Introduktion till KranioSakral Terapi på hästar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Introduktion till KranioSakral Terapi på hästar"

Transkript

1 Introduktion till KranioSakral Terapi på hästar KranioSakral Terapi är en helhetstänkande manuell form av behandling, där terapeuten använder mycket lätt finger- och handtryck för att avläsa och hitta restriktioner i kroppens olika vävnader, leder och skelett. Med samma lätta tryck kan terapeuten sedan få restriktionerna att släppa, så att energi och blodförsörjning kan flöda ostört, optimera kroppsrörelserna och få igång kroppens fantastiska förmåga till självläkning. Metoden är mycket effektiv och fungerar lika bra på hästar och andra däggdjur (exempelvis hundar och katter) som på människor. Hästar svarar mycket bra på denna mjuka och otvingande behandlingsmetod, vars effekt går mycket djupare in i kroppen än andra mer kända manuella tekniker såsom massage och kiropraktik. En av anledningarna till det är att KST fokuserar på och påverkar det centrala nervsystemet, vilket gör att fysiska och emotionella problem åtgärdas inifrån. KranioSakral Terapi kommer ursprungligen från osteopatin, som grundades i början av 1900-talet av Osteopat Dr William Sutherland. Från 1970-talet och framåt utvecklades KST kraftigt vidare av pionjären Osteopat Dr John E Upledger, som utfört mycket undersökande arbete för att påvisa hur de kraniella rörelserna och KST fungerar i kroppen. Dr Sutherland var emellertid den första att kunna känna de otroligt små rörelser som utgör den kraniella vågen eller rytmen. Den kraniella rytmen skiljer sig från puls och andning men är ändå mätbar med vetenskapliga metoder. Rytmen har 6-14 cykler per minut och kan förnimmas var som helst på kroppen, förutsatt att den som palperar är mycket känslig i händerna, använder mycket lätt handtryck och är inställd på att känna rätt frekvens. Kroppens kraniosakrala system utgörs av flera delar (the Core Link): kraniets olika ben, korsbenet och svanskotorna, ryggraden och benmärgen, hjärn- & ryggradshinnan (dura mater) och hjärn- och ryggradsvätskan (cerebrospinalvätskan). KST användes tidigare enbart genom att behandla huvud, ryggrad och korsben, men behöver inte alls begränsas till dessa delar utan kan med fördel användas på hela kroppen. Det är heller inte någon form av manipulation eller benknäckning. Alla delar i kroppen är förbundna med alla andra delar på olika sätt. Huvudet är förbundet med bakdelen genom ryggraden, benmärgen och duratuben (ett fodral som omsluter och skyddar benmärgen i ryggraden. Dessutom sitter alla kroppsdelar och organ ihop med vävnad av olika slag. En bakdelsskada på en häst kan påverka huvudet eller nacken och en skada på huvudet kan påverka bakdelen efter en tid.

2 Precis som en gammal ringlad telefonsladd brukade krulla till sig efter en tids användning, kan duratuben och vävnad i muskel- och skelettsystemet bli förvridna av skada eller ohälsa och påverka eller helt stänga av den kraniella rytmen i de kroppsdelarna och därmed skapa kraftiga obalanser i kroppen. Telefonsladden kunde rätas ut om man lät luren hänga och dingla och snurra runt runt åt olika håll tills den stannade helt. På liknande sätt kan man låta duratuben eller andra vävnader räta ut sig ( unwind ) genom inverkan av terapeutens känsliga händer på rätt ställen. Restriktioner i det kraniosakrala systemet kan orsakas av stress, skada och fysiskt eller emotionellt trauma och påverka hästens rörelser och kroppsfunktioner och skapa disharmoni eller sjukdom. Dessa kroppsliga restriktioner påverkar med tiden också hästens prestationsförmåga, beteende och attityd. En KranioSakral terapeut är utbildad att palpera den kraniosakrala rytmen var som helst på hästens kropp och förnimma restriktioner inom systemet. KST kombinerar mycket känsligt handlag ( sensitive hands-on technique ) med intuitiv förmåga ( inner eye & inner ear ) och har lånat drag från osteopatin, energiterapier och taoismen. Med endast runt 5 g tryck på olika kroppsdelar kan terapeuten känna restriktionerna som skapar ohälsa och hjälpa hästens kropp att eliminera dem och släppa ut lagrad skada eller trauma. Specifika handgrepp och tekniker används för att behandla olika sorters problem och tillstånd på hästen. Detta sätt att arbeta kan liknas vid en skicklig akupunktör som kan palpera energiflödet genom meridianernas banor.

3 Suturer eller leder mellan kraniella ben tillåter rörelse och hjälper till att fördela trycket när huvudet får en smäll eller skada. Kraniella ben, liksom andra ben i skelettet är levande och har blodförsörjning, vilket gör dem relativt mjuka och tåliga. Om de inte hade denna konstitution skulle de slås i småbitar som en porslinstallrik vid varje liten smäll. Ben är gummiaktiga och rörliga, i motsats till vad de tidiga anatomikerna trodde. Hästens kraniella ben utvecklas fortfarande upp till 4-5 års ålder. Därför kan stress, tryck eller skada mot en ung hästs huvud från födelsen och framåt få mycket stor betydelse för hästens hälsa och kroppsliga funktion. Behandlingsbara problem och åkommor Många av dagens hästar skulle ha nytta av att behandlas med KranioSakral Terapi för att hålla deras kroppar friska och i balans. De utsätts dagligen för olika sorters stress och yttre påverkan, varav många inte är naturliga för deras existens. Hästar påverkas mycket mer än man tror av all utrustning som används på dem (sadlar, träns, betsel, grimmor, täcken, mm), skoning, tandbehandling, hur de bor och tillbringar det mesta av sin tid, vår användning av dem (ridning, hoppning, galopp, körning, tävling, avel, etc) samt ryttares många gånger ojämna inverkan och mer eller mindre bra ridkunskaper. Dessutom sker en hel del skador i hagar och på halkiga vinterväglag. KranioSakral Terapi kan med fördel användas på hästar för att bibehålla god hälsa, rehabilitera efter skada eller för att avhjälpa många olika åkommor och problem såsom rygg- och nackbesvär, roterat bäcken, bakdelsproblem, hälta, käkledsproblem (samt över- och underbett), paralyserade ansiktsnerver, tinnitus, manisk huvudskakning, vissa allergier, igentäppta tårkanaler, kastrationsåkommor, svårigheter med vissa rörelser vid ridning/körning, beteendestörningar och emotionella störningar, bara för att nämna några. Svårt fall av TMJD Shaekhan före första behandlingen - och innan sjunde behandlingen. (käkledsproblem) En 12-årig Quarter Horse med depression, kronisk smärta i stora delar av kroppen, många kraftiga strukturfel pga flera fall, varav det sista medan dräktig, kronisk hälta på två ben, dålig hårväxt och mycket muskelatrofi. KranioSakral Terapi går bra att kombinera med många andra terapiformer, såsom massage, akupunktur, homeopati, sjukgymnastik/rehabilitering och tandläkarbehandling. KST ersätter inte veterinärvård utan kan användas som ett utmärkt komplement och även för att rehabilitera om veterinärvård inte lyckats få hästen helt frisk.

4 För att behandla hästar behöver terapeuten ha mycket god kännedom om hästens anatomi, fysiologi, skador och sjukdomar, beteende, och vad som egentligen ska vara deras normala rörelser. Eva-Lena Kuhl Bornefelt är utbildad och certifierad KranioSakral terapeut på människor hos Tranbergs Institut i Göteborg och har gått basmedicin på Uppsala Universitet. På hästar är hon fullt utbildad KranioSakral terapeut hos Equine CranioSacral Workshops i Australien samt utbildad och certifierad Hästmassör (inkluderande massage, stresspunktsbehandling och akupressur) hos Axelsons Animal Massage School i Stockholm. Hon vidareutbildar sig dessutom kontinuerligt inom olika områden. Eva-Lena håller förevisningar i KranioSakral Terapi och Photonic Therapy (akupunktur utfört med rött ljus istället för nålar), efter förfrågan. Hon utför behandlingar på människor och hästar, samt andra djur såsom hundar och katter. Eva-Lenas klientlista inom hästvärlden inkluderar hästar för rekreationsridning såväl som tävlingshästar inom galopp, trav, hoppning och dressyr både i Sverige och utomlands. Eva-Lena bor numera i Australien men reser till Sverige flera gånger om året för att hålla kurser och ge behandlingar. Eftersom många har visat intresse av att lära sig KranioSakral Terapi på hästar och hundar, erbjuder nu Eva-Lena KST-kurser i Sverige. Eva-Lenas vinkel på Kranio- Sakral Terapi på människor och djur är unik genom hennes förmåga att ta in information från många olika system och nivåer samtidigt och kombinera fysiska tekniker och energitekniker med intuitiva informationskanaler. Hennes ambition är att förmedla detta fantastiska sätt att arbeta till alla som vill lära sig, oavsett förkunskaper och läggning. Kurserna hålls i små grupper för att försäkra att kvaliteten är den bästa. För introduktionskursen är vana vid hästar eller hundar bra, men inte ett måste. Vana att hantera hästar är dock nödvändigt för att gå de fortsatta hästkurserna. Tidigare studier i människo/häst/ hundmassage eller dylikt är en fördel, eftersom man då har bättre anatomi och fysiologikunskaper, men inte heller ett måste. Det viktigaste är att du är intresserad av att hjälpa människor och/eller djur till ett bättre liv och att du är öppen för en spännande och för många okänd form av behandling.

5 Erbjudande: Om du bokar kurser för 2009 innan 1 december 2008 får du 100 kr rabatt per kurs! Och om du betalar hela kursavgifterna före 1 december 2008 får du ytterligare 400 kr rabatt! Är du intresserad av att delta i en eller flera av kurserna eller vill få information om planerat kursinnehåll? Vill du veta mer om KranioSakral Terapi eller Photonic Therapy? Vill du boka behandlingar eller förevisningar? a då Eva-Lena på ebornefelt@telia.com eller sms:a din förfrågan och kontaktinformation till (Australien). Mobil Sverige endast under kursperioderna.

Övergripande Kursplan KranioSakral Terapi på Häst/Hund

Övergripande Kursplan KranioSakral Terapi på Häst/Hund Övergripande Kursplan KranioSakral Terapi på Häst/Hund Kurserna innehåller föreläsningar, förevisning av behandlingstekniker på människa och påföljande träning av dessa tekniker på varandra, förevisning

Läs mer

Massage. Fördjupningsarbete Amatörtränare steg 3 ht-2015 Lotta Möller

Massage. Fördjupningsarbete Amatörtränare steg 3 ht-2015 Lotta Möller Massage Fördjupningsarbete Amatörtränare steg 3 ht-2015 Lotta Möller Inledning Jag är diplomerad massör på häst och hund. Jag gick på Axelsons Animal massage school och blev färdig 1996 på häst. Jag har

Läs mer

hästfocus inblick Camilla gör små underverk med häst och ryttare Text och foto: Marianne Greip www.hastfocus.se 6 hästfocus #9 2013

hästfocus inblick Camilla gör små underverk med häst och ryttare Text och foto: Marianne Greip www.hastfocus.se 6 hästfocus #9 2013 hästfocus Camilla gör små underverk med häst och ryttare Text och foto: Marianne Greip 6 hästfocus #9 2013 Camilla gör små underverk med häst och ryttare Det är något särskilt med Camilla Lundquist. Det

Läs mer

UTBILDNINGAR & KURSER PÅ DISTANS. Öronakupunktur Akupressur Medicinsk mobiliseringsterapeut Massageterapeut Grundkurs i Massage Friskvårdsmassör

UTBILDNINGAR & KURSER PÅ DISTANS. Öronakupunktur Akupressur Medicinsk mobiliseringsterapeut Massageterapeut Grundkurs i Massage Friskvårdsmassör UTBILDNINGAR & KURSER PÅ DISTANS Öronakupunktur Akupressur Medicinsk mobiliseringsterapeut Massageterapeut Grundkurs i Massage Friskvårdsmassör Grundkurs - Öronakupunktur Öronakupunktur är precis som namnet

Läs mer

KURSER HÖSTEN 2014. Yoga & QiGong Meditation Healing Healingmassage Kinesiologi Kostens betydelse för hälsa och vikt Sjukdomen Cancer

KURSER HÖSTEN 2014. Yoga & QiGong Meditation Healing Healingmassage Kinesiologi Kostens betydelse för hälsa och vikt Sjukdomen Cancer NISSAN HÄLSOCENTER KURSER HÖSTEN 2014 Yoga & QiGong Meditation Healing Healingmassage Kinesiologi Kostens betydelse för hälsa och vikt Sjukdomen Cancer YOGA & QIGONG nybörjare och fortsättningskurs HATHA-YOGA

Läs mer

Pain Relief Experts. Dr. Michael Ho. Bruksanvisning

Pain Relief Experts. Dr. Michael Ho. Bruksanvisning Pain Relief Experts Dr. Michael Ho Bruksanvisning Innehåll Meddelande från doktor Michael Ho Vem kan använda produkten? 2 3 Olika funktioner För perfekt stöd och komfort För perfekt ryggmassage För perfekt

Läs mer

UTBILDNINGAR & KURSER PÅ DISTANS. Öronakupunktur Akupressur Medicinsk mobiliseringsterapeut Massageterapeut Idrottsmassör Massage Kinesiotaping

UTBILDNINGAR & KURSER PÅ DISTANS. Öronakupunktur Akupressur Medicinsk mobiliseringsterapeut Massageterapeut Idrottsmassör Massage Kinesiotaping UTBILDNINGAR & KURSER PÅ DISTANS Öronakupunktur Akupressur Medicinsk mobiliseringsterapeut Massageterapeut Idrottsmassör Massage Kinesiotaping Grundkurs - Öronakupunktur Öronakupunktur är precis som namnet

Läs mer

Osteopaten. hittar orsaken till besvären

Osteopaten. hittar orsaken till besvären Osteopaten hittar orsaken till besvären Det är inte alltid självklart att besvärens ursprung finns just där det gör ont. Osteopater, är en yrkesgrupp som jobbar med att gå på djupet med klienternas problem,

Läs mer

Påbyggnadsutbildning i Integrativ Zonterapi. Påbyggnadsutbildning i Integrativ Zonterapi

Påbyggnadsutbildning i Integrativ Zonterapi. Påbyggnadsutbildning i Integrativ Zonterapi Påbyggnadsutbildning i Integrativ Zonterapi Vad är Integrativ Zonterapi? En behandlingsmetod som är dokumenterad mer än 5000 år tillbaka i tiden. Den sätter igång kroppens alla celler till samarbete för

Läs mer

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv!

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! Traditionell kinesisk medicin kan hjälpa Traditionell kinesisk medicin kan behandla både akuta och kroniska sjukdomstillstånd. Inom den kinesiska medicinen

Läs mer

Hur kan vi rida hästen friskare och förebygga belastnings skador?

Hur kan vi rida hästen friskare och förebygga belastnings skador? Hur kan vi rida hästen friskare och förebygga belastnings skador? Examens arbete B-tränar utbildning Hoppning 2015 av Caroline Johansson Innehållsförteckning 1.Introduktion Problemområdesbeskrivning Syfte

Läs mer

Krånglar kroppen? Från början till fortsättning www.iksu.se

Krånglar kroppen? Från början till fortsättning www.iksu.se Krånglar kroppen? Fysioterapi är samlingsnamnet för vår rehabiliterande verksamhet Kombinerad behandling och träning Våra terapeuter inom IKSU:s Fysioterapi jobbar med att utreda och diagnostisera problem

Läs mer

Akupressur/stressterapi. Studieplan 2015

Akupressur/stressterapi. Studieplan 2015 Akupressur/stressterapi Studieplan 2015 Akupressur/stressterapi Studieplan 2015 Den här utbildningen är godkänd för medlemskap i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, branschens största förbund i Sverige.

Läs mer

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv!

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! Vad erbjuder Gunilla och G-kraft Akupressur? Jag gör behandlingar utifrån traditionell kinesisk medicin. Akupressur Öronakupunktur Koppning/koppningsmassage

Läs mer

Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga.

Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga. LÅNGA, DJUPA ANDETAG Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga. Magandning, även kallad buk-, diafragma-, och mellangärdsandning. Lägg händerna en bit ner på magen. Andas

Läs mer

John Åström Dipl. Energicoach 0911-21 14 51, 070-233 27 64 john@recura.se www.recura.se

John Åström Dipl. Energicoach 0911-21 14 51, 070-233 27 64 john@recura.se www.recura.se John Åström Dipl. Energicoach 0911-21 14 51, 070-233 27 64 john@recura.se www.recura.se Energicoaching framtidens coaching Energicoaching handlar om att kombinera några av de mest kraftfulla metoderna

Läs mer

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna.

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. hästfolk De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna hästfolk De helande hästarna The Joy of being

Läs mer

Bowenmassage Estetisk akupunktur Stresshantering Öronakupunktur

Bowenmassage Estetisk akupunktur Stresshantering Öronakupunktur Bowenmassage Estetisk akupunktur Stresshantering Öronakupunktur Bowenmassage Bowenterapi är en mjuk, korrigerande, balanserande och mycket effektiv kroppsterapi. Den påverkar kroppen positivt på alla nivåer

Läs mer

!!!! Mindfulnessmodul för instruktörer/terapeuter: MIMY- mindfulness och yoga som verktyg i vardagen

!!!! Mindfulnessmodul för instruktörer/terapeuter: MIMY- mindfulness och yoga som verktyg i vardagen Mindfulnessmodul för instruktörer/terapeuter: MIMY- mindfulness och yoga som verktyg i vardagen MIMY är en kombination av Mindfulness och MediYoga, två flertusenåriga metoder som i forskning pekar på ökat

