VIDAREUTVECKLING AV DATORPROGRAM FÖR STUDIER AV SNABB SPRICKTILLWXT OCH SPRICKSTOPPNING I REAKTORTRYCKKÄRL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VIDAREUTVECKLING AV DATORPROGRAM FÖR STUDIER AV SNABB SPRICKTILLWXT OCH SPRICKSTOPPNING I REAKTORTRYCKKÄRL"

Transkript

1 VIDAREUTVECKLING AV DATORPROGRAM FÖR STUDIER AV SNABB SPRICKTILLWXT OCH SPRICKSTOPPNING I REAKTORTRYCKKÄRL ROBERTO OLIVE I RA BJÖRK BRICKSTA: VETENSKAP OCH KONST RAPPORT 48 HÅLLFASTHETSLÄRA KTH

2 i-ti- Ht-ti VIDAREUTVECKLING AV DATAPROGRAM FOR STUDIER AV SNABB SPRICKTILLVÄXT OCH SPRICKSTOPPNING I REAKTORTRYCKKÄRL. Rjörn Brickstad Roberto Oliveira Inst. för hällfasthetslära KTH STOCKHOLM Juli 1983 Slutrapport, SKI projekt

3 Sammanfattning Det är ett primärt problem att avgöra om befintliga sprickor i material utgör något hot mot konstruktionens funktion och säkerhet. I speciellt viktiga strukturer som reaktortryckkärl är det dessutom väsentligt att hindra en katastrofal utbredning av en spricka även om den börjar att tillväxa. Denna sekundära problemställning är speciellt angelägen i tillämpningar på kärnkraftsanläggningar där en initieringskontroll av sprickor kan vara svår att utföra. I denna rapport redogörs för vidareutveckling av finita elementprogram för att pä numerisk väg analysera snabb spricktillväxt och sprickstoppning med speciell tonvikt lagd vid tillämpning på reaktortryckkärl. Med de ut />. ; ;lade datorprogrammen kan snabb spricktillväxt i linjärt ^oelastiska material analyseras i plana strukturer av godt^ '.gt utseende. Vissa resultat föreligger även för axisymm-:*- ri sk spricktillväxt. Analysen avser beräkning av dynamisk /pänningsintensitetsfaktör vid känd spricktillväxthistor:»her prediktering av sprickhastigheten med kännedom om mat«talets brottegenskaper.

4 Inledning Från defekter av olika slag i konstruktioner, kan sprickor initieras som i vissa ogynnsamma fall kan tillväxa instabilt och leda till haverier. Speciellt i reaktortryckkärl och i anslutande konstruktionsdelar kan dessa brottyper medföra stora ekonomisk?» och miljömässiga konsekvenser. Det är därför en angelägen uppgift att första de mekanismer som leder till att en spricka i ett material börjar att tillväxa och betingelserna för den fortsatta tillväxten samt att avgöra om och när sprickan kan bringas att stanna. Eftersom problemställningen viå snabb spricktillväxt är av en mycket komplicerad natur torde möjligheterna att formulera förenklade ingenjörsmässiga modeller vara starkt begränsade. I stället förefaller numeriska metoder vara ett kraftfullt hjälpmedel för att analysera spricktillväxten och förutsäga brottrisken i olika material. I detta projekt har datorprogram baserade pa finita elementmetoder utvecklats för att analysera snabb spricktillväxt i ett termoelastiskt material i t.ex. menteln till ett reaktortryckkärl. Problemställning Problemställningen kan åskådliggöras med hjälp av en tänkt sprickgeometri f»nl. figur 1 i vilken det finns en lång plan spricka i manteln på insidan till ett reaktortryckkärl.

5 \ \ \ \ \ \ \ \ \ Fig. 1. Utskuren del av mantelytan till ett reaktortryckkärl innehallande en spricka av längd X och sprickdjup a. Det antas i figuren att spricklängden I är mycket större än det dominerande sprickdjupet a(t) vars storlek är tidsberoende. PÅ kropppen appliceras någon yttre belastning i form av spänningar eller förskjutningar som kan vara av kvasistatisk eller dynamisk karaktär. Kven temperaturlaster kan förekomma. Vidare förutsätts symm^tri i geometri och belastning med avseende pa sprickplanet vilket medför att sprickan kan tillväxa under Modus I (spricköppnande) förhållanden. Målet är att för givna yttre lastbetingelser bestämma funktionen 3.(t), d.v.s. att förutsäga med vilken hastighet

6 a = -= spricktillväxten sker och speciellt om det för någon tidpunkt gäller att spricktillväxten stannar upp innan sprickan har vuxit igenom hela mantelväggen. För att beskriva sprickcillväxten förutsätts villkoren för så kallad linjär elastisk dynamisk brottmekanik vara uppfyllda vilket väsentligen innebär att materialet är linjär elastiskt så när som på ett litet område med försumbar utsträckning i närheten av sprickspetsen. Under dessa förhållanden antas följande brottvillkor styra sprickans tillväxt: K(t) = K (a) pc K(t) < K pc (a = 0) å > 0 (1) d.v.s under tillväxt växer sprickan med en hastighet a som gör att den dynamiska spännings intensitetsfaktorn K, som karakteriserar tillståndet vid sprickspetsen, är lika med ett för materialet specifikt värde K, den dynamiska brottpc segheten, som enbart beror av den momentana sprickhastigheten a. I fall där temperaturen T varierar i strukturen kan även T ingå som variabel i K. För sprickstoppning gäller att K måste understiga denna material funktions värde för ä = 0. Alternativt kan spricktillväxten beskrivas med hjälp av den s.k. energifrigörelsehastigheten G, som uttrycker energiflödet till sprickspetsen under dess tillväxt. Mellan K och G existerar ett entydigt samband. Spricktillväxten sker då enligt villkoret (1) med K ersatt av G. Metoder Inst. för hållfasthetslära har i tidigare projekt utarbetat numeriska metoder baserade på finita elementmetoder för att bestämma brottdynamiska parametrar i ett linjär-elastiskt material. Spricktillväxten simuleras och K bestäms genom en nodrelaxationsteknik som finns beskriven i ref. [l]. Lösningen av det inversa problemet att förutsäga spricktill-

7 växten med kännedom om materialets dynamiska brottseghet finns beskriven i ref. [2] och [3]. Datorprogrammen testades mot experimentella undersökningar av snabb spricktillväxt i idealiserade provstavar med rektangulär geometri. Det visade siq att dessa program väl kunde beskriva/förutsäga spricktillväxten i de fall då en linjär elastisk materialmodell var tillämpbar. En begränsning med dessa tidiga datorprogram är att de är utvecklade endast för 4-noders plana rektangulära finita element av uniform storlek i hela strukturen. Denna begränsning infördes för att spara datortid och minnesutrymme och innebär att hittills endast idealiserade, plana strukturer av rektangulär storlek kunnat studeras. I detta projekt har andra typer av finita element utvecklats för att kunna analysera mer verklighetsanknutna problem av t.ex. den typ som visas i figur 1. Följande moment har ingått i projektet: Utveckling av a) 3-noders triangulärt skivelement. b) 4-noders oregelbundet skivelement. c) 3- och 4-noders axisymmetriskt element. d) datorprogrammen att även ta hänsyn till termiska spänningar på grund av ojämn temperaturfördelning i strukturen.

