Välj med hjärtat! Hjärtevarm står för den. vatten från en central anläggning med sköna känsla fjärrvärme ger,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välj med hjärtat! Hjärtevarm står för den. vatten från en central anläggning med sköna känsla fjärrvärme ger,"

Transkript

1 Hjärtevarm

2 Välj med hjärtat! Övik Energis hjärtefråga är att ge människor i Örnsköldsvik miljövänliga produkter till konkurrens kraftiga priser. Därför är det naturligt för oss att satsa på lokalt produ cerad fjärrvärme i ett kraft värmeverk som håller toppklass. Hjärtevarm står för den vatten från en central anläggning med sköna känsla fjärrvärme ger, avancerad rökgasrening och kunnig såväl när det gäller minskad global uppvärmning som den värme den sprider här i vår stad. Nästan fyra femtedelar av all svensk fjärrvärme är tillvara tagen från sådant som annars inte skulle ha gjort nytta, som spillvärme från industrin och rester från skogs avverkning. I Örnsköldsviks nya kraftvärmeverk personal. Det heta vattnet transporteras i ett system av välisolerade rör under högt tryck. Tack vare sitt stabilt låga pris är fjärrvärme för de allra flesta en investe ring med snabb återbetalning. Kanske särskilt här i Örnsköldsvik, då vi under de senaste åren varit en av de billigaste kommunerna i landet när det gäller fjärrvärme*. Det nya, biobränsleeldade kommer endast biobränslen att eldas. Vi kraftvärmeverket är en garant för att kombinerar de bränslen som för tillfället det ska kunna vara så även i fortsätt ger bäst utbyte, ekonomiskt och miljö ningen. Under vår kampanjperiod får du mässigt. Här går forskningen hela tiden dessutom ett fast energipris i tre år från framåt. Som fjärrvärmekund är du redo anslutningsdagen. att ta emot det senaste och bästa, utan att behöva ändra på något i din fastighet. Fjärrvärme är bra för inomhusmiljön. Den luktar inte, bullrar inte och ger ett jämnt och skönt inomhusklimat. Den Värme utan kallduschar behöver i stort sett ingen tillsyn och drift Fjärrvärmetekniken är okomplicerad och säkerheten är mycket hög. Du får också driftsäkerheten hög. I stället för att var obegränsad tillgång till varmvatten. och en har sin egen uppvärmningskälla levererar vi fjärrvärme i form av varmt Du slipper med andra ord såväl eko nomiska som fysiska kallduschar. * Enligt Nils Holgerssonutredningen.

3 Det blir en fin vinkällare för de pengar vi sparar! Nu när oljetanken försvunnit får Danno och Eva plats med en vinkällare. Danno Sternad och Eva Jönsson bor i ett trehundra kvadratmeter stort trähus på Villagatan i centrala Örnsköldsvik. Villan är byggd 1926 och har naturlig ventilation som Danno uttrycker det. En riktig energislukare med andra ord. Även om Eva och Danno bor ensamma i sitt hus, har de en väldigt stor familj då man räknar in föräldrar, barn och barnbarn. Vår familj tar mycket plats och lever om mycket. Vi tycker om att vara många och har gärna söndagsmiddagar med tio till tjugo personer, berättar Eva. Då familjen flyttade hit 1981 var huset oljeeldat, med en fyra kubikmeter stor tank. Det var ekonomiskt kännbart när vi skulle fylla upp tanken och man gruvade sig varje gång, säger Danno. Danno och Eva bokade därför ett möte med kommunens energirådgivare för att se över vilka alternativa uppvärmningsmöjligheter som fanns. Valet föll på fjärrvärme då en utbyggnad av nätet precis hade påbörjats i området och då grannar och bekanta kunde intyga att det var ett bra val. Det var främst enkelheten som lockade. Vi jobbar mycket och behöver ett uppvärmningssystem som sköter sig självt. Dessutom är fjärrvärme billigare, renare och miljövänligare än olja, säger Eva. Eva berättar om sena fredagskvällar efter jobbet på den egna restaurangen då upptäckten av en tom oljetank lett till en mycket frusen helg. Nu har de fått den enkelhet de efterfrågade. Det är verkligen så enkelt som Övik Energi lovade. Ett rör in, sedan var det klart, säger Danno. Ja, för oss som är tekniskt okunniga är det så skönt att slippa ansvaret, berättar Eva som även gläds åt en jämn och behaglig värme och varmare kranvatten. Familjen sparar nu cirka kronor per månad. Pengar som de lägger på renovering och på det nya rum de fick när oljetanken försvann. Där ska det nu bli vinkällare. Det blir en fin vinkällare för de pengar vi sparar! säger Danno glatt. F R Å N V A T T E N B U R E T T I L L F J Ä R R V Ä R M E Har du ett vattenburet system i dag behöver du bara ett litet skåp som hängs på väggen där rören kommer in i huset. Här växlas värmen över från fjärrvärmevattnet till vattnet i element och kranar. Därefter går det avsvalnade fjärrvärmevattnet tillbaka till värmeverket för att värmas upp igen. Då du blir av med panna, bränsletank och varmvattenberedare kanske du också får ett helt nytt rum? Eva Jönsson och Danno Sternad är glada över att villan nu kostar kronor mindre i månaden att värma upp.

4 Vinsten blev grädde på moset Solen lyser in genom fönstren hemma hos Anki Åström och Tord Sandin med barnen Andreas och Isabelle och hunden Tyson. En helt vanlig tonårsfamilj i Hörnett som valt att byta ut sin gamla varmvattenberedare och sina 70-talselement mot ett nytt vattenburet system. Nu tjänar familjen pengar varje månad. Tord och Anki njuter av solen som värmer skönt på altanen. Miljöfrågan var inte avgörande för vårt beslut, men med den klimatdebatt som pågår just nu känns det riktigt bra att ha ett miljövänligt system i huset, säger Tord. F R Å N D I R E K T E L T I L L F J Ä R R V Ä R M E Byter du till fjärrvärme från direktverkande el får du ett litet skåp som hängs på väggen där rören kommer in i huset (oftast vid nuvarande varmvattenberedare). Du behöver även byta ut dina gamla element och montera in ett vattenburet system. Rummen kommer att se ut som tidigare, men med nya element och skön, jämn värme. Du vet väl om att du kan få bidrag med upp till kronor för att byta uppvärmningsform från direktel till fjärrvärme? Villan har, som så många andra 70- talshus, haft direktverkande el som uppvärmning. Vi har länge varit intresserade av att byta till ett vattenburet system. Vi förde en dialog med Övik Energi och så snart de erbjöd tjänsten anslöt vi oss, berättar Tord Sandin. Familjens uträkningar visade att fjärrvärme gav ett 30 procent lägre energipris och besparingen skulle bli kronor per år. Detta ställdes mot en investering för konvertering och fjärrvärme på knappt , med bidraget för konvertering och ränta på lån inräknat. Vi hade redan här räknat hem investeringen. Vinsten för de 15 element och den varmvattenberedare vi ändå hade behövt byta ut blev bara grädde på moset, säger Tord. Det blev också den minskade förbrukningen med cirka kwh per år. Våra gamla element slog av och på hela tiden. Nu har vi fått en mycket jämnare och skönare värme. I dag märker vi inte av värmeväxlingarna ute, säger Anki. Förut var det varmare i vissa rum och kallare i andra, förklarar sonen Andreas. Andreas har två klara favoriteffekter av installationen. Den ena är det obegränsade varmvattnet, den andra är att han kan titta på kabelteve på rummet. Familjen Åström/Sandin valde att installera bredband tillsammans med fjärrvärmen, vilket gjorde att de inte behövde investera i digitalmottagare då det analoga tevenätet släcktes. Ankis stora farhåga inför installationen var hur det skulle se ut i huset med de nya rören. Därför ställde familjen krav på en diskret rördragning. Konverteringen tog bara fyra dagar och våra hantverkare gjorde ett kanonbra jobb. Det blev inte stökigt och vi behövde inte tapetsera om, berättar hon. Vi har inte ångrat oss över något och då är jag ganska kritiskt granskande, säger Tord med ett leende. Andreas myser vid teven med kompisen Tyson. Kabelteve är helt klart det som toppar listan för lillhusses del.

5 Låt inte tillfället gå förbi ditt hus När vi nu bygger ut fjärrvärmenätet erbjuder vi samtidigt en anslutning till vårt bredbandsnät, stadsnätet. Bredband är en långsiktig investering som ökar värdet på din villa. Med vårt bredbandsnät kan du också lita på en säker leverans med närmast obegränsad kapacitet. Om du tecknar dig för fjärrvärme har du möjlighet att, till ett kampanjpris, få bredbandsanslutning till Örnsköldsviks Stadsnät. Då får du tillgång till Internet, teve och telefoni med dagens digitala teknik och därmed även framtidens alla möjligheter. Våra nät är driftsäkra, okänsliga för åska och du kan få den kapacitet du önskar. Telefonin och teven är oberoende av om någon surfar på nätet. Här kan du göra allt samtidigt. Det finns också många ekonomiska fördelar. Med teve via fibernätet behöver du inte köpa digitalmottagare för varje enskild teveapparat. För telefonin sparar du antagligen pengar då du samlar abonnemang och samtalstjänster hos en och samma operatör. Vi gräver ända fram Vi levererar bredband till alla som beställer inom ett område där vi bygger ut och gräver hela vägen fram till villan om du beställer både värme och bredband. Fiberkabeln dras genom den fiberslang som grävs ner och sedan vidare genom din husvägg. En konverter och en datakabel gör att du kan koppla upp dig mot stadsnätet. Sedan väljer du fritt bland de tjänsteoperatörer som finns representerade för de tjänster du är intresserad av. Har du inget behov av bredband i dagsläget, men vill underlätta för framtiden, kan du göra en förberedelse genom att beställa en kanalisation. Då behöver du inte gräva upp tomten igen den dag du vill ansluta fastigheten till stadsnätet. B O N U S : 1 M B I T I N T E R N E T I vårt kampanjerbjudande ingår en basfunktion med Internetuppkoppling i hastigheten 1 Mbit/s i nätavgiften. Du kan med andra ord börja surfa på nätet när installationen är klar. Vill du sedan öka upp hastigheten kan du köpa den kapacitet du önskar från någon av våra tjänsteoperatörer.

6 Skiss: Tengbomgruppen Övik Energi och miljön Övik Energi är ett av de ledande svenska energiföretagen när det gäller miljöarbete. Vi har uttalade miljömål och arbetar aktivt med ständiga förbättringar. Genom att välja oss som leverantör bidrar du till renare luft, vatten och närmiljö. Det nya kraftvärmeverkets centrala och vattennära läge underlättar råvarufrakt med tåg och båt. Erik Nordin, 2 år, framför energiodling av industrihampa i Själevad. Några exempel: Med det nya, biobränsleeldade kraftvärmeverket som hjärta, kommer vi att kunna pumpa ut vatten, ånga och miljövänlig el. Vi är ett av få svenska energiföretag med certifieringarna ISO (miljö) och OHSAS (arbetsmiljö). Vi har en unik anläggning för fjärrkyla som hämtar kyla ur Örnsköldsviksfjärden, på 20 meters djup, i stället för en traditionellt eldriven anläggning. Vi har nu fått ett bidrag ur Naturvårdsverkets klimatinvesteringsprogram (KLIMP) för att utveckla en ny sådan anläggning för Domsjö Industriområde. Den symbios som skapas i bolaget Domsjö Fiber, som vi äger tillsammans med Domsjö Fabriker, är också unik. Kraftvärmeverket kommer att sälja och leverera ånga till Domsjö Fabriker, som i sin tur säljer och levererar bark och spån för eldning. Råvaruinköp sköter vi gemensamt, främst från den norrländska marknaden, där vi delar upp timret mellan oss utifrån skilda kvalitetskrav. Kraftvärmeverket har ett ovanligt centralt och vattennära läge. Detta gör att vi kan transportera hit lokala råvaror med korta avstånd och det vi tar från längre håll kan fraktas med båt och tåg i stor utsträckning. Vi är delägare i SEKAB (Svensk Etanolkemi AB) och mycket engagerade i etanolens utveckling. Alla våra personbilar drivs med etanol. El märkt med Bra Miljöval Om ingen värmt sitt hus med el, hade vi inte heller behövt importera el från kolkondenskraftverk till Sverige. Med det resonemanget släpper en eluppvärmd villa faktiskt ut mer föroreningar än en oljeeldad villa. Vi förespråkar därför att villaägare med direktel byter uppvärmningssystem till fjärrvärme. Men ibland finns inga alternativ till el. Vi erbjuder då miljövänlig el från vatten- och vindkraft, där vi själva är delägare i ett vindkraftverk. Försöksverksamhet Hos oss pågår alltid olika miljöprojekt. Kanske har du sett våra energiodlingar? Här vill vi hjälpa lokala lantbrukare att hitta formerna för att odla energigrödor, men även själva lära oss att ta emot sådant bränsle på bästa sätt. Andra försök gäller restprodukter från industrier och vad man kan använda dessa till. Ett exempel är den biologiska hartsoljan där forskning pågår tillsammans med massaindustrin. F J Ä R R V Ä R M E B I D R A R T I L L R E N A R E L U F T Med tanke på att fjärrvärme produceras på cirka 500 svenska orter har den stor betydelse för den luft vi andas. Minskad olje- och vedeldning ger bättre luft när du kliver utanför dörren. Minskade utsläpp av växthusgaser ger en bättre luft globalt. Effektiva fjärr- och kraftvärmeverk medför mindre utsläpp av miljöförstörande ämnen än pannor i enskilda fastigheter. Genom fjärrvärmens bränslebyten till förnybara bränslen och dess expansion mellan 1982 och 2005 har de årliga utsläppen av växthusgasen koldioxid minskat med 11,5 miljoner ton. Det är fyra gånger bättre än Sveriges klimatmål att från 1990 fram till minska utsläppen med 2,9 miljoner ton (fyra procent). Under den studerade perioden har fjärrvärmen i Sverige minskat sin oljeandel från 77 till 5 procent, och bränsleimporten har minskat från 80 till 13 procent. Energi till bostäder och lokaler står för ungefär 40 procent av den totala energianvändningen i Sverige och cirka 25 procent av de totala koldioxidutsläppen. Källa: Svensk Fjärrvärme

7 Vi vill ha en varm och nära relation till dig som kund. Kontakta oss gärna eller kom in för en pratstund. Övik Energi AB, Sjögatan 4A, Örnsköldsvik Tel , e-post Strike (Didot och Intressera) 2007.

BILD. Välj fjärrvärme! - Bra för dig och miljön

BILD. Välj fjärrvärme! - Bra för dig och miljön BILD Välj fjärrvärme! - Bra för dig och miljön En värdefull investering Det råder inte längre något tvivel om att ditt val av uppvärmning påverkar klimatet. Våra hem behöver värme under en stor del av

Läs mer

Ett annorlunda uppdrag

Ett annorlunda uppdrag Vi har energi över. Ett annorlunda uppdrag Våra ägare är märkligt ointresserade av stora vinster. Erhard Borgren, init iativtagare till Öster sunds Elektriska Belysnin gsaktiebolag 1889. Jämtkraft är ett

Läs mer

det bästa vi gjort! s4-5

det bästa vi gjort! s4-5 Ut med el-elementen! Spara 850 000:- Familjen Johansson bytte bort oljepannan, sparade 250 000 s3 Benny sänkte sin energiförbrukning s6 En informationstidning Berghogens Rör AB Värmepump det bästa vi gjort!

Läs mer

Spara pengar på att välja rätt värmepump

Spara pengar på att välja rätt värmepump Spara pengar på att välja rätt värmepump Vi befinner oss mitt uppe i ett energiskifte. Tusentals svenskar överger direktel och olja för att i stället välja att installera en värmepump. Vad du ska välja

Läs mer

10 TIPS. Bo bättre. som spar PENGAR. Bredbandsguide: Installera fastighetsnät. Så hittar ni den bästa energilösningen.

10 TIPS. Bo bättre. som spar PENGAR. Bredbandsguide: Installera fastighetsnät. Så hittar ni den bästa energilösningen. b o s ta d s r ät t s t i d n i n g e n Pris 39:50 kronor Bo bättre NR 4 2010 det föreningen behöver veta TEMA Ekonomi 10 TIPS som spar PENGAR Bredbandsguide: Installera fastighetsnät Så hittar ni den

Läs mer

Värme i villan 4. Att köpa hus 6. Att bygga nytt 8. Husets klimatskal 10. Ventilation 12. Värmespridningen i huset 14

Värme i villan 4. Att köpa hus 6. Att bygga nytt 8. Husets klimatskal 10. Ventilation 12. Värmespridningen i huset 14 Värme i villan Publikationer utgivna av Energimyndigheten kan beställas eller laddas ned via www.energimyndigheten.se eller beställas genom att skicka e-post till energimyndigheten@cm.se eller per fax:

Läs mer

#1, 08. Bra miljöval. Mölndal Energi är på väg att uppfylla kriterierna. Gunnebo. Nästa steg är Rävekärr och Östra Mölndal. En ekologisk tummelplats

#1, 08. Bra miljöval. Mölndal Energi är på väg att uppfylla kriterierna. Gunnebo. Nästa steg är Rävekärr och Östra Mölndal. En ekologisk tummelplats #1, 08 MÖLNDAL ENERGI DIT T LOKALA ENERGIFÖRETAG Bra miljöval Mölndal Energi är på väg att uppfylla kriterierna fjärrvärmenätet växer Nästa steg är Rävekärr och Östra Mölndal Gunnebo En ekologisk tummelplats

Läs mer

Reviderad utgåva 2009. Värme i villan

Reviderad utgåva 2009. Värme i villan Reviderad utgåva 2009 Värme i villan 2 Andreas Bylund/Folio Innehåll Värme i villan 4 Att köpa hus 6 Att bygga nytt 8 Husets klimatskal 10 Ventilation 12 Värmespridningen i huset 14 Anpassad värme med

Läs mer

Värmesystem i vardagen

Värmesystem i vardagen flexibla värmesystem Tillverkare & Rådgivare 3 Värmesystem i vardagen Några småhusägares erfarenhet av att byta värmesystem Värmesystemen i vardagen Några småhusägares erfarenhet av att byta värmesystem

Läs mer

Nu säljer vi Miljö-el

Nu säljer vi Miljö-el Lyngby Gård och 10 000 m3 biogödsel KUNDTIDNING FRÅN C4 ENERGI NR 1 MAJ 2015 Nu säljer vi Miljö-el Fjärrvärme & Fjärrkyla växer INNEHÅLL Öppet måndag fredag 8-16 044-780 75 20 C4 Energi Kundservice Vi

Läs mer

VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE

VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE 10 svar du måste ha INNAN du väljer ny uppvärmning Av: Stefan Nilsson, www.varmahus.se Tack för att du skickat efter Värmeguiden! Eftersom jag jobbat länge med värmefrågor och

Läs mer

Fjärrvärme Enkelt och pålitligt i din vardag

Fjärrvärme Enkelt och pålitligt i din vardag Fjärrvärme Enkelt och pålitligt i din vardag Vad är fjärrvärme? Fjärrvärme är en effektiv och hållbar energilösning som ger dig en enkel och pålitlig vardag. Det är den vanligaste uppvärmningsformen i

Läs mer

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS OM ENERGI FRÅN MEDIAPLANET ANNONS. Energiguiden. En annonsbilaga från Mediaplanet

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS OM ENERGI FRÅN MEDIAPLANET ANNONS. Energiguiden. En annonsbilaga från Mediaplanet ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS OM ENERGI FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Energiguiden En annonsbilaga från Mediaplanet DECEMBER 2004 Hur påverkar jag mitt elpris? Sedan 1996 har vi en ny elmarknad i Sverige

Läs mer

Innehåll. Värme i villan... 5. Huset... 6. Distributionssystem... 10. Byte av distributionssystem... 13. Jämnare temperatur med styrsystem...

Innehåll. Värme i villan... 5. Huset... 6. Distributionssystem... 10. Byte av distributionssystem... 13. Jämnare temperatur med styrsystem... Värmeivillan Innehåll Värme i villan.......................................................... 5 Huset.................................................................... 6 Distributionssystem...............................................

Läs mer

20 C men hur och till vilken kostnad i Sverige? Energikunskap 10 p. Fall 3

20 C men hur och till vilken kostnad i Sverige? Energikunskap 10 p. Fall 3 20 C men hur och till vilken kostnad i Sverige? Energikunskap 10 p. Fall 3 Stefan A. Johansson Uppsala universitet Helsingborg 2004-05-05 stefanajohansson@yahoo.se 1 Sammanfattning Energi som inte används

Läs mer

Energiguiden. Vårt beroende av el ökar sid 6. Berg, vatten, luft eller jord varifrån ska man hämta värmen? sid 8

Energiguiden. Vårt beroende av el ökar sid 6. Berg, vatten, luft eller jord varifrån ska man hämta värmen? sid 8 MEDFÖLJER SOM OBEROENDE TEMATIDNING I AFTONBLADET SÖNDAG APRIL 2005 ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS OM ENERGI FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Energiguiden APRIL 2005 Berg, vatten, luft eller jord varifrån

Läs mer

Energirik familj som väljer för framtiden

Energirik familj som väljer för framtiden En tidning om ditt energibolag Energirik familj som väljer för framtiden Skellefteå Kraft Årsberättelse 2012 5 Så säkrar vi vattenkraften 14 Nu hjälper vi dig välja rätt 22 Tung elsatsning i Högnäs Innehåll

Läs mer

FJÄRRVÄRME I LJUNGBY FAKTA INFORMATION TILL VILLAÄGARE

FJÄRRVÄRME I LJUNGBY FAKTA INFORMATION TILL VILLAÄGARE FJÄRRVÄRME I LJUNGBY FAKTA INFORMATION TILL VILLAÄGARE 2015 Välkommen att ta del av vår information gällande villkor för fjärrvärmeanslutning till 1-2 familjshus. Ljungby Energi har idag ca 1 450 nöjda

Läs mer

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE Luft/vatten-värmepumpar Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE AIR/WATER 2 + Gratis energi, någon? Titta ut genom fönstret. Vad ser du? Gatan, huset mitt emot, träd, åkrar? Vi på NIBE ser en

Läs mer

Världens värmepumpscentrum

Världens värmepumpscentrum 16 Världens värmepumpscentrum Inom kort inviger IVT i Tranås sin nya utbyggda fabrik. Vi kommer att få en kapacitet att tillverka 80 000 värmepumpar om året, säger Christer Jensmar, produktchef för nordiska

Läs mer

Reviderad utgåva 2006. Värme i villan

Reviderad utgåva 2006. Värme i villan Reviderad utgåva 2006 Värme i villan 2 Andreas Bylund/Folio Innehåll Värme i villan 4 Att bygga nytt 6 Klimatskalet 8 Ventilation 10 Värmespridningen i huset 12 Anpassad värme med styrsystem 16 Elvärme

Läs mer

STORA VÄRMEPUMPS- BOKEN

STORA VÄRMEPUMPS- BOKEN STORA VÄRMEPUMPS- BOKEN NYTTIG KUNSKAP, VÄGLEDNING OCH INSPIRATION NÄR DU FUNDERAR PÅ ATT KÖPA VÄRMEPUMP Innehåll Inledning 5 Energispartips 6 KAPITEL 1 Grundläggande om värmepumpar 7 Värmepumpen en klok

Läs mer

energi Min De bytte till fjärrvärme och fick ett bättre hus Nr 2/2001 En tidning från din lokala energileverantör

energi Min De bytte till fjärrvärme och fick ett bättre hus Nr 2/2001 En tidning från din lokala energileverantör Min energi Nr 2/2001 En tidning från din lokala energileverantör De bytte till fjärrvärme och fick ett bättre hus Förmåner för hela familjen Ny profil, men samma företag. Bilar, brevpapper, annonser och

Läs mer

Jag sparar 5 000 kr per år.

Jag sparar 5 000 kr per år. Jag sparar 5 000 kr per år. ET2007:14 den här broschyren kan beställas hos energimyndigheten tryck: elanders berlings malmö 2007 upplaga: 50 000 foto: mikael ljungström idé, form och produktion: etc www.boverket.se

Läs mer

en fördjupad rapport om fjärrvärmepriser Prisvärd fjärrvärme?

en fördjupad rapport om fjärrvärmepriser Prisvärd fjärrvärme? en fördjupad rapport om fjärrvärmepriser Prisvärd fjärrvärme? Förord Priserna på energi har ökat kraftigt i Sverige under 2000-talet. De mest dramatiska exemplen är el- och oljeprisen, som flerdubblats

Läs mer

så blir du en vinnare!

så blir du en vinnare! villaägaren granskar FRAMTIDENS UPPKOPPLING så blir du en vinnare! Allt fler använder sig av fiberteknik för att få ännu snabbare bredband. Regeringens satsning på bredband till landsbygden eldar på den

Läs mer

NIBE LUFT/VATTEN. NIBE Luft/vatten UPPVÄRMNING MED HÄNSYN TILL PLÅNBOK OCH MILJÖ

NIBE LUFT/VATTEN. NIBE Luft/vatten UPPVÄRMNING MED HÄNSYN TILL PLÅNBOK OCH MILJÖ NIBE LUFT/VATTEN NIBE Luft/vatten UPPVÄRMNING MED HÄNSYN TILL PLÅNBOK OCH MILJÖ + GRATIS ENERGI, NÅGON? Titta ut genom fönstret. Vad ser du? Gatan, huset mitt emot, träd, åkrar? Vi på NIBE ser en gratis

Läs mer

Varför skulle jag skaffa fiber?

Varför skulle jag skaffa fiber? Varför skulle jag skaffa fiber? Händige Ja varför skulle du skaffa fiber? Framförallt för att redan dagens tjänster på internet kräver allt mer bandbredd. För att inte tala om framtidens tjänster videosamtal,

Läs mer

Tidningen? Möt Peter. Bredband är en del av hans vardag. Sommartips! Stäng av strömmen men inte elmätaren och andra tips som sparar tid och pengar.

Tidningen? Möt Peter. Bredband är en del av hans vardag. Sommartips! Stäng av strömmen men inte elmätaren och andra tips som sparar tid och pengar. Kundtidning Nr 2 2006 Tidningen? Möt Peter. Bredband är en del av hans vardag. Läs mer på sidan 2 Sommartips! Stäng av strömmen men inte elmätaren och andra tips som sparar tid och pengar. Läs mer på sidan

Läs mer

Äntligen kan du ansluta dig till fibernätet Information om att skaffa fiber

Äntligen kan du ansluta dig till fibernätet Information om att skaffa fiber Äntligen kan du ansluta dig till fibernätet Information om att skaffa fiber Grävning ingår Hastighetsjämförelser Så lång tid tar det att ladda ner en dvd-film på 4,7 gb eller 1gb filer. Dvd 1gb ADSL 2

Läs mer