Husum. HUSUM/GRUNDSUNDA - framtiden på spåret!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Husum. HUSUM/GRUNDSUNDA - framtiden på spåret!"

Transkript

1 Husum HUSUM/GRUNDSUNDA - framtiden på spåret!

2 Glokalt Sverige är ett avlångt land det vet vi. Landarealen är km och till den bidrar Husum/Grundsunda med km. Inte särskilt mycket kan tyckas. Men det är ett viktigt område. Viktigt för landets ekonomi tack vare exporten. Viktigt för besöksnäringen. Rent geografiskt ligger församlingen med sina cirka invånare vid Norrlandskusten, en knapp timme söder om Umeå och minuter norr om Örnsköldsvik. I Husum finns ett av Europas effektivaste och största pappersbruk med en årlig produktion av nära en miljon ton massa och papper. Bruket är en av kommunens största privata arbetsgivare. Husum är ett, vad man kallar, glokalt samhälle, det vill säga här finns företag med produkter för en global marknad med stark lokal förankring. I Husum är vi stolta över vår historia som brukssamhälle och slår vakt om det positiva som utvecklats under åren. Men vi tillför nu ny energi; vi hoppas kunna forma ett nytt centrum, har snyggat upp samhället, satsar på kulturen, boendet, skolan. Du kommer att bli överraskad när du börjar upptäcka församlingen och dess möjligheter till livskvalitet.

3 Boende Ett bra boende är viktigt. För dig och din familj. För företaget där du arbetar. För släkt och vänner. I Husum/Grundsunda finns både prisvärda villor och lägenheter. På kan du lätt klicka dig fram till de kustnära orterna mellan Bjästa och Umeå och jämföra med Husums priser. Det är en nyttig läsning som hjälper dig att spara pengar. En bra villa i Umeå kostar ofta över en miljon; i Husum halverar du prislappen och mer än så i vissa fall. Grundsunda har en lång härlig kust, den längsta inom kommunen. Trots att kustremsan har kommunens flesta sommarboende så finns det plats för fler, såväl sommar som året runt. Men var ute i tid! När tågen börjar rulla på Botniabanan kommer intresset för Grundsundas km att öka högst avsevärt.

4 Service I Husum finns i stort sett allt som behövs för att vardagen skall fungera väl. Här finns två dagligvarubutiker, som med generösa öppettider och gott kunnande servar ortens konsumenter. Under vårdcentralens tak finns läkaroch distrikssköterskemottagning, arbetsterapi, sjukgymnastik, mödravård och barnavårdscentral. I samma lokaler återfinns även apoteket. Ett stenkast därifrån hittar man Folktandvården och Husums närpolis. På Husums sjukhem blir de äldre väl omhändertagna och för dem som bor hemma finns en väl fungerande hemtjänst. Husum har tre matställen, samtliga med fullständiga rättigheter. En av restaurangerna bedriver också hotellverksamhet. ATG, Svenska Spel och Systembolaget har ombud i Husum. Här finns också två banker och postservice.

5 Kommunikation Bra kommunikationer är en absolut nödvändighet om en kommun, stad eller ett samhälle vill behålla sina företag och konkurrera om nya arbetstillfällen och välutbildad arbetskraft. I Husum brukar vi skämtsamt säga att vi har flygplatsen på cykelavstånd, men att vi tar bilen om vi har riktigt bråttom. Så lyckligt lottade är vi. Därför tar det inte längre tid att nå världsmetropoler som London, Paris eller New York från Husum än för den som bor i Södertälje, Norrköping eller Västerås. Det är lätt att glömma när man ser vårt avlånga land. Husum är också först på spåret med Botniabanan. Med Botniabanan öppnas nya närmarknader för turism, handel och arbetsmarkn ad. Den nya stationen skall ligga centralt och med de nya snabbtågen når du Umeå inom en halv-timme; till Örnsköldsvik går det ännu fortare. Industrihamnen vid Husums fabrik är en av norra Sveriges mest trafikerade med drygt fartyg per år. Från färjeläget i Holmsund utanför Umeå kan man åka över till Finland. Goda flygförbindelser, en snabbjärnväg i vardande, trafikpulsådern E som går genom Husum/Grundsunda, bredband vi vågar påstå att Husum har goda kommunikationer!

6 Arbetsmarknad Husum är något av ett nav i en framtida ny spännande och större region med Örnsköldsvik i söder och Umeå i norr. Med nya snabbare kommunikationer är arbetspendlingen inget problem för den som bor efter kustremsan. Vi vet att efterfrågan på arbetskraft kommer att bli mycket stor de närmaste åren. Enbart i vårt eget län, Västernorrland, skall procent av nuvarande arbetskraft på pensioneras fram till. Det är, de flesta -talister. Och -talisterna är även många i södra Västerbotten upp till Umeå. De kommande tio åren blir intensiva och spännande för den som skall ut i yrkeslivet, men också för många som vill söka nya utmaningar. Med Grundsunda som bas har du god koll på arbetsmarknaden på båda sidor om länsgränsen. Vill du satsa på skogsindustrin är Husum ett självklart val. De kommande åren skall Husumfabriken årligen rekrytera - nya välutbildade medarbetare. Fabriksledningen är mycket väl medveten om den konkurrens som väntar om morgondagens arbetskraft och agerar därefter. Ett gott råd: följ utvecklingen hos M-real i Husum och anmäl ditt intresse i tid.

7 Utbildning I Husum finns all pedagogisk verksamhet från ett till år under samma tak, vilket ger ett unikt helhetsperspektiv på barnen. På dagis, fritids och skola arbetar alla pedagoger för att lärande, trygghet och hälsa skall genomsyra undervisningen. Husumskolans arbete med Fysen (någon form av fysisk aktivitet varje dag för alla elever) har fått stor uppmärksamhet. Elevhälsan är väl utbyggd, med skolsköterska, skolkurator, skolpsykolog och specialpedagoger. Det finns en väl utarbetad antimobbningplan. I samarbete med ortens PRO har ett rastvandrarprojekt inletts med mycket gott resultat. Det finns en nära samverkan med föräldrarna. Hem och Skola arrangerar många aktiviteter tillsammans med skolan. Ett exempel är våga stuffa för elever i åldrarna nio till år och de föreläsningar som anordnats som föräldrautbildning. På skolan finns två elevråd, skolidrottsförening och den kristna gruppen. Skolan har en god samverkan med ortens företag och föreningar. Ett speciellt samarbete har skolan med Husums Folkbibliotek, som har sina lokaler i skolan. Högskole- och universitetsstudier finns på bekvämt pendlingsavstånd i såväl Örnsköldsvik som Umeå.

