guide för ett hållbart engagemang

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "guide för ett hållbart engagemang"

Transkript

1 guide för ett hållbart engagemang

2 2 Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill ha kontakt till vad pris som helst. ur romanen Doktor Glas, av Hjalmar Söderberg. det är svårt att hitta ett mer träffande citat för att visa hur vi människor fungerar när vi samlas i grupp och visar upp våra mest grundläggande behov. Det spelar ingen roll hur länge du varit med i unf, hur gammal du är eller var du kommer ifrån. Vi vill alla bli älskade och respekterade för den vi är. Om vi blir det i en förening finns det goda chanser att vi stannar kvar. Men det är ändå inte så enkelt. För trots att vi alla är lika är vi samtidigt olika. Varje person är unik och har sina egna, unika behov och önskningar. Dessutom kan det finnas många olika orsaker till varför någon blir medlem i unf men orsakerna kan ju ändras efter ett tag. Därför måste vi anpassa verksamheten och engagemanget efter medlemmarnas behov.

3 3 EN GUIDE FÖR LEDARE det här är unf:s handbok för ett hållbart engagemang. Tanken är att vi medlemmar ska känna oss trygga i unf och tycka att de är meningsfullt att med så länge som möjligt. unf engagerar handlar om att så många medlemmar som möjligt ska må bra i unf. Nyckelpersonerna för att lyckas med detta är ledarna. unf engagerar är till för dig som är eller vill bli ledare i unf. Materialet kan användas på föreningsträffar, under ledarutbildningar eller läsas på egen hand. Här finns både teori och verktyg för dig som vill göra unf till en ännu bättre organisation. ps. Till texten har vi lånat det smarta, finska ordet hen när vi menar henne eller honom. ds. Text Mikael Hansson Grafisk form Anton Hull Pasadena Studio Foto Jonas Forsberg Korrektur Birgitta Jacobson Tryck Sandvikens Tryckeri, 2011

4 4 STARKARE STÄLLNINGS- TAGANDE det som gör unf så unikt är att här kan du få uppleva nyktra arrangemang och stärka ditt ställningstagande för ett helnyktert liv stärkt och därmed viljan att vara medlem längre. Att ha en verksamhet som inte bara är rolig utan också stärker ställningstagandet gör oss mer engagerade. Det är just ställningstagandet som gör att vi som medlemmar kan uppleva ett högre syfte med att vara med. I en organisation som aktivt arbetar mot alkohol och andra droger kan det lätt uppstå ett positivt grupptryck som både ger ett ökat skydd mot en drogkultur och stärker det egna ställningstagandet. Undersökningar visar att ju starkare ställningstagandet är, desto lättare kan vi stå emot negativa grupptryck från annat håll. Det finns många saker som stärker ställningstagandet som inte behöver vara varken tråkiga eller avancerade. Det kan t ex handla om att få vara med vid ölköpskontroller, utbyten med en systerorganisation och värvningskampanjer eller få insikter om alkoholens baksidor för barn och unga. Om vi kombinerar kunskap med värderingar kring alkohol och egna insatser mot alkohol och alkoholkulturen stärker det ställningstagandet, mer eller mindre medvetet. Det är bra om medlemmarna blir lite arga på alkoholkulturen. Ilska kan nämligen vara ett tecken på ett starkare ställningstagande. Men det ska förstås inte riktas mot människor, utan mot situationer som att det är för lätt för minderåriga att få tag i alkohol. Att ha en gemensam fiende, som alkoholen eller alkoholkulturen, gör att vi känner gemenskap. Det ger också styrka till både gruppen och det egna beslutet att inte dricka alkohol.

5 SE STÖRRE DU GÖR SKILLNAD din handling gör skillnad. Alla som har valt att stå emot alkoholnormen gör en fantastisk insats för att göra världen bättre. Du kan störa alkoholnormen och försvaga alkoholindustrin om du visar att nyktert festande är mest naturligt och roligare. Dessutom ger du inte dina pengar till alkoholindustrin. När du är med och bidrar till nykter verksamhet skapar du också nyktra frizoner som är precis det som utsatta unga behöver. Då gör du skillnad! 5 IDEOLOGI INSPIRERAR! ideologi är kul! Om vi skapar aktiviteter som medlemmarna både tycker är roliga och samtidigt har en tydlig koppling till vår ideologi, stärks ställningstagandet hos den enskilde. Samla gruppen kring en känsla, t ex ilska över att alkoholreklam finns, och skapa en aktivitet där ni får utlopp för känslan. Ni kan driva med alkoholreklam, gör opinionsbildande aktiviteter på stan eller trycka tröjor med smarta budskap. VAR EN FÖREBILD! vi inspireras ofta av andra människor vi möter. Du kan inspirera andra i deras ställningstagande genom att själv vara öppen med ditt ställningstagande och tala positivt om valet att vara nykter.

