Vi samarbetar med Svenska kyrkan

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi samarbetar med Svenska kyrkan"

Transkript

1 Vi samarbetar med Svenska kyrkan En inspirationsskrift med konkreta exempel, fakta och matnyttiga kontakter

2

3 Ordföranden har ordet Runt om i vårt land arbetar människor tillsammans för sina bygders utveckling, i byalag, kooperativ och intresseföreningar. Cirka lokala utvecklingsgrupper med över människor är direkt engagerade i detta arbete. De bidrar i hög grad till att bygga vårt hållbara samhälle. Med denna skriftserie vill vi uppmärksamma några av gruppernas viktiga insatser. Vi vill inspirera och sprida goda exempel bygder emellan, men också få våra makthavare att upptäcka den kapacitet och skaparkraft som finns i hela Sverige. God läsning! Innehåll Vi samarbetar med kyrkan 4 Sidensjö 5 Gunnarsbyn 6 Stråsjö 7 Björna 8 Svartådalen 9 Fler exempel 10 Matnyttiga kontakter 11 Karl-Erik Nilsson Ordförande Riksorganisationen Hela Sverige ska leva Gunnarsbyn Skribenter: Mikaela Munck af Rosenschöld och Kerstin Males Form: Ingse & Co AB, Reybekiel Form AB Omslagsfoto: Mogens Amstrup Jensen Ansvarig utgivare: Staffan Bond Skriften har tillkommit med ekonomiskt stöd från Karlstad stift, Västerås stift, Norrbottens stift, Göteborgs stift, samt Svenska kyrkans nationella nivå. Tryck: Alltryck Plus AB, Lysekil 2009 Riksorganisationen Hela Sverige ska leva Stortorget 7, Stockholm Tel: , Fax: Hemsida: E-post: Björna Sidensjö Stråsjö Leksand Söderala Långserud Regna Svartådalen Östra Grevie

4 Vi samarbetar med Svenska kyrkan Redan under landsbygdskampanjen Hela Sverige ska leva, åren , insåg många grupper att samarbete över gränserna var framgångsreceptet för hållbar gemenskap och för utveckling av den egna bygden. På många orter är det självklart att samarbeta med Svenska kyrkan. Å andra sidan finns det bygder där man kanske inte ens kommer på tanken att samverka, trots att många människor är aktiva i både kyrkliga verksamheter och lokala utvecklingsgrupper. Det är viktigt att försöka se var de gemensamma nämnarna finns och använda sig av bygdens samlade resurser på ett konstruktivt sätt. I den här skriften vill vi visa på goda exempel av det slaget. Vår förhoppning är att de bygder där lokala utvecklingsgrupper och Svenska kyrkan samarbetar kring till exempel informationskontor mitt i byn, energifrågor och samvaro, ska inspirera andra till gemensamma satsningar för den egna bygden. Lycka till! Medeltidsgudstjänst i Sidensjö kyrka.

5 Sidensjöborna: Nu är det vår bygd och vår kyrka Länge var det en aning dystert i byarna runt Sidensjö. Folk ville göra något bra för bygden, men vad och hur? Nu får det vara slut på kräftgången, tänkte Ingvar Byström, byalagets ordförande. Och sedan dröjde det inte länge förrän föreningen Sidensjös framtid var bildad. Fotograf på detta uppslag: Bertil Westin Sidensjö består av hela 33 små byar. Byar som i hög grad kämpar med en framtidsoro. Men viljan fanns att vända på synsättet, att se det positiva istället för problemen. Ingvar och JanOlof Nordström, som är komminister, är två av eldsjälarna. Efter att de först kontaktat Sidensjö IK, och sedan tillsammans valt att vända sig till alla föreningar, så började saker hända. Man organiserade sig, och snart bildades alltså Föreningen Sidensjös framtid. En förening där alla byar och alla föreningar och deras representanter finns med. Målsättningen andas optimism: Att vara med och påverka beslut eller förslag som kommer från kommunen och som rör bygden. Man ska arbeta fram åtgärder som gagnar invånarna. Föreningen har ända sedan starten, i början av 2000-talet, hållit många möten där både det ena och det andra dryftats. I början rörde det sig om att sätta upp skyltar med Välkommen till Sidensjö. Nu finns skyltarna på plats, och folk känner sig välkomna. Det är något som inte minst Sidensjö församling är med och ser till. Sedan några år har JanOlof infört verklig närdemokrati i gudstjänstlivet. Bygudstjänster anordnas, där alla får vara med och planera och hålla gudstjänsterna. Bygden har delats in i olika mindre områden, så att det ska kännas ännu närmare mellan församlingsborna och kyrkan. Men nu ska också bygudstjänster hållas i större format. Sidensjö dansar och ler, är det glada namnet på arrangemanget. Bygudstjänsterna har verkligen slagit väl ut. Tänk att så många barn, unga och äldre vill vara med. Man sjunger, läser dikter, spelar kanske upp en teater, och säger några tänkvärda ord. Vi har fått en delaktighet som är fantastisk! Säger JanOlof. Och det måste man ju hålla med om, efter att ha sett statistiken som visar att antalet besökare per gudstjänst i genomsnitt var 69 personer förra året i lilla Sidensjö, med själar. Bygudstjänsterna och föreningen Sidensjös framtid har betytt mycket för hela Sidensjö. Ord som framåtanda, möjligheter och samverkan kommer tillbaka flera gånger i samtalet med Ingvar Byström. Han berättar också vad en person i församlingen tyckte: Nu känns det som om det är vår bygd och vår kyrka! kontakt: JanOlof Nordström Svenska kyrkan, Sidensjö e-post: tel:

