Se bilagd närvarolista

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Se bilagd närvarolista"

Transkript

1 Kommunfullmäktige (17-39) Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl Se bilagd närvarolista Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Charlotte Humling, chef för Arbetsförmedlingen, 13 Diana Blomgren och Alf Persson Kommunkansliet, Börje Sjöberg Kjell Höglin Diana Blomgren Alf Persson Kommunfullmäktige i Hofors kommun Kommunkansliet Börje Sjöberg

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid 11 Kungörande Allmänhetens frågestund Arbetsförmedlingen informerar Lokalt utvecklingsprogram, LUP, fortsatt debatt Taxa för tillsyn över försäljning av nikotinläkemedel Hoforshus AB, fastighetsutvecklingsprojekt samt kommunal borgen Städuppdrag hos DTU i Hofors AB Motion angående poliser i Hofors, besvarande Motion om instegsjobb, besvarande Motion om uppsnyggning av Torsåkers samhälle, besvarande Medborgarförslag med åtgärder för att minska nedskräpning i skog och mark, besvarande Medborgarförslag om anordnande av utställning om boendet i området Bergsgatan Parkgatan Medborgarförslag om förändring av f d polishuset Kommunens repr. i Gästriklands Vattenvårdsförening 39

3 Kommunfullmäktige Kf 11 KUNGÖRANDE Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörande.

4 Kommunfullmäktige Kf 12 ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND Under allmänhetens frågestund avhandlas invigning av utställning om Kråknäsjärnet, jämförelse mellan Fagersta och Hofors kommuner samt medborgarförslag om trygghetsboende i f.d. Kommunhuset i Hofors.

5 Kommunfullmäktige Kf 13 ARBETSFÖRMEDLINGEN INFORMERAR Charlotte Humling, chef för Arbetsförmedlingen Sandviken Hofors, informerar om förmedlingens arbete, organisation samt arbetsmarknadssituationen. Vid förmedlingen i Hofors är fn. 663 personer inskrivna som arbetssökande, varav 298 helt arbetslösa och 193 ungdomar. Enligt Arbetsförmedlingens statistik är arbetslösheten i riket 5,1 %, i Gävleborgs län 7,5 % samt i Hofors 6,6 %. För att möta lågkonjunkturen har Arbetsförmedlingen tillförts både programmedel och personalmedel. Charlotte Humling framhåller vikten av att de arbetssökande har eller skaffar sig grundutbildning. Samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommunen finns, men skulle kunna förbättras inom områdena kommunen som arbetsgivare, studievägledning, komvux, IFO och i arbetet med nyanlända integration och SFI. Utbildning och geografisk rörlighet kommer enligt Arbetsförmedlingen att få allt större betydelse i framtiden.

6 Kommunfullmäktige Kf 14 LOKALT UTVECKLINGSPROGRAM, LUP, DEBATT Kommunfullmäktige genomför andra delen av en debatt om innehåll i ett lokalt utvecklingsprogram, som kommer att inarbetas i ett gemensamt dokument för verksamhetsplan och budget. Under debatten uttrycks ett flertal gånger en önskan om dialog och samverkan på olika nivåer, vikten av ett lokalt gymnasium (även till ev. högre kostnad) flexibilitet, satsning på energibesparing och klimatförbättrande åtgärder. Kommunens viktiga roll som arbetsgivare framhålls liksom vikten av att se invandrare som en resurs, som ska ges möjlighet till god integration.

7 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Kf 15 Ks 3 Dnr /703 TAXA FÖR TILLSYN ÖVER FÖRSÄLJNING AV NIKOTINLÄKEMEDEL Ärende Den 1 mars 2008 trädde en ny lag (2007:1455) om detaljhandel med nikotinläkemedel i kraft. Genom lagen blir det tillåtet för även andra näringsidkare än Apoteket att sälja nikotinläkemedel enligt samma princip som idag gäller för detaljandel med tobak och folköl. Kommunen måste dock ta beslut om vilken nämnd som ska ha tillsynsansvaret samt att det finns delegation. En kommun får om den så vill, ta ut en avgift för anmälan och tillsyn. Kommunfullmäktige har , 95, bl a beslutat att ansvaret för tillsyn över försäljning av nikotinläkemedel tillfaller socialnämnden, samt uppdragit åt socialnämnden att föreslå eventuell taxa för tillstånd att försälja nikotinläkemedel. Socialnämnden har föreslagit kommunfullmäktige anta taxa för handel av nikotinläkemedel enligt följande: Anmälan: Handläggning av anmälan enligt 3 1 x timavgift Tillsyn: Tillsyn över näringsidkare som säljer nikotinläkemedel 1 x timavgift Med timavgift avses fastställd taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område mm. Timtaxan är för närvarande 620 kronor. sunderlag Socialnämnden, protokollsutdrag , 92. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta taxa för handel av nikotinläkemedel handläggning av anmälan enligt 3 1 x timavgift tillsyn över näringsidkare som säljer nikotinläkemedel 1 x timavgift per år enligt fastställd timtaxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område mm. Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag.

8 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Kf 16 Ks 8 Dnr HOFORSHUS AB, FASTIGHETSUTVECKLINGSPROJEKT SAMT KOMMUNAL BORGEN Ärende Hoforshus AB har hemställt om kommunens godkännande av fastighetsutvecklingsprojekt innebärande energisparåtgärder samt om utökning av kommunal borgen med kronor. Hoforshus AB har under våren 2008 upphandlat en fastighetsutvecklingsentreprenad. Fastighetsutvecklingsentreprenaden går ut på att hitta åtgärder och att göra investeringar för att spara energi och på samma gång genomföra de lagstadgade energideklarationerna. I projektet ingår också ett utbildningspaket med fokus på att skapa ett energimedvetande hos Hoforshus anställda och att utbilda specialister inom framför allt driftorganisationen. Hoforshus har valt att dela upp entreprenaden i två delar, kommersiella och kommunala lokaler i en del och bostäder i den andra. Analysen för lokalerna har genomförts under sommaren och hösten 2008 och resultatet har lämnats till Hoforshus i november Resultatet av analysen är att Hoforshus kan göra energibesparingar motsvarande kronor, (värme, vatten och el), varav den garanterade värmebesparingen uppgår till kronor. Besparingen är beräknad efter dagens kostnader för olika energislag. Hoforshus kommer att bidra med en minskad klimatpåverkan om projektet genomförs. Energibesparingarna uppnås genom en investeringsvolym på kronor. Den årliga kostnaden för att genomföra fastighetsutvecklingspaketet blir med en avskrivningstid om 25 år och en kalkylränta om 5 % kronor per år. Personal- och ekonomiutskottet har behandlat ärendet och föreslagit att Hoforshus AB medges genomföra projektet samt att utökad borgensram beviljas. sunderlag Hoforshus AB, skrivelser och Personal- och ekonomiutskottet, protokollsutdrag , 6.

9 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen forts Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna genomförande av fastighetsutvecklingsprojektet, att utöka kommunal borgen till Hoforshus AB med kronor. Pär Åslund (FHT) anser att viktiga och lönsamma energisparförslag saknas och yrkar därför skriftligen på att projektet ska tillföras följande åtgärder: byte av lampor, isolering av byggnader, byte av gamla hushållsapparater, återvinning mm. installation av frånluftvärmepump i Hoforshallen för att återvinna energi. Hans Backman (FP) yrkar avslag på förslaget att utöka borgen till Hoforshus AB vid nuvarande ekonomiska situation och anser det bättre att låna på den privata marknaden eller sälja av delar av bolaget. Marie-Louise Dangardt (S) påpekar att upplåningen för bolaget blir dyrare utan kommunal borgen och yrkar därför bifall till kommunstyrelsens förslag. Ingemar Kalén (KD) litar på att kompetensen för att avgöra vilka de bästa åtgärderna är, finns inom Hoforshus AB och yrkar därför bifall till kommunstyrelsens förslag. Henrik Björkman (C) är tveksam till utökat borgensåtagande, men kan acceptera detta då det gäller energibesparing. Yrkanden Kommunstyrelsens förslag. Pär Åslunds (FHT) tilläggsyrkanden. Hans Backmans (FP) yrkande på avslag till förslag om utökad kommunal borgen. Marie-Louise Dangardts (S) och Ingemar Kaléns (KD) yrkande på bifall till kommunstyrelsens förslag.

10 Kommunfullmäktige forts Proposition Ordföranden föreslår att proposition först ställs på kommunstyrelsens förslag till fastighetsprojekt. Därefter ställs proposition på Pär Åslunds (FHT) tilläggsyrkanden. Till sist ställs proposition på kommunstyrelsen förslag till utökad borgen mot Hans Backmans (FP) avslagsyrkande. Fullmäktige godkänner propositionsordningen. Efter ställda propositioner finner ordföranden - bifall till föreslaget fastighetsprojekt - avslag på Pär Åslunds (FHT) tilläggsyrkanden - bifall till kommunstyrelsens förslag till utökat borgensåtagande. Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag att godkänna genomförande av fastighetsutvecklingsprojektet, att utöka kommunal borgen till Hoforshus AB med kronor. Reservation Pär Åslund (FHT) reserverar sig till förmån för sina egna tilläggsyrkanden. Mot beslut om utökad kommunal borgen reserverar sig Folkpartiets ledamöter.

11 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Kf 17 Ks 9 Dnr STÄDUPPDRAG HOS DTU I HOFORS AB Ärende Kommunstyrelsen har beslutat att skapa en sammanhållen kost- och städorganisation fr o m DTU i Hofors AB utför sedan 2001 förvaltningsstädning åt Hofors kommun. Kommunchefen föreslår att uppdraget till DTU i Hofors AB om förvaltningsstädning upphör och samordnas med verksamheten inom kommunstyrelsens verksamhetsområde. sunderlag E Källgren, skrivelse Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att uppdraget till DTU i Hofors AB rörande förvaltningsstädning upphör , att kommunstyrelsen snarast upptar förhandling kring överföring av berörd personal från Hoforshus AB till Hofors kommun. Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag.

12 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Kf 18 Ks 12 Dnr MOTION ANGÅENDE POLISER I HOFORS KOMMUN, BESVARANDE Ärende Kent Olsson (FHT) har inlämnat en motion med yrkandet att fullmäktige beslutar att hos polismyndigheten kräva en organisation så att polisen finns i Hofors och syns i samhället, att polisen vid några tillfällen varje termin har lektioner i skolan om trafikkunskap, drogmissbruk, allmän lagkunskap och polisarbete. Ledningskontoret, gm kommunchef Eira Källgren, har föreslagit att avslå motionen, då ett sådant krav inte kan ställas från kommunen till annan myndighet. De polisiära frågorna är inte formellt en kommunal angelägenhet. När det gäller polisens insatser i skolan, så bör ett sådant samarbete ske med annat initiativ än genom krav. De polisiära frågorna är väldigt viktiga och har betydelse för upplevelsen av trygghet i samhället. Kommunen har vid alla tillfällen påtalat detta för polismyndigheten. Polismyndigheten genomför nu förändringar i området som beräknas få positiva effekter även för Hofors. sunderlag K Olsson (FHT), motion E Källgren, förslag till besvarande Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Reservation Mot beslutet reserverar sig Kent Olsson (FHT). Kent Olsson (FHT) anser att Hofors kommunfullmäktige kan ställa vilka krav som helst till annan myndighet och att det sedan är denna myndighets sak att avgöra hur kraven mottas.

13 Kommunfullmäktige forts Kent Olsson (FHT) anser att det innebär att avslå möjlighet till trygghet, om man avslår motionen och yrkar därför bifall till motionen. I ärendet yttrar sig Marie-Louise Dangardt (S), Sören Bergqvist (V), Ingemar Kalén (KD) och Per Tjerneld (M) med innebörden att motionen uttrycker allas önskan, men att kommunfullmäktige är fel forum för ett sådant krav. Det framhålls att möjlighet finns att muntligen framföra kraven till länspolismästaren vid nästa fullmäktigesammanträde. Marie-Louise Dangardt (S) yrkar att motionen avslås. Pär Åslund (FHT) anser att fullmäktige är rätt forum för motionens förslag och yrkar på återremiss för att undersöka fullmäktiges rätt att framföra krav på polisnärvaro. Hans Backman (FP) stödjer yrkandet på återremiss. Yrkanden Kommunstyrelsens förslag att avslå motionen. Kent Olssons (FHT) yrkande på bifall till motionen. Pär Åslunds (FHT) och Hans Backmans (FP) yrkande på återremiss. Proposition Ordföranden föreslår att proposition först ställs på återremiss eller avgörande vid dagens sammanträde. Vid beslut om avgörande vid dagens sammanträde ställs proposition på avslag respektive bifall mot varandra. Propositionsordningen godkänns. Efter ställd proposition finner ordföranden att ärendet ska avgöras vid dagens sammanträde. Votering Hans Backman (FP) begär votering i frågan om återremiss. Omröstningen ger utfallet 18 ja-röster för att frågan avgörs vid dagen sammanträde, 11 nej-röster för återremiss. En ledamot avstår från att rösta. Ordföranden konstaterar att omröstningen innebär en minoritetsåterremiss.

14 Kommunfullmäktige forts Kommunfullmäktige beslutar att ärendet återremiteras för att avgöra om fullmäktige har rätt att fatta beslut om framförande av motionens krav.

15 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Kf 19 Ks 13 Dnr MOTION OM INSTEGSJOBB VID TILLSÄTTNING AV TJÄNSTER, BESVARANDE Ärende Hans Backman (FP) har inlämnat en motion med förslag att kommunstyrelsen tar fram en handlingsplan för att kommunen som arbetsgivare fullt ut ska beakta möjligheten med instegsjobb vid tillsättning av tjänster. Ledningskontoret, gm personalchef Ulf Back, har lämnat förslag till besvarande av motionen. Kommunledningen anser i grunden att det är viktigt att nyttja instegsjobb eller andra åtgärder för att på ett effektivt och rationellt sätt integrera våra invandrare i samhället. Redovisning av personalläget i Hofors kommun. Kompetens bland invandrare: De invandrare som har kommit till Hofors har i huvudsak liten eller ingen utbildning inom något/några områden där vi kan ha behov. Möjligheterna där vi genom instegsjobb och en god handledning kan erbjuda anställningar är de arbeten som inte kräver gymnasiekompetens såsom städpersonal, vårdbiträden och måltidsbiträden. Även i viss mån personliga assistenter och elevassistenter kan komma ifråga. Anställningsläget inom kommunen: Inom de yrkesgrupper som våra invandrare skulle kunna få en anställning pågår rationaliseringar och kvalitetsutveckling mot högre kompetenser. Detta kan komma att innebära personalminskningar genom uppsägning p g a arbetsbrist, vilket i sin tur kommer att innebära att den uppsagda personalen kommer att ha företräde till återanställning. Förslag till handlingsplan Socialnämnden genom Centrum för arbete och den personal som arbetar med integrering gör en kompetensinventering bland invandrare som uppfyller kravet för instegsjobb. Centrum för arbete genomför marknadsföring av de som fyller kraven vid de personalplaneringsmöten som genomförs inom kommunen (ca ett/mån) för att se möjligheter till rekrytering. Om rekrytering sker så avdelas personal för att inledningsvis handleda instegsjobbarna. Inom vissa verksamheter finns redan uttagna handledare. Centrum för arbete deltar även i Entré Hofors möten för att marknadsföra verksamheten även inom det privata näringslivet.

16 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen forts sunderlag Hans Backman (FP), motion U Back. förslag till besvarande. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen anses besvarad. Hans Backman (FP) tackar för ett bra och konstruktivt svar. Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag.

17 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Kf 20 Ks 14 Dnr MOTION OM UPPSNYGGNING AV TORSÅKERS SAMHÄLLE, BESVARANDE Ärende Från Carina Larsson (FHT) har inkommit motion med förslag att kommunfullmäktige beslutar att genast starta en uppsnyggning av det som är trasigt, snett osv. på kommunens gator, parker och fastigheter i Torsåker. Genom att starta en uppsnyggning av kommunens gator, parker och fastigheter i Torsåker kan en bättre samhörighet skapas mellan de båda kommundelarna Hofors och Torsåker. I Hofors har miljoner satsats på att göra centrum trevligt och vackert. Christer Ekendahl, vd DTU i Hofors AB, har yttrat sig med anledning av den inkomna motionen. Inom den pågående planverksamheten sker ett arbete med att upprätta ett förslag till revidering av gällande planer för Torsåkers centrum. Förslag kommer även att tas fram till förnyelse av Torsåkers centrum. Underhåll av fastigheter, gator, vägar, parker och GCM-vägar sker inom ramen för den budget som är fastställd. Kommunen kan endast påverka de markområden och fastigheter som ägs av kommunen eller Hoforshus. Med hänvisning till inkommet yttrande föreslår kommunchef Eira Källgren att motionen får anses besvarad. Kent Olsson (FHT) och Alf Persson (M) yrkar på bifall till motionen. Torbjörn Jansson (S) yrkar på bifall till kommunchefens förslag att motionen får anses besvarad. sunderlag C Larsson (FHT), motion E Källgren, förslag till besvarande

18 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen forts Yrkanden Torbjörn Janssons (S) yrkande om bifall till kommunchefens förslag. Kent Olsson (FHT) m fl. yrkande om bifall till motionen. Proposition Ordföranden föreslår att proposition ställs på respektive yrkanden. Propositionsordningen godkänns. Efter ställda propositioner finner ordföranden bifall till Torbjörn Janssons (S) yrkande. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen anses besvarad. Broor Sundin (FHT) gör tolkningen att enligt svaret har det aldrig funnits pengar till underhåll i budgeten. Broor Sundin (FHT) yrkar bifall till motionen. Marie-Louise Dangardt (S) yrkar bifall till kommunstyrelsen förslag. Yrkanden Marie-Louise Dangardts (S) yrkande på att motionen anses besvarad. Broor Sundins (FHT) yrkande på att motionen ska bifallas. Proposition Ordföranden föreslås att proposition ställs på yrkandena mot varandra. Ordningen godkänns. Efter ställd proposition finner ordföranden bifall till Marie-Louise Dangardts (S) yrkande att motionen anses besvarad.

19 Kommunfullmäktige forts Kommunfullmäktige beslutar att motionen anses besvarad. Reservation Mot beslutet reserverar sig samtliga ledamöter för Folkhemmet Hofors Torsåker samt för Alliansen (M, FP, C, KD).

20 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Kf 21 Ks 15 Dnr MEDBORGARFÖRSLAG MED ÅTGÄRDER FÖR ATT MINSKA NEDSKRÄPNING I SKOG OCH MARK, BESVARANDE Ärende Från Arne Evertsson föreligger medborgarförslag med åtgärder för att minska nedskräpning i skog och mark. Föreslås bl a att soptippen borde ha utökade öppettider samt att undersöka möjligheten att låta returmagasinet ta över ansvaret vid kommunens tipp. Kommunstyrelsens utskott för teknisk försörjning har lämnat yttrande över det inkomna medborgarförslaget. Personal från DTU städar kontinuerligt såväl våra tätorter som skog och mark samt reparerar efter vandalisering och klotter. Det är Gästrike Återvinnare som ansvarar för våra återvinningscentraler. Kommunen har nyligen startat upp Magasinet, en verksamhet som ska syssla med återanvändning och försäljning av varor som privata och andra verksamheter vill avyttra. Offentligt skyddade arbeten, OSA, samt Utegruppen ska ha sin hemvist med start och avslut på arbetsdagen i Magasinets lokaler. Frågan om att ta emot och demontera gamla hjul kan ställas till nya Magasinet, men att inga övriga åtgärder enligt medborgarförslaget kan vidtas. Med hänvisning till yttrande från utskottet för teknisk försörjning föreslår kommunchef Eira Källgren att medborgarförslaget får anses besvarat. sunderlag A Evertsson, medborgarförslag. E Källgren, förslag till besvarande Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att medborgarförslaget anses besvarat.

21 Kommunfullmäktige forts Pär Åslund (FHT) yrkar på att avsnittet om omhändertagande av däck/hjul ska utgå, eftersom sådan hantering skulle kunna innebära fara för personalen i Magasinet. Marie-Louise Dangardt (S) påpekar att det står att frågan om demontering av hjul kan ställas till Magasinet inte att Magasinet ska utföra detta. Marie-Louise Dangardt (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Kent Olsson (FHT) yrkar på att avsnittet om hjuldemontering tas bort, men att medborgarförslaget i övrigt bifalls. Marie-Louise Dangardt (S) ändrar sitt yrkande till att avsnittet om hjuldemontering tas bort, men att medborgarförslaget i övrigt anses besvarat. Yrkanden Kommunstyrelsens förslag men, enligt yrkande från Pär Åslund (FHT) och Marie-Louise Dangardt (S) utan avsnittet om hjuldemontering. Kent Olssons (FHT) yrkande på bifall till medborgarförslaget utan avsnittet om hjuldemontering. Proposition Ordföranden föreslår att proposition ställs på yrkandena mot varandra. Ordningen godkänns. Efter ställd proposition finner ordföranden bifall till kommunstyrelsens förslag med den ändringen att meningen om hjuldemontering utgår. Kommunfullmäktige beslutar att meningen om hjuldemontering utgår, men att motionen i övrigt anses besvarad. Reservation Mot beslutet reserverar sig Kent Olsson (FHT) och Pär Åslund (FHT).

22 Kommunfullmäktige Kf 22 Dnr MEDBORGARFÖRSLAG OM ANORDNANDE AV UTSTÄLLNING OM BOENDET BERGSGATAN PARKGATAN Ärende Arne Arousell, har inlämnat ett medborgarförslag att anordna en utställning om bostäderna i området Bergsgatan Västra/Östra Parkgatan och Cyrillus Johansson som ritat bostäderna. sunderlag A Arousell, medborgarförslag Kommunfullmäktige beslutar att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning.

23 Kommunfullmäktige Kf 23 Dnr MEDBORGARFÖRSLAG OM FÖRÄNDRING AV F D POLISHUSET, HOFORS Ärende Annagreta Gustavsson, har inlämnat ett medborgarförslag om förändring av f d polishuset, Faluvägen 2, Hofors, till ett intressant hus vid riksväg 80. sunderlag A Gustavsson, medborgarförslag Kommunfullmäktige beslutar att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning.

24 Kommunfullmäktige Kf 24 Dnr KOMMUNENS REPRESENTATION I GÄSTRIKLANDS VATTENVÅRDSFÖRENING, FÖRÄNDRING Ärende Föreslås förändring av kommunens representation i styrelsen för Gästriklands Vattenvårdsförening. Önskemål finns att en tjänsteman från miljökontoret väljs som ledamot i styrelsen. Kommunfullmäktige beslutar att tidigare utsedda ledamöter entledigas, att till ledamot i styrelsen för Gästriklands Vattenvårdsförening t o m 2010 utse Hans Pantzare, Acktjärnsgatan 11, Hofors, att till ersättare utse Gunnar Bergqvist (S), Ängkärrsgatan 12 A, Hofors, t o m 2010.

Kommunstyrelsen 2009-01-19 1 (1-26) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-12.15. Se bilagd närvarolista

Kommunstyrelsen 2009-01-19 1 (1-26) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-12.15. Se bilagd närvarolista Kommunstyrelsen 2009-01-19 1 (1-26) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-12.15 Se bilagd närvarolista Ulla Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Maine Westin, plantekniker, 2 Mats Rudert,

Läs mer

Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-21.00. Se bilagd närvarolista. Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef

Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-21.00. Se bilagd närvarolista. Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Kommunfullmäktige 2008-01-21 1 (1-19) Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-21.00 Se bilagd närvarolista Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Torbjörn Jansson och Lennart Elfström Kommunkansliet,

Läs mer

Kommunfullmäktige 2010-09-20 1 (1-11) Justerare. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Kommunfullmäktige 2010-09-20 1 (1-11) Justerare. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunfullmäktige 2010-09-20 1 (1-11) Plats och tid Torsåkers Bygdegård, kl 17.30-18.00 ande se sidan 2-3 Övriga närvarande se sidan 3 Diana Blomgren (S), Hans Backman (FP) Justeringens plats och tid Kommunkontoret,

Läs mer

Kommunstyrelsen 2008-11-24 212 (212-218) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-11.30. Se bilagd närvarolista

Kommunstyrelsen 2008-11-24 212 (212-218) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-11.30. Se bilagd närvarolista Kommunstyrelsen 2008-11-24 212 (212-218) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-11.30 Se bilagd närvarolista Ulla Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Christer Ekendahl, ekonomichef,

Läs mer

Se bilagd närvarolista. Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef. Birgitta Lööf och Sören Bergqvist. Kommunkansliet, 2008-12-18

Se bilagd närvarolista. Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef. Birgitta Lööf och Sören Bergqvist. Kommunkansliet, 2008-12-18 Kommunfullmäktige 2008-12-15 189 (189-202) Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-21.45 Se bilagd närvarolista Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Birgitta Lööf och Sören Bergqvist

Läs mer

Kommunstyrelsen 2010-08-30 1. Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-10.55

Kommunstyrelsen 2010-08-30 1. Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-10.55 Kommunstyrelsen 2010-08-30 1 (1-15) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-10.55 ande se sidan 2 Övriga närvarande se sidan 2 Kent Olsson (FHT) Justeringens plats och tid Kommunkontoret,

Läs mer

Se bilagd närvarolista

Se bilagd närvarolista Kommunfullmäktige 2009-01-12 1 (1-16) Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-21.45 Se bilagd närvarolista Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Olle Borg, Brottsofferjouren Västra Gästrikland,

Läs mer

Kommunfullmäktige 2011-01-24 1

Kommunfullmäktige 2011-01-24 1 Kommunfullmäktige 2011-01-24 1 (1-23) Plats och tid Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17:30-20:15 ande se sidan 2-3 Övriga närvarande se sidan 3 Maine Westin, Sten Brunk Justeringens plats och tid Kommunkontoret,

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-11-12 219 (219-226) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-11.15. Se bilagd närvarolista

Kommunstyrelsen 2007-11-12 219 (219-226) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-11.15. Se bilagd närvarolista Kommunstyrelsen 2007-11-12 219 (219-226) Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen, kl 08.15-11.15 Se bilagd närvarolista Ulla Sjöberg, sekreterare Ulf Back, t f kommunchef Elsa Andréasson, ekonom Carin Homann,

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Se bilagd närvarolista. Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Kerstin Oremark, Region Gävleborg, 67 Bengt Gill, Region Gävleborg, 67

Se bilagd närvarolista. Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Kerstin Oremark, Region Gävleborg, 67 Bengt Gill, Region Gävleborg, 67 Kommunfullmäktige 2007-06-18 88 (88-111) Torsåkers Bygdegård, kl 17.30-19.30 Se bilagd närvarolista Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Kerstin Oremark, Region Gävleborg, 67 Bengt Gill,

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

Se bilagd närvarolista

Se bilagd närvarolista Kommunfullmäktige 2006-03-27 29 (29-39) Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 18.00-19.35 Se bilagd närvarolista Börje Sjöberg, sekreterare Jan Gahnold, ordf. Brottsofferjouren 23 Sven Svensson, v. ordf.

Läs mer

Se bilagd närvarolista

Se bilagd närvarolista Kommunfullmäktige 2007-09-17 112 (112-141) Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-21.35 Se bilagd närvarolista Börje Sjöberg, sekreterare 87-103 Eira Källgren, kommunchef, sekreterare 86 Robert Källberg,

Läs mer

Se bilagd närvarolista

Se bilagd närvarolista Kommunfullmäktige 2007-05-21 62 (62-87) Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-20.00 Se bilagd närvarolista Börje Sjöberg, sekreterare Eira Källgren, kommunchef Anders Brenander, revisor 55 Harry Assmundson,

Läs mer

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med verksamhetsövergång enligt lagen om offentlig upphandling (LOU)

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med verksamhetsövergång enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) Tjänstledighet för kommunal personal i samband med verksamhetsövergång enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) Ks 2010:149 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Tjänstledighet

Läs mer

18 Förslag till taxor för kultur-, biblioteks-, idrotts- och fritidsverksamhet i Lunds kommun för 2012 Dnr KS 2011/0943

18 Förslag till taxor för kultur-, biblioteks-, idrotts- och fritidsverksamhet i Lunds kommun för 2012 Dnr KS 2011/0943 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 1 18 Förslag till taxor för kultur-, biblioteks-, idrotts- och fritidsverksamhet i Lunds kommun för 2012 Dnr KS 2011/0943 Sammanfattning Kultur- och fritidsförvaltningen

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen kl. 09:00-11:50 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Läs mer

27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450

27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450 Kommunfullmäktige 45 (59) 2018-02-26 Kf Ks 44 27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450 I samband med att kommunfullmäktige

Läs mer

Till KF:s förfogande för särskilda ändamål. Eget kapital Anslaget 1995 Återstår

Till KF:s förfogande för särskilda ändamål. Eget kapital Anslaget 1995 Återstår 1995-03-20 1 Kf 27 Meddelanden 1.Redovisning av anslagen för oförutsedda utgifter mm år 1995. Till Kf:s förfogande Anslag från Anslaget 1995 Återstår årets början 1 000 000 264 918 735 082 Till KF:s förfogande

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) 1(12) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 11.15 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) Tjänstgörande ersättare Eric Berntsson

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-19.00. Se bilagd närvarolista. Eira Källgren, kommunchef Börje Sjöberg, sekreterare

Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-19.00. Se bilagd närvarolista. Eira Källgren, kommunchef Börje Sjöberg, sekreterare Kommunfullmäktige 2008-05-19 65 (65-84) Hofors Folkets Hus, sal Valhall, kl 17.30-19.00 Se bilagd närvarolista Eira Källgren, kommunchef Börje Sjöberg, sekreterare Binita Paues och Henrik Björkman Kommunkansliet,

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(15) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 13.00 14.10 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Kay Stark (S) Övriga närvarande

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25 KOMMUNSTYRELSEN Tid Kl. 10:00 11:50 Ajournering 11.40 11.45 för överläggningar Plats Ledamöter Skeppet, Kommunhuset Se bilaga Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson sektorschef sektor stödfunktioner

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-08-11 185 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr Kommunstyrelsens samordningsutskott 2010-04-20 Ärendelista Sid nr Justering...2 597 Information om arbetet med E4 Sundsvall...3 598 Information om utställning av förslag till kustplan för Sundsvalls kommun...4

Läs mer

30 FÖREDRAGNINGSLISTA

30 FÖREDRAGNINGSLISTA 30 FÖREDRAGNINGSLISTA Datum 2015-05-19 10 (15) KOMMUNFULLMÄKTIGE Dnr KSF 2013/339 6 Svar på motion från Kristdemokraterna avseende integration av ensamkommande flyktingbarn. Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2004-12-02 1 Plats och tid Norra Station, sal 1, kl 15.00-15.35, information -16.30 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson

Läs mer

66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214)

66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214) Kommunfullmäktige 2014-04-28 1 (5) 66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214) Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad den 23 april 2012 från alliansen i omsorgsnämnden genom Anna-Lena Holmström

Läs mer

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 1 av 5 101 KS2019/198 Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag Beslut s förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige bifaller socialnämndens äskande med 5,2 mnkr. Finansiering av tilläggsanslaget

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Samlingssalen, Kyrkbacksskolan, Kopparberg Tid 18.30-20.05 Beslutande Enligt bilaga. Övriga deltagande Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, tillförordnad

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

28 Dnr 2010/116. James Bucci (V) har lämnat in kompletterande handlingar i form av skrivelse daterad med bilagor.

28 Dnr 2010/116. James Bucci (V) har lämnat in kompletterande handlingar i form av skrivelse daterad med bilagor. 2012-03-28 17 (40) 28 Dnr 2010/116 Svar på motion om att initiera utredning och granskning av förtroendevalda, anställda och/eller anlitade konsulter om de har brutit mot lagar, reglementen i projekt Arena

Läs mer

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl S ammanträdespro to ko 11 1(10) Plats och tid ande Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl. 8.00-12.00 Bo Ederström (M) ordförande Thomas Ragnarsson (M)

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Elisabeth Stenberg Michalski (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Elisabeth Stenberg Michalski (S) 1(16) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 8.30 10.35 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(19)

Sammanträdesprotokoll 1(19) Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Kommunhuset, sessionssalen, onsdagen den 26 november 2014, 09.00-11.15. ande Övriga närvarande Kent Persson (V), ordförande, Åsa Eriksson (S), vice ordförande,

Läs mer

31Medborgarförslag angående Folkets Park

31Medborgarförslag angående Folkets Park 157 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2013-01-09 31Medborgarförslag angående Folkets Park Dnr KF 2012/0102 Sammanfattning Ulf Berggren har föreslagit att Folkparksbyggnaden

Läs mer

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10.

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10. 1 (5) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 8.30-9.15 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Bengt Åberg (s) Thomas Johansson (s), tj ers. Assar Nilsson (s) Mona

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

4 Annonsering och podcastsändning av kommunfullmäktiges sammanträden (KSKF/2018:30)

4 Annonsering och podcastsändning av kommunfullmäktiges sammanträden (KSKF/2018:30) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-01-30 Sida 1(3) 4 Annonsering och podcastsändning av kommunfullmäktiges sammanträden (KSKF/2018:30) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Annons

Läs mer

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Dnr 9016/96.109 Svar motion 2/2016 - Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Robertsfors kommun ska kännetecknas av att vi erbjuder alla människor goda möjligheter till en aktiv fritid, att demokratin

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

HJO KOMMUN Kommunfullmäktige

HJO KOMMUN Kommunfullmäktige SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 1 Plats och tid Deltagande Medborgarhuset Park, kl 18.30-19.00 Beslutande Samtliga ordinarie ledamöter utom: Ida Hägne ( s) Jörgen Fransson (s) Karl Johan Froh (m) Anna Johansson

Läs mer

Älvkullen Onsdagen den 25 februari 2015 kl 19:00 19:50. Se bilagda sammanträdeslista

Älvkullen Onsdagen den 25 februari 2015 kl 19:00 19:50. Se bilagda sammanträdeslista 2015-02-25 1 (12) Plats och tid Beslutande Älvkullen Onsdagen den 25 februari 2015 kl 19:00 19:50 Se bilagda sammanträdeslista Utses att justera Magnus Marvéus (FP), Maria Oscarsson (V) Paragrafer 18-23

Läs mer

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-02-03, kl 0900-1200 ande Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi,

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18.30-18:55 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga närvarande Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline

Läs mer

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum (5) Sessionssalen, Kommunkontoret, Surahammar Måndag , klockan

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum (5) Sessionssalen, Kommunkontoret, Surahammar Måndag , klockan 2008-04-21 1 (5) Plats och tid Sessionssalen, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 2008-04-21, klockan 18.00 19.00 Beslutande Christina W Janssson (S) ) ordförande BrittInger Fröberg (S Anders Tollin (S)

Läs mer

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut.

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut. er Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2011-01-10 Blad 13 Ks 10 Au 174 Dnr 294/2010-101 Svar på motionen vårdnadsbidraget - en fråga om rättvisa Till kommunfullmäktiges sammanträde den 25 november 2010,

Läs mer

Socialnämnden 2012-02-09. Föredragningslista

Socialnämnden 2012-02-09. Föredragningslista 2 Föredragningslista 25 Val av protokolljusterare 26 Anmälan om övriga ärenden 27 Informationsärenden a. Statistik boenderådet och meddelande om utskrivningsklara från heldygnssjukvård b. Politikerbesök

Läs mer

Se nästa sida. Se nästa sida.

Se nästa sida. Se nästa sida. PLATS OCH TID Fagerås bygdegård, torsdag 20 september 2018, kl. 19.00 19.25 BESLUTANDE Se nästa sida. ÖVRIGA Se nästa sida. JUSTERING PLATS OCH TID Kommunhuset 2018-09-26 PARAGRAFER 109-117 UNDERSKRIFTER

Läs mer

Justering av tillsynsavgifter beträffande försäljning av folköl och tobak 4. Val av ledamot i socialnämndens arbetsutskott 5

Justering av tillsynsavgifter beträffande försäljning av folköl och tobak 4. Val av ledamot i socialnämndens arbetsutskott 5 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sid Tillsyn och kontroll av ny lag om detaljhandel med nikotinläkemedel 3 Justering av tillsynsavgifter beträffande försäljning av folköl och tobak 4 Val av

Läs mer

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare SAMMATRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag, kl. 19.00-20.30 Beslutande Övriga deltagare 29 ordinarie ledamöter och 6 tjänstgörande ersättare, totalt 35 beslutande Se bifogade närvaro-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-04-04, kl. 08:00-11:33 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa Bäck (S) Lennart

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8) Barn- och utbildningsnämnden 2012-10-19 1 (8) Plats och tid Sammanträdesrummet Tjidtjak, Tingsbacka, fredagen den 19 oktober 2012, kl 10.00 11.00. Beslutande Rolf Laestander (S), ordförande Görgen Åberg

Läs mer

Kommunstyrelsens protokoll 2012-11-07

Kommunstyrelsens protokoll 2012-11-07 Datum: Onsdagen den 7 november Tid: 08.00 11.00 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Paragrafer: 108-116 Utses att justera: Peder Engdahl (M) Underskrifter: Sekreterare Maria Olegård Ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

111 Dnr 00005/2017. Omsorgsnämnden beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för godkänns.

111 Dnr 00005/2017. Omsorgsnämnden beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för godkänns. 1(6) 111 Dnr 00005/2017 Budget 2018 beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för 2018-2020 godkänns. 2. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget 2018-2020 gäller efter att erforderliga

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrummet TMAB, 16 juni Vallhamn kl Mötet ajournerades

Plats och tid Sammanträdesrummet TMAB, 16 juni Vallhamn kl Mötet ajournerades Styrelsemöte nr 6 2014-06-16 1 [7] Plats och tid Sammanträdesrummet TMAB, 16 juni Vallhamn kl.09.00 10.30 Mötet ajournerades 09.15 09.30 Beslutande Anders Wernesten (FP), ordförande Berne Petersson (KD),

Läs mer

Ks 118 Dnr 01/KS Verksamhetsuppföljning per 30 september Förslag till kommunfullmäktige

Ks 118 Dnr 01/KS Verksamhetsuppföljning per 30 september Förslag till kommunfullmäktige 2 Ks 118 Dnr 01/KS1 042 Verksamhetsuppföljning per 30 september 2001 Nämnder och kontor har överlämnat verksamhetsuppföljning per 30 september 2001. Kommunledningsstaben har upprättat tjänsteutlåtande

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen (11) Enligt särskild förteckning, sid 2. Enligt särskild förteckning, sid 2

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen (11) Enligt särskild förteckning, sid 2. Enligt särskild förteckning, sid 2 2006-12-29 1 (11) Plats och tid Rådhuset, kl 08.30-09.20 Beslutande Enligt särskild förteckning, sid 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sid 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 8 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 140 Kf 125 KS/2015-0486 Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården Kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Kommunstyrelsens arbetsutskott 53 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-04-13 Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Datum Elisabeth Stenberg Michalski (S)

Datum Elisabeth Stenberg Michalski (S) 1(19) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, kl. 9.00 10.45 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande 124-127, 130-137 (ej 128-129) Christer Broman (--), ordförande

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-04-25 1 (10) Plats och tid Bruksgymnasiet, Gimo, kl. 15.30-16.45 Beslutande Enligt särskild närvarolista Övriga deltagande Peter Nyberg, kommundirektör Curt Nilsson, 74 Fredrik Borgelin, 76 Annila

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSEN. Kommunhuset, sammanträdesrum Rodret. Övriga Ann-Christine Larsson personalchef

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSEN. Kommunhuset, sammanträdesrum Rodret. Övriga Ann-Christine Larsson personalchef STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Tid Kl. 16:00 16:45 Plats Kommunhuset, sammanträdesrum Rodret Ledamöter Se närvarolista Övriga Ann-Christine Larsson personalchef Erica Bjärsved ekonomichef Anette Oscarsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2002-12-27 1 Plats och tid Matsalen, Gamla T4-området, kl 09.00-09.10 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) 1:e v ordf

Läs mer

290 Nya regler för partistöd från och med den 15 oktober 2018 (KSKF/2017:638)

290 Nya regler för partistöd från och med den 15 oktober 2018 (KSKF/2017:638) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(2) 290 Nya regler för partistöd från och med den 15 oktober 2018 (KSKF/2017:638) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Kommunledningskontorets

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) 1(16) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 12.30 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Övriga närvarande

Läs mer

22 Om vindkraft på Ökna. Motionssvar. LF. 1. Motionen är besvarad.

22 Om vindkraft på Ökna. Motionssvar. LF. 1. Motionen är besvarad. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 2010-02-23 LS-LED09-410 22 Om vindkraft på Ökna. Motionssvar. LF Landstingsstyrelsens förslag till Landstingsfullmäktige 1. Motionen är besvarad. Yrkanden Oppositionen (M),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2004-11-29 1 (19) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2004-11-29 kl. 19.00-22.30. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(14)

Sammanträdesprotokoll 1(14) Sammanträdesprotokoll 1(14) Plats och tid Kommunhusets sessionssal klockan 09:00-10:48 ande Ordförande Kent Persson (V) Johanna Odö (S) Christer Wallin (S) Lisa Bäckman (V) Olle Rahm (S) Johanna Odö (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-02-17 1 (7) Spiskupan, Bergagården, Hunneberg, Vargön ANSLAG/BEVIS. Plats

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-02-17 1 (7) Spiskupan, Bergagården, Hunneberg, Vargön ANSLAG/BEVIS. Plats 2011-02-17 1 (7) Plats Spiskupan, Bergagården, Hunneberg, Vargön Tid Torsdagen den 17 februari 2011, kl 08,30-16.00. Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande

Läs mer

Svar på motion (S) (V) angående ungdoms- och studentbostäder (KS

Svar på motion (S) (V) angående ungdoms- och studentbostäder (KS Sammanträdesprotokoll 9 (26) Kommunstyrelsen 2012-10-01 138 Svar på motion (S) (V) angående ungdoms- och studentbostäder (KS 2010.290) Beslut Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att avslå motionen, då

Läs mer

Kommunstyrelsen (9)

Kommunstyrelsen (9) Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, 09 00 14 15 Beslutande Bert-Rune Dahlberg (S) ordförande, del av 69 Christer Hedman (Åp) vice ordförande, del av 69,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 11 september 1996 klockan 17.00-17.40 Beslutande Annica Eriksson, ordf Björn Eriksson, tjg ers Marianne Arvidsson Sofia Jonsson, tjg ers Sven-Ove Cederstrand

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05 Beslutande Bengt Torstensson Lotta Husberg Kerstin Gadde Veronica Almroth Claes Nordevik Hans Pernervik Els-Marie Ragnar Bo Andersson

Läs mer

Ks 132 Dnr 06/

Ks 132 Dnr 06/ 2 Ks 132 Dnr 06/303 114 Yttrande - Laglighetsprövning enligt kommunallagen, tillsättning av obehörig lärare, Mål nr:22008-06 Förslag till Ekerö kommunens yttrande till Länsrätten i mål nr 22008-6 godkänns.

Läs mer

Motion om att installera bilvärmecentraler, Lars-Ove Jansson (s) och Annicka Ekendahl (s)

Motion om att installera bilvärmecentraler, Lars-Ove Jansson (s) och Annicka Ekendahl (s) Protokoll Kommunfullmäktige 26 april 2004 Kf 43 Dnr KS03/704 611 Motion om förbud mot klädedräkterna niqab och burqa, Linda Hedqvist (sd) Linda Hedqvist föreslår i en motion att det i kommunens skolor

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-06-09 178 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Politisk organisation KS 2017/584

Politisk organisation KS 2017/584 91 Politisk organisation 2019-2022. KS 2017/584 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A Sammanträdesdatum 18 Plats och tid Björnekullaskolan, Åstorp kl 19.00-20.30 Beslutande Enligt sammanträdeslista, bilaga A Övriga deltagare Yngve Olsson, ersättare Kjell Malmgren, ersättare Bertil Göransson,

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen

KOMMUNFULLMÄKTIGE Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen KOMMUNFULLMÄKTIGE 2004-09-0 Upprop Utlysning Val av justeringsmän Godkännande av dagordningen Meddelande 2 Ägardirektiv för Vårgårda bostäder AB 3 Svar på motion, besparingsåtgärder avseende förtroendevaldas

Läs mer

Budget 2016 och plan

Budget 2016 och plan 17(36) Kf 69 Ks2015/0167 041 Budget 2016 och plan 2017-2020 Beslut beslutar att anta kommunstyrelsens förslag till budget 2016 och plan 2017-2020, förutom att arbetsutskottet i miljö- och byggnämnden ska

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, administrative chefens tjänsterum torsdagen den 21 september 1995, kl

Plats och tid Stadshuset, administrative chefens tjänsterum torsdagen den 21 september 1995, kl 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1995-09-18 Plats och tid Kumla Folkets Hus, Husaren måndagen den 18 september 1995, kl 18.30-19.10 Beslutande Samtliga ledamöter

Läs mer

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2016-12-13 195 Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd Dnr SN 2016/0589.02.05 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2016-11-29. Motion från Christina

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-06-18 1 (5)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-06-18 1 (5) Kommunstyrelsen 2012-06-18 1 (5) Plats och tid Tingsbacka, sammanträdesrum Nasa, måndagen den 18 juni 2012, klockan 08:00 09:00. Beslutande Britta Flinkfeldt Jansson (S), ordförande Mari-Teres Ögren (S),

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-02-23 1. (7) KS040223

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-02-23 1. (7) KS040223 Kommunstyrelsen 2004-02-23 1. (7) Plats och tid: Folkets Hus, D-salen, kl. 15.00 16.30 Beslutande: Robert Mörk (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Frans Maretta (s) ers Annica Blomgren (s) Ove Torpman

Läs mer

g SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-06-23 1 (6) Personalutskottet Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson (M) Björn Mårtensson (C) Jennie Forsblom (KD)

g SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-06-23 1 (6) Personalutskottet Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson (M) Björn Mårtensson (C) Jennie Forsblom (KD) 2015-06-23 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum B, måndag 1 juni 2015, kl. 13.00 14.30. Ledamöter Tjänstgörandeersättare Övriga närvarande Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson (M)

Läs mer

Sammanträdesdatum Obs! Ändrad plats NR ÄRENDE DNR

Sammanträdesdatum Obs! Ändrad plats NR ÄRENDE DNR KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2018-09-20 PLATS OCH TID Fagerås bygdegård, torsdag 20 september 2018, 19.00 Obs! Ändrad plats FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två protokollsjusterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2005-12-19 1 (10) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2005-12-19 kl. 19.00-19.10. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer