Husum. HUSUM/GRUNDSUNDA - framtiden på spåret!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Husum. HUSUM/GRUNDSUNDA - framtiden på spåret!"

Transkript

1 Husum HUSUM/GRUNDSUNDA - framtiden på spåret!

2 Glokalt Sverige är ett avlångt land det vet vi. Landarealen är km och till den bidrar Husum/Grundsunda med km. Inte särskilt mycket kan tyckas. Men det är ett viktigt område. Viktigt för landets ekonomi tack vare exporten. Viktigt för besöksnäringen. Rent geografiskt ligger församlingen med sina cirka invånare vid Norrlandskusten, en knapp timme söder om Umeå och minuter norr om Örnsköldsvik. I Husum finns ett av Europas effektivaste och största pappersbruk med en årlig produktion av nära en miljon ton massa och papper. Bruket är en av kommunens största privata arbetsgivare. Husum är ett, vad man kallar, glokalt samhälle, det vill säga här finns företag med produkter för en global marknad med stark lokal förankring. I Husum är vi stolta över vår historia som brukssamhälle och slår vakt om det positiva som utvecklats under åren. Men vi tillför nu ny energi; vi hoppas kunna forma ett nytt centrum, har snyggat upp samhället, satsar på kulturen, boendet, skolan. Du kommer att bli överraskad när du börjar upptäcka församlingen och dess möjligheter till livskvalitet.

3 Boende Ett bra boende är viktigt. För dig och din familj. För företaget där du arbetar. För släkt och vänner. I Husum/Grundsunda finns både prisvärda villor och lägenheter. På kan du lätt klicka dig fram till de kustnära orterna mellan Bjästa och Umeå och jämföra med Husums priser. Det är en nyttig läsning som hjälper dig att spara pengar. En bra villa i Umeå kostar ofta över en miljon; i Husum halverar du prislappen och mer än så i vissa fall. Grundsunda har en lång härlig kust, den längsta inom kommunen. Trots att kustremsan har kommunens flesta sommarboende så finns det plats för fler, såväl sommar som året runt. Men var ute i tid! När tågen börjar rulla på Botniabanan kommer intresset för Grundsundas km att öka högst avsevärt.

4 Service I Husum finns i stort sett allt som behövs för att vardagen skall fungera väl. Här finns två dagligvarubutiker, som med generösa öppettider och gott kunnande servar ortens konsumenter. Under vårdcentralens tak finns läkaroch distrikssköterskemottagning, arbetsterapi, sjukgymnastik, mödravård och barnavårdscentral. I samma lokaler återfinns även apoteket. Ett stenkast därifrån hittar man Folktandvården och Husums närpolis. På Husums sjukhem blir de äldre väl omhändertagna och för dem som bor hemma finns en väl fungerande hemtjänst. Husum har tre matställen, samtliga med fullständiga rättigheter. En av restaurangerna bedriver också hotellverksamhet. ATG, Svenska Spel och Systembolaget har ombud i Husum. Här finns också två banker och postservice.

5 Kommunikation Bra kommunikationer är en absolut nödvändighet om en kommun, stad eller ett samhälle vill behålla sina företag och konkurrera om nya arbetstillfällen och välutbildad arbetskraft. I Husum brukar vi skämtsamt säga att vi har flygplatsen på cykelavstånd, men att vi tar bilen om vi har riktigt bråttom. Så lyckligt lottade är vi. Därför tar det inte längre tid att nå världsmetropoler som London, Paris eller New York från Husum än för den som bor i Södertälje, Norrköping eller Västerås. Det är lätt att glömma när man ser vårt avlånga land. Husum är också först på spåret med Botniabanan. Med Botniabanan öppnas nya närmarknader för turism, handel och arbetsmarkn ad. Den nya stationen skall ligga centralt och med de nya snabbtågen når du Umeå inom en halv-timme; till Örnsköldsvik går det ännu fortare. Industrihamnen vid Husums fabrik är en av norra Sveriges mest trafikerade med drygt fartyg per år. Från färjeläget i Holmsund utanför Umeå kan man åka över till Finland. Goda flygförbindelser, en snabbjärnväg i vardande, trafikpulsådern E som går genom Husum/Grundsunda, bredband vi vågar påstå att Husum har goda kommunikationer!

6 Arbetsmarknad Husum är något av ett nav i en framtida ny spännande och större region med Örnsköldsvik i söder och Umeå i norr. Med nya snabbare kommunikationer är arbetspendlingen inget problem för den som bor efter kustremsan. Vi vet att efterfrågan på arbetskraft kommer att bli mycket stor de närmaste åren. Enbart i vårt eget län, Västernorrland, skall procent av nuvarande arbetskraft på pensioneras fram till. Det är, de flesta -talister. Och -talisterna är även många i södra Västerbotten upp till Umeå. De kommande tio åren blir intensiva och spännande för den som skall ut i yrkeslivet, men också för många som vill söka nya utmaningar. Med Grundsunda som bas har du god koll på arbetsmarknaden på båda sidor om länsgränsen. Vill du satsa på skogsindustrin är Husum ett självklart val. De kommande åren skall Husumfabriken årligen rekrytera - nya välutbildade medarbetare. Fabriksledningen är mycket väl medveten om den konkurrens som väntar om morgondagens arbetskraft och agerar därefter. Ett gott råd: följ utvecklingen hos M-real i Husum och anmäl ditt intresse i tid.

7 Utbildning I Husum finns all pedagogisk verksamhet från ett till år under samma tak, vilket ger ett unikt helhetsperspektiv på barnen. På dagis, fritids och skola arbetar alla pedagoger för att lärande, trygghet och hälsa skall genomsyra undervisningen. Husumskolans arbete med Fysen (någon form av fysisk aktivitet varje dag för alla elever) har fått stor uppmärksamhet. Elevhälsan är väl utbyggd, med skolsköterska, skolkurator, skolpsykolog och specialpedagoger. Det finns en väl utarbetad antimobbningplan. I samarbete med ortens PRO har ett rastvandrarprojekt inletts med mycket gott resultat. Det finns en nära samverkan med föräldrarna. Hem och Skola arrangerar många aktiviteter tillsammans med skolan. Ett exempel är våga stuffa för elever i åldrarna nio till år och de föreläsningar som anordnats som föräldrautbildning. På skolan finns två elevråd, skolidrottsförening och den kristna gruppen. Skolan har en god samverkan med ortens företag och föreningar. Ett speciellt samarbete har skolan med Husums Folkbibliotek, som har sina lokaler i skolan. Högskole- och universitetsstudier finns på bekvämt pendlingsavstånd i såväl Örnsköldsvik som Umeå.

