Vill säga i detta sammanhang att även om jag köpte bollarna var Stadium med och bidrog med mycket lägre pris för det ändamål som de var till för.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vill säga i detta sammanhang att även om jag köpte bollarna var Stadium med och bidrog med mycket lägre pris för det ändamål som de var till för."

Transkript

1 FOTBOLL FÖRENAR!!! Mina tidigare försök att skicka ner matchställ från Ärla IF s Pojklag och Seniorer till fotbollslag i Kenya, Afrika stoppades när Posten ville ha 1800:- för paketet och DHL tog 3250:-. Jag tänkte att det måste finnas andra sätt att ta sakerna till Kenya där två fotbollslag väntade på det jag lovat fixa åt dom. Så vem kunde vara gladare än jag när jag nu i september såg på min flygbiljett till Mombasa, Kenya, att jag fick ha med mig 2x20 kilos packning förutom 7 kilo i handbagage. Samma dag, några timmar innan planet skulle gå, satt jag fortfarande på golvet hemma med båda väskorna öppna. Hade vägt dom om och om igen. Hela tiden visade vågen några kilon för mycket. Då tog jag ut några av mina egna klädesplagg och vägde och tog sen upp motsvarande av kläderna till fotbollslaget. Bytte ut mina egna då det var viktigare att jag fick med mig allt det andra. Samtidigt hade jag ett gäng fotbollar som skulle med, som jag köpt på Stadium, då fotbollslagen där borta inte alls har samma förutsättningar som våra spelare och lag har. Lagen där har EN boll vilken är densamma som dom tränar med och spelar match med. Om det är för lite luft i bollen när de ska spela match så ställs matchen in och motståndarlaget får åka hem då de inte har tillgång till pump, vilket jag inte tänkte på när jag tog med alla bollar. Här hemma finns det en boll på 1-2 spelare på träning och ett antal matchbollar att använda. Oftast får Stadium pumpa upp bollarna de säljer och det var första gången som någon bad Stadium dra ur luften så mycket det bara gick i bollarna då jag ville ha plats för så många som möjligt.

2 Vill säga i detta sammanhang att även om jag köpte bollarna var Stadium med och bidrog med mycket lägre pris för det ändamål som de var till för. Efter att ha bytt ut en av resväskorna till en som inte vägde så mycket i sig själv, och packat om hundra gånger, fick jag till slut ner 2 matchställ med 40 tröjor, 40 shorts och 80 par strumpor i väskan. I incheckningen på Arlanda stod jag nervöst och hoppades att det inte skulle väga för mycket. Tjejen som vägde in väskorna tittade på mig och log och sa; - Ja du har då verkligen packat bra för du har 6 kilo tillgodo. - VA? 6 kilo tillgodo? Vad menar du? frågade jag henne. Hon kollade på min biljett och sa att flygbolaget jag skulle flyga med hade skrivit fel på min biljett. Jag fick enligt henne ha med mig 2x23 kilo. Men så bra då att allt jag inte fick plats med låg kvar hemma ca 10 mil därifrån. När jag lämnade in mina väskor och gick tänkte jag bara att matchställen i alla fall var med och de var det viktigaste. Var en resa med planet i 20 timmar och 3 mellanlandningar för tankning och påstigning av andra resenärer varav den ena mellanlandningen, i Kilimanjaro, innebar 2 timmars stillasittande inne på planet då någon slags brand uppstod på den sida jag satt. Såg ner under vingen då de tankat att det uppstod panik hos personalen som sprang fram och tillbaka i sina gula västar. Samtidigt kom brandbilarna åkande fram till planet och började spruta massor av vatten över hela planet. Vill bara säga att detta skedde medan vi var tvungna att sitta kvar. Trots att jag hade sådan fruktansvärd flygskräck kändes det lugnt att själv ha kontroll över allt som hände genom den lilla fönstergluggen. När planet väl lyfte igen var jag ändå tacksam att allt detta inte hände när vi var i luften. Det fanns andra resenärer som var mer irriterade på att vi var försenade än vad de var tacksamma för de personer som upptäckte branden och släckte den och lagade det som var trasigt. Speciellt en kvinna från Italien som stod upp och sprang omkring och stressade upp alla. Inte roligt för dom föräldrar som hade småbarn att hålla lugna i 2 timmar. Hennes försök att stressa upp även mig hade hon inte så mycket för. Jag har en viss förmåga att bli riktigt arg, eller i alla fall väldigt tydlig i mitt budskap, när jag blir rädd. När hon klev in vid min stol och försökte få igång även mig mot de stackars flygvärdinnorna, som inte kunde svara på så mycket, fick jag nog. Flygrädd, stressad över situationen, varm av den otroliga hettan och dessutom arg ställde jag mig upp och pekade med hela handen på kvinnan och skrek; Sit down!!!!! Tystnaden var total i flera sekunder innan hon bara suckade och gick tillbaka till sin plats. Tyvärr bara för stunden innan hon började igen.

3 Jag har ju sett på filmen Sällskapsresan och kom att tänka på hur mycket jag skrattat där hemma åt hur löjligt och överdrivet jag alltid tyckt att det varit när Stig-Helmer och kompani applåderat vid landningen. Denna gång satt jag där själv och applåderade så hårt jag kunde när hjulen slog i backen med en lätt studs på flygplatsen i Mombasa och jag kände ett otroligt lugn komma över mig. Jag tänkte att det var 20 dagar tills jag ska upp i luften igen. Klev ur planet lycklig över att vara framme och följde strömmen av människor ner till flyghallen där alla vita och blå dokument väntade på att fyllas i av mig för att få komma in i Kenya. Fascineras, och irriteras, över all den byråkrati som är så viktig för dom. Dessutom alla svar man ska ge på alla deras viktiga frågor. En obligatorisk fråga är att du måste uppge namnet på din pappa. Detta även om du är ung, gift (har make eller maka) eller är pensionär. När alla dokument var ifyllda, vilket gick snabbt för mig då jag varit här tidigare, gick jag fram till luckan där man fixar visum och gjorde det. Tog några steg framåt och var äntligen ute i den stora hallen där man hämtar sitt bagage. Gick fram till bandet och hittade mina väskor rätt snabbt då det inte var så många resenärer kvar på planet mellan Kilimanjaro och Mombasa. Inte förrän då kände jag helt plötsligt suget i magen och stressen över att jag skulle försöka, ja jag säger försöka, ta in väskorna med matchställen och bollarna. Reglerna här är att man inte får ta med sig vad som helst, som t ex presenter, in i landet. Dessa regler har inget med landets lag eller säkerhet att göra. Dessa regler sätts av var och en av myndighetspersonerna i just den situation personen befinner sig i. Utifrån all den korruption som sker hela tiden i Kenya så förstår ni att om de säger att det inte får föras in några presenter eller andra saker i landet så kan de ju om de upptäcker sådana saker i en resväska säga att resenären måste betala för sakerna för att få med sig dessa in. Annars tar de sakerna ifrån resenären. Det kan de bestämma sig för att göra ändå. Jag kände till korruptionen, och hade själv varit utsatt för det vid min tidigare resa hit, så jag hade bestämt mig innan jag åkte denna gång att jag inte tänkte betala en krona till någon och delta i detta. Det löftet till mig själv hade jag ingenting för när jag väl var innanför landets gräns men det är en helt annan historia.

4 När jag närmade mig kontrollen av väskorna gjorde jag enligt min strategi jag tänkt ut redan hemma. Sköt väskan med mina egna kläder och bollarna lite framför mig medan jag höll den andra väskan med matchställen bakom mig. Tänkte hela tiden att sannolikheten att de skulle kolla båda väskorna var nog väldigt liten. Eller så hoppades jag bara det. Eftersom jag hade bestämt mig att jag SKULLE ha in sakerna till fotbollslagen hade jag i mitt huvud en plan B. Kanske inte så smart men den skulle ändå gå att genomföra om jag blev tvungen. Den gick ut på att OM de bad att få titta i väskan med matchställen skulle jag backa och be att få gå på toaletten eftersom jag visste att den var i stora hallen. Sen hade jag tagit på mig samtliga tröjor och byxor ovanpå mina egna kläder och gått igenom med bara en väska och slängt den andra. De hade aldrig kunnat stoppa mig så länge det inte piper i kontrollen. Man får ha på sig vad man vill och de väger inte personen. När jag kom fram till kontrollen och svetten lackade, både av stress och värme, tänkte jag på att de som verkligen smugglar olagliga saker som knark och vapen ser mer coola ut än jag och därför klarar de sig igenom såna här kontroller. Men alla såg säkert på mig redan när jag klev in i hallen att jag var nervös, fast jag försökte verka så cool, och konstigt nog kände jag mig skyldig till något redan innan jag var framme fast jag inte gjorde något olagligt alls. - Stopp där! Rösten är kvinnans i kontrollen. Självklart stannade jag och tittade på henne och slängde upp handen i luften lite världsvant, log åt henne och sa ; Jambo, Jambo! - Vad har du i väskan där? frågade hon på engelska och pekade på väskan som jag höll framför mig. - Mina saker, svarade jag. - Du har inget annat eller något du ska betala för då? frågade hon. - Nej, det är bara min kläder, hörde jag mig själv säga. - Lägg upp väskan och öppna den, hördes hennes barska röst. Där och då gjorde min andning ett extra långt uppehåll och jag kände hur hjärtat slog så hårt innanför min tröja. Jag lade upp väskan och hon vände öppningen mot sig och öppnade den. - Vad är det här? halvskrek hon samtidigt som hon höll upp en av fotbollarna. - En fotboll, svarade jag lite lamt. - Vad ska du göra med de här då? frågade hon. - Jag ska ge dom till en familj jag känner, svarade jag. - NO, NO, NO!!! Det stämmer inte. Det normala är att man ger EN boll till EN familj, sa hon mycket bestämt.

5 Min kommentar just där och då var väl inte helt lysande men min hjärna hade stannat för en kort stund. - Jo men du vet ju att ni Kenyaner har barn och du vet ju hur ungar är och att de börjar gråta om de inte får var sin boll! Skulle inte sagt det men kommer på det för sent. Kvinnan blir arg och säger att jag ska betala henne massor av pengar för fotbollarna. Jag valde då att bara stå där och stirra och räknade till 10 inombords och hör sen mig själv säga; - Nej det tänker jag inte göra! Jag vill att du svarar mig på varför jag skulle betala dig för bollarna som jag redan betalt för när jag köpte dom i Sverige. Om kvinnan var arg innan blev hon i samma stund vansinnig på mig. Hon slet mitt pass ur min hand och börjar bläddra i det fram och tillbaka mellan sidorna. - Jag ser att du var här i februari, sa hon och frågade, vad gjorde du här då? - På semester, svarade jag. - Reste du ensam då? fortsatte hon. - Nej! Bestämde mig för korta svar. - Vem åkte du med? frågade hon då. - Min dotter och hennes kusin, svarade jag. - Men du reser själv nu? frågade hon. - Ja! - Varför då? Där gick precis min gräns för ren och skär dumhet. - Du kan sluta fråga mig och så vill jag att du hämtar flygplatschefen för jag vill prata med honom nu! sa jag då I samma veva gav hon tillbaka passet lite vårdslöst, sköt iväg min väska och sa: - Det får gå för den här gången. Precis när jag stängde igen väskan pekade hon på den andra väskan som jag hela tiden hållit krampaktigt i handen under hela tiden och frågade; - Vad har du i den där väskan? - Mina kläder, svarade jag. Då kom en del av de andra personerna som var på planet och hämtat sina väskor och kvinnan blev stressad och lät mig gå för att ta nästa. Skönt att jag slapp ta på mig alla tröjorna och byxorna tänkte jag när jag klev ut från flygplatsen i 40 graders värme. Jag var också glad åt att jag ändå höll

6 mig rätt lugn eftersom jag hela tiden måste komma ihåg att jag är gäst i deras land. Här är inte allt precis som hemma. När vi befann oss i byn Watamu, där jag bodde, höll några grabbar upp bollarna och såg lite frågande ut innan dom frågade; - Hur ska vi få luft i bollarna? - Pumpa dom såklart, svarade jag. - Hur då? frågade dom då. - Med en pump, svarade jag. - Vilken pump? För det finns ingen, var kommentaren jag fick tillbaka. Inte hade jag över huvud taget tänkt på att det inte skulle finnas någon fotbollspump. Det var ju något jag tog för givet. Men det är klart att hade jag tänkt efter innan så hade jag nog förstått det. Då var det bara till att tänka på hur vi skulle kunna lösa detta lilla problem. Jag föreslog att vi skulle gå till ett däckskjul jag sett på gatan längre bort. De borde ju ha en pump till att ha i slangarna till bildäcken. Sagt och gjort gick vi dit. Tyvärr passade det inte alls till några fotbollar. Då kom jag på att jag sett att de hade ett plåtskjul där de hade gamla Singersymaskiner, sådan man trampar själv för att sy på, och då borde det ju finnas tjockare nålar till dom också. Efter att vi kollat runt bland valet av nålar och också testat dom i en boll hittade vi en nål som passade perfekt. Nu var det bara att hitta en pump som skulle göra att vi fick i luften genom nålen. VI gick omkring och letade hos handlare som sålde diverse saker och letade efter en pump. Efter många besök hos olika handlare hittade vi en pump som såg ut typ som en gammal cykelpump i Sverige från 1800-talet. Man fick stå på några medar längst ned på den och pumpa upptill medan någon annan fick hålla själva munstycket mot bollen. Lyckan var total när vi stod där på gatan med en tjockare synål och en gammal cykelpump som passade ihop och faktiskt blev en Fotbollspump. Så är det med det mesta på den här platsen. Man tar vad man har. Dagen var inne för att åka till byn där fotbollslagen hade sin hemmaarena. Stället låg ungefär 2 mil från byn där jag bodde och det var längre ut i bushen. När jag säger hemmaarena ska ni veta att den bestod av en uppröjd åker och inte alls så många grässtrån. Så länge har jag varit aktiv inom fotbollen och varit involverad i många av kommunens klubbar genom åren så jag vet att ingen här hemma skulle acceptera att varken träna eller spela sin match på detta underlag.

7 Men det jag verkligen vill betona är den stolthet kenyanerna känner för sin egen fotbollsplan och möjlighet att ha sin klubb och träna och spela fotboll. De är så härliga människor och när jag anlände satt alla och väntade på mig och det jag hade med mig. Förväntan var enorm! Jag överlämnade väskorna med matchställen och fotbollarna och den otroliga glädje över dessa saker, som för dom betyder så mycket, går inte riktigt att beskriva för er. Men jag gör ett försök. Deras ledare öppnade väskorna och fördelade de två matchställen mellan spelarna. Alla tog med sig sitt ställ och gick in i en av skolsalarna på skolan för att byta om. De använder klassrummen vid sin träning och match då eleverna i skolan har gått hem och det inte finns några omklädningsrum. NI skulle bara veta hur gott det kändes i hjärtat när jag hörde hur de pratade och skrattade där inne och visade upp sig för varandra i matchställen. När de kom ut iklädda dessa kom bara en del ut i fotbollskor och en del sprang i strumporna. Fotbollsskor är dyra och har man inte råd med det så spelar man barfota. Så halva laget spelade med skor och halva utan och jag tänkte hela tiden att det kan inte vara särskilt skönt att bli trampad av någon som bär skor. Dessutom var det inte så att de utan skor tog det lite försiktigare utan spelet var lika tufft för det.

8 Innan de skulle sätta igång matchen mellan sina lag, en slags uppvisningsmatch som tack för kläderna från Ärla IF, ställde de upp hela lagen för fotografering. Jag ville gärna ha med mig bilder hem till Ärla IF Fotboll för att visa hur bra kläder och saker som vi inte längre använder kan komma till nytta någon annanstans i världen. Vi gjorde också en liten ceremoni innan och det gjordes en officiell överlämning av allt från mig till deras lag och lagledare.

9 Efter det så hade de lite uppvärmning och träning inom respektive lag innan matchen. Det var precis som hemma i Ärla. Sen satte matchen igång och nog spelade de fotboll allt. Ett väldigt tufft spel och alla gav allt hela tiden. Det syntes att de verkligen älskar att spela fotboll och hade en härlig laganda både inom men också mellan lagens spelare. Här ute i bushen har man inte ens ström så det är inte tal om att annonsera, eller bjuda in via hemsida, när man ska spela match. Alla talar med varandra i byarna och så kommer det massor av publik när det är match. När det gäller domarna, 3 domarsystem, så måste dessa betalas kontant direkt före matchen. Men här handlar det inte om att någon klubb har pengar utan varje spelare får se till att kunna skramla ihop så mycket de kan

10 själva för att få ihop till arvode till domarna. Om de inte får ihop tillräckligt, vilket ofta händer, åker domarna därifrån och matchen spelas inte. Eftersom det i dessa bostadsområden är väldigt fattigt och inte många har arbeten så går dom enda pengarna familjerna kan få ihop till mat och det viktigaste för deras överlevnad. Därför är det inte ens enkelt för spelare att kunna lägga några pengar till bidrag till att genomföra en fotbollsmatch. Ja ni, det är verkligen olika förutsättningar i olika länder för att få spela fotboll. Jag kände mig så lycklig, och tacksam till Ärla IF Fotboll, för att haft möjligheten att göra dessa spelare så lyckliga med så små medel. Kändes också rätt roligt att spelarna i ett lag i Kenya, utanför Malindi, nu bär Ärla IF s matchställ med vår logga då de inte ens själva har bokstaven Ä i alfabetet. Fick lära dom hur man uttalar ett Ä så de vet hur de ska berätta för alla sina kompisar hur man säger ÄIF. Det var när jag stod där och såg hur spelarna stolta sprang runt och visade upp sina kläder, dessutom skrattade och hälsade tillbaka till Ärla IF med en sådan tacksamhet, som det blev så påtagligt för mig att fotboll förenar. Spelarna kände, och uttryckte, en sådan samhörighet med spelarna i Ärla IF. De bad mig hälsa så mycket till spelarna hos oss och jag som var där och såg och hörde dom kan bara säga att de verkligen menade det. Efter den spelade matchen fick jag hålla ett tal till lagen. Ja ni, det är inte helt enkelt att hålla ett tal i vanliga fall men inte heller när man känner sådan glädje att få ge och därför får tårar i ögonen och rösten stockar sig. Men jag höll ett tal direkt från mitt hjärta och fick också berätta en del om Ärla IF och våra lag och förening.

11 Jag, som inte är någon fotbollscoach, tog mig ändå chansen att pusha dom i sitt fotbollsspelande utifrån matchen jag sett och också utifrån att jag vet hur mycket möjligheten att få spela fotboll betyder för dom. Tog också chansen att nämna Zlatan då jag vet att de känner till honom. När jag åkte därifrån kände jag en otrolig värme och kärlek i hjärtat då det var vad de under dagen gav tillbaka till mig och Ärla IF. Insåg också att det behövs egentligen så lite för att glädja så mycket. Jag är så glad för min möjlighet att kunna vara ett verktyg i denna fotbollsresa och vill också tacka Ärla IF Fotboll för alla kläderna och hoppas ni verkligen känner att ni varit med och gjort något gott för några andra. Kom ihåg; En kan inte hjälp alla men alla kan hjälpa någon! Fotbollskramar till er alla från Lotta

12

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Annika Mårtensson Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE

Annika Mårtensson Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE Annika Mårtensson Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE Bakklubben Bakom Hanna och Matilda satt i Hannas kök och tuggade på varsin snustorr scones. Kan vi inte sluta med vår bakklubb, försökte Matilda

Läs mer

DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES

DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES Den magiska stenen En gång för länge, länge, länge sedan var det 5 gudar Ty, Wesp, Plopp Sod och Vespan. Vespan och wesp var tvillingar lika så var Ty och Plopp.

Läs mer

VANESSA. Den orädda. Joachim Masannek

VANESSA. Den orädda. Joachim Masannek VANESSA Den orädda Joachim Masannek Vanessa Den orädda Bok 3 av Joachim Masannek Illustrerad av Jan Birck Översatt och bearbetad av Marie Helleday Ekwurtzel Originalets titel: Die Wilden Fussballkerle

Läs mer

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt Arbetsmaterial LÄSARE Det sista slaget Författare: Tomas Dömstedt Bakgrund Det här materialet hör till boken Det sista slaget som är skriven av Tomas Dömstedt. Materialet är tänkt som ett stöd för dig

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

1 En olycka kommer sa " llan ensam

1 En olycka kommer sa  llan ensam 1 En olycka kommer sa " llan ensam Ewa Christina Johansson Illustrationer Johan Egerkrans Axel! Där är du ju! Axels hjärta hoppade till i bröstet. Fast på ett bra sätt. Det var ju söta Rut som ropade på

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009 Första dagen på sommarlovet ska Olle åka på fotbollsläger. Det är två lag från Söderkamraterna som ska träna ihop: Olles lag och ett tjejlag. Varför ska vi träna med tjejer? undrar några killar i Olles

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

Elevmaterial. Läsförståelse. Kapitel 1 Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Johan har svårt för något. Vad? 2. Vad hatar Johan?

Elevmaterial. Läsförståelse. Kapitel 1 Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Johan har svårt för något. Vad? 2. Vad hatar Johan? SIDAN 1 Läsförståelse Kapitel 1 1. Johan har svårt för något. Vad? 2. Vad hatar Johan? 3. Vilket prov ska Johan ha i nästa vecka? 4. Varför har Johan öronproppar? 5. Vad försöker Johans mamma att göra?

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 5

Blixten och hans Vänner kapitel 5 Kapitel 5 I vilket Blixten möter Jaja och Nänä. Det blixtrade till i Idériks gröna huvud. "Jag fick en ny idé", ropade han. "Vi gör om hela museet till en djungel! "Ja", skrek Idérika, "med träd och blommor

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag PIA Jonatan är så glad att han nästan svävar in genom dörren till sporthallen. Han är barfota och har träningsbyxor och T-shirt på sig. Han ser fram emot att få flyga genom luften med ena benet framför

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

En omväg till ditt hjärta

En omväg till ditt hjärta Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge En omväg till ditt hjärta Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se EN OMVÄG TILL

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök.

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Första kapitlet I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Ingo hade inget att göra. Roger var igång med att dammsuga hotellet, och hade försökt få Ingo att hjälpa till.

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra! Barn mår bra av att veta Ditt barn ska komma till habiliteringen och göra en cpup-mätning. Det är svårt att med enbart ord förklara vad det är, därför har vi gjort den här boken. Barnet får genom berättelsen

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

By: Alyssa Srkalovic

By: Alyssa Srkalovic By: Alyssa Srkalovic Ön Kapitel 1 Jag befinner mig på Tokyos flygplats och ska snart kliva på planet till en jobbkonferens i Mexiko. Det är den tredje flighten inom loppet av två veckor. Kön går långsamt

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans Handledning Vi hoppas att materialet ska stimulera både dig som ledare och barnen i din grupp att tillsammans hitta på egna ledstjärnor som passar er grupp. I en barnkulturgrupp är alla barn med och alla

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar.

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar. Kapitel 4 a, just det! Ni ville ju sätta in en annons, säger Marklund till Lasse och Maja, när de kommer in i rummet. Tidningschefen sitter vid ett stort skrivbord som står vid fönstret, ut mot Kyrkogatan

Läs mer

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén Post-apokalyptisk film Första utkast Av Gabriel de Bourg Baserad på en idé av Niklas Aldén (C) GARN Productions 2011 1 EXT. ÅKER - DAG. går över en åker. Allting runtomkring honom är tomt. Den sista mannen

Läs mer

Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp

Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp En liten saga om barns rättigheter i landstinget efter en förlaga från Stockholms läns landsting Det var en gång fyra kompisar

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

Jag blev frisk av kärlek. Cecilia Johansson

Jag blev frisk av kärlek. Cecilia Johansson Jag blev frisk av kärlek Cecilia Johansson 1 Jag blev frisk av kärlek Copyright 2012, Cecilia Johansson Ansvarig utgivare: Cecilia Johansson Framställt på vulkan.se ISBN 978-91-637-1519-8 2 Räddningen

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Boken handlar om. Hon är en ganska ensam tjej som gärna vill hänga med de coola tjejerna Anna och Sara. På lunchrasten frågar Anna och Sara om vill

Läs mer