Beslut Sida 1 (10) Handling 12 Finansmarknadskammaren Ärende EB Vice chefsåklagare Jan Tibbling Handläggare 913-6

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut Sida 1 (10) Handling 12 Finansmarknadskammaren Ärende EB Vice chefsåklagare Jan Tibbling Handläggare 913-6"

Transkript

1 Beslut Sida 1 (10) Handling 12 Finansmarknadskammaren Ange dessa uppgifter vid kontakt med myndigheten Beslut att lägga ned förundersökning Bakgrund Anmälan rubricerad Anmälan om ekonomiska brott perioden januari december 2016 daterad den 20 december 2016 registrerades som mottagen den 27 december Den 28 december 2016 registrerades brottsmisstanken otillbörlig marknadspåverkan enligt 8 1 st. 1 meningen lagen (2005:377) om straff för brott mot marknadsmissbruk vid handel med finansiella instrument för tiden 1 januari till 20 december 2016 i Sverige. Anmälningarna Huvudanmälan är på 46 sidor och innehåller påståenden om otillbörlig marknadspåverkan genom bl a samordnad handel samt spoofing och tidpunkter för när dessa skulle ha begåtts med utpekande av fem utländska företag (nedan Gruppen ) men utan att ange vad som närmare konstituerar misstankarna mot att Gruppen skulle gjort sig skyldig till anmälda brott. Den 17 januari 2017 inleddes förundersökning eftersom anledning att anta brott bedömdes föreligga men inte mot några skäligen misstänkta. Sammanfattningsvis innefattar huvudanmälan, såvitt den får förstås, påstående om olika slags otillbörlig marknadspåverkan vid flera tillfällen under perioden 17 oktober 2016 till och med den 22 december 2016 i Fingerprint-aktien (FPC) som är noterad på Nasdaq i Stockholm. Det är endast dessa anmälda brott som har utretts. Den ursprungligt registrerade brottstiden 1 januari 2016 till och med den 20 december 2016 har dock inte ändrats. Utredningen anonyma konton, åtgärder och inriktning Från mars 2014 kan börsmedlemmarna på Nasdaq handla med dold identitet dvs. använda det Anonyma kontot. Skälet till det är att större börsmedlemmar tidigare valde att låta andra att handla genom deras uppkoppling och identitet s.k. sponsored access. Detta försvårade marknadsövervakningen. Möjligheten att handla anonymt gäller dock enbart själva transaktionstillfället. Börsmedlemmarnas marknadsandelar publiceras veckovis och det är möjligt att Postadress Gatuadress Telefon E-post Box STOCKHOLM Hantverkargatan Telefax registrator.stockholm@ekobrottsmyndigheten.se Webbsida

2 Beslut Sida 2 (10) i efterhand inhämta underlag över vilka som handlat en viss dag. Nämnas bör att handeln inte är anonym för marknadsplatsen; dess marknadsövervakning ser löpande vilka börsmedlemmar och depåer som handlar. Det bör också noteras att marknadsplatsen inte anmält samordnad handel vid något av de tillfällen som framgår av denna anmälan. Följande underlag har inhämtats: - Eventslistor från Nasdaq i FPC för aktuella datum som angetts i anmälan. - Uppgift om vilka order som synts som Anonyma kontot gentemot marknaden. - Eventlistor från Nasdaq avseende slutcallen 26, 27 oktober, 16, 28 november, 19 och 22 dec Uppgift om vilka hävstångsprodukter som varit utställda på NGM och Nasdaq per datumen 17, 26 och 28 oktober 2016 samt 1-3 november I de fall där Anonyma kontot (ANO) angetts som motpart har granskningen koncentrerats till de order/avslut som gjorts av de börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen kontrollerar eller använder för att begå anmäld otillbörlig marknadspåverkan. Analysen av detta material var klart den 24 februari Anmälaren kallades i samband därmed till ett förhör i syfte att klargöra vissa delar av anmälan. Anmälaren kunde dock inte komma på förhör förrän den 2 juni Vid det tillfället valde anmälaren att ta tillbaka anmälan eftersom han inte längre ansåg att brott skulle kunna styrkas. A) Samordnad handel Handeln den 16 november 2016 ANO köper stora poster av Nordnet (NON) kl ANO och NON byter sedan sida kl Aktierna som tidigare köptes av ANO från NON säljes tillbaka till NON i slutcallen. Dessa aktier vräks ut vid stängning i syfte att påverka kursen negativt. Vad som framgår av utredningen:

3 Beslut Sida 3 (10) Den 16 oktober anges enligt anmälan. Det är en söndag. Av texten i anmälan framgår dock att det är den 16 november som avses. Kl säljer NON drygt aktier till ANO. Av de aktier som köps av ANO under den tid har mindre än 40 % köpts av börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen använder. Kontroll har skett av vilka Nordnetdepåer som sålt aktierna. Det är fråga om många depåer. Inga depåer har stuckit ut nämnvärt dvs. sålt några större mängder. KL köper NON ca aktier av ANO. Av dessa säljs drygt 30 % av börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen använder. I slutcallen säljs aktier av ANO till NON. Ingen av dessa aktier säljs av börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen använder. Senaste avslutspris före stängningscallen var 80,10 och stängningspriset blev 80,20, dvs en förändring med +0,12%. Handeln den 17 oktober 2016 Avanza (AVA) säljer aktier under en 10-minutersperiod efter öppningen ( ). ANO köper nästan hela posten. Uppenbart exempel på internhandel, dvs att flytta aktier inom gruppen. Vad som framgår av utredningen: Kl säljer AVA totalt ca aktier av dem köps av ANO. Av de aktierna som köps av ANO står de börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen använder för drygt 72 %. Kontroll har skett av vilka Avanzadepåer som sålt till dessa börsmedlemmar. Det är fråga om många depåer som sålt. Inga depåer har stuckit ut nämnvärt. Handeln den 26 oktober 2016 Sammanfattning av anmäld brottsmisstanke, såsom den uppfattas: Kl. 09:00-09:50 säljer ANO aktier till AVA (misstänkt internhandel). Vad som framgår av utredningen:

4 Beslut Sida 4 (10) Kl säljer ANO totalt ca aktier till AVA. Av de aktierna som säljs av ANO står de börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen använder för drygt 32 %. Kontroll har skett av vilka Avanzadepåer som köpt dessa 32 %. Det är fråga om många depåer som köpt. Inga depåer har stuckit ut nämnvärt. Handeln den 28 oktober 2016 Sammanfattning av anmäld brottsmisstanke, såvitt den får förstås: Kl. 09: köper AVA större delen av det ANO säljer. Efter 2 timmar blir ANO köpare och AVA säljare med mindre volymer. Tillika internhandel som utförs via Direct Market Access. Kl köper AVA totalt ca aktier av ANO. Av de aktierna som säljs av ANO står de börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen använder för ca 58 %. Kontroll har skett av vilka Avanzadepåer som köpt dessa aktier. En depå sticker ut med köp av drygt av de aktierna (motsvarande ca 38%). Denna handel är redan föremål för en annan utredning på Ekobrottsmyndigheten rörande otillbörlig marknadspåverkan. Handeln den 1 november 2016 ANO och AVA internhandlar mellan kl ANO är säljare och AVA köpare. Kl säljer ANO totalt ca aktier till AVA. Av de ca aktierna som säljs av ANO står de börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen använder för ca 55 %. Kontroll har skett av vilka Avanzadepåer som köpt dessa aktier. Det är fråga om många depåer som köpt. Inga depåer har stuckit ut nämnvärt.

5 Beslut Sida 5 (10) Handeln den 2 november 2016 NON säljer och ANO och AVA köper synkroniserat under 2 timmar (mellan kl enligt till anmälan bifogad bild). Kl säljer NON totalt ca aktier till AVA och ANO (ca 42 % respektive 58 %). Av de som köps av ANO står de börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen använder för ca 44 %. Kontroll har skett av vilka Nordnetdepåer som sålt de ca aktierna. Det är fråga om många depåer som har sålt. Inga depåer har stuckit ut nämnvärt. Handeln den 3 november 2016 Påstådd internhandel mellan kl där AVA säljer till ANO. Kl säljer AVA totalt ca aktier till ANO. Av de aktierna står de börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen använder för ca 53 % (uppdelat på tre börsmedlemmar). Kontroll har skett av vilka Avanzadepåer som sålt de aktier som köpts av de börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen använder. Det är fråga om många depåer som säljer. Bedömning avseende misstankarna om otillbörlig marknadspåverkan genom samordnad handel Den som vid handel på värdepappersmarknaden förfar på ett sätt som är ägnat att otillbörligt påverka bl. a marknadspriset för finansiella instrument kan göra sig skyldig till otillbörlig marknadspåverkan. Ett sätt att otillbörligt påverka marknadspriset kan vara att två eller flera kommer överens att handla med varandra över marknaden, i syfte att ge sken av att priset eller omsättningen i värdepappret är högre eller lägre än vad som egentligen är fallet samordnad handel.

6 Beslut Sida 6 (10) För att det ska bli fråga om internhandel måste Anonyma kontrolleras/domineras av Gruppen liksom de som Anonyma handlar med dvs. Avanzadepåerna och Nordnetdepåerna. Av utredningen framgår att Anonyma består av flera aktörer än de börsmedlemmar som anmälaren hävdar används av Gruppen. De börsmedlemmar som Gruppen uppges använda utgörs av tre större internationella banker. Den omständigheten att de tre bankernas sammanlagda handel inte vid något av de anmälda tillfällena utgör mer än 72 % av Anonymas handel talar inte för att de varit delaktiga i internhandel. Därtill kommer att det inte finns anledning att anta att all ifrågavarande handel, som genomförts av de tre bankerna, skett på uppdrag av den utpekade Gruppen. Det är ett stort antal Avanza- och Nordnetdepåer som varit involverade i den ifrågasatta handeln. Vad gäller Avanza har det vid endast ett tillfälle förekommit att en depå stått för större andel av det som köps eller säljs av de tre bankerna. I det fallet är personen bakom depån föremål för en annan utredning. Det finns inget som tyder på att det vid någon av tillfällena skulle vara fråga om samordnad handel. Det finns inte längre skäl att fullfölja förundersökningen. Det saknas numera anledning att anta att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats. B) Spoofing dvs orderläggning av fantomorder som makuleras innan avslut Generellt om brottsmisstanken: Syfte att manipulera priset genom att påverka övriga marknadsdeltagare med falska volymorder. Mest frekvent vid börsens öppnings- och slutcall. Som det får förstås läggs dessa order av eller på uppdrag av Gruppen Handeln den 26 oktober 2016 Falska volymorder i slutcallen. Av anmälan framgår att det man avser är säljorder om sammanlagt aktier på 82 kr.

