Esa Niemelä

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Esa Niemelä 27.8.2013"

Transkript

1 Elnät 1(6) Esa Niemelä Elektriska och magnetiska fält som orsakas av elnät Elöverföring och -distribution i Finland Elsystemet i Finland består av kraftverk, elöverförings- och distributionsnät samt av elektriska konsumtionsapparater. Förenklat kan man säga att elektriciteten först överförs från ett kraftverk till ett överföringsnät som täcker hela landet och som har en spänning på 110, 220 eller 400 kilovolt (kv). Överföringsnätet ansluter sig till distributionsnätet vid elstationerna och elektriciteten matas vidare i ett mellanspänningsnät, som normalt har en spänning på 20 kv. Från mellanspänningsledningarna överförs elektriciteten till distributionstransformatorstationer och sedan vidare till kundernas lågspänningsledningar. Det finns elektriska och magnetiska fält överallt där man producerar, överför eller använder elektricitet. I hanteringen av elsystemet utnyttjas även dataöverföringssystem som använder radiofrekventa fält. Fälten är som störst invid källan och minskar snabbt när avståndet till objektet ökar. Rekommenderade maximivärden för elektriska och magnetiska fält Social- och hälsovårdsministeriets (SHM) förordning (294/2002) om begränsning av befolkningens exponering för icke-joniserade strålning trädde i kraft den 1 maj I förordningen fastställs maximivärden för ultraviolett strålning, radiofrekvent strålning, laserstrålning samt rekommenderade värden för lågfrekventa elektriska och magnetiska fält. Vid beredningen av förordningen användes rekommendationen om begränsning av allmänhetens exponering för elektromagnetiska fält, som utfärdats av Europeiska unionens råd, som källmaterial. Enligt förordningen är det rekommenderade värdet för allmänhetens exponering för elektriska fält som orsakas av växelströmsapparater 5 kv/m (kilovolt per meter) och för magnetfält 100 μt (mikrotesla), då tiden för exponeringen är betydande. Då tiden för exponeringen inte är betydande, är värdena 15 kv/m och 500 μt. Direktiven och förordningarna grundar sig på kända direkta och indirekta biofysikaliska effekter av elektromagnetiska fält. De rekommenderade värdena för elektriska och magnetiska fält och grunderna för dem justeras Finsk Energiindustri rf Fredriksgatan B, Helsingfors PB 100, Helsingfors Telefon: (09) , fax: (09)

2 regelbundet på initiativ av Europeiska unionen och Internationella kommissionen för icke-joniserande strålning (ICNIRP), men det har inte konstaterats något behov av att ändra de rekommenderade maximivärdena, eftersom undersökningsresultaten inte har gett någon ny information i ärendet. 2(6) Elledningarnas elektriska och magnetiska fält Stamnätet Elektriska och magnetiska fält som uppkommer av kraftledningar förekommer endast i kraftledningarnas omedelbara närhet. Ett magnetfält kan jämföras med den ström som flödar i kraftledningarna, vilken är som störst i ledningar med en spänning på 400 kv. Det rekommenderade maximivärdet på 100 µt som ställts för allmänheten vid magnetfältsexponering överskrids emellertid inte ens direkt under ledningarna, där magnetfältet som störst är mindre än en fjärdedel av maximivärdet. Även där magnetfältet är som störst sjunker det till mindre än en hundrade del av det maximivärde som ställts för allmänheten cirka meter från en 400 kv lednings mittlinje och cirka meter från en 110 kv lednings mittlinje. Det elektriska fältets värde 5 kv/m för långvarig exponering (betydande exponeringstid) överskrids inte utanför ledningsområdet (23 31 meter från ledningens mittlinje). Enligt mätningar vid Tammerfors tekniska universitet överskrids det aktuella värdet under ledningarna i cirka 30 procent av stolpmellanrummen mellan luftledningar med en spänning på 400 kv, men detta begränsar inte kortvarig vistelse (inte betydande exponeringstid) under kraftledningar för att plocka bär eller för jord- och skogsbruksarbete. I fråga om luftledningar med en spänning på 110 kv och 220 kv överskrids de rekommenderade maximivärdena för elektriska fält inte ens direkt under ledningen. Det hör till egenskaperna hos elektriska fält kring kraftledningar att elektriskt ledande föremål i deras närhet som är isolerade från jorden, t.ex. metallspadar, arbetsredskap, osv. blir elektriskt laddade. Även en människa blir elektriskt uppladdad under en kraftledning. I vanliga fall märker man inte ens att man blir uppladdad, men om man använder tjockbottnade skor, t.ex. gummistövlar, kan man uppfatta en svag gnista när man vidrör ett jordat föremål, t.ex. en stängselstolpe av metall. Fenomenet är detsamma och lika ofarligt som den gnistbildning som uppkommer när man drar av sig en jumper av konstfiber. Gnistbildningen t.ex. i ett paraply under en kraftledning är också ofarlig och beror på den elektriska uppladdningen. Störningar i pacemakers och förmaksarytmier under kraftledningar är inte sannolika, men möjliga. Av den anledningen bör patienter med pacemaker och förmaksarytmier undvika att vistas under kraftledningar och sträva efter att korsa kraftledningar i terrängen där ledningarnas avstånd till marken är som störst, dvs. nära stolparna.

3 Distributionsnätet 3(6) Det elektriska fältets värde 5 kv/m för långvarig exponering (betydande exponeringstid) överskrids inte på de lägre spänningsnivåerna som används inom distributionsnätet. Magnetfält som orsakas av luftledningar och kablar i distributionsnätet (mellan- och lågspänningsnäten) är beroende på ledningens struktur 0,01 0,1 µt/a på ledningens mittlinje. Det rekommenderade maximivärdet på 100 µt som ställts för allmänheten vid exponering för de aktuella ledningarnas magnetfält överskrids inte ens under de aktuella ledningarnas toppbelastning. Speciellt i kablar minskar fältstyrkan snabbt när man förflyttar sig längre bort från kabelns mittlinje. Redan på en meters avstånd från kabelns mittlinje är fälten mindre än en hundrade del av det fastställda maximivärdet och distributionsnätets kablar har således i regel inte någon effekt på områden där man vistas längre i. I täta stadsstrukturer blir man tvungen att placera en 20/0,4 kv eller 10/0,4 kv distributionstransformator som fördelar elektricitet till fastigheter och hus i anslutning till en byggnad. De magnetfält som orsakas av dessa fastighetstransformatorer har undersökts i slutet av 1990-talet och i början av 2000-talet. Speciellt i fråga om vissa gamla fastighetstransformatorer uppmättes värden på över 100 μt i utrymmet ovanför transformatorn. Fastighetstransformatorerna har kartlagts i flera forskningsprojekt och man har tagit fram en metod för kategoriseringen av transformatorerna samt anvisningar för transformatorernas konstruktioner. Med hjälp av metoden har man kunnat prioritera behovet att förnya fastighetstransformatorerna och med transformatorkonstruktioner som följer anvisningarna kan man uppnå värden som ligger klart under de rekommenderade maximivärdena. I nya transformatorer har magnetfälten kunnat reduceras i den grad att en rätt installerad transformator inte ökar magnetfältet i bostadslokalerna. Om det är möjligt strävar man efter att placera transformatorerna avskiljt från bostadsbyggnader inom fastigheten, t.ex. i anslutning till ett soptak eller annat uthus. Fjärravläsbara mätare Strålsäkerhetscentralen (STUK) har på Energimarknadsverkets begäran gett ett utlåtande om elektromagnetiska fält som beror på fjärravläsbara elmätare ( ). Fjärravläsbara mätare exponerar allmänheten för mycket svag radiofrekvent strålning, som klart underskrider de gällande exponeringsgränserna. Strålningsdosen kan jämföras med en situation där man skickar ett textmeddelande med en mobiltelefon. Om man använder radionät med kort räckvidd är sändningseffekterna mindre än hos mobiltelefoner. Elmätare är ofta placerade i utrymmen där man inte vistas, t.ex. i separata mätcentraler i hög- och radhus eller i anslutning till elhuvudcentralen i enfamiljshus. Inne i bostaden placeras mätaren ofta t.ex. i tamburen. Beroende på bolag och dataöverföringsmodell använder mätarna sin dataöverföringsförbindelse antingen en eller flera gånger om dagen.

4 På grund av ovan nämnda orsaker är den exponering som orsakas av fjärravläsningssystem mycket små även i själva sändningsögonblicket. Enligt Strålsäkerhetscentralen har dylika exponeringsmängder inte några skadeverkningar på hälsan. 4(6) Markanvändning kring kraftledningar och placeringen av nya ledningssträckor SHM:s förordning förutsätter inte att man lämnar ett skyddsområde utanför ledningsområdet och i Finland finns det inte officiella anvisningar eller föreskrifter om placeringen av kraftledningar som skulle grunda sig på elektriska och magnetiska fält. Kring kraftledningen vill man emellertid inte ha sådan verksamhet som eventuellt kan öka elsäkerhetsrisken eller där närheten till kraftledningarna kan orsaka t.ex. rädsla i anslutning till magnetfälten. Av den anledningen kan elnätsbolagen ge anvisningar för planeringen och planläggningen av markanvändningen. Elnätsbolagen har emellertid inte juridisk rätt att begränsa byggandet av en kraftledning utanför ledningsområdet. Det är emellertid inte alltid lätt att uppnå de ovan nämnda strävandena, om man i planeringen av nya ledningar tillämpar statsrådets beslut om de riksomfattande målen för områdesanvändning enligt 22 i markanvändnings- och bygglagen (132/1999). I den konstateras bland annat att man vid dragning av kraftledningar i första hand ska utnyttja redan befintliga ledningskorridorer. Detta innebär att nya ledningar ska placeras antingen på gamla ledningars plats eller intill dem. På så sätt uppstår det situationer, då ledningen oundvikligen måste placeras närmare den verksamhet och bosättning som bildats runt den gamla ledningen. Små magnetfält diskuteras I Finland har man byggt 100 kv högspänningsledningar alltsedan talet och de första 400 kilovolts kraftledningarna byggdes på 1950-talet. De elektriska och magnetiska fältens inverkan på hälsan har undersökts sedan 1970-talet. Grunden för de rekommendationer som fastställts och som baserar sig på utförda undersökningar är, att de godkända värden ska ge ett tillräckligt skydd mot alla kända tänkbara skadeeffekter som kan uppkomma då man exponeras för el- och magnetfält under en betydande tid. De rekommenderade värdena har härletts från effekter som man kunnat påvisa att har härstammat från elektromagnetiska fält. En säkerhetsmarginal har lagts till de rekommenderade värdena, varför de anses täcka de eventuella effekterna av en längre tids exponering även indirekt. Världshälsoorganisationen WHO:s internationella cancerforskningscentral IARC har klassificerat lågfrekventa magnetiska fält till klass 2B, dvs. eventuellt cancerframkallande. Klassificeringen innebär inte ens då, att det skulle ske en betydande ökning i förekomsten av cancer. Förutom lågfrekventa magnetiska fält hör även t.ex. kaffe och avgaser till klass 2B. Någon riskökning eller orsaks- och följdsammanhang har emellertid inte vetenskapligt kunnat påvisas för denna grupp. Man känner inte heller till

5 5(6) någon biologisk verkningsmekanism, med vilken de magnetiska fältens eventuella förmåga att framkalla cancer skulle kunna förklaras. Vissa undersökningar har också antytt att även magnetfält på klart lägre exponeringsnivåer är de rekommenderade maximivärdena i SHM:s förordning kan ha eventuella effekter. Mest diskussion väckte forskningsrönen om att leukemi hos barn kan förekomma i något högre grad än normalt om det magnetiska fältets flödestäthet i bostaden överstiger 0,4 μt. Det finns ett tiotals internationella tilläggsundersökningar om sambandet mellan olika cancer och exponeringen för magnetfält på nivån 0,4 μt, men klara bevis på ett samband har inte observerats. Inte heller vid djurtest har exponeringen för magnetfält orsakat cancer hos försöksdjuren. Det bör även beaktas att 0,4 µt överskrids redan i närheten av de flesta elektriska hushållsmaskinerna och -apparaterna, varför det i praktiken är omöjligt att tillämpa värdet i dagens samhälle som bygger på elanvändning. Organisationer och myndigheter följer hela tiden upp forskningen om elektriska och magnetiska fält. Utifrån enskilda undersökningar kan man emellertid inte dra några slutsatser, speciellt om resultaten står i strid med andra undersökningar och orsaks- och följdsammanhanget inte vetenskapligt kan påvisas. Inom branschen iakttas myndigheternas föreskrifter och vid behov begränsas fälten även mer än så, till den del detta med beaktande av uppnådd nytta och medförda olägenheter är förnuftigt. El- och magnetfälten utgör en del av vårt vardagliga liv Elektriciteten har under det senaste århundradet blivit en nödvändig del av vår vardag. Som energiform är elektriciteten lätt att hantera och den kan överföras kostnadseffektivt och rent. Elektricitet används både i hushållen, inom industrin och i trafiken. Medborgare som bor i det moderna samhället omges av elektromagnetiska fält som uppkommer av elektriska apparater, speciellt i tätorts- och stadsområden. Källorna till de elektromagnetiska fälten är t.ex. elledningar (även osynliga jordkablar), transformatorer och elcentraler i byggnader, byggnadernas elnät, elapparater i hemmen, datorer, elmotorer och strömsystem i tåg, affärernas säkerhetsportar, radiostationer samt mobiltelefoner och deras basstationer. Även inom industrin och läkarvetenskapen används anordningar som bildar kraftiga elektromagnetiska fält. Betydande naturliga källor är jordklotets eget magnetfält, blixtar och solen, som skickar kraftiga elektromagnetiska vågor inom ett brett våglängdsområde. Bakgrundsfältet som orsakas av växelström i bostäderna är i allmänhet något under 0,1 μt. Oftast härstammar magnetfältet från de elapparater som kopplats till hemmets elnät samt speciellt från den vagabonderande ström som flödar i elnätet och jordningen. Elgolvvärme kan också höja bakgrundsfältet i bostaden till nivån 1 2 μt. För hushållsapparater och hemelektronik är det typiskt att deras magnetfält minskar kraftigt när avståndet ökar. Även om magnetfältet alldeles på apparatens yta skulle vara tämligen stor (100 upp till 2 000

6 μt), sjunker fältet till nivån (0 0,6 μt) redan en knapp meter från apparaten. 6(6) El- och magnetfält finns också i eltåg och spårvagnar. I de passagerarvagnar där man inte placerat betydande elanordningar är magnetfältets styrka mindre än 0,5 μt. I vagnar där det finns elanordningar är magnetfältets styrka däremot 3 10 μt. Apparater som används i elnätet är således endast en av källorna till elektriska och magnetiska fält och enligt undersökningar har man inte kunnat påvisa att magnetfält som är svagare än de rekommenderade maximivärdena skulle ha några skadeverkningar för hälsan. Då man handlar enligt elnätsbolagens nuvarande praxis blir el- och magnetfälten betydligt mindre än de rekommenderade maximivärdena i SHM:s förordning. Källor: Europeiska unionens råd, Rådets rekommendation om begränsning av allmänhetens exponering för elektronmagnetiska fält (1999/519/EG). Europeiska gemenskapernas officiella tidning, 199, s Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/35/EU om minimikrav för arbetstagares hälsa och säkerhet vid exponering för risker som har samband med fysikaliska agens (elektromagnetiska fält) i arbetet. Europeiska unionens officiella tidning, 179, Korpinen L Allmänhetens exponering för lågfrekventa elektriska och magnetiska fält i Finland. Helsingfors, Social- och hälsovårdsministeriet, Social- och hälsovårdsministeriets handböcker 2003:12, 64 s. Korpinen, L., Kuisti, H., Elovaara, J. & Virtanen, V. 2012: Cardiac Pacemakers in Electric and Magnetic Fields of 400-kV Power Lines", PACE, April 2012, Vol. 35, pp Nyberg H. ja Jokela K Sähkömagneettiset kentät. Helsingfors. Strålsäkerhetscentralen. 555 s. Social- och hälsovårdsministeriet Väestön ionisoimatonta säteilyaltistusta rajoittavan sosiaali- ja terveysministeriön NIRasiatuntijaryhmän muistio. Helsingfors, Social- och hälsovårdsministeriet. PM skriven av social- och hälsovårdsministeriets arbetsgrupp, 38, 64 s. Strålsäkerhetscentralen. 2011: Voimajohdot ympäristössämme. Strål- och kärnsäkerhetsöversikter Tammerfors tekniska universitet. 2011: Voimajohtojen sähkö- ja magneettikentät. Terveysvaikutuksista keskustellaan. Broschyr. Mitigation techniques of power-frequency magnetic fields originated from electric power systems. CIGRE Brochure 373. Working Group C February 2009.

EL- OCH MAGNETFÄLT KRING ELLEDNINGAR. Debatten om hälsoeffekter fortsätter

EL- OCH MAGNETFÄLT KRING ELLEDNINGAR. Debatten om hälsoeffekter fortsätter EL- OCH MAGNETFÄLT KRING ELLEDNINGAR Debatten om hälsoeffekter fortsätter Kring elsystemen bildas elektriska och magnetiska fält. Forskningen kring de eventuella hälsoeffekterna av dessa fält har varit

Läs mer

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 reducerar magnetfält Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 Projekt 11410 Uppdrag Att kartlägga lågfrekventa magnetfält från en kraftledning vid Kåbäcken, Partille. Uppdragsgivare Pär-Anders

Läs mer

STUDENTVÄGEN UPPSALA

STUDENTVÄGEN UPPSALA 1(8) STUDENTVÄGEN UPPSALA MAGNETFÄLTSMÄTNING STOCKHOLM 2016-03-11 ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A 169 99 STOCKHOLM Bo Juslin Tfn 010-505 14 61 MAGNETFÄLTSMÄTNING Innehållsförteckning Sid - Allmänt

Läs mer

1(8) STUDENTVÄGEN UPPSALA MAGNETFÄLTSMÄTNING STOCKHOLM 2016-03-11 ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A 169 99 STOCKHOLM Bo Juslin Tfn 010-505 14 61 MAGNETFÄLTSMÄTNING Innehållsförteckning Sid - Allmänt

Läs mer

RAPPORT. Barkåkra 55:1 Magnetfältsmätning / Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren

RAPPORT. Barkåkra 55:1 Magnetfältsmätning / Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren RAPPORT Barkåkra 55:1 2016-05-10/2016-05-17 Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren RAPPORT Barkåkra 55:1 El- och Kund PEAB Bostad Att. Ola Magnusson Box 334

Läs mer

TUNBERGSSKOLAN SVARVEN 5, SOLLENTUNA MAGNETFÄLTSMÄTNING 1(7) STOCKHOLM ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A STOCKHOLM

TUNBERGSSKOLAN SVARVEN 5, SOLLENTUNA MAGNETFÄLTSMÄTNING 1(7) STOCKHOLM ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A STOCKHOLM 1(7) TUNBERGSSKOLAN SVARVEN 5, SOLLENTUNA MAGNETFÄLTSMÄTNING STOCKHOLM 2013-04-07 ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A 169 99 STOCKHOLM Bo Juslin Tfn 010-505 14 61 MAGNETFÄLTSMÄTNING Innehållsförteckning

Läs mer

MÄTNING AV MAGNETFÄLT FRÅN JÄRNVÄGEN

MÄTNING AV MAGNETFÄLT FRÅN JÄRNVÄGEN 1(7) KV. TYGELN 2 SOLNA MÄTNING AV MAGNETFÄLT FRÅN JÄRNVÄGEN STOCKHOLM 2014-10-14 Rev. 2015-03-02 ÅF-INFRASTRUCTURE Frösundaleden 2A 169 99 STOCKHOLM Uppdragsansvarig: Bo Juslin Tfn 010-50514 61 Fax 010-505

Läs mer

Beräkningar av magnetiska växelfält från kraftledningar vid Grundviken, Karlstad

Beräkningar av magnetiska växelfält från kraftledningar vid Grundviken, Karlstad reducerar magnetfält Beräkningar av magnetiska växelfält från kraftledningar vid Grundviken, Karlstad EnviroMentor AB Södra Vägen 13 411 14 Göteborg 031 703 05 30 epost@enviromentor.se 1 Projekt 11117

Läs mer

RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad Magnetfältsmätning 2012-08-17

RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad Magnetfältsmätning 2012-08-17 RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad 2012-08-17 Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren http://ams.se.wspgroup.com/projects/10166041/document/rapport//ra pport-.doc

Läs mer

Elektromagnetiska fält (kapitel 10) Maria Feychting Professor

Elektromagnetiska fält (kapitel 10) Maria Feychting Professor Elektromagnetiska fält (kapitel 10) Maria Feychting Professor 2017-05-29 Maria Feychting 1 Det elektromagnetiska spektrumet Källa: Jimmy Estenberg, SSM Kraftfrekventa elektromagnetiska fält Genereras i

Läs mer

Martin Tondel. föredragande läkare Enheten för hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen.

Martin Tondel. föredragande läkare Enheten för hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen. Martin Tondel föredragande läkare Enheten för hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen Martin.Tondel@socialstyrelsen.se Ansvar inom hälsoskyddsområdet Expertmyndighet för frågor som rör miljö och hälsa

Läs mer

TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG

TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG Malmö, 2017-04-10 Vår referens TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG Rejlers Sverige AB handlägger på uppdrag av Trelleborgs Tekniska

Läs mer

Miljömedicinsk utredning angående kraftledning intill förskola i Kortedala

Miljömedicinsk utredning angående kraftledning intill förskola i Kortedala Miljömedicinsk utredning angående kraftledning intill förskola i Kortedala Peter Molnár Miljöfysiker Martin Tondel Överläkare Göteborg den 29 mars 2012 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Arbets- och miljömedicin

Läs mer

Mårtensdal i Hammarby

Mårtensdal i Hammarby Stockholm 7 april 2013 Stadsbyggnads- och exploateringsnämndens funktionshinderråd Bengt Håkansson Elöverkänsligas förening Mårtensdal i Hammarby Ny detaljplan april 2013 med ny transformatorstation och

Läs mer

Magnetfältssimulering Staffanstorps kommun

Magnetfältssimulering Staffanstorps kommun Handläggare Mattias Ehrstrand Tel Mobil +46702771556 E-post mattias.ehrstrand@afconsult.com Datum 2016-11-04 Projekt-ID 6105376 Rapport-ID 6105376/1 Kund Staffanstorps kommun Magnetfältssimulering Staffanstorps

Läs mer

Säkerheten vid mikrovågstorkning

Säkerheten vid mikrovågstorkning Säkerheten vid mikrovågstorkning Mikrovågstorkaggregat har blivit allt vanligare vid reparation av fukt- och vattenskador i byggnaderna. Torkaggregatets funktion bygger på mikrovågsstrålning. Om torkaggregatet

Läs mer

Vad innebär nya EU direktivet för EMF? Göran Olsson

Vad innebär nya EU direktivet för EMF? Göran Olsson Vad innebär nya EU direktivet för EMF? Göran Olsson 1 Elektriska och magnetiska fält i arbetslivet och i allmänna miljöer. Av: Göran Olsson 2 Elektriska och magnetiska fält Omedelbara effekter - Exponering

Läs mer

I samband med detaljplanering kontrakterades Ramböll för utförande av mätning gällande elektromagnetiska fält (enhet mickrotesla, µt).

I samband med detaljplanering kontrakterades Ramböll för utförande av mätning gällande elektromagnetiska fält (enhet mickrotesla, µt). mätning Uppdrag Ringvägen Upplands-Bro, mätning elektromagnetiska fält Mötets syfte/typ Mätning / Utredning Mötesdatum 2016-10-10 Tid 10-16 Plats Byggarbetsplats, Kungsängens Kyrkby 2:1, Upplands-Bro förare

Läs mer

Magnetfältssimulering, Lerums kommun, Hjällsnäs 36:1

Magnetfältssimulering, Lerums kommun, Hjällsnäs 36:1 Handläggare Mattias Ehrstrand Tel +46 10 505 94 38 Mobil +46702771556 E-post mattias.ehrstrand@afconsult.com Datum 2017-01-13 Projekt-ID 6113191 Rapport-ID 6113191-1 Kund Lerums kommun 6113191 Magnetfältssimulering,

Läs mer

4 i1 SKYDDA DINA ÄLSKADE MOT ELEKTRISKA FÄLT

4 i1 SKYDDA DINA ÄLSKADE MOT ELEKTRISKA FÄLT SKYDDA DINA ÄLSKADE MOT ELEKTRISKA FÄLT 4 i1 SKYDD MOT ELEKTRISKA FÄLT VIT FÄRG ANTISTATISK TÄCKNING GRUNDFÄRG NoEM ELECTRO PROTECTOR 4I1 är världens första produkt som skyddar genom att absorbera skadlig

Läs mer

Temadag EMF Elekromagnetiska Felter Oslo 11-06-07. Åke Amundin Combinova AB

Temadag EMF Elekromagnetiska Felter Oslo 11-06-07. Åke Amundin Combinova AB Temadag EMF Elekromagnetiska Felter Oslo 11-06-07 Åke Amundin Combinova AB Agenda Kort presentation av Combinova och mig själv Magnetfält är det farligt? Biologiska effekter av EMF. Regelverk från WHO

Läs mer

Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen

Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen T-PPS 10-01 Magnetfält Jämtkraft Anna Karin Renström 2010-10-22 Dokumenttyp Dokumentidentitet Rev.

Läs mer

Kommentarer till målen inför fysikprovet. Magnetism & elektricitet

Kommentarer till målen inför fysikprovet. Magnetism & elektricitet Kommentarer till målen inför fysikprovet Magnetism & elektricitet Skillnaden mellan spänning, ström och resistans Spänningen är själva drivkraften av strömmen och mäts i enheten volt, V. Finns ingen spänning

Läs mer

Magnetfält och eventuella hälsorisker Statens Strålskyddsinstitut

Magnetfält och eventuella hälsorisker Statens Strålskyddsinstitut Följande material är hämtat från SSIs hemsida, länken. http://www.ssi.se/ickejoniserande_stralning/magnetfalt/index.html, ff (2006-11-01) Magnetfält och eventuella hälsorisker Statens Strålskyddsinstitut

Läs mer

Magnetfält och hälsorisker

Magnetfält och hälsorisker Magnetfält och hälsorisker Innehåll om magnetfält... 5 magnetfält i hemmet... 6 magnetfält på arbetet... 9 andra magnetfält i vår omgivning... 11 hälsorisker... 12 referensvärden för magnetfält... 14 sätt

Läs mer

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg SvK1000, v3.2, 2012-03-09 2014-02-12 FRÅGOR OCH SVAR Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg Allmänna frågor Varför byggs City Link? En viktig del i projektet Stockholms Ström och

Läs mer

RAPPORT MAGNETFÄLTSUTREDNING GRÖNDALS IDROTTSPLATS SWECO ENERGUIDE AB NIKLAS ANDERSSON GUSTAV HOLMQUIST. Sweco. repo002.

RAPPORT MAGNETFÄLTSUTREDNING GRÖNDALS IDROTTSPLATS SWECO ENERGUIDE AB NIKLAS ANDERSSON GUSTAV HOLMQUIST. Sweco. repo002. 15002703 MAGNETFÄLTSUTREDNING GRÖNDALS IDROTTSPLATS SWECO ENERGUIDE AB NIKLAS DERSSON GUSTAV HOLMQUIST Sweco Ändringsförteckning VER. DATUM ÄNDRINGEN AVSER GRSKAD GODKÄND 1.0 Fastställd version G.Holmquist

Läs mer

RAPPORT. Kv. Kronan 8, Klippan Magnetfältsmätning. 2012-05-28 Reviderad. Upprättad av: Mats Löfgren Granskad av: Bengt-Åke Åkesson

RAPPORT. Kv. Kronan 8, Klippan Magnetfältsmätning. 2012-05-28 Reviderad. Upprättad av: Mats Löfgren Granskad av: Bengt-Åke Åkesson RAPPORT 2012-05-28 Reviderad Upprättad av: Mats Löfgren Granskad av: Bengt-Åke Åkesson Dokument/Rapport-Kv. Kronan, Klippan-.doc RAPPORT Kund Bygg Fast Projekt AB Joakim Lindahl Grynbodgatan 14 211 33

Läs mer

RAPPORT BERÄKNING AV MAGNETFÄLTET FÖR PLANOMRÅDET TILL DP. 220, KV. HACKSPETTEN. Stockholm SCADMA Konsult AB. Utförande konsult: Ahmad Amer

RAPPORT BERÄKNING AV MAGNETFÄLTET FÖR PLANOMRÅDET TILL DP. 220, KV. HACKSPETTEN. Stockholm SCADMA Konsult AB. Utförande konsult: Ahmad Amer RAPPORT BERÄKNING AV MAGNETFÄLTET FÖR PLANOMRÅDET TILL DP. 220, KV. HACKSPETTEN Stockholm SCADMA Konsult AB Utförande konsult: Ahmad Amer 1 (14) S C AD M A K o n s u l t www.scadma.se S C A D M A K on

Läs mer

Förslag till handbok Elnät i fysisk planering behandling av. av ledningar och stationer i fysisk planering och i tillståndsärenden

Förslag till handbok Elnät i fysisk planering behandling av. av ledningar och stationer i fysisk planering och i tillståndsärenden PM 2013:101 RIII (Dnr 315-596/2013) Förslag till handbok Elnät i fysisk planering behandling av ledningar och stationer i fysisk planering och i tillståndsärenden Remiss från Svensk Energi Remisstid den

Läs mer

Magnetfält och eventuella hälsorisker

Magnetfält och eventuella hälsorisker Magnetfält och eventuella hälsorisker Många människor funderar över om magnetfält är farliga för hälsan. I denna nya version av broschyren om magnetfält 1 har vi alla de myndigheter som anges på baksidan

Läs mer

Analys av magnetfält från planerad 130 kv ledning från vindkraftpark Granliden

Analys av magnetfält från planerad 130 kv ledning från vindkraftpark Granliden Analys av magnetfält från planerad 130 kv ledning från vindkraftpark Granliden Yngve Hamnerius AB 3 oktober 2010 Yngve Hamnerius AB 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING 3 2 ELEKTRISKA OCH MAGNETISKA FÄLT

Läs mer

Högstadieelevernas inlärningsmaterial för utställningen. Elköping

Högstadieelevernas inlärningsmaterial för utställningen. Elköping Högstadieelevernas inlärningsmaterial för utställningen Elköping Efter uppgiftsnumret har vi angett det utställningsobjekt, där man hittar mer information om frågan eller där man kan fördjupa sin kunskap.

Läs mer

- Plan för god elmiljö -

- Plan för god elmiljö - - Plan för god elmiljö - Bakgrund Kalmar Allergikommitté och dess inomhusmiljögrupp har fått i uppdrag av kommunfullmäktige att under 1999 utarbeta en plan för god elmiljö i kommunala förvaltningar och

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts författningssamling

Statens strålskyddsinstituts författningssamling Statens strålskyddsinstituts författningssamling ISSN 03475468 Statens strålskyddsinstituts allmänna råd om begränsning av allmänhetens exponering för elektromagnetiska fält; SSI FS 00:3 Sakbeteckning

Läs mer

RAPPORT RISSNEDEPÅN MAGNETFÄLTSBEDÖMNING UPPDRAGSNUMMER SWECO INDUSTRY. Jan C Andersson. repo002.

RAPPORT RISSNEDEPÅN MAGNETFÄLTSBEDÖMNING UPPDRAGSNUMMER SWECO INDUSTRY. Jan C Andersson. repo002. UPPDRAGSNUMMER 5560030000 RISSNEDEPÅN MAGNETFÄLTSBEDÖMNING SWECO INDUSTRY Jan C Andersson Ändringsförteckning VER. GRANSKAD GODKÄND Sweco Gjörwellsgatan 22 Box 340 44 SE 100 26 Stockholm, Sverige Telefon

Läs mer

Elektromagnetiska fält omkring järnvägen

Elektromagnetiska fält omkring järnvägen Elektromagnetiska fält omkring järnvägen 1 2 Förord Allt fler ställer frågor om elektromagnetiska fält. Vad är elektromagnetiska fält? Var i vår omgivning finns de? Påverkar elektromagnetiska fält vår

Läs mer

Prislista över anslutningsavgifter. Caruna Oy

Prislista över anslutningsavgifter. Caruna Oy Prislista över anslutningsavgifter Caruna Oy 1.4.2018 Prislista över anslutningsavgifter För anslutning till distributionsnätet faktureras en anslutningsavgift enligt denna prislista. en för en ny elanslutning

Läs mer

Med en kraftledning som granne

Med en kraftledning som granne Med en kraftledning som granne Innehåll 2 3 Fingrid i korthet 4 Leva som goda grannar med omgivningen Fingrid har nyttjanderätt till ledningsområdena Ersättning till markägaren för rätten att använda ledningsområdena

Läs mer

A:59 Brandvarnares tekniska egenskaper och placering

A:59 Brandvarnares tekniska egenskaper och placering Sivu 1/5 Inrikesministeriet Räddningsavdelningen Dnro SM-1999-00256/Tu-33 Datum för utfärdande 18.6.1999 Giltighetstid 1.9.1999-31.8.2004 Rätten att utfärda föreskrifter följer av Lagen om räddningsväsendet

Läs mer

KÄNN TILL SÄKERHETSRISKERNA INNAN DU AGERAR

KÄNN TILL SÄKERHETSRISKERNA INNAN DU AGERAR KÄNN TILL SÄKERHETSRISKERNA INNAN DU AGERAR i närheten av elnätet www.hengenvaara.fi Livsfara KÄNN TILL SÄKERHETSRISKERNA INNAN DU AGERAR Elektricitet är en oskiljaktig del av vår vardag. Pålitlig tillgång

Läs mer

Byggnader nära... Kraftledning.

Byggnader nära... Kraftledning. Byggnader nära... Kraftledning. 2 Byggnader nära kraftledningar Byggnader nära kraftledningar Med kraftledningar menas luftledningar för låg- och högspänning. Lågspänning avser högst 1000 V växelspänning

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 0000987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 0000987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens allmänna råd om begränsning av allmänhetens exponering

Läs mer

Byggnader nära... Kraftledning.

Byggnader nära... Kraftledning. Byggnader nära... Kraftledning. Byggnader nära kraftledningar Byggnader nära kraftledningar Med kraftledningar menas här luftledningar för lågspänning, högst 1 000 V och högspänning, mer än 1 000 V. Kraftledningar

Läs mer

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018 Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan 2 571 34 Nässjö Telefon: 0380-51 70 00 Samrådsunderlag Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum Januari 2018

Läs mer

www.bemi.se info@bemi.se fax 013-134700 tel. 013-74000

www.bemi.se info@bemi.se fax 013-134700 tel. 013-74000 www.bemi.se info@bemi.se fax 013-134700 tel. 013-74000 Clas Tegenfeldt civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik LiTH, elautomatik, doktorand, medicinsk bildbehandling Grundade BEMI 1995 Författare

Läs mer

Miljömedicinsk utredning angående kraftledning utmed strandpromenaden vid Stensjön, Mölndal

Miljömedicinsk utredning angående kraftledning utmed strandpromenaden vid Stensjön, Mölndal Miljömedicinsk utredning angående kraftledning utmed strandpromenaden vid Stensjön, Mölndal Peter Molnár Miljöfysiker Mathias Holm Överläkare Göteborg den 1 september 2016 Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Läs mer

Fingrid. Kraft med ansvar.

Fingrid. Kraft med ansvar. Fingrid. Kraft med ansvar. Fingrid i korthet Fingrid Oyj:s kraftöverföringsnät 1.1.2015 400 kv stamnät 220 kv stamnät 110 kv stamnät likströmsförbindelse andras nät Elektricitet är en oskiljaktig del av

Läs mer

KV Plåten RAPPORT AVSEENDE MÄTNING AV MAGNETFÄLT 1(4) SUNDBYBERG STOCKHOLM Tfn Fax

KV Plåten RAPPORT AVSEENDE MÄTNING AV MAGNETFÄLT 1(4) SUNDBYBERG STOCKHOLM Tfn Fax 1(4) KV Plåten SUNDBYBERG RAPPORT AVSEENDE MÄTNING AV MAGNETFÄLT STOCKHOLM 2011-06-17 ÅF-Technology Frösundaleden 2A 169 99 STOCKHOLM Uppdragsansvarig: Björn Nordlander Tfn 010-505 17 94 Fax 010-505 00

Läs mer

AFS 2016:3 ELEKTROMAGNETISKA FÄLT

AFS 2016:3 ELEKTROMAGNETISKA FÄLT AFS 2016:3 ELEKTROMAGNETISKA FÄLT Vad behöver vi göra? AFS 2016:3 Vilka branscher är intressanta Mätförfarandet Vad gör vi nu? 1 Källa SNRV AFS 2016:3 2 Induced electric field [V/m,peak] Ska skydda arbetstagarna

Läs mer

Prislista över anslutningsavgifter. Caruna Espoo Oy

Prislista över anslutningsavgifter. Caruna Espoo Oy Prislista över anslutningsavgifter Caruna Espoo Oy 1.4.2018 Prislista över anslutningsavgifter För att vi ska kunna ansluta dig till vårt distributionsnät fakturerar vi en anslutningsavgift i enlighet

Läs mer

Risk för personskada vid fel i elanläggningar

Risk för personskada vid fel i elanläggningar Risk för personskada vid fel i elanläggningar TSN Seminarium 2018-11-07 Elektriska krav på elanläggning > Elanläggning skall vara så utförd att vid fel på anläggningen otillåtna spänningar i utsatta delar

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR

BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Samhällsbyggnadsförvaltningen Heléne Hallberg, planchef Samrådshandling Januari, 2015 Dnr 2014 KSM 1052 TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Del av Alby S:1 Krusboda, inom Tyresö kommun, Stockholms län Planområdets

Läs mer

Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet.

Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet. OM EL Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet. 2 EL El är en förädlad form av energi som dagens samhälle behöver för att fungera. För att ingen

Läs mer

Fingrid i korthet. Fingrid Oyj:s kraftöverföringsnät 1.1.2011

Fingrid i korthet. Fingrid Oyj:s kraftöverföringsnät 1.1.2011 Det lyser i landet 2 Fingrid i korthet Elektricitet är en oskiljaktig del av varje finländares vardag. Finland fungerar med el. Fingrid är ett företag som ansvarar för att stamnätet dvs. elöverföringssystemet

Läs mer

HSU 2004-11-16 p 20 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2004-09-30 LS 0209-0379 LS 0310-2606 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Beställarkontor Vård.

HSU 2004-11-16 p 20 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2004-09-30 LS 0209-0379 LS 0310-2606 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Beställarkontor Vård. Landstingsstyrelsens förvaltning Beställarkontor Vård Handläggare: Magna Andreen Sachs HSU 2004-11-16 p 20 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2004-09-30 LS 0209-0379 LS 0310-2606 1 (6) Yttrande över motioner av dels Lena-Maj

Läs mer

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om elektromagnetiska fält

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om elektromagnetiska fält Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Ge exempel på hur vi använder oss av magneter Think, pair, share

Ge exempel på hur vi använder oss av magneter Think, pair, share Magnetism Ge exempel på hur vi använder oss av magneter Think, pair, share Vilka ämnen är magnetiska? Vi gör även en laboration där vi testar vilka ämnen som är magnetiska och drar en slutsats utifrån

Läs mer

Mätresultat med undervattensljud från havsbaserade vindkraftverk

Mätresultat med undervattensljud från havsbaserade vindkraftverk 12-01738 Bilaga 2 Mätresultat med undervattensljud från havsbaserade vindkraftverk Vindkraftverk Effekt [MW] Toner [Hz] Absolut ljudtrycksnivå @ 1 upa[db] Normerad ljudtrycksnivå 1m Normerad ljudtrycksnivå

Läs mer

Magnetfält från transformatorstationer:

Magnetfält från transformatorstationer: Magnetfält från transformatorstationer: Miljömedicinsk utredning om förväntade magnetfält runt transformatorstationer i centrala Göteborg Peter Molnár Miljöfysiker Mathias Holm Överläkare Göteborg den

Läs mer

Sugtransformator motverkar vagabonderande ström och dess magnetfält.

Sugtransformator motverkar vagabonderande ström och dess magnetfält. Sugtransformator motverkar vagabonderande ström och dess magnetfält. Vallentuna 2013-02-05 Alla hus både nya och gamla har med några få undantag, endast elmatning med 4-ledare s.k. TN-C system. Äldre hus

Läs mer

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

P6_TA-PROV(2005)0329 Arbetstagares hälsa och säkerhet: exponering för optisk strålning ***II

P6_TA-PROV(2005)0329 Arbetstagares hälsa och säkerhet: exponering för optisk strålning ***II P6_TA-PROV(2005)0329 Arbetstagares hälsa och säkerhet: exponering för optisk strålning ***II Europaparlamentets lagstiftningsresolution om rådets gemensamma ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets

Läs mer

Förlängd koncession för befintlig 145 kv ledning mellan Källtjärn och Nora i Karlskoga och Nora kommun, Örebro län

Förlängd koncession för befintlig 145 kv ledning mellan Källtjärn och Nora i Karlskoga och Nora kommun, Örebro län Bilaga M1 Förlängd koncession för befintlig 145 kv ledning mellan Källtjärn och Nora i Karlskoga och Nora kommun, Örebro län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om förlängd nätkoncession för linje Ellevio AB (publ).

Läs mer

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D14-0002672 0.2. Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D14-0002672 0.2. Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning Dokumentslag Sida Rapport 1 (6) Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D14-0002672 0.2 Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning Dokumentansvarig Sekretessklass

Läs mer

Hälsoproblem i samband med elektromagnetiska fält

Hälsoproblem i samband med elektromagnetiska fält P6_TA(2009)0216 Hälsoproblem i samband med elektromagnetiska fält Europaparlamentets resolution av den 2 april 2009 om hälsoproblem i samband med elektromagnetiska fält (2008/2211(INI)) Europaparlamentet

Läs mer

RAPPORT. Magnetfält från kraftledningar i närheten av Arlandastad ORDERNUMMER ARLANDASTAD PROJEKT AB SWECO ENERGUIDE AB KRAFTSYSTEMANALYS

RAPPORT. Magnetfält från kraftledningar i närheten av Arlandastad ORDERNUMMER ARLANDASTAD PROJEKT AB SWECO ENERGUIDE AB KRAFTSYSTEMANALYS ARLANDASTAD PROJEKT AB Magnetfält från kraftledningar i närheten av Arlandastad ORDERNUMMER 5472739000 TEKNISK SWECO ENERGUIDE AB KRAFTSYSTEMANALYS FRANS SOLLERKVIST Sweco Sweco EnerGuide AB Ändringsförteckning

Läs mer

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 14.11.2011 2011/0152(COD) ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om minimikrav

Läs mer

Klagomål på elektromagnetiska fält från kraftledning, Tollare 1:126 m.fl, Värmdöleden - Värmdövägen

Klagomål på elektromagnetiska fält från kraftledning, Tollare 1:126 m.fl, Värmdöleden - Värmdövägen 2012-08-10 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE M 2010-000624 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Klagomål på elektromagnetiska fält från kraftledning, Tollare 1:126 m.fl, Värmdöleden - Värmdövägen Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Hållbar utveckling Vad betyder detta?

Hållbar utveckling Vad betyder detta? Hållbar utveckling Vad betyder detta? FN definition en ytveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generations möjlighet att tillfredsställa sina behov Mål Kunna olika typer

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2004-06-21

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2004-06-21 VATTENFALL ~ ~ ----~--~-{~Q~ ~ MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2004-06-21 rörande 20 kv kraftledning mellan Vigelsjö transformatorstation och gräns mellan områdeskoncessioner i Norrtälje kommun, \ Stockholms

Läs mer

Magnetfältsutredning station Jarlaberg Analys av magnetfält i stationens närområde

Magnetfältsutredning station Jarlaberg Analys av magnetfält i stationens närområde Er ref Vår ref Datum Johan Lundin 20180122 Magnetfältsutredning station Jarlaberg Analys av magnetfält i stationens närområde Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Kort om gränsvärden för

Läs mer

Markanvändningsoch miljöpolicy

Markanvändningsoch miljöpolicy Markanvändningsoch miljöpolicy Innehåll Fingrids markanvändningsoch miljöpolicy... 3 Kraftledningar... 4 Elstationer och reservkraftverk... 6 Planering av markanvändning, användningsrättigheter för ledningsområden

Läs mer

Hogre spanningar har inforts 130 kv 220 kv 1936 i Sverige och varlden 380 kv 1952 i Sverige och varlden

Hogre spanningar har inforts 130 kv 220 kv 1936 i Sverige och varlden 380 kv 1952 i Sverige och varlden Hogre spanningar har inforts 130 kv 220 kv 1936 i Sverige och varlden 380 kv 1952 i Sverige och varlden Justera spanningarna 380 kv blir 400 kv blir 410 kv Coronaförlusten kan uppgå till 1 kw per 10 meter.

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Carina Larsson Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om varselmärkning vid elektriska starkströmsanläggningar; beslutade den 31

Läs mer

Miljömedicinsk utredning angående kraftledning genom Delsjöns koloniområde

Miljömedicinsk utredning angående kraftledning genom Delsjöns koloniområde Miljömedicinsk utredning angående kraftledning genom Delsjöns koloniområde Göteborg den 17 januari 2011 Peter Molnár Miljöfysiker Martin Tondel Överläkare www.amm.se Sahlgrenska Universitetssjukhuset Arbets-

Läs mer

Medborgarförslag om införande av trådbunden internet- och telefonuppkoppling

Medborgarförslag om införande av trådbunden internet- och telefonuppkoppling Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-06-05 Handläggare Annika Pfannenstill Utredningssekreterare annika.pfannenstill@malmo.se Tjänsteskrivelse Medborgarförslag om införande

Läs mer

Ålands Elandelslags regler för elentreprenörer och planerare

Ålands Elandelslags regler för elentreprenörer och planerare Reviderad 18-12-2015 Ålands Elandelslags regler för elentreprenörer och planerare 1. Anmälningar 2. Besiktningar av elinstallationer 3. Mätarcentraler och mätare 4. Serviskabel 5. Luftledningsservis 6.

Läs mer

Bestämning av överföringskapacitet

Bestämning av överföringskapacitet 1 (5) Bestämning av överföringskapacitet 1 Överföringskapaciteterna i det finländska kraftsystemet Fingrid låter elmarknaden disponera all överföringskapacitet som är möjlig utan att riskera kraftsystemets

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den 18.10.2013

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den 18.10.2013 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.10.2013 C(2013) 6798 final KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU av den 18.10.2013 om ändring, för anpassning till den tekniska utvecklingen, av bilaga IV till

Läs mer

9 Genomgång av utsända checklistor. a) Inbjudan till samråd om ny översiktsplan för Stockholm, dnr

9 Genomgång av utsända checklistor. a) Inbjudan till samråd om ny översiktsplan för Stockholm, dnr Råd för funktionshinderfrågor vid s tadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2016-12 - 06, 9 Tid Tisdagen den 6 december 2016 kl 13.00 15.20 Plats Jungska

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.10.2013 C(2013) 6782 final KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU av den 18.10.2013 om ändring, för anpassning till den tekniska utvecklingen, av bilaga IV till

Läs mer

Föreläsning 5, clickers

Föreläsning 5, clickers Föreläsning 5, clickers Gungbrädan 1 kg 2 kg A. Kommer att tippa åt höger B. Kommer att tippa åt vänster ⱱ C. Väger jämnt I en kastparabel A. är accelerationen störst alldeles efter uppkastet B. är accelerationen

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.3.2014 C(2014) 1642 final KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU av den 13.3.2014 om ändring, för anpassning till den tekniska utvecklingen, av bilaga IV till

Läs mer

Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling

Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling Utgivare: chefsjurist Bertil Persson, Svenska Kraftnät, Box 526, 162 15 Vällingby ISSN 1402-9049 Kraftnät Affärsverket svenska kraftnäts föreskrifter

Läs mer

Miljömedicinskt yttrande angående Hi3Gs mobiltelefonsändare i Tollered

Miljömedicinskt yttrande angående Hi3Gs mobiltelefonsändare i Tollered Miljömedicinskt yttrande angående Hi3Gs mobiltelefonsändare i Tollered Göteborg den 9 november 2006 Helena Sandén Leg.läkare Lars Barregård Professor, överläkare Box 414, 405 30 Göteborg Telefon 031-773

Läs mer

= kunskap, vilja och handlingar. Elsäkerhet. 31.1.2005 Elsäkerhet SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN TUKES

= kunskap, vilja och handlingar. Elsäkerhet. 31.1.2005 Elsäkerhet SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN TUKES Elsäkerhet = kunskap, vilja och handlingar Elolyckor med dödlig utgång åren 1930-2003 diagrammet visar medeltalet för de tio senaste åren Fackmän Lekmän Elstötar När spänningen är under 50 volt, orsakar

Läs mer

Om åska. Om åska. Ett åskmoln bildas av varm och fuktig luft som uppstår

Om åska. Om åska. Ett åskmoln bildas av varm och fuktig luft som uppstår Om åska. Om åska Om åska Ett åskmoln bildas av varm och fuktig luft som uppstår när jordytan värms upp av solen. Den fuktiga luften stiger uppåt och träffar på kall luft. Kraftiga vertikala rörelser bildas,

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning elarbeten och drifsarbeten I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av elsäkerhetslagen (1135/2016): 1 Tillämpningsområde I denna förordning finns bestämmelser om sådana

Läs mer

Följebrev till dem som använder. Elköping. -inlärningsmaterialet

Följebrev till dem som använder. Elköping. -inlärningsmaterialet Följebrev till dem som använder Elköping -inlärningsmaterialet Materialet är avsett att användas antingen innan ni besöker utställningen Elköping, som tilläggsuppgifter under själva besöket eller som uppgifter

Läs mer

Helsingfors, 12 november 2010 MB/D/29/2010 slutlig BESLUT OM KLASSIFICERING AV AVGIFTSBELAGDA TJÄNSTER. (Styrelsens beslut)

Helsingfors, 12 november 2010 MB/D/29/2010 slutlig BESLUT OM KLASSIFICERING AV AVGIFTSBELAGDA TJÄNSTER. (Styrelsens beslut) Helsingfors, 12 november 2010 MB/D/29/2010 slutlig BESLUT OM KLASSIFICERING AV AVGIFTSBELAGDA TJÄNSTER (Styrelsens beslut) BESLUT OM KLASSIFICERING AV AVGIFTSBELAGDA TJÄNSTER EUROPEISKA KEMIKALIEMYNDIGHETENS

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om krav som ska vara uppfyllda för att överföringen

Läs mer

3.7 Energiprincipen i elfältet

3.7 Energiprincipen i elfältet 3.7 Energiprincipen i elfältet En laddning som flyttas från en punkt med lägre potential till en punkt med högre potential får även större potentialenergi. Formel (14) gav oss sambandet mellan ändring

Läs mer

4. Elektromagnetisk svängningskrets

4. Elektromagnetisk svängningskrets 4. Elektromagnetisk svängningskrets L 15 4.1 Resonans, resonansfrekvens En RLC krets kan betraktas som en harmonisk oscillator; den har en egenfrekvens. Då energi tillförs kretsen med denna egenfrekvens

Läs mer

RP 195/2012 rd. I denna proposition föreslås det att landsvägslagen. för el- och kommunikationsnäten och

RP 195/2012 rd. I denna proposition föreslås det att landsvägslagen. för el- och kommunikationsnäten och RP 195/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 och 42 i landsvägslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att landsvägslagen

Läs mer

Beslut Rådet har inga synpunkter.

Beslut Rådet har inga synpunkter. Råd för funktionshinderfrågor vid s tadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2017-06 - 07, 9 Tid Onsdagen den 7 juni 2017 kl 13.00 16.10 Plats Jungska rummet,

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Anpassning till det föreskrivande förfarandet med kontroll Del I. Förslag till

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Anpassning till det föreskrivande förfarandet med kontroll Del I. Förslag till SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 23.11.2007 KOM(2007) 741 slutlig 2007/0262 (COD) Anpassning till det föreskrivande förfarandet med kontroll Del I Förslag till EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län Datum: 2015-05-04 Kontakt: Viktoria Uski Telefon: 08 714 32 20 E-post: Viktoria.uski@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs

Läs mer

Lågstadieelevernas inlärningsmaterial för utställningen. Elköping

Lågstadieelevernas inlärningsmaterial för utställningen. Elköping Lågstadieelevernas inlärningsmaterial för utställningen Elköping Efter uppgiftsnumret har vi angett det utställningsobjekt, där man hittar mer information om frågan eller där man kan fördjupa sin kunskap.

Läs mer