FÖLJDERNA AV EN OLYCKA KAN BEGRÄNSAS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖLJDERNA AV EN OLYCKA KAN BEGRÄNSAS"

Transkript

1 LEKTION 3: FÖLJDERNA AV EN OLYCKA KAN BEGRÄNSAS BESKRIVNING AV LEKTIONEN OCH INSTRUKTIONER Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: , Kopieringsbegränsning: Det är tillåtet att kopiera och dela ut detta elektroniska studiematerial för undervisningsändamål. Ändrande eller användande av verket i kommersiellt syfte är ovillkorligen förbjuden.

2 FÖRE LEKTIONEN TILLBEHÖR: För lektionen behövs fungerande internetförbindelse och tavla eller Smart Board. På lektionen tittar man på fotografier och filmer på Internet. För dia 2 6 behövs en släckningsfilt. För dia 7 behövs ett värmeljus och en glasburk. Före lektionen bekantar sig läraren med Mål och förhandsuppfattningar. Där finns angivet vad som är meningen att lära sig under lektionen. Läraren kan också i elevens bok läsa texten Följderna av en olycka kan begränsas. Det finns 21 dian som hör till lektionen. Det finns undervisningstips för varje dia och de beskrivs senare i instruktionen. LEKTIONENS GÅNG ARBETANDE MED BOKEN: I början av lektionen läser eleverna texten i boken på egen hand. Allra helst ska de bekanta sig med texten hemma innan lektionen. Under NOUHÄTÄ!-kampanjen är det ett bra tillfälle att lära ungdomarna färdigheter i förstahandssläckning och repetera första hjälpen-färdigheterna. Lektionen innehåller saker som lärararen kan be om hjälp av det lokala räddningsverket eller brandkåren för att ordna Nou Hätä! -lektionen. Finns det möjlighet till det kan en professionell komma och instruera eleverna i användning av förstahandssläckare och första hjälpen. Diorna är avsedda för lärarna som genomför lektionen själv. De är lämpliga som tilläggsmaterial fastän det skulle ordnas praktisk övning för eleverna. DIA 1: Kartläggning av elevernas förhandsuppfattningar om ämnet. Läraren behandlar frågorna på dian en i taget. Som grund för diskussionen kan man använda diskussionstipsen som finns på blanketten Mål och förhandsuppfattningar. Eleverna kan även själv ställa frågor. Om ni vill kan ni skriva sakerna som kommer upp på tavlan. 1. FÖRSTAHANDSSLÄCKNING DIA 2 6: Se på bilder av olika förstahandssläckningsredskap: handbrandsläckare, släckningsfilt, pytsspruta, snabbrandpost och brandhink. Läraren har med sig en släckningsfilt till lektionen. När alla dior har setts läser läraren högt släckningsfiltens bruksanvisning och låter släckningsfilten cirkulera i klassen. Läraren tar filten ur påsen och visar för klassen, med hjälp av bruksanvisningen, hur släckningsfilten används för fettbrand i en kastrull. Ifall det inte finns en släckningsfilt kan man som modell använda tyg av samma typ. Framhäv då för eleverna att för släckning ska man använda endast en riktig släckningsfilt, inte hemmets textilier. Släckningsfilten läggs lugnt runt det brinnande föremålet.

3 Om släckningsfilten kastas på branden får elden mera syre och blir kraftigare. Avslutningsvis får alla som vill prova att använda släckningsfilt. Släckningsfiltens bruksanvisning: 1. Ta släckningsfilten ur påsen. 2. Vänd släckningsfilten så att den skyddar händerna. 3. Närma dig det brinnande objektet t.ex. en kastrull så att du ser objektet och skyddar ansiktet med filten. 4. Lägg filten tätt runt kastrullen. 5. Stäng av spisplattan. 6. Stäng av spisfläkten. 7. Flytta kastrullen till en kall platta för att svalna. 8. Ring 112 och berätta vad som hänt. Ta inte bort släckningsfilten eftersom fettbranden kan antändas på nytt. Släckningsfilten kan tas bort först när temperaturen i fettet har sjunkit under antändningstemperaturen. 9. Ta bort filten i omvänd ordning och skydda dig själv i händelse av att branden antänds på nytt. Framhäv att en fettbrand inte får släckas med vatten. DIA 7: Läraren har med sig ett värmeljus och en glasburk till lektionen. Läraren frågar eleverna om de kan gissa vad som händer då man lägger en glasburk upp och ner över ett brinnande ljus. (SVAR: ljuset slocknar.) Försök gissa hur länge det tar innan ljuset slocknar. Läraren tänder värmeljuset och placerar glasburken ovanpå det. Vi räknar hur länge det tar innan det slocknar. Eleverna får gissa tiderna och till slut klarnar det vem som gissade närmast. Vi konstaterar att elden behöver åtminstone syre för att brinna. Därför slocknar en brand med att kväva den. Det finns olika redskap för ändamålet som ljussläckare eller släckningsfilt. För större bränder behövs andra förstahandssläckningsredskap. DIA 8: Läraren visar bilden på en kastrull med fett som börjat brinna. Läraren frågar eleverna vad som händer om man försöker släcka brinnande fett med vatten. Vi konstaterar att en fettbrand slocknar med kastrullens lock eller släckningsfilten. Vatten får inte kastas på brinnande fett eftersom följderna kan vara livsfarliga. Titta på filmen om vad som händer ifall man gör så. DIA 9: Diskutera vilka förstahandssläckningsredskap ni skulle använda för att släcka: soffklädsel (handbrandsläckare, släckningsfilt, vatten, i nödfall även med en matta som inte är av plast!) teve (Först drar man sladden ur eluttaget och därefter tar man fram släckningsfilten eller en handbrandsläckare. Det går även med vatten om teven inte är ansluten till eluttaget. Vattnet kastas på teven. Det kan finnas spänning i den och därmed risk för en elstöt om man häller vattnet.) gardiner (Handbrandsläckare, vatten och kvävning om gardinen kan dras ner på marken.) ljus (Ett ljus släcks säkrast med ljussläckare.)

