ORD OCH INGA VISOR OM DINA SOPOR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "www.traab.se ORD OCH INGA VISOR OM DINA SOPOR"

Transkript

1 POSTENS GRUPPFÖRSÄNDELSER ELMERÅS PRODUKTION 2006 TH TRYCK LILLA EDET FÄRGELANDA TROLLHÄTTAN UDDEVALLA VÄNERSBORG MELLERUD ORD OCH INGA VISOR OM DINA SOPOR

2 NYHET! Innehåll sid Vi tar bort övriga påsen 3 Fakta för dig som tvivlar 5 Checklista för källsortering 12 Dubbelknut 14 Så här sorterar du hushållsavfall 16 VARA DELAKTIG TA ANSVAR SAMARBETA BRY SIG ENGAGERA SIG HJÄLPA TILL HA BETYDELSE SAMVERKA BIDRA STÄLLA UPP PÅVERKA KÄLLSORTERA Glödlampor 18 Så tar vi hand om påsarna 20 Varför källsortera? 22 Varför inte källsortera? 24 Strafftaxa? 26 Testa dina kunskaper 28 Övning ger färdighet 29 Spelar det någon roll? 31 Detta är vi bra på 32 Detta är vi mindre bra på 33 Källsortering A-Ö 34 Närmaste återvinningscentral 40 Återvinningsstation 41 Miljöstation 41 Kort om TRAAB 42 Adresser telefonnummer 43 Ord på vägen 45

3 NYHET VI TAR BORT ÖVRIGA PÅSEN 3 NYHET NYHET ÖVRIGA PÅSEN ut ur systemet BRÄNNBART RÖTBART Övriga påsen, neutrala påsen, grå påsen ja, vad vi än kallat den så har den inte fungerat särskilt bra. Andelen felsorterat avfall har varit mycket stor. Nu tar vi bort den ur sorteringssystemet och det som var ämnat att läggas i övriga påsen, som kattsand, porslin, keramik m.m. skall nu läggas i röd påse som går till förbränning. Avfall som inte kan brinna hamnar i askan och tas om hand. Nu blir det enklare Tiden, och högre krav från myndigheter, har visat att det är dags att plocka bort övriga påsen ur röd-gröna sorteringssystemet. Nu skall vi enbart sortera i röda och gröna påsar efter att först ha gallrat ut förpackningar, papper, grovsopor och farligt avfall, förstås Endast röda och gröna påsar

4 FAKTA FÖR DIG SOM TVIVLAR 5 Av innehållet i en grön påse kan du köra 2 km! Ur innehållet i de gröna påsarna inlämnade i våra sex kommuner under 2005, utvann vi biogas motsvarande liter bensin. Dessutom ton biogödsel DET INNEBÄR Minskad användning av fossila bränslen, vilket leder till minskad växthuseffekt. Minskad spridning av kemikalier i naturen. Inom våra sex kommuner finns det fyra mackar med fordonsgas. I hela Sverige finns det ett 60-tal mackar, se

5 FAKTA FÖR DIG SOM TVIVLAR 7 Innehållet i röda påsarna inlämnade i våra sex kommuner under 2005, gav energi motsvarande uppvärmning av villor under ett år DET INNEBÄR Minskad användning av fossila bränslen, vilket leder till minskad växthuseffekt.

6 8 FAKTA FÖR DIG SOM TVIVLAR FAKTA FÖR DIG SOM TVIVLAR 9 Handen på hjärtat är det verkligen nån vits med att samla ihop en massa gammalt skräp? Så här många TON återvinningsmaterial samlar våra sex kommuner in varje år Att inte använda TON8913 TON TON804 TON TON9405 TON ett material mer än en gång är ett enormt slöseri KARTONG WELL KARTONG/WELLPAPP återvinns upp till fem gånger. Femte gången blir det för det mesta äggkartonger. METALL ÅTERVUNNEN METALL används till nya förpackningar, armeringsjärn, bildelar m.m. PAPPER ÅTERVUNNET PAPPER används ofta upp till sju gånger och blir kartong, nya tidningar, wellpapp, hushållspapper m.m. både med råvaror TON1618 TON TON1503 TON TON542 TON och energi. FÄRGAT GLAS OFÄRGAT GLAS HÅRDPLAST FÄRGAT GLAS används till att göra nytt färgat glas samt till glasull för isolering och tillsatser i betong. OFÄRGAT GLAS används till att göra nytt ofärgat glas samt till glasull för isolering och tillsatser i betong. ÅTERVUNNEN PLAST används till blomkrukor, möbler, mobiltelefoner, diskborstar, plastpåsar m.m.

7 FAKTA FÖR DIG SOM TVIVLAR 11 Skulle man tillverka cyklar av alla återvunna metallförpackningar insamlade i våra sex kommuner under ett år skulle det räcka till ungefär nya cyklar DET INNEBÄR Stor energibesparing, särskilt för aluminium där det går åt 20 gånger mer energi att utvinna ny aluminium jämfört med att återanvända metallen.

8 12 CHECKLISTA FÖR KÄLLSORTERING CHECKLISTA FÖR KÄLLSORTERING 13 Checklista för källsortering Är det en förpackning? Lämnas i så fall på ÅTERVINNINGSSTATION Är det tidningar eller reklamblad? Lämnas i så fall på ÅTERVINNINGSSTATION Är det farligt avfall? Lämnas i så fall på MILJÖSTATION Är det en grovsopa? Lämnas i så fall på Är det elavfall eller elektronikavfall? Lämnas i så fall på Är det en vitvara? Lämnas i så fall på Är det rötbart? Läggs i så fall i GRÖN PÅSE Det som nu finns kvar platsar med största sannolikhet i RÖD PÅSE Är du osäker på hur något skall sorteras, titta i vår sorteringsguide på sidorna GRÖN PÅSE Blomavfall Hushållspapper Kaffefilter Kaffesump Matavfall Servetter Snus Teblad Tuggummi RÖD PÅSE Blöjor CD-skivor CD-fodral Dammsugarpåsar Diskborstar Engångsbestick Frigolit Gummi Kattsand Keramik Lerkrukor Läder Mjukplast Plastleksaker

9 14 DUBBELKNUT DUBBELKNUT 15 Knyt alltid dubbelknut så påsen inte går upp. DUBBELKNUT Den optiska sorteringen kräver hela ihopknutna påsar. Vi som tar hand om påsarna får bättre arbetsmiljö!

10 16 SÅ HÄR SORTERAR DU HUSHÅLLSAVFALL SÅ HÄR SORTERAR DU HUSHÅLLSAVFALL 17 Några ord om... FÖRPACKNINGAR När man köper en vara i en förpackning betalar man samtidigt en avgift som går till att finansiera omhändertagandet och återvinningen av förpackningarna, så kallat producentansvar. I producentansvaret ingår att upprätta er där man i olika behållare kan sortera papper, tidningar, hårdplast, glas, batterier, kartong, wellpapp och metall. Blanda aldrig farligt avfall FARLIGT AVFALL Till farligt avfall räknas sådant som är giftigt, frätande, cancerframkallande, fosterskadande, smittförande eller brandfarligt. Farligt avfall lämnas på återvinningscentral eller på särskilda miljöstationer. Till farligt avfall räknas bilbatterier, lysrör, lågenergilampor, färg i flytande form, sprayfärg, rester av olja, elektronik, kvicksilvertermometrar, bekämpningsmedel, vitvaror, lösningsmedel m.m. Blanda aldrig farligt avfall. Lämna varje produkt separat, väl förpackad och märkt! GROVSOPOR Till skrymmande avfall s.k. grovsopor räknas avfall som normalt uppkommer i hushållet men som inte ryms i ordinarie sophållare, till exempel möbler, leksaker, cyklar, barnvagnar, virke och trädgårdsavfall. Grovsopor lämnas på återvinningscentral. ELAVFALL OCH ELEKTRONIKAVFALL Datorer, TV-apparater, spisar, bordslampor och andra elektroniska apparater innehåller mängder av värdefulla metaller som tas om hand och återanvänds. El- och elektronikavfall lämnas på återvinningscentral. VITVAROR Kylskåp och frysboxar hanteras numera som farligt avfall då den bland annat innehåller freoner som påverkar jordens ozonlager om det läcker ut. Vitvaror lämnas på återvinningscentral. BATTERIER Det finns många olika sorters batterier. Alla batterier skall, oavsett sort, lämnas i batteriholken på en eller som farligt avfall på en miljöstation. Sorteringen tas om hand av utbildad personal. GRÖN PÅSE Rester av kött, fisk, grönsaker och frukt. Kaffesump, teblad, blomavfall, tuggummi, snus, använt hushållspapper, servetter Kort sagt: allt som kan ruttna. RÖD PÅSE Avfall som inte är återvinningsmaterial men brännbart, t.ex. blöjor, läder, gummi, textiler, plastleksaker, mjukplast, CD-skivor, CD-fodral och diskborstar. Men också de fåtal saker som inte går att sortera på annat ställe, så som lerkrukor, kattsand, spegelglas, keramik samt glas som ej är förpackningsglas, väl packeterat.

11 18 GLÖDLAMPOR GLÖDLAMPOR 19 GLÖDLAMPOR Glödlampor, lågenergilampor och lysrör lämnas på återvinningscentral som elavfall.

12 20 SÅ TAR VI HAND OM PÅSARNA SÅ TAR VI HAND OM PÅSARNA 21 Innehållet i påsarna blir värme, el, gas och biogödsel Ill. BildMakarna Kerstin & Jan Sopbilarna som tömmer sopkärlen med de röda och gröna påsarna kör till TRAAB:s sorteringsanläggning i Heljestorp där påsarna töms ner i en mottagningsficka. Därifrån förs påsarna på transportband för sortering efter färg genom optisk läsning. Avslagare knuffar ut de röda påsarna för sig och de gröna för sig. De röda påsarna körs till en förbränningsanläggning där man utvinner värme och el. De gröna påsarna transporteras vidare genom en påsöppnare och metallavskiljare för att få bort plast och metall. Därefter blandas och upphettas innehållet i en blandningstank för vidare transport till rötkammare. Där bildas metangas som bland annat kan användas till att driva fordon. När vi tagit hand om gasen renar vi resterna och får då biogödsel och rent varmt vatten som återanvänds i rötningsprocessen.

13 22 VARFÖR KÄLLSORTERA? VARFÖR KÄLLSORTERA? 23 DÄRFÖR ATT Det faktiskt är ren lögn att alla källsorterade sopor blandas igen på en soptipp någonstans långt borta. varför källsortera DÄRFÖR ATT Växthuseffekten minskar om du källsorterar. Av innehållet i de gröna påsarna produceras gas till fordonsbränsle och uppvärmning av hus. Gasen bidrar till minskad växthuseffekt eftersom den ersätter fossilt bränsle. Restprodukten är biogödsel och varmt vatten. Jordbruket, även KRAV-odlare, efterfrågar gödslet och det varma vattnet återgår till rötningsprocessen. DÄRFÖR ATT Vi har jorden endast till låns och skall lämna den efter oss i samma skick som vi själva skulle ha önskat att ta över den. DÄRFÖR ATT De röda påsarna med brännbart avfall eldas i förbränningsanläggningar där energin tillvaratas för elproduktion och fjärrvärme. Regionens alla röda påsar räcker till uppvärmning av tusentals villor och minskar växthuseffekten genom att ersätta fossilt bränsle. DÄRFÖR ATT Lagen säger att Hushåll och andra förbrukare skall sortera ut förpackningar från hushållsavfall och annat avfall och lämna dem för borttransport i de insamlingssystem som producenterna tillhandahåller. DÄRFÖR ATT Nästan allt du slänger kan återvinnas, om du sorterar det på rätt sätt! DÄRFÖR ATT vi måste!

14 24 VARFÖR INTE KÄLLSORTERA? VARFÖR INTE KÄLLSORTERA? 25 Vi kan inte komma på en enda anledning till att inte källsortera. Kan du? Skriv och berätta!..det är ju så tråkigt Schsss!

15 26 STRAFFTAXA? STRAFFTAXA? 27 Om du inte källsorterar får alla vi andra vara med och betala STRAFF TAXA? Vårt renhållningssystem bygger på att alla hjälps åt och källsorterar. Att inte sortera sitt hushållsavfall medför ökade kostnader. För alla. Ingen av våra sex kommuner tillämpar strafftaxa. Ännu Men det har hänt att fastighetsägare fått betala cirka tre gånger högre taxa för dåligt sorterade sopor. Det är vad det kostar med särskild transport och särskild hantering.

16 28 TESTA DINA KUNSKAPER ÖVNING GER FÄRDIGHET 29 Kan du sortera rätt? Hittar du vägen till miljöstattionen? Sortera genom att dra streck från bilderna till rätt behållare. Vänd sidan upp-och-ner för rätt svar! A FÄRGAT GLAS 4 3 B OFÄRGAT GLAS 10 C TIDNINGAR PAPPER D E -METALL- FÖRPACKNINGAR -HÅRDA PLAST- FÖRPACKNINGAR MILJÖ STATION 2 F -PAPPERS- FÖRPACKNINGAR 1 5 G BATTERIER K J H MILJÖSTATION I -ÅTERVINNINGS- CENTRAL RÄTT SVAR: 1J 2F 3K 4G 5A 6I 7E 8C 9H 10D

17 SPELAR DET NÅGON ROLL? 31 ja jadet SPELAR ROLL Spelar det verkligen någon roll om vi källsorterar?

18 32 DETTA ÄR VI BRA PÅ DETTA ÄR VI MINDRE BRA PÅ 33 Gröna påsen är vi jättebra på! Här måste vi bli mycket bättre GRÖNA PÅSEN är det vi är allra bäst på. Över 90% av innehållet är rätt sorterat. Bra! INGA FÖRPACKNINGAR HÄR, TACK! Nära hälften av innehållet i röda påsen är felsorterat. Här hittar vi tyvärr stora mängder förpackningar och matavfall. FELSORTERADE FÖRPACKNINGAR är ett stort slöseri med råvaror och energi. När man utvinner metall och framställer papper och glas går det åt mycket energi. Den energin kan betraktas som en investering i materialet, eftersom materialet går att använda igen och igen och igen Om förpackningarna inte återvinns betalar vi dessutom dubbelt genom att först betala för återvinningen vid köptillfället och därefter betala avgift för förbränningen. * AV ALLT FELSORTERAT MATAVFALL skulle vi kunna producera ytterligare biogas motsvarande liter bensin om året. *) Med undantag för mjukplast som sorteras i röd påse.

19 34 KÄLLSORTERING A-Ö Sorteringsguide A-Ö DET ÄR INTE ALLTID SJÄLVKLART HUR VI SKA SORTERA VÅRT AVFALL. HÄR HAR VI LISTAT DET SOM VI OFTA SER HAMNA PÅ FEL STÄLLE. A Aluminiumfolie Apelsinskal Asbest Aska Avfettningsmedel B Bakplåtspapper Batterier/små Ben/från matrester Bilbatterier Bestick/plast Bildelar/metall Bildelar/plast Bilrutor Blomavfall Blomjord Blomkrukor/plast Blöjor Brandvarnare Broschyrer Burkar/glas Burkar/plast Burkar/stålplåt Böcker LÄMNAS TILL grön påse miljöstation grön påse miljöstation grön påse C CD/-fodral,-skivor Chipspåsar/papper Chipspåsar/plast D Dammsugarpåsar Datorer Diskborstar Diskmaskiner Disketter Däck/cykel, mc, moped E El-/elektronikavfall Engångsbestick/plast Engångsgrill Engångsserviser/papp Engångsserviser/plast F Febertermometrar Fimpar Folie/aluminium Folie/plast Frityrolja/i 1-liters väl försluten plastflaska Frigolit/mindre bitar Frigolit/större bitar Frukt Färgburkar med färgrester Färgburkar/tom penseltorr Fönsterglas KÄLLSORTERING A-Ö 35 LÄMNAS TILL miljöstation miljöstation grön påse miljöstation

20 36 KÄLLSORTERING A-Ö KÄLLSORTERING A-Ö 37 G LÄMNAS TILL L LÄMNAS TILL Galgar/metall Galgar/trä Galgar/plast Glödlampor Grytor Gummi H Leksaker/metall Leksaker/plast små Leksaker/plast stora Lerkrukor Ljusstumpar Läder Lösningsmedel miljöstation Hundlatrin Hushållspapper Hushållsmaskiner K Kaffefilter/-sump Kapsyler/metall, plast Kassettband Kattsand Kataloger Kaviartuber Kemikalier Keramik Kläder/hela Kläder/trasiga Korkar/av kork Korkar/av plast Kristallglas Kuvert/med fönster Kuvert/vadderade Kyl/frys grön påse grön påse miljöstation klädinsamling/ M Madrasser Matavfall Metall/förpackning Metall/ej förpackning Mjukplast Mjölkkartonger/ursköljda Muggar/plast Muggar/papp Muggar/porslin N Nappar Nät/metall Nät/ej metall O Oljefilter Oljor grön påse miljöstation miljöstation

21 38 KÄLLSORTERING A-Ö KÄLLSORTERING A-Ö 39 P LÄMNAS TILL T LÄMNAS TILL Pappcylindrar i toarullar Papperspåsar/-säckar Plastförpackningar/hårda Plastförpackningar/mjuka Plastleksaker Tallrikar/papp avtorkade Tallrikar/plast avtorkade Tallrikar/porslin Teblad Textilier grön påse klädinsamling/ Plastpulkor/-tak/-stolar Plåtföremål/ej förpackning Porslin Puts- och polertrasor S Servetter Skor/hela Skor/trasiga Slangar/plast-/trädgårds- Smöraskar/pappersdelen grön påse klädinsamling/ Tidningar Trädgårdsavfall Trädgårdsmöbler/plast Tvättmaskiner TV-apparater Tuggummin V Videokassetter/-fodral Vinkorkar Värmeljushållare/metall Wellpapp grön påse Smöraskar/plastdelen Snus Snusdosor/papp Snusdosor/plast Spegelglas grön påse Ä Äggskal grön påse Spisar Sprayburkar/med innehåll Sprayburkar/tomma Stearinljus Stekpanna Strumpbyxor miljöstation Skärande och stickande föremål förpackas noga innan du lägger dem i soppåsen så att ingen riskerar att skada sig.

22 40 NÄRMASTE ER ERNA ÄR BEMANNADE VI HAR FÖLJANDE ÖPPETTIDER: TRAAB Heljestorp Trestads Center Vardagar kl Torsdagar kvällsöppet -19 UDDEVALLA Fridhem Havskuren Vardagar kl Torsdagar kvällsöppet -19 Helgfria lördagar (stängt påsk/pingst) LJUNGSKILE Aröds industriområde Måndagar och torsdagar kl Lördagar jämna helgfria veckor (stängt påsk/pingst) FÄRGELANDA Stigen återvinningscentral Måndagar kl Första helgfria lördagen varje månad MELLERUD Hunnebyns återvinningscentral Vardagar kl Kvällsöppet onsdagar jämna veckor Lördagar, se vår hemsida ÅTERVINNINGSSTATION MILJÖSTATION 41 ÅTERVINNINGSSTATIONER ÅTERVINNINGSSTATIONERNA ÄR OBEMANNADE OCH DU KAN LÄMNA FÖLJANDE DYGNET RUNT: Förpackningar: glas metall plast kartong Batterier Pappersinsamling tidningar kataloger MILJÖSTATIONER MILJÖSTATIONERNA TAR EMOT FARLIGT AVFALL T.EX Färgrester lösningsmedel Oljerester Bilbatterier kvicksilver bly Glödlampor lysrör lågenergilampor Allt avfall som nämns här ovan kan du även lämna på en Återvinningscentral. VÄNERSBORG Holmängen Regementsgatan 30 Vardagar kl Tisdagar kvällsöppet Sista helgfria lördagen varje månad TROLLHÄTTAN Returen Håjums industriområde Måndagar tisdagar onsdagar kl Torsdagar fredagar lördagar kl LILLA EDET Göta industriområde Måndagar- torsdagar kl Lördagar 08-14

23 42 KORT OM TRAAB TRAAB FÖR STÖRSTA MÖJLIGA KRETSLOPPSANPASSNING TRAAB ägs av kommunerna Färgelanda, Lilla Edet, Mellerud, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg. Verksamheten är inriktad på en miljöriktig behandling av avfall med största möjliga kretsloppsanpassning, återvinning och sortering. Inom vårt upptagningsområde finns ca invånare. Vi utför tjänster även i andra närliggande kommuner och tar emot avfall framför allt farligt avfall. FRÅGORKONTAKTAOSS! SE ÄVEN KOMMUNERNAS HEMSIDOR FÖR YTTERLIGARE INFORMATION ADRESSER TELEFONNUMMER 43 TRAAB Trestadsregionens Avfallsaktiebolag Telefon adm@traab.se UDDEVALLA Tekniska kontoret, Renhållningsavdelningen Telefon kommunen@uddevalla.se FÄRGELANDA VA-Renhållningsavdelningen Telefon eva.broberg@fargelanda.se Godkänd från sekretessynpunkt för spridning. Lantmäteriverket MELLERUD Tekniska förvaltningen Telefon melleruds.kommun@mellerud.se VÄNERSBORG Gatuenheten, Renhållningsverket Telefon renhallning@vanersborg.se TROLLHÄTTAN Tekniska Förvaltningen, Renhållningen Telefon renhallningen@trollhattan.se LILLA EDET Renhållningen Telefon lillaedet@srab.org

24 ORD PÅ VÄGEN 45 TACK för att du gör ditt bästa INGA FÖRPACKNINGAR I DE GRÖNA OCH RÖDA PÅSARNA

KÄLLSORTERING AV HUSHÅLLSSOPOR

KÄLLSORTERING AV HUSHÅLLSSOPOR ELMERÅS PRODUKTION 2004 RISBERGS KÄLLSORTERING AV HUSHÅLLSSOPOR DIN KOMMUN I SAMARBETE MED LILLA EDET FÄRGELANDA TROLLHÄTTAN UDDEVALLA VÄNERSBORG MELLERUD Det är ren lögn att alla källsorterade sopor blandas

Läs mer

TACK. Hur svårt kan det vara SORTERINGSGUIDE FÖR KÄLLSORTERING AV HUSHÅLLSAVFALL FÄRGELANDA MELLERUD TROLLHÄTTAN UDDEVALLA VÄNERSBORG

TACK. Hur svårt kan det vara SORTERINGSGUIDE FÖR KÄLLSORTERING AV HUSHÅLLSAVFALL FÄRGELANDA MELLERUD TROLLHÄTTAN UDDEVALLA VÄNERSBORG TACK för att du gör ditt bästa! VA-Renhållningsavdelningen Telefon: 0528-56 75 20 eva.broberg@fargelanda.se www.fargelanda.se Samhällsbyggnadsförvaltningen Telefon: 0530-18 000 melleruds.kommun@mellerud.se

Läs mer

Ditt avfall är inget skräp

Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Var du lägger dina sopor har betydelse. Rätt sorterat blir ditt avfall en värdefull resurs som används till nya produkter eller energi. Till exempel

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS SÅ HÄR GÅR DET TILL 2. Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester

Läs mer

Här kan du lämna ditt avfall

Här kan du lämna ditt avfall Här kan du lämna ditt avfall Återvinningscentral På återvinningscentralen lämnar du grovavfall, farligt avfall, elavfall, batterier, sådant som är återanvändningsbart, samt förpackningar och tidningar.

Läs mer

AVFALL TILL SORTERING

AVFALL TILL SORTERING AVFALL TILL SORTERING Brännbart och obrännbart avfall som inte sorteras hos kunden. Föremål av t ex: Planglas Porslin Plast, gummi Trä Metall Farligt avfall Gips Impregnerat trä Dammande material (t ex

Läs mer

SOPSORTERINGS SKOLAN

SOPSORTERINGS SKOLAN SOPSORTERINGS SKOLAN Spara gärna denna sorteringsguide för ökad trevnad i våra miljöhus. REGLER OM SOPSORTERING Kostnadseffektivt Sopsortering är inte bara bra för miljön utan också för plånboken. Genom

Läs mer

AVFALL TILL SORTERING

AVFALL TILL SORTERING AVFALL TILL SORTERING Brännbart och obrännbart avfall t ex: Planglas Porslin och dricksglas Gummi Metallskrot Trä Plast (Förpackningar sorteras i särskilda kärl om sådana finns.) Farligt avfall Gips Impregnerat

Läs mer

NYHET + = UDDEVALLA TROLLHÄTTAN VÄNERSBORG

NYHET + = UDDEVALLA TROLLHÄTTAN VÄNERSBORG 16 FÖRPACKNINGAR FÖRPACKNINGAR 17 NYHET UDDEVALLA TROLLHÄTTAN VÄNERSBORG + = ALLA PLASTFÖRPACKNINGAR LÄMNAS I SAMMA CONTAINER Vi skiljer inte längre på hårda och mjuka plastförpackningar. Nu lämnar vi

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester som blivit kvar

Läs mer

Bakgrund GRÖN PÅSE BRÄNNBAR PÅSE FARLIGT AVFALL

Bakgrund GRÖN PÅSE BRÄNNBAR PÅSE FARLIGT AVFALL Bakgrund Nuvarande system för utökad källsortering av hushållsavfall startade år 2000 och är gemensamt för kommunerna Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg, Färgelanda och Mellerud. Sedan dess har vi vartannat

Läs mer

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun fev.se/atervinning Det finns mycket att tjäna på att återvinna och återanvända. Falun är en av Sveriges bästa kommuner när det gäller återvinning

Läs mer

Min sopbok. Batterier

Min sopbok. Batterier Batterier Batterier finns i många prylar idag. Men vet du att en del av dem är farliga för miljön? De innehåller kvicksilver, kadmium eller bly som är miljöfarliga ämnen. Min sopbok Hur gör jag med mina

Läs mer

Sorteringsguiden. Avfall Sorteras som Lämnas till A

Sorteringsguiden. Avfall Sorteras som Lämnas till A Sorteringsguiden Avfall Sorteras som Lämnas till A Aluminiumfolie Metallförpackning ÅVS Aluminiumform Metallförpackning ÅVS Apelsinskal Matavfall Bruna kärlet Aska Restavfall Gröna kärlet B Bananskal Matavfall

Läs mer

Källsorteringsinformation för verksamheter

Källsorteringsinformation för verksamheter Källsorteringsinformation för verksamheter MERAB ansvarar för insamling av hushållsavfallet i Eslöv, Höör och Hörby. Hushållsavfall är sådant avfall som uppkommer i hushåll och på platser där människor

Läs mer

Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall. orebro.se

Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall. orebro.se Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall orebro.se Matavfall Det här sorterar du ut, lägger i matavfallspåsen och sedan i det bruna kärlet som finns i anslutning till fastigheten

Läs mer

Ditt skräp en tillgång

Ditt skräp en tillgång Ditt skräp en tillgång Sorteringsguide Vi vill göra det lätt för dig att sortera ditt avfall. Därför får du här en guide för hur du sorterar ut ditt avfall. Du lägger matavfallet i det bruna kärlet och

Läs mer

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Grönt ljus för gröna påsen Tranås kommun inför nu ett delvis nytt sätt att hantera och insamla matrester. Mat som av någon anledning blir över

Läs mer

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS, BRUNA PÅSEN LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. MATAVFALLET BLIR BIOGAS OCH NÄRING Närmare 40 procent av vårt hushålls avfall

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i flerfamiljshus, Gröna påsen Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir biogas och näring Närmare 40% av det som hamnar i soppåsen

Läs mer

Sorteringsguide. för dig på jobbet

Sorteringsguide. för dig på jobbet Sorteringsguide för dig på jobbet Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans måste vi lära oss

Läs mer

Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen!

Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen! Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen! Dina matrester blir biogas och biogödsel Av alla sopor du slänger är nästan hälften matrester, det kan vara till exempel potatisskal, fiskben eller kaffesump.

Läs mer

Nu kan du sortera dina matrester i gröna påsen. www.stockholm.se/gronapasen

Nu kan du sortera dina matrester i gröna påsen. www.stockholm.se/gronapasen Nu kan du sortera dina matrester i gröna påsen www.stockholm.se/gronapasen Hej igen! Under en nio månaders testperiod kommer du att kunna slänga dina matrester i Gröna påsen som du sen slänger i samma

Läs mer

Bilaga till ansökan om förlängt hämtningsintervall. hämtning av hushållsavfall. Sökande: Adress: Fastighetsbeteckning:

Bilaga till ansökan om förlängt hämtningsintervall. hämtning av hushållsavfall. Sökande: Adress: Fastighetsbeteckning: 1 Bilaga till ansökan om förlängt hämtningsintervall eller befrielse från hämtning av hushållsavfall Sökande: Adress: Fastighetsbeteckning: Antal månader per år som fastigheten nyttjas: Antal personer

Läs mer

Sorteringsguide. för dig som arbetar i Göteborgs Stad

Sorteringsguide. för dig som arbetar i Göteborgs Stad Sorteringsguide för dig som arbetar i Göteborgs Stad Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans

Läs mer

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Fortsätt sortera sopor som tidigare. Lägg bara till en bra rutin Släng soppåsarna i två olika

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen? Hushåll När du sorterar ditt avfall gör du en insats för bättre miljö och mindre resursförbrukning. Här har vi samlat de vanligaste avfallsslagen och beskrivit vad som händer efter

Läs mer

Kretsloppsanpassad avfallshantering. Livsmedelsverksamheter

Kretsloppsanpassad avfallshantering. Livsmedelsverksamheter Kretsloppsanpassad avfallshantering Livsmedelsverksamheter Bakgrund till skriften och allmänna bestämmelser Alla hushåll och verksamheter ska enligt renhållningsordningen sortera ut matavfall och brännbart

Läs mer

Välkommen med ditt avfall

Välkommen med ditt avfall Välkommen med ditt avfall Så här sorterar du Schampoflaskan blir en diskborste, tvättmedelspaketet en skokartong och syltburken byter skepnad till en läskflaska. När du källsorterar ditt avfall sparar

Läs mer

Exempel på avfall: Batterier i olika storlekar.

Exempel på avfall: Batterier i olika storlekar. Batterier Batterier i olika storlekar. Batterier kan innehålla farliga ämnen. Det är därför extra viktigt att de lämnas till återvinning Brännbart Blöja, binda, tampong, dammsugarpåse, kattsand, hundbajspåse,

Läs mer

SORTERINGSGUIDE I TRANEMO KOMMUN

SORTERINGSGUIDE I TRANEMO KOMMUN SORTERINGSGUIDE I TRANEMO KOMMUN Vad är avfall? Allt blir förr eller senare avfall. Lagen beskriver avfall som varje föremål, ämne eller substans som innehavaren gör sig av med eller är skyldig att göra

Läs mer

Det tar 450 år innan en plastflaska som hamnat i naturen har brutits ner. En återvunnen aluminiumburk spar energi som räcker till ett dygn vid datorn.

Det tar 450 år innan en plastflaska som hamnat i naturen har brutits ner. En återvunnen aluminiumburk spar energi som räcker till ett dygn vid datorn. Sorteringsguide MiljönyttaN: Genom att återvinna och på bästa sätt ta hand om vårt avfall kan vi spara naturens resurser. Om hela jordens befolkning skulle konsumera som vi gör i Sverige skulle vi behöva

Läs mer

ÅTERVINNINGSCENTRAL RETUREN

ÅTERVINNINGSCENTRAL RETUREN ÅTERVINNINGSCENTRAL RETUREN Här sorterar du ditt hushållsavfall för återvinning Öppettider: Måndag-Onsdag 08.00-20.00 Torsdag-Lördag 08.00-15.00 Alla helgdagar ( röda dagar ) är återvinningscentralen stängd,

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen?? Här anges de vanligaste avfallsslagen, hur de ska sorteras och vad som händer efter att du har sorterat ut de olika avfallsslagen. Avfall markerat med en röd ruta är farligt avfall.

Läs mer

INLEDNING BRÄNNBART... 4 MATAVFALL... 5 MATOLJA OCH MATFETT... 6 ELEKTRONIK... 7 LJUSKÄLLOR... 8 TIPS... 9 BATTERIER... 10 FARLIGT AVFALL...

INLEDNING BRÄNNBART... 4 MATAVFALL... 5 MATOLJA OCH MATFETT... 6 ELEKTRONIK... 7 LJUSKÄLLOR... 8 TIPS... 9 BATTERIER... 10 FARLIGT AVFALL... SORTERINGSGUIDE 1 INNEHÅLL INLEDNING INLEDNING... 3 BRÄNNBART... 4 MATAVFALL... 5 MATOLJA OCH MATFETT... 6 ELEKTRONIK... 7 LJUSKÄLLOR... 8 TIPS... 9 BATTERIER... 10 FARLIGT AVFALL... 11 METALLFÖRPACKNINGAR...

Läs mer

Så här hanterar vi soporna i Brf Jupiter

Så här hanterar vi soporna i Brf Jupiter Så här hanterar vi soporna i Brf Jupiter Sophantering i brf Jupiter Den 1 mars 2018 stängdes sopnedkasten i trapphusen. Soporna från hushållen slängs efter datumet i de sopbehållare som installerats utanför

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS, GRÖNA PÅSEN Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35% AV ALLA MATRESTER KASTAS I ONÖDAN Det här kan du lägga i påsen för matavfall

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

Sorteringsguide. Information till hushållen om avfallshantering och källsortering

Sorteringsguide. Information till hushållen om avfallshantering och källsortering Sorteringsguide Information till hushållen om avfallshantering och källsortering Det gröna Poseidon Vår målsättning är att göra det så lätt som möjligt för våra hyresgäster att lämna sitt avfall på ett

Läs mer

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. MATAVFALLET BLIR TILL BIOGAS OCH NY NÄRING Närmare 40 procent av vårt hushållsavfall består

Läs mer

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

MATAVFALL. Använd papperspåsen så här: Komposterbart avfall. Läggs i MERABs nedbrytbara papperspåse och sedan i kärlet

MATAVFALL. Använd papperspåsen så här: Komposterbart avfall. Läggs i MERABs nedbrytbara papperspåse och sedan i kärlet DELAT KÄRL Sorteringsanvisningar Miljön En Resurs Att Bevara MATAVFALL Komposterbart avfall Använd papperspåsen så här: Läggs i MERABs nedbrytbara papperspåse och sedan i kärlet Vik ut påsen, platta till

Läs mer

stockholm.se/avfall För boende i flerfamiljshus, Gröna påsen Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

stockholm.se/avfall För boende i flerfamiljshus, Gröna påsen Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. stockholm.se/avfall För boende i flerfamiljshus, Gröna påsen Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40

Läs mer

TROLLHÄTTAN ENERGI. Avfallsguiden

TROLLHÄTTAN ENERGI. Avfallsguiden TROLLHÄTTAN ENERGI Avfallsguiden Här kommer information om hur sopsorteringen fungerar i Trollhättan. Trollhätteborna är bäst i Sverige på att sortera sitt avfall, men vi kan fortfarande bli bättre. Ju

Läs mer

SOPSORTERINGSGUIDE. ELEKTRONIK Elektriska apparater lämnas på återvinningscentralerna. GIPS Gipsskivor lämnar du på återvinningscentralerna.

SOPSORTERINGSGUIDE. ELEKTRONIK Elektriska apparater lämnas på återvinningscentralerna. GIPS Gipsskivor lämnar du på återvinningscentralerna. SOPSORTERINGSGUIDE BATTERIER Batterier lämnas till återvinning vid återvinningscentralerna eller i en batteriholk som finns i vissa affärer. Bilbatterier lämnas på återvinningscentralen. Glöm inte bort

Läs mer

Använd bilderna för prata om hur man sorterar olika slags avfall.

Använd bilderna för prata om hur man sorterar olika slags avfall. Återvinningscentral Använd bilderna för prata om hur man sorterar olika slags avfall. Vi tittar ner i containrar på en återvinningscentral där man lagt avfall av olika slag. På en återvinningscentral tar

Läs mer

Kretsloppsanpassad avfallshantering. Verksamheter Utgiven maj 2016

Kretsloppsanpassad avfallshantering. Verksamheter Utgiven maj 2016 Kretsloppsanpassad avfallshantering Verksamheter Utgiven maj 2016 Bakgrund till skriften och allmänna bestämmelser Alla hushåll och verksamheter ska enligt renhållningsordningen sortera ut matavfall och

Läs mer

KÄLLSORTERAR START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL

KÄLLSORTERAR START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL från APRIL KÄLLSORTERAR Vi även matavfall START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL FÖR EN BÄTTRE MILJÖ Tack vare att du källsorterar kan avfall återvinnas till nya produkter. Därför har återvinningsstationer

Läs mer

Den här broschyren innehåller tips om hur du sorterar ditt avfall på bästa sätt. Har du frågor får du gärna kontakta oss på Borlänge Energi på tel

Den här broschyren innehåller tips om hur du sorterar ditt avfall på bästa sätt. Har du frågor får du gärna kontakta oss på Borlänge Energi på tel Sorteringstips Den här broschyren innehåller tips om hur du sorterar ditt avfall på bästa sätt. Har du frågor får du gärna kontakta oss på Borlänge Energi på tel 0243-730 60. Återvinningstationerna ansvaras

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas Skräp eller en råvara med möjligheter? Det finns två sätt att se på matavfall: som rent skräp eller som en resurs. Partille kommun väljer att se matavfallet som

Läs mer

Sorteringsguide. Varje skrutt räknas. Även din.

Sorteringsguide. Varje skrutt räknas. Även din. Sorteringsguide Varje skrutt räknas. Även din. www.okrab.se Ska vi hjälpas åt? Vi på ÖKRAB vill minska mängden avfall och förbättra miljön. Detta vill vi göra tillsammans med dig. Allt som går att återvinna

Läs mer

VATTEN & AVLOPP. På Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se) finns bra information för dig som har egen brunn.

VATTEN & AVLOPP. På Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se) finns bra information för dig som har egen brunn. VATTEN & AVLOPP Dricksvatten Tillgång till vatten är en förutsättning för att samhället ska fungera. Rent vatten är livsviktigt - som dricksvatten och för att sköta den personliga hygienen och förhindra

Läs mer

Sorteringsanvisningar. - Miljöstation Slottsmöllan

Sorteringsanvisningar. - Miljöstation Slottsmöllan Sorteringsanvisningar - Miljöstation Slottsmöllan Slottsmöllans miljöstation består av 10 fraktioner uppdelade på två miljöstationer. Miljöstationen uppfyller boverkets krav, handikappsanpassad och ISO

Läs mer

Fråga 1. Vad av nedanstående alternativ räknas inte som farligt avfall: 1. Kniv X. Limtub 2. Lågenergilampa

Fråga 1. Vad av nedanstående alternativ räknas inte som farligt avfall: 1. Kniv X. Limtub 2. Lågenergilampa Fråga 1 Vad av nedanstående alternativ räknas inte som farligt avfall: 1. Kniv X. Limtub 2. Lågenergilampa Några av de egenskaper som utmärker farligt avfall är att det kan var giftigt, cancerframkallande,

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i flerfamiljshus Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40% av det som hamnar i soppåsen är

Läs mer

Alla sopor är inte skräp

Alla sopor är inte skräp Alla sopor är inte skräp Alla sopor är inte skräp Returmaterial och restavfall Inom de flesta av LKFs bostadsområden finns källsorteringsutrymmen. Där kan du sortera returpapper, förpackningar av kartong,

Läs mer

Fritidshusägare. Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter

Fritidshusägare. Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter Fritidshusägare Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter Sophämtning Du som har fritidshus kan välja mellan flera olika kärlstorlekar

Läs mer

AVFALL TILL SORTERING

AVFALL TILL SORTERING AVFALL TILL SORTERING Brännbart och obrännbart avfall t ex: Planglas Porslin och dricksglas Gummi Metallskrot Trä Plast (Förpackningar sorteras i särskilda kärl om sådana finns.) Farligt avfall Gips Impregnerat

Läs mer

Nu börjar vi källsortera! Det nya soprummet. Torsdag den 30/ klockan 18:15 är alla välkomna till soprummet.

Nu börjar vi källsortera! Det nya soprummet. Torsdag den 30/ klockan 18:15 är alla välkomna till soprummet. Nu börjar vi källsortera! Torsdag den 30/3 2017 klockan 18:15 är alla välkomna till soprummet. Styrelsen tillsammans med personal från STV Återvinning kommer att finnas på plats för att svara på frågor

Läs mer

SOPSORTERING Malmöhus 25

SOPSORTERING Malmöhus 25 Det är viktigt att ni sorterar matavfall i dessa bruna påsar. Där får endast läggas matavfall och man måste använda dessa bruna påsar. Tomma påsar finns i postrummet i varje hus. När ni skall kasta era

Läs mer

Information om befrielse från hämtning av hushållsavfall. BMB har att bedöma om befrielse kan medges eller ej. Bedömning görs utifrån:

Information om befrielse från hämtning av hushållsavfall. BMB har att bedöma om befrielse kan medges eller ej. Bedömning görs utifrån: Sidan 1 av 8 ANSÖKAN BMB Befrielse från hämtning av hushållsavfall Bergslagens Miljö- och Byggnämnd Hällefors Lindesberg Ljusnarsberg Nora Bergslagens Miljö- och Byggnämnd Information om befrielse från

Läs mer

Låt hushållssopor bli en resurs.

Låt hushållssopor bli en resurs. Låt hushållssopor bli en resurs. Biogas Jord Metaller Plast Glas Papper Matavfall till bruna påsen anläggning BIOGAS- ANLÄGGNING Biogas- JORD Jord 70 kilo matavfall per person och år ger biogas motsvarande

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas 1 Skräp eller en råvara med möjligheter? Det finns två sätt att se på matavfall: som rent skräp eller en råvara med möjligheter. Lerums kommun väljer att satsa

Läs mer

HANDBOK FÖR KÄLLSORTERING

HANDBOK FÖR KÄLLSORTERING HANDBOK FÖR KÄLLSORTERING UTFÄRDARE: Eva Hasselström KONTAKT Kundservice Stena Recycling AB Salsmästaregatan 18-20 422 46 Göteborg Tfn 031 58 44 50 goteborg@stenarecycling.se www.stenarecycling.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Matavfall och brännbart läggs i det delade kärlet. Förpackningar och tidningar lämnas på återvinningsstation/återvinningscentral

Matavfall och brännbart läggs i det delade kärlet. Förpackningar och tidningar lämnas på återvinningsstation/återvinningscentral DELAT KÄRL Sorteringsanvisningar Matavfall och brännbart läggs i det delade kärlet Förpackningar och tidningar lämnas på återvinningsstation/återvinningscentral Miljön En Resurs Att Bevara MATAVFALL Komposterbart

Läs mer

Kontakt: Frågor angående källsortering, var god kontakta respektive miljörepresentant för aktuell inst.

Kontakt: Frågor angående källsortering, var god kontakta respektive miljörepresentant för aktuell inst. Källsorteringsguide Denna guide omfattar de som arbetar i fastighet med adress Medicinaregatan 3 Fastighetsförvaltare: Akademiska hus Kontakt: Frågor angående källsortering, var god kontakta respektive

Läs mer

Dina sopor en resurs i Norra Djurgårdsstaden

Dina sopor en resurs i Norra Djurgårdsstaden Dina sopor en resurs i Norra Djurgårdsstaden The Capital of Scandinavia stockholm.se/norradjurgardsstaden Norra Djurgårdsstaden en miljöstadsdel i världsklass Norra Djurgårdsstaden är en del i Stockholms

Läs mer

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel Småhus Nu kan du gå ner i vikt Stegvist införande av viktbaserad avfallstaxa 2010 2012 mycket du Du betala Vi inför successivt viktbaserad avfallstaxa i Göteborg. Schemat här nedan visar när systemet införs

Läs mer

Källsorteringsinstruktion för brf Gräslöken

Källsorteringsinstruktion för brf Gräslöken Källsorteringsinstruktion för brf Gräslöken Brf Gräslöken har källsorteringssystemet ReturMera som tillhandahålls av Ragn-Sells AB. Har Du frågor rörande avfall eller källsortering är Du välkommen att

Läs mer

FARLIGT AVFALL. Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se

FARLIGT AVFALL. Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se Piteå Renhållning & Vatten 0911 931 00 info@pireva.se Www.pireva.se FARLIGT AVFALL 26 000 ton farligt avfall samlas

Läs mer

SORTERA DINA SOPOR RÄTT

SORTERA DINA SOPOR RÄTT SORTERA DINA SOPOR RÄTT Information och tips för dig som bor i hyresrätt s er t or s Olika sopor SORTERA SÅ HÄR Följ pilen och se vad i dina sopor som ska sorteras ut och var det ska lämnas. Som du snart

Läs mer

SORTERA DINA SOPOR RÄTT

SORTERA DINA SOPOR RÄTT SORTERA DINA SOPOR RÄTT Information och tips för dig som bor i hyresrätt s er t or s Olika sopor SORTERA SÅ HÄR Följ pilen och se vad i dina sopor som ska sorteras ut och var det ska lämnas. Som du snart

Läs mer

SORTERINGSINSTRUKTIONER PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN

SORTERINGSINSTRUKTIONER PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN SORTERINGSINSTRUKTIONER PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN OFTA FELSORTERAT AVFALL Bildäck Stekpannor/Grytor Parasoll Skurskaft Sopborstar Skyfflar Cyklar Barnvagn Brassestolar/Solstolar/Baden-baden Gräsklippare

Läs mer

For information in english please visit our website www.lulebo.se

For information in english please visit our website www.lulebo.se Gör en insats för kommande generationer Det är varken krångligt, tidskrävande eller dyrt att vara miljövän. Att källsortera är en viktig miljöinsats som du enkelt kan göra i din vardag. Här får du en guide

Läs mer

BRF RIKSDALERN Fr om 2015 10 08 gäller nya regler för soprummen för

BRF RIKSDALERN Fr om 2015 10 08 gäller nya regler för soprummen för Sida 1 av 7 BRF RIKSDALERN Fr om 2015 10 08 gäller nya regler för soprummen för 19 A och B samt 23 A och B Bakgrund SRV återvinning AB har tillsammans med kommunen beslutat att avsluta insamlingen av icke

Läs mer

Alvesta renhållning det är vi som tar hand om ditt avfall

Alvesta renhållning det är vi som tar hand om ditt avfall Alvesta renhållning det är vi som tar hand om ditt avfall Ditt matavfall blir drivmedel Nu ska hela Alvesta kommun börja att sortera sitt matavfall. Planerad start blir mellan hösten 2017 och våren 2018.

Läs mer

Sopor och återvinning på Ekehjelmstorget

Sopor och återvinning på Ekehjelmstorget Januari 2019 Sopor och återvinning på Ekehjelmstorget Vad är vad och hur gör man? På gården finns sopsatelliter som är anslutna till en sopsug. Där slänger du restavfall och i tvättstugegången finns möjligheter

Läs mer

Sorteringshandbok för

Sorteringshandbok för Sortera rätt! Grafisk layout: Kent Forsberg, Norrbottens läns landsting Foto framsida: Per Pettersson Årgång: April 2010 Sorteringshandbok för landstingets verksamheter Information om källsortering och

Läs mer

MATAVFALL FOOD WASTE NEJ

MATAVFALL FOOD WASTE NEJ MATAVFALL FOOD WASTE Blommor, blad Bröd Frukt, grönsaker Hushållspapper Kaffesump, kaffefilter Matrester Mindre ben Tesump, tefilter Vita/oblekta servetter Disktrasa w Restavfall Engångsbestick w Restavfall

Läs mer

Sorteringsanvisningar för hushållsavfall

Sorteringsanvisningar för hushållsavfall Sorteringsanvisningar för hushållsavfall Hushållsavfall ska sorteras för att möjliggöra rätt behandling. Följande avfallsslag ska sorteras ur för hämtning vid fastigheten eller nämnas på nedan angivna

Läs mer

RETURPAPPER. Här lämnar du

RETURPAPPER. Här lämnar du RETURPAPPER Allt papper som kan återvinnas, t ex: dags- och veckotidningar reklamblad kontorspapper telefonkataloger övriga kataloger OBS! Ej självhäftande eller inplastat. METALL Tex: konservburkar kaviartuber

Läs mer

Avfallsslag Exempel Hit räknas inte Sorteras var? Ansvar för tömning Restavfall (brännbart, det som blir kvar efter sortering)

Avfallsslag Exempel Hit räknas inte Sorteras var? Ansvar för tömning Restavfall (brännbart, det som blir kvar efter sortering) Källsorteringsguide Denna guide omfattar de som arbetar i fastighet med adress Medicinaregatan 5A Fastighetsförvaltare: Akademiska hus Avfallsslag Exempel Hit räknas inte Sorteras var? Ansvar för tömning

Läs mer

Kontakt: Frågor angående källsortering, var god kontakta respektive miljörepresentant för aktuell inst.

Kontakt: Frågor angående källsortering, var god kontakta respektive miljörepresentant för aktuell inst. Källsorteringsguide Denna guide omfattar de som arbetar i fastighet med adress Medicinaregatan 16 Fastighetsförvaltare: Akademiska hus Kontakt: Frågor angående källsortering, var god kontakta respektive

Läs mer

SORTERINGSGUIDE FÖR DITT AVFALL

SORTERINGSGUIDE FÖR DITT AVFALL SORTERINGSGUIDE FÖR DITT AVFALL BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL 1 2 Med den här sorteringsguiden vill vi göra din sortering smidig. Här FÅR DU REDA PÅ hur du SKA sortera avfallet. Innehållsförteckning ELAVFALL...5

Läs mer

Sorteringsanvisningar för hushållsavfall

Sorteringsanvisningar för hushållsavfall Sorteringsanvisningar för hushållsavfall Hushållsavfall ska sorteras för att möjliggöra rätt behandling. Följande avfallsslag ska sorteras ur för hämtning vid fastigheten eller nämnas på nedan angivna

Läs mer

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön Information till stugområden i Falkenbergs kommun - nu kan vi ta hand om ert matavfall Dina matrester - gott för miljön 1 Matrester blir till biogas Mycket av det avfall som hushållen slänger är matavfall

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I VILLA OCH VILLASAMFÄLLIGHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring

Läs mer

Sorteringsguide A-Ö. Astmainhalator Läkemedel Apotek

Sorteringsguide A-Ö. Astmainhalator Läkemedel Apotek Sorteringsguide A-Ö A B Avfall Sorteras som Lämnas till Aceton Farligt avfall ÅVC eller miljöbox Adventsljusstake Elektronikavfall ÅVC Akrylfärg Farligt avfall ÅVC eller miljöbox Allrengöringsmedel Farligt

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

D Dator elektronikavfall ÅVC Diesel farligt avfall ÅVC Däck (utan fälg) återvinningsbart Inköpsstället

D Dator elektronikavfall ÅVC Diesel farligt avfall ÅVC Däck (utan fälg) återvinningsbart Inköpsstället Sorteringsguide ÅVC = återvinningscentral, finns i Brånan, Side och Ljundalen Återvinningsstation = producenternas insamlingsplatser för förpackningar och tidningar Avfall kategori lämnas till A Aceton

Läs mer

Vad som är farligt avfall är noga bestämt i förordningen för farligt avfall, SFS 2001:1063.

Vad som är farligt avfall är noga bestämt i förordningen för farligt avfall, SFS 2001:1063. F arligt avfall Vad är farligt avfall? Vad som är farligt avfall är noga bestämt i förordningen för farligt avfall, SFS 2001:1063. Farligt avfall bör alltid hanteras med stor noggrannhet och försiktighet

Läs mer

Åter- vinnings- guide

Åter- vinnings- guide Åter- vinnings- guide Det finns många anledningar till att sortera sitt avfall. Huvudargumentet är naturligtvis miljön. Genom återvinning ser vi till att inga farliga ämnen kommer ut i naturen. Dessutom

Läs mer

AVFALLSLISTA för Varbergs Bostad

AVFALLSLISTA för Varbergs Bostad Sidan 1 av 8 AVFALLSLISTA för Varbergs Bostad 1 Sidan 2 av 8 INNEHÅLLSFÖRTECKNING GROVAVFALL FRÅN BYGG, FÖRVALTNING OCH HYRESGÄSTER Träavfall 3 Trädgårdsavfall 3 Tryckimpregnerat virke 3 Fyllnadsmaterial

Läs mer

Sorteringsguide Brf Akvarellens miljörum

Sorteringsguide Brf Akvarellens miljörum Batterier (miljörum A2 + B) Småbatterier, knappcells-batterier (hörapparat, köksvågar mm), mobilbatterier, alkaliska batterier mm Ej bilbatterier, moped & mc-batterier, batterier till elverktyg (dessa

Läs mer

INNEHÅLL INLEDNING...3 BRÄNNBART...4 MATAVFALL...5 MATOLJA OCH MATFETT...6 ELEKTRONIK...7 LJUSKÄLLOR...8 TIPS...9 BATTERIER FARLIGT AVFALL...

INNEHÅLL INLEDNING...3 BRÄNNBART...4 MATAVFALL...5 MATOLJA OCH MATFETT...6 ELEKTRONIK...7 LJUSKÄLLOR...8 TIPS...9 BATTERIER FARLIGT AVFALL... SORTERINGSGUIDE 1 INNEHÅLL INLEDNING...3 BRÄNNBART...4 MATAVFALL...5 MATOLJA OCH MATFETT...6 ELEKTRONIK...7 LJUSKÄLLOR...8 TIPS...9 BATTERIER... 10 FARLIGT AVFALL... 11 METALLFÖRPACKNINGAR... 12 GLASFÖRPACKNINGAR...

Läs mer

Avfallstjänster för företag

Avfallstjänster för företag Avfallstjänster för företag Vår dröm en fossilbränslefri stad Resan mot en fossilbränslefri stad har pågått under många år. Redan 1959 infördes fjärrvärmen och sedan dess har beslut fattats och tjänster

Läs mer

I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar. Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus. orebro.se/avfall

I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar. Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus. orebro.se/avfall I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus orebro.se/avfall Sortering i köket 1. Vik ut påsen, platta till den i botten och placera den i

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35% AV ALLA MATRESTER KASTAS I ONÖDAN Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare

Läs mer