Kvalitetsredovisning Förskolan Gläntan avd. Hajen ht 2011-vt 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning Förskolan Gläntan avd. Hajen ht 2011-vt 2012"

Transkript

1 Kvalitetsredovisning Förskolan Gläntan avd. Hajen ht 2011-vt 2012

2 Innehållsförteckning 1. INLEDNING ÅTGÄRDER ENLIGT FÖREGÅENDE KVALITETSREDOVISNING Den tredje pedagogen miljön Vår egen dokumentation Dokumentation med barnen Implementering av nya läroplanen UNDERLAG OCH RUTINER FÖRUTSÄTTNINGAR/ORGANISATION VERKSAMHETSMÅL/PRIORITERADE OMRÅDEN Normer och värden...4 Mål...4 Process/insatser...4 Planen mot diskriminering och kränkande behandling...4 Pedagogisk dokumentation...5 Resultat...5 Analys...5 Utvärdering...5 Åtgärder för utveckling Förskola/skola och hem...6 Mål...6 Process/insatser...6 Pedagogisk dokumentation...6 Resultat...6 Analys...6 Utvärdering...7 Åtgärder för utveckling Utveckling och lärande (kunskaper i skolan)...7 Mål...7 Process/insatser...7 Pedagogisk dokumentation...8 Resultat...8 Analys...8 Utvärdering...9 Åtgärder för utveckling Inflytande och ansvar...9 Mål...9 Process/insatser...9 Pedagogisk dokumentation...9 Resultat...9 Analys...10 Utvärdering...10 Åtgärder för utveckling SAMMANFATTNING...10

3 1. INLEDNING Vår vision är att alla barn och vuxna på förskolan Gläntan ska känna sig trygga, ha omtanke om varandra och bli respekterad för den man är. Ingen ska behöva känna sig kränkt. Vi ser barnen som kompetenta och kunniga och arbetar med barns delaktighet och inflytande. 2. ÅTGÄRDER ENLIGT FÖREGÅENDE KVALITETSREDOVISNING 2.1 Den tredje pedagogen miljön Under läsåret 2011/2012 har vi arbetat mycket med att utveckla förskolans inomhusmiljö. I början av höstterminen observerade vi att barnen lekte mycket i det lilla rum som vi inrett som dockvrå. Samtidigt insåg vi att ett annat rum mest fungerade som avlastningsyta. För att utnyttja förskolans lokaler maximalt valde vi att flytta dockvrån och ge den en större yta samtidigt som vi gjorde oss av med inredning som bara tog plats. Där vi tidigare haft dockvrå valde vi att ställa i ordning ett legorum med ett fast byggbord. Under läsåret har vi förändrat miljön i den stora lekhallen. Vi har uppmärksammat att alltför stora fria ytor bidrar till en stökig inomhusmiljö för både barn och pedagoger. Därför har vi valt att göra små rum i rummet med hjälp av fasta hyllor. Då skapades en uppskattad läshörna samt en bygghörna med tillgång till olika material. 2.2 Vår egen dokumentation För att dokumentera verksamheten har vi använt oss av våra väggalmanackor, fotoramar samt bildkollage. Bildkollagen har suttit synliga för barn och föräldrar som ett underlag för dialog och reflektion. För att utveckla den pedagogiska dokumentationen behöver vi fokusera på en sak i taget i våra observationer samt skapa tid för gemensam reflektion. 2.3 Dokumentation med barnen I arbetet med bildkollagen har vi låtit barnen fundera och reflektera kring bilderna. Dessa kommentarer har vi sedan skrivit ner tillsammans med barnen och satt upp bredvid bildkollagen. 2.4 Implementering av nya läroplanen Vi har konkretiserat den nya läroplanens mål i våra arbetsplaner. Under vårterminen har vi fördjupat oss i tankarna kring pedagogisk dokumentation genom att läsa relevant litteratur. 3. UNDERLAG OCH RUTINER Som underlag för kvalitetsredovisningen har vi använt oss av våra arbetsplaner, samtal med föräldrar både i tamburen och under utvecklingssamtal samt observationer och reflektioner vi gjort tillsammans med varandra och med barnen.

4 4. FÖRUTSÄTTNINGAR/ORGANISATION Förskolan Gläntan är en del av Hjortkvarn- och Pålsboda rektorsenhet. Den tillhör östra området, bestående av 3 rektorsenheter. På förskolan med två avdelningar arbetar 7 pedagoger. Grundbemanningen är 2,75 tjänst per avd. +0,20 tjänst för planering samt 0,30 tjänst för kök. Vi har haft 34 barn i åldern 1-5 år. Förskolan är åldersintegrerat organiserad, vilket innebär att på Krokodilen finns de yngsta barnen och på Hajen finns de äldre barnen. Förskolans öppettider har varit kl Tillsammans med de övriga områdena på enheten finns ett elevhälsotem, som kan konsulteras vid behov. Det är främst specialpedagog, men även kurator och talpedagog som samarbetar gentemot förskoleverksamheten. Rutiner för samarbete med BVC och socialtjänst finns. Förskolan har haft verksamhetsbesök av kommunens politiker samt några från förvaltningen. 5. VERKSAMHETSMÅL/PRIORITERADE OMRÅDEN 5.1. Normer och värden Mål Vi vill sträva efter att varje barn utvecklar: - förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra - sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen Process/insatser På Hajen har vi uppmärksammat att barnen utesluter varandra i leken och använder ett hårt språk mot varandra. För att barnen ska utveckla förmågan att leva sig in i sina kompisars situation och kunna förstå konsekvenserna av sina egna handlingar har vi arbetat med materialet Stegvis. Vi har även haft samlingar där vi samtalat om vad det är att vara en bra kompis. I samlingen har vi sjungit sånger där barnen har fått leva ut sina känslor och vi har diskuterat varför och när man blir glad, arg eller ledsen. Planen mot diskriminering och kränkande behandling Under hösten gjorde vi en kartläggning över om det förekommer diskriminering och kränkande behandling på förskolan. På Hajen förekom det kränkande behandling genom att barnen frös ut varandra i leken. Barnen sa ofta du får inte vara med och använde till exempel dörrar som maktmedel. Varför det blir så är för att det finns viljestarka barn i gruppen. En del barn som inte välkomnas i leken har ännu inte lärt sig de sociala koderna, men detta är förstås ingen giltig anledning till att de ska frysas ut. Åtgärder för att motverka detta var att arbeta med materialet Stegvis, samlingar där vi bland annat pratade om hur vi leker och om känslor samt sjunger om känslor. Barnen har även periodvis att uppmuntrats att leka med öppna dörrar. Som pedagoger har vi hjälpt till med att göra det utfrysta barnet intressant genom att göra någon rolig aktivitet tillsammans med dem för att locka dit de andra barnen. Under promenader har oväntade par fått gå tillsammans för att barnen ska få en chans att upptäcka kompisar de normalt inte leker med. Målet är att ha ett öppet klimat med färre fall av utfrysning och att barnen ska kunna sätta sig in i hur andra känner sig.

5 Pedagogisk dokumentation Vi har med hjälp av bilder och text pratat om hur man är en snäll kompis och hur man känner sig när man är ledsen, glad, arg osv. Vi har dokumenterat på collage där barnen fått beskriva för oss hur en kompis gör en glad och detta har vi återkopplat till i kommande samling. Barnen har fått klippa ut människor ur tidningar och reflekterat kring vad deras ansiktsuttryck förmedlar för känslor. Detta har dokumenterats och funnits synligt på väggen för barnen att diskutera. Vi pedagoger har löpande fört reflektioner och diskussioner kring bemötande av barn och barnen emellan. Resultat Vi upplever att vårt arbete med Stegvis och känslor avspeglat sig i barngruppen. Barnen har utvecklat sin förmåga att med ord kunna uttrycka vad de känner och vad de ser att kompisarna känner. Vi ser också att barnen fått redskap att lösa konflikter och ta ansvar för om de gjort någon ledsen. De har fått verktyg till att sätta ord på sina känslor och tankar. Ett exempel är Lisa som tidigare haft svårt att förstå andras känslor, och vilka konsekvenser hennes handlingar får. Vid ett tillfälle hade hon gjort Lotta ledsen. En pedagog tog då henne åt sidan och frågade om det fanns något hon kunde göra för att det skulle bli bra igen. Säga förlåt, svarade Lisa och gick till Lotta och sa förlåt. Genom detta kunde vi se att Lisa förstod att hon gjort något som var fel och att Lotta blivit ledsen på grund av det. Hon tog ansvar för sina handlingar och bad Lotta om förlåtelse. Även om vi ser att barnen fått redskap att lösa konflikter så har de inte märkbart minskat i antal. Trots dagliga konflikter upplever vi dock att barnen fått större empati för varandra och i större utsträckning kan reda ut sina konflikter själva. De kan mer än tidigare leva sig in i hur deras kompisar känner sig samt förstå konsekvenserna av vad de säger och gör vilket var en utveckling vi önskade. Analys Vi har arbetat med dessa mål kontinuerligt och fört många samtal och reflektioner tillsammans med barnen och på det sättet anser vi att barnen har fått förutsättningar att lära om de uppsatta målen. Vi har haft en pedagog som varit ansvarig för Stegvis-arbetet i mindre grupper men vi har alla hjälpts åt med de vardagliga situationerna som uppstått. Konflikter barnen emellan är bra lärtillfällen och vi har tillsammans försökt lösa dem på bästa sätt. Att det ändå uppstått flera dagliga konflikter barnen emellan beror på att många ska samsas om samma saker på en begränsad yta. Många tydliga viljor visas. Utvärdering Vi anser att vi på en skala 1-5 uppnått en 4 genom arbetet med dessa mål. Åtgärder för utveckling Vi vill fortsätta att arbeta med materialet Stegvis både i mindre grupp och större sammanhang. Vi vill bli ännu mer uppmärksamma på situationer som uppstår och ta tillfället i akt att reflektera tillsammans med barnen. Detta genom att vara närvarande pedagoger.