4 Det finns mycket lite tid att utföra förstahandssläckning och därför måste det göras snabbt. Ifall branden inte slocknar inom cirka 30 sekunder måste man avlägsna sig från byggnaden som vi lärde oss tidigare. Hjälp larmas först när man befinner sig på en säker plats utanför den brinnande byggnaden. 2. FÖRSTA HJÄLPEN DIA 10: Gå med hjälp av bildserien igenom hur man ska agera om man möter en människa som ligger på marken. Försök väcka personen genom att tilltala eller försiktigt skaka personen. Om personen är medvetslös ringer man ett nödsamtal. Läraren påminner om att det är nödcentraldejouren som därefter instruerar den som ringer och att man ska följa instruktionerna. Kontrollera, andas personen som är medvetslös. Öppna andningsvägarna genom att höja patientens hake uppåt och försiktigt böja huvudet bakåt. Se om bröstkorgen rör sig. Känn efter och lyssna om det strömmar ut luft från munnen och näsan. DIA 11: Patienten andas. Patienten måste vändas i framstupa sidoläge så att andningsvägarna hålls öppna. En person som ligger på rygg kan kvävas ifall tungan täpper till andningsvägarna. Det är även möjligt att hjälpa en som är tyngre än en själv eftersom det inte kräver krafter att vända patienten. Det görs så här: Lyft vänstra armen snett uppåt med handen uppåt och högra handen på bröstet. Böj upp det bakre knäet. Fatta tag i patientens axel och det böjda knäet och vänd patienten på sidan. Lägg handen under kinden med handryggen uppåt. Låt det övre benet vara rakt. Försäkra dig om att patienten andas och böj huvudet försiktigt bakåt. DIA 12: Patienten andas inte så vi påbörjar återupplivning. Återupplivning: Placera ena handen med handflatan mot bröstbenets mitt och andra handen ovanpå. Tryck 30 gånger med rak arm cirka 100 kompressioner i minuten så att bröstkorgen trycks inåt 4 5 cm. DIA 13: Påbörja inblåsning: Höj hakan uppåt, böj huvudet bakåt och kläm ihop näsan med tummen och pekfingret. Placera din mun på patientens mun, gör två lugna inblåsningar i lungorna. Iaktta att bröstkorgen rör sig. Om personen inte vaknar eller andas normalt efter två inblåsningar, fortsätt återupplivningen med rytmen 30 kompressioner, 2 inblåsningar. Fortsätt tills annan hjälp anländer till platsen eller tills dina krafter tar slut. Avbryt återupplivningen endast i det fall att personen återfår medvetandet. DIA 14: Vi övar att hjälpa en som är medvetslös. Läraren lägger på nytt fram instruktionerna som finns på dia 10. Eleverna delar in sig i tvåpersonersgrupper och övar att hjälpa en som är medvetslös. Den ena lägger sig på marken och leker medvetslös. Den andra försöker väcka denne. Läraren visar dia 11 och paren övar med hjälp av instruktionerna att vända en person i framstupa sidoläge. Efter det byter man uppgift sinsemellan i paret och upprepar övningen. Därefter visar läraren dia och paren övar turvis återupplivning med hjälp av instruktionerna.

5 3. ALLMÄN FAROSIGNAL DIA 15: Vi lyssnar på allmänna farosignalen och tittar på bilden som finns på dian. Den varnar människor som befinner sig utomhus om hotande omedelbar fara. Farosignalen betyder att man genast ska söka skydd inomhus och agera enligt de instruktioner som ges i radio eller teve. DIA 16: Vi lyssnar på ljudet för provsignalen. Larmanordningssystemet för varning av befolkningen upprätthålls för verkliga situationer, och systemets funktionalitet testas regelbundet med en provsignal. Diskutera om någon har hört provsignalen. Provsignalen är en oavbruten jämn ljudsignal som varar sju sekunder. Provsignalen förutsätter inga åtgärder av människorna. DIA 17: Vi lyssnar på ljudet för faran över signalen. Faran över signalen är en oavbruten jämn signal som varar en minut. Det betyder att den varning som gavs med allmänna farosignalen är över. DIA 18: Se filmen Mission Possible Farosignalen. I de följande diorna berättas om störningssituationer som inträffat i Finland. Titta på bilderna och läs texterna. Till exempel stormar och elavbrott har blivit vanligare och att vara förberedd mot sådana är en väsentlig del av räddningskunskaperna. När var och en hemma kan förbereda sig för störningssituationer blir även följderna lindrigare. När ni har behandlat dian kan ni diskutera om eleverna minns händelsen i fråga och vem som hjälper på egen ort ifall det uppstår liknande störningssituationer. Diskutera också om eleverna hemma har förberett sig för en motsvarande avvikande situation och om de har, på vilket sätt. Har man hemma en batteridriven radio, ficklampa och finns det tillräcklig med livsmedel i skåpet ifall vägarna inte är framkomliga p.g.a. en storm och om det inte går att ta sig till butiken? Har man kärl med lock hemma för att samla vatten i ifall vattendistributionen av en eller annan orsak avbryts? DIA 19: HÄNDELSE: Vattenkrisen i Nokia Vattenkrisen i Nokia fick sin början 28 november 2007 då man på Nokia stads avloppsreningsverk öppnade en ventil som förenade rent dricksvatten och avloppsvatten. Ventilen var öppen i två dagar och avloppsvattnet strömmade i fel riktning, alltså till vattenledningsnätet. Över liter avloppsvatten blandades med dricksvattnet. Till följd av olyckan insjuknade tusentals människor i magsjuka, och i proven som togs på dem hittades åtminstone salmonella och olika typer av virus och bakterier. När staden märkte felet började man informera invånarna, men till en början endast på stadens webbplats och i lokala medier. Information om saken delades ut till alla hem på området. Det delades ut flera långtradarlass flaskvatten till invånarna i staden i stället för vattenledningsvattnet. Onsdag 5 december gick även stadens huvudvattenledning sönder, vilket ytterligare förvärrade vattenkaoset i Nokia stad. Det söndriga röret fick fasta partiklar i rörelse som troligen var giftiga. På onsdagsmorgonen utökades begränsningen att använda vatten till hela stadens område och användning av kranvatten för att tvätta sig förbjöds också.

