Vi har testat samtliga banor i Vilnius

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi har testat samtliga banor i Vilnius"

Transkript

1 1 iš :51 Skriv ut Vi har testat samtliga banor i Vilnius Vilnius erbjuder en världsarvslistad stadskärna lätt att nå med lågprisflyg från Arlanda. De tre golfbanorna ligger inom en halvtimme från staden i olika riktningar. Vi testade boendet på en av banorna och på det topprankade hotellet i Gamla Stan. Bästa sättet att ta sig till Vilnius är med flyg. Resan från Stockholm-Arlanda tar dryga timmen. På vägen dit förlorar du en timme, som du om allt funkar som det ska vinner tillbaka på vägen hem. När det gäller boendet kan ni hålla till inne i stan eller på någon av de två golfklubbarna som erbjuder övernattning. Väljer ni att bo på någon av klubbarna utanför högsäsong rekommenderar vi att ni är ett gäng, då det inte minst vardagar kan vara glest med andra gäster kvällstid och inte så mycket att göra utöver att äta, dricka och sortera peggarna. Vilnius. Längst upp: Capitals golfklubb. Flygplatsen ligger fem km söder om centrum och är inte direkt någon pulshöjare, men den är lätthanterlig till storleken. Från tidig morgon till tidig kväll går tåg var 30:e min in till centralstationen i Vilnius. Du köper biljetten ombord. Tar du taxi ska du se till att ringa efter en eller ha en förbeställd, vilket reducerar risken att bli överdebiterad. Som i alla städer ska du se till att de kör på taxametern eller att ni först kommer överens om priset.

2 2 iš :51 Ska ni som oss röra er en del i området är hyrbil ett bättre alternativ än taxi. Det är de stora internationella bolagen som är verksamma här och priserna är vettiga, inte minst för den som bokar i god tid. Om du vill lägga till en gps i din bilhyra är det ganska dyrt, varför vi valde att faktiskt hyra en bil med chaufför. Avis erbjuder den här servicen och det fungerade utmärkt en splitter ny Audi mötte upp på förbestämda tider och vi slapp hålla på och meka med transporterna på plats. Vi beställde redan innan avfärd transport för samtliga våra dagar; från flygplatsen till vårt hotell inne i Vilnius, från hotellet till första banan och vidare till andra banan där vi bodde samt därifrån till tredje banan och vidare till flygplatsen.

3 3 iš :51 Hyrbilen med chaufför från Avis fungerade utmärkt trevliga chaufförer, alltid i tid. Bra vägar. Hotell i Litauen är mycket prisvärda och ska du någon gång satsa på att bo riktigt lyxigt är det här bland de mer plånboksvänliga chanser du får. Sagt och gjort och vi checkade in på vad som anses vara stadens bästa hotell: Kempinski Hotel Cathedral Square. Härifrån hade vi stadens alla attraktioner inom några minuters gångväg. Kempinski, mitt i stan. Rummen är mycket bekväma, med badrum med kar såväl som dusch och förstklassiga sängar. Svenska Viasat Golf finns på tv:n. Personalen är mycket trevlig rakt igenom och spa-avdelningen är liten och intim. Frukosten börjar vid 07, även helger. För den som är uppe ännu tidigare finns det en liten station vid receptionen där man kan tjuvstarta. Vårt rum på Kempinski. Staden är inte större än att du klarar av alla sevärdheter till fots. Självklart ska du testa en genuin litauisk restaurang. Vi fick tipset om Forto Dvaras på Pilies str 16 mitt i Gamla stan. Alla verkar vilja sitta på entréplan men vi tipsar om att gå ner och titta i källarvalven. Priserna på mat och dryck är nästan oanständigt låga.

4 4 iš :51 Källarvalven på Forto Dvaras erbjuder många mindre utrymmen. Det finns som sagt tre golfklubbar utanför Vilnius. Vi började på Capitals (eller Sostiniu som är det inhemska namnet), fem mil rakt väster om Vilnius. Det här var resans stora överraskning och den bana vi tror att de flesta inte minst medel- och högchpare kommer att ha som sin favorit, med en omväxlande layout i ostörd natur.

5 5 iš :51 Första nio kommer du att förlora betydligt fler kalorier än bollar det är rejält kuperat men tillräckligt med utrymme för att hålla bollen i spel. Variationen mellan hålen är stor och du ges många tillfällen att brassa på med storbulan. Sista nio är ganska flacka, med mycket vatten i spel. Här krävs mer hjärna än muskler (vi är klent utrustade även där) se till att få med dig en banguide.

6 6 iš :51 Klubbhuset. Klubbhusfaciliteterna är mycket fräscha och på terrassen med utsikt mot inspelet på 18:e och med en stor veteöl i näven börjar man inse vad golf går ut på. Bra och prisvärd mat, trevlig personal. För den som vill bo på klubben finns fyra dubbelrum.

7 7 iš :51

8 8 iš :51

9 9 iš :51 The V Golf Club ligger dryga två mil nordväst om Vilnius raksträcka hela vägen och tillhör det stora Le Meridien-hotellet där. Hotellet ligger fint med utsikt mot en sjö. Nere vid vattnet ligger några hyddor där det i högsäsong anordnas grillkvällar och annat. Utanför högsäsong kan hotellet kännas väl stort och utöver frukost och middag var det bara ute på banan vi stötte på de andra gästerna. Något klubbhus finns inte. För den som vill bo här och lira alla tre banorna i området erbjuds ett paket som inkluderar transfer till banorna. Hotellet erbjuder shuttle-buss in till Vilnius flera gånger om dagen. Sista hem går runt men kolla för säkerhets skull. Utöver golfen finns det tennis, ett stort spa och en styrketräningslokal. Ett biljardbord är väl undangömt i ett utrymme nära proshopen.

10 10 iš :51 Rummen är stora och bekväma, med bra sängar och svenska Viasat Golf på tv:n. Prisläget i restaurangen är högre än inne i stan. Vi testade lite olika saker på menyn och rekommenderar verkligen kalven. Att det bara fanns ljus lager i ölsortimentet under vårt besök var anmärkningsvärt, men vi löste det genom att handla med oss svingoljan/veteölen från stan (det finns ett kylskåp på rummet). Golfbanan ligger på andra sidan sjön, men du checkar in i den lilla proshopen i hotellets bottenvåning och de kör dig till första tee. För att få skjuts tillbaka behöver du ha med en mobiltelefon. En mycket trevlig svensk kille är klubbchef.

11 11 iš :51 Till skillnad mot traditionella resort-banor är layouten ganska tuff, i varje fall de inledande hålen. Vår höghcpare liknade sin upplevelse av de tre första hålen vid att spela Labyrint, det där brädspelet där du ska balansera en kula genom en snitslad bana på en schweizerost i trä. Vårt förslag för att parera det här är helt enkelt att börja på tian, för att få chansen att bli lite varm i kläderna.

12 12 iš :51 I övrigt finns det också några ganska tuffa hål för höghcpare och kortslående. Klubben har insett problematiken och flyttat fram några tees. Här finns mer att göra, inte minst för att tillmötesgå dem som bara spelar en runda. Vatten är i spel på många hål och det krävs inte bara hyfsat raka slag utan även att du har längkontroll. Samtidigt är den här typen av banor de som blir roligast i längden, för att de kräver course management att du tänker till innan du slår.

13 13 iš :51 Vårt tips för att verkligen uppskatta layoten är att se till att få med en banguide och några extra bollar det är ingen slump att Florida-bollar har bästa skyltplatsen i proshopen. Se också till att spela fler än ett varv första varvet kommer banan sannolikt bara att dra ner byxorna på dig, med eller utan banguide. Andra rundan börjar man fatta att det är en riktigt bra och omväxlande layout.

14 14 iš :51 I högsäsong ska du också försöka komma ut före andra, för vi gissar att det kan gå långsamt när många letar boll. Ett annat tips om du vill ha en färgstark upplevelse är att lira banan på hösten. På hotellet finns många höstbilder från banan och det är magiskt vackert. Mitten av oktober gissar vi är som mest färggrant. Utanför högsäsongen finns också goda chanser att få behålla rummet hela avresedagen om du som oss flyger sent och vill ta det lugnt efter sista dagens runda.

15 15 iš :51 Europos Centro ligger tre mil nordost från Vilnius. Namnet kommer av att det här (enligt en av flera tolkningar) anses vara Europas geografiska mittpunkt den absoluta mitten är utmärkt i närheten av hål sju. Klubbhuset är litet och intimt, med en mysig uteservering som påminner lite om den på Båstad GK. Maten är bra men av någon anledning säljs veteöl bara i vad som känns som souvenirflaskor det blir ett jäkla hällande. Menyn är skriven på vad som ser ut som rispapper annorlunda.

16 16 iš :51 Banans slingor är helt olika till karaktären. Första nio premierar mer riktning än längd, med flera smala passager. Träffar du träden hittar du dock oftast bollen. Någon banguide eller teeskyltar finns inte utan du är hänvisad till en icke helt exakt skiss på scorekortet. Hål nio - ett långt par tre med högt belägna tees och vatten längs hela högersidan - är banans bästa hål. Andra nio är betydligt öppnare och passar höghcpare bättre.

17 17 iš :51

18 18 iš :51

19 19 iš :51

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

högt över Resa text NAMn / foto NAMn

högt över Resa text NAMn / foto NAMn Resa högt över Havet Kuta kallas ibland för australiernas Gran Canaria. Och visst är en dag med strandliv, surfing och golf på New Kuta helt okej. stränder, tempel och regnskogar. det tropiska paradiset

Läs mer

Skickat till 22 deltagare + ytterligare 6 som var anmälda men inte kunde komma.

Skickat till 22 deltagare + ytterligare 6 som var anmälda men inte kunde komma. Skickat till 22 deltagare + ytterligare 6 som var anmälda men inte kunde komma. Totalt antal svar 18 st. Hur fick du nya på tävlingen? Ramlade över hemsidan via google (sökning på swimrun) Tror det var

Läs mer

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Så överlever du en tromb

Så överlever du en tromb Så överlever du en tromb En tromb, som också kan kallas virvelstorm eller tornado, är en stormvind som bildar en lodrät luftvirvel (alltså en luftvirvel på höjden) som kan förstöra allt som kommer i dess

Läs mer

Dags för en förändring?

Dags för en förändring? Dags för en förändring? Dags för en skribent Karin Bengtsson foto www.matton.se Hans Runesson grafisk form Katarina Lundquist repro & tryck Löwex Trycksaker AB, Växjö upplaga 3 000 ex kontakt detgodalivet@ltkronoberg.se

Läs mer

Se mig som person! - Röster från ungdomar i familjehem

Se mig som person! - Röster från ungdomar i familjehem Se mig som person! - Röster från ungdomar i familjehem Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Vår vision är en värld

Läs mer

En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom. Av Marc Segar

En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom. Av Marc Segar En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom Av Marc Segar Originalets titel: A survival guide for people with Asperger syndrome Översättning: Ingrid Flöistrup Textbearbetning: Gunilla Gerland

Läs mer

Varför ska du serva och köpa din bil hos oss?

Varför ska du serva och köpa din bil hos oss? Varför ska du serva och köpa din bil hos oss? De fl esta vill köpa sin bil av någon man har stort förtroende för. Det gäller både nya och begagnade bilar. För oss handlar förtroende framförallt om två

Läs mer

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Språk Religon Pass & Visum. Vaccinationer Väder & klimat

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Språk Religon Pass & Visum. Vaccinationer Väder & klimat Hit kan du resa: Året runt Flygtid: Ca 3,5 timmar från Arlanda. Transfer: Flyget landar på Palmas flygplats. Transfer från flygplatsen till Playa de Palma tar ca 30 minuter med buss. Transfer ingår inte,

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

Vad händer i kroppen när man tränar?

Vad händer i kroppen när man tränar? Vad händer i kroppen när man tränar? För att du ska kunna spela fotboll, hoppa hopprep, leka jaga, klättra i träd och springa i skogen, så måste din kropp fungera. Det är inte bara armar och ben som måste

Läs mer

Barnhack! kom igång med Scratch del 1

Barnhack! kom igång med Scratch del 1 Måns Jonasson Barnhack! kom igång med Scratch del 1 välkommen till kom igång med scratch! 3 Om den här kursen 3 Vad är Scratch? 3 grunderna i scratch vad är vad? 3 block script i olika kategorier 5 Rörelse

Läs mer

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 Det stora Örnäventyret --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 1 Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2013 Författare: Lisa Adelsköld, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk

Läs mer

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB Att umgås med barn Denna folder är producerad av Luleå kommun. Vi har utgått ifrån och inspirerats av en folder från Skaraborgs läns landsting och omarbetat den till en nyare variant. Grafisk design &

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Ledarmaterial För barn mellan 7 och 9 år, eventuellt ända upp till 11 år En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Introduktion Detta är ett ledarmaterial

Läs mer

Olas reseberättelse från SPA-resan till Pärnu 3-11 juni 2012

Olas reseberättelse från SPA-resan till Pärnu 3-11 juni 2012 Dag 1 Söndag 3 juni Resan började kl 13.05 på Gävle busstation i hällande regn, vi skulle åka med Tallinks anslutningsbuss till Värtahamnen. På busstationen stod det en buss från Traveller i Stockholm

Läs mer

NY OMARBETAD UTGÅVA! Del 1: Grundträning. Maria Brandel

NY OMARBETAD UTGÅVA! Del 1: Grundträning. Maria Brandel NY OMARBETAD UTGÅVA! Del 1: Grundträning Maria Brandel FRÅN VALP TILL STJÄRNA Del 1: Grundträning Maria Brandel Redaktörer: Lena Gunnarsson och Jenny Nyberg Från valp till stjärna Andra utgåvan Maria Brandel

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

En jävlig tid men det kan bli bättre

En jävlig tid men det kan bli bättre FOTO: KALLE ASSBRING En jävlig tid men det kan bli bättre Adrian Nordéns mamma gick bort för två år sedan i en cancersjukdom. Kanske kan det vara till hjälp för någon annan om jag berättar att det var

Läs mer

Filip, Måns och Ida samma på papperet men ändå så olika

Filip, Måns och Ida samma på papperet men ändå så olika Filip, Måns och Ida samma på papperet men ändå så olika Det här är en berättelse om våra tre barn. De är alla adopterade från Kina och de har alla tre total enkelsidig LKG. Nu finns det säkert de som ställer

Läs mer

Min pappa har Asperger syndrom

Min pappa har Asperger syndrom Min pappa har Asperger syndrom Magnus Stephensen Min pappa är ingen Asperger-pappa. Min pappa har däremot diagnosen Asperger syndrom. En diagnos är ju, när det kommer till kritan, inte mer än en benämning

Läs mer