7 Beslut Sida 7 (10) Ca av de totalt ca aktier som ligger på säljsidan på 82 kr är en order lagd av depå hos Nordnet. Denna handel är redan föremål för en annan utredning rörande samma brottsmisstanke. Bedömning: Misstanken utreds i ett annat ärende. Handeln den 28 november aktier (kurs 79,65) samt aktier (kurs 79,70) läggs ut till försäljning. 14 % av totala dagsvolymen läggs upp på säljsidan i slutcallen. Detta görs i syfte att avskräcka köpare och därmed pressa kursen. I slutcallen läggs säljordrar på kurs 79,65 på totalt aktier. På priset 79,70 läggs inga säljordrar alls in. Volymerna stämmer därmed inte med vad som angetts i anmälan. Av bilden i bilagan ser det ut som orderdjupet visas kl och inte i stängningscallen. Sista avslutspris före stängningscallen var 78,65 och stängningspriset blev 78,70, dvs en förändring med +0,06%. Bedömning: Efter utredning saknas numera anledning att anta att brott begåtts. Handeln den 27 oktober 2016 Sammanfattning av anmäld brottsmisstanke, såsom den får förstås: Anmälaren har bifogat en rörlig bildserie som belyser fulspelet i slutcallen. Jag har tolkat det som att de utpekade Gruppen genom de börsmedlemmar de påstås kontrollera har lagt falska volymorder i syfte att påverka priset på aktuell aktie. I slutcallen läggs köpordrar om totalt ca aktier, ca (ca 22 %) av dem är lagda av de börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen använder.

8 Beslut Sida 8 (10) Motsvarande läggs säljordrar på totalt ca aktier varav ca (ca 25 %) är lagda av de börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen använder. Endast ca av dessa är lagda på en prisnivå, resterande är till Market Price. Ca 5,5% av säljordrarna är lagda av de börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen använder på ett sätt som är med och påverkar priset. Sista avslutspris före stängningscallen var 84,15 och stängningspriset blev 84,10, dvs en förändring med -0,06%. Handeln den 19 och 22 december 2016 Sammanfattning av anmäld brottsmisstanke, som den får förstås: Anmälaren har bifogat en rörlig bildserie som belyser fulspelet i slutcallen. Jag har tolkat det som att de utpekade Gruppen genom de börsmedlemmar de påstås kontrollera har lagt falska volymorder i syfte att påverka priset på aktuell aktie. Vad som framgått av utredningen avseende 19 dec: I slutcallen läggs köpordrar om totalt ca aktier. Ca av dem är lagda av de börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen använder (dvs ca 62 %) av alla köpordrar i slutcallen. Motsvarande läggs säljordrar på totalt ca aktier varav ca är lagda av de börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen kontrollerar. Efter avdrag för aktier som är lagda till Market Price så står de börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen kontrollerar för ca 48 % av säljordrarna i slutcallen. Senast avslutspris före stängningscallen var 62,45 och stängningspriset blev 62,40, dvs en förändring med -0,08 %. Vad som framgått av utredningen avseende 22 dec: I slutcallen läggs köpordrar om totalt ca aktier. Ca av dem är lagda av de börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen använder, dvs ca 40 % av alla köpordrar i slutcallen. Motsvarande läggs säljordrar på totalt ca aktier varav ca är lagda av de börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen kontrollerar (efter avdrag för ca aktier som är lagda till MP). Totalt står de börsmedlemmar som anmälaren angett att Gruppen använder för ca 31 % säljordrarna i slutcallen.

9 Beslut Sida 9 (10) Senast avslutspris före stängningscallen var 66,10 och stängningspriset blev 66,30 dvs en förändring med +0,3 %. Samlad bedömning avseende misstankarna om otillbörlig marknadspåverkan genom spoofing avseende handeln den 27 oktober, 19 och 22 december 2016 Av utredningen framgår att Anonyma består av flera aktörer än de börsmedlemmar som anmälaren hävdar används av Gruppen. De börsmedlemmar som Gruppen uppges använda utgörs av tre större internationella banker. Utredningen ger inget stöd för ett antagande att all ifrågavarande handel, som genomförts av de tre bankerna, samordnats av den utpekade Gruppen eller på annat sätt tillsammans och i samförstånd. Det anmälda syftet, att påverka priset, har inte heller uppnåtts. Det finns inte längre skäl att fullfölja förundersökningen. Det saknas numera anledning att anta att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats. C) Internhandel med syfte att knocka egna utställda warranter genom att manipulera FPC B nedåt Handeln den 28 oktober 2016 Sammanfattning av anmäld brottsmisstanke som den får förstås: Samordnad handel mellan kl (av Gruppen ) med ovan angivet syfte. Utredningen har inriktats på att se hur priset förändrats under den period påstådd internhandeln skulle ha förekommit dvs kl Öppningskurs den dagen var 83,30. Avslut kl var till priset 85,60. Stängningskurs 85,75. Handeln den 27 oktober 2016 Avser handel i slutcallen.

10 Beslut Sida 10 (10) Senaste avslut innan stängningscallen var på 84,15. Stängningspris 84,10 dvs ett prisfall på 0,06 %. Samlad bedömning avseende misstankarna om otillbörlig marknadspåverkan genom samordnad handel med syfte att knocka egna warranter genom sänka priset på aktuell aktie: Som anförts ovan a) och b) stödjer inte utredningen misstanken om samordnad handel. I allt fall kan konstateras att priset på aktuell aktie inte påverkats genom påstått förfarande. Det finns inte längre skäl att fullfölja förundersökningen. Det saknas numera anledning att anta att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats. Övriga påståenden i anmälningen Anmälaren har även gjort gällande att regelverket avseende marknadsmissbruk är felaktigt. Eftersom det inte utgör påstående om brott har de inte föranlett någon åtgärd.

Ärendenummer 405A-4604-05 Sida 1. Åklagarkammaren i Halmstad Vice Chefsåklagare Margareta Bong BESLUT 2006-02-10

Ärendenummer 405A-4604-05 Sida 1. Åklagarkammaren i Halmstad Vice Chefsåklagare Margareta Bong BESLUT 2006-02-10 Åklagarkammaren i Halmstad Vice Chefsåklagare Margareta Bong BESLUT 2006-02-10 Ärendenummer 405A-4604-05 Sida 1 MISSTÄNKT Kastellet HVB BROTT Vållande till annans död -2005-05-18 Anmälan K33150-05,405A05003712

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om straff för marknadsmissbruk vid handel med finansiella instrument; SFS 2005:377 Utkom från trycket den 13 juni 2005 utfärdad den 2 juni 2005. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om straff för marknadsmissbruk på värdepappersmarknaden; SFS 2016:1307 Utkom från trycket den 28 december 2016 utfärdad den 20 december 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR PEPINS MARKET

Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR PEPINS MARKET Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR PEPINS MARKET Fastställda mars 2019 1. Inledning Pepins Market är primärt en lista för handel i bolag som finansierats via Pepins Group AB s plattform för crowdfunding

Läs mer

T./. riksåklagaren angående otillbörlig marknadspåverkan

T./. riksåklagaren angående otillbörlig marknadspåverkan SVARSSKRIVELSE Sida 1 (6) Ert datum Er beteckning Chefsåklagaren Lars Persson 2009-03-31 B 2937-08 Rotel 09 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM T./. riksåklagaren angående otillbörlig marknadspåverkan

Läs mer

Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Värdepappersenheten Stockholm

Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Värdepappersenheten Stockholm Skriftliga synpunkter Datum Sida under hand efter referensgruppsmöte 15 november 2011 2011-11-29 1 (6) Chefsjurist Lena Lindgren Schelin Ert dnr Vårt dnr Underhandsremiss Rätts- och utvecklingsenheten

Läs mer

SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT :40

SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT :40 1 SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT 2017-12-19 2017:40 SwedSec Licensiering AB Licenshavaren BESLUT Disciplinnämnden meddelar licenshavaren en erinran. SKÄL Bakgrund Licenshavaren är anställd som rådgivare

Läs mer

RB./. riksåklagaren angående otillbörlig marknadspåverkan

RB./. riksåklagaren angående otillbörlig marknadspåverkan SVARSSKRIVELSE Sida 1 (9) Ert datum Er beteckning Chefsåklagaren Lars Persson 2012-05-02 B 4918-11 Rotel 36 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM RB./. riksåklagaren angående otillbörlig marknadspåverkan

Läs mer

Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR PEPINS MARKET

Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR PEPINS MARKET Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR PEPINS MARKET Fastställda mars 2019 1. Inledning Pepins Market är primärt en lista för handel i bolag som finansierats via Pepins Group AB s plattform för crowdfunding

Läs mer

Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR. ALTERNATIVA LISTAN Samt för vissa bolag på Interna Listan

Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR. ALTERNATIVA LISTAN Samt för vissa bolag på Interna Listan Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR ALTERNATIVA LISTAN Samt för vissa bolag på Interna Listan Fastställda i oktober 2016 1. Inledning Detta dokument beskriver hur handeln på Alternativa Listan (Alternativa)

Läs mer

Köpa och sälja aktier m.m.

Köpa och sälja aktier m.m. Köpa och sälja aktier m.m. För att handla med aktier eller andra börshandlade värdepapper måste du ha en depå hos Skandiabanken. (Om du inte har någon depå kan du enkelt öppna en genom att klicka på Depåer

Läs mer

Preliminärt förslag börs- och clearingföreskrift

Preliminärt förslag börs- och clearingföreskrift Preliminärt förslag börs- och clearingföreskrift Kapitel X Inregistrering 1 Med överlåtbara värdepapper menas i denna föreskrift överlåtbara värdepapper enligt 1 kap 4 2 a och 2 b lag (2007:XX) om värdepappersmarknaden.

Läs mer

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om pris i marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklarens prissättning i marknadsföringen av tre förmedlingsobjekt

Läs mer

Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR PEPINS MARKET

Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR PEPINS MARKET Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR PEPINS MARKET Fastställda i oktober 2016 1. Inledning Pepins Market är en lista för handel i bolag som finansierats via Pepins Group AB s plattform för crowdfunding.

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2014-04-11 BESLUT T Intressenter AB Att: Anders Blomkvist FI Dnr 14-414 Box 3035 Delgivning nr 2 750 03 Uppsala Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46

Läs mer

Ingen av parterna har begärt muntlig förhandling. Disciplinnämnden har tagit del av handlingarna i ärendet.

Ingen av parterna har begärt muntlig förhandling. Disciplinnämnden har tagit del av handlingarna i ärendet. 1 DISCIPLINNÄMNDEN VID BESLUT 2009-04-06 NASDAQ OMX STOCKHOLM 2009:2 NASDAQ OMX Stockholm AB Kaupthing Bank Sverige AB Magnus Lundquist Kaupthing Bank Sverige AB är deltagare i handeln vid NASDAQ OMX Stockholm

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2016-01-14 B E S L U T Via Pigmentum AB FI Dnr 15-11396 Att. Johan Cervin Delgivning nr 2 Skeppsbron 2, Malmö börshus 211 10 Malmö Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2015-07- 29 B E S L U T Trig Social Media AB FI Dnr 15-4921 Verkställande direktören Peter Kristoffersson Delgivning nr 2 Box 1268 131 28 Nacka Strand Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2015-03-27 BESLUT Oppenheimer Funds, Inc. c/o advokat Magnus Pauli FI Dnr 14-14726 Advokatfirman Vinge KB Delgivning nr 2 Box 11025 404 21 Göteborg Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom otillbörlig marknadspåverkan, grovt brott

Överklagande av hovrättsdom otillbörlig marknadspåverkan, grovt brott ÖVERKLAGANDE Sida 1 (6) Rättsavdelningen Datum Dnr 2018-03-20 ÅM 2018/1744 Chefsåklagaren Lars Persson Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av hovrättsdom otillbörlig

Läs mer

Handelsregler för Alternativa aktiemarknaden

Handelsregler för Alternativa aktiemarknaden 1 Handelsregler för Alternativa aktiemarknaden 1. Inledning Detta dokument beskriver hur handeln på Alternativa aktiemarknaden (Alternativa) fungerar. Först definieras ett antal viktiga begrepp. Därefter

Läs mer

Överträdelse av reglerna i lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden

Överträdelse av reglerna i lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden 2014-02-17 BESLUT Riksförbundet Bostadsrätterna FI Dnr 13-11935 Sverige Ekonomisk förening Delgivning nr 2 c/o advokaten Annika Andersson Advokatfirman Lindahl KB Box 1065 101 39 Stockholm Finansinspektionen

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om pris i marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklarens prissättning i marknadsföringen har utgjort ett så

Läs mer

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om pris i marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklarens prissättning i marknadsföringen av en fastighet har

Läs mer

S./. riksåklagaren angående otillbörlig marknadspåverkan

S./. riksåklagaren angående otillbörlig marknadspåverkan SVARSSKRIVELSE Sida 1 (13) Ert datum Er beteckning Chefsåklagaren Lars Persson 2010-05-11 B 5612-09 Rotel 14 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM S./. riksåklagaren angående otillbörlig marknadspåverkan

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2015-09-01 B E S L U T Swedbank Robur Fonder AB Att. Tomas Hedberg FI Dnr 15-10434 105 34 STOCKHOLM Delgivning nr 2 Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument Finansinspektionen

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2014-07-21 BESLUT Carnegie Fonder AB FI Dnr 14-8288 Verkställande direktören Hans Hedström Delgivning nr 2 Box 7828 103 97 Stockholm Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3]

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (), fråga om pris i marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklarens prissättning i marknadsföringen har utgjort ett så kallat

Läs mer

DISCIPLINNÄMNDENS AVGÖRANDE

DISCIPLINNÄMNDENS AVGÖRANDE Disciplinnämnden Beslut 2012:1 vid Nordic Growth Market NGM AB 2012-09-10 Styrelsen för Nordic Growth Market NGM AB Fråga om Panaxia AB brutit mot punkt 4.1.1 (generalklausulen) i NGM-börsens Börsregler

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2016-12-13 B E S L U T Arpeggio AB FI Dnr 16-9125 Box 7802 Delgivning nr 2 111 38 Stockholm Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BÄSTA UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER

RIKTLINJER FÖR BÄSTA UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER Wictor Family Office AB RIKTLINJER FÖR BÄSTA UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER Version 3 Dessa riktlinjer har fastställts av styrelsen för Wictor

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2012-02-29 B E S L U T Jeeves Information Systems AB FI Dnr 11-12520 att. Bengt-Åke Älgevik Delgivning nr 2 Box 1042 101 38 STOCKHOLM Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2015-03-04 BESLUT North Investment Group AB FI Dnr 14-15736 Advokaterna Peter Sarkia och Hans Schedin Delgivning nr 2 MAQS Advokatbyrå Box 7009 103 86 Stockholm Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103

Läs mer

Allmänna villkor för handel med finansiella instrument hos SPP Spar AB

Allmänna villkor för handel med finansiella instrument hos SPP Spar AB Allmänna villkor för handel med finansiella instrument hos SPP Spar AB Allmänna villkor för handel med finansiella instrument hos SPP Spar AB... 3 1. Uppdrag... 3 2. Riktlinjer för mottagande och vidarebefordran

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2015-07-28 B E S L U T Stockwik Förvaltning AB FI Dnr 14-11752 Box 2860 187 28 Täby Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden Publicerad den 13 december 2018 Utfärdad den 6 december 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om pris i marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklarens prissättning i marknadsföringen har utgjort ett så

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om pris i marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklarens prissättning i marknadsföringen har utgjort ett så

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2015-12-03 B E S L U T QQM Fund Management AB FI Dnr 15-9737 c/o Bodil Stein Delgivning nr 2 G Grönberg Advokatbyrå Box 7418 103 91 Stockholm Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 maj 2007 Ö 959-07 KLAGANDE LOK Ombud och offentlig försvarare: Advokat P-ON MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

1 ALLMÄNT 2 UTFÖRANDE AV ORDER. 2.1 Varning

1 ALLMÄNT 2 UTFÖRANDE AV ORDER. 2.1 Varning Bilaga 2 Riktlinjer för bästa resultat vid orderhantering Eminova Fondkommission AB ( Bolaget ) har mot bakgrund av bestämmelserna i 9 kap. 31-38 lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden samt artiklarna

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2015-02-26 BESLUT Fingerprint Cards AB FI Dnr 14-14352 Verkställande direktören Jörgen Lantto Delgivning nr 2 Box 2412 403 16 Göteborg Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (18) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 november 2013 B 4918-11 KLAGANDE RB Ombud: Advokat HS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Otillbörlig marknadspåverkan

Läs mer

REMIT och Transparensförordningen vilka krav kan vi vänta oss? Swedish Energy Days 2015

REMIT och Transparensförordningen vilka krav kan vi vänta oss? Swedish Energy Days 2015 REMIT och Transparensförordningen vilka krav kan vi vänta oss? Swedish Energy Days 2015 Dagens innehåll Transparensförordningen och REMIT i korthet Syfte och genomförande Krav på marknadsaktörer och andra

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2013-10-14 BESLUT Haldex Aktiebolag (publ) FI Dnr 13-8324 Verkställande direktören Bo Annvik Delgivning nr 2 Box 507 261 24 Landskrona Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2017-06-27 B E S L U T FI Dnr 16-19738 Delgivning nr 2 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Särskild

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2017-02-22 B E S L U T FI Dnr 16-809 Delgivning nr 2 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Särskild

Läs mer

Yttrande över betänkandet Marknadsmissbruk (SOU 2004:69)

Yttrande över betänkandet Marknadsmissbruk (SOU 2004:69) EKOBROTTSMYNDIGHETEN Yttrande Sida 1 (5) Chefsjurist Roland Andersson 2004-10-19 Ert 900 2004/0302 Er beteckning 2004-07-07 Fi2004/3176 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2013-08-28 B E S L U T Feelgood Svenska AB Verkställande direktören Joachim Morath FI Dnr 13-5066 Box 5254 Delgivning nr 2 102 46 Stockholm Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 april 2019 Ö 4417-17 PARTER Sökande MS Ombud och offentlig försvarare: Advokat AR Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

DELBESLUT Datum

DELBESLUT Datum DELBESLUT Datum 2017-10- 12 Dnr 9568-17-3.2 Aktbilaga IFRÅGASATT BROTT MOT BESTÄMMELSERNA OM ATT UTSE OCH ANMÄLA UTGIVARE FÖR RADIOPROGRAM; NU FRÅGA OM ATT INLEDA FÖRUNDERSÖKNING M.M. Justitiekanslerns

Läs mer

Sanktionsavgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Sanktionsavgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2017-06-08 B E S L U T Första AP-fonden Verkställande direktören Box 162 94 103 25 STOCKHOLM FI Dnr 16-19038 Delgivning nr 2 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2014-08-27 BESLUT Handelsbanken Fonder AB FI Dnr 14-5055 Verkställande direktören Javiera Ragnartz Delgivning nr 2 Blasieholmstorg 12 106 70 STOCKHOLM Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - grundläggande åtgärder. Prövning av om fastighetsmäklaren har fullgjort sin skyldighet att genomföra

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om pris i marknadsföring och budgivning. Prövning av om fastighetsmäklarens prissättning i marknadsföringen har

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 25 februari 2013 Ö 5674-12 Framställning om utlämning till Schweiz av MC Offentlig försvarare: Advokat SF YTTRANDE Det föreligger hinder

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om pris i marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklarens prissättning i marknadsföringen har utgjort ett så

Läs mer

SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT :41

SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT :41 1 SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT 2018-11-08 2018:41 SwedSec Licensiering AB Licenshavaren BESLUT Disciplinnämnden meddelar licenshavaren en varning. SKÄL Bakgrund Licenshavaren var vid tiden för de aktuella

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:17) om verksamhet på marknadsplatser;

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2012-02-15 B E S L U T Verdere S.á.r.l. FI Dnr 11-9679 c/o advokaten Wilhelm Lüning Delgivning nr 2 Advokatfirman Cederquist KB Box 1670 111 96 STOCKHOLM Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2014-04-03 BESLUT Vostok Nafta Investment Ltd FI Dnr 14-1308 c/o Vostok Nafta Sverige AB Delgivning nr 2 Hovslagargatan 5 111 48 Stockholm Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Visselblåsarfunktion. Information och regler

Visselblåsarfunktion. Information och regler Visselblåsarfunktion Information och regler INNEHÅLL INLEDNING... 3 SYFTE... 3 VAD KAN ANMÄLAS?... 3 VEM KAN ANMÄLA?... 4 HUR GÖRS EN ANMÄLAN?... 4 HUR ANMÄLS ANDRA ÄRENDEN?... 4 RAPPORTERINGSVERKTYGET...

Läs mer

Frågeformulär VD- & Styrelseansvarsförsäkring

Frågeformulär VD- & Styrelseansvarsförsäkring Frågeformulär VD- & Styrelseansvarsförsäkring Information Benämningen Företaget i detta formulär är den juridiska personen som söker försäkring (tillika försäkringstagaren). Benämningen försäkrade är de

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om pris i marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklarens prissättning i marknadsföringen av en fastighet har

Läs mer

SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT 2008-12-18 2008:5. SwedSec AB

SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT 2008-12-18 2008:5. SwedSec AB 1 SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT 2008-12-18 2008:5 SwedSec AB Licenshavaren Licenshavaren, är anställd som mäklare till ett av SwedSecs anslutna institut. Han ansökte hos SwedSec om licens den 23 november

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2015-04-29 BESLUT Castellum AB FI Dnr 14-14423 Verkställande direktören Henrik Saxborn Delgivning nr 2 Kaserntorget 5 403 14 GÖTEBORG Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2012-07-30 B E S L U T Intrum Justitia AB FI Dnr 12-6459 105 24 Stockholm Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

REMIUM NORDIC AB POLICY -

REMIUM NORDIC AB POLICY - REMIUM NORDIC AB POLICY - FÖR BÄSTA UTFÖRANDE (BEST-X), SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER 1 1. Inledning Detta dokument ("Riktlinjerna") beskriver de tillvägagångssätt som Remium Nordic AB ("Remium")

Läs mer

Insiderlagstiftningen

Insiderlagstiftningen Insiderlagstiftningen 1 2 Regelverk EG-direktiv Marknadsmissbruksdirektivet Lag om straff för marknadsmissbruk vid handel med finansiella instrument Lagen om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2014-07-10 BESLUT Opcon Aktiebolag FI Dnr 14-6294 Verkställande direktören Rolf Hasselström Delgivning nr 2 Box 15085 104 65 Stockholm Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2011-09-08 BESLUT Triaxis Trust AG FI Dnr 11-608 Gutenbergstrasse 10 P.O. Box 8027 CH-8027 Zürich Switzerland Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Effektiv bekämpning av marknadsmissbruk

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Effektiv bekämpning av marknadsmissbruk 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-09-27 Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Anita Saldén Enérus och Svante O. Johansson. Effektiv bekämpning av marknadsmissbruk

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2014-06-03 BESLUT Readsoft AB FI Dnr 13-13847 Att: Verkställande direktören Per Åkerberg Delgivning nr 2 Södra kyrkogatan 4 252 23 Helsingborg Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2009-09-22 BESLUT Nolato AB FI Dnr 09-3220 Finansinspektionen Box 66 P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm 260 93 Torekov Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom insiderbrott

Överklagande av hovrättsdom insiderbrott ÖVERKLAGANDE Sida 1 (9) Rättsavdelningen 2011-01-17 ÅM 2011/0129 Chefsåklagaren Lars Persson Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av hovrättsdom insiderbrott

Läs mer

Handling Västerorts åklagarkammare i Stockholm Ärende AM Kammaråklagare Jennie Nordin Handläggare 102E-32

Handling Västerorts åklagarkammare i Stockholm Ärende AM Kammaråklagare Jennie Nordin Handläggare 102E-32 Beslut Sida 1 (5) Åklagarområde Stockholm AM 53012-15 (5000-K195009-16) Bakgrund Förundersökningen Förundersökning avseende vållande till kroppsskada, grovt brott, har bedrivits med anledning av en operation

Läs mer

Överskottsinformation från hemlig rumsavlyssning

Överskottsinformation från hemlig rumsavlyssning Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2014-06-18 Dnr 82-2013 Överskottsinformation från hemlig rumsavlyssning 1 SAMMANFATTNING Syftet med Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens granskning

Läs mer

Riktlinjer för bästa utförande, placering och förmedling av order

Riktlinjer för bästa utförande, placering och förmedling av order Denna riktlinje är beslutad av styrelsen den 2019-04-16. Inledning Strandberg Kapitalförvaltning AB (Bolaget) bedriver verksamhet bland annat genom att tillhandahålla utförande av order, förmedling av

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-11-30 B E S L U T A FI Dnr 16-8795 Delgivning nr 2 Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Särskild

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft.

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om budgivning. Prövning av om en fastighetsmäklare har haft skyldighet att meddela en spekulant om att en annan

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2013-04-16 B E S L U T Corem Property Group AB FI Dnr 12-9564 Att. Verkställande direktören Eva Landén (tidigare dnr 12-7253) Box 56085 Delgivning nr 2 102 17 Stockholm Finansinspektionen Box 7821 SE-103

Läs mer

Riktlinjer för bästa utförande av order

Riktlinjer för bästa utförande av order Riktlinjer för bästa utförande av order ANTAGNA AV STYRELSEN FÖR COELI WEALTH MANAGEMENT AB VID STYRELSEMÖTE DEN 12 FEBRUARI 2019 TILLÄMPLIGA FRÅN DEN 13 FEBRUARI 2019 1 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Riktlinjernas

Läs mer

Remissyttrande över departementspromemorian Behandling av personuppgifter i polisens brottsbekämpande verksamhet (Ds 2007:43)

Remissyttrande över departementspromemorian Behandling av personuppgifter i polisens brottsbekämpande verksamhet (Ds 2007:43) Yttrande Sida 1 (5) Rättsenheten Bitr. chefsjuristen Katarina Holmberg Ert Er beteckning Telefon 08-762 00 22 2007-11-28 Ju2007/9805/PO Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över departementspromemorian

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 10/2013

Föreskrifter och anvisningar 10/2013 Föreskrifter och anvisningar 10/2013 Skyldighet att anmäla marknadsmissbruk Dnr FIVA 11/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2013-09-04 BESLUT Bellander et al AB FI Dnr 13-8322 Lill-Jans plan 5 Delgivning nr 2 114 25 Stockholm Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8

Läs mer

Finansinspektionens beslut

Finansinspektionens beslut 2007-08-23 BESLUT Borse Dubai Limited FI Dnr 07-7095 Finansinspektionen c/o Linklaters Advokatbyrå AB Box 7833 103 98 STOCKHOLM Finansinspektionens beslut Finansinspektionen skriver av ärendet om Borse

Läs mer

Tillägg 2014:1 till Grundprospekt avseende emissionsprogram för utfärdande av warranter, turbowarranter och certifikat

Tillägg 2014:1 till Grundprospekt avseende emissionsprogram för utfärdande av warranter, turbowarranter och certifikat E. J:or Capital AB Tillägg 2014:1 till Grundprospekt avseende emissionsprogram för utfärdande av warranter, turbowarranter och certifikat Detta dokument ( Tilläggsprospektet ) utgör ett tillägg till E.

Läs mer

Beslutet har inte vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet har inte vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om pris i marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklarens prissättning i marknadsföringen har utgjort ett så

Läs mer

1.2. Den handel med emissionsinsatser som arrangeras av Nordea ska ske enligt nedanstående regler.

1.2. Den handel med emissionsinsatser som arrangeras av Nordea ska ske enligt nedanstående regler. Handelsregler för handel med emissionsinsatser i Lantmännen (fastställda 2015-12-16) 1. Inledning 1.1. Lantmännen ek för ( Lantmännen ), org. nr. 769605-2856, har emitterat emissionsinsatser till sina

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om pris i marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklarens prissättning i marknadsföringen har utgjort ett så

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2014-10-01 BESLUT Axfood AB FI Dnr 14-11581 Verkställande direktören Anders Strålman Delgivning nr 2 107 69 Stockholm Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00

Läs mer

Datum. Anmälan mot Polismyndigheten i Västra Götaland och chefsjuristen där för domstolstrots m.m.

Datum. Anmälan mot Polismyndigheten i Västra Götaland och chefsjuristen där för domstolstrots m.m. BESLUT Datum Dnr Sid -JO- 2012-03- 685-2012 1(5) Justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axberger Anmälan mot Polismyndigheten i Västra Götaland och chefsjuristen där för domstolstrots m.m. Bakgrund Anmälan I

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om pris i marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklarens prissättning i marknadsföringen har utgjort ett så

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - dokumentation och bevarande och mäklarens agerande. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt

Läs mer

Brott mot djurskyddslagen. Tillsynsrapport

Brott mot djurskyddslagen. Tillsynsrapport Brott mot djurskyddslagen Tillsynsrapport Tillsynsrapport 2016:3 Utvecklingscentrum Malmö December 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund och syfte... 3 3 Arbetets bedrivande... 4 3.1

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2017-03-30 B E S L U T FI Dnr 16-14715 Delgivning nr 2 Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Särskild

Läs mer

E. Öhman J:or Fonder AB

E. Öhman J:or Fonder AB E. Öhman J:or Fonder AB Godkänd av Styrelsen Dokumentnamn 2013-08-29 Instruktion för utförande av order och placering av order hos tredje part m.m. Upprättad av Dokumentnummer Version Compliancefunktionen

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om förtroende för mäklaren. Prövning av om fastighetsmäklaren har åtagit sig ett uppdrag som har varit ägnat att

Läs mer

Anmälningspolicy för misstänkta EU-bedrägerier

Anmälningspolicy för misstänkta EU-bedrägerier Anmälningspolicy för misstänkta EU-bedrägerier SEFI-rådets anmälningspolicy Februari 2011 Datum Sida 2011-02-17 1 (3) Ert datum Dnr Anmälningspolicy för misstänkta EU-bedrägerier Bakgrund Regeringen har

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (12) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 januari 2013 B 380-11 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART S B Ombud och offentlig försvarare: Advokat R B SAKEN

Läs mer