6 På torsdag 6.12 inledde staden vattendistribution ur cisternbilar med hjälp av FRK och Frivilliga räddningstjänsten. Rengöringen av rörsystemet påbörjades först cirka två veckor efter olyckan och man var tvungen att koka dricksvattnet. DIA 20: HÄNDELSE: Stormen annandag jul Stormen som härjade annandag jul år 2011 blev historia som en av de mest förödande vinterstormarna i Skandinavien. Redan på Norska havet mättes orkanstyrka, och när den anlände till Finland var stormen fortfarande väldigt kraftig. Medelvinden på sjöområdena var 28,5 m/s och 36 m/s i byarna och på landområdena uppmättes vindbyar på 30 m/s, vilket är väldigt ovanligt i vårt land. Meteorologiska institutet gav en sällsynt vindvarning på 30 m/s för Bottenhavet och för första gången den högsta vindvarningen för landområdena. Även myndighetsmeddelanden användes för första gången i samband med vinterstormen. Fram till kvällen annandag jul hade räddningsmyndigheterna fått över 5000 uppdrag. Cirka hushåll blev utan el i Finland, vilket nästan är ett rekord. Man uppskattade att cirka en miljon kubikmeter av trädbeståndet fälldes. Stormen annandag jul orsakade enorma skador. Montörer larmades från hela Finland för att reparera ledningar som skadats av den kraftiga vinden, omkullfallna träd och tung snö. På många ställen föll träden direkt på ellinjerna och det gick långsamt att ta bort träden. Som värst hade det på en hundrameters sträcka fallit 70 träd på en elledning. DIA 21: HÄNDELSE: Höstflödena i Österbotten Vattennivån i älvarna i Österbottens stiger vanligen på vårarna då snön börjar smälta. I oktober 2012 regnade det så kraftigt att vattennivån i älvarna steg och vattnet täckte ganska oväntat åkrar och vägar i Södra Österbotten och i Sydösterbotten. Det regnade så mycket att man blev tvungen att stänga av vägar och styra trafiken på omvägar. I oktober 2012 regnade det exceptionellt mycket i Södra Österbotten, Sydösterbotten och Satakunta. Räddningsverken i Österbotten hade under kvällen och natten cirka 40 skadebekämpningsuppdrag. Brandmännen jobbade dygnet runt för att pumpa vatten hur huskällare och säkra att det inte rann mer vatten i källarna. Man blev även tvungen att evakuera människor undan flödet. Invånarna transporterades i säkerhet med båt från hus som var omringade av vatten. Från bondgårdar blev man tvungen att evakuera djuren i säkerhet. Räddningsverket varnade för att strömningen runt husen på sina ställen var så kraftig att det kunde föra ett barn med sig. Det fanns också oro för att vägar skulle rasa. UPPGIFTER: Eleverna gör uppgift 3 att självständigt samla ett reservförråd hemma.

LEKTION 3: FÖLJDERNA AV EN OLYCKA KAN BEGRÄNSAS

LEKTION 3: FÖLJDERNA AV EN OLYCKA KAN BEGRÄNSAS LEKTION 3: FÖLJDERNA AV EN OLYCKA KAN BEGRÄNSAS Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det är tillåtet att kopiera

Läs mer

DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR

DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR LEKTION1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR MÅL OCH FÖRHANDSUPPFATTNINGAR Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det

Läs mer

BESKRIVNING AV LEKTIONEN OCH INSTRUKTIONER

BESKRIVNING AV LEKTIONEN OCH INSTRUKTIONER BESKRIVNING AV LEKTIONEN OCH INSTRUKTIONER Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det är tillåtet att kopiera och

Läs mer

I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE

I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE LEKTION 2: I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE BESKRIVNING AV LEKTIONEN OCH INSTRUKTIONER Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7,

Läs mer

LEKTION 2: I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE

LEKTION 2: I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE LEKTION 2: I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det är tillåtet att

Läs mer

Kan du hjälpa? Lär dig första hjälpen och hur du gör ditt hem till en trygg plats. En lättläst broschyr. Joonas Brandt

Kan du hjälpa? Lär dig första hjälpen och hur du gör ditt hem till en trygg plats. En lättläst broschyr. Joonas Brandt Kan du hjälpa? Lär dig första hjälpen och hur du gör ditt hem till en trygg plats. En lättläst broschyr. Joonas Brandt Det lönar sig att kunna ge första hjälpen! Det händer att vi är med om både små och

Läs mer

LEKTION 1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR

LEKTION 1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR LEKTION 1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det är tillåtet att kopiera och

Läs mer

DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR

DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR LEKTION 1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR BESKRIVNING AV LEKTIONEN OCH INSTRUKTIONER Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning:

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod:

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: FÖR EN TRYGG MORGONDAG BRANDSKYDD I HEMMET Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: Telefonnummer: NÖDNUMMER 112 Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. 1 Brandvarnare Montera en brandvarnare

Läs mer

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Fråga 1 (barn) Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och försöka att kväva elden. X. Ringa Räddningstjänsten. 2. Springa och hämta vatten och släcka branden. Fråga

Läs mer

HLR-D FÖR FÖRSTA HJÄLPEN-JOURHAVANDE/VUXEN,

HLR-D FÖR FÖRSTA HJÄLPEN-JOURHAVANDE/VUXEN, HLR-D FÖR FÖRSTA HJÄLPEN-JOURHAVANDE/VUXEN, två som hjälper Första hjälpen-jouren ska ha tillgång till defibrillator. Första hjälpen-jourhavande använder fickmask vid mun mot mun-metoden. Fickmasken ska

Läs mer

Säkerhet framför allt!

