PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN DAGHEMMET SOCKENSTUGAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN DAGHEMMET SOCKENSTUGAN"

Transkript

1 PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN DAGHEMMET SOCKENSTUGAN

2 INNEHÅLL VERKSAMHETSTANKE VÄRDERINGAR BARNETS VARDAG ALLMÄNT OM SOCKENSTUGAN INLÄRNINGSMILJÖN RÖRELSE OCH FYSISK AKTIVITET SPRÅK OCH KOMMUNIKATION MATEMATIK, NATURVETENSKAP MILJÖFOSTRAN SKAPARGLÄDJE OCH KONSTUPPLEVELSER LEKEN SOCIAL, ETISK OCH RELIGÖS FOSTRAN FÖRUNDERVISNINGEN BARN SOM BEHÖVER SÄRSKILT STÖD

3 FOSTRINGSGEMENSKAPEN OCH SAMARBETSPARTNERS UTVÄRDERING, DOKUMENTATION OCH BILAGOR BILAGA 1 FÖRSKOLANS ÅRSKLOCKA BILAGA 2 UTVÄRDERING SOCKENSTUGANS VERKSAMHETSTANKE Vi på Sockenstugan arbetar för att skapa en miljö där barnen känner: TRYGGHET TRIVSEL SAMHÖRIGHET GLÄDJE Vidare tycker vi att en bra föräldrakontakt är viktig.

4 Vi vill ge barnen mångsidiga upplevelser samt förstärka barnens självkänsla. VÄRDERINGAR Vi som arbetar på daghemmet Sockenstugan anser att följande värderingar är grundläggande för barnens välbefinnande och för den dagliga verksamheten i barngrupperna: SOCIALA KONTAKTER GRUNDTRYGGHET GEMENSKAP GLÄDJE RESPEKT KREATIVITET

5 SOCIALA KONTAKTER Sociala kontakter och interaktion tränas dagligen i vår verksamhet. Vardagssituationerna erbjuder barnen möjligheter att utvecklas socialt. Barnen leker med varandra och med vuxna. Barnen lär sig att dela sina upplevelser och tankar med andra barn och vuxna via diskussioner som förs t.ex. i samlingen eller vid matbordet. I växelverkan med sin omgivning övar barnen också att lyssna och vänta på sin tur. I vår verksamhet övar vi oss att uppskatta och respektera varandra. Förutom i vardagssituationer övas sociala kontakter också på utfärder av olika slag, t.ex. när vi går på teater eller på bio. Förskoleundervisning ges i Sockenbacka lågstadieskola och förskolan samarbetar med skolan (årskurserna 1-2). GRUNDTRYGGHET Barnen har goda förutsättningar att trivas, utvecklas och att lära sig olika färdigheter när de känner sig trygga. Därför har vi grundtrygghet som en av våra värderingar. När barnen börjar på Sockenstugan önskar vi att mamma eller pappa mjuklandar med barnen (se bilaga om mjuklandning). På vårt daghem har vi ett s.k. egenvårdarsystem, vilket innebär att två i personalen kommer på hembesök innan barnet börjar på daghemmet. Syftet med samtalet är att informera varandra om vad som är viktigt för just det här barnet. Daghemmet får veta mera om barnets vanor och vi berättar för föräldrarna om daghemmets vardag och rutiner. Vi strävar till öppen och god föräldrakontakt.

6 När barn och föräldrar på morgonen kommer till daghemmet tar vi emot dem och säger god morgon. Vi tycker att det är viktigt att både barn och föräldrar blir uppmärksammade och känner sig välkomna. Ibland kan ett barn ha svårt att skiljas från sin mamma eller pappa. Då går vi fram och frågar om föräldern vill att vi kommer och tar hand om barnet. När barnet går hem på eftermiddagen tar vi dem i hand och säger tack för idag. Grundtryggheten byggs också upp genom att vi följer dagliga rutiner och tillsammans överenskomna regler. Det finns alltid en famn öppen för alla barn på Sockenstugan! GEMENSKAP Leken är en viktig del av barnets vardag. När barnen leker känner de gemenskap med varandra. Vi strävar till att varje barn har någon att leka med och att de trivs tillsammans. Ibland planerar vuxna olika lekhörnor och parar även ihop barn som inte brukar leka med varandra. Barnen uppmuntras på detta sätt att leka med olika kamrater. Vi försöker planera verksamheten tillsammans med barnen genom att diskutera och fråga vad de vill göra på dagis. När barnen är medlemmar i en grupp känner de samhörighet. Att ha samlingar, sångstunder och gemensamma utfärder tillsammans ökar barnens känsla att höra till en grupp. Ibland kan det dock vara skönt att vara en stund med en vuxen, att lyssna på en saga, spela ett spel eller bara sitta i famnen och njuta av närhet.

7 GLÄDJE Det är viktigt att bli uppmuntrad samt att känna glädje över att lyckas med någonting. Genom att vi ger barnen möjlighet till detta, samt genom att de får utforska och upptäcka världen omkring sig stöder och stimulerar vi deras utveckling. Genom mångsidig verksamhet och via vardagssituationerna på dagis strävar vi till att barnen får upplevelser att glädjas över. Vi satsar också på att barnen skall få positiva upplevelser i olika miljöer. Därför gör vi utflykter till t.ex. olika parker, skogen eller sportplanen. Vi gör teater- och biobesök, biblioteksbesök, besöker olika muséer osv. Vi strävar till att alla barn skall tycka att det är roligt att komma till daghemmet! RESPEKT En av våra mest centrala värderingar på Sockenstugan är respekt. Vi anser att det är mycket viktigt att både barn och vuxna bemöter varandra med respekt, samt att var och en själv får uppleva att man blir respekterad och uppskattad som den man är. I vardagliga situationer övar vi att ta hänsyn till varandra, hjälpa varandra, vänta på vår tur och att tala artigt till varandra, att ge varandra ro och utrymme att leka, att inte störa varandra, att inte vara våldsamma mot varandra, att inte vara elaka mot varandra osv. Personalen ger också barnen möjlighet att vara med och komma överens om regler på daghemmet.

8 KREATIVITET Att få njuta av och uppleva skaparglädje och konstupplevelser samt att uttrycka sig själv via kreativiteter av olika slag är viktigt för alla barn. Vi vill ge barnen mångsidiga upplevelser och möjligheter till att uttrycka sig själva med en verksamhet som uppmuntrar till skaparglädje, men även uppmuntra barnen till att ta egna initiativ till kreativitet. Vi bekantar oss med konstens olika former också genom att t.ex. besöka utställningar, gå på muséer, gå på teater, bio eller gå på konserter osv. Vi vuxna är lyhörda för vad barnen är intresserade av och kan bygga vidare på barnens idéer. Vi kan också ge olika idéer åt barnen som de kan spinna vidare på.

9 BARNETS VARDAG DAGHEMMET SOCKENSTUGAN I vårt daghem har vi tre barngrupper: Norrgården för 0-3-åringar, Mellangården för 4-5-åringar och förskoleundervisning för 6-åringar. Förskoleundervisnig ges i närliggande skolans utrymmen. Förskoleundervisningen sker mellan kl och den är avgiftsfri. Vi har 14 platser i vår förskola. Förskolan och skolan har gemensamma lovdagar. När förskolan slutar får varje barn ett intyg. Personalen består av barnträdgårdslärare, barnskötare och assistent. Daghemmet ligger i västra Helsingfors, i Sockenbacka bredvid Sockenbacka lågstadieskola. INLÄRNINGSMILJÖN Inlärningsmiljön är en helhet med fysiska, psykiska och sociala element. Den fysiska inlärningsmiljön består av utrymmen inne och ute samt allt material. I nedre våningen har vi ett rum för skapande verksamhet (före detta förskola). I rummet finns också byggmaterial, rollkläder och leksaker. Förskolan använder sig av mera krävande spel och inlärningsmaterial och byter dem kontinuerligt.

10 I nedre våningen finns gymnastiksal som vi delar med skolan. Gymnastiksalen erbjuder möjlighet till mångsidig verksamhet. Där ordnas även jul- och vårfester, konserter, teaterföreställningar mm. I andra våningen fungerar två barngrupper, Norrgården och Mellangården. Utrymmena ger möjlighet till att leka olika slags lekar, bygga med kuddar, lyssna på musik och sagor och till att vila. I ena rummet har barnen bl.a. möjlighet att leka hemlekar eller butikslekar i dockvrån, leka med bilar och djur och att bygga med klossar och lego. Det finns också spel och pussel som barnen själva kan ta när de vill, samt kritor, pennor och målarstaffli om barnen vill rita eller måla. Böckerna i bokhyllan är tillgängliga så att barnen också själva har möjlighet att bläddra i dem. I det andra rummet har barnen möjlighet till sandlek, pyssel, handarbete, att bygga med lego och olika byggsatser, och till att rita och måla. Även i detta rum finns spel, pussel och böcker tillgängliga för barnen. Vi har också fina rollkläder som är mycket populära och som används av alla grupper i huset. Vi strävar till att ha materialet inom räckhåll för barnen. I gymnastiksalen har vi regelbundet gemensamma sångstunder. I sovrummet kan barnen t ex leka med kuddar, handdockor och mjukisar samt sitta i lugn och ro och läsa tillsammans med en vuxen. Vi försöker använda alla våra utrymmen mångsidigt. Vi har fina möjligheter till utelek p.g.a. vi har två stora gårdar. Den ena kallar vi för naturgården där barnen kan använda sin fantasi och leka med naturmaterial. På den andra gården leker barnen med leksaker. Där finns också en klätterställning, sandlåda och gungor.

11 Vi använder också andra miljöer som inlärningsmiljö, t.ex. lekparker och skog. Förskolan har skogsmulleverksamhet i närliggande skog. Den fysiska inlärningsmiljön går hand i hand med den kognitiva inlärningsmiljön. Till den kognitiva inlärningsmiljön hör bl.a. spel, pussel, litteratur och olika slags inlärningsmaterial. Vi strävar till att aktivera barnens intresse och till att stöda deras vilja att lära sig och att experimentera. Den kognitiva miljön uppmuntrar barnen till spel och lek. Den väcker också skaparglädje och intresse för litteratur. Vi utvärderar användandet av leksaker, spel och annat material och byter materialet med jämna mellanrum. Ute strävar vi till att gården uppmuntrar till bollspel, lek, till att klättra och leka rörelselekar. Naturmiljön på vår andra gård lockar barnen till att använda naturmaterial, t.ex. pinnar, kottar och stenar. På naturgården har vi också ett klätterträd som barnen får klättra i. Barnen lär sig sociala färdigheter via leken och i växelverkan med andra barn och vuxna. I leken övar barnen dessa färdigheter individuellt och i grupp. Gemensamma fester, utfärder och andra tillställningar förstärker också barnens samhörighetskänsla. Barnen känner glädje och får nya upplevelser. Barnen lär sig av andra barn och av vuxna. Vuxna är modeller i vardagssituationer, t.ex. vid påklädning och vid matsituationer. Vi försöker göra miljön på Sockenstugan så hemtrevlig och trivsam som möjligt. Trevliga utrymmen ger inspiration till lek, pyssel, rörelse osv. Vi ställer också fram det som barnen har tillverkat, gör t.ex. små utställningar. Vi hänger också upp teckningar och målningar som barnen har gjort.

12 RÖRELSE OCH FYSISK AKTIVITET Den fysiska aktiviteten är viktig för barnens utveckling och för den motoriska inlärningen. Vid rörelse lär sig barnen att gestalta sin kropp och sin omgivning. Barnen upplever glädje när de får röra sig individuellt och i grupp tillsammans med andra barn. Gemensamma gymnastik- och rörelsestunder förstärker också barnens gruppkänsla. Vi vill befrämja barnens motoriska utveckling via leken; de upptäcker sin kropp och dess möjligheter, de klättrar, hoppar, springer och går. Vi leker springlekar, spelar bollspel, åker skridskor, pulka eller kälke och har innegymnastik ca. en gång i veckan. På våren och på hösten har vi också utegymnastik ibland. Vi gör också utfärder till skogen där barnen får röra sig i skogsmiljö. Förskolan har skogsmulleverksamhet på våren i närliggande skog. På vintern åker förskolan skridskor tillsammans med 5-åringarna eller med åk 1-2. Vi tycker att det är viktigt att dagligen erbjuda barnen möjlighet till rörelse och fysisk aktivitet. I vår verksamhet använder vi oss av olika miljöer att röra oss i som t.ex. våra gårdar, lekparker, skogen, gymnastiksalen, sportplanen och skridskobanan. SPRÅK OCH KOMMUNIKATION Förmågan att bemästra språket är en förutsättning för inlärning.

13 Språket ger barnen möjlighet att utveckla sin förmåga att förstå och att göra sig förstådda. Språket tränas varje dag i alla vardagssituationer och i den dagliga verksamheten. Vi uppmuntrar barnen att uttrycka tankar och känslor, att lyssna och diskutera. Barnen blir vana att berätta om sina känslor och erfarenheter (t.ex. via Stegvis- och Start-metoden). Vid matsituationen uppmuntrar vi barnen till diskussion genom att fråga dem om olika saker. Vid matkärran frågar vi bl.a. om barnet vill ha mycket eller lite mat. Vid lunchen läser vi matramsor tillsammans med barnen. Vid samlingen får barnet lära sig att lyssna och att berätta, t.ex. vad de gjort på veckoslutet eller hurdan leksak de har med sig då vi har leksaksdag. Vi uppmuntrar barnet att berätta genom att ställa frågor om leksaken, t.ex. hur den fungerar. I påklädningssituationer benämner vi klädesplagg, färger och kroppsdelar. Vi har böckerna tillgängliga för barnen. Vi strävar till att med jämna mellanrum byta ut böckerna. Vi har en bokdag då barnen får ta med en sagobok hemifrån. Vi läser dagligen, i t.ex. vilan och i samlingen. Barnen har också möjlighet att själva titta i böcker, och vi läser ofta för ett eller några barn i gången. Vi besöker också biblioteket tillsammans med barnen. I alla situationer strävar vi till att använda en korrekt svenska. Leken har en framträdande roll i språkinlärningen. Barnen tränar kommunikation med andra barn och med vuxna när de leker. Vi förstärker barnens språkmedvetande genom att läsa sagor, rim och ramsor samt spela spel. Vi leker också språklekar, sagoterar, sjunger, spelar rytminstrument och leker sång- och rörelselekar. Barnen har också möjlighet att uppträda för varandra med t.ex. handdockor. Ibland ordnar daghemmet också dramaföreställningar för barnen. Barnen blir medvetna om språket också via rytmiska lekar och genom att lyssna. Vi klappar till ord och delar dem i stavelser, lyssnar vilken bokstav

14 ett ord börjar på osv. Barnen har också möjlighet att lyssna på sagor från cd-skivor och kassetter. I förskolan bekantar sig barnen med siffror och bokstäver, vissa övar sig också redan i att läsa och skriva själv. Med hjälp av materialet Trullematerialet tränar förskolan språklig medvetenhet. För att stöda språket på bästa möjliga sätt går vi också på teater, bio, muséer, bibliotek och utställningar av olika slag. Som stöd för vårt arbete använder vi Språkstrategi för dagvården. MATEMATIK, NATURVETENSKAP OCH MILJÖFOSTRAN Vi vill göra barnen intresserade och nyfikna på siffer- och tidsbegrepp och hjälpa dem att lära sig känna och förstå sin omgivning. Barnen blir medvetna om glädjen och nyttan av att förstå olika matematiska begrepp via spel och lekar. Vi spelar spel med barnen, leker rörelselekar och fingerlekar, vi sjunger och bakar osv. Via vardagliga sysslor upptäcker barnen glädjen att sortera, räkna, klassificera, väga och mäta. Barnen hjälper till att duka borden, servera maten och att duka av. I förskolan övar barnen också att torka borden efter måltiderna. Via experiment, situationer i vardagen, via lek och med hjälp av olika material som finns till förfogande övar barnen också matematiskt tänkande, mängder, former och talbegrepp. Vi tränar tidsbegrepp som dag, vecka, månad, år, olika årstider samt klockslag via olika uppgifter. I förskolan bekantar sig barnen med siffror och bokstäver. De har möjlighet till att använda olika matematiska spel och annat material som

15 uppmuntrar till matematiskt och logiskt tänkande. Barnen övar sig i att väga och mäta och de bekantar sig med former via spel och klossar. skogsmulle skogsutflykter naturgården respekt för naturen naturupplevelser Vårt mål är att barnen får positiva upplevelser om och i naturen. Vi vill lära barnen att värna om naturen. Vi går på utfärder till skogen eller tar oss t.ex. en promenad i närmiljön. Förskolan har skogsmulleverksamhet i närliggande skog. Naturen är en bra inlärningsmiljö. På vår ena gård som vi kallar för naturgården har barnen möjlighet att leka med naturmaterial. Vi vill att barnen får uppleva olika årstider och förändringar i naturen. Vi lyssnar t.ex. på ljud eller på tystnaden i skogen och gör barnen uppmärksamma på olika dofter/lukter runtomkring oss. Vi iakttar naturens färger och former, djur, insekter och växter. I naturen kan barnen experimentera med naturmaterial, leka, klättra, springa, åka pulka och skridskor på vintern osv. SKAPARGLÄDJE OCH KONSTUPPLEVELSER Glädjen att skapa finns inom oss alla och konsten finns runtomkring oss i olika former.

16 Barnen ges möjlighet till erfarenheter av konst i en miljö som gynnar litteratur, musik, bildkonst, dans och drama och som uppmuntrar barnen till att uttrycka sig själva. I vår verksamhet uppmuntrar vi barnen att aktivt använda olika material. Vi vill ge barnen möjlighet att producera konst enskilt och tillsammans med andra. Barnen får uppleva skaparglädje och samtidigt stimuleras barnens fantasi, sinnen och förmåga att uttrycka sig. Genom att producera konst övar barnen bl.a. öga-hand-koordinaton och koncentration. Konstupplevelser förstärker också barnens kroppsuppfattning, jag-bilden men även barnens känsla av att höra till en grupp. Vi vill via vår verksamhet ge barnen möjlighet att njuta och inspireras av mångsidiga konstupplevelser. Barnen får måla på staffli, måla både med pensel och med händerna, modellera, baka, rita, pyssla, handarbeta, sjunga, dansa, spela instrument och lyssna på musik. De kan också leka med vatten, sand eller annat naturmaterial, leka med handdockor eller leksaksdjur, lyssna på sagor, sagotera och hitta på egna rim och ramsor, bläddra i böcker, leka lekar av olika slag mm. Barnen brukar också tycka om att uppträda för varandra och för vuxna med sång, dans, egna sagor, trollkonster, teaterföreställningar, handdockor och instrument. Vi strävar också till att ordna besök till muséer och utställningar, gå på teater och på bio, ordna musik- och teaterföreställningar på daghemmet mm. Även utflykter till skogen eller till parker och grönområden kan vara en konstupplevelse för många stadsbarn.

17 Musiken spelar en viktig roll i vår verksamhet. I sång, rörelse och spel med instrument utvecklas barnen inte bara musikaliskt utan också motoriskt, socialt och intellektuellt. Genom att knyta an musikstunden till ett tema som man arbetar med i den övriga verksamheten, kan barnen få annorlunda och fördjupade upplevelser. Vi har gemensamma sångstunder några gånger i månaden som är mycket omtyckta. Barnen har möjlighet att lyssna på musik i varje grupp. Ibland målar vi till musik och lyssnar också på avslappnande musik i vilan. Sången har också en betydande roll på våra samlingar. LEKEN Det roligaste som barnen vet, det är att leka. I lekens och fantasins värld är allt möjligt! Leken är ett av de viktigaste medlen för barnens inlärning. Via leken bearbetar barnen sina upplevelser, vad de har sett, hört och varit med om. Leken övar upp barnens sociala färdigheter såsom att lyssna, ta hänsyn till andra, vänta på sin tur och att följa regler och instruktioner. Leken lär också barnen problemlösning, att kompromissa och att hitta alternativa lösningar. Barnens språk, kommunikationsförmåga, motorik och förmågan att fantisera övas och förstärks via leken. Genom leken lär sig barnen nya begrepp och att känna sig själva och sin omgivning. Leken stimulerar också barnens sinnen och stärker självförtroendet. Med Stegvis-metoden övar vi oss i att uttrycka känslor och övar självkontroll och problemlösning.

18 Vi använder oss av Stegvis-materialet både i förskolan och med barnen som är i Mellangården(4-5-åringarna). Vi använder oss av Start-materialet även med de yngre barnen ( 3- åringarna). Barnen lär sig via leken. Därför anser vi på Sockenstugan att det är ytterst viktigt att ge barnen möjlighet och utrymme till att leka. Även om förskolan ofta har ett ganska fullspäckat program poängteras lekens viktighet även i den gruppen. Barnen har möjlighet till många slags lekar i våra utrymmen (se inlärningsmiljön). Vi har också leksaksdag en gång i veckan, och den är mycket populär bland barnen. Barnen får då ta med sig en egen leksak hemifrån. Vi leker regelbundet traditionella lekar med barnen, t ex spegelleken, vem är rädd för vargen, Pomperipossa osv både ute och inne. Vid jultiden dansar vi ringdanser och dansar ut julen. Vuxnas roll i leken är att uppmuntra, vägleda, inspirera och stimulera barnen till lek. Vi observerar också kontinuerligt barnens lek och utvärderar vår inlärningsmiljö från lekens synvinkel - vad fungerar, vad fungerar inte. SOCIAL, ETISK OCH RELIGIÖS FOSTRAN Barnen ställs varje dag inför frågor som t.ex. vad är rätt och vad är fel, vad som är bra eller dåligt, vad som är sant eller inte sant. Vardagliga situationer erbjuder möjlighet att diskutera dessa frågor med barnen. Vi upplever att det är viktigt att barnen lär sig att ta hänsyn till varandra, respektera varandra samt att skilja mellan vad som är rätt och

19 vad som är fel. Detta övar vi dagligen i vår verksamhet i växelverkan med varandra och via allt vi gör tillsammans. Vuxnas roll är att vara modeller för barnen, och att svara på barnens frågor på ett sanningsenligt sätt. Vi vill uppmuntra barnen att även själva fundera på svar till sina frågor och hitta lösningar vid t.ex. konfliktsituationer. Personalen tar hänsyn till barnens ålder och utvecklingsnivå när vi diskuterar om t.ex. känslor och rädslor. Vi firar kyrkliga högtider på daghemmet. I vår verksamhet respekterar vi våra familjers kultur, bakgrund och övertygelser. Vi använder oss också av litteratur som underlag till diskussioner om religion och etik. FÖRUNDERVISNINGEN Via de olika innehållsmässiga inriktningarna och i vardagssituationer tränas olika färdigheter som är väsentliga inför skolstarten. Vi strävar till att göra övergången från förskolan till skolan så smidig som möjligt. I Sockenstugans förundervisning läggs stor vikt vid språket. Utöver det som vi redan nämnde i delen språk och kommunikation vill vi väcka barnens språkliga medvetenhet genom att leka och experimentera med språket. Vi bekantar oss med alfabetet och övar oss i att känna igen ljud och bokstäver i ord. Språklekar av olika slag spelar en viktig roll i vår förundervisning. Med hjälp av materialet Trulle tränar förskolan språklig medvetenhet. I förskolan görs olika sorts uppgifter. Speciellt i samband med dessa uppgifter har personalen möjlighet till att observera barnens förmåga att lyssna samt att förstå och ta emot kollektiva instruktioner.

20 Inför skolstarten anser vi också att är viktigt att kunna koncentrera sig och inte bli distraherad av det som sker runtomkring. Koncentrationsförmågan övas även i vardagssituationer. Förutom vid språket läggs också stor vikt vid leken. Vi vill varje dag ge barnen tid och möjlighet till spontan lek både inne och ute. Förskolan är med i skolans elevråd. Eleverna får vara med och påverka gemensamt trivsel. På västra distriktet arbetar förskolan och skoleleverna med materialet som heter livskunskap. Läromedlet täcker teman som bl a självbild, kamratskap, familj, tankar, känslor och hälsa. En av våra viktigaste värderingar på Sockenstugan är respekt. I förskolan fortsätter vi att jobba med Stegvis-metoden. Vi övar oss dagligen i att ta hänsyn till varandra och påminner varandra om vår gyllene regel: var mot andra som du vill att de skall vara mot dig. BARN SOM BEHÖVER SÄRSKILT STÖD Om det hos oss vuxna väcks en misstanke om att barnet antingen fysiskt, socialt eller känslomässigt inte utvecklas åldersmässigt diskuterar vi först med barnets föräldrar. Med föräldrarnas tillstånd tar vi sedan kontakt med områdets ambulerande specialbarnträdgårdslärare. Specialbarnträdgårdsläraren kommer till daghemmet och observerar barnet. Efter besöket diskuterar vi på nytt med föräldrarna och specialbarnträdgårdsläraren om vilka stödåtgärder befrämjar barnets utveckling på bästa möjliga sätt. Stödåtgärder ordnas huvudsakligen i det egna daghemmet. Vid behov kan antingen antalet barn i gruppen minskas eller antalet personal ökas. Vissa barn har rätt till gruppassistent.

21 Habilitering är en del av barnets vardag. Stödåtgärderna ingår i den dagliga verksamheten och genomförs via vård, uppfostran och lek. Vi samarbetar med Folkhälsan och familjerådgivningen och följer upp samt utvärderar barnets utveckling med jämna mellanrum. FOSTRINGSGEMENSKAPEN OCH SAMARBETSPARTNERS Föräldrarna bär i första hand ansvaret för barnens fostran. Personalens uppgift är att stöda föräldrarna i fostrandet av barnen. Vi strävar till god föräldrakontakt och samarbete med föräldrarna. Vi vill bygga upp en relation till föräldrarna i vilken de får en tillit till personalen och upplever att barnen har det bra på dagis. Vi ordnar föräldramöte en gång i året. På föräldramötet har föräldrarna möjlighet att komma med önskemål samt att påverka innehållet i verksamheten. Daghemmet Sockenstugan har en föräldrarepresentant i skolans Hem - och skola -förening. Föreningen förser oss med material och böcker och ansöker om ekonomiskt stöd från olika fonder och föreningar.

22 Dessa pengar används bl.a. till att göra teaterbesök, utfärder och till inköp av olika slag. Pengarna möjliggör också att utomstående artister kommer och uppträder för oss. Vi har ordnat bl.a. konserter, dockteater, teater och har haft besök av en trollkonstnär. Vi brukar också bjuda in skolan och andra daghem på dessa tillställningar. Förutom föräldramöten har vi utvecklingssamtal med alla familjer. På samtalen diskuterar vi barnens utveckling, om deras individuella behov och kommer överens om eventuella stödåtgärder. För varje förskolebarn görs det upp en individuell plan i samråd med föräldrarna. I planen beaktas både barnens och föräldrarnas åsikter angående verksamheten. Daghemmet Sockenstugan har följande samarbetspartners: Rådgivningen, (vi fyller i 4-års blanketter som föräldrarna tar med sig när barnet har sin 4-års granskning, sk. Hyve-undersökning på rådgivningen), skolan, ambulerande specialbarnträdgårdsläraren, talterapeuten, familjerådgivningen och Folkhälsan. Vi besöker också Sockenbacka, Lassas och Tölö bibliotek med jämna mellanrum.

23 UTVÄRDERING OCH DOKUMENTATION Vi försöker dagligen tala med föräldrarna och berätta om hur barnens dag har gått. Vi observerar kontinuerligt hur barnen fungerar i grupp och använder våra observationer som diskussionsunderlag t.ex. på föräldrasamtalen. Vi gör upp en vårdplan för alla barn tillsammans med föräldrarna. Varje barn har en egen pärm på daghemmet. Pärmen påbörjas när barnen börjar på daghemmet och den följer med barnen från grupp till grupp under hela daghemstiden. I pärmen samlar vi fotografier, teckningar, målningar, intervjuer, kommentarer mm. Med hjälp av pärmen kan barnen också själva följa med sin utveckling, titta på gamla fotografier från olika händelser och blicka tillbaka på det

24 som har skett under deras daghemstid. Det brukar vara omtyckt att titta i pärmarna tillsammans med en vuxen, speciellt med mamma eller med pappa. Vi utvärderar och uppdaterar planen för småbarnsfostran på personalens utbildningsdagar i början på varje termin eller vid behov. MJUKLANDNING PÅ DAGHEMMET När barnet börjar på daghemmet utser vi en egenvårdare för varje barn. Egenvårdaren ansvarar tillsammans med föräldrarna för mjuklandningen. Mjuklandning betyder att barnet tillsammans med någon av föräldrarna successivt vänjs vid den nya miljön. Det är en stor omställning för ett barn att börja på daghem. Barnet lämnar då sitt trygga hem och blir beroende av andra vuxna än sina föräldrar. Barnet skall komma till rätta i en grupp med många andra barn. För att inte rubba barnets trygghet bör daghemsstarten noga planeras. Känslan av trygghet betyder så oerhört mycket för den harmoniska personlighetsutvecklingen, därför är det av stor vikt att göra den första kontakten med daghemmet så positiv som möjligt. Dessa viktiga aspekter diskuterar vi under hembesöket. Vi rekommenderar 1-2 veckors mjuklandning för barn under 3 år. En veckas mjuklandning räcker vanligtvis för de flesta barnen.

25 Även för föräldrarna innebär det en omställning när deras barn börjar på ett daghem. De är ovissa om hur barnet kommer att finna sig till rätta i sin nya miljö, samt hur det kommer att klara umgänget med nya barn och vuxna. Därför strävar vi till en så god föräldrakontakt som möjligt och har bl.a. ett s.k. nybörjarsamtal med vårdnadshavaren när barnen börjar på Sockenstugan. Att börja på ett daghem eller att byta daghem skapar alltid viss oro hos ett barn. Vi vill lindra denna oro och göra daghemsstarten till en så positiv upplevelse som möjligt! STEGVIS- OCH START -METODEN StegVis är ett undervisningsmaterial som syftar till att förebygga aggressivt beteende och lägga en grund för ett gott socialt samspel. StegVis används i barngrupper från 4 år. När man arbetar med barnen tränar man viktiga sociala färdigheter och ökar barnens emotionella kompetens och självkänsla. Start är motsvarande material för 3-åringar. Syftet är att barnen blir bättre på att förstå och komma överens med andra, att hantera ilska, att lösa sociala problem och att använda andra sociala färdigheter. Barnen diskuterar ca 1 gång i veckan under lärarens ledning en situation som visas på en stor svartvit fotoplansch. Barnen uppmanas att leva sig in i de olika situationerna som beskrivs på bilderna och komma med förslag på hur man hanterar dessa situationer. Barnen får försöka finna lösningar som de sedan kan pröva i konkreta handlingar.

26 Bilaga 1. Förskolans årsklocka

27 Förskolans årsklocka December Januari November * Amb. spec.btl gör ev. skolberedskaps unders. under de 2 sista veckorna *Ev. individuella utredningar Februari *Infomöte om skolan Oktober * Förskolans läro- och verksamhetsplan färdig * Förskollärarna gör KTI uppgift * Alla Leops färdiga * Leops- samtalen med föräldrarna * Infomöte om förskolan till blivande förskolebarn * Anmälning till förskolan/skolan * Ansökningstiden till eftis börjar * Överföringsmöten i samråd med förskolan och skolan Mars * Observationsschemat ifylls September * Förskolan utvärderar * Leops utvärderingssamtalen med föräldrarna April Augusti * Föräldramöte under de 2 första veckorna * Förskolan börjar * Barnen besöker skolan *Leops sid. 1 och 6 (+ev. särskilt stöd) överförs till skolan Maj Juli Juni

Plan för småbarnsfostran

Plan för småbarnsfostran Plan för småbarnsfostran Hembacka daghem 1 Hembacka daghem är ett daghem i Liljendal, Lovisa. Daghemmet har två avdelningar, lilla sidan med 12 platser för 1-3 åringar och stora sidan med 20 platser för

Läs mer

GRANNSTUGAN. Läroplan av småbarnsfostran

GRANNSTUGAN. Läroplan av småbarnsfostran GRANNSTUGAN Läroplan av småbarnsfostran 1. VEM ÄR VI? 1.1 Målsättning 2. SMÅBARNSFOSTRAN 2.1 Värdegrund 3. GENOMFÖRANDET AV SMÅBARNSFOSTRAN 3.1 Vård, fostran och undervisning som helhet 3.2 Inlärningsmiljön

Läs mer

1. Enhetens verksamhets idé

1. Enhetens verksamhets idé 1. Enhetens verksamhets idé Daghemmet Arken är ett heldagsdaghem på kristen grund. Vår uppgift är att stödja föräldrarna i deras uppfostrande roll. Daghemmet vill erbjuda en positiv och trygg miljö för

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN 2011-2012 1. ENHET Daghemmet Äppelgården Piennarlenkki 6 01840 Klaukkala tel. 040 317 2644 paivakoti.appelgarden@nurmijarvi.fi 2. TIDSPERIOD FÖR VERKSAMHETEN Verksamhetsplanen

Läs mer

PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 2013

PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 2013 PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 2013 DAGHEMMET LILLBONDEN PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ENHETENS VERKSAMHETSIDE 2. BESKRIVNING AV ENHETENS INLÄRNINGSMILJÖ 3. FOSTRINGSGEMENSKAPEN 4. BARNETS

Läs mer

BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14)

BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14) BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14) Innehållsförteckning 1 ENHETENS VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.1 PRIMÄR UPPGIFT... 3 1.2 VÄRDEN... 3 1.3 INLÄRNINGSSYN... 3 1.4 SPECIALDRAG, STYRKA, TYNGDPUNKTER

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN 2014-2015 1. ENHET Daghemmet Äppelgården Piennarlenkki 6 01840 Klaukkala tel. 040 317 4704 paivakoti.appelgarden@nurmijarvi.fi 2. TIDSPERIOD

Läs mer

Planen för småbarnsfostran

Planen för småbarnsfostran Planen för småbarnsfostran Isnäs daghem Det här är Isnäs daghems plan för småbarnsfostran. Den baserar sig på Lovisa stads plan för småbarnsfostran. Daghemmets personal gör i samråd med föräldrarna upp

Läs mer

SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 1 DAGHEMMET SOLÅKER TUSENFOTINGARNA 2015 PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Innehållsförteckning 1 Vår verksamhetsidé... sid 3 2 Beskrivning av inlärningsmiljön... sid 4 3 Fostringsgemenskapen...

Läs mer

Överby daghems. arbetsplan

Överby daghems. arbetsplan Överby daghems arbetsplan 2017-2018 KONTAKTINFORMATION: Adress: Överby Daghem Överbyvägen 62 22150 Jomala Telefon: +358 18 31240 Mobil: +358 457-382 83 56 Mailadress: overbydaghem@jomala.ax Vid Överby

Läs mer

PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN DAGHEMMET SOLÅKER TUSENFOTINGARNA 08.10.2010 1 PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Innehållsförteckning 1 Enhetens verksamhetsidé... sid 3 2 Beskrivning av enhetens inlärningsmiljö...

Läs mer

GRUPPFAMILJEDAGHEMMET BYSTUGAN LÄROPLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

GRUPPFAMILJEDAGHEMMET BYSTUGAN LÄROPLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN GRUPPFAMILJEDAGHEMMET BYSTUGAN LÄROPLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Innehållsförteckning Verksamhetsmiljö 3 sida Bystugans mål och värderingar: Grundtrygghet 4 Glädje och gemenskap 5 Språket 5 Naturen och miljöfostran

Läs mer

Lovisa stads plan för småbarnsfostran

Lovisa stads plan för småbarnsfostran Det här är Lovisa stads plan för småbarnsfostran. Den baserar sig på de riksomfattande grunderna för småbarnsfostran. Planen uppdateras vart annat år och godkänns av bildningsnämnden. Dagvårdsenheterna

Läs mer

STORSTUGANS PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 2013-2014

STORSTUGANS PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 2013-2014 STORSTUGANS PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 2013-2014 1. Gruppfamiljedaghemmet Storstugan Storstugan är en gruppfamiljedagvårdsenhet med plats för 12 barn och tre vuxna. Vi är belägna i Lillhoplax på Korpasbackavägen

Läs mer

Arbetsplan för Pjukala förskola 2015-16

Arbetsplan för Pjukala förskola 2015-16 Arbetsplan för Pjukala förskola 2015-16 Allmänna uppgifter: Gruppens namn: Svalorna Elevantal: Personal: 16, 10 flickor och 6 pojkar Anne Mikkonen, barnträdgårdslärare Daglig arbetstid: 9-13 Kaati Drugg,

Läs mer

Stjärnans plan för småbarnsfostran. Innehållsförteckning. 1. Gruppfamiljedaghemmet Stjärnan. 2. Målsättning och värdegrund

Stjärnans plan för småbarnsfostran. Innehållsförteckning. 1. Gruppfamiljedaghemmet Stjärnan. 2. Målsättning och värdegrund Stjärnans plan för småbarnsfostran Innehållsförteckning 1. Gruppfamiljedaghemmet Stjärnan 2. Målsättning och värdegrund 3. Egenvårdarmodellen - Med barnaögon 4. Gruppfamiljedagvårdarens roll inom småbarnsfostran

Läs mer

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER Trollkojans föräldrakooperativa förskola och fritidshem bedriver barnomsorgsverksamhet för barn i åldrarna 1 12 år. Förskolan följer statens läroplan för förskolan

Läs mer

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011 Grovplanering för Strålsnäs förskola Utifrån Läroplan för förskolan Lpfö 98 (reviderad 2010) Hösten 2011 Oktober 2011; Anna Bratz, Britt Thudén, Helené Svanström, Maria Lööke, Anita Andersson, Åsa Holm,

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Förskoleklassens verksamhetsplan

Förskoleklassens verksamhetsplan Förskoleklassens verksamhetsplan Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång skall skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande citat

Läs mer

Förskolan. Mål och arbetsplan 2008/09

Förskolan. Mål och arbetsplan 2008/09 Förskolan Mål och arbetsplan 2008/09 1 ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR SVENSKA FÖRSKOLAN I NAIROBI. Vi skall bedriva en god pedagogisk verksamhet enligt läroplanen för förskolan. Vi skall utnyttja det faktum att

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN

NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN Mål och inriktning För oss på Nyckelpigan är leken viktig. Barn söker och erövrar kunskap genom lek. Utevistelsen och att röra sig skog och mark är en viktig del i vår verksamhet.

Läs mer

Orange Centrals Förskola

Orange Centrals Förskola Orange Orange Centrals Förskola Vi som arbetar på Orange heter Ulrica, Sara, Lisbeth och Hafije. Telefonnumret till avdelningen är 044-13 49 62. Arbetslaget består av två förskollärare, två barnskötare.

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar Inskolning Mål: Barnet skall introduceras på avdelningen för att lära känna lokaler, barn och personal. Barnet visas runt på avdelningen. Barnet får bekanta sig med de andra barnen och personal. De gamla

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2016

Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsplan 2015-2016 Munksnäs Småbarnsskola Stiftelsen Sedmigradsky Grundvägen 39 00330 Helsingfors 050 406 52 03 munksnas@sedmigradsky.fi Presentation av Stiftelsen Sedmigradsky och Munksnäs Småbarnsskola

Läs mer

Östbergaskolans arbetsplan för förskoleklass. Läsåret 2013/2014

Östbergaskolans arbetsplan för förskoleklass. Läsåret 2013/2014 Östbergaskolans arbetsplan för förskoleklass. Läsåret 2013/2014 Övergripande målsättning. En gemensam utgångspunkt för oss vid Östbergaskola är att se barnens behov utifrån ett helhetsperspektiv på barn

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Kuggom daghem Planen för småbarnsfostran 2012

Kuggom daghem Planen för småbarnsfostran 2012 Kuggom daghem Planen för småbarnsfostran 2012 Kuggom daghem Kuggom daghem är ett tvåspråkigt daghem. I daghemmet finns två heldagsgrupper; Mymlan är för 0-3 årigar och 3-6 åringarna har en egen heldagsgrupp.

Läs mer

Planen för småbarnsfostran Isnäs daghem.

Planen för småbarnsfostran Isnäs daghem. Planen för småbarnsfostran Isnäs daghem. Det här är Isnäs daghems plan för småbarnsfostran. Den baserar sig på Lovisa stads plan för småbarnsfostran. Daghemmets personal gör i samråd med föräldrarna upp

Läs mer

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande Arbetsplan 2013-2014 Med fokus på barns lärande Postadress Besöks adress Telefon Fax E-mail Skolvägen 20, 952 70 Risögrund Skolvägen 20 0923-65838 0923-65838 rison1@edu.kalix.se Förord Förskolan ska lägga

Läs mer

NICKBY GÅRDS DAGHEM KARTANON PÄIVÄKOTI

NICKBY GÅRDS DAGHEM KARTANON PÄIVÄKOTI 29.8.2013 NICKBY GÅRDS DAGHEM KARTANON PÄIVÄKOTI Plan för småbarnsfostran Innehåll 1. Nickby Gårds daghem... 2 2. Verksamhetsidé... 2 3. Fostringsmiljön på Nickby gårds daghem... 4 4. Fostringsgemenskapen...

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen Lokal arbetsplan för Föräldrakooperativet Krokodilen vårterminen 2010 Inledning Läroplanen för förskolan, Lpfö -98 All verksamhet utgår från Läroplanen för förskolan, Lpfö -98. Förskolan skall lägga grunden

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN 1. CENTRALA PRINCIPER 1.1 VÄRDEGRUND Vi vårdar och uppfostrar barnen, i samarbete med föräldrarna i en trygg och stödjande miljö. Vi värdesätter barnens

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Notbladets förskola

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Notbladets förskola Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Notbladets förskola 2017-2018 Vår grundverksamhet: Vad/Syfte: Lämning. Vi anser att det är bra att förälder och barn får en stund för sig själva i hallen på morgonen.

Läs mer

Förskolan. Mål och arbetsplan 2009/10

Förskolan. Mål och arbetsplan 2009/10 Förskolan och arbetsplan 2009/10 1 Övergripande mål för Förskolan på Svenska skolan i Nairobi, Kenya Vi skall bedriva en god pedagogisk verksamhet enligt den svenska läroplanen för förskola (Lpfö98) Vi

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Personalen i daghemmet finns till för barnet.

Personalen i daghemmet finns till för barnet. 2. VÅR VÄRDEGRUND 2.1 TRYGGHET Vi strävar till att erbjuda barnet en god vård och en trygg miljö. Varaktiga människoförhållande och strukturerad dagsrytm. Att barnet och familjen ska känna sig varmt välkomna

Läs mer

DAGHEMMET FYRKLÖVERN. Arbetsplan för förskolan

DAGHEMMET FYRKLÖVERN. Arbetsplan för förskolan DAGHEMMET FYRKLÖVERN Arbetsplan för förskolan 2015-2016 Enhet: Daghemmet Fyrklövern Munkvikvägen 31 21600 Pargas 044 788 3698 Gruppens namn: Gruppens storlek: Personal: Trollsländorna 20 barn (15 pojkar

Läs mer

Arbetsplan för Korallen 2014_2015

Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Gruppens sammansättning Vi har 17 barn. 10pojkar och 7 flickor. 2 barn födda 13 9 barn födda 12 6 barn födda 11 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Annelie Quist

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017 Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017 Vår grundverksamhet: Norrgårdens förskola är en enavdelningsförskola med barn från 1-5 år. Nära intill ligger ytterligare en enavdelningsförskola

Läs mer

MÅNEN Verksamhetsplan

MÅNEN Verksamhetsplan MÅNEN Verksamhetsplan 2016-2017 1 Barngruppen 11: Sixten M, Sixten N, Hilma, Edvin 12: Theo, Philip, Elsa D, Linnea, Julia, Nils 13: Doris, Mimmi. Alfred, Filip, Siri 14: Espen, Tilde, Felicia, Love 15:

Läs mer

Barn och föräldrar har också på sitt sätt bidragit till vårt arbete. De är våra kunder och det är samverkan med dem som fått oss att arbeta.

Barn och föräldrar har också på sitt sätt bidragit till vårt arbete. De är våra kunder och det är samverkan med dem som fått oss att arbeta. Inledning Planen för småbarnsfostran är en guide som omfattar vårt daghems syn på fostran. Vi vill åskådliggöra vår verksamhet och våra principer och hur en vardag på daghemmet fungerar. Vi vill fästa

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

ÖVERBY DAGHEM ARBETSPLAN

ÖVERBY DAGHEM  ARBETSPLAN ÖVERBY DAGHEM ARBETSPLAN 2018-2019 Innehållsförteckning Kontaktinformation...s 2 Inledning...s 3 Målsättning på Överby Daghem...s 3 Samarbete med hemmet...s 4 Goda lekmöjligheter...s 5 Jämställdhet och

Läs mer

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet 130422 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång du gör något som barnet kan göra själv tar du bort möjligheten för barnet att lära sig lära Det är utvecklande för barnet att

Läs mer

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Novas fokusområden läsåret 2015/2016, goda värderingar, ett försprång, ett löfte livslångt lärande och den fria leken. Tillsammans med Stenkolets och Stjärnfallets

Läs mer

Föräldramöte Arbetslaget ska beakta föräldrarnas synpunkter när det gäller planering och genomförande av verksamheten.

Föräldramöte Arbetslaget ska beakta föräldrarnas synpunkter när det gäller planering och genomförande av verksamheten. Arbetsplan Balders Hages Förskola Reviderad 2015 Värdegrund Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Igelkottens avdelning Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2.

Läs mer

Plutos verksamhetsplan

Plutos verksamhetsplan Plutos verksamhetsplan 2016-2017 Barngruppen Oliwer Lindqvist -12 Olivia Engdahl -12 Tage Granberg -12 Nova Thorén -13 Klas Eriksson -13 Isabela Penate Öberg -13 Gustav Svärd -13 Bror Fors -13 Cornelia

Läs mer

MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD

MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD Korsholms familjedagvård erbjuder småbarnsfostran i en hemlik och trygg miljö. Målet med en kvalitativ vård och fostran är att ge barnen en lycklig

Läs mer

Arbetsplan för Ängen,

Arbetsplan för Ängen, Arbetsplan för Ängen, Mariebergs förskola 2010/2011 Arbetsplan för Ängen, läsåret 2010/2011 Arbetsplanen innehåller dels hur vi på Ängen kommer att arbeta under året 2010/2011 och dels hur vi alltid arbetar

Läs mer

PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN DAGHEMMET KILLINGEN

PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN DAGHEMMET KILLINGEN 0 PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN DAGHEMMET KILLINGEN Uppdaterad 30.05.13 INNEHÅLL Inledning 1 1 Målsättning och värdegrund 1 2. Med barnaögon 2 2.2 Egenvårdarmodell 3 2.1 Fostringsgemenskap 3 2.3 Smågruppsverksamhet

Läs mer

Plutos verksamhetsplan

Plutos verksamhetsplan Plutos verksamhetsplan 2017-2018 Barngruppen Oliwer -12 Olivia -12 Tage -12 Nova -13 Klas -13 Isabela -13 Gustav -13 Bror -13 Cornelia -14 Isac -14 Adrian -14 Vilma -14 Lea -14 Klara -15 Matteo -15 Melvin

Läs mer

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015 Arbetsplan för Snöflingan 2016/2017 På Snöflingan arbetar vi alltid utifrån läroplanen, den finns med som en röd tråd i allt vi gör och planerar. Eftersom vi har en ny grupp med ny personal och många nya

Läs mer

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Gruppens sammansättning Vi har 14 barn. 7 pojkar och 7 flickor. 1 barn födda 14 3 barn födda 13 9 barn födda 12 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Carina Johansson

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Gruppens sammansättning Vi har 10 barn, 8 flickor och 2 pojkar 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11

Läs mer

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 Vi som arbetar på Forellen är; Kristina Lindqvist Taban Hama Saeed Elisabet Hammare Mariam Hammoud 35h/v Barngruppen består just nu av 11 barn. Det finns

Läs mer

Karlshögs Fritidshem

Karlshögs Fritidshem rlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarls högkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshö gkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlsögkarlshögkarlshögkarlshögka

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 2 VERKSAMHETSIDÉ sid 3 styrdokument sid 3 vision sid 4 FÖRSKOLANS

Läs mer

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan 2010-2011 Verksamhetsbeskrivning Fritidshemmets verksamhet bygger på den läroplan som finns för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 2 VERKSAMHETSIDÉ sid 3 styrdokument sid 3 vision sid 4 FÖRSKOLANS

Läs mer

Verksamhetsplan för småbarnsfostran. Garantiföreningen för Kallbäck Barnträdgård r.f

Verksamhetsplan för småbarnsfostran. Garantiföreningen för Kallbäck Barnträdgård r.f Verksamhetsplan för småbarnsfostran. Garantiföreningen för Kallbäck Barnträdgård r.f Kallbäck Lekis grundades 1.9.1968. Lekiset startade vid Eriksnäsvägen. Sedan 1.9.1994 finns lekiset vid Kuusvägen 19

Läs mer

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKALL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2011-2012 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Opalens måldokument 2010/2011

Opalens måldokument 2010/2011 Opalen har en hösttermin som är förlagd utomhus till den allra största delen av tiden. Vi pedagoger är medvetna om att vi måste arbeta på ett annorlunda sätt än vi är vana vid och att det kräver en annan

Läs mer

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat.

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat. Gläntans förskola Gläntans förskola är en del av intraprenaden Emiliaförskolorna 1 12 år. Vi består av två avdelningar, Häggen och Syrenen, med barn i åldrarna 1 5 år. För att främja varje barns lärande

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning för Solbergaskolans förskoleklasser

Verksamhetsbeskrivning för Solbergaskolans förskoleklasser Verksamhetsbeskrivning för Solbergaskolans förskoleklasser År 2012 När barnet är ca 6 år är det en väldigt spännande tid som börjar. Barnet har blivit så stort att det börjar ta sina första steg mot självständighet.

Läs mer

Förskolan Sjöstjärnan

Förskolan Sjöstjärnan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Sjöstjärnan Förskolan med fokus på sång och musik En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro vår

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROVPLANERING - APRIKOS AVDELNING VT 2013 Vi är fyra pedagoger som arbetar på avdelning Aprikos på Lill-Myran. Vår barngrupp består av ca: 23 barn. Majoriteten

Läs mer

Mål för fritidshemmen i Flyinge och Harlösas rektorsområde

Mål för fritidshemmen i Flyinge och Harlösas rektorsområde 2012-10-10 Mål för fritidshemmen i Flyinge och Harlösas rektorsområde Fritidshemmets uppdrag Det är viktigt att personalen utformar verksamheten så att fritidshemmet kompletterar skolan både tids- och

Läs mer

Verksamhetsplanering HT-VT

Verksamhetsplanering HT-VT Verksamhetsplanering HT-VT 2017-2018 www.karlavagnen.eu Barngruppen Jasmin -12 Hampus -12 Rasmus -12 Winston -12 Estelle -13 Milo -14 Tindra -14 Nathalie -14 Lisa -14 Atle -14 Folke -14 Lucas -14 Alice

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN PÅ KIRJALA SKOLA 2015 2016

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN PÅ KIRJALA SKOLA 2015 2016 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN PÅ KIRJALA SKOLA 2015 2016 Enhet: Kirjala skola Gruppens namn: Trollskogen Gruppens storlek: 10 barn varav 7 flickor och 3 pojkar Förskollärare: Hanna Kamlin Närvårdare: Annica

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2010/11 1 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2016-2017 Munksnäs Småbarnsskola Stiftelsen Sedmigradsky Grundvägen 39 00330 Helsingfors 050 406 52 03 munksnas@sedmigradsky.fi Presentation av Stiftelsen Sedmigradsky och Munksnäs Småbarnsskola

Läs mer

SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 1 DAGHEMMET SOLÅKER TUSENFOTINGARNA 10.12.2013 PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Innehållsförteckning 1 Enhetens verksamhetsidé... sid 3 2 Beskrivning av enhetens inlärningsmiljö...

Läs mer

SOLENS VERKSAMHETSPLANERING Ht-17 Vt -18

SOLENS VERKSAMHETSPLANERING Ht-17 Vt -18 SOLENS VERKSAMHETSPLANERING Ht-17 Vt -18 Barngruppen 2012 2013 2014 2015 2016 Theo Frans Alva Alexander Valle Lucas Linnea Elise Alice Milla Filip Olle Tilly Ludvig Otto Mira Axel Vilmer Sara Annybelle

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 Presentation Lilla Solen, pedagogisk omsorg, kommer att erbjuda barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Solens hemvist är en lokal på Domarvägen i Huddinge

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Gruppens sammansättning Vi har 11 barn, 8 flickor och 3 pojkar 2 barn födda 16 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Handlingsplan för Logen, Båset och Spiltan

Handlingsplan för Logen, Båset och Spiltan Månsagårdens förskola Handlingsplan för Logen, Båset och Spiltan Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som

Läs mer

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan 1. Normer och värden Respekt för miljön Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp och för

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 12 barn, 10 flickor och 2 pojkar 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 Personal

Läs mer

PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR)

PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR) PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR) En gemensam plan gjord av Dragsfjärd, Kimito och Västanfjärd kommun. I arbetsgruppen har suttit tjänstemän från daghemmen, familjedagvården och rådgivningarna på ön.

Läs mer

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014 Vår vision På förskolan Solstrålen ska vi arbeta för att få trygga barn som är glada, positiva, har upptäckarglädje och trivs tillsammans med varandra och oss

Läs mer