Fysiologi 1 Fysiologi handlar om hur olika celler och organ fungerar. Alltifrån encelliga till flercelliga organismer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fysiologi 1 Fysiologi handlar om hur olika celler och organ fungerar. Alltifrån encelliga till flercelliga organismer"

Transkript

1 Fysiologi 1 Fysiologi handlar om hur olika celler och organ fungerar. Alltifrån encelliga till flercelliga organismer Alltifrån organeller till specialiserade celler som bildar vävnader Det finns 200 celltyper som bygger upp vävnader, organ och organsystem. Del 1. Organ, organsystem och vävnader Del 2. Matspjälkning Del 3. Andning och gasutbyte Del 4. Cirkulation

2 Del 1. Organ och organsystem (11 st.) 1. Matspjälkning. Mun, tänder, svalg, mage, tarmar, lever, bukspott och anus. Intag, sönderdelning, matspjälkning, absorption, eliminering. 2. Transportsystem. Hjärta, blodkärl och blod. Distribution av näringsämnen, avfall, salter, hormoner och gaser. 3. Respiratoriskt system. Lungor, trakéer och alveoler Gasutbyte, O 2 -CO 2 4. Immun och lymfsystem. Benmärg, lymfnoder, thymus, lymfkärl, vita blodkroppar. Försvar mot infektioner och cancer. 5. Exkretoriskt system. Njurar, urinblåsor och urinrör. Avyttrande av metaboliskt avfall och osmotisk reglering av blodet.

3 Organ och organsystem (forts.) 6. Endokrint system. Hypotalamus, hypofys, sköldkörtlar, bukspott, binjurar mm. Koordination av kroppsaktiviteter (matspjälkning, flykt, vila mm.) 7. Reproduktivt system. Äggstockar, testiklar och associerade organ. 8. Nervsystem. Hjärna, ryggmärg, nerver och sinnesorgan. Koordination av kroppsaktiviteter, upptäckt och respons på yttre stimuli. 9. Integument. Skinn, hår, naglar och hudkörtlar. Skydd mot infektion och energi/mekanisk påverkan samt uttorkning. 10. Skelett. Ben, ligament, senor, brosk och bindväv. Upprätthållande av kroppen och organskydd. 11. Muskler. Skelettmuskulatur. Rörelse.

4 4 olika typer av vävnader. 1. Epitelvävnad, täcker hud, slemhinnor, tarmar, blodkärl mm. Fungerar som skydd mot skador, mikroorganismer och hindrar vattenförlust ( Cellerna är 0,001-0,1 mm). Pseudostatifierade celler står för sekretion, absorption och transport. Näsa, strupe och lungor. Kubiska celler handhar sekretion i körtlar, lever och munhåla (saliv). Stratifierade plattceller tål stort slitage i svalg, anus, hud (barriär). Enkla plattceller Utbyte, diffusion i blodkärl och lungor Stratifierade kolumnceller finns i urinblåsan och på insida av organ som är töjbara Kolumnceller finns i tarmar och avger sekret och tar upp näring

5 2. Stödjevävnad Bindväv, brosk, ben och fettvävnad fungerar som stöd och förbindelse mellan vävnader och organ. Fettvävnad fungerar som energiupplag (bruna och vita), stötdämpare och isolation. Subkutan och viceral fettvävnad. Blodkärl transport, alla celler måste ha tillgång till blodkärl. Brosk är en mycket flexibel vävnad som består av chondrocyter, samt ett matrix av kollagen och chondroitinsulfat. Stödjer och skyddar leder, ben och luftstrupen, bronker, näsa. Lucker bindväv finns överallt i kroppen och stödjer och håller organ på plats. Består av elastiska fibrer med elastin, retikulära fibrer och kollagen fibrer. Fibrös bindväv består av kollagenfibrer som är parallellt packade, mycket starka och oelastiska. Ligament, senor, korsband och senskidor. Få celler och blodkärl. Ben är mineraliserad hydroxyapatit och kollagen, stödjevävnad som består av osteoblastceller som i sin tur bygger upp ett s.k. Haversianskt system med central belägna blodkärl.

6 Kollagen är det vanligaste proteinet i djurvärden och bygger upp stödjevävnad såsom: lucker bindväv som fyller ut tomrum mellan vävnader. senor som förbinder ben och muskler. ledband och ligament som förbinder ben med ben. är även viktiga beståndsdelar i brosk och benvävnad. Elastin ett gummiliknande protein finns i mjuk stödjevävnad och komplimenterar ofta kollagenet. (nyp dig i skinnet) Keratin hornämne, är ett svavelhaltigt fibröst protein och utgör grunden för hår, naglar, horn och intermediära trådar, som är en viktig del av cellskelettet. Skelettben lagrar in kalcium, magnesium och fosfat som bildar mineralet hydroxyapatit som tillsammans med kollagenet gör benet både starkt och elastiskt. Kvoten hydroxyapatit/ kollagen avgör benens struktur och funktion. Revben, skallben och tandben

7 3. Muskelvävnad Upptar 40-50% av kroppsvikten och är specialiserad för kontraktion vid arbete och rörelse. Uppdelade i : Tvärstrimmiga muskler Muskelfibrer består av långa raka cylindriska celler med multipla cellkärnor. Starka i längdriktningen. Medveten användning. Hjärtmuskler Grenade muskelfibrer som är starka i längd och flexibla i bredd. Omedveten användning. Glatt muskulatur Grenade muskelfibrer som är flexibla i både längd och bredd med inte lika starka som ovanstående. Tarmar, urinvädar och blodkärl. Omedveten användning.

8 4. Nervvävnad Nervcellerna (neuronerna) är specialiserade på att förmedla elektriska impulser. Det finns över 15 olika typer. Känner av stimuli och sänder signaler från en del till en annan hos organismen. Nervsystemet består av en central del (hjärna och ryggmärg) och en perifer del, den som leder signaler till och ifrån den centrala delen.

9 Del 2. Matspjälkning Djur är heterotrofa och behöver äta andra organismer för att få organiska molekyler till uppbyggnad och grund till energiutvinning. Hos herbivorer, karnivorer och omnivorer sönderdelas proteiner, kolhydrater och fetter genom hydrolys till aminosyror, glukos och fettsyror. Specialiserade celler sköter ämnesutbytet genom strukturer som bildar veckningar eller förgreningar som maximerar ytan och därmed utbytet. Lungor, blodsystem, tarmar, njurar, lever och celler Respiration, cirkulation, matspjälkning, cellutbyte och utsöndring. Ämnesutbyte och transportsystemet. var och vad tas in, hur transporteras det runt och vad och var avges restprodukter? Sid 101.

10 Matspjälkning hos encelliga och flercelliga organismer Toffeldjuret tar in födopartiklar genom endocytos, transporterar den i vakuoler, bryter ned den enzymatiskt och utsöndrar rester genom exocytos. Hydran har fångstentakler, en mun och kroppshåla. Födan bryts ned med enzymer från körtelceller, som bryter ner födan varefter den tar upp födopartiklar och utsöndrar rester genom munnen.

11 Näringsupptag och födomekanismer Filtrerare, musslor och valar Sil-lameller, fångstarmar, barder. Substrats ätare, lever i och äter av växten/värden. Hud absorbering. Vätske ätare, blod eller växtsafts sugare. Detritus ätare, jord eller slam ätare. Finfördelar jorden eller botten. Volym ätare, växtätare eller predatorer med käkar, tänder, klor eller kniporgan För många djur är ät frekvens och bytesstorlek begränsade. När man väl träffar på ett bytesdjur måste man kunna äta det. Pelikanål, ormar, krokodiler mm. Kvoten kroppsstorlek/ bytesstorlek (0,85-1,25)

12 Fundamentala skillnader mellan små och stora djur. Den metabolisk hastigheten (kj/g djur) är relaterad till kroppsstorleken. En mus har 10 ggr högre metabolisk hastighet per gram än vad en elefant har. Proportionerligt behöver musen tio ggr så mycket föda och syre per tidsenhet vilket också innebär att de har jämförelsevis tio ggr så mycket blod och snabbare hjärtfrekvens än en elefant. Den med kroppsstorlek inverterade metaboliska hastigheten innebär att små djur måste äta nästan oavbrutet.

13 Fundamentala skillnader mellan jämnvarma och växelvarma djur Den årliga energiåtgången för olika aktiviteter hos jämnvarma och växelvarma djur. Den dagliga energiåtgången per viktenhet (kg) skiljer sig markant mellan små och stora däggdjur. Mus/Människa 12 ggr. Fördelar och nackdelar för jämnvarma / växelvarma djur. Kostnaden för temperatur reglering ökar % med minskad kroppsstorlek hos däggdjur men är 0 hos ormen. Ormen kan lägga % mer energi på tillväxt och fortplantning än däggdjuren kan men är beroende av omgivande temperatur för sina aktiviteter. (Ruvar äggen!) Var bör vi hitta små och stora däggdjur? (anpassningar). Var bör vi inte hitta växelvarma djur i stor utsträckning? Var bör vi hitta stora groddjur, kräldjur och sköldpaddor. Hur är det med fiskar?

