Underlag utökat samråd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underlag utökat samråd"

Transkript

1 Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Rapport verksamhet Skapat / 1.0 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 Öppen PSG / FSG enl dok.nr Ersätter Alt. dokument-id 2 Handläggare Granskat av Frisläppt av Soldéus Ulf PRRSM Underlag utökat samråd 1 INLEDNING Barsebäcks kärnkraftverk består av två stycken reaktorer, B1 och B 2 färdigställda 1975 resp Tillstånd till de båda reaktorerna har lämnats av regeringen enligt den tidigare gällande atomenergilagen. Med stöd av lagen om kärnkraftens avveckling (1997:1320) och efter beslut av regeringen stoppades driften av Barsebäck Det finns även ett politiskt beslut att driften av reaktor B2 skall upphöra men det är ännu inte bestämt när detta skall ske fick Sverige en ny miljölagstiftning en miljöbalk som innebär en samordnad och breddad lagstiftning på miljöområdet. En nyhet i förhållande till äldre lagstiftning är att även driften av bl.a befintliga kärnkraftverk skall miljöprövas. För befintliga verksamheter som ännu inte har tillståndsprövats enligt miljöbalken skall en ansökan om tillstånd ha lämnats in till prövningsmyndigheten före utgången av år Det innebär för Barsebäcks del, att en ansökan om tillstånd till reaktor B2 måste ha givits in till Miljödomstolen vid Växjö tingsrätt senast vid denna tidpunkt. En ansökan enligt miljöbalken kommer att avse den nuvarande verksamheten vid reaktor B2. Några planer på att utöka driften i form av ökning av den termiska effekten finns således inte. Verksamheten regleras även av Lagen om kärnteknisk verksamhet samt föreskrifter från SKI och SSI. Dessa tillstånd gäller till 2010 och är oberoende från denna miljöprövning En ansökan om tillstånd enligt miljöbalken och ett tillstånd enligt miljöbalken till reaktor B2 kommer sannolikt inte att påverka det politiska beslutsfattandet om upphörande av driften vid reaktorn. Barsebäck Kraft AB (BKAB) har sedan många år bedrivit ett aktivt miljöarbete och miljöfrågorna är tillsammans med reaktorsäkerhet, miljö, ekonomi och kompetens definierade som strategiskt viktiga frågor. Låg miljöpåverkan är ett av våra viktigaste mål. BKAB är certifierat enligt miljöledningsstandarden ISO Därmed har vi åtagit oss att ständigt förbättra oss, att verksamhetens totala miljöbelastning kontinuerligt minskar och att ledningen har god kontroll över miljöarbetets utveckling. 1 (4)

2 De krav som samhället ställer på oss som stor elproducent måste omsättas till interna miljö- och säkerhetsrutiner. Det gäller såväl den dagliga driften som utsläpp och avfallshantering. Den kommande prövningen enligt miljöbalken ger oss en bra möjlighet att få en samlad bedömning av verksamhetens miljöpåverkan och därmed ytterligare förbättra vårt miljöarbete. Miljöprövningen inleddes med tidigt samråd i november Under våren 2004 kommer Barsebäck att genomföra utökat samråd med myndigheter, miljöorganisationer och närboende. I miljöbalken finns regler om prövningsförfarandet. Detta inleds med arbetet med att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning. Arbetet med miljökonsekvensbeskrivningen består kortfattat av följande moment - tidigt samråd med Länsstyrelsen och den lokala miljönämnden samt i detta fall även med Statens kärnkraftinspektion och Strålskyddsinstitutet, - tidigt samråd med särskilt berörda enskilda, - Länsstyrelsens beslut om betydande miljöpåverkan, - utökat samråd med miljökonsekvensbedömning. Det utökade samrådet sker med berörda myndigheter, berörd allmänhet och organisationer samt - miljökonsekvensbedömning Tidigt samråd med myndigheter och särskilt berörda enskilda har hållits. Länsstyrelsen har också fattat beslut om betydande miljöpåverkan. En ansökan om tillstånd, i vilken miljökonsekvensbeskrivningen ingår, ges därefter in till Miljödomstolen. Detta planeras ske under senare delen av hösten Miljödomstolen remitterar ansökan till berörda myndigheter och kungör den för synpunkter från berörd allmänhet, organisationer m.fl. Domstolen kommer också att hålla en offentlig förhandling innan målet avgörs. Med stöd av artikel 3 i konventionen om miljökonsekvensbeskrivningar (MKB) i ett gränsöverskridande sammanhang (Esbo-konventionen) och artikel 7 i MKB-direktivet (85/337/EEG med ändring 97/11/EG) samt motsvarande Svenska bestämmelser - 6 kap miljöbalken (SFS 1998:808) och förordningen (SFS 1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar - överenskoms vid det förberedande mötet i Köpenhamn den 26 mars att även berörda Danska myndigheter skall bjudas in att delta i det samrådsmöte med myndigheter som har bestämts till den 15 april Detta dokument utgör tillsammans med broschyren teknisk information underlag för det utökade samrådet. Materialet som används vid samråden skall ses som diskussionsunderlag. Öppen 2 (4)

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING ADMINISTRATIVA UPPGIFTER KRAFTVERKETS LÄGE OCH MARKANVÄNDNING I OMGIVNINGEN VERKSAMHETENS OMFATTNING OCH UTFORMNING KORTFATTAD BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN Kärnkraftreaktorer Radioaktivt avfall Vätgasfabrik Hamn Verkstäder UTSLÄPP Utsläpp till luft Utsläpp av radioaktiva ämnen Övriga utsläpp till luft Utsläpp till vatten Utsläpp av radioaktiva ämnen Övriga utsläpp till vatten Utsläpp till mark Reningsanläggningar Rening av radioaktivt spillsvatten Rening av radioaktiva gaser och frånluft Oljeavskiljare Dekontaminering av radioaktivt gods AVFALLSHANTERING Konventionellt avfall till deponering, förbränning, biologisk behandling Konventionellt avfall till återanvändning/återvinning Farligt avfall Radioaktivt avfall UTSLÄPPS- OCH OMGIVNINGSKONTROLL Utsläppskontroll radioaktiva ämnen till luft och vatten Utsläppskontroll miljöstörande ämnen till luft och vatten Fiskekontroll Öresunds vattenvårdsförbund Radiologiskt omgivningskontrollprogram Mätningar av aktivitet i omgivningen ÖVRIG MILJÖPÅVERKAN Öppen 3 (4)

4 9.1 Buller Transporter Lukt PLANERADE FÖRÄNDRINGAR Förbättring av verkningsgrad Förändring angående radioaktivt avfall Ny tvättanläggning PLANER FÖR NEDLÄGGNING TILLSYNSMYNDIGHETER Öppen 4 (4)

5 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER Platsnamn Barsebäck kärnkraftverk Lokalisering Barsebäck 19:2, Kävlinge, Skåne län Platsnummer A Huvudman Barsebäck Kraft AB Organisationsnummer Postadress Box Löddeköpinge Besöksadress Barsebäcksverket Telefonnummer Hemsida Kontaktpersoner vvd och platschef Leif Öst Miljöing. Ulf Soldéus ulf.soldeus@ringhals.se Juridiskt ombud: Mats Ericsson, advokat, Alrutz Advokatbyrå AB mats.ericsson@alrutz.se SNI koder för nuvarande verksamhet: Huvudbransch Kärnkraftsverk , Övriga branscher Radioaktivt avfall Gasformiga bränslen Hamn Verkstadsindustri m2 Rivning Tillsynsmyndighet Länsstyrelsen i Skåne Län Vid BKAB finns inte farliga ämnen enligt SFS 1998:899. Öppen 5 (4)

6 3 KRAFTVERKETS LÄGE OCH MARKANVÄNDNING I OMGIVNINGEN Barsebäcksverket är ett kärnkraftverk som ligger vid kusten mellan Malmö och Landskrona. I nära anslutning till det egentliga kärnkraftområdet, är två gasturbiner med tillhörande oljecisterner placerade. Gasturbinerna ägs av Sydkraft Gasturbiner AB. Vid Barsebäck finns ett ställverk som ansluter Barsebäck till 400 kv nätet. Huvudägare till 400 kv-ställverket är Sydkraft Eldistribution. På kraftverksområdet finns ett hamnområde för in- och uttransporter. I närområdet finns fiskehamn, jordbruk, permanentboende och fritidsboende. Utanför kraftverksområdet finns ett barack- och campingområde, som i huvudsak användes som arbetarbostäder under revisionsavställningarna. Närmast belägna permanentbostäder finns i Barsebäcks hamn på ca 1500 m avstånd. En antagen översiktsplan samt fastställda detaljplaner visar hur området får utnyttjas. Bild över anläggningen redovisas nedan. Öppen 6 (4)

7 4 VERKSAMHETENS OMFATTNING OCH UTFORMNING Barsebäck Kraft AB (BKAB) är ett helägt dotterbolag till Ringhals AB (RAB). Ringhals AB ägs till 74,2% av Vattenfall AB och till 25,8% av Sydkraft Kärnkraft AB 25,8 %, ett dotterbolag till Sydkraft AB. Sydkraft kärnkraft AB, SKK, är ägare av reaktorerna B1 och B2, byggnader, samt fastigheten Barsebäck 19:2. Barsebäcksverket är ett kärnkraftverk för elproduktion. Normalt arbetar cirka 360 personer på anläggningen. Under revisionsperioden som infaller under april-oktober och omfattar ca 4 veckor, kan tillfälligtvis cirka 1000 personer arbeta på verket. De två bolagen BKAB och RAB är skilda juridiska enheter med gemensam styrning. BKAB innehar tillstånd för kärnteknisk verksamhet i Barsebäck enligt lagen om kärnteknisk verksamhet. VD för RAB och BKAB är Jan Edberg. VD är ansvarig för att verksamheten bedrivs på ett ur miljösynpunkt säkert sätt och att gällande lagar, förordningar föreskrifter samt interna regler följs i tillämpliga delar. BKAB styrs av en platschef, Leif Öst, som tillika är vvd, stationerad i Barsebäck. BKAB består av en produktionsavdelning, en avdelning för avveckling av reaktorn B1, samt en bolagsstab. Från VD är arbetsuppgifter inom miljöområdet för BKAB delegerade till platschefen samt till produktionschefen och chefen för avveckling. Övriga avdelningar, som är organiserade under RAB, svarar för underhåll, utveckling och administration inkl. miljöfrågor, på uppdrag från BKAB. Staberna på respektive bolag är fristående från övrig verksamhet och har till uppgift att följa upp att myndigheternas krav tillgodoses. Successivt kommer Barsebäck att ställa miljökrav och påverka leverantörer till miljöförbättringar exempelvis för transporter. 5 KORTFATTAD BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN 5.1 Kärnkraftreaktorer Barsebäcksverket består av två stycken reaktorer, B1 och B 2 färdigställda 1975 resp Reaktor B2 är på 1800 MWt. (termisk effekt). Reaktorn producerar ånga som driver turbin och generator med effekten 615 MWe (elektrisk effekt). Ångan kondenseras med hjälp av en kondensor, som kyls av havsvatten. Reaktorn drivs kontinuerligt med undantag av en avställning om ca 3-4 veckor under revisionsperioden då bränslebyten och översyn av anläggningarna sker. Öppen 7 (4)

8 Reaktor B1 är avställd och verksamheten utgörs av servicedrift tills även reaktor B2 är avställd. Daglig verksamhet på B1 består av tillsyn och underhåll av byggnader och inventarier. Viss demontering av mekaniska komponenter skedde före 1 maj 2003 för utnyttjande i B2:ans anläggning eller på andra kraftverk. Ingen av dessa verksamheter anses medföra någon miljöpåverkan. 5.2 Radioaktivt avfall Vid drift av Barsebäcksverket uppkommer radioaktivt avfall. Detta tas omhand enligt beskrivning under avsnitt 7 nedan. 5.3 Vätgasfabrik Fabriken består av två elektrolysörer, som med hjälp av elektrolys spjälkar vatten till vätgas och syrgas. Processen kräver elektrisk kraft och närvaro av kaliumhydroxid. Produktionen förbrukar ca 300 m 3 vatten årligen. 5.4 Hamn På kraftverksområdet finns en hamn, som tar emot specialfartyget Sigyn för utlastning av radioaktivt avfall samt oljefartyg för bränsle till Sydkrafts gasturbiner. I undantagsfall anlöper även andra fartyg hamnen. Hamnen är utrustad med oljefångstgrop, som dränerar oljeledningen upp till gasturbinerna. Vid behov kan oljelänsor läggas ut. Avfall från hamnen hanteras av BKAB. 5.5 Verkstäder På BKAB bearbetas viss mekanisk utrustning, mindre plåtarbeten utförs, motorer servas och elektriska komponenter underhålls. Därför finns mekaniska och elektriska verkstäder på såväl aktivt som inaktivt område omfattande ca 1000 m 2 och 10 st. maskinbearbetningsplatser. Samtliga golvavlopp passerar oljeavskiljare. 6 UTSLÄPP 6.1 Utsläpp till luft Driften av Barsebäck medför utsläpp till luft av såväl radioaktiva som övriga ämnen Utsläpp av radioaktiva ämnen Vid Barsebäck släpps radioaktiva ämnen ut då kondensorn avluftas och i viss mån från ventilation av lokaler. Utsläppen förs via filter och skorsten till omgivningen. Barsebäcks utsläpp har en mycket god marginal till gällande myndighetskrav. Utsläppen motsvarar mindre än en hundradel av gällande gränsvärde. Utsläppen medför, för de närmast boende, en mycket liten Öppen 8 (4)

9 stråldos och motsvarar mindre än en tusendel av dosen från naturliga strålkällor Övriga utsläpp till luft Mindre utsläpp av andra ämnen sker bland annat i samband med provkörning av reservkraftdieslar och vid uppvärmning med naturgaspannor. Främst är det koldioxid, kväveoxider och svaveloxid som släpps ut. Vissa utsläpp sker från verkstäder i form av lösningsmedel och svetsrök. 6.2 Utsläpp till vatten Vatten används på Barsebäck för kyländamål, som processvatten och för sanitärt bruk. Verksamheten medför utsläpp till vatten både av radioaktiva ämnen och övriga ämnen, samt påverkar vattentemperaturen nära kylvattenutsläppet Utsläpp av radioaktiva ämnen Utsläpp av radioaktiva ämnen sker från anläggningen till Öresund med kylvattnet. Barsebäcks utsläpp har en mycket god marginal till gällande myndighetskrav. Utsläppen motsvarar mindre än en hundradel av gällande gränsvärde. Utsläppen medför, för de närmast boende, en mycket liten stråldos och motsvarar mindre än en tusendel av dosen från naturliga strålkällor. Skyddskläder som används vid arbete i kärnkraftanläggningen tvättas i en gemensam anläggning. Det vatten som släpps ut från anläggningen innehåller tvätt- och sköljmedel samt mindre mängder radioaktiva ämnen Övriga utsläpp till vatten Ett kärnkraftverk behöver stora mängder vatten för att kyla processen. En mindre del åtgår för att kyla interna kylsystem och säkerhetsutrustning. Kylvattnet tas från havet söder om anläggningen, och återförs till havet väster om anläggningen. Uppvärmt kylvatten som släpps ut har cirka 12 C högre temperatur än det vatten som tas in. Med inkommande kylvatten följer även musslor, maneter och tång som rensas bort för att inte påverka anläggningen. Till havet släpps även dagvatten. Detta består huvudsakligen av nederbördsvatten från tak och hårdgjorda markytor. Det sanitära avloppsvattnet transporteras till det kommunala nätet. Hanteringen av kemiska produkter vid Barsebäck sker på sådant sätt att riskerna för oavsiktliga utsläpp är minimala. De kemiska produkter som kan orsaka störst miljöpåverkan förvaras i tankar i invallningar. Förbrukade kemikalier samlas in och sänds till destruktion. 6.3 Utsläpp till mark Ingen egentlig påverkan på mark förekommer. På fastigheten finns en nerlagd deponi från byggtiden på 1970-talet. Ägare till marken är Sydkraft Öppen 9 (4)

10 Kärnkraft AB. På området finns även en bassäng avsedd för muddermassor från hamn och kylvattenkanal. 6.4 Reningsanläggningar För att kunna hålla låga utsläpp och optimera avfallshanteringen finns flera reningsutrustningar Rening av radioaktivt spillsvatten Alla spillvattenutsläpp som uppstår inne i reaktorbyggnaden behandlas i anläggningen för flytande radioaktivt avfall. Spillvattnet får normalt sedimentera varefter det avleds till två utsläppstankar för provtagning innan utsläpp. Uppehållstiden i utsläppstankarna är mellan 1-4 dygn. Om spillsvattnet efter sedimentation har en högre aktivitet än det internt angivna gränsvärdet filtreras vattnet innan det pumpas över till utsläppstankarna. Förnyad provtagning sker i utsläppstankarna innan utsläpp sker till havet Rening av radioaktiva gaser och frånluft Luftutsläppen utgörs huvudsakligen av radioaktiva ädelgaser. För övervakning av aktiviteten finns utrustning, vars uppgift är att ge larm vid onormala aktivitetsnivåer. Utrustningen mäter och registrerar aktiviteten kontinuerligt. Genom att avgaserna passerar en rekombinator och en sandtank, där de fördröjs ett antal timmar, hinner aktiviteten reduceras innan avgaserna når skorstenen Oljeavskiljare Oljeförorenat vatten som kan innehålla radioaktivitet separeras i en oljeseparator varefter uppsamlad olja sänds till SAKAB för förbränning. Spillvatten som ej innehåller radioaktiva ämnen men med risk för oljeförorening går via oljeavskiljare till sanitära avloppsnätet. Oljehaltiga emulsioner som uppstår i verkstäder och utomhus tas om hand av SYSAV Kemi. Vatten från golvbrunnar där reservkraftdieslar är placerade, går via oljeavskiljare. Oljefångstgrop vid kajen töms manuellt Dekontaminering av radioaktivt gods Material som kan återanvändas eller återvinnas, behandlas med hjälp av högtryckstvättning, elektrolyt mm. Avloppet avleds för behandling i anläggningen för rening av radioaktivt avloppsvatten. Erhållna restprodukter som inte skall återanvändas kan efter denna rengöring tas omhand på samma sätt som material som inte förorenats med radioaktiva ämnen. Öppen 10 (4)

11 7 AVFALLSHANTERING I verksamheten uppstår avfall, som källsorteras och lagras/hanteras innan transport sker till mottagare. Lokala miljöstationer finns på alla avdelningar. Interna mål bidrar till att andelen avfall som förs till deponi minimeras. Utbildning om miljöfrågor såsom avfallshantering ges till all personal. 7.1 Konventionellt avfall till deponering, förbränning, biologisk behandling Industri- och hushållsavfall källsorteras i brännbart, blandat (för deponi) och komposterbart innan det förs till SYSAV för behandling. Avfallscontainrarna finns uppställda på vår återvinningscentral. Komposterbart avfall (tång, sjögräs mm.) uppkommer vid intaget av kylvatten. Avfallet förs normalt till SYSAV för kompostering men kan även återföras till havet via kylvattenutloppet om Fiskeriverkets representant konstaterar att det finns ål bland rensmassorna. 7.2 Konventionellt avfall till återanvändning/återvinning Skrot av olika kvaliteter skickas till Stena Gotthards. SYSAV tar emot elektronikskrot (kasserad el-utrustning samt kontorsutrustning), returpapper och trä. Tonerpatroner till kopiatorer och faxar återlämnas till servicefirma enligt avtal. 7.3 Farligt avfall Kasserade smörj- och regleroljor samlas upp i SYSAV Kemi LOTSbehållare eller sugs upp direkt av tankbil. Lösningsmedel samlas i LOTSbehållare. Olja och slam från oljeavskiljare samt övriga farliga avfall omhändertas av SYSAV Kemi. På BKAB lagras endast små mängder farligt avfall exklusive radioaktivt avfall. SYSAV Kemi hämtar regelbundet avfallet. För mellanlagring på Barsebäck finns en speciellt byggd återvinningscentral innehållande en byggnad med tre separata rum för lagring av oljeprodukter, elektronikavfall och övrigt farligt avfall. 7.4 Radioaktivt avfall För omhändertagande av det radioaktiva avfallet finns speciellt utformade anläggningar. Högaktivt avfall förvaras i anslutning till reaktorn i speciella lagringsbassänger tills avfallet kan sändas till det centrala mellanlagret för använt bränsle, CLAB, lokaliserat vid Oskarshamns kärnkraftverk. Inom kraftverket paketeras det fasta brännbara medel- och lågaktiva avfallet. Avfallet komprimeras i en balpress och täcks in med plast. Balarna lastas sedan i containrar innan transport sker med bil till Studsvik Radwaste eller båt till SFR. SFR är lokaliserat vid Forsmarks kärnkraftverk. I framtiden Öppen 11 (4)

12 kommer avfallet att transporteras till Ringhals kärnkraftverk för deponering i markförvaret. En separat tillståndsprocess pågår för detta. Medel- och lågaktivt vätskehaltigt avfall, t.ex. jonbytarmassor och slam, hanteras i eller i anslutning till anläggningen för flytande radioaktivt avfall. En ny anläggning för ingjutning av aktivt avfall är under uppförande. Den nya anläggningen bygger på principen om ingjutning av avfallet i cement. Även detta avfall mellanlagras på BKAB innan transport till SFR. Medel- och lågaktivt skrot, rostfritt, aluminium och kolstål, förpackas i containrar innan transport sker till Studsvik för omsmältning. 8 UTSLÄPPS- OCH OMGIVNINGSKONTROLL Barsebäck utför olika kontroller av utsläpp och i omgivningen mätning av radioaktiva ämnen i utsläpp till luft och vatten mätning av miljöstörande ämnen i utsläpp till luft och vatten fiskekontroll kontroll via Öresunds vattenvårdsförbund radiologiskt omgivningskontrollprogram on-line-mätning av aktivitet i omgivningen. 8.1 Utsläppskontroll radioaktiva ämnen till luft och vatten Utsläpp till luft och vatten övervakas kontinuerligt. Gasformiga och luftburna radioaktiva ämnen avskiljs och fördröjs inne i anläggningen, för att en del av radioaktiviteten skall avta, innan utsläpp sker via skorstenen, där storlek och sammansättning mäts. Vattenburna radioaktiva ämnen tas om hand, avskiljs, fördröjs och kontrollmäts innan de släpps ut till havet. 8.2 Utsläppskontroll miljöstörande ämnen till luft och vatten Utsläpp av övriga ämnen kontrolleras direkt vid utsläppspunkten, alternativt beräknas utsläppen utifrån förbrukade mängder av respektive kemisk produkt. 8.3 Fiskekontroll Fiskekontroll utförs av Fiskeriverket och omfattar utsättning av ålyngel, kontroll av skadad ål, provfiske med småryssjor (fångstmängd/tillfälle), sjukdomskontroll och journalförning av yrkesfisket. Utsättning av ålyngel skedde senast 1994 med 200 kg. Tungmetallanalyser utfördes 2001 och kommer att utföras nästa gång Öppen 12 (4)

13 8.4 Öresunds vattenvårdsförbund Barsebäck kraft är medlem i Öresunds vattenvårdsförbund. Förbundet driver sedan 1985 en samordnad miljöundersökning längs den svenska Öresundskusten. Mätprogrammet omfattar fem delprogram; hydrologi, växtplankton, ålgräs, bottenfauna och sediment med miljögifter i sediment. Utöver detta samlas data in omfattande diffus tillförsel samt punktutsläpp av närsalter, BOD och miljögifter. Förbundet sammanställer årligen en rapport. 8.5 Radiologiskt omgivningskontrollprogram Det radiologiska omgivningskontrollprogrammet omfattar provtagning av radioaktiva nuklider på land och i vatten kring BKAB. Prov tas på vegetation, animaliska produkter, rötslam, sediment, alger, mollusker samt fisk. Provresultaten kontrolleras av oberoende myndigheter och årsrapport sammanställs och redovisas till Statens strålskyddsinstitut. 8.6 Mätningar av aktivitet i omgivningen Känsliga dosimetrar för mätning av stråldoser finns utplacerade längs industristaketet kring Barsebäcks kärnkraftverk. Utöver detta så finns online-mätning av strålning i mätpunkter på land och till havs utanför kärnkraftverket. Syftet med dessa mätningar är att tidigt få indikation på förhöjda utsläpp av radioaktiva ämnen. Mätresultaten överförs direkt till BKAB kontrollrum, SSI och danska myndigheter. 9 ÖVRIG MILJÖPÅVERKAN 9.1 Buller Verksamheten vid Barsebäck medför ytterst begränsat buller i den närmaste omgivningen. Bullret underskrider de nivåer som anges i Naturvårdsverkets riktlinjer. 9.2 Transporter Alla godstransporter till Barsebäck kraft sker med lastbil. Utgående godstransporter sker med lastbil och för visst radioaktivt avfall med båt. Barsebäck övervakar och kontrollerar att bestämmelserna för transport av farligt gods uppfylls. Personalens arbetsresor sker främst med personbil men det är vanligt med samåkning. Viss möjlighet till kollektivtrafik finns med en busspendel, som kör två turer per dag. Samgåendet med Ringhals AB innebär att tjänsteresor med bil mellan kärnkraftverken sker. Olika förslag för att hålla nere resandet diskuteras. Öppen 13 (4)

14 9.3 Lukt Transporter inom närområdet sker främst med eldrivna fordon. Företaget äger elmopeder för mindre transporter inom driftområdet samt hyr två eldrivna distributionsbilar. Besvärande lukt uppkommer normalt inte vid verksamheten på Barsebäck. 10 PLANERADE FÖRÄNDRINGAR 10.1 Förbättring av verkningsgrad Framtida planer finns på att modernisera turbinanläggningen. Genom denna förändring på turbinanläggningen kan verkningsgraden ökas något. Därmed nyttogörs lite mer av den värme som produceras i reaktorn och mindre värme förs därigenom ut i havet Förändring angående radioaktivt avfall Ett projekt pågår för att modernisera hanteringen av radioaktivt avfall. Under åren har mekanisk och elektrisk utrustning samt styrutrustning moderniserats. Projektet pågår även under år 2003 och kommer att leda till utbyte av bitumeningjutningen mot cementingjutning. Ombyggnaden av anläggningen för avfallshanteringen kommer att ta något längre tid än tidigare planerat och utrustningen kommer troligen att testköras under hösten för att stå klar till december Brännbart lågaktivt avfall har tidigare sänts till Studsvik AB för destruktion. Fr.o.m mellanlagras detta på Barsebäck i väntan på tillstånd från myndigheterna för deponering i Ringhals deponi för lågaktivt avfall Ny tvättanläggning Ett projekt pågår för att utreda effekterna av att stänga Barsebäcks tvättstuga och skicka tvätten till Ringhals istället. Befintlig tvättstuga på Ringhals kommer i så fall att moderniseras eller ersättas av en ny. Tvättstugan i Ringhals kommer att förses med modern reningsutrustning. 11 PLANER FÖR NEDLÄGGNING Förr eller senare måste en kärnreaktor avvecklas eftersom anläggningen blir olönsam att underhålla. De reaktorer som finns idag har en tekniskekonomisk livslängd på år. Några mindre kärntekniska forskningsanläggningar i Sverige har redan avvecklats helt eller delvis. Utöver detta har planer för framtida avveckling kommit längst för Barsebäck 1. Reaktorn stängdes permanent den 30 november 1999 efter ett politiskt beslut. En strategisk avvecklingsplan har tagits fram för Barsebäck 1 Avvecklingen av Barsebäck 1 slutförs inte så länge Barsebäck 2 är i drift. Öppen 14 (4)

15 Med utgångspunkt från 40 års livslängd kommer inte Barsebäck 2 att ställas av före år När Barsebäck i framtiden skall rivas, finns fonderade medel som svarar för kostnaderna för denna hantering. 12 TILLSYNSMYNDIGHETER Tillsynsmyndigheter för Barsebäck är Statens kärnkraftinspektion, Statens strålskyddsinstitut och Länsstyrelsen i Skåne. Kävlinge kommun och Fiskeriverket kontrollerar att vissa specifika krav uppfylls för drift av anläggningen. I Kävlinge kommun finns Lokala säkerhetsnämnden som är ett organ för dialog med kärnkraftverket. Ledamöterna har förordnats på förslag av kommunstyrelserna i Kävlinge och Lomma kommuner. Nämnden lyder under miljödepartementet. Öppen 15 (4)

Sammanfattning av Miljökonsekvensbeskrivningen för Ringhals AB

Sammanfattning av Miljökonsekvensbeskrivningen för Ringhals AB Sammanfattning av Miljökonsekvensbeskrivningen för Ringhals AB Ringhals ansöker om nytt miljötillstånd för befintlig verksamhet och om tillstånd för förhöjd termisk effekt, med cirka 870 MW. Förord Ringhals

Läs mer

Innehållsförteckning med kommentarer för Barsebäcks MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

Innehållsförteckning med kommentarer för Barsebäcks MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Miljörapport Skapat 2004-02-21 1824852 / 1.3 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 Företagsintern PSG / FSG enl

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version. Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1.

Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version. Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1. Ringhals AB Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Rapport - VO Frisläppt 2015-10-16 2338313 / 2.0 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 NR-C Öppen STURE

Läs mer

Författningar som styr avveckling och rivning av kärnkraftverk eller annan kärnreaktor

Författningar som styr avveckling och rivning av kärnkraftverk eller annan kärnreaktor Författningar som styr avveckling och rivning av kärnkraftverk eller annan kärnreaktor Miljöbalken (1998:808) - förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - förordning (1998:905)

Läs mer

RINGHALS AB Underlag Samrådsmöte

RINGHALS AB Underlag Samrådsmöte 2002-04-15 RINGHALS AB Underlag Samrådsmöte INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Administrativa uppgifter 3. Kraftverkets läge och markanvändning i området 4. Ringhals AB verksamhetens omfattning och utformning

Läs mer

Samråd gällande ändrad drift vid Ringhals kärnkraftverk

Samråd gällande ändrad drift vid Ringhals kärnkraftverk Samråd gällande ändrad drift vid Ringhals kärnkraftverk 17 november 2015 Dagordning Introduktion och presentation av deltagarna Redovisning från Vattenfall - Bakgrund - Projektet - Ansökan ändringstillstånd

Läs mer

Rivning. av kärnkraftverk Nov 2005. Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild

Rivning. av kärnkraftverk Nov 2005. Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild Rivning av kärnkraftverk Nov 2005 Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild Reparationer ger erfarenhet De svenska erfarenheterna av att helt montera ned kärntekniska

Läs mer

VATTENFALL AB SAMRÅD INFÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT NEDMONTERA OCH RIVA ÅGESTAVERKET

VATTENFALL AB SAMRÅD INFÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT NEDMONTERA OCH RIVA ÅGESTAVERKET VATTENFALL AB SAMRÅD INFÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT NEDMONTERA OCH RIVA ÅGESTAVERKET 2018-02-20 SÄKERHETEN FRÄMST Vänligen notera var närmaste nödutgångar, brandsläckare, samlingsplats och hjärtstartare

Läs mer

Samrådsunderlag - ansökan om utökad lagringsvolym i Ringhals markförvar

Samrådsunderlag - ansökan om utökad lagringsvolym i Ringhals markförvar Ringhals AB Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Rapport - VO Frisläppt 2016-08-16 2363201 / 2.0 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 ND Öppen PSG /

Läs mer

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD Sida 1 av 9 Information Gällande regler: 9 kap. 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen. Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste

KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste Om skyldigheter och ansvar vid avveckling och rivning av kärnkraftsreaktorer Drift av kärnkraftsreaktorer är kärnteknisk verksamhet som kräver tillstånd enligt lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet

Läs mer

Utökad mellanlagring 1

Utökad mellanlagring 1 Utökad mellanlagring 1 SVAFO SVAFO:s uppgift är att på ett säkert och miljömässigt ansvarsfullt sätt avveckla kärntekniska anläggningar, ta hand om kärnavfall från den tidiga svenska kärnforskningen samt

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort:

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (10) MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn:

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

Information om gällande avgifter återfinns på

Information om gällande avgifter återfinns på Sida 1 av 9 Ansökan om ny miljöfarlig verksamhet eller åtgärd som är anmälningspliktig enligt 2-32 kap i miljöprövningsförordningen (2013:251) Information Aktuella regler: Vattenområdets föreskrifter om

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar C4 Teknik och Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar Innehåll Bakgrund... 3 Vem gör vad?... 4 Definitioner... 4 Generella riktlinjer... 5 Riktlinjer för större

Läs mer

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Administrativa uppgifter: Anläggningens namn: Fastighetsbeteckning: Besöksadress: Utdelningsadress:

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Information enligt Dataskyddsförordningen (2016/679)

Information enligt Dataskyddsförordningen (2016/679) Information enligt Dataskyddsförordningen (2016/679) Uppgifterna som du lämnar på denna blankett kommer att användas av den personuppgiftsansvarige som är Plan- och miljönämnden, Motala kommun, 591 86

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsförvaltningen Anmälan enligt förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon Miljökontoret Box 206, 597 25 Åtvidaberg 0120-830 00, miljo@atvidaberg.se Anmälan enligt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning ANMÄLAN Datum

Läs mer

Plan- och miljönämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten. Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap Miljöprövningsförordning (2013:251)

Plan- och miljönämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten. Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap Miljöprövningsförordning (2013:251) Plan- och miljönämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) För behandling av ärendet kommer uppgifterna registreras i

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version

CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version 2015-04-07 Verksamhetsuppgifter: Verksamhetsnamn/anläggning: Kontaktperson: E-post: Organisations nr: Verksamhetskod: ABCU Miljöledningssystem, ange

Läs mer

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

Underlag för samråd enligt miljöbalken

Underlag för samråd enligt miljöbalken Underlag för samråd enligt miljöbalken Anläggning för produktion av biogas genom förgasning av biobränsle i Malmö samt uttag av kylvatten från Öresund Komplettering av tidigare samråd, tillkommande anläggningsdel

Läs mer

Ringhals Nordens största kraftverk. El en del av din vardag

Ringhals Nordens största kraftverk. El en del av din vardag Ringhals Nordens största kraftverk El en del av din vardag Inledning El finns överallt. Industrier, sjukhus och mycket i vår vardag kräver ständig tillgång på el. På Ringhals Nordens största kärnkraftverk

Läs mer

rivningen av Barsebäcksverket?

rivningen av Barsebäcksverket? Hur förbereder f sig Barsebäck Kraft AB inför rivningen av Barsebäcksverket? I Barsebäck jobbar vi med utveckling KASAM - Rivning av nedlagda kärntekniska k anläggningar i Sverige 11 december 2007, VD

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Enligt Miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251). Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa. Anmälan

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Miljörapport 2010 enligt Miljöbalken för Barsebäcks kärnkraftverk

Miljörapport 2010 enligt Miljöbalken för Barsebäcks kärnkraftverk Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Miljörapport Frisläppt 2011-03-31 2127404 / 2.0 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 PRB Öppen PSG / FSG enl dok.nr

Läs mer

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (6) Anmälan avser. Administrativa uppgifter

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (6) Anmälan avser. Administrativa uppgifter Sida 1 (6) Anmälan av miljöfarlig verksamhet med anmälningsplikt C enligt miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan avser Ändring av befintlig anläggning Ny verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum: Ändring av befintlig verksamhet Ange datum för ändring:

Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum: Ändring av befintlig verksamhet Ange datum för ändring: ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 kap 10 och 11 Miljöprövningsförordningen (2013:251) samt 22 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum:

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 1 kap 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Annat (ange vad) Bilaga 3: 16 punkters varuinformationsblad (artikel 31-36, förordning (EG) nr 1907/2006, (REACH)

Annat (ange vad) Bilaga 3: 16 punkters varuinformationsblad (artikel 31-36, förordning (EG) nr 1907/2006, (REACH) Ankomststämpel Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808), 1 kap. 10 miljöprövningsförordning (2013:251) och 25a förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Läs mer

*Verksamhetskod utifrån bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

*Verksamhetskod utifrån bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ÅMÅLS KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Miljökontoret Anmälan enligt miljöbalken 2 förordningen (998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Verksamhetens namn

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN 1(7) Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN Enligt 10 och 11 i Miljöförordningen (2013:251) Anmälan avser Ny verksamhet med startdatum: Ändring av befintlig

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken

Anmälan enligt miljöbalken Myndighetsnämnden för miljö och byggnad Miljöavdelningen Anmälan Datum: Anmälan enligt miljöbalken Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

SKI arbetar för säkerhet

SKI arbetar för säkerhet Säkerheten i fokus SKI arbetar för säkerhet Arbetet med att utveckla och använda kärnkraft har pågått i mer än 50 år. Det snabbt växande industrisamhället krävde energi. Ökad boendestandard skapade ökade

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

Stocksund 2009-01-07 Forsmarks Kraftgrupp AB Att. Kerstin Sjöberg 742 03 Östhammar

Stocksund 2009-01-07 Forsmarks Kraftgrupp AB Att. Kerstin Sjöberg 742 03 Östhammar 1 Stocksund 2009-01-07 Forsmarks Kraftgrupp AB Att. Kerstin Sjöberg 742 03 Östhammar Yttrande med anledning av utökat samråd om markdeponi för radioaktivt avfall på Svalören vid Forsmarks kärnkraftverk.

Läs mer

Miljöutredning för vår förening

Miljöutredning för vår förening 04.1 Miljöutredning Miljöutredning för vår förening datum 2014-09-30 Sida 1 av 6 Introduktion I detta dokument redovisas ett antal frågor som är till för att hjälpa er i arbetet med att ta fram en miljöutredning.

Läs mer

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet Miljöfarlig verksamhet - Anmälan enligt miljöbalken Vissa typer av miljöfarliga verksamheter är anmälningspliktiga enligt miljöbalkens nioende kapitel. All användning av mark, byggnader eller anläggningar

Läs mer

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 Underlag för samråd avseende ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken för mellanlagring av avfall och farligt avfall vid Må avfallsanläggning inom fastigheten Må 1:3

Läs mer

1.Företaget 1.1 Administrativa data

1.Företaget 1.1 Administrativa data Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken och Miljöprövningsförordning (2013:251). (EB.21:12) 1. 10 i MPF (Miljöprövningsförordningen (2013:251). Det är förbjudet att utan anmälan till

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009 Gävle den 26/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Mellanlagring av avfall, Östra Hamnen, Halmstad Halmstads Energi och Miljö AB 2012-07-11

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD

Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD Sida 1 av 8 Information Aktuella regler: Gällande regler: 9 kap. 6 miljöbalken och 21 SFS 1998:899 reglerar anmälningsskyldighet för ny eller ändring av verksamhet som klassas som C-anläggning. 5 SFS 1998:899

Läs mer

Information om fordonstvätt

Information om fordonstvätt Information om fordonstvätt Spillvatten från fordonstvättar innehåller bl a mineralolja (opolära alifatiska kolväten), metaller och andra organiska och oorganiska ämnen och behöver behandlas (renas) innan

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan inklusive bilagor ska lämnas in i två exemplar senast sex veckor innan åtgärden påbörjas. Läs igenom bifogad information. Anmälan som inte är fullständigt ifylld

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Malmö stad Miljönämnden ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område 1 (5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med koordinater

Läs mer

SAMRÅD. Medicon Village. Lund. Pepticon AB Org.nr: 556837-1354. Sida 1

SAMRÅD. Medicon Village. Lund. Pepticon AB Org.nr: 556837-1354. Sida 1 SAMRÅD Medicon Village Lund Sida 1 1. Uppgifter om företaget Namn Pepticon AB Organisationsnummer 556837-1354 Postadress 221 87 Lund Besöksadress Scheelevägen 10, Byggnad 403 Fastighetsägare Medicon Village

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2008.

Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2008. Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2008. Innehåll 1 Grunddel Kärsta... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Kärsta... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening...

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

ANMÄLAN 1 (6) Anmälan avser Ändring av befintlig verksamhet. Kontaktperson: Efternamn Förnamn Organisations-/personnummer

ANMÄLAN 1 (6) Anmälan avser Ändring av befintlig verksamhet. Kontaktperson: Efternamn Förnamn Organisations-/personnummer ANMÄLAN 1 (6) Anmälan om miljöfarlig verksamhet Anmälan avser Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Verksamhetsutövare Företag Kontaktperson: Efternamn Förnamn Organisations-/personnummer Utdelningsadress

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sida 1 av 5 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Anmälan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område 1(5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (bifoga karta): Fastighet:

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Verksamhetens namn Organisationsnummer Adress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Postadress Faktureringsadress

Läs mer

Policy för fordonstvättar i Haninge

Policy för fordonstvättar i Haninge 1 (6) Policy för fordonstvättar i Haninge För att minska utsläppen av olja och metaller från fordonstvättar till avloppsnätet och efterföljande recipient har Haninge kommun antagit denna policy. Policyn

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Anmälan ska lämnas till

Läs mer

Oljeavskiljare. Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor

Oljeavskiljare. Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor Antagna av Nämnden för Myndighetsutövning 2009-01-19, 3 Oljeavskiljare Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor Bakgrund Verksamhetsutövare med processer

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015

Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015 Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015 Gävle den 21/3 2016 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Skickas till: Lidingö stad Miljö- och stadsbyggnadskontoret 181 82 Lidingö Anmälan om miljöfarlig verksamhet Anmälan enligt 10 miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251) Anmälan ska skickas in senast 6

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Anmälan Miljö- och hälsoskyddsenheten Sidan 1 av 10 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

MKB och samråd. 31 MKB-processen och genomfört samråd. 31 MKB och samråd. Översikt

MKB och samråd. 31 MKB-processen och genomfört samråd. 31 MKB och samråd. Översikt 2017-09-12 1 31 MKB-processen och genomfört samråd MKB och samråd 2017-09-12 2 31 MKB och samråd Erik Setzman, civilingenjör Lantmäteri, miljösamordnare SKB Översikt Varför samråd Samrådsparter Genomförda

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Överkalix kommun Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1(10) 1. Administrativa uppgifter Sökande Utdelningsadress E-postadress Kontaktperson

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet 1(9) Miljöfarlig verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 i miljöbalken samt 10 i miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Anläggning, namn Organisations- eller personnummer KundId för kommunal

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 1:10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Ansökan om miljöfarlig verksamhet Enligt vattenskyddsföreskrifter Skickas till: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Kärnkraftverkens höga skorstenar

Kärnkraftverkens höga skorstenar Kärnkraftverkens höga skorstenar Om jag frågar våra tekniskt mest kunniga studenter och lärare på en teknisk högskola varför kärnkraftverken har så höga skorstenar, får jag olika trevande gissningar som

Läs mer

2011-12-07. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar. sfr.samrad@skb.se

2011-12-07. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar. sfr.samrad@skb.se 2011-12-07 Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar sfr.samrad@skb.se Kommentarer och frågor från Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, med anledning av

Läs mer

Egenkontroll på U- anläggningar

Egenkontroll på U- anläggningar Egenkontroll på U- anläggningar I miljöbalken står det: Den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller påverka miljön skall fortlöpande

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada inträffar.

Läs mer

Prövning enligt miljöbalken

Prövning enligt miljöbalken Prövning enligt miljöbalken Innehåll På gång Prövningspunkter Tillståndsprocessen Några tips Projekt på gång Biogas Öst pengar av Jordbruksverket Tillståndsprocess biogas Workshopar Vägledning Miljöprövning

Läs mer

Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland---

Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland--- Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland--- Göteborg 2005-08-10 Gotlands kommun Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland enligt miljöbalken Datum 2005-08-10 Uppdragsnummer 61470512975-1

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Maria Svenningsson, kommunsekreterare Martin Andersson, näringslivsdirektör. Sekreterare Maria Svenningsson Paragraf

Maria Svenningsson, kommunsekreterare Martin Andersson, näringslivsdirektör. Sekreterare Maria Svenningsson Paragraf Kommunstyrelsen 2017-12-19A 1-6 Plats och tid Sammanträdesrum A1, klockan 13.30-13.40 Beslutande Ersättare inte tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Ann-Charlotte Stenkil (M), ordförande Micael

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Miljörapport. Kvicksund 2014.

Miljörapport. Kvicksund 2014. Miljörapport. Kvicksund 2014. Innehåll 1 Grunddel Flintavik... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Flintavik... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening... 3 2.4 Kemikaliehantering...

Läs mer

1. Administrativa uppgifter

1. Administrativa uppgifter ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Enligt 9 kapitlet 6 miljöbalken (SFS 1998:808) 1. Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning: Organisationsnummer: Anläggningens namn Telefon Utdelningsadress Telefax

Läs mer