Instuderingsfrågor Produktutveckling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Instuderingsfrågor Produktutveckling"

Transkript

1 Instuderingsfrågor Produktutveckling Kapitel 2 Projektarbete (15, 16-28) 2.1 Vad är skillnaden mellan grupparbete och projektarbete? I ett projektarbete delar man upp uppgifter medan man i ett grupparbete jobbar med samma saker. 2.2 Nämn minst tre yrkesgrupper som kan delta i en projaktgrupp för att utveckla en produkt. Designer, ekonom, marknadskunnig och konstruktör. 2.3 Vilka tre kännetecken kan beskriva ett projektarbetes mål? För att beskriva ett projektarbetes mål ska det vara 1; mätbart 2; tydligt 3; realistiskt. 2.4 Vilka fyra faktorer kännetecknar ett projekt? Projektet är tidsbegränsat, projektet skapas för att lösa ett specifikt problem, beställaren ska ha tydliga mål och personella och ekonomiska resurser frigörs för att möjliggöra projektet. 2.5 Ett teknik- eller projektutvecklingsarbete kan delas in i sju faser. Vilka? Problemanalys, bestämma mål, planering, genomförande, dokumentation, rapportering och utvärdering. 2.6 I planeringen av ett projektarbete gör man en projektplan. Vad ska den visa? Hur, när och av vem som ska göra vad i projektarbetet. Projektbeskrivning, organisation och tidsplan.

2 2.7 Vad ingår i ett projektarbete? Sammanfattning, innehållsförteckning, mål, metod, genomförande och bilagor. 2.8 Hur gör man lämpligen en tidplan? Genom att använda sig av ett GANT-schema. 2.9 Vad innebär en utvärdering av ett projekt? Man vill veta vad som funkade och vad som inte funkade, hur hade man kunnat göra det bättre osv Varför börjar man projektrapporten med en sammanfattning av projektet? För att läsaren ska veta vad rapporten handlar om och veta om man ska läsa vidare Vad betyder social kompetens? Samarbetsförmåga och hur man för sig med andra människor Vad kan gå fel i ett projekt och varför? Alla har en tidspress på dig, det kan man dessutom komma upp ytterligare problem under projekttiden. Målen kan vara oklara och på så vis försvåra arbetet för medarbetare. Dessutom kan personkemin vara dålig. Det finns mängder med möjliga fel och anledningar Nämn två olika metoder att genomföra brainstorming vid produktutveckling. Ytterlighetstänkande hitta det yttersta produkten, inget medium den största, roligaste osv. Osborns idésporrar använda sig av lösningar som finns och utveckla dem förminska osv.

3 Kapitel 3 Design (30-33, 90-95) 3.1 Vilken är ordbokens definition av begreppet design? Ordbokens definition av design är industriell formgivning. 3.2 Vad innebär begreppet industriell formgivning? Begreppet innebär att föremålet ska ha en funktion att fylla och att man ska kunna masstillverka det. 3.3 Vilken är den grundläggande frågan i designprocessen? Den grundläggande frågan är behovet och funktionen. 3.4 Hur stor del av teknikutvecklingsprocessen omfattar designprocessen? Designprocessen är en stor del av teknikutvecklingsprocessen. Alla faser till at själva produktionen börjar. 3.5 Vilka fem faktorer brukar ingå i en kravspecifikation? De fem viktigaste faktorerna är form, funktion, hållfasthet, kvalitét och miljökrav. 3.6 Beskriv eller rita Maslows behovstrappa. Fysiologi trygghet gemenskap självkänsla självförverkligande 3.7 Vad ska man ta reda på genom en marknadsundersökning? Man tar genom en marknadsundersökning reda på vilka målgrupper man har och hur deras inköpsbeteende ser ut, vad som lockar kunder och vilka försäljningskanaler som finns.

4 3.8 Hur får man fram en optisk mittpunkt och vad använder man den till? Man får fram en optisk mittpunkt genom att dra en diagonal och sedan dra en kvartscirkel och där skärningspunkten är drar du en vågrät linje. Mitten på den vågräta linjen är den optiska mittpunkten det är där blicken hamna först. 3.9 Vad innebär begreppet lay-out? Lay-out betyder grafiskt formgivning och innebär hur bilder och text är placerade på ett papper Vilka är fördelarna med jämn eller ojämn högerkant i en text? Fördelen med jämn högerkant är att det ser snyggt ut. Fördelen med ojämn högerkant är att avståndet mellan bokstäver och avståndet mellan orden hela tiden blir detsamma Vad är seriffer? Vad är de tillför och var används de? Seriffer är små klackar på bokstäver som gör texten lättare att läsa. Detta används oftast i brödtexter i olika slag När används de linjära teckensnitten? Rubriker är ofta i ett linjärt teckensnitt Vilka radbredder är mest lättlästa? Radbredderna 5-11cm är mest lättläst Vilka storlekar (punkter) är lämpligt att ha på huvudrubriker, underrubriker respektive brödtext? Huvudrubriker bör vara 24 punkter, underrubriker 18punkter och brödtext bör vara punkter.

5 3.15 Vilka färger används för att trycka färgbilder i laserskrivare? Cyan (C), magenta (M), yellow (Y) och key (K) används för at trycka färgbilder i laserskrivare Varför är det bra att spara de filer man ska maila i PDF-format? Det är bra att spara sina filer i PDF-format så man kan öppna filerna var som helst via gratisprogrammet Acrobat Reader. Dessutom kan man när man skapar sin PDF-fil göra vissa inställningar, t ex spärra kopiering, print screen, lösenordskydd osv Vilka är några viktiga skillnader för att läsaren mellan information på papper och websidor? Vi kan inte bläddra som i en bok när vi kollar på websidor, därför bör det vara lättnavigerat. Det är svårare att läsa på skärm än papper då det inte finns några seriffer. Det är ofta tröttsamt att läsa på datorn pga. korta texter. Dessutom måsta man göra sidan tydlig Varför är det klokt att använda vanliga teckensnitt på en websida? Olika datorer har olika operativsystem, därför kan inte alla läsa in speciella typsnitt. Därför är det bra med vanliga teckensnitt som alla kan läsa Vilket namn har svenska Språkrådet enats om för s.k. läsplattor? De kallas för pekdatorer pga. många funktioner utöver läsning. Kapitel 6 Teknisk kommunikation (83-88, 96,102) 6.1 Nämn tre olika anledningar till att ett budskap inte når fram. Det kan vara svårtolkat eller obegripligt, eller att man är i fel kanaler för att nå rätt mottagare. Samt att mottagaren inte ser buskapet pga. Det stora informationsflödet via bland annat internet.

