J U R I D I S K A A V D E L N I N G E N KÖPEPROCESSEN I ITALIEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "J U R I D I S K A A V D E L N I N G E N KÖPEPROCESSEN I ITALIEN"

Transkript

1 J U R I D I S K A A V D E L N I N G E N KÖPEPROCESSENI ITALIEN

2 Ett säkert köp i ett etablerat land Attköpaenfastighetutomlandsärettstortstegatt ta.detfinnsmycketmanmåstetänkapåinnanköpet, frånstabilitetenilandettillkvalitetenpåinvesteringensamttillförlitlighetenavbyggherren. Enannanviktigaspektärhurpasssäkertoch skyddandedetlegalasystemetärförköparenidet specifikalandetdärköpetärsubjekt.oberoendeav omköpareninvesterar/köperförpersonligtbruk elleriinvesteringssyften,implicerarett braköp en tryggköpeprocessochenklarbildavvilkarättigheterköparenhar. Gällande detta, är vi stolta, inte enbart därför att vi samarbetar med de mest etablerade och professionella byggherrarna i Kalabrien, utan även för att vi arbetar i ett land med en strålande juridisk tradition där alla lagar och förordningar är utformade efter europeisk standard (inte främst genom direktiv från Europarätten utan även från den självständiga juridiska makten). D e n j u r i d i s k a k o n t e n t a n i d e n n a b r o s c h y r ä r c e r t i f i e r a d s o m k o r r e k t a v ; A G A v v o c a t i G a t t o: AG A v v o c a t i G a t t o B i s h o p s g a t e London EC2M 4QP (United Kingdom) R e g l e r a d a v s o l i c i t o r s r e g u l a t i o n s a u t h ority i England samt W a l e s

3 köpeerbjudande (köpebud) och preliminär köpeöverenskommelse Köpeprocessen börjar med att ett så kallat köpebud som signeras av båda parter. Detta dokument innehåller detaljerna gällande fastigheten, det överenskomna priset samt betalningsvillkoren. Efter detta och innan de 30 dagarna löper ut signerar båda parter (köpare samt byggherre) det preliminära köpeöverenskommelsen, detta är ett oerhört viktigt och betydelsefullt steg i hela proceduren. Köpebudet har till syfte att ta produkten av marknaden i 30 dagar, under denna tid är byggherren bunden till att ej sälja fastigheten till någon annan intresserad köpare. En summa av 3000 Euro betalas av köparen i samband med att dokumentet signeras. Det finns en anledning till varför nästan varje fastighetsköp i Italien följer proceduren med den preliminära köpeöverenskommelsen (deed of sale); detta därför att oavsett namnet (preliminärt), är en sådan överenskommelse den starkast juridiskt bindande överenskommelsen som Italiens avtalsrätt erhåller. Faktum är att, enligt artikel C.c är det preliminära köpeöverenskommelsen tvingande i juridisk mening om en av parterna inte skulle fullfölja sina förpliktelser.

4 Kontentan av den Preliminära köpeöverenskommelsen Gällande off plan (från grunden) fastigheter är den Preliminära köpeöverenskommelsen fullt reglerad i lag (d. lgs. 122/2005), huvudsyftet med denna är att skydda köparens ställning samt investering. Varje preliminär köpeöverenskommelse måste innehålla följande * Detaljerad beskrivning av tomten som fastigheten vilar på * Ägarskap av tomten samt relaterad lagfart * lån och alla andra legala börder måste vara fullt formulerade *Byggnadstillstånd, byggnadsplaneringsauktorisering * Tidslängd för byggnadsprojekt samt exakt tid för när fastigheten kommer att vara färdigställd samt överlämnad till köparen Enligt de nämnda förordningarna är det alltså obligatoriskt att byggnadstillståndet är utgiven då den preliminära köpeöverenskommelsen signeras, dock är en preliminär köpeöverenskommelse endast juridiskt bindande om byggnadsherren vid signeringstidpunkten i alla fall ansökt om byggnadstillstånd (i detta fall måste registreringsnumret från ansökan finnas detaljerad i överenskommelsen.) Utöver detta och med hänsyn till karaktären av den framtida fastigheten måste den preliminära köpeöverenskommelsen även hävda en full beskrivning av fastigheten. Varje kontrakt måste därmed innehålla följande; * En planritning av hela fastighetsområdet, byggnaden * En planritning av den enskilda fastighetsenheten * En detaljerad beskrivning av byggnadsspecifikation (vilka byggherren varsamt ska följa under byggnadstiden.)

5 Betalningen av depositionsavgiften samt av garantin Vid samma tid som signeringen av den preliminära köpeöverenskommelsen sker ska även köparen betala en deposit kallad caparra confirmatora, vanligtvis består denna av cirka 40-50%. Denna summa reduceras självklart från den totala summan för fastigheten, men skulle däremot köparen besluta sig för att inte slutgöra köpet blir detta legalt behållen av byggnadsherren som en kompensation. Ett väsentligt skydd för köparen erbjuds genom en bank/försäkringsgaranti som löper under tiden för byggnationerna. För att vara gällande måste följande aspekter respekteras. det är obligatoriskt samt inkluderat i köpesumman. En preliminär köpeöverenskommelse som inte följder det ovan nämnda anses vara icke gällande byggnadsherren har dessutom inte rätt att begära en extra avgift för detta Det måste täcka alla summor som betalas av köparen till byggnadsherren till och med det at t signeringen för ägarskap (title deed) sker ; Det måste täcka händelsen om byggnadsherrens konkurs eller finansiell kris ; den måste även innehålla en klausul som säger att; skulle byggnadsherren gå i konkurs måste försäkringsbolaget betala de redan utbetalda summorna inom 30 dagar direkt till köparen utan att någon juridisk åtgärd mot byggnadsherren att återbetala summorna krävs (vilket skulle ta åratal). Skulle garantin som utgetts av byggnadsherren ej innehålla de ovan nämnda villkoren måste den preliminära köpeöverenskommelsen ses som ogiltig

