Den första kärleken. Brevet till Efesos. Upp.2:1-7. Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Den första kärleken. Brevet till Efesos. Upp.2:1-7. Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 Den första kärleken Brevet till Efesos. Upp.2:1-7 Av: Johannes Djerf Johannes befann sig på ön patmos långt ute i det Egeiska havet. Vi får inte hela bakgrunden berättad för oss men vi kan förstå att han är där pågrund av Guds ord och vittnesbördet om Jesus. Kärleken till Jesus hade gjort honom till en icke önskad medborgare och därför blivit förvisad till denna ö som troligtvis var en fångkoloni eller en förvisningsort för orosmakare under romartiden. Men även fast Johannes var borta ifrån de människor han älskade så kände han en djup samhörighet med dem i församlingarna i mindre Asien. Och det står att på Herrens dag, alltså då de andra av hans kristna vänner firade Gudstjänst, så firade även Johannes Gudstjänst på Patmos. Johannes hade inte möjlighet att vara närvarande hos de andra men Jesus var fortfarande lika verklig och värdig som alltid att hålla Gudstjänst inför. En Gudstjänst som skulle bli den mest omtalade Gudstjänsten någonsin i historien. För när Johannes är inför Gud så kom han i anden som han själv uttrycker det. Guds helige Ande, Guds egen närvaro föll över honom och en stark röst hördes, högre än det 50 vagnar långa godståget som åker igenom Hillerstorp och vackrare än det bästa surroundljudet du kan tänka dig. Skriv ner i en bokrulle vad du ser och skicka den till de sju församlingarna i Efesos, Smyrna, Pergamus, Tyatira, Sardes, Filadelfia och Laodicea." Sju församlingar som var viktiga för hela kyrkan i området. Och när just antalet 7 används i resten av uppenbarelseboken så talas det om helhet. Med andra ord så är budskapet ifrån denna röst också riktat till kyrkan som helhet, alltså kyrkan på den här tiden men också till oss idag här i Törestorp. Johannes vände sig om för att se rösten som talade till honom. Och det första som han ser framför sig när han blundar är 7 ljusstakar av Guld och mitt ibland dessa ljusstakar så ser han en som ser ut som människosonen Jesus Kristus, klädd i en fotsid klädnad och omgjordad med ett bälte av guld om bröstet. Hans huvud och hår var vitt som vit ull, som snö, och hans ögon var som eldslågor. Hans fötter liknade skinande malm som glöder i smältugnen, och hans röst lät som dånet av väldiga vatten. Svårt för oss att se framför oss, det enda som kommer upp i mitt huvud är den uppståndne Gandalf i sagan om ringen, men Johannes försöker ändå förklara det han ser med de ord han har och han fortsätter.