6 6.2 Vad ska ingå i en teknisk rapport? Titel som är kort och klar. En liten sammanfattning. Förord valfritt som berättar om varför man skapat produkten mm. Innehållsförteckning som visar strukturen. En introducerande inledning. Metod som använts samt resultat. Diskussion och slutsatser som kopplas till målen. Samt referenser och bilagor. 6.3 Vad ska sammanfattningen ge svar på? Den ska svara på vad undersökningen handlar om, vad syftet är och vilken metod som användes samt slutsatserna. 6.4 Varför kommer sammanfattningen först? För att många endast har några få minuter till förfogande. 6.5 Boken ger några tips att tänka på när man skriver en teknisk rapport. Vilka? Tänk på läsaren dvs att du ska vara tydlig och tala om varför samt undvika vägledande ord och förkortningar. 6.6 Beskriv ett beteende som ger förtroende hos någon som du försöker sälja till. Kroppspråket är väldigt viktigt då ett självsäkert kroppsspråk bygger förtroende hos kunden. 6.7 Vilken klädsel är lämplig vid en föredragning? En klädsel som inte distraherar publiken. Ett tips är att tänka att publiken skulle kunna bära samma kläder som du har vid föredraget. 6.8 Vilka delar av en föredragning är viktigast? Inledning och avslutning eftersom det är det första och sista som man hör och ser dvs att man lägger det på minnet.

7 6.9 Beskriv i åtta punkter en lämplig struktur i en redovisning. Beskriv varför problemet är viktigt och intressant. Ange tänkbara lösningar. Berätta varför din lösning är den bästa. Berätta om projektet starten, genomförande och resultat. Berätta om vem som har glädje av resultatet. Sammanfatta vad du har sagt Lämna öppet för frågor Vid en lång frågestund sammanfattar du frågestunden/arbetet kort igen Hur bemöter man kritiska frågor vid en muntlig redovisning? Försöka avböja det då det kan leda till oenighet samt att det ka ta mycket tid. Ge istället något avvikande svar. Kapitel 8 Produktionsteknik 8.1 Nämn de åtta funktionerna i ett tillverkande företag. Ledning, inköp, lagerhållning, kalkylering, verkstadsplanering, produktion, kvalitétskontroll, konstruktion och ritning. 8.2 Vad gör man på kalkyleringen? Ser till så att produkten får rättpris förhållande till produktionspris och företagets behov av vinst. 8.3 Vad kallar man den övergripande planeringen inom verkstadsindustrin? Man kallar den processberedning. 8.4 Vad omfattar ett företags processberedning? Det omfattar planering av lokaler och vilka maskiner som ska användas samt hur kontroller ska ske och detaljplanering.

8 8.5 Vad kallar man den detaljerade planering för hur en enskild detalj ska tillverkas? Det kallas operationsberedning. 8.6 Vad bestämmer man i operationsberedningen? Ordningen på hur arbetsmomenten skall utföras för att tillverkningen ska bli rationell. 8.7 Vad menas med ställtid? Den tid en maskin eller ett verktyg kräver för att ställas iordning innan ett arbetsmoment. 8.8 Vad betyder CAPP? Computer Aided Process Planning 8.9 Beskrivskillnaden mellan funktionsorienterad och flödesorienterad tillverkning. Flödesorienterad tillverkning är när maskiner är placerade i grupper. Funktionsorienterad tillverkning är när alla maskiner med samma funktion samlas i grupper Vad menas med att företags logistik? Styrningen av materialflödet och styrningen av tjänster och information 8.11 När började man tillverkning enligt löpande-band-principen? På 1700-talet men slog igenom på sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal Vad innebär MTM som infördes i Sverige på 1950-talet? Metod, tid, mätning. Där man bryter ner arbetsmomenten i fem grundrörelser. Dessa filmas och tiden räknas ut. Sedan kunde uppgifterna bedöma behov av arbetskraft och tillverkningskostnader.

9 8.13 Vad är nackdelen med att öka specialiseringen i tillverkningen och hur avhjälper man den? Arbetet blir monotont och kan lätt ge belastningsskador genom upprepande rörelser. Avhjälps med arbetsrotation När infördes självstyrande grupper inom tillverkningsindustrin? 1950-talet Vad omfattar ISO 9001? Det är en kravstandard som omfattar bland annat ledarskap, processinriktning och medarbetarengagemang Vilka delar ingår i en kvalitetsmanual? Kvalitétspolicy, dokumentering, ansvarsfördelning, metoder och stöddokument. Kapitel 9 Tillverkningsmetoder ( ) 9.1 Nämn några tillformningsmetoder. Gjutning, varmformande och kallformande. 9.2 Nämn några frånskiljningsmetoder. Svarvning, fräsning, borrning, slipning och skärande. 9.3 Nämn några sammanfogningsmetoder. Limning, lödning, svetsning och förbindning. 9.4 På vilket sätt har skruven påverkat teknikutvecklingen? Man kunde sammanfoga delar med god precision.

10 9.5 Vad är en så kallad chuck på en svarv? Där arbetsstycket spänns fast. 9.6 Beskriv en fräsmaskin och vad man kan använda den till. Det är ett skärverktyg som skapar olika spår som kan utformas på olika sätt i x, y och 2-led. 9.7 Varför användet man skärvätska när man borrar? För att kyla ner den höga värmen som bildas samt smörja borren. 9.8 Vad är en CNC-maskin? En datorstyrd maskin som kan växla verktyg automatiskt osv. 9.9 Vilka tre skärande metoder anges i boken? Klippning, stansning och skärning Beskriv gasskärning. En metod att skära plåt där en blandning av acetyl och syrgas brinner. Den höga temperaturen gör så att metallen smälter Beskriv vattenskärning. Man komprimerar vatten och det blandas med slipmedel. Sedan bildar man högt tryck soch hög hastighet så att strålen kan skära i metall Nämn tre fördelar med limning som sammanfogning. Det minska risken för korrosion. Förändrar inte materialen som man sammanfogar. Klarar utmaningar bättre och ger mindre vibrationer.

11 9.13 Vad menas med adhesionskraft? När två material möter varande och bildar en sammanfogande kraft Vilket förhållande mellan limmets och materialets ytspänning krävs för att limningen ska fungera? Limmets ytspänning måste vara mindre än materialet Vilket är det vanligaste härdlimmet? Expolim Vad är fördelen med cyanoakrylatlim? Det härdar snabbt och härdar med hjälp av fukt på ytorna som sammafogas Vad är fördelen med silikonlim? Beständig mot värme och kyla och det innehåller samma elasticitet vid låg temperatur Vad händer i ytskikten mellan metallerna vid lödning? Atomerna i metallerna vandrar in i varande och skapar en legering i en smal zon Hur förhindrar man oxidering vid lödning? Man använder flussmedel som består av sprit eller thinner eller så oorganiska syror & salter Vad menas med vätningsvinkel i samband med lödning? En smält droppe av lodet ska vilda en vätningsvinkel. Desto större vinkel desto större vätning

12 9.21 Vad är skillnaden mellan mjuklödning och hårdlödning? Vid hårdlösning arbetar man med temperaturer över 450 grader detta skapar starkare förbindning. Mjuklödning är när man arbetar under 450 grader och en svagare förbindning Nämn ett användningsområde för hårdlödning. VVS-tekniken Vad innebär svetsning? Man smälter metallerna som sedan stelnar ihop Vilka material kan svetsas samman? Metaller men även plaster Beskriv gassvetsning. En blandning av gaser som reagerar med varandra skapar en låga med en temperatur på 3100 grader Vilken svetsmetod ger högst precision? Lasersvetsning Beskriv skillnaden mellan stuknitning och popnitning Vad menas med en skruv som är M10x0,75? M10 = grovleken är 10mm 0,75=stigning på 0,75 mm

13 9.29 Beskriv sandformsgjutning. Man tillverkar en modell i två delar. Modellen delas och sätts in i formen. Sedan fyller man formen med sand. Formen vänds och andra delen läggs på. Modellen är klar och formen förstörs efter stelning Beskriv skalformsgjutning. Sand binds med harts. Hartsen gör så att massan bildas en fast form när den värms upp Beskriv precisionsgjutning. En modell av vax tillverkas. Man täcker med t.ex. gips och upphettar så att det stelnar och vaxet smälter. Häller sedan i smält metall och stelnar detta. Formen förstörs och gjutgodset friläggs Beskriv formpressning av plast. En uppvärmd form fylls med plastmassa som härdas genom att den utsätts för tryck från en hydraulisk press Beskriv formsprutning av plast. Smält plast sprutas in i en kall form med hjälp av en skruv Nämn några vanliga metoder för att forma plåt. Varmformning, friformsmidning, varmvalsverk.

Fasta förband metaller

Fasta förband metaller Akademin för Innovation, Design och Teknik Fasta förband metaller PM 1,5 Högskolepoäng Kurs KPP039 Produktutveckling 3 HT2010 Skrivet av: Sista revideringsdatum: 2011-01-08 Examinator: Rolf Lövgren INNEHÅLL

Läs mer

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren PM i Punktsvetsning Produktutveckling 3 KPP039 HT09 Lärare: Rolf Lövgren Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Svetsning...3 Historia...3 Medeltiden...3 1800-talet...3 1900-talet...3 Resistanssvetsning...3

Läs mer

Tillverkningsteknik Föreläsning 2

Tillverkningsteknik Föreläsning 2 Tillverkningsteknik Föreläsning 2 1 Tillverkning Tillformning (Omformning av ett materialstycke till önskad dimension och form) Smidning Valsning Gjutning Frånskiljning (Bortagning av material) Hyvling

Läs mer

Industritekniska programmet GY 11. Industriprogrammet Uddevalla Gymnasieskola

Industritekniska programmet GY 11. Industriprogrammet Uddevalla Gymnasieskola Industritekniska programmet GY 11 101021 Industriprogrammet 1 IN ett yrkesprogram Ett yrkesprogram för dig som vill arbeta med modern industriell teknik och industriteknisk produktion. 2 En framtid att

Läs mer

Yrkesintroduktion IN, Industri Bas

Yrkesintroduktion IN, Industri Bas Yrkesintroduktion IN, Industri Bas 2019-04-12 Yrkesintroduktion vänder sig till elever som saknar godkända betyg för behörighet till ett yrkesprogram. Eleven får en yrkesinriktad utbildning för att kunna

Läs mer

Undervisningen i ämnet verkstadsteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet verkstadsteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: VERKSTADSTEKNIK Ämnet verkstadsteknik behandlar bearbetning och sammanfogning av olika material. Ämnet handlar om tekniker och utrustning som används för att bearbeta och sammanfoga material. I ämnet ingår

Läs mer

LaserCentrum. med strålande kompetens

LaserCentrum. med strålande kompetens LaserCentrum med strålande kompetens Det är bara fantasin som sätter gränser... Med laser kan du skära, svetsa, härda, borra hål, ja dess användningsområden är oändliga. Det är just laserteknikens möjligheter

Läs mer

Industritekniska programmet

Industritekniska programmet Industritekniska programmet IN Vill du bli eftertraktad på arbetsmarknaden och kunna ta ett jobb direkt efter studenten? Industritekniska programmet på Västerviks Gymnasium är yrkesutbildningen för dig

Läs mer

En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton.

En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton. Antavla med foton 10 En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton. Bild 10 1. Min dotter Cecilias antavla. Designa sidan Det underlättar om man tänker igenom hur man vill att

Läs mer

Examensarbete Verklighetsbaserat utvecklings- och projektarbete - Automationsteknik med mekatronik

Examensarbete Verklighetsbaserat utvecklings- och projektarbete - Automationsteknik med mekatronik Examensarbete 2018 Mål och innehåll Kursen skall ge färdighet i och erfarenhet av utvecklings- och projektarbete. Kursen skall ge praktisk erfarenhet genom ett tekniskt utvecklingsprojekt som skall genomföras

Läs mer

Innehållsförteckning.

Innehållsförteckning. Metallarbete 1 Innehållsförteckning. Olika Metaller.! 4 Järn.! 4 Koppar.! 4 Mässing.! 4 Silver.! 4 Aluminium.! 4 Lödning! 5 Verktygskunskap! 6 Planering! 8 1. Skissa! 8 2. Design och formgivning.! 8 3.materialval!

Läs mer

Hur gör man en poster? Sommarforskarskolan 2018

Hur gör man en poster? Sommarforskarskolan 2018 Hur gör man en poster? Sommarforskarskolan 2018 En vetenskaplig poster Vad är en poster? Vad är en postersession? En vetenskaplig poster Hur skiljer sig en poster från en artikel? Hur skiljer sig en poster

Läs mer

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild.

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Medieproduktion Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Skolverket Projektets omfattning och innehåll styrs av skolverkets krav på det som kallas för "centrallt innehåll" dvs det du

Läs mer

Ett arbetsområde i Teknik. Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40.

Ett arbetsområde i Teknik. Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40. Design och produktveckling Ett arbetsområde i Teknik Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40. Ur det centrala innehållet i kursplanen för teknik, årskurs 7-9: Bearbetning av råvara till färdig

Läs mer

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram.

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram. Automationsingenjör mekatronik 400 yh-poäng Projektdirektiv Tillämpa med fördel rubriker under Förslag på projektdirektiv Du kan även ha andra rubriker än de som föreslås. Inhämta all data och information

Läs mer

Ölands Vattenskärning AB. Vår leverans - din säkerhet

Ölands Vattenskärning AB. Vår leverans - din säkerhet Ölands Vattenskärning AB Vår leverans - din säkerhet Presentation Produktion Vi är ett komplett företag för dig som vill ha arbeten utförda med precision och snabb leverans. Vår styrka består av bred lagerhållning

Läs mer

MÅL LÄSÅR 3. Lövsågning, Kontursåga, Träkonskruktion

MÅL LÄSÅR 3. Lövsågning, Kontursåga, Träkonskruktion MÅL LÄSÅR 3 Lövsågning, Rita flera skisser på din tänkta idé. Tekniker: Lövsåga, putsa, borra, måla samt limma. Materiallära: Mdf Säkerhetsföreskrifter vid sågning med kapsåg o lövsåg. Kulturarv: Titta

Läs mer

Ha kunskaper om na gra vanliga tillverkningsmaterial Ka nna till hur man kan sammanfoga olika sorters material

Ha kunskaper om na gra vanliga tillverkningsmaterial Ka nna till hur man kan sammanfoga olika sorters material När du har läst det här avsnittet skall du: Ha kunskaper om na gra vanliga tillverkningsmaterial Ka nna till hur man kan sammanfoga olika sorters material Klicka och lyssna här på sidorna i läroboken Material

Läs mer

Viktigt att veta innan du börjar

Viktigt att veta innan du börjar Namnlappar Viktigt att veta innan du börjar Innan vi börjar med din design så betalar du 150:- i en startavgift som du sedan får tillbaks på fakturan då du beställer dina namnlappar. (har du redan en

Läs mer

Häftiga hästskolampan Hanna

Häftiga hästskolampan Hanna Häftiga hästskolampan Hanna En återvunnen hästsko med lysdioder istället för sömmar. Lysande design som bringar tur! Se en film på produkten: http://youtu.be/twyg12aj3ci Vilket material behöver man? Naturträ

Läs mer

Krypande kaninen Karin

Krypande kaninen Karin Krypande kaninen Karin Kaninens hjul snurrar och den får en rolig krypande rörelse! Se en film på produkten: http://youtu.be/3_mdnvihxos Vilket material behöver man? Plywood 21 mm tjock Distanser - muttrar

Läs mer

Projektarbete och projektmodell

Projektarbete och projektmodell PROJEKTET Innehåll Projektarbete och projektmodell... 2 Initiering... 2 Planering... 2 Genomförande... 2 Uppföljning... 2 Projektplan... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Avgränsningar... 3 Strategier...

Läs mer

SKUM OCH DESS TILLVERKNING,

SKUM OCH DESS TILLVERKNING, SKUM OCH DESS TILLVERKNING, BEARBETNING SAMT ANVÄNDNINGSOMRÅDEN Marina Wiklöf Handledare: Rolf Lövgren Mälardalens Högskola Produktutveckling 3 INNEHÅLL Inledning... 3 Historia... 3 Tillverkning... 4 Bearbetningsmetoder...

Läs mer

Infästningsteknik i revetering/puts

Infästningsteknik i revetering/puts Sida 1 av 6 Diplomerad solskyddstekniker 2011 Projektarbete Grupp 3: Daniel Edberg och Jimmy Johansson Infästningsteknik i revetering/puts Innehållsförteckning Sidan Inledning 2 Skillnaden på puts och

Läs mer

Pampas Marina Profilmanual version 0.0 17 Juni 2009

Pampas Marina Profilmanual version 0.0 17 Juni 2009 Pampas Marina Profilmanual version 0.0 17 Juni 2009 Innehåll Förord 02 Grundelement Logotype Färger Typsnitt Kontorstryck Brevpapper Kuvert Visitkort Skyltar Flaggor Skyltar 03 05 06 07 08 09 10 11 2 Förord

Läs mer

YOUR LOCAL SOURCE IN A GLOBAL WORLD GLOBAL OUTSOURCING

YOUR LOCAL SOURCE IN A GLOBAL WORLD GLOBAL OUTSOURCING GLOBAL OUTSOURCING Spara från 30 % till 75 % på maskinbearbetade produkter och gjutna komponenter från Kina. I Kina fi nns miljoner underleverantörer, endast några få kan leverera kvalitetstestade och

Läs mer

Lödning. Lödning innebär att man smälter in en lättsmält metall mellan två andra metaller. ( Man liksom limmar ihop metaller med ett lödmedel.

Lödning. Lödning innebär att man smälter in en lättsmält metall mellan två andra metaller. ( Man liksom limmar ihop metaller med ett lödmedel. Lödning. Lödning innebär att man smälter in en lättsmält metall mellan två andra metaller. ( Man liksom limmar ihop metaller med ett lödmedel.) Man skiljer på två typer av lödning. Mjuklödning och hårdlödning.

Läs mer

SKRÄDDARSYDDA LÖSNINGAR INOM PLÅTBEARBETNING

SKRÄDDARSYDDA LÖSNINGAR INOM PLÅTBEARBETNING SKRÄDDARSYDDA LÖSNINGAR INOM PLÅTBEARBETNING 1 2 KOMPETENTA MEDARBETARE MED AVANCERAD MASKINPARK STARKA SKÄL ATT VÄLJA WERMLANDS TUNNPLÅT Framgångsrika industritillverkare kräver professionella partners.

Läs mer

Kursplan för yrkeshögskoleutbildning Utbildningens namn: CAD-konstruktör - Mekanik Ansvarig utbildningsanordnare: Kungsbacka kommun, Yrkeshögskolan

Kursplan för yrkeshögskoleutbildning Utbildningens namn: CAD-konstruktör - Mekanik Ansvarig utbildningsanordnare: Kungsbacka kommun, Yrkeshögskolan Kursplan för yrkeshögskoleutbildning Utbildningens namn: CAD-konstruktör - Mekanik Ansvarig utbildningsanordnare: Kungsbacka kommun, Yrkeshögskolan Kungsbacka Omfattning, poäng: 400 Studieort: Kungsbacka

Läs mer

Att utveckla läromedel

Att utveckla läromedel Att utveckla läromedel för elever med rörelsehinder Att utveckla läromedel för elever med rörelsehinder Tillgänglighet Varje läromedel har en viss grad av tillgänglighet. För elever med rörelsehinder är

Läs mer

Lilla lyckohjulet Lina

Lilla lyckohjulet Lina Lilla lyckohjulet Lina Lyckohjulet snurrar och du kan spela precis som på tivoli! Se en film på produkten: http://youtu.be/mlh6rpuhqmm Vilket material behöver man? Trälist 15 x 33 mm Plywood 8 mm Träskruv

Läs mer

3-D Skrivare. Individuellt arbete, produktutveckling 3. 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå. Produkt- och processutveckling

3-D Skrivare. Individuellt arbete, produktutveckling 3. 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå. Produkt- och processutveckling Akademin för Innovation, Design och Teknik 3-D Skrivare Individuellt arbete, produktutveckling 3 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå Produkt- och processutveckling Innovation och produktdesign Mikael Knutsson

Läs mer

EN DEL I UTVECKLINGEN AV ERA PRODUKTER

EN DEL I UTVECKLINGEN AV ERA PRODUKTER Formsprutar era produkter EN DEL I UTVECKLINGEN AV ERA PRODUKTER Om Företaget Weland Plastic är ett expansivt fullserviceföretag inom termoplaster, med egna resurser alltifrån idé till färdig produkt.

Läs mer

Studieanvisning i Optik, Fysik A enligt boken Quanta A

Studieanvisning i Optik, Fysik A enligt boken Quanta A Detta är en något omarbetad version av Studiehandledningen som användes i tryckta kursen på SSVN. Sidhänvisningar hänför sig till Quanta A 2000, ISBN 91-27-60500-0 Där det har varit möjligt har motsvarande

Läs mer

TMPT06 Material & materialval

TMPT06 Material & materialval TMPT06 Material & materialval Del 1 av 2 Kerstin Johansen Industriell Produktion Baserat på kursboken Manufacturing Processes for Design Professionals av Rob Thompson Filmer för plasttillverkning: EBM

Läs mer

Ämnesordsmöte 2015-03-30 Protokoll

Ämnesordsmöte 2015-03-30 Protokoll Ämnesordsmöte 2015-03-30 Protokoll Närvarande: Ingrid Berg, Viktoria Lundborg Nya termer: Limning Överordnad term: Finsnickeri Överordnad term: Byggnadssnickeri Relaterad term: Lim LCSH: Gluing Ändringar

Läs mer

Flaxande fjärilen Frida

Flaxande fjärilen Frida Flaxande fjärilen Frida Fjärilen flaxar med vingarna när man vevar på veven. Se en film på produkten: http://youtu.be/dwuwkcawrem Vilket material behöver man? Kork för PET-flaska Remskiva för motor Gitarrsträng

Läs mer

3D-printing - unika möjligheter. Kenny Johansson Tel

3D-printing - unika möjligheter. Kenny Johansson Tel 3D-printing - unika möjligheter Kenny Johansson kenny@acron-form.se Tel. 0371-19360 Kontaktuppgifter Förfrågningar: cad@acron-form.se Filformat: IGES, STEP, Parasolid (X_T), STL Tel. 0371-193 50 www.acron-form.se

Läs mer

Luftförvärmare reportage. Namn: Joakim Sand Klass: TE15 Gruppmedlemmar: Joakim Sand, Oskar Elving, Henry Toro, Rasmus Fredriksson och Odin Malm.

Luftförvärmare reportage. Namn: Joakim Sand Klass: TE15 Gruppmedlemmar: Joakim Sand, Oskar Elving, Henry Toro, Rasmus Fredriksson och Odin Malm. Luftförvärmare reportage. Namn: Joakim Sand Klass: TE15 Gruppmedlemmar: Joakim Sand, Oskar Elving, Henry Toro, Rasmus Fredriksson och Odin Malm. Inledning. Vi har byggt en luftförvärmare, det är en slags

Läs mer

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING TEKNIK ÅK 8

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING TEKNIK ÅK 8 PLANERING OCH BEDÖMNING TEKNIK ÅK 8 TERMINSPLAN HÖSTTERMINEN ÅK 8: 1 Intro Ritteknik 2 Rita i vyer 3 Forts. Rita i vyer 4 Bygga modeller 5 Repetition 6 Förhör Ritteknik 7 Intro Internetuppgift 8 Intro

Läs mer

LKAB MEKANISKA EN KOMPLETT MEKANISK VERKSTAD

LKAB MEKANISKA EN KOMPLETT MEKANISK VERKSTAD LKAB MEKANISKA EN KOMPLETT MEKANISK VERKSTAD EN AV MALMFÄLTENS STÖRSTA MEKANISKA VERKSTÄDER En del av LKAB sedan 1975 Omsätter ca 175 miljoner kronor Ingår i LKAB Berg & Betong-koncernen Cirka 80 anställda

Läs mer

Första hjälpen år. Nyhetsrapportering s. 9 Enkätundersökning s. 10

Första hjälpen år. Nyhetsrapportering s. 9 Enkätundersökning s. 10 Första hjälpen år 7 Innehåller regler och mallar för: Muntligt framförande s. 2 Intervju s. 3 Datorskrivna arbeten s. 4 Bokrecension s. 5 Fördjupningsarbeten s. 6 Labbrapporter s. 7 Källor s. 8 Nyhetsrapportering

Läs mer

VAD ÄR KEMI? Vetenskapen om olika ämnens: Egenskaper Uppbyggnad Reaktioner med varandra KEMINS GRUNDER

VAD ÄR KEMI? Vetenskapen om olika ämnens: Egenskaper Uppbyggnad Reaktioner med varandra KEMINS GRUNDER VAD ÄR KEMI? Vetenskapen om olika ämnens: Egenskaper Uppbyggnad Reaktioner med varandra ANVÄNDNINGSOMRÅDEN Bakning Läkemedel Rengöring Plast GoreTex o.s.v. i all oändlighet ÄMNENS EGENSKAPER Utseende Hårdhet

Läs mer

Grafisk Profil. Grafisk Profil Version 1.0 06/12-2005

Grafisk Profil. Grafisk Profil Version 1.0 06/12-2005 Grafisk Profil Gertruds grafiska profil är dess ansiktet utåt. För Gertruds kunder, samarbetspartners och medarbetare ska det vara lätt att identifiera budskap från Gertrud i olika medier. Logotpen är

Läs mer

INDUSTRITEKNISKA PROGRAMMET

INDUSTRITEKNISKA PROGRAMMET INDUSTRITEKNISKA PROGRAMMET Vill du bli eftertraktad på arbetsmarknaden och kunna ta ett jobb direkt efter studenten? Industritekniska programmet på Västerviks Gymnasium är yrkesutbildningen för dig som

Läs mer

LEGOTILLVERKNING I ROSTFRITT. Alla möjligheter tillsammans med oss på Furhoffs

LEGOTILLVERKNING I ROSTFRITT. Alla möjligheter tillsammans med oss på Furhoffs LEGOTILLVERKNING I ROSTFRITT Alla möjligheter tillsammans med oss på Furhoffs VÄLKOMMEN TILL FURHOFFS ROSTFRIA Den här broschyren tar dig med till Furhoffs i Skövde. Här har vi alla de möjligheter och

Läs mer

Trassliga trådspelet Troja

Trassliga trådspelet Troja Trassliga trådspelet Troja Är du säker på handen? För metallöglan över ståltråden utan att dom nuddar varann. Trådspelet Troja tänder varningslampan så fort du råkar stöta emot. Se en film på produkten:

Läs mer

Härliga hörselskydden Hilma

Härliga hörselskydden Hilma Härliga hörselskydden Hilma Styla hörselskydden med lysande antenner! Se en film på produkten: http://youtu.be/o21ps-3j4qo Vilket material behöver man? Hörselskydd Både kraftig och tunn ståltråd Eltejp

Läs mer

3M RITE-LOK Anaeroba limmer

3M RITE-LOK Anaeroba limmer 8 3M RITE-LOK LIMMER 3M RITE-LOK Anaeroba limmer Enkomponentslimmer för krävande applikationer inom tillverkning, underhåll och reparation RITE-LOK anaeroba limmer härdar i frånvaro av syre när de kommer

Läs mer

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken Rollkort Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken har haft i processen att ta fram prototypen Watt-lite

Läs mer

Guide till projektarbetet

Guide till projektarbetet Guide till projektarbetet 10 Guide till projektarbete, 100p Projektarbete 2010/2011 2010 Ett projektarbete är en obligatorisk kurs i gymnasieskolan. Kursen är på 100 poäng, vilket skall motsvaras av 100

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag Utbildningen ingår i projektet Helikoopter vilket är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i Coompanion Norr och Västerbottens

Läs mer

Debattartiklar rutiner och tips. 1. Inför debattproduktion. 2. Ramar att komma ihåg. 3. Källor

Debattartiklar rutiner och tips. 1. Inför debattproduktion. 2. Ramar att komma ihåg. 3. Källor Debattartiklar rutiner och tips Januari 2015 Debattartiklar är ett av de verktyg vi använder för att nå ut med våra frågor och opinionsbilda i de frågor vi arbetar med. Många inom organisationen anställda,

Läs mer

LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2

LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2 LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2 Laboranter: Kurs: Klass: Operativsystem 1 HT12 DD12 Handledare: Hans Ericson Martin Andersson Utskriftsdatum: 2012-08-29 Mål Laborationen skall

Läs mer

Din gravida mage som minne! Gör en kroppsavgjutning i silikon

Din gravida mage som minne! Gör en kroppsavgjutning i silikon Din gravida mage som minne! Gör en kroppsavgjutning i silikon Saker att ha hemma: Liten våg (brevvåg) Fodervadd (polyestervadd Thinner Rejäl sax Träpinne (regel) Till den slutgiltiga formen har vi använt

Läs mer

Utskrift av sidindelade antavlor med Disgen

Utskrift av sidindelade antavlor med Disgen Utskrift av sidindelade antavlor med Disgen 20 En antavla är ett bra sätt att få en översikt över släktingarna. Antalet personer i varje led är bestämt och nödvändigt utrymme kan beräknas. Du väljer vilka

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

Timo Tidtavla Marcus Reldin Industridesign 2007

Timo Tidtavla Marcus Reldin Industridesign 2007 Timo Tidtavla Timo Tidtavla Marcus Reldin Industridesign 2007 Att förstå tid Det är inte alltid så lätt att hålla reda på tider och dagar. Vem är inte helt beroende av sin almenacka eller filofax? Ibland

Läs mer

12 steg för att göra en bok med Word

12 steg för att göra en bok med Word steg för att göra en bok med Word I den här övningen ska vi göra en bok med tre kapitel utifrån en råtext och några bilder. Texten och bilderna finns på www.kj.se/merword. Boken ska skrivas ut på egen

Läs mer

Lär dig POWERPOINT. Lars Ericson datorkunskap.com

Lär dig POWERPOINT. Lars Ericson datorkunskap.com Lär dig POWERPOINT Lars Ericson datorkunskap.com POWERPOINT D A Programmet Microsoft PowerPoint används till att skapa grafiska presentationer till bildspel, presentationer mm. När du öppnar upp PowerPoint

Läs mer

UPONOR VVS TAPPVATTEN OCH RADIATORRÖR KOMPOSIT. Kompositrör av plast och metall

UPONOR VVS TAPPVATTEN OCH RADIATORRÖR KOMPOSIT. Kompositrör av plast och metall UPONOR VVS TAPPVATTEN OCH RADIATORRÖR KOMPOSIT Mar 2006 Ett smart rörsystem för smarta installationer Unipipe är en ny typ av rör lika lämpliga för både tappvatten och värme installationer. Hemligheten

Läs mer

Handledning och checklista för klarspråk

Handledning och checklista för klarspråk Handledning och checklista för klarspråk i Brottsofferjouren 2015-02-24 Innehåll Vad är klarspråk?... 2 Varför ska vi skriva klarspråk?... 2 Hur du kan använda checklistan... 2 Innan du börjar skriva...

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 5 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler och inskannade texter.

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 Drömdeg innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 inledning Det ska vara roligt att genomföra ett projekt! Att göra förarbete med

Läs mer

Föräldramöte Industritekniska programmet Uddevalla Gymnasieskola 130917. Välkommen!

Föräldramöte Industritekniska programmet Uddevalla Gymnasieskola 130917. Välkommen! Föräldramöte Industritekniska programmet Uddevalla Gymnasieskola 130917 Välkommen! ÖSTRABO Y ETT AV FEM SKOLHUS Industritekniska programmet Marianne Fogelberg rektor Bo Jonasson- lots Conny Fredriksson

Läs mer

FÖRETAGSPRESENTATION

FÖRETAGSPRESENTATION FÖRETAGSPRESENTATION CALIBRA - FÖRETAGET MED ALLT UNDER ETT TAK Calibra har sin verksamhet i Arlandastad, här har vi funnits sedan 2010. Som företag har vi funnits sedan 1991. Det gör att vi har en stor

Läs mer

Om din presentation:

Om din presentation: Om din presentation: Bilderna ska vara stöd, ersätter ej muntlig presentation. Högst en bild per minut. Välj raka typsnitt som är standardinstallerade i alla datorer. Luftiga marginaler som här och undvik

Läs mer

Slipstöd SVD-110. Placering av maskinen

Slipstöd SVD-110. Placering av maskinen Slipstöd SVD-110 SKRAPSTÅL FÖR SVARVNING Med rund egg Med rak egg Med rundat sidskär URGRÖPNINGSJÄRN OCH BANDKNIVAR SICKLAR SKÄR FÖR URSVARVNINGSVERKTYG SKRUVMEJSLAR Placering av maskinen Slipriktning:

Läs mer

Instuderingsfrågor extra allt

Instuderingsfrågor extra allt Instuderingsfrågor extra allt För dig som vill lära dig mer, alla svaren finns inte i häftet. Sök på nätet, fråga en kompis eller läs i en grundbok som du får låna på lektion. Testa dig själv 9.1 1 Vilken

Läs mer

Gymnasiearbetets titel (huvudrubrik)

Gymnasiearbetets titel (huvudrubrik) Risbergska skolan Program Gymnasiearbetets titel (huvudrubrik) Underrubrik Titeln på rapporten måste givetvis motsvara innehållet. En kort överrubrik kan förtydligas med en underrubrik. Knut Knutsson BetvetA10

Läs mer

Hjälp till BoD easyeditor

Hjälp till BoD easyeditor Hjälp till BoD easyeditor 1 TEXT 1.1 Innehållsförteckning och kapitel 1.2 Skapa nytt kapitel och bearbeta 1.3 Skriva/infoga 1.4 Formatera/skapa 1.5 Ytterligare funktioner 2 BILDER 2.1 Ladda upp bilder

Läs mer

Plastbearbetning. Designprodukter. Formsprutning. Extrudering

Plastbearbetning. Designprodukter. Formsprutning. Extrudering Vi är Lilja Group Lilja Group är specialiserat på att forma plast. Vi arbetar huvudsakligen med extrudering, formsprutning och bearbetning. Med en flexibel produktion och korta beslutsvägar kan vi erbjuda

Läs mer

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma Att tapetsera själv Här har vi samlat råd, tips och enkla uppsättningsanvisningar. Läs igenom och kom fram till det du behöver veta så är du snart igång med ditt nya rum! OBS! Kom ihåg att arbetet måste

Läs mer

När du efterfrågar kvalité, kreativa idéer och ett personligt samarbete!

När du efterfrågar kvalité, kreativa idéer och ett personligt samarbete! När du efterfrågar kvalité, kreativa idéer och ett personligt samarbete! Vi har sedan starten 1977 utvecklats och tagit del av den senaste tekniken och är idag ett mycket modernt företag och en ledande

Läs mer

VAD ÄR KEMI? Vetenskapen om olika ämnens: Egenskaper Uppbyggnad Reaktioner med varandra KEMINS GRUNDER

VAD ÄR KEMI? Vetenskapen om olika ämnens: Egenskaper Uppbyggnad Reaktioner med varandra KEMINS GRUNDER VAD ÄR KEMI? Vetenskapen om olika ämnens: Egenskaper Uppbyggnad Reaktioner med varandra ANVÄNDNINGSOMRÅDEN Bakning Läkemedel Rengöring Plast GoreTex o.s.v. i all oändlighet ÄMNENS EGENSKAPER Utseende Hårdhet

Läs mer

Med den här boken får du: Författaren:

Med den här boken får du: Författaren: Innehåll Kapitel Sida Inledning 5 1 Myndigheternas roll och inspektionsverksamhet 12 2 Kvalitetsarbete och kvalitetsledning 15 3 Organisationen och personal 19 4 Utveckling av medicintekniska produkter

Läs mer

Naturvetenskaps- och tekniksatsningen. Företag som lärmiljö

Naturvetenskaps- och tekniksatsningen. Företag som lärmiljö Företag som lärmiljö Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla kunskaper om tekniken i vardagen och förtrogenhet med ämnets specifika uttrycksformer och begrepp. Undervisningen

Läs mer

Både bredd och spets vem tror på det idag? VI GÖR DET

Både bredd och spets vem tror på det idag? VI GÖR DET V Ä L K O M M E N T I L L A X I P T O I N N O V A T I V F Ö R Ä D L I N G Både bredd och spets vem tror på det idag? VI GÖR DET Vi tar ett steg tillbaka och går framåt. Axipto AB är ett ungt och nytänkande

Läs mer

MEJSLAR SDS-MAX SDS-PLUS BORRNING OCH MEJSLING

MEJSLAR SDS-MAX SDS-PLUS BORRNING OCH MEJSLING MEJSLAR SDS-MAX SDS-PLUS BORRNING OCH MEJSLING www..se BETONGBORRNING OCH MEJSLING Du har köpt det bästa verktyget, nu kan du köpa det bästa tillbehöret för arbetsuppgiften. FRÅGA EFTER DEWALT BORR OCH

Läs mer

Digital bildhantering

Digital bildhantering Digital bildhantering En analog bild blir digital när den scannas. Bilden delas upp i småbitar, fyrkanter, pixlar. En pixel = den digitala bildens minsta byggsten. Hur detaljrik bilden blir beror på upplösningen

Läs mer

en handledning i hur du tillverkar

en handledning i hur du tillverkar Modellteknik en handledning i hur du tillverkar modeller och prototyper Vad är modellteknik? Modellteknik är en arbetsprocess som du utför för att tillverka modeller och prototyper. Du bör veta skillnaden

Läs mer

Enkel Digital Skyltning

Enkel Digital Skyltning Enkel Digital Skyltning på några minuter... färdiga, enkla och stabila system från Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen

Läs mer

Företagspresentation. ThyssenKrupp Materials Sverige

Företagspresentation. ThyssenKrupp Materials Sverige Företagspresentation ThyssenKrupp Materials Sverige Innehåll Litet företag, stora muskler Litet företag stora muskler 3 Branschens ledande serviceföretag 4 Kunskapsledare det tjänar du på 6 Sverigebäst

Läs mer

Gymnasiesärskolan, Jenny Nyströmsskolan

Gymnasiesärskolan, Jenny Nyströmsskolan Riskbedömning Träslöjd Gymnasiesärskolan, Jenny Nyströmsskolan Innehåll 1... Borrning 1.1... Pelarborr 1.2... Skruvdragare 7.1... Slipning 7.1... Slipsten 7.2... Vinkelslip 2... Sågning 2.1... Bandsåg

Läs mer

Gör släktboken enhetlig - använd formatmallar

Gör släktboken enhetlig - använd formatmallar Gör släktboken enhetlig - 25 använd formatmallar I en lättläst bok märks inte typografin - om den märks stör den! För att på ett enkelt sätt ge din bok enhetlig layout och typografi bör du använda formatmallar.

Läs mer

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll Rollkort Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken haft i processen att ta

Läs mer

Kunskap och tradition

Kunskap och tradition Kunskap och tradition 2 Legotillverkning som bygger på traditioner Herman Anderssons Plåt AB är en komplett legotillverkare med tjänster och produkter med tonvikt inom rostfritt, aluminium och exotiska

Läs mer

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller Lektionen är skriven av Theres Farcher lärare i svenska och svenska som andraspråk. Hon har kopplat lektionen till Svenska Direkt 7 grundbok och studiebok. Svenska Direkt är skriven av Cecilia Peña, Lisa

Läs mer

GRAFISK MANUAL. Hjälpreda för grafisk produktion

GRAFISK MANUAL. Hjälpreda för grafisk produktion GRAFISK MANUAL Hjälpreda för grafisk produktion Förord Under verksamhetsåret 2008/2009 togs en ny logotyp och grafisk profil fram av PR-Utskottets Jonas Karlsson och Janne Poikulainen. Bakgrunden till

Läs mer

Perkins Smart Brailler Manual

Perkins Smart Brailler Manual Perkins Smart Brailler Manual Denna manual kommer att introducera grundläggande funktioner och hantering av produkten. Skrivhuvudet Läsplatta Spak för att lossa pappret On/off-knapp Anslutning för strömadapter

Läs mer

Klarspråk på nätet - Webbredaktörens skrivhandbok av Karin Guldbrand & Helena Englund Hjalmarsson

Klarspråk på nätet - Webbredaktörens skrivhandbok av Karin Guldbrand & Helena Englund Hjalmarsson Klarspråk på nätet - Webbredaktörens skrivhandbok av Karin Guldbrand & Helena Englund Hjalmarsson Klarspråk på nätet är en praktisk handbok för dig som någon gång skriver text för webb, surfplattor och

Läs mer

Att lyckas med utskrifter

Att lyckas med utskrifter Att lyckas med utskrifter Utgiven av Universitetstryckeriet, Luleå, 1999 Gunnar Tuisku Foldern tar upp vanliga problem som kan uppstå vid utskrifter i PC- och Mac-miljö. Att lyckas med utskrifter! Denna

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete. Kursens mål. Lärare Projektmedlemmar. Studenter Extern personal. Projektfaser. Projektroller.

Dokumentation och presentation av ert arbete. Kursens mål. Lärare Projektmedlemmar. Studenter Extern personal. Projektfaser. Projektroller. Agenda Dokumentation och presentation av ert arbete Kursens mål Projektroller Reglerteknik Linköpings universitet Brytpunkter Mer detaljer om slutdokumenten Kursens mål 1. Lära sig jobba i projekt Projektroll

Läs mer

Vetenskapliga affischer. Karin Fahlquist

Vetenskapliga affischer. Karin Fahlquist Vetenskapliga affischer Karin Fahlquist En forsknings affisch/poster Sammafatta information eller forskning kortfattat och tilltalande Publicera resultat Skapa diskussion (diskussions underlag) Reklam

Läs mer

KÖPA MARKNADSUNDERSÖKNING. En guide för dig som överväger att göra en marknadsundersökning

KÖPA MARKNADSUNDERSÖKNING. En guide för dig som överväger att göra en marknadsundersökning KÖPA MARKNADSUNDERSÖKNING En guide för dig som överväger att göra en marknadsundersökning INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 BEHÖVER NI VERKLIGEN GENOMFÖRA EN UNDERSÖKNING...

Läs mer

Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs

Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs Mål Eleverna ska inse att lim är något man kan tillverka själv av vanliga ingredienser och att människor förr i tiden tog tillvara det

Läs mer

Lathund för webbredaktörer. Så skriver du på webben

Lathund för webbredaktörer. Så skriver du på webben Lathund för webbredaktörer Så skriver du på webben 1 Disposition En bra struktur kännetecknas av att det är enkelt för besökaren att förstå var den hittar det den letar efter. Oavsett om det handlar om

Läs mer

Presentationsteknik. Industriell design. Presentationens syfte. -att sälja in något? -att informera? -att rapportera?

Presentationsteknik. Industriell design. Presentationens syfte. -att sälja in något? -att informera? -att rapportera? Presentationens syfte -att sälja in något? -att informera? -att rapportera? People buy people before they buy products (results)! Förberedelser manus, att träna in presentationen, rätt tid, att använda

Läs mer