Husum. HUSUM/GRUNDSUNDA - framtiden på spåret!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Husum. HUSUM/GRUNDSUNDA - framtiden på spåret!"

Transkript

1 Husum HUSUM/GRUNDSUNDA - framtiden på spåret!

2 Glokalt Sverige är ett avlångt land det vet vi. Landarealen är km och till den bidrar Husum/Grundsunda med km. Inte särskilt mycket kan tyckas. Men det är ett viktigt område. Viktigt för landets ekonomi tack vare exporten. Viktigt för besöksnäringen. Rent geografiskt ligger församlingen med sina cirka invånare vid Norrlandskusten, en knapp timme söder om Umeå och minuter norr om Örnsköldsvik. I Husum finns ett av Europas effektivaste och största pappersbruk med en årlig produktion av nära en miljon ton massa och papper. Bruket är en av kommunens största privata arbetsgivare. Husum är ett, vad man kallar, glokalt samhälle, det vill säga här finns företag med produkter för en global marknad med stark lokal förankring. I Husum är vi stolta över vår historia som brukssamhälle och slår vakt om det positiva som utvecklats under åren. Men vi tillför nu ny energi; vi hoppas kunna forma ett nytt centrum, har snyggat upp samhället, satsar på kulturen, boendet, skolan. Du kommer att bli överraskad när du börjar upptäcka församlingen och dess möjligheter till livskvalitet.

3 Boende Ett bra boende är viktigt. För dig och din familj. För företaget där du arbetar. För släkt och vänner. I Husum/Grundsunda finns både prisvärda villor och lägenheter. På kan du lätt klicka dig fram till de kustnära orterna mellan Bjästa och Umeå och jämföra med Husums priser. Det är en nyttig läsning som hjälper dig att spara pengar. En bra villa i Umeå kostar ofta över en miljon; i Husum halverar du prislappen och mer än så i vissa fall. Grundsunda har en lång härlig kust, den längsta inom kommunen. Trots att kustremsan har kommunens flesta sommarboende så finns det plats för fler, såväl sommar som året runt. Men var ute i tid! När tågen börjar rulla på Botniabanan kommer intresset för Grundsundas km att öka högst avsevärt.

4 Service I Husum finns i stort sett allt som behövs för att vardagen skall fungera väl. Här finns två dagligvarubutiker, som med generösa öppettider och gott kunnande servar ortens konsumenter. Under vårdcentralens tak finns läkaroch distrikssköterskemottagning, arbetsterapi, sjukgymnastik, mödravård och barnavårdscentral. I samma lokaler återfinns även apoteket. Ett stenkast därifrån hittar man Folktandvården och Husums närpolis. På Husums sjukhem blir de äldre väl omhändertagna och för dem som bor hemma finns en väl fungerande hemtjänst. Husum har tre matställen, samtliga med fullständiga rättigheter. En av restaurangerna bedriver också hotellverksamhet. ATG, Svenska Spel och Systembolaget har ombud i Husum. Här finns också två banker och postservice.

5 Kommunikation Bra kommunikationer är en absolut nödvändighet om en kommun, stad eller ett samhälle vill behålla sina företag och konkurrera om nya arbetstillfällen och välutbildad arbetskraft. I Husum brukar vi skämtsamt säga att vi har flygplatsen på cykelavstånd, men att vi tar bilen om vi har riktigt bråttom. Så lyckligt lottade är vi. Därför tar det inte längre tid att nå världsmetropoler som London, Paris eller New York från Husum än för den som bor i Södertälje, Norrköping eller Västerås. Det är lätt att glömma när man ser vårt avlånga land. Husum är också först på spåret med Botniabanan. Med Botniabanan öppnas nya närmarknader för turism, handel och arbetsmarkn ad. Den nya stationen skall ligga centralt och med de nya snabbtågen når du Umeå inom en halv-timme; till Örnsköldsvik går det ännu fortare. Industrihamnen vid Husums fabrik är en av norra Sveriges mest trafikerade med drygt fartyg per år. Från färjeläget i Holmsund utanför Umeå kan man åka över till Finland. Goda flygförbindelser, en snabbjärnväg i vardande, trafikpulsådern E som går genom Husum/Grundsunda, bredband vi vågar påstå att Husum har goda kommunikationer!

6 Arbetsmarknad Husum är något av ett nav i en framtida ny spännande och större region med Örnsköldsvik i söder och Umeå i norr. Med nya snabbare kommunikationer är arbetspendlingen inget problem för den som bor efter kustremsan. Vi vet att efterfrågan på arbetskraft kommer att bli mycket stor de närmaste åren. Enbart i vårt eget län, Västernorrland, skall procent av nuvarande arbetskraft på pensioneras fram till. Det är, de flesta -talister. Och -talisterna är även många i södra Västerbotten upp till Umeå. De kommande tio åren blir intensiva och spännande för den som skall ut i yrkeslivet, men också för många som vill söka nya utmaningar. Med Grundsunda som bas har du god koll på arbetsmarknaden på båda sidor om länsgränsen. Vill du satsa på skogsindustrin är Husum ett självklart val. De kommande åren skall Husumfabriken årligen rekrytera - nya välutbildade medarbetare. Fabriksledningen är mycket väl medveten om den konkurrens som väntar om morgondagens arbetskraft och agerar därefter. Ett gott råd: följ utvecklingen hos M-real i Husum och anmäl ditt intresse i tid.

7 Utbildning I Husum finns all pedagogisk verksamhet från ett till år under samma tak, vilket ger ett unikt helhetsperspektiv på barnen. På dagis, fritids och skola arbetar alla pedagoger för att lärande, trygghet och hälsa skall genomsyra undervisningen. Husumskolans arbete med Fysen (någon form av fysisk aktivitet varje dag för alla elever) har fått stor uppmärksamhet. Elevhälsan är väl utbyggd, med skolsköterska, skolkurator, skolpsykolog och specialpedagoger. Det finns en väl utarbetad antimobbningplan. I samarbete med ortens PRO har ett rastvandrarprojekt inletts med mycket gott resultat. Det finns en nära samverkan med föräldrarna. Hem och Skola arrangerar många aktiviteter tillsammans med skolan. Ett exempel är våga stuffa för elever i åldrarna nio till år och de föreläsningar som anordnats som föräldrautbildning. På skolan finns två elevråd, skolidrottsförening och den kristna gruppen. Skolan har en god samverkan med ortens företag och föreningar. Ett speciellt samarbete har skolan med Husums Folkbibliotek, som har sina lokaler i skolan. Högskole- och universitetsstudier finns på bekvämt pendlingsavstånd i såväl Örnsköldsvik som Umeå.

8 tex båtklubben Engagemang Många grundsundabor är starkt engagerade i kultur- och föreningslivet. Här finns ett tal olika föreningar de största är Grundsunda hembygdsförening och Husums Idrottsallians. Andra föreningar är till exempel Folkets Hus Husumgården, Grundsunda Knivgille, Husums Båtklubb, Fotoklubben, Line Dance, Lottakåren och MHF lokalförening. Grundsunda församling har ett rikt gudstjänstliv och en bred församlingsverksamhet. I centrala Husum finns Kyrkans Hus med Café Duvan, loppisbutiken BOA och Internetkafé. Församlingen har också en bred musik- och körverksamhet, barn- och ungdomsverksamhet för olika åldrar samt diakonal verksamhet. Inom församlingen har Evangeliska Fosterlands Stiftelsen (EFS) tre fristående föreningar. Pingstförsamlingen och två baptistförsamlingar finns i Husum. I Grundsunda pågår ett EU-projekt vars vision bland annat är att skapa en attraktivare boendemiljö. Många har engagerat sig; ett av de mer synliga resultaten är att man rensat upp runt stränder och grönområden. Bersåer har anlagts och i centrum har en mycket populär badbrygga lagts ut. Första lördagen i maj firar vi Grundsundadagen med underhållning, lotterier och salustånd. Det är en dag när hela samhället är på fötter!

9 Kultur Grundsunda är en gammal kulturbygd. Här bodde människor redan år f. Kr. och på -talet omnämns församlingen för första gången. På Grundsundavallen kan du besöka hembygdsområdet med byggnader från - och -talen. Här finns också en vacker kyrka från -talet som är mycket välbevarad. I centrala Husum står anrika Husumgården, konsert-, teater- och biolokal. Här finns ett fullt utrustat restaurangkök, bra och flexibla lokaler för de flesta ändamål. Reinhold Svensson-sällskapet anordnar årligen en konsert till minne av en av den svenska jazzens stora profiler, pianisten Reinhold Svensson. Besök gärna hans minnesplats, en berså uppförd sommaren, vackert belägen vid stranden mellan Husums båthamn och fabriken. I Grundsunda finns konstnärsgruppen Spektra och etablerade konstnärer som till exempel Bo Westberg-Gren och Gunnar Erkner. En av Sveriges mest betydelsefulla skulptörer under -talet, Bror Marklund, föddes i Husum. Hans skulpturateljé finns f.n. vid Örnsköldsviks museum. I Galleri Utås Gård strax utanför Husum presenteras sommartid aktuella konstnärer, såväl nationellt som internationellt etablerade. Strömming i olika former inte minst surströmming är en viktig del av Grundsundas matkultur. Låt dig inspireras av receptsamlingen Silvret blev till guld!

10 Friluftsliv Havet, älvarna, öarna, båtlivet, fisket, jakten i Grundsunda har vi blivit bortskämda med en fritid rik på upplevelser. För båtfolket är turerna längs vår brantkust självklar; många har sommarhus längst kusten, i Holma fiskeläge till exempel. Det finns också en bra båtoch gästhamn centralt belägen i Husum. Vintertid lockar vikarna med sikfisket. Vid Gideälvens utlopp intill båthamnen flockas soldyrkare och sportfiskare oftast med mycket gott resultat. Havet, Mosjön, Husån, sjöarna alternativen är många vare sig du vill fiska ädelfisk eller gädda och abborre. För den som vill åka skidor eller skoter finns bra möjligheter. Slalombacke finns i Örnsköldsvik och i Bjästa söder om Husum. Ytterligare ett par mil söderut, i hjärtat av Höga Kusten, finns Skulebergets Nationalpark med slalombacke och linbana, äventyrsbana, camping och mycket mera. Ett par timmars bilresa och du når den svenska fjällvärlden. I skogarna runt Grundsunda finns gott om bär och svamp. Den jaktintresserade har stora chanser att hitta både älg och småvilt.

11 Idrott För den som vill utöva fysiska aktiviteter på motions- eller tävlingsnivå finns ett rikt utbud av möjligheter i Husum. Här finns ett stort antal funktionella anläggningar: simoch sporthall, lokal för de aktiva brottarna, spegelsal och en styrketräningslokal, ishall och uppvärmd konstgräsplan. Inom idrottsplatsområdet finns även en gräsplan och en nyanlagd tennisplan. Sommartid finns boulebanor, golfbana, minigolfanläggning, och trailbanor för både cykel och motorcykel. Degersjöns friluftsområde är perfekt för den som vill ta sig en joggingtur eller bara ströva runt i något av elljusspåren. Vintertid finns här bra preparerade skidspår. Den som vill motionera med instruktör har möjlighet att välja mellan bland annat vattengymnastik, styrketräning, kickboxning, Taekwondo, line dance, barngymnastik och innebandy. Tävlingsidrott förekommer inom många sporter i Husum. Hockey, fotboll, simning, skidor, backhoppning, bangolf, cykel- och motortrail för att nämna några.

12 Natur Inom församlingens gränser finns många natursköna områden med möjlighet till den stillhet och rekreation vi så väl behöver i vårt stressade samhälle. Här hittar du havsbad, fantastiska klippor längs vår kust, älvar, sjöar och många natursköna områden. Packa picknickkorgen, ta en skogspromenad och njut av lugnet och den vackra naturen. Eller ta cykeln och upptäck Grundsunda. Omgivningarna erbjuder massor av smultronställen. Grundsunda församling utgör den norra porten till världsarvet Höga Kusten. Här möts hav och land på ett dramatiskt sätt. Kustremsan mellan Salusand och Husum är karg och dramatisk, söder om Husum finns lugna vikar och fjärdar som skär djupt in i landet. Här finns fina ankringsplatser för båtfolket.

13 Turism I Grundsunda finns allt som är speciellt för Höga Kusten havet, klipporna, stränderna, skogen och den orörda kusten. I Skeppsmaln finns ett genuint fiskeläge från -talet beläget vid Skags udde, där fyren markerar inloppet till Örnsköldsvik. Här finns också ett surströmmingsmuseum som ett nytt inslag i världsarvet Höga Kusten. Ett annat smultronställe är Skagshamn där världens största surströmmingssalteri finns. Här bor också konstnärer och hantverkare som inspireras av den vackra naturen. Missa inte fiskarkapellet som byggdes redan på -talet av Gävlefiskarna. Längs den vackra kustremsan ligger Salusand, en av Norrlands bästa sandstränder - nästan en kilometer lång! Här finns också stugor och husvagnscamping. Mosjön semesteranläggning är ett annat populärt boendealternativ sommartid, med badsjö och ett bra fiske. För regniga dagar kan vi locka med Norrlands häftigaste upplevelsebad och shopping i Örnsköldsvik. En kilometer från Salusand ligger Stavarhallsberget där du hittar bronsåldersgravar, grottor, stora flyttblock och många vackra utsiktsplatser. I grannförsamlingen finns Skallberget med Nordens största urbergsgrotta med gångar och salar med en sammanlagd längd av meter. Ta också vägen förbi Gideå järnbruk, som anlades. Bruksdriften upphörde på -talet och idag används bruket som kurs- och konferensgård.

14 Framtiden Tro aldrig att du vinner nya segrar på gamla meriter. Även om vi tycker att Husum/Grundsunda lagt en god grund för framtiden så vore det oss främmande att slå oss till ro. Tvärtom, under senare år har mycket tid och kraft lagts ner på att utveckla samhället och göra det mera trivsamt. I det arbetet har företag, föreningar och samhället levt i symbios de har dragit åt samma håll. Och så måste det vara. Grundsunda församling med Husum som centralort har några viktiga insatsområden de kommande åren som kan vara bra att veta när du planerar det framtida boendet. Den särklassigt största investeringen pågår för fullt, Botniabanan. Vi vet att den får stor betydelse för utvecklingen i Husum och vårt kustnära landskap. Husumfabriken är viktig för M-real och även om det inte finns någon officiell bekräftelse på nya kraftfulla investeringar så tror vi ägarna vill se företaget kvar på en fortsatt internationell hög nivå. Andra satsningar: fjärrvärme, fortsatt utbygnad av bredband, kustboende, tempererad pool, en planerad expansion i Salusand, en utbyggd besöksnäring, trygghet i olika boende-former så visst har vi frågor att arbeta med. Men Husum/ Grundsunda är på god väg! Vi är framtiden på spåret!

15 Bildförteckning eller.... Glokalt. Parken i centrum Foto Annica Sjöström Boende. Husån ovanför dammen Foto Mia Gidlöf. Skagen Foto Sture Forsberg. Hyreshus, centrum Foto Mia Gidlöf. Lekparken i centrum Foto Mia Gidlöf. Trädgårdsodling, Nybo Foto Mia Gidlöf. Skogen utanför knuten Foto Sture Forsberg Service. Mödra- och barnavårdscentral Foto Mia Gidlöf. Folktandvården Foto Mia Gidlöf. Biblioteket Foto Annika Sjöström. Postservice Foto Mia Gidlöf. Närpolisen Foto Yvonne Häggström. Apoteket Foto Mia Gidlöf Kommunikation. E genom Höga Kusten Foto Mia Gidlöf. Boeing Foto SAS. Bild Mia Gidlöf. Cyklist Foto Mia Gidlöf. Järnvägsbron Husum Foto Yvonne Häggström. Avgående fartyg Foto Per Ågren.. Arbetsmarknad. Husums fabrik Foto Mia Gidlöf. -. Vårdsektorn Foto Mia Gidlöf. Skolan Foto Anette Eglund. Kemisk industri Foto Per Ågren. Mekanisk verkstad Foto Eva Sandström Utbildning. Grillplats, Husumskolan Foto Mia Gidlöf. Barngymnastik Foto Mia Gidlöf. Luciauppvaktning M-real Foto Mia Gidlöf. Mitthögskolan Ö-vik Foto Mitthögskolan. Undervisning högstadiet Foto Anette Eglund. Öppet hus dagis Foto Mia Gidlöf Engagemang. Grundsundadagen Foto Jerry Erixon. Delprojekt; Grönare Husum Foto Mia Gidlöf. Pensionärskören Foto Sture Forsberg.Båthamnen med klubbstuga Foto Mia Gidlöf. Motortrail Foto Anette Eglund. Sportlov Cubarinken Foto Anette Eglund Kultur. Husån Foto Mia Gidlöf. Grundsunda kyrka Foto Sture Forsberg. Jazzkonsert Husumgården Foto Mia Gidlöf. Utås Gård Foto Jerry Erixon. Vallens hembygdsområde Foto Sture Forsbeg. Surströmming Foto Arkiv Friluftsliv. Ultrå Foto Tommy Sjölund. Båtliv Höga Kusten Foto Arkiv. Snöskoter Foto Mia Gidlöf. Fiske i dammen Foto Mia Gidlöf. Gott om vilt Foto Tommy Sjölund. Vinterfiske Foto Mia Gidlöf Idrott. Husums Idrottsplats Foto Tommy Sjölund. Husum Hockey Foto Maria Edstrand ÖA. Degersjöns friluftsområde Foto HIF Skidor. Husums konstgräsplan Foto Mia Gidlöf. Simskola, Husums simhall Foto Mia Gidlöf. Brottningsträning Foto Mia Gidlöf Natur. Tallskog Foto Mia Gidlöf. Islossning Skeppsmalen Foto Anders Grönkvist. Eka vid insjö Foto Tommy Sjölund. Hjortron Foto Mia Gidlöf. Sommarblomster Foto Mia Gidlöf. Sandvikens havsbad Husum Foto Mia Gidlöf Turism. Tredjeviken Husum Foto Mia Gidlöf. Salusand Foto Mia Gidlöf. Skeppsmalen Foto Arkiv. Skags fyr Foto xxx. Mosjön Foto Arkiv. Fiskarkapellet Skagshamn Foto Sture Forsberg Framtiden. Flygbild Dombäcksön Foto Per Ågren. X Foto Botniabanan. Framtiden! Foto Mia Gidlöf. Utomhuspool vid idrottsplatsen? Foto Folkpool. Bredbandsutbyggnad Foto Arkiv. Kustnära boende Foto Malin Wedin TACK för lån av bilder! Grundsunda Framtidsgrupp Husum december

NYinflyttad. En tidning för alla nya Örnsköldsviksbor

NYinflyttad. En tidning för alla nya Örnsköldsviksbor NYinflyttad En tidning för alla nya Örnsköldsviksbor 2013 Välkommen till Örnsköldsvik i Höga Kusten! När du läser detta har du förmodligen redan vistats i Örnsköldsvik en tid. Inte desto mindre känns det

Läs mer

NYinflyttad. En tidning för alla nya Karlskronabor. Följ Karlskrona kommun i sociala medier

NYinflyttad. En tidning för alla nya Karlskronabor. Följ Karlskrona kommun i sociala medier 2014 2015 NYinflyttad En tidning för alla nya Karlskronabor Följ Karlskrona kommun i sociala medier Välkommen till Karlskrona! Jag hälsar dig välkommen till Karlskrona, en av Sveriges soligaste städer.

Läs mer

Välkommen HAPARANDA-TORNIO

Välkommen HAPARANDA-TORNIO Välkommen HAPARANDA-TORNIO COPENHAGEN MOSCOW RIGA ST.PETERSBURG TALLINN STOCKHOLM OSLO HELSINKI ARKHANGELSK HAPARANDATORNIO MURMANSK Haparanda-Tornio är en snabbt växande region i norra Sverige och norra

Läs mer

NYinflyttad. En tidning för dig som är nyinflyttad i Ludvika kommun. www.ludvika.se

NYinflyttad. En tidning för dig som är nyinflyttad i Ludvika kommun. www.ludvika.se 2012 2013 NYinflyttad En tidning för dig som är nyinflyttad i Ludvika kommun www.ludvika.se Guide till din nya kommun Du har redan valt Ludvika som din nya hem trakt, en kommun med många möjligheter. Som

Läs mer

VISION VALDEMARSVIK 2025. Presentation av Valdemarsviks framtidsbild 2025 och de sex delbilderna

VISION VALDEMARSVIK 2025. Presentation av Valdemarsviks framtidsbild 2025 och de sex delbilderna VISION VALDEMARSVIK 2025 Presentation av Valdemarsviks framtidsbild 2025 och de sex delbilderna I Valdemarsviks kommun drivs vi av ett genuint miljöengagemang. En övertygelse som bygger på respekt för

Läs mer

nyistan2012 Staden mellan broarna En tidning för alla nya umebor Aktuellt Gränsöverskridande kulturhus tar plats vid älven

nyistan2012 Staden mellan broarna En tidning för alla nya umebor Aktuellt Gränsöverskridande kulturhus tar plats vid älven nyistan0 En tidning för alla nya umebor Staden mellan broarna Ny park för unga och aktiva Aktuellt Gränsöverskridande kulturhus tar plats vid älven Framtid Umeå Europas kulturhuvudstad år 0 Upptäck Umeå

Läs mer

4 STADENS INNEHÅLL (INTRESSEN)

4 STADENS INNEHÅLL (INTRESSEN) 4 STADENS INNEHÅLL BEFOLKNING HISTORIK OCH SKELLEFTEDALEN 2009 För drygt 30 år sedan hade Skellefteå kommun ca 72 500 invånare. Befolkningen ökade år efter år fram till och med 1980 då kommunen hade drygt

Läs mer

SOMMAREVENEMANG TÄTORTSNÄRA FRILUFTSLIV LIFI NR 2 JUNI 2015. Tips på aktiviteter för lediga dagar, sid 8 9

SOMMAREVENEMANG TÄTORTSNÄRA FRILUFTSLIV LIFI NR 2 JUNI 2015. Tips på aktiviteter för lediga dagar, sid 8 9 NOLASKOGS EN TIDNING FRÅN ÖRNSKÖLDSVIKS KOMMUN NR 2 JUNI 2015 SOMMAREVENEMANG Tips på aktiviteter för lediga dagar, sid 8 9 TÄTORTSNÄRA FRILUFTSLIV Framgångsfaktor i Sveriges friluftskommun, sid 4-5 LIFI

Läs mer

Orter med befolkningsökning. - Exempel på attraktiva orter perioden 2000-2010. Rapport 2011:11

Orter med befolkningsökning. - Exempel på attraktiva orter perioden 2000-2010. Rapport 2011:11 Rapport 2011:11 Orter med befolkningsökning - Exempel på attraktiva orter perioden 2000-2010 Denna studie visar befolkningsutvecklingen inom Sveriges tätorter under åren 2000-2010. Syftet med studien har

Läs mer

NYinflyttad. VÄLKOMMEN TILL FALUN Vi bjuder på gratis guidad busstur, se annons i tidningen. Vi ses!

NYinflyttad. VÄLKOMMEN TILL FALUN Vi bjuder på gratis guidad busstur, se annons i tidningen. Vi ses! 2015 NYinflyttad VÄLKOMMEN TILL FALUN Vi bjuder på gratis guidad busstur, se annons i tidningen. Vi ses! EVENEMANG I FALUN 2015 JANUARI 3-5 Kopparcupen, Lugnet 3/1-1/2 Ruggugglor på vift, Kulturhuset tio14

Läs mer

sommar- kreativ evenemang verkstad SKOLLAG 1 NOLASKOGS tidningen NOLASKOGS Nr 2 2011 ÖRNSKÖLDSVIKS KOMMUN sid 6 sid 8 sid 11 Ungdomar paddlar kajak.

sommar- kreativ evenemang verkstad SKOLLAG 1 NOLASKOGS tidningen NOLASKOGS Nr 2 2011 ÖRNSKÖLDSVIKS KOMMUN sid 6 sid 8 sid 11 Ungdomar paddlar kajak. tidningen NOLASKOGS ÖRNSKÖLDSVIKS KOMMUN Nr 2 2011 Ungdomar paddlar kajak. SKOLLAG sid 6 sommar- evenemang sid 8 kreativ verkstad 12- sid 11 1 NOLASKOGS ny N BO EdMAN Fritidsintendent nolaskogs Nolaskogs

Läs mer

Hitta ett smultronställe i sommar

Hitta ett smultronställe i sommar nonstop Mälarenergi nr 2-09 Hitta ett smultronställe i sommar Nu är det full fart i Hallsta Provsitt ett lysande konstverk Undvik skador vid översvämning Hur ska vi tanka våra elbilar Bränslet i sommar

Läs mer

Utkast 2014-04-30. Ortsanalys för Örsundsbro. Enköpings kommun

Utkast 2014-04-30. Ortsanalys för Örsundsbro. Enköpings kommun Utkast 2014-04-30 Ortsanalys för Örsundsbro Enköpings kommun UTGIVARE Enköpings kommun Kungsgatan 42, 745 80 Enköping Tfn: 0171-62 50 00 Fax: 0171-392 68 E-post: information@enkoping.se Webbplats: www.enkoping.se

Läs mer

Besök oss på webben www.nastakramfors.se ETT NYHETSMAGASIN OM KRAMFORS KOMMUN NR 2-08

Besök oss på webben www.nastakramfors.se ETT NYHETSMAGASIN OM KRAMFORS KOMMUN NR 2-08 Besök oss på webben www.nastakramfors.se ramfors ETT NYHETSMAGASIN OM KRAMFORS KOMMUN NR 2-08 Nästa Tåget får flygplatsen att lyfta Maria Högberg. Inflyttad som hjälper inflyttare Kramfors satsar på ansiktslyft

Läs mer

Tack till alla deltagande för er medverkan och engagerade diskussion! Demokratiberedningen

Tack till alla deltagande för er medverkan och engagerade diskussion! Demokratiberedningen Vid dialogkaféet deltog 18 anställda och demokratiberedningen och kommunfullmäktige representerades av sju politiker. Två tjänstemän från enheten för Processtöd fanns med under dialogen. Kafébord dukades

Läs mer

Handlingskraft Entreprenörskap Företagaranda

Handlingskraft Entreprenörskap Företagaranda uddinge Handlingskraft Entreprenörskap Företagaranda Vi i Huddinge Satsa på en vinnare internationellt kraftcentrum för bioteknik, medicinsk forskning och utbildning Världsledande forskning bedrivs på

Läs mer

NYinflyttad. En tidning för alla nya Uddevallabor

NYinflyttad. En tidning för alla nya Uddevallabor 2013 NYinflyttad En tidning för alla nya Uddevallabor Välkommen till Uddevalla Liv, lust och läge i hjärtat av Bohuslän! Du som har flyttat hit till Uddevalla kommun hälsas varmt välkommen! Liv, lust och

Läs mer

Välkommen till Karlskrona kommun

Välkommen till Karlskrona kommun Välkommen till Karlskrona kommun POSTTIDNING NR 53 Den attraktiva livsmiljön Det växande näringslivet Den bästa kunskapen Det öppna sinnet Det öppna sinnet www.karlskrona.se 2 Karlskrona kommun Gör din

Läs mer

Vill bo nära naturen och nära staden...

Vill bo nära naturen och nära staden... Vill bo nära naturen och nära staden... Älska Säffle! Älska Säffle 1 Välj dina egna vägar. 2 Älska Säffle Allt nära Är du en av många människor som bär på en dröm om ett bra boende? Vill bo nära naturen

Läs mer

Jennifer har hittat sin bank Läs mer på sid 10. Sommartider på banken i Eskilstuna. Läs mer på sid 13. Odetta tipsar: Potatissallad med rökt lax

Jennifer har hittat sin bank Läs mer på sid 10. Sommartider på banken i Eskilstuna. Läs mer på sid 13. Odetta tipsar: Potatissallad med rökt lax En kundtidning från Sparbanken Rekarne Eskilstuna Nr 7 Till index Sommartider på banken i Eskilstuna Läs mer på sid 13 Odetta tipsar: Potatissallad med rökt lax Läs mer på sid 13 Jennifer har hittat sin

Läs mer

NYinflyttad. En tidning för alla nya Karlskronabor

NYinflyttad. En tidning för alla nya Karlskronabor 2012 2013 NYinflyttad En tidning för alla nya Karlskronabor Lev gott i Karlskrona! Gör din röst hörd! Jag hälsar dig välkommen till Karlskrona. Allt fler väljer att flytta till vår kommun. Att bo och leva

Läs mer

NYinflyttad 2013. Musikskolan. www.sundbyberg.se. Kommunstyrelsens ordförande Sundbyberg är det bästa av två världar

NYinflyttad 2013. Musikskolan. www.sundbyberg.se. Kommunstyrelsens ordförande Sundbyberg är det bästa av två världar NYinflyttad 2013 En tidning för alla nya Sundbybergsbor Musikskolan Här får barn och unga lära sig spela musik och sjunga Kommunstyrelsens ordförande Sundbyberg är det bästa av två världar Konsthallen

Läs mer

Hela denna bilaga är en annons från Länsstyrelsen Jämtlands län och Region Jämtland Härjedalen. VM 2019 s. 16

Hela denna bilaga är en annons från Länsstyrelsen Jämtlands län och Region Jämtland Härjedalen. VM 2019 s. 16 Jämtlands län EN REGION ATT LÄNGTA TILL OCH VÄXA I FRÅN TEHERAN TILL KLÄTTERMUSEN I ÅRE Sid 18 STORSJÖYRAN: MER ÄN BARA MUSIKEN Sid 6 SAMISK TURISM SKA STÄRKA RENSKÖTSELN: Vem ska skapa det samiska besöksmålet

Läs mer

Tillsammans utvecklar vi Uppsala

Tillsammans utvecklar vi Uppsala Tillsammans utvecklar vi Uppsala Kommunalt handlingsprogram Uppsala 2014 Det går bra för Uppsala Nya moderaterna står redo att leda Uppsala de fyra kommande åren. Tillsammans med våra samarbetspartier

Läs mer

Lokalt handlingsprogram 2015-2018 Värmdö

Lokalt handlingsprogram 2015-2018 Värmdö Lokalt handlingsprogram 2015-2018 Värmdö Ett Värmdö med tillväxt, mångfald och valfrihet Vår vision är att vi har ett välfärdssamhälle där samhällets olika sfärer, det offentliga, de frivilliga sammanslutningarna,

Läs mer

Nr 2 Medlemsinformation från KommunAnställdas Fritidsförbund

Nr 2 Medlemsinformation från KommunAnställdas Fritidsförbund 2 0 1 2 Nr 2 Medlemsinformation från KommunAnställdas Fritidsförbund innehåll Plan för RM-tävlingar 2013 och KAF-Nytt denna gång-----------------------------3 Årets konferne i Varberg-----------------------------------------------------------------------

Läs mer

Upptäck bruksorten och den anrika badorten på norra Gotland

Upptäck bruksorten och den anrika badorten på norra Gotland SLITE Upptäck bruksorten och den anrika badorten på norra Gotland EN TIDNING OM SLITE MED OMNEJD Gurkor i massor RAUKSPANING Slite Gurka producerar 35-40 ton per vecka, mars till oktober. Deras delikatess

Läs mer

Turistisk Infrastruktur Landsbygden Örnsköldsvik - juni 2014

Turistisk Infrastruktur Landsbygden Örnsköldsvik - juni 2014 Turistisk Infrastruktur Landsbygden Örnsköldsvik - juni 2014 Inledning Den tid vi lever i Aldrig förr har så många sin bostad och arbetsplats på en annan ort än där vi växte upp, gick i skola och de som

Läs mer

nyistan2014 En tidning för alla nya umebor Upptäck Umeå Massor av kulturoch fritidsaktiviteter Aktuellt Stadsbiblioteket öppnar i Väven

nyistan2014 En tidning för alla nya umebor Upptäck Umeå Massor av kulturoch fritidsaktiviteter Aktuellt Stadsbiblioteket öppnar i Väven nyistan0 En tidning för alla nya umebor Upptäck Umeå Massor av kulturoch fritidsaktiviteter Aktuellt Stadsbiblioteket öppnar i Väven Kultursatsning Nya museum sätter Umeå på kartan Foto: Umeå kommun Välkommen

Läs mer

Tack till alla deltagande för er medverkan och engagerade diskussion under kvällen! Demokratiberedningen

Tack till alla deltagande för er medverkan och engagerade diskussion under kvällen! Demokratiberedningen Dialogkaféet besöktes av 15 personer och demokratiberedningen och kommunfullmäktige representerades av fyra politiker. Två tjänstemän från enheten för Processtöd fanns med under kvällen. Kafébord dukades

Läs mer