Glenn Lidberg, 27 år, med svullet knä

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Glenn Lidberg, 27 år, med svullet knä"

Transkript

1 Tentamen T5 VT04 Kod nr 1(43) Fall A Glenn Lidberg, 27 år, med svullet knä Glenn Lidberg söker på Skogsfrids vårdcentral på grund av värk i höger knä och stelhet i ryggen. Han har också blivit trött, svag och troligen haft lätt feber. Besvären började för 2 veckor sedan och har tilltagit. Tidigare har han varit helt frisk. Röker ej. Arbetar som ITkonsult på ett nystartat dataföretag. Ensamboende men har fast sällskap med flickvän sedan 3 månader. Vid undersökning noteras att han verkar trött. Mun och svalg är u.a. Inga patologiska lymfkörtlar palperas. Hjärta och lungor är u.a. Höger knä är svullet och ömt. Han är också öm och svullen i vänster fotled (inget föregående trauma). Fråga A1 (1p) Vilka blodprover är lämpliga att kontrollera på vårdcentralen? SR, CRP och blodstatus kan vara lämpliga att kontrollera.

2 Tentamen T5 VT04 Kod nr 2(43) Glenn Lidberg söker på Skogsfrids vårdcentral på grund av värk i höger knä och stelhet i ryggen. Han har också blivit trött, svag och troligen haft lätt feber. Besvären började för 2 veckor sedan och har tilltagit. Tidigare har han varit helt frisk. Röker ej. Arbetar som IT-konsult på ett nystartat dataföretag. Ensamboende men har fast sällskap med flickvän sedan 3 månader. Vid undersökning noteras att han verkar trött. Mun och svalg är u.a. Inga patologiska lymfkörtlar palperas. Hjärta och lungor är u.a. Höger knä är svullet och ömt. Han är också öm och svullen i vänster fotled (inget föregående trauma). Du kontrollerar blodstatus, SR och CRP och får följande svar Analys Resultat Referensområde Enhet P-CRP 79 <10 mg/l B-SR mm/h B-Hemoglobin g/l B-Leukocyter 9,4 3,5-8,8 x10 9 /L B-Trombocyter x10 9 /L Fråga A2 (1p) Hur tolkar du dessa prover? Resultaten tyder på systemisk inflammatorisk reaktion. Fråga A3 (2p) Vad är CRP? Vilken uppgift har CRP och hur bildas det? CRP (C-reaktivt protein) är ett akutfas protein som bildas i leverns hepatocyter, fr.a. vid stimulering med IL-6. (Frågan om hur det bildas kan ju komma som en utläggning på detaljnivå, men det var nog inte meningen). Proteinet är uppbyggt av fem subenheter. Vid sidan om serumamyloid är CRP den akutfasreaktant som stiger snabbast och mest vid inflammatoriska reaktioner. Den fysiologiska funktionen av CRP är inte helt känd. En viktig egenskap är emellertid att det genom att bindas till en rad olika substanser från skadade celler och mikroorganismer leder till en aktivering av komplementsystemet. CRP är också av betydelse för fagocytosen vid aktivering av koplementsystemet den klassiska vägen. Receptorer för CRP finns på ytan av T-lymfocyter men inte på B-lymfocyter.

3 Tentamen T5 VT04 Kod nr 3(43) Glenn Lidberg söker på Skogsfrids vårdcentral på grund av värk i höger knä och stelhet i ryggen. Han har också blivit trött, svag och troligen haft lätt feber. Besvären började för 2 veckor sedan och har tilltagit. Tidigare har han varit helt frisk. Röker ej. Arbetar som IT-konsult på ett nystartat dataföretag. Ensamboende men har fast sällskap med flickvän sedan 3 månader. Vid undersökning noteras att han verkar trött. Mun och svalg är u.a. Inga patologiska lymfkörtlar palperas. Hjärta och lungor är u.a. Höger knä är svullet och ömt. Han är också öm och svullen i vänster fotled (inget föregående trauma). Leukocytos, tromobocytos och förhöjd SR/CRP tyder på inflammation. Fråga A4 (2p) Baserat på den information du har om klinisk bild och laboratorieprover, vilka diagnoser kan du tänka dig? Motivera ditt svar! Den kliniska bilden med asymmetrisk oligoartrit och laboratoriedata tydande på inflammation ses exempelvis vid pelvospondylit, reaktiv artrit, psoriasis artrit och Borrelia-artrit.

4 Tentamen T5 VT04 Kod nr 4(43) Glenn Lidberg söker på Skogsfrids vårdcentral på grund av värk i höger knä och stelhet i ryggen. Han har också blivit trött, svag och troligen haft lätt feber. Besvären började för 2 veckor sedan och har tilltagit. Tidigare har han varit helt frisk. Röker ej. Arbetar som IT-konsult på ett nystartat dataföretag. Ensamboende men har fast sällskap med flickvän sedan 3 månader. Vid undersökning noteras att han verkar trött. Mun och svalg är u.a. Inga patologiska lymfkörtlar palperas. Hjärta och lungor är u.a. Höger knä är svullet och ömt. Han är också öm och svullen i vänster fotled (inget föregående trauma). Leukocytos, tromobocytos och förhöjd SR/CRP tyder på inflammation. Kliniska bilden med asymmetrisk oligoartrit och laboratoriedata tydande på inflammation ses exempelvis vid pelvospondylit, reaktiv artrit, psoriasis artrit och Borrelia-artrit. Eftersom Dick är trött och tagen, har feber (38,3) och ont, remitteras han till reumakliniken i Linköping för fortsatt utredning. Ytterligare provtagning omfattar bland annat analys av plasmaproteiner. Du får följande resultat: Analys Resultat Referensområde Enhet P-albumin G/L P-α 1 -antitrypsin 1,8 0,90-1,7 G/L P-orosomukoid 2,5 0,40-1,1 G/L P-haptoglobin 3,5 0,35-2,0 G/L P-immunglobulin G 8,3 6,0-15 G/L P-immunglobulin A 1,7 0,70-3,7 G/L P-immunglobulin M 1,8 0,40-2,2 G/L Fråga A5 (1p) Tolka proverna! Resultaten av plasmaproteiner stämmer med akut-fas reaktion, ännu utan immunreaktion.

5 Tentamen T5 VT04 Kod nr 5(43) Glenn Lidberg söker på Skogsfrids vårdcentral på grund av värk i höger knä och stelhet i ryggen. Han har också blivit trött, svag och troligen haft lätt feber. Besvären började för 2 veckor sedan och har tilltagit. Tidigare har han varit helt frisk. Röker ej. Arbetar som IT-konsult på ett nystartat dataföretag. Ensamboende men har fast sällskap med flickvän sedan 3 månader. Vid undersökning noteras att han verkar trött. Mun och svalg är u.a. Inga patologiska lymfkörtlar palperas. Hjärta och lungor är u.a. Höger knä är svullet och ömt. Han är också öm och svullen i vänster fotled (inget föregående trauma). Leukocytos, tromobocytos och förhöjd SR/CRP tyder på inflammation. Kliniska bilden med asymmetrisk oligoartrit och laboratoriedata tydande på inflammation ses exempelvis vid pelvospondylit, reaktiv artrit, psoriasis artrit och Borrelia-artrit. Eftersom Dick är trött och tagen, har feber (38,3) och ont, remitteras han till reumakliniken i Linköping för fortsatt utredning. Ytterligare provtagning omfattar bland annat analys av plasmaproteiner. Resultaten av plasmaproteiner stämmer med akut-fas reaktion, ännu utan immunreaktion. Fråga A6 (4p) Beskriv detaljerat, på cellulär och molekylär nivå, utvecklingen av en akutfas-reaktion! (Exempel på hyggligt svar nedan) Syntesen sker i levern. Undantag faktor VIII som syntetiseras i endotelcellerna. Cytokiner förmedlar information från platsen för vävnadsskada till levern. Monoocyter och makrofager attraheras till skadat område och producerar och frisätter tre viktiga cytokiner, interleukin 1, (IL-1) interleukin 6 (IL-2) och tumor necrosis factor a (TNF-a). IL-6 binds till specifika receptorer på levercellen vilket leder till ökad transkription av respektive akutfasprotein.

6 Tentamen T5 VT04 Kod nr 6(43)

7 Tentamen T5 VT04 Kod nr 7(43) Glenn Lidberg söker på Skogsfrids vårdcentral på grund av värk i höger knä och stelhet i ryggen. Han har också blivit trött, svag och troligen haft lätt feber. Besvären började för 2 veckor sedan och har tilltagit. Tidigare har han varit helt frisk. Röker ej. Arbetar som IT-konsult på ett nystartat dataföretag. Ensamboende men har fast sällskap med flickvän sedan 3 månader. Vid undersökning noteras att han verkar trött. Mun och svalg är u.a. Inga patologiska lymfkörtlar palperas. Hjärta och lungor är u.a. Höger knä är svullet och ömt. Han är också öm och svullen i vänster fotled (inget föregående trauma). Leukocytos, tromobocytos och förhöjd SR/CRP tyder på inflammation. Kliniska bilden med asymmetrisk oligoartrit och laboratoriedata tydande på inflammation ses exempelvis vid pelvospondylit, reaktiv artrit, psoriasis artrit och Borrelia-artrit. Eftersom Dick är trött och tagen, har feber (38,3) och ont, remitteras han till reumakliniken i Linköping för fortsatt utredning. Ytterligare provtagning omfattar bland annat analys av plasmaproteiner. Resultaten av plasmaproteiner stämmer med akut-fas reaktion, ännu utan immunreaktion. Glenn behandlas med Voltaren (NSAID-preparat) och förbättras. Vid närmare penetration av anamnesen framkommer att Glenn nyligen hade flytningar från urinröret och sveda vid miktion. Besvären har dock gått över. Urinsticka kontrolleras och utfaller normalt. Man tar prov från uretra och undersöker med PCR förekomst av chlamydia. Fråga A7 (1p) Vilken art av chlamydia förväntar du dig att finna? Chlamydia trachomatis

8 Tentamen T5 VT04 Kod nr 8(43) Glenn Lidberg söker på Skogsfrids vårdcentral på grund av värk i höger knä och stelhet i ryggen. Han har också blivit trött, svag och troligen haft lätt feber. Besvären började för 2 veckor sedan och har tilltagit. Tidigare har han varit helt frisk. Röker ej. Arbetar som IT-konsult på ett nystartat dataföretag. Ensamboende men har fast sällskap med flickvän sedan 3 månader. Vid undersökning noteras att han verkar trött. Mun och svalg är u.a. Inga patologiska lymfkörtlar palperas. Hjärta och lungor är u.a. Höger knä är svullet och ömt. Han är också öm och svullen i vänster fotled (inget föregående trauma). Leukocytos, tromobocytos och förhöjd SR/CRP tyder på inflammation. Kliniska bilden med asymmetrisk oligoartrit och laboratoriedata tydande på inflammation ses exempelvis vid pelvospondylit, reaktiv artrit, psoriasis artrit och Borrelia-artrit. Eftersom Dick är trött och tagen, har feber (38,3) och ont, remitteras han till reumakliniken i Linköping för fortsatt utredning. Ytterligare provtagning omfattar bland annat analys av plasmaproteiner. Resultaten av plasmaproteiner stämmer med akut-fas reaktion, ännu utan immunreaktion. Glenn behandlas med Voltaren (NSAID-preparat) och förbättras. Vid närmare penetration av anamnesen framkommer att Glenn nyligen hade flytningar från urinröret och sveda vid miktion. Besvären har dock gått över. Urinsticka kontrolleras och utfaller normalt. Man tar prov från uretra och undersöker med PCR förekomst av chlamydia. Chlamydia är en s.k. obligat intracellulär bakterie. Fråga A8 (3p) Varför och på vilket sätt kan chlamydia infektera uretra-epitel? S.k. elementarkroppar binder till cellytan av cellen och tas upp intracellulärt med endocytos. Omges av endosom, ingen fusion med lysosomer, överlever; omvandlas efter 4-6 tim till sk. retikularkropp, som förökar sig genom binär fission till flera hundra bakt/cell i en s.k. inklusion efter omlagring av DNA och reduktion av S-S- bryggor i cellväggen; utnyttjar värdcellens ATP. Efter 2-3 dygn åter omvandling till elementarkroppar som frisätts extracellulärt. Under det intracellulära stadiet kan förökningen upphöra och infektionen gå in i ett latent kroniskt stadium.

9 Tentamen T5 VT04 Kod nr 9(43) Glenn Lidberg söker på Skogsfrids vårdcentral på grund av värk i höger knä och stelhet i ryggen. Han har också blivit trött, svag och troligen haft lätt feber. Besvären började för 2 veckor sedan och har tilltagit. Tidigare har han varit helt frisk. Röker ej. Arbetar som IT-konsult på ett nystartat dataföretag. Ensamboende men har fast sällskap med flickvän sedan 3 månader. Vid undersökning noteras att han verkar trött. Mun och svalg är u.a. Inga patologiska lymfkörtlar palperas. Hjärta och lungor är u.a. Höger knä är svullet och ömt. Han är också öm och svullen i vänster fotled (inget föregående trauma). Leukocytos, tromobocytos och förhöjd SR/CRP tyder på inflammation. Kliniska bilden med asymmetrisk oligoartrit och laboratoriedata tydande på inflammation ses exempelvis vid pelvospondylit, reaktiv artrit, psoriasis artrit och Borrelia-artrit. Eftersom Dick är trött och tagen, har feber (38,3) och ont, remitteras han till reumakliniken i Linköping för fortsatt utredning. Ytterligare provtagning omfattar bland annat analys av plasmaproteiner. Resultaten av plasmaproteiner stämmer med akut-fas reaktion, ännu utan immunreaktion. Glenn behandlas med Voltaren (NSAID-preparat) och förbättras. Vid närmare penetration av anamnesen framkommer att Glenn nyligen hade flytningar från urinröret och sveda vid miktion. Besvären har dock gått över. Urinsticka kontrolleras och utfaller normalt. Man tar prov från uretra och undersöker med PCR förekomst av chlamydia. Chlamydia är en s.k. obligat intracellulär bakterie. Mot förmodad Chlamydia-infektion ges antibiotikum (Doxyferm). Fråga A9 (1p) Med ledning av informationen så här långt, vilken diagnos är mest sannolik? Diagnosen reaktiv artrit på basen av chlamydia-artrit är högst sannolik.

10 Tentamen T5 VT04 Kod nr 10(43) Glenn Lidberg söker på Skogsfrids vårdcentral på grund av värk i höger knä och stelhet i ryggen. Han har också blivit trött, svag och troligen haft lätt feber. Besvären började för 2 veckor sedan och har tilltagit. Tidigare har han varit helt frisk. Röker ej. Ensamboende men har fast sällskap med flickvän sedan 3 månader. Vid undersökning noteras att han verkar trött. Höger knä är svullet och ömt. Han är också öm och svullen i vänster fotled (inget föregående trauma). Leukocytos, tromobocytos och förhöjd SR/CRP tyder på inflammation. Kliniska bilden med asymmetrisk oligoartrit och laboratoriedata tydande på inflammation ses exempelvis vid pelvospondylit, reaktiv artrit, psoriasis artrit och Borrelia-artrit. Ytterligare provtagning omfattar bland annat analys av plasmaproteiner som visar akut-fas reaktion, ännu utan immunreaktion. Glenn behandlas med Voltaren (NSAID-preparat) och förbättras. Vid närmare penetration av anamnesen framkommer att Glenn nyligen hade flytningar från urinröret och sveda vid miktion. Besvären har dock gått över. Man tar prov från uretra och undersöker med PCR förekomst av chlamydia. Chlamydia är en s.k. obligat intracellulär bakterie. Mot förmodad Chlamydia-infektion ges antibiotikum (Doxyferm). Diagnosen reaktiv artrit på basen av chlamydia-artrit är högst sannolik. Fråga A10 (3p) Beskriv tänkbara mekanismer för sambandet mellan chlamydia-infektion och artrit! 1. Infektiös, septisk artrit. Mindre troligen då chlamydia oftast inte odlas fram i leden (olika uppgifter förekommer dock), samt att artriten ej förbättras på antibiotikabehandling. 2. Postinfektiös, immun-medierad artrit. Detta är den mest sannolika mekanismen. Kan induceras på flera tänkbara sätt: a) Immunologisk korsreaktion mellan chlamydia-antigen (fr.a. s.k. heat-shock proteiner HSP-60 som deponeras i leden) och värdcellsantigen. b) Leddeponerade chlamydia-antigen ger en inflammation genom induktion av cytokiner och inflammatoriska celler. Fråga A11 (2p) Vilka andra postinfektiösa komplikationer, förutom ledinflammation, kopplas till chlamydia 1. Neonatala infektioner; konjunktivit, pneumoni 2. Salpingit och infertilitet 3. Epididymit 4. Trakom Av dessa är 1 och 3 snarast infektioner och 2 och 4 immunologiska postinfektiösa komplikationer.

11 Tentamen T5 VT04 Kod nr 11(43) Glenn Lidberg söker på Skogsfrids vårdcentral på grund av värk i höger knä och stelhet i ryggen. Han har också blivit trött, svag och troligen haft lätt feber. Besvären började för 2 veckor sedan och har tilltagit. Tidigare har han varit helt frisk. Röker ej. Ensamboende men har fast sällskap med flickvän sedan 3 månader. Vid undersökning noteras att han verkar trött. Höger knä är svullet och ömt. Han är också öm och svullen i vänster fotled (inget föregående trauma). Leukocytos, tromobocytos och förhöjd SR/CRP tyder på inflammation. Kliniska bilden med asymmetrisk oligoartrit och laboratoriedata tydande på inflammation ses exempelvis vid pelvospondylit, reaktiv artrit, psoriasis artrit och Borrelia-artrit. Ytterligare provtagning omfattar bland annat analys av plasmaproteiner som visar akut-fas reaktion, ännu utan immunreaktion. Glenn behandlas med Voltaren (NSAID-preparat) och förbättras. Vid närmare penetration av anamnesen framkommer att Glenn nyligen hade flytningar från urinröret och sveda vid miktion. Besvären har dock gått över. Man tar prov från uretra och undersöker med PCR förekomst av chlamydia. Chlamydia är en s.k. obligat intracellulär bakterie. Mot förmodad Chlamydia-infektion ges antibiotikum (Doxyferm). Diagnosen reaktiv artrit på basen av chlamydia-artrit är högst sannolik. Reaktiv artrit uppstår efter vissa infektioner, exempelvis chlamydia. Troligen startar infektionen en immunologisk process som riktas mot kroppsegen vävnad. Fråga A12 (3p) Beskriv förändringar i leden vid reaktiv artrit på morfologisk och cellulär nivå! En beskrivning av inflammatorisk process. I detalj inte känt just vid ReA, men studier på ledvätska visar tidig infiltration av poymorfnukleära granulocyetr följt av lymfocytär infiltration (T-celler). Med kunskap om hur inflammationen ser ut vid RA och allmän inflammationslära bör kunna ge ett bra svar. En viktig komponent är dock att artriten vid ReA inte är destruktiv till skillnad från den vid RA.

12 Tentamen T5 VT04 Kod nr 12(43) Glenn Lidberg söker på Skogsfrids vårdcentral på grund av värk i höger knä och stelhet i ryggen. Han har också blivit trött, svag och troligen haft lätt feber. Besvären började för 2 veckor sedan och har tilltagit. Tidigare har han varit helt frisk. Röker ej. Ensamboende men har fast sällskap med flickvän sedan 3 månader. Vid undersökning noteras att han verkar trött. Höger knä är svullet och ömt. Han är också öm och svullen i vänster fotled (inget föregående trauma). Leukocytos, tromobocytos och förhöjd SR/CRP tyder på inflammation. Kliniska bilden med asymmetrisk oligoartrit och laboratoriedata tydande på inflammation ses exempelvis vid pelvospondylit, reaktiv artrit, psoriasis artrit och Borrelia-artrit. Ytterligare provtagning omfattar bland annat analys av plasmaproteiner som visar akut-fas reaktion, ännu utan immunreaktion. Glenn behandlas med Voltaren (NSAID-preparat) och förbättras. Vid närmare penetration av anamnesen framkommer att Glenn nyligen hade flytningar från urinröret och sveda vid miktion. Besvären har dock gått över. Man tar prov från uretra och undersöker med PCR förekomst av chlamydia. Chlamydia är en s.k. obligat intracellulär bakterie. Mot förmodad Chlamydia-infektion ges antibiotikum (Doxyferm). Diagnosen reaktiv artrit på basen av chlamydia-artrit är högst sannolik. Reaktiv artrit uppstår efter vissa infektioner, exempelvis chlamydia. Troligen startar infektionen en immunologisk process som riktas mot kroppsegen vävnad. Vid återbesök efter en månad har alla provsvar kommit. ANA och ANCA utföll negativt, liksom Borrelia-serologi. Glenn är nu nästan återställd. Ledbesvären har klingat av, men han är fortfarande stel i ryggen. Glenn har på en månad blivit klart förbättrad och även fortsättningsvis är prognosen mycket god vid reaktiv artrit. Fråga A13 (2p) Hur skulle man kunna förklara att reaktiv artrit har god prognos till skillnad från reumatoid artrit som är en kronisk sjukdom? Spekulera gärna men motivera ditt svar! Typen av immunsvar som genereras bör ha stor betydelse. Vid reaktiv artrit inträffar en mot-reglering som stänger av den inflammatoriska processen. En hypotes är att immunsvaret övergår till Th2-typ vid reaktiv artrit, medan Th1 dominerar vid reaktiv artrit. Möjligheten till suppression förmedlad av T-celler är säkert viktig, där en aktuell mekanism är regulatoriska T-celler som uppkommer vid infektion (som ju finns vid t.ex. chlamydia) kan stänga av inflammationen vid reaktiv artrit, medan man tror att brist på regulatoriska T-celler kan vara inblandade i patogenesen vid reumatoid artrit och bidra till kroniskt förlopp. Andra nedregleringsmekanismer som finns vid infektion men saknas vid idiopatisk inflammation kan också vara aktuella, exempelvis cytokinmönster, anti-idiotypa antikroppar m.m.

13 Tentamen T5 VT04 Kod nr 13(43) Glenn Lidberg söker på Skogsfrids vårdcentral på grund av värk i höger knä och stelhet i ryggen. Han har också blivit trött, svag och troligen haft lätt feber. Besvären började för 2 veckor sedan och har tilltagit. Tidigare har han varit helt frisk. Röker ej. Ensamboende men har fast sällskap med flickvän sedan 3 månader. Vid undersökning noteras att han verkar trött. Höger knä är svullet och ömt. Han är också öm och svullen i vänster fotled (inget föregående trauma). Leukocytos, tromobocytos och förhöjd SR/CRP tyder på inflammation. Kliniska bilden med asymmetrisk oligoartrit och laboratoriedata tydande på inflammation ses exempelvis vid pelvospondylit, reaktiv artrit, psoriasis artrit och Borrelia-artrit. Ytterligare provtagning omfattar bland annat analys av plasmaproteiner som visar akut-fas reaktion, ännu utan immunreaktion. Glenn behandlas med Voltaren (NSAID-preparat) och förbättras. Vid närmare penetration av anamnesen framkommer att Glenn nyligen hade flytningar från urinröret och sveda vid miktion. Besvären har dock gått över. Man tar prov från uretra och undersöker med PCR förekomst av chlamydia. Chlamydia är en s.k. obligat intracellulär bakterie. Mot förmodad Chlamydia-infektion ges antibiotikum (Doxyferm). Diagnosen reaktiv artrit på basen av chlamydia-artrit är högst sannolik. Reaktiv artrit uppstår efter vissa infektioner, exempelvis chlamydia. Troligen startar infektionen en immunologisk process som riktas mot kroppsegen vävnad. Vid återbesök efter en månad har alla provsvar kommit. ANA och ANCA utföll negativt, liksom Borrelia-serologi. Glenn är nu nästan återställd. Ledbesvären har klingat av, men han är fortfarande stel i ryggen. Glenn har på en månad blivit klart förbättrad och även fortsättningsvis är prognosen mycket god vid reaktiv artrit. Det som bekymrar Glenn mest är kvarstående stelhet i ryggen. Han undrar om detta kan vara ärftligt. Hans far har nämligen Mb Bechterew. Som led i diagnostik av Mb Bechterew används ofta bestämning av HLA-B27. Fråga A14 (2p) Beskriv varför HLA-B27 är av diagnostisk nytta vid Mb Bechterew och om det finns några nackdelar! HLA-B27 är mycket starkt kopplat till förekomst av Mb Bechterew (ovanligt med HLA- B27-negativ Bechterew), men förekommer hos c:a 10% av normalbefolkningen.

14 Tentamen T5 VT04 Kod nr 14(43) Glenn Lidberg söker på Skogsfrids vårdcentral på grund av värk i höger knä och stelhet i ryggen. Han har också blivit trött, svag och troligen haft lätt feber. Besvären började för 2 veckor sedan och har tilltagit. Tidigare har han varit helt frisk. Röker ej. Ensamboende men har fast sällskap med flickvän sedan 3 månader. Vid undersökning noteras att han verkar trött. Höger knä är svullet och ömt. Han är också öm och svullen i vänster fotled (inget föregående trauma). Leukocytos, tromobocytos och förhöjd SR/CRP tyder på inflammation. Kliniska bilden med asymmetrisk oligoartrit och laboratoriedata tydande på inflammation ses exempelvis vid pelvospondylit, reaktiv artrit, psoriasis artrit och Borrelia-artrit. Ytterligare provtagning omfattar bland annat analys av plasmaproteiner som visar akut-fas reaktion, ännu utan immunreaktion. Glenn behandlas med Voltaren (NSAID-preparat) och förbättras. Vid närmare penetration av anamnesen framkommer att Glenn nyligen hade flytningar från urinröret och sveda vid miktion. Besvären har dock gått över. Man tar prov från uretra och undersöker med PCR förekomst av chlamydia. Chlamydia är en s.k. obligat intracellulär bakterie. Mot förmodad Chlamydia-infektion ges antibiotikum (Doxyferm). Diagnosen reaktiv artrit på basen av chlamydia-artrit är högst sannolik. Reaktiv artrit uppstår efter vissa infektioner, exempelvis chlamydia. Troligen startar infektionen en immunologisk process som riktas mot kroppsegen vävnad. Vid återbesök efter en månad har alla provsvar kommit. ANA och ANCA utföll negativt, liksom Borrelia-serologi. Glenn är nu nästan återställd. Ledbesvären har klingat av, men han är fortfarande stel i ryggen. Glenn har på en månad blivit klart förbättrad och även fortsättningsvis är prognosen mycket god vid reaktiv artrit. Det som bekymrar Glenn mest är kvarstående stelhet i ryggen. Han undrar om detta kan vara ärftligt. Hans far har nämligen Mb Bechterew. Som led i diagnostik av Mb Bechterew används ofta bestämning av HLA-B27. HLA-B27 är mycket starkt kopplat till förekomst av Mb Bechterew (ovanligt med HLA-B27- negativ Bechterew), men förekommer hos c:a 10% av normalbefolkningen. Glenn har inga barn, men har funderingar inför framtiden. Med tanke på att både Glenn och hans far har ledbesvär är Glenn också orolig för att hans eventuella barn ska få någon liknande sjukdom. Fråga A15 (2p) Redogör för vilka faktorer som avgör om Glenns barn kommer att drabbas av Mb Bechterew eller annan autoimmun sjukdom? Genetiken har klar betydelse. För risken att få Mb Bechterew är HLA-B27 av störst betydelse. Om både Glenn och barnets mor har HLA-B27 är det stor sannolikhet att barnet är HLA-B27 pos. För andra autoimmuna sjukdomar är andra HLA-gener viktiga, särsklt klassii. Därtill finns ett stort antal gener av betydelse, ännu ej i detalj klarlagt. Ett antal så kallade singel-nukleotid-polymorfier har påvisats (genvarianter som kan betyda t.ex. benägenhet till hög eller låg produktion av ett cytokin), och som ökar eller minskar risk för autoimmuna sjukdomar. Vidare har barnets kön stor betydelse (hormonella faktorer), liksom ett antal andra miljöfaktorer, inkluderande infektioner, stress, exponering m m. Avslutning av fallet

15 Tentamen T5 VT04 Kod nr 15(43) Fall B Anna Svensson med diarréproblem Anna Svensson är en 29-årig ensamstående kvinna som söker på akutmottagningen för trötthet, ont i magen och diarré. Hon har 2 barn, 6 och 8 år gamla, och arbetar som sjukvårdsbiträde. Hon snusar sedan 5 år tillbaka. Tidigare frisk och har inga mediciner förutom p-piller. Hon har inte varit utomlands de senaste 10 åren. Hon har haft liknande besvär för 3 år sedan men inte sökt för detta, det gick över av sig självt efter ett tag. Hon har de senaste 3 veckorna haft frekventa blodtillblandade diarréer, upp till 12/dygn den första veckan och 8/dygn de sista dagarna. I status noterar du att patienten är smal och vältränad. Hjärta: u.a., lungor: u.a., buk: diffus palpationsömhet, f.ö. u.a. Bltr 120/60 mmhg. Temp. 38,9. Fråga B1 (1p) Med hjälp av denna beskrivning, vilken diagnos tycker du man ska misstänka? Motivera ditt svar! Inflammatorisk tarmsjukdom. Feber och blodtillblandad diarré. Ej varit utomlands. Tidigare haft liknande episod.

16 Tentamen T5 VT04 Kod nr 16(43) Anna Svensson är en 29-årig ensamstående kvinna som söker på akutmottagningen för trötthet, ont i magen och diarré. Hon har 2 barn, 6 och 8 år gamla, och arbetar som sjukvårdsbiträde. Hon snusar sedan 5 år tillbaka. Tidigare frisk och har inga mediciner förutom p-piller. Hon har inte varit utomlands de senaste 10 åren. Hon har haft liknande besvär för 3 år sedan men inte sökt för detta, det gick över av sig självt efter ett tag. Hon har de senaste 3 veckorna haft frekventa blodtillblandade diarréer, upp till 12/dygn den första veckan och 8/dygn de sista dagarna. I status noterar du att patienten är smal och vältränad. Hjärta: u.a., lungor: u.a., buk: diffus palpationsömhet, f.ö. u.a. Bltr 120/60 mmhg. Temp. 38,9. Symtomen talar mest för en inflammatorisk tarmsjukdom med feber och blodtillblandad diarré, liknande episod tidigare samt att hon inte varit utomlands. Du ordinerar en rad prover och får följande resultat: Analys Resultat Referensområde Enhet B-Hemoglobin g/l B-MCV fl B-Leukocyter 12,5 4,0-9,0 x 10 9 /L B-Trombocyter x 10 9 /L P-Bilirubin 20 <21 µmol/l P-ALP 4,1 0,8-4,6 µkat/l P-GT 0,8 <1,0 µkat/l P-ASAT 0,7 0,2-0,8 µkat/l P-ALAT 0,5 0,2-0,8 µkat/l P-LD 5 <8,0 µkat/l P-Natrium mmol/l P-Kalium 3,4 3,3-4,6 mmol/l P-Calcium 2,34 2,1-2,7 mmol/l P-Calcium, korr. 3,37 2,5-2,65 mmol/l P-CRP 60 <10 mg/l P-Magnesium 0,76 0,7-1,2 mmol/l S-Albumin g/l S-Kreatinin mmol/l Fråga B2 (3p) Vilken principiell typ av reaktion i kroppen talar resultaten av laboratorieanalyserna för? Motivera utgående från de avvikande analysvärdena! Patienten har ökat antal leukocyter i blod, kraftig förhöjning av CRP samtidigt med lågt albumin i plasma, allt talande för inflammation. Normocytär normokrom anemi ses också vid inflammation. Fråga B3 (1p) Varför är albumin lågt? Vid inflammation sker en minskad syntes av albumin i levern. Vid vävnadsskador med feber inträffar även en ökad kapillärpermeabilitet (lokalt eller generellt) som ger upphov till ökat flöde av albumin ut i det intercellulära rummet. Vid inflammation i tarmen får man också räkna med förluster genom ökat intestinalt läckage.

17 Tentamen T5 VT04 Kod nr 17(43) Anna Svensson är en 29-årig ensamstående kvinna som söker på akutmottagningen för trötthet, ont i magen och diarré. Hon har 2 barn, 6 och 8 år gamla, och arbetar som sjukvårdsbiträde. Hon snusar sedan 5 år tillbaka. Tidigare frisk och har inga mediciner förutom p-piller. Hon har inte varit utomlands de senaste 10 åren. Hon har haft liknande besvär för 3 år sedan men inte sökt för detta, det gick över av sig självt efter ett tag. Hon har de senaste 3 veckorna haft frekventa blodtillblandade diarréer, upp till 12/dygn den första veckan och 8/dygn de sista dagarna. I status noterar du att patienten är smal och vältränad. Hjärta: u.a., lungor: u.a., buk: diffus palpationsömhet, f.ö. u.a. Bltr 120/60 mmhg. Temp. 38,9. Symtomen talar mest för en inflammatorisk tarmsjukdom med feber och blodtillblandad diarré, liknande episod tidigare samt att hon inte varit utomlands. Flera labdata talar för inflammation (högt antal vita, CRP, normocytär, normokrom anemi och lågt albumin). För fortsatt utredning, skriver du remiss till kolo-ileioskopi. Du får följande svar: Kolo-ileoskopi: Premedicinerat med 50 mg peptidin + 2,5 mg midazolam. Ren tarm. Lätt skoperat. Upp med skopet till caecum och ca 20 cm i terminala ileum. I ileum ser man svullnade slemhinnor med ett område med aftösa sår och fibrinbeläggning. I kolons vänster flexura och i rectum ser man ett annat område med liknande utseende. Vävnadsprover från dessa områden är tagna. Fråga B4 (3p) Vad menas med fibrinbeläggning och hur uppkommer den? Fibrin är ett olösligt protein som arrangeras i ett nätverk på en inflammerad och/eller sårig yta. Detta nätverk begränsar spridningen av en infektion/inflammation och fixerar mikroorganismer på en plats med gynnsam förutsättning för fagocytos, förutom att det vid sårbildning bildar en hemostatisk tromb och förhindrar fortsatt blödning. Slutsteget av fibrins bildning innebär avspjälkning av fibrinpeptider från fibrinogen, och dessa är såväl kemotaktiska som vasoaktiva med ökad permeabilitet som följd. Initieringen av koagulationssystemet sker genom en rad olika substanser som frisätts vid vävnadsskada och infektion såsom kollagen, proteaser, kallikrein, plasmin och bakteriella endotoxiner. Oavsett initierande stimulus innebär koagulationssystemet att en serie plasmaproteiner successivt modifieras av föregående reaktionssteg så att en kakskadeffekt uppkommer som terminerar i fibrinbildning.

18 Tentamen T5 VT04 Kod nr 18(43) Anna Svensson är en 29-årig ensamstående kvinna som söker på akutmottagningen för trötthet, ont i magen och diarré. Hon har 2 barn, 6 och 8 år gamla, och arbetar som sjukvårdsbiträde. Hon snusar sedan 5 år tillbaka. Tidigare frisk och har inga mediciner förutom p-piller. Hon har inte varit utomlands de senaste 10 åren. Hon har haft liknande besvär för 3 år sedan men inte sökt för detta, det gick över av sig självt efter ett tag. Hon har de senaste 3 veckorna haft frekventa blodtillblandade diarréer, upp till 12/dygn den första veckan och 8/dygn de sista dagarna. I status noterar du att patienten är smal och vältränad. Hjärta: u.a., lungor: u.a., buk: diffus palpationsömhet, f.ö. u.a. Bltr 120/60 mmhg. Temp. 38,9. Symtomen talar mest för en inflammatorisk tarmsjukdom med feber och blodtillblandad diarré, liknande episod tidigare samt att hon inte varit utomlands. Flera labdata talar för inflammation (högt antal vita, CRP, normocytär, normokrom anemi och lågt albumin). För fortsatt utredning, skriver du remiss till kolo-ileioskopi. Kolo-ileoskopi: Premedicinerat med 50 mg peptidin + 2,5 mg midazolam. Ren tarm. Lätt skoperat. Upp med skopet till caecum och ca 20 cm i terminala ileum. I ileum ser man svullnade slemhinnor med ett område med aftösa sår och fibrinbeläggning. I kolons vänster flexura och i rectum ser man ett annat område med liknande utseende. Vävnadsprover från dessa områden är tagna. Fibrinutfällning är ett led i den inflammatoriska processen, där fibrinogen/fibrin aktiveras för att skydda såret. Du får svar på vävnadsproven: I vävnadsprover från såväl ileum som kolon ses ulceration av mucosa och submucosalt infiltrat av lymfocyter, neutrofiler och plasma-celler. I ett av preparaten ser man tydligt granulom. Krypt-abscess bildning ses inte i de skickade biopsierna. Fråga B5 (1p) Vad menas med ett aftöst sår? Grunda sårbildningar i mucosan med vit/gul botten, upphöjd kant och ofta intensivt rodnad omgivande halo. Fråga B6 (3p) Vad är ett granulom och hur uppkommer det? Svaret bör innehålla en beskrivning av de olika komponenterna av ett granulom såsom jätteceller, epiteloida celler, perifera lymfocyter, kollagen. Genesbeskrivningen bör innehålla oförmåga till adekvat fagocytos med persisterande agens (bakterier, svampar, parasiter, övrigt). Molekylära mekanismer vid granulomutvecklingen bör också beskrivas. Fråga B7 (1p) Vad är en krypt-abscess? Ackumulation av fåtal PMN i kryptorna kallas kryptit; när antalet inflammatoriska celler är stort och kryptan förstörs av inflammationen föreligger en kryptabscess.

19 Tentamen T5 VT04 Kod nr 19(43) Anna Svensson är en 29-årig ensamstående kvinna som söker på akutmottagningen för trötthet, ont i magen och diarré. Hon har 2 barn, 6 och 8 år gamla, och arbetar som sjukvårdsbiträde. Hon snusar sedan 5 år tillbaka. Tidigare frisk och har inga mediciner förutom p-piller. Hon har inte varit utomlands de senaste 10 åren. Hon har haft liknande besvär för 3 år sedan men inte sökt för detta, det gick över av sig självt efter ett tag. Hon har de senaste 3 veckorna haft frekventa blodtillblandade diarréer, upp till 12/dygn den första veckan och 8/dygn de sista dagarna. I status noterar du att patienten är smal och vältränad. Hjärta: u.a., lungor: u.a., buk: diffus palpationsömhet, f.ö. u.a. Bltr 120/60 mmhg. Temp. 38,9. Symtomen talar mest för en inflammatorisk tarmsjukdom med feber och blodtillblandad diarré, liknande episod tidigare samt att hon inte varit utomlands. Flera labdata talar för inflammation (högt antal vita, CRP, normocytär, normokrom anemi och lågt albumin). För fortsatt utredning, skriver du remiss till kolo-ileioskopi. Kolo-ileoskopi: Premedicinerat med 50 mg peptidin + 2,5 mg midazolam. Ren tarm. Lätt skoperat. Upp med skopet till caecum och ca 20 cm i terminala ileum. I ileum ser man svullnade slemhinnor med ett område med aftösa sår och fibrinbeläggning. I kolons vänster flexura och i rectum ser man ett annat område med liknande utseende. Vävnadsprover från dessa områden är tagna. Fibrinutfällning är ett led i den inflammatoriska processen, där fibrinogen/fibrin aktiveras för att skydda såret. I vävnadsprover från såväl ileum som kolon ses ulceration av mucosa och submucosalt infiltrat av lymfocyter, neutrofiler och plasma-celler. I ett av preparaten ser man tydligt granulom. Krypt-abscess bildning ses inte i de skickade biopsierna. Du får också svar på röntgenundersökningen av tunntarmen: Normal passage. I ca 30 cm av terminala ileum är tarmväggarna förtjockade. Fråga B8 (1p) Varför är tarmväggarna förtjockade? Typiska fynd vid inflammation är vid röngten undersökning förtjockad tarmvägg p.g.a. ödemet. Fråga B9 (1p) Vilken diagnos är sammantaget (skopi, vävnadsprov, röntgen) mest sannolik? Motivera! Mb Crohn. Fläckvis inflammation som drabbar så väl tunn- som tjocktarmen och djupa sår är klassiska fynd vid Crohnssjukdomen. Bild som vid inflammation. Fyndet av granulom och frånvaro av kryptabscess talar starkt för Crohns sjukdom.

20 Tentamen T5 VT04 Kod nr 20(43) Anna Svensson är en 29-årig ensamstående kvinna som söker på akutmottagningen för trötthet, ont i magen och diarré. Hon har 2 barn, 6 och 8 år gamla, och arbetar som sjukvårdsbiträde. Hon snusar sedan 5 år tillbaka. Tidigare frisk och har inga mediciner förutom p-piller. Hon har inte varit utomlands de senaste 10 åren. Hon har haft liknande besvär för 3 år sedan men inte sökt för detta, det gick över av sig självt efter ett tag. Hon har de senaste 3 veckorna haft frekventa blodtillblandade diarréer, upp till 12/dygn den första veckan och 8/dygn de sista dagarna. I status noterar du att patienten är smal och vältränad. Hjärta: u.a., lungor: u.a., buk: diffus palpationsömhet, f.ö. u.a. Bltr 120/60 mmhg. Temp. 38,9. Symtomen talar mest för en inflammatorisk tarmsjukdom med feber och blodtillblandad diarré, liknande episod tidigare samt att hon inte varit utomlands. Flera labdata talar för inflammation (högt antal vita, CRP, normocytär, normokrom anemi och lågt albumin). För fortsatt utredning, skriver du remiss till kolo-ileioskopi. Kolo-ileoskopi: Premedicinerat med 50 mg peptidin + 2,5 mg midazolam. Ren tarm. Lätt skoperat. Upp med skopet till caecum och ca 20 cm i terminala ileum. I ileum ser man svullnade slemhinnor med ett område med aftösa sår och fibrinbeläggning. I kolons vänster flexura och i rectum ser man ett annat område med liknande utseende. Vävnadsprover från dessa områden är tagna. Fibrinutfällning är ett led i den inflammatoriska processen, där fibrinogen/fibrin aktiveras för att skydda såret. I vävnadsprover från såväl ileum som kolon ses ulceration av mucosa och submucosalt infiltrat av lymfocyter, neutrofiler och plasma-celler. I ett av preparaten ser man tydligt granulom. Krypt-abscess bildning ses inte i de skickade biopsierna. Du får också svar på röntgenundersökningen av tunntarmen: Normal passage. I ca 30 cm av terminala ileum är tarmväggarna förtjockade. Typiska fynd vid inflammation är vid röngtenundersökning förtjockad tarmvägg p.g.a. ödem. Fläckvis inflammation som drabbar såväl tunn- som tjocktarmen och djupa sår är klassiska makroskopiska fynd vid Crohns sjukdom. Fyndet av granulom och frånvaro av kryptabscess talar också starkt för denna diagnos. Du meddelar Anna att hon har Crohns sjukdom. Fråga B10 (2p) När du informerar Anna om sjukdomen, vad bör du säga när det gäller sjukdomens natur, förlopp och behandling? Att sjukdomen är kronisk och kommer i skov. Förloppet är varierande i olika individer från kontinuerlig inflammation till ett få tal skov under ens liv. Det finns effektiv behandling, både medicinsk och kirurgisk. Kanske att det finns komplikationer till sjukdomen såsom fistelbildning.

21 Tentamen T5 VT04 Kod nr 21(43) Anna Svensson är en 29-årig ensamstående kvinna som söker på akutmottagningen för trötthet, ont i magen och diarré. Hon har 2 barn, 6 och 8 år gamla, och arbetar som sjukvårdsbiträde. Hon snusar sedan 5 år tillbaka. Tidigare frisk och har inga mediciner förutom p-piller. Hon har inte varit utomlands de senaste 10 åren. Hon har haft liknande besvär för 3 år sedan men inte sökt för detta, det gick över av sig självt efter ett tag. Hon har de senaste 3 veckorna haft frekventa blodtillblandade diarréer, upp till 12/dygn den första veckan och 8/dygn de sista dagarna. I status noterar du att patienten är smal och vältränad. Hjärta: u.a., lungor: u.a., buk: diffus palpationsömhet, f.ö. u.a. Bltr 120/60 mmhg. Temp. 38,9. Symtomen talar mest för en inflammatorisk tarmsjukdom med feber och blodtillblandad diarré, liknande episod tidigare samt att hon inte varit utomlands. Flera labdata talar för inflammation (högt antal vita, CRP, normocytär, normokrom anemi och lågt albumin). För fortsatt utredning, skriver du remiss till kolo-ileioskopi. Kolo-ileoskopi: Premedicinerat med 50 mg peptidin + 2,5 mg midazolam. Ren tarm. Lätt skoperat. Upp med skopet till caecum och ca 20 cm i terminala ileum. I ileum ser man svullnade slemhinnor med ett område med aftösa sår och fibrinbeläggning. I kolons vänster flexura och i rectum ser man ett annat område med liknande utseende. Vävnadsprover från dessa områden är tagna. Fibrinutfällning är ett led i den inflammatoriska processen, där fibrinogen/fibrin aktiveras för att skydda såret. I vävnadsprover från såväl ileum som kolon ses ulceration av mucosa och submucosalt infiltrat av lymfocyter, neutrofiler och plasma-celler. I ett av preparaten ser man tydligt granulom. Krypt-abscess bildning ses inte i de skickade biopsierna. Du får också svar på röntgenundersökningen av tunntarmen: Normal passage. I ca 30 cm av terminala ileum är tarmväggarna förtjockade. Typiska fynd vid inflammation är vid röngtenundersökning förtjockad tarmvägg p.g.a. ödem. Fläckvis inflammation som drabbar såväl tunn- som tjocktarmen och djupa sår är klassiska makroskopiska fynd vid Crohns sjukdom. Fyndet av granulom och frånvaro av kryptabscess talar också starkt för denna diagnos. Forsättning av fallet Du informerar Anna om att hon har en inflammatorisk tarmsjukdom. Sjukdomen är kronisk och kommer i skov. Vidare berättar du att förloppet är varierande. Det finns effektiv behandling. I en del fall kan man behöva operera delar av tarmen. Du skriver recept på cortison i hög dos med nedtrappningsschema samt azatioprin (Imurel). Behandlingen har god effekt. Men efter några veckor kommer Anna tillbaka på grund att hon fått ont i ett knä och feber. Du ordinerar prover och får snabbt svar att antalet vita är extremt lågt (1x10 9 /L) Fråga B11 (1p) Vad har hänt? Leukopenin är sannolikt en blodbiverkning av azatioprin (Imurel) (cytotoxisk effekt), som lett till infektionskänslighet samt artrit i leden med feber.

22 Tentamen T5 VT04 Kod nr 22(43) Anna Svensson är en 29-årig ensamstående kvinna som söker på akutmottagningen för trötthet, ont i magen och diarré. Hon har 2 barn, 6 och 8 år gamla, och arbetar som sjukvårdsbiträde. Hon snusar sedan 5 år tillbaka. Tidigare frisk och har inga mediciner förutom p-piller. Hon har inte varit utomlands de senaste 10 åren. Hon har haft liknande besvär för 3 år sedan men inte sökt för detta, det gick över av sig självt efter ett tag. Hon har de senaste 3 veckorna haft frekventa blodtillblandade diarréer, upp till 12/dygn den första veckan och 8/dygn de sista dagarna. I status noterar du att patienten är smal och vältränad. Hjärta: u.a., lungor: u.a., buk: diffus palpationsömhet, f.ö. u.a. Bltr 120/60 mmhg. Temp. 38,9. Symtomen talar mest för en inflammatorisk tarmsjukdom med feber och blodtillblandad diarré, liknande episod tidigare samt att hon inte varit utomlands. Flera labdata talar för inflammation (högt antal vita, CRP, normocytär, normokrom anemi och lågt albumin). För fortsatt utredning, skriver du remiss till kolo-ileioskopi. Kolo-ileoskopi: Premedicinerat med 50 mg peptidin + 2,5 mg midazolam. Ren tarm. Lätt skoperat. Upp med skopet till caecum och ca 20 cm i terminala ileum. I ileum ser man svullnade slemhinnor med ett område med aftösa sår och fibrinbeläggning. I kolons vänster flexura och i rectum ser man ett annat område med liknande utseende. Vävnadsprover från dessa områden är tagna. Fibrinutfällning är ett led i den inflammatoriska processen, där fibrinogen/fibrin aktiveras för att skydda såret. I vävnadsprover från såväl ileum som kolon ses ulceration av mucosa och submucosalt infiltrat av lymfocyter, neutrofiler och plasma-celler. I ett av preparaten ser man tydligt granulom. Krypt-abscess bildning ses inte i de skickade biopsierna. Du får också svar på röntgenundersökningen av tunntarmen: Normal passage. I ca 30 cm av terminala ileum är tarmväggarna förtjockade. Typiska fynd vid inflammation är vid röngtenundersökning förtjockad tarmvägg p.g.a. ödem. Fläckvis inflammation som drabbar såväl tunn- som tjocktarmen och djupa sår är klassiska makroskopiska fynd vid Crohns sjukdom. Fyndet av granulom och frånvaro av kryptabscess talar också starkt för denna diagnos.du informerar Anna om att hon har en inflammatorisk tarmsjukdom. Sjukdomen är kronisk och kommer i skov. Vidare berättar du att förloppet är varierande. Det finns effektiv behandling. I en del fall kan man behöva operera delar av tarmen. Du skriver recept på cortison i hög dos med nedtrappningsschema samt azatioprin (Imurel). Behandlingen har god effekt. Men efter några veckor kommer Anna tillbaka på grund att hon fått ont i ett knä och feber. Du ordinerar prover och får snabbt svar att antalet vita är extremt lågt (1x10 9 /L) Forsättning av fallet Leukopenin är sannolikt en biverkning av azatioprin (Imurel), som lett till infektionskänslighet och artrit i knäleden. Du gör en klinisk farmakologisk undersökning och får som svar att det föreligger en för hög koncentration av läkemedlets aktiva metabolit. Fråga B12 (3p) Ange tänkbara generella förklaringar till en hög koncentration av ett läkemedel? Hög dos (ordinerad eller icke ordinerad-complianceproblem), kort dosintervall, minskad eliminationsförmåga (minskad metabolism, exkretion). Minskad eliminationsförmåga kan förklaras av genetiska faktorer (genotyp) eller av andra faktorer exempelvis annan läkemedelsbehandling (interaktioner). Teoretiskt kan man även tänka sig ökad biotillgänglighet.

23 Tentamen T5 VT04 Kod nr 23(43) Anna Svensson är en 29-årig ensamstående kvinna som söker på akutmottagningen för trötthet, ont i magen och diarré. Hon har 2 barn, 6 och 8 år gamla, och arbetar som sjukvårdsbiträde. Hon snusar sedan 5 år tillbaka. Tidigare frisk och har inga mediciner förutom p-piller. Hon har inte varit utomlands de senaste 10 åren. Hon har haft liknande besvär för 3 år sedan men inte sökt för detta, det gick över av sig självt efter ett tag. Hon har de senaste 3 veckorna haft frekventa blodtillblandade diarréer, upp till 12/dygn den första veckan och 8/dygn de sista dagarna. I status noterar du att patienten är smal och vältränad. Hjärta: u.a., lungor: u.a., buk: diffus palpationsömhet, f.ö. u.a. Bltr 120/60 mmhg. Temp. 38,9. Symtomen talar mest för en inflammatorisk tarmsjukdom med feber och blodtillblandad diarré, liknande episod tidigare samt att hon inte varit utomlands. Flera labdata talar för inflammation (högt antal vita, CRP, normocytär, normokrom anemi och lågt albumin). För fortsatt utredning, skriver du remiss till kolo-ileioskopi. Kolo-ileoskopi: Premedicinerat med 50 mg peptidin + 2,5 mg midazolam. Ren tarm. Lätt skoperat. Upp med skopet till caecum och ca 20 cm i terminala ileum. I ileum ser man svullnade slemhinnor med ett område med aftösa sår och fibrinbeläggning. I kolons vänster flexura och i rectum ser man ett annat område med liknande utseende. Vävnadsprover från dessa områden är tagna. Fibrinutfällning är ett led i den inflammatoriska processen, där fibrinogen/fibrin aktiveras för att skydda såret. I vävnadsprover från såväl ileum som kolon ses ulceration av mucosa och submucosalt infiltrat av lymfocyter, neutrofiler och plasma-celler. I ett av preparaten ser man tydligt granulom. Krypt-abscess bildning ses inte i de skickade biopsierna. Du får också svar på röntgenundersökningen av tunntarmen: Normal passage. I ca 30 cm av terminala ileum är tarmväggarna förtjockade. Typiska fynd vid inflammation är vid röngtenundersökning förtjockad tarmvägg p.g.a. ödem. Fläckvis inflammation som drabbar såväl tunn- som tjocktarmen och djupa sår är klassiska makroskopiska fynd vid Crohns sjukdom. Fyndet av granulom och frånvaro av kryptabscess talar också starkt för denna diagnos.du informerar Anna om att hon har en inflammatorisk tarmsjukdom. Sjukdomen är kronisk och kommer i skov. Vidare berättar du att förloppet är varierande. Det finns effektiv behandling. I en del fall kan man behöva operera delar av tarmen. Du skriver recept på cortison i hög dos med nedtrappningsschema samt azatioprin (Imurel). Behandlingen har god effekt. Men efter några veckor kommer Anna tillbaka på grund att hon fått ont i ett knä och feber. Du ordinerar prover och får snabbt svar att antalet vita är extremt lågt (1x10 9 /L). Leukopenin är sannolikt en biverkning av azatioprin (Imurel), som lett till infektionskänslighet och artrit i knäleden. Du gör en klinisk farmakologisk undersökning och får som svar att det föreligger en för hög koncentration av läkemedlets aktiva metabolit. Forsättning av fallet Azatioprinbehandlingen avslutades när leukopenin upptäcktes. Febern går över, liksom knäbesvären. Antalet vita normaliseras. Anna börjar må allt bättre. Tre månader efter utskrivningen ringer hon gråtande och berättar att hon har ont i magen så fort hon äter. Hon vågar inte äta och har minskat 5 kg i vikt. Du ber henne att komma på ett akut besök på din mottagning. Vid besöket beskriver hon koliksmärta (intervallsmärta) ca 1-2 timmar efter matintag. Smärtan sitter i den nedre högra delen av buken (över terminala ileum). Hon har inte haft diarré eller blodtillblandad avföring. Vid undersökning på din mottagning finner du att hon har magrat, men status f.ö. är ua. Du lägger in Anna på avdelningen. Akut röntgen utförs och du får följande akutsvar: Tunntarms passagen visar ett passagehinder motsvarande 25 cm av terminala ileum, där kontrasten knappt kan passera. Fråga B13 (1p) Vad har inträffat i Annas terminala ileum? En stenos av lumen p.g.a. fibros i tarmväggen, vilket är ett slutstadium av den kroniska inflammationen.

24 Tentamen T5 VT04 Kod nr 24(43) Anna Svensson är en 29-årig ensamstående kvinna som söker på akutmottagningen för trötthet, ont i magen och diarré. Hon snusar sedan 5 år tillbaka. Tidigare frisk och har inga mediciner förutom p-piller. Hon har inte varit utomlands de senaste 10 åren. Hon har haft liknande besvär för 3 år sedan men inte sökt för detta. Hon har de senaste 3 veckorna haft frekventa blodtillblandade diarréer, upp till 12/dygn den första veckan och 8/dygn de sista dagarna. I status noterar du att patienten är smal och vältränad. Buk: diffus palpationsömhet, f.ö. u.a. Temp. 38,9. Symtomen talar mest för en inflammatorisk tarmsjukdom med feber och blodtillblandad diarré, liknande episod tidigare samt att hon inte varit utomlands. Flera labdata talar för inflammation (högt antal vita, CRP, normocytär, normokrom anemi och lågt albumin). Kolo-ileoskopi:. I ileum ser man svullnade slemhinnor med ett område med aftösa sår och fibrinbeläggning. I kolons vänster flexura och i rectum ser man ett annat område med liknande utseende. Vävnadsprover från dessa områden är tagna. Fibrinutfällning är ett led i den inflammatoriska processen, där fibrinogen/fibrin aktiveras för att skydda såret. I vävnadsprover från såväl ileum som kolon ses ulceration av mucosa och submucosalt infiltrat av lymfocyter, neutrofiler och plasma-celler. I ett av preparaten ser man tydligt granulom. Krypt-abscess bildning ses inte i de skickade biopsierna. Du får också svar på röntgenundersökningen av tunntarmen: Normal passage. I ca 30 cm av terminala ileum är tarmväggarna förtjockade. Typiska fynd vid inflammation är vid röngtenundersökning förtjockad tarmvägg p.g.a. ödem. Fläckvis inflammation som drabbar såväl tunn- som tjocktarmen och djupa sår är klassiska makroskopiska fynd vid Crohns sjukdom. Fyndet av granulom och frånvaro av kryptabscess talar också starkt för denna diagnos.du informerar Anna om att hon har en inflammatorisk tarmsjukdom. Sjukdomen är kronisk och kommer i skov. Vidare berättar du att förloppet är varierande. Det finns effektiv behandling. I en del fall kan man behöva operera delar av tarmen. Du skriver recept på cortison i hög dos med nedtrappningsschema samt azatioprin (Imurel). Behandlingen har god effekt. Men efter några veckor kommer Anna tillbaka på grund att hon fått ont i ett knä och feber. Du ordinerar prover och får snabbt svar att antalet vita är extremt lågt (1x10 9 /L)Leukopenin är sannolikt en biverkning av azatioprin (Imurel), som lett till infektionskänslighet och artrit i knäleden. Du gör en klinisk farmakologisk undersökning och får som svar att det föreligger en för hög koncentration av läkemedlets aktiva metabolit. Azatioprinbehandlingen avslutades när leukopenin upptäcktes. Febern går över, liksom knäbesvären. Antalet vita normaliseras. Anna börjar må allt bättre. Tre månader efter utskrivningen ringer hon gråtande och berättar att hon har ont i magen så fort hon äter. Hon vågar inte äta och har minskat 5 kg i vikt. Du ber henne att komma på ett akut besök på din mottagning. Vid besöket beskriver hon koliksmärta (intervallsmärta) ca 1-2 timmar efter matintag. Smärtan sitter i den nedre högra delen av buken (över terminala ileum). Hon har inte haft diarré eller blodtillblandad avföring. Vid undersökning på din mottagning finner du att hon har magrat, men status f.ö. är ua. Du lägger in Anna på avdelningen. Akut röntgen utförs och du får följande akutsvar: Tunntarms passagen visar ett passagehinder motsvarande 25 cm av terminala ileum, där kontrasten knappt kan passera. En stenos av lumen har bildats på grund av fibros i tarmväggen. Fråga B14 (3p) Beskriv de molekylära och cellulära mekanismerna vid fibrosbildning! Vid inflammatorisk fibrosbildning får bilden särskild karaktär av att graden av stimuli för processen ofta varierar över. Den kroniska inflammationen med skada på stödjevävnad och parenkymceller kan komma och gå beroende på aktiviteten i grundsjukdomen. Svaret bör innehålla de fyra faserna av fibrobildning: 1. Angiogenes med VEGF och FGF(-2) 2. Migration och proliferation av fibroblaster

Nils Fjellström, 29 år, med svullet knä

Nils Fjellström, 29 år, med svullet knä Tentamen T5 HT06 Kod nr 1(39) Fall A Nils Fjellström, 29 år, med svullet knä Nils Fjellström söker på vårdcentral på grund av värk i höger knä. Han har också blivit trött, svag och troligen haft lätt feber.

Läs mer

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p.

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p. MEQ-fråga 2 Försättsblad Tentamen i medicin 2007-09-14 Max 10p. Tentamenskod:.. Sida 2 Du tjänstgör på medicin akutmottagningen på ett länssjukhus. Du träffar en 27 årig tidigare frisk kvinna som är civilekonom

Läs mer

Malin Melin med mag-tarmbesvär

Malin Melin med mag-tarmbesvär Tentamen T5 HT05 Kod nr 1(40) Fall A Malin Melin med mag-tarmbesvär Malin Melin är en 23-årig student. Har pojkvän men är ej sambo. Röker 5 cigaretter per dag. Tidigare varit frisk. Senaste halvåret har

Läs mer

Del 4_5 sidor_13 poäng

Del 4_5 sidor_13 poäng Del 4_5 sidor_13 poäng Linda är 23 år. Hon söker dig på vårdcentralen pga magbesvär. Linda arbetar som försäljare på Guldfynd. Hon feströker och tar p-piller. Ibland ibuprofen mot mensvärk. Hon är för

Läs mer

Ledstatus Klinisk diagnostik. Christina Stranger 2013

Ledstatus Klinisk diagnostik. Christina Stranger 2013 Ledstatus Klinisk diagnostik Christina Stranger 2013 Behöver alla kunna ledstatus? Måste man göra ledstatus på alla patienter? Man måste göra ledstatus n Om pat har minst en svullen eller öm led och/eller

Läs mer

1.1 Vilken anamnestisk uppgift bör Du komplettera? Hur vill Du undersöka henne? (2p)

1.1 Vilken anamnestisk uppgift bör Du komplettera? Hur vill Du undersöka henne? (2p) En 22-årig kvinna söker akutmottagningen en lördag vid lunchtid pga långvariga buksmärtor som successivt förvärrats. Hon berättar att besvären började efter en semesterresa till Turkiet för cirka 6 månader

Läs mer

Han har tidigare sökt något år tidigare hos en kollega till dig och man bedömde då besvären som irritabel tarm syndrom (IBS).

Han har tidigare sökt något år tidigare hos en kollega till dig och man bedömde då besvären som irritabel tarm syndrom (IBS). Du gör AT på en vårdcentral där Arvid, som du inte träffat förut, kommer på ett mottagningsbesök pga magbesvär. Arvid är en 32-årig man som arbetar som snickare. Bor i hus med sin familj, fru och 2 barn.

Läs mer

Del 3 5 sidor 14 poäng

Del 3 5 sidor 14 poäng 5 sidor 14 poäng Diana 43 år. Du arbetar som AT-läkare på husläkarmottagningen i Östhammar, och morgonens första patient söker pga ont i magen och diarréer. Denna 43-åriga kvinna är sedan tidigare väsentligen

Läs mer

Del 2. 7 sidor. 18 poäng

Del 2. 7 sidor. 18 poäng 7 sidor. 18 poäng Sara är utbildad journalist. Hon har familj och ett barn. Hennes huvudsakliga symtom är halsbränna och buksmärta. Halsbrännan är besvärlig, men under de senaste två månaderna har symtomen

Läs mer

För patienter med reumatoid artrit. Information till dig som behandlas med RoACTEMRA

För patienter med reumatoid artrit. Information till dig som behandlas med RoACTEMRA För patienter med reumatoid artrit Information till dig som behandlas med RoACTEMRA RoACTEMRA - Behandling för patienter med RA (reumatoid artrit) Du har blivit ordinerad RoACTEMRA av din läkare. I denna

Läs mer

Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2

Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2 Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats.

Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats. Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats. Vad var det som gjorde ont i buken? Hur såg blindtarmen ut? Behöver jag äta antibiotika efter operationen?

Läs mer

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning:

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning: MEQ fråga 2 ANNA, 30 ÅR 13 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl denna) där sista sidan innehåller det avslutande svaret men ingen fråga. Poäng anges vid varje delfråga. Man får bara ha

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

3.1. Skriv remiss för buköversikt och ange vilken frågeställning du har och när du vill ha undersökningen.

3.1. Skriv remiss för buköversikt och ange vilken frågeställning du har och när du vill ha undersökningen. Erik är en 29-årig man som söker till akutmottagningen en dag när du är primärjour. Han arbetar på bank, är gift och nybliven far till en liten flicka. Under tonåren kontrollerades han några gånger för

Läs mer

B) Förklara hur hörselnedsättningen mest sannolikt har uppkommit? (2p)

B) Förklara hur hörselnedsättningen mest sannolikt har uppkommit? (2p) Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen 2009-05-20 1 (12) Efraim, 55 år, är frisk och äter inga mediciner. Tidigare under dagen drabbades han av en så kraftig högersidig näsblödning att du som underläkare

Läs mer

DX Klinisk Medicin. 25 poäng MEQ

DX Klinisk Medicin. 25 poäng MEQ DX3 2016-04-07 Klinisk Medicin 25 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes

Läs mer

Institutionen för kirurgiska vetenskaper Uppsala universitet/akademiska sjukhuset Tentamen i KLINISK MEDICIN II T6 H14, kl 13-19, Magistern

Institutionen för kirurgiska vetenskaper Uppsala universitet/akademiska sjukhuset Tentamen i KLINISK MEDICIN II T6 H14, kl 13-19, Magistern 61-årig man söker på akutmottagningen med en veckas anamnes på diffus krampartad buksmärta. Under de senaste 2 månaderna har han haft diarré med blod vid varje avföring; antingen på avföringens yta eller

Läs mer

BAKTERIERNA, VÅRA VÄNNER

BAKTERIERNA, VÅRA VÄNNER För forskarutbildningskursen Aktuell klinisk forskning Referat av Susanne Lindgren från Göteborgs läkaresällskaps seminarium 09-05-06 Föredragshållare: Professor Agnes Wold BAKTERIERNA, VÅRA VÄNNER Sammanfattning

Läs mer

2:2 Ange två ytterligare blodprov (förutom serumjärn) som belyser om Börje har järnbrist, samt utfall av bådadera (högt/lågt) vid järnbrist?

2:2 Ange två ytterligare blodprov (förutom serumjärn) som belyser om Börje har järnbrist, samt utfall av bådadera (högt/lågt) vid järnbrist? MEQ 2 (17 poäng) På vårdcentralen träffar Du Börje, en 67-årig man som en månad tidigare sökt för smärtor i ryggen och feber, varvid en pneumoni konstaterats och behandlats med antibiotika och analgetika.

Läs mer

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, 2011-08-18 kl 09-16 i Hedstrandsalen ing 70 bv

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, 2011-08-18 kl 09-16 i Hedstrandsalen ing 70 bv 6 sidor. 15 poäng. Till din mottagning kommer Jane, 41 år gammal som är gift och har två barn. Sökte läkare i tonåren pga kliande hudutslag på armbågar och i ansikte, men någon diagnos ställdes ej och

Läs mer

Integrerande. MEQ fråga 1. Frågan är uppdelad på nio sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor.

Integrerande. MEQ fråga 1. Frågan är uppdelad på nio sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. Integrerande MEQ fråga 1 Delexamination 3 Klinisk medicin, Södersjukhuset 2013 11 11 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på nio sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor

Läs mer

DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2

DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2 Integrerande MEQ 2 DX2 2014-04-23 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 6 sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information

Läs mer

ATT LEVA MED ULCERÖS KOLIT FERRING PHARMACEUTICALS

ATT LEVA MED ULCERÖS KOLIT FERRING PHARMACEUTICALS ATT LEVA MED ULCERÖS KOLIT FERRING PHARMACEUTICALS Du som läser det här har av din läkare just fått veta att du troligen har ulcerös kolit. Säkert känns det omtumlande att få besked om att du har en sjukdom

Läs mer

Del 7 medicin. Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p

Del 7 medicin. Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p Erik är en 29-årig man som söker till akutmottagningen en dag när du är primärjour. Han arbetar på bank, är gift och nybliven far till en liten flicka. Under tonåren kontrollerades

Läs mer

ATT LEVA MED ULCERÖS KOLIT FERRING PHARMACEUTICALS

ATT LEVA MED ULCERÖS KOLIT FERRING PHARMACEUTICALS ATT LEVA MED ULCERÖS KOLIT FERRING PHARMACEUTICALS Du som läser det här har av din läkare just fått veta att du troligen har ulcerös kolit. Säkert känns det omtumlande att få besked om att du har en sjukdom

Läs mer

En ny behandlingsform inom RA

En ny behandlingsform inom RA En ny behandlingsform inom RA Du som lever med reumatoid artrit har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din RA. Din läkare

Läs mer

vid inflammatorisk tarmsjukdom

vid inflammatorisk tarmsjukdom BEHANDLING MED ADACOLUMN vid inflammatorisk tarmsjukdom www.adacolumn.net INNEHÅLL Mag-tarmkanalen...4 Ulcerös kolit...6 Crohns sjukdom...8 Immunförsvaret vid IBD...10 Så fungerar Adacolumn...12 Behandling

Läs mer

Anemifall Mouna, 33 årig kvinna. Anamnes Hereditet Kända sjukdomar i släkten? Nej, har inte hört något om den tidigare släkten i Irak.

Anemifall Mouna, 33 årig kvinna. Anamnes Hereditet Kända sjukdomar i släkten? Nej, har inte hört något om den tidigare släkten i Irak. Anemifall 140925 Herman Nilsson-Ehle Sektionen f Hematologi och Koagulation Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg Mouna, 33 årig kvinna Född i Sverige, föräldrarna kommer från Irak. Arbetar som mellanchef

Läs mer

MabThera (rituximab) patientinformation

MabThera (rituximab) patientinformation MabThera (rituximab) patientinformation Du som lever med reumatoid artrit, RA, har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din

Läs mer

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom.

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Kroppen bildar antikroppar mot sig själv. Kan vara antingen ANA - antinukleära antikroppar.

Läs mer

Aid nr: Sidan 1 av 36 Tentamen Läkarprogrammet Stadium II, HT12 MSTA20/8LAG20 STA2 2013-01-08

Aid nr: Sidan 1 av 36 Tentamen Läkarprogrammet Stadium II, HT12 MSTA20/8LAG20 STA2 2013-01-08 Aid nr: Sidan 1 av 36 Fall A (26 p) Per Du jobbar på en vårdcentral som vikarierande underläkare. Av distriktssköterskan får du i förbifarten veta att hon bokat in en patient på din mottagningslista under

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet, StadiumIII Bildtentamen 21/8-08

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet, StadiumIII Bildtentamen 21/8-08 1 Läkemedelsbolaget Viking Pharma håller på att utveckla läkemedel mot hypertoni. Man har nu tre kandidatsubstanser Alfa, Beta och Gamma. Fas I studier har nu genomförts på friska frivilliga försökspersoner

Läs mer

Smärta och inflammation i rörelseapparaten

Smärta och inflammation i rörelseapparaten Smärta och inflammation i rörelseapparaten Det finns mycket man kan göra för att lindra smärta, och ju mer kunskap man har desto snabbare kan man sätta in åtgärder som minskar besvären. Det är viktigt

Läs mer

Delexamination 3 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2

Delexamination 3 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2 Delexamination 3 VT 2012 Klinisk Medicin 19 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Grundläggande patologi. Innehåll. Vad är patologi?

Grundläggande patologi. Innehåll. Vad är patologi? Grundläggande patologi SJSE11 MÄNNISKAN: BIOLOGI OCH HÄLSA 19,0 HP ANNELIE AUGUSTINSSON Innehåll Vad är patologi? Cellskada Cellers adaption vid skada Vävnadsskada Celldöd Inflammation Sårläkning Vad är

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10)

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10) Fråga 1 (4p) 1(10) Bilden ska föreställa en cell bestyckad med molekyler för interaktion med cellens närmiljö. A Om cellen är en mast cell, vilken molekyl representeras på ytan? (1p) B På vilket sätt bidrar

Läs mer

Integrerad MEQ fråga 2 DX2. Totalt 17 poäng. Anvisning:

Integrerad MEQ fråga 2 DX2. Totalt 17 poäng. Anvisning: Integrerad MEQ fråga 2 DX2 Totalt 17 poäng Tentamensnummer: Anvisning: Frågan är uppdelad på sju sidor (inkl detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig

Läs mer

Delexamination3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2

Delexamination3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 Skrivningsnummer: Delexamination3 Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat

Läs mer

Del 5_8 sidor_ 20 poäng

Del 5_8 sidor_ 20 poäng Del 5_8 sidor_ 20 poäng Till din mottagning kommer en morgon Kajsa. Hon har beställt tid för sin trötthet som har smugit sig på under det sista halvåret. Hon orkar inte som vanligt och är bekymrad. Kajsa

Läs mer

Aid nr: Sidan 1 av 36 Omtentamen Läkarprogrammet Stadium II, VT12 MSTA20/8LAG20 STA2 2012-08-14

Aid nr: Sidan 1 av 36 Omtentamen Läkarprogrammet Stadium II, VT12 MSTA20/8LAG20 STA2 2012-08-14 Aid nr: Sidan 1 av 36 Fall A (37 p) Martin, 22 år Martin, 22 år, söker på vårdcentralen där du sedan två veckor har påbörjat ditt första vikariat som underläkare. Från sjuksköterskan som bokade in patienten

Läs mer

Del 2. Totalt 5 sidor. Maxpoäng: 16p

Del 2. Totalt 5 sidor. Maxpoäng: 16p Totalt 5 sidor. Maxpoäng: 16p Lena 32 år. Du arbetar som underläkare på medicinakuten, och eftermiddagens första patient söker pga ont i magen och diarréer. Denna 32-åriga kvinna är sedan tidigare väsentligen

Läs mer

efter knä- eller höftledsoperation

efter knä- eller höftledsoperation PA T I E N T I N F O R M A T I O N T I L L D I G S O M F ÅT T P R A D A X A efter knä- eller höftledsoperation Innehåll: Inledning 3 Vad är en blodpropp? 4 Behandling med Pradaxa 6 Ordlista 8 Doseringsanvisningar

Läs mer

Fall A: Gulli Svensson, 68 år, med ikterus

Fall A: Gulli Svensson, 68 år, med ikterus Tentamen T5 VT05 Kod nr 1(38) Fall A: Gulli Svensson, 68 år, med ikterus Gulli Svensson, 68 år, kommer till distriktsläkare på grund av trötthet och illamående. Besvären har kommit gradvis senaste månaden.

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2

Delexamination 3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 Skrivningsnummer: Delexamination 3 Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat

Läs mer

DX Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1

DX Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1 DX3 2015-04-17 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes

Läs mer

ATT LEVA MED CROHNS SJUKDOM FERRING PHARMACEUTICALS

ATT LEVA MED CROHNS SJUKDOM FERRING PHARMACEUTICALS ATT LEVA MED CROHNS SJUKDOM FERRING PHARMACEUTICALS Du som läser det här har just fått veta att du troligen har Crohns sjukdom. Säkert känns det omtumlande att få besked om att du har en sjukdom som du

Läs mer

ATT LEVA MED CROHNS SJUKDOM FERRING PHARMACEUTICALS

ATT LEVA MED CROHNS SJUKDOM FERRING PHARMACEUTICALS ATT LEVA MED CROHNS SJUKDOM FERRING PHARMACEUTICALS Du som läser det här har just fått veta att du troligen har Crohns sjukdom. Säkert känns det omtumlande att få besked om att du har en sjukdom som du

Läs mer

MEQ fall 1. 9.0 p. Anvisning: Frågan är uppdelad på 4 sidor. Poäng anges vid varje delfråga.

MEQ fall 1. 9.0 p. Anvisning: Frågan är uppdelad på 4 sidor. Poäng anges vid varje delfråga. MEQ fall 1 Rest Tentamen Klinisk Medicin VT10 9.0 p Anvisning: Frågan är uppdelad på 4 sidor. Poäng anges vid varje delfråga. Du får bara ha en sida uppvänd åt gången, dvs besvara sid 1 färdigt innan sid

Läs mer

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen 1(12) Du är jour på akuten. Dit kommer Ingela Esitis 38 år som är född och uppvuxen i Estland. Hon hade reumatisk feber vid 15 års ålder och opererades med en mitralisklaffprotes vid 32 års ålder i Estland.

Läs mer

Behandling med Adacolumn vid inflammatorisk tarmsjukdom

Behandling med Adacolumn vid inflammatorisk tarmsjukdom Behandling med Adacolumn vid inflammatorisk tarmsjukdom A gentle revolution in IBD therapy innehåll Mag-tarmkanalen...4 Ulcerös kolit...6 Crohns sjukdom...8 Immunförsvaret vid IBD...10 Så fungerar Adacolumn...12

Läs mer

Sifferkod... Kirurgifrågor, 25 poäng

Sifferkod... Kirurgifrågor, 25 poäng HT-06 A Kirurgifrågor, 25 poäng A1 En 60-årig man, som är gallopererad för 15 år sedan, söker en eftermiddag p g a buksmärtor på akutmottagningen, där du är primärjour på kirurgen. Patienten har känt sig

Läs mer

Gastroenterologi HT 2014

Gastroenterologi HT 2014 Gastroenterologi HT 2014 * Enligt separat schema Upplägg Temadagar (3 st) Rotationsveckor (2 v) Stud 1-4, första veckan inom öppenvård mottagning och endoskopi Stud 5-8, första veckan inom slutenvård*

Läs mer

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2012 Klinisk Medicin 22 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Om mikroskopisk kolit. (Kollagen och lymfocytär kolit)

Om mikroskopisk kolit. (Kollagen och lymfocytär kolit) Om mikroskopisk kolit (Kollagen och lymfocytär kolit) Utarbetad i samarbete med Andreas Münch, överläkare, Universitetssjukhuset Linköping. Om mikroskopisk kolit (Kollagen och lymfocytär kolit) I den här

Läs mer

Gastroenterologi VT 2014

Gastroenterologi VT 2014 Gastroenterologi VT 2014 Upplägg Temadagar (3 st) Rotationsveckor (2 v) Stud 1-4, första veckan inom öppenvård mottagning och endoskopi Stud 5-8, första veckan inom slutenvård gastro-avdelningen Byte i

Läs mer

MEQ 4 (17 poäng) 4:1 Vilken akut undersökning (ej blodprov) beställer du för att bekräfta detta? Svar: KOD:...

MEQ 4 (17 poäng) 4:1 Vilken akut undersökning (ej blodprov) beställer du för att bekräfta detta? Svar: KOD:... MEQ 4 (17 poäng) En 45-årig lantbrukare söker på din vårdcentral på grund av ökad andnöd Han berättar att han i samband med förkylningar kunnat känna så sedan flera år tillbaka, men nu känner han det också

Läs mer

Delexamen 4 Infektion Nr Facit. MEQ-fråga Sida 1 (av 6) (max 19p)

Delexamen 4 Infektion Nr Facit. MEQ-fråga Sida 1 (av 6) (max 19p) MEQ-fråga 2016-02-26 Sida 1 (av 6) Du är jour på akuten den 31/3 och nästa patient är en 60-årig rökande kvinna som kommer på remiss från vårdcentralen under frågeställningen oklar långdragen feber. Vid

Läs mer

Tarmcancer en okänd sjukdom

Tarmcancer en okänd sjukdom Tarmcancer en okänd sjukdom Okänd sjukdom Tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige (efter prostatacancer och bröstcancer). Det lever ungefär 40 000 personer i Sverige med tarmcancer.

Läs mer

Presentation. Den vardagliga reumatologin Srood Dilan. Allmän presentation Kliniska frågor. Hur sätter man en reumatisk diagnos

Presentation. Den vardagliga reumatologin Srood Dilan. Allmän presentation Kliniska frågor. Hur sätter man en reumatisk diagnos Den vardagliga reumatologin Presentation Srood Dilan Allmän presentation Kliniska frågor Hur sätter man en reumatisk diagnos Anamnes (subjektiv) använd kriterier, andra orsaker till led och mjukdelsbesvär

Läs mer

1.1 Vad blir din arbetsdiagnos? (1p)

1.1 Vad blir din arbetsdiagnos? (1p) 58-årig man söker på akutmottagningen med en veckas anamnes på diffus krampartad buksmärta. Under de senaste 2 månaderna har han haft diarré med blod vid varje avföring; antingen på avföringens yta eller

Läs mer

MEQ fråga p. Tentamen i Klinisk Medicin vt Anvisning:

MEQ fråga p. Tentamen i Klinisk Medicin vt Anvisning: Sida: 0 MEQ fråga 1 10 p Tentamen i Klinisk Medicin vt 2011 Anvisning: Frågan är uppdelad på 4 sidor samt detta försättsblad. Poäng anges vid varje delfråga. Börja besvara frågorna från sidan 1. Du får

Läs mer

Hög nivå IgG4 vid pankreatit vad betyder det?

Hög nivå IgG4 vid pankreatit vad betyder det? Hög nivå IgG4 vid pankreatit vad betyder det? Alex Karlsson-Parra Docent, Överläkare Avdelningen för Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin Akademiska Sjukhuset Uppsala SVAR Jo, det betyder sannolikt

Läs mer

Delexamen 4 Infektion 2014-10-10 FACIT

Delexamen 4 Infektion 2014-10-10 FACIT MEQ-fråga 2 Sida 1 (7) (Totalt 17 poäng) Till akutmottagningen kommer i mitten av januari en tidigare frisk 25-årig kvinna (bortsett från upprepade UVI:er) med hög feber, frossa, muskelvärk och sjukdomskänsla

Läs mer

1.1 Vilka differentialdiagnoser bör du tänka på? (1p) 1.2 Din tidiga hypotes är att detta är en ulcerös colit. Vilka prover vill du ta?

1.1 Vilka differentialdiagnoser bör du tänka på? (1p) 1.2 Din tidiga hypotes är att detta är en ulcerös colit. Vilka prover vill du ta? En 22-årig kvinna kommer in till akuten med frekventa blodiga diarréer och påverkat allmäntillstånd. Hon har varit sjuk i några veckor, kanske 1½ månad och successivt blivit sämre. Du gör en rektoskopi

Läs mer

Del 3. 7 sidor 13 poäng

Del 3. 7 sidor 13 poäng 7 sidor 13 poäng Till akutmottagningen kommer David 28 år. Han arbetar på bank, är sambo och har en 1-årig son. Under tonåren kontrollerades han några gånger för något fel i leverproverna som enligt David

Läs mer

MEQ gynekologi T8 VT 2001

MEQ gynekologi T8 VT 2001 MEQ gynekologi T8 VT 2001 Du arbetar som ST-läkare på en kvinnoklinik vid ett centralsjukhus i södra Sverige och har precis gått på ett kvällsjourpass. Gunilla Gunnarsson är en 26-årig kvinna som söker

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin. 11 augusti poäng MEQ 2

Delexamination 3. Klinisk Medicin. 11 augusti poäng MEQ 2 Delexamination 3 Klinisk Medicin 11 augusti 2013 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet.

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. XELJANZ Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. TILL DIG SOM BEHANDLAS MED XELJANZ, Din läkare har skrivit ut

Läs mer

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet.

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. XELJANZ Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. TILL DIG SOM BEHANDLAS MED XELJANZ, Din läkare har skrivit ut

Läs mer

MEQ-FRÅGA ANNA. 1. Vilken/vilka diagnoser borde man misstänka? (1p)

MEQ-FRÅGA ANNA. 1. Vilken/vilka diagnoser borde man misstänka? (1p) MEQ-FRÅGA ANNA Anna är 32 år. Hon är socionom, gift sedan 1 år, inga barn. Hennes mor har ledvärk utan någon klar diagnos. Hon har haft Raynaudbesvär sedan barndomen. I övre tonåren tillkom diffusa ledbesvär.

Läs mer

Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014

Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014 Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014 STUDENT Fall 1. Akutmottagning Yr och ont i magen 37-årig man inkommer akut efter ett par dagars tilltagande trötthet, illamående och feber.

Läs mer

Skrivtid: Nummer:...

Skrivtid: Nummer:... 1 Skrivning 3, HT 2010 2010-11-04 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:... Lycka till! 2 1. Du träffar under AT på Mariefreds vårdcentral Lukas, 18 år som söker pga ändtarmsbesvär. Han har sin mamma med sig som

Läs mer

Att inte behandla divertikulit. Läkemedel i Skåne 7-8 mars 2018 Jan Lillienau, sektion gastroenterologi SUS

Att inte behandla divertikulit. Läkemedel i Skåne 7-8 mars 2018 Jan Lillienau, sektion gastroenterologi SUS Att inte behandla divertikulit Läkemedel i Skåne 7-8 mars 2018 Jan Lillienau, sektion gastroenterologi SUS The Short Story Studier visar att okomplicerad divertikulit inte läker snabbare med antibiotika

Läs mer

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet.

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. XELJANZ Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. TILL DIG SOM BEHANDLAS MED XELJANZ, Din läkare har skrivit ut

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping bildomtentamen 2011-08-26 KOD Läkarprogrammet stadiii 1(10)

Hälsouniversitetet i Linköping bildomtentamen 2011-08-26 KOD Läkarprogrammet stadiii 1(10) 1(10) Roland Esitance, 36 år, kommer till öronmottagningen för bedömning av en ordentligt besvärlig vänstersidig nästäppa. Hans kompis Mats Oideus från KTH Mätteknik har redan mätt upp nedanstående diagram

Läs mer

2. Beskriv översiktligt HLA-systemets organisation på gen-nivå och strukturen på de molekylära produkterna MHC-I och MHC-II.

2. Beskriv översiktligt HLA-systemets organisation på gen-nivå och strukturen på de molekylära produkterna MHC-I och MHC-II. FALL 1 En person har njurtransplanterats. Patientens grundsjukdom var en autoimmun sjukdom med engagemang av njurarna vilket lett till upphävd njurfunktion. I förberedelserna för en transplantation genomgår

Läs mer

Du ska genomföra en konsultation på akutmottagningen, och redogöra för troliga diagnoser och vidare handläggning.

Du ska genomföra en konsultation på akutmottagningen, och redogöra för troliga diagnoser och vidare handläggning. Praktiskt prov VT-2011 SP-kirurgi KIRURGI Standardpatient (SP) Instruktion till studenten Patienten söker akut för blodiga kräkningar Av journalbladet framgår: Status At blek Saturation 95% Temp 37,4 BT

Läs mer

5. ORTOPEDI max 14 poäng Omskrivning

5. ORTOPEDI max 14 poäng Omskrivning 5. ORTOPEDI max 14 poäng Omskrivning 2016-08-17 5:1 Ester är 25 år och spelar fotboll på elitnivå. I dagens cupfinal fastnade hon med dobbarna i gräset och vred till hö knä. Hon inkommer 30 min senare

Läs mer

2. Vilken är den vanligaste vaskuliten i en svensk befolkning över 50 år? 3. Ge exempel på vaskuliter där aneurysm bildning får anses typisk

2. Vilken är den vanligaste vaskuliten i en svensk befolkning över 50 år? 3. Ge exempel på vaskuliter där aneurysm bildning får anses typisk KORTSVARSFRÅGOR Då vetenskapliga sanningar i många fall är relativa, ibland ändras över tid och i värsta fall kan vara rent lokala, är det viktigt att ha en norm för sanningen. Så, även om en del av nedanstående

Läs mer

Integrerad MEQ fråga 2. Delexamination 2 Klinisk medicin Restskrivning Totalt 21 poäng

Integrerad MEQ fråga 2. Delexamination 2 Klinisk medicin Restskrivning Totalt 21 poäng Delexamination 2 restskrivning 2011-04-26 1(8) Integrerad MEQ fråga 2 Delexamination 2 Klinisk medicin Restskrivning 2011 04 26 Totalt 21 poäng skrivningsnummer:. Anvisning: Frågan är uppdelad på åtta

Läs mer

Gastroenterologi HT 2015

Gastroenterologi HT 2015 Gastroenterologi HT 2015 Upplägg Temadagar (3 st) Rotationsveckor (2 v) Stud 1-4, första veckan inom öppenvård mottagning och endoskopi Kontaktperson Daniel Klintman Stud 5-8, första veckan inom slutenvård

Läs mer

Till dig som fått Stelara

Till dig som fått Stelara Till dig som fått Stelara Patientinformation om psoriasis och behandling med Stelara Välkommen till biologiska behandling med Stelara 4 gånger per år * minimerar tiden Du behöver spendera på behandling.

Läs mer

TENTAMEN Mikrobiologi

TENTAMEN Mikrobiologi TENTAMEN Mikrobiologi Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad A Medicinsk mikrobiologi och farmakologi, 7,5 hp Termin 1, Sjuksköterskeprogrammet Datum: 2013-04-25 Skrivtid: 5 timmar Hjälpmedel: Inget

Läs mer

Seminariefall: Reumatologi 2 Reumatologi 2

Seminariefall: Reumatologi 2 Reumatologi 2 Reumatologi 2 Patientfall nr 1: 34-årig kvinna Patientfall nr 2: 82-årig kvinna Patientfall nr 3: 47-årig kvinna Patientfall nr 4: 69-årig kvinna Patientfall nr 5: 61-årig kvinna Patientfall nr 6: 30-årig

Läs mer

IMMUNOLOGI. Anna Carlsson, Medical Manager

IMMUNOLOGI. Anna Carlsson, Medical Manager IMMUNOLOGI Anna Carlsson, Medical Manager 2017-10-09 Immunförsvaret Mekaniskt skydd Kemiskt skydd Immunceller Keratinocyter 5 Olika begrepp inom immunologi Immunogenicitet är förmågan att inducera ett

Läs mer

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor. När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.. Fyll i Din kod högst upp.. Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

Falldiskussionsseminarier Hematologi Integrationsvecka, T5

Falldiskussionsseminarier Hematologi Integrationsvecka, T5 Falldiskussionsseminarier Hematologi Integrationsvecka, T5 Fall 1 Den prickiga läraren En 30-årig tidigare väsentligen frisk tvåbarnsmor hade under några månaders tid noterat att hon fått blåmärken av

Läs mer

David Erixon Hematologen Sundsvalls sjukhus

David Erixon Hematologen Sundsvalls sjukhus 2018-09-01 David Erixon Hematologen Sundsvalls sjukhus Lymfom är cancersjukdom som utgår från celler/vävnader/organ som är involverade i kroppens immunförsvar. Vanligast är det lymfkörtlar, mjälte och

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Detta frågehäfte är märkt med ditt namn samt ett studentnummer, med vars hjälp du senare kan hitta ditt resultat på kurswebben på Anslagstavlan.

Detta frågehäfte är märkt med ditt namn samt ett studentnummer, med vars hjälp du senare kan hitta ditt resultat på kurswebben på Anslagstavlan. 1 ANVISNINGAR Detta frågehäfte är märkt med ditt namn samt ett studentnummer, med vars hjälp du senare kan hitta ditt resultat på kurswebben på Anslagstavlan. Skrivningspasset omfattar två temauppgifter

Läs mer

Besvara respektive lärares frågor på separata papper. För godkänt krävs 60% av totalpoäng och för välgodkänt 85%. Totalpoäng: 75. Lycka till!

Besvara respektive lärares frågor på separata papper. För godkänt krävs 60% av totalpoäng och för välgodkänt 85%. Totalpoäng: 75. Lycka till! Tentamen i Farmakologi och Sjukdomslära. 16/8, 2013. Skrivtid: 08:00 13:00 Lärare: Christina Karlsson, fråga 1-3, 9p. Sara Nordkvist, fråga 4-9, 15p. Nils Nyhlin, fråga 10-13, 9p. Per Odencrants, fråga

Läs mer

Tentamen i Medicin B, Sjukdomslära med farmakologi del II, 2013-09-21 Kurskod MC1402 (prov 0900)

Tentamen i Medicin B, Sjukdomslära med farmakologi del II, 2013-09-21 Kurskod MC1402 (prov 0900) Tentamen i Medicin B, Sjukdomslära med farmakologi del II, 2013-09-21 Kurskod MC1402 (prov 0900) Kursansvarig: Per Odencrants Skrivtid: 4 tim Föreläsare: Torbjörn Noren, fråga 1-14, 16p. Birgitta Olsen,

Läs mer

1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker

1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker Hypofys, skelett mm! Falldiskussionsseminarium T7 VT 2010 1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker En 52-årig man kommer till dig som husläkare för uppföljning av hypertoni, de senaste åren har mer behandling

Läs mer

Imurel och Inflammatorisk tarmsjukdom. Curt Tysk Medicin kliniken USÖ

Imurel och Inflammatorisk tarmsjukdom. Curt Tysk Medicin kliniken USÖ Imurel och Inflammatorisk tarmsjukdom Curt Tysk Medicin kliniken USÖ Azatioprin (Imurel) är ett värdefullt behandlingsalternativ vid Crohns sjukdom och ulcerös kolit med förhållandevis litet biverkningar

Läs mer

MEQ-fråga Sida 1 (av 5)

MEQ-fråga Sida 1 (av 5) MEQ-fråga 2016-10-07 Sida 1 (av 5) 20-årig man med diabetes typ I, insulinbehandlad. Inkommer med feber sedan tre dagar, 39-40 grader och ont i höger ljumske. Smärtorna i höger ljumske är måttliga utan

Läs mer

Psoriasis och samsjuklighet

Psoriasis och samsjuklighet Psoriasis och samsjuklighet Förra året uppgraderade Världshälsoorganisationen WHO psoriasis till en allvarlig, ickesmittsam kronisk sjukdom. Kunskapen om psoriasis och dess koppling till andra allvarliga

Läs mer

DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit

DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit En 60 årig tidigare rökande kvinna söker på akutmottagningen på grund av andfåddhet. Hon behandlas med Enalapril pga högt blodtryck sedan 3 år tillbaka. Hon har besvärats

Läs mer

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng Delexamination 2 Klinisk medicin Ht2011 MEQ1 20 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Kort beskrivning av analyterna i 42-plex

Kort beskrivning av analyterna i 42-plex 1 (6) 2014-11-17 Klinisk immunologi/transfusionsmedicin Kort beskrivning av analyterna i 42-plex EGF Epidermal growth factor är en tillväxtfaktor som reglerar proliferation och differentiering. EGF verkar

Läs mer