Valplattform. - Fler jobb och en trygg sjukvård. Kalmar län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Valplattform. - Fler jobb och en trygg sjukvård. Kalmar län"

Transkript

1 Valplattform - Fler jobb och en trygg sjukvård Kalmar län

2

3 Möjligheternas Kalmar län bygger vi tillsammans Vi vill att Kalmar län ska vara möjligheternas län. Kalmar län är idag fyllt av människor med kraft och idéer. Med rätt sorts utveckling är vi ett starkt framtidslän som ger invånarna jobb och framtidstro. Dessvärre har den moderatstyrda regeringen inneburit att utvecklingen gått åt motsatt håll. Företag läggs ned, arbetslösheten ökar, särskilt bland unga och kommunerna tvingas spara på välfärden. Det har blivit allt svårare med jobb och att upprätthålla samhällservicen i stora delar av vårt avlånga län. Den moderatledda regeringen har lagt armarna i kors när det gäller kampen mot arbetslösheten, länets behov av infrastruktur och satsningar på utbildning. Klyftorna mellan människor ökar. Vi vill vända utvecklingen. Det går att välja en annan färdriktning. I tider av hög arbetslöshet krävs det satsningar på utbildning. Vi vill exempelvis skapa fler utbildningsplatser på Linnéuniversitetet och inom vuxenutbildningen. Kalmar län behöver ta täten för att bli ekologiskt hållbart och satsa mer i klimatsmarta lösningar, i fler bostäder och i en bättre infrastruktur. Det gör skillnad vem som ansvarar för jobben, skolan, vården och omsorgen lokalt och regionalt. I länets s-styrda kommuner har vi satt rättvisan och tillväxten främst. I Kalmar är arbetslösheten lägre än i riket. I Oskarshamn satsas det på ökat nyföretagande, bland annat genom ett nytt industriområde. I Nybro utmärker sig kommunen genom sitt aktiva klimatarbete. I Torsås har kommunen kraftsamlat efter stora företagsnedläggelser. I Hultsfred arbetar kommunen aktivt för att stödja musik och upplevelseindustrin. I Landstinget i Kalmar län har vi sett till att få Sveriges kortaste väntetider och vårdköer. Vi är stolta över utvecklingen, men det finns mycket som kan göras bättre. Vi vill förbättra cancervården, förstärka vården runt äldre och bygga ut sjukhusen. Samtidigt är situationen i länet och kommunerna beroende av regeringspolitiken. Vi behöver satsa mer på barnfamiljerna och pensionärerna, istället för att sänka skatterna. Arbetslösheten kräver nationella investeringar. Den 19 september är det val. Då avgör du hur vårt Sverige och Kalmar län ska vara i framtiden. Ska klyftorna minska eller ska de fortsätta öka? Vårt mål är att Kalmar län ska bli ett framtidslän präglat av trygghet och rättvisa. Det kräver en socialdemokratisk politik. Först då kan vi på allvar sätta jobben och sjukvården främst. Först då kan vi tillsammans bygga ett möjligheternas län.

4 Fler Jobb och nya möjligheter Kalmar län har stora styrkor. Länet befinner sig mitt i en växande Östersjöregion. Det nya Linnéuniversitetet rymmer intressanta möjligheter och erbjuder kunskapsmiljöer för forskning och utveckling. Kalmar län är ett län med gott företagsklimat, bland annat inom trä- och glasindustrin, den växande turistnäringen och inom framtidsbranscher som miljöteknik och energisektorn. Kalmar är det län i Sverige som har flest anställda inom miljörelaterad verksamhet. Dessutom präglas länet av fantastiska boendemiljöer vid såväl vår vidsträckta kust som i vårt fantastiska skogs- och jordbrukslandskap. Kalmar län är ett län som har goda förutsättningar att utvecklas med fler invånare och nya jobb. Styrkorna i länet tillvaratas däremot inte tillräckligt bra. Den borgerliga majoriteten i regionförbundet har inte varit skickliga nog att ta vara på möjligheterna. Den moderatledda regeringen har varit passiva i den jobbkris som slagit hårt mot människor i exempelvis Nybro och Hultsfred. Upp till personer har lämnat a-kassan i länet sedan regeringsskiftet och står nu utan ekonomisk trygghet. Politiken har lett till sämre möjligheter till vidareutbildning och lägre ambitioner om att utöka antalet utbildningsplatser på universitetet. Regeringens nya arbetsmarknadspolitik har lett till stora svårigheter för kommunerna att möta omställningen, bland annat därför att länsarbetsnämnderna har avskaffats. Som ett län med en stor träindustri saknar vi en aktiv politik för att stimulera bostadsbyggandet. Ingenting har heller gjorts för att öka andelen statliga jobb i länet. Fortfarande är Kalmar län det län som har minst andel statligt sysselsatta. Därtill har behovet av stora infrastruktursatsningar på E22:an och på järnvägen uteblivit. Till och med regeringens förlängda arm landshövdingen har riktat hård kritik mot detta. Det är nu dags att byta färdriktning för regionförbundet och för statens bristande intresse i Kalmar län. Det behövs en politik som tillvaratar hela Kalmar läns styrkor och sätter framväxten av nya jobb främst.

5 För att nå dit vill vi socialdemokrater bland annat göra följande: Linnéuniversitetet har möjlighet att bli ett nav för utvecklingen i länet. Vi vill verka för ökade forskningsresurser. För att möta sjukvårdens personalbehov vill vi arbeta för att skapa en egen läkarutbildning. Det skulle innebära en stor nivåhöjning inom de naturvetenskapliga utbildningarna. E-22 är livsnerven i Kalmar län som binder samman trafiksystemen i sydöstra och södra Sverige samt östra Europa. Vägen har fortfarande allt för låg standard. Ökade investeringar krävs för att öka framkomligheten, trafiksäkerheten och för att förbättra miljön. Behovet av att minska antalet arbetsmarknadsregioner och möjligheterna att studera kan bara tillgodoses genom en väl utvecklad järnvägstrafik. Snabbare järnvägsförbindelser är en förutsättning för att kombinera en hållbar utveckling med en positiv regional utveckling. För att nå två arbetsmarknadsregioner behövs en successiv upprustning och modernisering av järnvägsnätet i hela Kalmar län för såväl gods- som persontrafik. Bostadsbyggandet behöver få större fart. Det behöver byggas fler bostäder, särskilt hyresrätter. Staten och kommunerna behöver ta initiativet. Särskilda stimulanser krävs för att öka bostadsproduktionen. Inom områden där Kalmar län är unikt och har sin spets, exempelvis energiområdet, bör staten medverka med arbetstillfällen i högre utsträckning. Det är rimligt att staten förstärker sin närvaro i Kalmar län. Kalmar län behöver en strategi för att utveckla sektorn inom träbyggnad och förädling. Det behövs ytterliggare forskningsresurser. Kommunerna i Kalmar län bör i större utsträckning välja trä som byggnadsmaterial vid nybyggnation av offentliga byggnader. Kalmar län behöver fortsätta att profilera sig inom upplevelseindustrin. Genom medvetna satsningar under de senaste åren har Kalmar län blivit ett av landets snabbast växande upplevelselän. Astrid Lindgrens Vimmerby, södra Ölands världsarv, Sommarteater i Kalmar, Visfestivalen i Västervik, Glasriket i Nybro-Emmaboda och Rock-City i Hultsfred är några exempel. Att knyta ihop orter eller produkter med en upplevelse blir allt viktigare. Här behöver regionen samverka. Arbetet att göra Kalmar län oberoende av fossila bränslen ska stärkas. Vindkraftsbyn i Kalmarsund, forskningsstationen och vindkraftsexpon i Bergkvara är alla betydande verksamheter för vår region. Vi tycker att det är fel att andelsägd vindkraft missgynnas skattemässigt.

6 Sveriges bästa sjukvård Alla länsbor har rätt till en god hälsa och en bra sjukvård. Det har varit vår socialdemokratiska utgångspunkt i styret av Landstinget i Kalmar län. Den svenska sjukvården håller i allmänhet och i synnerhet i Kalmar län en mycket hög kvalitet. Vården fördelas rättvist efter behov. Vi socialdemokrater har kämpat för att det ska vara så. Varje människa oavsett betalningsförmåga, kön, etnisk tillhörighet eller ålder ska ha tillgång till bra vård. Det uppnås bäst om alla är med och betalar gemensamt. Det finns en bred folklig uppslutning bakom en gemensamt finansierad och jämlikt fördelad sjukvård i Sverige. I retoriken ställer samtliga svenska riksdagspartier upp bakom en sådan vård. I praktiken ser det trots allt annorlunda ut. Starka krafter verkar för en tudelad vård. I flera borgerligt styrda landsting och regioner pågår en omfattande privatisering av hälso- och sjukvården. Även i Kalmar län har borgerliga partier aktualiserat frågan om försäljning av sjukhus och nationellt införs möjligheten till gräddfiler/förtur för personer med privata sjukförsäkringar. Här är vårt budskap tydligt: Vi säljer inte ut sjukvården. Vi vill istället bygga ut sjukhusvården i Kalmar, Oskarshamn och Västervik. Storleken på plånbok får aldrig avgöra vem som ska få vård. Den solidariska finansieringen ska värnas, inte undergrävas. Sjukvården i län Kalmar län har de kortaste köerna och de nöjdaste patienterna i Sverige. Nationellt är Landstinget i Kalmar län ett föredöme, ett skyltfönster för andra landsting som visar vad som är möjligt. Samtidigt vet vi att mycket kan göras ännu bättre. Vi ber därför om förnyat förtroende. Vi vill fortsätta arbetet med att förbättra sjukvården i hela länet. Var och en som bor i Kalmar län ska ha rätt till vård i tid, på lika villkor och efter behov. Väntetiderna behöver kortas ytterligare och det förebyggande hälsoarbetet stärkas ännu mer. Sjukvården ska vara trygg, ha hög kvalitet och vara säker. Var och en som besöker vården ska bli bemött med respekt och bli lyssnad på.

7 Vi söker stöd för att bland annat genomföra följande: Förbättra vårdgarantin. Patienterna har rätt till korta vårdköer och väntetider. Klass- och könsskillnader i ohälsa ska motverkas. Det krävs minskade klyftor och mer förebyggande arbete inom primärvården. Slå vakt om den fria sjukvården för barn och unga. Förbättra vården av äldre patienter. Det förebyggande arbetet för ett friskt åldrande ska förstärkas. Förbättrad cancervård. För att besegra cancern och skapa en bättre vård behövs ökade samhällsresurser. Öka patientsäkerheten. Landstinget i Kalmar län ska ha Sveriges säkraste sjukvård. Sjukvården måste bli bättre på att tillvarata patienternas kunskaper och se patienterna som en viktig resurs för att utveckla sjukvården. Vård av psykisk ohälsa ska prioriteras. Vården ska vara av hög kvalitet och tillgänglig för alla. Landstinget ska vara en mönsterarbetsgivare genom att bland annat förbättra medarbetarnas inflytande och möjligheter till kompetensutveckling.

8

9 Låt ungdomsgenerationen ta plats! Tusentals ungdomar är på väg ut i vuxenlivet. De närmaste åren lämnar de största ungdomskullarna sedan fyrtiotalistgenerationen gymnasieskolan. Det är ett fantasiskt tillskott av nya idéer, kunskap och erfarenheter. En stark vilja och engagemang att förändra är viktiga i samhällsbygget. Det måste vi uppmuntra och ta vara på. I dag möter allt fler unga stängda dörrar - på väg in på arbetsmarknaden, till första bostaden eller utbildning. Vi socialdemokrater i Kalmar län vill låta ungdomsgenerationen ta plats. Vi vill radera ut ungdomsarbetslösheten, öppna fler vägar till utbildning och göra det möjligt för alla att flytta hemifrån. Vi vill erbjuda en politik som tar ungdomsgenerationen på allvar. Därför prioriterar vi ungdomars chanser till jobb och bostad. Får vi förtroendet vill vi bland annat göra följande: Fler utbildningsplatser på Linnéuniversitetet. Öppna fler dörrar till arbetsmarknaden genom fler praktik- och traineeplatser, snabbare och mer riktade insatser för jobbsökande. Sommarjobb i alla s-styrda kommuner. Bygg fler bostäder som ungdomar har råd med. Ungdomspriser på KLT:s bussar och tåg inom länet.

10 Hela Kalmar län ska leva Den statliga regionalpolitiken har lyst med sin frånvaro de senaste åren. Många människor som lever på landet eller i mindre orter känner sig glömda av framför allt centerpartiet. Bristen på en politik för glesbygden märks i ett landsbygdslän som Kalmar län. Nästan hälften av våra invånare bor på landsbygden. Kommunerna är små och många orter har färre än invånare. Detta gör att länets förutsättningar skiljer sig avsevärt mot storstadsregionernas. Här talar vi inte så mycket om trängselskatt. I mindre orter är det frågor som rätt till en bensinmack, möjlighet att posta sitt brev, handla i lanthandeln annars lägg den ned, kan verkligen skolan finnas kvar med bara 30 elever?, eller här kan ingen bygga nytt som diskuteras. Frågor som är avgörande för en liten orts överlevnad. Här krävs det nytänkande, mod och nya lösningar för att kunna utvecklas och ge förutsättningar till ett gott liv. Vi vill göra en ordentlig kraftsamling kring landsbygdsfrågorna och situationen för de mindre orterna i länet. Vi vill tillvarata invånarnas engagemang och samla kompetensen som finns på berörda orter med universitetet, arbetsförmedling, kommuner, organisationer med flera.

11 I det här arbetet vill vi framhålla följande utmaningar: Det måste finnas krav på minsta godtagbara service. Utvecklingen med att såväl offentlig som privat service försvinner måste hejdas. Det måste finnas bra bostäder både för yngre och äldre även på landsbygden. Idag håller länet på att få en ny slags bostadssegregation där boendekvalitén i landsbygd blir sämre. Invandrargruppen kan ha stor betydelse för den ekonomiska utvecklingen i landsbygdskommuner. Vi vill hitta sätt att locka helt nya grupper till landsbygden. Linnéuniversitetet möjligheter måste komma hela länet till gagn. Det är viktigt att den forskning som sker hänger ihop med de områden som ger tillväxt och utveckling i landsbygd. Landsbygdens företag kan bli föregångare i den nödvändiga omställningen till ett hållbart samhälle. Lokalproducerad mat och kulinariska upplevelser är framtiden. Vi vill se mer av det som nu sker i Virserums konsthall, Ölands skördefest och höstmarknaden i Vimmerby. Föreningslivet, ett attraktivt fritidsutbud, att ibland kunna se teater eller gå på bio är alla viktiga pusselbitar för en levande landsbygd. Alla har rätt till ett kulturutbud. IT-utvecklingen bör stimuleras. Nya företag som är baserade på Internet kan erbjudas bra förutsättningar för etablering i landsbygd.

12 Kalmar län socialdemokraterna.nu

KÖFRI SJUKVÅRD I KALMAR LÄN

KÖFRI SJUKVÅRD I KALMAR LÄN KÖFRI SJUKVÅRD I KALMAR LÄN Rödgrönt samarbete för framtiden 2 Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Trygg vård och korta köer

Läs mer

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Jessica Rydell (MP), Anders Henriksson (S), Linda Fleetwood (V), Lena Segerberg (S) Trygg

Läs mer

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad vem som styr landstinget. Nu vill vi gå vidare och satsa

Läs mer

Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken,

Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken, Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken, fibernätet och ett förbättrat vägnät. Järnvägen behöver bli

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

Socialdemokraternas, vänsterpartiets och miljöpartiets gemensamma riktlinjer inför budget och plan

Socialdemokraternas, vänsterpartiets och miljöpartiets gemensamma riktlinjer inför budget och plan Socialdemokraternas, vänsterpartiets och miljöpartiets gemensamma riktlinjer inför budget och plan 2011-2013 Trygg vård och korta köer i hela länet! Sedan 2006 har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och

Läs mer

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND Valmanifest 2018 Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND NÄR ANDRA BLICKAR BAKÅT FÖR VI VÄSTSVERIGE FRAMÅT - FÖR GRÖN TILLVÄXT OCH EN VÅRD NÄRA DIG. Centerpartiet i Västra Götaland bygger politiken

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Det är dags att välja för de närmaste åren. Våra prioriteringar är tydliga: Jobben är viktigast. Sedan skolan och välfärden. Mindre klasser och fungerande vård

Läs mer

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur.

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur. Antagen av distriktskongressen 30 november 2013 2 (10) 3 (10) Om vi ska klara framtidens välfärd måste fler jobba. Därför har vi socialdemokrater satt upp ett mål om att Sverige senast år 2020 ska ha EU:s

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Halvtid! Tio framgångsrika år och halvvägs in i denna mandatperiod. Exempel

Halvtid! Tio framgångsrika år och halvvägs in i denna mandatperiod. Exempel Rapport oktober 2016: Halvtid! Tio framgångsrika år och halvvägs in i denna mandatperiod Exempel Invånarna i Kalmar län har högst förtroende för sjukvården i landet! (Vårdbarometern, mars -16) Oskarshamns

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson FRAMTIDSPARTIET I FALUN KLIMAT FÖR UTVECKLING Jonas Lennerthson Anna

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner

Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner före 2018. Vårt mål är att halvera andelen obehöriga till

Läs mer

Jobben först investera i våra unga!

Jobben först investera i våra unga! Jobben först investera i våra unga! Ofta får man höra att dagens ungdom är slö, slapp och likgiltig. Det snacket har jag aldrig trott på. Jag tror på den svenska ungdomens vilja till gemenskap och personliga

Läs mer

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Brett arbete och lång process Hösten 2014 gjorde moderaterna sjukvårdsnätverk en analys av de olika

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS TORSÅS KAN BÄTTRE. Det spelar roll vem som styr och leder kommunen. Här kan du läsa om några av de politiska prioriteringar

Läs mer

EN TRYGG SJUKVÅRD. FÖR ALLA PÅ ÖLAND.

EN TRYGG SJUKVÅRD. FÖR ALLA PÅ ÖLAND. EN TRYGG SJUKVÅRD. FÖR ALLA PÅ ÖLAND. Till dig som bor på Öland och vill veta mer om landstingsvalet den 14 september. FRAMTIDSPARTIET SOCIALDEMOKRATERNA I KALMAR LÄN "EN NÄRA SJUKVÅRD ATT VARA STOLT ÖVER"

Läs mer

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Kommunalt Handlingsprogram 2014-2018 Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Socialdemokraterna Framtidspartiet Lilla Edets kommun har med oss i majoritet utvecklats till en tillväxtkommun. Detta är

Läs mer

FÖR ALLAS BÄSTA I hela Västra Götaland.

FÖR ALLAS BÄSTA I hela Västra Götaland. FÖR ALLAS BÄSTA I hela Västra Götaland. FRAMTIDSPARTIET I NORRA ÄLVSBORG Gert-Inge Andersson och Lena Hult FÖR ALLAS BÄSTA Vi tror på att alla ska kunna leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro.

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl Växjö är en bra kommun att leva i och de som vill bo och verka här ska känna sig välkomna. Kommunen växer, utvecklas och har alla möjligheter att ligga i framkant på många områden. Det finns också mycket

Läs mer

FLER JOBB OCH EN BÄTTRE SJUKVÅRD I ÖREBRO LÄN. DET GÅR FÖRE SKATTESÄNKNINGAR.

FLER JOBB OCH EN BÄTTRE SJUKVÅRD I ÖREBRO LÄN. DET GÅR FÖRE SKATTESÄNKNINGAR. FLER JOBB OCH EN BÄTTRE SJUKVÅRD I ÖREBRO LÄN. DET GÅR FÖRE SKATTESÄNKNINGAR. Matilda Ernkrans, riksdagsledamot och förstanamn på riksdagslistan, och Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens

Läs mer

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden.

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi drömmer om kulturella upplevelser, sköna stunder i skog och mark, och fascinerande möten med människor med olika bakgrund och

Läs mer

En hållbar region med sikte på framtiden. Plattform för samarbetet

En hållbar region med sikte på framtiden. Plattform för samarbetet En hållbar region med sikte på framtiden Plattform för samarbetet En hållbar region med sikte på framtiden Region Kronoberg ska bidra till ett livskraftigt län där människor vill leva och arbeta. Vi ska

Läs mer

Sätta dagordningen Fokus

Sätta dagordningen Fokus Sätta dagordningen Fokus DAGS FÖR FLER JOBB I DALARNA INVESTERA FÖR FRAMTIDSTRO OCH ARBETE RÖSTA DEN 14 SEPTEMBER ETT BÄTTRE DALARNA. FÖR ALLA. socialdemokraterna.se/dalarna 2 (6) Arbetslösheten biter

Läs mer

för 4. Bygg små hyresrätter för unga och studenter Unga stockholmare måste kunna flytta hemifrån och komma ut på arbetsmarknaden.

för 4. Bygg små hyresrätter för unga och studenter Unga stockholmare måste kunna flytta hemifrån och komma ut på arbetsmarknaden. för 4. Bygg små hyresrätter för unga och studenter Unga stockholmare måste kunna flytta hemifrån och komma ut på arbetsmarknaden. Det går bra för Stockholmregionen, men vi står också inför stora utmaningar.

Läs mer

Gnesta Arbetarekommun Slutlig version

Gnesta Arbetarekommun Slutlig version Gnesta Arbetarekommun Slutlig version 2010-04-20 Vi socialdemokrater har en idé om vår kommun. Vi har kallat det för Möjligheternas Gnesta. Det är en kommun som bygger på insikten att vi är starkare tillsammans.

Läs mer

Klart att det spelar roll!

Klart att det spelar roll! roll! Klart att det spelar Vi kräver en politik för fler jobb I ett litet land som Sverige är den ekonomiska och sociala utvecklingen beroende av en framgångsrik exportindustri. I den globala konkurrensen

Läs mer

Lättare för unga att få jobb

Lättare för unga att få jobb Socialdemokraterna Skara 2010-09-08 Lättare för unga att få jobb - Ett vallöfte från Socialdemokraterna i Skara Innehållsförteckning I Skara ska alla unga erbjudas jobb eller utbildning... 3 2 miljoner

Läs mer

Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling

Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling 2011 2014 Socialdemokraterna i Katrineholm Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande Katrineholm i jobb

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land där var och en oavsett bakgrund kan växa och ta sin del

Läs mer

KAMPEN OM KOMPETENSEN

KAMPEN OM KOMPETENSEN NYA vägar för flexibilitet i högre utbildning Hur kan vi säkra kompetensförsörjningen i mindre städer och på landsbygden? KAMPEN OM KOMPETENSEN Ett samarbetsprojekt med Nitus, nätverket för kommunala lärcentra.

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet! Reservation i landstingsstyrelsen 26 maj 2008, ärende 85 Socialdemokraternas alternativ till preliminär plan och budget 2009-2011 för Landstinget i Uppsala län En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

Läs mer

LOs politiska plattform inför valet 2014

LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 Sveriges löntagare behöver en ny politik och en ny regering. Arbetslösheten är idag högre än vid regeringsskiftet 2006.

Läs mer

Följ med oss på resan till framtidens kommun

Följ med oss på resan till framtidens kommun Följ med oss på resan till framtidens kommun Handlingsprogram för Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun vill ha ditt förtroende att fortsätta ta ansvar för utveckling

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Sätta dagordningen och fokus

Sätta dagordningen och fokus Sätta dagordningen och fokus VÅRDLYFT FÖR DALARNA BRA VÅRD FÖRE FLER SKATTESÄNKNINGAR RÖSTA DEN 14 SEPTEMBER ETT BÄTTRE DALARNA. FÖR ALLA. socialdemokraterna.se/dalarna 2 (5) En vård av hög kvalitet Vården

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

Region Gotlands styrmodell

Region Gotlands styrmodell Samhälle Verksamhet områden Social Ekonomisk Ekologisk Kvalitet Medarbetare Ekonomi (6 st) (7 st) (5 st) (4 st) (4 st) (6 st) Mätvärden/ indikatorer Verksamhetsplaner Gotland är Östersjöregionens mest

Läs mer

En hållbar regional utveckling

En hållbar regional utveckling Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3096 av Peter Helander och Helena Lindahl (båda C) En hållbar regional utveckling Sammanfattning För Centerpartiet handlar regional tillväxt om att stärka regioners

Läs mer

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA framtidspartiet i landskrona LANDSKRONA KAN BÄTTRE! VI VILL MER. Foto: Jens Ohlsson Mitt i Öresundsregionen, lika nära landsbygden som storstäderna och

Läs mer

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN 2018 TILLVÄXT OCH VÄLFÄRD MED ALLIANSEN Alliansen vill bygga ett starkare Kalmar län där tillväxt och fler jobb skapar resurser till välfärdssatsningar som ökar folkhälsan

Läs mer

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB Skicka svaren till remissvar@ framtidsjobb.nu eller Remissvar Socialdemokraterna, Slottsgatan 154, 602 20 Norrköping senast den 15 november Förord till

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Ett Norrköping för alla inte bara några få

Ett Norrköping för alla inte bara några få Ett Norrköping för alla inte bara några få Vänsterpartiet Norrköping Valfrågor 2018 Norrköping behöver jämlikhet Sverige och Norrköping är rikare än någonsin tidigare. Ändå säger de flesta politiker att

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

Mittenstyret. Mål och Budget 2019

Mittenstyret. Mål och Budget 2019 Mittenstyret Mål och Budget 2019 Mittenstyrets första budget Uppsala ska hålla ihop. Här ska invånarna känna framtidstro, oavsett om man bor i staden eller på landsbygden. Individens fria val ska värnas

Läs mer

ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA.

ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA. ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA. VALPROGRAM FÖR JOBB, SKOLA OCH VÄLFÄRD GNESTA 2015-2018. Socialdemokraterna FRAMTIDSPARTIET I GNESTA Stefan Löfven Johan Rocklind ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA. Sverige är ett

Läs mer

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun.

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun. ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun. Till dig som väljer väg för Sverige. Sverige är ett land att vara stolt över. Jag vet det. Min uppväxt, min trygghet

Läs mer

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun.

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun. Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro - Vänsterpartiets och socialdemokraternas förslag till budget

Läs mer

Du kan läsa mer om hur vi resonerar kring dessa utgångspunkter i den långa versionen av vårt regionala utvecklingsprogram, som du hittar på:

Du kan läsa mer om hur vi resonerar kring dessa utgångspunkter i den långa versionen av vårt regionala utvecklingsprogram, som du hittar på: Vänsterpartiet arbetar för att skapa ett samhälle för alla inte bara för de rikaste, ett samhälle som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart. Vänsterpartiet i Region Jämtland Härjedalen vill att

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN Andreas Erlandsson Kommunalråd TRYGGHET TILLSAMMANS Oskarshamn är en fantastisk kommun att leva, bo och verka i. Tillsammans har alla vi som finns här arbetat för att utveckla

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Partikongressens beslut - riktlinjer

Partikongressens beslut - riktlinjer Partikongressens beslut - riktlinjer 3.1 Låt ungdomsgenerationen ta plats 5 3.1.1 Ett jobb och en bostad Jag oroar mig för att inte hitta ett jobb efter min utbildning. Jag får ont i magen bara av att

Läs mer

Hälsoplan för Årjängs kommun

Hälsoplan för Årjängs kommun Kommunfullmäktige Birgitta Evensson, 0573-141 32 birgitta.evensson@arjang.se PLAN Antagen av KF 2018-06-18 211.10 Paragraf 94 1(8) Hälsoplan för Årjängs kommun 2(8) Inledning Befolkningens hälsa är en

Läs mer

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE EN GOD OCH RÄTTVIS VÅRD FÖR ALLA Alla medborgare och patienter ska känna trygghet i att de alltid får den bästa vården, oavsett

Läs mer

Framtidstro och hållbar välfärd

Framtidstro och hållbar välfärd Framtidstro och hållbar välfärd Förslag till budget för Västra Götalandsregionen 2013 Presskonferens 9 maj Förslag till budget 2013 Framtidstro och hållbar välfärd Investeringar i hälsa för att klara utmaningarna.

Läs mer

FRAMTIDSKONTRAKT

FRAMTIDSKONTRAKT FRAMTIDSKONTRAKT 2015-2018 Socialdemokraterna i Sandviken socialdemokraterna.se/sandviken twitter.com/ssandviken facebook.com/s.sandviken Sandviken - den moderna industri- och kulturkommunen På följande

Läs mer

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik!

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! För mer information gå in på: www.lo.se/stockholmsmodellen Facket ska jobba för att individen får mer inflytande. Man 38 år, Byggnads Sluta jaga sjuka.

Läs mer

framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_höör.indd 1

framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_höör.indd 1 framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_höör.indd 1 2018-06-18 14:49 Dina riksdagskandidater 1. Jonny Cato Hansson, Helsingborg Kommunalråd, 24 år Just

Läs mer

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETSLINJEN Jobben är regeringens viktigaste fråga. Jobb handlar om människors möjlighet att kunna försörja sig, få vara en del i en arbetsgemenskap och kunna förändra

Läs mer

MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN

MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN SJUKVÅRDSPROGRAM 2014-2018 ETT BÄTTRE JÄMTLANDS LÄN. FÖR ALLA. 1 2 Vision Tillväxt och utveckling i regionen ger ökade skatteintäkter och möjliggör fortsatt utveckling av vården

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Samhällstjänster av högsta kvalitet Det är människorna i Hudiksvalls kommun som är i fokus för de samhällstjänster som kommunen erbjuder.

Läs mer

Låt oss göra Laholm ännu bättre

Låt oss göra Laholm ännu bättre Låt oss göra Laholm ännu bättre Vi ber om ditt förtroende. Valet är ditt den 19 september Vi socialdemokrater vill skapa framtidstro i hela vår kommun för alla som bor där. Unga ska känna sig sedda, kunna

Läs mer

En region för några få En region för alla

En region för några få En region för alla En region för några få En region för alla Vänsterpartiet Gävleborgs Regionala valplattform 2018-2022 Kort version Rösta på Vänsterpartiet 9 september Valet 2018 handlar om hur det framtida samhället ska

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten!

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobbkommissionen Socialdemokraterna i Sörmland SSU i Sörmland Sverige står inför den värsta jobbkrisen på decennier. Hårdast drabbas de som redan

Läs mer

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften:

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften: Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Ansvarig för undersökningen åt Vimmerby kommun är Birgitta Hultåker.

Ansvarig för undersökningen åt Vimmerby kommun är Birgitta Hultåker. SKOP,, har på uppdrag av intervjuat 5 av kommunens invånare. Resultatet av undersökningen redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande redovisas i Bilaga 1. Ansvarig för undersökningen åt är

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND

VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND En solidarisk, hållbar och livaktig kommun Socialdemokraterna vill att Härnösand ska vara unikt. Vi vill att Härnösand ska ha lägsta arbetslösheten i regionen

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

Handlingsprogram

Handlingsprogram Handlingsprogram 2018-2022 2 Ett handlingsprogram för framtidens Kungsbacka Vår politik framöver är inriktad på att Kungsbacka ska fortsätta att växa på ett hållbart sätt. När vi växer krävs det god kontroll

Läs mer

26 punkter för ett bättre Västra Götaland

26 punkter för ett bättre Västra Götaland 26 punkter för ett bättre Västra Götaland Västra Götalandsregionen Kristdemokraterna vill arbeta för ett Västra Götaland med stark tillväxt där alla känner trygghet. Vår vision för hälso- och sjukvården

Läs mer

Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS

Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS Regionförbundet södra Småland Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS Rfss har ställt frågan till Växjö kommun hur trender och strukturella förändringar påverkar Växjö

Läs mer

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET.

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. VI ÄLSKAR VÄLFÄRD MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. Välfärden ska erbjuda mer än bara grundtrygghet. Den ska omfatta alla oavsett inkomst och finansieras solidariskt. Välfärden ska hålla en hög kvalitet och styras

Läs mer

livslust här är gott att leva!

livslust här är gott att leva! livslust här är gott att leva! Det är lätt att må bra i Halland. Att hitta kvalitet och enkelhet i vardagen. Här har du nära till allt till de milsvida sandstränderna och den tysta storskogen, till golfbanan

Läs mer

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet.

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Socialdemokraterna Umeå AK Valprogram Kyrkovalet 2017 Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Kyrkans grundvärderingar om alla människors

Läs mer

Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS

Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS EU-nivå EU:s sammanhållningspolitik/ Europa 2020 Europeisk strategisk ansats Nationell nivå Regering och riksdag Myndigheter Nationell strategi Regional nivå

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

SÖDERTÄLJE ÄR STARKARE TILLSAMMANS SÖDERTÄLJE

SÖDERTÄLJE ÄR STARKARE TILLSAMMANS SÖDERTÄLJE SÖDERTÄLJE ÄR STARKARE TILLSAMMANS SÖDERTÄLJE ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE SÖDERTÄLJE. Vi söker väljarnas mandat för att tillsammans med andra bygga en sammanhållen modern kunskaps- och exportstad.

Läs mer

Dags att bryta 14 års socialdemokratiskt regionstyre

Dags att bryta 14 års socialdemokratiskt regionstyre Dags att bryta 14 års socialdemokratiskt regionstyre Vi moderater vill låta alla goda krafter bidra för att skapa högre kvalité och bättre tillgänglighet i vården. Efter 14 års socialdemokratiskt styre

Läs mer

vision med gemensamma krafter Tillväxt ett friskhetstecken!

vision med gemensamma krafter Tillväxt ett friskhetstecken! Vision Skövde 2025 Att förverkliga en vision med gemensamma krafter Skövderegionen ska blomstra till glädje för alla invånare, besökare och verksamhetsidkare. Vi behöver en tydlig färdriktning och en gemensam

Läs mer

Jobben är vår viktigaste fråga

Jobben är vår viktigaste fråga Jobben är vår viktigaste fråga Vår politik gör skillnad Jobb och framtidstro! Socialdemokraterna i Olofström har genom en framsynt politik lagt grunden till den positiva utveckling vi idag har i kommunen.

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi Regionförbundet har statens uppdrag att samordna och besluta om länets regionala

Läs mer