Information om Riksbyggens Bostadsrättsförening Ladusvalan i Lund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information om Riksbyggens Bostadsrättsförening Ladusvalan i Lund"

Transkript

1 Information om Riksbyggens Bostadsrättsförening Ladusvalan i Lund Foto: Forntiden, utförd i betong av Ingegerd Lundahl-Olsson (Källa: Konsten i våra föreningar, Riksbyggen Södra Skåne)

2 VÄLKOMMEN Styrelsen hälsar alla nya medlemmar välkomna till Er nya bostad i vår förening. Vi hoppas att ni kommer att trivas i Er nya bostad. Styrelsen delar ut en del information till alla nya medlemmar i föreningen. Men Ni bör också ha en boendepärm i lägenheten som Ni skall få från föregående ägare. Är det något ni undrar över så kan Ni alltid prata med någon i styrelsen eller vaktmästaren. Telefonnummer och adress står i Information om Riksbyggens brf Ladusvalan i Lund. Dessa finns också på vår hemsida och mailadressen är styrelsen@ladusvalan.se. En gång om året har föreningen årsmöte, kommer från och med i år att vara i april/maj. På årsmötet har alla medlemmar sin chans att påverka framtiden för föreningen, t.ex. lämna in motioner (skall lämnas senast den 31/1 till styrelsen), ställa upp som kandidat till styrelsen mm. Styrelsen delar ut fyra stycken medlemsblad per år till medlemmarna. I medlemsbladet informerar styrelsen vad som händer och sker i föreningen, men det är också meningen att medlemmarna skall kunna sätta in annonser etc. Hjärtligt Välkommen 2 (50)

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SNABB FAKTA BRF LADUSVALAN ATT BO I BOSTADSRÄTT KONTAKTUPPGIFTER 2011/ DITT BOENDE GEMENSAMMA FUNKTIONER OCH UTRYMMEN INFORMATIONSMÖJLIGHETER MILJÖ OCH ÅTERVINNING VEM ANSVARAR FÖR VAD I UNDERHÅLLET? SKÖTSEL AV MINIMASTER BADRUMSRENOVERING BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD SNÖRÖJNING RUTINER VID BROTT UTHYRNING AV FESTLOKALEN ODLINGSLOTTER BESIKTNINGAR ÖVERLÅTELSE ANDRAHANDSUTHYRNING HUR FUNGERAR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN FÖRENINGENS ORGANISATION VAD BESLUTAR FÖRENINGSSTÄMMA? VAD BESLUTAR FÖRENINGENS STYRELSE? VAD GÖR REVISORERNA? VAD GÖR VALBEREDNINGEN? VERKSAMHETSPLAN 2011/ MOTIONER (50)

4 1. SNABB FAKTA BRF LADUSVALAN Riksbyggens bostadsrättsförening Ladusvalan i Lund Vår förening omfattar 14 hus samt ett servicehus. Den totala lägenhetsytan är 8791 kvm fördelat på 45st 2rok, 37st 3rok, 20st 4rok samt 6st servicelägenheter. Det bor cirka 300 personer i vår förening. Detta innebär att man som boende måste ta hänsyn till flera olika faktorer såsom skiftarbete, småbarn, äldre människor, studerande med mera. Byggnadsår: 1990 Antal Lgh: 108 st Antal Hus: 15 st 2 rok: 45 st Tornhus: 2 st 3 rok: 37 st Låghus: 6 st 4 rok: 20 st Radhus: 6 st Servicelgh: 6 st Servicehus: 1 st Lägenhetsyta: m² Byggkostnad: Lån: Tax.värde, Byggnad: Tax värde, Mark: Årsavgift kr: Bränsleavgift kr: Hyra Garage: Hyra P-plats: Andelar i Riksbyggen: kr kr kr kr 767 per kvm ly/år 117 per kvm ly/år 300 kr/månad 80 kr/månad 1000 st á 500 kr Fastighetsskötsel: Riksbyggen Skåne Adm.& Ekonomisk förvaltning: Riksbyggen Skåne Teknisk förvaltning: Riksbyggen Skåne Snöröjning: Skanska Väg Kabel-TV: Com hem Bredband: Ownit AB P-Bolag: Europark Revisor: Ernst & Young Lånegivare: Nordea Fastighetsförsäkring: Folksam Hiss-Service: Kone AB Besikting Hiss: Inspecta Sweden AB Brandredskap: Presto Sydbrand AB El-förbrukning: Luleå Energi AB Renhållning: Lunds Renhållningsverk 4 (50)

5 2. ATT BO I BOSTADSRÄTT Riksbyggens bostadsrättsförening Ladusvalan i Lund En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening, som i princip har som enda syfte eller ändamål att upplåta lägenheter med bostadsrätt till sina (bostadsrättsföreningens) medlemmar. Bostadsrätt innebär att medlemmarna i en bostadsrättsförening gemensamt äger och förvaltar hus och mark som hör till området. Rätten innebär att lägenheterna upplåts till bostadsrättshavarna mot ersättning på obegränsad tid. Bostadsrättshavaren får sälja (överlåta) sin lägenhet. Stadgarna kan sägas vara en del av föreningens rättesnören. I Bostadsrättslagen finns det krav på att bostadsrättsföreningar ska ha stadgar. Vissa formella frågor om hur en bostadsrätt (bl.a. lägenheten) ska skötas, styrelsens befogenheter och skyldigheter, föreningsstämma, hur medlemmarna kan utöva inflytande, regleras i stadgarna. Som medlem i en bostadsrättsförening accepterar jag föreningens stadgar och åtar mig att följa dem. Som bostadsrättshavare har man vårdplikt av bostaden och ska på egen bekostnad ansvara för den inre miljön i sin lägenhet, som exempelvis målning och tapetsering. Tillsammans med dina grannar och de som valts till styrelsen bestämmer ni själva hur mycket eller lite ni vill vara med och bestämma över ert gemensamma boende, service och fritidsverksamhet. Som medlem i en bostadsrättsförening har du en rad rättigheter och kan vara med och påverka, men det ställs även en rad krav på dig som bostadsrättshavare. Skyldigheterna finns beskrivna i Bostadsrättslagen, men kan även beskrivas i era gemensamma stadgar för föreningen. En bostadsrättshavare bekostar själv sin hemförsäkring och man bör komplettera med ett s.k. bostadsrättstillägg. Bostadsrättstillägget omfattar det utökade underhållsansvaret, som bostadsrättshavaren har enligt bostadsrättslagen och stadgarna. Mycket av det som en medlem i föreningen tycker är viktigt, exempelvis hur förvaltningen fungerar, hur den yttre miljön ser ut, vilka träd och buskar vi har runt husen, regleras varken i lagar eller stadgar. Sådana frågor beslutar medlemmarna om helt själva, bl.a. genom den förtroendevalda styrelsen. Behoven växlar ju mellan olika föreningar och från tid till annan. 5 (50)

6 Mellan stämmorna har styrelsen ansvaret för föreningen. Att ta aktiv del i föreningens arbete eller dess styrelse är ett gemensamt ansvar för dem som bor i bostadsrätt. På så sätt kan det unika med att bo i bostadsrätt utvecklas och förbättras. En av svårigheterna, men också en stor utmaning, är att ta på sig en annan roll än den privata. Att ibland bortse från de egna och dagsaktuella plånboksfrågorna och flytta blicken kanske tio eller tjugo år framåt i tiden. De beslut som jag idag som styrelseledamot är med och fattar får ibland återverkningar långt fram i tiden. Någon annan kommer att skörda frukterna av de åtgärder som styrelsen idag är med och fattar beslut om. Bor du i bostadsrätt har du med andra ord stora möjligheter att påverka och även att medverka i styrelsearbetet. 6 (50)

7 3. KONTAKTUPPGIFTER 2012/2013 Riksbyggens bostadsrättsförening Ladusvalan i Lund STYRELSE Ordinarie: Ordf. Niklas Pettersson Sakförarev. 38 V.Ordf Roland Carlsson Sakförarev. 48 Sekr. Ann-Louise Johansson Sakförarev. 8 Gunnar Jerneholt Sakförarev. 9 Ingvar Kullenberg Sakförarev. 45 Per Svensson Riksbyggen Suppleanter: Greta Hansson Sakförarev. 10 Ann-Christin Gullstrand Sakförarev. 49 Roger Wallsten Sakförarev. 46 Oskar Landby Sakförarev. 1 Anna Olsson Sakförarev. 49 Lena Norlund Riksbyggen E-postadresser: Styrelsen styrelsen@ladusvalan.se Bokning av lokal lokal@ladusvalan.se Festkommittén fest@ladusvalan.se RIKSBYGGEN DAG & NATT Tel (Dygnet runt, sju dagar i veckan) Ett enda nummer för att får hjälp med följande: Felanmälan Jour Överlåtelse, månadsavgifter, hyreskontrakt, panter mm Garage, p-platser Då nå även följande personer på detta nummer: Per Svensson, förvaltare Boendefrågor, tekniska & juridiska frågor Lena Norlund, ekonom Ekonomi frågor 7 (50)

8 4. DITT BOENDE För vår gemensamma trevnad har vi samlat några Kom ihåg, som vi tror kan vara till nytta för såväl nyinflyttade som för de som bott här längre. Aktsamhet om vår gemensamma egendom är också ett sätt att hålla nere boendekostnaderna. Härvid kan nämnas att kostnaderna för skadegörelse alltid varit mycket låga inom området. Om någon upptäcker skador av något slag är det viktigt att detta meddelas till förvaltaren, vaktmästaren eller styrelsen. Ansvar Bostadsrättshavaren är skyldig att både vidta och bekosta underhåll och se till att lägenheten är i gott skick. Den boende ansvarar alltså själv för underhåll och byte av tvättställ, badkar etc. i badrum/toaletter, spis och övrig köksutrustning. Ett undantag från regeln att bostadsrättshavaren svarar för allt inre underhåll av lägenheten är att föreningen alltid ansvarar för reparation och underhåll av ledningar för vatten, avlopp, värme, el och gas samt byte av golvbrunnar. Badrum Kostnaden för varmvatten är en dryg post för oss och sparsamhet vid dusch och bad kan därför påverka hyran. Mögelskador har uppstått p.g.a. att vatten trängt in mellan kakel och vägg. Därför är det viktigt att duschen inte riktas mot väggen då ytskiktet inte tål direkt vattenspolning. Ansvaret för eventuella vattenskador är den boendes. Anmäl snarast till förvaltningen rinnande toaletter och kranar. Ompackning åtgärdas kostnadsfritt. För att undvika översvämningar, rensa golvbrunnen och vattenlåsen till handfaten minst en gång om året. Balkonger Det är inte tillåtet att skaka eller piska mattor på eller över balkongräckena. Använd gärna mattbommarna som finns på området. Brandvarnare En extra trygghet som Du kan skaffa till låg kostnad (cirka 100 kr). Föreningen har satt upp en brandvarnare i alla lägenheter. Bredband Föreningen har installerat ett 100 Mbit/s nät till varje lägenhet, som man själv får teckna avtal om med vår bredbandsleverantör Ownit. För närvarande är priset 220kr/månad. Bredbandsuttaget sitter i hallen eller i ett rum i närhet till ingången. 8 (50)

9 Diverse ändringar i lägenheterna Tänk också på att alla förändringar av lägenheter måste godkännas av styrelsen t.ex. rivning av en vägg, inglasning av balkong/altan etc. Vissa av dessa åtgärder kräver också bygglov. Tänk på att det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite. Förråd Alla lägenheter har ett eget lägenhetsförråd, oftast i en källare. Sätt alltid ett hänglås för dörren även om du inte har några värdeföremål i utrymmet. Hemförsäkring med bostadsrättstillägg Hemförsäkringen är en mycket viktig försäkring och bör skaffas även om du inte tycker du äger något av värde. Om man inte har hemförsäkring kan man drabbas av stora kostnader i samband med brand, översvämning eller inbrott. Till hemförsäkring är det viktigt att ha ett s.k. bostadsrättstillägg. Bostadsrättstillägget ersätter skador på det som du har underhållsansvaret för, exempelvis: parkettgolv, fast inredning, vitvaror, alla ytskikt, alla fönsterglas. I föreningens fastighetsförsäkring ingår numera även bostadsrättstillägget, vilket innebär att man inte behöver teckna någon sådan försäkring separat. Föreningens försäkringsnummer är: i Folksam och tel: Även om din bostadsrättsförening har en fastighetsförsäkring, har du som bor i en bostadsrätt ett personligt underhållsansvar för din egen lägenhet. Tänk på att alltid anmäla en skada till förvaltaren och ditt eget försäkringsbolag först, så att man är överens om vem som skall betala för vad när lägenheten skall återställas. Husdjur Plocka alltid upp efter ditt djur. Har du katt så se till att denna inte förorenar i sandlådorna - infektionsrisk. Har du hund så låt den inte förorena i rabatter och odlade område, håll den under uppsikt. Kabel-TV Comhem är vår tv-distributör och i månadsavgiften ingår det s.k. basutbudet av tv-kanaler. I varje lägenhet finns två tv-uttag (Comhems med tre-hål). 9 (50)

10 Kök Det är inte tillåtet att installera annan fläkt än Minimaster. Matos försvinner lättast om du håller köksfönstret stängt och öppnar det längst bort belägna fönstret. Vädring via trappan är absolut förbjuden. Filtret till Minimastern bytes av vaktmästaren cirka 2 gånger per år (November/Maj). Markis Om du önskar montera upp markis, så har föreningen ett avtal med Total Solskyddsmiljö, där vi får 10% rabatt. De färger som styrelsen har godkänt är Grönt (641/5 ) och Blått (641/10). Månadsavgift Månadsavgiften skall vara betald senast den siste i månaden. Om någon eller några inte betalar för sig belastar det även övriga i föreningen. Enligt stadgarna kan bostadsrättshavaren sägas upp om han dröjt två vardagar utöver förfallodagen med att betala månadsavgiften. Om uppsägning sker och bostadsrättshavaren betalar sin avgift senast tolfte vardagen efter uppsägning, återgår nyttjanderätten till ägaren. Parabolantenner Man får inte sätta upp parabolantenner på fasad, tak eller så att den till någon del sticker utanför balkongräcket. Däremot får man sätta dessa på ett löst stativ och placera dem på balkonggolv eller uteplats. Radio och TV Anpassa ljudstyrkan så att grannar inte störs. Tänk på att våra fastigheter är mycket lyhörda. Reparationer Förbättringar och reparationer i lägenheterna är den enskilde bostadsrättsinnehavarens ansvar. Närmare upplysningar finns i kapitel 8, sidan 19. Föreningen ombesörjer kostnadsfritt ompackning av läckande kranar och toalettstolar. Tänk på att alltid fråga vad det kostar och vem som betalar innan du anlitar någon för ett arbete även vaktmästaren. 10 (50)

11 Skadedjur I föreningens fastighetsförsäkring hos Folksam ingår husbock- och skadedjurssanering. Försäkringen gäller för bekämpning av förekommande insekter, råttor och möss som kan orsaka sanitär olägenhet i byggnaderna eller dess närmaste omgivning. Anmälan för skadedjursbekämpning görs till Anticimex, tel , ange föreningens namn och försäkringsnummer , Folksam. Trivselregler Att bo i en bostadsrätt kräver hänsyn och respekt mot övriga medlemmar. Det är lyhört i fastigheterna och medlemmarna har varierande ålder och kulturer. Därmed är det viktigt att nedanstående regler följes av var och en som är medlem i föreningen. Som medlem ansvarar man även för den övriga familjen. En viktig del i sammanhanget är också att kommunicera med sina grannar för att på så sätt lösa ev. förekommande irritationsmoment så smidigt så möjligt. Idag finns inte några regler i vårt samhälle vid vilken exakt tidpunkt det skall vara tyst i en bostad. Man säger att det är seder och bruk på orten som gäller. Exempelvis gäller följande. 1) att man inte skall duscha/bada mellan kl ) att inte spela musik mellan kl ) Att man inte skall utföra störande reparationsarbeten mellan kl (Styrelsen rekommenderar att information sker till berörda grannar innan arbetet påbörjas, med tanke på ev. skiftarbetare som sover på dagtid.) Uteplats De bostadsrättshavare som har uteplats ansvarar själva för skötseln av uteplatsen, t.ex. gräsklippning, rensning av rabatter etc. Plank, staket och murar som kan inverka på grannens bomiljö får inte sättas upp utan styrelsens medgivande. I vissa fall kan också byggnadslov erfordras. 11 (50)

12 Uppsägning Följande orsaker kan leda till uppsägning (förverkande av nyttjanderätten till sin lägenhet): Dröjt två vardagar utöver förfallodagen med att betala månadsavgiften. Uthyrning i andra hand utan styrelsens godkännande. Lägenheten används till annat än till bostadslägenhet. Att ägaren inte vidtar åtgärder när denne fått ohyra i lägenheten. Att lägenheten vanvårdas. Att föreningen inte får tillträde till lägenheten när det behövs för t.ex. tillsyn, sotning, ventilationskontroll och reparation. Att lägenheten används för t.ex. prostitution, otillåten spelverksamhet och liknande. Äganderätten Formellt sett är det bostadsrättsföreningen som äger lägenheten. Bostadsrättshavaren har, på obegränsad tid, nyttjanderätten till sin lägenhet. Medlemskapet i föreningen ger bostadsrättshavaren möjligheter att utnyttja sina demokratiska rättigheter på t.ex. föreningens årsstämma. 12 (50)

13 5. GEMENSAMMA FUNKTIONER OCH UTRYMMEN Här är några Kom ihåg för våra gemensamma funktioner och utrymmen. Bilar Området är planerat att vara bilfritt. Parkera därför endast på platser som är avsedda för parkering. Ring i god tid till Vaktmästaren, så öppnar han grindarna, för att köra in i området. Vid bilkörning i området - visa hänsyn Man kan hyra antingen parkeringsplats för 80kr/månad eller garageplats för 300kr/månad. Europark övervakar parkeringarna. För gästparkeringarna tillämpas biljettautomat, kvittot skall placeras väl synligt i framrutan. Pris 2 kr per timme eller 20 kr per dygn. Parkera inte framför uppfarterna. Utryckningsfordon måste kunna komma fram. Biltvätt Tvättar du bilen på gatan och låter smutsvattnet rinna ner i rännstensbrunnen ställer föroreningarna - avfettningsmedel, tungmetaller, asfaltsrester, olja mm - antigen till besvär på reningsverket eller går direkt ut i närmaste vattendrag. Cyklar Använd cykelställ och cykelförråd. Det är inte tillåtet att ställa cyklar i trapphusen och källaregångarna. Vid cykling i området - visa hänsyn. Dörrar Var noga med att såväl förrådsdörren som entrédörren är stängda kväll och natt. Det är viktigt för att dels förhindra inbrott och skadegörelse dels hindra möss och andra djur att söka sig inomhus. Smörj och olja in din ytterdörr då och då. Grillning Med den varma årstiden dyker utegrillarna upp, att kunna sitta ute med grillad mat och äta är både trevligt och skönt. Men tyvärr har grillningen en baksida, nämligen att rök och matos kan störa grannarna och närboende. Tänk på att alltid visa och ta hänsyn. Föreningen har två stycken utegrillar en vid Sakförarevägen 1 och en vid Sakförarevägen 18, dessa är till för alla i området. 13 (50)

14 Husvagnar Får inte ställas upp permanent på parkeringarna. Källarutrymmen Källargångar och gemensamma källar- och förrådsutrymmen får inte användas till uppställningsplats eller förvaring av skräp och möbler då detta utgör brandfara och är i vägen vid en eventuell utrymning. Mopeder och motorcyklar Det är inte tillåtet att meka med mopeder och motorcyklar i källarutrymmena. Enligt gällande brandbestämmelser är endast förvaring tillåten. Vid eventuella tillbud kan problem om ansvarsfrågan uppstå. Mopedåkning är inte tillåten inom föreningens område. Målsmän ansvarar för sina ungdomar. Se stadgarna 42 sista stycket. Otillåten körning kan om ej rättelse sker leda till uppsägning. I mån av plats så kan man hyra garage för motorcykel till en kostnad av 100kr/mån. Detta delas då med tre andra. Trappor Placera endast i undantagsfall och för kortare tid privat egendom i trappan. Detta underlättar också trappstädningen. Dörrmattor får inte läggas utanför ytterdörren. Förvaring av cyklar, barnvagnar etc. får inte ske i trapphus på grund av att de minskar framkomligheten samt kan medverka till brand- och rökspridning. Vidare är det ett välkänt faktum att de flesta bränder som förekommer i trapphus och källare är anlagda, bland annat av att förekomsten av brännbara föremål gjort det möjligt för en förövare att anlägga en brand. Undvik hög ljudnivå, framförallt på kvällar. Hög ljudnivå innebär inte bara musik utan även spring i trappor, smäll med dörrar osv. Tänk på att ditt golv är din grannes tak. Rök inte i trappan eller hissen. Många av de boende är allergiker. 14 (50)

15 6. INFORMATIONSMÖJLIGHETER Riksbyggens bostadsrättsförening Ladusvalan i Lund I föreningen finns det ett antal informationsmöjligheter, enligt nedan. Hemsidan Via föreningens hemsida hittar man det mesta i informationsväg, vad som är på gång samt aktuella kontaktuppgifter. Anslagstavlor I föreningens trapphus och soprum finns anslagstavlor med aktuella kontaktuppgifter samt information om sophantering. Här finns möjlighet att sätta upp anslag för föreningens medlemmar. Medlemsblad Fyra gånger per år delas ett medlemsblad ut till alla medlemmar i Riksbyggens Brf Ladusvalan i Lund. I medlemsbladet informerar styrelsen om vad som händer i föreningen. Medlemmarna kan också skriva annonser och insändare i medlemsbladet. Årsmöte och informationsmöte Föreningen brukar ha sitt årsmöte i maj, där bland annat styrelsen presenterar årsredovisningen och man väljer ny styrelse. Vid behov har styrelsen informationsmöte om aktuella frågor. Förslag Har ni idéer eller förslag, så behåll inte dessa för er själva, utan dela med er dessa idéer till styrelsen, så skall vi försöka att genomföra era förslag. Lämna era förslag i styrelsens brevlåda eller maila dem till styrelsen@ladusvalan.se Det är viktigt att vi hjälps åt, för att få en bra boendemiljö i vår förening och då är det extra viktigt att lyssna på allas idéer och förslag. Alla förslag som lämnas in kommer att diskuteras på nästa styrelsemöte. 15 (50)

16 Ärenden till styrelsen Styrelsen har en egen brevlåda, vid vaktmästarens hus. Lämna gärna meddelande, förslag och motioner i denna brevlåda. Brevlådan töms cirka en gång i veckan. Vid brådskande ärenden, lämna då meddelanden i ordförandens brevlåda eller mailar till styrelsen@ladusvalan.se. Den som tycker att något bör ändras inom föreningen kan kontakta styrelsen. En del frågor kan lösas på ett enkelt sätt men i vissa fall kan det vara nödvändigt att frågan hänskjutes till årsstämman. I så fall måste en motion skrivas. 16 (50)

17 7. MILJÖ OCH ÅTERVINNING Riksbyggens bostadsrättsförening Ladusvalan i Lund Sopor (S5, S22, S46) I området finns det tre soprum som har behållare för källsortering av returpapper, matavfall och färgat glas, ofärgat glas, metallförpackningar, hårdplastförpackningar, batterier och kartongförpackningar. Genom att källsortera kan vi minska mängden av hushållsavfall och reducera våra kostnader för sophantering. Förpacka soporna väl så att dålig lukt inte sprids. Soprummen skall alltid vara låsta, så kommer inga obehöriga in i våra soprum. Elektronik (S5) I soprummet S5 vid vaktmästeriet finns en elbur, där man ska slänga elektronikavfall. Man kan också slänga elektronik på återvinningscentralen. Container (CP) Finns på containerplatsen, östra parkeringen, för permanent uppställning. Containern är låst och Ni får tillgång till den genom Er lägenhetsnyckel, som passar i hänglåset. Tänk på att låsa efter Er, då kostnaden för denna container såväl som de lås den är utrustad med betalas genom Er månadsavgift. I containern slänger vi grovsopor, t.ex. möbler, cyklar och annat skymmande. OBS! Elektronikavfall räknas som farligt avfall och får ej läggas i container! Trädgårdsavfall (TA18, TA49) I området finns det två platser att slänga trädgårdsavfall (löv, ris, gräs och pinnar). Dessa platser finns belägna på baksidan av höghusen. Kyl och frys När du skall slänga kyl och frys, lämna du dessa på återvinningscentralen i Gunnesbo. Miljöstation Närmaste SYSAV:s miljöstation finns på Statoil på Magistratsvägen 2. På miljöstationerna kan du lämna in miljöfarligt avfall som batterier, färg- och oljerester, lösningsmedel, lysrör, sprayburkar etc. 17 (50)

18 Återvinningscentral Närmaste SYSAV:s återvinningscentral finns i Gunnesbo Återvinning på Traktorvägen 18 i Lund. Öppet: Mån , Tis 9-17, Ons-Tors 11-17, Fre stängt, Lör 9-15, Sön 9-15 (april-oktober). På återvinningscentralerna kan du lämna allt det avfall som du inte ska slänga i soppåsen eller i containrar på stan t.ex. byggmaterial, möbler, trädgårdsavfall, glas, metallskrot (gamla cyklar, järnsängar etc), elektronik (TV, datorer, hushållsapparater etc.), miljöfarligt avfall och mycket annat. Flyttning Har ni mycket skräp som skall slängas, exempelvis vid en flyttning, så kontakta vaktmästaren, så kan han hjälpa er hur ni skall gå tillväga. Vill ni veta mer om sophantering, så kan Ni läsa mer på Lunds Renhållningsverks hemsida 18 (50)

19 8. VEM ANSVARAR FÖR VAD I UNDERHÅLLET? Tolkning av bostadsrättshavarens underhållsskyldighet enligt 30 alt 31 i Riksbyggens normalstadgar. Byggdel 1. Lägenhetsdörr och innerdörrar Ytterdörren med tillhörande karm, list och foder. Till ytterdörren hörande handtag, dörrklocka, brevinkast, tätningslister samt låsanordning. Lägenhetens innerdörrar med tillhörande karm. Säkerhetsgrindar med tillhörande karm. Utvändig ytbehandling av ytterdörr, karm och foder, namnskylt. Bostadsrätts - förening (BRF) Bostadsrätts - havare (BRH) 2. Golv i lägenhet Ytskikt samt underliggande skikt som krävs för att applicera ytbeläggningen på ett fackmannamässigt sätt. Underliggande stomme. 3. Innerväggar i lägenhet Ytskikt, samt underliggande skikt som krävs för att applicera ytbeläggning på ett fackmannamässigt sätt. Underliggande stomme. 4. Innertak i lägenhet Ytskikt samt underliggande skikt som krävs för att applicera ytbeläggningen på ett fackmannamässigt sätt. BRH svarar även för ev. undertak Underliggande stomme. 5. Golv och väggar i våtutrymmen och kök Ytskikt samt underliggande tätskikt (fuktisolerande skikt). Underliggande stomme. 6. Fönster och fönsterdörrar Invändig målning av fönstrens karmar och bågar. Glas i fönster, dörrar och inglasningspartier, tillhörande handtag och beslag, vädringsfilter, tätningslister och armaturer. Utvändig målning av fönstrens karmar och bågar. Springventil. 7. Köksutrustning Inredning, diskmaskin inkl. ledningar och anslutningskopplingar på vattenledningen, kyl- och frysskåp, spis, mikrovågsugn. 19 (50)

20 8. El-artiklar Säkringsskåp och därifrån utgående synliga elledningar i lägenheten, strömbrytare, eluttag och armaturer. Särskild behörighet krävs för att utföra el-arbeten. Ledningar för elektricitet som BRF försett lägenheten med, förutsatt att de inte är synliga i lägenheten. 9. Inglasningspartier Tillval. Inglasning bör ha likartad utformning. Konstruktion. Extra utrustning som tillförts BRH. Se 30 alt 31 i stadgarna. 10. VVS-artiklar Sanitetsporslin t.ex. tvättställ, bidé, badkar, duschkabin. Blandare, dusch, duschslang och kranar. WC-stol inkl. spolanordning. Inredning och belysningsarmaturer. Packningar. Tvättmaskin och diskmaskin inkl. ledningar och anslutningskopplingar på vattenledningen. Övriga vitvaror. Köksfläkt och ventilationsdon, om köksfläkten ingår i fastighetens ventilationssystem svarar BRH endast för armaturer och strömbrytare samt för rengörning och byte av filter. Rensning av golvbrunn, sil och vattenlås. BRH svarar även för klämring runt golvbrunn. Elektriska radiatorer. Vattenradiatorer med ventiler, termostat och värmeledningar. BRH svarar endast för målning. Ledningar för avlopp, värme, gas, vatten och ventilation som BRF försett lägenheten med förutsatt att ledningarna tjänar mer än en lägenhet samt att de inte är synliga i lägenheten. Övrigt underhåll av till avloppsledningen hörande golvbrunn, sil och vattenlås. 11. Förråd m m Källar- och vindsförråd samt fristående förråd som tillhör lägenheten. Sopskåp eller liknande tillhörande enskild medlem. För dessa utrymmen gäller samma regler som för lägenhet beträffande golv, väggar, tak, dörrar, inredning m.m. Garage som tillhör lägenheten och ingår i bostadsrättens upplåtelseavtal. För garage gäller samma regler som för lägenhet beträffande golv, väggar, tak, inredning m.m. Avskiljande nätvägg i förråd och garage. Gemensamma soputrymmen. 20 (50)

21 12. Balkong, altan, takterrass Ytbehandling insida av sidopartier, fronter samt tak. Balkonggolvens ytskikt. Vädringsställ, beslag och odlingslådor. Renhållning och snöröjning av balkong. Om lägenheten är utrustad med takterrass skall BRH se till att avrinning för dagvatten inte hindras. Underhåll av utsida av sidopartier, fronter samt tak. 13. Trädgårdstäppa Grönytor som ingår i upplåtelse. Se 2 st 2 och 30 alt 31 i stadgarna. 14. Övrigt Inredningssnickerier, skåp och lådor, kryddställ/-skåp, badrumsskåp, hatthylla, invändiga trappor i lägenhet, trösklar, socklar, foder, lister, gardinstänger, torkställning, beslag, brandvarnare. Markiser. Styrelsens tillstånd krävs för att sätta upp markiser. Vattensäng. Styrelsens tillstånd krävs p.g.a. eventuell begränsad bärighet för bjälklagen i vissa hus. Värmeåtervinngsaggregat typ t.ex. Minimaster. BRH skall dock alltid rengöra enligt skötselinstruktion. Varmvattenberedare i lägenhet. TV-antennuttag 21 (50)

22 9. SKÖTSEL AV MINIMASTER Riksbyggens bostadsrättsförening Ladusvalan i Lund System Minimaster är avsett för balanserad Bostadsventilation med värmeåtervinning. För att bibehålla den goda funktionen och energispareffekten behövs viss skötsel av värmeåtervinningsaggregatet. På sidan 25 finns en bild över minimasterns alla delar. Om något krånglar med Minimastern Ta kontakt med vår vaktmästare. Funktion All ventilationsluft i bostaden går via aggregatet och luftväxlingen i bostaden kan därmed alltid regleras efter det aktuella behovet. Aggregatet är försett med två fläktar, en för utsugning av luft och en för tillförsel av friskluft. De båda fläktarna regleras med samma reglage och varvtalen är inställda så att man i alla lägen automatiskt får rätt avvägning mellan utsugen och tillförd luftmängd. All utsugning av luft sker från utrymmen med "dålig luft" (tvätt, badrum, toalett och kök). Därigenom förhindrar man att den dåliga luften sprids i bostaden. Den intagna friskluften renas i ett filter innan den passerar värmeåtervinnaren och går in i bostaden. Inställningar Det finns fyra inställningar -, normal, +, (minus) liten luftväxling "Semesterläge" När bostaden står tom en längre tid, alternativt nattetid, är det lämpligt att köra fläktarna på lågvarv för att minska energiförbrukningen. I övrigt skall denna inställning undvikas på grund av risk för fukt och mögel. Normal luftväxling Inställningen ger normal luftväxling i hela lägenheten och skall alltid användas då man inte lagar mat eller av annan anledning inte behöver förstärkt luftväxling. + förstärkt luftväxling Vid matlagning och användning av tvättstuga och badrum. Vid matlagning skall samtidigt spjället till köksventilationen ställas i öppet läge (knappen till vänster på fläktfronten). 22 (50)

23 ++ maximal luftväxling, snabb vädring Inställningen ger ökad luftväxling i hela bostaden. Förutom för snabbvädring är inställningen lämplig vid tvätt och förstärkt ventilation i bad och duschrum utan fönster. Vid snabb utvädring av köket bör fönstret och dörren i köket stängas, spjället skall vara stängt. Orsak: dofter sprids i övriga delar av lägenheten på grund av undersug. Aggregatet (köksfläkten) får under inga omständigheter stängas helt, annat än under service eller rengöring. Sommarlucka Sval nattluft kan utnyttjas för kylning sommartid om värmeväxlaren sätts ur funktion. Detta görs enkelt genom att man tar bort en lucka som täcker en förbigångsöppning inuti aggregatet. Samtidigt kan man blockera värmeväxlarens frånluftsväg med en täckplåt. Rengöring av Fettfilter Ovanför spisen finns det en köksfläkt och under köksfläkten finns det ett grått metallfilter. Det är mycket viktigt att detta hålls ordentligt rent för luftgenomströmningen. Detta bör rengöras minst en gång per månad. Diskas eller köras i diskmaskinen. Om inte fettfiltret är rent blir följden att fläktmotorn (frånluften) får arbeta tungt för att kunna dra ut luften. Detta påverkar lagret i motorn som då går sönder, vilket innebär en avsevärd kostnad för den boende. Brandfaran ökar också då fett är lättantändligt. 23 (50)

Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden?

Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden? Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden? Som en grundprincip gäller att bostadsrättshavaren, den boende, har ansvaret för underhållet av sin lägenhet, och att bostadsrättsföreningen ansvarar

Läs mer

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att räddningstjänsten larmas. Småbränder och tillbud är säkerligen lika många. Vanliga

Läs mer

Funktion All ventilationsluft i bostaden går via aggregatet och luftväxlingen i bostaden kan därmed alltid regleras efter det aktuella behovet.

Funktion All ventilationsluft i bostaden går via aggregatet och luftväxlingen i bostaden kan därmed alltid regleras efter det aktuella behovet. INSTRUKTION FÖR DRIFT & SKÖTSEL AV MINIMASTER I RADHUSEN JANUARI 2012 Till Systemet Minimaster finns bara i våra radhus, i punkthusen är det ett annat system. Minimastern är konstruerad att ge en balanserad

Läs mer

Vem svarar för underhållet? Nuvarande och 2004 års normalstadgar.

Vem svarar för underhållet? Nuvarande och 2004 års normalstadgar. Vem svarar för underhållet? Nuvarande och 2004 års normalstadgar. Tolkning av underhållsansvaret enligt Riksbyggens normalstadgar. Underhållsansvaret har förändrats i vissa avseenden jämfört med 2004 års

Läs mer

Vem svarar för underhållet? Version 2016:1 av 2014 års normalstadgar.

Vem svarar för underhållet? Version 2016:1 av 2014 års normalstadgar. Vem svarar för underhållet? Version 2016:1 av 2014 års normalstadgar. Tolkning av underhållsansvaret enligt Riks byggens normalstadgar. Lägenhetsdörrar och innerdörrar Brh Brf Ytterdörren med tillhörande

Läs mer

Underhåll och reparationer Har något gått sönder hos dig? Är du rätt försäkrad? bostadsrättsförsäkring tillägg Vill du bygga om?

Underhåll och reparationer Har något gått sönder hos dig? Är du rätt försäkrad? bostadsrättsförsäkring tillägg Vill du bygga om? Underhåll och reparationer Har något gått sönder hos dig? Då kanske du undrar om du själv måste laga det eller om föreningen kan stå för kostnaderna? Börja med att titta i den bifogade listan vem som ansvarar

Läs mer

Vem svarar för underhållet? 1 Tolkning av bostadsrättshavarens underhållsansvar utifrån Riksbyggens normalstadgar och regler i bostadsrättslagen

Vem svarar för underhållet? 1 Tolkning av bostadsrättshavarens underhållsansvar utifrån Riksbyggens normalstadgar och regler i bostadsrättslagen LIMNOLOGEN 1 Styrelsen 2018-08-27 Vem svarar för underhållet? 1 Tolkning av bostadsrättshavarens underhållsansvar utifrån Riksbyggens normalstadgar och regler i bostadsrättslagen 1 Texten bygger i allt

Läs mer

at t b o i b o s ta d s r ät t Vem ansvarar för underhåll?

at t b o i b o s ta d s r ät t Vem ansvarar för underhåll? at t b o i b o s ta d s r ät t Vem ansvarar för underhåll? I en bostadsrättsförening delas ansvaret för underhåll mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren. På följande sidor kan du se vem

Läs mer

Vem svarar för underhållet?

Vem svarar för underhållet? Vem svarar för underhållet? Information till bostadsrättshavare i Bostadsrättsföreningen Åsunden. Denna information ger bostadsrättshavare vägledning om vem som svarar för underhållet inom olika områden

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer Som bostadsrättsinnehavare måste du själv bekosta reparationer och förbättringar på sådant

Läs mer

Instruktion för drift och skötsel av Minimaster

Instruktion för drift och skötsel av Minimaster V entilationssystemet vi har i våra lägenheter är Minimaster som är avsett för bostadsventilation med värmeåtervinning. För att bibehålla god funktionen och energispareffekt behövs en viss skötsel av värmeåtervinningsaggregatet.

Läs mer

Byggdel Brf ansvar Brh ansvar Anmärkning 1. Lägenhetsdörr Dörrblad, karm, foder, Ytbehandling utsida Dörrblad, karm, foder,

Byggdel Brf ansvar Brh ansvar Anmärkning 1. Lägenhetsdörr Dörrblad, karm, foder, Ytbehandling utsida Dörrblad, karm, foder, Sid 1 (5) Brf Valhall Ansvar för underhåll Tullgarnsgatan 23 2017 75317 Uppsala Styrelsen Brf Valhall tolkning av underhållsskyldighet enligt 32 i Bostadsrättsföreningens stadgar. I en Bostadsrättsförening

Läs mer

Ansvar för underhållet i bostadsrättsföreningen

Ansvar för underhållet i bostadsrättsföreningen Ansvar för underhållet i bostadsrättsföreningen Rekommendation till tolkning av underhållsskyldighet enligt 28 i bostadsrättsföreningens stadgar Bostadsrättshavaren har nyttjanderätten till sin lägenhet.

Läs mer

Information om Riksbyggens Bostadsrättsförening Ladusvalan i Lund

Information om Riksbyggens Bostadsrättsförening Ladusvalan i Lund Information om Riksbyggens Bostadsrättsförening Ladusvalan i Lund Foto: Forntiden, utförd i betong av Ingegerd Lundahl-Olsson (Källa: Konsten i våra föreningar, Riksbyggen Södra Skåne) 1 (12) Riksbyggen

Läs mer

Rättigheter och Skyldigheter Vem svarar för underhåll av Gåshaga Pirar 5s lägenheter?

Rättigheter och Skyldigheter Vem svarar för underhåll av Gåshaga Pirar 5s lägenheter? 1 Rättigheter och Skyldigheter Vem svarar för underhåll av Gåshaga Pirar 5s lägenheter? Underhållsskyldighet enligt 32 i bostadsrättsföreningens stadgar. Innebörden av bostadsrättshavarens skyldighet att

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2010. Riksbyggens Bostadsrättsförening. Ladusvalan i Lund

ÅRSREDOVISNING 2010. Riksbyggens Bostadsrättsförening. Ladusvalan i Lund ÅRSREDOVISNING 2010 Riksbyggens Bostadsrättsförening Ladusvalan i Lund Att bo i bostadsrätt En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening, som i princip har som enda syfte eller ändamål att upplåta

Läs mer

VEM ANSVARAR FÖR UNDERHÅLLET? i stadgarna Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter

VEM ANSVARAR FÖR UNDERHÅLLET? i stadgarna Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter VEM ANSVARAR FÖR UNDERHÅLLET? 35-43 i stadgarna Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter 35 Bostadsrättshavarens ansvar Bostadsrättshavaren ska på egen bekostnad hålla det inre av lägenheten i

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen)

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen) ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen) Väggar i lägenhet Lägenhetsavskiljande vägg Icke bärande innervägg Ytskikt på vägg inklusive underliggande

Läs mer

Bostadsrättsförening Boråshus nr 13. Välkommen till vår förening!

Bostadsrättsförening Boråshus nr 13. Välkommen till vår förening! Bostadsrättsförening Boråshus nr 13 Välkommen till vår förening! Bostadsrättsförening Boråshus nr 13 Information till boende och nyinflyttade! Vi hälsar dig välkommen och hoppas du skall trivas i din lägenhet

Läs mer

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2 Information till boende Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. Närmare 100 personer dör i bostadsbränder varje år, många på grund av att säkerhetsutrustning saknas. I regel är det slarv som förorsakar

Läs mer

VEM SVARAR FÖR UNDERHÅLLET

VEM SVARAR FÖR UNDERHÅLLET VEM SVARAR FÖR UNDERHÅLLET HOS BRF MURBRÄCKAN nr 9 Tolkning av bostadsrättshavarens underhållsskyldighet enligt föreningens stadgar och bostadrättslagen. Föreninges mark, hus och därmed också de enskilda

Läs mer

Kallelse till ordinarie föreningsstämma 2012 i Brf. Humlegården. Mötesordning för ordinarie föreningsstämma 2012

Kallelse till ordinarie föreningsstämma 2012 i Brf. Humlegården. Mötesordning för ordinarie föreningsstämma 2012 Kallelse till ordinarie föreningsstämma 2012 i Brf. Humlegården Medlemmarna i Bostadsrättsföreningen Humlegården kallas härmed till ordinarie årsstämma i föreningen enligt följande: Datum: Onsdagen den

Läs mer

Vem ansvarar för underhållet i bostaden, föreningen eller medlemmen? (Ett komplement till

Vem ansvarar för underhållet i bostaden, föreningen eller medlemmen? (Ett komplement till SPAR DENNA Vem för underhållet i bostaden, föreningen eller medlemmen? (Ett komplement till föreningens stadg) Alla rör och ledning som du kan se, är medlemmens. I badrummet är inte ba ytskiktet utan även

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF = Bostadsrättsföreningen BRH = Bostadsrättsinnehavaren Väggar i lägenhet Lägenhetsavskiljande vägg Icke bärande innervägg Ytskikt på vägg inklusive underliggande behandling

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsförening och bostadsrättshavare i Brf Grimskär1

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsförening och bostadsrättshavare i Brf Grimskär1 mars 2015/pelj Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsförening och bostadsrättshavare i Brf Grimskär1 Innehåll Väggar i Lägenhet... 1 Golv... 1 Innertak i lägenhet... 2 Dörrar... 2 Fönster, fönsterdörr och

Läs mer

E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren.

E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren. Viktig information om brandskyddet och säkerheten i din bostad E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren. E bra skydd

Läs mer

Underhållsansvar Brf Montören Eskilstuna Utgivna 2018

Underhållsansvar Brf Montören Eskilstuna Utgivna 2018 Underhållsansvar Brf Montören Eskilstuna Utgivna 2018 Det kan vara svårt att dra en gräns mellan vad som är bostadsrättsföreningens och bostadsrättshavarens underhållsansvar enbart med ledning av stadgetexten,

Läs mer

Vem ansvarar för vad? En lathund för medlemmar i Brf Oliven 13-14. Underhåll och reparationer

Vem ansvarar för vad? En lathund för medlemmar i Brf Oliven 13-14. Underhåll och reparationer 2010-05-20 Vem ansvarar för vad? En lathund för medlemmar i Brf Oliven 13-14 Underhåll och reparationer Brf Oliven 13-14, Oxelösund sida 1 av 5 1. Balkong Ingen målning, håltagning, påförande av material

Läs mer

Underhåll och reparation av din bostad

Underhåll och reparation av din bostad Underhåll och reparation av din bostad EN GUIDE TILL HUR ANSVARSFÖRDELNINGEN SER UT Vem har underhållsansvaret? Bostadsrättshavaren ansvarar för att underhålla lägenhetens inre. Underhållsansvaret regleras

Läs mer

Information vem svarar för tillsyn, skötsel och underhåll

Information vem svarar för tillsyn, skötsel och underhåll Ann Möller 013 3435577 2017-10-16 7 1 (5) Vem et? Regelverk inom BRF L 21 Ekholmen Linköping. Som bostadsrättshavare har du nyttjanderätten till din lägenhet utan tidsbegränsning. Föreningens mark, byggnader,

Läs mer

Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20

Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20 Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20 Brf = bostadsrättsföreningen Brh = bostadsrättshavaren Uppdaterad i januari 2012 1. Fasader Eventuell rengörning och utvändig målning Gäller vid normalt

Läs mer

styrelsen 2. Styrelsen underrättar bostadsrättshavaren om godkännande 3. Eventuell besiktning (vid åtgärder som kräver styrelsens godkännande)

styrelsen 2. Styrelsen underrättar bostadsrättshavaren om godkännande 3. Eventuell besiktning (vid åtgärder som kräver styrelsens godkännande) RENOVERING OCH OMBYGGNATION Policy för medlemmar i Brf Pontonjären 3 Åtgärder som enligt Bostadsrättslagen (7 kap. 7 ) kräver styrelsens godkännande Ingrepp i bärande konstruktion Ändring av befintliga

Läs mer

Vi hälsar dig/er välkommen och hoppas du/ni ska trivas i er lägenhet och med vår bostadsrättsförening.

Vi hälsar dig/er välkommen och hoppas du/ni ska trivas i er lägenhet och med vår bostadsrättsförening. Vi hälsar dig/er välkommen och hoppas du/ni ska trivas i er lägenhet och med vår bostadsrättsförening. Bostadsrättsföreningen Segeltorps Orangeri äger de fyra husen Visirvägen 6-10 och Hjälmvägen 13 och

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Gåshaga Pirar 3

Bostadsrättsföreningen Gåshaga Pirar 3 Bostadsrättsföreningen Gåshaga Pirar 3 Rättigheter och Skyldigheter, vem svarar för underhåll av föreningens lägenheter? Senast ändrat 2010-02-02 1(8) BRF3:s tolkning av underhållsskyldighet enligt 33

Läs mer

Vem skall underhålla vad i din lägenhet?

Vem skall underhålla vad i din lägenhet? Vem skall underhålla vad i din lägenhet? För innehavare till en bostadsrättslägenhet i Brf Bläckhornet gäller att, med några få undantag, det inre underhållet svarar innehavare för medan föreningen gemensamt

Läs mer

Förklaringar från A-O Anläggningstillgångar Sådana tillgångar som är avsedda för långvarigt bruk inom föreningen. Den viktigaste anläggningstillgången är föreningens fastighet med mark och byggnader. Ansvarsförbindelser

Läs mer

Välkommen Till. Brf. Skäcklinge Äng.

Välkommen Till. Brf. Skäcklinge Äng. Välkommen Till rf. Skäcklinge Äng. Medlemskap Som bostadsrättsinnehavare är du medlem i bostadsrättsföreningen Skäcklinge Äng. Medlemskapet innebär att du i demokratisk ordning direkt kan påverka ditt

Läs mer

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget BRF FINNBERGET POLICY FÖR SKÖTSEL OCH RENOVERING 1(6) Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget Ansvar för skötsel och renovering Enligt 13 i föreningens stadgar gäller: Bostadsrättshavaren

Läs mer

Brf Safiren 11, oktober 2004

Brf Safiren 11, oktober 2004 Brf Safiren 11, oktober 2004 Policy för hur ansvar och kostnader för reparationer och underhåll fördelas mellan bostadsrättsföreningens medlemmar och bostadsrättsföreningen. Inledning Huvudregeln är att

Läs mer

Förslag till ändring av stadgar

Förslag till ändring av stadgar 1 Brf Markan i Järvastaden Förslag till ändring av stadgar Föreningen har nu funnits några år och styrelsen har funnit behov av att göra en del justeringar i stadgarna. För att ändra föreningens stadgar

Läs mer

Kort Information. 3 Definition av grundläggande begrepp. Vad påverkar en bostadsrättförening? Vad är en bostadsrätt? Föreningens medlemmar

Kort Information. 3 Definition av grundläggande begrepp. Vad påverkar en bostadsrättförening? Vad är en bostadsrätt? Föreningens medlemmar Kort Information Kort om vad det innebär att bo i bostadsrätt Hur är föreningens organisation uppbyggd Vem är Riksbyggen? 3 Definition av grundläggande begrepp Med bostadsrätt avses den rätt i föreningen

Läs mer

BRF Kolveden i Käppala 2007

BRF Kolveden i Käppala 2007 BRF Kolveden i Käppala 2007 ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER Ett förtydligande av stadgarna Ansvar för ordningen. Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa

Läs mer

3. Åtgärda skador oberoende vem som förorsakat skadan i lägenheten. Det gäller även om grannen förorsakat skadan

3. Åtgärda skador oberoende vem som förorsakat skadan i lägenheten. Det gäller även om grannen förorsakat skadan Brf Ingenjören 3. Vem svarar för lägenhetsunderhållet och Lägenhetens inre? Enligt bostadsrättslagen och våra stadgar skall en bostadsrättshavare på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Sammanfattning

Läs mer

BOSTADSRÄTTSHAVARENS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER

BOSTADSRÄTTSHAVARENS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER Lundby Kyrkby BOSTADSRÄTTSHAVARENS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER ANGÅENDE 32 I FÖRENINGENS STADGAR Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter Bostadsrättshavaren skall på egen bekostnad hålla lägenheten

Läs mer

Bostadsrattsforeningen Tallstigen 2

Bostadsrattsforeningen Tallstigen 2 Bostadsrattsforeningen Tallstigen 2 Rekommendation for tolkning av Bostadsgarantis monsterstadgar 32 Bostadsrattshavaren har en till tiden obegransad nyttjanderatt till sin lagenhet. Foreningens hus, och

Läs mer

Har Du frågor Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen!

Har Du frågor Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen! ORDNINGSREGLER FÖR BRF TANTOTORGET Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler: Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de

Läs mer

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget POLICY FÖR SKÖTSEL OCH RENOVERING 1(6) Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget Ansvar för skötsel och renovering Enligt 13 i Föreningens stadgar gäller att Bostadsrättshavaren

Läs mer

Vem skall underhålla BOSTADSRÄTTEN Utgåva 2

Vem skall underhålla BOSTADSRÄTTEN Utgåva 2 HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING TINGET I NACKA Vem skall underhålla BOSTADSRÄTTEN Utgåva 2 Utgåva juni 2009 fastställd i styrelsen 2009-06-11 Tillägg i inledningen enligt styrelsebeslut 2010-04-15-1 - Inledning.

Läs mer

GRÄNSDRAGNINGSLISTA FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN HUMLEGÅRDEN

GRÄNSDRAGNINGSLISTA FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN HUMLEGÅRDEN GRÄNSDRAGNINGSLISTA FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN HUMLEGÅRDEN Gränsdragningslistan är styrelsens tolkning av Humlegårdens stadgar 28 och Bostadsrättslagen. Den klargör vad som är bostadsrättsföreningens ansvar

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Tre Björnar. Tolkning av fördelningen av underhållsskyldighet enligt föreningens stadgar och bostadsrättslagen

Bostadsrättsföreningen Tre Björnar. Tolkning av fördelningen av underhållsskyldighet enligt föreningens stadgar och bostadsrättslagen Bostadsrättsföreningen Tre Björnar Tolkning av fördelningen av underhållsskyldighet enligt föreningens stadgar och bostadsrättslagen Bostadsrättsföreningen Tre Björnar Revision 1.2 Revisionshistoria Revision

Läs mer

TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER FÖR BRF HÅRNÄTET

TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER FÖR BRF HÅRNÄTET TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER FÖR BRF HÅRNÄTET Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter

Läs mer

Version 1.1 Sida 1 av 9. Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Åbylund i Västerhaninge kallas härmed till

Version 1.1 Sida 1 av 9. Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Åbylund i Västerhaninge kallas härmed till Version 1.1 Sida 1 av 9 K A L L E L S E Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Åbylund i Västerhaninge kallas härmed till EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA ang. ansvar för ventilationsutrustning TID: TORSDAGEN DEN

Läs mer

Trivselregler Brf Nyboda 1

Trivselregler Brf Nyboda 1 Trivselregler Brf Nyboda 1 Trivselreglerna kompletterar föreningens stadgar. Uppdaterade juni 2016 Våra trivselregler finns för att föreningen ska fungera till allas trevnad. Även för att undvika missförstånd

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER Välkommen till Balder Bra att veta om ditt boende Hyran - betala alltid i tid Hyran betalas i förskott varje månad, senast den sista dagen i månaden. Exempel: hyran för

Läs mer

VÄLKOMMEN till vårt hus!

VÄLKOMMEN till vårt hus! VÄLKOMMEN till vårt hus! Vi är alla glada för vårt fina hus och vi hoppas att Du också ska finna dig väl till rätta här och känna att du faktiskt är delägare i huset. Detta gör nämligen att man är rädd

Läs mer

ORDNINGS- och TRIVSELREGLER för BRF Ankdammen

ORDNINGS- och TRIVSELREGLER för BRF Ankdammen ORDNINGS- och TRIVSELREGLER för BRF Ankdammen Att bo i bostadsrätt rättigheter och skyldigheter Att bo i bostadsrätt är förenat med både rättigheter och skyldigheter. Du bor i en bostadsrättsförening,

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Gröna Husen Lidingö - antagna den 19 januari 2010.

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Gröna Husen Lidingö - antagna den 19 januari 2010. Stadgar för Bostadsrättsföreningen Gröna Husen Lidingö - antagna den 19 januari 2010. 1 Föreningens firma och säte Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Gröna Husen Lidingö. Organisationsnummer är

Läs mer

LAG OCH BOSTADSRÄTT BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN GLÄDJEN

LAG OCH BOSTADSRÄTT BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN GLÄDJEN LAG OCH BOSTADSRÄTT BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN GLÄDJEN VAD ÄR EN BOSTADSRÄTTSFÖRENING? En sorts ekonomisk förening Medlemmarna äger sitt hus gemensamt Egna stadgar 1 MEDLEMMAR I BRF Betalar en insats Har andel

Läs mer

ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER

ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN NORDVIKSBERG 1 I SKÄRHAMN Fastställda av styrelsen den 3 september 2014 ANSVARET FÖR REGLERNA Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen

Läs mer

RENOVERING. VEMS ÄR ANSVARET? OVE SCHRAMM 9 APRIL 2013

RENOVERING. VEMS ÄR ANSVARET? OVE SCHRAMM 9 APRIL 2013 RENOVERING. VEMS ÄR ANSVARET? OVE SCHRAMM 9 APRIL 2013 2013-04-09 HSB Riksförbund Sid 2 ANSVAR Vem ansvar för renoveringen i lägenheten? VEM ANSVARAR? BOSTADSRÄTTSLAGEN 7 KAP 12 Bostadsrättshavarens ansvar

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN!

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN! INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN! VÄLKOMMEN SOM HYRESGÄST! I den här broschyren har vi samlat information som är viktigt för dig som hyresgäst hos oss att känna till. Vi vill att

Läs mer

Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen

Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen 1 (6) Policy, ursprungligen daterad september 2001, uppdaterad 2014-03-20 Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen Bakgrund

Läs mer

Ordningsföreskrifter Brf Leoparden 5

Ordningsföreskrifter Brf Leoparden 5 Ordningsföreskrifter Brf Leoparden 5 För att skapa en gemensam och trivsam atmosfär för oss alla i föreningen har styrelsen fastställt ordningsregler som alla boende är skyldiga att känna till och rätta

Läs mer

Brf Berghällen 10 - Vision, bra att veta och ordningsregler

Brf Berghällen 10 - Vision, bra att veta och ordningsregler Brf Berghällen 10 - Vision, bra att veta och ordningsregler Vision för Brf Berghällen 10 Som boende i Brf Berghällen 10 s fastighet känner jag mig trygg. Jag känner de övriga medlemmarna i föreningen och

Läs mer

Kallelse till extra föreningsstämma

Kallelse till extra föreningsstämma Kallelse till extra föreningsstämma Härmed kallas medlemmarna i Bostadsrättsföreningen Essinge Mälarstrand till extra föreningsstämma. Tid: måndagen den 23:e februari 2015 kl 19.00 Plats: Föreningens lokal,

Läs mer

ORDNINGSRELGER för Bostadsrättsföreningen Raden

ORDNINGSRELGER för Bostadsrättsföreningen Raden ORDNINGSRELGER för Bostadsrättsföreningen Raden Ansvar Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Ordningsreglerna gäller såväl bostadsrättshavare

Läs mer

Angaende gransdragningslista for bostadsrattsforeningen Grebllom 2.

Angaende gransdragningslista for bostadsrattsforeningen Grebllom 2. Angaende gransdragningslista for bostadsrattsforeningen Grebllom 2. Eftersom det kan vara -svart att dra granser mellan foreningens och bostads- ~ ~ rattsinnehavarens underhallsansvar enbart med ledning

Läs mer

Andrahandsuthyrning Andrahandsuthyrning får endast ske med föreningens godkännande.

Andrahandsuthyrning Andrahandsuthyrning får endast ske med föreningens godkännande. Vi som bor i Bostadsrättsföreningen (Brf) Sillgrisslan är delägare och äger tillsammans föreningen. Föreningens kostnader blir dina kostnader. Allt vi kan påverka för att öka trivseln i föreningen leder

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Porslinsbruket 23 Bråvallagatan 8 113 36 Stockholm Juni 2013

Bostadsrättsföreningen Porslinsbruket 23 Bråvallagatan 8 113 36 Stockholm Juni 2013 1 Bostadsrättsföreningen Porslinsbruket 23 Bråvallagatan 8 113 36 Stockholm Juni 2013 Medlem och bostadsrättshavare i Porslinsbruket 23 Välkommen som medlem och bostadsrättshavare i bostadsrättsföreningen

Läs mer

GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN

GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN FÖR DEN GEMENSAMMA TREVNADEN gäller några allmänna regler för alla som bor i bostadsrättsföreningen Äppelgården. Att visa

Läs mer

Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten.

Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten. Trivsel/Ordningsregler 1(6) Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten. 1. Stadgar. Förutom bostadsrättsföreningens stadgar gäller följande regler för att alla skall trivas. 2. Ansvar för ordningen. Som medlem

Läs mer

Ansvarsfördelning vid reparationer för Tott Hotell Förening/Medlem/Driftsbolag

Ansvarsfördelning vid reparationer för Tott Hotell Förening/Medlem/Driftsbolag Ansvarsfördelning vid reparationer för Tott Hotell Förening/Medlem/Driftsbolag 1. LÄGENHETSDÖRR (LGH) Dörrblad, karm, foder (utsida) Dörrblad, karm, foder (insida) Låscylinder, låskistor, beslag och batteribyten

Läs mer

HSB Brf Stanstorp i Staffanstorp 2015-04-01. VÄLKOMMEN TILL HSB Brf STANSTORP

HSB Brf Stanstorp i Staffanstorp 2015-04-01. VÄLKOMMEN TILL HSB Brf STANSTORP HSB Brf Stanstorp i Staffanstorp 2015-04-01 VÄLKOMMEN TILL HSB Brf STANSTORP Nu har du blivit medlem i en kooperativ bostadsrättsförening. Det är något alldeles speciellt med en bostadsrätt i HSB. Tillsammans

Läs mer

Drift, städning och felanmälan sköts av externa företag. Telefonnr till felanmälan mm finns på namntavlan i porten det är dit man ringer vid fel.

Drift, städning och felanmälan sköts av externa företag. Telefonnr till felanmälan mm finns på namntavlan i porten det är dit man ringer vid fel. TRIVSELREGLER Brf Flaggan 9 Beckbrännarbacken 7 Det här bör du veta om föreningens Trivselregler Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa

Läs mer

Vi är måna om att du trivs hos oss!

Vi är måna om att du trivs hos oss! Vi är måna om att du trivs hos oss! Här har vi samlat regler och råd om ditt boende. Den täcker det mesta, men är samtidigt kortfattad. Tanken är att du snabbt och enkelt ska hitta svaren du söker. Kontaktuppgifter

Läs mer

Akallahöjdens förslag på nya stadgar

Akallahöjdens förslag på nya stadgar 5 Rätt till medlemskap Inträde i bostadsrättsföreningen kan beviljas den som är medlem i HSB och 1. kommer att erhålla bostadsrätt genom upplåtelse i bostadsrättsföreningens hus, eller 2. övertar bostadsrätt

Läs mer

Trivselregler för. HSB:s Bostadsrättsförening SKOGOME

Trivselregler för. HSB:s Bostadsrättsförening SKOGOME 1 Trivselregler för HSB:s Bostadsrättsförening SKOGOME Att bo med bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap av människor i samma situation. Tillsammans äger och förvaltar vi husen där vi bor och

Läs mer

Guide till vem som ska stå för underhållet av bostadsrätten

Guide till vem som ska stå för underhållet av bostadsrätten Guide till vem som ska stå för underhållet av bostadsrätten I en bostadsrättsförening gäller i stora drag att bostadsrättshavaren (brh) ansvarar för att underhålla lägenhetens inre, med undantag för ledningar

Läs mer

Stadgar för BRF Flaggan 9 i Stockholm

Stadgar för BRF Flaggan 9 i Stockholm Stadgar för BRF Flaggan 9 i Stockholm 2016-06-15 1. Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Flaggan 9 i Stockholm 2. Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål

Läs mer

X Fönsterbågar invändigt X Målning av karmar och bågar samt mellan bågar. Nya fönster ska skötas enligt särskild underhållsbeskriving!

X Fönsterbågar invändigt X Målning av karmar och bågar samt mellan bågar. Nya fönster ska skötas enligt särskild underhållsbeskriving! Sida 1 av 6 Gränsdragningslista Listan avser att förtydliga det ansvar som åligger boende i bostadsrätt gentemot bostadsrättsföreningen Leporiden 1 och vice versa. Byggnaderna är nu 47 år och behovet av

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Mullvaden Andra 45

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Mullvaden Andra 45 Stadgar för Bostadsrättsföreningen Mullvaden Andra 45 1 Firma Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Mullvaden andra 45. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål att främja

Läs mer

Stadgar för BRF Ateljéhuset 2010

Stadgar för BRF Ateljéhuset 2010 Stadgar för BRF Ateljéhuset 2010 Organisationsnummer 769619-1803. Antagna den 7 mars 2011, reviderade 28 november 2012. 1 FÖRENINGENS NAMN Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Ateljéhuset 2010.

Läs mer

Välkommen till BRF SOLGÅRDEN I LUNDEN

Välkommen till BRF SOLGÅRDEN I LUNDEN Välkommentill BRFSOLGÅRDENILUNDEN Välkommen! Hej och välkommen till BRF Solgården i Lunden. Vi är övertygade om att du kommer att trivas i vår förening. Med denna skrift hoppasvikunnabesvaranågraavdefrågorniharsomnyinflyttadi

Läs mer

Trivsel och ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Hönekulla Höjd 2, Härryda Kommun

Trivsel och ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Hönekulla Höjd 2, Härryda Kommun Trivsel och ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Hönekulla Höjd 2, Härryda Kommun Datum: 2015-12-23 Allmänt I bostadsrättsföreningen Hönekulla Höjd 2 vill vi att alla skall trivas och finna sig till

Läs mer

Undvik störande vattenspolning samt användande av badkar och dusch mellan klockan 22.00-07.00.

Undvik störande vattenspolning samt användande av badkar och dusch mellan klockan 22.00-07.00. För allas trivsel Visa hänsyn till dina grannar och anpassa ljudnivån på TV, stereo och musikinstrument till en nivå som ej stör dina grannar. Speciellt gäller detta nattetid mellan kl. 22.00-07.00. Ska

Läs mer

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap. Vår målsättning är att alla skall ha det så trivsamt som möjligt och att boendet ska kosta

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Bögatan 43 Organisationsnummer 769615-1880. Stadgar för Brf. Bögatan 43 Antagna 2006-08-22

Bostadsrättsföreningen Bögatan 43 Organisationsnummer 769615-1880. Stadgar för Brf. Bögatan 43 Antagna 2006-08-22 Stadgar för Brf. Bögatan 43 Antagna 2006-08-22 1 Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Bögatan 43. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

Trivselregler för HSB:s Bostadsrättsförening Masten i Göteborg

Trivselregler för HSB:s Bostadsrättsförening Masten i Göteborg Trivselregler för HSB:s Bostadsrättsförening Masten i Göteborg Att bo i en bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap av människor i samma situation. Tillsammans äger och förvaltar vi huset där vi

Läs mer

Stadgar för Brf Näsbypark 58:5

Stadgar för Brf Näsbypark 58:5 Stadgar för Brf Näsbypark 58:5 Antagna den 2016-06-08. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Bostadsrättföreningen Näsbypark 58:5 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Stavgränd

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Stavgränd Stadgar för Bostadsrättsföreningen Stavgränd Antagna den 2014-05-26 1 Föreningens namn Föreningens namn är Bostadsrättsföreningen Stavgränd med organisationsnummer 769622-5551. 2 Ändamål och verksamhet

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Korpen, Sälen

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Korpen, Sälen Stadgar för Bostadsrättsföreningen Korpen, Sälen Innehåll 1 Firma... 2 2 Ändamål och verksamhet... 2 3 Föreningens säte... 2 4 Insats och årsavgift... 2 5 Styrelsen... 3 6 Firmatecknare... 3 7 Förvaltning...

Läs mer

Gör ditt hem riskfritt.

Gör ditt hem riskfritt. Gör ditt hem riskfritt. Tips och råd om hur du förebygger vattenskador, inbrott och bränder hemma. Färre skador ger dig lägre premier. SBC arbetar aktivt för att ta fram attraktiva försäkringslösningar

Läs mer

Välkommen som hyresgäst hos oss!

Välkommen som hyresgäst hos oss! Välkommen som hyresgäst hos oss! Information till dig som bor hos Hässlehem Vi på Hässlehem hälsar dig välkommen till ditt nya hem samt till oss som bostadsföretag. I denna folder har vi samlat en del

Läs mer

Trivselregler: Vid akuta fall kontakta Grupplarm 044-10 38 50

Trivselregler: Vid akuta fall kontakta Grupplarm 044-10 38 50 Trivselregler: För att alla hyresgäster ska kunna trivas så bra som möjligt har vi här sammanställt våra trivselregler. Detta är reglerna som gäller i Invectus fastigheter. Inflyttning: Inflyttningsdag

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

Vem ska underhålla bostadsrättslägenheten?

Vem ska underhålla bostadsrättslägenheten? Vem ska underhålla bostadsrättslägenheten? HSB 1 Vägledning för underhållsansvaret I en bostadsrättsförening gäller i stora drag att bostadsrättshavaren ansvarar för att underhålla lägenhetens inre, med

Läs mer

Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen

Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen 1 (6) Policy, ursprungligen daterad september 2001, styrelsebeslut 2018-04-17 Fördelning av ansvar och kostnader för reparationer och underhåll mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen Bakgrund

Läs mer

Trivselregler Brf. Villa Lustigkulla den 2 augusti 2013

Trivselregler Brf. Villa Lustigkulla den 2 augusti 2013 Trivselregler Brf. Villa Lustigkulla den 2 augusti 2013 Att bo i bostadsrätt innebär att du ingår i en gemenskap av människor med samma intresse för sitt boende. Tillsammans äger och förvaltar vi huset

Läs mer

5. Andreas Eklund (lgh 1) och Uma Sherman (lgh 32) valdes till justeringsmän.

5. Andreas Eklund (lgh 1) och Uma Sherman (lgh 32) valdes till justeringsmän. Brf. Studio 57 2011-09-29 Org nr 769616-7951 Protokoll från extrastämma 1, 2011 Tid: 2011-09-29 kl 1900 Plats: Kvarnpirens Café, Eriksberg 1. Ordförandens öppnande av stämman. Christina Keulemans (lgh

Läs mer

Välkommen till Brf Vindrosen Ön Limhamn Allmän information

Välkommen till Brf Vindrosen Ön Limhamn Allmän information Välkommen till Brf Allmän information 2018:1 Funderar du på att köpa (eller har) en bostadsrättslägenhet i brf? Det glädjer oss att du/ni har köpt en lägenhet eller funderar på att bosätta er på Ön och

Läs mer