Läs mer

Tre nivåer - nio metoder. Metod 2: Di Yuan. Metod 3: Ren Yuan. Metod 7: Tong Yuan. Metod 1: Tian Yuan. Metod 8: Ling Yuan. Metod 9: Ming Yuan

Tre nivåer - nio metoder. Metod 2: Di Yuan. Metod 3: Ren Yuan. Metod 7: Tong Yuan. Metod 1: Tian Yuan. Metod 8: Ling Yuan. Metod 9: Ming Yuan 1 Yuan Gong - metoder Tre nivåer - nio metoder Första nivån (att arbeta med kropp & Qi) Metod 1: Tian Yuan Metod 2: Di Yuan Metod 3: Ren Yuan Metoderna på den första nivån kan tränas

Läs mer

Örebro Fältrittklubbs utbildningsplan vid ridskolan i Karlslund

Örebro Fältrittklubbs utbildningsplan vid ridskolan i Karlslund Örebro Fältrittklubbs utbildningsplan vid ridskolan i Karlslund 5 gånger enligt särskild plan för respektive kategori Nybörjare - Skritt, de enklaste hjälperna, start och stopp. - Styra hästen. - De enklaste

Läs mer

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta.

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta. Övningsguide Hur vi mår i våra muskler och leder beror till stor del på vår livsstil men är också åldersrelaterat. Det bästa du kan göra är att skapa ökad balans i kroppen med förebyggande träning. Faktorer

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Utbildningsplan för ridande på Ånge Ridklubb

Utbildningsplan för ridande på Ånge Ridklubb Utbildningsplan för ridande på Ånge Ridklubb Ridlekis Den här gruppen vänder sig till barn från fem års ålder som är nybörjare. Föräldrarna bör vara behjälpliga i stallet och under lektionerna tills barnet

Läs mer

Valla Djurklinik För din bästa vän www.valladjurklinik.se

Valla Djurklinik För din bästa vän www.valladjurklinik.se Valla Djurklinik För din bästa vän www.valladjurklinik.se valladjurklinik presentation 9 okt 09.indd 1 2009-10-11 17:12:28 Det krävs kunskap och omtanke för att ta hand om ett djur. På Valla Djurklinik

Läs mer

Skellet & muskler. Arbete av: Emilia, Halla och Nina.

Skellet & muskler. Arbete av: Emilia, Halla och Nina. Skellet & muskler Arbete av: Emilia, Halla och Nina. Innehåll Våra leder Kroppens starkaste muskel-låret Muskler & olika typer Skelettet Tre olika skelett Muskler Kranium Ryggradens uppbyggnad Träningsvärk

Läs mer

Svenska QINOpraktikskolan

Svenska QINOpraktikskolan Svenska QINOpraktikskolan Välj inte vilken utbildning du ska gå, välj den person du vill vara Prospekt till fort- & vidareutbildningen till: Diplomerad QINOpraktikterapeut & Master of QINOpractic Medicine

Läs mer

Instuderingsfrågor Skelettet, med svar

Instuderingsfrågor Skelettet, med svar Skelettet gör så att vi kan stå upp och röra på oss. Förutom emaljen så är ben det hårdaste material vi har i vår kropp. 1. Vad är det skelettet gör? Svar: Skelettet gör så att vi kan stå upp och röra

Läs mer

Qi Gong och akupressur

Qi Gong och akupressur Qi Gong och akupressur Vad är Qi Gong? Qi Gong betyder helt enkelt "Qi-energi övning" och har utvecklats parallellt med den kinesiska medicinen under tusentals år. Det är alltså ett samlingsnamn på ett

Läs mer

Biofoton-Produkter för ditt välbefinnande Erfarenheter

Biofoton-Produkter för ditt välbefinnande Erfarenheter Biofoton-Produkter för ditt välbefinnande Erfarenheter Biofotoner för framtiden Med biofoton energi kan du snabbt och enkelt tanka ny energi! Den tyska biofysikern Fritz-Albert Popp upptäckte att kroppen

Läs mer

Prospekt. Biopatisk kinesiologi och Friskvårdskinesiologi FRISKVÅRDSKINESIOLOGI

Prospekt. Biopatisk kinesiologi och Friskvårdskinesiologi FRISKVÅRDSKINESIOLOGI Prospekt Biopatisk kinesiologi och Friskvårdskinesiologi FRISKVÅRDSKINESIOLOGI Denna kurs riktar sig till: Till dig som jobbar som kroppsterapeut Detta ger dig ett komplement som kan hjälpa dina klienter

Läs mer

Ridlekis. Lektionerna: 30 min ridning och 15 min teori.

Ridlekis. Lektionerna: 30 min ridning och 15 min teori. UTBILDNINGSPLAN Ridlekis Förkunskaper: Du behöver inte ha provat på ridning innan men du måste ha en hästvan förälder eller ledare med dig. Gruppen består av barn mellan 4 och 6 år. Lektionerna: 30 min

Läs mer

superviktig hos både dig och hästen

superviktig hos både dig och hästen UTVECKLANDE» förbättra din och hästens balans RYTTARE: Johanna Blomdahl ÅLDER: 29 NIVÅ: LA HÄST: Wilma STAM: Bugatti Hilltop- 1778 Nonius -14 ÅLDER: 10 år NIVÅ: LA Är du inte själv i balans är det väldigt

Läs mer

träna utan tyglar Förbättra din kommunikation -

träna utan tyglar Förbättra din kommunikation - TRÄNING Förbättra din kommunikation - träna utan tyglar Förbättra din kommunikation - träna utan tyglar Visst är det något alla drömmer om? Att rida barbacka på en strand med vinden i håret och inget på

Läs mer

KURS TUI NA ( KINESISK MASSAGE) Nerja, Spanien April 2014.

KURS TUI NA ( KINESISK MASSAGE) Nerja, Spanien April 2014. KURS TUI NA ( KINESISK MASSAGE) Nerja, Spanien April 2014. Njut en vecka i vårt otroligt vackra Nerja, Södra Spanien! Passar både dig som vill resa med familjen, och dig som reser själv eller annat sällskap.

Läs mer

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast BEBISLYCKA!! Men även lite besvär Smärta i underliv Amningsbekymmer Inkontinens Rygg/bäckensmärta

Läs mer

Yogamassage. Studieplan 2014

Yogamassage. Studieplan 2014 Yogamassage Studieplan 2014 2014 Yogamassage Studieplan 2014 INNEHÅLL Introduktionskurs... 3 Utbildning... 3 Kursort Utbildningsnnehåll Dokumentation Intyg och diplom Kursbestämmelser och finansiering...

Läs mer

Olsson / VÅGA NÅ TOPPEN / 1. Våga nå toppen. En e-bok om grunderna i mental träning. Cattis Olsson Capuma

Olsson / VÅGA NÅ TOPPEN / 1. Våga nå toppen. En e-bok om grunderna i mental träning. Cattis Olsson Capuma Olsson / VÅGA NÅ TOPPEN / 1 Våga nå toppen En e-bok om grunderna i mental träning Cattis Olsson Capuma Olsson / VÅGA NÅ TOPPEN / 2 Våga nå toppen är utgiven av Capuma.se Text: Cattis Olsson Omslag, form

Läs mer

Krånglar kroppen? Från början till fortsättning

Krånglar kroppen? Från början till fortsättning Krånglar kroppen? Vi har terapeuterna som kan hjälpa dig tillbaka 2 Fysioterapi är samlingsnamnet för vår rehabiliterande verksamhet Kombinerad behandling och träning Våra terapeuter inom IKSU:s Fysioterapi

Läs mer

Akupressur/stressterapi. Studieplan 2019

Akupressur/stressterapi. Studieplan 2019 Akupressur/stressterapi Studieplan 2019 Akupressur/stressterapi Studieplan 2019 Elevmedlemskap i branschens största förbund Som elev på yrkesutbildningen i Akupressur/Stressterapi får du ett elevmedlemskap

Läs mer

Team Hellberg Zonterapi AB

Team Hellberg Zonterapi AB Team Hellberg Zonterapi AB Skolan erbjuder en 1-årig utbildning i zonterapi med intensivstudier i åtta block (á 5dagar) fördelade på ett år i på ÖLAND - Borgholm Det har hänt mycket inom zonterapin under

Läs mer

Lär hästen sänka huvudet!

Lär hästen sänka huvudet! Lär hästen sänka huvudet! Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz Som ryttare vill man också att hästen ska tugga på bettet och skumma kring munnen, eftersom det är ett tydligt tecken på att hästen är avspänd

Läs mer

CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL

CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL IMY Medicinsk Yoga utgår från ett energitänkande som säger att de flesta obalanser, krämpor och sjukdomar vi drabbas av har sitt ursprung i präglingar och blockeringar

Läs mer

Utbildningsplan Karlstads Ridklubb

Utbildningsplan Karlstads Ridklubb Utbildningsplan Karlstads Ridklubb Ridlekis För barn mellan 4 och 6 år Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs, bra med förälder eller annan ledare som kan vara med. Upplägg: 30 min ridning och 15 min teori.

Läs mer

Riddagbok för Lucky 2002-03

Riddagbok för Lucky 2002-03 Riddagbok för Lucky 2002-03 020919 Blev beordrad att vara med på lektion. Red på Lucky. Det gick alldeles utmärkt. Lyckades få honom att arbeta i rätt form i hela 45 min! Får mycket beröm av min ridlärare

Läs mer

Bli populär bland vännerna. Utbilda dig inom friskvård!

Bli populär bland vännerna. Utbilda dig inom friskvård! Bli populär bland vännerna Utbilda dig inom friskvård! 3 anledningar till att du borde ha en utbildning inom massage eller friskvårdsterapi. Du kommer aldrig behöva vara ensam. Som massör eller friskvårdsterapeut

Läs mer

Caroline Zakrisson [Kurs] [Datum]

Caroline Zakrisson [Kurs] [Datum] Mål att uppnå För stå hur männniskans kropp är uppbyggd i stora drag. Förstå sambandet mellan maten du äter och hur din kropp fungerar. Förstå hjärnans och nervernas betydelse för att vi minns, lär oss

Läs mer

Vad är det för skillnad? Sjukgymnasten Kiropraktorn Naprapaten

Vad är det för skillnad? Sjukgymnasten Kiropraktorn Naprapaten Vad är det för skillnad? Sjukgymnasten Kiropraktorn Naprapaten Vem gör vad? Historiskt, traditionellt! Sjukgymnast Naprapat Kiropraktor Sjukgymnastyrket 200 år 1813 Pehr Henrik Ling, GIH 1864 Yrkesutb

Läs mer

Intuitiv Ledarskapsutbildning 2:årig - 5 helger/år med Fokus på Frigörande Andning

Intuitiv Ledarskapsutbildning 2:årig - 5 helger/år med Fokus på Frigörande Andning Intuitiv Ledarskapsutbildning 2:årig - 5 helger/år med Fokus på Frigörande Andning Utbildningen är intensiv och kan vara personligt utmanande. Vågar och kan du vara dig själv, visa dina starka och svaga

Läs mer

Välkommen till JZ Akupunktur-Terapi

Välkommen till JZ Akupunktur-Terapi Välkommen till JZ Akupunktur-Terapi Jag arbetar med människors hälsa utifrån ett helhetsperspektiv för att ge ett fysiskt och mentalt välbefinnande. Behandlingsmöjligheter: Akupunktur - Samtalsterapi Visualiseringsterapi/Symboldrama

Läs mer

Ridhästprofil, genömförd av FEIF certifierad tränare

Ridhästprofil, genömförd av FEIF certifierad tränare Ridhästprofil, genömförd av FEIF certifierad tränare Beskrivning Ridhästprofilen är framtagen av FEIF för att hjälpa hästköpare att skaffa sig mera djupgående information om den tilltänkta hästen. Profilen

Läs mer

Grundutbildning i Integrativ Zonterapi. Grundutbildning i Integrativ Zonterapi

Grundutbildning i Integrativ Zonterapi. Grundutbildning i Integrativ Zonterapi Grundutbildning i Integrativ Zonterapi Integrativ Zonterapi En behandlingsmetod som är dokumenterad ca 5000 år tillbaka i tiden. Den sätter igång kroppens alla celler till samarbete för självläkning. Integrativ

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Utbildningar i Ming metoden och taktil beröring.

Utbildningar i Ming metoden och taktil beröring. Utbildningar i Ming metoden och taktil beröring. MÅL: Använda behandlingarna i det dagliga arbetet för att skapa lugn, lindring och återhämtning. Minska stresspåslag för att ge ett lugnare arbetstempo

Läs mer

Vi har trevliga och säkra shetlandsponnyer, gotlandsruss, varm- och kallblodstravare som deltagarna får lära sig tillsammans med.

Vi har trevliga och säkra shetlandsponnyer, gotlandsruss, varm- och kallblodstravare som deltagarna får lära sig tillsammans med. Travskolans utbud Vi på travskolan har ett stegvist lärande för att vi på bästa sett ska kunna hjälpa eleven att nå sin dröm. Vi har kurser från 4 år och uppåt med ett stort utbud av olika kurser. Läs

Läs mer

Grundutbildning i Integrativ Zonterapi. Grundutbildning i Integrativ Zonterapi

Grundutbildning i Integrativ Zonterapi. Grundutbildning i Integrativ Zonterapi Grundutbildning i Integrativ Zonterapi Integrativ Zonterapi En behandlingsmetod som är dokumenterad ca 5000 år tillbaka i tiden. Den sätter igång kroppens alla celler till samarbete för självläkning. Integrativ

Läs mer

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se REHABKURSER Välkomna till Active REHAB Tel:031-919600 Adress Göteborg: Järntorgsgatan 8 (Järnhälsans lokaler. Vån 3) Adress Landvetter: Milstensvägen 2 (Hälsans Hus lokaler) info@active-rehab.se Artrosskola

Läs mer

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Träningslära 1 Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Uppvärmning Förbereder oss fysiskt och mentalt Fysiskt O Huvudsyfte med uppvärmning är att förebygga skador, lederna smörjs och blodcirkulationen

Läs mer

Fördjupningsarbete Steg 3. Kissing Spines

Fördjupningsarbete Steg 3. Kissing Spines Fördjupningsarbete Steg 3 HT 2010 Kissing Spines Av: Jessica Ohlson Inledning Jag har valt att skriva mitt fördjupningsarbete om kissing spines. Min huvudsakliga fråga är om den hästskötsel som normalt

Läs mer

Har du någonsin stannat för att tänka på vad som händer under halsbandet?

Har du någonsin stannat för att tänka på vad som händer under halsbandet? Har du någonsin stannat för att tänka på vad som händer under halsbandet? För människor vet vi att bara 1 whiplash olycka kan orsaka långvarig smärta och lidande. Hundens anatomi är i princip samma som

Läs mer

HIDRA VI. Sto f. 2005. e. Abad III u. Alhaja VI ue. Odre. Fux, bläs, vvb, 170 cm. Uppfödare: Valdevita

HIDRA VI. Sto f. 2005. e. Abad III u. Alhaja VI ue. Odre. Fux, bläs, vvb, 170 cm. Uppfödare: Valdevita HIDRA VI Sto f. 2005 e. Abad III u. Alhaja VI ue. Odre Fux, bläs, vvb, 170 cm Uppfödare: Valdevita Hidra är ett unikt PRE-sto ur flera aspekter. Först och främst är hennes härstamning intressant, hon har

Läs mer

TEMPUR. PRODUKT GUIDE www.tempur.com PRODUKT GUIDE // TEMPUR SVERIGE AB

TEMPUR. PRODUKT GUIDE www.tempur.com PRODUKT GUIDE // TEMPUR SVERIGE AB TEMPUR PRODUKT GUIDE www.tempur.com PRODUKT GUIDE // TEMPUR SVERIGE AB 1 MADRASSER 80 x 200 x 15 cm 90 x 200 x 15 cm 105 x 200 x 15 cm 120 x 200 x 15 cm 140 x 200 x 15 cm 1 Övre skikt 7 cm viskoelastiskt

Läs mer

Coaching Stresshantering Presentationsteknik. Vidareutbildningar för Personliga tränare och Massageterapeuter

Coaching Stresshantering Presentationsteknik. Vidareutbildningar för Personliga tränare och Massageterapeuter Coaching Stresshantering Vidareutbildningar för Personliga tränare och Massageterapeuter 2015 Bergqvist Massage & Friskvårdsutbildningar Ett familjeföretag som erbjudit utbildningar inom massage och friskvård

Läs mer

Akupressur/stressterapi. Studieplan 2017

Akupressur/stressterapi. Studieplan 2017 Akupressur/stressterapi Studieplan 2017 Akupressur/stressterapi Studieplan 2017 Elevmedlemskap i branschens största förbund Som elev på yrkesutbildningen i Akupressur/Stressterapi får du ett elevmedlemskap

Läs mer

Välkommen till yogayamas yogalärarutbildning i Stockholm. Yoga växer i Sverige.

Välkommen till yogayamas yogalärarutbildning i Stockholm. Yoga växer i Sverige. Välkommen! Välkommen till yogayamas yogalärarutbildning i Stockholm. En internationell Education in Yoga med en möjlighet att studera yoga mer ingående och samtidigt bli internationellt certifierad yogalärare.

Läs mer

Sammanfattning skelettet och muskler

Sammanfattning skelettet och muskler Sammanfattning skelettet och muskler Skelettet Om du inte hade något skelett skulle din kropp vara som en stor klump, men benen i ditt skelett är starka och hårda. Därför klarar de att hålla upp din kropp.

Läs mer

Information om. långvarig smärta. projektet långvarig smärta division primärvård 2006. Version: 2010-02-19

Information om. långvarig smärta. projektet långvarig smärta division primärvård 2006. Version: 2010-02-19 Version: 2010-02-19 Information om långvarig smärta projektet långvarig smärta division primärvård 2006 Grafisk formgivning och illustrationer: Cay Hedberg, informationsenheten 1 Förklaringsmodell till

Läs mer

Yogaövningar. för mer. Energi

Yogaövningar. för mer. Energi Yogaövningar för mer Energi Livet är som att cykla. För att hålla balansen, måste du fortsätta röra dig. Albert Einstein Stå upprätt med armarna utsträckta, horisontellt med axlarna. Snurra medsols, precis

Läs mer

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås.

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås. ANDNINGSÖVNINGAR Andningen är grundläggande i yogan. Det medvetna djupa andetaget är den röda tråden, den centrala komponenten, runt vilken de olika övningarna byggs upp.vi börjar detta pass med två andningstekniker.

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Detta test på hur din häst arbetar tar ca tre minuter och bör ingå i uppvärmningen varje dag. Du måste veta vad du vill när du sitter

Läs mer

Utbildningsplan Vimmerbyortens ryttarförening

Utbildningsplan Vimmerbyortens ryttarförening Utbildningsplan Vimmerbyortens ryttarförening På Ryttargården tar vi emot elever på alla nivåer från nybörjare till tävlingsryttare. Vårt motto är att erbjuda en hög kvalité på ridutbildningen med utbildade

Läs mer

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?.

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?. Övning för att koncentrera sig på andningen Att koncentrera sig på andningen erbjuder ett sätt att stänga av tillståndet för automatstyrningen och att återgå och leva i nuet. Eftersom övningen är kort

Läs mer

Utvecklingsstörning och åldrande. Monica Björkman

Utvecklingsstörning och åldrande. Monica Björkman Utvecklingsstörning och åldrande Monica Björkman Livslängden kan bero på orsaken till utvecklingsstörningen: Förväntad livslängd vid Downs syndrom 1929 9 år 1947 12 15 år 1961 mer än 18 år 1995 mer än

Läs mer

Välkommen till Johanna Falk Certifierad näringsterapeut, Beteendevetare

Välkommen till Johanna Falk Certifierad näringsterapeut, Beteendevetare Välkommen till Johanna Falk Certifierad näringsterapeut, Beteendevetare Längtar du efter att må riktigt bra? Tänk dig att du mår riktigt, riktigt bra. Vad skulle du göra med ditt liv om du var fri att

Läs mer

Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke III. Ryttarmärke III

Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke III. Ryttarmärke III Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke III Ryttarmärke III Innehåll Sida Krav Ryttarmärke III (Rött) 2 Tränsens olika delar 3 Olika typer av Nosgrimmor 4 Sadelns olika delar 5 Hästens olika kroppsdelar,

Läs mer

Akupressur/stressterapi. Studieplan 2018

Akupressur/stressterapi. Studieplan 2018 Akupressur/stressterapi Studieplan 2018 Akupressur/stressterapi Studieplan 2018 Elevmedlemskap i branschens största förbund Som elev på yrkesutbildningen i Akupressur/Stressterapi får du ett elevmedlemskap

Läs mer

Det är vårt ansvar som ryttare och hästägare att bli så kunniga vi någonsin kan LOUISE LINDSTRÖM, SIDAN 62

Det är vårt ansvar som ryttare och hästägare att bli så kunniga vi någonsin kan LOUISE LINDSTRÖM, SIDAN 62 LÖSNUMMER: 49 KRONOR 8 MARS 2018 NUMMER 5 Det är vårt ansvar som ryttare och hästägare att bli så kunniga vi någonsin kan LOUISE LINDSTRÖM, SIDAN 62 Bruksprovet Bedöms arv eller utbildning? Sid 30 Säkrare

Läs mer

Team Hellberg Zonterapi AB

Team Hellberg Zonterapi AB Team Hellberg Zonterapi AB Skolan erbjuder en 1-årig utbildning i zonterapi med intensivstudier i åtta block (á 5dagar) fördelade på ett år i STOCKHOLM eller på ÖLAND. Det har hänt mycket inom zonterapin

Läs mer

J Z AKUPUNKTUR-TERAPI

J Z AKUPUNKTUR-TERAPI J Z AKUPUNKTUR-TERAPI Välkommen till JZ Akupunktur-Terapi Jag arbetar med människors hälsa utifrån ett helhetsperspektiv för att ge ett fysiskt och mentalt välbefinnande. Behandlingsmöjligheter: Akupunktur

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen Att utbilda en häst är som en lång spännande resa, med inslag av lärorika upplevelser. För att komma från en punkt till en annan måste

Läs mer

PRAKTISK INFO. Yoga kan lära dig bli mer medveten om nuet, ge dig mer glädje samt inre lugn och frid.

PRAKTISK INFO. Yoga kan lära dig bli mer medveten om nuet, ge dig mer glädje samt inre lugn och frid. PRAKTISK INFO Plats bokas i Tidsbokare på hemsidan Kösystem finns, avboka plats senast en timma innan klass vid förhinder. Kom i tid, om du ej meddelat att du är sen släpps din plats till ev. drop-in-elev

Läs mer

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se REHABKURSER Tel:031-919600 Adress Göteborg: Järntorgsgatan 8 (Järnhälsans lokaler. Vån 3) Adress Landvetter: Milstensvägen 2 (Hälsans Hus lokaler) info@active-rehab.se Artrosskola Artrosskola enl BOA (Bättre

Läs mer

Välkommen till Osteopat Akuten!

Välkommen till Osteopat Akuten! Välkommen till Osteopat Akuten! Osteopat Akuten ligger centralt i Kungälv och erbjuder osteopatiska och massageterapeutiska behandlingar. Osteopati bygger på att kroppen är en enhet och att alla delar

Läs mer

TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3

TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3 TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3 88 HÄSTFOCUS #3/2016 Arbete på långa tyglar del 3 TRÄNING Arbete på långa tyglar Arbete på långa tyglar kan beskrivas som ridning från marken. Det är ett roligt komplement

Läs mer

Fysisk aktivitet en väg till psykisk hälsa

Fysisk aktivitet en väg till psykisk hälsa Fysisk aktivitet en väg till psykisk hälsa Kunskapsstöd för dig som är tonåring eller ung vuxen www.fysioterapeuterna.se/levnadsvanor December 2018 Fysioterapeuterna Omslagsbild: Vera Berggren Wiklund

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

KURS. Tema autoimmunitet. Funktionsmedicin med Liz Lipski Produktkunskap med fördjupning probiotika Hårmineralanalys, steg 2

KURS. Tema autoimmunitet. Funktionsmedicin med Liz Lipski Produktkunskap med fördjupning probiotika Hårmineralanalys, steg 2 Utbildningar och kurser hösten 2018 KURS Tema autoimmunitet Funktionsmedicin med Liz Lipski Produktkunskap med fördjupning probiotika Hårmineralanalys, steg 2 Läs mer och anmäl dig via vår hemsida alpha-plus.se,

Läs mer

Tre Ursprung. Spiralrörelser. Spiralgymnastik. Twistterapi. Twistgång. Handdukstwist. Nr 3-2004

Tre Ursprung. Spiralrörelser. Spiralgymnastik. Twistterapi. Twistgång. Handdukstwist. Nr 3-2004 Tre Ursprung Nr 3-2004 Nyhetsbrev för Su Jok, Spiralrörelser och Leende Meditation Spiralrörelser är ett samlingsnamn för systematiseringen av rörelser som sker på Moskvas Medicinska Universitet under

Läs mer

Kvalificerad Hästskötarkurs 20veckor. Kursöversikt med kursplaner

Kvalificerad Hästskötarkurs 20veckor. Kursöversikt med kursplaner Kvalificerad Hästskötarkurs 20veckor Profil Trav eller Trav/Monté Profil Ridledare för Islandshäst Kursöversikt med kursplaner Kursöversikt Kursen är en folkhögskoleutbildning och ges genom Hästsportens

Läs mer

Tid på magen. Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis. Varför behöver bebisar tid på magen?

Tid på magen. Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis. Varför behöver bebisar tid på magen? Tid på magen Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis Colleen Coulter, P.T., D.P.T., Ph.D., P.C.S., Dulcey Lima, C.O., O.T.R./L., Orthomerica Products Inc. Tid på magen-programmet

Läs mer

KURSHANDLEDNING TRAVKURS FÖR STJÄRNKUSK DEL 2

KURSHANDLEDNING TRAVKURS FÖR STJÄRNKUSK DEL 2 KURSHANDLEDNING TRAVKURS FÖR STJÄRNKUSK DEL 2 Kurslängd 22 lektioner á 2 timmar. Kursmaterial Travkurs för vuxna steg 1 och Travkurs för vuxna steg 2 Teoriprov Checklista för praktiska moment Affischer

Läs mer

Islandshästar är inte som andra hästar om skillnaden mellan aktiva och passiva hanterare

Islandshästar är inte som andra hästar om skillnaden mellan aktiva och passiva hanterare Islandshästar är inte som andra hästar om skillnaden mellan aktiva och passiva hanterare Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz För alla hängivna islandsryttare är det en självklarhet att islandshästar

Läs mer

Träning motionär (första veckoprogrammet av 4)

Träning motionär (första veckoprogrammet av 4) Träning motionär (första veckoprogrammet av 4) Alla program är anpassade utifrån förutsättningar som REHAB, barn & ungdomsträning, senior, motionär, prestation, samt stavgympa. En bra förutsättning för

Läs mer

Ut och träna. Låt naturen inspirera dig. Jogga till ett utegym med Friskispressens träningsprogram nerladdat i mobilen.

Ut och träna. Låt naturen inspirera dig. Jogga till ett utegym med Friskispressens träningsprogram nerladdat i mobilen. Ut och träna Låt naturen inspirera dig. Jogga till ett utegym med Friskispressens träningsprogram nerladdat i mobilen. Ut och träna 1 Knäböj med axelpress. Tränar ben och axlar. Använd mycket fart och

Läs mer

Debatten om dressyrhästens form vad handlar den om egentligen?

Debatten om dressyrhästens form vad handlar den om egentligen? Positiv Ridning Systemet Om dressyrhästens form Av Carina Högkvist Debatten om dressyrhästens form vad handlar den om egentligen? Artikel av Carina Högkvist, dipl hästmassör De senaste åren har en stundtals

Läs mer

Integrativ zonterapi Studieplan

Integrativ zonterapi Studieplan Integrativ zonterapi Studieplan Zonterapi är en fantastisk behandlingsform som kan utövas inom många områden. Kunskapen och redskapen sitter i dina händer. Integrativ zonterapi har rötter minst 5000 år

Läs mer

En genväg till djup avslappning och meditation. Floating.

En genväg till djup avslappning och meditation. Floating. En genväg till djup avslappning och meditation Floating. FLOATING återskapar balans Att flyta i ett viktlöst tillstånd och låta hjärnan vila från intryck, såsom ljud, ljus, tryck och friktioner frigör

Läs mer

KURS BEAUTY - ESTETISK AKUPRESSUR OCH CUPPING (koppnings terapi) för ansikte och kropp! Nerja, Spanien 3 september till 6 september 2015.

KURS BEAUTY - ESTETISK AKUPRESSUR OCH CUPPING (koppnings terapi) för ansikte och kropp! Nerja, Spanien 3 september till 6 september 2015. KURS BEAUTY - ESTETISK AKUPRESSUR OCH CUPPING (koppnings terapi) för ansikte och kropp! Nerja, Spanien 3 september till 6 september 2015. Vi anordnar en ny Beautykurs, då den första kursen redan blivit

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Till dig som ska föda ditt första barn

Till dig som ska föda ditt första barn Till dig som ska föda ditt första barn Ett forskningsprojekt pågår om akupunktur som smärtlindring under förlossning. Vi vill undersöka vilken typ av akupunkturbehandling som ger bäst smärtlindring. Resultaten

Läs mer