2 I sin högra hand höll han sju stjärnor, och ur hans mun gick ett tveeggat, skarpt svärd, och hans ansikte lyste som solen, när den skiner i all sin kraft. Alltså för ljust för att se länge på. Det vet vi ju när vi har legat på stranden och tittat rakt in i den skinande, brännande solen, det är omöjligt att fortsätta titta efter en stund. Vilket Johannes också kände. Han kunde inte längre se in i Jesu ansikte och föll ner som död för hans fötter. Men just då ser han hur Jesus lägger sin högra hand på hans axlar och även fast det är en syn så tror jag också han känner hans värmande hand, då Jesus säger "Var inte förskräckt. Jag är den förste och den siste och den levande. Jag var död, och se, jag lever i evigheternas evigheter och har nycklarna till döden och helvetet. En tydlig och fantastisk beskrivning av vem Jesus är. Han är levande. Han dog på ett kors men är uppstånden. Livet har vunnit och döden kommer aldrig få sista ordet. Jesus är på riktigt och kommer alltid att vara det! Även de dagar då vi inte vill tro det eller känner det så. Jesus försöker förklara detta för oss genom att tala om evigheternas evigheter. Ett ord som egentligen inte finns. För en evighet har ju inget slut, men om vi skulle få för oss att tro att en evighet kan ta slut och att Guds närvaro också har ett slut så vill Jesus bara säga det att den evigheten har en egen evighet. Jesus kommer alltid vara den enda levande Guden som har makt över liv och död. Han har nycklarna. Tänk på vakten i fängelset med sin tjocka nyckelknippa. Som har fullständig makt till att göra fångarna fria. Jesus är upphöjd och har makt att göra oss fria! Johannes mötte Gud under Gudstjänsten. Precis som varje Gudstjänst är ett Gudsmöte! Ett möte mellan Gud och människan. Det är något mer än bara tillfälliga upplevelser, känslostämning eller underhållning. Hur bra sång man får lyssna till eller hur bra predikanten är. Det är ett möte med Gud själv! Tänk om vi skulle förstå detta, då skulle det inte vara så svårt att komma upp på morgonen. Det skulle inte finnas några alternativ över huvud taget på söndagen eller när det nu är dags för Gudstjänst. För jag menar, vem vill inte möta Gud!? Vem vi än är, vad vi än tror så är jag övertygad om att det är något vi alla vill ha, ett möte med den levande Guden! Så vår uppgift här i Törestorps Missionsförsamling är att forma ett Gudstjänstliv där Gud ställs i Centrum. Vi kan få lyssna till underbar sång, som vi får göra idag, och det händer att vi kan få lyssna till en bra predikan, tror jag men det är Gud själv som är i centrum. Och det får vi aldrig, aldrig tappa bort! Därför så ber Jesus, Gud själv Johannes att skriva ned denna syn som vi har sparad i Uppenbarelseboken.

3 Och idag ska vi läsa i Upp.2:1-7. Det första av 7 st. brev som brukar kallas för sändebreven som är adresserat till dessa församlingar i mindre Asien och i sin tur till hela kyrkan i alla tider, till dig och mig här idag. Och det första brevet är till församlingen i Efesos. Vi läser. Efesos var den mest betydelsefulla staden i området och ett centrum för kyrkan i denna del av världen. Därför är det inte någon tillfällighet att Efesos är den första mottagaren av det första brevet. Församlingen grundades av Akvila och Priscilla, Paulus verkade där under en lång tid och traditionen säger att Johannes själv verkade här senare som församlingsledare fram till sin död. En församling som vägrade delta i dyrkan av Kejsaren. De förkunnande vad de trodde på och vägrade att kompromissa med det som de uppfattade som sanning. Därför är det inte konstigt att hela brevet är fyllt av uppmuntran, tröst och framtidshopp. Jesus börjar med att presentera sig själv då han säger att han är den som håller de sju stjärnorna i sin högra hand och han är den som går omkring bland de sju ljusstakarna av Guld. I versen innan så har Jesus förklarat för Johannes att de sju stjärnorna är de sju församlingarnas änglar. Vilket man ibland har tolkat till att det är församlingens föreståndare. Men troligen verkar det som att det ändå ska uppfattas som himmelska sändebud som representerar den himmelska kyrkan. Inom judendomen så fanns det redan föreställningar om änglar som representerade olika folk. Och de sju ljusstakarna representerar de sju församlingarna säger Jesus där han själv går omkring. Han är församlingens Herre. Han är ständigt närvarande, oberoende av våra känslor så är han här just nu, utgör grunden för hela vår existens i Törestorp och verkar här i oss och genom oss där vi befinner oss just nu men också i vår vardag som enskilda personer. Jesus går omkring och skapar ordning i ditt och mitt kaos. Hans närvaro finns hos dig och mig som har ett värde av Guld! Det är så Gud vill beskriva sin församling! Våra liv styrs oftast av vad andra människor tycker och tänker om oss. Jag blir alltför ofta upptagen av att ständigt spegla mig i andra, jämföra sig med andra och låta synen på mig själv bestämmas av hur man tror att andra ser på mig. I våras och början av sommaren så hade jag en sådan period och det är verkligen som att en stor sunkig tvättsvamp bara suger upp all glädje och hopp, och jag tror att alla här känner igen sig. Det här gör att vi inte sätter så stort värde på oss själva. Men lyssna till Guds ord! Du har ett värde av Guld. På Bibelns tid så var guldet högt värdesatt. Det var ofta utskilt ifrån allt det andra och renat för att inneslutas och förvaras bakom lås och bom.

