östlund Gästrike Räddningstjänst 026-179663 Medutredare Myndighet/Organisation

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1E och DE; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1E och DE; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1E och DE; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 18 december 2017. Ändringar införda t.o.m 2018:1. Rättelseblad har iakttagits. Konsoliderad

Läs mer

HÄSTAR I TRAFIKEN TIll dig Som ÄR RyTTARE

HÄSTAR I TRAFIKEN TIll dig Som ÄR RyTTARE HÄSTAR I TRAFIKEN till dig som är ryttare Att rida i TRAFIK Intresset för hästar och ridsport ökar stadigt i Sverige. Vi är närmare en halv miljon människor som rider eller kör för tävling, motion eller

Läs mer

Riskutbildningar som gör skillnad

Riskutbildningar som gör skillnad Riskutbildningar som gör skillnad Ett trafiksäkerhetscenter med resurser På vårt trafiksäkerhetscenter erbjuder vi en modern inlärningsmiljö med väl dokumenterad pedagogik. Vårt huvuduppdrag är att ta

Läs mer

Vägtrafikolyckor med långsamtgående fordon 1992-2005. Stefan Pinzke Peter Lundqvist

Vägtrafikolyckor med långsamtgående fordon 1992-2005. Stefan Pinzke Peter Lundqvist 1992-25 Stefan Pinzke Peter Lundqvist Arbetsvetenskap, Ekonomi, Miljöpsykologi (AEM) Bakgrund En tidigare studie av trafikolyckor med långsamtgående fordon 1992-1996 visade på många dödsfall och skadade

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, traktorkort;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, traktorkort; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, traktorkort; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 2011:26

Läs mer

Ouppmärksamhet som säkerhetsproblem för vägtrafiken finländarnas uppfattningar. Petri Jääskeläinen Trafikskyddet

Ouppmärksamhet som säkerhetsproblem för vägtrafiken finländarnas uppfattningar. Petri Jääskeläinen Trafikskyddet Ouppmärksamhet som säkerhetsproblem för vägtrafiken finländarnas uppfattningar Petri Jääskeläinen Trafikskyddet Ouppmärksamhet Man frestas att använda mobiltelefon också under bilkörning, även trots att

Läs mer

STRADA Värmland 2007 2012

STRADA Värmland 2007 2012 Personskador i trafiken STRADA Värmland 2007 2012 Registrerade i STRADA av polisen och hälso- och sjukvården i Värmland 2 Innehållsförteckning Sidan 1. Inledning 4 Notera Exempel på användning av STRADA-data

Läs mer

STRADA rapport för 2012

STRADA rapport för 2012 STRADA rapport för 2012 All data är hämtad från STRADAs internetgränssnitt, källor till informationen är transportstyrelsens hemsida samt mailkonversation med Magnus Carlsson från transportstyrelsen. 1.

Läs mer

Trafikförordningen. 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet

Trafikförordningen. 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet Trafikförordningen 1 Grundbestämmelse TrF kap 2 Bestämmelser för alla trafikanter 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna,

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1 och D;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1 och D; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1 och D; beslutade den 24 maj 2012. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap.

Läs mer

Säkerhetslösningar till smartmobil för oskyddade trafikanter jalp! Appen som ska skydda cyklister

Säkerhetslösningar till smartmobil för oskyddade trafikanter jalp! Appen som ska skydda cyklister Säkerhetslösningar till smartmobil för oskyddade trafikanter jalp! Appen som ska skydda cyklister SP-dagen 2016-03-02 TRANSPORT - DEN STORA OMSTÄLLNINGEN Stefan Candefjord Forskarassistent, Signaler och

Läs mer

Det började NTF bildas. Alvar Thorson uppfinner reflexbrickan.

Det började NTF bildas. Alvar Thorson uppfinner reflexbrickan. BO RÖNNEBRING Presentation NTF O-visionen Allmän trafiksäkerhetsinfo Hastighet Stoppsträcka Bälte Bilens inre säkerhet Sömn-vakenhet Alkohol Cykel Cykelpassage-cykelöverfart Körning cirkulationsplats 4-

Läs mer

Trafikolycka bil-buss 2011-12-06

Trafikolycka bil-buss 2011-12-06 Olycksundersökning Trafikolycka bil-buss 2011-12-06 Händelse: Trafikolycka buss och bil, väg 2257 Larm: Stort larm kl. 12.14 Insatsledare: Lars-Ove Öhrn Samverkande myndigheter: Räddningstjänst, polis,

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2

Läs mer

Säker Trafik AB. Söderhamn

Säker Trafik AB. Söderhamn Säker Trafik AB Söderhamn Nu har ni chansen att ge Era anställda och företaget en bra utbildning och kunskaper att köra bil så risken för olyckor minimeras. Vår skräddarsydda utbildning som heter Bilen

Läs mer

TRANSPORTTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

TRANSPORTTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet TRANSPORTTEKNIK Ämnet transportteknik behandlar yrkesmässiga vägtransporter. Det omfattar dels yrkesförarutbildning för de fordon som används i transportverksamheter, dels säker hantering av det som transporteras.

Läs mer

GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD

GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD Föreskrift Utgåva 3 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 15 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01

Läs mer

Olycksundersökning. Grundinformation om olyckan. Trafikolycka med dödlig utgång R50 vid Mogetorp

Olycksundersökning. Grundinformation om olyckan. Trafikolycka med dödlig utgång R50 vid Mogetorp Olycksundersökning Trafikolycka med dödlig utgång R50 vid Mogetorp Bilder på dom 2 inblandade lastbilarna/foto NB Grundinformation om olyckan Datum: 2015-01-21 Larmtid: 10:10 Plats: R50 i höjd med Mogetorp

Läs mer

Viktiga fakta om de vanligaste MC-olyckorna

Viktiga fakta om de vanligaste MC-olyckorna Viktiga fakta om de vanligaste MC-olyckorna Statistiken på dessa sidor är hämtade från Trafikverkets djupstudier av dödsolyckor på tvåhjulig MC och från STRADA dit polis och sjukvård rapporterar trafikolyckor.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C; beslutade den xx 2012. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2 militärtrafikförordningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 2011:20

Läs mer

Nya Mitsubishi Outlander - Europas mest sålda Plug-In Hybrid gör entré i Frankfurt

Nya Mitsubishi Outlander - Europas mest sålda Plug-In Hybrid gör entré i Frankfurt Sollentuna 7 sep 2015 Nya Mitsubishi Outlander - Europas mest sålda Plug-In Hybrid gör entré i Frankfurt - Ny design och identitet - Förbättrad komfort och ljudisolering - Förfinad interiör - Utvecklad

Läs mer