6 Färdigställandet av fastigheten samt lagfarten Det är viktigt att klargöra att den preliminära köpeöverenskommelsen inte har som syfte att överlåta fastigheten till köparen utan enbart existerar för att skapa en likvärdig obligation mellan köparen och byggnadsherren/säljaren. Fastigheten överlåtes vid signeringen av det slutgiltiga kontraktet, den såkallade rogito, det vill säga lagfarten. Lagfarten är det kontrakt genom vilket fastigheten, när den är färdigställd, överlåtes till köparen. Det måste utformas av en notarie, det vill saga en officiell tjänstemän som agerar å statens vägnar för båda parters intresse När lagfarten är signerad lämnas den över till båda parter och blir därmed även registrerat hos Conservatoria dei registri immobiliari (Det kompetenta registrariet) samtidigt förvaras ytterligare en kopia i notariens arkiv. Dokumentet rogito bekräftar ägandeskapet av fastigheten. Enligt italiensk lag har enbart de parter som har god kunskap i det italienska språket rätt att signera lagfarten eftersom att det är obligatoriskt för varje part att fullt förstå den juridiska kontentan som behandlas i kontraktet. Utländska köpare har därmed två alternativ; De kan använda en översättare som översätter kontraktet innan mötet med notarien, i detta fall är köparen tillåten att signera kontraktet; De kan använda en advokat och låta denne signera kontraktet å deras vägnar, i detta fall är köparens närvaro hos notarien ej nödvändig.

7 Skatter samt utgifter sammankopplade med köpet All skatt i samband med köpet samlas in av Notarien å statens vägnar vid signeringen av the deed of sale De fyra olika skatteavgifter som ska betalas vid slutet av köpeprocessen är;: 3. Imposta Ipotecaria (mortgage tax) Även denna 168 euro. En sådan skatteavgift är måste betalas oavsett om fastigheten köpts genom lån eller ej. 4. Imposta Catastale (Cadastral tax) Samma som ovan.. 1. I.V.A (VAT) Består av cirka 10% av den totala köpesumman. Om köparen sedan planerar att folkbokföra sig i Italien och denna fastighet är den första köparen äger i landet blir VAT skatten enbart 4%. I detta fall måste köparen folkbokföra sig här inom 18 månader 2. Imposta di Registro (registraty tax): Innefattar en summa av 168 Euro, oavsett vad fastigheten är värd; Utöver detta måste även Notarieavgifter uppmärksammas. Notarieavgifter uppställs av det nationella konsulatet av notarier i relation till fastighetens värde. Generellt brukar man säga att de ligger i området runt 2% av den totala köpesumman.

8 Annan information Codice Fiscale. En Fiscalkod krävs för att kunna färdigställa köpet, upprätta lån, öppna bankkonto samt för att bli en folkbokförd i Italien. Denna kod kan upprättas hos den lokala Agenzia delle Entrate (skatteverket) eller av det italienska konsulatet i alla länder. Bank. Att öppna ett bankkonto i Italien är att rekommendera. Detta kommer att vara användbart när man exempelvis betalar el och vattenräkningar m.m Inkomstskatt. En person som inte är resident i Italien måste fortfarande göra en årlig deklaration av skatteskäl som visar på inkomst i relation till företagsamheter i Italien (ett exempel på detta kan vara inkomsten från uthyrning av lägenheten.) Det är möjligt att reducera vissa utgifter genom bland annat reparationer, lokala skatter etc. Denna inkomst kommer även att bli deklarerad i det land där köparen bor. I.C.I. En lokal kommunskatt måste betalas av alla som äger en fastighet i Italien, dock ej om ägaren bor i Italien och den fastigheten är den första i landet. Skattesumman kalkyleras med hänsyn till rendita catastale (det officiella värdet av fastigheten) i jämförelse med alla fastigheter i Italien. Normalt ligger detta mellan 0.4% - 0.7% av det officiella värdet av fastigheten. Det aktuella värdet bestäms av det lokala Municipalities beroende av fastighetens storlek, lokalisering, klass och kategori. ICI betalas i två omgångar, i juni samt i December. Kapital tillväxtsskatt. Blir ej aktuellt om ägaren säljer inom fem år. I fallet om ägaren säljer efter fem år blir avgiften beroende av antalet år som ägarskapet varat. Förmögenhetsskatt. Det finns ingen sådan skatt i Italien.

9 S W E D I S H V E R S I O N B U Y I N G P R O C E S S I T A L Y

Fastighetsbyrån spanska bostäder - Hem i Solen

Fastighetsbyrån spanska bostäder - Hem i Solen Har du bestämt dig för att leta hus i Spanien? Anmäl då ditt intresse - utan förpliktelser. Du väljer själv hur du vill bli kontaktad. Om du vill ha mer information eller om du vill att vi aktivt letar

Läs mer

kommer alla att svara samma sak; den italienska livsstilen och den fantastiska miljön.

kommer alla att svara samma sak; den italienska livsstilen och den fantastiska miljön. Köpguide: Italien Innehåll Varför Italien?... 3 Populära områden - en översikt... 5 Kalabrien... 6 Le Marche... 6 Abruzzo... 7 Att köpa en fastighet... 9 Köpprocessen... 9 Kostnader... 10 Investeringspotential...

Läs mer

TA LÅN I SPANIEN FÖR ATT KÖPA FASTIGHET

TA LÅN I SPANIEN FÖR ATT KÖPA FASTIGHET TA LÅN I SPANIEN FÖR ATT KÖPA FASTIGHET Om du vill köpa en fastighet men du behöver ett lån, är det rekommenderat att bli bekant med ett antal aspekter som kan hjälpa dig att förstå processen och de kostnader

Läs mer

OM SERNEHOLT ESTATE SVENSKAR I SPANIEN

OM SERNEHOLT ESTATE SVENSKAR I SPANIEN KÖPGUIDE OM SERNEHOLT ESTATE Serneholt Estate har samlat över 30 års erfarenhet av bostadsaffärer och skapat en unik tjänst för dig som funderar på att köpa bostad i Spanien. Med Serneholt Estate kan du

Läs mer

Populära områden en översikt

Populära områden en översikt Köpguide: Turkiet Innehåll Varför Turkiet?... 3 Populära områden en översikt... 5 Istanbul... 5 Egeiska kusten... 5 Medelhavskusten... 5 Att köpa en fastighet... 7 Nyproduktion eller begagnat?... 7 Köpprocessen...

Läs mer

Del 4 Emittenten. Strukturakademin

Del 4 Emittenten. Strukturakademin Del 4 Emittenten Strukturakademin Innehåll 1. Implicita risker och tillgångar 2. Emittenten 3. Obligationer 4. Prissättning på obligationer 5. Effekt på villkoren 6. Marknadsrisk och Kreditrisk 7. Implicit

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK Vad är det som föranlett en övergång till spelrätter på Hammarö GK? Klubben har fått fler utträdesansökningar än vanligt och vi har ingen kö för

Läs mer

SKV 252 utgåva Information om blankett K12

SKV 252 utgåva Information om blankett K12 SKV 252 utgåva 6 2017 Information om blankett K12 Vem ska lämna blankett K12? Onoterat företag Du ska lämna blankett K12 som en bilaga till Inkomstdeklaration 1 om du har fått utdelning från ett onoterat

Läs mer

Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening

Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening Motionens innehåll -att styrelsen ges i uppdrag att utreda och redovisa om vår förening skulle ha vinning av att ombildas från dagens ekonomiska

Läs mer

KÖPEKONTRAKT. Mall köpekontrakt. 1. Parter och fast egendom

KÖPEKONTRAKT. Mall köpekontrakt. 1. Parter och fast egendom Mall köpekontrakt. KÖPEKONTRAKT 1. Parter och fast egendom Säljare: Täby Fastighets AB, 556007-4642, 183 80 TÄBY, nedan kallad TFAB Köpare: Namn, org.nr, adress, nedan kallad köparen Fast egendom: Täby

Läs mer

Enskild firma. Allmänt

Enskild firma. Allmänt Enskild firma 1/4 Allmänt Väljer du att driva företaget som en enskild firma är det viktigt att veta att du själv ansvarar för allt du gör i företagets namn, t.ex. att avtal hålls och skulder betalas.

Läs mer

INTERNATIONELLA HANDBOLLFÖRBUNDETS REGLEMENTE FÖR BYTE AV NATIONSFÖRBUND 2013-05-30

INTERNATIONELLA HANDBOLLFÖRBUNDETS REGLEMENTE FÖR BYTE AV NATIONSFÖRBUND 2013-05-30 Bilaga 4 INTERNATIONELLA HANDBOLLFÖRBUNDETS REGLEMENTE FÖR BYTE AV NATIONSFÖRBUND 2013-05-30 Huvudregel 1 1. Alla handbollspelare är underställda IHF:s reglemente för byte av nationsförbund samt de tilläggsbestämmelser

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om försäkring för köpare eller säljare, omsorgsplikt och överlåtelsehandlingar. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer

FINANSIERING KONTAKT VISNING

FINANSIERING KONTAKT VISNING KÖPGUIDE Den spanska bostadsmarknaden skiljer sig en hel del från den svenska och vi på Epok Fastighetsförmedling hjälper till att guida dig igenom hela processen så att du hela tiden känner känner dig

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 22.5.2010 Europeiska unionens officiella tidning L 126/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 440/2010 av den 21 maj 2010 om de avgifter som ska betalas till Europeiska

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 5.7.2014 L 198/7 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 31 januari 2014 om nära samarbete med nationella behöriga myndigheter i deltagande medlemsstater som inte har euron som valuta (ECB/2014/5) (2014/434/EU)

Läs mer

10 Allmänna avdrag Påförda egenavgifter m.m.

10 Allmänna avdrag Påförda egenavgifter m.m. 113 10 Allmänna avdrag 62 kap. IL prop. 1999/2000:2, del 2 s. 668 670 SOU 1997:2, del II s. 494 496 prop. 1975/76:31, SkU 20 prop. 1979/80:60 prop. 1989/90:110 s. 364 366, SkU30 prop. 1991/92:43, SkU7

Läs mer

Regler och villkor carvalue.se

Regler och villkor carvalue.se Regler och villkor carvalue.se Tjänsten tillhandahålls direkt efter att du har tryckt på knappen "Skicka" och vi mottar din kontaktinformation och din bils tekniska uppgifter. Genom att godta villkoren

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om skattereduktion för utgifter för byggnadsarbete på bostadshus; SFS 2004:752 Utkom från trycket den 2 november 2004 utfärdad den 21 oktober 2004. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

1. Administrativa föreskrifter Program för primärvården i Västmaland

1. Administrativa föreskrifter Program för primärvården i Västmaland 1 (7) 1. Administrativa föreskrifter Program för primärvården i Västmaland 2015 2 (7) 1 Inledning Landstinget Västmanland införde från den 1 januari 2008 valfrihetssystem inom primärvården i enlighet med

Läs mer

Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881)

Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881) Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881) Inkom till länsstyrelsen För att få stöd ska flera villkor vara uppfyllda. Läs mer på Boverkets webbplats. Ansök hos länsstyrelsen.

Läs mer

Förslag till KÖPEKONTRAKT

Förslag till KÖPEKONTRAKT Förslag till KÖPEKONTRAKT SÄLJARE: Surahammars kommun genom kommunstyrelsen org.nr 212000-2031 Box 203 735 23 SURAHAMMAR (nedan kallad Säljaren) KÖPARE: Elpartner Norrort AB org.nr 556646-9598 Aprilvägen

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer

Fastigheten försäljs i det skick den är på köpekontraktsdagen. Köparen har själv besiktigat fastigheten och kunnat utröna dess skick.

Fastigheten försäljs i det skick den är på köpekontraktsdagen. Köparen har själv besiktigat fastigheten och kunnat utröna dess skick. 1(11) KÖPEKONTRAKT 1 PARTER, OBJEKT OCH KÖPESKILLING Nacka kommun, genom dess kommunstyrelse, nedan kallad kommunen försäljer härmed till Hammersta Fastigheter AB, org.nr: 556493-7737, Box 307, 135 29

Läs mer

KÖPEKONTRAKT Fastighet SÄLJARE Namn Adress Andel Personnummer

KÖPEKONTRAKT Fastighet SÄLJARE Namn Adress Andel Personnummer Sida. 1/5 KÖPEKONTRAKT Fastighet SÄLJARE KÖPARE 1. KÖPEOBJEKT Säljaren överlåter till köparen på nedan angivna villkor Fastigheten: 2. KÖPESKILLING Belopp (med siffror) 000.000 Kr 3. TILLTRÄDESDAG Sida.

Läs mer

Säljare Kalmar kommun, org.nr 212000-0746 1/1 Box 611 391 26 Kalmar. Köpare Bolagsnamn AB, org.nr ******-**** 1/1 Adress Postadress

Säljare Kalmar kommun, org.nr 212000-0746 1/1 Box 611 391 26 Kalmar. Köpare Bolagsnamn AB, org.nr ******-**** 1/1 Adress Postadress Köpekontrakt Säljare Kalmar kommun, org.nr 212000-0746 1/1 Box 611 391 26 Kalmar Köpare Bolagsnamn AB, org.nr ******-**** 1/1 Adress Postadress Fastighet Fastigheten Kalmar Rustningen X-X, med adress Hjortvägen

Läs mer

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Årsredovisning för Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 Hund- och Kattstallar i Stockholm AB 1(7) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Hund -och Kattstallar i Stockholm

Läs mer

ENKLA STEG. till ert drömhus i Spanien

ENKLA STEG. till ert drömhus i Spanien ENKLA STEG till ert drömhus i Spanien ENKLA STEG till ert drömhus i Spanien Att köpa ett hem toppar de flestas att-göra-lista och om ni är intresserade av att köpa ett semesterhem eller att flytta utomlands

Läs mer

REDOGÖRELSE FÖR UPPDRAGET SOM STÄLLFÖRETRÄDARE för år ... Huvudman Personnummer. Ställföreträdare

REDOGÖRELSE FÖR UPPDRAGET SOM STÄLLFÖRETRÄDARE för år ... Huvudman Personnummer. Ställföreträdare Box 500 343 23 Älmhult REDOGÖRELSE FÖR UPPDRAGET SOM STÄLLFÖRETRÄDARE för år. Fyll i för vilket år redogörelsen gäller 1) 1 (6) Huvudman Namn Personnummer Ställföreträdare Namn Personnummer Överförmyndaren

Läs mer

Personer ej hemmahörande i USA (Non US Residents) Ansökan Företagskunder

Personer ej hemmahörande i USA (Non US Residents) Ansökan Företagskunder Personer ej hemmahörande i USA (Non US Residents) Ansökan Företagskunder VIKTIG INFORMATION Vänligen fyll i samtliga uppgifter i denna ansökan. CMC Markets UK Plc Filial Stockholm ( CmC markets ) måste

Läs mer

Linguaiuris Legal advise and Translation

Linguaiuris Legal advise and Translation Hur regleras Comunidades de Propietarios (spanska ägarföreningar)? Denna artikel är en sammanfattning av frågor som behandlades i ett föredrag som hölls av Charlotte Andersson, jurist på Linguaiuris, inom

Läs mer

Hos Diana Zuuring Lawyers erbjuder vi en helhetstjänst för juridik, skatt och hantering för såväl utländska medborgare som företag i Spanien.

Hos Diana Zuuring Lawyers erbjuder vi en helhetstjänst för juridik, skatt och hantering för såväl utländska medborgare som företag i Spanien. Inledning Diana Zuuring Lawyers Diana Zuuring Lawyers är en flerspråkig och fristående advokatbyrå i centrala Marbella, Costa del Sol (Spanien) som bedriver sin verksamhet i hela SPANIEN. Företagets grundare

Läs mer

Nya planer för gården?

Nya planer för gården? Nya planer för gården? Tio steg för att lyckas med ett generationsskifte För ett rikare liv på landet Gör en smidig växling till nästa generation Att genomgå en generationsväxling innebär mycket att tänka

Läs mer

HYR UT DIN HYRESRÄTT. En steg för steg-guide. I samarbete med Välkommen till Saltis, Nacka församling och Röda Korset i Nacka

HYR UT DIN HYRESRÄTT. En steg för steg-guide. I samarbete med Välkommen till Saltis, Nacka församling och Röda Korset i Nacka HYR UT DIN HYRESRÄTT En steg för steg-guide I samarbete med Välkommen till Saltis, Nacka församling och Röda Korset i Nacka 1 VÄGEN TILL EGET BOENDE Många privatpersoner engagerar sig för att nyanlända

Läs mer

HYR UT DIN BOSTADSRÄTT. En steg för steg-guide. I samarbete med Välkommen till Saltis, Nacka församling och Röda Korset i Nacka

HYR UT DIN BOSTADSRÄTT. En steg för steg-guide. I samarbete med Välkommen till Saltis, Nacka församling och Röda Korset i Nacka HYR UT DIN BOSTADSRÄTT En steg för steg-guide I samarbete med Välkommen till Saltis, Nacka församling och Röda Korset i Nacka 1 VÄGEN TILL EGET BOENDE Många privatpersoner engagerar sig för att nyanlända

Läs mer

HYR UT ETT RUM, EN DEL I DIN BOSTAD ELLER ETT ATTEFALLSHUS. En steg för steg-guide

HYR UT ETT RUM, EN DEL I DIN BOSTAD ELLER ETT ATTEFALLSHUS. En steg för steg-guide HYR UT ETT RUM, EN DEL I DIN BOSTAD ELLER ETT ATTEFALLSHUS En steg för steg-guide I samarbete med Välkommen till Saltis, Nacka församling och Röda Korset i Nacka 1 VÄGEN TILL EGET BOENDE Många privatpersoner

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer

OMBILDNING FRÅN HYRESRÄTT TILL BOSTADSRÄTTSFÖRENING

OMBILDNING FRÅN HYRESRÄTT TILL BOSTADSRÄTTSFÖRENING OMBILDNING FRÅN HYRESRÄTT TILL BOSTADSRÄTTSFÖRENING NÅGRA AV FÖRDELARNA MED ATT BO I EN BOSTADSRÄTTSFÖRENING Du kan själv vara med att påverka dina egna boendekostnader Du kan själv utforma din egen bostadsstandard

Läs mer

Fastighetsanslutningsavtal mellan Halby fiber ek. för. och medlem som är fysisk eller juridisk person.

Fastighetsanslutningsavtal mellan Halby fiber ek. för. och medlem som är fysisk eller juridisk person. Sidan 1 av 5 Fastighetsanslutningsavtal mellan Halby fiber ek. för. och medlem som är fysisk eller juridisk person. Avtal Detta avtal är upprättat mellan Namn: Personnummer: Adress: Postnr: Postort: Land:

Läs mer

Det är tillåtet att hyra ut till en juridisk person, dock ej för nyttjande i hotellverksamhet eller liknande.

Det är tillåtet att hyra ut till en juridisk person, dock ej för nyttjande i hotellverksamhet eller liknande. brf hemmet 18 PM 2014-06-18 Uthyrning av din bostadsrättslägenhet Föreningen är välvillig till andrahandsuthyrning och att ha inneboende men det måste gå rätt till! Om en bostadsrättshavare i Brf Hemmet

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om överlåtelsehandlingar och rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Prövning av fastighetsmäklarens medverkan

Läs mer

TFAB överlåter och försäljer härmed till köparen Fastigheten, markerad med röd begränsningslinje i bilaga 1, för en köpeskilling om XXX kronor.

TFAB överlåter och försäljer härmed till köparen Fastigheten, markerad med röd begränsningslinje i bilaga 1, för en köpeskilling om XXX kronor. Mall köpekontrakt. Område 1, 2, 3 KÖPEKONTRAKT 1. Parter och fast egendom Säljare: Täby Fastighets AB, 556007-4642, 183 80 TÄBY, nedan kallad TFAB Köpare: Namn, org.nr, adress, nedan kallad köparen Fast

Läs mer

Intro finansiering av fastighetsköp Inteckningar och panträtt Pantsättning 2013-12-03 1

Intro finansiering av fastighetsköp Inteckningar och panträtt Pantsättning 2013-12-03 1 Intro finansiering av fastighetsköp Inteckningar och panträtt Pantsättning 2013-12-03 1 Lån Ränta Skatt Allmänna råd från Finansinspektionen: bottenlån max 85% (2010). 2013-12-03 2 De allra flesta fastighetsförvärv

Läs mer

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Årsredovisning för Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Räkenskapsåret 2009-01-01-2009-12-31 Hund- och Kattstallar i Stockholm AB 1(7) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Hund -och Kattstallar i Stockholm

Läs mer

Nautic Yacht Båtförmedling

Nautic Yacht Båtförmedling Hej! Kul att du är intresserad av att köpa båt via oss på Nautic Yacht AB. Vi har arbetat med internationell båt förmedling i flera år och har en stor erfarenhet av att hjälpa kunder till en bra och säker

Läs mer

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR VÅRDVAL ALLMÄN BARN- OCH UNGDOMSTANDVÅRD NORRBOTTENS LÄN

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR VÅRDVAL ALLMÄN BARN- OCH UNGDOMSTANDVÅRD NORRBOTTENS LÄN 1(6) ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR VÅRDVAL ALLMÄN BARN- OCH UNGDOMSTANDVÅRD NORRBOTTENS LÄN Ansökan gäller för externa vårdgivare. Leverantörsuppgifter Leverantör som ansöker om godkännande för flera enheter

Läs mer

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om besiktningsklausul. Prövning av fastighetsmäklarens utformning av en besiktningsklausul. Fastighetsmäklarinspektionens

Läs mer

AVTAL OM FASTIGHETSREGLERING

AVTAL OM FASTIGHETSREGLERING 'ff,region vastmantand Verksamhet- och ledningsstöd Regionfastigheter 1 (3) AVTAL OM FASTIGHETSREGLERING Parter Salabostäder, org. nr 556352-0500, Brunnsgatan 31, 733 31 Sala, som ägare till fastigheten

Läs mer

Remissyttrande. Kommissionens förslag till lagstiftning avseende försäkring och finansiella tjänster i mervärdesskattehänseende KOM (2007) 747 och 746

Remissyttrande. Kommissionens förslag till lagstiftning avseende försäkring och finansiella tjänster i mervärdesskattehänseende KOM (2007) 747 och 746 Finansdepartementet Vår referens: Skatte- och tullavdelninge SN 280/2007 Enheten för mervärdesskatt och punktskatter (s2) 103 33 Stockholm Er referens: Fi 2007/9991 Stockholm 2008-02-20 Remissyttrande

Läs mer

Ansökan ska vara angiven adress tillhanda senast 2013-11-20 enligt avsnitt 9. För sent inkommen ansökan får ej prövas.

Ansökan ska vara angiven adress tillhanda senast 2013-11-20 enligt avsnitt 9. För sent inkommen ansökan får ej prövas. Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik, diarienummer HSN11-119-2013 Ni inbjuds att inkomma med ansökan om att

Läs mer

Hundstallet i Sverige AB

Hundstallet i Sverige AB Årsredovisning för Hundstallet i Sverige AB Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Förvaltningsberättelse Styrelsen för Hundstallet i Sverige AB, får härmed avge årsredovisning för 2013. Allmänt om verksamheten

Läs mer

INFORMATION TILL ENLIGT LAG (2011:914) OM KONSUMENTSKYDD VID AVTAL OM TIDSDELAT BOENDE

INFORMATION TILL ENLIGT LAG (2011:914) OM KONSUMENTSKYDD VID AVTAL OM TIDSDELAT BOENDE INFORMATION TILL ENLIGT LAG (2011:914) OM KONSUMENTSKYDD VID AVTAL OM TIDSDELAT BOENDE BILAGA A 1. SÄLJARE Fjällinvest AB, 556426-8380 Sälfjällsgården 780 67 Sälen 2. NYTTJANDERÄTTSANDELENS ÄGOFÖRHÅLLANDE

Läs mer

EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning

EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning SWEDAC DOC 12:1 2012-05-10 Utgåva 1 Inofficiell översättning av EA 2/15 M:2008 EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15

Läs mer

Europeiska kommissionen Representationen i Sverige Att: Linda Bendelin Regeringsgatan 65, plan 6 Stockholm

Europeiska kommissionen Representationen i Sverige Att: Linda Bendelin Regeringsgatan 65, plan 6 Stockholm EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPAPARLAMENTET GD KOMMUNIKATION Representationskontor ARES(2014)197050 Ärende: Anbudsinfordran nr PO/2013-24-INF/STO om ett öppet inter-institutionellt förfarande för tillhandahållande

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM MARKÖVERLÅTELSE

ÖVERENSKOMMELSE OM MARKÖVERLÅTELSE 1 Mellan Stockholms kommun genom dess exploateringsnämnd, nedan kallad Förvärvaren, och Sundbybergs kommun genom dess kommunstyrelse, nedan kallat Överlåtaren, träffas med anledning av den ändrade sträckningen

Läs mer

Leasingavtal, Avsnitt 10 145. 10.1 RR 6:99 Leasingavtal

Leasingavtal, Avsnitt 10 145. 10.1 RR 6:99 Leasingavtal Leasingavtal, Avsnitt 10 145 10 Leasingavtal Rekommendationen behandlar redovisning av samtliga leasingavtal med undantag för avtal avseende exploatering och utnyttjande av naturresurser samt olika licensavtal,

Läs mer

Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ)

Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) Information till aktieägarna inför extra bolagsstämma den 14 augusti 2012 avseende styrelsens förslag om aktiesplit och obligatoriskt

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05) Detta formulär jämte bilagor avseende ändringar och tilläggsarbeten är avsett att användas vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som

Läs mer

2. Vänligen bifoga övriga anteckningar/kommentarer på backsidan av denna anmälan

2. Vänligen bifoga övriga anteckningar/kommentarer på backsidan av denna anmälan Fordransanmälan Referens för fordransanmälan: (För intern användning) Personuppgifter: Namn: Fordran för: Datum: Gatuadress: Telefon: E-post adress: Viktig information 1. Vänligen utfyll den bifogade fordransanmälan

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas En bättre värd? Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker en hel del frågor

Läs mer

KÖPEKONTRAKT. Den överenskomna köpeskillingen är:

KÖPEKONTRAKT. Den överenskomna köpeskillingen är: KÖPEKONTRAKT Säljare Anna Mölbo 850807-3023 1/2-del Skålevikstïlen 5 E, 5178 Loddefjord, Norge Johan Mölbo 910814-1939 1/2-del Österleden 52 D Lgh 1102, 352 42 Växjö nedan benämnd Säljaren. Köpare Nybro

Läs mer

Rechtsanwälte, Lawyers, Abogados, Advocaten, Advokater

Rechtsanwälte, Lawyers, Abogados, Advocaten, Advokater Diana Zuuring S.L. Ricardo Soriano nr 20, 3C 29601 Marbella, Nueva Andalucia Tel: (34) 952906185 Fax: (34) 952816813 www.zuuring.com E-mail: info@zuuring.com Rechtsanwälte, Lawyers, Abogados, Advocaten,

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09) Detta formulär jämte bilagor avseende ändringar och tilläggsarbeten är avsett att användas vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som

Läs mer

Anmärkningar till formuläret för överklagande

Anmärkningar till formuläret för överklagande KONTORET FÖR HARMONISERING I DEN INRE MARKNADEN (KHIM) Varumärken och mönster Anmärkningar till formuläret för överklagande 1. Allmänna kommentarer 1.1 Användning av formuläret Formuläret kan erhållas

Läs mer

Rådets direktiv 85/577/EEG av den 20 december 1985 för att skydda konsumenten i de fall då avtal ingås utanför fasta affärslokaler

Rådets direktiv 85/577/EEG av den 20 december 1985 för att skydda konsumenten i de fall då avtal ingås utanför fasta affärslokaler Rådets direktiv 85/577/EEG av den 20 december 1985 för att skydda konsumenten i de fall då avtal ingås utanför fasta affärslokaler Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 372, 31/12/1985 s. 0031-0033

Läs mer

KÖPEKONTRAKT. Fastigheten försäljs i det skick den är på köpekontraktsdagen. Köparen har själv besiktigat fastigheten och kunnat utröna dess skick.

KÖPEKONTRAKT. Fastigheten försäljs i det skick den är på köpekontraktsdagen. Köparen har själv besiktigat fastigheten och kunnat utröna dess skick. 1(8) KÖPEKONTRAKT 1 PARTER, OBJEKT OCH KÖPESKILLING Nacka kommun, genom dess kommunstyrelse, nedan kallad kommunen försäljer härmed till, Tekno- Bygg i Stockholm AB, orgnr 556544-4113, Box 1139, 131 26

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2014:940 Utkom från trycket den 8 juli 2014 utfärdad den 26 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om

Läs mer

Ändringar i överlåtelsebeskattningen

Ändringar i överlåtelsebeskattningen Ändringar i överlåtelsebeskattningen 1.11.2019 Ändringarna i korthet Att deklarera och betala överlåtelseskatt ändras 1.11.2019 Överlåtelseskattens procent och beräkningen av skatten ändras inte Deklarationskanalerna

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.7.2016 C(2016) 4407 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 14.7.2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014

Läs mer

Bo i hus med ägenderätt

Bo i hus med ägenderätt Bo i hus med ägenderätt bonava.se Din guide för att köpa ett hus med äganderätt av Bonava Att köpa ett nytt hus är både ett stort och roligt beslut. Det är mycket att sätta sig in i och ta ställning till,

Läs mer

2. Vänligen bifoga övriga anteckningar/kommentarer på backsidan av denna anmälan

2. Vänligen bifoga övriga anteckningar/kommentarer på backsidan av denna anmälan Fordransanmälan Referens för fordransanmälan: (För intern användning) Personuppgifter: Namn: Fordran för: Datum: Gatuadress: Telefon: E-post adress: Viktig information 1. Vänligen utfyll den bifogade fordransanmälan

Läs mer

Frågor & svar om lagen om det nya regelverket för förvaltare av alternativa investeringsfonder (LAIF)

Frågor & svar om lagen om det nya regelverket för förvaltare av alternativa investeringsfonder (LAIF) PROMEMORIA Datum 2013-06-27 uppdaterad 2014-01-08 och 2014-06-02 Frågor & svar om lagen om det nya regelverket för förvaltare av alternativa investeringsfonder (LAIF) Finansinspektionen Box 7821 SE-103

Läs mer

Skadeanmälan för personligt ansvar

Skadeanmälan för personligt ansvar Referens för fordransanmälan: (För intern användning) Personuppgifter: Namn: Fordran för: Datum: Gatuadress: Telefon: E-post adress: Viktig information 1. Vänligen utfyll den bifogade fordransanmälan 2.

Läs mer

KÖPEKONTRAKT. Säljaren försäljer härmed fastigheten till köparen/köparna för en överenskommen köpeskilling. av ( ) kronor. på nedanstående villkor.

KÖPEKONTRAKT. Säljaren försäljer härmed fastigheten till köparen/köparna för en överenskommen köpeskilling. av ( ) kronor. på nedanstående villkor. KÖPEKONTRAKT Parter Fastighetens/tomträttens beteckning nedan kallad fastigheten Kommun och län (i Stockholm även församling) n försäljer härmed fastigheten till köparen/köparna för en överenskommen köpeskilling

Läs mer

Frågeformulär Professionsansvarsförsäkring

Frågeformulär Professionsansvarsförsäkring Frågeformulär Professionsansvarsförsäkring Information Benämningen Företaget i detta formulär är den juridiska personen som söker försäkring (tillika försäkringstagaren). Samtliga dotterföretag omfattas

Läs mer

Din guide till att bo med bostadsrätt

Din guide till att bo med bostadsrätt Din guide till att bo med bostadsrätt Hur beskattas jag för min bostadsrätt? Vilken försäkring behöver jag? Äger jag min lägenhet? Vad är en bostadsrättsförening? Vem förvaltar föreningen? Till vad går

Läs mer

ANSÖKAN OM ATT ÖPPNA METATRADER 4-KONTO FÖR FÖRETAG

ANSÖKAN OM ATT ÖPPNA METATRADER 4-KONTO FÖR FÖRETAG ANSÖKAN OM ATT ÖPPNA METATRADER 4-KONTO FÖR FÖRETAG INNAN DU BÖRJAR Med detta formulär ansöker du om ett MetaTrader 4-konto (MT4-konto) för företag. För att kunna fylla i ansökan korrekt behöver du ha

Läs mer

Ombildningsguiden – Ombildning till bostadsrätt

Ombildningsguiden – Ombildning till bostadsrätt Ombildning till bostadsrätt så funkar det Introduktion En ombildning är när hyresrätter blir bostadsrätter. De boende bildar en bostadsrättsförening som köper själva huset av fastighetsägaren och varje

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

Villkor och bestämmelser Lojalitetsprogram för registrerade partners (LPRP) Villkor och bestämmelser

Villkor och bestämmelser Lojalitetsprogram för registrerade partners (LPRP) Villkor och bestämmelser Villkor och bestämmelser Lojalitetsprogram för registrerade partners (LPRP) Villkor och bestämmelser Genom att delta i lojalitetsprogrammet för registrerade partners ( LPRP ), samtycker Partnern till att

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter; SFS 2005:344 Utkom från trycket den 31 maj 2005 utfärdad den 19 maj 2005. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn

Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn Malmö stad Sociala resursförvaltningen Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn Vad betyder förmyndare? Vem kan vara förmyndare? Vad betyder vårdnadshavare? Vad betyder särskilt förordnad

Läs mer

Avtalsperiod: tillsvidare enligt lagen om läkarvårdsersättning eller från och med tiden för avtalets ingående dock tidigast: 2015-07-01.

Avtalsperiod: tillsvidare enligt lagen om läkarvårdsersättning eller från och med tiden för avtalets ingående dock tidigast: 2015-07-01. Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning, diarienummer HSNG 2015-00365 Ni inbjuds att inkomma med ansökan om att få ingå

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Charlotte Zackari, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Förlag till ändring av Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20)

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft.

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om överlåtelsehandlingar. Prövning av fastighetsmäklarens utformning av köpekontraktet. Fastighetsmäklarinspektionens

Läs mer

KS 17 10 SEPTEMBER 2014

KS 17 10 SEPTEMBER 2014 KS 17 10 SEPTEMBER 2014 KÖPEKONTRAKT Säljare: Köpare: Fastighet: Uppsala kommun, genom dess kommunstyrelse, org nr 212000-3005, nedan kallad Säljaren. Uppsala Kommun Skolfastigheter AB, org nr 556911-0751,

Läs mer

Populära områden - en översikt

Populära områden - en översikt Köpguide: Spanien Innehåll Varför Spanien?... 3 Populära områden - en översikt... 5 Balearerna... 7 Costa Blanca... 8 Costa del Sol... 9 Att köpa en fastighet... 11 Köpprocessen... 11 Kostnader... 12 Beskattning...

Läs mer

Litet om styrelsearbete

Litet om styrelsearbete Litet om styrelsearbete Gustaf Drake, 070-7688466 Om styrelser Det handlar.. Om styrelseledamöter Om arbetsuppgifter Om resultat Om ansvar 1 Varför styrelser? Föreningar Företag Myndigheter Gemensamma

Läs mer

Att boka konferens. En köpguide som riktar sig till dig som bokar möten och konferenser.

Att boka konferens. En köpguide som riktar sig till dig som bokar möten och konferenser. Att boka konferens En köpguide som riktar sig till dig som bokar möten och konferenser. Konferenser, möten och andra sammankomster är en förutsättning för att företag och medarbetare ska kunna utvecklas,

Läs mer

1. Omfattning. 2. Förutsättningar

1. Omfattning. 2. Förutsättningar Rekommendation angående dels information till kunder med anledning av lagen (1999:268) om betalningsöverföringar till och från andra stater inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet dels EG-förordningen

Läs mer

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd Statliga stöd, Avsnitt 32 289 32 Statliga stöd Tillämpningsområde Sammanfattning Definitioner 32.1 RR 28 Statliga stöd RR 28 ska tillämpas vid redovisning av statliga bidrag, inklusive utformningen av

Läs mer

Ett tips är att skriva ut dessa anvisningar och ha dem bredvid dig när du lägger in uppgifterna i din ansökan.

Ett tips är att skriva ut dessa anvisningar och ha dem bredvid dig när du lägger in uppgifterna i din ansökan. Allmän information Vem kan ansöka ett bidrag från stiftelsen? För att du ska kunna ansöka om ett bidrag ska du: Ha en ålder av högst 21 år vid ansökningsårets utgång. Studera andra eller tredje på gymnasieskolan.

Läs mer

LANDSKAPSREGERINGENS BESLUT OM STÖDBERÄTTIGANDE UTGIFTER SOM MEDFINANSIERAS AV EUROPEISKA SOCIALFONDEN

LANDSKAPSREGERINGENS BESLUT OM STÖDBERÄTTIGANDE UTGIFTER SOM MEDFINANSIERAS AV EUROPEISKA SOCIALFONDEN LANDSKAPSREGERINGENS BESLUT OM STÖDBERÄTTIGANDE UTGIFTER SOM MEDFINANSIERAS AV EUROPEISKA SOCIALFONDEN Tillämpningsområde och status Vid finansiering av projekt inom ramen för Ålands operativa program

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) Detta formulär är avsett att användas som bilaga till Entreprenadkontrakt (ABS 18) vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som en näringsidkare

Läs mer

Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden

Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden Databas: SFST Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid

Läs mer

Ökad rörlighet över gränserna

Ökad rörlighet över gränserna Ökad rörlighet över gränserna Hur blir det med arbetsgivaravgifter och skatter? Pia Blank Thörnroos, 2015 Att anlita utländska arbetskraft för arbete i Sverige Om arbetet har utförts i Sverige av en fysisk

Läs mer

Förhandsinformation om konsumentkrediter. Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats.

Förhandsinformation om konsumentkrediter. Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats. Förhandsinformation om konsumentkrediter Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats. Blanketten utgör inte något rättsligt bindande krediterbjudande. Uppgifterna återger

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2006 Utgiven i Helsingfors den 23 mars 2006 Nr 187 193 INNEHÅLL Nr Sidan 187 Lag om ändring av lagen om domännamn... 593 188 om domännamnsförvaltning i landskapet Åland...

Läs mer

Lag (2011:1537) om bistånd med indrivning av skatter och avgifter inom Europeiska unionen

Lag (2011:1537) om bistånd med indrivning av skatter och avgifter inom Europeiska unionen Smugglingslagen m.m./internationellt tullsamarbete 1 Lag (2011:1537) om bistånd med indrivning av skatter och avgifter inom Europeiska unionen Inledande bestämmelser 1 [8351] Denna lag gäller för sådant

Läs mer

Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att sälja del av Slättna 1:61 till Preem AB enligt upprättat förslag till köpekontrakt.

Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att sälja del av Slättna 1:61 till Preem AB enligt upprättat förslag till köpekontrakt. 1/1 Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum: 201-0-22 Förvaltning: Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare: Jeanette Almroth Telefon: 023-61 31 42 E-post: jeanette.almroth@lysekil.se Försäljning del av

Läs mer