Ordkonst möter Läskonst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ordkonst möter Läskonst"

Transkript

1 Ordkonst möter Läskonst 6 augusti 2012 Det första steget i skapandet av ett internationellt nätverk för litteraturhus tas En solig augustidag 2012 kör fem bibliotekskonsulenter och en blå berättelsevagn ombord på Finlandsfärjan. 18 timmar senare dyker de upp på Sydkustens landskapsförbunds kansli, på Georgsgatan i centrala Helsingfors. Sydkustens landskapsförbund stödjer svenskspråkig kultur och utbildning i Finland. De har statligt stöd och de 16 tvåspråkiga medlemskommunerna längs sydkusten betalar medlemsavgift för att få ta del av landskapsförbundets verksamhet. Sydkustens landskapsförbunds direktör Agneta Eriksson (foto Sydkustens landskapsförbunds webb) Direktören Agneta Eriksson inleder med en intressant presentation av språksituationen i Finland, som sedan 1919 officiellt har två likvärdiga språk, finska och svenska. Majoriteten av alla som bor i Finland är positiva till tvåspråkigheten visar undersökningar som gjorts.

2 Trots detta är svenskan ett utsatt språk och därför satsar man på en verksamhet som Ordkonst som handlar om läslust på fritiden och riktar sig till barn och unga. Agneta berättade också att de svenskspråkiga barnen i Finland har sämre resultat i PISA-undersökningen, än de finskspråkiga. Ordkonst uppstår när flera är kreativa tillsammans med orden som redskap Michelle Mattfolk från Sydkustens landskapsförbund och ledare av Ordkonst berättade att Ordkonst är en egen konstform. Ordkonst är det som uppstår när fler än en person är kreativa tillsammans med orden som redskap. Ordkonst är fantasi och magi. Språk i sig är ju annars ganska osynligt som konstform och används oftast mer som ett medel än ett mål. Detta vill man ändra på! Visionen är att ordkonsten ska bli lika stor som t ex bildkonst, musik m m. Ordkonst utbildar ordkonstnärer eller ordkonstledare som håller i Ordverkstäder. Vem som helst som har ett intresse för ordkonst, kan ansöka om att få utbilda sig till ordkonstnär, t ex bibliotekarier, författare, journalister, pedagoger. Några ordkonstnärer kan arbeta heltid som just ordkonstnär i Ordkonst regi. En spännande tanke vore att använda läskonsterbegreppet likadant och satsa på att fortbilda läskonstnärer. Michelle berättade vidare att man under hösten 2012 startar 30 olika ordverkstäder i medlemskommunerna. Ordverkstäder sker på bibliotek, efter skolan, på kulturhus etc. Ordverkstädernas målgrupp är barn i åldern 9-18 år. Innan de når den åldern kan de delta i rimjam för 1-3-åringar eller babypoesi för 0-1-åringar. Sommartid arrangeras också fantasiläger, 4 stycken varje sommar. Där skapas ordkonst. Barn och unga gör tidsballonger och tillverkar tidshattar med magiska föremål som gör det möjligt att resa i tiden. Varje år arrangeras en ordkonstvecka (under 2012 i september) med massor av aktiviteter. Orkonst har en egen maskot, Håppan, med en egen blogg som riktar sig till barn och vuxna. Ordkonst håller även på att bygga upp en ordkonstskola (efter finskspråkig modell). Ordkonstskolan med dess tre lärare finns i Borgå. Man har gett ut en metodbok med tips på hur man kan jobba med ordkonst. Ordkonst alla har fantasi heter den. Bl a hittar man recept på budskapsbullar (som bakas med dikter och ord i). Det vore fantastiskt att kunna göra något liknande med alla samlade metoder och erfarenheter från de sörmländska läsklubbarna BOOKworms. Ordboet Efter lite meck med att flytta Bubblan från den anrika Olympiastadion till den mer centralt belägna och skyddade parkeringen bakom Annegårdens barnkulturcentrum kan chaufförer och passagerare äntligen koppla loss och av.

3 Bubblan tryggt parkerad bakom Annegårdens barnkulturcentrum Med vår fina lilla vagn tryggt parkerad och med vår mest stadstrafikkompetente konsulent bakom ratten lämnar vi alla tjusiga funkishus i Helsingfors bakom oss och kör vidare till den idylliska trästaden Borgå och ett möte med Ordboet. Ordboet är en utställning som tagits fram av Ordkonst för att turnera i skolan. Den var just nu uppställd i ett rum på andra våningen i ett barnkulturcentrum som osade av kreativitet och skapandelust. Vi blev glada av att höra att byggandet av Ordboet var klart inspirerat av den första Läskonsterrapporten. Dörren till Ordboet öppnas. Vi får ett högtidligt välkomnande och chansen att lyssna till en spännande berättelse, som berättas av ordkonstnären Jolin Slotte. Jolin delar ut varsin fantasikristall till var och en av oss. Vi tar av våra skor och träder andäktigt in i Ordboet.

4 Jolin Slotte välkomnar oss in i Ordboet och uppmanar oss att ta en fantasikristall Ordboet består av fyra olika inredda hörn eller rum i rummet. De olika rummen har urtjusiga namn som (bör uttalas på finlandssvenska för att komma helt till sin rätt); Kaoskalaset (inklusive Heta Stolen) Kunskapsknuten Harmonihålan Farozonen Tanken med Ordboet är att barn och unga ska inspireras till eget berättande. Inspirationen får de av alla fantasiigångsättande ting och miljöer i Ordboet, under en pedagogs ledning. Några kloka ord som sades och som Ordboet lever upp till är Fantasi har vi alla. Det krävs inte så mycket för barn att skapa berättelser. och Alla barn har en ryggsäck, något man är bra på. Men inte alla barn får packa upp den.

5 Kaoskalaset med Heta stolen Kläder och annat skoj att förvandla sig med hjälp av Kunskapsknuten Man vet aldrig vad man hittar I en bok

6 Harmonihålan Svenska bibliotekskonsulenter myser bland ordspråkskuddarna i Harmonihålan; Christina Stenberg, Tinne Wennerholm, Ann Catrine Eriksson, Maria Ehde Andersson och Sylvia Blomberg

7 7 augusti 2012 Nätverksmöte för Ordkonstnärer och presentation av Bubblan Michelle Mattfolk, Sydkustens landskapsförbund/ordkonst och Tinne Wennerholm, Länsbibliotek Uppsala Gävleborg, initiativtagare till utbytet tillsammans med Bubblan i Helsingfors Här föds berättelser Dagen inleds i barnkulturcentret Annegårdens fina barnbokscafé på Richardsgatan. Bland caféets mysiga soffor och fåtöljer står ett fint Narniaskåp, som alla modiga med ett sug efter spänning och berättelser kan kliva in i för att uppleva andra världar Nina Gran från Helsingfors stads kulturcentral inleder dagen på ett mycket pedagogiskt sätt. Hon ber oss blunda och fundera på en bild, eller en händelse i vår barndom, som påverkat oss mycket och som vi bär med oss. Jag kom genast att tänka på när vi besökte Gripsholms slott i Mariefred med skolan i mellanstadiet. När guiden visade oss ett porträtt av Drottning Christina förklarade hon att allt som vi kunde se på bilden betydde något. Den lilla hunden, äpplet, hur hon såg på oss m m. Allt var symboler som berättade något mer. Det var inte bara en bild på en liten flicka med en vuxens ansikte. De var små berättelser i en större berättelse. Jag fick jag en stark a-hakänsla och mitt livs första medvetna konstupplevelse. Jag hade, med lite hjälp av en vuxen, knäckt en kod och lärt mig ett nytt språk.

8 Nina poängterar vikten av att barn tidigt får starka bilder och positiva upplevelser. För att hitta de här bilderna måste man som barn få chansen att ta del av många olika bilder och upplevelser för att hitta det som bäst passar ens personlighet. Fantasin kommer inte från tomma intet menar Nina. Vi vuxna behöver hjälpa till och skapa utrymme för att ge barn upplevelser som föder fantasin, stoff till berättelser. Barn behöver lära sig att skapa bilder i sitt huvud, sina egna bilder (inte rätt bilder). Från berättelserna får barn bränsle till sina lekar och fantasier. Vi ska visa barnen att det finns något annat och större än här och nu. Nina rekommenderar följande webbplatser: df?mod=ajperes&lmod= Kulturpedagogik i grundskolorna i Helsingfors en skrift om hur man kan integrera kultur i skolämnen Konst och kulturevenemang för barn och unga i Helsingforsregionen en webbsida Folkhälsan och Luckan Några av Ordkonst samarbetspartners presenterar sig. Man berättar att i Helsingfors samarbetar förskola och bibliotek mycket. Biblioteken samarbetar också mycket med folkhälsan, särskilt kring två-språkigheten. Johanna Sallinen visar sagolådor med tillhörande handledningar, lekar, ABC-droppar och annat intressant språkstimulerande material som går att finna på På det svenskspråkiga informations- och kulturcentret Luckan i Helsingfors arrangeras en massa aktiviteter, bl a berättarcaféer för vuxna (ALVA läkande berättelser finns i hela Norden) och saftsalonger för barn, berättar Zusan Söderström. Upplevelserum och läsdiplom Agneta Möller Salmela från vid Hangö stadsbibliotek berättar inspirerande om sitt läsfrämjande arbete som grundar sig på tre M; motivation, metoder och magi. Agneta bygger upplevelserum på biblioteket kring det hon ska berätta om. Det kan vara ett slott, en regnskog eller liknande där hon berättar muntligen eller läser högt. Småbarnsgrupper kommer på tvåspråkiga massagesagor och ficklampelekar. Föräldrarna är viktiga personer som Agneta pratar med om varför man ska läsa. Tillsammans med sina barn får föräldrarna utforska upplevelserummet.

9 Pojkar och deras läsning jobbar Agneta med. Hon menar att pojkar behöver ett mindre urval böcker att välja mellan, med en pojke som huvudperson och ämnen som är intressanta. Agneta bjuder exklusivt in pojkar till upplevelserummet när hon riktar sig till dem. Tävlingsinstinkten menar hon att man särskilt kan använda för att motivera pojkar till läsning. Läsdiplom till barnet / klassen, men även till föräldrarna är en metod att arbeta med. Lärarna kopierar diplom och delar personligen ut till eleverna Grattis! Du har fått ett nytt diplom!. Andra metoder Agneta använder är Din läshistoria nu och i framtiden (intervjufrågor) och Dina föräldrars läshistoria. Ordkonst i praktiken Den f.d. ordkonstledaren eller ordkonstnären Josefin Vidjeskog berättar om de ordverkstäder för barn och unga som hon lett en gång i veckan. Ordverkstäderna sker på barn och ungas fritid utan prestationskrav. För att rekrytera unga till ordverkstäderna ordnar man galej eller aktioner på skolor. Josefin brukar rusa in i ett klassrum, utklädd för att dela ut hemliga lappar till barnen med information om ordverkstäderna. Efter en stund kommer en elak häxa inrusande och ropar Tycker ni om fantasi?! Fantasi är farligt! Ni får inte ha det! Ni får inte komma till ordverkstäderna, för där håller man på med film, berättelser, fantasi! Varje år är det ett nytt tema man kan välja att använda som ordkonstnär. Temat tas fram centralt och finns som stöd om man får slut på idéer. Exempel på teman: - Trollskogen man skapar t ex digitala berättelser om Mitt möte med ett sagoväsen genom att välja ett sagoväsen, googla på det och skapa en berättelse - Drömmar man har ett myggnät där man viskar sina drömmar och sen skriver ner dem. Ett fantasispel har man skapat till Ordkonstveckan på Åbo stadsbibliotek, i form av en stor spelplan med en tärning. Man hoppar fram genom spelet genom att säga så många ord man kan som börjar på bokstaven F. På fantasilägret sår man fantasifrön (som blommar över natten) som förvandlas till fantasiväxter dagen efter. Man använder en berättarkula som cirkulerade i gruppen och alla andra måste vara tysta. Statistinhopp, t ex av överraskande författare, används också och man byter identiteter när man hälsar på varandra i början av lägret. PRO Barnlitteraturhuset Vi fick höra om föreningen PRO Barnlitteraturhusets planer för att bygga upp ett tvåspråkigt barnlitteraturhus med text och bild i fokus i Helsingfors. Michelle från Ordkonst sitter i styrelsen.. Just nu söker man finansiering, men det är svårt eftersom man samtidigt bygger ett nytt centrumbibliotek i staden. Närmsta barnlitteraturhus i Norden finns i Tallinn, men det är väldigt traditionellt, särskilt i synen på barn. Tinne Wennerholm besökte föreningen dagen efter.

10 Läs mer Efter alla svenskfinska presentationer är det så dags för oss svenskar att dela med oss av hur vi arbetar läs- eller snarare berättelsefrämjande. Tinne Wennerholm inledde med att berätta om Läskonsterkonceptet, projektet och vad det resulterat i, bl a uppbyggandet av Litteraturhuset i Sandviken för hela Gävleborgsregionen. Tinne Wennerholm presenterar Läskonster för alla ordkonstnärer och deras samarbetspartners Bubblan berättelser på väg presenterades av de tre projektledarna Christina Stenberg, Sylvia Blomberg och mig, Ann Catrine Eriksson. Efter vår presentation var det dags för de svenskfinska ordkonstnärerna och deras samarbetspartners att bekanta sig lite närmare med Bubblan och alla dess berättelsestimulerande utrustning.

11 Närkontakt med Bubblan och all berättelsestimulerande utrustning Rimjam och babypoesi på Richardsgatans bibliotek Annika Sandelin, barnbibliotekarie, tar emot oss i det fantastiskt välbevarade nyklassicistiska biblioteket på Richardsgatan. Hon berättar att av 200 anställda vid Helsingfors bibliotek så är 15 svensktalande. Annika är själv tjänstledig med arbetsstipendium för att skriva poesi för barn. Under ett år arbetade Annika som babypoesiordkonstledare för spädbarn under 1 år. Metoderna hon använde var ramsor, verser, rörelser i ett tält med stjärnhimmel I sagans skog, stora silkesdukar, plingande klockor, såpbubblor och laminerade diktkort. Forsättningen på babypoesi kallas rimjam och riktar sig till 1-3-åringar. Då är ofta syskon och föräldrar delaktiga och man är två som leder. Det är mycket socialt och många rörelser i

12 rimjam. Teman som använts är Trollskogen och Lennart Hellsing. Annika berättade också att man jobbat med bokbingo och utlottning av böcker på biblioteket. Nya ord Vi har fått lära oss flera nya ord under resan: Bibban = Bibblan Dagvård = Förskola Eftis = Fritids Kirjasto = Bibliotek Landskapsförbund = Liknar våra landsting, lagstadgade Ordkonst = Konstform som uppstår när fler än en person är kreativa tillsammans med orden som redskap Rikssvenskar = Vi som lever i Sverige och pratar rikssvenska Saftsalong = Arrangeras för barn på det svenskspråkiga informations- och kulturcentret Luckan i Helsingfors Svenska = Inte finlandssvenska, talas i Finland Några avslutande reflektioner Vilken outnyttjad resurs vi har i Svenskfinland! Språket förenar oss, till skillnad från t ex i Danmark där många svenskar har svårt att förstå vad som sägs. Ordkonst sätt att arbeta påminner både om läskonster och BOOKworms. Det vore toppen att bjuda hit dem för ett erfarenhets- och kunskapsutbyte. Ordkonst arbetssätt med ett tema/år skulle kunna användas även i BOOKworms, så även skrivande av en metodbok. Länsbibliotek Sörmland Ann Catrine Eriksson

Ett projekt som utforskar och prövar nya former för bibliotekens lässtimulans för och med 2000-talets barn och unga

Ett projekt som utforskar och prövar nya former för bibliotekens lässtimulans för och med 2000-talets barn och unga PROJEKTPLAN Ett projekt som utforskar och prövar nya former för bibliotekens lässtimulans för och med 2000-talets barn och unga Vision Visionen är att skapa centra för nya kreativa former av lässtimulans.

Läs mer

IFLA SATELLITE MEETING FOR CHILDREN AND YOUNG ADULTS

IFLA SATELLITE MEETING FOR CHILDREN AND YOUNG ADULTS Ann Catrine Eriksson 2012-11-05 anncatrine.eriksson@dll.se Reserapport från Joensuu, Finland 9-10 augusti 2012 IFLA SATELLITE MEETING FOR CHILDREN AND YOUNG ADULTS En solig augustidag kör fem bibliotekskonsulenter

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

LÄRANDE SAMSPEL I SAGANS VÄRLD. Marie Eriksson Förskolans yngsta barn 2018

LÄRANDE SAMSPEL I SAGANS VÄRLD. Marie Eriksson Förskolans yngsta barn 2018 LÄRANDE SAMSPEL I SAGANS VÄRLD Marie Eriksson Förskolans yngsta barn 2018 KONTAKT OCH INFORMATION marie.eriksson@molndal.se Lärande i sagans värld LITTERATURPROFIL I Mölndal har det sedan 2005 pågått ett

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken SAMMANFATTNING Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken Seminariedagen innehöll information

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman GRANNEN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

Sammanställning av svaren

Sammanställning av svaren Sammanställning av svaren Utvärderingsfrågor Barnboksveckorna 2009 1. Hur tycker ni att det länsövergripande samarbetet kring Barnboksveckorna har fungerat? Vad var bra? Vad var dåligt? Tanken på ett länsövergripande

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG...

Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG... Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG... Det var en gång... Alla barn är lika mycket värda. De har rätt att tänka hur de vill och säga vad de tycker. Samhället och vuxenvärlden

Läs mer

Barnen i Konstiseftis tillsammans med eftisledaren Eva Aminoff.

Barnen i Konstiseftis tillsammans med eftisledaren Eva Aminoff. Månadens eftis december 2007: Konstiseftis i Helsingfors Besök: 6.11.2007 Text och foto: Michelle Mattfolk Det är november månad och det känns i luften som att vintern kommit. Jag är på väg för att besöka

Läs mer

LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER. Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation

LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER. Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Språkaktiviteter i förskoleklass... 4

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Hej. Du håller en tipshandledning i din hand som satts ihop av barnbibliotekarierna på biblioteken i Kävlinge kommun. Tanken är att den ska ge uppslag

Läs mer

När jag inte längre är med

När jag inte längre är med Handledarmaterial Studiecirkel När jag inte längre är med förberedelser och funderingar inför framtiden Handledarmaterial Studiecirkel När jag inte längre är med förberedelser och funderingar inför framtiden

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

NYA LÄRMILJÖER SKAPAR EN SKOLA FÖR ALLA

NYA LÄRMILJÖER SKAPAR EN SKOLA FÖR ALLA NYA LÄRMILJÖER SKAPAR EN SKOLA FÖR ALLA Ett projekt i samarbete med Specialpedagogiska Skolmyndigheten Falköping, 20120129 PROJEKTTEAMET Titti Ljungdahl Johanna Cayton Stig Jansson Anna Sundqvist Sofia

Läs mer

Kulturpedagogiska projekt

Kulturpedagogiska projekt Kulturpedagogiska projekt VEM HÅLLER I KULTURPROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i de kulturpedagogiska projekten. Susanna har flera års erfarenhet av att leda kurser

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i skapande skola- projekten. Susanna har

Läs mer

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk Förskoleklass en trygg skolvärld Det år ditt barn fyller sex är det dags att välja plats i förskoleklass. De flesta föräldrar låter sitt barn gå i förskoleklass eftersom det ger en mjuk och trygg övergång

Läs mer

Varför är det viktigt att ditt barn läser?

Varför är det viktigt att ditt barn läser? LUST ATT LÄSA Många av oss föräldrar drar en lättnadens suck när barnen lärt sig läsa och vill börja läsa själva. Och visst är det en milstolpe att fira, men även efter detta har du möjlighet att uppleva

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar. S:t Jörgens skolområde

Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar. S:t Jörgens skolområde Hos oss förverkligar barn och unga sina drömmar S:t Jörgens skolområde Ditt barn har 100 språk. Alla barn är nyfikna. Nyfikenhet ger inspiration. Inspiration väcker lusten att lära. Ditt barn har 100 språk.

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Inspiration till Bamses må bra tidning

Inspiration till Bamses må bra tidning Inspiration till Bamses må bra tidning Inspirationen är sammanställd av personal vid Förskolorna i Dals-Eds kommun. Förslag till arbetsgång Informera föräldrar om projektet och Bamses må bra tidning och

Läs mer

Nätverksträff Baby Space i Borås 2014-03-28

Nätverksträff Baby Space i Borås 2014-03-28 Nätverksträff Baby Space i Borås 2014-03-28 Dagen handlade om våra minsta biblioteksanvändare, bebisarna, och fokus för dagen var frågor som -Hur kommer jag igång med aktiviteter på biblioteket för bebisar?

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden.

Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden. Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden. Mål från läroplanen: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra! Barn mår bra av att veta Ditt barn ska komma till habiliteringen och göra en cpup-mätning. Det är svårt att med enbart ord förklara vad det är, därför har vi gjort den här boken. Barnet får genom berättelsen

Läs mer

Informationsbrev oktober 2015

Informationsbrev oktober 2015 Informationsbrev oktober 2015 Hej alla föräldrar! Nu har terminen varit igång i några veckor och vi börjar lära känna varandra i de olika grupperna. Eftersom föräldramötet inte blev av så bifogar vi ett

Läs mer

Så Gör Prinsessor efter

Så Gör Prinsessor efter Så Gör Prinsessor efter Per Gustavssons bok 4-8 år Foto: Anna Lindkvist Aja Rodas Ulf Montan Handledarmaterial till pjäsen av Lena Yxner Regi och dramatisering: Ika Nord Scenografi/kostym: Benita Bergfeldt-Löfgren

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr

Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr Handledarguide Inledning Vill du skapa förutsättningar för barnen att vara aktiva, lära själva och reflektera? Vill du skapa en miljö där barnen

Läs mer

SKAPANDE SKOLA 2015-16

SKAPANDE SKOLA 2015-16 2015-16 Nu finns möjlighet att under läsåret 15-16 göra Skapande skola-projekt på Din skola. Falkenbergs kommun har av Kulturrådet beviljats medel för att genomföra konstnärliga projekt för årskurs F-9

Läs mer

PROJEKTRAPPORT LEKA SPRÅKA LÄRA. Margaretha Karlsson, Gräsö förskola Anna-Lena Lindgren Jorlin, Öregrunds bibliotek 2007 04-27

PROJEKTRAPPORT LEKA SPRÅKA LÄRA. Margaretha Karlsson, Gräsö förskola Anna-Lena Lindgren Jorlin, Öregrunds bibliotek 2007 04-27 Det är vi som medverkar i projektet PROJEKTRAPPORT LEKA SPRÅKA LÄRA Margaretha Karlsson, Gräsö förskola Anna-Lena Lindgren Jorlin, Öregrunds bibliotek 2007 04-27 PROJEKTRAPPORT LEKA SPRÅKA LÄRA GENOMFÖRANDE

Läs mer

Berättande som Pedagogisk Metod

Berättande som Pedagogisk Metod Berättande som Pedagogisk Metod Johan Theodorsson Muntlig Berättare och Dramapedagog Soraya och Jonatan Konstsaga Vad kan ni ha för nytta av muntligt berättande? Lek och Allvar Fantasi och Verklighet Våga

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Verksamhetsplan för äventyrspedagogik Kvarnens Förskola

Verksamhetsplan för äventyrspedagogik Kvarnens Förskola 2016-05-04 Verksamhetsplan för äventyrspedagogik Kvarnens Förskola Avdelning Ugglan Vetlanda här växer människor och företag Innehåll Syfte mål och vision Struktur/ Arbetssätt Koppling till styrdokument

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 www.teatertre.se / 08-669 00 60 Peka Trumma Dansa är en rytmisk, rörlig och rolig föreställning för de yngsta, fritt efter

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor!

Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor! 1 Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor! Introduktion till artikel 12 i Barnkonventionen Barns deltagande och medbestämmande. Alla barn har rätt att göra

Läs mer

Månadens eftis: Salpar eftis i Sibbo

Månadens eftis: Salpar eftis i Sibbo Månadens eftis: Salpar eftis i Sibbo Eftis Med buss genom Sibbo urskogar åker jag till Salpar eftis i Kalkstrand, ca 30 kilometer från Helsingfors. Det är en varm dag i början av maj, men regnet är inte

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Hanna Johansson, projektledare bokcirklar.se, Regionbibliotek Stockholm. Halmstadkonferansen 2013, Bergen.

Hanna Johansson, projektledare bokcirklar.se, Regionbibliotek Stockholm. Halmstadkonferansen 2013, Bergen. Hanna Johansson, projektledare bokcirklar.se, Regionbibliotek Stockholm. Halmstadkonferansen 2013, Bergen. Startade 2007 Privat initiativ av bibliotekarie Nina Frid Drivs från och med hösten 2010 av Sveriges

Läs mer

GROVPLANERING HUNDKEXET

GROVPLANERING HUNDKEXET 2014-02-11 GROVPLANERING HUNDKEXET Vt 2014 Hundkexets grundverksamhet och grovplanering utifrån LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetmål. 8 Januari Vi jobbar ihop gruppen och lär känna varandra. Vi tränar

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Boken om svenska för 3:an

Boken om svenska för 3:an Boken om svenska för 3:an Boken om svenska åk 1-3 består av tre arbetsböcker: Boken om svenska för 1:an, Boken om svenska för 2:an och Boken om svenska för 3:an. De bygger på kursplanens syfte, centrala

Läs mer

PENGASAGOR HANDLEDNING

PENGASAGOR HANDLEDNING PENGASAGOR HANDLEDNING 1 PENGASAGOR OM SERIEN för den egna nationella minoriteten. Låt gärna bilderna fungera som inspiration för eget skapande. Barnen kan rita, måla eller bygga och under tiden benämna

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015

Skapande skola- projekt 2014-2015 Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTET? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i Teater Eksems skapande skola- projekt.

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år)

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) PEDAGOGMATERIAL Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med barnens och dina teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag!

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! -en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! Foto: Maria Öhrn, Kulturhuset. Från utställningen Hur gick det sen? Moomin Characters Pedagogiskt program framtaget av Värmlands Museum

Läs mer

Jag är en häxa Lärarmaterial

Jag är en häxa Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Vera har köpt ett trollspö på ebay och lyckas till sin egen förvåning få liv sin gamla nalle genom att säga en trollramsa. Problemet

Läs mer

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN Handledning för dig som ska leda utbildning för klubbens ledare Du som ska utbilda ledarna i er klubbs friidrottsskola har en spännande uppgift framför dig. Om du följer nedanstående

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Plan för småbarnsfostran

Plan för småbarnsfostran Plan för småbarnsfostran Hembacka daghem 1 Hembacka daghem är ett daghem i Liljendal, Lovisa. Daghemmet har två avdelningar, lilla sidan med 12 platser för 1-3 åringar och stora sidan med 20 platser för

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: När morfar kommer på besök, får Viggo ett gevär av honom. Mamma är rädd. Hon tycker att Viggo är för liten, för att ha ett gevär. Mamma gömmer geväret, och Viggo blir jättesur.

Läs mer

Folkhälsan Syd ab våren 2013

Folkhälsan Syd ab våren 2013 Folkhälsan Syd ab våren 2013 Daghemmet Kastanjen Fänriksgatan 3a 20500 Åbo DOKUMENTERING AV HÄLSOFRÄMJANDE DAGHEM TEMA: Jämställt daghem Camilla Engblom Jonas Franck Paula Forsblom-Sinisalo Solveig Granqvist

Läs mer

Litteraturhuset Trampolin

Litteraturhuset Trampolin Litteraturhuset Trampolin Verksamhetsplan 2017 BAKGRUND Den 1 juli 2013 startade den nya verksamheten Litteraturhuset för och barn och unga (numera Litteraturhuset Trampolin) i Sandviken. Starten hade

Läs mer

ATT LETA SIG UT UR BIBLIOTEKET. Bokleffe i Älvdalen

ATT LETA SIG UT UR BIBLIOTEKET. Bokleffe i Älvdalen ATT LETA SIG UT UR BIBLIOTEKET Bokleffe i Älvdalen 1 Det är såklart viktigt att alla människor läser, inte bara unga män. Men denna kategori ligger extra risigt till när det gäller läsning. 2 3 Bokleffe

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Barn och medier. En lättläst broschyr

Barn och medier. En lättläst broschyr Barn och medier En lättläst broschyr Innehåll Inledning 3 Åldersgränser 4 Internet 8 Spel 14 Använder ditt barn medier för mycket? 15 Läsning 16 Alla kan vara medieproducenter 18 2 Inledning Alla barn

Läs mer

Blackebergsmodellen. Memmo och Mysen i förskoleklassen

Blackebergsmodellen. Memmo och Mysen i förskoleklassen För skolor och bibliotek Blackebergsmodellen Memmo och Mysen i förskoleklassen I projektet Memmo och Mysen i förskoleklassen samarbetade bibliotek, skolor, förlag och författare för att låta sexåringar

Läs mer

Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016

Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016 Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016 Enkätfrågor 11 enkätsvar från 8 kommuner Bibliotek och kommun Linköping HB2, och Norrköping HB och 2. Har ni sagostund på folkbiblioteket i din

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Boken handlar om: Tarik kommer till skolan och vill gärna vara med och spela fotboll, men det är så många nya, och svåra, ord att hålla reda på. Att läsa går bra, och

Läs mer

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Beslutet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Beslutet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Amanda: Jaha? Kan man ha svenska som modersmål i Finland? Det visste jag inte!

Amanda: Jaha? Kan man ha svenska som modersmål i Finland? Det visste jag inte! Kapitel 21 Språkförhållanden Aktivering 21.1. Vi förstår varandra! Vi lär oss om likheter och olikheter mellan svenska språket i Sverige och Finland. Gruppen läser texten till övning 21.1. och lyssnar

Läs mer

Handledarguide. Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr.

Handledarguide. Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr. Handledarguide Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr. Inledning Vill du få barnen aktiva att själva lära och reflektera, vara involverade i planering och genomförande utifrån sina egna förutsättningar

Läs mer

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson SAGOTEMA Kattgruppen Stenänga Förskola Vårterminen 2014 Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson BAKGRUND Barngruppen består av 11 barn varav 5 flickor och 6 pojkar. En pojke är 6 år, fyra

Läs mer

Den döda flickans docka

Den döda flickans docka SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina fyller år. Hon har inga kompisar och istället för en mobil får hon en gammal docka i present av sin mamma. Men det är något märkligt med dockan, och Nina

Läs mer

Från pop-up till podcast. om olika sätt att boktipsa för vuxna i Åbo

Från pop-up till podcast. om olika sätt att boktipsa för vuxna i Åbo Från pop-up till podcast om olika sätt att boktipsa för vuxna i Åbo Boktipsa = förmedla innehåll Åbo huvudbibliotek: utställningar och evenemang skall helst ha ett tema som kan knytas an till våra samlingar

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet Lärarhandledning Teater Eksem 2012-2013 Välkomna till Teater Eksem! Teater Eksem är en fri teatergrupp som verkar i Göteborg, Sverige och världen. Vi strävar efter att undersöka, skildra, aktualisera,

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Föräldrar. Att stärka barnet, syskon och hela familjen. Föräldrafrågor. Funktionsnedsättning sårbarhet och motståndskraft.

Föräldrar. Att stärka barnet, syskon och hela familjen. Föräldrafrågor. Funktionsnedsättning sårbarhet och motståndskraft. Att stärka barnet, syskon och hela familjen Christina Renlund Leg psykolog och psykoterapeut Föräldrar Föräldrafrågor Att hjälpa barn att uttrycka sig handlar också om att hjälpa föräldrar Hur pratar man

Läs mer

BOKSTAVSBAGERIET. Junibackens pedagogiska program för förskolan kring bokstavskunskap och fonologisk medvetenhet

BOKSTAVSBAGERIET. Junibackens pedagogiska program för förskolan kring bokstavskunskap och fonologisk medvetenhet BOKSTAVSBAGERIET Junibackens pedagogiska program för förskolan kring bokstavskunskap och fonologisk medvetenhet INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Förskolebarn och bokstäver... 4 Läsa

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Frågor och svar Läraren

Frågor och svar Läraren Frågor och svar Läraren side 1 TIPS! Låt eleverna skriva sina svar och göra uppgifterna på lösblad. Dessa samlar de sedan i en plastmapp. När boken är färdigläst och alla frågorna och uppgifterna är lösta

Läs mer

I Språkets värld. Bäckagårds förskolas digitala verksamhetsberättelse 2014/2015 avdelning: Lärkan

I Språkets värld. Bäckagårds förskolas digitala verksamhetsberättelse 2014/2015 avdelning: Lärkan I Språkets värld Bäckagårds förskolas digitala verksamhetsberättelse 2014/2015 avdelning: Lärkan Barn- och Ungdoms Förvaltningens målbild och huvudprocesser: 2014-04-23 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Förskolan

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

ÄLTA SKOLAS LOKALA KURSPLAN

ÄLTA SKOLAS LOKALA KURSPLAN 1(6) Förskoleklass mål för förskoleklass Exempel på genomförande Strävansmål mot år 2 få fonologisk medvetenhet känna lust att lära genom att LÄSA få möjlighet till att LYSSNA, TALA och BERÄTTA utveckla

Läs mer

2014 BIBLIOTEKETS BARNPROGRAM

2014 BIBLIOTEKETS BARNPROGRAM Moomin CharactersTM 2014 BIBLIOTEKETS BARNPROGRAM TRÄFFA DJUREXPERTEN Charlotte Hage. FREDDE GRANBERG TOVE JANSSON 100 ÅR BARNTEATER CHARLOTTE HAGE JULIA LINDEN HILL SAGOSTUNDER BOKHÖRNAN RETROVECKA MÅRTEN

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2014-2015 1 Innehå ll Inledning Vård och bildnings vision... 3 Vision och verksamhetsidé för affärsområdet förskola... 3 Övergripande mål 2017 för förskoleverksamheten...

Läs mer

Inspirationsmaterial till häftet

Inspirationsmaterial till häftet Inspirationsmaterial till häftet För dig som arbetar med barn i åldrarna 5 till 9 år inom förskolan och skolan. 1 INNEHÅLL 1. VARFÖR ARBETA MED BARNKONVENTIONEN?... 3 2. SAMLINGARNA... 4 3. VERNISSAGE...

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskolan Skattkammaren 2018

Kvalitetsredovisning. Förskolan Skattkammaren 2018 Kvalitetsredovisning Förskolan Skattkammaren 2018 Förskolan Skattkammaren Villa Göta Stadsparken 544 33 Hjo Telefon: 0503 35090 E-post: skattkammaren@hjomail.se Innehållsförteckning Identifierade utvecklingsområden

Läs mer

Språkstrategi i praktiken

Språkstrategi i praktiken Språkstrategi i praktiken Från språkstrategi till småbarns sagostunder 24.5.16 i Vasa Johanna Karlsson Pia Riihimäki Barnträdgårdslärare som språkstöd Tänk Språk! Språkstrategi för småbarnspedagogiken

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET JAG SJÄLV OCH MINA SCOUTKOMPISAR Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna tänka kring vad de själva och deras scoutkompisar är bra

Läs mer

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Käppala förskola Arbetsplan 2016-2017 Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Välkommen till Käppala förskola! Vi ger barnen möjlighet att upptäcka och utveckla sin fantasi och kreativitet genom

Läs mer