VIF startades den 4 maj 2006.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VIF startades den 4 maj 2006."

Transkript

1

2 VIF startades den 4 maj Tanken med den här föreningen är att förena människor, oavsett ursprung, kultur, religion, kön eller hudfärg. Ett sätt att knyta kontakter och lära sig mer om olika kulturer. Att hjälpa invandrare att integrera sig i det svenska samhället och känna sig hemma, utan att för den skull glömma sina ursprungliga kulturer, traditioner, religioner etc. VIF är en förening som jobbar dagligen med integration och mångfald i Ljusdal Vi medverkar till att skapa ett fungerande mångkulturellt samhälle, där invandrare och svenskar lever sida vid sida med förståelse och respekt.

3 Den trio som startade VIF, första mötet ägde rum den 7 mars 2006 Nathalja Janson, Mostafa Touil, Katja Drobuzeva

4 Det första arrangemang som VIF har varit med i är Sveriges nationaldag, tisdagen den 6 juni Det var första gången som flera invandrare och flyktingar var med i en stor fest i Ljusdal, det kändes som det var vår egen dag. Vi spelade olika musik från olika länder, vi dansade och sjöng, medan barn fick rita på plats och tävla och fick presenter. Dessutom hade vi en utställning med olika saker från hemländerna.

5 Hur jobbar vi idag? Idag driver föreningen ett Leaderprojekt och vi jobbar som följande: Vi har en mötesplats för alla, med tillgång till rådgivning, konsultation och vägledning. Träffar med möjlighet att praktisera demokrati och yttrandefrihet Kvinnors väg in i det svenska samhället. Samhällsorientering för ökade kunskaper om det svenska samhället. Möjlighet till hemspråksundervisning och läxläsning för SFI och alla skolelever Olika evenemang i Ljusdal med målet att öka integration och mångfald i samhället.

6 Integration genom Idrott och hälsa. Utveckla nätverket i samarbete med andra organisationer, föreningar och projekt i Ljusdals Kommun Marknadsföring för Ljusdalsintegrationsmodellen genom att medverka i olika möten, projekt och konferenser i länet. Samt diskussioner och samarbete med andra föreningar och organisationer i länet.

7 VIF har sedan 2009 en egen lokal där är alla välkomna, man kommer dit av olika anledningar, t ex. att söka hjälp och råd, att möta andra och lära känna nya människor, eller bara fika och ha det roligt. På lokalen har vi ett kontor, där sitter Mostafa Touil som är projektledare och två praktikanter, Mait Nord som är heltidspraktikant, och Emelia Andersson, deltidspraktikant. Dessutom att lokalen är en mötesplats, den är också ett ställe för att genomföra en stor del av våra aktiviteter. Vi har ett fast schema under hela vecka som ser ut som följande:

8 Måndag Språkcafé, läxläsning, och andra möten Dans Fotboll Tisdag Språkcafé, läxläsning, och andra möten Tjejträffar Musik och dans Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Språkcafé, läxläsning, och andra möten Språkcafé, läxläsning, och andra möten Språkcafé, läxläsning, och andra möten Filmvisning för barn 3år-8år Modersmålsundervisning(somaliska) Datakurs Kvinnoträff Filmvisning Photoshop fotboll Musik Filmvisning för barn 9år-13år Teater för barn

9 De andra aktiviteterna och evenemangen som lokalen inte rymmer genomför vi på andra ställen. Dans på Danshallen i samarbete med musikskolan och ABF Musik och dans på Kläppa fritidsgård och i samarbete med Bilda. Matlagning på Solhuset Fotboll på gymnasiehallen under hela vinter. Språkcafé är en möjlighet för att öva språk på ett informellt sätt och samtalet är det centrala. Deltagarna bestämmer själva vad man ska prata om tillsammans med ledaren. Det är ett sätt för att man ska tycka och säga vad man vill utan för den skull bli rädd att säga fel, det är bästa sättet att praktisera det svenska språket. Deltagarna kan komma och gå när det passar dem.

10 Språkcafé den 14 mars. I samband med att ledaren Mårten fyllde år, bjöd VIF deltagarna på smörgåstårta, vi pratade om hur man firar födelsedag i olika länder och många tyckte om den traditionella svenska smörgåstårtan som vi denna gång beställde från Delins i Färila för att det ska vara utan skinka. På bilden från vänster: Tasfalim, Kahsai från Eritrea, Mårten från Norge, Mike från Iran, Abdow Från Somalia, Madeleine från Spanien, Emelia från Sverige. De som inte syns på bilden: Mostafa, Marocko, Mait, Sverige, Anas från Tunisien. Ahmed från Irak.

11 Bland dom aktiviteterna som vi har är musiken en stor del, vi har ett samarbete med Kläppa fritidsgården där har vi eget rum med musikinstrument. Våra ungdomar brukar spela musik där och möta svenska ungdomar.

12 Matlagning, Det handlar om att laga mat från olika länder, ett sätt att lära känna andras mattraditioner och vanor I oktober 2010 var det dags för matlagning, Kwa Htoo, Sui Cuai Thang Nget och Khin lagade olika rätter från sitt hemland Burma.

13 Teater och trolleri, Hamid Saniji en konstnär som leder en grupp elever och lär dem teater och trolleri.

14 Tjejer har egna träffar med olika aktiviteter: Spela sällskapsspel Olika maträtter Diskutera relationer, vänskap och samhället Tillverka skålar av papier maché Tillverka olika smycken Gå ut på en vårutflykt m. picknickkorg Kollat på film och diskuterat ämnet efteråt Saker som finns med varje träff: Oavslutade meningar, en övning i att säga vad man tycker Ja, nej, kanske, en övning i ställningstagande och diskussion Intressanta diskussioner, gemenskap och glädje!

15 Kvinnorna i VIF är mycket aktiva! De är mycket aktiva liksom män och ungdomar. De har olika aktiviteter t-ex: Handarbete Kvinnoträffar med små barn, Pratstund med fika, bakning, musik och dans, utflykter Textil och hantverk. Information om hälsovård, tandvård, Filmvisning

16 VIF s evenemangen I samband med det fasta schema som vi har, genom för vi olika evenemangen under hela året. Ex: Vänskapsturnering i fotboll Vi firar olika högtider från olika kulturer, ex. Eid Fitr, Persiska Nawrouz, Burmesisk nationaldag, Svensk nationaldag Olika föreläsningar och konferenser. Världsdagen.

17 1.Nationaldagensfirande 2.Manifestation för medmänsklighet och mångfald 3. vänskapsturnering. 4. Konferens om Somalia

18 1.Eid Adha 2.Världsdagen i Ljusdal 3.Burmesiska nationaldagen. 4.Eit Fitr

19 Integration genom Idrott och hälsa. Idrotten har en stor del i VIF. Sedan VIF startades har killar och tjejerna deltagit i Korpen i fotboll. VIF s fotboll startade 2007 i samarbete med Ljusdals Idrotts föreningen LIF, ett fotbollslag som spelade i div7. Vänskapsturnering i fotboll inomhus, ett stort arrangemang där 6 fotbollslag från alla världsdelar deltagar i en dags turnering. Det är fotboll, dans, musik, priser och framförallt vänskap och integration.

20 VIF har bra samarbete med: Myndigheterna i Ljusdal, tex Kommunen, Skolor, Arbetsförmedlingen. Många organisationer tex Röda Korset, Kvinnojouren, Ljusdal i Centrum, Scouterna. Studieförbunden, tex. ABF, SV, BILDA. Fritidsgårdarna tex. Kläppa VIF har bra kontakt och samarbete med olika kommuner i Hälsingland och även med invandrare där, och är även öppen för samarbete med kommunen utanför Hälsingland.

21 VIF har drivit i samarbete med Studieförbundet vuxenskola, Ljusdalskommun och Länsstyrelsen Gävleborg ett odlingsprojekt som senare har fått pris som det bästa integrationssatsning i Sverige.

22 VIF är engagerad i många projekt i Hälsingland. Ljusdal Romeo och Julia, Framtidsboxen Ljusdal i Centrum, Hela världen dansar i Hälsingland VIF har samarbete med andra projekt i Gävleborg län. Öppna dörrar, LOTS Ockelbo,

23 VIF i Sverige och Europa Ordföranden Mostafa Touil deltog i en EU konferens som ägde rum i Sigtuna, augusti 2009, på Sigtunastiftelsen. Tillsammans med Flyktingenheten i Ljusdals kommun har VIF presenterat den svenska modellen för EU medlemmarna, och hur kommunerna i Sverige samarbetar med föreningarna för att ordna ett bra mottagande för flyktingarna.

24 Mostafa Touil ordförande i VIF och Kennet Forssell, Flyktingenheten, talar i EU konferens i Sigtuna 2009

25

26 Vill du vara medlem och delta i VIFs aktiviteter, eller om du bara vill stödja föreningen så ta kontakt med oss via , brev eller telefon. Medlemskap per år. 150:- /familj eller 100:-/person. Bankgiro Kontaktperson: Mostafa Touil, Projektledare. Besöksadress: Tällegatan 4D Ljusdal Tfn Hemsida: Hälsingebygden

Nu blir vi yngre! Utveckling av barn- och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen

Nu blir vi yngre! Utveckling av barn- och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen Nu blir vi yngre! Utveckling av barn och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen Inledning Bakgrunden till denna förstudie är det föryngringsarbete som påbörjats genom Heimbygdas

Läs mer

Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007

Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007 Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007 Firat Nemrud Projekt ledaren Kurdiska föreningen i Eskilstuna Ali Karimi Projektledaren Kurdiska föreningen i Eskilstun SLUTRAPPORT OM PROJEKTET

Läs mer

Verksamhetsberättelse för år 2014

Verksamhetsberättelse för år 2014 1 Verksamhetsberättelse för år 2014 SIUs struktur SIUs styrelse. 2 Arbetsutskott. 2 Projektgrupp 2 Kontakt med media 2 Kansli/lokal 2 Ordförande konferens. 2 Internationella kvinnokafèet. 2 Radio RIU 98,90FM.

Läs mer

Elevråd - så här gör man Studiehandledning

Elevråd - så här gör man Studiehandledning Elevråd - så här gör man Studiehandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla

Läs mer

Ge inte upp - Du måste kämpa!

Ge inte upp - Du måste kämpa! Ge inte upp - Du måste kämpa! Kartläggning av vidarebosatta barn och ungdomars upplevelser och behov av information om sitt nya liv i Sverige Rapport 2012:10 Ge inte upp Du måste kämpa! Kartläggning av

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Till dig som söker asyl med förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare. Denna broschyr tillhör: 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad betyder orden? Asylansökan vad händer

Läs mer

Johanna Björkman, 22 år, bor i Umeå. Medlem i Salt i Vasakyrkan

Johanna Björkman, 22 år, bor i Umeå. Medlem i Salt i Vasakyrkan Johanna Björkman, 22 år, bor i Umeå. Medlem i Salt i Vasakyrkan Jag var med när det började, så sedan 2005 har jag varit medlem i Salt. Jag har varit med på lite olika sätt. Först var jag med via tonårsgruppen

Läs mer

3. Att försörja sig och utvecklas i Sverige

3. Att försörja sig och utvecklas i Sverige Stenläggare Foto: Colourbox 3. Att försörja sig och utvecklas i Sverige Innehåll Arbetsmarknaden i Sverige Att söka arbete Att starta eget företag Att betala skatt Folkbokföring Socialförsäkringen Utbildning

Läs mer

Dokumentation Konferens om överenskommelsen inom integrationsområdet Hur kan den användas i integrationsarbetet i Östergötlands län?

Dokumentation Konferens om överenskommelsen inom integrationsområdet Hur kan den användas i integrationsarbetet i Östergötlands län? Dokumentation Konferens om överenskommelsen inom integrationsområdet Hur kan den användas i integrationsarbetet i Östergötlands län? Välkomsthälsning Pia Tingvall hälsar välkommen och introducerar dagen

Läs mer

Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013. Det rör på sig!

Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013. Det rör på sig! Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013 Det rör på sig! - dansfestival på biblioteken i Sjuhärad våren 2013 Åtta kommuner ett projekt

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Denna broschyr tillhör: Till dig som söker asyl utan förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare SÅ HÄR FUNGERAR DET AT T SÖKA ASYL 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad

Läs mer

Bilagor Delrapport Ny i Västerås Delrapport Etableringsspåret

Bilagor Delrapport Ny i Västerås Delrapport Etableringsspåret TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-05-12 Dnr: 2013/842-IFN-730 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Åsa Sundgren Häggberg Jonas Boman Individ-

Läs mer

Unga 16-19 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP HJTF29

Unga 16-19 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP HJTF29 X Unga 16-19 år UNGDOMSENKÄTEN LUPP 2 0 1 5 HJTF29 Ungdomsenkäten Lupp Unga 16-19 år Till dig som ska fylla i enkäten Den här enkätundersökningen genomförs för att din NN ska få bättre kunskap om hur unga

Läs mer

Att försörja sig och utvecklas

Att försörja sig och utvecklas Att försörja sig och utvecklas i Sverige Utbildningsmöjligheter en utbildning obligatorisk gratis en grundskola en gymnasieskola frivillig komvux en vuxen en folkhögskola att studera en yrkeshögskola en

Läs mer

STUDIEN DU OCH SAMHÄLLET

STUDIEN DU OCH SAMHÄLLET 2014 STUDIEN DU OCH SAMHÄLLET NYHETSBREV TILL FÖRÄLDRAR OCH LÄRARE I ÖREBRO Youth & Society -YeS Örebro universitet Studien Du och samhället Du och samhället är en studie där utvecklingspsykologer, medievetare

Läs mer

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k Nu, då och sen m i n e g e n b o k Innehåll Hur mår du idag? Rita ansikten i den gula ringen! Hej! Det här är din egen bok 3 Det här är jag idag 4 5 Min resa 6 Mitt nya hem 7 Så här såg det ut där jag

Läs mer

Kapitel 2 Utbytets pedagogiska innehåll

Kapitel 2 Utbytets pedagogiska innehåll Jannika Hedblom Utbytesdeltagare 2002»Jag har lärt mig otroligt mycket. Framför allt har jag lärt mig att det aldrig blir som man har tänkt sig men också att det viktigaste för respekt mellan människor

Läs mer

Tjejerna designade nya matsalen!

Tjejerna designade nya matsalen! Information och nyheter från Burlövs kommun Nr 4-2013 Tjejerna designade nya matsalen! De heter Frida, Elsa, Ingrid, Fanny och Julia. Alla fem går i klass 7C på Dalslundskolan och har ett speciellt öga

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Jag är inte rasist men

Jag är inte rasist men Jag är inte rasist men Fem sätt som gör dig medveten om dina fördomar INTEGRATIONSVERKETS STENCILSERIE 2003:8 ISSN 1651-5676 Innehåll Förord 3 Film som visar vad respekt är Anti-rasistiska filmdagar 5

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

5. Att bilda familj och leva med barn i Sverige

5. Att bilda familj och leva med barn i Sverige 5. Att bilda familj och leva med barn i Sverige Innehåll Olika sätt att leva ihop Att ta hand om barn och unga Barnomsorg Grundskola Gymnasieskola Skolan och demokrati Ekonomiskt stöd till familjer Foto:

Läs mer

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Ökad inflyttning är positivt för Eksjö kommun Invandring är idag den största tillväxtfaktorn för befolkningsutvecklingen i vår kommun. Utan den skulle

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Folkbildning mot rasism

Folkbildning mot rasism Folkbildning mot rasism Tio exempel från studieförbundens verksamhet Wallingatan 38, 111 24 Stockholm Telefon 08-402 01 50 Fax 08-402 01 59 fbf@studieforbunden.se www.studieforbunden Folkbildning mot

Läs mer

Handbok. Schysst sommar

Handbok. Schysst sommar Handbok Schysst sommar 1 Varmt tack till Lars Vaste Andersson, Naturskyddsföreningen, vars engagemang och förtroende gjorde detta projekt möjligt, och särskilt tack till Linnéa Falk som skapade och idéutvecklade

Läs mer

Utvärdering av. Gemensam dag för ungdomsråden

Utvärdering av. Gemensam dag för ungdomsråden Utvärdering av Gemensam dag för ungdomsråden 2012-04-24 Textilmuséet Sakiba Ekic Mikael Andersson Moa Forsberg Anders Lindstam Ungdomsstrateg Borås Stad Ungdomssamordnare Öster Ungdomssamordnare Väster

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Nu finns de här barnen Rapport från KUSK-projektet i Huddinge kommun Utgångspunkter och metodologiska slutsatser

Nu finns de här barnen Rapport från KUSK-projektet i Huddinge kommun Utgångspunkter och metodologiska slutsatser 1 Nu finns de här barnen Rapport från KUSK-projektet i Huddinge kommun Utgångspunkter och metodologiska slutsatser Dan Fränkel, projektledare 2 Inledning Projektet Kuratorstöd till nyanlända barn i förskolan

Läs mer