Möte med Forum för Regional Utvecklingspolitik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möte med Forum för Regional Utvecklingspolitik"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR Forum för Regional Utvecklingspolitik Avsändarens tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Ledningsstaben Jan Sahlén Regional utveckling Mottagarens tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Möte med Forum för Regional Utvecklingspolitik Tid: Torsdagen den 19 november klockan 13:00 Plats: Sankt Petri-Orden, Härnösand Närvarande: Politiker: Glenn Nordlund Kommunförbundet, Örnsköldsvik Jonny Lundin Kommunförbundet, Härnösand Sten-Ove Danielsson Kommunförbundet, Ånge t o m 2 Anita Bdioui Kommunförbundet, Sundsvall Eva Lohman Kommunförbundet, Sundsvall Leif Östberg Kommunförbundet, Sollefteå Ewa Lindstrand Kommunförbundet, Timrå Hans Brynielsson Kommunförbundet, Sundsvall Benny Eriksson Landstinget, ordförande Tjänstemän: Charlie Wallin Kirsi Allberg Jan Sahlén Gustav Malmqvist Roland Zetterberg Bo Källstrand Sten Olov Altin Ulrika Åberg Kommunförbundet Kommunförbundet Landstinget Landstinget Almi Länsstyrelsen Länsstyrelsen Länsstyrelsen Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Internet:

2 2 1 Mötets öppnande Ordförande Benny Eriksson hälsade välkommen och öppnade sammanträdet. 2 PIKE ett Interreg IV C projekt Charlie Wallin och Kirsi Allberg informerar om PIKE som står för Promoting Innovation and the Knowledge Economy och är ett projekt inom EU-programmet INTERREG IVC som arbetar med implementering av goda exempel inom elektronisk förvaltning och trådlöst bredband. Förutom Kommunförbundet Västernorrland är regioner i Bulgarien, Grekland, Irland, Italien, Spanien, Storbritannien och Tjeckien partners i projektet Syftet är nya metoder för den egna verksamheten och målet förbättrad offentlig service till medborgare och företag. Inom ramen för de regionala tillväxtprogrammen skall sedan de deltagande regionerna utforma en regional aktivitetsplan utifrån goda exempel i projektet. Inom projektet har fyra goda exempel valts ut som förmedlar enkla lösningar för medborgare och besökare när det gäller tillgång till trådlöst internet och ansökan om bygglov genom en internetportal. Forum diskuterar värdet av att utveckla en gemensam internetportal för bygglovsansökningar i länet och lämplig ägare av ett sådant projekt. - att lägga informationen med godkännande till handlingarna. 3 Godkännande av föredragningslista Länsstyrelsen anmäler två övriga ärenden: RUP och Länsplan för klimatanpassning. Ordföranden föreslår att länsstyrelsen fortsättningsvis kallas till de beredningsmöten som föregår Forum för regional utvecklingspolitik. - att efter föreslagen komplettering godkänna förslaget till föredragningslista samt - att länsstyrelsen fortsättningsvis deltar i beredningen inför Forum

3 3 4 Sammanträdesplan 2010 BILAGA 1 - att fastställa sammanträdesplanen för 2010 enligt bilagt förslag 5 Internationellt samarbete i Västernorrland a) Projektkontor som stärker länets internationella projektkompetens rapport från utredningsarbetet. BILAGA 2 Ulrika Åberg berättar om tanken att utifrån den nuvarande Mål 3 Noden bygga en bred och fördjupad spetsprojektkompetens som tar regionen från ett individuellt lärande till ett kollektivt lärande. Förslaget är att skapa ett virtuellt projektkontor genom ett länsgemensamt mål 2 projekt med Länsstyrelserna, Landstingen och Kommunförbunden i Jämtland och Västernorrland som parter. Enligt förslaget skall projektkontoret - Informera om transnationellt projektarbete - Initiera projektansökningar - Ge stöd till projektadministration (etablera rutiner) - Tillgodose regelbunden kompetensutveckling - Skapa mötesplatser för projekt och projektidéer - Bygga upp kontakter med programsekretariat Målet med projektet är att avsevärt öka regionens deltagande i Mål 3 projekt och EU:s sektorsprogram. Tanken är att senast 2 februari lämna in en Mål 2-ansökan tillsammans med Jämtland. Projektet omfattar totalt 12 miljoner för tre år fördelat på 6 parter (1 milj/part) och Mål 2 (6 milj). Om Jämtland inte medverkar halveras budgeten. Under den efterföljande diskussionen uttrycks ett starkt stöd för tanken på ett internationellt projektkontor. Den nya Östersjöstrategins påverkan på de regionala strukturfondsprogrammen samt den förväntade framtida tonvikten på territoriellt samarbete stärker förslaget. Många tryckte även på betydelsen av att projektkontoret kan täcka identifierade kompetensbehov och att det blir mer hand on och inte bara informationsverksamhet. Det sistnämnda skulle dock bryta mot tidigare principer vilket är viktigt att poängtera.

