Redaktör: SJF-Aktuellt är ett nyhetsblad som ges ut av Svenska Judoförbundet i form av en pdf-fil på förbundets webbplats

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redaktör: alf.tornberg@judo.se. SJF-Aktuellt är ett nyhetsblad som ges ut av Svenska Judoförbundet i form av en pdf-fil på förbundets webbplats"

Transkript

1 SJF - Aktuellt Nr 4, 21 september 2010 Redaktör: SJF-Aktuellt är ett nyhetsblad som ges ut av Svenska Judoförbundet i form av en pdf-fil på förbundets webbplats Lindesbergshallen Hunnebolägret Riksmötet

2 2 SJF-Aktuellt 4/2010 Riksmötet i Västerås Text och Foto: Alf Tornberg Årets Riksmöte hölls den 4 och 5 september i Västerås. Totalt samlade Riksmötet ett 80-tal deltagare. Riksmötet öppnades av förbundsordförande Kent Härstedt varefter styrelsen och kanslipersonalen presenterades. De första timmarna av mötet ägnades åt att diskutera frågan: Hur behåller vi våra ungdomar? i gupper om 4-5 personer. Som underlag hade grupperna en omfattande redovisning från förra årets grupparbete, där man identifierade tänkbara orsaker till varför ungdomarna lämnar våra klubbar. Årets arbete syftade till att utveckla strategier för att motverka ungdomsflykten. Hela 16 mycket omfattande redovisningar lämnades in där man föreslog strategier, identifierade vilka hinder som kan finnas och vad man kan göra för att överkomma dessa hinder. Redovisningarna ska nu bearbetas och sammanställas för utskick till de närvaranda klubbarna. Vid mötet presenterade förbundsstyrelseledamoten Agneta Nyman ett embryo till förbundets omarbetade stadgar. Ett kort rådslag följde och deltagarna uppmanades att höra av sig med sina synpunkter till förbundsstyrelen så att stadgeförslaget kan läggas fram till kommande årsmöte för beslut. Björn Nyberg från Riksjudogymnasiet berättade om verksamheten och Riksjudogymnasiets nya bas i Lindesberg. Claudio Reggiani och Fredrik Norén från de rgionala judogymnasierna i Göteborg respektive Uppsala berättade om verksamheterna där. Stefan Lindeberg från SOK lämnade återbud i sista stund och ersattes av Matts Premberg, som nu är landslagstränare för katalandslaget. Han berättade om sitt arbete med Judons Kodord och visade en Roll Up med dessa kodord. Representanter för förbundets kommittéer fick tilfälle att kort berätta om sin verksamhet sedan förra Riksmötet. Dessa informationer hade spritts ut under mötets två dagar så att tre kommittéer åt gången fick dela på en halvtimme för att förmedla sitt budskap. Först ut var Marcus Elfver från Riksdomarkommittén, Carin F Hamnlund från Utbildningskommittén och Tomas Rundqvist från Handikappkommittén. Efter kaffepausen informerade Åke Bransell från Riksgraderingskommittén, Nadja Sjöström och Linda Petersson från Ung Judo samt Olle Edeklev från Veterankommittén. Sedan presenterades ett utkast till en utbildningsdag i Föreningsutveckling av vice förbundsordförande Alf Tornberg. Programförslaget har tagits fram av kansliets projektledare Birgit Schoug tillsammans med SISU. Tanken är att På Riksmötet framträdde: övre raden: Claudio Reggiani, Eddy Åberg, Peter Syvén, Tommy Widekärr. Nedre raden: Matts Premberg, Lars Hansson, Fredrik Norén, Marcus Elfver och Carin F Hamnlund.

3 SJF-Aktuellt 4/ judodistriktsförbunden tillsammans med SISU-distrikten. ska erbjuda denna utbildningsdag till föreningarna. SISU har tagit fram material som ska vara samma i hela landet oavsett vilket distrikt som anordnar utbildningsdagen. Söndagen inleddes med att förbundsstyrelseledamoten Kristiina Pekkola tillsammans med projektledaren Jesper Hultberg och Landslagskommitténs ordförande Peter Syvén berättade om förbundets elitsatsning. Elisabeth Gothon från Chartis förklarade, redan under lördagen hur förbundets nya försäkringar fungerar. Förslaget till TB10 presenterade av RTK-ledamoten Lars Hansson. Hur man söker Idrottslyftspengar presenterades av Kristiina Pekkola och GS Eddy Åberg. En strålande presentation av ämnet Antidopning och medicinska frågor, gjordes av överläkaren Ann Hermansson, mamma till den framstående judoutövaren Mia Hermansson. Alf Tornberg presenterade förbundets kommunikation. Diskussion följde varvid framkom att förbundet borde utveckla sin marknadskommunikation. Redan efter mötet fick förbundet motta flera förslag på kompetenta marknadsförare som är villiga att hjälpa till med detta. En arbetsgrupp kommer att formas eller möjligen kommer ett projekt att startas. Vikten av att föreningsrapporten lämnas in före den sista september framhölls och fick avsluta Riksmötet. Diskussioner i grupper om hur man ska behålla unga i klubbarna Övre raden: Anne Hermansson, Olle Edeklev, Elisabeth Gorthon och Tomas Rundqvist. Nedre raden: Kent Härstedt, Åke Bransell, Nadja Sjöström, Linda Petersson, Alf Tornberg och Jesper Hultgren.

4 4 SJF-Aktuellt 4/2010 Riksdomarkonferensen Text: Alf Tornberg Foto: Alf Tornberg och Christer Löfgren Årets Riksdomarkonferens hölls på Hotell Högland i Nässjö den augusti. Nya RDK: Christer Löfgren, Andréas Björkman och ordf. Dick D Johamsson. Riksdomarkonferensens upplägg var precis som vid tidigare konferenser. Huvuddelen av tiden ägnades åt att analysera domsluten från videoupptagningar från mästerskapstävlingar. Ett hundratal domslut diskuterades. Facit över domsluten presenterades. Söndagen inleddes med en DVD från en Dalaträffen i vintras där en flickas ena arm gått ur led efter att hennes stödjeben blivit svept/ blockerat bakifrån av motståndaren, som bestraffades med Hansoku Make. Situationen diskuterades och deltagarna var överens om att reglerna vid svep/blockering av stödjebenet bakifrån skall tillämpas strikt (även om inte ett direkt svep förekommer) för att undvika skador. En DVD från Budo Nord Cup i år förevisades och frågan var om den ene tävlanden hade rätt att kontra med grepp under bältet. Deltagarna var överens om att grepp under bältet i den visade situationen inte var tillåtet. Mario D Alessandro avgick som ordförande och Christer Dahlström som ledamot. Ny ordförande blev Dick D Johansson och nya ledamöter i RDK blev Andreas Björkman och Christer Löfgren. Zondomaransvariga blev efter val bland deltagarna: Södra zonen: Driton Toni Osmani Västra zonen: Jonas Johansson Östra zonen: Marcus Elfver Norra zonen: Kjell Ingemansson Övre norra zonen: Leif Normark Mario D Alessandro och Christer Dahlström avtackas av Alf Tornberg. Konferensdeltagarna kopplade av med Paint Ball i de småländska skogarna. Manuel Santos blev lätt sårad, men kunde dock delta i kvällsaktiviteterna. Deltagarna vid konferensen fick också möjlighet till fysisk aktivitet. En övning i träffsäkerhet i de småländska skogarna i form av Paint Ball uppskattades. Även luftgevärsskytte förekom.

5 SJF-Aktuellt 4/ Text: Sonny Forsberg Foto: Sonny Forsberg och Henny Premberg Nordic open kata tournament Kata-NM avgjordes lördagen den 28 augusti 2010 i Helsingfors. Det var andra året NM genomfördes som öppen turnering för deltagare från länder utanför de nordiska länderna. I nuläget är det bara Finland och Sverige av de nordiska länderna som deltar på NM. Norge deltog enbart med en domare. I år ställde Tyskland och Schweiz upp med deltagande par. Totalt 33 par kom till start vilket är mycket bra. Flera av paren från Tyskland har medaljer från EM och VM så tävlingen höll hög klass. I Nage no kata ställde Sverige upp med tre par. Bäst lyckades Diego Valasqo tillsammans med sin bror Emanuel som blev trea. De var även trea efter grundomgången. Per Fagerberg i par med Bengt Alm och Christer Cederborg i par med Andre Jaoui hade ingen bra dag utan slutade långt ner i prislistan. I katame no kata överraskade Staffan Nilsson och Sabine Schröder-Andersson positivt genom att vinna grundomgången före Frey/Chow från Tyskland. Tyskarna visade dock i finalen varför de brukar slåss om medaljerna på EM och VM då de vann klassen före Staffan och Sabine. Andre Jaoui och Christer Cederborgs deltog också i katame no kata. Deras tävlingsserie behöver finslipas en del för att tävla på denna höga nivå. Staffan och Sabine tävlade även i Ju no kata. Klassen vanns av Wolfgang Dax-Romswinkel i par med Ulla Loosen från Tyskland. Staffan och Sabine var endast sju poäng efter i finalen vilket lovar gott inför EM i Italien. Dagens enda klasseger stod Kallingeparet Diego Valasqo i par med Markku Pihl i kime no kata. På grund av endast fem deltagande par så genomfördes enbart en grundomgång och ingen final. De vann med enbart fyra poäng till godo till Korkka/Oinas från Finland. Trea i klassen kom Harri Rutanen tillsammans med Sonny Forsberg. Således guld och brons till Sverige. Två medaljer blev det även i Kodokan Goshin Jutsu där Sonny forsberg tillsammans med Harri Rutanen slutade två. Mikael Öberg och Thomas Rundqvist blev bronsmedaljörer. Sverige tar medaljer i samtliga fem kata i en tävling som höll hög klass. Närmast väntar EM i Italien i början på november där något av paren i landslagstruppen förhoppningsvis kan vara framme och slåss om medaljerna. Resultaten på NM visar att vi har kapacitet att nå en medalj.

6 6 SJF-Aktuellt 4/2010 Instruktörer i Frankrike Text: Matts Premberg Foto: George Vuger Kristianstads Judoklubb satsar på fortbildning för sina instruktörer. Nyligen gjorde man en resa till Frankrike i utbildningssyfte. För att få en nytändning, stärka instruktörsgruppen, få nya idéer, planering, mm, beslutades att KJK skulle göra något alldeles extra i år! Då Matts Premberg, fd. UBK`s ordförande, tidigare nyttjat Pascal s tjänster (Uppsala) samt en fortbildningskurs för instruktörer i Kristianstad var det inte så svårt att välja en förstklassig judotränare! Då vi i KJK satsar ganska mycket på våra tävlande på olika sätt, vill vi även att instruktörerna i klubben skulle få något! Därför beslutades att göra denna satsning vilket visades vara ett mycket bra initiativ. Att bygga upp ett kast från ryggläge, sittande, hukande och till sist stående (allt väldigt långsamt) var mycket bra. Slutprodukt var Yuko- Tomeo-Nage. I detta ingick mycket kontroll, balansövningar. Extra bålträning är en nödvändighet och nyttig för hela judon. Förflyttning, vändningar i Ne-Waza tränades. En känd Jiu-Jutsutränare från Frankrike avslutades detta första pass med nödvärnsövningar. Klockan avslutades träning, in i duschen för vidare transport in i Genève till en Japansk restaurang var vi mogna för en japansk ståtlig middag! Var tillbaka i skyddsrummet ca för att stå på judomattan 07.00! (innan frukosten!). Här fortsatte träningen med förflyttningar, balansträning med partners. Efter två timmars träning så var det frukostdags. (kaffe med croissant och chokladkaka!) Nästa aktivitet var att vila sig, ta det lugnt i ett stor anläggning med varmbad (bubbelbad) Efter 2-timmar i vattnet var vi redo för att åka till Samoens, där Pascal har sin klubb. Sabine (Pascals fru) hade gjort i ordning en riktigt fin lunch till oss. Vi var alla helt betagna av deras gästfrihet samt denna enorma naturupplevelse. Inkvarteringen var på ett hotell med en härlig pool. Att bara sitta och titta på naturen var manna för själen!

7 SJF-Aktuellt Efter att ha kommit till ro på hotellet var det dags att klä om igen, och in på judomattan för nästa lektion. (totalt sex) Vi arbetade med bollar, förflyttningar, uppbyggnad av tekniker. Under hela tiden var det inte ett enda kast, vilket uppskattades av alla. Klockan drog iväg så det blev ytterligare en sen middag (21.30). Vi var alla ombytta och träningen var igång kl på morgonen. (innan frukost). För att stärka gemenskapen i gruppen var det även inplanerat forspaddling (rafting) som blev ett minne för livet för alla! Sista judopasset startade kl till Efter passet var det dags med en utvärdering där alla fick möjlighet att tycka till. Det konstaterades att detta var den bästa fortbildning som våra instruktörer fått sig till livs på många år. Kl var vi hemma hos Pascal för ytterligare en sen middag som avslutades framför en liten lägereld. Matts Premberg, 6 dan, som tillsammans med Pascal Locarini, 5 Dan, har lagt upp schemat för dessa dagar var helnöjda. Tränarna från Kristianstad Judoklubb var hänförda av naturen, judon, forspaddlingen, badet och inte minst den enorma gästfriheten Pascal och Sabine visade! Det var helt fantastiskt och de mål som sattes upp genomfördes till 100%! För att inte tala om den gästfrihet Pascal tillsammans med Sabine visade var helt fantastisk! Matts Premberg och Pascal Locarini under besöket i Frankrike

8 8 SJF-Aktuellt 4/2010 Årets Hunneboläger Text och Bild: Òmar Asgeirsson HUNNEBO JUDO har haft sitt årligen återkommande sommarläger i Hunnebostrands Folkets Park. Ledare för lägret var även i år Sensei Yoshihiko Iura, Kodokan 7 dan. Vi hade deltagare från mellan- och södra Sverige. Svenska Judoförbundets ordförande Kent Härstedt, ordföranden i Svenska Judoförbundets Graderingskommittén Peter Martin 7 dan och tvåfaldiga världsmästaren i veteranjudo (deltagare över 30 år) Eva Johansson från LUGI (Lund) gästade oss. Eva hade med sig familjen och både dottern och sonen deltog i lägret. Sensei Yshihiko Iura var uppskattad instruktör på lägret. Sensei Yshihiko Iura Kodokan 7 dan, Òmar Asgeirsson 3 dan, Peter Martin 7 dan och Samuel Òmarsson 1 kyu. Denise Stenlund Mariestads Judo och Samuel Òmarsson Hunnebo Judo Medlemserbjudanden SJF och klubbarna har 20-25% rabatt på enskilda resor i 1 och 2 klass. Ansvarig person för varje klubb måste först: 1. Gå in på klicka på affärsresa, sedan på SJ Biz och därefter på ansökan om SJ Biz 2. Ha klubbens organisationsnummer i beredskap. (Sök sådant nummer för ideell förening från Skatteverket om klubben inte redan har ett sådant.) 3. Fyll i ansökningsblanketten och sänd till SJ 4. Klubben får därefter ett avtal och ett kundnummer OBSERVERA: Klubben måste först teckna ett avtal med SJ innan någon i klubben kan beställa en rabatterad resa. SJF och klubbarna har ett avtal med Skandic om logi. SJF:s avtalskod: D Bokning av individuell logi: Rabatt på samtliga Scandic i Sverige. Boka via hotellet eller direkt på Bokning av grupp och konferens:scandic Grupp- & Konferensbokning tfn e-post: Eller förfrågan på Konferensrabatter: 30% Rabatt på dagspaket, 50% på lokalhyra och 20% på förbeställd mat och dryck. Kontakt: Rickard Forsberg tfn , e-post

9 SJF-Aktuellt 4/ Text och Foto: Alf Tornberg Den 16 augusti var det äntligen dags att inviga Lindesberg Arena - något som Riksidrottsgymnasiet verkligen längtat efter. Vädret var det allra bästa på invigningsdagen. Från ovan singlade tre fallskärmshoppare ner på parkeringsplatsen framför arenan. Över tvåtusen personer hade kommit till invigningen. Först genomfördes en rundvandring bland konstverken i och utanför arenan. Sedan samlades invigningsdeltagarna i idrottshallen för information om arenan. Därefter var det dags för rundvandring bland de olika lokalerna. Björn Nyberg tog hand om dem som var intresserade av att se vad Riksjudogymnasiet kan erbjuda sina elever. Förutom en stor och ljus dojo kan eleverna nyttja fina lokaler för styrketräning och en egen restaurang. Från scenen kunde man också avnjuta en judouppvisning. Till slut uppträdde Anders Eriksson och After Shave med en bejublad föreställning. Kvällens konferencier var utmärkte Per Fritzell. Fallskärmshppare inledde invigningen av Lindesberg Arena och Björn Nyberg lyste som en sol. Judouppvisning inför storpublik bevakas av Björn Nyberg och Per Fritzell. Den nya dojon är på 500 kvadratmeter. Det finns möjlighet att utöka med dubbla ytan.

10 10 SJF-Aktuellt 4/2010 Med RGK i Tokyo Lördagen den 17 juli satte sig tre förväntansfulla medlemmar i Riksgraderingskommittén på flyget till Tokyo. Peter Martin, Åke Bransell och Sonny Forsberg var anmälda till Kodokan summer kata course Text: Sonny Forsberg Sonny Forsberg som tori i Kime no kata med Stefan Bernreuther som uke. Foto: Åke Bransell Efter lite förseningar på Arlanda och strul i passkontrollen på Frankfurts flygplats för Åke och undertecknad mötte vi Peter med bara en dryg halvtimme innan flyget till Tokyo skulle lyfta. Lite försenade lyfte vi mot Tokyo. Flygningen tar ca 10 timmar och stolarna ekonomiklass i en 747:a är inte det bekvämaste man kan sitta i så länge. Vi landade tidigt söndag morgon p.g.a. tidsskillnaden på 7 timmar (normalt 8 men Japan har inte sommartid). Vi hade valt att bo på Kodokans hostel. Rummen håller rimlig standard och närheten till dojon är en fördel då man slipper ta sig fram och tillbaka till hotellet. Man får göra avkall på t.ex. kylskåp men vid luncher och efter träningens slut så slipper man trängseln med 150 andra i omklädningsrummet då vi istället duschade på rummet. Eftersom rummet saknade kyl så kunde vi inte köpa frukost utan fick äta frukost på ett närliggande café. Tisdagen den 20 startade träningen med Ju no kata på förmiddagens pass och Itsutsu no kata efter lunch. Detta var enda dagen som 2 kata tränades. Övriga dagar var det en kata per dag. Tidigare år har man 2 av dagarna varit tvungen att välja mellan 2 olika kata men detta var ändrat fr.o.m. i år då man utökat kursen med en dag och stuvat om lite i schemat. Kursen avslutas med en katatävling och en avslutningscermoni. Känslan att stiga in i stora dojon på Kodokan är lite speciell och mäktigt. Mattan kändes vid en första kontakt väldigt hård och stum. Inte som de mattor som vi här hemma är vana med. Detta kommer att kännas i kroppen efter en vecka med kast och fall på denna matta, tänkte jag. Känslan stämde dock inte alls. Förklaringen heter golvet under mattorna. Hela golvet är upphängt på fjädrar och sviktar. Står man i ena hörnet på mattan och hoppar upp och ner så gungar golvet i andra änden. Helt fantastisk känsla att bli kastad på den mattan. Vid uppvärmningen gäller att man hoppar i takt med övriga cirka 300 deltagarna så att man inte träffar Sonny Forsberg, Åke Bransell, T Sato, 8 dan och Peter Martin. Bilden är tagen i stora dojon på Kodokan framför podiet där Kanos stol står. Foto: Klaus Haenel golvet på väg upp när man själv är på väg ner i ett upphopp. Då känns det i knäna. Träning och instruktion genomförs vanligtvis genom några med 7 eller 8 dan instruerar och ett par assistenter med 5 eller 6 dan visar praktiskt hur tekniken skall utföras. De högst graderade (med 10 eller 9 dan) övervakar instruktionen och gör vissa förtydliganden när det behövs. Under onsdagens Nage no kata var Abe-sensei (10 dan) ganska aktiv i instruerandet och måndagens (26 juli) pass med Koshiki no kata med Daigo sensei (10 dan) var det han som instruerade mest. Koshiki no kata är en svår kata med många detaljer. Daigo sensei var lite för detaljerad och översättningen från japanska till engelska var bristfällig så det var lite svårt att tillgodogöra hans instruktion. Träning och instruktion var dock generellt sett bra. Temperaturen i dojon var under hela vecka ganska hög (35 grader, ibland så mycket som 38 ) vilken gjorde att det var lite svårt att vara fokuserad ibland.

11 SJF-Aktuellt 4/ Inför sista dagens katatävling så var undertecknad sugen att tävla men jag saknade nån att tävla med så det blev till att ragga upp en partner. Efter lite förfrågningar i den tyska gruppen så fick jag napp. Stefan Bernreuther ville tävla men saknade tävlingspartner. I tävlinen skall man göra en kata som tori och en som uke så det gällde att hitta en kata som fungerade för oss båda eftersom vi inte tävlat ihop tidigare. Vi bestämde oss för Kime no kata. Vi tränade ihop när Kime no kata stod på dagens schema och körde igenom den ett antal gånger inför tävlingen. Tävlingen är lite speciell eftersom man inte utser någon vinnare utan det delas bara ut ett omdöme, godkänd, bra och utmärkt. Vi gjorde 2 godkända serier vilket vi får vara nöjda med. Vi var definitivt inte sämst i Kime no kata och med tanke på den korta tid vi tränat ihop så var vi mycket nöjda med utförandet. Efter tävlingen hålls en avslutningsceremoni där de som utmärkt sig på katatävlingen premieras och så väljs en av kursdeltagarna ut som representant för hela gruppen. Denne får ta emot sitt kursdiplom ur Kodokans presidents hand. Till detta hedersuppdrag valdes vår egen RGK-ordförande Peter Martin ut. En ytterligare merit för honom som bekräftar att han har gott renommé hos högsta ledningen på Kodokan. Efter kursens slut hade Åke och undertecknad några dagar att turista i Tokyo innan vi åkte hem. Peter gjorde en avstickare till Ovan: Peter Martin och Åke Bransell tränar första tekniken i Itsutsu no kata. T. v.: Åke Bransell tillsammans med T. Daigo,10 dan. Foto:Sonny Forsberg. Fukuoka för att träffa sin gamla sensei Yamada-sensei (6 dan i både judo och aikido) och träffa några andra vänner. Nu väntar en lång flygresa hem från ett varmt Tokyo (35 grader) till svala Sverige. Europacupen i Hamburg Resultat i European Cup Hamburg, söndagen den 8 augusti. Martin Pacek tog silver, övriga en matchvinst. Martin Pacek tog ännu en prestigefull medalj och plussade på framgångarna från lördagens tävlingar med att gå till final i klassen -100 kg! Martin inledde med fyra raka segrar mot bland andra duktige Maret från Frankrike och Primoz från Slovenien. Tyvärr blev Moldaviern Cernega för svår i finalen som vann på ippon genom en harai-goshi i matchinledningen. Ännu en stor framgång för Martin som visar vilken hög nivå han har i dessa sammanhang. Övriga svenskar segrade i sina inledningsmatcher innan det blev stopp i andra omgången och sedan tyvärr inga återkval. Men i det stora hela var det en mycket lyckat turnering för Sverige och vi fortsätter att visa på alla nivåer att Svensk Judo är på frammarsch! Sedan väntade ett fyra dagars internationellt läger innan det var dags för truppen att åka hem till Sverige. Robert Eriksson Europacupen i Prag Framgångarna för Juniorlandslaget fortsätter! Under två stekheta sommardagar den 31 juli 1 augusti genomförde det Tjeckiska Judoförbundet på ett perfekt sätt den hittills största Junior Europian Cup i Prag med 446 deltagare från 32 länder. Svenska Juniorlandslaget var på plats med 9 härliga ungdomar under ledning av juniorlandslagstränaren Jakob Reinius assisterad av tidigare EMtvåan Boris Novotny. Denna gång blev det efter ett mycket stort antal segermatcher tre medaljer i en stenhård konkurrens, Guld till Emma Barkeling, Silver till Robert Pacek och Brons till Mia Hermansson. Svensk Judo gratulerar!!! Själv var jag på plats som domare och efter att ha sett Emma på lördagens uppvärmning stå och köra ingångar på ura nage gick det en härlig känsla genom den gamla judokroppen när hon i finalen efter bara några sekunder svarade på motståndarens vänstra höftattack med just en ura nage, som självklart blev ippon. Vilken tjej!!! Dick D. Johansson

12 12 SJF-Aktuellt 4/2010 Spännande veckor Johan Schyllander från Jönköpings Judoklubb har just återkommit efter några spännande veckor i Indien och Bhutan. Där höll han träningar för barn samt för tävlingsgrupper och genomförde en kort genomgång av Nage No Kata. Text: Johan Schyllander Foto: Tenzing Dorji Så här berättar Johan: Lekar av alla de sorter uppskattas av barn (stora som små) oavsett världsdel, men har kanske inte uppmärksammats av de indiska barninstruktörerna ännu. Det var otroligt kul att prova för dem lite nya idéer och pedagogiska trix. Jag tror att jag också lyckades skapa ett gryende intresse för kata, och det diskuterades ivrigt om möjligheterna att arrangera tävlingar även i denna gren. Tävlingsträningen var också spännande, jag visade några kombinationer O soto gari - Juji gatame. Harai goshi - Uki goshi och lite annat smått och gott. Jag fick också nöjet att bekanta mig med några unga förmågor från Kodokan som är i Indien och instruerar i Judo under ett år. i Indien Under tiden jag instruerade passade min gode vän Tenzing Dorji på att ta lite bilder samt bli bjuden på middag hos några vänliga grannar till Judoklubben. Jag är också honom stort tack skyldig för alla de vattenflaskor som han letade fram för att hindra att jag smälte på mattan. Det var ganska varmt och utan vätska hade jag nog varit en blöt fläck. Johan Schyllander poserar här med några Indska judoutövare. Mannen med blå dräkt i bakgrunden är Shaliesh Deshpande, 4 Dan. Johan Schyllander och Yatish Banghera, 6 Dan, Huvudinstruktör i Bombay Judo Club. Det är svårt att göra en kort summering av resan, även om jag utelämnar allt som inte har direkt med Judo att göra. En liten incident var dock ganska rolig. På besök i Bombay fanns en Japans utbytesstudent från Kodokan och jag fick veta att han hade en kollega i New Delhi. Några veckor senare på hemvägen besökte jag några judo vänner i New Delhi (Mukesh Solanki) och han berättade glatt att de hade besök från Japan. Jag nämnde att jag hade träffat den personens kollega i Mumbai. Mukesh tyckte att detta var jätte kul och naturligtvis måste jag ju träffa honom här i New Delhi. Efter flera samtal i mobilen och visst kringflackande med bil i New Delhi (Dwarka) och lite trassel kom Mukesh underfund med att det dessvärre inte var möjligt då personen i fråga befann sig i en stadsdel på ca 1.5 timmes avstånd. Indier är fantastiska tidsoptimister och glömmer kanske i all välmening bort både tid och avstånd. Men det gör alltid att varje besök blir en upplevelse utöver det vanliga! Jag vill också berätta att jag har blivit inbjuden till Bhutan för att under nästa år genomföra ett träningsläger under tre veckor för barn och ungdomar (8-25 år). Arrangemanget organiseras av YDF (Youth Development Fund, i Bhutan) och mig och syftar till att väcka intresse för Judo samt engagera ungdomar i en meningsfull fritid.

13 SJF-Aktuellt 4/ Inga stora framgångar för Sverige i VM Det blev inget lyckat VM för Sveriges del. Dock blev det en väldigt stark insats, men inte mer vid VM den 9-13 september i Tokyo. Text: Christer Löfgren Foto: Alf Tornberg Nix, det blev inga stora framgångar för vårt lilla svenska VM-landslag i judo i Tokyo, åtminstone inte än. Den 9 september tog VM slut redan i första matchen för Martin Pacek mot 2009-års VM-tvåa. Den 10 september stod vårt största hopp, 20-årige regerande Europamästaren Marcus Nyman, SPIF, för en bra start i den jämna och svårtippade 90 kg. Nyman tillhör världseliten och då skall man kunna ställa krav. Ett sådant är att man vinner matcher mot sämre motstånd, och Nyman gjorde ingen besviken i sin första match i VM-debuten. Det blev seger mot polacken Lukasz Kolesnik på fullpoäng efter drygt 3 min, och det på fasthållning. Vi vill ha artiklar och bilder......från er klubb. Du får gärna skriva kort. Skriv i ett Worddokument utan formateringar, ramar och annat. Tänk på detta om bilder: Bilder ska vara i Jpeg-format och ha en upplösning på x pixlar och ha en storlek på 300 kb till 2 MB. Lägg inga bilder i Word-dokument. Fotografens namn ska alltid anges. Sänd text och bild till: Därefter blev det stentufft direkt, tvåan på världsrankingen silvermedaljören från 2009-års VM, Kirill Denisov stod för motståndet. Ingen drömlottning, men Nåväl, Nyman skräms inte av någon, så inte heller av Denisov och det blev en väldigt tät match. Efter fem effektiva minuter stod dock Denisov som segrare med yuko efter två varningar för Nyman. Denisov förlorade senare i kvartsfinalen, fick återkval och tog till slut bronset. Det kan noteras att Denisovs vann fem av sina sex matcher, och det var bara i två matcher som han inte lyckades få högre poäng än yuko; i matchen mot Nyman och i den förlorade kvartsfinalen. Även om Nyman inte vann mot Denisov, så visade han att han är med i världstoppen. Det kommer fler VM Noterbart är att viktklassens överlägsne dominant, Takashi Ono, misslyckades på andra VM:et i rad. Sedan förra VM har Ono vunnit alla internationella turneringar han har ställt upp i, nu försvann han i åttondelen. Och vinnare blev överraskande Ilias Iliadis från Grekland som var en skräll när han tog OS-guld hemma i Aten som tonåring. Därefter har det som bäst blivit VM-silver, nu är han tillbaka i toppen. Måndag den 13 september höll vi tummarna för att Martin Pacek skulleskrälla i öppen viktklass. Men det blev förlust direkt i den hårda konkurrensen. Europamästaren Marcus Nyman lyckades inte ta medalj i VM. Det gjorde inte heller Martin Pacek. Nymans mamma Elisabeth Karlsson, som ju i kamp med sonen är svensk judos mest framgångsrika genom tiderna med ett VM-silver, två EM-silver och tre EM-brons, blev klart irriterad på undertecknad vid en intervju under sin aktiva karriär. Hon fick frågan om hon inte hade haft otur i lottningen efter en missad medalj. Svaret blev att lottningen är totalt ointressant skall jag ta medalj skall jag kunna slå allihop, var Bettans vassa kommentar. Jag anar att sonen tänker likadant.

14 14 SJF-Aktuellt 4/2010 Ny dojo i Sigtuna Söndagen den 12 september klockan14.00 invigdes Prästängarnas sportcenter! Denna toppmoderna idrottsanläggning innehåller en ny stor budohall för Sigtuna Budoklubb. Text: Alf Tornberg Foto: Mario D Alessandro Mario D Alessandro var mycket nöjd på invigningsdagen. Så här säger han: - Äntligen har vi fått inviga vår nya dojo i Sigtuna med pompa och ståt! Dojon i Sigtuna är 29 meter bred och 22 meter lång och utlagt är det 364 kvadratmeter judomatta innehållande två tävlingsområden 8 x 8 meter med skyddsområde runtom, nya mattor gula och blå som synes på bilderna. Invigningsdagen inleddes klockan för judons del med ett pass med prova på judo. Klockan var det dags för en judomarsch från gamla dojon i Hällsboskolan till nya dojon i Prästängarnas sportcenter. Officiell invigning av hela sportcentret förrättades av kommunalrådet Anders Johansson. Dojon invigdes av EJU:s sportdirector Johnny Kullenberg. Invigningsgästerna fick uppleva såväl en judouppvisning som uppvisningar i Aikido och Tai Chi. Dessutom fick man prova på alla dessa kampsporter. Sporthallen på ca kvm inrymmer fyra tennisbanor, en fullstor sporthall för handboll, innebandy och basket, en judohall (dojo) samt omklädningsrum och cafeteria med mera. Mario D Alessandro i en katauppvisning. Nedan: Johnny Kullenberg, Continetal Director i IJF och Sport Director i EJU, inviger Sigtuna Judoklubbs nya lokal.

15 SJF-Aktuellt 4/

Ju-jutsu Kai. Svenska Ju-jutsuförbundets medlemstidning. Årgång 15. De brottas med teknikerna till nästa grad

Ju-jutsu Kai. Svenska Ju-jutsuförbundets medlemstidning. Årgång 15. De brottas med teknikerna till nästa grad Tidningen Ju-jutsu Kai 1 2013 Svenska Ju-jutsuförbundets medlemstidning. Årgång 15 De brottas med teknikerna till nästa grad Ju-jutsu Kai självförsvar med tradition och kvalitet www.ju-jutsu.se 1 Svenska

Läs mer

Sebastian Högrell svenskt hopp inför Boccia-EM i Portugal

Sebastian Högrell svenskt hopp inför Boccia-EM i Portugal nr 3-2013 årgång 41 Sebastian Högrell svenskt hopp inför Boccia-EM i Portugal Porträttet: Maja Reichard Tre nykomlingar i svenska simlandslaget Anna-Stina Nordmark Nilsson ny förbundsordförande Handikappidrottens

Läs mer

Ymer Kuriren. I detta nummer bl.a. om; Medlemsblad nr 2/12

Ymer Kuriren. I detta nummer bl.a. om; Medlemsblad nr 2/12 Medlemsblad nr 2/12 Ymer Kuriren Boule - Bowling - Boxning - Cykel - Friidrott - Frisbee Gymnastik - Motion- Orientering - Skidor - Volleyboll I detta nummer bl.a. om; sid. 7-8 Boule sid. 8-9 Bowling sid.

Läs mer

nummer ett tjugohundratio utgåva: 16

nummer ett tjugohundratio utgåva: 16 01 10 nummer ett tjugohundratio utgåva: 16 Tidningen Göteborgshandbollen ges ut som officiellt organ för och av Göteborgs Handbollförbund. Upplaga är 10 000 ex. Tidningen nu även finns online, gå in på

Läs mer

Ledarskap och motivation: En studie av elittränares strategier

Ledarskap och motivation: En studie av elittränares strategier Ledarskap och motivation: En studie av elittränares strategier Mattias Isberg & Johan Lindblad Gymnasielärare i Idrott& Hälsa Publicerad på Internet, www.idrottsforum.org (ISSN 1652 7224) 2007 02 14 Copyright

Läs mer

Klubbsnack. Härmed kallas till Höstmöte för Växjö Golfklubb. hösten 2008 www.vaxjogk.com

Klubbsnack. Härmed kallas till Höstmöte för Växjö Golfklubb. hösten 2008 www.vaxjogk.com hösten 2008 www.vaxjogk.com Klubbsnack Härmed kallas till Höstmöte för Växjö Golfklubb Datum: måndagen den 19 november 2007 kl. 19.00 Plats: Småländska bil, Södra Ringvägen 7, Växjö Vid höstmötet skall

Läs mer

Stora idrottsdagen. När Olyckan är framme. Sponsorjakt på Glimmingehus. Jim Gottfridsson - Årets idrottare manlig 2012

Stora idrottsdagen. När Olyckan är framme. Sponsorjakt på Glimmingehus. Jim Gottfridsson - Årets idrottare manlig 2012 1 2013 YIF Jim Gottfridsson - Årets idrottare manlig 2012 Stora idrottsdagen Sponsorjakt på Glimmingehus När Olyckan är framme - Björn Grön, Gustav Thulin och Kristoffer Ohlson berättar Vi serverar Dagens

Läs mer

till nytt klubbhus Kallelse till budgetmöte 6 Rungande ja till nybygge 3

till nytt klubbhus Kallelse till budgetmöte 6 Rungande ja till nybygge 3 Medlemstidning för Tjörns Golfklubb Nr 4 Nov 2005 JA till nytt klubbhus Ur innehållet: Rungande ja till nybygge 3 Kallelse till budgetmöte 6 Juniortjejer till riksfinal 8 Besök från Hirtshals 16 Damer

Läs mer

Nr 2-95. Klubbtidning för IF Ifo. Ifo-aren nr 2 1995 1

Nr 2-95. Klubbtidning för IF Ifo. Ifo-aren nr 2 1995 1 Nr 2-95 Klubbtidning för IF Ifo Ifo-aren nr 2 1995 1 När det gäller Redovisning Mölndals Bokföringsbyrå Kontakta: Leif Magnusson Tel. 87 86 53 Fasangatan 4 431 63 Mölndal ÖKAR ORKEN SLÄCKER TÖRSTEN 2 Ifo-aren

Läs mer

www.skanepolisen.se nummer 2-3 2013

www.skanepolisen.se nummer 2-3 2013 www.skanepolisen.se nummer 2-3 2013 skanepolisen.se EPR Bygg & hantverkstjänster i Malmö & Skåne Välkommen till Byggföretaget EPR EPR kan idag erbjuda sina uppdragsgivare fackmannamässiga hantverkstjänster

Läs mer

t i d n i n g f ö r B i l k å r e n

t i d n i n g f ö r B i l k å r e n Bilkåristen t i d n i n g f ö r B i l k å r e n Jag har aldrig haft så kul på en kurs och jag kommer aldrig att glömma den. Johan Hiller Tack för en underbar kurs. Sofie Söderholm Det var enormt kul och

Läs mer

Slutrapport för projektet. Fler ger mer 2009-2011

Slutrapport för projektet. Fler ger mer 2009-2011 Slutrapport för projektet Fler ger mer 2009-2011 Maud Willardsson Engström Projektledare Februari 2011 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Rekommendationer... 3 Vad är Fler ger mer?... 4 Hur

Läs mer

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg 1 Rapport - Dagbok Boliviaprojektet Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014 Åke Söderman. ABF Gävleborg 2 Inledning Så var det dags för den sista uppföljningsresan under Boliviaprojektets 19 genomförda år.

Läs mer

Nu är det dags att börja

Nu är det dags att börja löverbladet Medlemstidning för Sveriges 4H, Förbundet Skog och Ungdom samt Jordbrukare-Ungdomens förbund Jag vill starta en studiecirkel. Kan vi inte ha kurs med Adde och Johanna nästa helg också? Jag

Läs mer

TeeTime. Nr 3 2005. Årsmötesnummer

TeeTime. Nr 3 2005. Årsmötesnummer TeeTime Nr 3 2005 Årsmötesnummer Välkommen till årsmöte den 24 november TeeTime Klubbtidning för Karlskoga Golfklubb Postadress TeeTime Bricketorp 647 691 94 Karlskoga E-post teetime@kgagk.se Ansvarig

Läs mer

Nr 2 Medlemsinformation från KommunAnställdas Fritidsförbund

Nr 2 Medlemsinformation från KommunAnställdas Fritidsförbund 2 0 1 2 Nr 2 Medlemsinformation från KommunAnställdas Fritidsförbund innehåll Plan för RM-tävlingar 2013 och KAF-Nytt denna gång-----------------------------3 Årets konferne i Varberg-----------------------------------------------------------------------

Läs mer

Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte i Sveriges roll- och konfliktspelsförbund, Sverok

Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte i Sveriges roll- och konfliktspelsförbund, Sverok Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte i Sveriges roll- och konfliktspelsförbund, Sverok 1(71) Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte i Sveriges roll- och konfliktspelsförbund, Sverok Datum: Föregående

Läs mer

Nr 3-4 Medlemsinformation från KommunAnställdas Fritidsförbund. Årets konferens

Nr 3-4 Medlemsinformation från KommunAnställdas Fritidsförbund. Årets konferens 2 0 0 8 Nr 3-4 Medlemsinformation från KommunAnställdas Fritidsförbund Årets konferens innehåll Plan för RM-tävlingar 2009 och KAF-Nytt denna gång ----------------------------3 Årets Konferens i Vara--------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Berättelsen om ett mästerskap

Berättelsen om ett mästerskap 1 Kapitelnamn Berättelsen om ett mästerskap UEFA WOMEN S EURO SWEDEN 2013 JOHAN QUIST Innehåll Inledning 4 Att organisera mellan organisationer 5 Winning Ground 7 Stolt ända in i benmärgen 18 Nya förutsättningar

Läs mer

Ordförande har ordet. 2012 ett framgångsrikt år!

Ordförande har ordet. 2012 ett framgångsrikt år! Årsberättelse 2012 Ordförande har ordet 2012 ett framgångsrikt år! Det finns mycket att glädjas över när man ser tillbaka på det gångna året. För det första så kan man konstatera att firman går bra och

Läs mer

30 år med SKIF. - en resumé av Bo Svensson. Skenäs och med Sverige som slutsegrare, blev mycket uppskattad och därmed var det nordiska utbytet igång.

30 år med SKIF. - en resumé av Bo Svensson. Skenäs och med Sverige som slutsegrare, blev mycket uppskattad och därmed var det nordiska utbytet igång. 30 år med SKIF - en resumé av Bo Svensson SKIF Svenska Kriminalvårdens Idrottsförbund fyller 30 år, och som ett led i firandet vill jag ge våra medlemmar en liten återblick på de gångna åren. Det hela

Läs mer

HYPOXIA. På snurr efter lyft. Nya licenser? Förslag till regelverk. Hypoxia förändras Tidningen ska göras om - tyck till!

HYPOXIA. På snurr efter lyft. Nya licenser? Förslag till regelverk. Hypoxia förändras Tidningen ska göras om - tyck till! HYPOXIA Skärmtrycket Häng- och skärmflygarnas tidning 1-2014 Nya licenser? Förslag till regelverk Hypoxia förändras Tidningen ska göras om - tyck till! Holgerssonvyer Paramotor i platta södern På snurr

Läs mer

2/2013 I DETTA NUMMER: Nordiska sommarveckan genom tiderna. VIS Utvecklingskonferens 2013. Vad händer med Tolktjänstutredningen? och mycket mer...

2/2013 I DETTA NUMMER: Nordiska sommarveckan genom tiderna. VIS Utvecklingskonferens 2013. Vad händer med Tolktjänstutredningen? och mycket mer... VIStidningen Utgiven av Vuxendöva i Sverige I DETTA NUMMER: Nordiska sommarveckan genom tiderna VIS Utvecklingskonferens 2013 Vad händer med Tolktjänstutredningen? och mycket mer... 2/2013 besök oss gärna

Läs mer

Gullbringa Golf- & Country Club Nr 2 April 2008. Fokus på Banan Möte med Graham crisp Nyheter i shop och på range

Gullbringa Golf- & Country Club Nr 2 April 2008. Fokus på Banan Möte med Graham crisp Nyheter i shop och på range Gullbringa Golf- & Country Club Nr 2 April 2008 Fokus på Banan Möte med Graham crisp Nyheter i shop och på range Klöverbladet Nr2/2008 1 Ledare Per Nilsson, ordförande Innehåll Ledare... 2 Från redaktionen...3

Läs mer

Idrottsföreningen Femman

Idrottsföreningen Femman December 2013 Idrottsföreningen Femman Friidrott, Orientering och Skidåkning Korsholm, Finland December 2013 1 Idrottsföreningen Femman Friidrott Orientering Skidåkning FRIIDROTT ORIENTERING Kalevaspelen

Läs mer

Nr 4 Medlemsinformation från KommunAnställdas Fritidsförbund. Årets Konferens i Kalmar

Nr 4 Medlemsinformation från KommunAnställdas Fritidsförbund. Årets Konferens i Kalmar 2 0 0 7 Nr 4 Medlemsinformation från KommunAnställdas Fritidsförbund Årets Konferens i Kalmar innehåll Plan för RM-tävlingar 2008 och KAF-Nytt denna gång ----------------------------3 Fullträff för Kalmar

Läs mer

Färgkoder. Bildtexter i Arial italic

Färgkoder. Bildtexter i Arial italic Färgkoder * NCS-färgsystemet: Gult: NCS 058 * Pantone: Gult: PMS 116 C (bestru * CMYK: Gul: 100 % gul, 20 % mag * RGB (webb, tv, mail etc) GUL-Röd Rubriker Brödtext i Arial Reg man kan ha samma Ett lättläst

Läs mer

Hovawart blir rikskändis. nr 2 2011 TYSKA MENTALTESTER VÄGEN TILL VM UTSTÄLLNING OCH RIKSMÄSTERSKAP. www.hovawartklubben.se

Hovawart blir rikskändis. nr 2 2011 TYSKA MENTALTESTER VÄGEN TILL VM UTSTÄLLNING OCH RIKSMÄSTERSKAP. www.hovawartklubben.se Hovawart www.hovawartklubben.se nr 2 2011 Hovawart blir rikskändis TYSKA MENTALTESTER VÄGEN TILL VM UTSTÄLLNING OCH RIKSMÄSTERSKAP HOVAWARTTIDNINGEN NUMMER 2 2011 1 Styrelse Kommittéer: Ordförande Louise

Läs mer

SALTSJÖ JUDOKLUBBS NÄTTIDNING

SALTSJÖ JUDOKLUBBS NÄTTIDNING MAJ 2012 SALTSJÖ JUDOKLUBBS NÄTTIDNING Senior SM i Helsingborg Den 5 maj var det dags för senior SM, denna gång i Helsingborg. Förra året tog vi vårt första senior SM medalj på herrsidan genom junioren

Läs mer

Enkla tips för klubbens hemsida!

Enkla tips för klubbens hemsida! Idrottens verksamhetssystem för kommunikation och administration www.idrottonline.se IFK MORA: Den starka klubbkänslan är viktig för landslagets Anna Haag SÄFFLE FF: Medlemmarna möts på nätet HARNÄS/SKUTSKÄR

Läs mer