8 tex båtklubben Engagemang Många grundsundabor är starkt engagerade i kultur- och föreningslivet. Här finns ett tal olika föreningar de största är Grundsunda hembygdsförening och Husums Idrottsallians. Andra föreningar är till exempel Folkets Hus Husumgården, Grundsunda Knivgille, Husums Båtklubb, Fotoklubben, Line Dance, Lottakåren och MHF lokalförening. Grundsunda församling har ett rikt gudstjänstliv och en bred församlingsverksamhet. I centrala Husum finns Kyrkans Hus med Café Duvan, loppisbutiken BOA och Internetkafé. Församlingen har också en bred musik- och körverksamhet, barn- och ungdomsverksamhet för olika åldrar samt diakonal verksamhet. Inom församlingen har Evangeliska Fosterlands Stiftelsen (EFS) tre fristående föreningar. Pingstförsamlingen och två baptistförsamlingar finns i Husum. I Grundsunda pågår ett EU-projekt vars vision bland annat är att skapa en attraktivare boendemiljö. Många har engagerat sig; ett av de mer synliga resultaten är att man rensat upp runt stränder och grönområden. Bersåer har anlagts och i centrum har en mycket populär badbrygga lagts ut. Första lördagen i maj firar vi Grundsundadagen med underhållning, lotterier och salustånd. Det är en dag när hela samhället är på fötter!

9 Kultur Grundsunda är en gammal kulturbygd. Här bodde människor redan år f. Kr. och på -talet omnämns församlingen för första gången. På Grundsundavallen kan du besöka hembygdsområdet med byggnader från - och -talen. Här finns också en vacker kyrka från -talet som är mycket välbevarad. I centrala Husum står anrika Husumgården, konsert-, teater- och biolokal. Här finns ett fullt utrustat restaurangkök, bra och flexibla lokaler för de flesta ändamål. Reinhold Svensson-sällskapet anordnar årligen en konsert till minne av en av den svenska jazzens stora profiler, pianisten Reinhold Svensson. Besök gärna hans minnesplats, en berså uppförd sommaren, vackert belägen vid stranden mellan Husums båthamn och fabriken. I Grundsunda finns konstnärsgruppen Spektra och etablerade konstnärer som till exempel Bo Westberg-Gren och Gunnar Erkner. En av Sveriges mest betydelsefulla skulptörer under -talet, Bror Marklund, föddes i Husum. Hans skulpturateljé finns f.n. vid Örnsköldsviks museum. I Galleri Utås Gård strax utanför Husum presenteras sommartid aktuella konstnärer, såväl nationellt som internationellt etablerade. Strömming i olika former inte minst surströmming är en viktig del av Grundsundas matkultur. Låt dig inspireras av receptsamlingen Silvret blev till guld!

10 Friluftsliv Havet, älvarna, öarna, båtlivet, fisket, jakten i Grundsunda har vi blivit bortskämda med en fritid rik på upplevelser. För båtfolket är turerna längs vår brantkust självklar; många har sommarhus längst kusten, i Holma fiskeläge till exempel. Det finns också en bra båtoch gästhamn centralt belägen i Husum. Vintertid lockar vikarna med sikfisket. Vid Gideälvens utlopp intill båthamnen flockas soldyrkare och sportfiskare oftast med mycket gott resultat. Havet, Mosjön, Husån, sjöarna alternativen är många vare sig du vill fiska ädelfisk eller gädda och abborre. För den som vill åka skidor eller skoter finns bra möjligheter. Slalombacke finns i Örnsköldsvik och i Bjästa söder om Husum. Ytterligare ett par mil söderut, i hjärtat av Höga Kusten, finns Skulebergets Nationalpark med slalombacke och linbana, äventyrsbana, camping och mycket mera. Ett par timmars bilresa och du når den svenska fjällvärlden. I skogarna runt Grundsunda finns gott om bär och svamp. Den jaktintresserade har stora chanser att hitta både älg och småvilt.

11 Idrott För den som vill utöva fysiska aktiviteter på motions- eller tävlingsnivå finns ett rikt utbud av möjligheter i Husum. Här finns ett stort antal funktionella anläggningar: simoch sporthall, lokal för de aktiva brottarna, spegelsal och en styrketräningslokal, ishall och uppvärmd konstgräsplan. Inom idrottsplatsområdet finns även en gräsplan och en nyanlagd tennisplan. Sommartid finns boulebanor, golfbana, minigolfanläggning, och trailbanor för både cykel och motorcykel. Degersjöns friluftsområde är perfekt för den som vill ta sig en joggingtur eller bara ströva runt i något av elljusspåren. Vintertid finns här bra preparerade skidspår. Den som vill motionera med instruktör har möjlighet att välja mellan bland annat vattengymnastik, styrketräning, kickboxning, Taekwondo, line dance, barngymnastik och innebandy. Tävlingsidrott förekommer inom många sporter i Husum. Hockey, fotboll, simning, skidor, backhoppning, bangolf, cykel- och motortrail för att nämna några.

12 Natur Inom församlingens gränser finns många natursköna områden med möjlighet till den stillhet och rekreation vi så väl behöver i vårt stressade samhälle. Här hittar du havsbad, fantastiska klippor längs vår kust, älvar, sjöar och många natursköna områden. Packa picknickkorgen, ta en skogspromenad och njut av lugnet och den vackra naturen. Eller ta cykeln och upptäck Grundsunda. Omgivningarna erbjuder massor av smultronställen. Grundsunda församling utgör den norra porten till världsarvet Höga Kusten. Här möts hav och land på ett dramatiskt sätt. Kustremsan mellan Salusand och Husum är karg och dramatisk, söder om Husum finns lugna vikar och fjärdar som skär djupt in i landet. Här finns fina ankringsplatser för båtfolket.

