Behandling och utredning av kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) i primärvården

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Behandling och utredning av kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) i primärvården"

Transkript

1 Behandling och utredning av kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) i primärvården Projektarbete KOL i Östervåla Johan Johansson ST-läkare i allmänmedicin Dr Hans-Erik Johansson handledare Sammanfattning Bakgrund: KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom) är ett växande problem både nationellt och internationellt med såväl ökade kostnader som ökat lidande som följd. Rökstopp och läkemedelsbehandling är två av grundpelarna i vården av KOL-patienten. Diagnosen ställs via spirometri som sedan ligger till grund för läkemedelsbehandling. I en omfattande brittisk studie visade man på en överbehandling med kortisoninhalation i kombination med långverkande B2-stimulerare hos såväl patienter i stadium 1-2 som stadie 3-4. Behandlingsindikation föreligger endast hos KOL-patienter i stadie 3-4 med upprepade exacerbationer. En förutsättning för stadieindelning och därmed grund för behandlingsindikation är genomgången spirometriundersökning. Som ST-projekt och kvalitetsarbete har jag valt att titta på KOL-patienter i Östervåla, dels huruvida spirometri ligger till grund för diagnos och dels om behandling med kortisoninhalation i kombination med långverkande B2-stimulerare skett på rätt indikation. Metod Projektarbetet har utförts som en retrospektiv journalstudie ( ) där uppgifter om bl.a. spirometri, stadium, behandling med kortisoninhalation i kombination med B2-stimulerare noterats hos patienter med diagnoskod J44. Totalt inkluderades 91 patienter. Resultat Av totalt 91 patienter hade 66 st (73%) en spirometriundersökning som grund ör KOL-diagnosen. I jämförelse med de refererade studierna är det en förhållandevis hög siffra. Överbehandling med kombination kortison/b2 föreligger i stadie 1-2 där ingen indikation finns. Tio (36%) av 28 av patienterna i stadie 1-2 stod på denna behandling. I stadie 3-4 behandlades 77% med kortison/b2. Behandlingsindikationen här är svårvärderad då fullständiga uppgifter angående exacerbationersaknas.

2 Inledning Kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) är, i ett nationellt perspektiv, ett växande problem. Enligt Hjärtlungfonden lider minst en halv miljon människor av KOL i Sverige, av dessa lever med sjukdomen utan att veta om det (1). Dödligheten i KOL beräknas ha ökat med 38% från 1997 till Med en tidigt ställd diagnos ökar möjligheterna att bromsa förloppet[1]. Enligt World Health Organisation (WHO) beräknas 65 miljoner människor lida av måttlig till svår KOL där en överrepresentation finns i utvecklingsländer (2). Med nuvarande utveckling beräknas KOL vara den tredje vanligaste dödsorsaken i världen år 2030[2]. Inom EU beräknassjukdomen idag kosta 50 miljarder Euro(1). Siffran för Sverige beräknas till 982 miljoner Euro[3]. I en nyligen genomförd genomgång av läkemedelskostnader för vårdcentralen i Östervåla beräknas kostnaden för Tiotropium samt inhalationskombination (Symbicort ) ligga på kr per år. I denna genomgång beräknade man att det skulle finnas en besparingspotential på kr om Symbicort förskrevs på rätta indikationer till KOLpatienter. För att kunna behandla på rätt indikation är förutsättningen en genomförd spirometri före och efter bronkdilatation. På vårdcentralen i Östervåla finns utbildad astma/kol-sköterska. Spirometri utförs före och efter bronkdilatation med kortverkande B2-stimulerare. Spirometri och stadieindelning För att diagnosen KOL ska kunna ställas krävs undersökning via spirometri. Spirometriskt definieras obstruktionen i luftvägarna av att kvoten mellan FEV1 (forcerad exspiratorisk volym under en sekund) och VC (vitalkapaciteten) är under 0,7 (0,65 för patienter över 65 år) efter bronkdilatation. Hur uttalad obstruktionen är definieras sedan av värdet på FEV1 i förhållande till förväntat värde hos normalindividen av samma ålder och kön[4]. Obstruktionens svårighetsgrad ligger sedan till grund för stadieindelningen där stadium 1 är lindrig KOL och stadium 4 är svår KOL. Stadieindelningen ligger till grund för behandlingen enligt tabell 1.

3 Tabell 1 I tidigare studier som finns tillgängliga ses varierande resultat vad gäller spirometriskt verifierad KOL-diagnos. I en spansk studie som pågick visade sig 58,4% av patienter med diagnosen KOL ha genomgått spirometri samt 31,8 % av dessa med bronkdilatation före[5]. I en brittisk studie som tittat på förskrivning av inhalationsläkemedel till KOL-patienter hade 69% gjort spirometri. Studien ger inte svar på om bronkdilatation föregått undersökningen[6]. En svensk studie som genomfördes i syfte att undersöka spirometriundersökning korrelerat till KOL-diagnos resulterade i 59% spirometriverifikation[7]. Behandling Rökstopp är den absolut viktigaste behandlingen för att bromsa lungfunktionsnedsättningen vid KOL[8]. Läkemedelsbehandling vid KOL är främst Tiotropium (Spiriva ), långverkande antikolinergt inhalationsläkemedel som är indicerat redan vid stadium 1 om symtom finns. Effekter har visats på lungfunktion, symtom, livskvalitet, fysisk prestationsförmåga samt att behandlingen förebygger exacerbationer[8]. Kombinationsbehandling med långverkande B-stimulerare och inhalationssteroider har en plats i behandlingen som profylax motexacerbationer[8]. Indikationen är stadium 3-4 vid

4 anamnes på upprepade exacerbationer[8]. Risken för pneumonihar visat sig vara ökad hos patienter med KOL som behandlas med inhalationssteroider [8]. Iden ovan refererade brittiska studien fanns en överförskrivning av inhalationssteroider av 38 % i GOLD 1och 2 (motsvarande stadium 1 och 2) samt 33,6% i GOLD 3 och 4 utan exacerbationer[6]. I den spanska studien framkommer en överförskrivning av 22,8% i GOLD 2 [5]. En fransk studie som undersökt behandlingen hos 542 patienter i syfte att utröna huruvida behandlingsrekommendationer följs, visade att 55,2 resp. 59,4 % behandlats med inhalationssteroider i stadium 1 och 2 [9]. Syfte Syftet med detta kvalitetsarbete och som ST-projekt har varit att undersöka om behandlingen av KOL-patienterna i Östervåla sker på rätt eller fel indikation, då främst med avseende på kombinationen B2-stimulerare + inhalationssteroider. Eftersom genomgången spirometri utgör grunden för rätt behandling är detta något jag valt att titta på. Vilken andel av patienter med diagnos KOL i Östervåla har genomgått spirometri? Hur ser förskrivningen av främst kombinationspreparat ut i relation till stadieindelning? Metod/material Projektarbetet utfördes som retrospektiv studie baserad på journaluppgifter från åren för patienter med diagnoskod KOL J44 och listade på Östervåla vårdcentral. För varje patient med given diagnosinhämtades uppgifter om kön, rökning, spirometri, KOL-stadium, aktuell behandling med kortverkande B2- stimulerare, långverkande B2 stimulerare, kortverkande antikolinergika, långverkande antikolinergika, inhalationskortikoidellerinhalationskortikoid i kombination med långverkande B2 stimulerare. Patienter exkluderades som avlidit eller utflyttat under perioden liksom de som behandlades på lungmedicin. Dock inkluderades patienter som remitterats till lungmedicin efter spirometriundersökning på vårdcentral och därefter återremitterats till vårdcentralen. Etiska överväganden Studien är ett ST-projekt i kvalitetsuppföljande syfte och är godkänd av FoU-enheten, Uppsala Läns Landsting. All data avidentifierades och hanterades enligt gällande sekretesslagar.

5 Resultat Totalt inkluderades 91 patienter,listade på Östervåla vårdcentral och som erhöll diagnos J44 under perioden Deltagarna,47 kvinnor och 44 män, var födda mellan Tio patienter exkluderades från deltagande pga av följande skäl; fem patienter behandlades på lungmedicin, tre hade utflyttat och två var avlidna. Spirometri Av 91 inkluderade patienter har 66 (73%) undersökts med spirometri och resultaten framgår av tabell 2. Tabell 2 Patienter med KOL som genomfört spirometri och indelats i KOL stadium Stadium Patienter som inte kunnat stadieindelas Antal patienter Av de sju patienter som inte kunnat stadieindelas befanns 2 patienter efter spirometri ha andra diagnoser som fibros och astma. Fem stycken visade sig inte uppfylla kriterier för KOL-diagnos Tjugofem (27%) av de 91 inkluderade patienterna har erhållit diagnosen KOL utan att någon spirometri utförts eller dokumenterats. Majoriteten av dessa är över 80 år, 14 st. I tre av dessa fall fanns en dokumenterad motivering varför man avstått från spirometri; demens, afasi och hög ålder. Långverkande antikolinerga Totalt 61av de 91deltagande patienterna behandladestiotropium (Spiriva ), 50 av dessa har diagnos utifrån spirometriundersökning, ytterligare en patient som inte uppfyller kriterier för KOL har behandlats med Tiotropium. Se tabell 3.

6 Tabell 3 KOL patienter som gjort spirometri, indelats i KOL stadium och behandlas med Tiotropium Stadium Antal patienter som behandlas med Tiotropium Sju patienter står på kortverkande antikolinergika, varav 3 efter spirometri, 1 patient vardera i stadium 2-4. Långverkande B2-stimulerare och kortisoninhalationi separata beredningar eller i form av kombinationspreparat (Symbicort ) Fyrtioåtta patienter totalt står på ovanstående behandling, varav 39 står på kombinationspreparat (Symbicort ). Av de 48 patienter har 34 undersöks med spirometri, en patient uppfyller inte kriterierna för KOL. Se tabell 4. Tabell 4 KOL patienter som gjort spirometri och behandlas med långverkande B2-stimulerare och kortisoninhalation separat eller i form av kombinationspreparat (Symbicort ) Stadium Antal som behandlas med långverkande B2 i kombination med kortisoninhalation Rökning Av 91 patienter var 30 fortfarande rökare, medan 55 patienter hade slutat röka och två patienter hade aldrig rökt (stadium 2 och 3). Hos fyra patienter saknades uppgift om rökning.

7 Diskussion Av de 91 patienter som inkluderats i studien har 66 patienter (73%) diagnosen KOL efter genomförd spirometri vilket är en hög siffra. I jämförande studier på större material har man rapporterat spirometri deltagande på 58,4; 59 resp. 69% [5,6,7]. Behandling med B2 stimulerare i kombination med inhalationssteroider är inte indicerat i KOL stadium 1-2. Här noteras en överbehandling då 10 av 28 patienter (36 %) i dessa KOL stadier stod på denna behandling. I den brittiska studien (Patrick White et al) är motsvarande siffra 38 % varför överbehandling verkar vara vanligt[6]. I KOL stadium 3-4 är behandlingen indicerad vid upprepade exacerbationer och i denna studie behandlades24 av 31 (77%) med kombination av B2 stimulerare och inhalationssteroid.detta är svårare att utvärdera då anamnestiska uppgifter om upprepade exacerbationerdelvis saknas i journaler och inte alltid aktivt eftersökts vidjournalgenomgången.sannolikt föreligger även här en överbehandling. Kortverkande antikolinergika står för en liten del av förskrivningen. Fyra av patienterna som står på detta har en ålder över 80 år. Man kan förmoda att dessa har stått på preparatet under lång tid och att det av olika skäl ej blivit av att byta till långverkande. Långverkande antikolinerga (Tiotropium) har en given plats i allasymtomgivande stadier. Man får anta att de som kommit i kontakt med vårdcentralen och fått diagnosen KOL har någon form av symptom. Totalt 61 av 91patienter står på Tiotropium, 50 av dessa är stadieindelade via spirometri. Här kan man utifrån ovan givna resonemang möjligen ana en underförskrivning av preparatet. En svaghet i undersökningen är att spirometriundersökningar gjorda före 2008 ejlängre är tillgängliga pga. byte av journalsystem. Trettio patienter alla patienter var över 80 år och hos 14 av dessa noteras att ingen spirometriundersökning. Huruvida spirometriundersökningarärgjorda tidigare hos en del av dessa framkommer ej eller går ej att få fram. Alla mottagningsbesök diagnossätts inte vilket innebär att den faktiska verkligheten kanske ser annorlunda ut. Sannolikt finns ytterligare patienter med diagnos KOL listade på vårdcentralen som inte fångats upp i detta arbete. Slutsats Andelen KOL-patienter med utförd spirometriundersökning är i Östervåla hög (73%) i förhållande till jämförbara studier, sannolikt är siffrorna ännu högre om man tar i beaktande att undersökningar före 2008 ej finns med. Överbehandling av kombinationspreparat föreligger främst i stadium 1-2 och ligger på36% vilket är i nivå med jämförande studier. En striktare anpassning av förskrivning enligt rekommendationer skulle leda till minskad ekonomisk belastning för både patient och

8 vårdcentral, ge patienten korrekt behandling samt bespara patienten en onödig behandling med avseende för biverkningar. Referenser 1. Hjärt-lungfondens KOL-rapport Hämtad den 8 maj WHO. Burdenof COPD. Hämtad den 8 maj Jansson SA, Andersson F, Borg S, Ericsson A, Jönsson E, Lundbäck B. Costs of COPD in Sweden according to disease severity. Chest 2002;122: Jansson C, Ställberg B, hesselmar B. Astma och KOL. I Läkemedelsboken, Uppsala 2014: Miravitlles M, de la Roza C, Naberan K, LambanM,Gobartt E, Martin A Use of spirometry and patterns of prescribing in COPD in primary care. Respiratory Medicine 2007;101: , 6. White P, Thornton H, Pinnock H, Georgopoulou S, Booth H. Overtreatment of COPD with Inhaled Corticosteroids. Implications for Safety and Costs: Cross-Sectional Observational Study. Plos one 2013; 8: e Arne M, Lisspers K, Ställberg B, Boman G, Hedenström H, Janson C, Emtner M. How often is diagnosis of COPD confirmed with spirometry? Respiratory Medicine 2010: 104; Läkemedelsbehandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Läkemedelsverket 2009:(20)2. 9. Jebrak G; Initiatives BPCO. [COPD routine management in France: are guidelines used in clinical practice?].[artikelpåfranska] Rev Mal Respir.2010;27:11-8

9

Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL

Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL Regionalt seminarium Nässjö den 5 mars 2015 Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL remissversion Nya nationella riktlinjer för vård vid astma

Läs mer

FEV 1 /FEV 6 -mätning, sex minuters gångtest hur kan detta användas för att värdera KOL-patienten?

FEV 1 /FEV 6 -mätning, sex minuters gångtest hur kan detta användas för att värdera KOL-patienten? FEV 1 /FEV 6 -mätning, sex minuters gångtest hur kan detta användas för att värdera KOL-patienten? Socialstyrelsens riktlinjer för vård vid astma och KOL + Läkemedelsverket Livlinan!? FEV 1 /FEV 6 -mätning

Läs mer

Prognos vid KOL FEV 1. Ålder. Frisk icke-rökare. Rökare med KOL RÖKSTOPP. Fortsatt rökning 100% 50%

Prognos vid KOL FEV 1. Ålder. Frisk icke-rökare. Rökare med KOL RÖKSTOPP. Fortsatt rökning 100% 50% Prognos vid KOL FEV 1 100% Frisk icke-rökare 50% Rökare med KOL RÖKSTOPP Fortsatt rökning Ålder Vincent van Gogh Läkemedelsbehandling vid KOL - behandlingsrekommendation Ett konsensusdokument från expertmöte

Läs mer

Antikolinergikavid KOL (och lite till)

Antikolinergikavid KOL (och lite till) Antikolinergikavid KOL (och lite till) Rolf Rosin AnnaLena Falknell Terapigrupp allergi/obstruktiva lungsjukdomar Mentometerfråga 1: Vilken yrkeskategori tillhör du? 1. Sjuksköterska 2. Läkare 3. Arbetar

Läs mer

Aktuella behandlingsrekommendationer. vid KOL

Aktuella behandlingsrekommendationer. vid KOL Aktuella behandlingsrekommendationer vid KOL Åke Johansson Lungmedicin, Skas, Skövde November 2015 Aktuella behandlingsrekommendationer vid KOL Socialstyrelsen: Nationella riktlinjer för vård vid astma

Läs mer

KOL diagnostik - på Nävertorp Vårdcentral - följsamhet till nationella och lokala riktlinjer

KOL diagnostik - på Nävertorp Vårdcentral - följsamhet till nationella och lokala riktlinjer Projekt av Orsolya Nagymáté ST läkare i allmänmedicin KOL diagnostik - på Nävertorp Vårdcentral - följsamhet till nationella och lokala riktlinjer Abstrakt Bakgrund: Kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL)

Läs mer

Kronisk t Obstruktiv Lungsjukdom

Kronisk t Obstruktiv Lungsjukdom Kronisk t Obstruktiv Lungsjukdom Kalla fakta om KOL KOL är en folksjukdom, ett par hundra tusen patienter har sjukdomen varav merparten subkliniskt. Omkring 2500 patienter dör årligen. En explosionsartad

Läs mer

Aktuell läkemedelsbehandling vid KOL

Aktuell läkemedelsbehandling vid KOL Aktuell läkemedelsbehandling vid KOL Åke Johansson Överläkare, MD Lungmedicin Skaraborgs Sjukhus, Skövde Socialstyrelsens riktlinjer för vård av astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) Faktadokumentation

Läs mer

KOL epidemiologi, etiologi och diagnostik. Bo Billing

KOL epidemiologi, etiologi och diagnostik. Bo Billing KOL epidemiologi, etiologi och diagnostik Bo Billing Epidemiologi KOL är den 4:e ledande dödsorsaken i världen och ökar KOL är den ledande sjukdomsorsaken I Sverige beräknas mellan 400 och 700.000 ha sjukdomen

Läs mer

Nya nationella riktlinjer för KOL

Nya nationella riktlinjer för KOL Nya nationella riktlinjer för KOL Dagens Medicin Symposium 2014-10-22 Kjell Larsson IMM Karolinska Institutet Stockholm Fakta om KOL KOL är en folksjukdom KOL är, inom några år, världens tredje vanligaste

Läs mer

Spirometritolkning Astma och/eller KOL?

Spirometritolkning Astma och/eller KOL? Spirometritolkning Astma och/eller KOL? FEV 1 - forcerad expiratorisk volym efter 1 sek Beror på Diametern på luftrören Lungornas elasticitet, återfjädringstrycket Utandningskraft du skapar med andningsmuskulatur

Läs mer

Behandlingsrutiner för KOL-patienter på. Capio Vårdcentral Lidingö. En retrospektiv journalstudie. Anna Shay, ST-läkare, Capio Vårdcentral Lidingö

Behandlingsrutiner för KOL-patienter på. Capio Vårdcentral Lidingö. En retrospektiv journalstudie. Anna Shay, ST-läkare, Capio Vårdcentral Lidingö Behandlingsrutiner för KOL-patienter på Capio Vårdcentral Lidingö En retrospektiv journalstudie Anna Shay, ST-läkare, Capio Vårdcentral Lidingö Februari-november 2013 Klinisk handledare: Katarina Thörne,

Läs mer

Handläggning av patienter med KOL på Mörby Vårdcentral under perioden 2010-2012

Handläggning av patienter med KOL på Mörby Vårdcentral under perioden 2010-2012 1 PROJEKT VESTA Handläggning av patienter med KOL på Mörby Vårdcentral under perioden 2010-2012 Mats Skondia ST-läkare, Mörby VC Maj 2014 Klinisk handledare: Ulla Karnebäck, Specialistläkare i allmänmedicin

Läs mer

KLOKA LISTAN. Behandling, farmakologisk och icke-farmakologisk Läkemedelsval på substansnivå

KLOKA LISTAN. Behandling, farmakologisk och icke-farmakologisk Läkemedelsval på substansnivå KLOKA LISTAN KOL 1810-18.50 18.10 Michael Runold Behandling, farmakologisk och icke-farmakologisk Läkemedelsval på substansnivå 18.25 Eva Vikström Jonsson KOL-läkemedel på kloka listan. Varför finns vissa

Läs mer

Dynamiska lungvolymer. Statiska lungvolymer. Diagnostik vid misstänkt KOL

Dynamiska lungvolymer. Statiska lungvolymer. Diagnostik vid misstänkt KOL Spirometri och 6MWT vid KOL Spirometri Screening och diagnostik Objektiv mätning av fysisk kapacitet (Objektiv mätning av fysisk aktivitet) Mats Arne, specialistsjukgymnast, med dr Landstinget i Värmland

Läs mer

KOL en folksjukdom PRESSMATERIAL

KOL en folksjukdom PRESSMATERIAL KOL en folksjukdom Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en inflammatorisk luftrörs- och lungsjukdom som ger en successivt försämrad lungfunktion och på sikt obotliga lungskador. KOL är en folksjukdom

Läs mer

Följsamhet till Läkemedelsverkets behandlingstrappa för behandling av KOL på Brommaplans Vårdcentral

Följsamhet till Läkemedelsverkets behandlingstrappa för behandling av KOL på Brommaplans Vårdcentral Följsamhet till Läkemedelsverkets strappa för av KOL på Brommaplans Vårdcentral Biljana Stevanovic, ST läkare Brommaplans Vårdcentral September 2013 Klinisk handledare: Sofia Edström, spec. i allmänmedicin

Läs mer

KLOKA LISTAN Expertrådet för Luftvägs- och allergisjukdomar

KLOKA LISTAN Expertrådet för Luftvägs- och allergisjukdomar KLOKA LISTAN 2016 Expertrådet för Luftvägs- och allergisjukdomar Anafylaxi och svår allergisk reaktion Akuta allergiska reaktioner I första hand adrenalin Emerade injektionspenna 30 månaders hållbarhet

Läs mer

Hur handläggs patienter med KOL på Hässelby Akademiska Vårdcentral?

Hur handläggs patienter med KOL på Hässelby Akademiska Vårdcentral? Rapport VESTA Hur handläggs patienter med KOL på Hässelby Akademiska Vårdcentral? Arthiha Santhan ST-läkare Hässelby Akademiska Vårdcentral Mars 2015 arthiha.santhan@sll.se Klinisk handledare: Anne-Lie

Läs mer

Terapigruppen Allergi och obstruktiva lungsjukdomar. Rolf Rosin

Terapigruppen Allergi och obstruktiva lungsjukdomar. Rolf Rosin Terapigruppen Allergi och obstruktiva lungsjukdomar 2014 Rolf Rosin Allergi - antihistaminer Antihistaminer - cetirizin (från 2 års ålder) - loratadin (från 2 års ålder) - desloratadin (Aerius oral lösning)

Läs mer

Real life och registerstudier Karin Lisspers Falun 19 februari 2018 What is evidence? RCT-studier - patienter i verkligheten

Real life och registerstudier Karin Lisspers Falun 19 februari 2018 What is evidence? RCT-studier - patienter i verkligheten Real life och registerstudier Falun 19 februari 2018 What is evidence? RCT-studier - patienter i verkligheten 1 Astma Herland K, et al. Respiratory Medicine (2005) 99, 11 19 Real-life studier jämfört RCTstudier

Läs mer

PRAXIS-studien Örebro april Christer Janson. PRAXIS-studien

PRAXIS-studien Örebro april Christer Janson. PRAXIS-studien Nya data från PRAXIS studien Christer Janson PRAXIS-studien 1 Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL Publicerad i november 2015 2 PRAXIS-studien astma/kol 2005 Strukturenkät 14 sjukhus + 56 vårdcentraler

Läs mer

Bästa omhändertagande

Bästa omhändertagande 2014-11-11 Farmakologisk KOL-behandling Bästa omhändertagande 2014-11-06 av astma och KOL 27 augusti 2012 Eva Wikström Jonsson Överläkare, Docent Klinisk Farmakologi, Karolinska Solna Medlem i Stockholms

Läs mer

Behandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom KOL

Behandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom KOL Behandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom KOL Sammanfattning Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en långsamt fortskridande luftrörssjukdom som karakteriseras av ständiga andningsbesvär. Tobaksrökning

Läs mer

Granskning av spirometrins användande och dess resultat i form av KOL diagnoser, på Carema vårdcentral Södermalm

Granskning av spirometrins användande och dess resultat i form av KOL diagnoser, på Carema vårdcentral Södermalm Granskning av spirometrins användande och dess resultat i form av KOL diagnoser, på Carema vårdcentral Södermalm Stockholm, 2011 Författare: Anna Fernqvist, ST läkare Carema vårdcentral Södermalm Vetenskaplig

Läs mer

När skall KOL misstänkas?

När skall KOL misstänkas? Astma eller KOL eller både och? och vad innebär det för patienten? Gagnefs vc E-post: b.stallberg@telia.com När skall KOL misstänkas? Hos rökare med Långvarig eller återkommande hosta Långvarig eller återkommande

Läs mer

Våga skaffa ett bättre liv KOL. Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund 2013-06-11. Våga skaffa ett bättre liv. Kjell Larsson IMM Karolinska Institutet

Våga skaffa ett bättre liv KOL. Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund 2013-06-11. Våga skaffa ett bättre liv. Kjell Larsson IMM Karolinska Institutet KAROLINSKA INSTITUTETS FORSKARE SKRIVER Kjell Larsson KOL Våga skaffa ett bättre liv Våga skaffa ett bättre liv Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund 2013-06-11 Kjell Larsson IMM Karolinska Institutet Gasutbyte

Läs mer

Vad gav spirometrin?

Vad gav spirometrin? Vad gav spirometrin? En retrospektiv journalstudie vid Munkfors Vårdcentral Vetenskapligt ST-arbete inom Allmänmedicin Frida Lunde, ST-läkare vid Munkfors Vårdcentral frida.lunde@liv.se Vetenskaplig handledare:

Läs mer

Spirometri-skola på 20 minuter

Spirometri-skola på 20 minuter Stockholms allmänläkardag Spirometri-skola på 20 minuter 6 november 2014 Normal Stel Inflammation Bronkiolit Luftvägsinflammation Fibros i luftvägarna Parenkymdestruktion (emfysem) Förlust av fästpunkter

Läs mer

diagnoskriterier och stadieindelning Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås

diagnoskriterier och stadieindelning Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås KOL och astmasjukdomslära, diagnoskriterier och stadieindelning Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås Prevalens KOL 5-15% av befolkningen över 45 år ASTMA ca 8%

Läs mer

Astma- och KOL-behandling

Astma- och KOL-behandling 2011-03-22 Stockholms läns läkemedelskommitté 1 Astma- och KOL-behandling Eva Wikström Jonsson Medlem i Sthlms Läns Läkemedelskommittés expertråd för luftvägs- och allergisjukdomar Biträdande överläkare,

Läs mer

Diagnostik och uppföljning av KOL - en journalstudie på Nykvarns vårdcentral

Diagnostik och uppföljning av KOL - en journalstudie på Nykvarns vårdcentral Diagnostik och uppföljning av KOL - en journalstudie på Nykvarns vårdcentral Projektansvarig: Suzan Gorgis Leg. läk. ST- läkare i allmänmedicin Nykvarns vårdcentral suzan.gorgis@proxima.se Vetenskaplig

Läs mer

Stockholms allmänläkardag. Block 3: KOL/astma. 6 november 2014

Stockholms allmänläkardag. Block 3: KOL/astma. 6 november 2014 Stockholms allmänläkardag Block 3: KOL/astma 6 november 2014 KOL i primärvården 1300-1320 Introduktion, komorbiditet, LTOT 1320-1340 Läkemedelsbehandling 1340-1400 Spirometri 1400-1410 Bensträckare Astma

Läs mer

Kloka Listan 2013. Expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar. Stockholms läns läkemedelskommitté

Kloka Listan 2013. Expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar. Stockholms läns läkemedelskommitté Kloka Listan 2013 Expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar Stockholms läns läkemedelskommitté Akuta allergiska reaktioner adrenalin Adrenalin Mylan (i.m.) adrenalin Anapen, Anapen Junior Nytt adrenalin

Läs mer

Farmakologisk behandling av KOL. När bör man tänka på KOL? Diagnostiska kriterier vid spirometri

Farmakologisk behandling av KOL. När bör man tänka på KOL? Diagnostiska kriterier vid spirometri Farmakologisk behandling av KOL Karin Lisspers Distriktsläkare, docent Gagnefs vc När bör man tänka på KOL? Exponering för luftrörsskadliga ämnen från 35 år Långvariga förkylningar, bronkitepisoder Luftvägssymtom

Läs mer

Spirometri, rökanamnes och rökavvänjning vid Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom

Spirometri, rökanamnes och rökavvänjning vid Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom Spirometri, rökanamnes och rökavvänjning vid Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom En journalstudie på Järna VC Matti Yacob, ST-läkare, Järna VC Handledare: Dr Rune Lindqvist Specialistläkare, i allmänmedicin,

Läs mer

Behandling av Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom på Valsta vårdcentral.

Behandling av Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom på Valsta vårdcentral. VESTA Norra Programmet Projekt Behandling av Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom på Valsta vårdcentral. Nikolaos Pournaras, ST-läkare, Valsta Vårdcentral Oktober 2012 Klinisk handledare: Marianna Nemeth, specialist

Läs mer

SYMPOSIUM OM ALFA 1 ANTITRYPSIN Malmö 19-20 november 2008. Magnus Sköld Lung- Allergikliniken Karolinska Universitetssjukhuset Solna Stockholm

SYMPOSIUM OM ALFA 1 ANTITRYPSIN Malmö 19-20 november 2008. Magnus Sköld Lung- Allergikliniken Karolinska Universitetssjukhuset Solna Stockholm KRONISKT OBSTRUKTIV LUNGSJUKDOM (KOL) översikt SYMPOSIUM OM ALFA 1 ANTITRYPSIN Malmö 19-20 november 2008 Magnus Sköld Lung- Allergikliniken Karolinska Universitetssjukhuset Solna Stockholm Vad skall jag

Läs mer

GOLD 2017 och nyheter vid behandling av KOL

GOLD 2017 och nyheter vid behandling av KOL GOLD 2017 och nyheter vid behandling av KOL Läkemedelsinformation på våra villkor 180516 Josefin Sundh Överläkare Lungsektionen, Hjärt-lungfys klin USÖ Adj lektor, Institutionen för medicinska vetenskaper,

Läs mer

Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer 2015

Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer 2015 Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer 2015 Astma KOL Tre olika typer av rekommendationer Rangordning 1 10 Åtgärder som hälso och sjukvården och socialtjänsten bör, kan eller i undantagsfall kan

Läs mer

Den Borttappade Patienten

Den Borttappade Patienten Den Borttappade Patienten Hur KOL diagnostiseras, behandlas och följs upp på Ektorps Vårdcentral Karin Tiger, ST-läkare, Ektorps Vårdcentral Klinisk handledare: Lena Bäckström, spec. i allmänmedicin Ektorps

Läs mer

Omhändertagande av patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom på Lisebergs Vårdcentral

Omhändertagande av patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom på Lisebergs Vårdcentral VESTA rapport 2016 Omhändertagande av patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom på Lisebergs Vårdcentral Jenni Viitala, ST-läkare, Lisebergs VC jenniviitala@hotmail.com Vetenskaplig handledare: Jörgen

Läs mer

KOL. Catharina Lysell Bergström Överläkare. Geriatriskt kompetensbevis KOL 1

KOL. Catharina Lysell Bergström Överläkare. Geriatriskt kompetensbevis KOL 1 KOL Catharina Lysell Bergström Överläkare Geriatriskt kompetensbevis KOL 1 Kroniskt obstruktiv lungsjukdom är: Kronisk obstruktiv lungsjukdom= KOL är en inflammatorisk luftrörs/lungsjukdom som ger kronisk

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2014-02-27 Vår beteckning SÖKANDE Novartis Sverige AB Box 1150 183 11 Täby SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående

Läs mer

kronisk obstruktiv lungsjukdom vid Aleris Husläkarmottagning Näsby Park.

kronisk obstruktiv lungsjukdom vid Aleris Husläkarmottagning Näsby Park. Projektrapport VESTA Diagnostik och handläggning av patienter med kronisk obstruktiv lungsjukdom vid Aleris Husläkarmottagning Näsby Park. Följsamhet till SFAM s kvalitetsindikatorer Zaklina Milenkovski

Läs mer

KOL är ocoolt Astma- KOL Vad säger nya guidelines? Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL.

KOL är ocoolt Astma- KOL Vad säger nya guidelines? Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL. KOL är ocoolt KOL? u u Katastrofal Och u Lamslagen??? Prof.Thomas Sandström MedicinCentrum Lung och allergisektionen Norrlands Universitetssjukhus Umeå Astma- KOL Vad säger nya guidelines? 140618 Prof.Thomas

Läs mer

Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås

Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås KOL och astmafarmakologisk behandling Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås Icke farmakologisk behandling RÖKSTOPP! På egna enheten eller via Kompetenscentrum för

Läs mer

Vad gav spirometrin?

Vad gav spirometrin? Vad gav spirometrin? Frida Lunde, ST-läkare vid Munkfors Vårdcentral Vetenskaplig handledare: Mats Arne, med dr, sjukgymnast Klinisk handledare: Marie-Louise Mauritzon, distriktsläkare, länssamordnande

Läs mer

Spirometri Milena Sundstedt, mars 2012

Spirometri Milena Sundstedt, mars 2012 Spirometri Milena Sundstedt, mars 2012 Indikationer spirometri Diagnostik och gradering vid misstänkt påverkan på lungfunktionen Symtom som andfåddhet, pip i bröstet, hosta Återkommande luftvägsinfektioner

Läs mer

Läkemedelsverkets nya rekommendationer vid KOL

Läkemedelsverkets nya rekommendationer vid KOL Läkemedelsverkets nya rekommendationer vid KOL Terapigrupp allergi och obstruktiva lungsjukdomar Lennart Hansson Överläkare, Med Dr Lung- o allergisektionen VO Hjärt- o lungmedicin Skånes Universitetssjukhus

Läs mer

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) - samverkansdokument Medicinkliniken/Primärvård

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) - samverkansdokument Medicinkliniken/Primärvård MEDICINSK INSTRUKTION 1 (5) Instruktionen omfattar alla vårdcentraler i Västmanland, Lungsektionen vid Medicinkliniken i Västerås, Medicinkliniken i Köping samt medicinmottagningarna i Sala och Fagersta.

Läs mer

Expertrådet för Luftvägs- och allergisjukdomar. Eva Wikström Jonsson (Överläkare, Docent)

Expertrådet för Luftvägs- och allergisjukdomar. Eva Wikström Jonsson (Överläkare, Docent) KLOKA LISTAN 2016 Expertrådet för Luftvägs- och allergisjukdomar Eva Wikström Jonsson (Överläkare, Docent) Klinisk Farmakologi & Lung Allergikliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Medlem i Stockholms

Läs mer

Aktuella behandlingsrekommendationer vid KOL

Aktuella behandlingsrekommendationer vid KOL Aktuella behandlingsrekommendationer vid KOL Anita Nordenson Överläkare KOL-centrum Sahlgrenska Universitetssjukhuset KOL? Diagnos ställs genom spirometri och anamnes Lungröntgen kan vara normal! 1 GOLD

Läs mer

Pressmaterial från Boehringer Ingelheim och Pfizer, november 2009

Pressmaterial från Boehringer Ingelheim och Pfizer, november 2009 Pressmaterial från Boehringer Ingelheim och Pfizer, november 2009 KOL en folksjukdom Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är ett växande folkhälsoproblem, inte bara i Sverige utan i hela världen. I Sverige

Läs mer

Handläggning av patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom vid Vallentuna Husläkargrupp

Handläggning av patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom vid Vallentuna Husläkargrupp Projektrapport VESTA Handläggning av patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom vid Vallentuna Husläkargrupp Följsamhet till SFAM`s kvalitetsindikatorer Lena Roth, ST-läkare, Vallentuna Husläkargrupp

Läs mer

Mellansvenskt läkemedelsforum Västerås 5-6 februari 2014

Mellansvenskt läkemedelsforum Västerås 5-6 februari 2014 Mellansvenskt läkemedelsforum Västerås 5-6 februari 2014 Inger Dahlén, överläkare, sektionschef Lung-och allergisjukdomar Akademiska sjukhuset, Uppsala Kroniskt obstruktiv lungsjukdom Diagnostik Farmakoterapi

Läs mer

KOL. den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv.

KOL. den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv. KOL den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv. Den kallas för den nya folksjukdomen och man räknar med att omkring 500 000 svenskar har den. Nästan alla är

Läs mer

SAKEN BESLUT 1 (6) Takeda Pharma AB Box 3131 169 03 Solna SÖKANDE. Ansökan inom läkemedelsförmånerna

SAKEN BESLUT 1 (6) Takeda Pharma AB Box 3131 169 03 Solna SÖKANDE. Ansökan inom läkemedelsförmånerna 2015-09-25 1 (6) Vår beteckning SÖKANDE Takeda Pharma AB Box 3131 169 03 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående läkemedel

Läs mer

luftvägsregistret Årsrapport 2015

luftvägsregistret Årsrapport 2015 luftvägsregistret Årsrapport 2015 Årsrapport 2015 Luftvägsregistret Författare Alf Tunsäter Docent, Överläkare Lung- och Allergikliniken, Lund Skånes Universitetssjukhus, 221 85 Lund alf.tunsater@med.lu.se

Läs mer

PrimärvårdsKvalitet. Ett stöd för kvalitetsarbete på vårdcentralen och 08 Eva Arvidsson

PrimärvårdsKvalitet. Ett stöd för kvalitetsarbete på vårdcentralen och 08 Eva Arvidsson PrimärvårdsKvalitet Ett stöd för kvalitetsarbete på vårdcentralen 2017-02-01och 08 Eva Arvidsson eva.arvidsson@rjl.se Primärvårdens FoU-enhet, Futurum 2017-02-09 Innehåll Bakgrund & Syfte Vad är och hur

Läs mer

2014-09-20. Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar

2014-09-20. Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar Marina Jonsson Allergisamordnare, Barnsjuksköterska Centrum för Arbets- och Miljömedicin Doktorand, Kvinnors och Barns Hälsa Karolinska Institutet

Läs mer

Astma Back to basics. Mikael Lundborg

Astma Back to basics. Mikael Lundborg Astma Back to basics Mikael Lundborg 2010-04-22 *Allmänläkare, Viktoriakliniken Halmstad *Ordförande, Läkemedelskommittén Halland *Sekreterare, SFAM:s Nätverk för Astma- allergioch KOL-intresserade allmänläkare

Läs mer

Vård vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom och astma

Vård vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom och astma Vård vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom och astma Sammanfattning Många vårdcentraler uppger sig ha team för behandling av astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) men följsamheten till vårdprogram

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL. Indikatorer Bilaga Remissversion

Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL. Indikatorer Bilaga Remissversion Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL Indikatorer Bilaga Remissversion Innehåll Om indikatorerna... 4 Förteckning över indikatorerna... 5 Indikatorer för astma och KOL... 7 Övergripande indikatorer

Läs mer

KLOKA LISTAN 2015. Expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar. Stockholms läns läkemedelskommitté

KLOKA LISTAN 2015. Expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar. Stockholms läns läkemedelskommitté KLOKA LISTAN 2015 Expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar Stockholms läns läkemedelskommitté Nyheter i Kloka Listan 2015 Luftvägs- och allergisjukdomar Adrenalinpennor Nasala steroider Astma och

Läs mer

Minnesanteckningar från allergironden på Jordbro vårdcentral den 11 april-2012

Minnesanteckningar från allergironden på Jordbro vårdcentral den 11 april-2012 Minnesanteckningar från allergironden på Jordbro vårdcentral den 11 april-2012 Först vill jag tacka Jordbro vårdcentral att vi fick komma och ha en allergirond hos Er, det var mycket trevligt och det blev

Läs mer

Hearing Remissversion Nationella Riktlinjer astma/kol 2015 03 18 Bjermer 1. Vad är nationella riktlinjer?

Hearing Remissversion Nationella Riktlinjer astma/kol 2015 03 18 Bjermer 1. Vad är nationella riktlinjer? 015 03 5 Programpunkter 8.30 Registrering, kaffe med fralla Välkommen och introduktion Leif Bjermer Inledningsanförande Anna-Lena Hogerud, ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden Socialstyrelsen presenterar

Läs mer

Rökning och KOL i Reftele. Elisabeth Ahlenhed Anders Åhre Kjell Lindström. Primärvårdens FoU-enhet 2006:2

Rökning och KOL i Reftele. Elisabeth Ahlenhed Anders Åhre Kjell Lindström. Primärvårdens FoU-enhet 2006:2 Qulturum Rapport Rökning och KOL i Reftele Elisabeth Ahlenhed Anders Åhre Kjell Lindström Primärvårdens FoU-enhet 2006:2 Författare: Elisabeth Ahlenhed, distriktsköterska Reftele vårdcentral Järnvägsgatan

Läs mer

Wiaam Safaa ST-läkare i allmänmedicin Handledare: Teresa Saraiva Leao, spec i allmänmedicin, CeFAM

Wiaam Safaa ST-läkare i allmänmedicin Handledare: Teresa Saraiva Leao, spec i allmänmedicin, CeFAM 2010 Omhändertagande av patienter med astma på Blackebergs vårdcentral Wiaam Safaa ST-läkare i allmänmedicin Handledare: Teresa Saraiva Leao, spec i allmänmedicin, CeFAM Wiaam Safaa Blackebergs Vårdcentral

Läs mer

SPIROMETRI i primär- och företagshälsovård

SPIROMETRI i primär- och företagshälsovård SPIROMETRI i primär- och företagshälsovård 151019 Martin Andersson, vik specialistläkare, med. Dr. martin.andersson@envmed.umu.se 090-7852364 A 17-year-old man presented to hospital with dry cough and

Läs mer

Rökslutargrupper på Leksands vårdcentral - effekt på rökstopp och analys av riskfaktorer för kroniska sjukdomar.

Rökslutargrupper på Leksands vårdcentral - effekt på rökstopp och analys av riskfaktorer för kroniska sjukdomar. Rökslutargrupper på Leksands vårdcentral - effekt på rökstopp och analys av riskfaktorer för kroniska sjukdomar. Studie gjord på Leksands Vårdcentral under åren 2008-2012. Annelie Birkeholm, ST-läkare,

Läs mer

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) 150 mikrogram. Blister, 30 kapslar med

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) 150 mikrogram. Blister, 30 kapslar med 1 (5) 2010-12-10 Vår beteckning SÖKANDE Novartis Sverige AB Box 1 183 11 Täby SAKEN Ansökan inom läkeelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkeelsförmånsverket, TLV beslutar att nedanstående läkeel ska ingå

Läs mer

Hur handläggs patienter med KOL vid Vårdcentralen Stocksund? En deskriptiv studie, med utgångspunkt från nationella. kvalitetsindikatorer.

Hur handläggs patienter med KOL vid Vårdcentralen Stocksund? En deskriptiv studie, med utgångspunkt från nationella. kvalitetsindikatorer. Hur handläggs patienter med KOL vid Vårdcentralen Stocksund? En deskriptiv studie, med utgångspunkt från nationella kvalitetsindikatorer. Åsa Ingemarsson-Kerbel ST-läkare, Vårdcentralen Stocksund VESTA-projekt

Läs mer

2004:4. Tidig diagnostik av KOL. Susanne Ekedahl. Primärvårdens FoU-enhet

2004:4. Tidig diagnostik av KOL. Susanne Ekedahl. Primärvårdens FoU-enhet Qulturum Rapport Tidig diagnostik av KOL Kan spirometri användas i akutskedet vid infektionssymtom från nedre luftvägarna i vardagssjukvården? Susanne Ekedahl Primärvårdens FoU-enhet 2004:4 Författare:

Läs mer

Handläggning av patienter med KOL på Värmdö Vårdcentral

Handläggning av patienter med KOL på Värmdö Vårdcentral Rapport VESTA 2016 Handläggning av patienter med KOL på Värmdö Vårdcentral - En retrospektiv journalstudie Måns Grundsten, ST-läkare, Värmdö Vårdcentral 2016 Klinisk handledare: Anders Råsmark, spec. i

Läs mer

Formulär: KOL-öppenvård

Formulär: KOL-öppenvård Formulär: KOL-öppenvård Rökning och rökvanor? Erbjuden rökavvänjning? Utsatt för passiv rökning? Personuppgifter Diagnos Längd och vikt Fått strukturerad patientutbildning? Genomgått KOL-skola? Fått behandlingsplan?

Läs mer

Omvårdnad och rehabilitering vid astma

Omvårdnad och rehabilitering vid astma Omvårdnad och rehabilitering vid astma A0.08a Astma, rökare Rökstopp Tillståndet har en stor svårighetsgrad och åtgärden har positiv effekt på livskvalitet, symtom och annan behandling. Kostnaden per effekt

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2015-10-22 Vår beteckning SÖKANDE Boehringer Ingelheim AB Box 47608 117 94 Stockholm SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar

Läs mer

MEQ 4 (17 poäng) 4:1 Vilken akut undersökning (ej blodprov) beställer du för att bekräfta detta? Svar: KOD:...

MEQ 4 (17 poäng) 4:1 Vilken akut undersökning (ej blodprov) beställer du för att bekräfta detta? Svar: KOD:... MEQ 4 (17 poäng) En 45-årig lantbrukare söker på din vårdcentral på grund av ökad andnöd Han berättar att han i samband med förkylningar kunnat känna så sedan flera år tillbaka, men nu känner han det också

Läs mer

Expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar. Stockholms läns läkemedelskommitté

Expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar. Stockholms läns läkemedelskommitté Kloka Listan 2014 Expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar Stockholms läns läkemedelskommitté Nyheter i Kloka Listan 2014 Luftvägs- och allergisjukdomar Adrenalinpennor Perorala antihistaminer Nasala

Läs mer

Infektioner hos äldre

Infektioner hos äldre Infektioner hos äldre KOL och antibiotika Michael Runold Överläkare, Lung- och allergikliniken Karolinska Ordförande i Expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar, Stockholm KOL Definitioner, etiologi,

Läs mer

Vårdutvecklingsplan KOL i primärvården

Vårdutvecklingsplan KOL i primärvården Vårdutvecklingsplan KOL i primärvården FÖRFATTARE LENE NORDSTRAND DISTRIKTSSKÖTERSKA VÅRDUTVECKLINGSLEDARE ASTMA, ALLERGI, KOL OCH TOBAK CENTRUM FÖR ALLMÄNMEDICIN LUISA ESCUDER MIQUEL DISTRIKTSLÄKARE,

Läs mer

Formulär: KOL-öppenvård

Formulär: KOL-öppenvård Formulär: KOL-öppenvård Variabler som registreras i Luftvägsregistret vid ett öppenvårdsbesök för patienter med KOL. Rökning och rökvanor? Erbjuden rökavvänjning? Utsatt för passiv rökning? Excacerbationer

Läs mer

BESLUT. Datum 2014-11-28

BESLUT. Datum 2014-11-28 BESLUT 1 (5) Datum 2014-11-28 Vår beteckning SÖKANDE GlaxoSmithKline AB Box 516 169 29 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV beslutar att nedanstående

Läs mer

KOL. Håkan Cederlund Spec.Invärtesmedicin/lungsjukd. Carema,Simrishamns sjukhus

KOL. Håkan Cederlund Spec.Invärtesmedicin/lungsjukd. Carema,Simrishamns sjukhus KOL Håkan Cederlund Spec.Invärtesmedicin/lungsjukd. Carema,Simrishamns sjukhus Cirka 500 000 människor i Sverige har KOL KOL-bördan kommer att öka betydligt i framtiden, återspeglande de tidigare rökvanorna

Läs mer

2010 Beskrivning av kvalitetsindikatorer för omhändertagande av kroniskt obstruktiv lungsjukdom(kol) på Skytteholms Vårdcentral

2010 Beskrivning av kvalitetsindikatorer för omhändertagande av kroniskt obstruktiv lungsjukdom(kol) på Skytteholms Vårdcentral 2010 Beskrivning av kvalitetsindikatorer för omhändertagande av kroniskt obstruktiv lungsjukdom(kol) på Skytteholms Vårdcentral Mattias Schmidt, ST-läkare i allmänmedicin Handledare: Anna Nager, MD, PhD

Läs mer

Basal spirometri och fallbeskrivningar

Basal spirometri och fallbeskrivningar Basal spirometri och fallbeskrivningar Lennart Hansson Överläkare, Med Dr Lung- o allergikliniken, Lund Skånes Universitetssjukhus Per Olsson Distriktsläkare kare VC Sjöbo Fråga 1 Mina spirometrikunskaper

Läs mer

Kombinationsbehandling vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL)

Kombinationsbehandling vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) Kombinationsbehandling vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) Långverkande beta-2-stimulerare (LABA) och långverkande antikolinergikum (LAMA) jämfört med LABA och inhalationssteroid (ICS) sbu kommenterar

Läs mer

KLOKA LISTAN Expertrådet för Luftvägs- och allergisjukdomar

KLOKA LISTAN Expertrådet för Luftvägs- och allergisjukdomar KLOKA LISTAN 2017 Expertrådet för Luftvägs- och allergisjukdomar Anafylaxi och svår allergisk reaktion Akuta allergiska reaktioner I första hand adrenalin Emerade injektionspenna 18 månaders hållbarhet

Läs mer

Behandling vid KOL RÖKSTOPP!! RÖKSTOPP!! RÖKSTOPP!!

Behandling vid KOL RÖKSTOPP!! RÖKSTOPP!! RÖKSTOPP!! Behandling av KOL Läkemedel Icke-farmakologisk terapi - rehabilitering - sjukgymnastik - träning - nutrition - vardagsaktiviteter Socialstyrelsens riktlinjer slutet november - läkemedelsbehandling vid

Läs mer

Equalis. Arbets- och lungfysiologi. Användarmöte 2018

Equalis. Arbets- och lungfysiologi. Användarmöte 2018 Equalis Arbets- och lungfysiologi Användarmöte 18 Omgången omfattade patientfall Fall 1. Långtids-EKG Fall : Spirometrifall Fall 3: Ergospirometri Fall : Arbetsprov Enkät angående arbetsprov Deltagande

Läs mer

Medicinska kontroller i arbetslivet AFS 2005:6

Medicinska kontroller i arbetslivet AFS 2005:6 Medicinska kontroller i arbetslivet AFS 2005:6 Härdplaster - Läkarundersökning - Tjänstbarhetsbedömning Syften med kontroller Upptäcka tidiga tecken på ohälsa orsakad av arbetsmiljön Skydda särskilt känsliga

Läs mer

Allergirond på Kungsängens VC

Allergirond på Kungsängens VC Allergirond på Kungsängens VC 100120 Ronden inleddes med en presentationsrunda. Därefter berättade sjuksköterskorna och verksamhetschefen på Kungsängens vårdcentral om hur man lagt upp arbetet med spirometrier.

Läs mer

Vetenskaplig presentation

Vetenskaplig presentation Vetenskaplig presentation Gagnefs vc Kommentarer till fråga 23 - Barnallergisektionens saneringsråd, forts Fukt och Mögel Fukt och mögel i bostaden kan ge luftvägsbesvär och andra hälsoproblem hos alla

Läs mer

Producentobunden läkemedelsinfo

Producentobunden läkemedelsinfo Producentobunden läkemedelsinfo Oktober November 2009 Klinisk Farmakologi - enhet för rationell läkemedelsanvändning lakemedel@lio.se Innehåll Nya riktlinjer för behandling av KOL. Nytt läkemedel mot opioidinducerad

Läs mer

Nationella riktlinjer Utvärdering Vård vid astma och KOL. Indikatorer Bilaga 3

Nationella riktlinjer Utvärdering Vård vid astma och KOL. Indikatorer Bilaga 3 Nationella riktlinjer Utvärdering Vård vid astma och KOL Indikatorer Bilaga 3 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

Bilaga 46 a 2013-03-01 Dnr HSS 2013-0021 Dnr CK 2012-0369 Bodil Aksén 018-611 62 24 Bodil.aksen@lul.se Landstingsstyrelsen Yttrande över motion Ta sjukdomen KOL på allvar Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

Farmakoterapi vid KOL

Farmakoterapi vid KOL Farmakoterapi vid KOL Vad kan man åstadkomma med farmakoterapi vid KOL Hjälp till rökstopp. Ökad överlevnad med hemoxygenbehandling i vissa fall Minskad dyspné och bättre prestationsförmåga i vissa fall.

Läs mer

Powerpointpresentation som kan användas vid fortbildning av vårdcentralens personal. Anteckningarna under bilderna är ett stöd för den som håller i

Powerpointpresentation som kan användas vid fortbildning av vårdcentralens personal. Anteckningarna under bilderna är ett stöd för den som håller i Powerpointpresentation som kan användas vid fortbildning av vårdcentralens personal. Anteckningarna under bilderna är ett stöd för den som håller i presentationen, exempelvis Stramas kontaktläkare. Denna

Läs mer

Att upptäcka KOL i tidigt skede på en vårdcentral genom en enkät i väntrummet. Forsknings- och utvecklingsenheten för Närsjukvården i Östergötland

Att upptäcka KOL i tidigt skede på en vårdcentral genom en enkät i väntrummet. Forsknings- och utvecklingsenheten för Närsjukvården i Östergötland Forsknings- och utvecklingsenheten för Närsjukvården i Östergötland Rapport-FoUrnalen 2011:1 ST Att upptäcka KOL i tidigt skede på en vårdcentral genom en enkät i väntrummet ST-läkarnas vetenskapliga projektarbeten

Läs mer