Räkna F. Petter Wallentén. Lunds Tekniska Högskola Avdelningen för Byggnadsfysik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Räkna F. Petter Wallentén. Lunds Tekniska Högskola Avdelningen för Byggnadsfysik"

Transkript

1 Räkna F Petter Wallentén Lunds Tekniska Högskola Avdelningen för Byggnadsfysik

2 Problem Användandet av program för att beräkna värme och fukt har kraftigt ökat de senaste åren. Speciellt programmet WUDI 1D som hanterar endimensionell värme och fukttransport används av fler och fler konsulter i Sverige. Det har dock visat sig att olika användare kan få mycket olika resultat för samma konstruktion. Detta har lett till en viss (berättigad) skepsis mot resultaten. Kan vi lita på resultaten från fuktberäkningar?

3 Kan vi lita på fuktberäkningar? Flera olika studier visar att man kan få bra överensstämmelse mellan mätning och beräkning. Det stora problemet gäller prognoser Vilka randvillkor (t ex klimat) skall användas? Vilka kriterier skall användas för att godkänna en konstruktion? Den stora mängden parametrar som måste uppskattas gör att man i viss mån kan påtvinga ett visst svar. Det är lätt att producera alldeles för mycket utdata. Den oinvigde har mycket svårt att förstå vad all utdata egentligen betyder.

4 Räkna F Byggnadsfysik LTH och i samarbete med Fuktcentrum och projektet Woobuild kommer att ta fram ett antal dokument som kan vara vägledande och förtydligande för ingenjörer som arbetar med fuktberäkningsprogram av typen WUFI. Vi har bestämt att dessa dokument skall heta "RäknaF för att anknyta till ByggaF. Dokumenten skall innehålla rekommendationer och metoder som är tillämpbara vid ingenjörsmässiga fuktberäkningar. De skall vara en hjälp för t ex en konsult vid planerandet, genomförandet och presenterandet av fuktberäkningar för byggnadsdelar. De skall även hjälpa beställaren av en beräkning att ställa rätt krav på redovisning av resultat.

5 Den första officiella versionen kommer att spridas via Fuktcentrum, Woodbuild och WUFI.se forumet. De som hittills har bidragit med sina erfarenheter är: Petter Wallentén, Stephen Burke, Johan Stein och Olof Hägerstedt vid LTH. Peter Brander vid Skanska Teknik. Alexander Andreasson och Mathias Lindskog från AK konsult. Lars Olsson vid SP.

6 Plan för genomförande Inledande möten med inbjudna användare Arbetsmöten / mailväxling för formulering av text Öppnare möten för diskussion med en större grupp Presentation av utkast Presentation av första officiella version (våren 2012)

7 Förslag på innehåll Målet med beräkningen Definition av hur resultaten skall bedömas Planering av beräkningen Analys av randvillkor Identifiering av viktigaste parametrar Krav på genomförandet av beräkningen Stabiltetsanalys Känslighetsanalys

8 Analys och redovisning av resultatet Råd och förslag om genomförandet av beräkningen Exempel på viktiga parametrar Exempel på basfall för vissa konstruktioner T ex byggfukt, regninträngning, klimat, materialdata Krav på dokumentation

9 Målformulering Målet med beräkningen måste beskrivas i dokumentationen. Speciellt i jämförelse med övrig fuktsäkerhetsbedömning. Fokusera på: rangordna olika konstruktioner visa på konstruktioner som kan påvisas inte fungera göra en samlad bedömning av resultaten som inte nödvändigtvis kan styrkas med enskilda numeriska data. Vilka parametrar som används för att godkänna eller underkänna en konstruktion måste tydligt definieras. Dessa kan t ex vara Biologisk modell (M-modellen, WUFI-Bio,Dos- respons modell) Tidpunkter då RF är högre än kritiskt RF

10 Planering av beräkning Analys av randvillkor Klimalaster är ett stort problem. Kan göra att konstruktionen fallerar eller klarar sig. Därför bör val av klimat analyseras innan räkningen genomförs. Man bör om möjligt genomföra beräkningen med mer än bara ett år. Problemställaren har också ett ansvar att ge relevant information. Är konstruktionen representativ för verkligheten? Är mikroklimatet korrekt? Är randvillkoren som används relevanta för det aktuella fallet.

11 Planering av beräkning Identifiering av viktigaste parametrar För varje konstruktion måste de viktigaste parametrarna identifieras. Typiska viktiga parametrar kan vara: Materialdata, Klimatperiodens längd, Punktlaster, Läckage, Färg påfasad (ljus, mörk), Byggfukt, Luftomsättningar i en luftspalt, Fuktkonvektion inifrån, Regninträngning, Väderstreck, Våtrumsfallet, Medeltemperatur, Startdatum, Slagregn, Sommarkondens, Träd som växer upp och så småningom skuggar De känsliga parametrarna bör analyseras utifrån det aktuella problemet

12 Krav på genomförandet beräkning Kontroll av lösningens numeriska stabilitet Det finns alltid risk att lösningen inte är numeriskt stabil, dvs att lösningen ej korrekt löser de ingående ekvationerna eller att lösningen är starkt beroende av de numeriska parametrarna. Man bör därför: studera flödesbalanser, studera konvergenskrav som programmet redovisar, genomföra kontrollberäkningar med annat tidssteg genomföra kontrollberäkningar med annat beräkningsgitter Känslighetsanalys En parameterstudie av alla ingående parametrar blir för stor. Därför måste de viktigaste parametrarna identifieras för att kunna göra en känslighetsanalys. Dvs en parameterstudie som visar resultaten efter variation i dessa indata.

13 Analys och redovisning av resultatet Analysen av resultaten är ett mycket viktig moment, speciellt som det är lätt att producera mycket grafer och tabeller endast förvirrar. Viktigt att tänka på är att lokala monitorpositioner är ej representativt för medelvärdet i ett skikt. Beräkning bör kompletteras med fuktsäkerhetsbedömning av resultat och konstruktion. Resultaten måste sammanfattas på ett begripligt ingenjörsmässigt sätt.

14 Råd och förslag om genomförandet av beräkningen WUFI Läs manualen. Materialdata kommer ifrån flera olika källor som har använt delvis olika mätmetoder, t ex finns det material där den kapillära transporten enbart hanteras genom ett varierande ångmotstånd. Filmvisning kan användas mycket för att visa på känsliga konstruktioner. Balans 1 and 2 bör ej skilja sig mer än X Konvergensfel bör ej vara fler än 50 på ett år. Använd Fin, Mellan, och Grov för beräkningsgitter. Använd Adaptivt tidssteg om det förekommer konvergensfel. Halvera tidssteget är enkelt. Temperaturkorrigering i klimatfil är enkel. Extra uppmärksamhet på sorptionskurva för viktiga material eftersom den kan ge både stabilitetsproblem och påverka resultatet.

15 Exempel på viktiga parametrar Randvillkor Om man använder ideala randvillkor och snällt klimat fungerar kanske konstruktionen men detta motsvarar ofta inte verkligheten. Det finns därför ett antal metoder att skapa mer fuktlast. Skuggning förekommer ofta. Man bör alltså oftast göra åtminstone en beräkning i skuggat läge. Regninträngning 1% enligt ASHRAE standard 160 är ett väldigt tufft krav som inte passar så bra för 1D räkningar men som trots allt ger ett mått på robusthet. Fuktkonvektion inifrån är en realistisk defekt som kan simuleras. I WUFI finns två olika sätt att göra detta: med en påtvingad omsättning eller med ett tryckberoende flöde.

16 Ventilationen i luftspalt Ventilationsgraden i en ventilerad luftspalt en är extremt viktig parameter som samtidigt har stor onoggrannhet. Man kan tänka sig att resultatet av analysen är att konstruktionen bör säkerställa ett minsta flöde. Detta är extra viktigt vid horisontella läkt bakom träpanel samt bakom en skalmurar. Det är därför lämpligt med en parameterstudie på detta om konstruktionen innehåller en ventilerad luftspalt. Ett förslag är att studera: oms/h för träpanel och för skalmur.

17 Dokumentation Dokumentationen skall innehålla information om de generella dragen i beräkningen samt alla speciella eller avvikande antaganden och metoder. Om möjligt bör datafilerna för det använda beräkningsprogrammet göras tillgängliga om så önskas. Omfattning och mål för beräkning Begynnelsevillkor Randvillkor Material och parametrar Modell och numerisk lösning Beskrivning av beräkningsverktyg Numerisk simulering Redovisning av beräkningsresultat Tolkning av resultaten

18 Bygga F: Riskanalys För att få en uppfattning om fuktsäkerheten kan man göra en riskanalys. Metoden med säkerhetsfaktorer som används i statisk dimensionering är svår att applicera vid fuktsäkerhetsprojektering, däremot kan man göra påslag. Ett bättre sätt är att göra en riktig riskanalys där varje beräkningsparameter beskrivs med en fördelningskurva. Genom att göra ett stort antal beräkningar får man ett statistiskt underlag utifrån vilket man kan utläsa en risk för att t ex fukttillståndet i ett material överstiger ett visst värde.

19 ABK 09 Konsulten ska genomföra uppdraget fackmässigt och med omsorg samt även i övrigt iaktta god yrkessed. Kraven på konsulten innefattar bland annat skyldighet att, till följd av omständigheter som framkommer under uppdragets genomförande, kontrollera uppgifter och komplettera utredningar som beställaren lämnat Parterna skal på konsultens begäran gå igenom den information, de uppgifter och de handlingar som beställaren förfogar över och som konsulten behöver för att genomföra uppdraget Parterna ska även i övrigt hålla varandra underrättade om förhållanden som kan antas ha betydelse för uppdraget.

Räkna F. Petter Wallentén. Lund University Dep. of Building Physics

Räkna F. Petter Wallentén. Lund University Dep. of Building Physics Räkna F Petter Wallentén Lund University Dep. of Building Physics Problemet Användningen av byggnadsfysikaliska beräkningsverktyg ökar ständigt i Sverige, främst hos tekniska konsulter. I Sverige är den

Läs mer

Räkna F. Petter Wallentén. Lund University Dep. of Building Physics

Räkna F. Petter Wallentén. Lund University Dep. of Building Physics Räkna F Petter Wallentén Lund University Dep. of Building Physics Problemet Användningen av byggnadsfysikaliska beräkningsverktyg ökar ständigt i Sverige, främst hos tekniska konsulter. I Sverige är den

Läs mer

Verifierade beräkningsverktyg Fuktsäkra träregelväggar. Folos 2D diagram. Win win verifiering och parameterstudie. WP4 - Beräkningsverktyg

Verifierade beräkningsverktyg Fuktsäkra träregelväggar. Folos 2D diagram. Win win verifiering och parameterstudie. WP4 - Beräkningsverktyg 202--2 Verifierade beräkningsverktyg Fuktsäkra träregelväggar Win win verifiering och parameterstudie WP4 - Beräkningsverktyg Trähustillverkare Utvärderat medverkande företags konstruktioner Mätningar

Läs mer

Välkomna FuktCentrums informationsdag 2010 Mera fakta, mindre fukt -aktuella forskningsresultat

Välkomna FuktCentrums informationsdag 2010 Mera fakta, mindre fukt -aktuella forskningsresultat Välkomna FuktCentrums informationsdag 2010 Mera fakta, mindre fukt -aktuella forskningsresultat Viktiga händelser under året En översiktlig tillbakablick av vad som har hänt inom fuktområdet senaste året.

Läs mer

RäknaF Stöd för kombinerade värme- och fuktberäkningar i byggnadsdelar. Petter Wallentén Rapport TVBH-3063 Lund 2018 Byggnadsfysik, LTH

RäknaF Stöd för kombinerade värme- och fuktberäkningar i byggnadsdelar. Petter Wallentén Rapport TVBH-3063 Lund 2018 Byggnadsfysik, LTH RäknaF 2018 -Stöd för kombinerade värme- och fuktberäkningar i byggnadsdelar Petter Wallentén Rapport TVBH-3063 Lund 2018 Byggnadsfysik, LTH RäknaF 2018 Stöd för kombinerade värme- och fuktberäkningar

Läs mer

Thermoground 1.0 LTH Manual

Thermoground 1.0 LTH Manual Thermoground 1.0 LTH Manual Version 2010-11-18 Stephen Burke Byggnadsfysik, LTH Användaremanual - Thermoground LTH Thermoground - LTH är ett användarvänligt tvådimensionellt simuleringsverktyg som beräknar

Läs mer

Enkätundersökning Hur jobbar företagen internt med fuktsäkerhetsfrågor? Fuktsäkerhetsprojektering Erfarenheter från Sverige

Enkätundersökning Hur jobbar företagen internt med fuktsäkerhetsfrågor? Fuktsäkerhetsprojektering Erfarenheter från Sverige Fuktsäkerhetsprojektering Erfarenheter från Sverige Jesper Arfvidsson Byggnadsfysik, Fuktcentrum Lunds universitet, LTH Enkätundersökning Hur jobbar företagen internt med fuktsäkerhetsfrågor? Viljan att

Läs mer

Anders Melin Fuktcentrum Anders Melin. Byggnadsundersökningar AB. Är tvåstegstätning av fasader synonymt med luftspalten?

Anders Melin Fuktcentrum Anders Melin. Byggnadsundersökningar AB. Är tvåstegstätning av fasader synonymt med luftspalten? Fuktcentrum 2016 Anders Melin Är tvåstegstätning av fasader synonymt med luftspalten? HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr T 916-13 meddelad i Stockholm den 19 mars 2015 Enstegstätningen innebär, till skillnad

Läs mer

Fuktsäkerhet i projekteringsfasen - erfarenheter från Sverige

Fuktsäkerhet i projekteringsfasen - erfarenheter från Sverige Fuktsäkerhet i projekteringsfasen - erfarenheter från Sverige Kristina Mjörnell SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Fuktskador drabbar byggbranschen Obehag och ohälsa för brukarna Stora kostnader för

Läs mer

Ventilerade konstruktioner och lufttäta hus Carl-Eric Hagentoft Byggnadsfysik, Chalmers

Ventilerade konstruktioner och lufttäta hus Carl-Eric Hagentoft Byggnadsfysik, Chalmers Ventilerade konstruktioner och lufttäta hus Carl-Eric Hagentoft Byggnadsfysik, Chalmers Varför lufttäta hus? Varför är lufttätheten allt viktigare idag/framtiden? Varför ventilerade konstruktioner? Fuktcentrums

Läs mer

Erfarenheter från renoverings- och byggprocessen ur ett fuktperspektiv

Erfarenheter från renoverings- och byggprocessen ur ett fuktperspektiv Erfarenheter från renoverings- och byggprocessen ur ett fuktperspektiv Vad är fuktsäkerhetsprojektering? "Systematiska åtgärder i projekteringsskedet som syftar till att säkerställa att en byggnad inte

Läs mer

2014-09-01! Rapport 14-323. Fuktberäkning i yttervägg med PIR-isolering! WUFI- beräkning! Uppdragsgivare:! Finja Prefab AB/ Avd Foam System! genom!

2014-09-01! Rapport 14-323. Fuktberäkning i yttervägg med PIR-isolering! WUFI- beräkning! Uppdragsgivare:! Finja Prefab AB/ Avd Foam System! genom! Fuktdiffusion i vägg Finja Foam System 2014-09-01 Fuktberäkning i yttervägg med PIR-isolering WUFI- beräkning 1 av 13 Uppdragsgivare: Finja Prefab AB/ Avd Foam System genom Stefan Sigesgård Fuktdiffusion

Läs mer

Resultat från Framtidens Trähus

Resultat från Framtidens Trähus Resultat från Framtidens Trähus S. Olof Mundt-Petersen, doktorand Byggnadsfysik, LTH Verifierade beräkningsverktyg Fuktsäkra träregelväggar WP4 - Beräkningsverktyg Win win verifiering och parameterstudie

Läs mer

Va rme och fukt i tra hus, 7,5 hp

Va rme och fukt i tra hus, 7,5 hp Kurs-PM Va rme och fukt i tra hus, 7,5 hp EN KURS INOM EXPERTKOMPETENS FÖR HÅLLBART TRÄBYGGANDE Skrivet av: Björn Mattsson och Anders Olsson Termin: Hösten 2014 Kurskod: 4BY105 Syftet med kursen Syftet

Läs mer

RF OK = RF KRIT - ΔRF OS

RF OK = RF KRIT - ΔRF OS BBR 2006, Boverkets Byggregler Nya Byggregler i Sverige 1 juli 2007 BBR06 kap. 6 Fukt Lars-Olof Nilsson, LTH, LTH moistenginst ab Gäller från 1 juli 2007 Ger samhällets minimikrav! Tvingande för byggherren!

Läs mer

Mögelriskanalys av ytterväggar

Mögelriskanalys av ytterväggar Mögelriskanalys av ytterväggar Undersökning av beräkningsmetoder och kritiska parametrar Mögelindex 1 Niclas Kjellberg Mögelindex 6 Avdelningen för Konstruktionsteknik Lunds Tekniska Högskola Lunds Universitet,

Läs mer

Mall Fuktsäkerhetsbeskrivning

Mall Fuktsäkerhetsbeskrivning Mall Fuktsäkerhetsbeskrivning Projektnamn, Projektnummer Upprättad av: Fuktsakkunnig, ort, datum Godkänd av: Byggherre, ort, datum Senast reviderad Datum Fuktsäkerhet i byggprocessen. Version 1.0. 1 Anvisning

Läs mer

SBUF 12489 Ventilerad fasad med puts på skiva

SBUF 12489 Ventilerad fasad med puts på skiva SBUF 12489 Ventilerad fasad med puts på skiva Bakgrund Fuktskador i enstegstätade fasader med puts på isolering och regelstommar har orsakat samhället stora kostnader. Allt eftersom riskerna med fasadtypen

Läs mer

Fällor i WUFI: Klimat- och materialdata. Inledning

Fällor i WUFI: Klimat- och materialdata. Inledning Fällor i WUFI: Klimat- och materialdata Carl-Magnus Capener SP Energiteknik Inledning WUFI är ett kraftfullt och användarvänligt datorprogram för att utvärdera fukt- och temperaturförhållanden i konstruktionslösningar

Läs mer

Fuktrisker på KL trä som utsätts för yttre klimat under produktion fokus på mögel och uppfuktning

Fuktrisker på KL trä som utsätts för yttre klimat under produktion fokus på mögel och uppfuktning Fuktrisker på KL trä som utsätts för yttre klimat under produktion fokus på mögel och uppfuktning Erik Wiege (Polygon AK) Johan Öberg (inbjuden av AK) 28 November 2018 En utmanande frågeställning Hur mycket

Läs mer

Fuktrisker på KL-trä som utsätts för yttre klimat under produktion -fokus på mögel och uppfuktning

Fuktrisker på KL-trä som utsätts för yttre klimat under produktion -fokus på mögel och uppfuktning Fuktrisker på KL-trä som utsätts för yttre klimat under produktion -fokus på mögel och uppfuktning Erik Wiege (Polygon AK) Johan Öberg (inbjuden av AK) 28 November 2018 En utmanande frågeställning Hur

Läs mer

Fuktrisker på KL trä som utsätts för yttre klimat under produktion fokus på mögel och uppfuktning

Fuktrisker på KL trä som utsätts för yttre klimat under produktion fokus på mögel och uppfuktning Fuktrisker på KL trä som utsätts för yttre klimat under produktion fokus på mögel och uppfuktning Erik Wiege (Polygon AK) Johan Öberg (inbjuden av AK) 27:e mars 2019 En utmanande frågeställning Hur mycket

Läs mer

FuktCentrum Konsultens syn på BBR 06 En hjälp eller onödigt reglerande

FuktCentrum Konsultens syn på BBR 06 En hjälp eller onödigt reglerande FuktCentrum 7-11-8 Konsultens syn på BBR 6 En hjälp eller onödigt reglerande 1 -konsult Indoor Air AB Konsulter i fukt och inomhusmil j ö. Civ. ing. VD Stormbyvägen 2-4 Telefon 8-79542 163 29 Spånga Telefon

Läs mer

Fuktberäkning av väggar med framtida klimatdata. Grundfall Lund Exempel Isoplet/RF-krit från Sedlbauer. Fuktsäkra träregelväggar

Fuktberäkning av väggar med framtida klimatdata. Grundfall Lund Exempel Isoplet/RF-krit från Sedlbauer. Fuktsäkra träregelväggar Pos B Pos B Pos C Pos C Pos D Pos D Växjö Växjö Stockholm Stockholm Göteborg Göteborg Borlänge Borlänge Luleå Luleå 2018-03-24 Fuktberäkning av väggar med framtida klimatdata -Mögelproblematik i moderna

Läs mer

Jörgen Falk. Ventilerad luftspalt i yttervägg (med puts på skiva) Ytterligheter av hur den moderna putsade fasaden kan utföras

Jörgen Falk. Ventilerad luftspalt i yttervägg (med puts på skiva) Ytterligheter av hur den moderna putsade fasaden kan utföras Ventilerad luftspalt i yttervägg (med puts på skiva) Jörgen Falk Skanska Teknik Avd Byggnadsmaterial LTH Ytterligheter av hur den moderna putsade fasaden kan utföras Ingen dränering Ingen ventilation Dränering

Läs mer

Att projektera och bygga trähus enligt Boverkets skärpta fuktkrav.

Att projektera och bygga trähus enligt Boverkets skärpta fuktkrav. Att projektera och bygga trähus enligt Boverkets skärpta fuktkrav. Resultat från ett delprojekt inom WOODBUILD Lars-Olof Nilsson/Anders Sjöberg Lunds Universitet/Lunds Tekniska Högskola/Avd Byggnadsmaterial

Läs mer

Fuktberäkning av väggar med framtida klimatdata

Fuktberäkning av väggar med framtida klimatdata Fuktberäkning av väggar med framtida klimatdata -Mögelproblematik i moderna träregelväggar Examensarbete Ekelund & Wennerkvist Slutrapport från våren 2018. Fuktsäkra träregelväggar Parameterstudie Olof

Läs mer

Fuktberäkning av väggar med framtida klimatdata

Fuktberäkning av väggar med framtida klimatdata Fuktberäkning av väggar med framtida klimatdata -Mögelproblematik i moderna träregelväggar Examensarbete Ekelund & Wennerkvist Slutrapport från Petter Wallentén i februari 2018. Sebastian Ekelund William

Läs mer

Prenumerationserbjudande! Prova tre nummer för 99 kr

Prenumerationserbjudande! Prova tre nummer för 99 kr Prenumerationserbjudande! Prova tre nummer för 99 kr pren@husbyggaren.se 75% 95% 85% I Husbyggaren nr 4, 2017 beskrev vi risker med att en fuktsiffra kan vara fel uppmätt och för låg. Den här artikeln

Läs mer

RAPPORT. Endimensionella fuktberäkningar Foamking Vindsbjälklag (3 bilagor) Uppdrag/bakgrund. Beräkningar och förutsättningar

RAPPORT. Endimensionella fuktberäkningar Foamking Vindsbjälklag (3 bilagor) Uppdrag/bakgrund. Beräkningar och förutsättningar Kontaktperson Carl-Magnus Capener 2013-06-20 3P04862 1 (3) Energiteknik 010-516 58 52 Carl-Magnus.Capener@sp.se Foamking Sweden AB Peter Nilsson Sjöviksvägen 4 SE-231 62 TRELLEBORG Endimensionella fuktberäkningar

Läs mer

Framtidens trähus energieffektiva med god innemiljö. Projekttid: Huvudfinansiärer: Vinnova, Skogsindustrierna, Sbuf

Framtidens trähus energieffektiva med god innemiljö. Projekttid: Huvudfinansiärer: Vinnova, Skogsindustrierna, Sbuf Framtidens trähus energieffektiva med god innemiljö Projekttid: 2007-11-01 2011-04-30 Huvudfinansiärer: Vinnova, Skogsindustrierna, Sbuf Fuktcentrums informationsdag 2011-11-24 Jesper Arfvidsson Bakgrund

Läs mer

Principer för fuktsäkerhetsprojektering med hänsyn till mikrobiell påväxt

Principer för fuktsäkerhetsprojektering med hänsyn till mikrobiell påväxt 2--24 Principer för fuktsäkerhetsprojektering med hänsyn till mikrobiell påväxt Sven Thelandersson Konstruktionsteknik, LTH Projekteringsprincip material i klimatskärmen Indata Uteklimatdata Inkl Meso

Läs mer

Fuktsäkerhetsprojektering Yttervägg, tak och golv

Fuktsäkerhetsprojektering Yttervägg, tak och golv 1(19) Fuktsäkerhetsprojektering Yttervägg, tak och golv 2010-12-20 Uppdragsnummer: 226977 Uppdragsansvarig: Andreas Behm Fredin Handläggare Kvalitetsgranskning Christofer Tapper 08-566 414 41 Josef Olsson

Läs mer

Resonemang om Hantering och användning av trä för klimatskärmen

Resonemang om Hantering och användning av trä för klimatskärmen Resonemang om Hantering och användning av trä för klimatskärmen Baserat på delvis preliminära resultat och bedömningar Lagring och montage på fabriken Montering av fukt -och temperaturlogger. Momentanmätning

Läs mer

Aktuella fuktrelaterade skador och åtgärder. Jesper Arfvidsson, Byggnadsfysik, LTH

Aktuella fuktrelaterade skador och åtgärder. Jesper Arfvidsson, Byggnadsfysik, LTH Aktuella fuktrelaterade skador och åtgärder Jesper Arfvidsson, Byggnadsfysik, LTH Gamla konstruktioner som förändrats??? Innehåll Effekter av fukt Bedömningar/undersökningar Fördelar med simuleringsverktyg

Läs mer

Framtidens trähus energieffektiva med god innemiljö. Projekttid: 2007-11-01 2011-04-30. Huvudfinansiärer: Vinnova, Skogsindustrierna, Sbuf

Framtidens trähus energieffektiva med god innemiljö. Projekttid: 2007-11-01 2011-04-30. Huvudfinansiärer: Vinnova, Skogsindustrierna, Sbuf Framtidens trähus energieffektiva med god innemiljö Projekttid: 2007-11-01 2011-04-30 Huvudfinansiärer: Vinnova, Skogsindustrierna, Sbuf Stockholm 2011-10-27 Jesper Arfvidsson Bakgrund Energidirektivet

Läs mer

Processidentifiering och Polplacerad Reglering

Processidentifiering och Polplacerad Reglering UmU/TFE Laboration Processidentifiering och Polplacerad Reglering Introduktion Referenser till teoriavsnitt följer här. Processidentifiering: Kursbok kap 17.3-17.4. Jämför med det sista exemplet i kap

Läs mer

aktuellt Vi hälsar alla fyra varmt välkomna till AK-konsult!! Då var hösten här på allvar! Vi löser fukt- och miljöproblem i byggnader oktober 2012

aktuellt Vi hälsar alla fyra varmt välkomna till AK-konsult!! Då var hösten här på allvar! Vi löser fukt- och miljöproblem i byggnader oktober 2012 oktober 2012 aktuellt Då var hösten här på allvar! Vi rivstartar hösten med fyra nyanställda: Martin, Göran, Olle och Josua. Martin Åkerlind har varit igång sedan i juni och är stationerad på vårt Stockholmskontor.

Läs mer

Del av fuktsäkerhetsprojektering på våtrumsytterväggar SP Rapport 4P00562. April 2014

Del av fuktsäkerhetsprojektering på våtrumsytterväggar SP Rapport 4P00562. April 2014 Del av fuktsäkerhetsprojektering på våtrumsytterväggar SP Rapport 4P00562. April 2014 www.bkr.se www.gvk.se www.vatrumsmalning.se www.säkervatten.se Innehållsförteckning Projektgruppen 3 Resultat 3 Fuktsäkerhetsprojektering

Läs mer

Simulering av fukt i kulturhistoriska byggnader

Simulering av fukt i kulturhistoriska byggnader Simulering av fukt i kulturhistoriska byggnader Tekn. Lic. Torun Widström KTH Institutionen för Byggvetenskap Avd. Byggteknik Fuktcentrums Informationsdag, 20131120: Simulering av fukt i kulturhistoriska

Läs mer

Projektering av träkonstruktioner utomhus m h t risken för rötangrepp. Projekteringsverktyg. Lars Wadsö, Byggnadsmaterial LTH

Projektering av träkonstruktioner utomhus m h t risken för rötangrepp. Projekteringsverktyg. Lars Wadsö, Byggnadsmaterial LTH Projektering av träkonstruktioner utomhus m h t risken för rötangrepp. Projekteringsverktyg Lars Wadsö, Byggnadsmaterial LTH Vi kan dimensionera bärande konstruktioner i betong, stål och trä. Vi kan beräkna

Läs mer

Simulering av fukt i kulturhistoriska byggnader

Simulering av fukt i kulturhistoriska byggnader Simulering av fukt i kulturhistoriska byggnader Tekn. Lic. Torun Widström KTH Institutionen för Byggvetenskap Avd. Byggteknik Fuktcentrums Informationsdag, 20140325: Simulering av fukt i kulturhistoriska

Läs mer

Platsspecifika riktvärden

Platsspecifika riktvärden Platsspecifika riktvärden Maria Carling, SGI maria.carling@swedgeo.se 013-201826 Vad ska jag prata om nu? - När är PSR lämpliga? - Vilka justeringar är rimliga? - NVs beräkningsverktyg (excel) - Hur ska

Läs mer

Utvärdering av m-modellen

Utvärdering av m-modellen LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA LUNDS UNIVERSITET Avd Byggnadsmaterial Utvärdering av m-modellen i jämförelse med andra mögelriskmodeller Carolina Flink TVBM-5089 Lund 2012 ISRN: LUTVDG/TVBM--12/5089--SE (1-55)

Läs mer

ByggaF Metod för fuktsäker byggprocess

ByggaF Metod för fuktsäker byggprocess ByggaF Metod för fuktsäker byggprocess Kristina Mjörnell 2007-11-14 1 Fuktsäkerhet i byggprocessen Planering Projektering Bygg Förvaltning Byggherre Ställa fuktkrav Följa upp Hjälpmedel Fuktsäkerhetsbeskrivning

Läs mer

Gröna ytor på väggar och tak fuktsäkerhet i samband med ventilerade, lätta konstruktioner

Gröna ytor på väggar och tak fuktsäkerhet i samband med ventilerade, lätta konstruktioner Gröna ytor på väggar och tak fuktsäkerhet i samband med ventilerade, lätta konstruktioner Finansiering från SBUF Samfinansiering från Vinnova via C/O City Fuktcentrums infodag, Lund 2014-11-21 Carl-Magnus

Läs mer

BYGGNADSDELAR OCH RISKKONSTRUKTIONER, DEL 1. Golvkonstruktioner och fukt. Platta på mark

BYGGNADSDELAR OCH RISKKONSTRUKTIONER, DEL 1. Golvkonstruktioner och fukt. Platta på mark BYGGNADSDELAR OCH RISKKONSTRUKTIONER, DEL 1 Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Golvkonstruktioner och fukt Grundläggning mot mark Platta på mark Platta på mark

Läs mer

Så här jobbar SP kvalitetssäkring och P-märkning

Så här jobbar SP kvalitetssäkring och P-märkning Så här jobbar SP kvalitetssäkring och P-märkning Linda Hägerhed Engman Byggnadsfysik och Innemiljö SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP i siffror 2010 SP-koncernen ägs till 100% RISE Nettoomsättning

Läs mer

Fuktbegrepp - definitioner

Fuktbegrepp - definitioner 1 Fuktbegrepp - definitioner Översikt SKEDE AKTIVITET RESULTAT UTFÖRARE PROGRAM Att (om)formulera byggherrens krav på fuktsäkerhet i program och AF eller i ett speciellt fuktsäkerhetsprogram Upprätta en

Läs mer

DIREKTLIMMAT TRÄGOLV PÅ BETONGUNDERLAG

DIREKTLIMMAT TRÄGOLV PÅ BETONGUNDERLAG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA LUNDS UNIVERSITET Avd Byggnadsmaterial & FuktCentrum DIREKTLIMMAT TRÄGOLV PÅ BETONGUNDERLAG Teoretiska beräkningar av fuktbelastning från undergolvet Anders Sjöberg TVBM-3112 Lund

Läs mer

SBUF Stomskydd utvärdering med Wufi 5.1 och Wufi Bio 3

SBUF Stomskydd utvärdering med Wufi 5.1 och Wufi Bio 3 SBUF Stomskydd utvärdering med Wufi 5.1 och Wufi Bio 3 Ordernr: 21192 AK-konsult Indoor Air AB Vi löser fukt- och miljöproblem i byggnader Postadress Folke Bernadottes väg 445 256 57 Ramlösa Tel 042-20

Läs mer

Tätskikt i våtrum. FoU-projekt vid SP Anders Jansson Byggnadsfysik SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Tätskikt i våtrum. FoU-projekt vid SP Anders Jansson Byggnadsfysik SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Tätskikt i våtrum Byggnadsfysik SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Nordiskt Vattenskadeseminarium 1 FoU-projekt vid SP Anders Jansson Byggnadsfysik SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Bakgrund

Läs mer

Fuktsäkerhetsprojektering med hänsyn till BBRs fuktkrav. Lars-Olof Nilsson Lunds universitet

Fuktsäkerhetsprojektering med hänsyn till BBRs fuktkrav. Lars-Olof Nilsson Lunds universitet Fuktsäkerhetsprojektering med hänsyn till BBRs fuktkrav Lars-Olof Nilsson Lunds universitet Fuktsäkerhetsprojektering med hänsyn till BBRs fuktkrav Fuktsäkerhetsprojektering, allmänt BBRs krav - bakgrund

Läs mer

Fuktcentrumdagen, Stockholm ByggaF. metod för fuktsäker byggprocess Kristina Mjörnell. Fuktsäkerhet i byggprocessen

Fuktcentrumdagen, Stockholm ByggaF. metod för fuktsäker byggprocess Kristina Mjörnell. Fuktsäkerhet i byggprocessen ByggaF metod för fuktsäker byggprocess Fuktsäkerhet i byggprocessen ByggaF, 1 Bakgrund 2007 kom FoI rapporten om ByggaF 2008 lanserades ByggaF 2012-2013 vidareutvecklades ByggaF till svensk branschstandard

Läs mer

FMNF15 HT18: Beräkningsprogrammering Numerisk Analys, Matematikcentrum

FMNF15 HT18: Beräkningsprogrammering Numerisk Analys, Matematikcentrum Johan Helsing, 11 oktober 2018 FMNF15 HT18: Beräkningsprogrammering Numerisk Analys, Matematikcentrum Inlämningsuppgift 3 Sista dag för inlämning: onsdag den 5 december. Syfte: att träna på att hitta lösningar

Läs mer

FuktCentrum vid LTH. Välkomna till. Informationsdag om fuktsäkert byggande 2007-11 - 08

FuktCentrum vid LTH. Välkomna till. Informationsdag om fuktsäkert byggande 2007-11 - 08 FuktCentrum vid LTH Välkomna till Informationsdag om fuktsäkert byggande 2007-11 - 08 Årets tema: BBR 06 Fuktsäkerhet FuktCentrum presenterar tolkningar och konsekvenser av BBR 06 Cirka 140 personer i

Läs mer

Fukt kan ge ökat energibehov genom: Ångbildningsvärme för vatten vid olika temperaturer

Fukt kan ge ökat energibehov genom: Ångbildningsvärme för vatten vid olika temperaturer Professor Folke Björk Avd för byggnadsteknik Inst för byggvetenskap KTH 2012 11 21 Byggfukt och energi Uppföljning av energiprestanda enligt BBR Kraven verifieras genom mätning Prestanda gäller aktuell

Läs mer

Framtidens trähus. Kristina Mjörnell Byggnadsfysik och innemiljö

Framtidens trähus. Kristina Mjörnell Byggnadsfysik och innemiljö Framtidens trähus Kristina Mjörnell Byggnadsfysik och innemiljö Mål Ett övergripande mål för projektet är att stödja bygg- och trähusindustrin inför omställning till kraven i nya och kommande byggregler

Läs mer

Beräkningsvetenskap. Vad är beräkningsvetenskap? Vad är beräkningsvetenskap? stefan@it.uu.se. Informationsteknologi. Informationsteknologi

Beräkningsvetenskap. Vad är beräkningsvetenskap? Vad är beräkningsvetenskap? stefan@it.uu.se. Informationsteknologi. Informationsteknologi Beräkningsvetenskap stefan@it.uu.se Finns några olika namn för ungefär samma sak Numerisk analys (NA) Klassisk NA ligger nära matematiken: sats bevis, sats bevis, mer teori Tekniska beräkningar Mer ingenjörsmässigt,

Läs mer

Tentamen i Beräkningsvetenskap II, 5.0 hp,

Tentamen i Beräkningsvetenskap II, 5.0 hp, Uppsala universitet Institutionen för informationsteknologi Beräkningsvetenskap Per Lötstedt, tel. 47 2986 Saleh Rezaeiravesh Tentamen i Beräkningsvetenskap II, 5.0 hp, 206-0-4 Skrivtid: 4 00 7 00 (OBS!

Läs mer

Nyheter i Byggreglerna (BBR) om fuktsäkerhet Fuktcentrums informationsdag

Nyheter i Byggreglerna (BBR) om fuktsäkerhet Fuktcentrums informationsdag Nyheter i Byggreglerna (BBR) om fuktsäkerhet Fuktcentrums informationsdag olle.aberg@boverket.se Vad är Boverkets byggregler BBR BBR innehåller myndighetsregler till Plan och bygglagen samt Plan- och byggförordningen.

Läs mer

Fuktsäker utformning av klimatskiljande byggnadsdelar med fuktkänsliga material

Fuktsäker utformning av klimatskiljande byggnadsdelar med fuktkänsliga material Lunds Tekniska Högskola Institutionen för Bygg- och Miljöteknologi Fuktsäker utformning av klimatskiljande byggnadsdelar med fuktkänsliga material Vägledning för projektering och riskvärdering Sven Thelandersson,

Läs mer

Utvärdering utvändig isolering på 1½ plans hus

Utvärdering utvändig isolering på 1½ plans hus Utvärdering utvändig isolering på 1½ plans hus Referenstest av utvändig isolering på 1½-plans hus Bakgrund Monier har lång internationell erfarenhet av att arbeta med olika metoder för att isolera tak.

Läs mer

Laboratoriestudie av syllar och reglar som utsatts för regn

Laboratoriestudie av syllar och reglar som utsatts för regn Laboratoriestudie av syllar och reglar som utsatts för regn Författare: Lars Olsson SP Lagring och montage på fabriken Transport till byggarbetsplatsen Montering på byggarbetsplatsen Montering av fukt

Läs mer

Inläckage i träregelväggar

Inläckage i träregelväggar Stockholm 2015-09-01 Självständiga hus AB Sakkunnigutlåtande S. Olof Mundt-Petersen Inläckage i träregelväggar Bakgrund Trähus med olika typer av bärande träregelväggar med ett fasadskikt av stående- eller

Läs mer

Fuktbelastning i takkonstruktioner med perforerad ångspärr

Fuktbelastning i takkonstruktioner med perforerad ångspärr Fuktbelastning i takkonstruktioner med perforerad ångspärr En undersökning och jämförelse av två snedtakskonstruktioner från Isover. LTH Ingenjörshögskolan vid Campus Helsingborg Bygg- och miljöteknologi

Läs mer

BBRs fuktkrav. Lars-Olof Nilsson Avd. Byggnadsmaterial & FuktCentrum, LTH. Avd. Byggnadsmaterial Lunds Tekniska Högskola

BBRs fuktkrav. Lars-Olof Nilsson Avd. Byggnadsmaterial & FuktCentrum, LTH. Avd. Byggnadsmaterial Lunds Tekniska Högskola BBRs fuktkrav Lars-Olof Nilsson Avd. Byggnadsmaterial & FuktCentrum, LTH Kan vi bygga (trä)hus? Varför denna fråga? BBR2006, kap 6.5! Helt nya krav; läser man slarvigt, ser det omöjligt ut att bygga med

Läs mer

Framtidens trähus. Fuktcentrums informationsdag Jesper Arfvidsson / Kristina Mjörnell. Bakgrund

Framtidens trähus. Fuktcentrums informationsdag Jesper Arfvidsson / Kristina Mjörnell. Bakgrund Framtidens trähus energieffektiva med god innemiljöiljö Fuktcentrums informationsdag 2009 Jesper Arfvidsson / Kristina Mjörnell Bakgrund Energidirektivet Krav på energianvändning g Energideklarationer

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR GRANSKNING AV AVANCERADE BERÄKNINGAR INOM VATTENKRAFTS- OCH KÄRNKRAFTSTILLÄMPNINGAR

VÄGLEDNING FÖR GRANSKNING AV AVANCERADE BERÄKNINGAR INOM VATTENKRAFTS- OCH KÄRNKRAFTSTILLÄMPNINGAR KRAFTINDUSTRINS BETONGDAG MANOUCHEHR HASSANZADEH VÄGLEDNING FÖR GRANSKNING AV AVANCERADE BERÄKNINGAR INOM VATTENKRAFTS- OCH KÄRNKRAFTSTILLÄMPNINGAR 2016-05-25 1 AVANCERADE BERÄKNINGAR HAR MAN SYSSLAT MED

Läs mer

Fuktsäkra träkonstruktioner

Fuktsäkra träkonstruktioner Fuktsäkra träkonstruktioner Vägledning för utformning av träbaserade väggar S. Olof Hägerstedt Rapport TVBH-352 Lund 212 Avdelningen för Byggnadsfysik, LTH Fuktsäkra träkonstruktioner Vägledning för utformning

Läs mer

Fuktsakkyndige og deres rolle i svenske byggeprosjekter. Hva gjør våre naboer for å oppnå god fuktsikkerhet?

Fuktsakkyndige og deres rolle i svenske byggeprosjekter. Hva gjør våre naboer for å oppnå god fuktsikkerhet? Fuktsakkyndige og deres rolle i svenske byggeprosjekter Hva gjør våre naboer for å oppnå god fuktsikkerhet? Fuktsikker prosjektering, kontroll og utførelse Anders Kumlin Företagsfakta 19 anställda Omsättning

Läs mer

Kontroller i projekteringen enligt en konstruktör CIR-seminarium om EKS 10,

Kontroller i projekteringen enligt en konstruktör CIR-seminarium om EKS 10, Kontroller i projekteringen enligt en konstruktör CIR-seminarium om EKS 10, 2015-12-01 Mikael Hallgren Konstruktör och Ansvarig Kompetensområde Konstruktion, Tyréns Adj professor Betongkonstruktion, KTH

Läs mer

Framtidens trähus energieffektiva med god innemiljö. Programkonferens inom branschforskningsprogrammet för skogs- och träindustrin 2010-03-17

Framtidens trähus energieffektiva med god innemiljö. Programkonferens inom branschforskningsprogrammet för skogs- och träindustrin 2010-03-17 Framtidens trähus energieffektiva med god innemiljö Programkonferens inom branschforskningsprogrammet för skogs- och träindustrin 2010-03-17 Jesper Arfvidsson Bakgrund Energidirektivet Krav på energianvändning

Läs mer

Fukt. Jesper Arfvidsson Byggnadsfysik Fuktcentrum, LTH

Fukt. Jesper Arfvidsson Byggnadsfysik Fuktcentrum, LTH Fukt Jesper Arfvidsson Byggnadsfysik Fuktcentrum, LTH Innehåll Grundläggande om fukt Effekter av fukt Resultat från Framtidens Trähus Så mår våra hus Fukt och mögel Resultat från BETSI visar att sammanlagt

Läs mer

Metod för kvalitetssäkring av Energieffektiva byggnader

Metod för kvalitetssäkring av Energieffektiva byggnader Metod för kvalitetssäkring av Energieffektiva byggnader ByggaF L E www.fuktcentrum.se www.lufttathet.se Finansiärer till ByggaE ByggaE utvecklas i samverkan med företagen inom FoU Väst. Finansieras av:

Läs mer

Energieffektivitet och innemiljö, VBFF ByggaF. metod för fuktsäker byggprocess Lars-Erik Harderup (Kristina Mjörnell)

Energieffektivitet och innemiljö, VBFF ByggaF. metod för fuktsäker byggprocess Lars-Erik Harderup (Kristina Mjörnell) ByggaF metod för fuktsäker byggprocess Lars-Erik Harderup () Fuktsäkerhet i byggprocessen ByggaF,, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut 1 Bakgrund 2007 kom FoI rapporten om ByggaF 2008 lanserades ByggaF

Läs mer

Fuktskador i simhallar till följd av brister i ventilationen?

Fuktskador i simhallar till följd av brister i ventilationen? Fuktskador i simhallar till följd av brister i ventilationen? Ventilation i simhallar 2012-11-15 AK-konsult Indoor Air AB Fukt i luft AK-konsult Indoor Air AB I vilka former finns fukt? Ånga Flytande Fruset

Läs mer

Tekniska beräkningar. Vad är tekn beräkningar? Vad är beräkningsvetenskap? Informationsteknologi. Informationsteknologi

Tekniska beräkningar. Vad är tekn beräkningar? Vad är beräkningsvetenskap? Informationsteknologi. Informationsteknologi Tekniska beräkningar stefan@it.uu.se Vad är tekn beräkningar? Finns några olika namn för ungefär samma sak Numerisk analys (NA) Klassisk NA ligger nära matematiken: sats bevis, sats bevis, mer teori Tekniska

Läs mer

Tätskikt. Hur tätt är tätskiktet. Yttervägg med ångspärr

Tätskikt. Hur tätt är tätskiktet. Yttervägg med ångspärr Det är inte alldeles ovanligt med skador i ytterväggar kring våtrum med kakel eller andra keramiska plattor. Hur tätt är tätskiktet Både skadeutredare och försäkringsbolag har konstaterat att skador uppstått

Läs mer

En ny algoritm för att beräkna tjälinträngning under periodiskt varierande klimatförhållanden. Stephen Burke Jesper Arfvidsson Johan Claesson

En ny algoritm för att beräkna tjälinträngning under periodiskt varierande klimatförhållanden. Stephen Burke Jesper Arfvidsson Johan Claesson En ny algoritm för att beräkna tjälinträngning under periodiskt varierande klimatförhållanden Stephen Burke Jesper Arfvidsson Johan Claesson En ny algoritm för att beräkna tjälinträngning under periodiskt

Läs mer

Bränder i mekanisk ventilerade rum - OECD PRISME 1 och 2 projekt

Bränder i mekanisk ventilerade rum - OECD PRISME 1 och 2 projekt Bränder i mekanisk ventilerade rum - OECD PRISME 1 och 2 projekt Prof. Patrick Van Hees LTH Avdelning för Brandteknik och Riskhantering Avdelningen för Brandteknik och Riskhantering Del av Institution

Läs mer

Gamla byggnader med vakuumisolering, mätningar och beräkningar

Gamla byggnader med vakuumisolering, mätningar och beräkningar 213 11 22 Fuktcentrumdagen, Lund 213 Gamla byggnader med vakuumisolering, mätningar och beräkningar Pär Johansson Bygg- och miljöteknik Chalmers tekniska högskola par.johansson@chalmers.se 213-11-2 Introduktion,

Läs mer

Fuktsäker projektering och tillämpning av fuktkrav i BBR för träkonstruktioner hur går vi vidare?

Fuktsäker projektering och tillämpning av fuktkrav i BBR för träkonstruktioner hur går vi vidare? Fuktsäker projektering och tillämpning av fuktkrav i BBR för träkonstruktioner hur går vi vidare? Lars-Olof Nilsson Avd. Byggnadsmaterial Lunds Tekniska Högskola 1 Innehållsförteckning Bakgrund Uppdraget

Läs mer

Byggnadsfysik och byggnadsteknik. Jesper Arfvidsson, Byggnadsfysik, LTH

Byggnadsfysik och byggnadsteknik. Jesper Arfvidsson, Byggnadsfysik, LTH Byggnadsfysik och byggnadsteknik Jesper Arfvidsson, Byggnadsfysik, LTH Så mår våra hus Fukt och mögel Resultat från BETSI visar att sammanlagt 29 ± 5 procent byggnader har mögel, mögellukt eller hög fuktnivå

Läs mer

Fuktförhållanden i träytterväggar och virke under bygg- och bruksskedet

Fuktförhållanden i träytterväggar och virke under bygg- och bruksskedet Fuktförhållanden i träytterväggar och virke under bygg- och bruksskedet Resultat från Framtidens trähus och WoodBuild Av Lars Olsson, SP Byggnadsfysik och innemiljö Resultaten har sammanställts i en licentiatuppsats

Läs mer

LTH Ingenjörshögskolan i Helsingborg BYGGTEKNIK MED ARKITEKTUR KURSPROGRAM IBYA2 VBF605 BYGGNADSFYSIK LP2 HT 2012

LTH Ingenjörshögskolan i Helsingborg BYGGTEKNIK MED ARKITEKTUR KURSPROGRAM IBYA2 VBF605 BYGGNADSFYSIK LP2 HT 2012 LTH Ingenjörshögskolan i Helsingborg BYGGTEKNIK MED ARKITEKTUR KURSPROGRAM IBYA2 VBF605 BYGGNADSFYSIK LP2 HT 2012 Lund 2012 ALLMÄNT Kursen ges under läsperiod 2 för IBYA 2. Kursen omfattar 6 högskolepoäng

Läs mer

Erfarenheter från SP:s forskning om våtrum, en tillbakablick på några forskningsprojekt utförda på SP under de senaste 10 åren + lite till..

Erfarenheter från SP:s forskning om våtrum, en tillbakablick på några forskningsprojekt utförda på SP under de senaste 10 åren + lite till.. SP Byggnadsfysik och innemiljö Ulf Antonsson Erfarenheter från SP:s forskning om våtrum, en tillbakablick på några forskningsprojekt utförda på SP under de senaste 10 åren + lite till.. 1 Fungerar våtrummen?

Läs mer

Fuktsakkunniga. Vad har blivit bättre? Byggherreperspektivet.

Fuktsakkunniga. Vad har blivit bättre? Byggherreperspektivet. Fuktsakkunniga. Vad har blivit bättre? Byggherreperspektivet. Foto COWI Magnus Pålsson LF ingår i serviceförvaltningen Lunds kommun. Förvaltar ca 450 fastigheter omfattande drygt 550 000 kvm. Förvaltar

Läs mer

Fukt och luktfria ventilerade golv.

Fukt och luktfria ventilerade golv. Fukt och luktfria ventilerade golv. Optivent stoppar effektivt farliga ångor och giftiga gaser från att komma ut i rumsluften och gör att Du kommer att må mycket bättre på din arbetsplats eller i ditt

Läs mer

Fuktsäkerhetsbedömning med Wufi

Fuktsäkerhetsbedömning med Wufi Fakulteten för teknik och naturvetenskap Avdelningen för energi-, miljö- och byggteknik Eric Fredriksson, Mattias Svensson Fuktsäkerhetsbedömning med Wufi Moisture safety assessment with Wufi Examensarbete

Läs mer

HYDROIMPACTS 2.0 Föroreningstransporten i den omättade markzonen. Magnus Persson. Magnus Persson, Lund University, Sweden

HYDROIMPACTS 2.0 Föroreningstransporten i den omättade markzonen. Magnus Persson. Magnus Persson, Lund University, Sweden HYDROIMPACTS 2.0 Föroreningstransporten i den omättade markzonen Magnus Persson Bakgrund Föroreningstransport i den omättade markzonen är ett potentiellt hot mot både yt- och grundvattentäckter. Nederbördsvolymer

Läs mer

yttervägg 5,9 5,9 3,6 4,9 - - Golv 10,5 10,5 24 10,5 7 7 Tak 10,5 10,5 24 10,5 7 7 Fönster 2 2 4 3 - - Radiator 0,5 0,5 0,8 0,5 0,3 -

yttervägg 5,9 5,9 3,6 4,9 - - Golv 10,5 10,5 24 10,5 7 7 Tak 10,5 10,5 24 10,5 7 7 Fönster 2 2 4 3 - - Radiator 0,5 0,5 0,8 0,5 0,3 - B Lägenhetsmodell B.1 Yttre utformning Lägenheten består av tre rum och kök. Rum 1 och 2 används som sovrum, rum 3 som vardags rum, rum 4 som kök, rum 5 som badrum och slutligen rum 6 som hall. Lägenheten

Läs mer

Varför luften inte ska ta vägen genom väggen

Varför luften inte ska ta vägen genom väggen Varför luften inte ska ta vägen genom väggen Arne Elmroth Professor em. Byggnadsfysik, LTH Lunds Universitet Några Begrepp Lufttäthet- Förhindrar luft att tränga igenom byggnadsskalet Vindtäthet- Förhindrar

Läs mer

Bilaga G Indata Energiberäkningar

Bilaga G Indata Energiberäkningar Bilaga G Indata Energiberäkningar Reviderad 2011-05-13 med avseende på värmeledningstal för lättbetong, vilket resulterar i ett högre U-värde för några av fasaderna och en något högre energianvändning.

Läs mer

Bilaga H. Konstruktiv utformning

Bilaga H. Konstruktiv utformning 82 B i l a g a H Bilaga H. Konstruktiv utformning Även om du beräknat dina värmeförluster teoretiskt helt korrekt så är det inte säkert att resultatet stämmer överens med verkligheten. Först och främst

Läs mer

Innehåll. Förord 3. Innehåll 4. 1 Inledning 9. 2 Fukt och fuktskydd Material 37

Innehåll. Förord 3. Innehåll 4. 1 Inledning 9. 2 Fukt och fuktskydd Material 37 1 INLEDNING Förord Fuktskador har ofta orsakats av att befintlig kunskap inte har använts. När Fukthandbok, som författats av Lars Erik Nevander och Bengt Elmarsson, gavs ut första gången 1981 var avsikten

Läs mer

Fukttillstånd i olika ytterväggar med tre olika fasadsystem

Fukttillstånd i olika ytterväggar med tre olika fasadsystem Fukttillstånd i olika ytterväggar med tre olika fasadsystem En parameterstudie med Wufi Moisture conditions in different exterior walls with three different façade systems A parameter study with Wufi Andreas

Läs mer

Kursprogram. Uppdragsutbildning Fuktsäkerhet i byggprocessen

Kursprogram. Uppdragsutbildning Fuktsäkerhet i byggprocessen Uppdragsutbildning Fuktsäkerhet i byggprocessen Kursprogram Bakgrund Skärpta regler för fukt i byggnader gäller i BBR sedan 2007. Byggnader ska utformas så att fukt inte orsakar skador, elak lukt eller

Läs mer

Deformationer i träbjälklag och trägolv på grund av fuktvariationer

Deformationer i träbjälklag och trägolv på grund av fuktvariationer Deformationer i träbjälklag och trägolv på grund av fuktvariationer Erik Serrano School of Engineering Report No 7, 211 ISBN: 978-91-86491-9-1 Deformationer i träbjälklag och trägolv på grund av fuktvariationer

Läs mer

BeFo-projekt #350. Tunneldrivning i heterogena förhållanden. Översiktlig studie av styrande egenskaper avseende deformationer

BeFo-projekt #350. Tunneldrivning i heterogena förhållanden. Översiktlig studie av styrande egenskaper avseende deformationer BeFo-projekt #350 Tunneldrivning i heterogena förhållanden Översiktlig studie av styrande egenskaper avseende deformationer Magnus Eriksson, SGI (nuv. Trafikverket) Rebecca Bertilsson, SGI Jonny Sjöberg,

Läs mer