8 tex båtklubben Engagemang Många grundsundabor är starkt engagerade i kultur- och föreningslivet. Här finns ett tal olika föreningar de största är Grundsunda hembygdsförening och Husums Idrottsallians. Andra föreningar är till exempel Folkets Hus Husumgården, Grundsunda Knivgille, Husums Båtklubb, Fotoklubben, Line Dance, Lottakåren och MHF lokalförening. Grundsunda församling har ett rikt gudstjänstliv och en bred församlingsverksamhet. I centrala Husum finns Kyrkans Hus med Café Duvan, loppisbutiken BOA och Internetkafé. Församlingen har också en bred musik- och körverksamhet, barn- och ungdomsverksamhet för olika åldrar samt diakonal verksamhet. Inom församlingen har Evangeliska Fosterlands Stiftelsen (EFS) tre fristående föreningar. Pingstförsamlingen och två baptistförsamlingar finns i Husum. I Grundsunda pågår ett EU-projekt vars vision bland annat är att skapa en attraktivare boendemiljö. Många har engagerat sig; ett av de mer synliga resultaten är att man rensat upp runt stränder och grönområden. Bersåer har anlagts och i centrum har en mycket populär badbrygga lagts ut. Första lördagen i maj firar vi Grundsundadagen med underhållning, lotterier och salustånd. Det är en dag när hela samhället är på fötter!

9 Kultur Grundsunda är en gammal kulturbygd. Här bodde människor redan år f. Kr. och på -talet omnämns församlingen för första gången. På Grundsundavallen kan du besöka hembygdsområdet med byggnader från - och -talen. Här finns också en vacker kyrka från -talet som är mycket välbevarad. I centrala Husum står anrika Husumgården, konsert-, teater- och biolokal. Här finns ett fullt utrustat restaurangkök, bra och flexibla lokaler för de flesta ändamål. Reinhold Svensson-sällskapet anordnar årligen en konsert till minne av en av den svenska jazzens stora profiler, pianisten Reinhold Svensson. Besök gärna hans minnesplats, en berså uppförd sommaren, vackert belägen vid stranden mellan Husums båthamn och fabriken. I Grundsunda finns konstnärsgruppen Spektra och etablerade konstnärer som till exempel Bo Westberg-Gren och Gunnar Erkner. En av Sveriges mest betydelsefulla skulptörer under -talet, Bror Marklund, föddes i Husum. Hans skulpturateljé finns f.n. vid Örnsköldsviks museum. I Galleri Utås Gård strax utanför Husum presenteras sommartid aktuella konstnärer, såväl nationellt som internationellt etablerade. Strömming i olika former inte minst surströmming är en viktig del av Grundsundas matkultur. Låt dig inspireras av receptsamlingen Silvret blev till guld!

10 Friluftsliv Havet, älvarna, öarna, båtlivet, fisket, jakten i Grundsunda har vi blivit bortskämda med en fritid rik på upplevelser. För båtfolket är turerna längs vår brantkust självklar; många har sommarhus längst kusten, i Holma fiskeläge till exempel. Det finns också en bra båtoch gästhamn centralt belägen i Husum. Vintertid lockar vikarna med sikfisket. Vid Gideälvens utlopp intill båthamnen flockas soldyrkare och sportfiskare oftast med mycket gott resultat. Havet, Mosjön, Husån, sjöarna alternativen är många vare sig du vill fiska ädelfisk eller gädda och abborre. För den som vill åka skidor eller skoter finns bra möjligheter. Slalombacke finns i Örnsköldsvik och i Bjästa söder om Husum. Ytterligare ett par mil söderut, i hjärtat av Höga Kusten, finns Skulebergets Nationalpark med slalombacke och linbana, äventyrsbana, camping och mycket mera. Ett par timmars bilresa och du når den svenska fjällvärlden. I skogarna runt Grundsunda finns gott om bär och svamp. Den jaktintresserade har stora chanser att hitta både älg och småvilt.

11 Idrott För den som vill utöva fysiska aktiviteter på motions- eller tävlingsnivå finns ett rikt utbud av möjligheter i Husum. Här finns ett stort antal funktionella anläggningar: simoch sporthall, lokal för de aktiva brottarna, spegelsal och en styrketräningslokal, ishall och uppvärmd konstgräsplan. Inom idrottsplatsområdet finns även en gräsplan och en nyanlagd tennisplan. Sommartid finns boulebanor, golfbana, minigolfanläggning, och trailbanor för både cykel och motorcykel. Degersjöns friluftsområde är perfekt för den som vill ta sig en joggingtur eller bara ströva runt i något av elljusspåren. Vintertid finns här bra preparerade skidspår. Den som vill motionera med instruktör har möjlighet att välja mellan bland annat vattengymnastik, styrketräning, kickboxning, Taekwondo, line dance, barngymnastik och innebandy. Tävlingsidrott förekommer inom många sporter i Husum. Hockey, fotboll, simning, skidor, backhoppning, bangolf, cykel- och motortrail för att nämna några.

12 Natur Inom församlingens gränser finns många natursköna områden med möjlighet till den stillhet och rekreation vi så väl behöver i vårt stressade samhälle. Här hittar du havsbad, fantastiska klippor längs vår kust, älvar, sjöar och många natursköna områden. Packa picknickkorgen, ta en skogspromenad och njut av lugnet och den vackra naturen. Eller ta cykeln och upptäck Grundsunda. Omgivningarna erbjuder massor av smultronställen. Grundsunda församling utgör den norra porten till världsarvet Höga Kusten. Här möts hav och land på ett dramatiskt sätt. Kustremsan mellan Salusand och Husum är karg och dramatisk, söder om Husum finns lugna vikar och fjärdar som skär djupt in i landet. Här finns fina ankringsplatser för båtfolket.

13 Turism I Grundsunda finns allt som är speciellt för Höga Kusten havet, klipporna, stränderna, skogen och den orörda kusten. I Skeppsmaln finns ett genuint fiskeläge från -talet beläget vid Skags udde, där fyren markerar inloppet till Örnsköldsvik. Här finns också ett surströmmingsmuseum som ett nytt inslag i världsarvet Höga Kusten. Ett annat smultronställe är Skagshamn där världens största surströmmingssalteri finns. Här bor också konstnärer och hantverkare som inspireras av den vackra naturen. Missa inte fiskarkapellet som byggdes redan på -talet av Gävlefiskarna. Längs den vackra kustremsan ligger Salusand, en av Norrlands bästa sandstränder - nästan en kilometer lång! Här finns också stugor och husvagnscamping. Mosjön semesteranläggning är ett annat populärt boendealternativ sommartid, med badsjö och ett bra fiske. För regniga dagar kan vi locka med Norrlands häftigaste upplevelsebad och shopping i Örnsköldsvik. En kilometer från Salusand ligger Stavarhallsberget där du hittar bronsåldersgravar, grottor, stora flyttblock och många vackra utsiktsplatser. I grannförsamlingen finns Skallberget med Nordens största urbergsgrotta med gångar och salar med en sammanlagd längd av meter. Ta också vägen förbi Gideå järnbruk, som anlades. Bruksdriften upphörde på -talet och idag används bruket som kurs- och konferensgård.

14 Framtiden Tro aldrig att du vinner nya segrar på gamla meriter. Även om vi tycker att Husum/Grundsunda lagt en god grund för framtiden så vore det oss främmande att slå oss till ro. Tvärtom, under senare år har mycket tid och kraft lagts ner på att utveckla samhället och göra det mera trivsamt. I det arbetet har företag, föreningar och samhället levt i symbios de har dragit åt samma håll. Och så måste det vara. Grundsunda församling med Husum som centralort har några viktiga insatsområden de kommande åren som kan vara bra att veta när du planerar det framtida boendet. Den särklassigt största investeringen pågår för fullt, Botniabanan. Vi vet att den får stor betydelse för utvecklingen i Husum och vårt kustnära landskap. Husumfabriken är viktig för M-real och även om det inte finns någon officiell bekräftelse på nya kraftfulla investeringar så tror vi ägarna vill se företaget kvar på en fortsatt internationell hög nivå. Andra satsningar: fjärrvärme, fortsatt utbygnad av bredband, kustboende, tempererad pool, en planerad expansion i Salusand, en utbyggd besöksnäring, trygghet i olika boende-former så visst har vi frågor att arbeta med. Men Husum/ Grundsunda är på god väg! Vi är framtiden på spåret!

15 Bildförteckning eller.... Glokalt. Parken i centrum Foto Annica Sjöström Boende. Husån ovanför dammen Foto Mia Gidlöf. Skagen Foto Sture Forsberg. Hyreshus, centrum Foto Mia Gidlöf. Lekparken i centrum Foto Mia Gidlöf. Trädgårdsodling, Nybo Foto Mia Gidlöf. Skogen utanför knuten Foto Sture Forsberg Service. Mödra- och barnavårdscentral Foto Mia Gidlöf. Folktandvården Foto Mia Gidlöf. Biblioteket Foto Annika Sjöström. Postservice Foto Mia Gidlöf. Närpolisen Foto Yvonne Häggström. Apoteket Foto Mia Gidlöf Kommunikation. E genom Höga Kusten Foto Mia Gidlöf. Boeing Foto SAS. Bild Mia Gidlöf. Cyklist Foto Mia Gidlöf. Järnvägsbron Husum Foto Yvonne Häggström. Avgående fartyg Foto Per Ågren.. Arbetsmarknad. Husums fabrik Foto Mia Gidlöf. -. Vårdsektorn Foto Mia Gidlöf. Skolan Foto Anette Eglund. Kemisk industri Foto Per Ågren. Mekanisk verkstad Foto Eva Sandström Utbildning. Grillplats, Husumskolan Foto Mia Gidlöf. Barngymnastik Foto Mia Gidlöf. Luciauppvaktning M-real Foto Mia Gidlöf. Mitthögskolan Ö-vik Foto Mitthögskolan. Undervisning högstadiet Foto Anette Eglund. Öppet hus dagis Foto Mia Gidlöf Engagemang. Grundsundadagen Foto Jerry Erixon. Delprojekt; Grönare Husum Foto Mia Gidlöf. Pensionärskören Foto Sture Forsberg.Båthamnen med klubbstuga Foto Mia Gidlöf. Motortrail Foto Anette Eglund. Sportlov Cubarinken Foto Anette Eglund Kultur. Husån Foto Mia Gidlöf. Grundsunda kyrka Foto Sture Forsberg. Jazzkonsert Husumgården Foto Mia Gidlöf. Utås Gård Foto Jerry Erixon. Vallens hembygdsområde Foto Sture Forsbeg. Surströmming Foto Arkiv Friluftsliv. Ultrå Foto Tommy Sjölund. Båtliv Höga Kusten Foto Arkiv. Snöskoter Foto Mia Gidlöf. Fiske i dammen Foto Mia Gidlöf. Gott om vilt Foto Tommy Sjölund. Vinterfiske Foto Mia Gidlöf Idrott. Husums Idrottsplats Foto Tommy Sjölund. Husum Hockey Foto Maria Edstrand ÖA. Degersjöns friluftsområde Foto HIF Skidor. Husums konstgräsplan Foto Mia Gidlöf. Simskola, Husums simhall Foto Mia Gidlöf. Brottningsträning Foto Mia Gidlöf Natur. Tallskog Foto Mia Gidlöf. Islossning Skeppsmalen Foto Anders Grönkvist. Eka vid insjö Foto Tommy Sjölund. Hjortron Foto Mia Gidlöf. Sommarblomster Foto Mia Gidlöf. Sandvikens havsbad Husum Foto Mia Gidlöf Turism. Tredjeviken Husum Foto Mia Gidlöf. Salusand Foto Mia Gidlöf. Skeppsmalen Foto Arkiv. Skags fyr Foto xxx. Mosjön Foto Arkiv. Fiskarkapellet Skagshamn Foto Sture Forsberg Framtiden. Flygbild Dombäcksön Foto Per Ågren. X Foto Botniabanan. Framtiden! Foto Mia Gidlöf. Utomhuspool vid idrottsplatsen? Foto Folkpool. Bredbandsutbyggnad Foto Arkiv. Kustnära boende Foto Malin Wedin TACK för lån av bilder! Grundsunda Framtidsgrupp Husum december

GRUMS Kommun i Värmland

GRUMS Kommun i Värmland GRUMS Kommun i Värmland www.grums.se ATT BO I GRUMS Grums är centralt beläget mellan städerna Stockholm, Göteborg och Oslo. Här finns också knutpunkten mellan de båda Europavägarna E 18 och E 45. Vår kommun

Läs mer

Ett drömboende vid havet Välkommen till Notholmen i Nordmaling

Ett drömboende vid havet Välkommen till Notholmen i Nordmaling Ett drömboende vid havet Välkommen till Notholmen i Nordmaling Reservation för eventuella ändringar och tryckfel. 1 Välkommen till ditt Notholmen Morgonkaffe med havsutsikt? Vill du bo i ett idylliskt

Läs mer

Välkommen till Norrboda

Välkommen till Norrboda Välkommen till Norrboda Enköping 4.5 mil Livgardet fem minuter bort Bro Norrboda Brunna LIVGARDET 3,7 kilometer Kungsängen Pendelstation 3,6 kilometer Arlanda 3 mil Mälaren Stäket Kalhäll 2 NORRBODA Stockholms

Läs mer

Välkommen till. Nordmaling!

Välkommen till. Nordmaling! Välkommen till Nordmaling! Att flytta till en ny plats är ett stort beslut. Du letar förmodligen efter ett bra arbete men förstås också efter en bra miljö för dig och din familj. Du vill ha nära till naturupplevelser,

Läs mer

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER Workshopen arrangerades i Gula Villan i Aneby. Ett 60-tal personer medverkade i den fyra timmar långa workshopen. Aktiviteten inleddes med ett föredrag av Peter Eklund,

Läs mer

Vindeln det är här det händer

Vindeln det är här det händer Det här är Vi. Vindeln det är här det händer Kombinationen av trygg boendemiljö, vacker natur och aktiva och engagerade människor gör Vindeln till en intressant kommun i ständig utveckling. Vi ser oss

Läs mer

Det bästa av Småland i fickformat

Det bästa av Småland i fickformat Nu har vi gett Dig en liten uppfattning om hur vi har det i Bottnaryd. Hoppas det inspirerar till ett besök antingen som turist eller som ny Bottnarydsbo vi kommer att göra allt för att Du ska trivas!

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

En stad att leva och bo i.

En stad att leva och bo i. En stad att leva och bo Lite snabb fakta Befolkning: Cirka 100 000 invånare i Sundsvall Cirka 200 000 invånare Sundsvallsregionen Beläget vid kusten mitt i Sverige 38 mil norr om Stockholm 27 mil söder

Läs mer

SÖLVESBORG. - av naturliga skäl -

SÖLVESBORG. - av naturliga skäl - SÖLVESBORG - av naturliga skäl - Jag pendlar en halvtimme inåt landet. När jag kommer hem och öppnar bildörren känner jag lukten av hav, det är underbart. Jimmy, 42 år värme och engagemang Sölvesborg är

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Kungsörs kommun. Flytta till Kungsör. presenterar. Boendeguide 2012/2013

Kungsörs kommun. Flytta till Kungsör. presenterar. Boendeguide 2012/2013 Flytta till Kungsör Kungsörs kommun presenterar Boendeguide 2012/2013 Välkommen att upptäcka ditt eget kungarike - Kungsör Kunglig historia Kungsör har växt fram på det område vid Mälarens strand, där

Läs mer

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F3. VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING 144 Arbetsgrupp Tommy Ek, Stadsarkitekt/förvaltningschef Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

VARUMÄRKET UDDEVALLA

VARUMÄRKET UDDEVALLA VARUMÄRKET UDDEVALLA 2 VARUMÄRKET UDDEVALLA LÖFTET TILL OSS SJÄLVA OCH ANDRA Uddevallas varumärke är allt det som förknippas med namnet Uddevalla - bilder, känslor och associationer. Varumärket är ett

Läs mer

En plats för idéer. Hej och välkommen till Skellefteå! En plats för idéer.

En plats för idéer. Hej och välkommen till Skellefteå! En plats för idéer. En plats för idéer. Nyfiken på Skellefteå? Här är presentationen om det du behöver veta om du har tankar på att flytta hit, etablera företag, leva och bo eller helt enkelt bara för att tycka att vi är

Läs mer

VISION MARIESTAD 2020. ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-)

VISION MARIESTAD 2020. ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VISION MARIESTAD 2020 ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VAD ÄR EN VISION? VISION - ÄR EN GEMENSAM BILD AV FRAMTIDEN - Visionen ska formuleras så att

Läs mer

TANUMS KOMMUN I FRAMTIDEN

TANUMS KOMMUN I FRAMTIDEN TANUMS KOMMUN I FRAMTIDEN NY ÖVERSIKTSPLAN FÖR TANUMS KOMMUN IDENTITET OCH FRAMTID Tanums kommun Grebbestad Fjällbacka Rabbalshede Lur Resö Hamburgsund Bullaren Östad Tanumshede Gerlesborg Sannäs Havstenssund

Läs mer

FRILUFTSLIV - TURISM

FRILUFTSLIV - TURISM MULLSJÖ KOMMUN 103 Badet vid Näs i Bjurbäck lockar både bofasta barnfamiljer och turister. FRILUFTSLIV - TURISM HUR SER DET UT? Mycket beroende på sitt höga läge över havet och sin friska luft är Mullsjö

Läs mer

Hos oss kommer du att trivas i den internationella miljön och bland trevliga människor.

Hos oss kommer du att trivas i den internationella miljön och bland trevliga människor. Haparanda är Sveriges östligaste tätort. Namnet, en försvenskning av finskans Haaparanta, betyder ordagrant aspstrand. Staden ligger alldeles invid riksgränsen mot Finland och gränsar direkt till den finländska

Läs mer

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad Ortsutvecklingsmöte NÖDINGE 20141016 Nödinge Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad SAMMANSTÄLLNING 2 1. Vad ska Nödinge erbjuda dig om 10 respektive 25 år? Hyresrätter nära pendelstation och

Läs mer

Anmäl ditt. Hyllie Allé. intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter

Anmäl ditt. Hyllie Allé. intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter Anmäl ditt Hyllie Allé intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter Välkommen till Hyllie I Hyllie skapas en ny levande stadsdel med färgstark arkitektur, spännande torg och all slags service. Samtidigt finns

Läs mer

First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se FOTO: MIKAEL PILSTRAND

First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se FOTO: MIKAEL PILSTRAND First Camp Luleå OBJEKTSBESKRIVNING FOTO: MIKAEL PILSTRAND www.bocamp.se Välkommen till Luleå och Norrbotten I Luleå möts naturen, historien, kulturen och sporten. På vintern lyser snön upp staden och

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka HÄLLEFORS KOMMUN Hällefors Grythyttan Loka Hällefors kommun Hällefors kommun har ett fantastiskt läge i natursköna Bergslagen. Centralt belägen mellan storstad och landsbygd, omkring 3 timmar ifrån Stockholm,

Läs mer

VARUMÄRKET HÖGA KUSTEN

VARUMÄRKET HÖGA KUSTEN VARUMÄRKET HÖGA KUSTEN THE BRAND STORY Långt uppe i Norra Europa finns en plats där naturens krafter under 20,000 år format ett dramatiskt landskap med världens högsta kustlinje. Här stupar bergen rakt

Läs mer

Enköping Hyresbostäder

Enköping Hyresbostäder Enköping Hyresbostäder Nya lägenheter i kvarteret Älgen Enköping Sveriges närmaste stad AB Enköpings Hyresbostäder Enköping är en expansiv småstad som kan erbjuda ett trivsamt boende för den som söker

Läs mer

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020.

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Tillsammans. Ju fler som drar åt samma håll, desto större är chansen att lyckas. Så enkel är den grundläggande idén bakom

Läs mer

Brf Ljugarn BRF LJUGARN / INFORMATION BRF LJUGARN / SITUATIONSPLAN HAVET, 100 M POOL VÄLKOMMEN TILL LJUVLIGA LJUGARN PARKERING Gotland är speciellt. Denna Sveriges största ö ger besökaren en härligt

Läs mer

falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN!

falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN! falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN! Upplev världsarvsstaden Falun. Strosa i faluröda kvarter, slå dig ner på ett café, shoppa eller gå på konsert. Vi har alltid spännande saker på gång, välkommen! 1 3 2 4

Läs mer

företagsbeskrivning Sekretesskrav

företagsbeskrivning Sekretesskrav företagsbeskrivning Sekretesskrav Försäljningen av detta företag omgärdas av stor sekretess, som innebär att Du ombedes att ej kontakta ägare, företagsledning, anställda, revisor, bank eller andra till

Läs mer

1(7) VISION ÖREGRUND 2015

1(7) VISION ÖREGRUND 2015 1(7) VISION ÖREGRUND 2015 BAKGRUND Öregrund fick sitt privilegiebrev 1491 av Sveriges rikes råd i Uppsala. Skälet till att staden grundades var att Östhammarsborna ville flytta sin stad som var på väg

Läs mer

Visionen- vad jag tycker är bra

Visionen- vad jag tycker är bra Visionen- vad jag tycker är bra Utveckling framåtanda- satsning Vacker stad levande centrum, mysigt, bilfritt, Rekreationsmöjligheter parker, planteringar, natur, bad, friluftsliv Boendemiljö byggnader,

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 93 00,00% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 5 55,43% 2. Man 4 44,57% Totalt

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Kommunala tomter. Kommunala tomter. Lur. Kville. Tanumshede. Grebbestad. Rabbalshede. Fjällbacka. Hälevadsholm. Hamburgsund.

Kommunala tomter. Kommunala tomter. Lur. Kville. Tanumshede. Grebbestad. Rabbalshede. Fjällbacka. Hälevadsholm. Hamburgsund. Kommunala tomter Häm men Vas sbotten Lur Tanum Torim Bac ka Tov a Ös tad Greby Tanumshede Liv eröd Grebbestad Tegneby Sm evik en St Anrås Fjällbacka Hud Rabbalshede Hamburgsund Ön Kville Hälevadsholm Dingle

Läs mer

Helt enkelt en bra studentstad.

Helt enkelt en bra studentstad. Helt enkelt en bra studentstad. Lite snabb fakta Strategiskt läge vid kusten mitt i Sverige 38 mil norr om Stockholm 27 mil söder om Umeå Goda pendlingsmöjligheter Max en timmes resväg till fem kringliggande

Läs mer

>>Vingåkers kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov<<

>>Vingåkers kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov<< >>s kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov

Läs mer

Det är här det händer

Det är här det händer Det är här det händer En del av Värmland och Dalslands kanal Foto: Rikard Ohlin Svensbyn är en bra start när du ska uppleva Sillerud Att kalla butiken i Svensbyn för enbart en lanthandel känns inte riktigt

Läs mer

Bakgrundsinformation Utställningslokaler i samband till Åtvidabergs 600-års jubileum

Bakgrundsinformation Utställningslokaler i samband till Åtvidabergs 600-års jubileum MOTTAGARE Linköpings Universitet Utbildningen inom gestaltning och utställningsproduktion inom samtida konstnärliga fält. ADRESS Johanna Johnsson Bakgrundsinformation Utställningslokaler i samband till

Läs mer

ARNSLIGT ENKELT VÄLKOMMEN HEM

ARNSLIGT ENKELT VÄLKOMMEN HEM ARNSLIGT ENKELT VÄLKOMMEN HEM Granne med Strøget och Kastrups flygplats På drygt en timme förflyttar du dig enkelt från svampskogen och skogstjärnen till storstadspulsen i Köpenhamn eller Malmö. Eller

Läs mer

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen.

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen. DJUPRÄMMEN Med utsikten över vattnet och den orörda naturen som böljar på andra sidan sjön kommer ett lugn som är svårt att hitta i storstadens rus och möjligheter till lek och avslappning är oändliga

Läs mer

Fem solklara skäl att etablera ditt företag hos oss

Fem solklara skäl att etablera ditt företag hos oss Fem solklara skäl att etablera ditt företag hos oss Varmt välkommen till Karlstad Business Region Karlstad Business Region är en expansiv region med liv, rörelse och dynamik där det alltid händer intressanta

Läs mer

press release Nytt utflyktsmål på Gotland: Fröjel Resort inbjuder med poolhus, spa och bra kök

press release Nytt utflyktsmål på Gotland: Fröjel Resort inbjuder med poolhus, spa och bra kök Visby, 2011-07-14 Nytt utflyktsmål på Gotland: Fröjel Resort inbjuder med poolhus, spa och bra kök En semesterresort på en semesterö det låter som ett ganska vanligt inslag, som knappast ges större utrymme

Läs mer

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro.

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. Välkommen till Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. 178 LÄGENHETER I UPPLANDS-BRO 2 En central idyll nära Mälaren. Vill du kunna bo i ett fridfullt naturskönt område vid Mälaren men ändå ha snabb tillgång

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

BORGHOLMS KOMMUN Samrådshandling FÖRDJUPNING AV ÖVERSIKTSPLAN BYXELKROKSOMRÅDET 2013 KAPITEL 1 INLEDNING

BORGHOLMS KOMMUN Samrådshandling FÖRDJUPNING AV ÖVERSIKTSPLAN BYXELKROKSOMRÅDET 2013 KAPITEL 1 INLEDNING KAPITEL 1 INLEDNING - 1 Innehåll Kapitel 1 INTRODUKTION... 3 Bakgrund och syfte... 4 Vision och mål... 6 Beskrivning av arbetet... 6 Kapitel 2 PLANFÖRSLAGET...9 Allmänt om planförslaget...11 Människan

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

1000 miljarder SEK RYSSLAND NORGE FINLAND SVERIGE. = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020.

1000 miljarder SEK RYSSLAND NORGE FINLAND SVERIGE. = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020. 1000 miljarder SEK = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020 NORGE Tromsö Narvik Kiruna FINLAND Murmansk RYSSLAND Gällivare SVERIGE Pajala Luleå Kalix Kemi

Läs mer

Vi skapar Skandinaviens mest attraktiva stadskärna. Vill du vara med?

Vi skapar Skandinaviens mest attraktiva stadskärna. Vill du vara med? Vi skapar Skandinaviens mest attraktiva stadskärna. Vill du vara med? Målet är att göra Jönköping till Skandinaviens mest attraktiva stadskärna i sin storlek. Ganska kaxigt, tycker kanske en del. Men faktum

Läs mer

Sammanställning av kommentarer i vissa områden på synpunktskartan

Sammanställning av kommentarer i vissa områden på synpunktskartan Bilaga 5 Sammanställning av kommentarer i vissa områden på synpunktskartan I synpunktskartan finns det flera områden som har en hög koncentration av prickar. För att få en mer samlad bedömning över vad

Läs mer

Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen. Transtrands Kronopark 1:305

Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen. Transtrands Kronopark 1:305 Stötens nya område med det bästa läget i hela Sälen. Transtrands Kronopark 1:305 Stöten, med Sälens högsta fallhöjd. Stöten har Sälenfjällens högsta fallhöjd på skidbackarna och erbjuder det bästa du kan

Läs mer

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 Samtliga citat på frågan Vad i Sunne vill du rekommendera till andra? Antal Fryksdalsdansen 26 Vattenlandet 25 Mårbacka 19 Allt 18 Berättarladan 17 Västanå teater 15 Camping

Läs mer

Att lyckas iväst. För dig som funderar på att etablera ditt företag i Hässelby eller Vällingby. broschyrtryck.indd 1 2010-03-10 22.

Att lyckas iväst. För dig som funderar på att etablera ditt företag i Hässelby eller Vällingby. broschyrtryck.indd 1 2010-03-10 22. Att lyckas iväst För dig som funderar på att etablera ditt företag i Hässelby eller Vällingby broschyrtryck.indd 1 2010-03-10 22.57 Välkommen till Hässelby-Vällingby! Hässelby-Vällingby ligger i den västra

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL NYBRO. www.nybro.se. En skola i toppklass. Livskraftigt näringsliv. Attraktivt boende

VÄLKOMMEN TILL NYBRO. www.nybro.se. En skola i toppklass. Livskraftigt näringsliv. Attraktivt boende VÄLKOMMEN TILL NYBRO En skola i toppklass Livskraftigt näringsliv Attraktivt boende www.nybro.se 2 Välkommen att bli en av oss! En levande småstad med stort utbud och närhet till det mesta, trevliga tätorter,

Läs mer

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1 TITEL: Sverige Elevens namn Skolans namn, Datum (lärare) Cécile Tartar 1 Inledning (Vad ska du prata om? Vilket ämne har du valt? Varför har du valt det?) För några år sedan lämnade jag mitt land och började

Läs mer

framtid till din Välkommen

framtid till din Välkommen Välkommen till din framtid Är du nyutexaminerad civilingenjör och vill ha en gedigen start på karriären? Är du dessutom tillräckligt modig och nyfiken för att tänka nytt och komma med nya lösningar? Vi

Läs mer

Fler medborgare och mer demokrati!

Fler medborgare och mer demokrati! Fler medborgare och mer demokrati! Cultural Planning metod för samhällsutveckling på Tjörn, 28 augusti 2015 Tinna Harling Tjörns kommun är en ö Belägen norr om Göteborg 15 000 invånare vintertid 40 000

Läs mer

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM Ydre kommun Ydre är en av Sveriges minsta kommuner med en befolkning på ca 4000 personer, vilket samtidigt kanske är den

Läs mer

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN BOENDE Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-21 Vision Hammarö 2030 antogs enhälligt av kommunfullmäktige i juni 2013. Ett strategiskt program som anger riktningen

Läs mer

Riksintressen & skyddade naturområden kring Höganäs

Riksintressen & skyddade naturområden kring Höganäs Riksintressen & skyddade naturområden kring Höganäs 2013-08-20 Ebba Löfblad & Gun Lövblad, Profu i Göteborg AB Lennart Lindeström, Svensk MKB AB BILAGA C:3 till MKB 1 Inledning En genomgång har gjorts

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

42 tomter med bästa läge

42 tomter med bästa läge 42 tomter med bästa läge Hotellet med vackra rum och mysiga små stugor lockar både golfare och företagsresenärer. Här finns bra konferensmöjligheter, fina rum för privata fester och välfylld vinkällare.

Läs mer

Ådalsbanan. - den viktiga länken

Ådalsbanan. - den viktiga länken Ådalsbanan - den viktiga länken Tunnelborrning i Svedjetunneln, norr om Härnösand. Länken mellan norr och söder När Ådalsbanan nyinvigs 2011 skapas helt nya förutsättningar för järnvägstrafiken i regionen.

Läs mer

BättRe liv i Skåne Skåne. Region Skåne

BättRe liv i Skåne Skåne. Region Skåne Bättre liv i Skåne Bättre liv i Skåne Grafisk formgivning: Annelie Christensen, Enheten för kommunikation, Region Skåne Fotograf: Kasper Dudzik, Ingram, Dan Ljungsvik, Håkan Sandbring Tryck: AM-Tryck &

Läs mer

Hitta hem till. Huddinge

Hitta hem till. Huddinge Hitta hem till Huddinge Vi satsar på framtiden Huddinge är en modern storstadskommun med drygt 90.000 invånare - och vi blir ständigt fler. Attraktiva boendemiljöer, närheten till Stockholm, bra skolor

Läs mer

Kultur, fritid och rekreation

Kultur, fritid och rekreation Kultur, fritid och rekreation 153 154 KULTUR MÅLSÄTTNING - Det ska finnas förutsättningar för ett rikt kulturellt utbyte inom kommunen - Kommunen ska sträva efter att bli ett filmcentrum i regionen - Ett

Läs mer

Vad gör Åland unikt: Finns mycket kunskap inom många olika områden. Stolt företagshistoria.

Vad gör Åland unikt: Finns mycket kunskap inom många olika områden. Stolt företagshistoria. I gruppen med Lotta Berner som samtalsledare medverkade Camilla Sommarström, Rebecka Eriksson, Michael Taevs, Alexandra Sjöblom, Gisela Linde och Mikael Wennström. Vad gör Åland unikt: Stor kärlek och

Läs mer

Välkommen till Bengtsfors vid Dalslands Kanal

Välkommen till Bengtsfors vid Dalslands Kanal Välkommen till Bengtsfors vid Dalslands Kanal Saker vi är EXTRA stolta över... I vår kommun präglas landskapet av spricksjöar och vidsträckta skogar. Sjöarna används extra flitigt i samband med Dalsland

Läs mer

Eva Pethrus eva.pethrus@microsoft.com

Eva Pethrus eva.pethrus@microsoft.com Eva Pethrus eva.pethrus@microsoft.com Plats nr. 1 Mitt namn är Eva Pethrus och är 49-årig 3- barns mamma från Täby Kyrkby som jobbar nationellt och internationellt med skolutvecklingsfrågor. Jag drivs

Läs mer

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne.

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Det Det finns finns också också mer mer att att se se hos hos andra andra hembygdsföreningar hembygdsföreningar i i Skåne. Skåne. Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Broby

Läs mer

Din fritid. vårt jobb. Umeå fritid

Din fritid. vårt jobb. Umeå fritid Din fritid vårt jobb Umeå fritid Umeå kommun den nordliga kraften Med dynamisk tillväxt, attraktiv kompetens och livsmiljö. År 2050 har Umeå 200 000 invånare Umeå fritid Vad lovar vi Umeåborna Med gemensamma

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob.

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob. Kasinokampen Trekamp och middag Satsa på en annorlunda och rolig kasinokväll med trekamp och en tvårättersmiddag. Utmana varandra i de vanligaste kasinospelen. Avsluta sedan kvällen med att fira vinnarna

Läs mer

Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln.

Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln. 1. Sverige Läs texten, slå upp ord du inte förstår Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln. Sverige, Norge och Danmark

Läs mer

Lokal plan för DALSTORP

Lokal plan för DALSTORP Lokal plan för DALSTORP www.dalstorp.se Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Dalstorp...4 5 Slogan för Dalstorp...4 6 Trender

Läs mer

SÖDERSLÄTTSPARTIET. Visioner för turismen

SÖDERSLÄTTSPARTIET. Visioner för turismen SÖDERSLÄTTSPARTIET Visioner för turismen 1 TRE KONKRETA ÅTGÄRDER Centrumplanering Söderslättspaket Smygehuk Småskaligheten i Trelleborgs centrum måste lyftas fram. Vi vill göra Östergatan till en förlängd

Läs mer

FÖRDELNING INLEDS attraktiva fritidstomter på. Klubben

FÖRDELNING INLEDS attraktiva fritidstomter på. Klubben FÖRDELNING INLEDS 2014 22 attraktiva fritidstomter på Klubben Fritidsboendet vid havet Piteå Piteå kommun arbetar aktivt med att skapa attraktiva och uthålliga miljöer för egnahem och fritidsboenden i

Läs mer

25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60)

25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60) 25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60) 26(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka NATUR, FRILUFTSLIV OCH TURISM Människan mår bra av att uppleva grönska. Grönstrukturen tilldelas i huvudsak

Läs mer

Hur ser vi på kommunen idag?

Hur ser vi på kommunen idag? Hur ser vi på kommunen idag? Resultat från medborgarenkät jan-feb 2015 HALLSTAHAMMARS KOMMUN Attityder & värderingar Aktiv levande kommun Aktiva pensionärer alla känner alla Barnvänlig barnvänlig Barnvänligt

Läs mer

VISIT SALO. VisitSalo.fi. Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde

VISIT SALO. VisitSalo.fi. Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde VISIT SALO VisitSalo.fi Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde Välkommen till Salo Salo stad ligger i sydvästra Finlands kustområde intill motorvägen E18. Våra huvudattraktioner för resenärer

Läs mer

Välkommen till. Nordanstig. i norra Hälsingland. Här förverkligar du dina livsdrömmar

Välkommen till. Nordanstig. i norra Hälsingland. Här förverkligar du dina livsdrömmar Välkommen till Nordanstig i norra Hälsingland Här förverkligar du dina livsdrömmar N O R D A N S T I G - Naturligtvis. Här förverkligar du dina livsdrömmar. I norra Hälsingland, nära Sveriges mittpunkt,

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

HERRGÅRDSÄNGEN Förverkliga drömmen om ett lantligt boende www.longvalley.se

HERRGÅRDSÄNGEN Förverkliga drömmen om ett lantligt boende www.longvalley.se HERRGÅRDSÄNGEN Förverkliga drömmen om ett lantligt boende www.longvalley.se För snart 10 år sedan beslutade vi att lämna stressen och bilköerna för att hitta en bättre balans i vårt liv och boende. Vi

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

Socialdemokraternas vision för Hjärup

Socialdemokraternas vision för Hjärup Socialdemokraternas vision för Hjärup 1 Pierre Sjöström, kandidat till fullmäktige och uppdraget som kommunstyrelsens ordförande Hjärup är den tätort som växer mest i vår kommun. Expansionen innebär utmaningar,

Läs mer

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker ÄLVSJÖ STADEN En stadsdel i förvandling 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker STADEN FLYTTAR TILL ÄLVSJÖ Med Öster om Älvsjövägen, söder om Solbergaskogen och strax nordväst om Älvsjö

Läs mer

KONTOR - FRÖSUNDA. Frösundaviks Allé 1, 169 70 Solna. Hiss finns. Belägen i Solna kommun, Solna församling i fastigheten Haga 2:8.

KONTOR - FRÖSUNDA. Frösundaviks Allé 1, 169 70 Solna. Hiss finns. Belägen i Solna kommun, Solna församling i fastigheten Haga 2:8. KONTOR - FRÖSUNDA Beskrivning KUNGLIGT LÄGE VID FRÖSUNDA STRAND FRÖSUNDA STRAND - DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR. Frösunda Strand erbjuder en oslagbar arbetsmiljö med rogivande natur in på knuten och samtidigt

Läs mer

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Tel: 0555-104 50, 0555-420 50 (biblioteket) Fax: 0555-102 30 E-post: turism@grums.se Våra vandringsleder Silverleden, Värmskog

Läs mer

Vad tycker ni är bra med Lomma i dag? Hur vill ni att Lomma ska se ut när ni är vuxna? Lugnt och tryggt

Vad tycker ni är bra med Lomma i dag? Hur vill ni att Lomma ska se ut när ni är vuxna? Lugnt och tryggt Lugnt och tryggt Vad tycker ni är bra med Lomma i dag? Hur vill ni att Lomma ska se ut när ni är vuxna? WORKSHOP Elevråden i Lomma kommun 2009-04-15 Naturen och omgivningarna Trafik och kommunikationer

Läs mer

Bonusboende För ett enklare liv

Bonusboende För ett enklare liv Bonusboende För ett enklare liv Kom hem till lite extra trygghet och gemenskap Oavsett var i livet du befinner dig vill vi att du ska känna hemlängtan. Våra bonusboenden erbjuder både det och den där extra

Läs mer

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Höga kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter, vilket är världsunikt,

Läs mer

Socialdemokraterna BOLLNÄS

Socialdemokraterna BOLLNÄS Socialdemokraterna BOLLNÄS Kommunalt handlingsprogram 2006 2010 Socialdemokraternas ledstjärnor är frihet, jämlikhet och solidaritet. Vårt program beskriver hur vi vill skapa ett tryggare och mer rättvist

Läs mer

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Foto: Simon Paulin/Iimagebank.sweden.se Foto: Tomas Utsi/imagebank.sweden.se VERSION 1.0 DEN GLOBALA RESENÄRENS BILD AV SVERIGE INLEDNING Foto:

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter

Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan 2012-2017. Värne - Mellby Eksjö Kommun

Lokal Utvecklingsplan 2012-2017. Värne - Mellby Eksjö Kommun Lokal Utvecklingsplan 2012-2017 Värne - Mellby Eksjö Kommun Innehållsförteckning Inledning Bygdeprofil Viktiga frågor för bygden Swot-analys Handlingsplan Hur går vi vidare Sammanfattning Inledning Värne

Läs mer

Presentation. Bygd o Stad i Balans

Presentation. Bygd o Stad i Balans Ett enkelt val. Presentation Årets lantis 2012 Näringslivsutvecklare Förvaltningschef Äldreomsorgschef Boendechef Volontär Hustru, mamma, mormor, farmor Husägare, sommarstugeägare, kattägare Älskar livet

Läs mer

En lyxig egendom strax bakom kustlinjen, gångavstånd till stranden in Ferragudo

En lyxig egendom strax bakom kustlinjen, gångavstånd till stranden in Ferragudo sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 1.400.000 Konstruerad (år) 2003 område (län) Lagoa Tomtarea 9360 Stad Konstruktion område 584 sida 3/5 På landsbygden, nära fiskebyn, golfbanor och inom gångavstånd från

Läs mer