13 Turism I Grundsunda finns allt som är speciellt för Höga Kusten havet, klipporna, stränderna, skogen och den orörda kusten. I Skeppsmaln finns ett genuint fiskeläge från -talet beläget vid Skags udde, där fyren markerar inloppet till Örnsköldsvik. Här finns också ett surströmmingsmuseum som ett nytt inslag i världsarvet Höga Kusten. Ett annat smultronställe är Skagshamn där världens största surströmmingssalteri finns. Här bor också konstnärer och hantverkare som inspireras av den vackra naturen. Missa inte fiskarkapellet som byggdes redan på -talet av Gävlefiskarna. Längs den vackra kustremsan ligger Salusand, en av Norrlands bästa sandstränder - nästan en kilometer lång! Här finns också stugor och husvagnscamping. Mosjön semesteranläggning är ett annat populärt boendealternativ sommartid, med badsjö och ett bra fiske. För regniga dagar kan vi locka med Norrlands häftigaste upplevelsebad och shopping i Örnsköldsvik. En kilometer från Salusand ligger Stavarhallsberget där du hittar bronsåldersgravar, grottor, stora flyttblock och många vackra utsiktsplatser. I grannförsamlingen finns Skallberget med Nordens största urbergsgrotta med gångar och salar med en sammanlagd längd av meter. Ta också vägen förbi Gideå järnbruk, som anlades. Bruksdriften upphörde på -talet och idag används bruket som kurs- och konferensgård.

14 Framtiden Tro aldrig att du vinner nya segrar på gamla meriter. Även om vi tycker att Husum/Grundsunda lagt en god grund för framtiden så vore det oss främmande att slå oss till ro. Tvärtom, under senare år har mycket tid och kraft lagts ner på att utveckla samhället och göra det mera trivsamt. I det arbetet har företag, föreningar och samhället levt i symbios de har dragit åt samma håll. Och så måste det vara. Grundsunda församling med Husum som centralort har några viktiga insatsområden de kommande åren som kan vara bra att veta när du planerar det framtida boendet. Den särklassigt största investeringen pågår för fullt, Botniabanan. Vi vet att den får stor betydelse för utvecklingen i Husum och vårt kustnära landskap. Husumfabriken är viktig för M-real och även om det inte finns någon officiell bekräftelse på nya kraftfulla investeringar så tror vi ägarna vill se företaget kvar på en fortsatt internationell hög nivå. Andra satsningar: fjärrvärme, fortsatt utbygnad av bredband, kustboende, tempererad pool, en planerad expansion i Salusand, en utbyggd besöksnäring, trygghet i olika boende-former så visst har vi frågor att arbeta med. Men Husum/ Grundsunda är på god väg! Vi är framtiden på spåret!

15 Bildförteckning eller.... Glokalt. Parken i centrum Foto Annica Sjöström Boende. Husån ovanför dammen Foto Mia Gidlöf. Skagen Foto Sture Forsberg. Hyreshus, centrum Foto Mia Gidlöf. Lekparken i centrum Foto Mia Gidlöf. Trädgårdsodling, Nybo Foto Mia Gidlöf. Skogen utanför knuten Foto Sture Forsberg Service. Mödra- och barnavårdscentral Foto Mia Gidlöf. Folktandvården Foto Mia Gidlöf. Biblioteket Foto Annika Sjöström. Postservice Foto Mia Gidlöf. Närpolisen Foto Yvonne Häggström. Apoteket Foto Mia Gidlöf Kommunikation. E genom Höga Kusten Foto Mia Gidlöf. Boeing Foto SAS. Bild Mia Gidlöf. Cyklist Foto Mia Gidlöf. Järnvägsbron Husum Foto Yvonne Häggström. Avgående fartyg Foto Per Ågren.. Arbetsmarknad. Husums fabrik Foto Mia Gidlöf. -. Vårdsektorn Foto Mia Gidlöf. Skolan Foto Anette Eglund. Kemisk industri Foto Per Ågren. Mekanisk verkstad Foto Eva Sandström Utbildning. Grillplats, Husumskolan Foto Mia Gidlöf. Barngymnastik Foto Mia Gidlöf. Luciauppvaktning M-real Foto Mia Gidlöf. Mitthögskolan Ö-vik Foto Mitthögskolan. Undervisning högstadiet Foto Anette Eglund. Öppet hus dagis Foto Mia Gidlöf Engagemang. Grundsundadagen Foto Jerry Erixon. Delprojekt; Grönare Husum Foto Mia Gidlöf. Pensionärskören Foto Sture Forsberg.Båthamnen med klubbstuga Foto Mia Gidlöf. Motortrail Foto Anette Eglund. Sportlov Cubarinken Foto Anette Eglund Kultur. Husån Foto Mia Gidlöf. Grundsunda kyrka Foto Sture Forsberg. Jazzkonsert Husumgården Foto Mia Gidlöf. Utås Gård Foto Jerry Erixon. Vallens hembygdsområde Foto Sture Forsbeg. Surströmming Foto Arkiv Friluftsliv. Ultrå Foto Tommy Sjölund. Båtliv Höga Kusten Foto Arkiv. Snöskoter Foto Mia Gidlöf. Fiske i dammen Foto Mia Gidlöf. Gott om vilt Foto Tommy Sjölund. Vinterfiske Foto Mia Gidlöf Idrott. Husums Idrottsplats Foto Tommy Sjölund. Husum Hockey Foto Maria Edstrand ÖA. Degersjöns friluftsområde Foto HIF Skidor. Husums konstgräsplan Foto Mia Gidlöf. Simskola, Husums simhall Foto Mia Gidlöf. Brottningsträning Foto Mia Gidlöf Natur. Tallskog Foto Mia Gidlöf. Islossning Skeppsmalen Foto Anders Grönkvist. Eka vid insjö Foto Tommy Sjölund. Hjortron Foto Mia Gidlöf. Sommarblomster Foto Mia Gidlöf. Sandvikens havsbad Husum Foto Mia Gidlöf Turism. Tredjeviken Husum Foto Mia Gidlöf. Salusand Foto Mia Gidlöf. Skeppsmalen Foto Arkiv. Skags fyr Foto xxx. Mosjön Foto Arkiv. Fiskarkapellet Skagshamn Foto Sture Forsberg Framtiden. Flygbild Dombäcksön Foto Per Ågren. X Foto Botniabanan. Framtiden! Foto Mia Gidlöf. Utomhuspool vid idrottsplatsen? Foto Folkpool. Bredbandsutbyggnad Foto Arkiv. Kustnära boende Foto Malin Wedin TACK för lån av bilder! Grundsunda Framtidsgrupp Husum december

GRUMS Kommun i Värmland

GRUMS Kommun i Värmland GRUMS Kommun i Värmland www.grums.se ATT BO I GRUMS Grums är centralt beläget mellan städerna Stockholm, Göteborg och Oslo. Här finns också knutpunkten mellan de båda Europavägarna E 18 och E 45. Vår kommun

Läs mer

En stad att leva och bo i.

En stad att leva och bo i. En stad att leva och bo Lite snabb fakta Befolkning: Cirka 100 000 invånare i Sundsvall Cirka 200 000 invånare Sundsvallsregionen Beläget vid kusten mitt i Sverige 38 mil norr om Stockholm 27 mil söder

Läs mer

Kungsörs kommun. Flytta till Kungsör. presenterar. Boendeguide 2012/2013

Kungsörs kommun. Flytta till Kungsör. presenterar. Boendeguide 2012/2013 Flytta till Kungsör Kungsörs kommun presenterar Boendeguide 2012/2013 Välkommen att upptäcka ditt eget kungarike - Kungsör Kunglig historia Kungsör har växt fram på det område vid Mälarens strand, där

Läs mer

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER Workshopen arrangerades i Gula Villan i Aneby. Ett 60-tal personer medverkade i den fyra timmar långa workshopen. Aktiviteten inleddes med ett föredrag av Peter Eklund,

Läs mer

Helt enkelt en bra studentstad.

Helt enkelt en bra studentstad. Helt enkelt en bra studentstad. Lite snabb fakta Strategiskt läge vid kusten mitt i Sverige 38 mil norr om Stockholm 27 mil söder om Umeå Goda pendlingsmöjligheter Max en timmes resväg till fem kringliggande

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad Ortsutvecklingsmöte NÖDINGE 20141016 Nödinge Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad SAMMANSTÄLLNING 2 1. Vad ska Nödinge erbjuda dig om 10 respektive 25 år? Hyresrätter nära pendelstation och

Läs mer

Brf Ljugarn BRF LJUGARN / INFORMATION BRF LJUGARN / SITUATIONSPLAN HAVET, 100 M POOL VÄLKOMMEN TILL LJUVLIGA LJUGARN PARKERING Gotland är speciellt. Denna Sveriges största ö ger besökaren en härligt

Läs mer

VISION MARIESTAD 2020. ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-)

VISION MARIESTAD 2020. ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VISION MARIESTAD 2020 ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VAD ÄR EN VISION? VISION - ÄR EN GEMENSAM BILD AV FRAMTIDEN - Visionen ska formuleras så att

Läs mer

42 tomter med bästa läge

42 tomter med bästa läge 42 tomter med bästa läge Hotellet med vackra rum och mysiga små stugor lockar både golfare och företagsresenärer. Här finns bra konferensmöjligheter, fina rum för privata fester och välfylld vinkällare.

Läs mer

Bakgrundsinformation Utställningslokaler i samband till Åtvidabergs 600-års jubileum

Bakgrundsinformation Utställningslokaler i samband till Åtvidabergs 600-års jubileum MOTTAGARE Linköpings Universitet Utbildningen inom gestaltning och utställningsproduktion inom samtida konstnärliga fält. ADRESS Johanna Johnsson Bakgrundsinformation Utställningslokaler i samband till

Läs mer

falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN!

falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN! falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN! Upplev världsarvsstaden Falun. Strosa i faluröda kvarter, slå dig ner på ett café, shoppa eller gå på konsert. Vi har alltid spännande saker på gång, välkommen! 1 3 2 4

Läs mer

>>Vingåkers kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov<<

>>Vingåkers kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov<< >>s kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Hos oss kommer du att trivas i den internationella miljön och bland trevliga människor.

Hos oss kommer du att trivas i den internationella miljön och bland trevliga människor. Haparanda är Sveriges östligaste tätort. Namnet, en försvenskning av finskans Haaparanta, betyder ordagrant aspstrand. Staden ligger alldeles invid riksgränsen mot Finland och gränsar direkt till den finländska

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka HÄLLEFORS KOMMUN Hällefors Grythyttan Loka Hällefors kommun Hällefors kommun har ett fantastiskt läge i natursköna Bergslagen. Centralt belägen mellan storstad och landsbygd, omkring 3 timmar ifrån Stockholm,

Läs mer

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM Ydre kommun Ydre är en av Sveriges minsta kommuner med en befolkning på ca 4000 personer, vilket samtidigt kanske är den

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Enköping Hyresbostäder

Enköping Hyresbostäder Enköping Hyresbostäder Nya lägenheter i kvarteret Älgen Enköping Sveriges närmaste stad AB Enköpings Hyresbostäder Enköping är en expansiv småstad som kan erbjuda ett trivsamt boende för den som söker

Läs mer

Att lyckas iväst. För dig som funderar på att etablera ditt företag i Hässelby eller Vällingby. broschyrtryck.indd 1 2010-03-10 22.

Att lyckas iväst. För dig som funderar på att etablera ditt företag i Hässelby eller Vällingby. broschyrtryck.indd 1 2010-03-10 22. Att lyckas iväst För dig som funderar på att etablera ditt företag i Hässelby eller Vällingby broschyrtryck.indd 1 2010-03-10 22.57 Välkommen till Hässelby-Vällingby! Hässelby-Vällingby ligger i den västra

Läs mer

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob.

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob. Kasinokampen Trekamp och middag Satsa på en annorlunda och rolig kasinokväll med trekamp och en tvårättersmiddag. Utmana varandra i de vanligaste kasinospelen. Avsluta sedan kvällen med att fira vinnarna

Läs mer

framtid till din Välkommen

framtid till din Välkommen Välkommen till din framtid Är du nyutexaminerad civilingenjör och vill ha en gedigen start på karriären? Är du dessutom tillräckligt modig och nyfiken för att tänka nytt och komma med nya lösningar? Vi

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

KONTOR - FRÖSUNDA. Frösundaviks Allé 1, 169 70 Solna. Hiss finns. Belägen i Solna kommun, Solna församling i fastigheten Haga 2:8.

KONTOR - FRÖSUNDA. Frösundaviks Allé 1, 169 70 Solna. Hiss finns. Belägen i Solna kommun, Solna församling i fastigheten Haga 2:8. KONTOR - FRÖSUNDA Beskrivning KUNGLIGT LÄGE VID FRÖSUNDA STRAND FRÖSUNDA STRAND - DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR. Frösunda Strand erbjuder en oslagbar arbetsmiljö med rogivande natur in på knuten och samtidigt

Läs mer

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 Samtliga citat på frågan Vad i Sunne vill du rekommendera till andra? Antal Fryksdalsdansen 26 Vattenlandet 25 Mårbacka 19 Allt 18 Berättarladan 17 Västanå teater 15 Camping

Läs mer

Bokning på tel. 0950-100 83 www.ansia.se E-post: ansia@ansia.se HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN!

Bokning på tel. 0950-100 83 www.ansia.se E-post: ansia@ansia.se HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN! Ansia ligger vid natursköna Umeälven. Nära till allt! Ansia är en modern camping med två-, fyra- och sex-bäddars stugor med självhushåll. Husvagn- och tältplatserna ligger i en öppen och trevlig miljö.

Läs mer

Bonusboende För ett enklare liv

Bonusboende För ett enklare liv Bonusboende För ett enklare liv Kom hem till lite extra trygghet och gemenskap Oavsett var i livet du befinner dig vill vi att du ska känna hemlängtan. Våra bonusboenden erbjuder både det och den där extra

Läs mer

1000 miljarder SEK RYSSLAND NORGE FINLAND SVERIGE. = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020.

1000 miljarder SEK RYSSLAND NORGE FINLAND SVERIGE. = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020. 1000 miljarder SEK = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020 NORGE Tromsö Narvik Kiruna FINLAND Murmansk RYSSLAND Gällivare SVERIGE Pajala Luleå Kalix Kemi

Läs mer

Anmäl intresse www.boinassjo.se. Bo i. Nässjö

Anmäl intresse www.boinassjo.se. Bo i. Nässjö Anmäl intresse www.boinassjo.se Bo i Nässjö Välkommen att hyra en av våra nyrenoverade lägenheter i centrala Nässjö Våra lägenheter ligger i centrala Nässjö bara några kvarter från stationen, stadshuset,

Läs mer

Visionen- vad jag tycker är bra

Visionen- vad jag tycker är bra Visionen- vad jag tycker är bra Utveckling framåtanda- satsning Vacker stad levande centrum, mysigt, bilfritt, Rekreationsmöjligheter parker, planteringar, natur, bad, friluftsliv Boendemiljö byggnader,

Läs mer

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik East Sweden Business Solutions Effektiv logistik Välkommen till East Sweden, affärsmiljön med växtkraft! Rätt läge Vad har globala industriföretag som Siemens, Ericsson, Toyota, Saab och Väderstadverken

Läs mer

Rabatterat semesterboende i Italien

Rabatterat semesterboende i Italien Rabatterat semesterboende i Italien Fackförbundens medlemmar har möjlighet att boka rabatterat semesterboende i Italien. La Serra och Riva del Sole är två semester och konferensanläggningar som ägs av

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

KULTUR FRITID TRANÅS KOMMUN KULTUR & FRITID

KULTUR FRITID TRANÅS KOMMUN KULTUR & FRITID KULTUR FRITID TRANÅS KOMMUN KULTUR & FRITID Välkommen till Tranås! Se, upptäck och upplev... Tranås sjuder av spännande aktiviteter och här hoppas vi att du får många nya upplevelser. Vi kan erbjuda ett

Läs mer

Vill du vara med och älska Vännäs?

Vill du vara med och älska Vännäs? Missionskyrkan Vännäs är en växande gemenskap mitt i samhället. Vi vill fungera som ett andligt hem för alla och har därför ett mångsidigt arbete. Vill du vara med och älska Vännäs? Vi söker PASTOR www.missionskyrkanvannas.se

Läs mer

Varumärkesplattform Arbetsnamn: Nya Badhuset

Varumärkesplattform Arbetsnamn: Nya Badhuset Varumärkesplattform Arbetsnamn: Nya Badhuset Varumärkesplattform Varumärkesplattformen är ett strategiskt styrdokument som innehåller verksamhetens positionering, varumärkeslöfte, identitet och kärnvärden.

Läs mer

Socialdemokraternas vision för Hjärup

Socialdemokraternas vision för Hjärup Socialdemokraternas vision för Hjärup 1 Pierre Sjöström, kandidat till fullmäktige och uppdraget som kommunstyrelsens ordförande Hjärup är den tätort som växer mest i vår kommun. Expansionen innebär utmaningar,

Läs mer

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Vad Hände 2004? 2005 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Dom som var i den proppfulla kyrkan denna dag fick se ett underbart luciatåg med massor av barn. Det blev mycket sång och dans under ledning

Läs mer

HERRGÅRDSÄNGEN Förverkliga drömmen om ett lantligt boende www.longvalley.se

HERRGÅRDSÄNGEN Förverkliga drömmen om ett lantligt boende www.longvalley.se HERRGÅRDSÄNGEN Förverkliga drömmen om ett lantligt boende www.longvalley.se För snart 10 år sedan beslutade vi att lämna stressen och bilköerna för att hitta en bättre balans i vårt liv och boende. Vi

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande Blanketter för publikundersökning fanns att hämta på Bella Gästis och att ladda ned från hemsidan. 138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande (under perioden 9 juli 30 september hämtades ca. 4600

Läs mer

Lokal plan för DALSTORP

Lokal plan för DALSTORP Lokal plan för DALSTORP www.dalstorp.se Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Dalstorp...4 5 Slogan för Dalstorp...4 6 Trender

Läs mer

Funderar du på att bo i Kramfors kommun?

Funderar du på att bo i Kramfors kommun? Funderar du på att bo i Kramfors kommun? När du får uppehållstillstånd i Sverige är det viktigt att hitta en bostad och ett arbete i en kommun där du och din familj trivs. Om du är inskriven på Arbetsförmedlingen

Läs mer

BOTNIAREGIONEN Norrlands största arbetsmarknadsregion

BOTNIAREGIONEN Norrlands största arbetsmarknadsregion BOTNIAREGIONEN Norrlands största arbetsmarknadsregion Umeå LA + Ö-vik LA = Botniaregionen? (o) sant Båda städerna är idag självständiga centra i var sin arbetsmarknadsregion De måste bli mer beroende av

Läs mer

Uddevalla är centrum

Uddevalla är centrum Uddevalla Fyrbodal Uddevallas historia 1998 firade Uddevalla 500 år som stad. Det har varit 500 dramatiska år. En ansenlig ålder för en stad som både bitit i nederlagets äpple och smakat framgångens sötma,

Läs mer

KVARTERET ÄNGHOLMEN 1

KVARTERET ÄNGHOLMEN 1 KVARTERET ÄNHOLMEN 1 RYDEBÄCK STATION, HELSINBOR 74 HYRESLÄENHETER VARAV 55 ÄR TRYHETSBOSTÄDER HELSINBOR RAMLÖSA KVARTERET ÄNHOLMEN RYDEBÄCK LUMSLÖV HVEN LANDSKRONA HITTA HEM I RYDEBÄCK Kvarteret Ängholmen

Läs mer

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük Green Park Village BBCG Construction - Akbük Green Park Village Green Park Village har ett utmärkt läge i ett pittoreskt och lugnt område i Akbük med fantastisk havsutsikt åt ena hållet och tallar och

Läs mer

LÄTT ATT VARA GÄST I KARLSKOGA OCH DEGERFORS

LÄTT ATT VARA GÄST I KARLSKOGA OCH DEGERFORS LÄTT ATT VARA GÄST I KARLSKOGA OCH DEGERFORS En miniguide för dig och din personal LÄTT ATT VARA GÄST Vägen mot Sveriges mest välkomnande region. Vi ska uppgradera värdskapet som ett av varumärkets viktigaste

Läs mer

Välkommen till. Nordanstig. i norra Hälsingland. Här förverkligar du dina livsdrömmar

Välkommen till. Nordanstig. i norra Hälsingland. Här förverkligar du dina livsdrömmar Välkommen till Nordanstig i norra Hälsingland Här förverkligar du dina livsdrömmar N O R D A N S T I G - Naturligtvis. Här förverkligar du dina livsdrömmar. I norra Hälsingland, nära Sveriges mittpunkt,

Läs mer

BättRe liv i Skåne Skåne. Region Skåne

BättRe liv i Skåne Skåne. Region Skåne Bättre liv i Skåne Bättre liv i Skåne Grafisk formgivning: Annelie Christensen, Enheten för kommunikation, Region Skåne Fotograf: Kasper Dudzik, Ingram, Dan Ljungsvik, Håkan Sandbring Tryck: AM-Tryck &

Läs mer

De nya cykelledernas potential

De nya cykelledernas potential De nya cykelledernas potential Dennis Bederoff Tillväxtverket Växjö 2014-08-14 1 Destinationer och teman Teman ex Golf Cykel Konferens Fiske Skidor Vandring Shopping Platser, områden, städer, regioner

Läs mer

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Rådjursvägen

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Rådjursvägen Län Gotland Gatuadress Kommun Gotland Storlek 2477 m² Område Gotlands Guldkust - Gnisvärd Tofta Smågårde Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 5 Beskrivning Vackra naturtomter

Läs mer

Vänner för livet Sommarläger 2013

Vänner för livet Sommarläger 2013 Vänner för livet Sommarläger 2013 På Brevik får många vänner för livet Våra läger Få ett välkomstkit till dig och din vän! Har du varit på Brevik tidigare? Tipsa en vän som inte varit här, så får ni båda

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

Svenska Kryssarklubben Bottenhavskretsen

Svenska Kryssarklubben Bottenhavskretsen Svenska Kryssarklubben Bottenhavskretsen KUSTSTRÄCKANS STÖRSTA OCH MEST AKTIVA BÅTKLUBB BOTTENHAV V SKRETSEN Vi är en lokal krets inom Svenska Kryssarklubben. i gör skärgården mer tillgänglig. Vi placerar

Läs mer

lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell

lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell Fastighetsbeteckning: Aga 1 Agavägen, Lidingö Byggnadsår: 1934 Lediga lokaler: från ca 12 m 2 Tillträdesdatum: Enligt överenskommelse Kontakt: JM AB, Fastighetsutveckling

Läs mer

Brand Audit. Hur mår varumärket Gävle?

Brand Audit. Hur mår varumärket Gävle? Brand Audit Hur mår varumärket Gävle? Metod & urval Webbenkät 8 Gävlebor Boendeort 6 x 1 Närområdet Besöksort 6 x 1 Närområdet Metod & urval Telefonintervjuer 1 Gävle kommun Företag 1 Närområdet Närområdet

Läs mer

Panorama Route & Safari i Kruger

Panorama Route & Safari i Kruger Panorama Route & Safari i Kruger Detta fem dagars bilpaket som utgår från Johannesburg inkluderar en av världens vackraste områden utmed Panorama Route samt Safariupplevelser i Kruger. Detta paket kombinerar

Läs mer

Sandviken. Huvudresultat Attitydundersökning 2014

Sandviken. Huvudresultat Attitydundersökning 2014 Sandviken Huvudresultat Attitydundersökning 2014 Disposition presentation 9/4 2014 Metod 2 Varumärkesmodell 4 Associationer till Sandviken 7 Sevärdheter/attraktioner 11 Kännedom om Sandviken 14 Identitet

Läs mer

En Norgeresa bjuder på mycket vackra vyer.

En Norgeresa bjuder på mycket vackra vyer. En Norgeresa bjuder på mycket vackra vyer. Vilka är vi? Sportfiske Vi är ett Gävleföretag med flerårig erfarenhet inom branschen. Vi producerar värden och upplevelser genom att formge och genomföra event,

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker ÄLVSJÖ STADEN En stadsdel i förvandling 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker STADEN FLYTTAR TILL ÄLVSJÖ Med Öster om Älvsjövägen, söder om Solbergaskogen och strax nordväst om Älvsjö

Läs mer

FULLT UPP I FRITIDSLANDET

FULLT UPP I FRITIDSLANDET FULLT UPP I FRITIDSLANDET En undersökning för IKEA om svenskarnas fritidsintressen 2011. Bakgrund 1082 kvinnor och män i åldrarna 18 år och uppåt har svarat på frågor om sina fritidsintressen. Undersökningen

Läs mer

Kommunen i siffror år 2012. Fakta i fickformat. Enköpings kommun

Kommunen i siffror år 2012. Fakta i fickformat. Enköpings kommun Kommunen i siffror år 2012 Fakta i fickformat Enköpings kommun FOTO Enköpings kommuns bildarkiv, Getty Images Enköpings kommun Enköpings kommun är centralt belägen i Mälardalen, 4 mil från Västerås, 6

Läs mer

ETT MODERNT OCH HÄSTNÄRA BOENDE

ETT MODERNT OCH HÄSTNÄRA BOENDE 1 ETT MODERNT OCH HÄSTNÄRA BOENDE Runsten Equestrian i Haninge är en av Europas ledande träningsanläggningar. Här, bara tre mil från Stockholm city, kan lovande ryttare nå sin fulla potential med hjälp

Läs mer

BO i FÖRSLÖV. Vi bygger för framtiden BÅSTADHEM LINÄNGEN. Nya toppmoderna lägenheter, nära service och natur

BO i FÖRSLÖV. Vi bygger för framtiden BÅSTADHEM LINÄNGEN. Nya toppmoderna lägenheter, nära service och natur BO i FÖRSLÖV Vi bygger för framtiden BÅSTADHEM LINÄNGEN Nya toppmoderna lägenheter, nära service och natur FÖRSLÖVS HISTORIA Efter istiden hade människor vandrat in söderifrån via en fast landbrygga från

Läs mer

MARIESTAD 2030. TRÄDGÅRDSSTADEN... SJÖSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VISION OM EN NY STAD

MARIESTAD 2030. TRÄDGÅRDSSTADEN... SJÖSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VISION OM EN NY STAD VISION OM EN NY STAD MARIESTAD 2030 TRÄDGÅRDSSTADEN... SJÖSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VAD ÄR EN VISION? VISION - ÄR EN GEMENSAM BILD AV FRAMTIDEN - Visionen ska formuleras så att den blir en inspirationskälla

Läs mer

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I Jönköping restauranger i Jönköping Tegel Matbar Galleri Sjön Köket levererar rustika, europeiska smaker i modern tappning under benämningen easy eating. Med ca 50 meter från

Läs mer

PENDLINGSBARA SVERIGE 2015

PENDLINGSBARA SVERIGE 2015 PENDLINGSBARA SVERIGE 2015 PENDLINGSBARA SVERIGE LIKA STORT SOM HELA DANMARK För andra året i rad kartlägger vi på Samtrafiken hur pendlingsbara svenska städer är. I år har vi tittat närmare på Sveriges

Läs mer

Fiske og jakt. Torsby och Sunne

Fiske og jakt. Torsby och Sunne Fiske og jakt Torsby och Sunne FISKA I SJÖ, ÄLV OCH BÄCK Kväsfiske med guide - ca 4 timmar Prova på fiske efter t.ex gädda, gös eer abborre. Enke förtäring ingår. Utrustning finns att hyra - ingår ej.

Läs mer

Linköpings Vandrarhem & Hotell

Linköpings Vandrarhem & Hotell Tips på boende under SM-veckan i Linköping! TeoTess Vandrarhem Fogdeg. 33 586 47 LINKÖPING 013-470 73 10 www.teotess.se Vi är ett privatägt vandrarhem som tillhandahåller logi för både kortare och längre

Läs mer

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre är Sveriges nyaste och mest mångsidiga arena för större möten och evenemang. Med den djärva arkitekturen

Läs mer

Pilgrim Vallentuna. Natur Kultur Andlighet

Pilgrim Vallentuna. Natur Kultur Andlighet Pilgrim Vallentuna Natur Kultur Andlighet Pilgrim Vallentuna med ledorden natur, kultur och andlighet Natur Ett unikt kulturlandskap Odlade fält, hagmark och skog Rik fauna och flora Kultur Bebott sedan

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015 Landskapsmåleri i akvarell Kursen utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet och

Läs mer

I Norrtälje har du nära till allt och bara 1 timme till Arlanda och Stockholm. Rätta läget för ert träningsläger.

I Norrtälje har du nära till allt och bara 1 timme till Arlanda och Stockholm. Rätta läget för ert träningsläger. Lagkänsla. I Norrtälje har du nära till allt och bara 1 timme till Arlanda och Stockholm. Välkommen till Norrtälje Sportcentrum! Nästan oavsett vilken som är din favoritsport kan vi lova dig en riktigt

Läs mer

KONTOR 850M 2 NACKA FANNYS VÄG 3

KONTOR 850M 2 NACKA FANNYS VÄG 3 KONTOR 850M 2 NACKA FANNYS VÄG 3 NYBYGGT KONTOR I HÖG STANDARD 5 MINUTER FRÅN FRÅN SLUSSEN Ljusa, öppna ytor om 850 kvm i nybyggda Sickla Front. I bottenplan finns möjlighet att ha butiker, showroom, konferensavdelning

Läs mer

Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen

Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen Stöten, med Sälens högsta fallhöjd. Stöten har Sälenfjällens högsta fallhöjd på skidbackarna och erbjuder det bästa du kan tänka dig av vinteraktiviteter.

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

Fritidsundersökning 2014

Fritidsundersökning 2014 Fritidsundersökning 2014 Allmän information om enkäten 2000 enkäter varav 1000 till centrala Skellefteå och 1000 till ytterområdena. Slumpmässigt urval av medborgare i åldern 10-75 år. Svarsperiod mellan

Läs mer

Mora. 2. Vad med Mora gör oss stolta.. Sammanställt svar. https://deltaonline.identx.se/workshops/print/mora-2015-05-...

Mora. 2. Vad med Mora gör oss stolta.. Sammanställt svar. https://deltaonline.identx.se/workshops/print/mora-2015-05-... Delta Online - Mora (/workshops/list) Mora 2. Vad med Mora gör oss stolta....och en sak som inte gör oss så stolta? Stark tradition Tryggt att bo här - nära det man behöver i livet Stolta över idrottskultur

Läs mer

Är det du som ska skapa. framtidens boende. för människor som vill leva nära naturen bara fyra hållplatser från Stockholms centrum

Är det du som ska skapa. framtidens boende. för människor som vill leva nära naturen bara fyra hållplatser från Stockholms centrum Är det du som ska skapa framtidens boende för människor som vill leva nära naturen bara fyra hållplatser från Stockholms centrum Några saker vi tycker känns bra: Att bygga hus som folk vill bo i. Att

Läs mer

-ett minne för livet.

-ett minne för livet. -ett minne för livet. Nu väcks Musikaliska till liv med nytt mål och nya färdriktningar - allt i musikens tecken. I hjärtat av Stockholm finner vi en av huvudstadens mest exklusiva och anrika konsertlokaler.

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Swedex Examen i svenska som främmande språk

Swedex Examen i svenska som främmande språk Examen i svenska som främmande språk A2 Läsförståelse 45 min Namn:... A2 LÄSFÖRSTÅELSE Läs texterna och svara Ja eller Nej på fråga 1-8.! " # $$! % % $ $$ %!& % % $% & % $$ % % & $" % % ' " " ' ( % ( &

Läs mer

Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ. 27 juni-2 augusti 2015

Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ. 27 juni-2 augusti 2015 Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ 27 juni-2 augusti 2015 Fågelmara Kristianopel Fågelmara gård Olsäng Jämjö Parkvägen Jämjö centrum Hallarum Klakebäck Orranäs Konugshamn Yttre Park Möckleryd

Läs mer

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND AV HÉLÈNE LUNDGREN UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND Kraftiga dyningar, grottor, vikingahistoria, sandstränder och vackra klipportaler längs Shetlandsöarnas kust. En dramatisk natur med

Läs mer

Shoppingturism i Sverige

Shoppingturism i Sverige Shoppingturism i Sverige Förord Handeln är en motor i Sveriges ekonomi och så även i besöksnäringen. Med en omsättning på mer än 84 miljarder kronor står våra svenska och utländska besökare för 13% av

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

Ökande krav på utbildningens kvalitet och regional förankring

Ökande krav på utbildningens kvalitet och regional förankring Kommentarer och kompletteringar till utvecklingsskriften om Fyrbodal Allmänna utgångspunkter Sveriges ekonomi och självfallet också Fyrbodals sammanhänger i allt väsentligt med hur landet och regionen

Läs mer

Flytta till Båstad... ett bättre sätt att leva

Flytta till Båstad... ett bättre sätt att leva Flytta till Båstad... ett bättre sätt att leva Att leva, arbeta och bo på Bjärehalvön är att välja ett liv med både hjärta och puls. Mötesplatsen Båstad erbjuder ett levande kultur- och nöjesliv och en

Läs mer

Kommunen i siffror år 2013. Fakta i fickformat. Enköpings kommun

Kommunen i siffror år 2013. Fakta i fickformat. Enköpings kommun Kommunen i siffror år 2013 Fakta i fickformat Enköpings kommun Enköpings kommun Befolkning 40800 Enköpings kommun är centralt belägen i Mälardalen, 4 mil från Västerås, 5 mil från Uppsala och 8 mil från

Läs mer

Handbok i marknadsföring till Besöksnäringsstrategin

Handbok i marknadsföring till Besöksnäringsstrategin Bilaga 2 Handbok i marknadsföring till Besöksnäringsstrategin Definitioner: Turism omfattar människors aktiviteter när de reser till och vistas på platser utanför sin vanliga omgivning för kortare tid

Läs mer

Flyttstudie Skövde Kommun

Flyttstudie Skövde Kommun Flyttstudie Skövde Kommun GÖTEBORG: Kungsgatan 56, tfn 0708-32 32 18 STOCKHOLM: Målargatan 7, tfn 0766-28 07 48 www.hanneklarssen.se Om undersökningen Syfte Syftet med undersökningen är att kartlägga;

Läs mer

Vill bo nära naturen och nära staden...

Vill bo nära naturen och nära staden... Vill bo nära naturen och nära staden... Älska Säffle! Älska Säffle 1 Välj dina egna vägar. 2 Älska Säffle Allt nära Är du en av många människor som bär på en dröm om ett bra boende? Vill bo nära naturen

Läs mer

Hur långt ifrån västra åstranden bor du?

Hur långt ifrån västra åstranden bor du? Borgå stad 22.9.2014 RESULTAT AV WEBBENKÄT OM INLEDANDE AV PLANLÄGGNINGSARBETET FÖR VÄSTRA ÅSTRANDEN För att kunna fastställa målen för detaljplanen för västra åstrandens strandområde behövs information

Läs mer

Enköping 2015. - vårt gröna livsrum

Enköping 2015. - vårt gröna livsrum Vision & Strategier Enköping 2015 - vårt gröna livsrum Enköping år 2015 är den aktiva trädgårdskommunen med 45.000 invånare. Här bor många attraktivt nära Mälaren, i staden eller på landet. Ett levande

Läs mer

KONTOR 490M 2 NACKA FANNYS VÄG 3

KONTOR 490M 2 NACKA FANNYS VÄG 3 KONTOR 490M 2 NACKA FANNYS VÄG 3 NYBYGGT KONTOR I HÖG STANDARD 5 MINUTER FRÅN FRÅN SLUSSEN Ljusa, öppna ytor om 490 kvm i nybyggda Sickla Front. Huset ligger precis i gränslandet mellan Sickla och Hammarby

Läs mer

Vallaskolan. Östersunds kommun Önevägen 147. 831 82 Östersund

Vallaskolan. Östersunds kommun Önevägen 147. 831 82 Östersund allaskolan Postadress: Besöksadress: Östersunds kommun Önevägen 147 Vallaskolan 832 53 Frösön 831 82 Östersund Rektor Omega Mats Bark 063-14 38 28 070-210 96 38 mats.bark@ostersund.se Rektor Alfa Maria

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer