I II landstinget. 95 Trafikbeställning 2012 BAKGRUND PROTOKOLLSUTDRAG. DAlARNA LANDSTINGSSTYRELSEN. Dnr LD11/01270

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I II landstinget. 95 Trafikbeställning 2012 BAKGRUND PROTOKOLLSUTDRAG. DAlARNA LANDSTINGSSTYRELSEN. Dnr LD11/01270"

Transkript

1 I II landstinget DAlARNA _ PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum '"' O O 1 3 f Trafikbeställning 2012 Dnr LD11/01270 Landstingsstyrelsen föreslår fullmäktige besluta a t t fastställa föreliggande förslag till trafikbeställning för 2012 med de villkor som redovisas i underlaget samt at t utifrån memorial genomföra konsekvensändringar i trafikbeställningsmallen. BAKGRUND Landstinget Dalarna och länets kommuner har ett gemensamt ansvar för länets kollektivtrafik. Genom aktieägaravtal om AB Dalatrafik och avtal om ägarbidrag regleras hur ansvaret för att beställa och finansiera trafik fördelas mellan huvudmännen. Landstinget har det ekonomiska ansvaret för den regionala trafiken med tåg och buss samt för Dalatrafiks kostnader för administration och gemensamma tekniska system. För den s.k. regionala närtrafiken delas ansvaret mellan landstinget och länets kommuner där landstinget står för 50 % av kostnaderna. Kommunerna har det ekonomiska ansvaret för den lokala trafiken inom kommunens gränser. Inför va~e nytt trafikår ska respektive ägare, efter samråd med övriga ägare om vilken kollektivtrafik man vill ha, lämna en trafikbeställning till Dalatrafik. Beställningen ska lämnas senast den 30 juni kalenderåret före det nya trafikåret. Trafikåret sträcker sig från 1 juli till 30 juni. Trafikbeställningen för 2012 är den sista i nuvarande form eftersom det därefter är den då bildade regionala kollektivtrafiktrafikmyndigheten som kommer att överta beställarrollen för all kollektivtrafik. Dock kommer det även framöver vara viktigt att redovisa landstingets uppfattning om den framtida trafiken i egenskap av finansiär av trafiken i enlighet med gällande ägaravtal. Utdrag exp till Vid protokollet: Eva Bergfeldt Bestyrkes i tjänsten

2 (8) TRAFIKSAMRAo Under perioden februari till april 2011 har Dalatrafik genomfört trafiksamråd med landstinget och kommunerna för att kartlägga behov av förändringar i trafiken. I det följande redovisas önskemål om förändringar i trafikutbud i den regionala trafiken som framkommit vid trafiksamråden och som berör landstinget. Inga direkta synpunkter/önskemål om förändringar i utbudet av den regionala och regionala närtrafiken framfördes från Avesta, Hedemora och Säters kommuner mer än att det är viktigt att bibehålla och utveckla trafiken i stråket Avesta/Krylbo - Borlänge för arbetspendling och för gymnasieelevers skolpendling. Hedemora kommun framförde dock en synpunkt på ny linje från Stjärnsund - Husby - Dala-Fäggeby (regional närtrafik). Smedjebackens kommun framförde önskemål om fler turer på regionala närtrafiklinjen 27 mellan Smedjebacken och Borlänge över Norbo/Ulfshyttan, samt att stråket Ludvika - Smedjebacken - Fagersta - Västerås ses över och utvecklas trafikeringsmässigt med tanke på den förväntade tillväxten såväl inom ABB och gruvindustrin som förväntas komma inom kort. Viktigt att såväl arbetspendling som gymnasiependiingens möjligheter förbättras. Samma synpunkter framfördes från Ludvika kommun som ser en kraftig ökning av arbetstillfällen och att arbetskraften måste rekryteras från ett större område än lokalt i Ludvika. Därför är det viktigt med att intentionen i den av Region Dalarna framtagna tågpendlarutredningen infrias med bland annat en-timmestrafik i stråket Borlänge - Ludvika - Örebro. Även förbättrade kommunikationer mellan Ludvika - Smedjebacken - Västerås önskades. Ludvika kommun anser vidare att det inte finns lokalt behov av regionala närtrafiklinjen linjen 44. I övrigt önskas att busstrafiken på sträckan Grängesberg - Ludvika erhåller regional status som ett komplement till tågtrafiken på sträckan. Från Borlänge och Falun framfördes inga speciella synpunkter. Dock är det så att hösten 2012 öppnas Norra Backas köpcentrum med bl a IKEA - varuhuset i Borlänge, varför linje 254 som idag stannar vid Borlänge resecentrum föreslås förlängas så den får slutmål i detta område. Samt att linje 253 och 254 får ett utbud även lördag/sön- och helgdagar så att såväl arbetspendling som inköpsresor är möjliga.

3 (8) Vid mötena med kommunerna i Västerdalsstråket, Gagnef, Vansbro och MaiungISälen framfördes synpunkter på att det nya trafikupplägget i Västerdalsstråket inte löste det lokala pendlingsbehoven. Beskedet som lämnades var att detta ansvar är en lokal och kommunal angelägenhet. Information lämnades även om vilket ställningstagande som Tåg i Bergslagens styrelse tagit, om att förorda en trafikbeställning för tågtrafiken i tågplan 2012 med utökat utbud mellan Borlänge - Örebro så att tågpendlarutredningens intentioner på ett tåg i timmen vardagar i bägge riktningarna genomförs samt att inte bedriva tågtrafik på sträckan Borlänge - Malung. Orsaken till detta ställningstagande är såväl ekonomiska som praktiskaltekommuniska. Dels behovet av stor investering i tågfordonen på grund av av införandet av ERTMS-trafikledningssystemet, c:a Mkr, dels den mycket dåligt underhållna banan, spårledningsfel och rälsbrott som innebär kraftigt nedsatt hastighet för fordonen. Enligt brev från handläggare på Trafikverket, har Trafikverket inte för avsikt att för närvarande rusta banan till normal standard så att persontrafiken kan upprätthållas. En rapport om den bristande samhällsekonomiska nyttan räknat på en fyrtioårig livscykel har överlämnats till Dalatrafik AB och som bekräftar att det inte finns tillräckligt stor samhällsekonomisk nytta med en sådan satsning. Dock har andra företrädare för verket antytt att det tills vidare trots allt är möjligt att köra persontrafik om än med reducerad hastighet. Styrelsen för Tågkompaniet har föreslagit att trafiken läggs ner december Tåg i Bergslagen har inte än slutligen tagit beslut i frågan. Dalatrafik informerade om att det inte är några problem att ersätta den återstående tågtrafiken med busstrafik med samma standard som den busstrafik har som startades i dec Leksand och Rättvik ser stråket mot Borlänge som viktigt, och att det utvecklas utifrån intentionerna i tågpendlarutredningen. Detsamma gör även kommunerna norr om Siljan, samtidigt som de framhåller vikten av att även trafiken i stråket till Falun utvecklas med snabbare förbindelser. Leksand ser gärna att tvärförbindelsen över Sågmyra förbättras liksom Gagnef lyfter fram förbindelsen via Amsberg till Falun. Älvdalen framför att utbudet på linje 170 snarast återgår till den nivå som trafiken hade vintern 2009/2010 vilket landstinget avser biträda.

4 (8) Mora kommun går nu vidare med Resecentrum Mora, och ser det därför naturligt att Mora blir inkörsporten för turistresorna till bland annat fjällvärlden, såväl Sälen- som Idre/GrÖvelsjö-områdena. TRAFIKBEST ÄLLNING Då några av viktiga grundförutsättningar för ägarfinansieringen respektive förutsättningar för att bedriva persontågtrafik på Västerdalsbanan inte är klarlagda, tvingas landstinget lägga två alternativa beställningar. Landstinget beställer en trafik som bygger på dagens trafik med de förändringar som anges nedan specificerade i bifogade sammanfattande trafikbeställning. Bilaga 95 Regional och närregional busstrafik Vid möte i ägarrådet den 10 maj uppdrogs åt kollektivtrafik- och infrastrukturberedningen inom Region Dalarna att diskutera och komma med förslag på en lösning som innebär att finansieringsansvaret för kollektivtrafiken även fortsättningsvis balanserar runt 50/50 fördelning. Om inte en lösning går att nå kommer landstinget att överväga att på nytt granska samtliga linjer av karaktären regional närtrafik för att säkerställa att landstingets grundansvar för regional trafik kan fortsätta att utvecklas inom ramen för den finansiering som står till buds. Av den bifogade beställningen framgår att landstinget i sitt huvudalternativ upphör med finansiering av ett antal linjer definierade som regional närtrafik. Skälet till detta är att linjerna är belagda med fåtal resenärer eller att beläggningen till största delen består av skolungdom som kommunerna har ett ansvar för att skapa transportmöjlighet för. Dessa linjer kan dock även fortsättningsvis beställas av kommunerna själva. Atgärderna är en del i att säkerställa landstingets ansvar för att förbättra effektiviteten i trafiksystemets huvudflöden och undvika stockningar i de lokala trafiksystemen. I övrigt innehåller beställningen en standardhöjning för resande längs Västerdalsbanan genom den nya trafiklösningen med långfärdsbussar med arbetsplatser och internetuppkoppling och som medger obruten färd Borlänge--Sälen t o r.

5 (8) Tågtrafik Om Tåg i Bergslagen och Trafikverket inte bedömer att persontrafik på Västerdalsbanan är möjlig gäller följande: Landstinget upphör med sin beställning av tågtrafik på Västerdalsbanan men ersätter den med utvidgad busstrafik. Den nya trafiklösningen med buss säkerställer en kvalitetshöjning för pendlare och fjällresenärer. Bör noteras att detta inte innebär några negativa konsekvenser för godstrafiken. Atgärden kan möjligen påverka Trafikverket att skynda på upprustningen av vägen längs Västerdalsälven i samma stråk. Tågtrafiken Borlänge-Örebro uppgraderas 2012 till timmestrafik vilket innebär förändrad busstrafik som konsekvens vilket framgår av trafikbeställningen. Om inte beslut om nedläggning av trafiken fattas, kvarstår landstingets beställning i enlighet med 2011 års ambitionsnivå. Kommunikationssystem i bussarna Landstinget förordar att samtliga bussar utrustas med kommunikationsutrustning som möjliggör kommunikation med räddningstjänst, polis, hälso- och sjukvård m fl i händelse av allvarlig samhällshändelse. Dalatrafiks verksamhet ingår i länets kris och beredskapsplan. Periodkortsgiltighet på SJ-tåg Landstinget beställer fortsatt periodkortsgiltighet på SJ-tåg under trafikåret Kulturbuss Landstinget beställer förlängt Kulturbuss för åren 2011 och 2012 enligt de villkor som anges i överenskommelsen mellan landstinget och Dalatrafik. Dalatrafik ska till landstingets kulturförvaltning kvartalsvis redovisa statistik över bokommuningarna av Kulturbuss. Särskild kollektivtrafik Landstinget har särskilt avtal om den särskilda kollektivtrafiken, sjukresor m m vars innehåll ej avses förändras Dock genomförs utredning om möjligheter till ytterligare samspel avseende sjukresor över länsgränserna.

6 (8) EKONOMI. Dalatrafiks budgeterade intäkter för 2011 i form av ägarbidrag från' landstinget uppgår till ca 137 Mkr och preliminär uppskattning av kostnaderna för 2012 ligger på 159 Mkr, d v s en kostnadsökning för landstinget på ca 22 Mkr. Den största ökningen, ca 12 Mkr, står tågtrafiken för till följd av minskade statsbidrag till Tåg i Bergslagen och ökade kostnader för underhåll och tekniska system. Kostnadsökningar förknippade med busstrafik förklarar resterande skillnad på ca 10 Mkr. Den ovan beskrivna befarade kostnadsökningen (22 Mkr) påverkas av nu föreslaget huvudalternativ till trafikbeställning för 2012 så att det den befarade kostnadsökningen beräknas stanna vid ca Mkr. Den totala kostnaden för landstingets beställda kollektivtrafik 2012 skulle då stanna vid ca Mkr. Den nu befarade kostnadsökningen kan påverkas också av bolagsinterna åtgärder och effekter av den nya avreglerade trafikmarknaden 2012 som idag inte är kända. Den befarade kostnadsökningen 2012 är ej beaktad i nuvarande flerårsplan. Finansieringsfrågan behöver därför beaktas i den reviderade flerårsplanen som antas i junifullmäktige samt detaljbudgeteras i ettårsbudgeten vid novemberfullmäktige då den ekonomiska bilden av kostnadsläget inom 2012 års kollektivtrafik är tydligare. Konsekvenser av nuvarande ägaravtal I avtal om ägarbidrag regleras hur ansvaret för att beställa och finansiera trafik fördelas mellan landstinget och kommunerna som huvudmän. Ansvaret är fördelat för att så långt som möjligt uppnå att huvudmännen bidrar med 50% vardera. Utfallet i ägarbidrag 2010 blev 49,8 % för landstinget och 50,2 för kommunerna. Beräknat utfall för 2011 tycks också falla ut med 50/50%. Eftersom landstinget har finansieringsansvaret för hela tågtrafiken med de förväntade kostnadsökningar för tekniska system m m samt Dalatrafiks kostnader för teknik och administration vilka, tillsammans utgör de befarade högsta kostnadsutfallen 2012, riskerar fördelningen mellan huvudmännen balansera sämre mot intentionerna i ägaravtalet.

7 (8) Som nämnts har ägarna i samband med möte i ägarrådet den 10 maj gett Region Dalarnas kollektivtrafik- och infrastrukturberedningen, KOLLIN, i uppdrag att återkomma med förslag om åtgärder för att finna ny balanspunkt mellan kommunerna och landstinget senast till ägarrådet i november. Landstingets trafikbeställning villkoras med att sådan lösning kommer till stånd. Information enligt MBA paragraf 10 har ägt rum 11 maj Yrkanden Ordföranden Ingalill Persson redogör för ärendet och yrkar att landstingsstyrelsens förslag till fullmäktige ska kompletteras: a t t fastställa föreliggande förslag till trafikbeställning för 2012 med de villkor som redovisas i underlaget samt at t utifrån memorial genomföra konsekvensändringar i trafikbeställningsmallen. Bo Brännström yrkar avslag på ytterligare anslag från Landstinget Dalarna till Västerdalsbanan. Clas Jacobsson instämmer i ordförandens yrkande. Propositioner Ordföranden redogör för förslag till propositionsordning som landstingsstyrelsen godkänner: Först ställs proposition på förslag till trafikbeställning för 2012 exklusive Västerdalsbanan, härefter ställs proposition på yrkandena avseende Västerdalsbanan. Ordföranden ställer proposition på sitt eget med fleras yrkande enligt ovan om förslag till trafikbeställning för 2012 exklusive Västerdalsbanan, och finner att landstingsstyrelsen beslutar att bifalla yrkandet. Härefter ställer ordföranden proposition på sitt eget med fleras yrkande avseende Västerdalsbanan mot Bo Brännströms avslagsyrkande enligt ovan och finner att landstingsstyrelsen beslutar att bifalla sitt eget med fleras yrkande. Reservation Bo Brännström (FP) reserverar sig mot beslutet. Protokollsanteckning

8 (8) Inga-Britt Kronnäs anmäler jäv och deltar inte i ärendets beslut men lämnar sakupplysningar under ärendets överläggning.

9 Landstinget Dalarna Trafikbeställningsmall Ägare: (2) AB DalatrafIk Box Borlänge Beställning av Trafik 2012 Linjetrajik (trajikbeställning) l. Regional busstrafik Beställes regional busstrafik linje 257 som ersättning får tåget. Linje 244:as utbud anpassas utifrån det utökade tågutbudet Örebro - Borlänge, i enlighet med tågpendlarutredningen. Ingen utökning av busstrafiken Ludvika - Grängesberg. Återställning av tidigare utbud linje 170 Linje 157 översyn av utbudet, linje 257 utfår den regionala trafiken i stråket, kommunen bör ta det ekonomiska ansvaret får det lokala behovet 2. Regional närtrafik Linje 12, ingen trafik beställs Linje 19, ingen trafik beställs Linje 27, ofårändrat utbud beställs Linje 40, ingen trafik beställs Linje 41, ingen trafik beställs Linje 44, ingen trafik beställs Linje 56, ingen trafik beställs Linje 81, ingen trafik beställs Linje 35 och 36 ses över med inriktning att linje 36 erhåller regional status och linje 35 lokal trafik. Linje 254 fårlängs till Norra Backa ind omr i samband med bia IKEA-varuhusets öppnande, utbudet anpassas till såväl öppettider samt får arbetspendling, veckans alla dagar. Ä ven utbudet på linje 253 ses över lördagar, sön- o helgdagar. Särskild kollektivtrajik (trajikbeställning) l. Hästbergs fårskoleverksamhet 2. Sjukresor Tåg (trajikbeställning) l. Borlänge - Malung Ingen tågtrafik beställes får T12 2. Ludvika - Västerås Ofårändrat utbud

10 Landstinget Dalarna Trat--.Jmeställningsmall 2(2) Ägare: o O 1 4 O AB DaIatrafik Box Borlänge 3. Gävle - Mjölby 4. Mora - Avesta 5. Gävle - AIK - Örebro 6. Periodkortsgiltighet Förtätad trafik Borlänge - Örebro till en tim traflk vardagar i bägge riktningarna, med viss utglesning högsommarperioden. Även lörd, sönlhelgdagar ses över Oförändrat utbud Oförändrat utbud Oförändra giltighet Hållplatser/ ResecentrumI vägstandard Viktigt att resecentra utvecklas i länet så att bytesmöjlighet mellan buss, tåg och taxi fungerar för alla resenärer. Viktigt att även bil och cykel parkeringar anordnas för att underlätta resandet. Även viktiga noderlknutpunkter för busstraflken pekas ut att standarden gör att resenärerna kan byta färdmedel på ett bekvämt och säkert sätt. Marknadsföring (önskemål om marknadsföring) Utveckla samarbete med Ski Star i Sälen för gemensam marknadsföring av trafiken i VästerdaIsstråket ÖVrigt 1. Miljö frågor 2. Trafiksäkerhetsfrågor 3. Handikappanpassning av kollektivtrafiken 4. Kulturbussresor Beställes oförändrat

Landstingsstyrelsen föreslår fullmäktige besluta a t t godkänna beställning av trafik för 2010

Landstingsstyrelsen föreslår fullmäktige besluta a t t godkänna beställning av trafik för 2010 LANDSTINGSSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum 2009-06-01 110 Beställning av trafik 2010 Dnr LD09/01162 Beslut Landstingsstyrelsen föreslår fullmäktige besluta a t t godkänna beställning av trafik

Läs mer

Bilaga 5 till Landstingsstyrelsens 91

Bilaga 5 till Landstingsstyrelsens 91 I landstinget.. DAlARNA PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum 94 Atgärdsplan för ekonomi i balans 2011 (Bilaga sid 58-76) Dnr LD11/00574 Landstingsstyrelsen föreslårfullmäktige besluta a t t i samband med

Läs mer

O O Q Q 9 ~tum 2015-04-27 Sida 1 (3) Anskaffning av reservhelikopter till Svensk Luftambulans

O O Q Q 9 ~tum 2015-04-27 Sida 1 (3) Anskaffning av reservhelikopter till Svensk Luftambulans I ~ Landstinget 111 DALARNA Ledningsenhet C-fv O O Q Q 9 ~tum 2015-04-27 Sida 1 (3) Dnr LD15/01187 Uppdnr 1052 2015-04-13 Landstingsstyrelsen 2015-04-27 Anskaffning av reservhelikopter till Svensk Luftambulans

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10.15 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Patrik Engström (S) Johan Thomasson (M) Lis Linnberg (FP) Anita Tärneborg

Läs mer

Extra trafikbeställning avseende tågtrafik för 2019

Extra trafikbeställning avseende tågtrafik för 2019 Kollektivtrafikförvaltningen Datum 2018-03-29 Sida 1 (5) Ledning Dalatrafik Dnr LD18/01179 Uppdnr 1940 2018-03-29 Extra trafikbeställning avseende tågtrafik för 2019 Ordförandens förslag 1. Extra trafikbeställning

Läs mer

Peter Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare Albin Frandsen, samhällsplanerare 13

Peter Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare Albin Frandsen, samhällsplanerare 13 2014-05-20 Sida 1-6 Finansutskott Plats och tid Kommunhuset, Mora, 2014-05-20, kl. 08:15-11:15. ande Bengt-Åke Rehn (S) Malin Höglund (M) Anna Hed (C) Lennart Sohlberg (S) Peter Helander (C) 10 Övriga

Läs mer

Svar på motion från Jan Wiklund (M) med flera: Inrättande av personal utskott

Svar på motion från Jan Wiklund (M) med flera: Inrättande av personal utskott I ~ landstinget II DALARNA Ledningsenhet 000517 BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Datum 2013-09-23 Sida 1 (2) Dnr LD13/01027 Uppdnr 513 2013-09-02 Landstingsstyrelsen 2013-09-23 Landstingsfullmäktige

Läs mer

Datum _. Svar på motion från Clas Jacobsson (M) m fl: Angående ambulanshelikopter

Datum _. Svar på motion från Clas Jacobsson (M) m fl: Angående ambulanshelikopter I ~ Landstinget - DALARNA BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige 2015-11-23- Datum _ 24 Sida 1 (3) Ledningsenhet C-fv 0004 59 Dnr LD15/007 44 Uppdnr 1181 2015-10-19 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2015-11-09

Läs mer

Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige

Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-10-29 6 (34) Dnr CK 2012-0356 178 Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i

Läs mer

Kommunremiss Valkretsindelning

Kommunremiss Valkretsindelning Hej, Översänder protokollsutdrag samt bilagor från Landstingsstyrelsens sammanträde 2017-04-10 44. Kommunremiss Valkretsindelning Dalarnas kommuner och de politiska partier som finns representerade i Landstingsfullmäktige

Läs mer

Justering av förslag till Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik

Justering av förslag till Samarbetsavtal avseende särskild kollektivtrafik TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(2) Handläggare Magnus Höög 023-77 70 54 magnus.hoog@regiondalarna.se Datum 2015-06-01 Arbetsutskottet Diarienummer RD 2015/40 Justering av förslag till Samarbetsavtal avseende särskild

Läs mer

O O O Landstingsfullmäktige. Svar på motion från Bo Brännström (FP): Utred konsekvenserna

O O O Landstingsfullmäktige. Svar på motion från Bo Brännström (FP): Utred konsekvenserna I ~ Landstinget _ DALARNA BESLUTSUNDERLAG O O O 2 1 2 Landstingsfullmäktige Central förvaltning Datum 2013-02-18 Sida 1 (2) Hälso- och sjukvårdsenhet Dnr LD12/02550 Uppdnr 409 2013-01-14 Landstinqsstyrelsens

Läs mer

I II landstinget PROTOKOLLSUTDRAG LANDSTINGSSTYRELSEN. Dnr LD11/00574

I II landstinget PROTOKOLLSUTDRAG LANDSTINGSSTYRELSEN. Dnr LD11/00574 000093 I II landstinget DALARNA LANDSTINGSSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum 2012-03-26 47 Beslut att flytta distriktssköterskemottagningen från Mockfjärd till lokaler vid Gagnefs vårdcentral,

Läs mer

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas arbete med regionfrågan

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas arbete med regionfrågan BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Central förvaltning Datum 2015-12-15 Sida 1 (3) Ledningsenhet C-fv Dnr LD15/03187 Uppdnr 1245 2015-12-15 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Riktlinjer

Läs mer

Struktur- och förändringsplan 2015: Landstingsgemensamt

Struktur- och förändringsplan 2015: Landstingsgemensamt BESLUTSUNDERLAG Central förvaltning Datum 2015-06-01 Sida 1 (4) Administrativ enhet Dnr LD15/01693 Uppdnr 1090 2015-06-01 2015-06-15 16 Landstingsfullmäktige Struktur- och förändringsplan 2015: Landstingsgemensamt

Läs mer

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-10-20 KS 2013/0458 Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar Förslag till beslut avslår motionen från Anna

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av november 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av november 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Falun 18 december 2013 Jan Sundqvist Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Dalarnas i län november 2013 10 028 (7,5 %) 4 453 kvinnor (7,0 %) 5 575 män (8,0

Läs mer

Banverkets planering Behov, Idé, efterfrågan När vi planerar nya järn vägar sker det i flera steg. Först analyseras brister och Idéskede Förstudie lösningar i ett idéskede. Idéer som inte bedöms genomför

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen Regionstyrelsen 218-239 2018-11-28 kl:09.00-13.35 Plats: Regionens hus, sal A 223 Allmän trafikplikt inför upphandling av busstrafik Diarienummer: RJL 2018/2474 Beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Datum _ 16 Sida 1 (6) Struktur- och förändringsplan 2015: Hälso- och sjukvård

Datum _ 16 Sida 1 (6) Struktur- och förändringsplan 2015: Hälso- och sjukvård I ~ Landstinget Il DALARNA 2015-06-15- Datum _ 16 1 (6) Administrativ enhet 000006 Dnr LD15/01693 Uppdnr 1088 2015-06-01 Landstingsstyrelsen 2015-06-15- Struktur- och förändringsplan 2015: Hälso- och sjukvård

Läs mer

00009 ~ Svar på motion från Birgitta Sacredeus (KO): Central kökoord i nator

00009 ~ Svar på motion från Birgitta Sacredeus (KO): Central kökoord i nator I II ~ Landstinget DALARNA 00009 ~ BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Central förvaltning 2013-06-10- Datum -11 Sida 1 (2) Medicinsk enhet Dnr LD12/03640 Uppdnr 422 2013-05-06 Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Datum 2014-03-03 Sida 1 (3)

Datum 2014-03-03 Sida 1 (3) I II Landstinget DALARNA Central förvaltning Ledningsenhet 000015 BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Datum 2014-03-03 Sida 1 (3) Dnr LD13/03336 Uppdnr 705 2014-01-20 Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Dnr RD 2005/176. Förbundsordning för Region Dalarna

Dnr RD 2005/176. Förbundsordning för Region Dalarna Dnr RD 2005/176 Förbundsordning för Region Dalarna 1 Förbundets ändamål Kommunalförbundets ändamål är att vara ett samverkansorgan för kommunerna och landstinget i Dalarnas län för att tillvarata länets

Läs mer

Anskaffning av tågfordon för regionala kollektivtrafikmyndigheten samt borgen och finansiering

Anskaffning av tågfordon för regionala kollektivtrafikmyndigheten samt borgen och finansiering Landstinget ~ DALARNA Central förvaltning Ekonomienhet 9 BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Datum 215-9-28 Sida 1 (4) Dnr LD15/1867 Uppdnr 193 215-8-31 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 215-9-14 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram för kollektivtrafik Västmanlands län

Trafikförsörjningsprogram för kollektivtrafik Västmanlands län Bilaga 1: Prioriterade stråk Trafikförsörjningsprogram för kollektivtrafik Västmanlands län Remissversion mars Stråkbeskrivning I denna del redovisas de 13 prioriterade stråk som finns för kollektiva resor

Läs mer

Försäljning av fastigheten Ludvika Persbo 64:166, Länsarkivet Håksberg. 1. Fastigheten Ludvika Persbo 64:166 försäljs.

Försäljning av fastigheten Ludvika Persbo 64:166, Länsarkivet Håksberg. 1. Fastigheten Ludvika Persbo 64:166 försäljs. I Il ~ Landstinget DALARNA Central förvaltning Administrativ enhet 00001 9 BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Datum 2015-09-28 Sida 1 (2) Dnr LD15/01128 Uppdnr 1051 2015-09-14 Landstingsstyrelsen 2015-09-28

Läs mer

Regiontabeller Fysisk hälsa

Regiontabeller Fysisk hälsa 1 Bra eller mycket bra hälsa Mora Orsa Älvdalen 2004/05 68 63,2-73,0 61 56,4-65,6 64 60,8-67,6 17 570 2008 68 62,9-73,4 67 61,6-71,9 68 64,1-71,5 17 340 2010 75 69,6-80,2 63 * 57,8-68,1 69 65,6-73,0 17

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av december 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av december 2012 2013-01-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av december 2012 Övergångar till arbete fortfarande större än i riket i genomsnitt Under december påbörjade drygt 1 300 av alla

Läs mer

Reseplanering Dalarna

Reseplanering Dalarna Reseplanering Dalarna De chartrade bussarna körs av Lennes Buss. Det är vita bussar med tryckt logga på. Alla som åker någon av Dalatrafiks turer måste kunna visa upp den biljett som bifogats i välkomstmail

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av februari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av februari 2012 2012-03-14 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av februari 2012 Omsättningen till arbete minskar men är på samma nivå som i januari Under februari påbörjade drygt 1 394 av alla

Läs mer

Företagsamheten 2017 Dalarnas län

Företagsamheten 2017 Dalarnas län Företagsamheten 2017 Dalarnas län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

PROTOKOLL 2003-09-01 LKD 02571. 87 Motion - Taxor på kollektivtrafiken som gynnar resandeutvecklingen. Bakgrund

PROTOKOLL 2003-09-01 LKD 02571. 87 Motion - Taxor på kollektivtrafiken som gynnar resandeutvecklingen. Bakgrund 87 Motion - Taxor på kollektivtrafiken som gynnar resandeutvecklingen i länet (Lf) Bakgrund Sten E Karlsson (mp) lämnade 2002-10-27 in en motion som anmäldes vid landstingsfullmäktiges sammanträde 2002-10-29.

Läs mer

First Hotel Grand, Trotzgatan 9-11, Falun. Måndag 2011-09-12, kl 09.30 Dessa handlingar finns att tillgå på landstingets hemsida: www.ltdalarna.

First Hotel Grand, Trotzgatan 9-11, Falun. Måndag 2011-09-12, kl 09.30 Dessa handlingar finns att tillgå på landstingets hemsida: www.ltdalarna. I II landstinget DALARNA BEREDNINGSMEMORIAL Sammanträdesdatum 2011-09-12 Plats Tid Övrigt First Hotel Grand, Trotzgatan 9-11, Falun Måndag 2011-09-12, kl 09.30 Dessa handlingar finns att tillgå på landstingets

Läs mer

Skärgårdstrafik

Skärgårdstrafik Kommunstyrelsen 2011 12 05 262 608 Arbets och personalutskottet 2011 11 14 225 483 Dnr 11.641 83 deckf11 Skärgårdstrafik 2012 2014 Ärendebeskrivning Styrande dokument för Luleå skärgård I strategin för

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) LS 0307-2205 Landstingsstyrelsen Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner ÄRENDET Färdtjänstnämnden

Läs mer

Ou14. Engagemangsrapporter avseende borgen till förmån för AB Dalatrafik och AB Transitio

Ou14. Engagemangsrapporter avseende borgen till förmån för AB Dalatrafik och AB Transitio Ou14 2010-01-28 Dnr 20091208 B40 Ekonomichefen vid Dalarnas kommuner och _ - _o Landstinget Dalarna U d\jdst//'jget D 'ILAR, ~ 1-.,PI INK. 20'10-01- 2g I! ~,,.....,. 1 DNFl...~.D!.?:I..~~(j:.?~~ ~ '-.

Läs mer

250/16 Tillägg till inriktning för kollektivtrafiken

250/16 Tillägg till inriktning för kollektivtrafiken Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-13 LS-LED16-1963-2 250/16 Tillägg till inriktning för kollektivtrafiken 2016-2017 Diarienummer: LS-LED16-1963 Behandlat av

Läs mer

Avtal om tilläggstrafik på Dalabanan

Avtal om tilläggstrafik på Dalabanan BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2015-02-16 Sida 1 (3) Ekonomienhet Dnr LD14/03061 Uppdnr 982 2015-02-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2015-02-16 Landstingsstyrelsen 2014-03-02

Läs mer

Hela Dalarna Cyklar utmaningen

Hela Dalarna Cyklar utmaningen Projektredovisning till Trafikverket Hela Dalarna Cyklar utmaningen Syfte Syftet med Hela Dalarna Cyklars cykelutmaning är att locka fler att cykla mer - för hälsa, miljö och plånbok. Att genom samverkan

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

Trafikförsörjningsplan T 2013, fastställd av Region Dalarna Sidan 1 av 23

Trafikförsörjningsplan T 2013, fastställd av Region Dalarna Sidan 1 av 23 Trafikförsörjningsplan T 2013, fastställd av Region Dalarna 2012-12-05. Sidan 1 av 23 Trafikförsörjningsplan för kollektivtrafiken i Dalarnas län för år 2013 Trafikförsörjningsplan T 2013, fastställd av

Läs mer

Till Hudiksvall 13/11 Miljötingbussen lämnar Centralskolan kl.14.15, ankommer till Hudiksvall 18.30

Till Hudiksvall 13/11 Miljötingbussen lämnar Centralskolan kl.14.15, ankommer till Hudiksvall 18.30 Hälsingland: Viktigt att vara på plats 10 minuter tidigare än utsatt tid, den chartrade Miljötings-bussen avgår den utsatta tiden. Alla som åker med X-trafik i någon form kommer få ett resebevis utskickat

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av mars 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av mars 2013 2013-04-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av mars 2013 Fortsatt inbromsning av omsättning till arbete i mars Under mars påbörjade drygt 1 490 av alla som var inskrivna vid

Läs mer

Företagsamheten 2014 Dalarnas län

Företagsamheten 2014 Dalarnas län Företagsamheten 2014 Dalarnas län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Dalarnas län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Dalarnas län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors

Läs mer

Tågpendling i Dalarna

Tågpendling i Dalarna Bilaga 1-2008-11-10 Tågpendling i Dalarna Stråkbeskrivning Oskar Jonsson E-post: info@tfk.se Internet: www.tfk.se 2 Innehållsförteckning 1. DALABANAN (MORA-BORLÄNGE-STOCKHOLM)... 3 1.1. INFRASTRUKTUR...

Läs mer

Landstinget Dalarna. förvaltningar. Hälso- och sjukvården (länssjukvård, närsjukvård, LD Hjälpmedel, Landstingsservice)

Landstinget Dalarna. förvaltningar. Hälso- och sjukvården (länssjukvård, närsjukvård, LD Hjälpmedel, Landstingsservice) Landstinget Dalarna förvaltningar Hälso- och sjukvården (länssjukvård, närsjukvård, LD Hjälpmedel, Landstingsservice) Tandvårdsförvaltning Beställarenhet för tandvård Skolförvaltning Kulturförvaltning

Läs mer

Svar på motion från Carin Malm (KO) med flera: Nära och säker träning för funktionshi ndrade

Svar på motion från Carin Malm (KO) med flera: Nära och säker träning för funktionshi ndrade I II ~. Landstinget BESLUTSUNDERLAG DALARNA Landstingsfullmäktige Central förvaltning O O O 5 O 4 Datum 2013-09-23 Sida 1 (2) Hälso- och sjukvårdsenhet Dnr LD13/00591 Uppdnr 490 2013-08-19 Landstingsstyrelsens

Läs mer

17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen!

17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen! 17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen! Så här blir det Det var över 30 år sedan sist. Nu är det äntligen dags för en ny busstrafik i hela Dalarna, anpassad efter hur resbehovet ser ut idag.

Läs mer

DNR J O!/I Q.YC? '1.t.. SKR...) KOD...

DNR J O!/I Q.YC? '1.t.. SKR...) KOD... REGION DALrfRNA Handlaggare H åkan J ;ll1 ~ ~ O Il 021 77 70 13 hak:in i:lnssoll@ rcgiondabma.s( Fiirslag till b eslut Oalum 2011-12- 16 Diarien umml)r RD 2011/ 169 see 1(9) LANDSTINGET DALARNA INK. 20

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Eva Engström Sekreterare Thord Wannberg Kommunchef.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Eva Engström Sekreterare Thord Wannberg Kommunchef. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

Informationspunkter Länsdelsmöte 2018

Informationspunkter Länsdelsmöte 2018 Länsdelsmöten 2018 Informationspunkter Länsdelsmöte 2018 RTFP 2017-2021 Remiss förslag trafikutveckling 2019-2021 Bakgrund, syfte, arbets- och tidsplan i stort Framtida organisering och finansiering av

Läs mer

Ändrat huvudmannaskap för kollektivtrafiken i Dalarna

Ändrat huvudmannaskap för kollektivtrafiken i Dalarna PM 1 (6) Ändrat huvudmannaskap för kollektivtrafiken i Dalarna En dokumentation av skatteväxlingsberäkningen Måns Norberg 2017-03-05 2017-03-05 2 (6) Utjämningssystemet I Sverige har det sedan länge funnits

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av april 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av april 2012 2012-05-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av april 2012 Omsättningen till arbete lägre än för ett år sedan, men bland ungdomar är Dalarna i topp i riket Under april påbörjade

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av juli 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av juli 2012 2012-08-17 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av juli 2012 Fler till arbete än för ett år sedan Under juli påbörjade drygt 1 500 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Svar på motion från Bo Brännström (FP): Brist på läkare på landstingets vårdcentraler. 1. Motionen är med vad som anförts besvarad.

Svar på motion från Bo Brännström (FP): Brist på läkare på landstingets vårdcentraler. 1. Motionen är med vad som anförts besvarad. Landstinget ~ DALARNA Hälso- och sjukvård Dalarna Division Primärvård BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Datum 2015-09-28 Sida 1 (3) Dnr LD14/01457 000 32 5 Uppdnr 837 2015-08-31 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00. Deltagare:

Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00. Deltagare: Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00 Deltagare: Leif Nilsson, ordf. Region Dalarna Claes Annerstedt, VD Dalatrafik Bengt Benjaminsson, Trafikchef Dalatrafik Bakgrund: Idag den 9 februari presenterar

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av oktober 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av oktober 2012 2012-11-14 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av oktober 2012 Övergångar till arbete fortfarande större än i riket i genomsnitt Under oktober påbörjade drygt 1 600 av alla som

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken 1 (2) FÖRSLAG 2012:50 LS 1110-1334 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken Föredragande landstingsråd: Christer

Läs mer

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt 1 PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt VARFÖR PERSONTÅG? Hyltebruk

Läs mer

Norrtågstrafiken långsiktigt utvecklings- och finansieringsbeslut inför operatörsupphandling

Norrtågstrafiken långsiktigt utvecklings- och finansieringsbeslut inför operatörsupphandling 2014-04-02 Kollektivtrafikmyndigheterna i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten Norrtågstrafiken långsiktigt utvecklings- och finansieringsbeslut inför operatörsupphandling Ärende Norrtåg

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:96 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Förslag till strukturella åtgärder i vissa intressebolag Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner Ärendet AB Storstockholms Lokaltrafiks

Läs mer

Ett gemensamt kollektivtrafiksystem med LINJETRAFIK & SERVICETRAFIK

Ett gemensamt kollektivtrafiksystem med LINJETRAFIK & SERVICETRAFIK Ett gemensamt kollektivtrafiksystem med LINJETRAFIK & SERVICETRAFIK STADSBUSS DIREKTBUSS LANDSBYGDSBUSS FLEXTRAFIK och TÅG 2014-08-25 AB Dalatrafik 1 Mellankommunal trafik För att trafiksystemet skall

Läs mer

Förbundsordning för Region Dalarna

Förbundsordning för Region Dalarna Dnr RD 2005/176, RD 2011/34 Förbundsordning för Region Dalarna Version 2014-12-12 1 Förbundets ändamål Kommunalförbundets ändamål är att vara ett samverkansorgan för kommunerna och landstinget i Dalarnas

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2014

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2014 Fått arbete I december fick 1 026 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. 642

Läs mer

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95)

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95) 2018-03-16 Ert dnr: N2017/07438/FF n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.ff@regeringskansliet.se Handläggare: Lars Sandberg Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik

Läs mer

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att Sida 16 (42) Del 2 Öppna delen 31 Inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 - Svar på remiss. Dnr: 289/2015 Beslut: stadsdelsnämnd beslutar att 1. Godkänna förvaltningens förslag till svar på remissen.

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i november 2014

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i november 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i november 2014 Fått arbete I november fick 1 112 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. 685

Läs mer

reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt

reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt AB Dalatrafik ansvarar, på uppdrag av Landstinget Dalarna, för frågor om regler för sjukresor. Dalatrafik handlägger

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:21 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Kompensation till SL:s resenärer Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd Ärendet AB Storstockholms Lokaltrafik anhåller om kompensation

Läs mer

Protokoll från Landstingsstyrelsens sammanträde

Protokoll från Landstingsstyrelsens sammanträde I ~ landstinget III DALARNA PROTOKOLL Sammanträde 2012-10-22 116-118 Sida 1 (7) från s sammanträde Tid: 2012-10-22, kl 9.30-12.15 Plats: Futurum, Landstingshuset, Falun Beslutande Ingalill Persson (S),

Läs mer

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag;

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag; 1(3) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-10-23 Trafiknämnden 2018-12-04, punkt 9 Ärende TN 2018-1298 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Från/till Till/från Var ingår bussresan? Leksand stn Dingtuna stn Buss ingår i Leksand och Dingtuna tätort Leksand stn Frövi stn Buss ingår i Leksand

Från/till Till/från Var ingår bussresan? Leksand stn Dingtuna stn Buss ingår i Leksand och Dingtuna tätort Leksand stn Frövi stn Buss ingår i Leksand Från/till Till/från Var ingår bussresan? Leksand stn Dingtuna stn Buss ingår i Leksand och Dingtuna tätort Leksand stn Frövi stn Buss ingår i Leksand och Frövi tätort Leksand stn Gävle C Buss ingår i Leksand

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av mars 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av mars 2012 2012-04-17 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av mars 2012 Omsättningen till arbete lägre än för ett år sedan men högre än i februari Under mars påbörjade drygt 1 500 av alla

Läs mer

reviderad 2013-01-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt

reviderad 2013-01-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt reviderad 2013-01-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt AB Dalatrafik ansvarar på uppdrag av Landstinget Dalarna, för frågor om regler för sjukresor, handlägger ansökningar

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Företagsamheten Dalarnas län

Företagsamheten Dalarnas län Företagsamheten 2019 Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles. Bilaga 1. Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles. Bilaga 1. Landstingsstyrelsens beslut 2003-10-28 LKD 02571 58 Motion Taxor på kollektivtrafiken som gynnar resandeutvecklingen i länet Landstingsstyrelsens förslag enligt beslut 2003-09-01 87 (se bilagda handlingar) behandlas. Yrkanden AlF

Läs mer

Riktlinjer för kommunala tillköp

Riktlinjer för kommunala tillköp Riktlinjer för kommunala tillköp 1 Inledning Enligt 2 kapitlet 1b i lagen (SFS 2010:1065) om kollektivtrafik får en kommun göra tillköp av regional kollektivtrafik om den tillköpta trafiken är av bättre

Läs mer

Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017

Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017 Stadsbyggnadsnämnden 2016-03-10 Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen SBN/2016:122 1 (4) Stadsbyggnadsnämnden Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017 Förslag

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen Kommunkansliet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Folkets Hus, Hallsberg, kl

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen Kommunkansliet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Folkets Hus, Hallsberg, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) 2011-10--24 Plats och tid Folkets Hus, Hallsberg, kl 17.30-17.50 Beslutande Övriga deltagande Siw Lunander Gunnel Hedström Magnus Andersson Inga-Britt Ritzman Ulf Ström Anne

Läs mer

Yttrande över promemorian Förslag till höjd garantinivå i inkomstutjämningen för landstingen

Yttrande över promemorian Förslag till höjd garantinivå i inkomstutjämningen för landstingen Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och Finans 1 (5) LS 1101-0013 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Förslag till höjd garantinivå i inkomstutjämningen för landstingen Ärendet Stockholms

Läs mer

Datum Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne

Datum Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2014-06-05 1 (2) 84 Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne 2014-2025 Diarienummer 1202805 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Annette Riesbeck (C), ordförande Fredrik Ollén (M), vice ordförande Joanna Stridh (C) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S)

Annette Riesbeck (C), ordförande Fredrik Ollén (M), vice ordförande Joanna Stridh (C) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S) 1(2) Plats och tid Kommunledningskontoret 08:30-10:15 Beslutande Annette Riesbeck (C), ordförande Fredrik Ollén (M), vice ordförande Joanna Stridh (C) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S) Ersättare och

Läs mer

Befolkning år efter summa förvärvs- och kapitalinkomst 2009

Befolkning år efter summa förvärvs- och kapitalinkomst 2009 Befolkning 20-64 år efter summa förvärvs- och kapitalinkomst 2009 Postnr Postort Låg inkomst Medellåg inkomst Medelhög inkomst Hög inkomst Personer Medelinkomst Medianinkomst 77010 FREDRIKSBERG 44 59 26

Läs mer

344 Svar på motion om fria bussresor dygnet runt för 65+ (KSKF/2017:332)

344 Svar på motion om fria bussresor dygnet runt för 65+ (KSKF/2017:332) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(2) 344 Svar på motion om fria bussresor dygnet runt för 65+ (KSKF/2017:332) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation

Läs mer

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Datum 2016-03-30 Diarienummer KS/2016:24 Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Information om remissvaret Region

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

Gymnasiependling i TiB:s trafikområde våren 2015 Källa: Kommunerna och VL

Gymnasiependling i TiB:s trafikområde våren 2015 Källa: Kommunerna och VL Foto: Eje Larsson Foto: Eje Larsson Eje.Larsson@Tagibergslagen.se Gymnasiependling i TiB:s trafikområde våren 201 Källa: Kommunerna och VL Gymnasiependling i TiB:s trafikområde I det följande redovisas

Läs mer

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 1/6 Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 Bakgrund Sverige har fungerande persontågstrafik till och från Norge och Danmark men ingen trafik till eller från Finland

Läs mer

Sammanträde Protokoll från Kollektivtrafiknämndens sammanträde. Tid: Måndag 18 december 2017, kl

Sammanträde Protokoll från Kollektivtrafiknämndens sammanträde. Tid: Måndag 18 december 2017, kl I llj ~ Landstinget DALARNA Central förvaltning Administrativ enhet Sammanträde 2017-12-18 8-10 Sida 1 (7) Protokoll från s sammanträde Tid: Måndag 18 december 2017, kl. 13.00-16.00 Plats: Borlänge, Dalatrafiks

Läs mer

Förslag till beslut om priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan

Förslag till beslut om priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan Kommunstyrelsen 2016-05-12 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF2016:339 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (4) Kommunstyrelsen Förslag till beslut om priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl Kommunstyrelsen 3 november 2003 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl 17.00 17.15 Beslutande Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Ove Hahn

Läs mer

Falun, september 2008. Ann Christin Jonell Region Dalarna Myntgatan 2, 791 51 Falun www.regiondalarna.se

Falun, september 2008. Ann Christin Jonell Region Dalarna Myntgatan 2, 791 51 Falun www.regiondalarna.se Resultat av enkät om miljönämnder och miljö- och byggnadsnämnder i Dalarna 28 Utformning av enkäter, bearbetning av resultatet samt sammanställning av rapporten har gjorts av Region Dalarna. Landstinget

Läs mer

Vansbro kommun. Kommunstyrelsen. Protokoll plats och tid. Vansbrorummet, måndagen den 19juni 2017, kl. 16:00 16:30.

Vansbro kommun. Kommunstyrelsen. Protokoll plats och tid. Vansbrorummet, måndagen den 19juni 2017, kl. 16:00 16:30. 20 17-06-19 Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vansbrorummet, måndagen den 19juni 2017, kl. 16:00 16:30 Stina Munters (C), ordf. Torsten Larsson (Kd)

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av augusti månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av augusti månad 2012 2012-09-12 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av augusti månad 2012 Färre till arbete än för ett år sedan Under augusti påbörjade drygt 1 400 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

1. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 2. Stockholms läns landsting,

1. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 2. Stockholms läns landsting, 1 (10) Överenskommelse avseende behörighet för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län Denna överenskommelse avseende

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-12.05 Beslutande Susanne Berger (S), ordförande, ersättare för Lars Isacsson (S) som ordförande Patrik Sundin (S) Johan

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i oktober 2014

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i oktober 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i oktober 2014 Fått arbete I oktober fick 1 307 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. 840 av

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden Dalarna reglemente Beslutad av kommunfullmäktige , 227

Hjälpmedelsnämnden Dalarna reglemente Beslutad av kommunfullmäktige , 227 Författningssamling i Hjälpmedelsnämnden Dalarna reglemente Beslutad av kommunfullmäktige 2013-12-10, 227 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Reglemente för Gemensam hjälpmedelsnämnd Dalarna Dokumenttyp

Läs mer