Text av Emma Wikander med inspiration och idéer från Alva Atterhall och Miranda Jäderling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Text av Emma Wikander med inspiration och idéer från Alva Atterhall och Miranda Jäderling"

Transkript

1

2 Det rådde frid och fred i landet Byroqratia. Det demokratiska valet var avslutat sedan några månader tillbaka och Äventyrsgillet hade vunnit med lovord om en ny mer gyllene framtid för landets äventyrare. Kort efter sin vinst så drabbades Äventyrsgillets ledarpar av en stor sorg. Alla deras fyra barn föll ned i en magisk sömn. Magikerna fastställde att det enda som kunde bota barnen var Årets fyra magiska Stenar. Alverna protesterade högljutt. Stenarna fick inte användas till sådana själviska saker! Utan Stenarna skulle världens alla krafter hamna i obalans! Kort därefter försvann Årets Stenar. De spårades till den mytomspunna dalen Helgrind. Dalen hade varit stängd i många århundraden på grund av ryktet och sagorna som omgav den. Detta besöksförbud upplöstes nu av Äventyrsgillet. Nu var det Svartblodens tur att protestera. Helgrindskogen innehöll en livsfarlig portal, full av demoner och skuggor. Strid kunde de hantera, men de här demonerna var oslagbara och vill förstöra världen! Utan att bry sig om varken vad Svartbloden eller vad Alverna sade så bestämdes det att flera äventyrare skulle skickas dit. Helgrindsdalen öppnades och berättelserna om äventyr, skatter och rikedomar forsade fram. Andra berättelser viskades också fram även fast Äventyrsgillet försökte tysta ned dem. Om vålnader som kom fram på natten. Om äventyrare som lämnat brasans sken och sedan inte återvänt Nu har expeditionen trängt hela vägen fram till skogen där Stenarna och Porten sägs vara. Människornas ledare har utnämnt en stor belöning till de som öppnar Helgrinds Port med Årets fyra magiska Stenar och väcker deras barn ur sin sömn. Alver och Svartblod har bildat en skakig allians för att förhindra detta och även dem har beslutat sig för att äventyra i Helgrinds skogar i hopp om att hitta artefakterna först (Och kanske tjäna en förmögenhet dessutom!). Text av Emma Wikander med inspiration och idéer från Alva Atterhall och Miranda Jäderling

3 I Byroqratia finns tre spelbara raser, Svartblod, alv och människa. Det finns också andra varelser så som älvor, troll och vålnader som ni kommer att träffa på, de går däremot inte att spela.

4 Inom Svartblod finns det två raser, orcher och vättar. Båda bor tillsammans i stammar och de älskar att slåss. En sak som är viktigt för Svartblod är att kunna skryta om saker de gjort. Sen gäller det att du har något att skryta om. Att slå ner en obeväpnad person som inte gör motstånd är inte särskilt beundransvärt. Orcher är hedersfulla typer. Lovar de något så håller de det. De tycker om att slåss och tycker att magi är för veklingar. De är fortfarande rädda för magi och väldigt skrockfulla. Orcher luras sällan och gillar egenskaper som ärlighet, mod och lojalitet. KRAV FÖR ATT SPELA ORCH: Godkänt Kläder: Svarta/mörka skor, benlindor, trasiga/leriga mörka byxor, svart fetsmink, mörk tunika och mantel. Vapen (valfritt): Kortsvärd, eller annat handhållet vapen. Språk: Anfall, fly, ledare och idiot på Svartiska Väl godkänt Kläder: Mörka skor övertäckta med läder/tygbitar, benlindor, sydda trasiga/leriga mörka byxor, svart fetsmink, mörk tunika, mantel och latexdelar. Vapen (valfritt): Yxa, klubba eller svärd. Språk: Anfall, fly, ledare, idiot, sköld, svärd och pilbåge på Svartiska. Väl godkänt Kläder: Skor i mörkt läder, benlindor, sydda byxor lappade med läder/byxor i slitet läder, mörk tunika, mantel och rustningsdelar, svart, gult/grönt och grått fetsmink och latexdelar. Vapen (valfritt): Helkroppssköld och större enhandat vapen (Yxa, klubba eller svärd). Språk: Hela bifogade listan av Svartiska.

5 Vättar är oftast mindre än orcher och inte alls lika modiga. Vättar använder gärna magi och är väldigt illvilliga och luriga. Vättar gillar att bygga saker och hitta på missdåd. De anses ofta vara smartare än orker och det sägs att bakom varje stor ork-ledare hittar du en vätte. KRAV FÖR ATT SPELA VÄTTE: Godkänt Kläder: Svarta/mörka skor, mörka byxor, mörk tunika, brunt eller grönt fetsmink och mantel. Vapen (valfritt): Dolk eller kortsvärd. Språk: Anfall, fly, ledare och idiot på Svartiska. Väl godkänt Kläder: Mörka skor övertäckta med läder/tygbitar, benlindor, sydda trasiga/leriga mörka byxor, mörk tunika, brunt eller grönt fetsmink, latexdelar och mantel. Vapen (valfritt): Dolk och kortsvärd. Språk: Anfall, fly, ledare, idiot, sköld, svärd och pilbåge på Svartiska. Mycket väl godkänt Kläder: Skor i mörkt läder, benlindor, sydda byxor lappade med läder/byxor i slitet läder, mörk tunika, mantel och rustningsdelar, brunt, grönt och grått fetsmink, latexdelar. Vapen (valfritt): Dolk, kortsvärd och pilbåge. Språk: Hela bifogade listan av Svartiska.

6 Anfall Människa Ledare Pilbåge Alv Kräk/idiot Fly Allierad Sköld Svärd Sadáuk Tarki Durub Bogi Albai Pagog Rejtharat Bosnauk Sküt Sharpat

7 Alver är magiska varelser som lever längre än människor och har spetsiga öron. Det finns två sorters alver, Mörkeralver och Skogsalver. För alverna är det viktigt att Årets fyra magiska Stenar kommer tillbaka till de alviska folken. Skogsalver klär sig i naturfärger som smälter in i skogen. De är skickliga jägare och magiker och för dem är det viktigt att respektera naturen. De bor i skogen i städer de byggt i samklang med landet. De brukar försöka att inte lägga sig i vad människorna håller på med, dock hjälper de gärna andra i nöd eller människor som gått vilse i deras skogar. Nåde den dock som skadar en skogsalv eller dess hem. Då visar gärna Skogsalverna upp sin förmåga till strid KRAV FÖR ATT SPELA SKOGSALV: Godkänt Kläder: Diskreta skor, mörka/naturfärgade byxor, grön tunika, struthätta och mantel. Vapen (valfritt): Kortsvärd eller dolk. Språk: Hej, hejdå, vän och tack på Quenya. Väl godkänt Kläder: Diskreta skor, benlindor, sydda byxor i naturfärger, grön eller brun tunika och väst, struthätta, mantel och alvöron. Vapen (valfritt): Pilar och båge, eller svärd. Språk: Hej, hejdå, vän, tack, alv, orch, människa, anfall och smyga på Quneya. Mycket väl godkänt Kläder: Läderskor, benlindor, sydda byxor i naturfärger, grön eller brun tunika och väst med broderier, struthätta, mantel, alvöron och smycken, gärna i trä. Vapen (valfritt): Pilar och båge och ett svärd eller dolk. Språk: Hela bifogade listan med Quenya.

8 Mörkeralver är högdragna och själviska. De använder naturen till sin egna fördel och är skickliga smeder. Om en mörkeralv hjälper dig kan du vara säker på att de har en slug baktanke. De gillar inte andra raser men är villiga att göra vad som helst för att nå sina mål, även om det innebär att de måste samarbeta med andra. De är generellt blekare än andra varelser och kommer i många olika men lite urvattnade färger. KRAV FÖR ATT SPELA MÖRKERALV: Godkänt Kläder: Diskreta skor, benlindor, svarta/naturfärgade byxor, mörk lång tunika, struthätta, vitt fetsmink. Vapen (valfritt): Kortsvärd eller dolk. Språk: Hej, hejdå, vän och tack på Quenya. Väl godkänt Kläder: Diskreta skor, benlindor, sydda byxor i naturfärger, grön eller brun tunika och väst, struthätta, mantel och alvöron. Vapen (valfritt): Pilar och båge, eller svärd. Språk: Hej, hejdå, vän, tack, alv, orch, människa, anfall och smyga på Quneya. Mycket väl godkänt Kläder: Läderskor, benlindor, sydda byxor i mörka färger, svart eller grå lång tunika och väst med broderier och slits, struthätta, mantel, alvöron, vitt och svart fetsmink och smycken som ser ut som olika metaller. Vapen (valfritt): Pilar och båge och ett svärd eller dolk. Språk: Hela bifogade listan med Quenya.

9 Hej Hejdå Tack Alv Orch Människa Anfall Smyga Drottning Bra Dåligt Skog Aiya Namarië Hantale Elda Orca Atan Ohta Dinele Tári Már Laume Taure

10 Människor är en brokig skara. De kan vara lite hur som helst. De kan vara goda, onda, snälla, elaka, givmilda, själviska, lite hur som helst. De kan vara magiker, krigare, akademiker, smeder, jägare, ja, lite allt möjligt. De kan vara adliga, borgare eller bönder. Kort sagt lite vad som helst. KRAV FÖR ATT SPELA MÄNNISKA: Godkänt Kläder: Diskreta skor, diskreta byxor, tunika i valfri färg och mantel. Vapen (valfritt): Svärd eller dolk, stav Rekvisita: Medlemskap i ett Gille, berättelse om varför din roll gick med i just det Gillet. Väl godkänt Kläder: Diskreta skor, sydda byxor, tunika, mantel och struthätta. Vapen (valfritt): Svärd eller annat en-handat vapen, stav. Rekvisita: Medlemskap i ett Gille, berättelse om varför din roll gick med i just det Gillet, någonting som kopplar samman din roll till sitt Gille (Exempel; Bok för Kunskapsgillet, ett ben för Äventyrargillet, klirrande metall i kläderna för Handelsgillet). Mycket väl godkänt Kläder: Skor i läder, sydda byxor, långarmad tunika, kortarmad tunika, mantel, struthätta och läderbälte. Vapen (valfritt): Svärd och sköld, dekorerad stav. Rekvisita: Samma som på Godkänt och Väl godkänt och även Gillessymbolen någonstans.

11 I Byroqratia måste du ha en äventyrarlicens och vara medlem ett gille för att få äventyra i Helgrindsskogen, om du är människa (Andra raser välkomnas naturligtvis men Svartblod tycker inte de ska behöva ett papper för att få slåss och alver tycker inte de ska behöva någon licens för att spatsera i skogen). Bonde eller högättad, det spelar ingen roll. De i vars bröst ett modigt hjärta bankar är välkomna hit. Genom Äventyrargillets kunskap och stora förråd av kartor skall vi leda alla våra medlemmar mot stordåd! Symbol: Lejon Äventyrare, sköldmöer, lycksökare och skattjägare. Äventyrargillet accepterar alla som vill göra något av sina liv. Det spelar ingen roll vem du var, även tiggare och bönder kan bli hjältar. Äventyraregillet består av alla som vill bli rika eller kända för sina stordåd. De brukar ofta ha kartor som leder till olika skatter och vill du ha något gjort så besöker du Äventyrargillet och sätter upp din begäran på deras Uppdragslista. Gillet tar naturligtvis en bit av vinsten och det som blir över går till de som gör uppdraget. Äventyrargillet består främst av människor men även alver och svartblod har gått med i hopp om skatter och ära.

12 Ja, vi består av många magiker. Även akademiker, kartritare, läkare och kloka kvinnor och karlar som svingar svärdet för kunskapens skull. Vi är intresserade av sakers historiska värde inte deras vikt i guld. Alkemisterna skapar guld, så det är vårat minsta problem. Symbol: Triquetra eller eldsflamma Kunskapsgillet är de som bäst har koll på landets historia, olika seder och kulturer och är troligen de enda som vet helt och fullt varför Helgrindsdalen varit stängd i århundraden. Inte för att de säger något. De vaktar sina hemligheter som en dvärg vaktar sin guldskatt. För den som är kan tänka sig att vänta på att de ska analysera färdigt en skatt så är de villiga att betala stora summor om skatten är av historiskt värde eller magisk. Det är också Kunskapsgillet som skapar de magiska Pergamenten som magiker använder för att kasta sina magier. Inget gille åker så långt som vi eller bryr sig om det lilla folket så mycket som vi. Vi är de som gör dina vapen, dina kläder, dina mediciner. Vi har lyxprodukter och vi har det du kräver för att överleva. Vi säljer till och med saker som inget annat Gille skulle våga sälja. Symbol: En våg (Att väga saker med) Handelsgillet är det gille som har flest olika yrken och medlemmar. Du kan räkna med att vartenda värdshus, varenda butik, varenda handelsresande har någon koppling till Handelsgillet. Kunskapsgillet gillar kunskap men Handelsgillet är de som vet alla dina hemligheter, vad du äter till middag, vad du mumlar i sömnen. De har medlemmar överallt och vill du veta något om någon är det Handelsgillet du ska fråga. Allt har förvisso ett pris och tro det eller ej, men Handelsgillet vet att pengar inte alltid är det av störst värde. Text av Emma Wikander med viss bearbetning av Alina Olestad

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Var och när Vårt mål Vad är lajv? In lajv Off lajv Strid och vapen Hur mycket din roll tål inlajv Magi Packlista Vem är din roll?

Var och när Vårt mål Vad är lajv? In lajv Off lajv Strid och vapen Hur mycket din roll tål inlajv Magi Packlista Vem är din roll? Detta häfte innehåller, praktisk spelinfo, hur du spelar och regler under lajvet. Vi har även gjort förslag på en packlista och en mall för hur du skriver din roll. Var och när Vårt mål Vad är lajv? In

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck:

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Eftertext Glömda Stigar Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Det åligger en Stålmod att se till så att Loward inte startar

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Carli och jag är 9 år. Min skola heter Nyckelpigan. Min kompis tycker jag om, hon heter Marie. Vi är rädda för

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är tredje delen av den spännande berättelsen om Svarta skogen. Lucy sitter fortfarande fängslad och har fått ett

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Våra gemensamt skrivna sagor

Våra gemensamt skrivna sagor Våra gemensamt skrivna sagor inspirerade av naturfoton fröken tagit i augusti på uppstartsdagarnas it-utvecklingspass och vårt arbete kring boken Se upp för krokodilen, mossor och lavar, troll, drakar

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Erik. Jag går på Lokalskolan. Och jag är 10 år. Jag är bästa vän med en tjej som heter Lina. Jag är rädd för en kille som heter Karl. Han är en rektor. Och

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Den magiska. dörren skriven av. Diana och Leia.

Den magiska. dörren skriven av. Diana och Leia. Den magiska dörren skriven av Diana och Leia. Kapitel 1- Hej Hej jag heter Heidi. Jag är 8 år. Jag gillar hästar. Min favoritfärg är rosa. Mitt hår är blont. Jag har blåa ögon. Jag har en hund som heter

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

Annorlunda superhjältar

Annorlunda superhjältar Fredag Kulturveckan 2016 - Fredag 1 Annorlunda superhjältar Superhjälten Fjärilsballerinan skapar fjärilsmagi. När hon snurrar så skapar hon fjärilar så att världen blir vacker och barn blir glada. Superhjälten

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Publicerat med tillstånd Jättarna anfaller Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Jättarna anfaller Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2012 Läs också: Riddarskolan Den hemska draken Riddarskolan Det magiska svärdet Riddarskolan Den vilda galoppen Riddarskolan Världens bästa riddare Riddarskolan Liten är bäst! Riddarskolan Hemska Harald Riddarskolan

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Den magiska dörren. Kasper Lindström

Den magiska dörren. Kasper Lindström Den magiska dörren Kasper Lindström Kapitel 1. Hej Hej! Jag heter Marcus berg och jag är 12 år jag går i Centralskolan i Sundsvall. Min klass är ganska stökig. Min bästis heter Johan och vi har känt varandra

Läs mer

KONSTEN ATT SKRIVA MOTIONER. FUUörverkliga dina idéer -en guide av M. L. Uhlander

KONSTEN ATT SKRIVA MOTIONER. FUUörverkliga dina idéer -en guide av M. L. Uhlander KONSTEN ATT SKRIVA MOTIONER FUUörverkliga dina idéer -en guide av M. L. Uhlander Därför yrkar jag på att Ungdomsfullmäktige bör avsätta 12000 kronor för att köpa en Jag älskar verkligen trädgårdstomtar.

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Regelbok Eleriakampanjen

Regelbok Eleriakampanjen Regelbok Eleriakampanjen 2 Innehållsförteckning Praktisk information... 3 In- och utcheckning... 3 Att vara inlajv... 3 Offruna... 3 Alkohol och rökning... 3 Eldning... 3 Naturen och andra regler... 3

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina bröder är 8 år gamla och mina systrar är 3 och 5år.

Läs mer

Soldater Skrift - Soldiers Scriptures. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot djävulens listiga angrepp.

Soldater Skrift - Soldiers Scriptures. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot djävulens listiga angrepp. Soldater Skrift - Soldiers Scriptures Efesierbrevet 6:10-18 10 För övrigt, bliven allt starkare i Herren och i hans väldiga kraft. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot

Läs mer

Elevmaterial BIT IHOP NU! SIDAN 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) Kapitel 1 och 2 1. Hur många skott ska Robin skjuta?

Elevmaterial BIT IHOP NU! SIDAN 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) Kapitel 1 och 2 1. Hur många skott ska Robin skjuta? BIT IHOP NU! SIDAN 1 Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) Kapitel 1 och 2 1. Hur många skott ska Robin skjuta? 2. Hur ofta brukar Robin följa med till skjutbanan? 3. Vilken dag

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

Våra äventyr i Höga Landet

Våra äventyr i Höga Landet 2019-05-10 Våra äventyr i Höga Landet Den spännande upplösningen i Höga Landet Nu kan vi pussla ihop kartan äntligen. Men hur ska vi använda den? Vi bestämmer oss för att skicka kartan till Miranda och

Läs mer

Uppdrag slutfört i Hösten

Uppdrag slutfört i Hösten Uppdrag slutfört i Hösten Vi jobbar i våra grupper med att fixa siffertavlan Det kommer ett brev från Miranda i trädet där det står saker som vi behöver veta för att klara nästa Sagostig. Barnen funderar

Läs mer

Häxskolan Lärarmaterial

Häxskolan Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken är en fortsättning på Jag är en häxa. Vera åker till vaxmuseet för att vara med på sin första lektion på häxskolan. Lektionen

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Flygande Fulmonster. Mars Röd

Flygande Fulmonster. Mars Röd Flygande Fulmonster Mars Röd Det här är The Backflip Guy. The Backflip Guy kan göra Backflips i luften. Han hoppade och bröt nacken. R.I.P. Det här är Twinky. Isbjörnen hon har på magen kan hoppa ut ur

Läs mer

Våra äventyr i Höga Landet

Våra äventyr i Höga Landet 2018-11-21 Våra äventyr i Höga Landet Nu när barnen blivit Mirandas hjälpredor i Sagovärlden, så väntar de på nästa uppdrag från Miranda. Det dröjer lite, Miranda reser ju runt till alla möjliga ställen

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på Vikingarnas kläder Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på huvudet när de inte krigade? Vad hade männen på

Läs mer

Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Nisse. Jag är tio år. Jag går i fyran. Min bästa vän heter Mattias. Den jag är rädd för är en kille som heter Björn och är 40 år. Han jobbar i matsalen. Jag

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 5 PRAHLADA av Tove Jonstoij

INDISKA BERÄTTELSER DEL 5 PRAHLADA av Tove Jonstoij INDISKA BERÄTTELSER DEL 5 av Tove Jonstoij Roller: SIARE: Andreas Rothlin-Svensson - en gudomlig pojke: Rickard Söderberg - demon och syster till Hiranya Kashipu: Cecilia Frode - demon och tyrann: Johan

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1

Den magiska dörren. Kapitel 1 Den magiska dörren Kapitel 1 Hej jag heter Jakob och jag är 9 år och går på sunds val skolan. Jag hade också en dästa vän oliver.och vi ska gå till skolan för första gången med varandra.men jag var lite

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Predikan 3 sön i Fastan, 1 årg. Luk 11:14-26, Ef 5:1-9, Kampen mot ondskan Psalm 20, P&S 841 och 369, 75, Oange ps 826, C.ka.

Predikan 3 sön i Fastan, 1 årg. Luk 11:14-26, Ef 5:1-9, Kampen mot ondskan Psalm 20, P&S 841 och 369, 75, Oange ps 826, C.ka. 1 Predikan 3 sön i Fastan, 1 årg. Luk 11:14-26, Ef 5:1-9, Kampen mot ondskan Psalm 20, P&S 841 och 369, 75, Oange ps 826, C.ka. Kampen mot ondskan är en kamp för livet! Hos Lukas möter vi Jesus, och vi

Läs mer

Alver Detta är en samlings information för de olika alvraserna, vill du spela alv fortsätt läsa från sida två och framåt.

Alver Detta är en samlings information för de olika alvraserna, vill du spela alv fortsätt läsa från sida två och framåt. Alver Detta är en samlings information för de olika alvraserna, vill du spela alv fortsätt läsa från sida två och framåt. Det folkslag som liknar människorna mest är alverna. Det är ett folkslag som ofta

Läs mer

Kapitel 1: Turistfällan

Kapitel 1: Turistfällan Läsnyckel Wonder Woman Drakens svärd Text: Laurie Sutton Bilder: Dan Schoening Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel I det här lättlästa äventyret, för 9 12-åringar, står Wonder Woman inför en stor utmaning.

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (28 APRIL 2013) NI SKA ÄLSKA VARANDRA Tidsram: 20-25 minuter. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra Joh 13:31 33a, 34 35 När Judas hade gått ut från salen där Jesus

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Himlen, Guds vackra hem

Bibeln för barn presenterar. Himlen, Guds vackra hem Bibeln för barn presenterar Himlen, Guds vackra hem Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Lazarus Bearbetad av: Sarah S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13

Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13 Vetlanda kommun Kvarnens förskola Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13 Barnen på Ugglan är sugna på Äventyr igen. Genom vår egen Uggla Hedvig har vi fått kontakt med en god Sagofe som heter Miranda. Hon

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Handledning för pedagoger

Handledning för pedagoger AV-nummer: 100723tv 1 8 Handledning för pedagoger Åtta program om språket á 10 minuter för skolår 0-3 Selma, 8 år, får en konstig semla av sin pappa. Semlan ger henne en magisk kraft som gör att hon kan

Läs mer

Kung Polybos: Men ut med språket då ditt vider!vad väntar du på? Spåman: Din son kommer förråda dig! Din son kommer bli din död.

Kung Polybos: Men ut med språket då ditt vider!vad väntar du på? Spåman: Din son kommer förråda dig! Din son kommer bli din död. SCEN 1 - I TRONRUMMET Scenen börjar med att Drottning Iokaste och Kung Polypos sitter i tronsalen, Iokaste håller i ett spädbarn när en spåman kommer in. Spåman: Min kung! Jag har nyheter till er! Kung

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Sammanfattning fabler

Sammanfattning fabler SAGOR Sammanfattning fabler Fabler är oftast korta texter som ofta handlar om djur. Djuren blir som människor och dom kan vara t.ex. elaka eller envisa. Det finns fabler där man känner till vilken författare

Läs mer

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET:

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET: ANGELINA SJÖBERG Kapitel 1 I SKOLAN Hej! Jag heter Lina och jag är 10 år och jag går på Nivirena skolan. Min bästa kompis heter Alice. Jag har långt brunt hår och jag är 1,37 meter hög. Jag är rädd för

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Korsvägsandakt. Jesus ber Psaltaren. Martin Pender

Korsvägsandakt. Jesus ber Psaltaren. Martin Pender Korsvägsandakt Jesus ber Psaltaren Martin Pender »Jesus ber Psaltaren«2008 Martin Pender. I Jesus blir dömd av Pilatus Jordens kungar reser sig och furstarna gaddar sig samman mot Herren och hans smorde.

Läs mer

Orientering - Teori. Björn Johansson

Orientering - Teori. Björn Johansson Varför ska vi då orientera i skolan? I det Centrala innehållet står det att elever ska få lära sig: För år 7-9: o Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering.

Läs mer

KOPIERINGSUNDERLAG. Läs mer här:

KOPIERINGSUNDERLAG. Läs mer här: KOPIERINGSUNDERLAG Detta underlag är tänkt som pedagogiskt material ihop med boken Mysteriet med hålet i väggen. Skriv ut och använd sidorna i vilken ordning och på vilka lektioner du vill. Läs mer här:

Läs mer

Hej! Jag behöver din hjälp. Mina vingar kan inte bära mig längre. Skynda dig! Hälsningar, Tova.

Hej! Jag behöver din hjälp. Mina vingar kan inte bära mig längre. Skynda dig! Hälsningar, Tova. Kapitel 1. Hej! Hej! Jag heter Klara och är 12 år. Jag går på vasaskolan och älskar magiska väsen och magi. Ingen annan i min klass gillar det. Dem bryr sig bara om smink och hur man ser ut. Min mamma

Läs mer

Sword Princess ROLLFORMULÄR

Sword Princess ROLLFORMULÄR 6 Asha ärr i ansiktet Bandit Lång med starka muskler, blond, grå ögon, Rymde hemifrån vid åtta års ålder och växte sedan upp på gatan. Hamnade tidigt i ett gäng. Akrobatik, Dansa, Etikett, Historia, Kasta,

Läs mer

SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr. Theodor Kittelsen

SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr. Theodor Kittelsen SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr Theodor Kittelsen 1/8 En dag när Askeladden höll på att sprida ut askhögen som hade samlats i eldstaden rullade glödande kol fram och bildade ett slott som skimrade

Läs mer

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog.

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. MITT I REGNSKOGEN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt och klassens

Läs mer

Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard

Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

Leif Jacobsen Författare Leif Jacobsen Illustratör Peter Bergting

Leif Jacobsen Författare Leif Jacobsen Illustratör Peter Bergting Dennis från Tyrenäs Denni från Tyrenäs Till mästarnas mästare. Tack! Leif Jacobsen Författare Leif Jacobsen Illustratör Peter Bergting Innehåll Edsmark................................. 15 Första kapitlet:

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Blod rödare än rött ORDLISTA ARKAN ASAAD ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Blod rödare än rött ORDLISTA ARKAN ASAAD ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARKAN ASAAD ORDLISTA prolog (sida 3, rad 1) inledning jack (sida 7, rad 13) ett sår som är djupt port (sida 9, rad 11) tung ytterdörr läxa upp (sida 11, rad 11) skälla på örfil

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

Himlen, Guds vackra hem

Himlen, Guds vackra hem Bibeln för barn presenterar Himlen, Guds vackra hem Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Lazarus Bearbetad av: Sarah S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Det finns en konstig dörr på skolan och ingen har gått in där på 70 år. Den vill jag gärna gå in i för nästan ingen vet vad som finns där inne.

Det finns en konstig dörr på skolan och ingen har gått in där på 70 år. Den vill jag gärna gå in i för nästan ingen vet vad som finns där inne. Gjord av Axel Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Alex. Jag är 9 år och gillar fotboll och judo. Jag går i Laxskolan som ligger i Göteborg Mitt hår har jag färgat grönt. Jag gillar färgen grön och har ett grönt

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Våra äventyr i Höga Landet

Våra äventyr i Höga Landet 2019-05-10 Våra äventyr i Höga Landet Resa till Sävlingarnas by Tänk att vi bara har en nyckel kvar att hitta och bara en by kvar att resa till. Barnen funderar mycket på hur allt ska lösa sig. Som tur

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

En snabbkurs i orientering

En snabbkurs i orientering En snabbkurs i orientering Varför ska vi orientera i skolan? I det Centrala innehållet för år 7-9 står det att elever ska få lära sig: att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? är andra delen i en serie om Traz, en ung kille som bodde med sin klan vid en oas i en vidsträckt öken. Första boken heter Karavanen och det som hände var att

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Dikter: Robab Moheb. Översättning från persiska: Sohrab Rahimi

Dikter: Robab Moheb. Översättning från persiska: Sohrab Rahimi Dikter: Robab Moheb Översättning från persiska: Sohrab Rahimi 1 Skorpion på månen i dimma skorpion i taket i dimma skorpion på husets tak i dimma i skorpionens dimma förbryllad garnnystan faller mellan

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Cecil. Jag är äldst i klassen för jag är 12 år. Min skola heter Stjärnan. Min klasskompis Edvin tycker jag om. Vaktmästaren är jag rädd för, han är mystisk.

Läs mer

Om att planera för sitt boende på äldre dagar

Om att planera för sitt boende på äldre dagar Om att planera för sitt boende på äldre dagar Marianne Abramsson Institutet för forskning om äldre och åldrande, NISAL Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Kunskapsläget äldres boende Vanligt

Läs mer

SPRÅKSTÖD TILL FÖRESTÄLLNINGEN TROLLKARLEN FRÅN OZ

SPRÅKSTÖD TILL FÖRESTÄLLNINGEN TROLLKARLEN FRÅN OZ SPRÅKSTÖD TILL FÖRESTÄLLNINGEN TROLLKARLEN FRÅN OZ HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är glada att du och dina elever kommer för att se Trollkarlen från Oz hos oss. För dig som vill förbereda dig och dina

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Hälsningar Viktor och Ida

Hälsningar Viktor och Ida Ida Sjöberg Kapitel 1 Hej mamma och pappa! Jag och Viktor skulle gå och titta på en jättestor båt som stod i hamnen. För Viktor tycker så mycket om båtar. När vi kom in i båten så kände vi att den rörde

Läs mer

Författare Tilde Brännström Den magiska dörren

Författare Tilde Brännström Den magiska dörren Författare Tilde Brännström Den magiska dörren Kapitel 1 Skolan Hej! Jag heter Sandra och är 10 år. Jag går på Nivirena skolan. Det är en riktigt stor skola där det går många barn. Skolan är vit. Min kompis

Läs mer

Var är Galeshin? Bakgrund. Introduktion. Ett SAGA-äventyr i Selinor

Var är Galeshin? Bakgrund. Introduktion. Ett SAGA-äventyr i Selinor Var är Galeshin? Ett SAGA-äventyr i Selinor Detta äventyr utspelar sig i staden Selinor som är den största staden i länet Calevan. Äventyret passar till 2-4 spelare och går att spela klart på en kväll.

Läs mer