6 Samarbete på längden och tvären i Gunnarsbyn Vi vill att kyrkan ska vara en del av samhället. Vi har inte så stora resurser, men vi har personal och lokaler och vi har visioner. Det säger Mogens Amstrup Jacobsen, församlingspräst i Gunnarsbyn, Bodens kommun. En utpräglad glesbygd. Men fylld av hopp. Foto: Mogens Amstrup Jensen I en glesbygd vill det till att man samarbetar för att överleva. Och det är något som man har tagit fasta på här i bygden. Redan 1999 bildades Råneälvdalssrådet i Gunnarsbyns församling ekonomisk förening, RÅEK. Svenska kyrkan och byaföreningarna i området har genom och tillsammans med RÅEK redan genomfört många projekt för bygdens bästa. I en del av kyrkans församlingshem har en rättvisebutik med kafé öppnats, där finns ett sortiment på över tusen produkter. Både butiken och kaféet drivs helt ideellt. Förutom att kaféet har blivit en samlingspunkt för hela byn, så är det även ett populärt utflyktsmål. Busslaster med människor kommer för att handla. Sedan tre år tillbaka drivs ett samhällsservicekontor i byn på försök. Vi arbetar mycket i projektform och med jobb som kommunen lägger ut och betalar oss för, berättar Bertil Degerlund, en av de anställda. Som exempel nämner han en bemannad återvinningscentral, distriktssköterskemottagning, administrativ service i form av telefon-, data- och kopieringsservice, service till pensionärer samt skötsel av rastplatser och parker. Servicekontoret är beläget i ett gammalt industrihus som har byggts om. Det är en viktig mötesplats och ett paraply för olika verksamheter i bygden. Här finns fem heltidstjänster, fördelade på åtta personer. Svenska kyrkan ställer också upp som sponsor i olika sammanhang. Man har bland annat bidragit ekonomiskt när en ny gymnastikanläggning byggdes. Lokala idrottsföreningar får också bidrag. Mot högre höjder står det på fotbollslagets tröjor. Men folket i Gunnarsbyn nöjer sig inte med detta. De har flera visioner. Som planerna för äldreomsorgen i bygden. Här vill föreningen samarbeta med angränsande kommuner för att få ut bästa möjliga av satsade resurser. En annan satsning är Hållbara bygder, där skolan, kyrkan och RÅEK vill utveckla hållbara lokala lösningar inom till exempel kommunikationer, etisk konsumtion, energi, och odling. Kyrkan har också många egna projekt direkt med enskilda byaföreningar, allt från gudstjänster till olika sociala arrangemang. Mogens Amstrup Jacobsen tror att det mesta är möjligt om man samverkar: Vi börjar känna av en annan attityd i bygden. Nu tänker folk: Det går och vi kan. kontakt: Mogens Amstrup Jensen, Föreningen RÅEK, Svenska kyrkan, Gunnarsbyn e-post: tel:

7 När pilgrimerna kom till bygden Europas pilgrimer har fått ytterligare en vacker led! Det är Stråsjöleden som går mellan Hälsingekusten och Nidarosdomen i Trondheim. Tack vare Leaderprojektet och eldsjälarna i byalagen, är den nu till stor del återställd. Vilket lyft för hela bygden! Med hjälp av Leaderprojektet Medeltid i Hälsingland har inte bara en pilgrimsled äntligen blivit verklighet. Dåvarande projektledaren Elisabeth Andersson, numera på Pilgrimstid Sverige ekonomisk förening, kan berätta om allt annat som också ägt rum: Vi har fördjupat och utvidgat vårt kontaktnät inom Sverige och med projekt i andra delar av Europa, till exempel Spanien och pilgrimsleden Santiago de Compostela. Ett annat viktigt resultat är ett nytt pilgrimscentrum som numera finns i Stiftsgården i Undersvik. Vi har också kunnat studera och framställa texter kring Hälsinglands medeltid. Vid en närmare genomgång av de gamla texterna fann man upplysningar om ett vägfararkapell i Stråsjö, som förstördes på 1500-talet. En av dem som ville bygga vidare på dessa uppgifter var Birgitta Helmersdotter Norman i Stråsjö. Vi var sex personer som startade en kapellgrupp för att se om det gick att återställa kapellet. Många eldsjälar engagerade sig, ordnade med sponsorer och arbetskraft. Och den 11 juli 2006 invigdes det. Sedan dess firas Stråsjödagen med pilgrimsvandring och andakt där den tredje tisdagen i juli. Varje år. Birgitta kan också berätta att kapellet är mycket välbesökt. Många vill gifta sig eller döpa sina barn där. Lokala utvecklingsgrupper, Uppsala stift och enskilda församlingar längs leden har varit aktiva under hela projektets gång och har ordnat med mat och logi under många olika vandringar för deltagare från hela Sverige. Sensus studieförbund, Studiefrämjandet, Hälsinglands museum och Ljusdalsbygdens museum har också engagerat sig. Alla har velat sätta Hälsingland ordentligt på kartan. Apropå kartor. Genom en Internetportal och en resekatalog där bland annat Rom och Santiago de Compostela presenteras, får Europas nutida pilgrimer information om de nordiska lederna. Katalogen trycks i hela exemplar och finns med på mässor runt om i Europa. Leaderprojektet avslutades sommaren 2007, men verksamheten kring pilgrimslederna fortsätter genom Pilgrimstid Sverige. Det bedrivs ett målmedvetet arbete med att underhålla lederna. År 2008 kom det några samarbetspartners i södra Europa på besök. De blev mycket förtjusta i Stråsjöleden och ville gärna ha Pilgrimstid Sverige som kontaktpunkt för hela norra Europa. Elisabeth avrundar: Det här nya projektet kan bli en verklig kraft för hela Hälsingland! kontakt: Elisabeth Andersson, Pilgrimstid Sverige e-post: hotmail.com tel: Foto: Lars Sundin Foto: Pilgrimstid Sverige

8 Kyrkan bjuder på värme i Björna Det är mycket jobb med att få saker att hända i bygden, men det är roligt och det går bra! Det säger Helen Andersson, som är kassör/sekreterare i Björna i Ångermanland ekonomisk förening. Här ger gemenskapen värme både bildligt och bokstavligt. I Björna, som ligger utanför Örnsköldsvik, har man länge känt av sviktande framtidstro och svikande arbetstillfällen. Det här var något som Kjell-Erik Edlund kände av ganska direkt när han tillträdde sin komministertjänst för några år sedan. Några engagerade invånare, inklusive Kjell-Erik, granskade siffror och statistik och kände att det här måste man göra något åt. Inom kort bildades en grupp med representanter för bland andra snart ska det bli fritidsgård och bio där också. Det blir ju lite compact living över det hela, men det funkar bra, säger Kjell-Erik och låter glad över att så mycket positivt händer runt omkring. För honom, som präst, känns byns utveckling efterlängtad. Och för honom som privatperson, är det ett andningshål. Han är praktiker och gillar att se resultat, säger han. Helen Andersson håller med. Det är resultaten som gör allt ideellt arbete så meningsfullt. Nu under snödrivorna, döljer sig en campingplats som föreningen håller på att ställa i ordning. Med ett vackert läge vid Gideälven kommer den att bli en viktig träffpunkt för I Björngården samsas nu bibliotek, café och turistinformation. Här invigs den nya samlingslokalen, Björngården, som den ekonomiska föreningen Björna i Ångermanland numera äger. Foto: Helen Andersson Svenska kyrkan, byalagen, företagarföreningen och idrottsföreningarna. Man funderade och analyserade. Det stod inte länge på förrän en ekonomisk förening kom till stånd. Syfte: Att verka för Björnas bästa. Och det har man gjort. I Björngården samsas nu bibliotek, café och turistinformation. En given mötesplats för unga och gamla. Häromdagen när Kjell-Erik var förbi, så satt där ett gäng diskussionssugna Björnabor och diskuterade historia. Det var en av flera studiecirklar som höll igång. Och folk från olika håll. Och förstås vara ett välkommet plus i arbetslöshetsstatistiken. Men så var det det där med värmen. Föreningen vill lämna sitt bidrag till energiomställningen, och kan man dessutom tjäna pengar på det så är det ju bra. Direktverkande el byts till närvärme. Vi pratar värmeverk i samhället Björna, men också en mindre värmecentral i Björnabyn för församlingens lokaler och närliggande fastigheter. Som om inte detta vore nog, så har man planer på en sporthall, för idrottsintresset bara växer i bygden. Särskilt fotbollen lockar många. Och varför inte ett industrihotell? Idéerna är många och engagemanget är stort. Precis som det ska vara, med andra ord. kontakt: Kjell-Erik Edlund, Svenska kyrkan e-post: tel:

9 Det går som en dans i Svartådalen Svenska kyrkan och Svartådalens bygdeutveckling ekonomiska förening samverkar för bygdens bästa. Det här är en liten bygd och det vore konstigt om vi inte samarbetade, tycker kyrkoherden Leif Östlund. Man har samlats och samtalat, och till och med sjungit. Svartådalens Bygdeutveckling ekonomiska förening bildades 2001 som ett resultat av Färnbo byalags arbete med visioner för utveckling av bygden. Till största delen består medlemmarna av företag och föreningar och en av dem är Västerfärnebo Fläckebo församling. Svartådalens bygdeutveckling deltar i projektet Hållbara bygder. Samarbetet mellan församlingen och Svartådalens bygdeutveckling är enkelt och okomplicerat. De flesta invånarna känner varandra. Om inte annat så möts de på kyrktorget, utanför kyrkan. Runt torget ligger även bygdecentret och kyrkans café liksom den lokala affären som ägs av en ekonomisk förening. Ett gemensamt projekt just nu är att bearbeta kommunen för att omskapa torget. Intill går en genomfartsled. Vi skulle vilja ha hastighetsbegränsningar på leden och vi vill också göra torget mer attraktivt att stanna till på, säger Leif. Ett resultat av det påbörjade samarbetet runt centrumutvecklingen är att Västerfärnebo har blivit utvald till pilotort för Sala kommuns arbete med ortsanalyser som startar under våren Orten har blivit utvald till pilotområde för man bedriver redan en aktiv bygdeutveckling. Det handlar, kortfattat, om att hitta ortens utvecklingspotential. Ann-Christin Korths-Aspegren, eldsjäl i bygden, har arbetat mycket med byautveckling. Hon kan berätta om hur bra det fungerar med caféet som bygdens samlingsplats. När posten stängdes tog caféet över frimärksförsäljningen och paketutlämningen. Sedan stängdes apoteket och då blev caféet apoteksombud. Snart ska man börja handla med närodlade produkter. Samarbetet med kommunen blir allt bättre, lägger hon till. Snart får vi en särskild kontaktperson på kommunen. Men så till det där med sången och musiken. Det var när Färnbo byalag i början av seklet genomförde en enkätundersökning bland bygdens invånare som det visade sig att musik var något som man ville ha mera av. Och då särskilt för unga. Svenska kyrkan tog på sig rollen som projektledare för ett Leaderprojekt Med musiken som verktyg. Ungdomarna har själva stått för idéer och genomförande. Deras motto har varit: Jag vill, jag törs, jag kan. Deras lust att sjunga och spela har varit stor. Projektet pågick under åren , men lever vidare i bygden genom många olika musikgrupper, genom dans och teater. kontakt: Ann-Christin Korths-Aspegren Svartådalens Bygdeutveckling Ek. Förening e-post: tel: Foto: Lars Wahlström

10 Fler exempel Leksand - Kyrkoarbetet blir roligare när vi har så många att samarbeta med. Leksands kyrka finns helt enkelt med mitt i livet, säger kyrkoherde Fredrik Lautmann i Leksands församling. Fredrik sitter med i Leksands kommunbygderåd (tidigare Leksands centrala byaråd) och via honom deltar församlingen i landsbygdsutvecklingen i Leksand. Församlingen samarbetar bland annat med Leksands Medeltidsförening om en årlig Medeltidsmarknad. I maj 2008 kom cirka människor till marknaden. Tillsammans ordnar man föreläsningar och gudstjänster med mera. Kyrkan samarbetar också med idrottsrörelsen och medverkar bland annat med etikundervisning under en sex veckor lång hockeysommarskola. Från och med i år har de även konfirmandundervisning på hockeyskolan. kontakt: Fredrik Lautmann e-post: Långserud i Säffle kommun Utvecklingsgruppen i Långserud har efter mångårig verksamhet genomfört ett antal större och mindre projekt. Den 6 juni 2007 invigdes ett nytt seniorboende med elva lägenheter. I anläggningen som kostat 12 miljoner kronor finns också samlingssal och kök, lokaler för hemtjänsten, landsbygdsutvecklare och för bygdekontoret. Runt byggnaden finns en Hälsans trädgård med lusthus och odlingslådor i knähöjd för hyresgästerna. Bakom äldreboendet och trädgården står kooperativet Smedgården där både byalaget och Svenska kyrkan är medlemmar. Kyrkan har stöttat med bland annat finansiering och Långserudsborna har satsat ideellt arbete. I trädgården har idrottsföreningen byggt en boulebana. Skolan ligger alldeles intill trädgården och tanken är att underlätta för kontakter mellan generationerna. kontakt: Leif Pettersson telefon: Regna i Finspångs kommun Vi i Regna har haft ett mycket gott samarbete med Regna församling i ett Leader+ projekt, som vi kallar Hönshuset i Regna, där vi fått och förhoppningsvis får fortsätta att låna ett gammalt hönshus som församlingen äger, berättar Carin Löfgren som är engagerad i Regna Byaråd och i Regna församlings kyrkoråd. Efter att kyrkan gav byarådet sitt tillstånd reparerades det vackra hönshuset, byggt på 1700-talet, och anpassades för att bli en liten försäljnings- och utställningslokal för lokala hantverkare och konstnärer. Hönshuset invigdes i juni 2004 av landshövding Björn Eriksson. kontakt: Carin Löfgren e-post: Söderala, Söderhamns kommun klar Söderala Bygdegårdsförening ger ut en tidning som kallas Söderalalaxen. Den fungerar samtidigt som församlingsblad och går ut till samtliga boende i Söderala/Marma drygt exemplar. Mittuppslaget i Söderalalaxen är vikt för kyrkans predikoturer och annan kyrklig information. Föreningen får kronor per år som normalt skulle vara församlingens kostnader för porto för att distribuera en egen tidning. Distributionen sköts nu av PRO-medlemmar. Varje nummer har ett 40-tal annonsörer. kontakt: Olle Agelmark e-post: Östra Grevie Möte vid vägen. De orden är mottot för församlingen på den skånska slätten. Och många möten blir det när församlingshemmet i Östra Grevie har öppnats för aktiviteter där alla kan vara med. Det är församlingen som tillsammans med Östra Grevie byalag står för initiativet. Linda Folebäck, komminister och samordnare för Svenska kyrkan, berättar: Samarbetet är fruktsamt. Vi hjälps åt att ordna saker, som film- och föredragskvällar. Vi är också på plats för att svara på frågor, diskutera och umgås. Linda kan avslöja att det snart blir invigning av en ny skylt till församlingshemmet, som bär texten Pub Mose i vassen. Skylten markerar att församlingshemmet en kväll i veckan utgör mötesplats för byborna i publiknande miljö. kontakt: Linda Folebäck, tel: Thomas Rosenlind, tel:

11 Matnyttiga kontakter Hela Sverige ska leva På hemsidan finns kontaktuppgifter till ditt närmaste länsbygderåd. adress: Stortorget 7, Stockholm telefon: e-post: hemsida: Kontaktpersoner i församlingar och stift Maria Lundström Pedersen, stiftsinformatör telefon: Lund Torrid Bengtsson, Hållbar utveckling telefon: Skara Sven-Erik Falk, informatör telefon: Göteborg Christina Bernérus, miljösamordnare telefon: Eva Staxäng, stiftsredaktör, Kyrkans tidning, informatör telefon: Härnösand Lotta Magnusson, etik- och energi, landsbygdsutveckling telefon: Maria Eddebo, stiftsredaktör, Kyrkans tidning, pressekreterare telefon: Karlstad Torgny Lindén, stiftsinformatör telefon: Ulrica Fransson, projektledare Etik och Miljö telefon: Linköping Lasse Ottosson, stiftsinformatör telefon: Luleå Per Rylander, handläggare kyrka-arbetsliv telefon: Stockholm Anita Burdén, informatör telefon: Strängnäs Albin Andreasson, informationssekreterare telefon: Uppsala Kjell Kroon, stiftskonsulent, kyrka-samhälle telefon: Visby Roland Asplund, stiftsinformatör telefon: Västerås Nils Åberg, handläggare för kyrka arbetslivsfrågor telefon: Peter Lind, energirådgivare telefon: Växjö Mattias Magnusson, skog, land, telefon: Hillevi Fahlquist, miljö telefon:

12 Skrifter i samma serie: Vi arrangerar kooperativ äldreomsorg, 2006 Vi driver byskolor, 2006 Vi bevarar och brukar kulturlandskap, 2006 Vi ökar vår beredskap inför kriser, 2006 Vi skapar hållbara bygder, 2006 Vi stöder småföretagande, 2006 Vi förvaltar våra naturresurser, 2006 Vi ordnar boende, 2006 Vi behöver samlingslokalerna, 2006 Vi arbetar med integration, 2006 Vi samverkar i kommunbygderåd, 2006 Vi fördjupar demokratin, 2006 Vi arbetar med lokala utvecklingsplaner, 2007 Vi ordnar bredband, 2007 Vi samlar lokalt kapital, 2008 Vi arbetar med trafiksäkerhet, 2008 Vi samarbetar med Svenska kyrkan, 2009 Vi stödjer lokal utveckling och synliggör landsbygdens värden. Vi ser till helheten lokalt, över alla sektorer i samhället och över partigränser. Cirka utvecklingsgrupper, länsbygderåd och 40 medlemsorganisationer är engagerade människor satsar varje år över fem miljoner ideella timmar för den egna bygdens bästa. En växande folkrörelse som ger företagsamma och hållbara bygder i hela Sverige! Stortorget STOCKHOLM Tel Fax:

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer

Välkommen till uppdateringen av vårt medlemsregister och den nya BygdeBanken

Välkommen till uppdateringen av vårt medlemsregister och den nya BygdeBanken http://www.helasverige.se/enkat/index.php Sida 1 av 1 Lösenord Logga in Välkommen till uppdateringen av vårt medlemsregister och den nya BygdeBanken Fyll i det lösenord du fått i brevet från Hela Sverige

Läs mer

LÄNSBYGDERÅDET Örebro län. Lokala utvecklingsgruppers resurser och förutsättningar för att skapa arbetstillfällen på landsbygden i Örebro län

LÄNSBYGDERÅDET Örebro län. Lokala utvecklingsgruppers resurser och förutsättningar för att skapa arbetstillfällen på landsbygden i Örebro län LÄNSBYGDERÅDET Örebro län Lokala utvecklingsgruppers resurser och förutsättningar för att skapa arbetstillfällen på landsbygden i Örebro län LÄNSBYGDERÅDET Objektnummer : Örebro län ENKÄT Enkäten vänder

Läs mer

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden 1 SLUTRAPPORT Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden Dnr LNM-2010-42 Mötesplats Bredgården Stödmottagare Bred Föreningsgård Ekonomisk Förening Kontaktpersoner:

Läs mer

Landsbygdsfotbollen som bygdeutvecklare

Landsbygdsfotbollen som bygdeutvecklare Landsbygdsfotbollen som bygdeutvecklare Projektledare Mikael Israelsson Dalslands Fotbollförbund e-post: mi.famis@telia.com telefon: 070-227 53 85 Layoutarbete Ingela Gustavsson e-post: ingela.gustavsson@westgotasport.se

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening

Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening Kontaktpersoner är: Lars Åke Johannesson Margareta Johansson Projektledare Ekonomiansvarig Tel. 070

Läs mer

Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: Bondens Mat i Uppland, org nr

Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: Bondens Mat i Uppland, org nr Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: 2011-6042 Bondens Mat i Uppland, org nr 769621-4233 Kontaktperson: Claudia Dillmann Tel.070-231 39 92 Saxen 214 Sättraby 760 31 Edsbro

Läs mer

Nominering Årets Leader

Nominering Årets Leader Nominering Årets Leader Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: 321:an Journalnummer: 20093696 Kontaktperson, (namn, telefonnummer och epostadress) i det nominerade förslaget:

Läs mer

Ungdomsutveckling i Jugansbo

Ungdomsutveckling i Jugansbo Ungdomsutveckling i Jugansbo Barn och ungdomar fick prova på olika instrument vid en aktivitet i Jugansbo Bygdegård. Projektägare: Jugansbo bygdegårdsförening, ideell förening Projektledare: Linnea Seidel

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet (7) Slutrapport för projektet Uddebos ekologiska samodling Datum: /-5... Journalnummer: Projekttid: 205020 till 2050. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om projektet

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

Minnesanteckningar kommunbygderåd 130418

Minnesanteckningar kommunbygderåd 130418 Vår ref: Susann Gustafson Turist och landsbygdsutvecklare Datum: 2013 04 22 Minnesanteckningar kommunbygderåd 130418 Tid: torsdagen den 18 april, klockan 18.30 Plats: Rådde gård, Länghem Närvarande: Dalstorps

Läs mer

Lokala hållbara servicelösningar

Lokala hållbara servicelösningar Lokala hållbara servicelösningar om projektet lokala hållbara servicelösningar Syften att identifiera framgångs- och nyckelfaktorer i arbetet med att skapa livskraftig lokal service i landsbygd och glesbygd

Läs mer

Hela Sverige ska leva skapar Hållbara bygder!

Hela Sverige ska leva skapar Hållbara bygder! Hela Sverige ska leva skapar Hållbara bygder! Varför behöver vi arbeta med Hållbara bygder? Svensken den åttonde värsta miljöboven i världen? Vårt ekologiska fotavtryck är på över 6 ha / person Den största

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov Lokal plan för Skölvene bygd Som att bo mitt i ett sommarlov Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen... 3 2 Vem har tagit fram planen och hur... 3 3 Beskrivning av Skölvene bygd...3 4 Vad

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN 2009-2012

UTVECKLINGSPLAN 2009-2012 --------------------------------------------------------------------------------Föreningen Ja Järna-------- UTVECKLINGSPLAN 2009-2012 HISTORIK Myrbacka eller Dala-Järna, är numera centralort i Järnabygden.

Läs mer

Mellanlandakonferensen 17/18 mars 2017

Mellanlandakonferensen 17/18 mars 2017 Mellanlandakonferensen 17/18 mars 2017 Två Skyttlar i Örby är platsen för årets landsbygdskonferens Tema för Mellanlanda 2017 är LevaBo Konferencier: Marie Arturén Vad är Mellanlanda? Konferensen arrangeras

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2 Finjasjöns strand vid Skyrup Nära naturen vid ås & sjö www.matterodsbyalag.se Byabladet 2014 Nr 2 Aktiviteter 2014 12 maj Trivselkväll vid Agdas stuga kl 18,00. Vårstädning av stugan och i trädgården.

Läs mer

Rådgivande landsbygdsriksdag. Årsmöte/föreningsmöte. Styrelse. 24 Länsbygderåd

Rådgivande landsbygdsriksdag. Årsmöte/föreningsmöte. Styrelse. 24 Länsbygderåd Rådgivande landsbygdsriksdag Årsmöte/föreningsmöte Styrelse 24 Länsbygderåd Kansli Cirka 100 kommunbygderåd Cirka 4 500 lokala utvecklingsgrupper Cirka 40 medlemsorganisationer llt vårt arbete har sin

Läs mer

Slutrapport Servicepunkt Byxelkrok.

Slutrapport Servicepunkt Byxelkrok. 2013-10-04 Tillväxtverket Ärendeid 00162884 Diarienummer 2011003168 Slutrapport Servicepunkt Byxelkrok. Invigningen av Servicepunkt Byxelkrok. Foto Bo Lönnqvist Projektets syfte. Syftet med utvecklingsprojektet

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:203-0-2 Diarienummer:200-06 AF Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck BiB Bastu i byn Checkens namn Gula Huset i Uddebo Sökande (Namn/Förening) 76969-7438

Läs mer

Internationell grupp

Internationell grupp Hela världen i Uppsala stift Foto: Kristina Strand Larsson Internationell grupp Vem har ansvar för församlingens internationella arbete? En enda kropp liksom kroppen är en och har många delar och alla

Läs mer

Bygdegårdens roll i bygdeutveckling

Bygdegårdens roll i bygdeutveckling Bygdegårdens roll i bygdeutveckling Redovisning av processarbete den 26 februari 2009 Arrangör: Uppsala Läns Bygdegårdsdistrikt Syfte: Processarbetet utgick från frågeställningarna Vad vill vi åstadkomma?

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Servicepunkter Journalnummer: 2009-7580 Kontaktperson, (namn, telefonnummer

Läs mer

Tematisk arbetsgrupp energi

Tematisk arbetsgrupp energi Tematisk arbetsgrupp energi 1 Deltagare i gruppen Karin Hjerpe/Camilla Lagerkvist Tolke, Jordbruksverket (ordförande) Anna Lööv, Landsbygdsnätverket Andreas Hägglund, LRF Arne Andersson, Energimyndigheten

Läs mer

Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets integrationssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Integration Rydaholm Journalnummer: 201-3006

Läs mer

Pilgrim Vallentuna. Natur Kultur Andlighet

Pilgrim Vallentuna. Natur Kultur Andlighet Pilgrim Vallentuna Natur Kultur Andlighet Pilgrim Vallentuna med ledorden natur, kultur och andlighet Natur Ett unikt kulturlandskap Odlade fält, hagmark och skog Rik fauna och flora Kultur Bebott sedan

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2012-06-04 Diarienummer:2010-061 R Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Hajoms Byalag / Fiber i Hajom Checkens namn Hajoms Byalag Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Hållö Kapell Journalnummer: 2009-672 Kontaktperson, (namn, telefonnummer

Läs mer

Ljustern en tillgång

Ljustern en tillgång Ljustern en tillgång Projektet har lett till fler besökare och ökad användning av området. Foto: Jonas Lindgren Projektägare: Södra Dalarnas Utveckling, ekonomisk förening Projektledare: Sofie Jutner Kommun:

Läs mer

Anmälan av företrädare i ett stift för en nomineringsgrupp vid kyrkliga val

Anmälan av företrädare i ett stift för en nomineringsgrupp vid kyrkliga val Blankett 1B Anmälan av företrädare i ett stift för en nomineringsgrupp vid kyrkliga val Ombudet för en nomineringsgrupp som har ansökt om registrering av sin gruppbeteckning för val till Kyrkomötet kan

Läs mer

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst 3 Välkommen till Kristinehamn Konstnären Pablo Picasso valde att ställa sin 15 meter höga skulptur Jacqueline i Kristinehamn. Han ville att skulpturen skulle

Läs mer

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halmstad g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halmstad Workshop i Halmstad kommun Den 3 oktober 2013 samlades 26 personer på Kvibille Gästgivaregård

Läs mer

Leaderprojektet möjliggjorde för ass att allt som planerades i projektansökan har kunnat genomföras.

Leaderprojektet möjliggjorde för ass att allt som planerades i projektansökan har kunnat genomföras. PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga. STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.se STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Spännande att ni vill starta lokalavdelning

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 www.helasverige.se

Verksamhetsplan 2015 www.helasverige.se Foto Ingela Nyman Verksamhetsplan 2015 www.helasverige.se Allt vårt arbete har sin utgångspunkt i lokal utveckling för hållbara bygder i ett hållbart samhälle. Med bygdens intressen i fokus är vi nyfikna,

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Enkät 1 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 1 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Enkät - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent. Sollerön 3,% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 33,33% 2. Man 22 66,67% Totalt 33,% Medelvärde,67

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2 Ta steget! Järfälla kyrka Kyrkvägen 8 Maria kyrka Vasavägen 25 S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1 Viksjö kyrka Agrargränd 2 Konfirmation 2015/16 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

Kvinnligt företagande i Ydre

Kvinnligt företagande i Ydre Kvinnligt företagande i Ydre Mötesplatser är en viktig pusselbit för att nytänkande och positiv energi ska skapas. Det är ju trots allt i mötet som det händer, en tanke läggs ihop med en annan och blir

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kallinge Folkets Hus 2016

Verksamhetsberättelse Kallinge Folkets Hus 2016 216 216 Dagordning vid årsstämma den 23/3 217 1 Stämmans öppnande 2 Stämmans behöriga utlysande 3 Godkännande av dagordning 4 Val av ordförande för stämman 5 Val av sekreterare för stämman 6 Val av justerare

Läs mer

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr Vikmanshyttan Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. Foto: Berit Zöllner Projektägare: Hedemora Näringsliv AB Projektledare: Inger Wilstrand Kommun: Hedemora Dnr: 84 Jnr:

Läs mer

Dansrus och gemenskap gör dig fri och glad

Dansrus och gemenskap gör dig fri och glad Fakta ruta: Vad? Dans för 65 plus Var? Brunnsgatan 26, Stockholm. När? 13-16 måndagar. Arrangör: Trivselklubben Kvarnen. Syfte: Att vara ett andra hem, utbyta erfarenheter, umgänge och friskvård. Dansrus

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Stall Stackebo Journalnummer: 2009-3818 Kontaktperson,

Läs mer

ATT LEDA IDEELLA MEDARBETARE

ATT LEDA IDEELLA MEDARBETARE ansök senast 8 maj! ATT LEDA IDEELLA MEDARBETARE En utbildning för församlingar som vill utveckla arbetet kring delaktighet och engagemang. arrangörer: ideellt forum, sensus linköping, växjö stift, linköping

Läs mer

Nyhetsbrev 5 maj 25 aug 2013

Nyhetsbrev 5 maj 25 aug 2013 Nyhetsbrev 5 maj 25 aug 2013 Givaren och mottagaren Jag minns den där känslan som det vore i morse. I synnerhet när det går mot juni. Jag önskar att alla har den inom sig och jag vill verkligen att mina

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Studieförbundet NBV Journalnummer 20114034norr UMEÅ Skolgatan 48 903 27 Umeå E-postadress norr@nbv.se B. Uppgifter om kontaktpersonen Namn och adress Ida Hillebjörk

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Sundsvalls Kommun. till projektslutrapporten Kultur för äldre

Sundsvalls Kommun. till projektslutrapporten Kultur för äldre Bilaga 8 till projektslutrapporten Kultur för äldre Sundsvalls Kommun Slutrapport Utförandedatum: 04-02-2013 09:41:13 Antal svar: 36 Den här undersökningen har totalt 36 respondenter och en svarsfrekvens

Läs mer

Dokumentation 2013 Malung-Sälen Älvdalen Mora Orsa

Dokumentation 2013 Malung-Sälen Älvdalen Mora Orsa Dokumentation 2013 Malung-Sälen Älvdalen Mora Orsa Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Hälsoveckan 2013 Syfte Mål Aktiviteter 3 Hälsoveckan 2013 fyller 10 år 4 Inledning 4 Hälsoveckans temaområden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2013-11-26

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2013-11-26 R sala ~KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET Sammanträdesdatum 2013-11-26 8(24) 302 Ekofestival2014 i Sala; projektplan Dnr 2011/132 INLEDNING Presentation av planering och genomförande av en

Läs mer

Gilla oss på Facebook

Gilla oss på Facebook & Gilla oss på Facebook www.facebook.com/lerumsforsamling www.svenskakyrkan.se/lerum Beröringspunkten Beröringspunkten är en mötesplats för alla som vill stanna upp en stund och låta sig bli berörda. En

Läs mer

Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention

Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention 2014-02-06 1 (7) Rapport FRN 2014/56 Fritidsnämnden Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention Bakgrund En enkätundersökning i samarbete med Attention Nackas har genomförts under hösten 2013.

Läs mer

Historik INTRAPRENADEN RAMSJÖBYGDEN

Historik INTRAPRENADEN RAMSJÖBYGDEN INTRAPRENADEN RAMSJÖBYGDEN Historik 1952-1971 2500 invånare Egen kommun med god ekonomi. Inkomster från skog, järnväg och industri och Bolidens guldgruva Järnvägsstation. Skola, Barnomsorg. Äldreboende

Läs mer

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro _xtwxü _ ÇÇ Projektplan Det är obligatoriskt att ta fram en projektplan för projektet. Projektplanen utgör underlag för prioritering mellan ansökningar och för beslut om stöd. Projektplanen ska ha följande

Läs mer

Norsjö kommunblad april 2013

Norsjö kommunblad april 2013 Norsjö kommunblad april 2013 Norsjödagen på Berättarfestivalen Onsdag den 24 april är Norsjö med på Berättarfestivalen i Skellefteå. Norsjö har ett eget program hela dagen på Nordanås caféscen. För att

Läs mer

Stormöte 2013-03-06. Ulf Hansson ordförande i Intresseföreningen hälsade välkomna och berättade om projekt som redan var igångsatta.

Stormöte 2013-03-06. Ulf Hansson ordförande i Intresseföreningen hälsade välkomna och berättade om projekt som redan var igångsatta. Stormöte 2013-03-06 Syftet med mötet var att träffas för att prata om Åsljungas framtid. Hur få vi det mer lockande att bo och leva i Åsljunga? Uppslutningen blev mycket stor. Tydligt var att byborna ville

Läs mer

livet kyrkovalet 2013 valprogram i En öppen fred, rättvisa, kyrkan mitt i Folkkyrka försoning och hållbar utveckling solpaneler på Kyrktaken

livet kyrkovalet 2013 valprogram i En öppen fred, rättvisa, kyrkan mitt i Folkkyrka försoning och hållbar utveckling solpaneler på Kyrktaken En öppen Folkkyrka fred, rättvisa, försoning och hållbar utveckling kyrkan mitt i livet solpaneler på Kyrktaken valprogram i kyrkovalet 2013 fastställt av partistyrelsen 20/2 Inledning Tusentals centerpartister

Läs mer

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Årgång 9 Nr 9 December 2006 BILDER FRÅN HALLOWEEN BASTUN ÄR ÖPPEN BASAR PÅ SKOLAN JULMARKNAD I UR OCH SKUR INVIGNING AV SKOLAN 0-12ÅR NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD

Läs mer

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND Kungsbacka g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Kungsbacka Workshop i Kungsbacka kommun Den 7 oktober 2013 samlades 25 personer Fjärås bygdegård

Läs mer

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu!

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu! Varför en vision? Det finns en sådan stolthet och vilja till utveckling i Hjo, men för att samla våra krafter och få draghjälp av varandra behöver vi också en gemensam målbild en vision som talar om för

Läs mer

* Aktör= besöksmål, restaurang, hotell, förening, hembygdsgård, butik, café, evenemang, aktivitet mm

* Aktör= besöksmål, restaurang, hotell, förening, hembygdsgård, butik, café, evenemang, aktivitet mm Vad är Upplev Lundaland? Under Kristi himmelfärd den 13-16 maj arrangeras Upplev Lundaland. Arrangemanget vänder sig till alla besökare och invånare som bor i Lundaland ( Kävlinge, Staffanstorp, Lund,

Läs mer

Sökes: Fotograf. Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning!

Sökes: Fotograf. Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning! Fotograf Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning! Du ska vara intresserad av fotografi och ha egen kamera. Utbildning:

Läs mer

EFFK:s Kräftskiva/Knytkalas på Krumbo. EFFK Sammanfattning vårsäsongen

EFFK:s Kräftskiva/Knytkalas på Krumbo. EFFK Sammanfattning vårsäsongen Navet Nr 3 2013 FIF:s Drive-In-Bingo När detta skrivs har vi spelat bingo två söndagar. Första söndagen bjöd vi alla bingospelare och funktionärer på gulaschsoppa. Detta var väldigt uppskattat. Än så länge

Läs mer

Styrelseprotokoll för Hjärups byalag 2002-08-20

Styrelseprotokoll för Hjärups byalag 2002-08-20 Styrelseprotokoll för Hjärups byalag 2002-08-20 Plats: Fritidsgården i Hjärup kl:18.30 Närvarande: Kjell Nilsson, Christina Rothman, Kristina Börebäck, Åsa Fridh, Ingegerd Höglund, Heléne Lundborg, Bo

Läs mer

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten.

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Bakgrund till projektet Den ekologiska krisen, klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska Vi ser att dessa kriser hänger ihop och att lösningarna på dem

Läs mer

Hela Sverige ska leva

Hela Sverige ska leva Hela Sverige ska leva 50 Medlemsorganisationer 5000 Lokala utvecklingsgrupper 100 Kommunbygderåd 24 Länsbygderåd Landsbygdsriksdag vart annat år Hållbara Bygder sedan 2003 Omställning Sverige start 2009

Läs mer

Mycket mer än nya hus

Mycket mer än nya hus Mycket mer än nya hus Hur kan vi skapa platser där människor verkligen vill bo och leva? Vi tror inte att det räcker att bygga fina lägenheter. Genom fokus på samhällsnytta, omtanke och långsiktighet vill

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-08-24 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Församlingshemmet, Nissafors, kl 19.00-20.30 Beslutande LarsÅke Magnusson (KD), ordförande Inga-Lill Andersson Hjelm

Läs mer

Liv i Kyrkan Kyrkan i Livet

Liv i Kyrkan Kyrkan i Livet STUDIEGUIDE TILL BOKEN Liv i Kyrkan Kyrkan i Livet I Liv i Kyrkan beskrivs gudstjänstförnyelsen i Katarina församling som en resa i 12 steg. Utgångspunkten är, säger Olle Carlsson, den maktlöshet som vi

Läs mer

Beddinge Idrottsförening ansöker om ett investeringsstöd på 75 000kr för utveckling av landsbygden.

Beddinge Idrottsförening ansöker om ett investeringsstöd på 75 000kr för utveckling av landsbygden. Ansökningar t o m 2015-10-15 Landsbygdsmiljonen. (utdelningsbart belopp 2015 = 750 000 SEK ) Ändamål: I kommunstyrelsens budget finns från och med år 2015 avsatt 750 000 kr för arbete med landsbygdsutveckling,

Läs mer

Här är framtidstron stark. Nya företag startas och byggkranar snurrar. Detta präglar den goda stämningen och klimatet mellan människor.

Här är framtidstron stark. Nya företag startas och byggkranar snurrar. Detta präglar den goda stämningen och klimatet mellan människor. Ett enkelt val. Här är framtidstron stark. Nya företag startas och byggkranar snurrar. Detta präglar den goda stämningen och klimatet mellan människor. VISION Möjligheternas Örnsköldsvik- en hållbar och

Läs mer

PULSGRUPPER HUR GÖR MAN OCH VARFÖR?

PULSGRUPPER HUR GÖR MAN OCH VARFÖR? PER PULSGRUP CH VARFÖR? HUR GÖR MAN O VARFÖR PULS? PULSGRUPP- VAD ÄR DET? Och varför ska vi ha det? Två relevanta och bra frågor som vi som jobbar med Puls-Tro och Idrott får ganska ofta. De frågorna försöker

Läs mer

Äldrekulturveckan september Program på Katrineholms äldreboenden. Foto: Hanna Maxstad

Äldrekulturveckan september Program på Katrineholms äldreboenden. Foto: Hanna Maxstad Äldrekulturveckan 21-25 september 2015 Program på Katrineholms äldreboenden Foto: Hanna Maxstad 1 Samlat program för äldrekulturveckan 2015 invigs äldrekulturveckan på Yngaregården klockan 11.00, invigningstalare

Läs mer

Välkommen till våra verksamheter för. Barn Ungdom & Familj 0-18 år Våren 2015

Välkommen till våra verksamheter för. Barn Ungdom & Familj 0-18 år Våren 2015 Välkommen till våra verksamheter för Barn Ungdom & Familj 0-18 år Våren 2015 Välkommen till vår hemsida Titta gärna på vår hemsida för telefonnummer, e-postadresser och aktuell information som t.ex. terminsstart

Läs mer

PROGRAM DIALOGMÖTE KULTUR 19/10 2011

PROGRAM DIALOGMÖTE KULTUR 19/10 2011 KULTURDIALOG 2011 PROGRAM DIALOGMÖTE KULTUR 19/10 2011 19.00 Välkommen 19.15 Presentation av programmet Regional kulturplan, ppt Kulturöversyn Hagfors kommun 2011 Förslag organisation kulturutveckling

Läs mer

Sommarlov 2016. Programblad

Sommarlov 2016. Programblad Sommarlov 2016 Programblad 10, 17 och 23 juni 13 till 17 juni Ridning på Åkerby Street art workshop på Västerledstorg Prova på hästmiljö och känna närhet till djur och natur. Rida och pyssla med hästarna.

Läs mer

Nominering - Årets ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets ungdomssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: s entertainmentcenter Journalnummer: 2011-4719 Namn på

Läs mer

Bygdeutveckling på Norrlandet i Gävle kommun

Bygdeutveckling på Norrlandet i Gävle kommun Bygdeutveckling på i Slutrapport av delprojekt Paraplyprojekt bygdeutveckling 2010-2013 Projekt 1.se utvecklad hemsida 2010-12-30 Samverkan mellan boende och intresseföreningar på Förbundet norrlandet.se

Läs mer

Kommunbladet november 2013

Kommunbladet november 2013 Kommunbladet november 2013 Information från Norsjö kommun Nyheter om bredbands-nätet i Norsjö Det kommer att vara störningar i bredbands-nätet i Norsjö kommun på natten mellan onsdag och torsdag den 20

Läs mer

Örebro län. Keep my earth clean. Se hela länets program på www.framtidsportalen.se

Örebro län. Keep my earth clean. Se hela länets program på www.framtidsportalen.se Örebro län Keep my earth clean Se hela länets program på www.framtidsportalen.se Framtidsveckan startade i Söderhamn 2009 och har spridit sig över hela landet. Under vecka 40 visas ett smörgåsbord av spännande,

Läs mer

Midsommar i Matteröd. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se Byabladet 2015 Nr 1

Midsommar i Matteröd. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se Byabladet 2015 Nr 1 www.matterodsbyalag.se Byabladet Aktiviteter : 4 maj kl 18,00. Trivselkväll vid Agdas stuga Tillsammans hjälps vi åt att städa i och runt stugan. Medtag städmaterial, trädgårdsredskap och gärna något att

Läs mer

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor.

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor. Socialdemokraternas manifest för kyrkovalet 20 september 2009 i Svenska kyrkan i Eskilstuna Vi socialdemokrater tror att människor är sökare av olika slag. Sökandet måste få en möjlighet att komma till

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Församlingsblad Advent, Jul och Nyår 2016 Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Till Dig Ett nytt nådens år från Herren ekonomiskt kanske Herren också bjuder in oss till något nytt. Nu behöver

Läs mer

Västlands Hembygdsförening

Västlands Hembygdsförening Västlands Hembygdsförening Verksamhetsberättelse 2013 Styrelsen 2013 Ordinarie ledamöter Carl-Bertil Wallin Ordförande Inger Lind Sekreterare Peter Mattsson Kassör Gunnel Eriksson Vice sekreterare Vice

Läs mer

Stärker programmets genomförande genom att: Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten. Leader

Stärker programmets genomförande genom att: Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten. Leader Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten Stärker programmets genomförande genom att: Leader Lantbrukarnas riksförbund Thomas Bertilsson Hela Sverige ska leva Staffan Bond Aktivera gillesmedlemmar

Läs mer

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom Handledning av Kitte Arvidsson Innehåll sid Detta är Studieförbundet Vuxenskolan, SV 3 Det här är en studiecirkel 4 Träff 1 5 Träff 2 7 Träff 3 8 SVs

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Säsongen 2011-2012. Grundare och ordförande

Säsongen 2011-2012. Grundare och ordförande Verksamhetsberättelse 2012 Säsongen 2011-2012 Säsongen 2011-2012 var fantastisk. Genom nomineringen till Svenska Hjältar blev det ett erkännande av vår verksamhet. Media såg oss och vi nådde ännu fler

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2012-03-12 Diarienummer:2010-061 M Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Fiber i Fotskäl Checkens namn Fotskäls bygdegårdsförening Sökande (Namn/Förening)

Läs mer