4 4 Ordföranden konstaterar att mötet är rörande överens om vikten av detta projekt och - att uttala sitt stöd till fortsatt projektering för en Mål 2-ansökan senast 2 februari att lägga rapporten med godkännande till handlingarna b) Redovisning av Norrstyrelsens vision kring internationellt samarbete Gustav Malmqvist redovisar Norrstyrelsens vision kring internationellt samarbete som finns formulerad i Norrstyrelsens rapportserie 2009:4 Internationellt samarbete i Region Norrland. En kartläggning av Norrstyrelsens arbetsgrupp för internationellt samarbete (se Ordföranden konstaterar att stora delar av Region Norrlands kartläggning och målformuleringar går att återanvända. - att lägga redovisningen med godkännande till handlingarna c) Redovisning av länets medlemskap i internationella nätverk Konstateras att frågan måste avgränsas eftersom vissa aktörer, som exempelvis Mittuniversitetet, inte själva känner till alla de nätverk de medverkar i. Vidare konstateras att länsstyrelsen har en äldre kartläggning av länets medlemskap i internationella nätverk, vänorter etc. - att länsstyrelsen distribuerar kartläggningen till respektive part för uppdatering. d) Rapport från AER-CPMR Gustav Malmqvist rapporterar. AER och CPMR är politiska nätverk där landstinget är medlem i båda men kommunerna i enbart CPMR. Regionala nämnden har beslutat att i samverkan med kommunerna utvärdera medlemskapet och Linda Hallgren på Regional utveckling arbetar med förberedelserna. Bland annat kommer en enkätundersökning att skickas till alla involverade. Som ett led i länets samverkan i det internationella arbetet föreslås att nödvändig sakkunskap ska kunna medverka som tjänstemannastöd, oavsett huvudman.

5 5 - att rekommendera sakkunnig tjänstemannamedverkan enligt förslaget samt - att med godkännande lägga rapporten till handlingarna e) Nätverk i Italien potentiella samarbeten SERN BILAGA 3 Gustav Malmqvist presenterar det befintliga nätverket SERN Sweden Emilia-Romagna Network. Bildades 2004 för att främja banden mellan lokala och regionala myndigheter i Sverige och Italien (Emilia- Romagna). Norrbotten var en av initiativtagarna och idag finns drygt 20 medlemmar i Sverige, främst i Norrbotten och Västra Götaland. Nätverket är politiskt men inte officiellt och mycket hand on via projekt. Timrå kommun har goda erfarenheter från sitt vänortssamarbete i regionen. Under diskussionen ställs frågor om näringslivets affärer med Italien, vad ett medlemskap kostar och om en ansökan bör föregås av en analys. Konstateras att parterna i länet beslutar självständigt om medlemskap men att frågan bör kopplas till RUP-arbetet i länet. Bo Källstrand informerar om det gemensamma mötet med den polska vänorten Wielpokolska den 8 december i Bryssel angående Östersjöstrategin. Vidare att länet söker om att arrangera Annual Forum under perioden juni-september nästa år. Deltagarantalet brukar ligga på deltagare. BIELLA/ PIEMONTE BILAGA 4 Jan Sahlén presenterar en invit från kommunen Biella och regionen Piemonte i Italien. Man önskar en konstutställning i Biella med Västernorrländska konstnärer och samarbete kring humanisering av sjukvård/omsorg. Genom seminarier och utställningar i bl a Cittadelarte kan även länets näringsliv och profilfrågor (Clean Tech, design och turism) marknadsföras. Kontakten är etablerad och nästa steg kan vara ett svarsbesök i Västernorrland våren 2010 samt projektering för ett EU-finansierat projekt. Frågan är hur vi kan samverka i Västernorrland för att åstadkomma önskad effekt? Under diskussionen konstateras att det finns många unga och lovande konstnärer i länet som skulle välkomna en sådan kontakt.

6 6 Ordföranden understryker vikten av att vi har modet att söka nya kontakter, trots den finansiella krisen. - att intresserade vänder sig till Jan Sahlén för ytterligare information kring de italienska kontakterna samt - att med godkännande lägga rapporterna till handlingarna f) Mini Europe BILAGA 5 Roland Zetterberg presenterar Interreg IV C-projektet Mini Europe där Mid Sweden är partner tillsammans med sju andra regioner i Europa. Flevoland i Holland är leadpartner. Projektet syftar till att utveckla nya metoder till stöd för SME med fokus på innovation och entreprenörskap. De övriga parterna har visat ett stort intresse bland annat för vårt arbete med Sommar Design kontoren medan metoder för att utveckla kreativa näringar, hållbar turism och lokalproducerad mat är exempel på vad som importeras. Företaget som lanserat Drakkonceptet i Sundsvall och Mathantverkarna har introducerats i projektet. Uppdraget i projektet är att bygga broar och här fungerar Mini Europé som en dörröppnare medan Globala Rummet är det stora projektet inriktad på verkstad för export. Ordföranden konstaterar att det varit lyckosamt att nyttja Almi som operativ part i projektet och Roland Zetterberg har gjort ett mycket bra jobb. - att lägga presentationen med godkännande till handlingarna. 6 NSPA från studie till position BILAGA 6-7 Jan Sahlén presenterar huvuddragen i NSPA-studien (Towards a vision for the Northern Sparsely Populated Area in 2020) och utkastet till det gemensamma positionspapper som NSPA-området skall skicka till DG Regio. Positionen kommer att redovisa fakta, visioner, mål och politiska rekommendationer för utmaningarna demografi, globalisering, klimatförändringar och energi. Ett första utkast har processats i en politiskt sammansatt grupp med företrädare från norra Finland, Sverige och Norge. Ett nytt utkast kommer att skickas ut den 7 december för synpunkter från regionerna inför NSPA-mötet i Kiruna den 15 december. Tanken är att NSPA-områdets gemensamma position skall överlämnas till DG Regio i början av nästa år.

7 7 - att utkastet till positionspapper skickas enligt Forums sändlista efter den 7 december - att synpunkter på positionen skickas Jan Sahlén samt - att lägga presentationen med godkännande till handlingarna 7 Mål 2-ärenden Bo Källstrand redovisar aktuella Mål 2-ärenden med koppling till Västernorrland och synpunkter från Länspartnerskapet. Många av åtgärderna börjar få ont om pengar vilket bland annat får konsekvenser för länets bredbandsprojekt Media Teknik, ServaNet och BÖK (Bredband i Örnsköldsviks kommun). Ett av de större projekten Serva Net eller BÖK ryms inte i åtgärden och Länspartnerskapet valde att inte prioritera BÖK eftersom det projektet omfattar färre hushåll till samma kostnad. Handikappidrottsförbundet i Jämtland Härjedalen söker för ett projekt som skall forska och utveckla hjälpmedel inom handikappvinteridrotten. Projektet skall ha sitt säte i Östersund. Länsstyrelsen har sagt nej till medfinansiering medan Sollefteå kommun har sagt ja. Länspartnerskapet markerade vikten av att Paralympics i Sollefteå beaktas och involveras tydligare i projektet. Mittuniversitetet vill starta forskning i Östersund med koppling till klustret Safety and Rescue Region. Med tanke på den betydelse som närheten till forskningen tillmäts vid etableringar, uttalade sig Länspartnerskapet negativt om både projektet och dess val av sätesort. - att lägga redovisningen med godkännande till handlingarna 8 Övriga frågor a) RUP Sten-Olov Altin informerar om länsstyrelsens planering inför framtagandet av ny Regional utvecklingsplan (RUP) för Västernorrland. Enligt uppdraget från regeringen är det länsstyrelsen som ansvarar för framtagandet i Västernorrland och att arbetet genomförs tillsammans med de samverkande partnerna i länet. Länsstyrelsen har medvetet avvaktat utvecklingen i regionfrågan innan arbetet påbörjats och nu återstår ca 1 år innan den nya utvecklingsplanen skall vara klar.

8 8 RUP-processen inleds med att länsstyrelsen skickar ut formell skrivelse till berörda parter. En regional arbetsgrupp skall utses med representanter från kommunerna, landstinget, länsstyrelsen och andra viktiga aktörer. Dessa representanter behöver ha mandat att driva processen enligt planen. Förutom skrivandet kommer processen även att innehålla analyser, inspirationsforum och seminarier. Kostnaden är tänkt att fördelas mellan parterna med 50% medfinansiering från länsstyrelsen. Inledningsvis efterlyser länsstyrelsen synpunkter på upplägget. Kontaktperson: Chanett Edlund. - att lägga informationen med godkännande till handlingarna b) Länsplan för klimatanpassning ivästernorrland Sten-Olov Altin informerar om regeringens uppdrag till länsstyrelsen att ta fram en klimatanpassningsplan för Västernorrland. Planen skall utgå från nuvarande kommunal planering och beredskapsnivå och fungera proaktivt för att minska negativa effekter av klimatförändringar (ökade vattenflöden, översvämningar etc). Arbetet med att ta fram en klimatanpassningsplan behöver involvera kommuner, kommunala bolag, näringslivet och andra vitala samhällsaktörer. Länsstyrelsen efterlyser kontaktpersoner i respektive kommun. - att lägga informationen med godkännande till handlingarna 9 Avslut Ordförande tackar samtliga för visat intresse och avslutar mötet. Nästa möte är den 25 februari 2010 kl Vid anteckningarna Jan Sahlén

Möte med Forum för Regional Utvecklingspolitik

Möte med Forum för Regional Utvecklingspolitik MINNESANTECKNINGAR Forum för Regional Utvecklingspolitik Avsändarens tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Ledningsstaben 10-02-25 1 Jan Sahlén Regional utveckling Mottagarens tjänsteställe, handläggare

Läs mer

Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål

Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete 1 Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål Gustav Malmqvist Huvudsekreterare 2 Internationell context Trender och tendenser i omvärlden EU som policyskapare

Läs mer

Vision och mål för internationellt samarbete i Region Norrland

Vision och mål för internationellt samarbete i Region Norrland norrstyrelsen rapport 2009: 21 Vision och mål för internationellt samarbete i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för internationellt samarbete Förord Norrstyrelsen har bildats

Läs mer

Internationell strategi. Finspångs kommun

Internationell strategi. Finspångs kommun Internationell strategi Finspångs kommun Internationell strategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats: www.finspang.se Innehållsförteckning

Läs mer

2008-03-17 kl 13.15 14.30, Region Gävleborgs kansli, Gävle. Per-Olof Svensson, ordförande Ann-Margret Knapp, 2:e vice ordförande

2008-03-17 kl 13.15 14.30, Region Gävleborgs kansli, Gävle. Per-Olof Svensson, ordförande Ann-Margret Knapp, 2:e vice ordförande 2008-03-17 kl 13.15 14.30, Region Gävleborgs kansli, Gävle Per-Olof Svensson, ordförande Ann-Margret Knapp, 2:e vice ordförande Mats Törnquist Mats Fransson Maria Gelin-Axelsson Ann-Margret Knapp 9 12

Läs mer

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 norrstyrelsen rapport 2009: 32 Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av landstingen i Norrbottens, Västerbottens

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:150 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fastställande av riktlinjer för landstingets internationella arbete Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Europaforum XIII Norra Sverige

Europaforum XIII Norra Sverige Europaforum XIII Norra Sverige Samtal, föreläsningar, debatter med fokus på sammanhållningspolitik, forskning och utveckling Östersund 12-13 februari 2009 EUROPAFORUM XIII NORRA SVERIGE 12 13 februari

Läs mer

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete 2013-09-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/545-105 Kommunstyrelsen Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen noterar rapporten kartläggning

Läs mer

Verksamhetsdirektiv 2016

Verksamhetsdirektiv 2016 Verksamhetsdirektiv 2016 Fastställt vid Ägarråd 20160122 Mid Sweden European Office är Jämtland Härjedalens och Västernorrlands gemensamma representation i Bryssel. Kontoret drivs som ett samarbete mellan

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 171-186 Tid: 2015-11-02, kl 13:00-15:30 Plats: Regionens Hus, sal A 181 RJL2015 /1943 Internationell policy Beslut Regionstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Från försöksverksamhet till regionreform

Från försöksverksamhet till regionreform Från försöksverksamhet till regionreform Regionbildning en demokratisk utveckling Innehåll Vad innebär regionalisering Vad har skett i Sverige Erfarenheter Vad har skett i Norrbotten Var står vi nu? Regionfrågan

Läs mer

Europaforum XII Norra Sverige

Europaforum XII Norra Sverige Välkommen till Europaforum XII Norra Sverige Samtal, föreläsningar, debatter och position med fokus på sammanhållningspolitik, infrastruktur & energi Örnsköldsvik, 7-8 maj 2008 Europaforum XII Norra Sverige

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige  Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige www.europaforum.nu North Sweden European Office www.northsweden.org Mid Sweden European Office www.midsweden.se Tryck: Luleå Grafiska, 2013 För ytterligare information Europaforum

Läs mer

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Åke Nyhlén (s) Magdalena Flemström (c) Magdalena Flemström

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Åke Nyhlén (s) Magdalena Flemström (c) Magdalena Flemström Plats och tid Beslutande 2007-10-03 Sidan 1 av 12 Konferensrummet, Mec & Teck, Ängsvägen 5, Ånge, onsdag 3 oktober 2007 kl 08.00-12.00. Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Åke Nyhlén (s) Magdalena Flemström

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Antagen av regionens revisorer 2015-01-27 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Ordförandes roll och arbetssätt... 2 3 Informell arbetsuppdelning

Läs mer

Föredragande Ärendeförteckning Sida

Föredragande Ärendeförteckning Sida 1 Plats och tid för sammanträde Ånge Medborgarhus, rum Gillet, Ånge, onsdag 26 januari 2011, kl 8.00-12.00 Föredragande Ärendeförteckning 1. Upprop och justering 1 2. Föregående protokoll (Dnr: ) 2 3.

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Protokoll 1(8) Beredningen för demokrati och länsutveckling Datum: 2009-10-08

Protokoll 1(8) Beredningen för demokrati och länsutveckling Datum: 2009-10-08 Protokoll 1(8) Tid och plats för Sammanträdet Bergs kommun Svenstavik Tingshuset kl 9:00-16:00 Beslutande Stefan Wikén Gun-Marie Axelsson Gunnar Geijer Staffan Granström Karin Österberg Per-Olov Olsson

Läs mer

Regionförbundet Östsams Internationella strategi

Regionförbundet Östsams Internationella strategi 1(5) Regionförbundet Östsams Internationella strategi Regionförbundet Östsams Internationella strategi har antagits av Regionfullmäktige den xxxxx 2010 ( x) och gäller för förbundets verksamhet. Strategins

Läs mer

Välkommen! Regional casting labb

Välkommen! Regional casting labb Välkommen! Regional casting labb Helena Gidlöf, SKL Göran Hallin, Kontigo Peter Kempinsky Regionernas roll Rapport/kartläggning/analys Strategiska roller i det regionala utvecklingsarbetet Hur regionerna

Läs mer

Föredragningslista Näringslivsutskottet

Föredragningslista Näringslivsutskottet Plats och tid för sammanträdet Föredragningslista Näringslivsutskottet Ånge kommunkontor, rum Myckelmyrberget (363), torsdag 25 november 2004 kl 08.00-12.00. Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Föregående

Läs mer

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen beslöt på sammanträde den 22 augusti 2002, 183, att anta ett

Läs mer

Utvärdering av Norrbussamverkan

Utvärdering av Norrbussamverkan Till Länsstyrgruppen i Norrbotten 2016-11-09 FÖRSLAG: Utvärdering av Norrbussamverkan Sedan år 2008 har Norrbottens läns landsting och länets 14 kommuner en överenskommelse för samverkan kring barn och

Läs mer

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2008-01-10

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2008-01-10 Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2008-01-10 Tid och plats för sammanträdet Beslutande Musslan, Östersunds sjukhus den 10 januari 2008 kl 09.00-16.30 Sandal Björn Axelsson Gun-Marie Geijer

Läs mer

Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS

Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS Kommunkansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2016-02-09 Dnr KS 2015/0380 Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS 2015-0997 Sammanfattning

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer

Anne Graf. Kommunikation

Anne Graf. Kommunikation Anne Graf Kommunikation Norrbottens och Västerbottens direktlänk till EU www.northsweden.eu Rådgivning Påverkan Information INTRESSEBEVAKNING PROGRAMBEVAKNING Håll koll på Bryssel Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 24 februari, 2006

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 24 februari, 2006 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 24 februari, 2006 Plats och tid Rasta Nordby, Strömstads kommun 24 februari, 2006 09.30 13.00 ande Ole Haabeth, Fredrikstad kommune Erland Lundqvist, Strömstads kommun Clas-Åke

Läs mer

Tillväxtverket och OECD 28 november 2016

Tillväxtverket och OECD 28 november 2016 Tillväxtverket och OECD 28 november 2016 Program 9.00-10.00 Hur jobbar Tillväxtverket med OECD Introduktion: Vad är OECD? Sverker Lindblad, Näringsdepartementet Några exempel på hur Tillväxtverket tar

Läs mer

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Minnesanteckningar 2011-10-06 Diarienummer 851-14658-2010. 1(5) Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Inledning Linda Karlsson och Margaretha Johnsson hälsade

Läs mer

AKTIVITETSPLAN OCH MÅL 2005, ingår i MSO Verksamhetsplan (Beslutad i Mid Sweden Ägarråd , reviderad , , )

AKTIVITETSPLAN OCH MÅL 2005, ingår i MSO Verksamhetsplan (Beslutad i Mid Sweden Ägarråd , reviderad , , ) AKTIVITETSPLAN OCH MÅL 2005, ingår i Verksamhetsplan (Beslutad i Mid Sweden Ägarråd 2004-10-22, reviderad 2005-04-07, 2005-09-19, 2005-11-18) Denna plan kommer att förändras under årets gång avseende uppdrag

Läs mer

Den subnationella nivåns deltagande i EU:s beslutsprocesser

Den subnationella nivåns deltagande i EU:s beslutsprocesser Den subnationella nivåns deltagande i EU:s beslutsprocesser Föredrag Norrstyrelsens visionsseminarium 2009-10-22 Fil. dr. Linda Berg Centrum för Europaforskning (CERGU) / Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

Ankom Stockholms läns landsting Handläggare: Viktoria Björk 2015-01- 2 3

Ankom Stockholms läns landsting Handläggare: Viktoria Björk 2015-01- 2 3 Stockholms läns landsting 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation TJÄNSTE UTLÅTANDE Ankom Stockholms läns landsting Handläggare: Viktoria Björk 2015-01- 2 3 ISlHLtUB Landstingsstyrelsens

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Verksamhetsdirektiv 2017

Verksamhetsdirektiv 2017 Verksamhetsdirektiv 2017 Fastställt vid Ägarråd 20170201 Mid Sweden European Office är Jämtland Härjedalens och Västernorrlands gemensamma representation i Bryssel. Kontoret drivs som ett samarbete mellan

Läs mer

Internationell strategi för Svalövs kommun

Internationell strategi för Svalövs kommun Datum 2014-07-09 Ert datum Vår beteckning Er beteckning Kommunstyrelsekontoret Handläggare Jörgen Dehlin 0418 47 50 27 0709-47 50 27 Internationell strategi för Svalövs kommun 1. Bakgrund Internationalisering

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med ABM-IT/tekniska gruppen Fredagen den 19 november 2004

Minnesanteckningar förda vid möte med ABM-IT/tekniska gruppen Fredagen den 19 november 2004 Minnesanteckningar förda vid möte med ABM-IT/tekniska gruppen Fredagen den 19 november 2004 Närvarande: Christian Bajomi, Länsmuseet Västernorrland Olle Burlin, Länsmuseet Västernorrland Märta Molin, ABM

Läs mer

Landstingets EU-projektkontor

Landstingets EU-projektkontor Landstingets EU-projektkontor Kenneth Sjaunja EU-samordnare BILD 1 Landstingets målsättning är att Norrbotten ska vara en attraktiv samarbetspartner inom EU och att landstinget ska medverka i flera EU-samarbeten

Läs mer

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Riktlinjer Internationellt arbete Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Datum: 2012-02-01 Dnr: Sida: 2 (7) Riktlinjer för internationellt arbete Kommunfullmäktiges beslut 62/02 Bakgrund

Läs mer

Internationella projekt och åtaganden

Internationella projekt och åtaganden Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2012 Bilaga nr 4 till överläggningar med landstingets revisorer den 9 februari 2012. Internationella projekt och åtaganden Tjänsteställe, handläggare Revisionskontoret

Läs mer

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 2013-09-19 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 1. Inledning Mellan 2011-2013 pågår projekt Nya Ostkustbanan. Projektets övergripande syfte är att uppnå en

Läs mer

Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård

Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård BESLUTSUNDERLAG 1(2) Richard Widén 2014-05-26 Dnr: LiÖ 2014-660 Landstingsstyrelsen Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård Landstinget i Östergötland

Läs mer

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Stockholms lans landsting Landstingsstyrelsen 2015-11-03 LS 2015-0997 Kommunerna i Stockholms län Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Landstingsfallmäktige har i budgeten för

Läs mer

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (5) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi. Region Norrbotten.

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (5) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi. Region Norrbotten. PROJEKTDIREKTIV 1 (5) Projektnamn: Region Norrbotten. Projektägare: Landstingsdirektören. 1. Grundläggande information 1.1. Bakgrund Landstinget har hos regeringen ansökt om att få överta det regionala

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott (9)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott (9) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-05-03 1(9) Innehållsförteckning KSAU 108/17 Villkorat försörjningsstöd (Programförklaring nr 4)... 4 KSAU 109/17 Svar på motion om Vuxna på stan i Skövde... 6 KSAU 110/17

Läs mer

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Skara

Läs mer

Sammanträdesdatum 2010-12-09. Göran Hammarstedt, adjungerad ledamot Bo Bergman, adjungerad ledamot

Sammanträdesdatum 2010-12-09. Göran Hammarstedt, adjungerad ledamot Bo Bergman, adjungerad ledamot 1 (9) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Hussborg Herrgård & Konferens, Johannisberg, torsdag 9 december 2010, kl 8.00 11.30 Sten-Ove Danielsson, s Magdalena Flemström, c Åke Nyhlén,

Läs mer

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation Handbok för politiker i Ängelholms politiska organisation Innehåll Inledning Organisation Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Välfärdsnämnden Myndighetsnämnden Överförmyndarnämnden Valnämnden Krisledningsnämnden

Läs mer

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur.

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur. Varför finns Regionkommittén? För att de lokala och regionala myndigheterna ska kunna påverka utformningen av EU-lagstiftningen (70 % av EU:s lagstiftning genomförs på lokal och regional nivå). För att

Läs mer

Protokoll Internationella beredningen

Protokoll Internationella beredningen Internationella beredningen Sida 1 (20) Protokoll Internationella beredningen Sammanträdesdatum: 18 februari 2019 Tid: 14:00-16:00 Plats: Styrelserummet, Regionhuset, Luleå 1-17 ande Linda Frohm (M), ordf

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

Kjell-Åke Halldén Sekreterare

Kjell-Åke Halldén Sekreterare 26/37 Plats Sammanträdesrummet fyra och en halv trappa upp, Västra Varvsgatan 11, Luleå Beslutande Jan Larsson, (v), Pajala Eva Bergström, (s), Luleå Henning Åhman, (s), Arvidsjaur Kenneth Nilsson, (s),

Läs mer

RESULTAT - dialogmöte. Sammanförfattat på Vårsta diakonigård Härnösand den 26 mars 2014 av parterna i Länsöverenskommelsen

RESULTAT - dialogmöte. Sammanförfattat på Vårsta diakonigård Härnösand den 26 mars 2014 av parterna i Länsöverenskommelsen RESULTAT - dialogmöte Sammanförfattat på Vårsta diakonigård Härnösand den 26 mars 2014 av parterna i Länsöverenskommelsen FÖRORD För drygt två år sedan togs det första steget på vägen mot en överenskommelse

Läs mer

INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD

INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD 2017-2022 1. Mölndal i världen och världen i Mölndal Internationell policy för Mölndals stad, antagen av kommunfullmäktige. Policyn är stadsövergripande och ska

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Tillväxt genom internationellt arbete

Tillväxt genom internationellt arbete Tillväxt genom internationellt arbete Kenneth Sjaunja EU-projektkontoret Norrbottens läns landsting Vision Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. Vårt

Läs mer

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Datum 2015-08-19 Diarienummer KSN-2015-1584 Kommunstyrelsen Deltagande i 2016-2019 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att Uppsala kommun

Läs mer

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Datum Dnr 2016-11-02 16-075 Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Bakgrund Sörmland påverkas alltmer av sin omvärld. Den ökade globaliseringen av arbetsmarknad, näringsliv

Läs mer

Medlemmar. VÄSTSVENSKA Kemi- och Materialklustret

Medlemmar. VÄSTSVENSKA Kemi- och Materialklustret Medlemmar Vi vill. Utveckla och stärka samarbetet mellan aktörer från näringslivet, akademi/institut och det offentliga. Initiera innovations- och utvecklingsprojekt inom prioriterade områden. Styrka Klustrets

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

Nikolaos TSIAMIS Europa Direkt-nätverkssamordnare. Europa Direkt-nätverk EU på lokal och regional nivå

Nikolaos TSIAMIS Europa Direkt-nätverkssamordnare. Europa Direkt-nätverk EU på lokal och regional nivå Nikolaos TSIAMIS Europa Direkt-nätverkssamordnare Europa Direkt-nätverk EU på lokal och regional nivå Europa Direkt-nätverk För att informera lokalt ute i landet har EU-kommissionen byggt upp i alla 28

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2012-12-11 Ärendelista Sid nr Justering...2 81 Information om projektet Nya Ostkustbanan...3 82 Planering inför studiebesök i Bryssel...4 83 Information om

Läs mer

Statistikbilder. för december 2016

Statistikbilder. för december 2016 Statistikbilder för december 206 i december 206 som andel (%) av den registerbaserade arbetskraften 6 64 år = 6,7 % = 6,8 8,8 % = 8,9 % Genomsnitt för Riket +/- procentenhet O W S Z T E X U D F N G H K

Läs mer

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Promemoria 2007-01-18 Näringsdepartementet Enheten för regional utveckling och turism Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Bakgrund Den europeiska

Läs mer

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Protokoll från Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Tid och plats 27 november 2015 kl 10.00-15.00, Landstingshuset, styrelserummet Landstinget Maria Stenberg (S), ordförande Anders Öberg

Läs mer

Samverkan Social ReKo

Samverkan Social ReKo 2018-06-01 Samverkan Social ReKo Arbetsordning och dokumentstruktur för samverkan mellan Region Västernorrland och länets kommuner avseende socialtjänst och hälso- och sjukvård 2 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Let s do it! Förslag på insatser för att förstärka arbetet med entreprenörskap i skolan i Östergötland

Let s do it! Förslag på insatser för att förstärka arbetet med entreprenörskap i skolan i Östergötland Let s do it! Förslag på insatser för att förstärka arbetet med entreprenörskap i skolan i Östergötland Regional Action Plan 7 YES Let s do it Förord 8 4 Det regionala utvecklingsprogrammet Regionförbundet

Läs mer

Ärendeförteckning Välkommen Avslutning

Ärendeförteckning Välkommen Avslutning 2015-10-23 Sida Ärendeförteckning Välkommen 1 Godkännande av dagordningen 2 Presentation av mötets deltagare 3 Föregående minnesanteckningar 4 Föreningsbyrån informerar om föreningsbidrag m.m 5 Allmän

Läs mer

Remiss : Regional FOU - strategi för Mittsverigeregionen

Remiss : Regional FOU - strategi för Mittsverigeregionen 2006-09-23 Sidan 1 av 5 Dnr [nr] Kommunledningskontoret Björn Amnow Telefon: 0611 348050 Utskott 1 Remiss : Regional FOU - strategi för Mittsverigeregionen Inledning Genom initiativ från Europa Forum Norr

Läs mer

Varia 607. Seminarieserie om fysisk planering och förebyggande åtgärder mot naturolyckor i ett förändrat klimat

Varia 607. Seminarieserie om fysisk planering och förebyggande åtgärder mot naturolyckor i ett förändrat klimat STATENS GEOTEKNISKA INSTITUT SWEDISH GEOTECHNICAL INSTITUTE Seminarieserie om fysisk planering och förebyggande åtgärder mot naturolyckor i ett förändrat klimat Varia 607 Bengt Rydell LINKÖPING 2009 STATENS

Läs mer

Fortsatt medlemskap i EIT Health ett samarbete rörande hälsa och aktivt åldrande

Fortsatt medlemskap i EIT Health ett samarbete rörande hälsa och aktivt åldrande 1 (1) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-02-15 LS 2016-1509 Fortsatt medlemskap i EIT Health ett samarbete rörande hälsa och aktivt åldrande Föredragande landstingsråd: Peter Carpelan Förslag om

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Förslag till föredragningslista Direktion

Förslag till föredragningslista Direktion Handläggare Carin Lilliehöök 023-77 70 81 carin.lilliehook@regiondalarna.se Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-10-26 Sida 1(6) Till Direktionens ledamöter Ersättare för kännedom Förslag till föredragningslista

Läs mer

Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala

Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Florell Kristian Näsström Yvonne Palmquist Teresa Datum 2016-03-23 Diarienummer KSN-2016-0374 Kommunstyrelsen Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala Förslag

Läs mer

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-03 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Malin.Midler-Noren@malmo.se Tjänsteskrivelse Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tillväxtutskottet 2009-04-21 1-5 Plats och tid Biblioteksgatan 4, Kramfors kl 10.00-12.00 ande Jan Johansson (S), ordf Micael Melander (S) Bertil Böhlin (C) Johan Nordenmark (M) Jon Björkman (V), tj. ersättare

Läs mer

Förslag till föredragningslista Arbetsutskottet

Förslag till föredragningslista Arbetsutskottet Handläggare Carin Lilliehöök 023-77 70 81 carin.lilliehook@regiondalarna.se Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-10-12 Sida 1(8) Till Arbetsutskottets ledamöter Direktionens övriga ledamöter och ersättare

Läs mer

Information från Samrådsgruppen för kommunala arkivfrågor Ulrika Gustafsson, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), juridiska avdelningen

Information från Samrådsgruppen för kommunala arkivfrågor Ulrika Gustafsson, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), juridiska avdelningen Information från Samrådsgruppen för kommunala arkivfrågor Ulrika Gustafsson, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), juridiska avdelningen Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Vad

Läs mer

North Sweden European Office Programförslag Antagen av styrelsen 31 mars 2003 på uppdrag av huvudmännen

North Sweden European Office Programförslag Antagen av styrelsen 31 mars 2003 på uppdrag av huvudmännen North Sweden European Office Programförslag Antagen av styrelsen 31 mars 2003 på uppdrag av huvudmännen Huvudmännen uppdrog åt styrelsen vid ägarmötet 20 februari 2003 Att sondera intresset för samarbete

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning Protokoll fört vid sammanträde med enheten för Lärarutbildningens styrelse 01-02-06 kl. 13.00 17.00 RBU_Torpet Heberg Närvarande: Lars-Peder Alingfeldt,

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Protokoll 1(11) Gun Råberg Kjellerstrand Johanna Vackdahl. Sekreterare Paragrafer 32-35

Protokoll 1(11) Gun Råberg Kjellerstrand Johanna Vackdahl. Sekreterare Paragrafer 32-35 Protokoll 1(11) Tid och plats för OSD (Folkets hus), Vinterrummet, kl 08.15 08.35 Sammanträdet Beslutande Harriet Jorderud (S) Robert Uitto (S) Lena Bäckelin (S) Anne-Marie Johansson (S) Bengt Bergqvist

Läs mer

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Protokoll från Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Tid och plats 3 september 2015 kl 10.00-14.00, Sunderby folkhögskola Landstinget Anders Öberg (S), ordförande Agneta Granström (MP)

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Mid Sweden European Office ett kontor bland flera Verksamhetsutveckling genom internationellt samarbete hur ska man tänka? EU-program vilket ska man

Mid Sweden European Office ett kontor bland flera Verksamhetsutveckling genom internationellt samarbete hur ska man tänka? EU-program vilket ska man Mid Sweden European Office ett kontor bland flera Verksamhetsutveckling genom internationellt samarbete hur ska man tänka? EU-program vilket ska man välja? (Vattenmyndighetens finansieringsguide) Projektstöd

Läs mer

Strategi för internationellt arbete - remissvar

Strategi för internationellt arbete - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-07-21 SN-2015/1199.109 1 (4) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 378 05 johan.andersson@huddinge.se Socialnämnden Strategi

Läs mer

Protokoll från SKYREVs informationskommitté

Protokoll från SKYREVs informationskommitté Protokoll från SKYREVs informationskommitté Plats: Stockholms läns landstings revisionskontor, Eastmangatan 1, Stockholm. Tid: 2005-12-01 kl. 10.00 14.30 Deltagare:, ordförande,, -Johan Olsson, och. 50.

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer

Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Karin Jansson

Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Karin Jansson Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: 2014-11-11 Tid: Tisdagen den 11 november 2014, kl. 13.00-16.00 Plats: Närvarande: Fyrbodals kommunalförbund, Riverside, Uddevalla Peter Heie,

Läs mer