Säkerhet framför allt! Säkerhetsmeddelande Säkerhet framför allt! i Nystad hanterar farliga kemikalier. Företaget har utarbetat denna brochyr för att instruera invånarna i närområdet om hur de ska gå tillväga i en eventuell

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

Elbro Vad gör vi nu?

Elbro Vad gör vi nu? Elavbrott Vad gör vi nu? Historiens längsta elavbrott sid 1 Håll värmen med några enkla råd sid 3 Håll värmen med en egen kamin sid 4 Ljus i mörker sid 6 Tappa upp vatten sid 7 Mat utan el sid 8 Mat som

Läs mer

Rörelseträning. Mmm... vid överbelastning i käksystemet... ...Fria rörelser

Rörelseträning. Mmm... vid överbelastning i käksystemet... ...Fria rörelser Rörelseträning vid överbelastning i käksystemet... Mmm......Fria rörelser Andning - Avslappning Undvik vanor som kan belasta käksystemet Träningsprogram Andning - Avslappning Andning... Hur du andas påverkar

Läs mer

Att starta ett stannat hjärta.

Att starta ett stannat hjärta. Att starta ett stannat hjärta. När hjärtat slutar slå. Plötsligt hjärtstopp är inte en hjärtsjukdom. Faktum är att många av de cirka 10 000 svenskar som drabbas årligen, är till synes friska, aktiva människor

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker

Läs mer

Elbro Vad gör vi nu?

Elbro Vad gör vi nu? Elavbrott Vad gör vi nu? Historiens längsta elavbrott sid 1 Håll värmen med några enkla råd sid 3 Håll värmen med en egen kamin sid 4 Ljus i mörker sid 6 Tappa upp vatten sid 7 Mat utan el sid 8 Mat som

Läs mer

Självhjälpsmetoder vid överbelastning i käksystemet

Självhjälpsmetoder vid överbelastning i käksystemet Självhjälpsmetoder vid överbelastning i käksystemet Mmm... Andning - Avslappning Undvik vanor som kan belasta käksystemet Rörelseövningar Andning - Avslappning Hur du andas påverkar resten av kroppen...

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

Krisplan och krishantering. Djursholms Ridklubb 2017

Krisplan och krishantering. Djursholms Ridklubb 2017 Krisplan och krishantering Djursholms Ridklubb 2017 Exempel på kriser Olyckor i samband med tävlingsverksamhet Olyckor i samband med lektionsverksamhet Olyckor i samband med fritidsverksamhet Olyckor i

Läs mer

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att räddningstjänsten larmas. Småbränder och tillbud är säkerligen lika många. Vanliga

Läs mer

Barnfråga 1. Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Barnfråga 1. Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Barnfråga 1 Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och kväva elden X. Ringa Räddningstjänsten 2. Springa och hämta vatten och släcka branden Barnfråga 2 Nalle-Maja

Läs mer

Allmänt nödnummer 112

Allmänt nödnummer 112 Nykarleby stad Bildningsväsendet INNEHÅLL Brand och utrymning Olycksfall och sjukdomsattack Första hjälp Mobbning Hot och våld Risker Information för vikarier Tystnadsplikt Allmänt nödnummer 112 Läs Arbetarskydd

Läs mer

HEMFÖRRÅD. För en trygg morgondag. och andra tips för egen beredskap

HEMFÖRRÅD. För en trygg morgondag. och andra tips för egen beredskap HEMFÖRRÅD och andra tips för egen beredskap Hemförrådet är ett bra sätt att förbereda sig på vardagens störningssituationer. Har du funderat på vilka dagligvaror det skulle bli brist på, om du inte fick

Läs mer

INSTRUKTIONSMANUAL MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA INSTRUKTIONSMANUAL MA100ROS MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA

INSTRUKTIONSMANUAL MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA INSTRUKTIONSMANUAL MA100ROS MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA INSTRUKTIONSMANUAL MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA INSTRUKTIONSMANUAL MA100ROS MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA Struktur Kära kund, Vänligen läs noga igenom hela denna användarmanual innan du

Läs mer

HJÄLP ÅT MEDVETSLÖS SOM EJ ANDAS

HJÄLP ÅT MEDVETSLÖS SOM EJ ANDAS BK Kt.- ngen. U 112 (är personer >dstäude. HJÄLP ÅT MEDVETSLÖS SOM EJ ANDAS Det här avsnittet handlar om vad du ska göra när en olycka har inträffat och du ser att personen är medvetslös och inte andas.

Läs mer

Fråga 1. Vuxen. Barn. Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? Vad är det första du ska berätta när du

Fråga 1. Vuxen. Barn. Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? Vad är det första du ska berätta när du Fråga 1 Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? 1. 90 000 X. 112 2. 911 Vad är det första du ska berätta när du ringer SOS Alarm? 1. Hur gammal du är. X.

Läs mer

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med GYMBOLLEN Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Viktigt att tänka på innan träning Det är väldigt viktigt att du andas normalt

Läs mer

Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka

Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka 2011 Information om strålskydd vid kärnkraftsolycka Vad kan hända vid en olycka? Kärnkraftverken är byggda med system som ska skydda mot både tekniska och mänskliga fel. Men om en olycka ändå skulle inträffa

Läs mer

Temakväll - pausgympa

Temakväll - pausgympa Temakväll - pausgympa Pausgympa Ökad cirkulation/skakningar Spänn och andas in samtidigt som du spänner hela armen, andas ut och slappna av/skaka lätt på armen. Upprepa med andra armen och benen. Studsa

Läs mer

SJUKVÅRD. DET ÄR BÄTTRE ATT GÖRA NÅGOT ÄN INGET Alla kan du komma i en situation där den kan bli fråga om att rädda liv.

SJUKVÅRD. DET ÄR BÄTTRE ATT GÖRA NÅGOT ÄN INGET Alla kan du komma i en situation där den kan bli fråga om att rädda liv. SJUKVÅRD Kliv in och hjälp till DET ÄR BÄTTRE ATT GÖRA NÅGOT ÄN INGET Alla kan du komma i en situation där den kan bli fråga om att rädda liv. Att lära sig rädda liv är inte så svårt Varje år är det tusentals

Läs mer

Tack Kurt. Information hösten 2011. Brf Stormen. Innehåll

Tack Kurt. Information hösten 2011. Brf Stormen. Innehåll Tack Kurt Information hösten 2011 Innehåll Tack Kurt 2 Ny vicevärd 2 Entréer 3 Underhållsplan 3 Barnvagnsförråd 3 Föreningsstämma 4 Silverfiskar 4 Ny grill 4 Försiktighet inför julen 4 1 Tack Kurt Allt

Läs mer

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås.

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås. ANDNINGSÖVNINGAR Andningen är grundläggande i yogan. Det medvetna djupa andetaget är den röda tråden, den centrala komponenten, runt vilken de olika övningarna byggs upp.vi börjar detta pass med två andningstekniker.

Läs mer

EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN

EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN MOT EN TRYGG OCH SÄKER FRAMTID EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN 1 Ta dig ut ur en brinnande byggnad, men gå inte in i röken! En brand är alltid överraskande, och rummet börjar genast fyllas av rök som är

Läs mer

Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen

Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen BRANDSKYDDSPOLICY Bakgrund Ansvaret för att upprätta och arbeta efter en brandskyddsplan åligger sedan 2004 fastighetsägaren enligt Lag (2003:778). Syfte Denna brandskyddsplan

Läs mer

WUB5511 Elektrisk Värmefilt

WUB5511 Elektrisk Värmefilt WUB5511 Elektrisk Värmefilt Svensk Bruksanvisning Läs alltid först igenom bruksanvisningen och spara den för framtida hänvisningar Sid 2 VIKTIGA anvisningar! Spara för framtida bruk! VARNING: EJ avsedd

Läs mer

Lär dig rädda liv med naloxon

Lär dig rädda liv med naloxon Samtalsstöd för att informera om opioid-motgiftet naloxon Om samtalsstödet till dig som ska hålla i samtalet Det här samtalsstödet är för dig som i ditt arbete vill informera och utbilda om naloxon, oavsett

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Strömlös. Hjälp vid strömavbrott

Strömlös. Hjälp vid strömavbrott Strömlös Hjälp vid strömavbrott Om det blir strömavbrott El har blivit en given förutsättning för att vardagen ska fungera. Lyckligtvis finns el tillgängligt så gott som alltid. Faktum är att du som bor

Läs mer

Krisplan. Uppdaterat 2015-08-19. Syfte

Krisplan. Uppdaterat 2015-08-19. Syfte Krisplan Uppdaterat 2015-08-19 Syfte I samband med terminsstart välkomnar SHV traditionellt de nya studenterna med välkomstaktiviteter och det är den period som kanske involverar allra flest studenter

Läs mer

Ett första steg i att påminna dig om att andas optimalt är att lägga märke till hur du andas.

Ett första steg i att påminna dig om att andas optimalt är att lägga märke till hur du andas. Favoritmeditationer Här hittar några andningsövningar, två föremålsmeditationer och två visualiseringmeditationer. Prova dig fram till vilken den eller de som passar dig bäst. När du mediterar till dessa

Läs mer

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2 Information till boende Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. Närmare 100 personer dör i bostadsbränder varje år, många på grund av att säkerhetsutrustning saknas. I regel är det slarv som förorsakar

Läs mer

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Pausa dig Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Detta material är ett komplement till det webbaserade rörelsepausprogrammet och kan med fördel användas vid rörelsepaus i grupp eller som underlag för

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL Brand i gasolkök i fritidsbåt Svedåns hamn, Habo kommun 2010-06-27, Larmnummer 16.1004248.2 Svedåns hamn, Habo kommun. Räddningstjänsten Postadress: 551 89 Jönköping Besöksadress:

Läs mer

Säkerhet vid bad med barngrupp

Säkerhet vid bad med barngrupp Säkerhet vid bad med barngrupp Ta med till badet! Bada ofta och säkert Att bada är bra för barns utveckling. Det ger inte bara nyttig träning av kondition, motorik och sociala färdigheter, det är också

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Dammsugare Artikelnummer 9015-1151 (lila), 9015-1152 (grön)

B R U K S A N V I S N I N G. Dammsugare Artikelnummer 9015-1151 (lila), 9015-1152 (grön) B R U K S A N V I S N I N G Dammsugare Artikelnummer 9015-1151 (lila), 9015-1152 (grön) 1 Dammsugare Artikelnummer 9015-1151 (lila), 9015-1152 (grön) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER BRUKSANVISNING Läs bruksanvisningen

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL ARBETSUPPGIFTER UNDERVISNINGSMATERIAL 2: RESAN Berättelse del 1: Uppgift 1: Uppgift 2: Gruvarbetaren Rita ett hus som värms med geotermisk energi Soltornet med geotermisk energi Berättelse

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra först?