4 Värdet satt inte i formen, hur det såg ut, utan i att det var just Guld. Och på samma sätt så vill Gud berätta att du och jag är avskilda ifrån den här världens sätt att värdera, och om han kunde så skulle han stänga in oss bakom lås och bom för att ingen annan skulle kunna sätta något annat värde på oss!! Men nu kan han inte det, inte än i alla fall, och därför är det så viktigt att påminnas om att oavsett vår form, som församling eller som enskilda personer så är vi av Guld, högt, högt älskade och dyrbara, vad än någon annan säger. Och du behöver aldrig tvivla på att Gud vill ha med dig att göra. I brevet till Efesos så står det att Jag känner dina gärningar, ditt arbete och din uthållighet. Jag känner. Ord som vi inte skall läsa förbi alltför snabbt. Jesus har en fullkomlig kännedom om varje människa. Han ser och känner varje tanke som far genom ditt huvud. Attans också, hörde han tanken som jag tänkte nu. Alltså precis nu, det var inte direkt något fint. Ja det gjorde han! Så visst, det är jobbigt ibland, men också helt underbart! Eftersom det betyder att han bryr sig om precis allt som rör sig i ditt liv! Allt. Han kände till församlingen i Efesos fantastiska arbete. Förmodligen så var det den mest inflytelserika församlingen i slutet av 60-talet. De lade ner ett stort engagemang och de hade en enorm uthållighet. Att vara kristen i Efesos var förenat med lidande, att forma en gemenskap med annorlunda värderingar där de svaga och misslyckade lyfts fram var inte något enkelt, men de hade stått fasta i tron och uthärdat mycket i Guds namn och aldrig gett upp. På samma sätt känner han till all tid och tänkande som du lägger ner för andra människor, deras problem, och deras drömmar. Han känner din uthållighet för hans namns skull. Allt av tid och engagemang du lägger ner i kyrkans verksamhet, allt du får stå ut med under en dag i skolan eller på jobbet för att du tror på Jesus. Du har kanske många gånger känt som att du bara vill ge upp när en hel värld talar om att det vore enklast så, men du har kämpat vidare gång efter gång. Jesus känner det. Jesus vet om allt du har och går igenom och han berömmer dig så som han berömde församlingen i Efesos. Jesus kände till hur de slog vakt om den rätta läran och kunde avslöja falska apostlar och andra villoläror. De svalde inte allt utan prövade det nya. De lyssnade, prövade andarna, tänkte, bad, samtalade med varandra och läste skrifterna. Stora förebilder för oss alla! De hatade Nikolaiternas gärningar står det, precis som Jesus själv. Nikolaiterna var en gnostisk influerad rörelse. Som betonade ett motsatsförhållande mellan det kroppsliga och det andliga. Då det kroppsliga ansågs ha ett lägre värde, ja rentav ont. De lärde att man måste missbruka köttet.

5 Förmodligen så innebar det att man hade en väldigt liberal inställning till sexualitet. Alltså, de menade att det gick bra att tro på Gud samtidigt som man fritt och hur som helst levde ut sina sexuella drifter. En lära som går helt emot Guds värderingar när han istället talar om att hela vi har ett värde av Guld och vi kan därför inte hantera oss själva eller någon annan som vi vore av något annat värde! Men frågan är om församlingens iver att bekämpa dessa irrläror fått kärleken att kallna. Det verkar som att omsorgen om läran blivit väsentligare än människorna. det har jag emot dig, att du har övergett din första kärlek, säger Jesus. Den första kärleken. Vad är det för något? Jag tänker på den första kärleken mellan min fru Lisa och mig. Som innehöll ganska så mycket nervositet i början. Jag försökte göra allt som man trodde skulle få henne att stanna. Jag klädde alltid upp mig, duschade, rakade mig och tänkte alltid till en eller två gånger extra innan jag sa något, för att inte hon skulle komma på andra (eller bättre) tankar. Är det dä som menas med den första kärleken. Eller är det den här känslan som man hade som nykristen som flera här troligtvis kan känna igen sig i. Det här brinnande, det entusiastiska, det frimodiga, det enkla i att vara kristen. Kanske att just de känslorna kan höra ihop många gånger med den kärleken som Jesus talar om men jag tror inte riktigt det är det som Jesus menar och inte heller den här romantiska, nervösa och ibland nästan kravfyllda kärleken som man känner när man precis blir kär i någon utan i så fall det motsatta. Den kravlösa kärleken. När man inte känner att man behöver nå upp till massa saker för att den andra ska älska en. Den kärleken då jag kan lukta svett, då jag inte alltid behöver vara nyrakad och ha de rätta formuleringarna i allt jag säger, men är precis lika mycket älskad för det. Då börjar vi närma oss det Jesus menar även om kärleken ifrån honom inte går att jämföra med något annat. Grunden i den första kärleken som Jesus talar om är detta tror jag 1 Joh.4:10. Kärleken består inte i att vi har älskat Gud utan i att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder. Motivationen bakom församlingen i Efesos duktiga arbete var inte längre att Jesus älskade dem och att de älskade Jesus tillbaka. Det står inte vad deras motiv var, kanske gjorde de allt av tradition eller så kanske det var så att de försökte förtjäna Guds kärlek, kanske försökte de vara duktiga inför varandra. Beroendet av Kristus var i alla fall inte lika längre lika starkt som det en gång hade varit.

6 Verksamheten och uthålligheten fortsatte, men Jesus var inte som förr själva livsnerven i deras liv och i deras församlingsgemenskap. Hur är det i ditt liv? Är du beroende av Jesus? Finns livsnerven där? Eller är han bara en del precis som alla andra delar i livet? Är vi som församling beroende av Jesus? Eller är han bara en del av alla andra delar av vår verksamhet? Jag vet att det här är väldigt vassa frågor, som kan göra ont, inte minst om du faktisk vågar ta dem till ditt eget hjärta. Men vi behöver ställa dem! För jag tror att vi som enskilda personer och som församling många gånger övergett vår första kärlek. Kärleken i att Gud har älskat oss först och sänt sin son till försoning för våra synder. Vi har då och då förlorat denna kärlek och tror att det räckt med våra gärningar. Våra prestationer, vår egen bild av Gud, vårt egna liv, vår fina verksamhet och vår fina kyrka. Men inget av detta kan rädda dig eller någon annan! Utan det är endast Jesus Kristus som har nycklarna i sin hand. Det är han som kan göra oss fria! Våra liv, vår verksamhet i kyrkan kan inte pågå oberoende av Gud! Behovet av hans kärlek i centrum är livsavgörande!! Den första kärleken som handlar om att det inte är vårt försök att älska Gud, genom goda gärningar, försöka vara duktiga kristna eller någonting liknande. Den första kärleken är hans kärlek till oss innan vi ens visste vem han var. Och när vi upplever den kärleken och börjar älska tillbaka, kommer våra motiv att bli rätta. Dessutom tröttnar vi inte så lätt, eftersom vår utgångspunkt inte är i vad vi kan göra, utan vad Jesus har gjort för oss. Dessutom, när man lever i den första kärleken, lever man mitt i stormens öga, mitt i det liv där Gud vill ha en! Tänk därför på varifrån du har fallit och omvänd dig och gör dina första gärningar. säger Jesus. Jesus vill aldrig lämna det som det är om det inte är bra. Han kallar dig alltid tillbaka och ber dig tänka och begrunda situationen. Var har du ditt beroende? Är Guds kärlek till dig grunden för ditt liv? Omvänd dig, ta beslut om förändring, just nu under den här Gudstjänsten och överlåt dig på nytt till Gud. Och gör samma gärningar som förr. Låt uppdraget som du och församlingen utför på olika sätt vara ett resultat av omvändelsen, ett gensvar på Guds kärlek. Inte tvärtom! Att du gör massa saker för att Gud ska älska dig. Annars om du inte omvänder dig skall jag komma över dig och flytta din ljusstake ifrån dess plats. Alltså, det är inte självklart att en kyrka eller kristen församling skall bestå. I början av 200-talet skrev biskop Ignatius att det fanns en församling i Efesos, men när vi kommer till medeltiden finns det inte ett spår av någon kristen kyrka i staden. Så kan det bli även på andra ställen. Hur är det i vårt eget land?

7 Håller ljusstaken på att flyttas? Hur är det i vår församling? Hur är det i ditt liv? Finns livet ifrån Gud där, eller är det bara verksamhet? Låt oss ta emot och lyssna på varningen ifrån Jesus själv men inte minst om vägen som leder oss ur krisen. Omvändelsen till den första kärleken. Tron på att du redan är en Guldklimp! Att du inte behöver försöka bli något som du redan är! Jesus inbjuder dig också till ett rikt framtidslöfte slutet av brevet. Löftet om att detta inte är allt. Han ger oss ett löfte om att få äta ifrån livets träd i Guds paradis. Livet i den första kärleken, livet tillsammans med Jesus sträcker sig bortom döden in i ett framtida paradis. Allt det härliga som vi här i församlingen upplever och kan få uppleva sträcker sig bortom döden! Detta är den kristna trons innersta nerv! Gemenskapen med och beroendet av Jesus. Det här är något som aldrig får gå förlorat hörni och det är i denna vila, i den första kärleken du och jag får leva som kristna. Amen!

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf En av de saker som jag inte tycker om att göra, det är att gå på kalas. Vilket säkert gör mig till en väldigt udda figur för dig om jag inte redan var det.

Läs mer

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 1/5 11 sön e Trefaldighet Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus

Läs mer

Din första kärlek. Värnamo 2006-01-08. Kort inledning och bakgrund

Din första kärlek. Värnamo 2006-01-08. Kort inledning och bakgrund Din första kärlek Kort inledning och bakgrund Värnamo 2006-01-08 I början av Uppenbarelseboken, kap 2-3, hittar vi sju brev från Jesus Kristus, förmedlade genom Johannes till sju församlingar i Mindre

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

I väntan på Livets krona

I väntan på Livets krona I väntan på Livets krona Brevet till Smyrna. Upp.2:8 11 Av: Johannes Djerf Hur kommer det sig att just jag måste genomlida detta? Har du tänkt så någon gång? Jag tror på Gud och jag försöker göra rätt

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus

Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus Av Christer Åberg Mormon-kyrkan är en mycket farlig villolära som för dig bort från Jesus och rakt ner till helvetet! Joseph Smith startade Mormonerna runt

Läs mer

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är.

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är. NYTT MÅL Fil. 1:12-14 Hamnar man i fängelse är det säkert lätt att ge upp. Ibland räcker det med att man känner sig som att man är i ett fängelse för att man skall ge upp. För Paulus var det bara ännu

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: Sök mitt 697 Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Varför tror du att de flesta människor inte känner Gud personligen?

Varför tror du att de flesta människor inte känner Gud personligen? En Personlig Gud 1 Gu T de Jo Gu D de Jo 1Gud älskar dig och Han skapade dig för att du skall lära känna honom personligen Gud älskar dig Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön 691 Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer

En levande församling

En levande församling PINGST VÄSTERÅS En levande församling Och Herren skall alltid leda dig; han skall mätta dig mitt i ödemarken och ge styrka åt benen i din kropp. Du skall vara lik en vattenrik trädgård och likna ett källsprång,

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 17 sön e Trefaldighet Guds kärlek till oss Psalmer: 18, Ps 111, 242, 28, 157, L211 Texter: Pred 12:1-7, 1 Joh 4:13-21, Matt 6:19-24 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Läs mer

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 1 Tunadalskyrkan 130804 Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 Den helige Ande skickar överraskande budbärare Ja så löd rubriken på ett blogginlägg som jag råkade hitta på internet. En man med en sjukdom som ibland

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var.

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var. NYTT HJÄRTA Fil. 1:3-11 Sammanfattning av predikan 31 januari. När Bibeln talar om hjärtat är det oftast inte det fysiska hjärtat som menas utan det handlar om vårt innersta vår personlighet, våra känslor.

Läs mer

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2):

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2): TAL vid sommarfest i Pörtom kyrka 9.8.2008 Bön Om sakramenten och vi kristna Käre himmelske Fader. Vi tackar dig för att du har sänt oss Jesus Kristus. Vi tackar dig för frälsningen genom hans blod. Öppna

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36 Det är en härlig tid vi är mitt inne i just nu. Allt lever och utvecklas och nu om någonsin kan vi se hur Guds ande ger liv i skapelsen. Samme Ande som skapar liv i naturen föder också de andligt döda

Läs mer

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10)

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Detta häfte vill hjälpa Dig att lära känna Gud personligen, erfara ett liv av sann kärlek, förlåtande livsstil och trofasta

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat K J S King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat www.nyatestamentet.nu Kapitel 1 1 Det som var från begynnelsen, som vi har hört, som vi har sett

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Skapad för att Tillbe

Skapad för att Tillbe Skapad för att Tillbe Av: Johannes Djerf I onsdags så startade vi upp församlingens bibelskola. Vilket jag tycker är mycket spännande och jag hoppas även ni deltagare som var med kände det och med en förväntan

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Avskiljning av missionär

Avskiljning av missionär Avskiljning av missionär Anvisningar I Kyrkokonferensens samlade gemenskap av församlingar avskiljs kvinnor och män till särskilda tjänster. Det kan gälla redan ordinerade medarbetare som diakoner och

Läs mer

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen Kärlek nu och för alltid Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 4 Helt älskad älska helt 5 1. Helt älskad älska helt / Synen 5 2. Smaken / Hörseln 7 3. Känseln / Lukten 9 Fördjupningsruta:

Läs mer

En resa på livets kanal

En resa på livets kanal En resa på livets kanal (Friluftsgudstjänst i hamnen) Av: Johannes Djerf Det här är ju en dag som för många handlar om vatten och båtar, vilket jag tycker är väldigt härligt. Men jag ska ändå börja med

Läs mer

UPPSTÅNDELSEN & LIVET

UPPSTÅNDELSEN & LIVET UPPSTÅNDELSEN & LIVET JESUS SADE: JAG ÄR UPPSTÅNDELSEN OCH LIVET. DEN SOM TROR PÅ MIG SKALL LEVA OM HAN ÄN DÖR, OCH VAR OCH EN SOM LEVER OCH TROR PÅ MIG SKALL ALDRIG NÅGONSIN DÖ. TROR DU DETTA? JOH. 11:25-26

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, låt tron, hoppet och kärleken växa i oss, så att vi älskar dina bud och uppnår vad du lovat oss. Genom din Son...

Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, låt tron, hoppet och kärleken växa i oss, så att vi älskar dina bud och uppnår vad du lovat oss. Genom din Son... 1381 30 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 105:3-4) Gläd er av hjärtat, ni som söker Herren. Fråga efter Herren och hans makt, sök hans ansikte ständigt. Inledning Liksom tullindrivaren

Läs mer

21 e trefaldighet. Psalmer ur reformationshäftet: 18, 1, 20, 24, 19 Texter: 5 Mos 24:17-22, Jak 2:1-8, Luk 6:27-36

21 e trefaldighet. Psalmer ur reformationshäftet: 18, 1, 20, 24, 19 Texter: 5 Mos 24:17-22, Jak 2:1-8, Luk 6:27-36 1/5 21 e trefaldighet Dagens bön: Käre Fader, påminn oss om vårt ansvar i samhället och världen. Ge oss vilja och förmåga att verka för bröd och arbete åt alla, för rättvisa, frihet och fred. I Jesu namn.

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har Illustration: En ung munk fick för första gången i ansvar att hålla i morgonandakten.

Läs mer

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Jag har märkt att vi kristna ibland glömmer hur fantastiskt det är att känna Jesus. Vi blir

Läs mer

Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet.

Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet. Allt ljus på nåden 140907 Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet. Vid ett tillfälle för ett par år sedan kändes det som att mitt hjärta nästan stannade. Jag blev rädd. Jag

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Eva Andreas Tunadalskyrkan 160904 Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Matt 28:16-20 Under hösten kommer de flesta av mina predikningar att ha ett gemensamt tema, och varje predikan

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 181125 Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren Paulus uppmanar gång på gång i sitt brev till Filipperna att de ska vara glada: Gläd er. Ibland kan man känna att det är så mycket som

Läs mer

Den himmelska överblicken

Den himmelska överblicken Den himmelska överblicken Fil.1:12 30 Av: Johannes Djerf Vilka konsekvenser får tron på Jesus som Guds son i mitt liv? Det började vi med förra söndagen att svara och sätta ord på. Då vi bl.a. genom filipperbrevets

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer

hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA

hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA 1:a Johannesbrevet skrevs till / av: 1. till den kristna församlingen (en eller flera). Mycket personlig ton: Kära barn 2. Jesus lärjunge Johannes

Läs mer

Guds Ande påverkar allt!

Guds Ande påverkar allt! Guds Ande påverkar allt! Av: Johannes Djerf I fredags kväll så var jag inbjuden till Rydaholm och tonårsgruppen i kyrkan där för att tala om relationer och sex. Och jag förstår om ni undrar om det var

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik och vigselparet börjar sitt intåg. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Filipperbrevet 3:7-11 7 Men allt det som förr var en vinst för mig räknar jag nu som förlust för Kristi skull. 8 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit

Läs mer

22 söndagen under året år A

22 söndagen under året år A 1215 22 söndagen under året år A Ingångsantifon (Ps 86:3, 5) Var mig nådig, o Herre, ty hela dagen ropar jag till dig. Du, o Herre, är god och förlåtande och stor i nåd mot alla som åkallar dig. Inledning

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10

Tunadalskyrkan e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10 1 Tunadalskyrkan 160612 3 e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10 Ett brev kan se ut på många sätt, skrivet i ett automatiskt dataprogram med tryckt adress; i ett brunt eller orange kuvert från

Läs mer

Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan vara rädda för motiverat eller omotiverat.

Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan vara rädda för motiverat eller omotiverat. Predikotext: Luk 12:4-7 Uttrycket Var inte rädd återkommer ofta i bibeln. I lite olika former hela 365 gånger dvs ett för varje dag året runt! Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan

Läs mer

Ska Jesus verkligen komma tillbaka?

Ska Jesus verkligen komma tillbaka? Ska Jesus verkligen komma tillbaka? Jesus sa det, Matt 24:29-31 Strax efter de dagarnas nöd ska solen förmörkas och månen inte längre ge sitt sken. Stjärnorna ska falla från himlen, och himlens makter

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Jag har den stora förmånen att under vissa morgnar under dagens första timmar få titta på barnkanalen på tv med min äldsta dotter. Det

Läs mer

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 19Dina döda skall få liv igen, deras kroppar skall uppstå. Vakna och jubla, ni som vilar i mullen! Ty din dagg är en ljusets dagg, du låter den falla över

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna 1 Apostlagärningarna Vad hände med lärjungarna och de första kristna efter att Jesus hade lämnat jorden? Hur spreds budskapet? Vilka utmaningar mötte

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs.

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs. DET FINNS MER... + + VEM ÄR GUD? Mycket i den här världen är oerhört vackert och storslaget. Se bara på en soluppgång eller solnedgång, en klar stjärnhimmel, ett mäktigt vattenfall eller en liten blomma

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år B

Sjätte Påsksöndagen - år B 651 Sjätte Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning Vi är omslutna

Läs mer

8 söndagen under året år A

8 söndagen under året år A 933 8 söndagen under året år A Ingängsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning I början av denna heliga

Läs mer

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla Dagens bön: Gud vår Frälsare, du som genom Kristus har försonat världen med dig själv, fyll våra hjärtan med din kärlek så att vi följer honom och frälsta

Läs mer

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22)

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) 1559 2 november - Alla Själars Dag år B Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) Liksom Jesus har dött och uppstått, så skall också Gud genom Jesus föra till sig de avlidna tillsammans med honom. Och

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

30 söndagen 'under året' är A

30 söndagen 'under året' är A 1369 30 söndagen 'under året' är A Ingångsantifon (jfr Ps 105:3-4) Gläd er av hjärtat, ni som söker Herren. Fråga efter Herren och hans makt, sök hans ansikte ständigt. Inledning Under Kyrkans första tid

Läs mer

Ditt livs viktigaste investering

Ditt livs viktigaste investering Ditt livs viktigaste investering En handledning Du investerar i dig själv dagligen: utbildning, relationer, karriär. Men har du någon gång reflekterat över värdet av att investera i den andliga aspekten

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf Under de senaste söndagarna i vinter så har jag pratat om Anden. Vi har talat om längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga på vår kristna

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Tunadalskyrkan Tema Lärjungaskap del 5 Kärleken 1 Kor 12:31 1 Kor 13:13

Tunadalskyrkan Tema Lärjungaskap del 5 Kärleken 1 Kor 12:31 1 Kor 13:13 1 Tunadalskyrkan 161016 Tema Lärjungaskap del 5 Kärleken 1 Kor 12:31 1 Kor 13:13 Vad är kärlek? Enligt uppslagsverket wikipedia på internet kan man ge följande definition: Kärlek är ett spektrum av känslor

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

Tunadalskyrkan, påskdagen Mark 16:1-14

Tunadalskyrkan, påskdagen Mark 16:1-14 1 Tunadalskyrkan, påskdagen 2013 03 31 Mark 16:1-14 Man brukar ibland säga att någonting är början till slutet, men i allt som händer runt påsken skulle jag vilja vända på det och säga; det är slutet till

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26 FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014 Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. Klag 3:26 Hur läser man Bibeln? Under olika bibelsamtal uppstår då och då frågan om hur man läser

Läs mer

En djupare bild av Gud

En djupare bild av Gud En djupare bild av Gud Av:Johannes Djerf - The Sounds Living in America Detta är en riktigt go låt med en klockren refräng som säger att vi lever inte i amerika, men vi är inte ledsna. När låten kom för

Läs mer

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR?

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 1 VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Självförtroendet är människans inre bild av sig själv. Man är sådan som man tror sig vara. Självförtroendet är alltså ingen fysisk storhet

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker.

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker. Dopet i vatten Inledning Det är viktigt att läsa Bibeln och lära sig vad Gud vill säga till sitt folk. Jag tror på att noggrant studera Skriften så att man vet exakt vad Gud har för oss. Han säger att

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp.

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. Markus 16 (16:1-8) Jesus uppstår ur graven 1 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. 2 Mycket tidigt på första dagen

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

Andra Påsksöndagen - år C Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag Ingångsantifon Inledning

Andra Påsksöndagen - år C Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag Ingångsantifon Inledning 579 Andra Påsksöndagen - år C Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag Ingångsantifon (1 Pet 2:2) Som nyfödda barn skall ni längta efter den rena, andliga mjölken, för att växa genom den och bli räddade.

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 181007 Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er Ett brev ska ju egentligen läsas i sin helhet, inte hackas sönder som det blir när man tar upp det i olika delar. För det är ju

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

Lidandets befriare. Av: Johannes Djerf

Lidandets befriare. Av: Johannes Djerf Lidandets befriare Av: Johannes Djerf Under vår kvällsgudsjänst som vi hade här i Törestorp sist så predikade jag utifrån ett bibelstudium som jag senare skulle ha på vårt UV-läger. Och jag tänkte även

Läs mer