14 Skillnader mellan växtätare och köttätare Specialiserade rovdjur har vassa, spetsiga fram och hörntänder för att kunna hålla fast bytet och slita bort bitar. Kindtänderna är saxliknande för att kunna stycka upp kött. Molarerna är trubbiga för att krossa ben. Växtätare har endast vassa framtänder för att skära av växter och trubbiga ås-försedda kindtänder för att kunna mala och krossa växtdelar. Människan är omnivor och har ett mellanting i tanduppsättning. Bita itu, slita, klippa, mala och krossa Bitstyrka i kg: Alligator-1343, hyena- 454, människa-77.

15 Skillnader mellan växtätare och köttätare finns även i uppbyggnaden av matspjälknings apparaten Två likstora däggdjur, prärievarg och koala skiljer sig inte bara i beteende utan även i födoval och därmed har de stora skillnader i alimentarisk uppbyggnad. Koalan har en 2m lång blindtarm och en 3m lång tjocktarm. Varför?

16 Däggdjurens matspjälkning Munhålan Nedbrytningen börjar redan i munhålan där tänderna krossar, sliter sönder eller mal ner födan till mindre delar. Antal tuggor är korr. med MSP hastighet och energiutvinning/tid. Krampar!? En liter saliv bildas per dag som innehåller enzymerna lysozym som är bakteriedödande och amylas som bryter ner stärkelse. Mucin Tugga bröd Matstrupen (pharynx) består av bindväv och muskulatur. Struplocket stängs och matstrupen för ner födan genom peristaltiska muskelsammandragningar. Vi sväljer ofta fel. Sfinktrar förhindrar att maten kan komma upp. Kräkningsreflex. Matstrupen mynnar i övre magmunnen i magsäcken

17 Magsäcken Bearbetar maten 2-6 timmar i en sur (ph-2, dödar de flesta mikroorganismer) miljö innehållande saltsyra där proteiner denatureras och spjälkas av enzymet pepsin. Syn-, doft- och smakintryck stimulerar bildningen av hormonet gastrin som i sin tur påverkar produktionen av magsaft (HCL). Kurr i magen Parietalceller som har stor yta mot blodkärl tar upp vatten och koldioxid och bildar kolsyra med hjälp av enzymet karbanhydras. Kolsyran omvandlas till vätejoner och vätekarbonatjoner. H + -joner och Cl - joner transporteras aktivt till magsäcken.

18 Magsäcken forts. Ett flertal specialiserade celltyper ingår i magsäckens funktion. Körtelceller som parietalceller bildar saltsyra som sagt och huvudceller bildar pepsinogen. Pepsinogen utsöndras och träffar på saltsyra och omformas då till det aktiva proteinnedbrytande pepsinet. Halsceller bildar ett slemskikt som skyddar alla celler mot nedbrytning av pepsinet och saltsyra samt mot mekanisk skada. Epitelceller nybildas hela tiden och ersätts under en tidsperiod av tre dygn. Sker inte nybildningen fullständigt och en för liten slemproduktion uppstår, så kan saltsyra och pepsin nå ned till dessa celler, skada dessa varvid bakterien (Heliobakter pylori ) få fotfäste varvid ett magsår har bildats. Stress och magsår?

19 Tunntarm Yt-förstoring genom microvilli, villi och veckade åsar. Huvuddelen av födan bryts ner här. (6m, 300m²) Till tolvfingertarmen kommer en liter galla från levern och två liter bukspott från bukspottskörteln dagligen. Gallan innehåller gallsalter (som sönderdelar fett) och rester från nedbrytning av blodkroppar (bilirubin). Bukspott är starkt basiskt och neutraliserar saltsyra rester från magsäcken (ph 8) samt innehåller amylas som fortsätter nedbrytningen av socker (munhålan). Proteinnedbrytningen som började i magsäcken slutförs här i flera steg med ett flertal inblandade enzymer som pepsin, trypsin och dipeptidas (se tabell bok). Peristaltiska muskelsammandragningar driver födan framåt varvid epitelceller absorberar socker, aminosyror, glycerol och fettsyror genom aktiv transport.

20 Tunntarm (forts.) Socker och aminosyror transporteras i blodet och mestadelen (75%) går till levern. I levern lagras socker i form av glykogen (konstant energireserv 0,1%). Aminosyror omvandlas även till glukos om blodsockerhalten i levern är för låg. Fettdropparna bryts ned med hjälp av lipas varvid de syntetiseras till fett, förpackas i proteiner och transporteras i lymfsystemet. Mutualistiska mjölksyrabakterier: Stimulerar immunförsvaret Producerar B-vitaminer Förbättrar tarmmotorik Dödar invasiva bakterier Probiotiska produkter (Acidofilus)? Epitelceller med stor transportförmåga (membranproteiner) står i förbindelse med blod och lymfkärl

21 Leverns roll Lagrar socker som energireserv (glykogen) som omvandlas till glukos vid behov. Aminosyror omvandlas till glukos om blodsockerhalten är låg och därefter (10-15 min) börjar fett brytas ned för produktion av glukos. Levern reglerar/syntetiserar även halterna av aminosyror och fetter i det utgående blodet. Levern utsöndrar galla som finfördelar fetter i tunntarmen för transport i bl.a. lymfsystemet och för lagring i fettceller. (Homogeniserad mjölk) Levern fungerar också som ett filter där avfallsprodukter och gifter från cellerna och mag-tarmkanalen omvandlas av enzymer, görs vattenlösliga för lättare och snabbare transport till njurarna och utsöndring. (Urinämne). Bryter även ned röda blodkroppar och reglerar blodets vattenpotential (plasmaproteiner). Funktionsstörning i levern kan leda till gul hud/gulsot pga. hög bilirubinhalt. Leverartären för syreriktblod till leverns celler. Portådern leder näringsrikt blod till levern (75% av allt från matspjälkningen.). T.ex. alkohol oxideras till acetataldehyd som i sin tur bildar ättiksyra som sönderdelas till. koldioxid och vatten. Vi stor alkoholkonsumtion lagras energin som fett i levern varvid funktionen störs (skrumplever). Omvandlingen av ammoniak till urinämne störs bl.a.

22 Tjocktarmen Tunntarmen (1) övergår i den 1,5 m långa tjocktarmen (2) och vid övergången från tunntarmen ligger blindtarmen med sitt bihang (appendix) Tjocktarmen återvinner 7 liter vatten per dygn genom osmos. Symbionta bakterier som E-coli och andra, producerar gaser (5 liter/dygn, metan och svavelväte) samt vitaminer som (C, folsyra, K och flera B-vitaminer) som biprodukt vilka absorberas av blodet. Exkrementer består av ospjälkade matrester, cellulosa, celldelar och bakterier, (brunfärgat av bilirubin som är en restprodukt vid nedbrytningen av hemoglobin). 3 Blindtarmsbihanget (3), en liten ihålig tarmdel, en rest, rudiment, från våra bladätande förfäder. En del föds utan den. Blindtarmsinflammation är vanligt, 1/15 och 20% dödlighet före kirurgins tidevarv. 99%. Varför har inte bihanget selekterats bort? Har den en funktion som är viktig? Bakteriereservoar? En evolutionär återvändsgränd? Flera rudimentära strukturer? Coccyx -svanskotor, arrector pili-hårmuskler, öronmuskler och blinkhinnan. Restgener. C-vitamin.

23 Födan och ämnesomsättning Huvuddelen av födan består alltså av kolhydrater fetter och proteiner. (55, 30 och 15 %??). LCHF? Maten fungerar som byggnadsmaterial eller energikälla (glukos) vilket mäts i (kj/kcal). 1 gram kolhydrater eller protein ger 17 kj medan fett ger 39 kj. De åtta aminosyror som är essentiella för vuxna är fenylalanin, isoleusin, leucin, lysin, metionin, treonin, tryptofan och valin. Kroppens basalmetabolism ligger vid kJ/dygn eller kcal/dygn då nervsystem, cirkulationssystem och andningsorgan är igång vid fullständig vila. Däggdjur och fåglar är jämnvarma och har högst basalmetabolism medan fiskar groddjur och kräldjur är växelvarma. Jämn kroppsvärme (37 0 C) är alltså en effekt av energiöverskottet i cellernas metabolism och om energiintaget överskrider behovet så lagras överskottet först som glykogen i muskler och levern sen när dessa depåer är fulla så bildas fett av proteiner och kolhydrater i levern, transporteras till och lagras i fettceller. Vi behöver även essentiella födoämnen som 8 aminosyror, fleromättade fettsyrorna linol och linolensyra, vitaminer (se sid 75) samt mineraler och spårämnen (sid 76).

24 Del 3. Andning och gasutbyte Heterotrofa organismer behöver syre som oxidationsmedel vid cellandningen. Luft innehåller 21% syrgas medan vatten innehåller 0,5 % och ändå sker all gasutbyte genom diffusion av syrgas i vatten med avstånd mindre än 1mm. Encelliga organismer har inga särskilda andningsorgan utan syre tas upp genom cellmembranen. Större flercelliga organismer har speciella organ för transport och utbyte av gaser såsom syre och koldioxid. Detta beror på att den effektiva ytan inte räcker till för cellernas behov, kroppsvolymen är större hos dessa i förhållande till kroppsytan. Yta>volym encelliga diffusion Yta<volym flercelliga organ Gemensamt för både vatten och luftbaserade andningsorgan är att ytan där gasutbytet sker är maximerat och mycket tunn samt att blod och blodkärl använd för gastransport (O 2, CO 2 )

25 Vattenliv Gälar förekommer hos flera djurgrupper, som havsborstmaskar, blötdjur, kräftdjur, fiskar och en del groddjur Axolotl Utveckling av förgrenade gälar effektiviserade djuren metabolism och gjorde dessa rörliga och snabba och kunde söka upp sin föda (betare & senare rovdjur) Dock var utanpåliggande gälar väldigt sårbara så många djurgrupper utvecklade olika typer av skydd

26 Vattenliv forts. Det finns både fördelar och nackdelar att andas i vattnet. En fördel är att cellerna i andningsorganen hela tiden hålls fuktiga vilket underlättar god diffusion. En nackdel är att vattnet håller lite syre 0,5% i 15 0 C. Detta medför att vattenlevande djur på olika sätt aktivt pumpar vatten förbi sina gälar, ett arbete som hos fiskar kan uppgå till 20% av det totala muskelarbetet. Hos fiskar pressas på så sätt vatten över de blodrika gälarna från munhålan ut genom gällocken. Blodet i blodkärlen går i motsatt riktning så att vatten och blodström möter varandra vilket möjliggör att blodet hela tiden möter vatten med en högre syrehalt. Detta leder till att över 80% av vattnets syre diffunderar ut i blodet i stället för 50%. Motströmsprincip (se bok)

27 Landliv Landdjur behöver bara avsätta en tiondel så mycket energi (2%) till andningsmuskulaturen i jämförelse med vattenlevande. Dock kan inte landdjuren ha sina andningsorgan i perifera delar av kroppen eftersom det skulle innebära för stora vätskeförluster. Hos insekter leds syre in genom trakéerna antingen genom aktivt pumpande (som hos stora insekter) eller genom diffusion hos små. Flygande insekter gör av med ggr mer O 2 än när de vilar vilket lett fram till att själva vingrörelserna förutom att hålla insekten flygande även med hög frekvens pumpar syre genom trakéerna. Ofta luftblåsor. Det finns en övre gräns för trakéernas storlek och syrets diffunderings kapacitet vilket har begränsat insekternas kroppsstorlek utifrån ett evolutionärt perspektiv. Kan O 2 halten (21%) varierat?

28 Landliv forts. Hos djur som har lungor finns direktkontakten bara mellan luften och specialiserade celler i lungan. Detta gäller de flesta groddjur, kräldjur, fåglar och däggdjur. Groddjur kan förutom lungandning ta upp en stor del av syrebehovet genom den fuktiga huden, sköldpaddor tar upp en del syre i munnen genom tungan. Fåglar har i allmänhet en liten kropp vilket ger en stor yta i förhållande till volymen och därmed stora värmeförluster. Värmeförluster kompenseras i allmänhet av en hög ämnesomsättning och därmed ett stort syrebehov. Fåglarnas andningsorgan är därför mycket effektiva eftersom dom förutom lungor har luftsäckar i kroppshålan och de stora benen. Detta medför att syre diffunderar ut i blodet effektivt i alveolerna både vid in och utandning. Kolibrier och små fladdermöss har en extrem hög ämnesomsättning. Hjärtat slår 1000 ggr/min vid flykt. Dessa måste äta kontinuerligt. Dvala.

29 Människans andningsorgan Luften tas in, fuktas och värms upp i näshåla m.h.a. ytförstorande näsmusslor och ytliga blodkärl. Näshår, slem och cilier filtrerar bort partiklar som transporteras till svalget. (Spottas ut eller sväljs) Struplocket öppnas vid andning och stängs vid sväljrörelse. (Sväljreflex) Struphuvud och luftstrupe är förstärkt med hästskoformade broskringar som ger stadga och håller luftstrupen öppen. Luftstrupen fördelas i två luftrör (bronker) som sen fördelas i bronkioler som sedan förgrenas till går till lungblåsor (alveoler). Bioteknik Alveoler är 0,1 mm stora och det finns 400 miljoner stycken vilket bildar en totalyta på ca: 100m 2. Vid inandningen (500 ml (vila) 3-5 l (jogga)) kontraherar revbensmuskler och mellangärdet så bröstkorgen lyfts varvid luft sugs in i lungorna. När man andas ut slappnar muskler av och lungvävnaden som är töjbar pressas luften passivt ut ur lungorna. In- och utandningen styrs av signaler som kommer från andningscentrum i hjärnstammen samt påverkas av censorceller som känner av CO 2. Man kan även påverka andningen med viljan och det sker från storhjärnans bark. Hyperventilering? CO 2 sänks, ph ökar, albumin frigör H+ som binder till hemoglobin. Syreupptag minskar, Ca+ brist. Kramp, känselbortfall.

30 Människans gasutbyte. Koncentrationsskillnader (gastryck) av O 2 och CO 2 i kapillärerna resulterar i gasernas motsatta diffusion i kapillärceller. Ut och in i vävnadsvätskan. Hög CO 2 produktion pga. arbete sänker ph (+/- 7,4) och hindrar O 2 upptag och varför vi ökar andningsfrekvensen och därmed ph. 95 % av CO 2 diffunderar in i erytrocyterna och 70 % bildar kolsyra medan 25 % binds till hemoglobinet. 97% av syret binds till hemoglobinet i de röda blodcellerna (erytrocyter 5 milj/mm 3 ) som innehåller 250 miljoner hemoglobinmolekyler som binder 4 O 2 var. Endast 4,5 ml O 2 /L kan lösas i blodet, men med respirationspigmentet hemoglobin kan 200 ml bindas per liter. Hjärtat pumpar 12,5 l blod/min (5-35 l/min).om vi inte hade hemoglobin så behöver vi 500l blod och ett hjärta stort som en medicinboll. Kräftdjur och musslor har hemocyanin med Cu som respirationspigment. Hemocyaninet svävar fritt i kroppsvätskan i det öppna blodsystemet. CO 2 bildar kolsyra som sedan faller sönder i HCO 3 - varvid H + ersätter och frigör syret på hemoglobinmolekylen. Jämnvikt ph

31 Del 4. Cirkulation Organismernas celler behöver kunna utbyta ämnen med omgivningen, vilket förutsätter att ämnena löses i vatten. Syre, näring, hormoner, enzymer och restprodukter som urinämne och koldioxid. Cirkulationen effektiviseras av blod, kärl och hjärtan. Slutna system hittar vi i hos ryggradsdjur, bläckfiskar, maskar och tagghudingar. Här sker cirkulationen med hjälp av blodsystem dvs blod, kärl och hjärtan. Slutna system är snabba och effektiva men kostsamma. I öppna system finns ingen egentlig skillnad mellan blod och kroppsvätska (hemolyfa). Blodet och kroppsvätskan pumpas ut i kroppshålan och fördelas. Öppna system hittar vi hos insekter, kräftdjur och mollusker. Öppna system är långsamma men inte energikrävande.

32 Cirkulation forts. Fiskar har ett tvårummigt hjärta där blodet bara passerar hjärtat en gång. När blodet passerar gälarna sjunker blodtrycket väsentligt varför blodet når organen med lågt tryck. Cellandningen sker därför långsamt med liten ATP bildning och spillvärme varför fiskarna tvingas vara växelvarma. Groddjur har trerummigt hjärta men med viss blandning av blod, växelvarma. Kräldjur har trerummigt men med mindre uppblandning.

33 Blodomloppet hos däggdjur Är dubbelt och pumpas med ett fyrrummigt hjärta med högt tryck till cellerna utan uppblandning av blod. (1) höger kammare pumpar blod till lungorna via (2) lungartärerna vilka är de enda artärerna som innehåller syrefattigt blod. När blodet strömmar igenom kapillärerna i vänster och höger lunga (3) tas syre upp varvid koldioxid avges. Det syrerika blodet återvänder till vänster förmak (4) via lungvenerna de enda vener som innehåller syrerikt blod. Därifrån pumpas det vidare till vänster kammare (5) och därifrån till aortan (6) som är kroppens största artär som leder blodet till kroppens olika organ, som magsäck, lever, njurar och muskler samt mindre artärer som krans, huvud, ben och armartärer (7, 8) Artärerna blir successivt mindre och övergår till slut i kapillärer (8 µm) och består av ett lager epitelceller. Ingen cell befinner sig längre bort än 130 µm från en kapillär. Blodet från kapillärerna samlas upp i vener (9, 10) som för blodet tillbaka till höger förmak (11) varefter det pumpas till höger kammare (1) och kretsloppet är slutet. Hjärtslagen regleras av ett impulscentrum vid höger förmak som skickar elektriska signaler som får de olika hjärtdelarna att kontrahera i en bestämd ordning. Påverkas av hormoner och signaler från CNS

34 Skillnader i veners respektive artärers uppbyggnad Elastiska fibrer (kollagen, fibrin). Glatt muskulatur och klaffar

35 Blodtryck och aktivitet i kapillärerna Blodtrycket är ett mått på det tryck som blodet utövar på kärlväggarna. Trycket är högre i artärer än i vener och är som allra högst i hjärtats arbetsfas, systole. Det systoliska trycket för en frisk 20 åring är cirka 115 mm Hg och mäts i överarmens artärer. Under hjärtats vilofas, diastole, sjunker trycket till omkring 70 mm Hg. Med stigande ålder ökar värdena och i 50-årsåldern kan det vara omkring 140/80. Slagvolymen ca ml ur vänstra kammaren. Hjärtfrekvens 35-90/min och 5-30 liter/min. Hjärtat anpassar sig vid långvarig belastning och blir kraftfullare och pulsen sänks. Blodtrycket är mycket lågt i venerna och transporteras mot hjärtat genom att skelettmuskler som ligger parallellt med venerna kontraheras. Klaffar i venerna hindrar blodet från att pressas åt fel håll.

36 Sfinktrar Blodet kan kanaliseras till olika delar av kroppen eftersom mängden blod som rinner genom ett kapillärnät regleras av sfinktrar som består av glatt muskulatur. Sfinktrarna kan dras ihop så att kapillärerna stängs och mindre mängd blod flyter genom det aktuella kapillärnätet Vid löpträning slappnar sfinktrarna av i skelettmuskler i benen och mer blod strömmar genom musklerna. Efter en måltid sluts sfinktrarna i skelettmusklernas kapillärer, medan sfinktrar runt kapillärer vid tarmkanalen öppnas. Mer blod strömmar då förbi matspjälkningskanalen och mer näring kan tas upp av blodet.

37 Kapillärer Struktur och funktion hos hjärta, artärer och vener kan ses som medel för att nå det egentliga målet för cirkulationssystemets aktivitet. Nämligen ett effektivt ämnesutbyte mellan blod och vävnadsceller i kapillärerna. Ämnen utväxlas mellan blod och celler genom diffusion och filtration. Vävnadsvätskan Kapillärernas minsta storlek är något större än blodkropparnas ca: 9-10 µm. Ingen cell befinner sig längre bort än 130 µm från en kapillär km kapillärer.

38 Ämnesutbyte i kapillärerna Blodtrycket i den arteriella delen av kapillärerna är högre än i den venösa delen. Det leder till att blodplasman filtreras så att små joner och molekyler som salter, socker, koldioxid och syre pressas ut från kapillärerna till vävnadscellerna. Kvar i blodet finns många stora proteiner och röda blodkroppar nu i en högre koncentration eftersom vatten försvunnit, vilket ger en låg vattenpotential och ett osmotiskt sug efter vatten från cellerna runt omkring kapillären. Nu diffunderar därför vatten, CO 2 och cellens restprodukter in i kapillären.

39 Blodet Blodet uppgår till ungefär 8 % av människans kroppsvikt. Röda, vita blodkroppar samt blodplättar. Plasman som uppgår till 55% av blodet består till 90 % av vatten. De flesta ämnen som cellerna behöver och de restprodukter som avges från cellerna transporteras lösta i plasman. (Undantag är merparten av syre och koldioxid.) I plasman finns också speciella blodproteiner (7%) som fibrinogen som deltar i koaguleringen av blodet och albumin som reglerar den osmotiska balansen och transport av fettsyror. Här finns även hormoner, salter, vitaminer, socker och antikroppar som deltar i immunförsvaret. Varje kubikmillimeter blod innehåller cirka 4-5 miljoner röda blodkroppar. En vuxen människa har omkring 25 biljoner röda blodkroppar. Ge blod? Åderlåtning?

40 Blodkropparna är av 3 typer. 1. Röda blodkroppar (erytrocyter). Syretransporten och gas utbytet gynnas av att de röda blodkropparna är platta och små (7-8 µm i diameter) vilket ger cellerna en stor sammanlagd yta där gaser kan diffundera in och ut. Röda blodkropparna innehåller ingen cellkärna, inga ribosomer eller mitokondrier som förbrukar O 2. Det finns 250 milj. hemoglobinmolekyler/cell. De röda blodkropparna får energi enbart genom anaerob förbränning. Finns i blodbanorna i fyra månader varefter de bryts ned i levern och järnet transporteras till benmärgen. Bildningstakten av nya blodkroppar regleras av hormonet erythropoietin som bildas i njurarna. Syrefattiga miljöer t.ex. hög höjd stimulerar produktion av hormonet och därmed antalet blodkroppar. (Höghöjds träning/epo- dopning).

41 2. Vita blodkroppar (leukocyter) som deltar i kroppens försvar mot smittämnen. Neutrofiler och monocyter är makrofager som äter bakterier genom fagocytos. Basofiler utvecklas till granulocyter som är mindre fagocyter. Eosinofiler bildar NK-celler och lymfocyter bildar B & T celler. 3. Blodplättar (trombocyter, platelets) som deltar vid koagulering av blod. Alla blodkroppar bildas i den röda benmärgen som finns i bröstben, revben och de längre skelettbenen i armar och ben. Fibrintrådar och blodplättar vid koagulering. (Blödarsjuka kan inte bilda fibrinogen)

Matspjälkning. Fysiologi Bi2

Matspjälkning. Fysiologi Bi2 Matspjälkning Fysiologi Bi2 Djur är heterotrofa behöver äta andra organismer för att få i sig ämnen till uppbyggnad och energi. Födan sönderdelas av olika enzyme i magtarmkanalen Celler i tunntarmen sköter

Läs mer

Matspjälkning. Fysiologi Bi2

Matspjälkning. Fysiologi Bi2 Matspjälkning Fysiologi Bi2 Djur är heterotrofa behöver äta andra organismer för att få i sig ämnen till uppbyggnad samt för att få energi. Födan sönderdelas av olika enzymer i magtarmkanalen Celler i

Läs mer

Cirkulationssystemet. Bi2 Fysiologi

Cirkulationssystemet. Bi2 Fysiologi Cirkulationssystemet Bi2 Fysiologi Cirkulationssystemets uppgifter: Transport : syre, koldioxid, näringsämnen, avfallsprodukter, hormoner, antikropper, vita blodkroppar Värmereglering Medverkar i att

Läs mer

Cirkulationssystemet. Bi2 Fysiologi

Cirkulationssystemet. Bi2 Fysiologi Cirkulationssystemet Bi2 Fysiologi Cirkulationssystemets uppgifter: Transport av ämnen till och från cellerna: Syre, koldioxid, näringsämnen, avfallsprodukter, hormoner, antikroppar, vita blodkroppar

Läs mer

Cirkulationssystemet. Bi2 Fysiologi

Cirkulationssystemet. Bi2 Fysiologi Cirkulationssystemet Bi2 Fysiologi Cirkulationssystemets uppgifter: Transport av ämnen till och från cellerna: Syre, koldioxid, näringsämnen, avfallsprodukter, hormoner, antikroppar, vita blodkroppar

Läs mer

Kroppen. Cirkulation. Skelett. Muskler. Nervsystem Hormonsystem

Kroppen. Cirkulation. Skelett. Muskler. Nervsystem Hormonsystem Kroppen Cirkulation Skelett Muskler Nervsystem Hormonsystem Kroppen Skelett: Muskelfästen, skydd, stöd Muskler: Rörelse, inre transport Cirkulation: Ämnestransport, skydd, temperaturreglering Nervsystem:

Läs mer

Matspjälkningen. 2. Svalget & Matstrupen Vägarna för luft och föda korsas Sväljreflex, struplocket 25 cm rör, peristaltiska rörelser

Matspjälkningen. 2. Svalget & Matstrupen Vägarna för luft och föda korsas Sväljreflex, struplocket 25 cm rör, peristaltiska rörelser Människokroppen Matspjälkningen 2. Svalget & Matstrupen Vägarna för luft och föda korsas Sväljreflex, struplocket 25 cm rör, peristaltiska rörelser 4. Tolvfingertarmen Bukspott (basiskt) Trypsin sönderdelar

Läs mer

Människans fysiologi. Andning och cirkulation

Människans fysiologi. Andning och cirkulation Människans fysiologi Andning och cirkulation Lektion 2 Andning och gasutbyte Cirkulation och inre transport Andning och gasutbyte Alla heterotrofa organismer behöver syre Oxidation av organiska molekyler

Läs mer

Matspjälkning. Vatten, vitaminer, mineraler och olika spårämnen tas också upp genom tarmväggarna och transporteras vidare till kroppens alla celler

Matspjälkning. Vatten, vitaminer, mineraler och olika spårämnen tas också upp genom tarmväggarna och transporteras vidare till kroppens alla celler Matspjälkning Din matspjälkningskanal är ett 7 meter långt slingrande rörgenom kroppen. Den börjar i munhålan och slutar ianus. Däremellan finns matstrupen, magsäcken, tolvfingertarmen, tunntarmen, tjocktarmen

Läs mer

Blod och blodomloppet

Blod och blodomloppet Blod och blodomloppet Blodets delar En vuxen människa har ca 4-6 liter blod. Blodet består till ca 45 % av röda och mindre än 1 % vita blodkroppar samt mindre än 1 trombocyter, s.k. blodplättar. Resten

Läs mer

Arbetsområden att kunna: Matspjälkning Andningsapparaten Allergi Astma Hjärta och blod

Arbetsområden att kunna: Matspjälkning Andningsapparaten Allergi Astma Hjärta och blod Kroppen del 1 Arbetsområden att kunna: Matspjälkning Andningsapparaten Allergi Astma Hjärta och blod Matspjälkningen Begrepp att kunna: Tänder Saliv/spott Tunga Matstrupen Magmun Magsäck Magsaft Tolvfingertarm

Läs mer

Den allra första cellen bakteriecellen prokaryot cell

Den allra första cellen bakteriecellen prokaryot cell Celler- Byggstenar för allt levande Allt levande från de minsta bakterier till enorma växter och djur är uppbyggt av små byggstenar som kallas celler. Alltså allt som lever består av en eller flera celler.

Läs mer

BIOLOGI. Vår fantastiska kropp

BIOLOGI. Vår fantastiska kropp BIOLOGI Vår fantastiska kropp 6.1 Celler i samarbete Allt liv är uppbyggt av celler. Vissa organismer består av en enda cell, andra av flera miljarder celler. Människokroppen består av tiotusentals miljarder

Läs mer

KROPPEN Kunskapskrav:

KROPPEN Kunskapskrav: Kunskapskrav: BIOLOGI: Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, t.ex. för jordbruk och fiske. Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost,

Läs mer

6.3 Andningen fixar syre till cellerna

6.3 Andningen fixar syre till cellerna 6.3 Andningen fixar syre till cellerna Förutom att äta och dricka behöver vi andas också. Ca 4 miljoner liter luft/år andas vi in Hur når syret från luften ut till alla celler i kroppen? 1. Luften passerar

Läs mer

75102 Anatomiset. Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen.

75102 Anatomiset. Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen. 75102 Anatomiset Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen. Andningssystemet För att delar av kroppen ska fungera krävs det näring

Läs mer

Anteckningar på Människokroppen

Anteckningar på Människokroppen Anteckningar på Människokroppen Kroppen byggs upp utav celler. De behöver få näringsämnen att jobba med. Matspjälkning (spjälkning = nedbrytning.) Från att vi stoppar något i munnen tills att det kommer

Läs mer

Näringsämnena och matspjälkning

Näringsämnena och matspjälkning Näringsämnena och matspjälkning Näringsämnen De tre näringsämnen som vi behöver störst mängd av är: - Kolhydrater - Fett - Proteiner Näringsämnena behövs för att bygga upp cellerna och för att ge energi.

Läs mer

Luktsinnet. Inuti näsan långt bak i näshålans tak hittar vi luktorganet med cirka 1 000 olika sorters luktceller.

Luktsinnet. Inuti näsan långt bak i näshålans tak hittar vi luktorganet med cirka 1 000 olika sorters luktceller. Andningen Luftvägarna De övre luftvägarna består av näshåla med bihålor och munhåla som ansluter till luftstrupen. Näs- och bihålor har slemhinnor utmed väggarna. I näshålan finns även de s.k. näsmusslorna.

Läs mer

Luftvägarnas och lungornas viktigaste uppgifter är att

Luftvägarnas och lungornas viktigaste uppgifter är att Luftvägar och lungor Näsmussla Till luftvägarna räknas: 1. näsan 2. bihålorna 3. svalget 4. struphuvudet 5. luftstrupen 6. luftrören. Lungorna tar upp syre från luften Luftvägarnas och lungornas viktigaste

Läs mer

FÖDA, MATSPJÄLKNING, TRANSPORT OCH FÖRSVAR

FÖDA, MATSPJÄLKNING, TRANSPORT OCH FÖRSVAR FÖDA, MATSPJÄLKNING, TRANSPORT OCH FÖRSVAR Kost och hälsa Vad behöver kroppen för att hålla sig frisk? Varför behöver kroppen mat? FÖDA S. 146-152 Vatten Kolhydrater Fetter Proteiner Vitaminer Mineraler

Läs mer

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA Läs mer: http://www.1177.se/skane/tema/kroppen/matsmaltning-ochurinvagar/matsmaltningsorganen/?ar=true http://www.slv.se/grupp1/mat-ochnaring/kostrad/

Läs mer

Din kropp består av 100000 miljarder celler! Alla celler ser inte ut på samma sätt

Din kropp består av 100000 miljarder celler! Alla celler ser inte ut på samma sätt Din kropp består av 100000 miljarder celler Alla celler ser inte ut på samma sätt Det som skiljer levande varelser från sådant som inte lever är att: Det som lever är uppbyggt av celler. Det som lever

Läs mer

Övningstentamen i Biologi 2, Basåret.

Övningstentamen i Biologi 2, Basåret. Övningstentamen i Biologi 2, Basåret. Cellbiologi (15p) 1. Ge 4 kortfattade exempel på vad proteiner kan ha för funktioner i kroppen. (2p) Svar: De kan ha funktioner som: Struktur- cellmembran, kollagen

Läs mer

Pedagogisk planering Elev år 5

Pedagogisk planering Elev år 5 Pedagogisk planering Elev år 5 Arbetsområde (Vad?): Biologi och kemi Kroppen Under denna tid kommer vi att lära oss mer om hur kroppen fungerar och är uppbyggd. Vad våra inre organ heter, ser ut, var de

Läs mer

Lungorna tar upp syre från luften. Luftvägar och lungor / Luftvägarna

Lungorna tar upp syre från luften. Luftvägar och lungor / Luftvägarna Luftvägar och lungor / Luftvägarna Luftvägarnas och lungornas viktigaste uppgifter är att ta upp syre från inandningsluften för vidare transport till kroppens celler, samt avge koldioxid från vävnaderna

Läs mer

Områden om människokroppen. Celler

Områden om människokroppen. Celler Celler Vad är en cell? Var finns celler, hur och när upptäcktes dem? Hur många celler består en människa av. Vad finns det för olika typer av celler i människokroppen. Förklara skillnaden mellan cell,

Läs mer

Biologiprov den 18 dec

Biologiprov den 18 dec Biologiprov den 18 dec Cellerna Kroppen är uppbyggd av en mängd små delar som kallas celler. Varje cell är en egen levande enhet som kan föröka sig, ta emot olika typer av information. Även om cellerna

Läs mer

Kim Kindvall 12 oktober 2014. Kroppen BIOLOGIUPPSATS

Kim Kindvall 12 oktober 2014. Kroppen BIOLOGIUPPSATS ! Kim Kindvall 12 oktober 2014 Kroppen!1 Celler Celler kallas "livets byggsten" eftersom alla organismer består av dem. Vissa organismer, som bakterier, består av bara en cell medan till exempel vi människor

Läs mer

Biologiprov. 1.Studera ovanstående bild och besvara sedan nedanstående frågor. a) Visar bilden en bakterie, djur- eller växtcell? Motivera ditt svar.

Biologiprov. 1.Studera ovanstående bild och besvara sedan nedanstående frågor. a) Visar bilden en bakterie, djur- eller växtcell? Motivera ditt svar. Biologiprov Namn: Lycka till! 1.Studera ovanstående bild och besvara sedan nedanstående frågor. a) Visar bilden en bakterie, djur- eller växtcell? Motivera ditt svar. (3p) b) I bilden finns delar av cellskelettet

Läs mer

Kondition, hjärta & blodomlopp Hannah Svensson

Kondition, hjärta & blodomlopp Hannah Svensson Kondition, hjärta & blodomlopp 2016-10-25 Hannah Svensson Arena Älvhögsborg Hjärtat Vårt organ som håller igång vårt blodomlopp och leder ut blod till vår kropp, organ och våra muskler Fungerar som en

Läs mer

3. Varför är det oftast inte bra att äta alltför mycket snabba kolhydrater, till exempel läsk och godis?

3. Varför är det oftast inte bra att äta alltför mycket snabba kolhydrater, till exempel läsk och godis? .9 Föda Besvara följande frågor med hjälp av läroboken. 1. Hur stor del av kroppen består av vatten? 2. Vad kan man enkelt säga att kolhydrater är?. Varför är det oftast inte bra att äta alltför mycket

Läs mer

MATSPJÄLKNINGEN: 1. Mun 2. Struplocket 3. Matstrupen 4. Magsäcken 5. Levern 6. Tunntarmen 7. Tjocktarmen 8. Ändtarmen

MATSPJÄLKNINGEN: 1. Mun 2. Struplocket 3. Matstrupen 4. Magsäcken 5. Levern 6. Tunntarmen 7. Tjocktarmen 8. Ändtarmen HISTORIA: De första levande organismerna på jorden fanns i havet. Detta var alger och bakterier. Med tiden började djur som kunde leva på land att utvecklas. Många tror att människan utvecklats från aporna.

Läs mer

Infö r prövet i Fysiölögi, Biölögi B

Infö r prövet i Fysiölögi, Biölögi B Infö r prövet i Fysiölögi, Biölögi B Matspjälkningen Vad sönderdelas födoämnena proteiner, kolhydrater och liptider till? Proteiner: Proteiner sönderdelas till aminosyror. Det börjar i magsäcken, där miljön

Läs mer

Anatomi-Fysiologi. Fundamentals of Anatomy and Physiology, kap. 24 (s ): Dick Delbro. Vt-11

Anatomi-Fysiologi. Fundamentals of Anatomy and Physiology, kap. 24 (s ): Dick Delbro. Vt-11 Anatomi-Fysiologi Fundamentals of Anatomy and Physiology, kap. 24 (s. 874-928): The Digestive System Dick Delbro Vt-11 Läs själva om mag-tarmkanalens (GI-kanalens) funktioner (s. 875-876) Sammanfattning

Läs mer

Energi. Aerob process och anaerob process Syreupptagning. Fysiologi fysiska kvaliteter 7 x 45 min. Fysiologi hur din kropp fungerar

Energi. Aerob process och anaerob process Syreupptagning. Fysiologi fysiska kvaliteter 7 x 45 min. Fysiologi hur din kropp fungerar Fysiologi fysiska kvaliteter Fysiologi fysiska kvaliteter 7 x 45 min Mål Grundläggande kunskap om de 5 fysiska grundkvaliteterna, styrka, uthållighet, rörlighet, koordination/motorik och snabbhet Kännedom

Läs mer

Anatomi-Fysiologi. Fundamentals of Anatomy and Physiology, kap. 23 (s ): Dick Delbro. Vt-11

Anatomi-Fysiologi. Fundamentals of Anatomy and Physiology, kap. 23 (s ): Dick Delbro. Vt-11 Anatomi-Fysiologi Fundamentals of Anatomy and Physiology, kap. 23 (s. 825-873): Respiration Dick Delbro Vt-11 Respirationssystemets funktioner 1. Stor yta för gasutbytet. 2. Transportväg för luften. 3.

Läs mer

6.5 Så försvarar sig din kropp

6.5 Så försvarar sig din kropp 6.5 Så försvarar sig din kropp Kroppen skyddar sig på många sätt: - Huden - Skelett - Saliv, tårvätska, magsaft - Luftvägar med slemhinna med flimmerhår - Inre immunförsvar Avancerat immunförsvar Kroppens

Läs mer

Navigationsguide till Den fantastiska människokroppen

Navigationsguide till Den fantastiska människokroppen Navigationsguide till Den fantastiska människokroppen Eleven kan med hjälp av guiden och cd:n göra virtuella dissektioner på människokroppen. Guiden är tänkt att användas på samma sätt som en dissektionshandledning.

Läs mer

Organisk kemi / Biokemi. Livets kemi

Organisk kemi / Biokemi. Livets kemi Organisk kemi / Biokemi Livets kemi Vecka Lektion 1 Lektion 2 Veckans lab Läxa 41 Kolhydrater Kolhydrater Sockerarter Fotosyntesen Bio-kemi 8C och D vecka 41-48 42 Kolhydrater Fetter Trommers prov s186-191

Läs mer

Cellen. Cellen. Celler. Cellen utgör den minsta strukturella och funktionella enheten i all levande materia. Vår kropp består av ca 70% vatten

Cellen. Cellen. Celler. Cellen utgör den minsta strukturella och funktionella enheten i all levande materia. Vår kropp består av ca 70% vatten Cellen Cellen Cellen utgör den minsta strukturella och funktionella enheten i all levande materia. Vår kropp består av ca 70% vatten Vi är uppbyggad av miljontalceller. Vattnet får då en fördelning. Celler

Läs mer

Lymfsystemet. Lymfsystemets viktigaste uppgifter är att

Lymfsystemet. Lymfsystemets viktigaste uppgifter är att Lymfsystemet Lymfsystemet är viktigt för att kroppen ska kunna försvara sig mot infektioner av olika slag. Systemet består dels av så kallade lymfatiska organ vilka bildar speciella celler som deltar i

Läs mer

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet KOST Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet ENERGI Kroppen är en maskin som behöver energi. Denna energi får du av beståndsdelarna som blir kvar när du bryter ner Kolhydrater, Fett och Protein! Ålder,

Läs mer

Människokroppen HUR SER DEN UT EGENTLIGEN? OCH HUR FUNGERAR DEN??

Människokroppen HUR SER DEN UT EGENTLIGEN? OCH HUR FUNGERAR DEN?? Människokroppen HUR SER DEN UT EGENTLIGEN? OCH HUR FUNGERAR DEN?? Innehåll för de närmaste ca 8 veckorna Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära

Läs mer

SJSE11 Anatomi, normalfysiologi och patofysiologi II

SJSE11 Anatomi, normalfysiologi och patofysiologi II Institutionen för hälsovetenskaper Sjuksköterskeprogramm et 180 hp Kodnummer:... SJSE11 Anatomi, normalfysiologi och patofysiologi II Datum: 2014-05-23 Tid: 13:30 17:30 Anvisning: Skriv svaren direkt under

Läs mer

Människokroppen BLODET AV KARL HALLERUP

Människokroppen BLODET AV KARL HALLERUP Människokroppen BLODET AV KARL HALLERUP KAPITEL 1 BLODET Alla delar av blodet har olika uppgifter. Röda blodkroppar är de som gör blodet rött. Det finns väldigt många röda blodkroppar i vårt blod, många

Läs mer

Kemiska ämnen som vi behöver

Kemiska ämnen som vi behöver Kemiska ämnen som vi behöver Vatten Mineraler (t ex koksalt) Vitaminer Proteiner- kött, fisk, ägg, mjölk, baljväxter Kolhydrater- ris, pasta, potatis, bröd, socker Fetter- smör, olivolja osv Tallriksmodellen

Läs mer

Bild. Frontalsnitt av hjärtat

Bild. Frontalsnitt av hjärtat CIRKULATIONSSYSTEMET Bild. Frontalsnitt av hjärtat 1. Namnge åtta valfria strukturer i bilden på hjärtat med medicinska benämningar. Markera valda strukturer i bilden med pilar och siffrorna 1 8. Skriv

Läs mer

Fysiologi & träningslära. Örkelljunga Orienteringsgymnsaium

Fysiologi & träningslära. Örkelljunga Orienteringsgymnsaium Fysiologi & träningslära Örkelljunga Orienteringsgymnsaium Fysiologi & Träningslära Viktiga träningsprinciper Blodomloppet Andningen Aerob effekt Submaximal effekt Aerob kapacitet Central och lokal kapacitet

Läs mer

Vilka ämnen finns det i maten och hur använder kroppen dem?

Vilka ämnen finns det i maten och hur använder kroppen dem? ÄMNENA I MATEN 1 Vilka ämnen finns det i maten och hur använder kroppen dem? 2 varifrån kommer egentligen energin? Jo från början kommer den faktiskt från solen. Solenergi blir till kemisk energi genom

Läs mer

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström Nutrition & hälsa Research Institutes of Sweden Elinor Hallström 1 Vad är hälsa? 3 Kosten viktigaste parametern för vår hälsa Vi behöver näringsämnen av två anledningar Energi Byggstenar Energi Vad behöver

Läs mer

Näringslära. Författare: Leif Göransson Agr. Dr. i Husdjurens utfodring och vård, 2009

Näringslära. Författare: Leif Göransson Agr. Dr. i Husdjurens utfodring och vård, 2009 Näringslära Författare: Leif Göransson Agr. Dr. i Husdjurens utfodring och vård, 2009 NÄRINGSÄMNEN - UPPBYGGNAD OCH FUNKTION... 2 KOLHYDRATER... 2 FETT... 3 PROTEIN... 3 MAKROMINERALÄMNEN OCH SPÅRELEMENT...

Läs mer

Vätskebalansen och syra-basbalansen. Vätske- och syra-basbalansen. Innehåll 2014-05-07. Människan: biologi och hälsa SJSE11

Vätskebalansen och syra-basbalansen. Vätske- och syra-basbalansen. Innehåll 2014-05-07. Människan: biologi och hälsa SJSE11 Vätskebalansen och syra-basbalansen Människan: biologi och hälsa SJSE11 Annelie Augustinsson Vätske- och syra-basbalansen Vätskebalansen = balansen mellan mängden vatten och mängden av joner och andra

Läs mer

Hjärta och blodomlopp

Hjärta och blodomlopp Hjärtats uppbyggnad Pump och transportsystem Hjärtat och blodomloppet har flera viktiga uppgifter i kroppen, bland annat att förse kroppens celler med viktig näring föra bort avfall som bildas vid ämnesomsättningen

Läs mer

Anatomi-Fysiologi. Fundamentals of Anatomy and Physiology (8. uppl.), kap. 4: Dick Delbro. Vt-11

Anatomi-Fysiologi. Fundamentals of Anatomy and Physiology (8. uppl.), kap. 4: Dick Delbro. Vt-11 Anatomi-Fysiologi Fundamentals of Anatomy and Physiology (8. uppl.), kap. 4: The Tissue Level of Organization Dick Delbro Vt-11 4-1 Histologi är vävnadslära Kroppen består av ca. 200 olika celltyper. Olika

Läs mer

Har du någonsin stannat för att tänka på vad som händer under halsbandet?

Har du någonsin stannat för att tänka på vad som händer under halsbandet? Har du någonsin stannat för att tänka på vad som händer under halsbandet? För människor vet vi att bara 1 whiplash olycka kan orsaka långvarig smärta och lidande. Hundens anatomi är i princip samma som

Läs mer

Omtentamen NME Termin 1 vt-2014 11/8 2014 (totalpoäng 47 p)

Omtentamen NME Termin 1 vt-2014 11/8 2014 (totalpoäng 47 p) Omtentamen NME Termin 1 vt-2014 11/8 2014 (totalpoäng 47 p) Svar på fråga 1-4 läggs i separat mapp (20 p) 1. Gunnar åt julbord med god aptit men fick lite problem med halsbränna. Halsbränna orsakas av

Läs mer

Blodet Blodet har många viktiga funktioner i kroppen, bland annat att

Blodet Blodet har många viktiga funktioner i kroppen, bland annat att Blodet Blodet har många viktiga funktioner i kroppen, bland annat att transportera syre från lungorna till kroppens celler, och koldioxid från cellerna till lungorna föra näringsämnen och restprodukter

Läs mer

Musklernas uppbyggnad

Musklernas uppbyggnad Musklernas uppbyggnad Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är fästa vid skelettet kan dra ihop sig skapas

Läs mer

Im. Blodet går runt i kroppen. Från hjärtat ut ikroppen. Från hjärtat till lungorna. på sidorna av din hals kan du känna din puls.

Im. Blodet går runt i kroppen. Från hjärtat ut ikroppen. Från hjärtat till lungorna. på sidorna av din hals kan du känna din puls. Blodet Cellerna i din kropp behöver vatten, syre och näring för att fungera. Det är blodet som ser till att cellerna får allt detta. Blodet tar också med sig avfall och värme som bildas när cellerna arbetar.

Läs mer

Kortfattad fysiologi

Kortfattad fysiologi Kortfattad fysiologi Fysiologi handlar om hur levande organismer och organsystem fungerar under normala förhållanden. Du ska kortfattat förstå hur dessa system fungerar i vår kropp: Matsmältningen Andningen

Läs mer

OCH~ ~------------------- FODA, MATSPJALKNING, TRANSPORT FORSVAR. 146 Människan

OCH~ ~------------------- FODA, MATSPJALKNING, TRANSPORT FORSVAR. 146 Människan FODA, MATSPJALKNING, TRANSPORT OCH~ FORSVAR NÄR DU HAR ARBETAT MED AVSNITTET FÖDA, MATSPJÄLKNINCi, TRANSPORT OCH FÖRSVAR KAN DU redogöra för vilka födoämnen vi behöver och vad de används till i kroppen

Läs mer

Från cell till individ. Kap 2

Från cell till individ. Kap 2 Från cell till individ Kap 2 cell-vävnader-organ-organism Kap 2 Från cell till individ Från en cell till en individ Vad krävs? Olika typer av celler en befruktning massor av celldelningar cellerna måste

Läs mer

Så började det Liv, cellens byggstenar. Biologi 1 kap 2

Så började det Liv, cellens byggstenar. Biologi 1 kap 2 Så började det Liv, cellens byggstenar Biologi 1 kap 2 Liv kännetecknas av följande: Ordning- allt liv består av en eller flera celler Ämnesomsättning Reaktion på stimuli (retningar) Tillväxt och utveckling

Läs mer

Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng, Tema Respiration-Cirkulation Skriftlig tentamen 24 oktober 2011

Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng, Tema Respiration-Cirkulation Skriftlig tentamen 24 oktober 2011 Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng, Tema Respiration-Cirkulation Skriftlig tentamen 24 oktober 2011 1. Sven Karlsson (70) söker upp dig för besvär med episoder med yrsel. Han ledsagas av

Läs mer

Dissektion av lamm hjärtslag

Dissektion av lamm hjärtslag Dissektion av lamm hjärtslag Den här handledningen beskriver dissektion av organ från ett lamm. Lamm(får)organ har många likheter med människans organ. Uppgift: Dissektion och undersökning av ett lammhjärtslag

Läs mer

VATTNET ÅKER RUNT. Vattnet åker runt, runt, runt. Text och musik: Richard Kristiansson

VATTNET ÅKER RUNT. Vattnet åker runt, runt, runt. Text och musik: Richard Kristiansson NO MED MUSIK VATTNET ÅKER RUNT Text och musik: Richard Kristiansson Vattnet åker runt, runt, runt, runt, runt på en upptäcktsfärd, genom luft och hav och mark och träd runt hela vår värld. När vattnet

Läs mer

Anonymitetskod / - - Telefon Anna Kari Bromander, , Del A 11, del B 10, del C 10 samt del D 7 uppgifter.

Anonymitetskod / - - Telefon Anna Kari Bromander, , Del A 11, del B 10, del C 10 samt del D 7 uppgifter. TENTAMEN AFA100 Anatomi och fysiologi Skriftlig examination II Datum 2017-01-13 Tid 8:30-12:30 Examinator Lärare Ina Berndtsson Ida Kleye (cirkulation) Anna Andersson (respiration), Lisbeth Hillström (matspjälkning)

Läs mer

MÄNNISKOKROPPEN. Biologi - V46- V3

MÄNNISKOKROPPEN. Biologi - V46- V3 MÄNNISKOKROPPEN Biologi - V46- V3 CELLEN Cellerna är aktiva hela livet, non stop. Encelliga organismer består av endast en cell. Hos människor finns det massa olika typer av celler. Muskelceller, ögonceller,

Läs mer

Anonymitetskod / AFA

Anonymitetskod / AFA TENTAMEN AFA100 Anatomi och fysiologi Skriftlig examination II Datum 2017-02-25 Tid 9:15-13:15 Examinator Lärare Ina Berndtsson Ida Kleye (cirkulation) Anna Andersson (respiration), Lisbeth Hillström (matspjälkning)

Läs mer

Blodbrist. Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning

Blodbrist. Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning Blodbrist Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning Allmänt När man har blodbrist, så kallad anemi, har man för få röda blodkroppar eller för liten mängd hemoglobin i de röda blodkropparna. Hemoglobinet,

Läs mer

Kroppen del 2 Stencilhäfte

Kroppen del 2 Stencilhäfte Kroppen del 2 Stencilhäfte Arbetsområden att kunna: Kroppens reningsverk Kroppens eget försvar Muskler Skelett Livets början och slut Begrepp att kunna Lever Galla Njurar Urinblåsa Urinledare Urinrör Urin

Läs mer

Så fungerar MÄNNISKOKROPPEN Matsmältningen

Så fungerar MÄNNISKOKROPPEN Matsmältningen (Förtexter:) Så fungerar MÄNNISKOKROPPEN Matsmältningen Svensk översättning och bearbetning ROGER PERSSON Berättare ROGER PERSSON Klippning TIMO TROLIN BLAESILD Det här programmet handlar om dig och din

Läs mer

Matspjälkningskanalen

Matspjälkningskanalen Matspjälkningskanalen Matsmältningskanalen Digestionskanalen Mag-tarm-kanalen 2014 Människokroppen Kap 13 sid 380-420 Mag-tarmkanalens anatomi Uppgift Mag-tarmkanalens vägg uppbyggnad och dess funktion

Läs mer

Idrott och Hälsa A-kurs Teori. Anatomi Läran om kroppen

Idrott och Hälsa A-kurs Teori. Anatomi Läran om kroppen Idrott och Hälsa A-kurs Teori Anatomi Läran om kroppen Anatomi Skelettet Hur många ben har du i din kropp Vilket är det största / minsta Tillväxtzoner Håligheter där benmärgen bildas www.1177.se Anatomi

Läs mer

För att förstå lymfsystemet är det nödvändigt att förstå vad som händer i cirkulationssystemet på vävnadsnivå.

För att förstå lymfsystemet är det nödvändigt att förstå vad som händer i cirkulationssystemet på vävnadsnivå. Lymfsystemet Lymfsystemet Ett cirkulationssystem som är så komplicerat som blodets behöver stöd. I människokroppen kommer det stödet från lymfsystemet som kan betraktas som en dottercirkulation till blodcirkulationen.

Läs mer

ta upp syre från inandningsluften för vidare transport till kroppens celler avge koldioxid från vävnaderna med utandningsluften.

ta upp syre från inandningsluften för vidare transport till kroppens celler avge koldioxid från vävnaderna med utandningsluften. Luftvägarna Lungorna tar upp syre från luften Luftvägarnas och lungornas viktigaste uppgifter är att ta upp syre från inandningsluften för vidare transport till kroppens celler avge koldioxid från vävnaderna

Läs mer

Akut hjälp vid personskada.

Akut hjälp vid personskada. Akut hjälp vid personskada. Inläsningsuppgift inför instruktörsfortbildning våren 2007 CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET Marianne Danell-Kindberg 1 (8) Akut hjälp vid personskador. -En kort teoretisk översikt- Andningsapparaten

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING ORGANEN

LÄRARHANDLEDNING ORGANEN Välkomna till utställningen Djuret människan Det här är ett pedagogiskt material för ett aktivt lärande där eleverna kommer att få röra på sig och reflektera över anpassningar och hur våra organ fungerar.

Läs mer

Terminsplanering i Biologi för 8P4 HT 2012

Terminsplanering i Biologi för 8P4 HT 2012 Terminsplanering i Biologi för 8P4 HT 2012 Vecka Tema Dag Planering Människokroppen celler i V34 samarbete V35 V36 V37 V38 V39 V40 V41 V42 V43 Matspjälkning och andning Blodomloppet Huden och våra rörelseorgan

Läs mer

Celler består till cirka 80 procent av vatten. Resten av vikten är proteiner, fetter, kolhydrater som till exempel socker samt arvsmassan, DNA.

Celler består till cirka 80 procent av vatten. Resten av vikten är proteiner, fetter, kolhydrater som till exempel socker samt arvsmassan, DNA. Celler Kroppen är uppbyggd av en mängd små delar som kallas celler. Varje cell är en egen levande enhet som kan föröka sig, ta emot olika typer av information och sköta sin egen ämnesomsättning. Även om

Läs mer

OBS! Under rubriken lärares namn på gröna omslaget ange istället skrivningsområde. Medicin A, Fysiologi med anatomi 15hp, del 2.

OBS! Under rubriken lärares namn på gröna omslaget ange istället skrivningsområde. Medicin A, Fysiologi med anatomi 15hp, del 2. Medicin A, Fysiologi med anatomi 15hp, del 2 Kurskod: MC1002 Kursansvarig: Gabriella Eliason Datum: 2014 01 17 Skrivtid:4 timmar Totalpoäng: 52 p Blodet och immunologi, 9 p Matspjälkningen, urinsystemet

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING ANPASSNINGAR. Välkomna till utställningen Djuret människan

LÄRARHANDLEDNING ANPASSNINGAR. Välkomna till utställningen Djuret människan Välkomna till utställningen Djuret människan Det här är ett pedagogiskt material för ett aktivt lärande där eleverna kommer att få röra på sig och reflektera över anpassningar och hur våra organ fungerar.

Läs mer

Frågor till Kroppen del 2

Frågor till Kroppen del 2 Frågor till Kroppen del 2 Läs sidan 32 i Koll på NO 1. Vilka är kroppens två stora reningsverk? Levern och njurarna 2. Varför behöver vi ha dessa reningsverk? Vi behöver dessa två reningsverk för de bryter

Läs mer

Från cell till individ. Kap 2

Från cell till individ. Kap 2 Från cell till individ Kap 2 cell-vävnader-organ-organsystem-organism Kap 2 Från cell till individ Från en cell till en individ Vad krävs? Olika typer av celler en befruktning massor av celldelningar cellerna

Läs mer

lördag den 4 december 2010 Vad är liv?

lördag den 4 december 2010 Vad är liv? Vad är liv? Vad är liv? Carl von Linné, vår mest kände vetenskapsman, delade in allt levande i tre riken: växtriket, djurriket och stenriket. Under uppväxten i Småland såg han hur lantbrukarna varje år

Läs mer

Människan. Nina Melin, Nyköpings Hotell/Restaurangsk., Nyköping

Människan. Nina Melin, Nyköpings Hotell/Restaurangsk., Nyköping Människan 1 Nina Melin, Nyköpings Hotell/Restaurangsk., Nyköping www.lektion.se Från cell till organsystem En förutsättning för liv 2 Livet börjar med att atomer börjar bilda molekyler Syreatomer Järn

Läs mer

Ryggradsdjur - Vertebrater. Skelettet inuti kroppen.

Ryggradsdjur - Vertebrater. Skelettet inuti kroppen. Ryggradsdjur - Vertebrater Skelettet inuti kroppen. Ryggsträngsdjur - Sjöpungar och lansettfiskar. - Alla ryggradsdjurs föregångare. - Ryggsträng (korda) som fungerar som skelett (tillbakabildas hos vuxna

Läs mer

Urinsystemet. Urinsystemet. Njurarnas uppgifter Människan: biologi och hälsa SJSE11. Övre urinvägar Njurar (renes) Urinledare (uretärer)

Urinsystemet. Urinsystemet. Njurarnas uppgifter Människan: biologi och hälsa SJSE11. Övre urinvägar Njurar (renes) Urinledare (uretärer) Urinsystemet Människan: biologi och hälsa SJSE11 Annelie Augustinsson Urinsystemet Övre urinvägar Njurar (renes) Urinledare (uretärer) Nedre urinvägar Urinblåsa (vesica urinaria) Urinrör (uretra) Njurarnas

Läs mer

Många ämnen i maten. Enzymer hjälper till

Många ämnen i maten. Enzymer hjälper till Maten Vi översvämmas av tips och råd från experter om vad och hur mycket vi ska äta. Men experterna är inte alltid överens. Därför behöver du veta mera om olika näringsämnen, hur de tas upp i kroppen och

Läs mer

förstå din hunds maghälsa

förstå din hunds maghälsa förstå din hunds maghälsa Det är inte ovanligt Mag-tarmsjukdomar (vanligtvis associerade med t.ex. kräkningar och/eller diarré) är några av de mest förekommande anledningarna till att man tar hundar till

Läs mer

Epitelvävnad. vnad. Fredrik Larsson. Delkurs 1 av block III påp

Epitelvävnad. vnad. Fredrik Larsson. Delkurs 1 av block III påp Delkurs 1 av block III påp Apotekarprogrammet Integrativ Biomedicin med Läkemedelsinriktning L Introduktionskurs 10p HT 2006 Vävnadslära Epitelvävnad vnad Fredrik Larsson Epitelvävnad vnad epite l subst.

Läs mer

Lymfsystemet håller vårt blodtryck i balans och är kroppens viktigaste skydd mot infektioner Jennie Jansson

Lymfsystemet håller vårt blodtryck i balans och är kroppens viktigaste skydd mot infektioner Jennie Jansson Lymfsystemet håller vårt blodtryck i balans och är kroppens viktigaste skydd mot infektioner Jennie Jansson Populärvetenskaplig sammanfattning av Självständigt arbete i biologi 2012 Institutionen för biologisk

Läs mer

Tentamen i kursen Naturvetenskap och teknik F-3, 22,5 hp

Tentamen i kursen Naturvetenskap och teknik F-3, 22,5 hp Tentamen i kursen Naturvetenskap och teknik F-3, 22,5 hp Kurskoder: LPGG14 Delkurs: 1 Ämnen: Biologi, Kemi Datum: fredagen den 4 november 2016 Tid: 8.15 12.15 (distans 9.00-13.00) Ansvariga lärare: Hjälpmedel:

Läs mer

Andning och hälsa. Inledning. Läroplanen. Bakgrund

Andning och hälsa. Inledning. Läroplanen. Bakgrund Andning och hälsa Inledning Hur en person andas är av betydelse för personens välmående. Sättet att andas påverkar fysiologiska processer i kroppen som kan ge olika effekter. Läroplanen Experimentet tar

Läs mer

Caroline Zakrisson [Kurs] [Datum]

Caroline Zakrisson [Kurs] [Datum] Mål att uppnå För stå hur männniskans kropp är uppbyggd i stora drag. Förstå sambandet mellan maten du äter och hur din kropp fungerar. Förstå hjärnans och nervernas betydelse för att vi minns, lär oss

Läs mer

Nervsystemet består av hjärnan och ryggmärgen samt nerver. Hjärnan och ryggmärgen bildar tillsammans centrala nervsystemet, som ofta förkortas CNS.

Nervsystemet består av hjärnan och ryggmärgen samt nerver. Hjärnan och ryggmärgen bildar tillsammans centrala nervsystemet, som ofta förkortas CNS. Nervsystemet Nervsystemet är nödvändigt för att kroppens olika delar snabbt ska kunna få kontakt med varandra, och fungera som en helhet. Kommunikation kan även ske med hjälp av hormonsystemet, men det

Läs mer

Biologi 2. Cellbiologi

Biologi 2. Cellbiologi Biologi 2 Cellbiologi Frågor man kan besvara efter att ha läst cellbiologi Varför blir huden skrynklig om man ligger länge i badkaret? Varför dör man av syrebrist? Hur fäster celler till varandra i kroppen?

Läs mer