Föredrag om bildbehandling speciellt för astronomibilder. Del 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föredrag om bildbehandling speciellt för astronomibilder. Del 1"

Transkript

1 Sid 1 Föredrag om bildbehandling speciellt för astronomibilder Del 1 genomgång av hur man kalibrerar ett astrofoto eller den viktiga pre-processing av Lars Karlsson

2 Sid 2 Föredragets innehåll Digitalkamerans egenskaper Linjär respektive olinjär Den ideala bilden Den verkliga bilden och dess komponenter Vinjettering Brus tillverkning av kalibreringsbilder Vad händer i de olika stegen när vi kalibrerar? Kom vi tillbaks till den ideala bilden?

3 Sid 3 Något om en digitalkameras egenskaper I exemplen är data delvis simulerade från en digital systemkamera, Canon 35D inställd för att spara bilder i raw-format. Kameran lagrar bilderna med 12-bitars precision (raw), ger en skala (dynamisk upplösning) på 496 steg per färg. Vanligen används 8-bitar som endast ger 256 nivåer, det duger inte för oss astronomer och egentligen skulle vi vilja ha 16-bitar med 65 nivåer! Den här kameran har sina optimala egenskaper för astrophoto vid iso8, iso-talet är kamerans förstärkningsfaktor. I princip skulle den här beskrivna kalibreringen gå att göra på analoga (film) bilder också, men mycket svårare.

4 Sid 4 4, 35, För att effektivt kunna bearbeta en bild krävs att den är linjär och kalibrerad. output signal 3, 25, 2, 15, nonlinear linear Vad linjär är kan enkelt utryckas som: en stjärna som är 1 gånger så ljusstark som en annan stjärna också skall ge 1 gånger så hög signal. Inte så självklart att det är så! Mer matematiskt skall en linjär funktion uppfylla: 1, f(x+y)=f(x)+f(y) och f(a*x)=a*f(x) 5,, input signal När en kamera är inställd för att spara bilder i raw-format är den i regel i sin linjära mode. Riktigt linjära är dock digitalkamerorna inte ens i rawmode, de har en viss komprimering i det högre området. linjär respektive olinjär Vanlig film är kraftig olinjär och även en digitalbild kan vara det i jpg-formatet. En olinjärt återgiven bild är mycket svår att räkna tillbaks till linjär.

5 Sid 5 perfect sensorsignal of a smooth object Om motivet är en vit skiva jämnt belyst skall alla pixlarna visa samma signalstyrka, såsom bilden visar. ADU Höjden från botten är signalstyrkan. Här exponerad så att 75% av totala dynamiken är utnyttjad, 3 av 496 ADU (Analog Digital Unit). Nu är tyvärr inte verkligheten sådan, optiken gör att ljuset avtar ut mot kanterna, sensorns olika pixlar har ej exakt samma känslighet, vi får in brus i systemet och det finns i regel smuts (damm) på sensorn och optik. En bra kamera har ett lågt brus men bruset från ljuset själv kan vi inte göra något åt. Om vi fångar in N fotoner kommer denna signal ha ett brus på roten ur N (N=antalet fotoner). Dynamiken blir signalen (antal detekterade fotoner=n) delat med kvadrat roten ur N. N/(rot(N)), man ser att dynamiken ökar om vi fångar in många fotoner. Den här bilden representerar signalstyrkan från olika sensorer (pixlar) från en ideell kamera. Rutnätet byggs upp kolumner och rader. I fallet Canon 35D, 3456 kolumner och 234 rader. Den perfekta sensorn och optiken Hur ser nu en typisk signal (bild) ut tagen på denna vita skiva?

6 real image Sid 6 Den verkliga bilden Så här illa ser det ut i normalfallet! ADU Bilden illustrerar hur signalen faller av mot kanterna pga av optiska effekter. Ytans ojämnhet talar om för oss att vi har brus samt olika känslighet i de olika pixlarna. Kan vi göra något åt det för att få den likna vår tidigare ideella bild? Jo, det går, speciellt om bilden är nära linjär som den är från en digitalkamera som lagrar bilderna i rawformat. För att lättare förstå vad det är för problem vi har att ta itu med delar vi upp den här bilden i flera komponenter.

7 bias or offset image with some noise Bias component I de flesta digitala kameror adderas en offset till signalen (bilden), kallas också bias eller konstant. Detta görs förs att förhindra att bruset inte skall ge negativa värden för de lägsta nivåerna. Det finns också tekniska aspekter som gör det fördelaktigt att signalen inte börjar vid noll. Sid 7 ADU Hur stor denna konstant är skiljer mellan olika kameramodeller, men typiskt kanske mellan 5 till 5 ADU. ADU är ett steg på den digitala skalan. Denna konstant är nu tyvärr inte riktigt konstant utan har även ett svagt brus. Konstanter kan vi lätt dra ifrån men med bruset är det värre eftersom det är slumpmässigt. Bias komponenten är något vi vill avlägsna från vår bild för att återställa den till sitt ursprungliga (verkliga) skick.

8 hot spots thermal noise or dark image with two hot spots Dark component Sid 8 När sensorn (exponeringen) aktiveras börjar en oönskad signal byggas upp, oberoende av bilden som vi vill fånga. Det är en termiskt ström med ett kraftigt brus som alstrar denna, dessbättre kan vi delvis ta reda på hur detta ser ut. Vi vill ju även få bort denna komponent från vår bild då den inte har något med vårt motiv att göra. Om en extra bild tas med kameralocket på får vi just denna bild (plus ett bias tillskott). Den termiska signalen har en kraftig bruskomponent samt kan ha defekta pixlar som ger hotspots. Här är två representerade men typiskt kan det vara 5 eller mer! Som av namnet termisk ström framgår att den är temperatur beroende, ökar med ökad temperatur, därav att de dyrare kamerorna har inbyggd kylning av sensorn. Hur vi hanterar detta problem kommer senare. Förutom detta kan förstärkaren på sensorn ge ifrån sig ett ljus (glow) som inte är önskvärt.

9 ADU flat image component Flat component Sid 9 Optikens avtagande ljusstyrka mot kanterna är den nedböjning som vi ser utgå från bildens centrala del. Stora bländar öppningar ger oftast kraftigare förlust mot kanterna. Kallas att linsen vinjetterar. Välj ett objektiv eller teleskop som ger så jämn belysning över sensorn som möjligt. Det går att rätta till men kraftiga fel ger mer brus utåt kanterna. Att använda ett objektiv (ett teleskop har i regel ingen varierbar bländare) vid full bländaröppning är i regel ingen bra ide. Bländas objektivet ned ett eller två steg från full bländaröppning fås i regel ett betydligt bättre resultat. Vinjettering får till följd att om två stjärnor med samma ljusstyrka, där en är i den centrala delen av bilden och den andra vid kanten kommer de att registreras med olika ljusstyrka. Något vi måste korrigera för. Denna komponent visar tre av de problem vi har samtidigt. 1. Optikens avtagande ljusstyrka mot kanterna, vinjetering. 2. Varje sensors (pixel) olika känslighet. 3. Ett brus

10 Sid 1 Vinjettering 1,2 Vignetting 1,,8,6 signal f4. signal f2. signal f1.4 Här är en simulering av ett objektiv för att illustrera objektivets vinjettering vid olika bländaröppningar. Fördelarna som fås vid nedbländning: + i regel skarpare bild + jämnare ljusstyrka Nackdelar: - i exemplet tar exponeringen 8 eller 4 gånger så lång tid (3 el. 2 exponeringssteg) jämfört med full öppning.,4,2, 1,2 1, distance x-axis mm Vignetting, normed at 1. Fast som ni ser i figuren är det bara i de centrala delarna vi får denna förbättring.,8,6,4 signal f4. signal f2. signal f1.4,2, distance x-axis mm

11 Sid 11 Vi har nu sett hur vår bild är uppbyggd av olika komponenter. För att kunna kalibrera vår bild behöver vi något som beskriver hur kameran förvränger våra bilder, det är här kalibreringsbilderna kommer in. Här beskrivs hur vi tillverkar just dessa kalibreringsbilder.

12 Sid 12 Brus, noise Under kalibreringsprocessen kommer vi addera, subtrahera, dividera och multiplicera bilder med varandra. Vid alla dessa matematiska operationer tillför vi brus till vår bild. Bruset vi tillför kommer från våra kalibreringsbilder. Det måste vi reducera till lägsta möjliga nivå. Ett sätt är att ta flera kalibreringsbilder och ta medelvärdet av dessa. Det fina med detta är att efter normalisering till samma signalnivå som tidigare har bruset minskat. Om vi utgår från 8 bilder så minskar bruset med en faktor roten ur 8, ca 3. Alltså ta flera stycken av varje kalibreringsbild, 15 till 2 stycken kan vara lagom. Fast den seriöse kanske tar 5st, men beror också mycket på kvalitén på sensorn. I exemplen här används 8st.

13 ADU bias meanvalue=masterbiasframe Masterbiasframe En biasframe tas genom att kamerans objektiv täcks för, använd tillex. objektivlocket och ha kameran på en mörk plats. Sid 13 Vid all astrofotografering skall kameran vara inställd i manuell mode och det gäller även vid kalibreringsbilderna. Ställ in exponeringen på en mycket kort tid så att mörkerströmmen inte ger något bidrag. Välj till ex. 1/1 sekund. Upprepa detta 8 gånger för att få flera bilder. I exemplet har 8st biasframes medelvärdesbildats och vi har fått en masterbiasframe. En biasframe är oberoende av temperatur (nästan), exponering och objektiv. Den kan därmed användas till flera andra bilder, använder man olika iso inställningar bör man dock ta bias bilder för varje iso-tal.

14 meanvalue of 8 dark images to reduce noise Masterdarkframe En darkframe tas på liknande sätt som en biasframe. Sid 14 ADU Nu skall du dock välja samma exponeringstid som du exponerar din astrobild. Viktigt är också att temperatur och förstärkning (iso-talet) är densamma. Upprepa detta 8 gånger för att erhålla flera bilder. För flatimage behövs också darkframes och de bilderna har i regel en annan exponeringstid. I exemplet har 8st darkframes medelvärdesbildats och vi har fått en masterdarkframe. Jämför med den tidigare i inledningen så syns tydligt hur bruset minskat. Från denna har också vår masterbiasframe subtraherats. Dessutom har de heta pixlarna åtgärdats. De har raderats och ersatts med medelvärden från de närliggande pixlarna.

15 Masterflatframe Sid 15 8 flat image meanvalue=masterflatframe Den här bilden är mycket svår att ta, svårigheten ligger i att få en jämnt belyst yta att fotografera utav. ADU Några exempel på hur detta kan gå till, 1. bilder kan tas av himlen medan det är halvmörkt. 2. En mattskiva kan sättas framför objektivet/teleskopet. 3. En vit skiva med jämn belysning kan fotograferas utav. Viktigt är att objektivet är exakt likadant inställt som när du tar din astrobild. Samma bländare och samma fokus, används filter skall dessa också vara på. Upprepa detta 8 gånger för att erhålla flera bilder. I exemplet har 8st flatframes medelvärdesbildats och vi har fått en masterflatframe. Från denna har också vår masterbiasframe samt masterdarkframe subtraherats. Hur du ställer in exponeringen när du tar flatimages går vi igenom på nästa sida. Alternativt kan en masterdarkframe innehållande bias subtraheras direkt.

16 Sid 16 Histogram histogram, linier scale 6 Exponering av Flatframes En digital kamera har en skala eller ett dynamiskt område som beror på hur många bits upplösning den arbetar med. Canon 35D som använts i detta exempel har 12 bitar (per färg) och därmed 496 olika steg. signal Exponeringen skall väljas så att medelvärdet ligger på ca 5 till 75% av den maximala dynamiken, i detta fall ca 3. Att exponeringen blir rätt studeras i kamerans histogramfönster. Är skalan linjär ser du direkt när toppen hamnar vid 3/4 av skalans längd. Är den logaritmisk som på den här Canon-kameran och troligen de flesta andra hamnar den alldeles vid kanten till höger. Dessutom kan en del sensorer vara kraftigt olinjära vid de högre nivåerna, då är det kanske bra att lägga sig på lite lägre nivå. Viktigt är att signalen inte blir klippt, alltså hamnar utanför till höger på skalan. Blir den för låg, alltså hamnar till vänster blir signalen onödigt brusig. signal ADU histogram, log scale ADU

17 Sid 17 Hur gör vi nu för att återställa bilden att komma så nära den ideella bild vi hade i inledningen? Här beskrivs hur vi använder de olika kalibreringsbilder, de som vi tillverkade tidigare och vad som händer i de olika stegen.

18 Sid 18 real image of a white board, bias+dark+flat component ADU flat dark bias 1 5 För att lättare åskådliggöra vad som sker när vi kalibrerar vår bild återges bara en rad, alltså ett snitt tvärsöver bilden med optikens centrum i mitten. Tänk er att bilden ovan är en bild vi tagit på just en jämt belyst vit skiva och vi vill att den skall återges på detta sätt utan de fel som syns ovan. De oönskade delarna dark och bias är markerade i olika färger samt att bildens ljusstyrka avtar mot kanterna.

19 Sid 19 bias and dark subtracted from real image ADU flat dark-mdark bias-mbias 1 5 Här har vår bild subtraherats med en masterdarkframe samt en masterbiasframe. Lägg märke till att i botten är den ojämn, detta symboliserar ett brus som vi inte kan få bort. Bruset är slumpmässigt och alltså har vår bild ett annat brus än de kalibreringsbilder vi tagit tidigare. Alltså försvinner inte bruset när vi subtraherar.

20 Sid 2 image/masterflatframe*constant ADU 2 15 image/mflat*c 1 5 I sista steget divideras nu vår bild med masterflatframe och mulitpliceras med en konstant, i detta fall vald så att vi normerar nivån till 3. OBS att en masterflatframe har subtraherats med darkframes som är tagna med en annan exponering än de darkframes som subtraherades från bilden tidigare.

21 Sid 21 Corrected image Här syns nu resultatet av alla våra kalibreringar. Bilden ser inte alltför olik den ideella vi hade i början Krusningarna på ytan är det omtalade bruset. Det är först nu när vi kalibrerat (förprocessat) vår bild vi kan gå vidare med den bildbearbetning vi vill göra. 25 ADU

22 Sammanfattning: Sid 22 astronomibilden ai1, ai2, ai3,... För att kalibrera en bild behövde vi ta ett stort antal extra bilder kalibreringsbilder. 8st darkframes=dai1... (som innehåller en bias), det behövs en uppsättning för varje exponeringstid och temperatur! 8st darkframesflat=df1... (som innehåller en bias) en uppsättning för varje masterflatframe. 8st biasframes bf1... 8st flatframes ff1..., det behövs en uppsättning för varje objektiv och bländarinställning och fokus inställning, inom astronomi fokuserar vi vanligen endast på oändligt dock vilket inte alltid är så lätt! Astronomiska objekt har stor dynamik och för att hantera detta kan objektet fotograferas med flera olika exponeringar, så kallad HDR (High Dynamic Range) teknik. För att inte behöva ta en uppsättning darkframes till varje exponering kan man utgå från en uppsättning och beräkna de andra. Blir inte lika bra men sparar mycket av det tidsödande arbetet. Så här ser det ut matematiskt för några olika arbetssätt: A är en konstant för att optimera subtraktionen av darkframe, D är en konstant för att normera den kalibrerade bilden. 1. en bild och ej bias kalibrerad bild 1= (ai1-(dai1+dai2+dai3+dai4+dai5+dai6+dai7+dai8)/8)/((ff1+ff2+ff3+ff4+ff5+ff6+ff7+ff8-df1-df2-df3-df4-df5-df6-df7-df8)/8)*d 2. en bild och med bias separerad för optimering av darkframes (konstanten A) kalibrerad bild 1= (ai1- (bf1-bf2-bf3-bf4-bf5-bf6-bf7-bf8)/8 - (dai1+dai2+dai3+dai4+dai5+dai6+dai7+dai8 -bf1-bf2-bf3-bf4-bf5-bf6-bf7-bf8)*a/8) / ((ff1+ff2+ff3+ff4+ff5+ff6+ff7+ff8 -df1-df2-df3-df4-df5-df6-df7-df8)/8)*d Vanligen tas flera bilder av samma objekt för att hålla nere bruset, för var och en av dessa bilder måste ovanstående process upprepas.

23 Sid 23 Var det intressant? Besök gärna min hemsida för att läsa mer om andra saker: Lycka till med astrofotograferandet! Lars Karlsson

Kvalitetsmått: Skärpa

Kvalitetsmått: Skärpa Kvalitetsmått: Skärpa Metoder att mäta skärpa: Upplösningstest: Hur täta streckmönster syns i bilden? Subjektivt, begränsad information (Lab. 2) MTF: Fullständig information (Lab. 2) Upplösningstest med

Läs mer

Fotografering med digital systemkamera

Fotografering med digital systemkamera Fotografering med digital systemkamera Vad är en systemkamera? Som namnet antyder är det en kamera som ingår i ett system med t.ex. objektiv, filter, blixtar och mellanringar. Till skillnad från kompaktkameror,

Läs mer

L A B R A P P O R T 1

L A B R A P P O R T 1 L A B R A P P O R T 1 BILDTEKNIK Dan Englesson Emil Brissman 9 september 2011 17:04 1 Camera noise 1.1 Task 1 Ett antal svarta bilder togs genom att fota i totalt mörker för att beräkna kamerans svartnivå.

Läs mer

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Bländare = Skärpedjup Slutartid = Öppettid ISO = Förstärkning Hur jag tänker innan jag trycker

Läs mer

Sensorer i digitalkameror

Sensorer i digitalkameror Sensorer i digitalkameror Kretskort Minneskort Sensor Detektorelement (pixel). Typisk storlek: 2-5 m Typiskt antal: 5-20M Sensortyper i digitalkameror CCD (Charge Coupled Device) CMOS (Complementary Metal

Läs mer

LJ-Teknik Bildskärpa

LJ-Teknik Bildskärpa Bildskärpa - Skärpedjup och fokus - Egen kontroll och fokusjustering - Extern kalibrering Bildskärpa, skärpedjup och fokus Brännpunkt och fokus Medan brännpunkt är en entydig term inom optiken, kan fokus

Läs mer

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i. SK1140, Fotografi för medieteknik. SK2380, Teknisk fotografi 2015-08-18, 8-13, FA32

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i. SK1140, Fotografi för medieteknik. SK2380, Teknisk fotografi 2015-08-18, 8-13, FA32 KTH Tillämpad Fysik Tentamen i SK1140, Fotografi för medieteknik SK2380, Teknisk fotografi 2015-08-18, 8-13, FA32 Uppgifterna är lika mycket värda poängmässigt. För godkänt krävs 50 % av max. poängtalet.

Läs mer

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild)

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild) Håll kameran rätt! För att minimera risken för skakningsoskärpa bör man alltid hålla kameran så stadigt som möjligt. Oftast håller man kameran som i mitten och till höger, med höger hand i kamerans grepp

Läs mer

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2014-06-04, 9-13, FB53

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2014-06-04, 9-13, FB53 KTH Tillämpad Fysik Tentamen i Teknisk Fotografi, SK380, 014-06-04, 9-13, FB53 Uppgifterna är lika mycket värda poängmässigt. För godkänt krävs 50 % av max. poängtalet. Hjälpmedel: Formelblad "Radiometriska

Läs mer

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder Digital fotografering Kamerateknik Inställningar Digitalkamera Samma optik som en analog kamera Byt ut filmen mot en sensor, CCD Bästa digitala sensorn ca 150 Mpixel Vanliga systemkameror mellan 8-12 Mpixel

Läs mer

Grundläggande om kameran

Grundläggande om kameran Gatufotogruppen Sida 1 (5) Grundläggande om kameran De mest grundläggande principerna. Vilka typer av hänsyn som just gatufotografi kräver map kamerainställningar Christer Strömholm: Ögonblick kommer som

Läs mer

Vad är ZOOM? Så är det dock inte!

Vad är ZOOM? Så är det dock inte! Vad är ZOOM? När man köper en ny kamera så lockas man kanske av att den har ett stort Zoom-värde. På denna nya kamera ser man på objektivet att det står 24X OPTICAL ZOOM. Att det är ett optiskt och inte

Läs mer

Grundläggande om kameran

Grundläggande om kameran Gatufotogruppen Sida 1 (6) Grundläggande om kameran De mest grundläggande principerna. Vilka typer av hänsyn som just gatufotografi kräver map kamerainställningar Christer Strömholm: Ögonblick kommer som

Läs mer

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Att göra rätt från början Blixtfotografering Ljusmätning Filter Vitbalans Bättre ljus i bilderna Att

Läs mer

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Vad behöver jag kunna ställa in på min digitala kamera Autofocus Vem bestämmer vad som är huvudmotiv

Läs mer

Modellfoto utanför studion

Modellfoto utanför studion Modellfoto utanför studion Tre grunder för rätt exponering I det här dokumentet går jag igenom de tre byggstenarna för rätt exponering - bländare, slutartid och ISO. Glöm inte att prova med din kamera

Läs mer

Bildbehandling av Astronomiska objekt Del I

Bildbehandling av Astronomiska objekt Del I Bildbehandling av Astronomiska objekt Del I av Mikael Skafar Detta är en sammanställning av mina egna erfarenheter inom detta område. Texten ska inte tolkas som någon instruktionsbok eller pekpinne som

Läs mer

Tekniker PowerShot G16, PowerShot S120, PowerShot SX170 IS och PowerShot SX510 HS

Tekniker PowerShot G16, PowerShot S120, PowerShot SX170 IS och PowerShot SX510 HS Tekniker PowerShot G16, PowerShot S120, PowerShot SX170 IS och PowerShot SX510 HS UNDER EMBARGO TILL 22 AUGUSTI 2013 KL 06 Världens minsta kamera* med f/1.8, 24 mm vidvinkel, 5x optisk zoom (PowerShot

Läs mer

Brusreducering och Skärpning av bilder. Kalle Prorok Okt 2010

Brusreducering och Skärpning av bilder. Kalle Prorok Okt 2010 Brusreducering och Skärpning av bilder Kalle Prorok Okt 2010 Varför blir det brus? Termiskt brus i sensorn Statistiska avvikelser Ökar med känsligheten (ISO) Högre med små pixlar Syns mest i röda o blå

Läs mer

Ljusmätning 1 "Mäta i handen i skugga". Med handhållen ljusmätare för befintligt ljus så finns en metod som är mycket enkel, snabb och fungerar till de flesta genomsnittliga motiv: att "mäta i handen i

Läs mer

Digitala bilder & Fotografering med Digitalkamera

Digitala bilder & Fotografering med Digitalkamera Digitala bilder & Fotografering med Digitalkamera Den digitala bilden. Det finns två huvudtyper av digitala bilder på datorn. Den ena bildtypen är uppbyggd av pixlar. Vill man göra det lätt för sig, översätter

Läs mer

Exponera mera AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK

Exponera mera AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK 1 av 5 2011-06-16 21:53 Exponera mera 20110422 AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK Att exponera rätt med digitala kameror skiljer sig från att exponera film. På film vill man se till att bilden blir bra.

Läs mer

Grunderna i. Digital kamerateknik. SM3GDT Hans Sodenkamp SK3BG 2014-01-29

Grunderna i. Digital kamerateknik. SM3GDT Hans Sodenkamp SK3BG 2014-01-29 Grunderna i SM3GDT Hans Sodenkamp SK3BG 2014-01-29 Min resa genom Mpixel världen 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 1 3 2MP Nanozoomer 4 Scanner 1,5GP Kamera20,5MP Kamera 3,6GP5 Iphone 8MP Serie1

Läs mer

Välkomna till. Westerqwarn. den 17 augusti 2018

Välkomna till. Westerqwarn. den 17 augusti 2018 Välkomna till Westerqwarn den 17 augusti 2018 Kameror De vanligaste kamerorna i dag Mobil, 1 objektiv Kompaktkamera, 1 objektiv Systemkamera många olika objektiv Polaroidkamera, 1 objektiv Ett av världens

Läs mer

Filformat / bildformat

Filformat / bildformat Filformat / bildformat Filformat/bildformat är olika modeller för att spara bilden. När du sparar ett foto finns det en uppsjö av olika filformat att välja bland. Först och främst har programmet (ex. Adobe

Läs mer

Digital bild & sportfiske. Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt

Digital bild & sportfiske. Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt Digital bild & sportfiske Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt Från exponering till bild Det finns grovt räknat endast tre faktorer som påverkar den slutliga exponeringen. Från exponering

Läs mer

Rätt exponering. Välkommen till kompromissernas värld. Mätmetoder

Rätt exponering. Välkommen till kompromissernas värld. Mätmetoder 1 Rätt exponering Välkommen till kompromissernas värld Vad är rätt exponering? En korrekt exponering kan i allmänhet ses på histogrammet på displayen baktill på kameran. Om histogrammet symmetriskt täcker

Läs mer

Tekniker - IXUS 300 HS

Tekniker - IXUS 300 HS Tekniker - IXUS 300 HS CMOS-sensor med hög känslighet med 10,0 megapixels Med en upplösning på 10 megapixels går det att fånga en stor mängd detaljer och skriva ut bilder upp till A3+-format. Den här sensorn

Läs mer

ljuskänsliga, proffsiga kompaktkameran

ljuskänsliga, proffsiga kompaktkameran Den snabba, ljuskänsliga, proffsiga kompaktkameran PowerShot G15 bemästrar svagt ljus och har ett Canon-objektiv av toppkvalitet med bländare f/1,8 till f/2,8 vid full zoom. 32 Den kompakta PowerShot G15

Läs mer

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio Jonas foto guide är din guide till att bli bättre fotograf. Den går igenom grunderna i fotografi, hur kameran fungerar och annat bra att veta. Denna guide är inriktad främst för fotografering med digital

Läs mer

Först: Digitalfoto Fackuttryck. Programvredet. Vad betyder allt på programvredet? Kameran (forts).

Först: Digitalfoto Fackuttryck. Programvredet. Vad betyder allt på programvredet? Kameran (forts). Digital Fotokurs Kameran (allm., forts.), fotografering. Innehåll Kameran (forts). Copyright UmU/TFE. Exempel på tillämpning med landskapsfoto. Planering/komposition av ett Först: Digitalfoto Fackuttryck

Läs mer

Bildoptimering för webben

Bildoptimering för webben Bildoptimering för webben Av Stefan Isaksson och Jonas Andersson För att få en så hög och så jämn teknisk kvalitet på webben som möjligt krävs att man behandlar bildfilen på rätt sätt. Denna artikel ger

Läs mer

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2012-05-29, 9-13, FB52

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2012-05-29, 9-13, FB52 KTH Tillämpad Fysik Tentamen i Teknisk Fotografi, SK380, 01-05-9, 9-13, FB5 Uppgifterna är lika mycket värda poängmässigt. För godkänt krävs 50 % av max. poängtalet. Hjälpmedel: Formelblad "Radiometriska

Läs mer

Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200

Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200 Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200 Smart automatiskt läge Det smarta automatiska läget är det perfekta läget för automatisk fotografering. I det används ett flertal olika tekniker som Canon

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

Programval. Automatiska val Alla de programvalen neråt, CA och nedåt till vänster sett är alla olika typer av autolägen.

Programval. Automatiska val Alla de programvalen neråt, CA och nedåt till vänster sett är alla olika typer av autolägen. Programval Har du någon gång undrat, om det verkligen är så stor skillnad på att fotografera i auoto-läget jämfört med att fotografera manuellt? Det gjorde jag i början, och visst kunde jag väl förstå

Läs mer

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2014-08-19, 9-13, FB51

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2014-08-19, 9-13, FB51 KTH Tillämpad Fysik Tentamen i Teknisk Fotografi, SK380, 014-08-19, 9-13, FB51 Uppgifterna är lika mycket värda poängmässigt. För godkänt krävs 50 % av max. poängtalet. Hjälpmedel: Formelblad "Radiometriska

Läs mer

Enkel produktfotografering Setup

Enkel produktfotografering Setup Enkel produktfotografering Setup Ibland tryter tiden och då gäller det att det går fort, utan att resultatet påverkas alltför mycket. I går behövde e-butiken elsaleonie.se nya produktfoto av en kollektion

Läs mer

KTH Teknikvetenskap. Foto-lab 1. Fotografering med ateljékamera. Kurs: SK2380, Teknisk Fotografi

KTH Teknikvetenskap. Foto-lab 1. Fotografering med ateljékamera. Kurs: SK2380, Teknisk Fotografi KTH Teknikvetenskap Foto-lab 1 Fotografering med ateljékamera Kurs: SK2380, Teknisk Fotografi Kjell Carlsson Tillämpad Fysik, KTH, 2010 2 För att uppnå en god förståelse och inlärning under laborationens

Läs mer

Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier!

Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier! Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier! Inledningsbilden är naturligtvis hämtad från förra årets sammanslagning av Envikens- & Svärdsjöförsamlingar till ett gemensamt

Läs mer

Kamerateknik. Uppdelning av ljuset i en 3CCD kamera

Kamerateknik. Uppdelning av ljuset i en 3CCD kamera Kamerateknik Bildsignalen i en kamera Videokamerans uppgift är att fånga och registrera ljus och färg som finns i naturen. Samtidigt ska detta ske på ett sådant sätt att vi människor uppfattar de återgivna

Läs mer

Flatfield system. Förord

Flatfield system. Förord Förord Detta examensarbete avslutar mina studier på Teknisk Fysik programmet på Uppsala Universitet. Arbetet motsvarar 20 poäng och har ägt rum mellan juni 2004 och november 2004. Arbetet har ägt rum på

Läs mer

POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle

POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle you can 2 Vår resa börjar Surfs up! Dags för surflektioner Fördelen med digitala systemkameror Byt objektiv, se allt på ett annat sätt Med utbytbara objektiv

Läs mer

Bildbehandling, del 1

Bildbehandling, del 1 Bildbehandling, del Andreas Fhager Kapitelhänvisningar till: Image Processing, Analysis and Machine Vision, 3rd ed. by Sonka, Hlavac and Boyle Representation av en bild Så här kan vi plotta en bild tex

Läs mer

Tentamen i kurs DM1574, Medieteknik, gk, 2007-10-26, kl. 8-13, sal E33-36. Uppgifter i kursdelen Fotografi och bild.

Tentamen i kurs DM1574, Medieteknik, gk, 2007-10-26, kl. 8-13, sal E33-36. Uppgifter i kursdelen Fotografi och bild. Tentamen i kurs DM1574, Medieteknik, gk, 2007-10-26, kl. 8-13, sal E33-36. Uppgifter i kursdelen Fotografi och bild. Varje uppgift kan ge maximalt 10 poäng Hjälpmedel: Miniräknare. Formelblad Radiometriska

Läs mer

KAMERANS TEKNISKA DETALJER

KAMERANS TEKNISKA DETALJER KAMERANS TEKNISKA DETALJER Ljus & exponering Blinkningen Reglerar tiden slutaren är öppen. Styrs av ljustillgången & kontrolleras med hjälp av ljusmätaren. Pupillen Slutartid Bländare Reglerar mängden

Läs mer

Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll.

Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll. Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll. Exponeringslägen De nedanstående väljer du med ratten uppe till vänster. Ratten har även andra förprogrammerade inställningslägen. (porträtt, sport,

Läs mer

Ljusskrift i mörkret

Ljusskrift i mörkret fotoskolan nattfoto Ljusskrift i mörkret I oktober blir dagarna kortare och det kan ibland kännas hopplöst att hinna med att fotografera. Men det finns en lösning. I stället för att du lägger kameran i

Läs mer

Astronomiövningar som kräver observationer

Astronomiövningar som kräver observationer Astronomiövningar som kräver observationer Här följer några övningar som jag vill att Du skall göra. Vi börjar med lite uppvärmning! 1 Fyra fel på fyra bilder: Här är de första fyra bilderna. Ta en kritisk

Läs mer

EF85mm f/1.2l II USM SWE. Bruksanvisning

EF85mm f/1.2l II USM SWE. Bruksanvisning EF85mm f/1.2l II USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF85mm f/1,2l II USM är ett mellanteleobjektiv med höga prestanda som utvecklats för EOS-kameror. Det är utrustat

Läs mer

Exempel på tentamensfrågor i Kursdelen Fotografi och Bild. OBS! Såvida inte annat sägs, motivera alla svar och förklara alla införda beteckningar!

Exempel på tentamensfrågor i Kursdelen Fotografi och Bild. OBS! Såvida inte annat sägs, motivera alla svar och förklara alla införda beteckningar! Exempel på tentamensfrågor i Kursdelen Fotografi och Bild Uppgifterna kan ge max 10p vardera. Hjälpmedel: Formelblad "Radiometriska och fotometriska storheter." (bifogad med tentamen) Räknedosa Observera:

Läs mer

Photometry is so confusing!!!

Photometry is so confusing!!! Photometry is so confusing!!! footlambert cd lux lumen stilb phot footcandle nit apostilb Don t Panic! There is The Hitchhiker s Guide to Radiometry & Photometry Finns på kurswebben. Utdelas på tentamen.

Läs mer

404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER

404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER SVENSKA SWEDISH 404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER Tillägg till ARCHOS 404 Användarmanual Version 1.1 Var god besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen av denna manual.

Läs mer

En samling exempelfoton SB-900

En samling exempelfoton SB-900 En samling exempelfoton SB-900 Det här häftet ger en översikt över olika funktioner för blixtfotografering som finns tillgängliga vid användning av SB-900, samt beskriver med hjälp av exempelfoton olika

Läs mer

Introduktion till begreppet ortsfrekvens

Introduktion till begreppet ortsfrekvens Introduktion till begreppet ortsfrekvens Denna lilla skrift har tillkommit för att förklara begreppet ortsfrekvens, samt ge några exempel på beräkningar och omvandlingar som man kan behöva göra när man

Läs mer

Digital bildhantering

Digital bildhantering Digital bildhantering En analog bild blir digital när den scannas. Bilden delas upp i småbitar, fyrkanter, pixlar. En pixel = den digitala bildens minsta byggsten. Hur detaljrik bilden blir beror på upplösningen

Läs mer

Canon EOS 1D X Mark II Kamerahus

Canon EOS 1D X Mark II Kamerahus Canon EOS 1D X Mark II Kamerahus Sensorstorlek: Fullformat (35,9 x 23,9) Upplösning: 20 Mp Ljuskänslighet: 100 51200 (50 409600) Slutartider: 30s 1/8000 s Kampanj! Få minneskort och kortläsare på köpet.

Läs mer

Kamerans sensor. I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ.

Kamerans sensor. I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ. Kamerans sensor I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ. Objektivet projicerar en bild på sensorn och varje liten

Läs mer

2011 Studsvik AB PANORAMA-BILDTAGNING. Tony Björkman

2011 Studsvik AB PANORAMA-BILDTAGNING. Tony Björkman 2011 Studsvik AB Tony Björkman PANORAMA-BILDTAGNING Filminspelning och visuell inspektion är två beprövade metoder för avsyning av bränslestavar. Ett nytt sätt att avsyna är att skapa panoramabilder vilket

Läs mer

Att bevara historiska bilder. Digitalisera, beskriva, söka, visa, långtidslagra

Att bevara historiska bilder. Digitalisera, beskriva, söka, visa, långtidslagra Att bevara historiska bilder Digitalisera, beskriva, söka, visa, långtidslagra Fokus Att bevara bildinformation i oftast lånade bilder genom att överföra informationen i digital form. i digital form. Bättre

Läs mer

Bildanalys för vägbeläggningstillämplingar

Bildanalys för vägbeläggningstillämplingar Bildanalys för vägbeläggningstillämplingar Hanna Källén I denna avhandling har några forskningsfrågor gällande bestämning av vägars beständighetundersökts. Bildanalys har används för att försöka komplettera

Läs mer

Ett enkelt OCR-system

Ett enkelt OCR-system P r o j e k t i B i l d a n a l y s Ett enkelt OCR-system av Anders Fredriksson F98 Fredrik Rosqvist F98 Handledare: Magnus Oskarsson Lunds Tekniska Högskola 2001-11-29 - Sida 1 - 1.Inledning Många människor

Läs mer

kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING Dramatiskt sidoljus

kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING Dramatiskt sidoljus kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING 175 LJUSSÄTTNING 176 Kapitel elva Ljussätt. Plåta. Retuscha. UTRUSTNING Övre blixt: 500-wattsblixt med en softbox på 100 x 100 cm. Inställning för övre blixt:

Läs mer

Grundläggande funktioner. 1. Skärpa 2. Exponering 3. Blixt eller inte 4. Megapixlar och utskrift 5. Zoom. 6. Vitbalans 7. Hur man väljer upplösning

Grundläggande funktioner. 1. Skärpa 2. Exponering 3. Blixt eller inte 4. Megapixlar och utskrift 5. Zoom. 6. Vitbalans 7. Hur man väljer upplösning Canon PowerShot A640 Canon PowerShot A640 10,0 megapixels 4x optisk zoom Vinklingsbar 2,5'' LCD-bildskärm DIGIC II och isaps 9-punkters AiAF och FlexiZone AF/AE 21 fotograferingsmetoder och Mina färger

Läs mer

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter Fotografera under vattnet Likheter och olikheter Att dyka med kamera Visa hänsyn. Koraller mm är ömtåliga så bra avvägning är en förutsättning för att ta bilder under vatten. Lär dig kamerahuset på land,

Läs mer

Pensionär efter 41 år i Postens tjänst Vice ordf (kd) i kultur- och fritidsnämnden Tyresö Föreningsaktiv i Seniornet, Lions, Kd, EFS

Pensionär efter 41 år i Postens tjänst Vice ordf (kd) i kultur- och fritidsnämnden Tyresö Föreningsaktiv i Seniornet, Lions, Kd, EFS 2014-12-04 Vem är jag? Carl-Olof (Calle) Strand Slåttervägen 89 gift med Anita, f d lärare på Stimmet 3 barn, 7 barnbarn Sommarhus i Piteå (min hemstad) Pensionär efter 41 år i Postens tjänst Vice ordf

Läs mer

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn Prioritet. Varför digitalisera? Syftet påverkar digitaliseringsinställningarna. Vill man rädda ett skört material? Vill man göra det tillgängligt på netet? Finns det efterfrågan på dylikt material? Beakta

Läs mer

Från raw till print. Grundläggande genomgång av arbetsflöde och bildoptimering i

Från raw till print. Grundläggande genomgång av arbetsflöde och bildoptimering i Från raw till print Grundläggande genomgång av arbetsflöde och bildoptimering i Adobe Lightroom och Adobe Photoshop/Elements Av Peter Györffy, peter@petergyorffy.com Websida:, blogg: /wordpress Del 1 -

Läs mer

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2013-05-22, 9-13, FB52

KTH Tillämpad Fysik. Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2013-05-22, 9-13, FB52 KTH Tillämpad Fysik Tentamen i Teknisk Fotografi, SK2380, 2013-05-22, 9-13, FB52 Uppgifterna är lika mycket värda poängmässigt. För godkänt krävs 50 % av max. poängtalet. Hjälpmedel: Formelblad "Radiometriska

Läs mer

Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9.

Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9. Av Gabriel Remäng Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9. ISO & Vitbalans - 10. Att måla med ljus Ordet fotografi

Läs mer

Svensk bruksanvisning

Svensk bruksanvisning 2 Svensk bruksanvisning DITO PhotoProffs AB Skolvägen 10. 121 32 Enskededalen Tel: 08-720 03 23. Fax: 08-720 03 24 E-post: dito@dito.se. Web: www.dito.se POLARIS 2 BLIXTLJUSMÄTARE Översättning av bruksanvisningen

Läs mer

POWER TO YOUR NEXT STEP

POWER TO YOUR NEXT STEP POWER TO YOUR NEXT STEP En digital systemkamera du alltid kan ha med dig you can En digital systemkamera du alltid kan ha med dig Fånga alla minnesvärda ögonblick med högkvalitativa fotografier och filmer

Läs mer

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons EF-S55-250mm f/4-5,6 IS STM är ett högpresterande telezoom-objektiv som gör inspelning av film till en angenäm

Läs mer

Bruksanvisning. Elektronisktförstoringsglas. Snow 7 HD. Artikelnummer: I-0045

Bruksanvisning. Elektronisktförstoringsglas. Snow 7 HD. Artikelnummer: I-0045 Bruksanvisning Elektronisktförstoringsglas Snow 7 HD Artikelnummer: I-0045 Produkten tillverkas av: ZOOMAX Technology, Inc. Qianyun Road Qingpu Area 200120 Shanghai China E-post: sales@zoomax.com Produkten

Läs mer

Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition. Bildgruppen PRISMA

Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition. Bildgruppen PRISMA Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition Bildgruppen PRISMA Reflektioner från hemuppgiften Spara som Datorn Titta på bilderna från hemuppgiften Repetition Rent

Läs mer

SIXTOMAT F2. Exponeringsmätare för Blixt- och Befintligt Ljus

SIXTOMAT F2. Exponeringsmätare för Blixt- och Befintligt Ljus SIXTOMAT F2 Exponeringsmätare för Blixt- och Befintligt Ljus Svensk Bruksanvisning Gossen Sixtomat F2 är en exponeringsmätare med digital display som med stor noggrannhet mäter blixtljus samt befintligt

Läs mer

En överblick över tekniken bakom fotografering...

En överblick över tekniken bakom fotografering... En överblick över tekniken bakom fotografering... Av: Anders Oleander AFFE - akademiska fotoföreningen exponerarna // Högskolan i Kalmar 1 Innehåll: Sidnummer: Bilduppbyggnad svart/vit film 3 Kamerafunktion

Läs mer

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura Fotografera Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura Fransmannen Joseph Nicéphore Niépce var den förste som gjorde en kamera 1826 men det tog åtta timmar att exponera bilden och den blev väldigt

Läs mer

Pressmeddelande. Hög hastighet, stort intryck Canon ger dig prestanda och stil med den nya IXUS 300 HS 2010-05-11

Pressmeddelande. Hög hastighet, stort intryck Canon ger dig prestanda och stil med den nya IXUS 300 HS 2010-05-11 2010-05-11 Pressmeddelande Hög hastighet, stort intryck Canon ger dig prestanda och stil med den nya IXUS 300 HS Canon utökar i dag sin IXUS-serie med den otroliga nya IXUS 300 HS en elegant och kraftfull

Läs mer

BILDBEHANDLINGSMETOD INNEFATTANDE BRUSREDUCERING I BILD MED LOKALT ADAPTIV FILTERKÄRNA

BILDBEHANDLINGSMETOD INNEFATTANDE BRUSREDUCERING I BILD MED LOKALT ADAPTIV FILTERKÄRNA BILDBEHANDLINGSMETOD INNEFATTANDE BRUSREDUCERING I BILD MED LOKALT ADAPTIV FILTERKÄRNA Author: Stefan Olsson Published on IPQ website: April 10, 2015 Föreliggande uppfinning avser en metod för bildbehandling

Läs mer

mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic

mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic PRESSENS BETYG Våra videokameror har testats av pressen och vunnit massvis med priser och utmärkelser. Inte minst tack vare vårt 3CCD-system som ger

Läs mer

Torstens Digitalbildguide

Torstens Digitalbildguide Thor Stone Education Torstens Digitalbildguide 1 Det finns två huvudtyper av digital bild, vektorbaserad och pixelbaserad. - Vektorbaserade bilder bygger på en matematisk formel och kan storlekförändras

Läs mer

EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM

EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF-S18-55mm f/3,5-5,6 IS STM är ett standard zoomobjektiv med hög prestanda utrustat med en bildstabilisator,

Läs mer

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt.

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt. Om förstoringsglaset Du kan göra mycket med bara ett förstoringsglas! I många sammanhang i det dagliga livet förekommer linser. Den vanligast förekommande typen är den konvexa linsen, den kallas också

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

EF50mm f/1.2l USM SWE. Bruksanvisning

EF50mm f/1.2l USM SWE. Bruksanvisning EF50mm f/1.2l USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF50mm f/1,2l USM är ett normalobjektiv med höga prestanda och stor bländare för EOS-kameror som är utrustat

Läs mer

Foto och Bild - Lab B

Foto och Bild - Lab B Biomedicinsk fysik & röntgenfysik Kjell Carlsson Foto och Bild - Lab B Svartvitt kopieringsarbete, tonreproduktion Kurs: 2D1574, Medieteknik grundkurs, moment: Foto och bild Kjell Carlsson & Hans Järling

Läs mer

Optik. Läran om ljuset

Optik. Läran om ljuset Optik Läran om ljuset Vad är ljus? Ljus är en form av energi. Ljus är elektromagnetisk strålning. Energi kan inte försvinna eller nyskapas. Ljuskälla Föremål som skickar ut ljus. I alla ljuskällor sker

Läs mer

INTRODUKTION TILL SYSTEM- OCH REGLERTEKNIK (3 sp) TIDIGARE: GRUNDKURS I REGLERING OCH INSTRUMENTERING 3072 (2sv) Hannu Toivonen

INTRODUKTION TILL SYSTEM- OCH REGLERTEKNIK (3 sp) TIDIGARE: GRUNDKURS I REGLERING OCH INSTRUMENTERING 3072 (2sv) Hannu Toivonen INTRODUKTION TILL SYSTEM- OCH REGLERTEKNIK 419106 (3 sp) TIDIGARE: GRUNDKURS I REGLERING OCH INSTRUMENTERING 3072 (2sv) Föreläsare 2007: Hannu Toivonen LITTERATUR KOMPENDIUM: Kompendium och övrig information

Läs mer

Ljus och färg - Lite teori

Ljus och färg - Lite teori Ljus och färg - Lite teori I samband med musik- och ljud-framträdanden pratar vi om akustik, dvs att ljudet färgas av det material som finns i rummet. En fantastisk flygel kan i en bra konsertlokal låta

Läs mer

Fotovandring i Skuleskogen

Fotovandring i Skuleskogen Fotovandring i Skuleskogen 1 - En komprimerad kurs i komposition och ljussättning. Välkomna! Ljusmätaren och histogram Ljusmätare och histogram är våra två viktigaste hjälpmedel när vi vill kontrollera

Läs mer

Geometrisk optik. Syfte och mål. Innehåll. Utrustning. Institutionen för Fysik 2006-04-25

Geometrisk optik. Syfte och mål. Innehåll. Utrustning. Institutionen för Fysik 2006-04-25 Geometrisk optik Syfte och mål Laborationens syfte är att du ska lära dig att: Förstå allmänna principen för geometrisk optik, (tunna linsformeln) Rita strålgångar Ställa upp enkla optiska komponenter

Läs mer

Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat

Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat Tar du många suddiga bilder? Canons IS*-objektiv är lösningen! Snygg bild! Eller? När du förstorar bilden

Läs mer

Grafisk Teknik. Rastrering. Övningar med lösningar/svar. Sasan Gooran (HT 2013)

Grafisk Teknik. Rastrering. Övningar med lösningar/svar. Sasan Gooran (HT 2013) Grafisk Teknik Rastrering Övningar med lösningar/svar Det här lilla häftet innehåller ett antal räkneuppgifter med svar och i vissa fall med fullständiga lösningar. Uppgifterna är för det mesta hämtade

Läs mer

Photometry is so confusing!!!

Photometry is so confusing!!! Photometry is so confusing!!! footlambert cd lux lumen stilb phot footcandle nit apostilb Don t Panic! There is The Hitchhiker s Guide to Radiometry & Photometry Finns på kurshemsidan. Utdelas på tentamen

Läs mer

Dokumenteringar av mätningar med TLC (Thermocrome liquid crystals)

Dokumenteringar av mätningar med TLC (Thermocrome liquid crystals) Dokumenteringar av mätningar med TLC (Thermocrome liquid crystals) Utförda under hösten -99. KTH Energiteknik, Brinellvägen 60, klimatkammare 3 av Erik Björk Sammanfattning Mätningar utfördes med s.k.

Läs mer

Mätning. Bruksanvisning

Mätning. Bruksanvisning 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Mätning Bruksanvisning Tillbehör för mätningen Objektmikrometer (1) till kalibrering Fokalplatta med olika mätskalor (2) i mm och tum Fokalplatta med rutnät (3) Fokalplatta med

Läs mer

Fotovandring i Ho ga-kusten

Fotovandring i Ho ga-kusten Fotovandring i Ho ga-kusten Välkommen till en grundläggande kurs i naturfotografering. Lär dig mer om komposition och ljussättning av dina naturbilder i Höga Kustens fantastisk miljö. Fotovandring 2 Midnattsvadring,

Läs mer