6 BE OM HJÄLP du får mer respekt om du vågar erkänna att du inte klarar allt själv. Ingen är perfekt och alla behöver andra människor för att göra skillnad. Det visar på styrka att blanda in fler personer när det behövs ju fler kockar, desto roligare soppa! Många medlemmar växer när de får ta över någon annans uppdrag. DET ÄR KUL ATT DELA PÅ ANSVAR att vara ansvarstagande i unf blir bara roligare om fler hjälper till. Det är inte fult att be om hjälp. De flesta medlemmar blir glada när de får en uppgift och känner sig behövda! Skriv en lista på allt du gör i unf. Fundera sedan på vilka uppgifter som någon annan kan göra. Att dela på ansvaret är viktigt på lång sikt. En bra ledare försöker alltid hitta den som är bäst på att utföra en uppgift. ENGAGERA PÅ FLERA SÄTT det är inte alla som kan eller vågar ta första steget själv men de flesta vill göra världen nyktrare. Om vi bygger en kultur där alla bidrag är viktiga skapar vi möjligheter för alla medlemmar att bidra på sitt sätt. Försök att se vad varje medlem vill, kan och är intresserad av. En liten uppgift kan utvecklas till något stort.

7 7 VÄXA MED UPPGIFTEN ETT DYNAMISKT MEDLEMSKAP dataspel och unf har något gemensamt! Att möta en lagom svår utmaning i ett dataspel brukar oftast leda till att man levlar upp och tar ett konkret steg upp i status eller styrka för att sedan kunna möta större utmaningar. Det leder i sin tur till att dataspelaren fortsätter att spela. Men effekten försvinner om steget upp är för lätt och utan utmaning eller för svårt och omöjligt. Då försvinner lusten att vilja kämpa för det. Forskning visar också att belöningen måste vara lagom stor. Är den för liten är den inte värd att kämpa för, men även om den är väldigt stor blir den faktiskt inte mer lockande! Att få kalla sig unf-ledare, efter att ha gått en helgkurs, och sedan få vara ledare på nästa unf-arrangemang kan vara ett bra exempel på belöning. Ledare lär nya ledare unf är en folkrörelse. Hos oss är alla ovärderliga men ingen är oersättlig! Därför måste de som tar och får ansvaret för verksamheten hela tiden tänka på att träna upp nya ansvarstagare, som jobbar tillsammans med dem och kan ta över efter dem. Om många gör lite, blir det mycket gjort! Om några få gör allt, bränner de ofta ut sig och så finns det ingen som tar över efter dem. Att få chansen att växa med uppgiften genom nya utmaningar, samtidigt som man kan få stöd när det behövs, leder till ett aktivt medlemskap. Men ingen vill fastna i en viss roll. Därför måste en ansvarstagande medlem också få vara bara deltagare ibland.

8 8 BEVARA ENERGIN & DELEGERA det kan finnas många saker som driver oss. Det kan vara bra saker som engagemang och glädje och dåliga saker som skuld och dåligt samvete. När vi hittar vår egen, inre drivkraft något att brinna för kan vi oftast jobba länge med den. Men engagerade medlemmar ska inte jobba ihjäl sig, det handlar om att hitta en lagom nivå. Ett bra och hållbart engagemang betyder att du drivs av vår vision och tar ansvar samtidigt som du tar hand om dig själv. Det är därför det är så bra att dela på ansvar och uppgifter. unf har flera utbildningar som lär dig att delegera, prioritera och hitta motivation och att hitta en lagom nivå för ditt engagemang. Dela ansvaret! Du kanske ser ditt engagemang på kort sikt. Men vår vision om en solidarisk, demokratisk och drogfri värld är ju inget 100-meterslopp! Det är snarare en stafett där engagemanget ska fördelas under loppet och på flera personer. Att delegera, dvs ge bort ansvar, är svårt. Men det ger trippelvinst! Det blir mer gjort. Andra får träna på lagom stora uppgifter. Det minskar risken för att de som tar ansvar bränner ut sig. Men du måste du lita på den du ger ansvaret. Du ska ge hen äran om det funkar men dela ansvaret om något går snett. Då är du ett riktigt bra föredöme!

9 bråttom ej bråttom PRIORITERINGS- FÖNSTRET när du måste välja kan du använda prioriteringsfönstret : Vik ett papper på mitten och sedan på mitten igen. Då får du fyra rutor. viktigt ej viktigt Hugg sedan tag i uppgifterna! Börjar med det som är viktigt och bråttom uppe till vänster. 9 HITTA DET SOM GER ENERGI skriv en lista på allt som ger energi stort och smått, i och utanför unf. Gör sedan minst en sak som ger energi varje dag! Då är det lättare att orka med det svåra eller tråkiga sakerna. VAR EN BRA FÖREBILD som ledare är du en förebild för andra! Vill du att dina unf:are ska vara positiva och tycka det är roligt att jobba så måste du bete dig likadant själv. Vad du själv gör och hur du själv är, spelar 100 gånger större roll än vad du säger. Så var den förebild du vill vara! MENTOR hitta en mentor som kan peppa och ge stöd i olika saker. Välj gärna en äldre och mer erfaren person, t ex från iogt-nto-rörelsen, en lärare eller någon annans förälder.

10 10 ÅTERKOPPLING KÄNNS MENINGSFULLT genom att få återkoppling och se resultat av sitt handlade ökar meningsfullheten. Återkoppling kan ges både för att uppmärksamma sådant som är bra och sådant som behöver ändras. Alla har ett ansvar att både ge och ta emot återkoppling. När du märker att du gör skillnad och kan påverka andra ökar ofta ditt engagemang. TYDLIGA ARRANGEMANG BLIR BEGRIPLIGA sätt upp scheman, regler och annan viktigt information så att alla kan se. Läs gärna högt för deltagarna så att alla kan ta till sig informationen. Vissa regler kan behöva förklaras, så att alla förstår varför de finns. Om något förändras ska alla få veta det, för att undvika osäkerhet. ATT FRÅGA OCH HA STÖD ÖKAR HANTER- BARHETEN du har också ett eget ansvar för att just du har hög Kasam att du förstår, hur du hanterar situationen och att den känns meningsfullt. Innan du ska utföra ett uppdrag ska du se till att du fått tillräckligt mycket information om vad som ska göras och vad som förväntas av dig. Dessutom måste du se till att det finns personer runt dig som du kan bolla med om något känns för svårt.

11 11 KASAM FÅR MEDLEMMAR ATT MÅ BRA, STANNA KVAR OCH ENGAGERA SIG kasam är en förkortning för känsla av sammanhang. Kasam formulerades av Aaron Antonovsky. Han ville veta vad som gjorde att en människa var (mentalt) frisk och behöll sin hälsa trots svåra situationer. Enligt Kasam krävs det tre viktiga saker för att en människa ska må bra. Vår vardag måste vara begriplig, hanterbar och meningsfull. Då är chansen mycket större att vi känner oss friska och mår bra. Begriplig Hanterbar Meningsfull betyder att jag upplever att jag har tydliga ramar och struktur betyder att jag har kraften och förmågan att hantera olika situationer. betyder att jag tycker att det är värt att satsa tid och energi i situationen. Det här är tre bra riktmärken för vår verksamhet. Här kommer några konkreta exempel: Begriplighet Om du har hög känsla av begriplighet upplever du att verksamheten är förutsägbar på ett konkret och positivt sätt. Det är viktigt att framför allt nya medlemmar snabbt begriper verksamheten. Ett enkelt sätt är att ha ett schema över vad som ska hända, uppsatt på väggen. Hanterbarhet Om du har en hög känsla av hanterbarhet känner du att det finns andra som ger stöd för att klara olika händelser och situationer. Både nya och gamla medlemmar kan behöva en vän att luta sig mot ibland. Meningsfullhet Om du har en hög känsla av meningsfullhet upplever du att det är värt att satsa din tid och ditt engagemang i unf. Därför behöver alla stärka sitt ställningstagande mot alkohol och andra droger med jämna mellanrum. Det ger en känsla av att det är meningsfullt att vara medlem och ökar drivkraft att fortsätta vara medlem.

12 12 GAMMAL ELLER NY MEDLEM en ny medlem ska känna sig inbjuden både till unf och till gemenskapen i gruppen. För några kan det räcka med att få höra hej och välkommen en enda gång. Andra behöver mer tid och uppmärksamhet för att känna samhörighet. Men de som varit medlemmar ett tag kan också behöva umgås i en tajt kompiskrets ibland. Därför måste det både finnas verksamhet som gör att vi kan umgås med våra nära vänner och verksamhem som är mer inbjudande för nya medlemmar. Verksamhet för alla Hur kan vi anpassa verksamhet till alla olika önskningar och behov? Ett bra sätt är att ha en grundsyn som är gemensam, t ex unf:s vision. Det kan också behövas olika insatser för att öka engagemanget, beroende på t ex ålder och hur aktiv en medlem är. Det går ju att vara medlem på många olika sätt. Var och en väljer själv hur medlemskapet ska utvecklas. Några betalar medlemsavgiften men är inte med på aktiviteter. De är kanske nöjda med att gjort ett ställningstagande och läsa Motdrag. Vissa är med på aktiviteter för sin egen skull och är nöjda med att bara vara med. Andra är mycket aktiva och vill gärna planera och leda verksamheten. Men alla betalar ju inte medlemsavgiften. Det finns förstås många anledningar, men det kan ofta bero på antingen bristande intresse eller att man inte har hittat sin plats i organisationen. Oavsett hur aktiv en medlem är behöver alla känna att de får ut något av sitt medlemskap för att fortsätta att vara medlemmar. Vissa kommer till en punkt där de känner att de behöver gå vidare. Då kanske de slutar att vara aktiva, men fortsätter ändå att vara medlemmar. Om medlemmen har känt sig behövd, bekräftad och sedd under sin aktiva tid är chansen större att hen blir kvar som icke-aktiv en längre tid.

13 13 SAMSPELA INTERAGERA var noga med att se och bekräfta nya medlemmar när de kommer till sin första föreningsaktivitet. Ha en presentationsrunda och se till att blanda gamla rävar med nya nyfikna. Ge alla möjlighet att engagera sig i verksamheten på det sätt som passar dem. Fråga efter och ta vara på nya idéer och initiativ. KONTAKT ge nya medlemmar kontaktuppgifter (namn, adress, telefon och mejladress) till konsulent, ordförande eller ledare. Samla också in kontaktuppgifter från nya medlemmar så att de kan bjudas in på fler aktiviteter och få information. EGET GRUPPSPRÅK en tajt grupp har ofta väldigt roligt tillsammans med interna skämt och aktiviteter som skapar sammanhållning och ger en skön känsla. Samtidigt måste unf-föreningen vara öppen, så att nya medlemmar kan komma in i gruppen. Tänk på att nya medlemmar inte alltid förstår våra förkortningar och slangord eller varför vi tycker det är så kul att sjunga Dusten och Droger gör dig passiv! Förklara ord och förkortningar. Dela ut texten och gå långsamt igenom rörelserna till Droger gör dig passiv. Då kan också de nya hänga med.

14 14 STÄRK GRUPPEN OCH INDIVIDERNA samarbets- och tillitsövningar stärker sammanhållningen i gruppen. I en grupp med bra sammanhållning har alla har en plats och alla känner att de kan bidra. I en sådan grupp är det lättare att förebygga mobbning. Högt självförtroende och hög självkänsla hos var och en minskar också behovet av att hävda sig genom att trycka ner andra. UPPTÄCK TIDIGT OCH GÖR NÅGOT DIREKT chanserna att upptäcka tidiga tecken på mobbning ökar om det finns flera ledare i större grupper. Det är också viktigt att du som ledare högt och tydligt säger ifrån om du ser beteende som inte är acceptabelt. Om det inte finns någon formell ledare i föreningen kan det vara bra att vända sig till någon utifrån, t ex konsulenter eller äldre iogtnto-medlemmar. Det är nämligen bättre om flera, erfarna ledare tillsammans hjälps åt när det handlar om mobbning.

15 15 MOBBNING ÄR INTE OKEJ om någon blir trakasserad av en eller flera personer flera gånger är det mobbning. Mobbning är alltså inte en engångshändelse eller en enskild konflikt, utan upprepade kränkningar. Elaka beteenden och kränkande behandling är förstås helt oacceptabelt även vid enstaka tillfällen. Mobbning kan också vara sådant som juristerna kallar misshandel, olaga hot, förolämpning, förtal, stöld, skadegörelse, olaga frihetsberövning och sexuellt ofredande. Det är alltså inte bara hemskt och elakt det kan också vara straffbart. Kom ihåg att det som kanske bara var skoj och skämt kan såra och kränka den som blir utsatt. I så fall räknas det som trakasserier. Att skämta på någon annans bekostnad är sällan roligt för den som blir utsatt. Att sedan säga jag skojade bara gör det inte mindre smärtsamt. Trakasserier förekommer tyvärr överallt, på skolor, arbetsplatser och i föreningar. Säg ifrån direkt! En mobbare är oftast ute efter någon form av makt över andra. Men för att få makt behöver mobbaren den tysta massans hjälp! Den tysta massan är de som ser, men inte gör något. De kan i värsta fall att öka mobbarens makt, eftersom de inte säger ifrån. Om du inte säger ifrån kan det uppfattas som att du håller med mobbaren. Ofta beror trakasserier och mobbning på flera saker. Det är inte ovanligt att det börjar för att några personer känner sig osäkra samtidigt som gruppen är intolerant och har dålig stämning. Därför ska vi alltid säga ifrån så fort vi hör eller ser att någon behandlas illa. Vi ska också förebygga mobbning genom att arbeta med tolerans, jämlikhet, sociala värden, respekt och kommunikation i gruppen. Om det redan är en dålig grupp kan det vara bra att ta hjälp av andra för att tillsammans stoppa mobbningen.

16 16 ALLA FAMILJER ÄR OLIKA alla familjer har bra och dåliga sidor ingen är bara dålig eller helt perfekt. Men det finns förstås familjer som saknar vissa grundläggande och viktiga delar som behövs för att alla ska må bra, fysiskt, psykiskt och känslomässigt. Det kan bero på flera saker. Det kan t ex handla om missbruk, psykisk eller fysisk sjukdom hos någon i familjen som då konkurrerar ut ut andra viktiga behov i familjen. Det påverkar förstås alla i familjen och ofta drabbas barnen hårdast. Ibland försöker barnen ta ansvar för sådant som föräldrarna borde göra. Det kan handla om att städa, handla mat eller ta hand om yngre syskon. Att växa upp i en familj som inte fungerar kan leda till att det saknas en grundläggande trygghet i livet eller andra svårigheter. Dessutom skapar de ofta massor med känslor. Vissa skäms och vill hålla problemen hemliga. Andra berättar för flera i sin omgivning. Här finns inga rätt eller fel! För vissa är det lätt att berätta, medan andra behöver längre tid. För ett barn som har en familj som inte fungerar är det viktigt att få veta att det finns många som har det likadant. Ungefär svenska barn växer upp i en familj där minst en förälder riskbrukar alkohol eller andra droger. Katastrof kan bli katapult En jobbig uppväxt är ingen livstidsdom. Det som var kaos i barndomen kan bli en positiv drivkraft längre fram. En katastrof kan bli en katapult som skickar en människa mot ett bra liv, med framgång och lycka. En familj som inte fungerar kan ändå vara varm och trygg på vissa områden. Alla familjer kan utvecklas och det finns hjälp som har rätt att få om det behövs.

17 VANLIG 17 VERKSAMHET vanlig unf-verksamhet som är trygg och mysig kan också stärka en medlem som har en familj som inte fungerar. Föreningsträffar där ni ser på film eller käkar pizza kan betyda att den som har det tufft hemma får komma hemifrån till en drogfri miljö med bra vänner. Det kan räcka långt! PRATA ÖPPET OM DET avdramatisera ämnet och våga prata om familjen. En trygg och öppen grupp har ofta ett högre tak som gör det lättare att prata om svåra saker. Den som har det svårt kan då se att hen inte är ensam om sin situation. Ni kan t ex bjuda in någon som har egen erfarenhet av en svår uppväxt och kan berätta. Men tvinga aldrig någon att berätta om sitt privatliv! AKTIVITETER KRING HÖGTIDER för ungdomar som växer upp i familjer med hög alkoholkonsumtion är högtiderna särskilt jobbiga eftersom det då dricks extra mycket. Att ha unf-verksamhet på skollov och storhelger är ett bra sett att stötta dessa medlemmar. Kom ihåg att peppa medlemmen att åka på unf:s julkurs, om det finns en sådan. HÄNVISA VIDARE som unf:are kan du finnas som kompis och vara ett stöd till någon som har det tufft hemma. Men du måste alltid hänvisa vidare om någon behöver professionell hjälp. Du kan t ex tipsa om att besöka skolkuratorn eller en ungdomsmottagning. På finns mycket stöd att få.

18 18 SE INDIVIDEN en människa är inte lika med sin diagnos. Se varje människas unika förmåga och låt inte diagnosen vara det som hela tiden styr ditt sätt att möta personen. Den som är ansvarig för aktiviteten kanske bör känna till om någon av deltagarna har en särskild diagnos. Ibland kan det vara bra att ledare och deltagare får information om den. Men den som har diagnosen måste få välja det själv i så fall! Ett enkelt sätt är ofta att våga fråga om det finns någon som behöver extra hjälp. TYDLIGHET se till att allting runt unf:s arrangemang är tydligt. Ingen ska behöva tveka på när en aktivitet börjar, var den sker, att det finns en bra sovplats, vilka regler som gäller på arrangemanget osv.

19 19 BEHOV AV SÄRSKILT STÖD vissa medlemmar behöver mer stöd än andra. Några kommer från familjer som inte fungerar, andra har funktionsnedsättning och några behöver extra stöd utan att det finns en tydlig orsak. Det vi ofta kallar bokstavsdiagnoser heter egentligen neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det är ett samlingsnamn för svårigheter som beror på hur hjärnan arbetar. Du känner säkert igen diagnoser som adhd, add, Aspergers syndrom, autism, tvångssymtom eller Tourettes syndrom. Personer som har särskilt behov av stöd riskerar att hamna utanför den sociala gemenskapen. De impulsiva kan hamna i destruktiva gäng och de inåtvända kan bli alltmer ensamma om de inte kan skaffa sig bra kompisrelationer genom sina intressen! Du måste inte vara utbildad läkare för att möta en medlem som har någon av dessa funktionsnedsättningar. Däremot ska du som amatör aldrig försöka ställa diagnos. En stämpel som damp-unge kan vara både kränkande och oerhört svår att tvätta bort särskilt för den som kanske har en diagnos. Bra att veta: en person med en eller flera av dessa diagnoser har samma behov som alla andra av att bli sedd och bekräftad. diagnoserna kan ta sig olika uttryck hos olika person. Ofta handlar det bara om helt normala mänskliga beteenden men som förstärkts så att personen inte alltid kan styra dem. en diagnos är inte alltid en belastning. Det kan bli en persons bästa sidor om hen får uttrycka det i rätt miljö och med rätt stimulans. läs gärna mer på t.ex.

20 unf bygger på att tusentals medlemmar trivs och utvecklas genom sitt arbete för en demokratisk och solidarisk värld fri från droger. Det här är din guide till ett hållbart engagemang i unf! Att brinna för en fråga kan ge otroligt mycket energi och livsglädje. Här har vi samlat våra bästa tips för att det engagemanget ska bli så starkt och långvarigt som möjligt. Utifrån vad du vill och vem du är! Vi hoppas att guiden ska hjälpa dig till ett hållbart engagemang!

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team 3. Träningsgruppen ett team I din idrott tävlar ni oftast individuellt men tränar ofta i grupp. I träningsgruppen kan ni stödja och peppa varandra i med och motgång. Att man trivs och har kul i samband

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Antal svarande Fråga 1.1 I vilken grad har kursen som helhet gett dig: Ökad kunskap om ditt barns funktionshinder och hur det påverkar familjen n=203

Antal svarande Fråga 1.1 I vilken grad har kursen som helhet gett dig: Ökad kunskap om ditt barns funktionshinder och hur det påverkar familjen n=203 Antal svarande Fråga. I vilken grad har kursen som helhet gett dig: Ökad kunskap om ditt barns funktionshinder och hur det påverkar familjen n=23 9 9 8 79 Antal svarande 7 6 5 4 I mycket hög grad I hög

Läs mer

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger UNF

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Jag misstänker att någon i min närhet far illa vad kan jag göra? För barn som befinner sig i en utsatt situation är trygga sammanhang

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA!

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! LIKABEHANDLINGSPLAN Vetegroddens förskola 2019 2020 ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! Mål på vetegroddens förskola: Vi ska vara en förskola fri från kränkningar där alla ska känna sig trygga och uppskattade

Läs mer

ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1

ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1 ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1 INNEHÅLL ADHD VAD OCH VARFÖR? JAG HAR ADHD VAD ÄR ADHD? SYMTOMEN IMPULSKONTROLLEN MISSFÖRSTÅDD OCH MISSLYCKAD RÄTT MILJÖ OCH STRATEGIER

Läs mer

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Barn med specialbehov 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Struktur 1. Barn med specialbehov vad är det? 2. Teori- Olika typer av specialbehov -Inlärningen

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

En liten bok om #NÄTKÄRLEK

En liten bok om #NÄTKÄRLEK En liten bok om #NÄTKÄRLEK Vi behöver mer nätkärlek! Kommentarer som smärtar. En bild som sprids. En grupp du inte får vara med i. Eller meddelanden fyllda med hat och hot. Kränkningar på nätet tar många

Läs mer

➍ Mötas, lyssna och tala

➍ Mötas, lyssna och tala ➍ Mötas, lyssna och tala 26 Vi påverkas av hur möten genomförs. Vi kan också själva påverka möten. Bra möten kräver demokratiska mötesformer. Har du suttit på möte och inte förstått sammanhanget utan att

Läs mer

Häremellan ligger ett universum av handlingsalternativ Mahatma Gandhi

Häremellan ligger ett universum av handlingsalternativ Mahatma Gandhi Jana Söderberg Föreläsning 13/5-13 Drömmar som drivkraft (Anteckningar av Johanna Pansera och Ingela Frän) Brist på drömmar leder till stor kollektiv påverkan. Vi måste medvetandegöra våra egna val och

Läs mer

PULSGRUPPER HUR GÖR MAN OCH VARFÖR?

PULSGRUPPER HUR GÖR MAN OCH VARFÖR? PER PULSGRUP CH VARFÖR? HUR GÖR MAN O VARFÖR PULS? PULSGRUPP- VAD ÄR DET? Och varför ska vi ha det? Två relevanta och bra frågor som vi som jobbar med Puls-Tro och Idrott får ganska ofta. De frågorna försöker

Läs mer

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 Nygårdskolan Innehåll 1 Vad är en likabehandlingsplan 4 2 Vad betyder diskriminering

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig 2014 Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Mitt barn röker och mitt snusar Vad ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Många föräldrar oroar sig för bland annat rökning och snusning när barnet börjar närma sig tonåren. Hjälper det att förbjuda

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Till dig som har ett syskon med adhd eller add

Till dig som har ett syskon med adhd eller add Till dig som har ett syskon med adhd eller add Namn: Hej! Den här broschyren är skriven till dig som har ett syskon med adhd eller add. När det i broschyren bara står adhd så betyder det både adhd och

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Problematisk frånvaro Hemmasittare. Vilken benämning ska vi använda? Vad säger forskningen 2014-02-03

Problematisk frånvaro Hemmasittare. Vilken benämning ska vi använda? Vad säger forskningen 2014-02-03 Problematisk frånvaro Hemmasittare Miriam Lindström Föreläsare, handledare, speciallärare Vilken benämning ska vi använda? Hemmasittande Långvarig ogiltig frånvaro Skolk Skolvägran, (skolfobi), ångestrelaterad

Läs mer

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är:

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är: Ung med ADHD Det här faktabladet är skrivet till dig som är ung och har diagnosen ADHD. Har det hänt att någon har klagat på dig när du har haft svårt för att koncentrera dig? Förstod han eller hon inte

Läs mer

Idrott utan mobbning! Studieplan. www.bris.se/idrott

Idrott utan mobbning! Studieplan. www.bris.se/idrott Idrott utan mobbning! Studieplan www.bris.se/idrott Inledning Den här studieplanen är en hjälp för dig/er att kunna föra ett fördjupat samtal kring idrott och de sociala dimensionerna av ledarskapet framför

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE

ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Vi är Anhörigcentrum s.5 Det här erbjuder vi s.7 Någon nära mig är äldre eller långvarigt sjuk s.9 Jag

Läs mer

Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015

Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015 Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015 Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Bakgrund IOGT-NTO:s vision är ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte

Läs mer

UNF:s arbetsplan 2014 2015

UNF:s arbetsplan 2014 2015 UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är erkänt bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger För att

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan. Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp

Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan. Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp Jana Söderberg www.janasoderberg.se jana@janasoderberg.se Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp Kungsbacka, 2018-11-08 Inom den moderna motivationspsykologin

Läs mer

Ledare. Så här ser dagen ut! Så här ser dagen ut!

Ledare. Så här ser dagen ut! Så här ser dagen ut! Ledare utbildning ver 20190812 Så här ser dagen ut! Upprop Lunch kl.12.00-13.00 Presentation av utbildarna Att vara ledare Varför tränar barn och ungdomar Pedagogik och metodik Kommunikation Att tala med

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

8 tecken på att du har en osund relation till kärlek

8 tecken på att du har en osund relation till kärlek ! Tisdag 28 mars 2017 Av Alexandra Andersson 8 tecken på att du har en osund relation till kärlek Hamnar du alltid i destruktiva förhållanden? Känner du att du alltid förändrar dig själv för att accepteras

Läs mer

Syskonrelationen Sårbarhet och motståndskraft. Barn vet saker som vuxna inte vet och barn vet ofta annat än vuxna tror

Syskonrelationen Sårbarhet och motståndskraft. Barn vet saker som vuxna inte vet och barn vet ofta annat än vuxna tror Annorlunda syskonsituation Christina Renlund Leg psykolog och psykoterapeut Syskonrelationen Annorlunda syskonsituation behöver inte betyda att den är problematisk men den betyder att barn i sin familj

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Utvärdering: Barn, Ungdom & Föräldrar

Utvärdering: Barn, Ungdom & Föräldrar Utvärdering: Barn, Ungdom & Föräldrar 2008-2010 Vårsols Familjecenter Jönköping 2011-02-08 Föräldrautvärdering (I) 2008-2010 Utvärderingen innefattar de barn och ungdomar som varit inskrivna och blivit

Läs mer

Valberedd 2015 Din guide till valet!

Valberedd 2015 Din guide till valet! Valberedd 2015 Din guide till valet! 1 Valberedd 2015 Din guide till valet! Vad är valet? På måndag 23/11 kommer vi att rösta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen år 2016! Vi i valberedningen har

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015

Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015 Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015 taby.se/anhorigstod samtalsgrupper Mötesplatser för anhöriga Anhörigstödet arrangerar mötesplatser där du får information som kan vägleda och inspirera dig.

Läs mer

Fair play. Jag är en Fair play spelare genom att:

Fair play. Jag är en Fair play spelare genom att: Fair play Fotboll handlar om glädje! Det ska vara delad glädje alla ska få vara med på lika villkor. Fair Play handlar om att främja goda värderingar, sprida kunskap och motarbeta kränkningar inom fotbollen.

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar 2014 Är du man eller kvinna? 13% 11% Man Kvinna 76% Ålder? 11% 6% 11% 26% 20-30 31-45 40-60 Över 61 46% Hur hittade ni AHA (Anhöriga Hjälper Anhöriga)? 11% 3% 8% 22%

Läs mer

Mänskligt ledarskap: 10 budord för den (o)fullständige ledare. Tips från boken

Mänskligt ledarskap: 10 budord för den (o)fullständige ledare. Tips från boken Mänskligt ledarskap: 10 budord för den (o)fullständige ledare Tips som hjälper dig att vara ödmjuk 1. Skaffa en mentor som du vågar blotta dig för. 2. Tänk på mångfalden. Olika bakgrund, kultur, kön och

Läs mer

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR!

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Till föräldrar och viktiga vuxna:

Till föräldrar och viktiga vuxna: Till föräldrar och viktiga vuxna: Att prata med barn när någon i familjen är: allvarligt sjuk eller skadad psykiskt sjuk funktionsnedsatt missbrukare av alkohol eller droger utsatt för våld i hemmet död

Läs mer

Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg?

Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg? Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg? 1. Hur visar du att du uppskattar din partners kropp? 1. Jag är mest orolig över att hen inte ska gilla min kropp. 2. Jag säger att min partner

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn. Värderingsövningar Heta stolen sitter i ring. Om man är av samma åsikt som påståendet, stiger man upp och byter plats. Om man är av annan åsikt, sitter man kvar. Finns inga rätta eller fel svar, utan man

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Relationsarbete. Vertikala relationer vuxna. Horisontala relationer barn

Relationsarbete. Vertikala relationer vuxna. Horisontala relationer barn Relationsarbete Vertikala relationer vuxna Horisontala relationer barn Några begrepp Diskriminering Kränkning Mobbning Trakasserier Likabehandlingsplan Främja barns lika rättigheter Motverka all form av

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014 Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014 taby.se/anhorigstod SAMTALSGRUPPER Mötesplatser för anhöriga Anhörigstödet arrangerar mötesplatser där du får information som kan vägleda och inspirera dig.

Läs mer

Mod, är det att hoppa

Mod, är det att hoppa Utmana rädslan Mod är årets tema på Allt för hälsan-mässan. Utan mod fastnar du lätt i livet och kan bli överkörd av andra. Ta din rädsla i hand, våga mer och du kommer att må bättre. text Maria Gerolfson

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

Hitta drivet i livet!

Hitta drivet i livet! Hitta drivet i livet! om drivkraft, motivation, fokus och inställning Vad är det som får oss att ticka och gå? Vilka parametrar är det som gör att vi tar de stora eller små besluten som förändrar våra

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande Värvarmanual Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår F A M I L J E Familjeklubbar är självhjälpsgrupper för familjer där målsättningen är högre livskvalitet utan missbruk.

Läs mer

Brukets skola där idéer blir till handling

Brukets skola där idéer blir till handling Brukets skola där idéer blir till handling På Brukets skola är allt möjligt! Som rektor på Brukets skola är det mitt mål att varje elev ska känna trygghet, engagemang, inflytande och handlingskraft. Tillsammans

Läs mer

Jag är inte dum Arbetsmaterial för läsaren Författare: Josefin Schygge

Jag är inte dum Arbetsmaterial för läsaren Författare: Josefin Schygge Jag är inte dum Arbetsmaterial för läsaren Författare: Josefin Schygge Ord Arbeta med ord A) 1. Gör fyra listor med orden från ordlistan som du hittar i slutet. En för verb, en för substantiv, en för adjektiv,

Läs mer

Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal

Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal FN:s definition av våld mot kvinnor Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 2018 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande Värvarmanual 2 Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN

FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN Barn i utsatta situationer behöver trygga sammanhang, med vuxna som uppmärksammar och agerar när något inte står rätt till. Men, vad kan man göra vid oro för att ett

Läs mer

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok innehåller några tips & råd för att locka till aktivitet, glädje och utveckling i samband med idrott. Läs den

Läs mer

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN Paraplyet Innehållsförteckning 1. Aladdin 2. Barnkraft 3. Skilda Världar 4. Komet 5. Anhörigstödet 6. Gapet 7. Öppenvårdsgrupper 8. Egna anteckningar 9. Kontaktuppgifter

Läs mer

Utvärdering av föräldrakursen STRATEGI

Utvärdering av föräldrakursen STRATEGI Utvärdering av föräldrakursen STRATEGI Agneta Hellström Anna Backman 12-10-06 1 Utvärdering STRATEGI- kursen Utvärderingen har gjorts 2009 2011 vid ADHD-center i Stockholms läns landsting Sammanlagt har

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Textstöd till oh-bild 1 Myter

Textstöd till oh-bild 1 Myter Textstöd till oh-bild 1 Myter Genom att servera och köpa ut alkohol till mitt barn lär jag henne/honom att dricka måttligt! Mängder av undersökningar visar istället att du förmedlar till ditt barn att

Läs mer

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna STARTA SCOUTKÅR Så här startar du en lokalförening i Scouterna 2016 Hej! Vad roligt att just du är nyfiken på Scouterna! I det här materialet hittar du information om vad Scouterna är och vilka möjligheter

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Föreningsträdet Individen i centrum Handledning Aktiva 11 år Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp

Läs mer

Ingen strävar mot att göra fel, vi behöver arbeta mer för att göra lika

Ingen strävar mot att göra fel, vi behöver arbeta mer för att göra lika Vattna på det goda Vi Vi är är inte inte unika, vi vi kopierar snor med med stolthet Ingen strävar mot att göra fel, vi behöver arbeta mer för att göra lika Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad,

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Family-Lab är den svenska delen av Jesper Juuls internationella utbildning, undervisnings och rådgivningsorganisation Family-Lab International.

Family-Lab är den svenska delen av Jesper Juuls internationella utbildning, undervisnings och rådgivningsorganisation Family-Lab International. Family-Lab fungerar som ett laboratorium där professionella och föräldrar arbetar tillsammans för att hitta nya sätt att omvandla kärleksfulla tankar till kärleksfulla handlingar. Family-Lab är den svenska

Läs mer

Så stärker du barnets självkänsla

Så stärker du barnets självkänsla Så stärker du barnets självkänsla Ett barn med god självkänsla har större chans att lyckas i livet. Vi berättar hur du stärker ditt barns självkänsla. Missa inte den här artikeln! Självkänsla är det värde

Läs mer

Bilaga D: Ledarguiden

Bilaga D: Ledarguiden Bilaga D: Ledarguiden Ledarguiden 2014-09-02 2 (7) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Shogun Halmstads värderingar... 4 2.1. I vår förening ska vi lära barn och ungdomar att ta hänsyn till

Läs mer

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information till dig som är förälder till ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 2 Text: Kerstin Österlind, kurator, Skånes universitetssjukhus

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Innehåll... 1 Ordförandeposten... 3 Presidiet... 3 Styrelsen... 3 Styrelsemötet... 4 Ledarskapet... 4 Vad är ledarskap?... 4 Ledarskap i projekt... 5 Att utveckla sitt ledarskap... 6 Kommunikation...

Läs mer

Birgitta Kimber, Med dr Virginia Molgaard, PhD

Birgitta Kimber, Med dr Virginia Molgaard, PhD Birgitta Kimber, Med dr Virginia Molgaard, PhD b.kimber@telia.com Individnivå Gruppnivå Familjenivå Skolnivå Samhällelig nivå Brist på kärlek, omsorg och stöd Brist på tillsyn och uppfostran Brist på familjetraditioner

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Välkommen! 14-05-21. leif@leifandersson.se 1. Det är beteenden som skapar resultat 21 maj 2014. Ledarskapets utmaning

Välkommen! 14-05-21. leif@leifandersson.se 1. Det är beteenden som skapar resultat 21 maj 2014. Ledarskapets utmaning Välkommen! Det är beteenden som skapar resultat 21 maj 2014 Ledarskapets utmaning Omorganisationer Utbildning Arbetsbeskrivningar Kommunikationskontrakt Policydokument Fokusprocesser Värderingsarbete Teambuilding

Läs mer

Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra.

Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra. Alkoholberoende Ordförklaring Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra. Alkoholberoende innebär att man inte längre kan styra över sitt drickande. Alkoholberoende

Läs mer

Tränarskap och ledarskap

Tränarskap och ledarskap Tränarskap och ledarskap Idrotten är en viktig del i fostran Bättre hälsa genom basketträning med tanke på samhällsutvecklingen Du har en spännande och betydelsefull roll Spelare är inte schackpjäser Varför

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer