Trädgårdsbranschen Svenska produkter, odlingsföretag och utemiljötjänster

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trädgårdsbranschen Svenska produkter, odlingsföretag och utemiljötjänster"

Transkript

1 Trädgårdsbranschen Svenska produkter, odlingsföretag och utemiljötjänster Trädgårdsbranschens mångfald av produkter och tjänster ger människor nytta och glädje på flera sätt. Frukt, grönsaker och bär är viktiga livsmedel. Träd, buskar, grönytor och blomsterplanteringar förskönar våra livsmiljöer och ger möjlighet till både rofylld njutning och fysisk aktivitet. Grönt skapar syre, träd ger svalka och skydd. Krukväxter, tulpaner och blommor av alla de slag används för att pryda hem och offentliga rum. Parker är viktiga besöksmål för turism och fritidsodling är en av de vanligaste fritidssysselsättningarna. Trädgårdsbranschen ger arbetstillfällen vid skötsel och anläggning av utemiljöer och i yrkesmässig produktion på fält och i växthus. Allt detta kräver kvalificerade kunskaper. Gymnasieutbildning erbjuds vid naturbruksprogrammet och yrkesutbildningar finns för vuxna. Sveriges Lantbruksuniversitet,SLU, ger högskoleutbildning och bedriver forskning inom hortikultur och utemiljö. Tillsammans omfattar hortikulturell primärproduktion och utemiljötjänster: ett värde på ungefär 30 miljarder kr en sysselsättning motsvarande årsverken ännu fler sysselsatta under säsong och i kombination med annat. Drygt svenska yrkesodlare odlar på hektar utomhus och i 270 ha växthus. Över företag, kommuner eller andra organisationer ansvarar för utemiljöer eller utför tjänster i utemiljö. Det finns drygt 2,6 miljoner trädgårdar i Sverige, därav ligger mer än 1,9 miljoner ihop med villor och vid fritidshus, medan över utgörs av kolonilotter.

2 En mångfald av grönsaker, frukt och bär Från år 2000 till 2011 har den svenska konsumtionen av färska grönsaker ökat med drygt 20%, från 48 till 58 kg per person och år. Konsumtionen av färska frukter och bär är mer stabil på drygt 60 kg. De svenska hushållens årliga inköp av frukt, grönsaker och potatis uppgår till drygt 30 miljarder kr. Svenskodlat säljs främst inom landet och under säsong står det svenska för en stor andel. Från svenska fältodlingar kommer potatis, gröna ärter och en mångfald av grönsaker och rotfrukter: från stora arealer av morot, isbergssallat, matlök, olika typer av kål och purjolök till nischgrödor som persilja, dill, sallatslök, pumpa, sparris, stjälkselleri, fänkål, jordärtskocka och pepparrot. Konsumtion och odling av ruccola och andra primörblad ökar. Äpplen dominerar i svensk fruktodling men här odlas också päron, plommon och körsbär. Inom bärodling på fält är jordgubbar vanligast och intresset för hallon ökar. I växthus odlas främst gurka, olika typer av tomater, kryddoch sallatsväxter och även bär. Jämfört med jordbruksgrödor är produkterna mer ömtåliga och värdefulla. Noggrann detaljstyrning och övervakning behövs för att nå rätt kvalitet och tajming av skörd. Bra vatten, special-l maskiner och kylar är en förutsättning. Specialgrödorna kräver ständig utveckling av kompetens och teknik för odling och för hantering efter skörd. Kommersiell odling finns i hela landet men stora odlingar har ofta ett sådant läge att de matchar handelsströmmarna eller ligger nära större konsumtionscentra. Södra Sverige dominerar med Helsingborg som logistikcentrum för stora volymer. En del platser är förknippade med produkter, som äpplen från Österlen, färskpotatis från Bjäre, jordgubbar från Finnerödja och lök från Öland.

3 Blommor, plantor, träd och buskar Det finns ett stort intresse för trädgårdsskötsel och trädgårdsinredning. Blomsterhandeln hade under 2012 en kraftigare tillväxt (+3,6 %) än handeln som helhet (+2,1 %) enligt HUI Research. Hushållen köper blommor, trädgårdsväxter, julgranar, jord, gödning o krukor för ungefär 11 miljarder kr årligen. Därtill kommer växtinköp till exempelvis offentliga planteringar men här saknas statistik. I växthus odlar yrkeskåren fram ett rikt sortiment av krukväxter, utplanteringsväxter och lökblommor. Intresset för lökblommor ökar; över 150 miljoner tulpaner skördas mellan jul och påsk i tillsammans ca 100 företag. På våren planteras penséer och utplanteringsväxter vid bostäder, på kyrkogårdar och i offentliga miljöer och svensk yrkesodling är betydande. Pelargon, amplar, julstjärna, primula, hyacint och amaryllis säljs också under säsong, medan krukväxter som begonia och kalanchoe säljs året runt. Plantskolorna odlar på fält och i containergård. Viktiga växtgrupper är lövfällande träd och buskar, prydnadsbuskar, perenner, fruktträd, häck- och landskapsväxter, barrväxter och rosor. Sortiment finns för olika klimatzoner och olika miljöer, som vägrenar, gator och torg, parker och hemträdgårdar. Världshandeln med prydnadsväxter är stor. Till Sverige importeras exempelvis snittblommor, orkidéer och gröna växter. Att växtanvändare når ett lyckat resultat är viktigt för alla slags växter och kunder. Både hantering och odling av växter ställer krav på specialkunskaper, avancerad teknik, noggrann styrning och skötsel samt varsam hantering.

4 Utemiljö I trädgårdsbranschen ingår utemiljö med exempelvis parker, bostadsgårdar, kyrkogårdar, trädgårdar, golfbanor, dagistomter, sjukhusområden, gröna gatuoch vägområden etc. För att anlägga och hålla miljöerna i gott skick utförs professionellt arbete inom planering, projektering och skötsel, där skötsel utgör den största delen. Utemiljöbranschen är expansiv. En förklaring är ett växande trädgårdsintresse, en annan att branschen utför uppgifter som är viktiga för att samhället ska uppnå en ekonomiskt och socialt hållbar utveckling och kunna möta hot från klimatförändringar. Drygt företag, kommuner eller andra organisationer ansvarar för utemiljöer eller utför tjänster inom utemiljö. Ett värde av branschens verksamhet kan uppskattas till minst 22 miljarder kr. Utöver detta anlitar många privatpersoner branschens företag för projektering, anläggning eller skötsel av egen privat trädgård. Utemiljöbranschen levererar många nyttigheter som behövs för människans behov av skönhet och upplevelser, rekreation, återhämtning, hälsa och utomhusaktiviteter. Branschen medverkar också till lösningar av viktiga funktioner i tätorter såsom dagvattenhantering och förbättring av stadsklimat med temperaturutjämning och rening av luft.

5 Värdekedjor för trädgårdsprodukter och tjänster Exempel på värdekedjor för frukt och grönsaker De stora volymerna av frukt och grönsaker, såväl svenskt som import, köper hushållen i vanliga dagligvarubutiker. Handel sker också på torg eller direkt hos odlare. Tulpaner, krukväxter och utplanteringsväxter kan också köpas på nämnda försäljningsställen. Garden centers, byggvaruhus och liknande säljer också träd, buskar, perenner, utplanteringsväxter, krukväxter, jord och många andra produkter för trädgård och hem. I blomsterbutiker arrangeras och säljs snittblommor, krukväxter och presentartiklar. Känsliga växter och färska livsmedel med begränsad hållbarhet ställer stora krav på distributionen. Olika aktörer är involverade (se figur) och medverkar till att värdet ökar från odlare till konsument. Värdet av svensk produktion i odlingsledet beräknas årligen av Jordbruksverket men det finns inte uppgifter för att täcka in hela värdekedjan från odling till konsument. Årlig statistik tas fram över hushållens inköp av frukt, grönsaker och växter. Till hushållens inköp ska också läggas en stor konsumtion i restaurang och storhushåll, men här saknas uppgifter om trädgårdsprodukternas del. För växter utgör utemiljöbranschen en viktig kundgrupp utöver hushållen. Värdet mäts här som anläggnings- och skötselkostnader varav en stor del utgörs av arbete. Utemiljötjänster skapar i offentliga planteringar en kollektiv nytta och glädje för många. Hela detta värde kan inte mätas med marknadsmässiga termer.

6 Sysselsättning i trädgårdsbranschen Sammantaget skapas sysselsättning motsvarande runt årsverken i branschens odlingsföretag. Antalet verksamma personer är betydligt fler. Utöver odling finns företag som distribuerar och säljer produkter. Andra företag och organisationer levererar insatsvaror, utrustning och olika tjänster, som exempelvis analyser och rådgivning till branschens företag. Familjeföretag är grunden i kommersiell odling. De stora volymerna kommer från specialiserade och lite större företag, samtidigt som det finns ett flertal små företag och blandade verksamheter. Växande företagsstorlek innebär att behovet av intresserade och kunniga personer ökar. Växtjord och torvprodukter används både i yrkesodling, utemiljöer och i hemträdgårdar. Svenska jord- och torvbranschen sysselsätter ungefär 1000 personer. Inom partihandel av frukt och grönsaker eller blommor och växter finns ungefär företag. Det finns också ungefär 200 livsmedelsindustrier med inriktning på frukt, bär eller grönsaker. Utemiljöbranschen sysselsätter motsvarande årsverken. Tyngdpunkten ligger på skötsel med årsverken. Antalet engagerade personer är betydligt större eftersom uppdragen ofta är integrerade i andra typer av skötselarbete av fastigheter, vägar etc. Typiskt för branschen är att den består av ett mycket stort antal aktörer. Exempelvis kommuner har stor verksamhet, men uppdelad på många olika ansvariga inom samma huvudorganisation och kan också ha uppdrag utlagda på entreprenad. Här finns även många små aktörer som har trädgårdsuppdragen som en mindre del av sin huvudverksamhet. Arbetsuppgifterna i trädgårdsbranschens olika verksamheter är varierande, men en gemensam nämnare är att levande växter och produkter ska hanteras på ett professionellt sätt. I kontakter som berör konsumenter eller andra användare är viktigt att också kunna förmedla kunskaper så att växtresultatet blir bra.

7 Utbildning och kompetens Växternas unika och flerfaldiga roll på vårt jordklot är fascinerande och viktig. Att lyckas med växter skänker tillfredsställelse antingen det sker i privatodling, vid skötseltjänster eller i produktion. Intresserade och kompetenta personer behövs till branschens företag och organisationer, underleverantörer, distributörer, handlare, rådgivare m.fl. Utbildning och kompetens är viktiga frågor. Branschen verkar för att öka antalet platser och för att det ska finnas smidiga former för utbildning av arbetsledare. Vid arbete i park eller trädgård kan gymnasieskolans naturbruksprogram vara en passande utbildningsbakgrund. Yrkeshögskolan har kvalificerade yrkesutbildningar på eftergymnasal nivå, vilka utformas och anpassas löpande i takt med arbetslivets behov. Yrkesvux är en tidsbegränsad, nationell satsning på yrkesinriktad vuxenutbildning och en viktig rekryteringsbas för trädgårdsbranschen. På Alnarp erbjuder Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, ett flertal unika utbildningar inom hortikultur och utemiljö. De utbildningar som har fokus på hortikultur eller trädgårdsproduktion är främst hortonom- och trädgårdsingenjörsprogrammen. Utbildning finns även inom design. På landskapssidan utbildas landskapsingenjörer och landskapsarkitekter för de senare erbjuds också utbildning på Ultuna. SLU bedriver forskning inom hortikultur och utemiljö. Universitetet har en sektorsroll och utvecklar kunskaperna om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara utnyttjande av dessa.

8 Trender kring trädgård Olika trender kan skapa nya affärsmöjligheter och nya sorters jobb i trädgårdsbranschen inte minst inom kunskapstjänster. Några exempel: Allt fler köper tid och bekvämlighet genom exempelvis ätfärdiga sallader. Med nya produkter behöver teknik utvecklas liksom kunskap om odling, process, förpackningar och distribution Stadsodling skapar odlingsgemenskap och möjligheter att starta företag. För nybörjare och för odling i nya miljöer behövs kunskap om odling, växtbetingelser och projektledning. Trädgårdsskötsel och inredning är ett stort intresse. Även den som har tidsbrist vill ha en fin trädgård och att ta professionell hjälp med skötsel av sin villaträdgård är en möjlighet. En önskan att en trädgård ska vara klar från början ställer nya krav på sortiment och växtstorlekar. Servicetjänster kan vara värdefullt både inom design, växt- och materialval, inköp och anläggning. Konsumenter vill veta mer om matens ursprung. Detta är en möjlighet för svenska produkter och för gårdsbutiker, matkassar och liknande. Information om odling behöver alltid vara korrekt och lätt att förstå. Erkända kockar hittar egna nischer med odling nästan vid bordet eller ogräs på menyn. Hur odlar man fram på bästa sätt? Trädgårdsoch matlagningsprogram i TV inspirerar. Alnarp Gunnel Larsson, Grön Kompetens AB och Lena Ekelund, Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi, SLU Alnarp. Foto och layout: Jan Larsson. Texten baseras på Branschbeskrivning Trädgård (Ekelund m.fl., 2012) De organisationer som bidragit till branschutredningen är Gröna Näringens Riksorganisation GRO, Skogsoch Lantarbetsgivareförbundet SLA, Svenska kommunalarbetarförbundet, Svenska kyrkans arbetsgivareorganisation, Trädgårdsanläggarna i Sverige STAF, Lantbrukarnas Riksförbund LRF, Fritidsodlarna riksorganisation FOR, Jordbruksverket, Skolverket, Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, SLU projekt Tillväxt Trädgård med samtliga intressenter samt samverkansorganisationen vid SLU, Partnerskap Alnarp. Referenser Ekelund, L. m.fl. (2012) Branschbeskrivning Trädgård, område hortikultur, utemiljö och fritidsodling. Sveriges Lantbruksuniversitet, Alnarp, Jordbruksverket (2013) Marknadsöversikt Prydnadsväxter. Jönköping Jordbruksverket (2013) Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll. Jönköping Österberg, H. (2013) Stark tillväxt för trädgårdsvaror. Svenska Dagbladet måndag 20 maj

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om atiisk undersökning av näringsidkares

Läs mer

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling 97 Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk odling av trädgårdsväxter redovisas

Läs mer

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Frilandsarealer och växthusytor vid lantbruksregistreringen. Trädgårdsräkningar och - inventeringar

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Frilandsarealer och växthusytor vid lantbruksregistreringen. Trädgårdsräkningar och - inventeringar 69 Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Ekologisk odling av trädgårdsväxter redovisas i kapitel 11 Sammanfattning

Läs mer

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling. Frilandsarealer och växthusytor vid lantbruksregistreringen

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling. Frilandsarealer och växthusytor vid lantbruksregistreringen 75 Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Ekologisk odling av trädgårdsväxter redovisas i kapitel 11 Sammanfattning

Läs mer

5 Trädgårdsodling 79 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsvä

5 Trädgårdsodling 79 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsvä 79 Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Ekologisk odling av trädgårdsväxter redovisas i kapitel 11 Sammanfattning

Läs mer

Trädgårdsundersökningen Referensår 2013

Trädgårdsundersökningen Referensår 2013 Statistikenheten 2013-04-22 1(7) Trädgårdsundersökningen Referensår 2013 Innehållsförteckning A Administrativa och legala uppgifter 2 A.1 Ämnesområde... 2 A.2 Statistikområde... 2 A.3 SOS-klassificering...

Läs mer

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling 5 Trädgårdsodling 101 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk

Läs mer

Trädgårdsproduktion 2017

Trädgårdsproduktion 2017 Trädgårdsproduktion 2017 Statiikenheten 020-26 10 86 atiik@jordbruksverket.se Den här undersökningen måe du enligt lag 1 svara på om du som näringsidkare odlade trädgårdsväxter på en frilandsareal om min

Läs mer

Trädgårdsundersökningen Referensår 2010 JO 0203

Trädgårdsundersökningen Referensår 2010 JO 0203 Statistikenheten 20110615 1(7) Trädgårdsundersökningen Referensår 2010 JO 0203 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

Trädgårdsundersökningen Referensår 2015

Trädgårdsundersökningen Referensår 2015 Statistikenheten 2016-08-25 1(7) Trädgårdsundersökningen Referensår 2015 Innehållsförteckning A Administrativa och legala uppgifter 2 A.1 Ämnesområde... 2 A.2 Statistikområde... 2 A.3 SOS-klassificering...

Läs mer

5 Trädgårdsodling 87 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsvä

5 Trädgårdsodling 87 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsvä 87 Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk odling av trädgårdsväxter redovisas

Läs mer

Trädgårdsundersökningen Referensår 2011 JO 0203

Trädgårdsundersökningen Referensår 2011 JO 0203 Statistikenheten 2012-08-31 1(7) Trädgårdsundersökningen Referensår 2011 JO 0203 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

Oförändrade frilandsarealer med trädgårdsodling. Användningen av eldningsolja fortsätter minska

Oförändrade frilandsarealer med trädgårdsodling. Användningen av eldningsolja fortsätter minska JO 33 SM 0601 Trädgårdsproduktion 2005 The 2005 Horticultural Census I korta drag Oförändrade frilandsarealer med trädgårdsodling Den totala frilandsarealen har sedan 1981 varit i stort sett oförändrad

Läs mer

Trädgårdsundersökningen Referensår 2014

Trädgårdsundersökningen Referensår 2014 Statistikenheten 2015-09-08 1(7) Trädgårdsundersökningen Referensår 2014 Innehållsförteckning A Administrativa och legala uppgifter 2 A.1 Ämnesområde... 2 A.2 Statistikområde... 2 A.3 SOS-klassificering...

Läs mer

5 Trädgårdsodling Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling Trädgårdsodling 5 Trädgårdsodling 7 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk

Läs mer

Statistikenheten Trädgårdsundersökningen 2001 TRÄDGÅRDS- UNDERSÖKNINGEN 2001 ÅRS PRODUKTION :40 Reviderad version

Statistikenheten Trädgårdsundersökningen 2001 TRÄDGÅRDS- UNDERSÖKNINGEN 2001 ÅRS PRODUKTION :40 Reviderad version TRÄDGÅRDS- UNDERSÖKNINGEN ÅRS PRODUKTION 2002-12-05 14:40 Reviderad version Statens Jordbruksverk Statistikenheten Anders Grönvall, 036-15 56 97 anders.gronvall@sjv.se PM TRÄDGÅRDSUNDERSÖKNINGEN 1 INLEDNING

Läs mer

Trädgårdsproduktion 2014

Trädgårdsproduktion 2014 Trädgårdsproduktion 2014 Statiikenheten 020-26 10 86 atiik@jordbruksverket.se Det här är en undersökning som du (enligt lag) måe svara på om du yrkesmässigt odlat trädgårdsväxter på min 2500 kvadratmeter

Läs mer

Trädgårdssektorn 2008 JO 0202

Trädgårdssektorn 2008 JO 0202 Statistikenheten 2009-10-30 1(7) Trädgårdssektorn 2008 JO 0202 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

5 Trädgårdsodling 71. 5 Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling 71. 5 Trädgårdsodling 5 Trädgårdsodling 71 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk

Läs mer

Medelarealen fortsätter att öka

Medelarealen fortsätter att öka JO 33 SM 1201, korrigerad version 2012-09-03 Trädgårdsproduktion 2011 The 2011 Horticultural census I korta drag Uppgifterna om energianvändning i växthus, posten; bark, flis och spån har korrigerats,

Läs mer

Konkurrenskraftsutredningen om prydnadsväxter

Konkurrenskraftsutredningen om prydnadsväxter Hur stärker vi konkurrenskraften hos svenska tomater och krukväxter? Lena Ekelund och Fredrik Fernqvist Trädgårdskonferensen, Alnarp 2015-01-27 Konkurrenskraftsutredningen om prydnadsväxter»sedan 1995

Läs mer

Produktionsvärdet ökade mellan 2008 och Carin Stenberg,

Produktionsvärdet ökade mellan 2008 och Carin Stenberg, JO 28 SM 1002 Trädgårdsundersökningen 2009 Kvantiteter och värde avseende 2009 års produktion Horticulture survey 2009 I korta drag ionsvärdet ökade mellan 2008 och 2009 ionsvärdet för svensk trädgårdsodling

Läs mer

Trädgårdssektorn 2011 JO0102

Trädgårdssektorn 2011 JO0102 Statistikenheten 20120704 1(7) Trädgårdssektorn 2011 JO0102 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Produktionsvärdet ökade med 15 % Produktionsvärdet på friland. Produktionsvärdet i växthus

Produktionsvärdet ökade med 15 % Produktionsvärdet på friland. Produktionsvärdet i växthus JO 28 SM 1201 Trädgårdsundersökningen 2011 Kvantiteter och värden avseende 2011 års produktion Horticultural survey 2011 I korta drag Produktionsvärdet ökade med 15 % Produktionsvärdet för svensk trädgårdsodling

Läs mer

Stor strukturomvandling i trädgårdsnäringen sedan 1970

Stor strukturomvandling i trädgårdsnäringen sedan 1970 I korta drag om trädgårdsodling 197-28 1 Stor strukturomvandling i trädgårdsnäringen sedan 197 År 197 var antalet företag som bedrev yrkesmässig trädgårdsodling 9 73 stycken. År 1981 införde man en gräns

Läs mer

Branschbeskrivning Trädgård

Branschbeskrivning Trädgård kunskap för en hållbar utveckling Branschbeskrivning Trädgård område hortikultur, utemiljö och fritidsodling Sveriges lantbruksuniversitet, Alnarp LTV-fakulteten Enheten för samverkan och utveckling, 2017

Läs mer

Verksamhetsplan för 2017

Verksamhetsplan för 2017 Verksamhetsplan för 2017 1 Detta är Fritidsodlingens Riksorganisation FOR är en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för ideella organisationer med huvudsaklig inriktning mot fritidsodling. Organisationen

Läs mer

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET Statistikrapport 2006:4 Trädgårdsundersökningen er och värde avseende års produktion Horticultural survey Sammanfattning ionsvärdet i den svenska trädgårdsodlingen ökade

Läs mer

Oförändrade frilandsarealer för odling av köksväxter. Även arealer under växthus oförändrade. Mindre användning av eldningsolja

Oförändrade frilandsarealer för odling av köksväxter. Även arealer under växthus oförändrade. Mindre användning av eldningsolja JO 33 SM 0301, korrigerad version 2003-10-15 Trädgårdsinventeringen 2003 Uppgifter avseende 2002 The 2003 Horticultural Census, concerning 2002 I korta drag Oförändrade frilandsarealer för odling av köksväxter

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Detta är Fritidsodlingens Riksorganisation FOR är en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för ideella organisationer med huvudsaklig inriktning mot fritidsodling.

Läs mer

Trädgårdsproduktionens värde nu över 5,3 miljarder kronor. Värdet ökade för samtliga produktkategorier

Trädgårdsproduktionens värde nu över 5,3 miljarder kronor. Värdet ökade för samtliga produktkategorier JO 28 SM 1801 Trädgårdsundersökningen 2017 Kvantiteter och värden avseende 2017 års produktion Horticultural survey 2017 I korta drag Trädgårdsproduktionens värde nu över 5,3 miljarder kronor Den svenska

Läs mer

Trädgårdsproduktionens värde ökade

Trädgårdsproduktionens värde ökade JO 28 SM 1501 Trädgårdsundersökningen 2014 Kvantiteter och värden avseende 2014 års produktion Horticultural survey 2014 I korta drag Trädgårdsproduktionens värde ökade Det totala värdet av den svenska

Läs mer

Liten värdeminskning i trädgårdsodlingen

Liten värdeminskning i trädgårdsodlingen JO 28 SM 1401, korrigerad version 2014-08-27 Trädgårdsundersökningen 2013 Kvantiteter och värden avseende 2013 års produktion Horticultural survey 2013 I korta drag Värdet av kryddväxter och kruksallat

Läs mer

Handlingsplan. Tillväxt Trädgård Väst

Handlingsplan. Tillväxt Trädgård Väst Handlingsplan Tillväxt Trädgård Väst Förord Denna handlingsplan har växt fram i en process med bl.a. flera workshops inom Gröna möten och Agroväst under perioden november 2015 till september 2017. Handlingsplanen

Läs mer

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET Statistikrapport 2005:7 Trädgårdsundersökningen er och värde avseende års produktion Horticultural survey Sammanfattning Något minskat produktionsvärde i den svenska trädgårdsodlingen

Läs mer

SLU Alnarp Håstadiusseminariet 2015 10 14

SLU Alnarp Håstadiusseminariet 2015 10 14 Partnerskap Alnarp en brygga mellan forskning/utveckling och verkligheten SLU Alnarp Håstadiusseminariet 2015 10 14 SLU - nationellt universitet i intressanta regioner SLU utvecklar kunskapen om de biologiska

Läs mer

Trädgårdsproduktionens värde nära 5 miljarder kr

Trädgårdsproduktionens värde nära 5 miljarder kr JO 28 SM 1701 Trädgårdsundersökningen 2016 Kvantiteter och värden avseende 2016 års produktion Horticultural survey 2016 I korta drag Trädgårdsproduktionens värde nära 5 miljarder kr Den svenska trädgårdsproduktionens

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 7 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

Trädgårdsproduktionens värde ökade kraftigt. Rekordhöga värden för flera produktkategorier

Trädgårdsproduktionens värde ökade kraftigt. Rekordhöga värden för flera produktkategorier JO 28 SM 1901 Trädgårdsundersökningen 2018 Kvantiteter och värden avseende 2018 års produktion Horticultural survey 2018 I korta drag Trädgårdsproduktionens värde ökade kraftigt Trots 2018 års torka ökade

Läs mer

Biologiskt kulturarv på kykogården

Biologiskt kulturarv på kykogården Biologiskt kulturarv på kykogården Vad kan POM, programmet för odlad mångfald bidra med? Eva Jansson Visby 20120904 Ett nationellt program för att långsiktigt bevara och hållbart nyttja kulturväxterna

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret PRESENTATION AV RÅDGIVARE Odlingsrådgivning. för komplementodling för kommunala verksamheter

Samhällsbyggnadskontoret PRESENTATION AV RÅDGIVARE Odlingsrådgivning. för komplementodling för kommunala verksamheter Samhällsbyggnadskontoret PRESENTATION AV RÅDGIVARE 2018-06-21 Odlingsrådgivning för komplementodling för kommunala verksamheter Varför anlita en odlingsrådgivare? Jobbar du inom äldrevård, på ett omsorgsboende,

Läs mer

Små förändringar i trädgårdsproduktionens värde

Små förändringar i trädgårdsproduktionens värde JO 28 SM 1601 Trädgårdsundersökningen 2015 Kvantiteter och värden avseende 2015 års produktion Horticultural survey 2015 I korta drag Små förändringar i trädgårdsproduktionens värde Den svenska trädgårdsproduktionens

Läs mer

Ändrad tyngdpunkt i värdefördelningen

Ändrad tyngdpunkt i värdefördelningen JO 28 SM 1301 Trädgårdsundersökningen 2012 Kvantiteter och värden avseende 2012 års produktion Horticultural survey 2012 I korta drag Ändrad tyngdpunkt i värdefördelningen Det totala produktionsvärdet

Läs mer

Ekologisk och SMART mat. Hushållningssällskapet Väst Mats Alfredson, Anna Jiremark

Ekologisk och SMART mat. Hushållningssällskapet Väst Mats Alfredson, Anna Jiremark Ekologisk och SMART mat Hushållningssällskapet Väst Mats Alfredson, Anna Jiremark Regeringens aktionsplan 25 procent ekologiska livsmedel i offentlig sektor till år 2010 Miljömålsarbete 16 Nationella miljömål

Läs mer

Framtida utmaningar och behov för de gröna näringarna

Framtida utmaningar och behov för de gröna näringarna Framtida utmaningar och behov för de gröna näringarna Omvärld och Marknad Alnarp 160127 Bengt Persson I och med industrialiseringen gick jordbruket från vad naturen kan ge till vad naturen kan producera

Läs mer

Fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap

Fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap Fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap UTVÄRDERING AV TRÄDGÅRDSINGENJÖRSPROGRAMMET Antagen till programmet vt 2005 eller vt 2006 Du som står i begrepp att ta ut din examen

Läs mer

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET Statistikrapport 2013:08 Fritidsodling i Sverige en översikt Leisure Gardening in Sweden an Overview Sammanfattning Över hälften av Sveriges hushåll odlar ätbara växter Drygt

Läs mer

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling 165 I kapitel 11 redovisas uppgifter från KRAV om ekologisk odling inom jordbruk och trädgård samt ekologisk djurhållning. Statistik rörande miljöstöd för ekologisk odling redovisas i kapitel 9. Sammanfattning

Läs mer

Israelsson/Kål och krasse En av förra årets höjdare. Lena Israelsson visar hur man snyggt och skojigt blandar grönsaker med prydnadsväxter.

Israelsson/Kål och krasse En av förra årets höjdare. Lena Israelsson visar hur man snyggt och skojigt blandar grönsaker med prydnadsväxter. Israelsson/Kål och krasse En av förra årets höjdare. Lena Israelsson visar hur man snyggt och skojigt blandar grönsaker med prydnadsväxter. Israelsson/Handbok för köksträdgården Detta är troligen den mest

Läs mer

Kris i trädgårdsbranschen

Kris i trädgårdsbranschen Kris i trädgårdsbranschen Inledning Svenska kyrkan är en av de största arbetsgivarna i landet för trädgårdsarbetare. Dessutom är vi en stor köpare av olika typer av varor och tjänster inom trädgårdssektorn.

Läs mer

Hög produktion i den svenska trädgårdsodlingen

Hög produktion i den svenska trädgårdsodlingen JO 33 SM 1501 Trädgårdsproduktion 2014 The 2014 Horticultural Census I korta drag Hög produktion i den svenska trädgårdsodlingen Totalt sett bedrev 2 066 svenska yrkesmässig odling av trädgårdsväxter år

Läs mer

Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza. Jordlära i skolan

Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza. Jordlära i skolan Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza Jordlära i skolan Hållbar tjänst med fokus på stadsodling Främst för barn mellan 6 och 9 år Koncept där barn lär sig odla, mer om miljön och klimatpåverkan Närodlat, ekologiskt

Läs mer

Vilka stöd finns att söka?

Vilka stöd finns att söka? För en levande, smart och hållbar landsbygd Vill du starta eller investera i ett företag på landsbygden? Vill du tillsammans med andra utveckla bygden där du bor? Då kan du söka företagsstöd och projektstöd

Läs mer

Vad betyder SLU Alnarp för utvecklingen av skånskt lantbruk på års sikt? Lisa Germundsson

Vad betyder SLU Alnarp för utvecklingen av skånskt lantbruk på års sikt? Lisa Germundsson Välkomna till Framtidsseminarium skånskt jordbruk 2035 13.00 Välkomna! Bengt Holgersson, ordförande i Hushållningssällskapet Malmöhus 13.05 Innovation och tradition: Var står vi? Vart går vi? Universitetslektor

Läs mer

MATENS KLIMATPÅVERKAN

MATENS KLIMATPÅVERKAN MATENS KLIMATPÅVERKAN - VILKEN FÖRBÄTTRINGSPOTENTIAL FINNS? Britta Florén VGR miljönämnd 1 mars 2018, Mariestad Research Institutes of Sweden BIOVETENSKAP OCH MATERIAL JORDBRUK OCH LIVSMEDEL Vad är stort

Läs mer

Morotsproduktionen i Sverige

Morotsproduktionen i Sverige På tal om jordbruk och fiske fördjupning om aktuella frågor 2017-01-13 Morotsproduktionen i Sverige Den svenska produktionen av morötter ökar liksom konsumtionen per capita. Priserna på svenska morötter

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 6 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

Christl Kampa-Ohlsson

Christl Kampa-Ohlsson Christl Kampa-Ohlsson Mat som förbättrar världen om sambandet mellan mat miljö - hälsa !!????!! Hushållens utsläpp av växthusgaser 27 % Mat 25 % Rekreation och fritid 16 % Transporter 16 % Bostad 6 % Kläder

Läs mer

Vår roll inom växtodlingsförsök. Växjö möte

Vår roll inom växtodlingsförsök. Växjö möte Vår roll inom växtodlingsförsök och forskning Växjö möte 181204 christian.nyren@lantbruksforskning.se Finansiering av FoU via stiftelsen Privat sektor Offentlig sektor Näringsorganisationer Branschorganisationer

Läs mer

Förändrade behov och beteende från konsumenter ställer nya krav på framtidens mat

Förändrade behov och beteende från konsumenter ställer nya krav på framtidens mat Klimatsmart kretsloppsbaserad produktion av fisk och grönsaker 2015-01-27 Henrik Nyberg Int NN 2014-02-10 1 Förändrade behov och beteende från konsumenter ställer nya krav på framtidens mat Nuläge: Import

Läs mer

januari Borja Ata - Sluta ata pumpa, purjolök, salladskål, savoykål mandag tisdag onsdag torsdag fredag lordag sondag nyårsafton tjugondedag jul

januari Borja Ata - Sluta ata pumpa, purjolök, salladskål, savoykål mandag tisdag onsdag torsdag fredag lordag sondag nyårsafton tjugondedag jul januari brysselkål, endive, grönkål, jordärtskocka, kålrot, gul lök, röd lök, morot, palsternacka, paprika, potatis, rotselleri, rättika, rödbeta, rödkål, svartrot, vitkål - pumpa, purjolök, salladskål,

Läs mer

Möjligheter på marknaden. Trädgårdskonferens DISPOSITION. Branschen. Grönsakskluster

Möjligheter på marknaden. Trädgårdskonferens DISPOSITION. Branschen. Grönsakskluster Möjligheter på marknaden DISPOSITION - Trädgårdskonferens 2010-01-20 Lena Ekelund Vad är branschen? Vem är Marknaden? Ekonomi och handel Växtmarknaden Dagligvarumarknaden Konsumenttrender Inköp av frukt

Läs mer

I korta drag Ny version med uppdaterade uppgifter om aubergine- och gurkodling i växthus.

I korta drag Ny version med uppdaterade uppgifter om aubergine- och gurkodling i växthus. JO 33 SM 1801, korrigerad version 2018-06-20 Trädgårdsproduktion 2017 The 2017 Horticultural Census I korta drag Ny version med uppdaterade uppgifter om aubergine- och gurkodling i växthus. et minskade

Läs mer

Att få. blommor och bin. att trivas

Att få. blommor och bin. att trivas Att få blommor och bin att trivas Finns det bin ökar äppelskörden. Samarbeta med våra vänner bina Bin och andra insekter gör stor nytta när de flyger från blomma till blomma och hjälper till med pollinering.

Läs mer

Gröna skolgårdar, rapport 2013

Gröna skolgårdar, rapport 2013 Gröna skolgårdar, rapport 2013 Sinnenas trädgård, Förskolan Blomman Förskolan Blomman ligger i Nilstorp i Lund och består av två avdelningar. Det är en ganska liten men personlig förskola som har ett nära

Läs mer

Skånsk trädgårdsstrategi. utveckling av den skånska trädgårdsbranschen 2015 2020

Skånsk trädgårdsstrategi. utveckling av den skånska trädgårdsbranschen 2015 2020 Skånsk trädgårdsstrategi utveckling av den skånska trädgårdsbranschen 2015 2020 1 2 Skåne ett trädgårdsland Den skånska trädgårdskulturen är väl rotad, såväl i den skånska folksjälen som i Skånes bördiga

Läs mer

Finliret lämnar vi till dig

Finliret lämnar vi till dig Finliret lämnar vi till dig Det finns roligare saker att ägna sig åt i köket än att tvätta, skala, skiva, tärna, strimla och hacka. Därför har vi tagit fram ett brett sortiment av perfekt skurna, färska

Läs mer

Matkasse -Ditt matval. mat på hållbar väg

Matkasse -Ditt matval. mat på hållbar väg Matkasse -Ditt matval Mål: Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling. mat på hållbar väg Syfte

Läs mer

VÄXTTRENDER 2015 Växttrender 2015

VÄXTTRENDER 2015 Växttrender 2015 VÄXTTRENDER 2015 Innehåll VÄXTTRENDER 2015 TRENDSTUDIEN Skapa ett levande hem både inne och ute Unga män med gröna fingrar Ökat intresse för nordiska superbär KONSUMENTSTUDIEN inomhus Odlingstrender 2015

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR IFYLLNING AV. ANSÖKNINGSBLANKETTEN (Evira 55_01.06 1.5.2006) till växtskyddsregistret, plantmaterialregistret. och/eller registret för

ANVISNINGAR FÖR IFYLLNING AV. ANSÖKNINGSBLANKETTEN (Evira 55_01.06 1.5.2006) till växtskyddsregistret, plantmaterialregistret. och/eller registret för Anvisningar för ifyllning av registreringsansökan Datum 15.5.2006 Dnr 665/505/2006 ANVISNINGAR FÖR IFYLLNING AV ANSÖKNINGSBLANKETTEN (Evira 55_01.06 1.5.2006) till växtskyddsregistret, plantmaterialregistret

Läs mer

Sortimentslista 2017 DLF 3

Sortimentslista 2017 DLF 3 EKOLOGISKA PRODUKTER EKO Bär & Frukter 33627 D33627 Ananas tärningar EKO 2x2,5 33625 D33625 Blåbär KRAV 2x2,5 140425 140425-KM Blåbär KRAV 16x0,25 790425 790425-KM Granatäpple kärnor KRAV 16x0,25 33613

Läs mer

Månadens råvaror januari

Månadens råvaror januari Månadens råvaror januari GRÖNT Salladskål Endivesallad Krasse och andra skott som solros Persilja Pumpa Potatis, olika sorter Lök, olika sorter Purjolök Vitlök Kålrot Majrova Palsternacka Persiljerot Rotselleri

Läs mer

Mat till miljarder. - därför kan du vara stolt över att vara lantbrukare i Sverige

Mat till miljarder. - därför kan du vara stolt över att vara lantbrukare i Sverige Mat till miljarder - därför kan du vara stolt över att vara lantbrukare i Sverige VÄXANDE BEFOLKNING 7,3 miljarder människor ÄNDRADE KONSUMTIONSMÖNSTER 9.6 miljarder 2050 KLIMATFÖRÄNDRINGAR Ökad efterfrågan

Läs mer

- Precis, det är det jag tänker! Att man har lite sallad, morötter, och bara kunna gå ut och plocka. - Som det är nu så har jag krukor...

- Precis, det är det jag tänker! Att man har lite sallad, morötter, och bara kunna gå ut och plocka. - Som det är nu så har jag krukor... Trädgårdsarbete - Nu är det ju snart sommar och jag har precis köpt ett hus med en ganska stor trädgård. Och jag vet inte så mycket om det här med trädgårdsarbete. Jag tycker det verkar ganska spännande

Läs mer

Utmaningar för ett svenskt hållbart jordbruk

Utmaningar för ett svenskt hållbart jordbruk Utmaningar för ett svenskt hållbart jordbruk Stockholm 19 mars 2010 Jan Eksvärd, LRF jan.eksvard@lrf.se Utmaningar för ett svenskt hållbart jordbruk Innehåll: Vad är LRF? Vad innebär hållbar utveckling?

Läs mer

TILLSAMMANS SKAPAR VI BLOMSTRANDE AFFÄRER

TILLSAMMANS SKAPAR VI BLOMSTRANDE AFFÄRER TILLSAMMANS SKAPAR VI BLOMSTRANDE AFFÄRER Företagspresentation Mäster Grön är en ekonomisk förening, dvs en försäljningsorganisation som ägs av medlemmarna. I nuläget är ett femtiotal trädgårdsföretag

Läs mer

Projektet består av fem delar som speglar hela värdekedjan från jord och odling till bakning, matlagning och konsumtion.

Projektet består av fem delar som speglar hela värdekedjan från jord och odling till bakning, matlagning och konsumtion. VÅRT ÄLSKADE BRÖD Ett projekt för ekologisk odling av kultursorter av vete, råg, havre och korn. Ökad biologisk mångfald i odlingslandskapet. Hälsosamma bröd och mat med mycket smak. Utbildnings- och konsultföretaget

Läs mer

Fritidsodling i Sverige, Västerbotten och södra Lappland

Fritidsodling i Sverige, Västerbotten och södra Lappland Fritidsodling i Sverige, Västerbotten och södra Lappland Av Lise-Lotte Björkman, 2013 Detta är en sammanställning av tillgänglig information om fritidsodling med relevans för denna förstudie om trädgårdar

Läs mer

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj. /blomsterlandet. Till mor!

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj.   /blomsterlandet. Till mor! UPPTÄCK VÅR E- BUTIK WWW.BLOMSTERLANDET.SE Lev livet lite grönare TRÄDGÅRDS- HORTENSIA Hydrangea macrophylla Välj bland flera färger. Ord. pris 149:- Söndag 26 maj MORS DAG! 6-pack SOMMAR- BLOMMOR Välj

Läs mer

V I N T E R 1 Version 2: 101010 Alternativ/Istället för: Frukost: 50 g Hjortronmylta Frusna hjortron eller Havtornsbär 60 g Rivet äpple Torkad fukt

V I N T E R 1 Version 2: 101010 Alternativ/Istället för: Frukost: 50 g Hjortronmylta Frusna hjortron eller Havtornsbär 60 g Rivet äpple Torkad fukt V I N T E R 1 Version 2: 101010 Alternativ/Istället för: Frukost: 50 g Hjortronmylta Frusna hjortron eller Havtornsbär 60 g Rivet äpple Torkad fukt 275 g Grahamsgröt (65 g torr) Spelt/dinkel eller annansädes

Läs mer

Matens miljöpåverkan bra att veta för dig som arbetar i offentliga kök

Matens miljöpåverkan bra att veta för dig som arbetar i offentliga kök Matens miljöpåverkan bra att veta för dig som arbetar i offentliga kök Katarina Nilsson, Jordbruk och Livsmedel RISE Göteborg 13 februari 2018 1 FNs Globala hållbarhetsmål Var ger din matkonsumtion upphov

Läs mer

Wexthuset erbjuder kvalitetprodukter inom odling och trädgård från ledande märken. Växtnäring och gödning. Specialjord och orkidékompost

Wexthuset erbjuder kvalitetprodukter inom odling och trädgård från ledande märken. Växtnäring och gödning. Specialjord och orkidékompost Wexthuset erbjuder kvalitetprodukter inom odling och trädgård från ledande märken. Växtnäring och gödning Specialjord och orkidékompost Orkidékrukor, stöd och clips Amplar Hanging Basket Swellgel bevattningsgel

Läs mer

Ekologisk odling i växthus

Ekologisk odling i växthus Ekologisk växtodling Ekologisk odling i växthus Foto: Johan Ascard Innehåll Ekologisk odling i växthus...3 Vad är ekologisk odling?... 3 Ekologisk växthusodling ökar... 4 Efterfrågade produkter... 5 Mer

Läs mer

Prognos & Varning - och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralerna och Jordbruksverket. Sara Ragnarsson, Växtskyddscentralen, Jordbruksverket

Prognos & Varning - och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralerna och Jordbruksverket. Sara Ragnarsson, Växtskyddscentralen, Jordbruksverket Prognos & Varning - och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralerna och Jordbruksverket Sara Ragnarsson, Växtskyddscentralen, Jordbruksverket 2014-11-12 Integrerat växtskydd beskrivs i Artikel 14 Krav

Läs mer

CSA Community Supported Agriculture PROJEKT I HSSL/HALLAND

CSA Community Supported Agriculture PROJEKT I HSSL/HALLAND CSA Community Supported Agriculture PROJEKT I HSSL/HALLAND HSSL/Halland Omställning - till ett fossiloberoende samhälle Hållbar landsbygdsutveckling - Hållbara bygder Levande landsbygd rikt föreningsliv,

Läs mer

Därför använder lantbrukare bekämpningsmedel

Därför använder lantbrukare bekämpningsmedel Därför använder lantbrukare bekämpningsmedel Sunita Hallgren, Växtskyddsexpert LRF Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund LRF och bekämpningsmedel LRF arbetar med att det ska finnas växtskyddsmetoder av alla

Läs mer

Växtskyddsmedel för ekologisk lantbruk. Johan Ascard, Jordbruksverket

Växtskyddsmedel för ekologisk lantbruk. Johan Ascard, Jordbruksverket Växtskyddsmedel för ekologisk lantbruk Johan Ascard, Jordbruksverket Växtskyddstrategier i ekologisk odling Förebyggande åtgärder Varierad växtföljd Friskt utsäde Lämpliga sorter Lämplig odlingsplats Odlingsteknik

Läs mer

Din leverantör när det gäller svenska frukter och grönsaker

Din leverantör när det gäller svenska frukter och grönsaker Din leverantör när det gäller svenska frukter och grönsaker Medlemsägd förening Svenska Odlarlaget är en sammanslutning av frukt- och grönsaksodlare i hela Sverige. Tillsammans är vi starka och lägger

Läs mer

Strategi för trädgårdsnäringens utveckling

Strategi för trädgårdsnäringens utveckling Bilaga 1 till Tillväxt Trädgårds huvudavtal. Beslutad den 25 mars 2015. Strategi för trädgårdsnäringens utveckling och fokusområden för Tillväxt Trädgård 2015 2020 Sammanfattning Den svenska trädgårdsbranschen

Läs mer

Slutrapport för projektet Mera Grönt

Slutrapport för projektet Mera Grönt Slutrapport för projektet Mera Grönt 1. Vilket projekt redovisar du? Journalnummer 2009-1061 Projektnamn: Kompetensutvecklingsprojekt Trädgård Dalarna-Gävleborg Mera Grönt Stödmottagare: Länsstyrelsen

Läs mer

Underlag för effektiv packning i plastlådor

Underlag för effektiv packning i plastlådor Underlag för effektiv packning i plast Innehåll Katalogen syftar till att hjälpa våra kunder att förbättra fyllnadsgraden vid användandet av våra samt att förenkla övergången till våra för nya kunder.

Läs mer

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling 157 I kapitel 11 redovisas uppgifter från KRAV om ekologisk odling inom jordbruk och trädgård samt ekologisk djurhållning. Statistik rörande miljöstöd för ekologisk odling redovisas i kapitel 9. Sammanfattning

Läs mer

Sortimentlista 2015-09-30

Sortimentlista 2015-09-30 Sortimentlista 205-09-30 Gällande potatis, rotfrukter, lök, grönsaker, frukt, färska kryddor, färskt kött, korv, mjölk, ägg och färsk fågel Höganäs Kommun ARBETSMATERIAL Fv= färskvara TV =Tvättad Artikelgruppbeskrivning

Läs mer

En presentation av: Elin Rydström Ekologisk Lantbrukare utanför Stockholm och styrelseledamot i Ekologiska Lantbrukarna i Sverige

En presentation av: Elin Rydström Ekologisk Lantbrukare utanför Stockholm och styrelseledamot i Ekologiska Lantbrukarna i Sverige En presentation av: Elin Rydström Ekologisk Lantbrukare utanför Stockholm och styrelseledamot i Ekologiska Lantbrukarna i Sverige Kort om mig och gården Den svenska ekomarknaden går som tåget Forskarkritik

Läs mer

COMMUNITY SUPPORTED AGRICULTURE { Stackvallens Andelsjordbruk }

COMMUNITY SUPPORTED AGRICULTURE { Stackvallens Andelsjordbruk } COMMUNITY SUPPORTED AGRICULTURE { Stackvallens Andelsjordbruk } Deltagaröverenskommelse 2015 GRÖNSAKSLÅDA Bondgård Adress Email STACKVALLEN Krokshult Stackvallen 570 91 Kristdala info@stackvallen.se Org.nr.

Läs mer

Vardag På kolonilotten

Vardag På kolonilotten ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 plantor (sida 7, rad 5) små växter Kapitel 3 förvånad (sida 10, rad 1) överraskad Kapitel 6 åt andra hållet (sida 17, rad 7) här: på den sida

Läs mer

EN BRANSCH I FÖRÄNDRING.

EN BRANSCH I FÖRÄNDRING. 6 Marknad och trender Marknad och trender 7 EN BRANSCH I FÖRÄNDRING. Vi har identifierat fyra starka trender som påverkar vår omvärld och därmed även dagligvarubranschen. Genom att förstå trenderna och

Läs mer

Kretsloppskomposten

Kretsloppskomposten Kretsloppskomposten www.fobo.se 1 Hösten, vintern o vårens avfall. Avfall och jord blandat 50:50. 25 maj 2011 Täckt med jord ca 5 cm. Förodlade plantor av jordärtskockan Lola klara för plantering. Fyra

Läs mer

. JUNI 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker

. JUNI 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker . JUNI 2015 Nu är det kul att jobba i denna branschen. Massa härliga primörer anländer hela tiden och det blir bara mer!! Det fullständigt sprutar ut godsaker från växthusen och från friland, så passa

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet riksintag och internat Hvilan har ett nära samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i skånska Alnarp. Läs NA-programmet I SAMARBETE MED UNIVERSITETET Hvilans Naturvetenskapsprogram

Läs mer