8 6 Programspecifikationer Programnamn CRACK: beräknar den dynamiska spänningsintensitetsfaktorn K med kännedom om belastningar, randvillkor och sprickans tillväxthistoria. Programnamn CRACK1: predikterar sprickhastigheten ä för given spricktillväxtriktning da strukturens randvillkor är kända. Dessutom förutsätts materialets dynamiska brottseghet som funktion av sprickhastighet och temperatur vara känd. Elementtyper: 3- och 4-noders plana skivelement för plan spänning eller plan deformation samt 3- och 4-noders axisymmetriska element. Materialmodell: Linjär elastiskt isotropt material. Små förskjutningar och deformationer antages. Belastningstyp: Konstanta eller tidsvariabla laster eller förskjutningar. Dessutom initialtöjningstillstånd på grund av ojämn temperaturfördelning i kroppen. Tidsintegration: Explicit tidsintegrering baserad på central differensapproximation. Rumsintegration: 2- eller 3-punkts Gaussintegration. Massformulering: Diagonal massmatris (lumpad massa) Testexempel Uttestningen av datorprogrammen utfördes i två steg. Först testkördes programmen på en struktur utan spricka utsatt för en transient last för att kontrollera att de utvecklade elementtyperna korrekt kunde beskriva strukturens dynamiska respons (se figur 2 och 3).

9 1 1 Fa) 1 J p / \ / \ / \... rff TfJ rff rh rff TfT Fig. 2. Stötbelastning på rektangulär plan struktur med plana element Fig. 3. Stötbelaatning pa axialsymmetriskt skal med axisymmetriska element.

10 8 Resultaten av testexemplen i figur 2 och 3 kontrollerades dels mot analytiska approximativa beräkningar och dels med exakt samma elementformulering analyserad med hjälp av det kommersiella programsystemet NONSAP, se figur 4 och 5. God överensstämmelse erhölls varvid slutsatsen drogs att de utvecklade finita elementtyperna på ett korrekt sätt kan beskriva fältstorheter i plana och axisymmetriska strukturer. Jkt i Fig. 4. Analys av problemet i figur 2 med FEM-programmet CRACK. Vertikala förskjutningen i punkten P som funktion av tiden. Streckade linjen visar den statiska förskjutningen.

11 D NONSAP NONSQP CRACK klumpad Vonsisten4 i Fig. 5. Analys av problemet i figur 3. Nedböjningen under kraften som funktion av tiden. Nästa steg i utt«stningen bestod av analys av strukturer innehållande en snabbt växande spricka. Analytiska lösningar för dessa problemtyper finns endast i en mycket begränsad omfattning och vanligen endast för geometrier med oändlig utsträckning. Nedan visas två sprickgeometrier i det plana respektive axisymmetriska fallet för vilka analytiska lösningar existerar med avseende på dynamisk spänningsintensitetsfaktor (figur 6 och 7). Problemtyperna benämns vanligen Brobergs respektive Kostrov» problem efter deras upphovsmän, ref. [4] och [5].

12 10 (T. t t t t.t t i r\ Fig. 6. Brobergs problem. Oändlig plåt med en spricka som tillväxer symmetriskt med den konstanta hastigheten a. Enaxlig belastning a på stort avstånd från sprickplanet.

13 11 o; t t t 1 I i (Te Fig. 7. Kostrovs problem. Inre myntformad spricka i ett oändligt medium som tillväxer symmetriskt med en konstant hastighet k. Enaxlig belastning a på stort avstånd från sprickplanet. Vid jämförelser av dessa analytiska lösningar med verkliga problem, som av naturliga skäl måste ha ändlig geometri, gäller jämförelsen inom det tidsintervall innan information har nått sprickspetsen om strukturens ändliga utsträckning. Figur 8 visar resultatet av en numerisk simulering av en propagerande spricka enligt figur 6 med FEM-programmet CRACK. Analysen genomfördes med en konstant sprickhastighet å» a 1666 m/s i en kvadratisk skiva med sidan w varför jämförelsen endast är strikt giltig innan vågreflexioner träffar sprickspetsen, vilket är markerat med en streckad vertikal linje i figur 8.

14 12 $fc lösning, ref. CRACK CRACK d/w* VlO d/ w -»/2O m /s Pig. 8. Analys av problemet i figur 6 med FEM-programmet CRACK. Energi frigöralsehastigheten G som funktion av relativ spricklängd a/w. I figur 8 visas resultatet i form av energifrigörelsehastigheten G som funktion av relativ spricklängd a/w. Två elementtätheter användes indikerade med kvoten mellan den minsta karakteristiska finita elementlängden d längs sprickplanet och skivans bredd w. De numeriska resultaten överensstämmer väl med Brobergs analytiska lösning som avspeglar ett linjärt beroende av spricklängden a för energifrigörelsehastigh«ten G. I figur 9 visas motsvarande resultat för Kostrovs problem i figur 7. En myntformad spricka propagerande symmetriskt med en konstant hastighet å = 2500 m/s i en cylinderformal struktur simuleras i FEM-programmet CRACK med hjälp av axisymmetriska element. I figur 10 ses resultatet för sprickhastigheten å = 1250 m/s.

15 13 O 0.5 Fig. 9. Analys av problemet i figur 7 med FEM-programmet CRACK. Energifriqörelsehastigheten G som funktion av relativ spricklängd a/w. a = 2500 m/s. Analytisk löjnino, re4. [5] CRACK <*/v * VfO CRACK d/w = VlO CRACK d/ w - f / vo d»!250 "V* I 0.5 Pig. 10. Analys av Kostrovs problem med FEM-programmet CRACK, Energifrigörelsehastigheten G som funktion av relativ spricklängd a/w. a= 1250 m/s.

16 14 Dei- vertikala streckade linjen anger den numeriska lösningens giltighetsområde innan vagreflexioner stör förloppet. Återigen användes olika elementtätheter indikerade med kvoten d/w där w här anger cylinderns radie. Som synes erhölls en viss skillnad för olika elementtätheter i figur 9. Resultaten antyder dock en konvergens vid finare elementindelning. I detta fall överensstämmer de numeriska lösningarna sämre med Kostrovs analytiska lösning än i det plana fallet. Approximativt fas dock fortfarande ett linjärt beroende för G med avseende på spricklängden. I figur 10 stämmer dock de numeriska lösningarna väl med den exakta lösningen. Kompletterande studier synes vara motiverade för att avgöra FEMprogrammets användbarhet för axisymmetrisk snabb spricktillväxt. Termiska laster FEM-programmen kan även ta hänsyn till initiella töjningar på grund av temperaturändringar i strukturen. Datorprogrammen ger dä som resultat en konsistent nodlastvektor orsakad av temperaturfördelningen. Denna temperaturlast (liksom även övriga yttre statiska laster) måste sedan ges som indata i ett FEM-prcgram med ekvationslösare för att erhålla det statiska begynnelsetillståndet. För närvarande saknar nämligen datorprogrammen för dynamisk spricktillväxt sådan ekvationslösare. Siu»g.-.tser och rekommendationer Med de utvecklade datorprogrammen kan snabb spricktillväxt i linjärt termoelastiska material analyseras i plana strukturer av godtyckligt utseende. Analysen avser beräkning av dynamisk spänningsintensitetsfaktor vid känd spricktillväxthistoria eller prediktering av sprickhastigheten (speciellt sprickstoppning) med kännedom om materialets brottegenskaper. För studier av axisymmetrisk snabb spricktillvaxt i rotationssymmetriska strukturer har preliminära resultat visat god överensstämmelse med analytiska lösningar åtminstone för moderata sprickhastigheter. Ytterligare undersökningar bör

17 15 dock utföras för att tillfredsställande analysera detta problem. Datorprogrammen kan dessutom utvecklas för andra intressanta problemställningar, t.ex. analys av icke ratlinjig spricktillväxt och inverkan av flera samtidigt propagerande sprickor. Vidare synes en fortsatt utveckling av olika materialmodeller vara motiverad, t.ex. vad avser plastiska och viskösa effekter i strukturen. Vissa resultat från en analys av snabb spricktillväxt i ett viskoplastiskt stålmaterial antyder att dessa icke-linjära effekter är av stor betydelse vid snabb sprickpropagering i högt påkända material, ref. [6]. Dokumentation Arbete pågår för närvarande med att utarbeta en användarvänlig manual till datorprogrammen. Utvecklingen av datorprogrammen har utförts av forskarstuderande Roberto Oliveira under överinseende av Tekn. dr. Björn Brickstad och Prof. Janne Carlsson.

18 16 Referenser [l] Rydholm, G., Fredriksson, B. och Nilsson, F. "Numerical investigations of rapid crack propagation", in Proceedings, Conf. on Numerical Methods in Fracture Mechanics, Swansea, 1978, r>p [2] Brickstad, B. och Nilsson, F. "Explicit time integration in FEM analysis of dynamic crack propagation", Proceeding» 2nd Conf. on Numerical Methods in Fracture Mechanics, Swansea [3] Brickstad, B. "A FEM-analysis of crack arrest experiments". Int. J. Fracture, Vol. 21, No. 3, 1983, pp [4] Broberg, K.B., "The propagation of a brittle crack", Arkiv för fysik. Vol. 18, p. 159, [5] Kostrov, B.V., Prikladnaya Matematika i Mekhanika, Vol. 24, p. 644, [6] Brickstad, B. "A viscoplastic analysis of rapid crack propagation experiments in steel", Journal of the Mechanics and Physics of Solids, Vol. 31, No 4, 1983.

Tentamen i Hållfasthetslära AK2 för M Torsdag , kl

Tentamen i Hållfasthetslära AK2 för M Torsdag , kl Avdelningen för Hållfasthetslära Lunds Tekniska Högskola, LTH Tentamen i Hållfasthetslära AK2 för M Torsdag 2015-06-04, kl. 8.00-13.00 Tentand är skyldig att visa upp fotolegitimation. Om sådan inte medförts

Läs mer

Belastningsanalys, 5 poäng Tvärkontraktion Temp. inverkan Statiskt obestämd belastning

Belastningsanalys, 5 poäng Tvärkontraktion Temp. inverkan Statiskt obestämd belastning Tvärkontraktion När en kropp belastas med en axiell last i en riktning förändras längden inte bara i den lastens riktning Det sker en samtidig kontraktion (sammandragning) i riktningar tvärs dragriktningen.

Läs mer

KOHESIVA LAGAR I SKJUVNING EN EXPERIMENTELL METOD MED PLASTICERANDE ADHERENDER

KOHESIVA LAGAR I SKJUVNING EN EXPERIMENTELL METOD MED PLASTICERANDE ADHERENDER KOHESIVA LAGAR I SKJUVNING EN EXPERIMENTELL METOD MED PLASTICERANDE ADHERENDER Tomas Walander 1 1 Materialmekanik, Högskolan i Skövde, Box 408, 541 28 Skövde, e-post: tomas.walander@his.se Bild 1 END NOTCH

Läs mer

2017:03. Forskning. Inverkan av inre tryck på sprickytan vid gränslastanalyser. Petter von Unge. Författare:

2017:03. Forskning. Inverkan av inre tryck på sprickytan vid gränslastanalyser. Petter von Unge. Författare: Författare: Petter von Unge Forskning 2017:03 Inverkan av inre tryck på sprickytan vid gränslastanalyser Rapportnummer: 2017:03 ISSN: 2000-0456 Tillgänglig på www.stralsakerhetsmyndigheten.se SSM perspektiv

Läs mer

Utvärdering, hantering och modellering av tvångslaster i betongbroar OSKAR LARSSON

Utvärdering, hantering och modellering av tvångslaster i betongbroar OSKAR LARSSON Utvärdering, hantering och modellering av tvångslaster i betongbroar OSKAR LARSSON Bakgrund Vid dimensionering av betongbroar är det fullt möjligt att använda 3D-modellering med hjälp av FEM Trafikverkets

Läs mer

Datorbaserade beräkningsmetoder

Datorbaserade beräkningsmetoder Material, form och kraft, F10 Datorbaserade beräkningsmetoder Finita elementmetoden Beräkningar Strukturmekaniska analyser Kraft-deformation, inverkan av temperatur, egenfrekvens, buckling COSMOS/Works

Läs mer

Kommentar Belastningshastighetens inverkan på insatsens brottseghet

Kommentar Belastningshastighetens inverkan på insatsens brottseghet Kommentar Belastningshastighetens inverkan på insatsens brottseghet Jonas Faleskog, Hållfasthetslära, KTH, 28 augusti, 2012 Sammanfattning Relevansen av de brottmekaniska tester utförda vid hög lasthastighet

Läs mer

= 1 E {σ ν(σ +σ z x y. )} + α T. ε y. ε z. = τ yz G och γ = τ zx. = τ xy G. γ xy. γ yz

= 1 E {σ ν(σ +σ z x y. )} + α T. ε y. ε z. = τ yz G och γ = τ zx. = τ xy G. γ xy. γ yz Tekniska Högskolan i Linköping, IKP /Tore Dahlberg LÖSNINGAR TENTAMEN i Hållfasthetslära - Dimensioneringmetoder, TMHL09, 060601 kl -12 DEL 1 - (Teoridel utan hjälpmedel) 1. Spänningarna i en punkt i ett

Läs mer

Dragprov, en demonstration

Dragprov, en demonstration Dragprov, en demonstration Stål Grundämnet järn är huvudbeståndsdelen i stål. I normalt konstruktionsstål, som är det vi ska arbeta med, är kolhalten högst 0,20-0,25 %. En av anledningarna är att stålet

Läs mer

CHALMERS Finit Elementmetod M3 Institutionen för tillämpad mekanik. Teorifrågor

CHALMERS Finit Elementmetod M3 Institutionen för tillämpad mekanik. Teorifrågor Teorifrågor : Visa att gradienten till en funktion pekar i den riktning derivatan är störst och att riktingen ortogonalt mot gradienten är tangent till funktionens nivåkurva. Visa hur derivatan i godtycklig

Läs mer

Hållfasthetslära. HT1 7,5 hp halvfart Janne Carlsson

Hållfasthetslära. HT1 7,5 hp halvfart Janne Carlsson Hållfasthetslära HT1 7,5 hp halvfart Janne Carlsson tisdag 11 september 8:15 10:00 Föreläsning 3 PPU203 Hållfasthetslära Förmiddagens agenda Fortsättning av föreläsning 2 Paus Föreläsning 3: Kapitel 4,

Läs mer

Finita Elementmetoden

Finita Elementmetoden Bilder: Elena Kabo Finita Elementmetoden Anders Ekberg Teknisk mekanik / CHARMEC anders.ekberg@me.chalmers.se Bakgrund Allmängiltighet Geometri Last Material Datorbaserat CAD -> CAE -> CAM Beräkningsintensivt

Läs mer

Tentamen i Hållfasthetslära gkmpt, gkbd, gkbi, gkipi (4C1010, 4C1012, 4C1035, 4C1020) den 13 december 2006

Tentamen i Hållfasthetslära gkmpt, gkbd, gkbi, gkipi (4C1010, 4C1012, 4C1035, 4C1020) den 13 december 2006 KTH - HÅFASTHETSÄRA Tentamen i Hållfasthetslära gkmpt, gkbd, gkbi, gkipi (4C1010, 4C1012, 4C1035, 4C1020) den 13 december 2006 Resultat anslås senast den 8 januari 2007 kl. 13 på institutionens anslagstavla,

Läs mer

Återblick på föreläsning 22, du skall kunna

Återblick på föreläsning 22, du skall kunna Återblick på föreläsning 22, du skall kunna beskriva det principiella utseendet för en elastiskplastisk materialmodell beskriva von Mises och Trescas flytvillkor beräkna von Mises och Trescas effektivspänningar

Läs mer

Beräkningsvetenskap. Vad är beräkningsvetenskap? Vad är beräkningsvetenskap? stefan@it.uu.se. Informationsteknologi. Informationsteknologi

Beräkningsvetenskap. Vad är beräkningsvetenskap? Vad är beräkningsvetenskap? stefan@it.uu.se. Informationsteknologi. Informationsteknologi Beräkningsvetenskap stefan@it.uu.se Finns några olika namn för ungefär samma sak Numerisk analys (NA) Klassisk NA ligger nära matematiken: sats bevis, sats bevis, mer teori Tekniska beräkningar Mer ingenjörsmässigt,

Läs mer

Tekniska beräkningar. Vad är tekn beräkningar? Vad är beräkningsvetenskap? Informationsteknologi. Informationsteknologi

Tekniska beräkningar. Vad är tekn beräkningar? Vad är beräkningsvetenskap? Informationsteknologi. Informationsteknologi Tekniska beräkningar stefan@it.uu.se Vad är tekn beräkningar? Finns några olika namn för ungefär samma sak Numerisk analys (NA) Klassisk NA ligger nära matematiken: sats bevis, sats bevis, mer teori Tekniska

Läs mer

Material. VT1 1,5 p Janne Färm

Material. VT1 1,5 p Janne Färm Material VT1 1,5 p Janne Färm Torsdag 29:a Januari 10:15 12:00 Föreläsning M2 KPP045 Material-delen Förmiddagens agenda Materials mekaniska egenskaper del 1: Kapitel 6 Paus Provning Materials mekaniska

Läs mer

Hållfasthetslära. VT2 7,5 p halvfart Janne Carlsson

Hållfasthetslära. VT2 7,5 p halvfart Janne Carlsson Hållfasthetslära VT2 7,5 p halvfart Janne Carlsson Torsdag 30:e Mars 13:15 17:00 Föreläsning 2 PPU203 Hållfasthetslära Eftermiddagens agenda Tips inför INL1.1 Fortsättning från föreläsning 1 Rast Föreläsning

Läs mer

Kurs-PM för grundkurs TMHL02 i Hållfasthetslära Enkla Bärverk, 4p, för M, vt 2008

Kurs-PM för grundkurs TMHL02 i Hållfasthetslära Enkla Bärverk, 4p, för M, vt 2008 T Dahlberg, Hållfasthetslära/IEI (f d IKP) tel 013-28 1116, 070-66 511 03, torda@ikp.liu.se Kurs-PM för grundkurs TMHL02 i Hållfasthetslära Enkla Bärverk, 4p, för M, vt 2008 Utbildningsområde: Teknik Ämnesgrupp:

Läs mer

Umeå universitet Tillämpad fysik och elektronik Annika Moström Fackverk. Projektuppgift 1 Hållfasthetslärans grunder Våren 2012

Umeå universitet Tillämpad fysik och elektronik Annika Moström Fackverk. Projektuppgift 1 Hållfasthetslärans grunder Våren 2012 Umeå universitet Tillämpad fysik och elektronik Annika Moström 212-3-6 Fackverk Projektuppgift 1 Hållfasthetslärans grunder Våren 212 Fackverk 1 Knut 3 Knut 2 Stång 2 Stång 3 y Knut 4 Stång 1 Knut 1 x

Läs mer

Hållfasthetslära. VT2 7,5 p halvfart Janne Färm

Hållfasthetslära. VT2 7,5 p halvfart Janne Färm Hållfasthetslära VT2 7,5 p halvfart Janne Färm Torsdag 31:a Mars 13:15 17:00 Föreläsning 2 PPU203 Hållfasthetslära Eftermiddagens agenda Tips inför INL1.1 Repetition Rast Föreläsning: Normaltöjning Deformation

Läs mer

Matrismetod för analys av stångbärverk

Matrismetod för analys av stångbärverk KTH Hållfasthetslära, J aleskog, September 010 1 Inledning Matrismetod för analys av stångbärverk Vid analys av stångbärverk är målet att bestämma belastningen i varje stång samt att beräkna deformationen

Läs mer

Tentamen i Teknisk-Vetenskapliga Beräkningar

Tentamen i Teknisk-Vetenskapliga Beräkningar Umeå Universitet Institutionen för Datavetenskap Gunilla Wikström Tentamen i Teknisk-Vetenskapliga Beräkningar Tentamensdatum: 005-03- Skrivtid: 9-5 Hjälpmedel: inga Om problembeskrivningen i något fall

Läs mer

Strukturdynamiska simuleringar och PDE

Strukturdynamiska simuleringar och PDE Strukturdynamiska simuleringar och PDE Staffan Häglund 4 november 2014 Staffan Häglund Strukturdynamiska simuleringar och PDE 4 november 2014 1 / 16 Struktur Struktur Om FS Dynamics Exempel, vad kan man

Läs mer

Manual för ett litet FEM-program i Matlab

Manual för ett litet FEM-program i Matlab KTH HÅLLFASTHETSLÄRA Manual för ett litet FEM-program i Matlab Programmet består av en m-fil med namn SMALL_FE_PROG.m och en hjälp-fil för att plotta resultat som heter PLOT_DEF.m. Input För att köra programmet

Läs mer

Program för Hållfasthetslära, grundkurs med energimetoder (SE1055, 9p) VT 2013

Program för Hållfasthetslära, grundkurs med energimetoder (SE1055, 9p) VT 2013 Program för Hållfasthetslära, grundkurs med energimetoder (SE1055, 9p) VT 2013 Utvecklingen av fysiska produkter och utforskandet av världen kräver kunskap om hur material, komponenter, och strukturer

Läs mer

Avancerade metoder för planering och uppföljning av betongkonstruktioner

Avancerade metoder för planering och uppföljning av betongkonstruktioner Avancerade metoder 1(7) Avancerade metoder för planering och uppföljning av betongkonstruktioner Slutrapportering av SBUF-projekt nr 11015 med rubricerad titel. Sammanfattning Aktuellt forskningsprojekt

Läs mer

Material. VT1 1,5 p Janne Färm

Material. VT1 1,5 p Janne Färm Material VT1 1,5 p Janne Färm Torsdag 5:e Februari 10:15 12:00 Föreläsning M3 KPP045 Material-delen Förmiddagens agenda Brottmekanik och utmattning : Kapitel 7 Laboration: Härdning och hårdhetsmätning

Läs mer

Experimentella metoder, FK3001. Datorövning: Finn ett samband

Experimentella metoder, FK3001. Datorövning: Finn ett samband Experimentella metoder, FK3001 Datorövning: Finn ett samband 1 Inledning Den här övningen går ut på att belysa hur man kan utnyttja dimensionsanalys tillsammans med mätningar för att bestämma fysikaliska

Läs mer

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Kursnamn Fysik 1. Datum LP Laboration Balkböjning. Kursexaminator. Betygsgränser.

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Kursnamn Fysik 1. Datum LP Laboration Balkböjning. Kursexaminator. Betygsgränser. TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER Kurskod F0004T Kursnamn Fysik 1 Datum LP2 10-11 Material Laboration Balkböjning Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Övrig kommentar Sammanfattning Denna

Läs mer

Lösning: B/a = 2,5 och r/a = 0,1 ger (enl diagram) K t = 2,8 (ca), vilket ger σ max = 2,8 (100/92) 100 = 304 MPa. a B. K t 3,2 3,0 2,8 2,6 2,5 2,25

Lösning: B/a = 2,5 och r/a = 0,1 ger (enl diagram) K t = 2,8 (ca), vilket ger σ max = 2,8 (100/92) 100 = 304 MPa. a B. K t 3,2 3,0 2,8 2,6 2,5 2,25 Tekniska Högskolan i Linköping, IEI /Tore Dahlberg TENTAMEN i Hållfasthetslära - Enkla bärverk TMHL0, 009-03-13 kl LÖSNINGAR DEL 1 - (Teoridel utan hjälpmedel) 1. Du har en plattstav som utsätts för en

Läs mer

Rikard Hellgren KTH / WSP. Brottanalys av bergförankrade betongdammar

Rikard Hellgren KTH / WSP. Brottanalys av bergförankrade betongdammar Rikard Hellgren KTH / WSP Brottanalys av bergförankrade betongdammar Rikard Hellgren Doktorandprojekt: Tillståndsbedömning av vattenkraftens betongkonstruktioner WSP Vattenbyggnad Modell för tillståndsbedömning

Läs mer

Material, form och kraft, F4

Material, form och kraft, F4 Material, form och kraft, F4 Repetition Kedjekurvor, trycklinjer Material Linjärt elastiskt material Isotropi, ortotropi Mikro/makro, cellstrukturer xempel på materialegenskaper Repetition, kedjekurvan

Läs mer

R LÖSNINGG. Låt. (ekv1) av ordning. x),... satisfierar (ekv1) C2,..., Det kan. Ekvationen y (x) har vi. för C =4 I grafen. 3x.

R LÖSNINGG. Låt. (ekv1) av ordning. x),... satisfierar (ekv1) C2,..., Det kan. Ekvationen y (x) har vi. för C =4 I grafen. 3x. Armin Halilovic: EXTRA ÖVNINGAR, SF676 Begynnelsevärdesproblem Enkla DE ALLMÄN LÖSNING PARTIKULÄR LÖSNING SINGULÄR R LÖSNINGG BEGYNNELSEVÄRDESPROBLEM (BVP) Låt ( n) F(,,,, y ( )) vara en ordinär DE av

Läs mer

DIFFERENTIALEKVATIONER. INLEDNING OCH GRUNDBEGREPP

DIFFERENTIALEKVATIONER. INLEDNING OCH GRUNDBEGREPP DIFFERENTIALEKVATIONER INLEDNING OCH GRUNDBEGREPP Differentialekvation (DE) är en ekvation som innehåller derivator av en eller flera okända funktioner ORDINÄRA DIFFERENTIAL EKVATIONER i) En differentialekvation

Läs mer

4 rörelsemängd. en modell för gaser. Innehåll

4 rörelsemängd. en modell för gaser. Innehåll 4 rörelsemängd. en modell för gaser. Innehåll 8 Allmänna gaslagen 4: 9 Trycket i en ideal gas 4:3 10 Gaskinetisk tolkning av temperaturen 4:6 Svar till kontrolluppgift 4:7 rörelsemängd 4:1 8 Allmänna gaslagen

Läs mer

1 Kvadratisk optimering under linjära likhetsbivillkor

1 Kvadratisk optimering under linjära likhetsbivillkor Krister Svanberg, april 0 Kvadratisk optimering under linjära likhetsbivillkor I detta kapitel behandlas följande kvadratiska optimeringsproblem under linjära likhetsbivillkor: xt Hx + c T x + c 0 då Ax

Läs mer

SF1624 Algebra och geometri

SF1624 Algebra och geometri SF1624 Algebra och geometri Tjugofemte föreläsningen Mats Boij Institutionen för matematik KTH 10 december, 2009 Tentamens struktur Tentamen består av tio uppgifter uppdelade på två delar, Del A och Del

Läs mer

TMA226 datorlaboration

TMA226 datorlaboration TMA226 Matematisk fördjupning, Kf 2019 Tobias Gebäck Matematiska vetenskaper, Calmers & GU Syfte TMA226 datorlaboration Syftet med denna laboration är att du skall öva formuleringen av en Finita element-metod,

Läs mer

Tentamen i Mekanik 5C1107, baskurs S2. Problemtentamen

Tentamen i Mekanik 5C1107, baskurs S2. Problemtentamen 005-05-7 Tentamen i Mekanik 5C1107, baskurs S. OBS: Inga hjälpmede förutom rit- och skrivdon får användas! KTH Mekanik 1. Problemtentamen En homogen stång med massan m är fäst i ena änden i en fritt vridbar

Läs mer

Tentamen: Baskurs B i Fysik, del1, 4p 2007-03-23 kl. 08.00-13.00

Tentamen: Baskurs B i Fysik, del1, 4p 2007-03-23 kl. 08.00-13.00 Institutionen för teknik, fysik och matematik Nils Olander och Herje Westman Tentamen: Baskurs B i Fysik, del1, 4p 2007-03-23 kl. 08.00-13.00 Max: 30 p A-uppgifterna 1-8 besvaras genom att ange det korrekta

Läs mer

HEM KURSER SKRIV UT HEM ÄMNE SKRIV UT

HEM KURSER SKRIV UT HEM ÄMNE SKRIV UT Matematik HEM KURSER SKRIV UT MA200 - Matematik A 110 poäng inrättad 1994-07 SKOLFS: 1994:9 et för kursen är att ge de matematiska kunskaper som krävs för att ta ställning i vardagliga situationer i privatliv

Läs mer

Linjära ekvationer med tillämpningar

Linjära ekvationer med tillämpningar UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för matematik och matematisk statistik Olof Johansson, Nina Rudälv 2006-10-17 SÄL 1-10p Linjära ekvationer med tillämpningar Avsnitt 2.1 Linjära ekvationer i en variabel

Läs mer

Tentamen i FUF050 Subatomär Fysik, F3

Tentamen i FUF050 Subatomär Fysik, F3 Tentamen i FUF050 Subatomär Fysik, F3 Tid: 2012-08-30 em Hjälpmedel: Physics Handbook, nuklidkarta, Beta, Chalmersgodkänd räknare Poäng: Totalt 75 poäng, för betyg 3 krävs 40 poäng, för betyg 4 krävs 60

Läs mer

Stångbärverk. Laboration. Umeå universitet Tillämpad fysik och elektronik Staffan Grundberg. 14 mars 2014

Stångbärverk. Laboration. Umeå universitet Tillämpad fysik och elektronik Staffan Grundberg. 14 mars 2014 Umeå universitet Tillämpad fysik och elektronik Staffan Grundberg Laboration 4 mars 4 Stångbärverk Hållfasthetslärans grunder Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik Knut Knut....4 y/ L.5.6.7.8.9 Knut

Läs mer

Eurokod 3 del 1-2 Brandteknisk dimensionering av stålkonstruktioner

Eurokod 3 del 1-2 Brandteknisk dimensionering av stålkonstruktioner Eurokod 3 del 1-2 Brandteknisk dimensionering av stålkonstruktioner Peter Karlström, Konkret Rådgivande Ingenjörer i Stockholm AB Allmänt EN 1993-1-2 (Eurokod 3 del 1-2) är en av totalt 20 delar som handlar

Läs mer

Konstruktionsuppgifter för kursen Strukturmekanik grunder för V3. Jim Brouzoulis Tillämpad Mekanik Chalmers

Konstruktionsuppgifter för kursen Strukturmekanik grunder för V3. Jim Brouzoulis Tillämpad Mekanik Chalmers Konstruktionsuppgifter för kursen Strukturmekanik grunder för V3 Jim Brouzoulis Tillämpad Mekanik Chalmers 1 Förord Denna skrift innehåller de konstruktionsuppgifter som avses lösas i kursen Strukturmekanik

Läs mer

Inlämningsuppgift 4 NUM131

Inlämningsuppgift 4 NUM131 Inlämningsuppgift 4 NUM131 Modell Denna inlämningsuppgift går ut på att simulera ett modellflygplans rörelse i luften. Vi bortser ifrån rörelser i sidled och studerar enbart rörelsen i ett plan. De krafter

Läs mer

UTMIS nätverksmöte i Örebro Tack x 3 för inbjudan att hålla föredrag!

UTMIS nätverksmöte i Örebro Tack x 3 för inbjudan att hålla föredrag! UTMIS nätverksmöte i Örebro Tack x 3 för inbjudan att hålla föredrag! Mårten Olsson KTH Hållfasthetslära mart@hallf.kth.se Kort om forskningsområden vid KTH Hållfasthetslära Brottmekanik och utmattning

Läs mer

Hållfasthetslära Lektion 2. Hookes lag Materialdata - Dragprov

Hållfasthetslära Lektion 2. Hookes lag Materialdata - Dragprov Hållfasthetslära Lektion 2 Hookes lag Materialdata - Dragprov Dagens lektion Mål med dagens lektion Sammanfattning av förra lektionen Vad har vi lärt oss hittills? Hookes lag Hur förhåller sig normalspänning

Läs mer

Finita Elementmetoden

Finita Elementmetoden Finita Elementmetoden Bilder: Elena Kabo Anders Ekberg Teknisk mekanik / CHARMEC anders.ekberg@me.chalmers.se Bakgrund Allmängiltighet Geometri Last Material Datorbaserat CAD -> CAE -> CAM Beräkningsintensivt

Läs mer

Material, form och kraft, F5

Material, form och kraft, F5 Material, form och kraft, F5 Repetition Material, isotropi, ortotropi Strukturelement Stång, fackverk Balk, ramverk Upplag och kopplingar Linjärt elastiskt isotropt material Normalspänning Skjuvspänning

Läs mer

------------ -------------------------------

------------ ------------------------------- TMHL09 2013-10-23.01 (Del I, teori; 1 p.) 1. En balk med kvadratiskt tvärsnitt är tillverkad genom att man limmat ihop två lika rektangulära profiler enligt fig. 2a. Balken belastas med axiell tryckkraft

Läs mer

Beräkningsvetenskap introduktion. Beräkningsvetenskap I

Beräkningsvetenskap introduktion. Beräkningsvetenskap I Beräkningsvetenskap introduktion Beräkningsvetenskap I Kursens mål För godkänt betyg ska studenten kunna redogöra för de nyckelbegreppen som ingår i kursen* utföra enklare analys av beräkningsproblem och

Läs mer

Hållfasthetslära Sammanfattning

Hållfasthetslära Sammanfattning 2004-12-09 Enaxlig drag/tryck & skjuvning Anders Ekberg Hållfasthetslära Sammanfattning Anders Ekberg Ekvationsnummer hänvisar till Hans Lundh, Grundläggande Hållfasthetslära, Stockholm, 2000 Denna sammanfattning

Läs mer

Hållfasthetslära. Böjning och vridning av provstav. Laboration 2. Utförs av:

Hållfasthetslära. Böjning och vridning av provstav. Laboration 2. Utförs av: Hållfasthetslära Böjning och vridning av provstav Laboration 2 Utförs av: Habre Henrik Bergman Martin Book Mauritz Edlund Muzammil Kamaly William Sjöström Uppsala 2015 10 08 Innehållsförteckning 0. Förord

Läs mer

Introduktionsföreläsning

Introduktionsföreläsning Introduktionsföreläsning Beräkningsvetenskap DV Institutionen för Informationsteknologi, Uppsala Universitet 29 oktober, 2012 Lärare Emanuel Rubensson (föreläsningar, lektioner) Martin Tillenius (lektioner)

Läs mer

Analys av lyftarm för Sublift. Stefan Erlandsson Stefan Clementz

Analys av lyftarm för Sublift. Stefan Erlandsson Stefan Clementz Analys av lyftarm för Sublift Stefan Erlandsson Stefan Clementz Examensarbete på grundnivå i hållfasthetslära KTH Hållfasthetslära Handledare: Mårten Olsson Juni 2010 Sammanfattning Syftet med rapporten

Läs mer

VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO

VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO Innehåll Material Spänning, töjning, styvhet Dragning, tryck, skjuvning, böjning Stång, balk styvhet och bärförmåga Knäckning Exempel: Spänning i en stång x F A Töjning Normaltöjning

Läs mer

För startpopulationer lika med de stationära lösningarna kommer populationerna att förbli konstant.

För startpopulationer lika med de stationära lösningarna kommer populationerna att förbli konstant. Lösningsförslag till tentamensskrivning i Differentialekvationer I, SF633(5B6) Tisdagen den 6 augusti, kl -9 Hjälpmedel: BETA, Mathematics Handbook Redovisa lösningarna på ett sådant sätt att beräkningar

Läs mer

Typexempel med utförliga lösningar TMV130. Matem. Analys i En Var.. V, AT.

Typexempel med utförliga lösningar TMV130. Matem. Analys i En Var.. V, AT. Typexempel med utförliga lösningar TMV3. Matem. Analys i En Var.. V, AT. Försök alltid att lösa exemplen själv först. Integration. ([AE, Adams&Essex] Ex. 5.6. ) Beräkna integralen x + 6x + 3 dx LSN (Lösning).

Läs mer

PPU408 HT16. Stål, utmattning. Lars Bark MdH/IDT

PPU408 HT16. Stål, utmattning. Lars Bark MdH/IDT PPU408 HT16 Stål, utmattning 1 De flesta haverier som sker i lastbärande konstruktioner orsakas av utmattning. Detta beror bl.a. på att: - hållfastheten vid upprepade belastningar, speciellt vid hög anvisningsverkan

Läs mer

MEKANIK II 1FA102. VIK detta blad om bladen med dina lösningar. Se till så att tentamensvakterna INTE häftar samman lösningsbladen.

MEKANIK II 1FA102. VIK detta blad om bladen med dina lösningar. Se till så att tentamensvakterna INTE häftar samman lösningsbladen. UPPSALA UNIVERSITET Inst för fysik och astronomi Allan Hallgren TENTAMEN 08-08 -29 MEKANIK II 1FA102 SKRIVTID: 5 timmar, kl 8.00-13.00 Hjälpmedel: Nordling-Österman: Physics Handbook Råde-Westergren: Mathematics

Läs mer

BALKTEORI, INLÄMNINGSUPPGIFTER

BALKTEORI, INLÄMNINGSUPPGIFTER BALKTEORI, INLÄMNINGSUPPGIFTER Det finns tre inlämningsuppgifter (I, II och III). De löses individuellt eller i grupper om två personer. Uppgifterna avser arbete i anslutning till tre demonstrationslaborationer:

Läs mer

DIFFERENTIALEKVATIONER. INLEDNING OCH GRUNDBEGREPP

DIFFERENTIALEKVATIONER. INLEDNING OCH GRUNDBEGREPP Armin Halilovic: EXTRA ÖVNINGAR DIFFERENTIALEKVATIONER. INLEDNING OCH GRUNDBEGREPP Differentialekvation (DE) är en ekvation som innehåller derivator av en eller flera okända funktioner. ORDINÄRA DIFFERENTIALEKVATIONER

Läs mer

Reducering av analystid vid svetssimulering

Reducering av analystid vid svetssimulering EXAMENSARBETE 27:7 CIV Reducering av analystid vid svetssimulering KATARINA HANDELL CIVILINGENJÖRSPROGRAMMET Teknisk fysik Luleå tekniska universitet Institutionen för Tillämpad fysik, maskin- och materialteknik

Läs mer

Tekniska Högskolan i Linköping, IKP Tore Dahlberg TENTAMEN i Hållfasthetslära; grk, TMMI17, kl DEL 1 - (Teoridel utan hjälpmedel)

Tekniska Högskolan i Linköping, IKP Tore Dahlberg TENTAMEN i Hållfasthetslära; grk, TMMI17, kl DEL 1 - (Teoridel utan hjälpmedel) Tekniska Högskolan i Linköping, IK DEL 1 - (Teoridel utan hjälpmedel) U G I F T E R med L Ö S N I N G A R 1. Ange Hookes lag i en dimension (inklusive temperaturterm), förklara de ingående storheterna,

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR GRANSKNING AV AVANCERADE BERÄKNINGAR INOM VATTENKRAFTS- OCH KÄRNKRAFTSTILLÄMPNINGAR

VÄGLEDNING FÖR GRANSKNING AV AVANCERADE BERÄKNINGAR INOM VATTENKRAFTS- OCH KÄRNKRAFTSTILLÄMPNINGAR KRAFTINDUSTRINS BETONGDAG MANOUCHEHR HASSANZADEH VÄGLEDNING FÖR GRANSKNING AV AVANCERADE BERÄKNINGAR INOM VATTENKRAFTS- OCH KÄRNKRAFTSTILLÄMPNINGAR 2016-05-25 1 AVANCERADE BERÄKNINGAR HAR MAN SYSSLAT MED

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Matematik D Kurskod Ma 104 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Prov Muntligt prov Inlämningsuppgift Kontakt med examinator Övrigt Valfri aktuell lärobok för kurs Matematik D t.ex.

Läs mer

Belastningsanalys, 5 poäng Töjning Materialegenskaper - Hookes lag

Belastningsanalys, 5 poäng Töjning Materialegenskaper - Hookes lag Töjning - Strain Töjning har med en kropps deformation att göra. Genom ett materials elasticitet ändras dess dimensioner när det belastas En lång kropp förlängs mer än en kort kropp om tvärsnitt och belastning

Läs mer

Storfinnforsen och Ramsele lamelldammar

Storfinnforsen och Ramsele lamelldammar 1 Storfinnforsen och Ramsele lamelldammar Förstudie av ny klimatvägg och utredning av instrumenteringsbehov Foto: Jonas Andrén Storfinnforsen (SFF) Togs i drift 1954 81 monoliter Höjd ca 6 41 m (medel

Läs mer

x I Utförd på anslag från Styrelsen för teknisk utveckling Fack, 100 72 Stockholm 43 :> HOV 1971 STU-rapport 7O-4O7/U338

x I Utförd på anslag från Styrelsen för teknisk utveckling Fack, 100 72 Stockholm 43 :> HOV 1971 STU-rapport 7O-4O7/U338 STU-rapport 7O-4O7/U338 Strönmingsbilder längs en kokarkanal inkl. burnout. Grundläggande studier i ett 9-stavsknippe bernt Gustafsson AB Atomenergi Studsvik Fack, 611 01 Nyköping r r September 1971 x

Läs mer

Fakulteten för teknik och naturvetenskap. Utbildningsplan. Matematisk modellering

Fakulteten för teknik och naturvetenskap. Utbildningsplan. Matematisk modellering Fakulteten för teknik och naturvetenskap Utbildningsplan Matematisk modellering Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 120 Beslut om inrättande: NANAT Inriktningar FSGR, RESI, TIMA Matematisk

Läs mer

Dimensionering i bruksgränstillstånd

Dimensionering i bruksgränstillstånd Dimensionering i bruksgränstillstånd Kapitel 10 Byggkonstruktion 13 april 2016 Dimensionering av byggnadskonstruktioner 1 Bruksgränstillstånd Formändringar Deformationer Svängningar Sprickbildning 13 april

Läs mer

TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA FÖR I2 MHA 051. 6 april 2002 08.45 13.45 (5 timmar) Lärare: Anders Ekberg, tel 772 3480

TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA FÖR I2 MHA 051. 6 april 2002 08.45 13.45 (5 timmar) Lärare: Anders Ekberg, tel 772 3480 2002-04-04:anek TENTAMEN I HÅFASTHETSÄRA FÖR I2 MHA 051 6 april 2002 08.45 13.45 (5 timmar) ärare: Anders Ekberg, tel 772 3480 Maximal poäng är 15. För godkänt krävs 6 poäng. AMÄNT Hjälpmedel 1. äroböcker

Läs mer

Gränslastberäkning en enkel och snabb väg till maximal bärförmåga

Gränslastberäkning en enkel och snabb väg till maximal bärförmåga Gränslastberäkning en enkel och snabb väg till maximal bärförmåga Mikael Möller & Anders Olsson Stockholm, 2014 Confidentiality This document contains elements protected by intellectual property rights

Läs mer

Föreläsning 2,dynamik. Partikeldynamik handlar om hur krafter påverkar partiklar.

Föreläsning 2,dynamik. Partikeldynamik handlar om hur krafter påverkar partiklar. öreläsning 2,dynamik Partikeldynamik handlar om hur krafter påverkar partiklar. Exempel ges på olika typer av krafter, dessa kan delas in i mikroskopiska och makroskopiska. De makroskopiska krafterna kan

Läs mer

EXPERIMENTELLT PROBLEM 2 DUBBELBRYTNING HOS GLIMMER

EXPERIMENTELLT PROBLEM 2 DUBBELBRYTNING HOS GLIMMER EXPERIMENTELLT PROBLEM 2 DUBBELBRYTNING HOS GLIMMER I detta experiment ska du mäta graden av dubbelbrytning hos glimmer (en kristall som ofta används i polariserande optiska komponenter). UTRUSTNING Förutom

Läs mer

Räkna F. Petter Wallentén. Lund University Dep. of Building Physics

Räkna F. Petter Wallentén. Lund University Dep. of Building Physics Räkna F Petter Wallentén Lund University Dep. of Building Physics Problemet Användningen av byggnadsfysikaliska beräkningsverktyg ökar ständigt i Sverige, främst hos tekniska konsulter. I Sverige är den

Läs mer

Lösningar och kommentarer till uppgifter i 2.2

Lösningar och kommentarer till uppgifter i 2.2 Lösningar och kommentarer till uppgifter i 2.2 2202 Beräkna Detta ger f(3 + h) f(3) då f(x) x 2 (3 + h) 2 3 2 h 2 + 6h 6 + h 6 h 0 Vi har därmed bestämt riktningskoefficienten (k-värdet) för tangenten

Läs mer

Rivning av betongblock stelkroppssimulering, överslagsberäkningar och diskussion

Rivning av betongblock stelkroppssimulering, överslagsberäkningar och diskussion Rivning av betongblock stelkroppssimulering, överslagsberäkningar och diskussion Per-Erik Austrell Univ.lektor Byggnadsmekanik LTH 29/4-04 1 Förord Det här arbetet är gjort på uppdrag av NCC i samband

Läs mer

Labbrapport svängande skivor

Labbrapport svängande skivor Labbrapport svängande skivor Erik Andersson Johan Schött Olof Berglund 11th October 008 Sammanfattning Grunden för att finna matematiska samband i fysiken kan vara lite svårt att förstå och hur man kan

Läs mer

SF1624 Algebra och geometri Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1624 Algebra och geometri Lösningsförslag till tentamen DEL A SF64 Algebra och geometri Lösningsförslag till tentamen 04-05-0 DEL A. Planet P innehåller punkterna (,, 0), (0, 3, ) och (,, ). (a) Bestäm en ekvation, på formen ax + by + cz + d = 0, för planet P. (

Läs mer

5.7. Ortogonaliseringsmetoder

5.7. Ortogonaliseringsmetoder 5.7. Ortogonaliseringsmetoder Om man har problem med systemets kondition (vilket ofta är fallet), lönar det sig att undvika normalekvationerna vid lösning av minsta kvadratproblemet. En härtill lämplig

Läs mer

Byggnadsmekanik, LTH MATERIAL, FORM OCH KRAFT

Byggnadsmekanik, LTH MATERIAL, FORM OCH KRAFT Byggnadsmekanik, LTH MATERIAL, FORM OCH KRAFT KURSPROGRAM 2008 Material, form och kraft (VSM131, 9hp) Mål Målet med kursen är en fördjupad formförståelse; en förståelse om samspelet mellan material, form

Läs mer

Gruvhissar Analys och mätning, ett projektexempel. Erik Isaksson, Inspecta Technology AB

Gruvhissar Analys och mätning, ett projektexempel. Erik Isaksson, Inspecta Technology AB Gruvhissar Analys och mätning, ett projektexempel Erik Isaksson, Inspecta Technology AB 1 Aktuellt gruvspel och kritiska komponenter Toppskiva Markmonterat friktionsspel med två ekipage Verifierade komponenter

Läs mer

Sitter och klurar på jordtag; Hur skulle en matematisk uppställning av ett jordtag se ut med homogen mark?

Sitter och klurar på jordtag; Hur skulle en matematisk uppställning av ett jordtag se ut med homogen mark? Beräkna jordtag Postad av Michell Andersson - 12 maj 2018 07:26 Sitter och klurar på jordtag; Hur skulle en matematisk uppställning av ett jordtag se ut med homogen mark? Jag tänker att jag skulle haft

Läs mer

Tentamen i Hållfasthetslära AK

Tentamen i Hållfasthetslära AK Avdelningen för Hållfasthetslära unds Tekniska Högskola, TH Tentamen i Hållfasthetslära AK1 2017-03-13 Tentand är skyldig att visa upp fotolegitimation. Om sådan inte medförts till tentamen skall den visas

Läs mer

Reglerteknik AK. Tentamen 24 oktober 2016 kl 8-13

Reglerteknik AK. Tentamen 24 oktober 2016 kl 8-13 Institutionen för REGLERTEKNIK Reglerteknik AK Tentamen 24 oktober 26 kl 8-3 Poängberäkning och betygsättning Lösningar och svar till alla uppgifter skall vara klart motiverade. Tentamen omfattar totalt

Läs mer

Räkna F. Petter Wallentén. Lund University Dep. of Building Physics

Räkna F. Petter Wallentén. Lund University Dep. of Building Physics Räkna F Petter Wallentén Lund University Dep. of Building Physics Problemet Användningen av byggnadsfysikaliska beräkningsverktyg ökar ständigt i Sverige, främst hos tekniska konsulter. I Sverige är den

Läs mer

Inverkan från skala och passning på skjuvhållfastheten för bergsprickor

Inverkan från skala och passning på skjuvhållfastheten för bergsprickor Inverkan från skala och passning på skjuvhållfastheten för bergsprickor BeFo rapport nr. 128, 2013 Fredrik Johansson, Tekn Dr. KTH Jord och Bergmekanik / SWECO Grasselli G. Shear strength of rock joints

Läs mer

KTH Matematik Tentamensskrivning i Differentialekvationer och transformer III, SF1637.

KTH Matematik Tentamensskrivning i Differentialekvationer och transformer III, SF1637. KTH Matematik Tentamensskrivning i Differentialekvationer och transformer III, SF637. Måndagen den 7 oktober, kl 8-3. Hjälpmedel: BETA, Mathematics Handbook. Redovisa lösningarna på ett sådant sätt att

Läs mer

2015:03. Forskning. Brottmekaniska K-lösningar för sprickor i massiv stång med icke-linjärt rotationssymmetriskt

2015:03. Forskning. Brottmekaniska K-lösningar för sprickor i massiv stång med icke-linjärt rotationssymmetriskt Författare: Daniel Bremberg Forskning 2015:03 Brottmekaniska K-lösningar för sprickor i massiv stång med icke-linjärt rotationssymmetriskt spänningstillstånd Rapportnummer: 2015:03 ISSN:2000-0456 Tillgänglig

Läs mer

Tentamen i Hållfasthetslära AK

Tentamen i Hållfasthetslära AK Avdelningen för Hållfasthetslära Lunds Tekniska Högskola, LTH Tentamen i Hållfasthetslära AK1 2017-08-17 Tentand är skyldig att visa upp fotolegitimation. Om sådan inte medförts till tentamen skall den

Läs mer

Utbildningsplan Civilingenjör Maskinteknik för läsåret 2007/2008

Utbildningsplan Civilingenjör Maskinteknik för läsåret 2007/2008 Utbildningsplan Civilingenjör Maskinteknik för läsåret 2007/2008 MSc Programme in Mechanical Engineering Utbildningsplanen är fastställd 2006-11-16 av Dekanus Teknisk Fakultetsnämnd. Antagen H07 Denna

Läs mer

Modellering av en Tankprocess

Modellering av en Tankprocess UPPSALA UNIVERSITET SYSTEMTEKNIK EKL och PSA 2002, AR 2004, BC2009 Modellering av dynamiska system Modellering av en Tankprocess Sammanfattning En tankprocess modelleras utifrån kända fysikaliska relationer.

Läs mer

Tentamen i Beräkningsvetenskap I (nya versionen), 5.0 hp, Del A

Tentamen i Beräkningsvetenskap I (nya versionen), 5.0 hp, Del A Uppsala universitet Institutionen för informationsteknologi Teknisk databehandling Tentamen i Beräkningsvetenskap I (nya versionen), 5.0 hp, 010-06-07 Skrivtid: 14 00 17 00 (OBS! Tre timmars skrivtid!)

Läs mer

Teorifrågor. 6. Beräkna konditionstalet för en diagonalmatris med diagonalelementen 2/k, k = 1,2,...,20.

Teorifrågor. 6. Beräkna konditionstalet för en diagonalmatris med diagonalelementen 2/k, k = 1,2,...,20. Teorifrågor Störningsanalys 1. Värdet på x är uppmätt till 0.956 med ett absolutfel på högst 0.0005. Ge en övre gräns för absolutfelet i y = exp(x) + x 2. Motivera svaret. 2. Ekvationen log(x) x/50 = 0

Läs mer

A-Ö Ämnet i pdf Ämne - Fysik Fysik är ett naturvetenskapligt ämne som har sitt ursprung i människans behov av att förstå och förklara sin omvärld. Fysik behandlar allt från växelverkan mellan materiens

Läs mer

Spänning och töjning (kap 4) Stång

Spänning och töjning (kap 4) Stång Föreläsning 3 Spänning och töjning Spänning och töjning (kap 4) Stång Fackverk Strukturmekanik FM60 Materialmekanik SMA10 Avdelningen för Bggnadskonstruktion TH Campus Helsingborg Balk Ram Spänning (kraftmått)

Läs mer