6 5.2 Förskola/skola och hem Mål - visa respekt för föräldrarna och känna ansvar för att det utvecklas en tillitsfull relation mellan förskolan personal och barnens familjer - föra fortlöpande samtal med barnens vårdnadshavare om barnens trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan samt genomföra utvecklingssamtal. Process/insatser För att skapa goda relationer med föräldrarna har vi strävat efter att alltid vara närvarande i tamburen vid hämtning/lämning. I dessa situationer har vi utbytt information om vad som kommer ske/har skett under dagen. Genom dessa samtal får föräldrarna en daglig insyn i vår verksamhet. Som komplement till dessa samtal har vi förmedlat information genom vår väggalmanacka, fotoram, whiteboardtavla och våra månadsbrev. Under läsåret har vi haft två föräldramöten och erbjudit föräldrarna ett utvecklingssamtal per termin. Vi har också bjudit in föräldrarna till luciafirande. Pedagogisk dokumentation Vi har fått höra och vi ser att föräldrarna uppskattar den dokumentation som finns i vår tambur: fotoramen, whiteboardtavlan, almanackan och bildkollage. Detta tolkar vi som att de genom den pedagogiska dokumentationen får god inblick i vår verksamhet. Resultat Under läsåret känner vi att vi haft bra dialog med föräldrar. Vi har fått positiv respons både direkt från föräldrar men också genom andrahandsinformation. Vid några tillfällen har det varit meningsskiljaktigheter med föräldrar men de har lösts genom samtal med vår förskolechef samt möten med föräldrarna. Vi upplever att det mynnat ut i bra samtal som lett till förståelse och förtroende för varandra i strävan efter deras barns bästa. Nästintill alla föräldrar har antagit erbjudandet om ett utvecklingssamtal per termin. Under hösten hade vi ett föräldramöte med god uppslutning och under våren var det färre deltagare på mötet. Vi har också haft en öppethusvecka då vi erbjudit föräldrarna att besöka våra verksamhet och vi bjöd in till en vårutflykt. Vi upplever att vi varit närvarande i tamburen och haft tid att prata med föräldrarna och barnen även om det vid vissa stunder på dagen kan bli rörigt då många ska gå hem samtidigt och de barn som ska vara kvar på förskolan gärna söker sig till hallen. Vi har kontinuerligt skrivit i vår väggalmanacka, på vår whiteboardtavla samt lagt in bilder i vår digitala fotoram. En gång i månaden har månadsbrev delats ut och föräldrarna har tagit del av detta antingen genom mail eller papperskopia. Vårt luciafirande var uppskattat och välbesökt. Analys Vi tror att orsaken till att det var dålig uppslutning på vårens föräldramöte var att det föregicks av en längre sjukdomsperiod. I samtal med föräldrarna har det kommit fram att de ändå tycker att de får god information från förskolan. Det var inte heller så många som besökte vår öppethusvecka vilket vi inte tror beror på ett ointresse för verksamheten utan snarare är ett problem att hinna och orka med. Likaså vår vårutflykt hade få deltagande föräldrar. En orsak till detta anser vi vara att det var

7 på dagtid och att vi var ganska sent ute med datumet så det kan ha varit svårt för föräldrar att ordna ledigt med relativt kort varsel. Luciafirandet var uppskattat av föräldrarna och många kom. Vi bjöd tidigt in så att alla visste när det skulle ske och kunde ordna ledigt från jobb eller annat. Vi är glada över att föräldrarna tackat ja till erbjudandet om utvecklingssamtal. Detta anser vi beror på ett intresse att prata om barnets lärande. De är intresserade av det egna barnets roll i verksamheten Att det vid vissa stunder på dagen blivit rörigt i tamburen beror på att vi haft många barn som går allmän förskola och därmed blir hämtade samtidigt. Vi har schemalagt vem av oss som ska vara i tamburen kl och för att det ska finnas någon där så att föräldrarna känner att de kan prata med oss. Övrig personal har då tagit hand om annat som händer, ex. svara i telefon, vara med barnen som redan är eller ska vara kvar på förskolan. Tamburen ligger centralt i våra lokaler och blir därmed genomfartsled för barnen när de leker. Utvärdering Vi anser att vi på en skala 1-5 uppnått en 3 genom arbetet med dessa mål. Åtgärder för utveckling Vi behöver hitta sätt för att få ännu lugnare stunder i tamburen så att vi kan vara mer lyhörda för föräldrarna och samtal med dem. Vi vill fortsätta att utveckla vår dokumentation och få den ännu mer synlig för föräldrarna. Föräldramötena behöver utformas så att föräldrar tycker det känns viktigt att komma och detta behöver vi fortsätta att arbeta med. 5.3 Utveckling och lärande (kunskaper i skolan) Mål Vi ska sträva efter att varje barn: -utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. -utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap. Process/insatser Under året har vi följt årstidernas utveckling genom teman. I våra höst och vinterteman har barnen upplevt naturens förändringar under våra skogsutflykter. På förskolan har vi arbetat med löv som vi samlat och letat efter insekter som fastnat i våra insektsfällor. Under arbetet med temana har vi även sjungit och dansat, målat, pysslat och räknat på ett lekfullt sätt. I januari och februari pratade vi mycket om återvinning och olika material som vi använder i vår vardag. Barnen fick själva sopsortera i samlingen och upprepade gånger följa med till återvinningen. För att stimulera barnens förmåga att bygga och konstruera har vi skapat en speciell bygghörna för ändamålet. Där har vi samlat mjukt och hårt material i olika storlekar, färger och former, tillgängligt i genomskinliga lådor på barnens höjd. Vi har även satt upp bilder på olika konstruktioner för inspiration. För att väcka barnens lust för bygg och konstruktion har vi försökt vara närvarande i bygghörnan.

8 Pedagogisk dokumentation Vi ser att barnen alltmer intresserat sig för att bygga. De har upptäckt möjligheterna som vår bygghörna ger. De använder materialet till att bland annat bygga garage eller dinosauriehus som de sedan har bilar och dinosaurier i. Från början byggde de mest torn. Vi har använt vår kamera mycket för att dokumentera när barnen bygger och har sedan låtit barnen titta på bilderna och reflekterat kring det de byggt och hur de kom fram till hur de skulle bygga det de ville. Vi har skapat collage med bilder och text från våra teman som suttit på våra väggar i barnens höjd för att de ska kunna titta och prata om det tillsammans. Vi ser att barnen fått med sig kunskapen om att tänka ett steg längre och att material ger möjligheter. Resultat I arbetet med våra teman; höst, återvinning och vinter så upplever vi att barnen har varit engagerade och fått upp ögonen för hur naturen förändras vid årstidsskiftningar. Vår intention var att även genomföra ett vårtema, men det blev av olika anledningar inte av. Under vintertemat satte vi ut insektsfällor i skogen vilket barnen tyckte var spännande. Några barn tog aktiv del i samtalet som uppkom när vi tog in och undersökte fällorna. Vid det första tillfället hade bara en liten spindel hittat in i fällan och vi funderade på hur det kunde komma sig? Barnen resonerade sig fram till att eftersom det var så kallt ute så hade djuren svårt att röra på sig och därmed ta skydd i fällorna. Vid det andra tillfället var det flera spindlar och småkryp i fällorna. Barnen tyckte dock att det skulle vara ännu fler och konstaterade att det var för varmt ute så djuren hade inte något större behov av att söka sig in i fällorna. Återvinning har intresserat barnen och genom att de fått prova på att sopsortera och pratat om varför man ska göra det, så har de fått kunskaper om hur vårt kretslopp fungerar. Flera barn berättade för oss att de varit med sina föräldrar till återvinningen och några barn sa att deras föräldrar inte återvinner. Alla fick uppgiften att fråga hemma och det visade sig att de flesta sopsorterar och återvinner men att barnen inte varit delaktiga i det så de visste inte om det. Vi har gjort i ordning en egen hylla med lådor till sopsortering på förskolan. När vi i början av läsåret introducerade olika byggmaterial för barnen så byggde de i princip bara torn. Det handlade om att bygga så högt som möjligt. Efter att vi som pedagoger varit mer delaktiga i bygghörnan samt satt upp inspirerande bilder på väggen av ex. en igloo, en trappa, lutande tornet i Pisa och Eiffeltornet så började barnen utforska byggandet på ett annat sätt och garage, slott, igloos samt lutande torn tog form. Barnen har klurat på hur man ska bygga en igloo så att den går ihop högst upp och hur mycket man kan luta ett torn innan det välter. Exempel på material i bygghörnan är glasspinnar, kaplastavar, träklossar, skumgummiklossar, kartongbitar och ihopvikta mindre kartonger. Analys Under läsåret har vi insett hur viktigt det är att förbereda barnen på vad som ska hända, samt att man tänker igenom den planerade aktiviteten både vad gäller innehåll, form och plats. Ett exempel är första gången vi skulle vittja insektsfällorna. Då var det bara några barn som verkligen intresserade sig för vad som fanns i fällorna. Många barn var ofokuserade och klättrade mest omkring på bord och stolar. Även om många av barnen var med när vi satte upp insektsfällorna i skogen, så skulle vi förberett samlingen inomhus på ett bättre sätt. Att vi valde att vara i matrummet kan ha påverkat barnen eftersom vi vanligen har samling i stora lekhallen. Även tidpunkten (efter maten) kan ha påverkat barnens koncentration, då de är vana att gå och leka direkt. Andra gången vi tog in insektsfällorna hade vi en samling i stora lekhallen där barnen fick bättre överblick. Detta gjorde barnen mer fokuserade och fler kunde delta i samtalet kring vad vi såg. Att barngruppen var mindre än första gången påverkade också resultatet. I våra arbetsplaner planerade vi att genomföra tre årstidsteman under läsåret, höst, vinter och vår.

9 Något vårtema var inte möjligt att genomföra eftersom vi hade ett väldigt stort barn- och personalbortfall under vårterminen. De veckor som vi arbetat alla tre pedagoger tillsammans kan nästan räknas på en hand. Vi har självklart försökt genomföra arbetet med våra grupper samt ha samlingar med nya och spännande utmaningar för barnen. Utvärdering Vi anser att vi på en skala 1-5 uppnått en 4,5 genom arbetet med dessa mål. Åtgärder för utveckling Vi vill få in en bra rutin på att gå till återvinningsstationen tillsammans med barnen och att sortera sopor och prata återvinning vill vi ska vara en naturlig del av vår vardag. Vi vill försöka ta barnens intresse för att bygga ett steg längre och låta dem experimentera med ännu fler material. Vi vill introducera nyttan av att rita ritningar innan man påbörjar ett projekt. Detta för att få barnen att fundera kring sitt skapande och vad man kan använda för material. 5.4 Inflytande och ansvar Mål Vi ska sträva efter att varje barn: - utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation - utvecklar sin förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för förskolans miljö Process/insatser För att ge barnen redskap att sätta ord på sina känslor och tankar har vi arbetat med utveckla deras språk och uppmuntrar dem att berätta hur det känns istället för att t ex puttas eller slåss. I sångsamlingar, gruppverksamhet och vid matbordet har vi låtit barnen komma till tals inför andra. Genom att visa att vi lyssnar på barnen och att deras åsikter är viktiga för oss har vi försökt ge dem mod att uttrycka sina åsikter och känslor. Vi har uppmuntrat barnen att avsluta en lek genom att plocka undan efter sig, innan de påbörjar en annan. På så sätt får de enkelt lära sig att ta eget ansvar samt att ta ansvar för förskolans miljö. Pedagogisk dokumentation Vi ser att många av barnen inte längre är rädda för att göra sin röst hörd och detta har de fått träna på ibland annat samlingar. Från början av läsåret var flera barnen ofokuserade i samlingen och satt bara tysta eller pratade så att de andra barnen blev distraherade. Barnen har utvecklat respekt för varandra. De är inte rädda för att sjunga, ramsa, dansa eller göra sin röst hörd. Detta kan vi se genom observationer av barngrupper och reflektioner oss pedagoger emellan. Resultat Under läsåret har vi arbetat mycket med att barnen ska våga komma till tals och att de ska känna att andra lyssnar. Genom klapplekar och sånglekar har barnen fått träna på att använda sin röst och vi har märkt en stor utveckling hos många barn inom detta. I början av läsåret var det flera som inte vågade säga sitt namn under en klapplek medan vi nu kan se att nästintill alla vågar göra det med stark röst. Både i samtal i mindre grupper och i storsamling så har barnen fått träna på att uttrycka

10 sina åsikter, bland annat i arbetet med Stegvis. Vid matborden har vi tränat på att skicka saker till varandra och be om det man vill ha. Istället för att bara peka på t ex mjölken som många gjort, så uppmuntrar vi dem att be kompisen som sitter närmast att skicka mjölken. Vi har märkt att om man exempelvis säger: Kan någon skicka mjölken så är det ingen som reagerar, så istället behöver man säga Lisa, kan du skicka mjölken. Barnen lyssnar på varandra när de hör sitt namn och vill då hjälpa till. Vid de tillfällen under dagarna vi har fri lek får barnen själva välja vad de vill göra och vi har försökt vara så behjälpliga som möjligt för att de ska få ha möjlighet att påverka sin dag. Genom att vi uppmuntrat barnen att städa när en lek är avslutad så upplever vi att de tar alltmer ansvar för förskolans miljö. Vi har bland annat haft så kallade städsamlingar där vi delat upp barnen i grupper och så får de hjälpas åt att städa olika rum. Detta har varit en bra övning för att tillsammans ta ansvar och inse att den egna insatsen är viktig. Om alla hjälps åt går det ju så mycket fortare och blir mycket roligare. Analys Att barnen blivit modigare och vågar göra sin röst hörd är för att vi kontinuerligt haft samlingar med sånger, ramsor och samtal där barnen har utmanats. Samt att vi arbetat en del i mindre grupper där det är lättare för barnen att komma till tals. Detta ser vi har påverkat deras gruppkänsla och vilja att hjälpa varandra. Eftersom vi har varit tillåtande och låtit barnen leka och pyssla med det de vill så har barnen tagit för sig mer av material och leksaker vilket utvecklat deras kreativitet. Utvärdering Vi anser att vi på en skala 1-5 uppnått en 3,5 genom arbetet med dessa mål. Åtgärder för utveckling Vi vill fortsätta att kontinuerligt arbeta med att barnen ska stärkas i sitt självförtroende och göra sin röst hörd. Vi vill bli bättre på att låta barnen få inflytande över större del av förskolans verksamhet och inte bara i den fria leken. Vi vill vara ännu mer vara behjälpliga och tillgängliga samt fortsätta att motivera ett nej. 6. SAMMANFATTNING Personalen har detta läsår satt fokus på förra årets utvecklingsområden. Tillsammans med barnen, har de förändrat inne- och utemiljön. Förändringen har inneburit att barnens lekar samt lektid har utvecklats. Språk-, matte- och tekniksatsningen har hållits levande genom kommunens nätverk och det kan man se samt höra på förskolan. Implementeringsarbetet av nya läroplanen kommer vi att fortsätta med, på grund av att vi inte fått med all personal. Det är ett mycket viktigt arbete som behöver tid, så vi får inte ha för bråttom. Kanske blir vi aldrig helt klara på grund av att vi hela tiden utvecklas. Trots det kontinuerliga och positiva samarbetet med vårdnadshavarna,så är det ingen stor uppslutning på föräldramötena eller svar på kommunens enkät. Personalen och jag som förskolechef anser att vårdnadshavarna känner sig trygga, är nöjda, får bra information och att de diskuterar sina funderingar samt problem direkt med oss. Förskolan har den stora fördelen att ha daglig kontakt med vårdnadshavarna.

11 ALLA arbetar för trygga barn på förskolan och att inga kränkningar får förekomma. Därför håller vi på med att ändra lite struktur på planen mot diskriminering och kränkande behandling. Detta måste vara en plan som är aktuell,samt att alla känner sig införstådda med. Under kommande året behöver vi utveckla/förbättra: x Vår egen dokumentation samt den med barnen. x Genus x Övergången mellan förskola och förskoleklass x Samarbetet mellan avdelningarna Förskolechef Inger Andersson

Läsåret 2011/2012. Utvärderingsdatum Maj 2012

Läsåret 2011/2012. Utvärderingsdatum Maj 2012 Läsåret 2011/2012 Arbetsplan Förskola/skola och hem - visa respekt för föräldrarna och känna ansvar för att det utvecklas en tillitsfull relation mellan förskolan personal och barnens familjer - föra fortlöpande

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Gläntan avd. Krokodilen ht 2011-vt 2012

Kvalitetsredovisning Förskolan Gläntan avd. Krokodilen ht 2011-vt 2012 Kvalitetsredovisning Förskolan Gläntan avd. Krokodilen ht 2011-vt 2012 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...3 2. ÅTGÄRDER ENLIGT FÖREGÅENDE KVALITETSREDOVISNING...3 2.1 Den tredje pedagogen miljön...3 2.2

Läs mer

Arbetsplaner. Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014

Arbetsplaner. Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014 er Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014 Inflytande och ansvar Förskolan Gläntan/ Krokodilen Förskolan ska sträva efter att varje barn ska utveckla sin förmåga att ta ansvar för sina handlingar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Mål Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra.( vara en snäll kompis )

Mål Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra.( vara en snäll kompis ) Läsåret 2013/2014 Arbetslag/arbetsenhet Förskolan Hjorten Utvärderingsdatum 2013-12 Arbetsplan Normer och värden Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra.( vara

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Blåbärets Kvalitetsredovisning

Blåbärets Kvalitetsredovisning Blåbärets Kvalitetsredovisning ht-2011/vt-2012 Sammanställt av: Maria Henriksson Normer och värden. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.. Förskolan

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2012-09-07 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 Avdelning - Lilla My Teamplanen beskriver den pedagogiska verksamheten utifrån de mål och målområden som anges i den lokala arbetsplanen. Den lokala arbetsplanen gäller för

Läs mer

Havskorallen förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Havskorallen förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Havskorallen förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016-2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Arbetsplaner Förskolan Gläntan, avd Hajen läsåret

Arbetsplaner Förskolan Gläntan, avd Hajen läsåret er Förskolan Gläntan, avd Hajen läsåret 2013-2014 Inflytande och ansvar Förskolan Gläntan, avd.hajen Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att ta ansvar för sina handlingar och

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Nallens Förskola

Lokal arbetsplan. för. Nallens Förskola Lokal arbetsplan för Nallens Förskola En lokal arbetsplan beskriver vilken vision och vilka mål förskolan har inom varje målområde i läroplanen. Planen beskriver också hur förskolan tänker sig arbeta för

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

Arbetsplan för Ängen,

Arbetsplan för Ängen, Arbetsplan för Ängen, Mariebergs förskola 2010/2011 Arbetsplan för Ängen, läsåret 2010/2011 Arbetsplanen innehåller dels hur vi på Ängen kommer att arbeta under året 2010/2011 och dels hur vi alltid arbetar

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

TEAMPLAN FÖR HT-2010 VT 2011

TEAMPLAN FÖR HT-2010 VT 2011 TEAMPLAN FÖR HT-2010 VT 2011 Avdelning Vildvittran -Timmerslätts förskola- Teamplanen beskriver den pedagogiska verksamheten utifrån de mål och målområden som anges i den lokala arbetsplanen. Den lokala

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön 2014-06-05 Sid 1 (10) Handlingsplan för Guldsmedens förskola 2014/2015 Lådbilen Grön X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (10) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvarig för planen: Erja Svensson, förskolechef Vår

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2010/11 1 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Broby Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Broby Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår ht-16-vt-17 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Broslätts förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Broslätts förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolförvaltningen Broslätts förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Arbetslagets kvalitetsredovisning för verksamhetsåret 2011/2012

Arbetslagets kvalitetsredovisning för verksamhetsåret 2011/2012 1 (6) Utbildningsförvaltningen Arbetslagets kvalitetsredovisning för verksamhetsåret 2011/2012 Områdets namn: Ramdalens förskole-skolområde Enhetens namn: Blåklockan. Arbetslagets namn: Gläntan och Skogsdungen.

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan: Birger Jarlsgatan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare. Hela arbetslaget

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Blåkulla föräldrakooperativs plan mot diskriminering och kränkande behandling HT VT 2018 Blåkullas värdegrund

Blåkulla föräldrakooperativs plan mot diskriminering och kränkande behandling HT VT 2018 Blåkullas värdegrund Blåkulla föräldrakooperativs plan mot diskriminering och kränkande behandling HT 2017 - VT 2018 Blåkullas värdegrund Blåkullas normer och värden baseras på vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

Kvalitetsrapport för

Kvalitetsrapport för Kvalitetsrapport för 2011-2012 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 3. Underlag och rutiner

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Gimo skolområde Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsår 2015 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Förskolans Arbetsplan 2016/2017

Förskolans Arbetsplan 2016/2017 Förskolans Arbetsplan 2016/2017 Avdelning Fantasiresan Stigens Friskola Innehållsförteckning Fokus under 2016-2017 Åtgärder enligt föregående utvärdering Mål och riktlinjer Normer och värden Utveckling

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga.

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga. Förskolan Hjortens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SOLHAGENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 5 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 5 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola 2012-2013 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 3.

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKALL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2011-2012 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla ska få möjlighet att stimulera sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Ugglan Barn- och utbildningsförvaltningen

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Ugglan Barn- och utbildningsförvaltningen Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Ugglan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva efter

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

Lokal arbetsplan 14/15

Lokal arbetsplan 14/15 Lokal arbetsplan 14/15 En beskrivning av vår verksamhet. Regnbågens förskola Avdelning: Grön Presentation Gröna avdelningen är en av tre avdelningar på Regnbågens förskola. Vi har ett tätt samarbete mellan

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2013-09-19 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2005-2006 Kommun Förskola Uppgiftslämnare : Eskilstuna : Syrenen : Natalie Lundholm Underlag för redovisningen Det som ligger som underlag för redovisningen är den självvärdering

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Skriven av Elisabeth Fors Normer och värden 1. Alla barn ska i maj 2013 ha fått möjlighet att lyssna, berätta och ge uttryck för sina uppfattningar. Halvtidsutvärdering:

Läs mer

Almviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Almviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Almviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 Vi som arbetar på Forellen är; Kristina Lindqvist Taban Hama Saeed Elisabet Hammare Mariam Hammoud 35h/v Barngruppen består just nu av 11 barn. Det finns

Läs mer

Arbetsplan Älvbackens förskola

Arbetsplan Älvbackens förskola Arbetsplan Älvbackens förskola 2013/2014 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957 93 Pello

Läs mer

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Arbetslaget skall föra fortlöpande samtal med barnens föräldrar om trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Presentation. Gagnef kommuns vision

Presentation. Gagnef kommuns vision Lokal arbetsplan Presentation Vår förskola är belägen i en äldre fastighet söder om Västerdalälven. Förskolan har öppet 6:30-18:00 och ibland 6:00 18:30. På går 17 barn. Tolv barn är födda 2011 och tre

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2009 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Arkens förskola Inlämnad av: Annika Back 1 Innehållsförteckning Inledning Förskolans styrdokument sidan 3 Organisation.. sidan

Läs mer

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument Verksamhetsplan Borgens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad:

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA LIKABEHANLDINGSPLAN 2014 NORRGÅRDENS FÖRSKOLA Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan Förskolans värdegrund och uppdrag: Förskolan ska ta tillvara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullborg förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullborg förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullborg förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Sarianne Segersten och Titti Karlsson Förskolechef Lejla Sultanic Vår vision Arbetet

Läs mer

Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2016-2017 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Hyttan

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Hyttan Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Hyttan Lena Löwbäck Förskolechef 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4 Barns

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

REDOVISNING KVALITETSARBETE/ SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE LÄSÅRET 2012/13.

REDOVISNING KVALITETSARBETE/ SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE LÄSÅRET 2012/13. REDOVISNING KVALITETSARBETE/ SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE LÄSÅRET 2012/13. Förskola pedagogisk omsorg. Enhet: Kärna Förskoleenhet Förskolechef: Linda Hellberg Gustafson 1. PRESENTATION AV ENHETEN. Enheten

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Ledningsdeklaration På Bergsgårdens Förskola ska ingen kränkande behandling förekomma vara sig i barn eller personalgrupp. Alla ska känna sig trygga, glada och

Läs mer

Hällevadsholms förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hällevadsholms förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hällevadsholms förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN Hösten- 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98/10. Läroplanen är

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Lagga Förskola. Knivsta Kommun

Kvalitetsredovisning. Lagga Förskola. Knivsta Kommun Kvalitetsredovisning Lagga Förskola Knivsta Kommun 2010/2011 Grundfakta... 3 Ekonomi... 3 Lokaler... 3 Material... 3 Ledning... 3 Genomförande för att ta fram kvalitetsredovisningen... 3 Underlag och rutiner

Läs mer