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra först? Fråga 1 (barn) Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra först? 1. Kasta sig omkull och försöka att kväva elden. X. Ringa Räddningstjänsten. 2. Springa och hämta vatten och släcka branden.

Läs mer

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns.

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns. Yoga hemma Att göra asanas regelbundet hemma är ett bra sätt att få ut mer av yogan. För att du lättare ska komma igång har jag skrivit ner en sekvens med asanas jag brukar göra på mina klasser och som

Läs mer

Hur man gör en laboration

Hur man gör en laboration Hur man gör en laboration Förberedelser Börja med att läsa igenom alla instruktioner noggrant först. Kontrollera så att ni verkligen har förstått vad det är ni ska göra. Plocka ihop det material som behövs

Läs mer

KURSBOK HJÄRT OCH LUNGRÄDDNING Vuxen

KURSBOK HJÄRT OCH LUNGRÄDDNING Vuxen KURSBOK HJÄRT OCH LUNGRÄDDNING Vuxen Lär dig livsviktig kunskap i din surfplatta, mobil eller dator Innehåll Förord... 3 Grunder i hjärt och lungräddning vuxna... 4 Larma 112... 5 Medvetandekontroll...

Läs mer

Händelser. 72 timmar som gör skillnad

Händelser. 72 timmar som gör skillnad Händelser 72 timmar som gör skillnad 72 timmar Målen med informationen är att ge dig... - ökad kunskap om främst kommunens krisberedskap. - stärkt förmåga att själv hantera konsekvenserna av en kris och

Läs mer

Självhjälpsmetoder vid överbelastning i käksystemet

Självhjälpsmetoder vid överbelastning i käksystemet Självhjälpsmetoder vid överbelastning i käksystemet Mmm... Andning - Avslappning Undvik vanor som kan belasta käksystemet Rörelseövningar Andning - Avslappning Hur du andas påverkar resten av kroppen...

Läs mer

Spara denna säkerhetsinformation! om larmet går

Spara denna säkerhetsinformation! om larmet går Spara denna säkerhetsinformation! om larmet går Viktigt att veta om det händer en allvarlig kemikalieolycka vid Kemira Kemi AB eller Interlink AB i Helsingborg. Utgiven av Helsingborgs stad i samverkan

Läs mer

Julens risker. Levande ljus. Så här fixar du en säker julgran. Var försiktig med tomtebloss inomhus

Julens risker. Levande ljus. Så här fixar du en säker julgran. Var försiktig med tomtebloss inomhus Julens risker Visste du att en torr julgran kan brinna upp på några sekunder om den kommer i kontakt med till exempel en ljuslåga eller ett tomtebloss? Eller att ljus är den främsta orsaken till ökade

Läs mer

Lär dig rädda liv med naloxon. Information om opioid-motgiftet naloxon

Lär dig rädda liv med naloxon. Information om opioid-motgiftet naloxon Lär dig rädda liv med naloxon Information om opioid-motgiftet naloxon Viktigt att veta om naloxon Den här informationen är till dig som riskerar att överdosera opioider riskerar att se någon annan överdosera

Läs mer

Beredskapsplan Första hjälpen. O B S! Detta dokument skall förvaras på PRO Karlskoga Södra s expedition som stöd vid särskilda händelser.

Beredskapsplan Första hjälpen. O B S! Detta dokument skall förvaras på PRO Karlskoga Södra s expedition som stöd vid särskilda händelser. Beredskapsplan Första hjälpen O B S! Detta dokument skall förvaras på PRO Karlskoga Södra s expedition som stöd vid särskilda händelser. Bengt-Göran Carlzon 2011-04-05 Bengt-Görans förslag till B E R E

Läs mer

Vad är en översvämning?

Vad är en översvämning? ÖVERSVÄMNING Vad är en översvämning? Med översvämning menas att vatten täcker ytor utanför den normala gränsen för sjö, vattendrag eller hav. Översvämning kan dels ske utmed vattendrag, men också drabba

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Massagedyna Artikelnummer 7580-1033

B R U K S A N V I S N I N G. Massagedyna Artikelnummer 7580-1033 B R U K S A N V I S N I N G Massagedyna Artikelnummer 7580-1033 1 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Massagedyna Artikelnummer 7580-1033 Följ allltid nedanstående säkerhetsföreskrifter vid användning av massagedynan,

Läs mer

TRYGG I DITT EGET HEM

TRYGG I DITT EGET HEM TRYGG I DITT EGET HEM 1 TILL DEN BOENDE: I handboken Trygg i ditt eget hem finns anvisningar om hur du skall öka brandsäkerheten i ditt hem. Handboken innehåller också anvisningar om hur du bör handla

Läs mer

VIKTIGT: SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK

VIKTIGT: SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK A B D C E F SV VIKTIGT: SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Allmänna säkerhets- och användingstips: Säkerhet Läs användningsinstruktioner och se på bilderna innan du börjar använda bärsjalen. Det följer med speciella

Läs mer

Om olyckan är framme. så hanteras Farliga ämnen i din närhet

Om olyckan är framme. så hanteras Farliga ämnen i din närhet Om olyckan är framme så hanteras Farliga ämnen i din närhet Företag som hanterar kemikalier spelar en viktig roll i svenskt näringsliv, men innebär också vissa risker. Du bor eller vistas i närheten av

Läs mer

Om åska. Om åska. Ett åskmoln bildas av varm och fuktig luft som uppstår

Om åska. Om åska. Ett åskmoln bildas av varm och fuktig luft som uppstår Om åska. Om åska Om åska Ett åskmoln bildas av varm och fuktig luft som uppstår när jordytan värms upp av solen. Den fuktiga luften stiger uppåt och träffar på kall luft. Kraftiga vertikala rörelser bildas,

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

AKUTPLAN för Lugnetgymnasiet

AKUTPLAN för Lugnetgymnasiet AKUTPLAN för Lugnetgymnasiet Vad du bör göra i en nödsituation. Allmänt Denna akutplan är en handlingsplan för skolans personal och elever. Inga situationer är den andra lik. Det krävs flexibilitet i att

Läs mer

Manual - SE Modell: VCM40A16L

Manual - SE Modell: VCM40A16L Manual - SE Modell: VCM40A16L Läs denna bruksanvisning noggrant innan du använder din nya produkt och spara den för framtida bruk. Viktiga säkerhetsåtgärder: Läs denna bruksanvisning noggrant innan du

Läs mer

VATTENKOKARE WK-2015SC

VATTENKOKARE WK-2015SC VATTENKOKARE WK-2015SC ANVÄNDARMANUAL 1 Läs denna användarmanual noggrant innan vattenkokaren tas i bruk. Manualen innehåller viktig information för vattenkokarens användning och underhåll. SYMBOLER I

Läs mer

VATTENKOKARE BRUKSANVISNING

VATTENKOKARE BRUKSANVISNING VATTENKOKARE BRUKSANVISNING MODELL: BKE1700 Läs bruksanvisningen noggrant innan du börjar använda kokaren och spara den för framtida behov. SÄKERHET! 1. Läs anvisningarna före användning. 2. Kontrollera

Läs mer

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst Brandsäker camping Tips och råd till dig som campinggäst Minska risken för brand Husvagnar, husbilar och tält brinner snabbt ofta är branden över på några minuter. Som campinggäst måste du hjälpa till

Läs mer

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem VIMARHEM AB Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem Besittningsskydd Du har rätt att bo kvar i Din lägenhet så länge Du följer de regler och föreskrifter som finns och betalar Din hyra i tid. Du kommer att bli uppsagd

Läs mer

Hjälpen kan vara allt från fem minuter till en timme bort!

Hjälpen kan vara allt från fem minuter till en timme bort! Slide 1 Första hjälpen samlingsnamn för livräddande insatser, ska kunna upprätthålla livsfunktioner som den skadade inte klarar av själv! Ju fler som kan första hjälpen desto fler liv kan räddas! Slide

Läs mer

Lathund. Fo r o versva mningshotade fritidshus

Lathund. Fo r o versva mningshotade fritidshus Lathund Fo r o versva mningshotade fritidshus Fo re Under Efter Ö versva mningar Enkelt uttryckt beror en översvämning på att mer vatten rinner till ett vattendrag än vad det klarar av att ta hand om.

Läs mer

Träningsprogram Ope Inter Egen träning

Träningsprogram Ope Inter Egen träning Träningsprogram Ope Inter Egen träning Träningsprogrammet är inspirerat av MAQ-modellen (Muscle Action Quality) och knäkontroll, men anpassat för att ni enkelt ska kunna utföra det hemma utan andra redskap

Läs mer

Det kan gälla din säkerhet

Det kan gälla din säkerhet Det kan gälla din säkerhet Information till boende i Borlänge kommun Det oförutsedda kan hända Farligt gods transporteras dagligen genom kommunen, bland annat stora mängder kemikalier som gasol. Därmed

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 B R U K S A N V I S N I N G Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 1 Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Asksugen/grovsugen ska inte användas nära lättantändliga eller

Läs mer

VIKTIGT! SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Bär ditt barn trygt

VIKTIGT! SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Bär ditt barn trygt VIKTIGT! SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Bär ditt barn trygt Läs igenom instruktionerna innan du börjar använda din Caboo DX sjal. Vi ber deg speciellt om att läsa säkerhetsanvisningarna som är till för att du

Läs mer

Lektionsförslag 1. Dialog 1 och 2 Lyssna på dialogerna nummer 1 och 2. 1) En man som ramlat i rulltrappan 2) En kvinna som har svårt att andas

Lektionsförslag 1. Dialog 1 och 2 Lyssna på dialogerna nummer 1 och 2. 1) En man som ramlat i rulltrappan 2) En kvinna som har svårt att andas Lektionsförslag 1 Vilket nummer? När? Fråga eleverna: Vilket nummer ska du ringa när du snabbt behöver hjälp? Be dem sedan att tyst tänka på: När ska du ringa 112? I vilken situation? Eleverna talar därefter

Läs mer

Handy Glidcylinder, mod. 100, 110, 120

Handy Glidcylinder, mod. 100, 110, 120 Handy Glidcylinder, mod. 100, 110, 120 Bruksanvisning Svensk 7SV160188-02 Handy Glidcylinder Lång Handy Glidcylinder Kort Handy Glidcylinder Bred Produktöversikt Artikel Modell Art. nr. Storlek Mått (a

Läs mer

FÖRBERED ELEVERNA FÖR DET VÄRSTA

FÖRBERED ELEVERNA FÖR DET VÄRSTA LÄR DIG AGERA VID SMÅ & STORA KRISER LÄR DIG AGERA VID SMÅ & STORA KRISER FÖRBERED ELEVERNA FÖR DET VÄRSTA EN LEKTION I KRISBEREDSKAP 2017-04-08 1 INNEHÅLL HEJ LÄRARE!...3 SNABBINTRODUKTION LÄR DIG DET

Läs mer

Fall och brand. Minska riskerna i ditt hem

Fall och brand. Minska riskerna i ditt hem Fall och brand Minska riskerna i ditt hem Fall i hemmet Varje år ramlar en tredjedel av Sveriges äldre befolkning omkull, ofta i hemmet. Det kan bero på att man får sämre balans, syn och hörsel när man

Läs mer

KULFORMAD HÖGTALARE. Bluetooth-högtalare med NFC-teknik. Användarhandbok

KULFORMAD HÖGTALARE. Bluetooth-högtalare med NFC-teknik. Användarhandbok Bluetooth-högtalare med NFC-teknik Användarhandbok Bäste kund, Tack för att du köpt en IRC-produkt. Vi är mycket glada att du har valt en av våra produkter. Vi är säkra på att du kommer att ha mycket glädje

Läs mer

Säkerheten först Instruktion för omedelbara livräddande åtgärder vid olyckshändelser

Säkerheten först Instruktion för omedelbara livräddande åtgärder vid olyckshändelser Första hjälpen kit Säkerheten först Instruktion för omedelbara livräddande åtgärder vid olyckshändelser 1 icke-vävt självhäftande plåster 2,5cmx5m 4 icke-vävt självhäftande bandage 10x6cm 2 fingerspets

Läs mer

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?.

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?. Övning för att koncentrera sig på andningen Att koncentrera sig på andningen erbjuder ett sätt att stänga av tillståndet för automatstyrningen och att återgå och leva i nuet. Eftersom övningen är kort

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

RAPID. Bruksanvisning. Ängelholmsvägen 263, 269 42 Båstad / Telefon 0431-724 50 / Fax 0431-724 53 / www.fairnet.se / info@fairnet.

RAPID. Bruksanvisning. Ängelholmsvägen 263, 269 42 Båstad / Telefon 0431-724 50 / Fax 0431-724 53 / www.fairnet.se / info@fairnet. RAPID Bruksanvisning Funktioner Påfyllningslock Avställningsyta Knappsats Sladdhållare Kallvattentank Eluttag Snabbkoppling för järn eller borste Bottenplugg för rengöring av trycktank Fläkt man/auto Fläktriktning

Läs mer

ELEKTRISK TERRASSVÄRMARE

ELEKTRISK TERRASSVÄRMARE ELEKTRISK TERRASSVÄRMARE HN 12362 Bruksanvisning Läs denna bruksanvisning noggrant innan du använder din nya produkt och spara den för framtida bruk. Packa upp terrassvärmaren och kontrollera att alla

Läs mer

DANS OCH RÖRELSE anpassat för personer med funktionsvariation

DANS OCH RÖRELSE anpassat för personer med funktionsvariation DANS OCH RÖRELSE anpassat för personer med funktionsvariation Foto: Patrik Gunnar Helin, Danskompaniet Spinn Dans utmanar och inspirerar. Det får oss att börja tänka, känna och fundera. Genom dans utvecklas

Läs mer

PP- bild 1 Du behövs!

PP- bild 1 Du behövs! PP- bild 1 Du behövs! PP- bild 2 -- Vilka i i klassen kan tänka sig att att arbeta som brandmän i i framtiden? -- Var ligger närmaste brandstation? Har du du varit där någon gång? -- Vad tror du du man

Läs mer

SÄKERHETS- OCH FÖRSTA HJÄLPEN-UNDERVISNING FÖR FÖRSKOLEBARN. Hjälp Eppu

SÄKERHETS- OCH FÖRSTA HJÄLPEN-UNDERVISNING FÖR FÖRSKOLEBARN. Hjälp Eppu SÄKERHETS- OCH FÖRSTA HJÄLPEN-UNDERVISNING FÖR FÖRSKOLEBARN Hjälp Eppu 1 Hjälp Eppu! Att ge första hjälpen är en medborgarfärdighet som man kan lära sig redan i barndomen och repetera i olika skeden av

Läs mer

vid snarkning Näsvidgare Instruktion New Kvar på plats hela natten Vidgar näsan varsamt Kliniskt testad Lindrar även: Nästäppa Torr mun

vid snarkning Näsvidgare Instruktion New Kvar på plats hela natten Vidgar näsan varsamt Kliniskt testad Lindrar även: Nästäppa Torr mun New Näsvidgare Instruktion MegaVent vid snarkning Kvar på plats hela natten Vidgar näsan varsamt Kliniskt testad Extra mjuk komfort Lindrar även: Nästäppa Torr mun Syns ej Känns ej www.snarkskena.nu Bäst

Läs mer

Träna med hantlar 1 RG

Träna med hantlar 1 RG Träna med hantlar 1 RG Hantlar med handtag är bra för tetraplegiker. Hantelträning är förmodligen en av de äldsta formerna av träning men också en av de mest effektiva om man snabbt vill utveckla styrka.

Läs mer

Säkerhetsmeddelande för Okmetics fabrik i Vanda (5)

Säkerhetsmeddelande för Okmetics fabrik i Vanda (5) Säkerhetsmeddelande för Okmetics fabrik i Vanda 10.4.2017 1(5), fabriken i Vanda, Kiselvägen 2, Vanda Vid produktionen av kiselskivor används kemikalier. Därför meddelar invånarna i dess näromgivning om

Läs mer

Så klarar vi krisen. Om krisberedskap och hotbilder i Kronobergs län

Så klarar vi krisen. Om krisberedskap och hotbilder i Kronobergs län Så klarar vi krisen Om krisberedskap och hotbilder i Kronobergs län I Kronoberg har vi varit med om både stormar och översvämningar. Händelser som fick svåra konsekvenser för vårt län. Men det gav också

Läs mer

Nattning och morgonbestyr

Nattning och morgonbestyr Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 Nattning och morgonbestyr Rebecca Wimnell Lotta Wistrand Instruktion till materialet. Materialet är tänkt att användas som en parlör för

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer