Statens regionala indelning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Statens regionala indelning"

Transkript

1 (8) Avdelningen för Ekonomi och styrning Bo Per Larsson Statens regionala indelning Bakgrund Denna PM behandlar statens regionala indelning utifrån kommun- och landstingssektorns perspektiv. Bakgrunden är den översyn som för närvarande görs av utredningen om den statliga regionala förvaltningen. Utredningen har bl.a. till uppdrag att föreslå hur statens regionala förvaltning kan göras tydligare, mer samordnad och ändamålsenlig. Utredningens förslag ska innebära förbättrade förutsättningar för dels statlig samordning, dels samordning mellan staten och den kommunala nivån. Utredaren ska också överväga om de statliga myndigheternas geografiska indelning bör regleras eller på annat sätt hanteras så att länsgränser efterföljs som indelningsgrund för en regional organisation. SKL har kongressens uppdrag att verka för att slagkraftiga regioner med ett vidgat utvecklingsuppdrag bildas efter 2014 års val samt att indelning och beslutsnivåer inom berörda statliga myndigheter underlättar ett fungerande samspel. SKL:s uttalade uppfattning är att staten och regionerna bör ha en gemensam regional indelning. Det finns ett starkt ömsesidigt intresse av samverkan och samordning som underlättas av en gemensam geografi. Förbundets utgångspunkt är att en ny statlig regional indelning bör anpassas efter de nya regioner som föreslås bildas. Samtidigt kan vi konstatera att det inte kommer några ansökningar om att bilda större regioner från Om man undantar Stockholm, Västra Götaland och Skåne är vår bedömning att nuvarande landsting är för små för att utgöra grund för en ny länsstyrelseorganisation och för en regional indelning som är gemensam för flera statliga myndigheter. Det betyder att såväl SKL som våra medlemmar behöver ta ställning till hur man ska förhålla sig till kommande förslag om en ny statlig regional indelning. För att kunna påverka utredningens förslag och kommande riksdagsbeslut behöver SKL ha konkreta synpunkter på hur indelningen bör se ut. Vi vet att frågan om statens indelning har diskuterats och att det ses som en fördel om denna utformas så att den inte försvårar för berörda landsting att i ett senare skede bilda nya regioner. Vi vet också att skilda uppfattningar om regionindelningen kan återspeglas i synen på statens indelning. Den fortsatta diskussionen får utvisa om det går att komma fram till en bred samsyn om statens indelning. I denna promemoria ger vi ett underlag inför de dialogträffar den 8 mars som Arbetsutskottet inbjudit till. Sveriges Kommuner och Landsting Post: Stockholm, Besök: Hornsgatan 20 Tfn: växel , Fax: info@skl.se Org nr:

2 (8) Statsförvaltningens geografiska organisation I en promemoria , Analys av statsförvaltningens geografiska organisation 1 konstaterar utredaren att det finns flera brister i statsförvaltningens geografiska organisation som till stor del kan hänföras till den nuvarande strukturen med 21 län och olika geografiska indelningar inom statsförvaltningen: 21-länsstrukturen försvårar en nationellt sammanhållen styrning av länsstyrelsernas verksamheter vilket ökar risken för oavsedda variationer i verksamheterna. Uppdelningen i 21 enheter gör att många verksamhetsgrenar inom länsstyrelsen blir mycket små vilket försämrar möjligheten att bedriva verksamheterna effektivt. Nationella myndigheter har regionala verksamhetsområden som är färre än de 21 länen men som också skiljer sig åt i fråga om storlek och geografiska gränser. Den statliga geografiska variationen försvagar länsstyrelsernas samordningsuppdrag och gör att det saknas en ändamålsenlig regional samordningsstruktur. Enligt utredarens bedömning är de nuvarande 21 länen inte längre en hållbar geografisk verksamhetsstruktur för att statsförvaltningen ska kunna hantera de krav och utmaningar som samhällsutvecklingen medför. I promemorian redovisas en sammanställning av vissa statliga myndigheters geografiska verksamhetsområden: Myndighet Antal geografiska områden Följer länsgränserna? Arbetsmiljöverket 3 (10) Ja Försäkringskassan 4 (59) Ja Skogsstyrelsen 5 (34) Ja Skolinspektionen 5 Ja Socialstyrelsen 6 Ja Livsmedelsverket 6 Nej Riksantikvarieämbetet 6 Ja ESF-rådet 8 Ja Tillväxtverket 8 Ja Trafikverket 6 Ja Arbetsförmedlingen 10 (68) Nej Jordbruksverket 4, 5, 7 Ja Länsstyrelsen 21 Ja 1

3 (8) Polisen 21 Ja Sammanställningen visar att det endast är länsstyrelserna och länspolismyndigheterna 2 som har geografiska verksamhetsområden som sammanfaller med de 21 länen. Övriga aktuella myndigheter har mellan 3-10 regionala verksamhetsområden, dvs. ett klart färre antal regionala verksamhetsområden än de 21 länen. Vissa myndigheter har två nivåer av geografisk områdesindelning för samma verksamhet. Det finns även myndigheter som har geografiska indelningar för olika delverksamheter. Flera myndigheter har geografiska verksamhetsindelningar som följer länsgränserna genom att deras verksamhetsområden omfattar ett antal hela län. Några myndigheter har dock områdesindelningar som inte fullt ut följer länsgränserna. Vissa av länsstyrelsernas verksamheter kommer under innevarande år att koncentreras till sju länsstyrelser. Det handlar i huvudsak om uppgifter med begränsad omfattning 3. Vattenmyndigheterna är förlagda till 5 länsstyrelser och ansvarar för större geografiska områden. Från 2012 har miljöprövningsdelegationernas antal minskat till 12 och förlagts till vissa länsstyrelser. I bilaga 1 redovisas kartor som visar några myndigheters regionala indelning. Regionbildningsplaner Under det senaste året har intensiva regiondiskussioner förts i olika delar av landet och det har i några fall handlat om att ansöka om att bilda en större region från Dessa diskussioner har dock avbrutits och det står idag klart att det inte kommer att ske några förändringar av den nuvarande landstingsindelningen från Däremot har landstingen i Kronoberg, Kalmar och Blekinge samt Region Skåne beslutat om avsiktsförklaringar om att bilda en ny gemensam region från I Skåne och Kalmar har man samtidigt beslutat att närmare utreda konsekvenserna av en sådan regionbildning och av alternativa regionbildningar. Därutöver har följande landsting fattat beslut där man tagit ställning till hur man ser på en ändrad länsindelning: Uppsala, Sörmland och Västmanland. Gävleborg Jönköping Värmland 2 Polisorganisationskommittén lägger under våren 2012 förslag till ny organisation för polisen. 3 Det handlar om verksamheter inom följande ärendegrupper: Medborgarskap, överförmyndare, begravningsfrågor, pantlåneverksamhet, bilskrotning, ensamrätt till sjunket gods, lönegaranti, deponerade medel, Allmänna arvsfonden, häradsallmänningar, bevakningsföretag, lotterier och bitillsyn. Det rör knappt 1,2 procent av det totala antalet anställda vid länsstyrelserna.

4 (8) Förutsättningar för en statlig indelning Hänsyn till initiativ om indelningsförändringar Enligt direktivet till utredningen om den statliga regionala förvaltningen ska uppdraget genomföras med hänsyn till de lokala och regionala initiativ som tagits om en ändrad landstingsindelning. Utredaren ska, utifrån de ansökningar som inkommit till Kammarkollegiet, utarbeta förslag på hur en ändrad länsindelning bör utformas och genomföras. Vidare är ett syfte med utredningen att se över möjligheterna att i ökad utsträckning koordinera viss statlig verksamhet med landstingsindelning. Det gäller både i de fall landstingsindelningen är oförändrad och då en ny indelning övervägs. Det skulle kunna innebära att utredaren anpassar förslag till länsindelning så att de överensstämmer med avsiktsförklaringar om att bilda en ny region från Å andra sidan kan utredaren ifrågasätta en avsiktsförklaring med förbehåll som innebär att avsikten inte är entydig och därför skulle kunna omprövas. En sådan omprövning kan ju leda till att helt nya regionkonstellationer blir aktuella. Det är också möjligt för utredaren att även beakta ömsesidiga beslut från två eller flera landsting om att ingå i samma län. Sådana ansökningar kan anses vara uttryck för en gemensam vilja att bilda en region längre fram inom en viss geografi. Hänsyn till de statliga myndigheternas regionala indelning Det är vare sig möjligt eller meningsfullt att utifrån de statliga myndigheternas nuvarande regionala indelningar vaska fram en minsta gemensam nämnare i form av en ny gemensam indelning. Man kan dock anta att indelningen för myndigheter som Trafikverket, Tillväxtverket och Arbetsförmedlingen är mer grundad på funktionella geografiska samband än tillsynsmyndigheter som Arbetsmiljöverket, Skolinspektionen och Socialstyrelsen eller myndigheter som Lantmäteriverket och Försäkringskassan, dvs. myndigheter vilkas verksamheter har en relativt jämn spridning över landet. Man kan anta att sådana myndigheter snarare eftersträvar en ändamålsenlig storlek än en viss geografi. Samma sak gäller för de delar av länsstyrelsernas verksamheter som koncentrerats. Vi kan inte bedöma om dessa antaganden är riktiga och vilka geografiska samband som har särskilt stor betydelse ur ett statligt perspektiv - det är en uppgift för utredningen. Utifrån kommun- och landstingssektorns perspektiv bör tillväxtperspektivet - dvs. det perspektiv som väger tyngst i regiondiskussionerna - tillmätas särskilt stor betydelse. Hur stora kan länen vara? I regionbildningsdiskussionerna har Ansvarskommitténs kriterier spelat en viktig roll. I flertalet landsting finns en mer eller mindre stor majoritet för uppfattningen om att framtidens regioner behöver vara större än dagens landsting. Utöver befolkning så har antalet kommuner lyfts fram som en viktig faktor (se tabell nedan).

5 (8) Vad som är en optimal länsstyrelseorganisation ur ett renodlat statligt perspektiv kan vi inte bedöma. Men vi kan se att en bättre samordning mellan olika statliga myndigheter kräver större geografiska områden. Ansvarskommitténs riktmärke med intervallet 6-9 kan ge en fingervisning för vad som är ett realistiskt antal län. Viktigare ur kommun- och landstingssektorns perspektiv är att länsindelningen överensstämmer med en ny regionindelning. Men eftersom den nya regionkartan inte är på plats så bör den nya indelningen i vart fall inte försvåra möjligheterna att bilda större regioner. Län Befolkning 31/ Antal kommuner AB Stockholm C Uppsala D Sörmland E Östergötland F Jönköping G Kronoberg H Kalmar I Gotland 57 1 K Blekinge M Skåne N Halland O Västra Götaland S Värmland T Örebro U Västmanland W Dalarna X Gävleborg Y Västernorrland Z Jämtland AC Västerbotten BD Norrbotten Summa Frågeställningar I inbjudan till dialogträffen finns följande frågor angivna: 1. Hur bör statens regionala indelning bör se ut? 2. Vilka myndigheter bör ha en gemensam indelning? 3. Hur kan det regionala inflytandet hävdas i stora län med små landsting.

6 (8) Fråga 1: Hur bör statens regionala indelning se ut? Norra Sverige Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten tillhör samma sjukvårdsregion. Under de diskussioner som förts i Norrland om större regioner så har signalerna från utredaren uppfattats som att dels Västernorrland och Jämtland och dels Västerbotten och Norrbotten bildar var sitt statligt område, även om den exakta gränsdragningen mellan dessa två nya norrlandslän inte varit given så länge frågan om ny regionbildning var aktuell. I Trafikverkets regionala organisation bildar Västerbotten och Norrbotten en region medan Västernorrland och Jämtland bildar en region tillsammans med Dalarna och Gävleborg. Västernorrland och Jämtland tillhör samma strukturfondsområde medan Västerbotten och Norrbotten tillhör samma strukturfondsområde. Mellansverige Man kan anta att Stockholm kommer att föreslås utgöra ett eget länsstyrelseområde, eventuellt tillsammans med Gotland. Till Mellansverige räknas i detta sammanhang Uppsala, Sörmland, Värmland, Örebro, Västmanland, Dalarna och Gävleborg. Landstingen i dessa län bildar tillsammans en sjukvårdsregion. Sörmland, Örebro och Västmanland förberedde en ansökan om att bilda en gemensam region men avbröt arbetet i slutet av januari. Dessutom finns ett ställningstagande från Uppsala, Sörmland och Västmanland om att man inte vill se en länsgräns mellan dessa tre län. Gävleborg har uttalat att man inte vill se en länsgräns mellan Gävleborg och Uppsala. Värmland har tidigare diskuterat bildandet av en region tillsammans med Västra Götaland och har uttalat att man inte vill se en statlig gräns mellan Västra Götaland och Värmland. I Trafikverkets regionala organisation bildar Uppsala, Västmanland, Sörmland och Örebro en region tillsammans med Östergötland. Dalarna och Gävleborg bildar region tillsammans med Västernorrland och Jämtland medan Värmland tillhör en västlig region tillsammans med Västra Götaland och Halland. Uppsala, Västmanland, Sörmland och Örebro tillhör samma strukturfondsområde tillsammans med Östergötland medan Värmland, Dalarna och Gävleborg tillhör samma strukturfondsområde. Västra Sverige Här ingår Halland, Västra Götaland och Värmland (som också ingår i Mellansverigegruppen ). Västra Götaland och norra Halland ingår i samma sjukvårdsregion. I Trafikverkets regionala organisation utgör Halland, Västra Götaland och Värmland en region. Halland och Västra Götaland tillhör samma strukturfondsområde medan Värmland tillhör samma strukturfondsområde som Dalarna och Gävleborg. Västra Götland är tillräckligt stort för att för att kunna utgöra ett eget län. Det gäller dock inte Halland och Värmland som båda har starka samband gentemot Västra Götland men som också skulle kunna bilda län i andra riktningar.

7 (8) Sydöstra Sverige Här ingår Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Blekinge Skåne och Halland (som också ingår i Västra Sverige-gruppen (se ovan). Östergötland, Jönköping och Kalmar utgör en sjukvårdsregion liksom Kronoberg, Blekinge, Skåne och södra Halland. I Trafikverkets regionala organisation utgör Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Skåne en region medan Halland tillhör en västlig och Södermanland en mellansvensk region. Skåne och Blekinge tillhör samma strukturfondsområde liksom Jönköping, Kronoberg, Kalmar och Gotland. Halland tillhör samma område som Västra Götaland. Fråga 2: Vilka myndigheter bör ha en gemensam indelning? Ur kommunsektorns perspektiv är det angeläget att den statliga och kommunala regionindelningen överensstämmer. Vi ser det också som angeläget att forma en gemensam geografisk indelning för myndigheter med betydande samordningsbehov. Arbete med samhällsplanering, regional utveckling, miljö, infrastruktur, kollektivtrafik, utbildningsfrågor, innovationssystem, landsbygdsutveckling, folkhälsa, integration, krisberedskap, trygghet och brottsförebyggande, rehabilitering o.s.v. kommer att vara mer framgångsrikt om det bedrivs i ett väl fungerande samspel mellan dels berörda statliga myndigheter dels mellan myndigheter och den lokala och regionala nivån. Vi anser att en geografisk indelning som är gemensam för regioner och de statliga myndigheter som har en viktig roll i det regionala tillväxtarbetet samt myndigheter med tydliga lokala och regionala samverkansbehov skapar bättre förutsättningar för samverkan. Det kan förutom länsstyrelserna handla om följande myndigheter Trafikverket, Tillväxtverket och ESF-rådet (dvs. strukturfondsområdena), Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Polisen, Lantmäteriverket, Skolinspektionen, Arbetsmiljöverket Socialstyrelsens tillsynsenheter Myndigheten för yrkeshögskolan Är detta en korrekt redovisning av myndigheter där samordningsbehovet är stort? För vilka av myndigheterna är i så fall samordningsbehovet störst? Är det andra myndigheter vars regionala indelning behöver samordnas och i så fall varför?

8 (8) Fråga 3: Hur kan det regionala inflytandet hävdas i stora län med små landsting. Frågan om det regionala utvecklingsansvaret kommer att behandlas i Sjöstrandsutredningen. En förändring av den statliga regionala indelningen från 2015 förväntas innebära att antalet länsstyrelser blir färre och att deras områden omfattar mer än ett län. Länen blir enbart landstingets eller regionens territorium. Länsstyrelsens geografiska ansvar omfattar således ett större geografiskt område som dessutom kan vara gemensamt för flera statliga myndigheter. De nya länsstyrelserna skulle därför - utifrån ett statligt perspektiv kunna anses ha förutsättningar att samordna olika aktörers insatser. Frågan blir särskilt brännande i nya länsstyrelseområden där ett samverkansorgan har ansvaret i ett län och länsstyrelsen i ett annat. Den situationen kan bli aktuell i både Norrland och Mellansverige. Utifrån SKL:s perspektiv är regional utveckling en genuin politisk fråga som bör tilldelas direktvalda församlingar på regional nivå i enlighet med Ansvarskommitténs förslag. Konsekvensen blir därför att det regionala utvecklingsansvaret under kommande mandatperiod utövas med de gamla länen som geografisk bas. Det faktum att de nya länsstyrelseområdena innefattar flera län och därmed flera landsting/regioner innebär visserligen en nackdel utifrån ett samverkansperspektiv - på samma sätt som de statliga myndigheternas indelningar är ett problem idag. Men det kan betraktas som övergående om den nuvarande landstingsindelningen blir bestående även efter I flera län pågår diskussioner att ansöka om att landstinget istället för samverkansorganet övertar det regionala utvecklingsansvaret redan från På andra håll har man tills vidare avvisat den lösningen. Även frågan om samverkansorganens framtid kommer att behandlas av Sjöstrands utredning. Finns det synpunkter och idéer om hur det regionala inflytandet ska hävdas där flera landsting/regioner ingår i ett större län? Till sist De synpunkter som kommer fram vid dialogträffarna kommer att dokumenteras och analyseras och om möjligt sammanfattas i ett förslag till statlig regional indelning utifrån kommun- och landstingssektorns perspektiv.

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Ärende 8. Remiss om Myndighetsgemensam indelning - samverkan på regional nivå

Ärende 8. Remiss om Myndighetsgemensam indelning - samverkan på regional nivå Ärende 8 Remiss om Myndighetsgemensam indelning - samverkan på regional nivå Tjänsteskrivelse 1 (3) 2018-08-07-11 KS 2018.00189 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Hans Bergh-Nilsson Kommunstyrelsen

Läs mer

Regional indelning tre nya län. 9 september 2016

Regional indelning tre nya län. 9 september 2016 Regional indelning tre nya län 9 september 2016 Indelningskommitténs direktiv Utgå ifrån kommungränser och arbetsmarknadsregioner Ansvarskommittén o Sjöstrands utredning Förändring av fördelning av uppgifter

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Starka kommuner utgör basen i den svenska modellen

Starka kommuner utgör basen i den svenska modellen Starka kommuner utgör basen i den svenska modellen Lång tradition av kommunalt självstyre som syftar till att stärka demokratin och göra offentlig verksamhet mer effektiv Kommunerna har betydande ansvarsområden

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Yttrande över koncentrationsutredningens betänkande ( Koncentration av länsstyrelseverksamhet Ds 2007:28) Remiss från Finansdepartementet

Yttrande över koncentrationsutredningens betänkande ( Koncentration av länsstyrelseverksamhet Ds 2007:28) Remiss från Finansdepartementet PM 2007 RI (Dnr 009-3603/2007) Yttrande över koncentrationsutredningens betänkande ( Koncentration av länsstyrelseverksamhet Ds 2007:28) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

Skogsmarksfastighetspriser och statistik för olika regioner

Skogsmarksfastighetspriser och statistik för olika regioner Skogsmarksfastighetspriser och statistik för olika regioner LRF Konsult är Sveriges största mäklare för skogsfastigheter och producerar fortlöpande prisstatistik på området. Prisstatistiken grundas på

Läs mer

Samtliga 21 landsting och regioner

Samtliga 21 landsting och regioner Samtliga 21 landsting och regioner Antal timmar övertid/mertid/fyllnadstid under 2016, samt vad det kostar och motsvarar i tjänster Övertidstimmar: 2 741 964 Snittkostnad/timme 333,19 kronor Totalkostnad:

Läs mer

Frågor och svar Region i Örebro län

Frågor och svar Region i Örebro län Projekt Region 2015 Frågor och svar Region i Örebro län Vad är poängen med att bilda en region inom Örebro län? Erfarenheter från tidigare regionbildningar i Sverige visar bland annat på följande positiva

Läs mer

Regionfrågan- vad händer nu? 6 december 2016

Regionfrågan- vad händer nu? 6 december 2016 Regionfrågan- vad händer nu? 6 december 2016 Att ro i land en reform så omfattande som regionindelningen kräver en politisk vilja bortom nästa opinionsmätning. I dagens läge är det mer troligt att Jesus

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen Översyn av statlig regional förvaltning m.m. (Fi 2009:07) Dir. 2010:12

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen Översyn av statlig regional förvaltning m.m. (Fi 2009:07) Dir. 2010:12 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Översyn av statlig regional förvaltning m.m. (Fi 2009:07) Dir. 2010:12 Beslut vid regeringssammanträde den 11 februari 2010 Sammanfattning av uppdraget

Läs mer

Patienters tillgång till psykologer

Patienters tillgång till psykologer Patienters tillgång till psykologer - en uppföljande kartläggning av landets vårdcentraler 2011 - genomförd av Sveriges Psykologförbund 2011 2011-12-14 Syfte och genomförande Psykologförbundet har gjort

Läs mer

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Andel väntande inom 60 dagar Kömiljard besök andel väntande inom 60 dagar 100 90 80 70 60 2012 2011 2010 50 40 30 Jan Feb Mar Apr Maj Jun

Läs mer

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Länsnamn Beskrivning Antal Blekinge län Hyreshusenhet, tomtmark. 74 Blekinge län Hyreshusenhet, med saneringsbyggnad 2 Blekinge län Hyreshusenhet,

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik Appendix 1 till rapporten Statistik över skador bland barn i Sverige avsiktliga och oavsiktliga. Socialstyrelsen, Epidemiologiskt Centrum, februari 2007 Barn, 0-17 år, som vårdats inskrivna på sjukhus

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Regionalt utvecklingsansvar i Stockholms, Kalmar och Blekinge län (Ds 2017:20) 6 LS

Yttrande över departementspromemorian Regionalt utvecklingsansvar i Stockholms, Kalmar och Blekinge län (Ds 2017:20) 6 LS Yttrande över departementspromemorian Regionalt utvecklingsansvar i Stockholms, Kalmar och Blekinge län (Ds 2017:20) 6 LS 2017-0858 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-09-13 LS 2017-0858 Yttrande

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen Kvinnors och mäns i Sverige och i länen Statistik från SCB:s RAMS-databas (2006, 2008, 2010 & 2012), bearbetat av Tillväxtverket 1 Om statistiken Anger ens operativa sledare, dvs. den person som sköter

Läs mer

LÄGET I REGIONFRÅGAN BILDA SLAGKRAFTIGA REGIONER. Läget i regionfrågan RAPPORT FRÅN SONDERINGSGRUPPEN

LÄGET I REGIONFRÅGAN BILDA SLAGKRAFTIGA REGIONER. Läget i regionfrågan RAPPORT FRÅN SONDERINGSGRUPPEN BILDA SLAGKRAFTIGA REGIONER Läget i regionfrågan RAPPORT FRÅN SONDERINGSGRUPPEN 1 Förord SKL har de senaste åren genomfört ett antal seminarier om regionfrågan tillsammans med styrelseordföranden och oppositionsledare

Läs mer

Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län

Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län Konstitutionsutskottets betänkande Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län _ Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2013/14:122 Regionalt utvecklingsansvar

Läs mer

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge.

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge. 4 35% 3 25% 15% 1 5% bussföretag (*för att bli NTF-godkänd krävs en trafiksäkerhetspolicy, godkänd hastighetsregulator, två eller trepunktsbälte på samtliga platser, alkolås, information om trafiksäkerhet

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Länsstyrelsernas handläggningstider. skl granskar

Länsstyrelsernas handläggningstider. skl granskar Länsstyrelsernas handläggningstider skl granskar Förord Den 2 maj 2011 fick Sverige en ny plan- och bygglag. Målet var att reglerna för bygglov och planering skulle förenklas. Man ville snabba upp bygglovsprocessen

Läs mer

Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret

Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 11/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-09-13 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret Ärendenr: Sjukvårdsdelegationens

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet samhällsskydd och beredskap REMISS 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Verksamheten för samhällets informations- och cybersäkerhet Ert datum Er referens Helena Andersson 073-026

Läs mer

-Länsstyrelsen i Västernorrlands län för området Mellersta Norrland, -Länsstyrelsen i Stockholms län för området Stockholm,

-Länsstyrelsen i Västernorrlands län för området Mellersta Norrland, -Länsstyrelsen i Stockholms län för området Stockholm, ,!?T~ REGERINGEN Näringsdepartementet Regeringsbeslut 14 2013-01-31 Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand N2013/571/RT N2012/ 5447/ RT Uppdrag respektive erbjudande i fråga om målet för

Läs mer

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan.

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan. Bilaga med tabeller Tabell 1. Ranking av län baserat på totalt uttag av föräldrapenning, vård av barn och vård av svårt sjuk anhörig, nettouttag av dagar per län och kön avseende 2011 Ranking Län Totalt

Läs mer

lndelningskommittens betänkande Myndighetsgemensam indelning - samverkan på regional nivå (2018: 10)

lndelningskommittens betänkande Myndighetsgemensam indelning - samverkan på regional nivå (2018: 10) e Regeringskansliet Remiss 2018-03-26 Fi2018/00966/K Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning, Kommunenheten Kansliråd Henrik Källsbo 08-4054350 lndelningskommittens betänkande Myndighetsgemensam

Läs mer

Utvecklingen i riket och länen

Utvecklingen i riket och länen Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Utvecklingen i riket och länen Redovisning 19-- Sid 1 Januari 19 Vägen till 9, Sid Januari 19 Vägen till 9, Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Presentation innehåller

Läs mer

Resultat. Politikerpanelen - Kommun. Demoskop 2012/2013

Resultat. Politikerpanelen - Kommun. Demoskop 2012/2013 Resultat Politikerpanelen - Kommun Demoskop 2012/2013 Om politikerpanelen Politikerpanelen är ett årligen återkommande instrument där Demoskop speglar utvecklingen i Sveriges kommuner, landsting och regioner

Läs mer

22.03.2011 09:26 QuestBack export - Smärtvården 2011

22.03.2011 09:26 QuestBack export - Smärtvården 2011 Smärtvården 2011 Publicerad från 21.02.2011 till 25.03.2011 813 respondenter (749 unika) 1. Kön? 1 Kvinna 72,4 % 583 2 Man 27,6 % 222 Totalt 805 1 2. Ålder? 1 Under 19 år 0,4 % 3 2 20-29 år 1,9 % 15 3

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

Företagarpanelen Q Kalmar län

Företagarpanelen Q Kalmar län Företagarpanelen Q4 2012 län Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för

Läs mer

Sörmland som länsregion Regionstyrelsens konferens

Sörmland som länsregion Regionstyrelsens konferens Sörmland som länsregion Regionstyrelsens konferens 2017-03-30 Cristine Dahlbom Nygren, regiondirektör Regionförbundet Sörmland Catharina Frändberg, biträdande regiondirektör Regionförbundet Sörmland Eva

Läs mer

Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 30 oktober 2018 Uppföljningen är gjord av Sofia

Läs mer

Utvecklingen i riket och länen

Utvecklingen i riket och länen Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Utvecklingen i riket och länen Redovisning 1--17 Sid 1 November 1 Vägen till 9, Sid November 1 Vägen till 9, Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Presentation innehåller

Läs mer

Statistikbilder. för december 2016

Statistikbilder. för december 2016 Statistikbilder för december 206 i december 206 som andel (%) av den registerbaserade arbetskraften 6 64 år = 6,7 % = 6,8 8,8 % = 8,9 % Genomsnitt för Riket +/- procentenhet O W S Z T E X U D F N G H K

Läs mer

Sammanfattning. Synpunkter på delbetänkandet. Fördel storstadsregionerna (5)

Sammanfattning. Synpunkter på delbetänkandet. Fördel storstadsregionerna (5) 2016-10-05 1(5) Vårt diarienr: KS.2016.140 Fi2016/02568/K Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Remiss - Regional indelning - tre nya län (SOU 2016:48) Gislaveds kommun har getts möjlighet att

Läs mer

:50. Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet ej Totalt Andel ja Andel nej

:50. Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet ej Totalt Andel ja Andel nej Fråga: 9a Kan ni tänka er att erbjuda praktik/arbetsträning till en person med funktionsnedsättning? Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet Andel ja Andel nej K Kommun 2 0 0 2 100,0% 0,0% 0,0% 100,0% K

Läs mer

Viktigt vid val av pensionsförvaltare. Undersökning av Länsförsäkringar 2009

Viktigt vid val av pensionsförvaltare. Undersökning av Länsförsäkringar 2009 Viktigt vid val av pensionsförvaltare Undersökning av Länsförsäkringar 2009 Sammanfattning Vad av följande är viktigt vid val av pensionsförvaltare av avtalspension? På frågan vad som är viktigt vid val

Läs mer

Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla utomlänsremisser till privata vårdgivare

Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla utomlänsremisser till privata vårdgivare PROMEMORIA Vårt dnr 2015-09-16 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive landsting som svarar för att vidareförmedla

Läs mer

Svaren visar att det finns skillnader i hur svenskar från olika delar av landet svarat. På de följande sidorna visas det övergripande resultatet.

Svaren visar att det finns skillnader i hur svenskar från olika delar av landet svarat. På de följande sidorna visas det övergripande resultatet. I december 2016 genomförde Volvia Försäkring en undersökning om svenskarnas inställning inför köp av en begagnad bil. Frågorna ställdes till 1200 svenskar i samarbete med undersökningsföretaget Inizio.

Läs mer

Rangordning Personaluthyrning Dnr 96-107-2011

Rangordning Personaluthyrning Dnr 96-107-2011 Kammarkollegiet Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län 2013-03-19 Bilaga 1 4 Academic Work Sweden AB 5 Bemannia AB 1 2 3 4 5 Manpower AB StudentConsulting Sweden AB Perido

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

8 Regeringskansliet. Betänkandet: En gemensam bild av bostadsbyggnadsbehovet (SOU 2017:73) 1 Justitieombudsmannen 2 Länsstyrelsen i Blekinge län

8 Regeringskansliet. Betänkandet: En gemensam bild av bostadsbyggnadsbehovet (SOU 2017:73) 1 Justitieombudsmannen 2 Länsstyrelsen i Blekinge län 8 Regeringskansliet Remiss 2017-11-17 N2017/06026-1/PBB Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter, Enheten för plan-, bygg- och bostadsfrågor Betänkandet: En gemensam bild av bostadsbyggnadsbehovet

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Uppdrag att stödja regionalt kompetensförsörjningsarbete

Uppdrag att stödja regionalt kompetensförsörjningsarbete e Regeringen Regerings beslut 2017-12-21 N2017/07839/RTS IV5 Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att stödja regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018-2020 Regeringens

Läs mer

Billigt att bo dyrt att flytta

Billigt att bo dyrt att flytta Billigt att bo dyrt att flytta En undersökning från Länsförsäkringar 1 44 procent av de svenskar som äger sin bostad anser att de bor billigt Om du eller någon du känner egentligen vill flytta, men tvekar

Läs mer

2 000 kronor per månad Svenskens vanligaste sparande. Undersökning av Länsförsäkringar

2 000 kronor per månad Svenskens vanligaste sparande. Undersökning av Länsförsäkringar kronor per månad Svenskens vanligaste sparande Undersökning av Länsförsäkringar Sammanfattning 1 (3) 46 procent av svenskarna sparar mindre än 1 000 kronor i månaden eller inget alls. 21 procent sparar

Läs mer

Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018

Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018 MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 10/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-06-15 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018 Ärendenr: 18/02339

Läs mer

Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48

Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48 Region Jönköpings län Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48 Region Jönköpings län (RJL) har getts möjlighet att yttra sig över remissen Regional indelning tre nya län. Regionen har tagit

Läs mer

Regionalt utvecklingskapital. Helena Gidlöf

Regionalt utvecklingskapital. Helena Gidlöf Regionalt utvecklingskapital Helena Gidlöf 2016-05-24 Inkluderade finansieringskällor Egna resurser Länens medfinansiering av projekt och program, driftbidrag/verksamhetsbidrag ERUF Beviljade medel 2007-2013.

Läs mer

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting Lönestatistik Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är

Läs mer

Landstingens och SKL:s nationella patientenkät

Landstingens och SKL:s nationella patientenkät Landstingens och SKL:s nationella patientenkät Resultat från Institutet för kvalitetsindikatorer Patientupplevd kvalitet läkar- och sjuksköterskebesök vid vårdcentraler Resultat för privata och offentliga

Läs mer

Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010

Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010 Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010 1 Sammanfattning 1 (2) En tredjedel av de svenskar som inte redan är pensionärer

Läs mer

Gemensam myndighetsdialog för verksamhetsåret 2010

Gemensam myndighetsdialog för verksamhetsåret 2010 Gemensam myndighetsdialog för verksamhetsåret 2010 Halmstad 15 april 2011 Underlag till dialogen Berörda departement har inkommit med bedömningar av länsstyrelsernas arbete utifrån återrapporteringen i

Läs mer

Finanskrisens påverkan på sparande, amorteringar och lån. Undersökning från Länsförsäkringar Hösten 2009

Finanskrisens påverkan på sparande, amorteringar och lån. Undersökning från Länsförsäkringar Hösten 2009 Finanskrisens påverkan på sparande, amorteringar och lån Undersökning från Länsförsäkringar Hösten 2009 Sammanfattning 86 procent av bolånetagarna i Sverige gör ingenting särskilt med anledning av finanskrisen

Läs mer

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen PM 1 (7) 2016-01-27 Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen Gemensamma utgångspunkter Arbetet med bildande av regionkommuner i Sverige pågår. Vid ingången av 2015 bildades sex nya. Ytterligare

Läs mer

Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018

Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018 samhällsskydd och beredskap 1 (5) Ert datum Er referens Enheten för samverkan och planering Sofie Gustavsson Enligt sändlista Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018 De myndigheter

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Regional indelning tre nya län (SOU 2016:48)

Yttrande över delbetänkandet Regional indelning tre nya län (SOU 2016:48) 1(3) KOMMUNSTYRELSEN Kommunledningsstaben YTTRANDE 2016-09-26 Dnr 2016/185 Marina Tilderlindt Finansdepartementet 054-51 51 34 fi.registrator@regeringskansliet.se marina.tilderlindt@hammaro.se Fi2016/02568/K

Läs mer

Var tredje svensk saknar eget pensionssparande. Undersökning av Länsförsäkringar 2008

Var tredje svensk saknar eget pensionssparande. Undersökning av Länsförsäkringar 2008 Var tredje svensk saknar eget pensionssparande Undersökning av Länsförsäkringar 200 Sammanfattning Drygt var tredje svensk pensionssparar inget alls. Vanligast är att spara upp till 1 000 kronor i månaden

Läs mer

Mandatfördelning i större regioner

Mandatfördelning i större regioner Mandatfördelning i större regioner EN STUDIE UTIFRÅN DE TRE SENASTE VALEN Mandatfördelning i större regioner 1 Mandatfördelning i större regioner 2 Förord Indelningskommittén har i uppdrag att föreslå

Läs mer

Bilaga Datum

Bilaga Datum Bilaga 1 (5) Fördelningsmodell för fastställande av länsvis fördelning av tillfälliga asylplatser Bakgrund Länsstyrelsen Norrbotten har av Regeringen fått i uppdrag att göra en inventering av befintliga

Läs mer

Arbetsförmedlingen Gävleborgs län. Gävle 16 maj 2019 Helena Ek Fält och Gabriella Persson Turdell

Arbetsförmedlingen Gävleborgs län. Gävle 16 maj 2019 Helena Ek Fält och Gabriella Persson Turdell Arbetsförmedlingen Gävleborgs län Gävle 16 maj 2019 Helena Ek Fält och Gabriella Persson Turdell Arbetsmarknadsläget i länet Arbetslösheten minskar från hög nivå Arbetslösheten fortsätter att minska i

Läs mer

2 bilagor. Medlen ska betalas ut engångsvis utan rekvisition. Regeringens beslut. Regeringsbeslut III: S2017/00840/FS (delvis)

2 bilagor. Medlen ska betalas ut engångsvis utan rekvisition. Regeringens beslut. Regeringsbeslut III: S2017/00840/FS (delvis) Regeringsbeslut III:5 2017-02-09 S2017/00840/FS (delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att utbetala medel till landstingen i enlighet med överenskommelsen Ökad tillgänglighet

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Remiss Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10)

Remiss Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10) 1 (6) Handläggare: Anette Jansson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10) Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Stockholms lans landsting Landstingsstyrelsen 2015-11-03 LS 2015-0997 Kommunerna i Stockholms län Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Landstingsfallmäktige har i budgeten för

Läs mer

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Promemoria 2007-01-18 Näringsdepartementet Enheten för regional utveckling och turism Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Bakgrund Den europeiska

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 214 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Nätverk Etablering av nyanlända

Nätverk Etablering av nyanlända Nätverk Etablering av nyanlända Högbo torsdag 5 november Johan Tegnhed Biträdande chef Marknadsområde Södra Norrland Dagordning - Arbetsförmedlingens uppdrag nu och återblick - Etableringsuppdragets förutsättningar

Läs mer

Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor

Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor Företagets resultat i kronor senaste tre månader jämfört med förra året 100% 90% 80% 70% 60% Om du ser till de senaste tre månaderna, har ditt företags resultat i kronor

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys

Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys Kontantinsats Undersökning bland föräldrar och unga om hur de ser på finansieringen av den första bostaden Juni 2015 1 Föräldrarna

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Mäklarinsikt 2013:1 Uppsala län

Mäklarinsikt 2013:1 Uppsala län Uppsala län Mäklarinsikt 2013:1 Uppsala län Undersökningen genomfördes mellan den 20 februari och 17 mars 2013. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och besvarades av 1 508 fastighetsmäklare.

Läs mer

Karies hos barn och ungdomar

Karies hos barn och ungdomar 2015-03-11 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Andreas Cederlund Andreas.cederlund@socialstyrelsen.se Artikelnummer 2015-3-20 Korrigerad 2015-04-07: Tabell 4, Andel kariesfria approximalt för region

Läs mer

Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive region som svarar för att vidareförmedla utomlänsremisser till privata vårdgivare

Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive region som svarar för att vidareförmedla utomlänsremisser till privata vårdgivare PROMEMORIA Vårt dnr 2019-03-14 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Kontaktuppgifter om den funktion inom respektive region som svarar för att vidareförmedla

Läs mer

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå e Regeringen Regerings beslut 2017-10-05 N2017 /06143/RTS IV 10 Näringsdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm m.fl. Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för

Läs mer