3 NYA MODELLER. FOTO: Per Magnus Persson/Johnér. Framtidens toalett är här! Den enda miljömärkta för din och miljöns skull.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "3 NYA MODELLER. FOTO: Per Magnus Persson/Johnér. Framtidens toalett är här! Den enda miljömärkta för din och miljöns skull."

Transkript

1 KVALITETSTESTAD MILJÖGODKÄND PATENTERAD 3 NYA MODELLER FOTO: Per Magnus Persson/Johnér Framtidens toalett är här! Den enda miljömärkta för din och miljöns skull.

2 TESTAD OCH MILJÖGODKÄND. Mulltoa är den enda testade och miljögodkända svensktillverkade toaletten. MullToa 60 är testad och miljögodkänd enligt de kriterier som fastslagits av Naturvårdsverket, Socialstyrelsen och Konsumentverket. I kriterierna kräver man att toaletten skall klara en belastning av fyra personer vid permanent bruk. Testen och rapporten finns i sin helhet tillgänglig på Vad innebär det att en toalett är Svangodkänd? Testen för miljömärkning sker genom både laboratorietest och fälttest. Testen genomförs hos en oberoende och utsedd testanläggning. Detta är det mest omfattande test man kan göra och blir därför både en miljötest och en kvalitetskontroll på produkten. Följande kontrolleras: Kvalitet. Man kontrollerar täthet, mekaniska och elektriska komponenter, ventilation, slitage. Lukt. Ingen lukt inomhus och inte heller lukt utomhus på markplanet vid fastighet. Skötsel. Krav på att skötseln skall vara hygienisk och lätt att utföra. Kapacitet. Man tillsätter avfall (urin och fekalier) i mängd motsvarande fyra personer vid permanent bruk och ett par perioder med dubbel helgbelastning. Detta gör man under en längre period för att sedan undersöka slutprodukten. Miljö. Slutprodukten testas så att den är hygienisk att hantera och miljövänlig. Man har där normer för vad som får finnas kvar i form av bakterier och vad som skall finnas kvar av närsalter. Följande har kontrollerats: koliforma bakterier, ph, kväve, lukt och konsistens. CERTIFICATE Hirmed intygas att avloppsfria toaletten Mulltoa 60, frhn Swedish Ecology AB uppfyller nordiska kriterier for miljomdrkning av avloppsfria toaletter, gltig" ftil,- 1, t o m LICENS NR 352 OO5 Certifikatet gdller endast tillsammans med milf omnrkningslicens och kan inte overlitas. Stockholm den 21. oktober 2005 SIS MILJOM4T<i\TING AB I testen tillförs under 8 veckor, som motsvarar normal årsbelastning i ett fritidshus (och permanentbruk), 51,2 kg fekalier, 336 liter urin och ca 60 rullar toalettpapper. Därefter tar man ut mullådan med 12 liter kompost som är ett jordförbättringsmedel. I t ex separeringstoaletter skall man blanda ut urinen 8 ggr med vatten innan man kan vattna med den. Det blir 2688 liter (336 liter urin x 8) och ca 50 kg fekalier, förutom allt toalettpapper, att ta reda på. Installations- & skötselanvisningar. De skall vara tydliga och enkla att följa. Ekonomi. Toaletten klarar med marginal de gränsvärden som fastställts, tack vare termostatstyrd värme som anpassas efter belastning.

3 VÄLJ MODELL EFTER BEHOV. MullToa ser ut som en vanlig toalett och är både snygg och lättplacerad. Du väljer modell efter hur bekvämt du vill ha det och hur många ni är som ska använda toaletten. Det är bättre att välja en modell med lite för stor kapacitet än en som ligger precis på gränsen för behoven. Alla modeller tål givetvis viss överbelastning under kortare tid. Elförbrukningen är liten och driftskostnaden blir låg. MullToa kan inte rosta eller frysa sönder. Den är tillverkad i slagtålig plast. Fläkten för ner varmluft under komposten via luftkanalerna. Detta gör att hela komposten får en ordentlig syretillförsel och värms upp till idealisk temperatur för att påskynda komposteringen. Den effektiva omröringen med roterande rakor ser till att komposten blandas ordentligt. Ventilationsrör Reglerbar termostat Fläktmotor Omrörarmotor (Automat, 40 och 60) Flottör (40 och 60) Bottenvärme (40 och 60) Handtag för omröring (Manuell) Kontakt för omröraren (Automat, 40 och 60) Insynsskydd Omrörare med rakor Mullåda Den färdiga mullen ligger i en låda som är lätt att dra ut och tömma. Ventilationsröret leder ut fuktig luft. Det är därför viktigt att rördragningen är isolerad från innertak och upp till toppen av röret, för att undvika kondens. Dessutom ventileras hela toalettrummet genom MullToan och är därför luktfritt. Se till att tillräckligt med luft kommer in i utrymmet via en ventil. Termostaten och den patenterade funktionen med uppvärmd cirkulerad luft gör att driftskostnaden blir mycket låg. Termostaten kan ställas in efter utnyttjandet så att avdunstning och nedbrytning sker så effektivt som möjligt. Alla modeller har insynsskydd och är vid korrekt installation luktfria.

4 MULLTOA! SVERIGES MEST KÖ NYHET! NYHET! MULLTOA 10 En ekonomimodell, vilket betyder att man får göra lite mer själv och vara mer uppmärksam med skötseln. Efter varje användning vrider man ett par varv på handtaget så att de två rakorna blandar komposten och skrapar ner mullen i lådan. Med en reglerbar termostat anpassar man kapaciteten till användningen. Fläkten evakuerar luften från toaletten. MULLTOA 20 Bygger på samma principer som MullToa 10. Den viktiga omrörningen sker automatiskt efter varje toalettbesök. Då startar en elektrisk motor som vrider runt rakorna ett varv, blandar komposten och skrapar ner den i lådan. Ingen risk att den viktiga omrörningen missas av t ex gäster och barn. En reglerbar termostat styr uppvärmningen och fläkten evakuerar luften från toaletten. Kapacitet: 3-4 personer i fritidsbruk Max effekt: 250 W Mått: H 65xB 55x D 71 cm erforderlig golvyta* 55x110 cm Kapacitet: 3-4 personer i fritidshus Max effekt: 300 W Mått: H 65xB 55x D 71 cm erforderlig golvyta* 55x110 cm *Erforderlig golvyta = toaletten + det utrymme som behövs för att få ut mullådan.

5 PTA BIOLOGISKA TOALETT! NYHET! MULLTOA 45 MullToa 45 har ett effektivt system för omrörning med tre rakor. MullToa 45 har en ny spjällfunktion. Efter varje toalettbesök startas omrörningen automatiskt och då öppnas gallret så att kompost kommer ner i mullådan. Gallret hålls sedan stängt för att ge en bättre fukthalt i komposten. Dessutom underlättar det vid tömning då spjället förhindrar att avfallet faller ner när lådan tas ut. MullToa 45 har två värmeelement ett som värmer luften och ett som tillför komposten värme underifrån. Vätskenivån i mullådan kontrolleras automatiskt med en flottör. MULLTOA 60 Marknadens enda svensktillverkade godkända biologiska toalett. MullToa 60 har genomgått och klarat den mest omfattande test som finns för att miljö-, funktions- och kvalitetssäkra en toalett. MullToa 60 är identisk med MullToa 45 förutom att spjällfunktionen på gallret sköts manuellt. MullToa 60 har 40% större komposteringsvolym än MullToa 45; detta innebär att man får större kapacitet, både vid vanlig användning och vid tillfällig överbelastning. En förutsättning för Svanengodkännandet är att toaletten skall klara fyra personer vid permanent bruk, dvs helårsboende. Ingen annan modell har kapacitet att klara detta, men de bygger på samma principer. Testkriterier och rapport finns i sin helhet på Kapacitet: 4 personer vid fritidsbruk Max effekt: 355 W Mått: H 65xB 55xD 71 cm erforderlig golvyta* 55x110 cm Kapacitet: 4-6 personer i fritidsbruk, 4 personer vid permanent bruk Max effekt: 355 W Mått: H 66xB 65xD 81 cm erforderlig golvyta* 65x135 cm

6 NATURENS LAGAR: Mulltoa fungerar enligt naturens lagar. I MullToa bryter naturens mikroorganismer ner avfallet och förvandlar det till mull. Det är precis samma process som gör att löv och växter multnar ute i naturen. Värme tillförs för att avdunsta överskottsvätska och för att ge mikroorganismerna rätt temperatur. Syre tillförs genom att fläkten cirkulerar luften samtidigt som omrörningen luckrar upp komposten i toaletten. Specialmull tillförs för att ge bättre uppsugning av urin och en porösare kompost. Fukthalt får man genom tillförsel av urin. Med termostaten anpassar man värmen för att få rätt fuktighet i komposten. Kompostering är en biologisk process där mikroorganismer omvandlar organiskt material (som t ex fekalier och papper) till kompost, koldioxid, vatten och värme med hjälp av lufttillförsel. Komposten bör vara porös nog för att suga åt sig vatten som skall avdunsta. Tillförsel av Specialmull och automatisk omrörning bidrar dessutom till en porös kompost. MullToa är en av de bästa investeringar du kan göra. MullToa har många fördelar jämfört med andra lösningar. Genom att dessutom välja en miljömärkt toalett tillgodoser man kommunernas krav på en godkänd lösning och riskerar inte att behöva byta system om några år. I andra lösningar finns redan idag en hel del krav på hur man får hantera t ex urin. Och dessa krav skärps hela tiden för att skydda naturen från utsläpp. Här finns inget latrinkärl som måste tömmas. Du slipper besvär och i de flesta fall latrinhämtningsavgiften, vilken kan vara nog så betungande. Du slipper ta vara på, blanda upp och sprida ut urinen på gräsmattan med risk för övergödning och lukt. I en MullToa avdunstar urinen. I en MullToa sker dessutom förmultningen i själva toaletten, vilket innebär att det du bär ut ryms i en liten låda; det är då nedbrutet till färdigt jordförbättringsmedel. Med tanke på att livslängden på en MullToa ofta är år, ibland längre, så är det en mycket god investering. Räknar man på investeringskostnaden och ställer denna mot vad tömningskostnaden är idag, så inser man snart att toaletten ganska snabbt har betalat sig. De flesta som köper en MullToa installerar den själva. Du får en utförlig installationsanvisning med leveransen. Ändrade regler i kommunerna angående latrinhämtning. På allt organiskt avfall (latrin räknas in i detta) råder från och med 2005 totalt deponeringsförbud. Detta innebär att man kommer bli tvungen att hitta andra lösningar då kommunen får svårt att ta tillvara avfallet. MullToa är därför en mycket bra lösning då man inte får några restprodukter som kommunen behöver ta hand om. På sikt är därför en miljögodkänd produkt en bra investering då man kan förmoda att kravet från kommunerna kommer att skärpas ytterligare.

7 ENKEL INSTALLATION: NÄTHUV REDUCERINGSMUFF YTTERRÖR 25 mm ISOLERING Så här enkelt är det att få MullToa på plats: Ta upp hål för ventilationsröret i inner- och yttertak. Trä ytterröret över ventilationsröret. Montera takstosen. Täta med asfaltklister mellan stos och tak. Isolera ventilationsröret i utrymmet mellan inner- och yttertak. Häll i Specialmull. Sätt i stickkontakten. Toaletten är klar att användas! Utförlig installations- och skötselanvisning medföljer alla leveranser! MIN. 0,5 m 18 C TAKSTOS 25 mm TILLÄGGSISOLERING (extra tillbehör) VENTILATIONSRÖR VENTILATION VÄRME- ELEMENT Till MullToa 10, 20, 45 och 60 behöver man oftast komplettera med en ventilationssats som innehåller: 4x1,1 m ventilationsrör 1,0 m ytterrör med isolering och reduceringsmuff 1 st takstos 1 st näthuv. Extra tillbehör: 30 och 45 rörböjar, isolering, raka rör och startmull. När MullToa är rätt installerad förekommer ingen som helst lukt inomhus. Detta beror på att det hela tiden är luftdrag genom toalettöppningen. När ventilationsröret är rätt installerat, isolerat och går över taknock, blir det normalt inte någon lukt på marknivån utomhus. Vid användning i fritidshus räcker det oftast att tömma mullådan en gång per säsong. Detta gör man innan säsongen börjar när toaletten stått oanvänd en tid. Slutprodukten är då färdig att blandas med jorden i blomsterlandet eller läggas i komposten. Det är 2 års garanti på elkomponenter och 5 år på övrigt material (ej arbete).

8 CERTIFICATE Hirmed intygas att avloppsfria toaletten Mulltoa 60, frhn Swedish Ecology AB uppfyller nordiska kriterier for miljomdrkning av avloppsfria toaletter, gltig" ftil,- 1, t o m LICENS NR 352 OO5 Certifikatet gdller endast tillsammans med milf omnrkningslicens och kan inte overlitas. Stockholm den 21. oktober 2005 SIS MILJOM4T<i\TING AB Det finns bara en riktig MullToa. Den heter MullToa! Telefon Telefax info@mulltoa.com Naturligt... vis

9 Den lättskötta toaletten för sommarstugan NY MODELL Separera 30 5-års GARANTI!

10 Principen för SEPARERA Egentligen självklart Vad innebär det att man separerar toalettavfallet? Att toaletten är utformad så att den redan vid toalettbesöket skiljer (separerar) det fasta avfallet från vätskan (urinen). Detta innebär att den har två behållare, den ena för urin och den andra för det fasta avfallet. Omhändertagande av båda sorterna skall ske enligt din kommuns anvisningar. Kontakta kommunen innan du installerar toaletten detta för att undvika framtida problem. Några generella råd kan man inte ge eftersom förhållandena varierar från kommun till kommun. Hygienisk och bekväm Urinskålen är stor (bredd 33 cm, längd 18 cm och djup 19 cm) och rätt utformad för att undvika stänk. Detta är mycket viktigt ur hygiensynpunkt. Behållaren för det fasta avfallet är specialutformad för bra funktion och trevligare skötsel. Man kan välja olika alternativ för dragning av slangen för urin antingen genom golvet eller baktill genom vägg. Avluftningsröret kan gå antingen genom vägg baktill toaletten eller upp genom taket med det speciella installationspaketet. Vätskan Vid normal användning producerar en familj på fyra personer ca 35 liter urin per vecka. Urin är steril men samtidigt ett mycket bra gödningsmedel. När man ansluter vattenslangen till en ejektortank får man en blandning på 1 till 8 som är lämplig som gödning. Tänk på att 35 liter urin motsvarar ca 3 kg konstgödsel (t ex blå korn) och att det därför är viktigt att spridningen blir så stor som möjligt. Detta för att undvika övergödning och att vätskan går ner i grundvattnet och skadar närliggande vattendrag och brunnar. Marktemperaturen bör vara minst +6 C för att näringen skall kunna tas upp av växtligheten. Detta är anledningen till att man endast bör använda separeringstoalett i sommarstuga. För att vara på säkra sidan bör urinen inte dräneras under mark eller tillsammans med bad-, dusch- och tvättvattnet för då kan växtligheten inte tillgodogöra sig näringen. Lika nyttig som urinen är som gödningsmedel, lika skadlig är den om den kommer ner i grundvattnet. Det fasta avfallet Vid normal användning producerar en familj på fyra personer ca sju liter fast avfall i veckan. Det fasta avfallet måste komposteras i sex till nio månader innan det får användas som jordförbättringsmedel. Separera levereras med en innerbehållare med latrinsäck och en efterkomposteringsbehållare för placering i trädgården. Innan toaletten används sätter man plastsäcken i innerbehållaren. Plastsäcken hålls på plats med hjälp av handtaget och urinskålen. När behållaren är full till 2/3 är det dags att lyfta ur innerbehållaren. Plastsäcken med det fasta avfallet förs över till efterkomposteringsbehållaren, därefter sätter man i en ny plastsäck. Detta gör att det blir en hygienisk hantering där behållarna alltid är rena. Vid större belastning kan man behöva köpa till en efterkomposteringsbehållare. Val av modell Vid val av modell bör man tänka på hur stor belastningen blir och under vilken tid av året man använder toaletten. Dessutom kan man välja mellan att ha komposteringsbehållaren i toaletten eller under golvet. Båda modellerna har en tystgående fläkt (effekt 18 W) vilket ger god ventilation och säkerställer att ingen lukt uppstår i toalettrummet. Fläkten finns även i utförande för 12 V. Separera kan också användas i ouppvärmda utrymmen och fryser inte sönder på vintern. Höljet är gjort av slagtålig plast och är lätt att hålla rent. Båda modellerna har insynsskydd som öppnar sig automatiskt när man sätter sig på sitsen. De är lätta att sköta, man behöver ej dra eller vrida på handtag efter varje besök. FLÄKT URIN- SKÅL FLÄKT URIN- SKÅL FAST AVFALL snabbkoppling ejektortank URIN snabbkoppling ALTERNATIV PLACERING ejektortank snabbkoppling FAST AVFALL URIN Separera 30 Separera 40

11 SEPARERA 30 Vår nya modell är liten och snygg med elegant design och utformning. Behållaren för det fasta avfallet är lätt att lyfta ur med hjälp av det fast monterade handtaget. Den har så stor volym att den normalt klarar en säsong i sommarstuga med 3-4 personer utan tömning. I leveransen ingår innerbehållare, efterkomposteringsbehållare (40 l), latrinsäck (10 st), slang (1,5 meter), rör, näthuv och startmull. Dessutom utförlig installations- och skötsel-anvisning. (Ejektortanken på bilden finns som tillbehör). SEPARERA 40 Här placeras komposteringsbehållaren under golvet, vilket ger större volym. Fler personer kan använda toa letten under längre tid innan man behöver byta komposteringskärlet. I leveransen ingår två komposteringsbehållare (40 liter, diameter 40 cm, höjd 43 cm) som används växelvis, anslutningsrör, golvgenomföring, latrinsäck, slang (1,5 meter), näthuv och startmull. Dessutom utförlig installations- och skötselanvisning. (Ejektortanken på bilden finns som tillbehör). Kapacitet: 3-4 personer Max effekt: 18 W (fläkten) Mått: H 64xB 40xD 68 cm Kapacitet: 4-6 personer i fritidshus Max effekt: 18 W (fläkten) Mått: H 64xB 40xD 68 cm Innerbehållare för Separera 30. Separera har precis som MullToa insynsskydd som öppnas när sittringen trycks ned. ALTERNATIV DRAGNING SEPARERA ALTERNATIV DRAGNING SEPARERA ALTERNATIV PLACERING SEPARERA 30 BDT Infiltration Ejektortank 5 års garanti: Separeras 5-åriga garanti omfattar allt material för samtliga originaldelar i toaletten; ej arbete.

12 Välj bästa installation A B1 MAX 45 B2 Använd inte mer än 2 st rörkrökar och ej över 45 vinkel, för att säkra självdrag. Installera själv! Allt du behöver finns i Separerakartongen (alt A) samt i Installationspaketet och Installationssatsen (alt B).Det finns två huvudprinciper för ventilationen. Den enklaste (A) är att använda röret som finns med i Separerakartongen. Ta upp ett hål i väggen, montera röret och sätt på insektshuven. I alternativ B använder man installationspaketet och ordnar ventilation genom taket. Teckningen visar bara alternativ för ventilationen dessutom behöver man ordna avlopp för vätskan, antingen genom väggen eller genom golvet. För Separera 40 behöver man också ta upp hål i golvet för det fasta avfallet. Installation med rördragning genom tak När man skall installera enligt alternativ B behöver man komplettera med Installationssats och Installationspaket. Installationssatsen innehåller: anslutningsstos, distanser och skruv. Installationspaketet innehåller: 4x1,1 m ventilationsrör, 1,0 meter ytterrör med isolering och reduceringsmuff, 1 st takstos. Som extra tillbehör finns rörböjar 30 och 45, isolering och raka rör. (Använd inte mer än 2 st rörkrökar och ej över 45 vinkel, för att säkra självdrag.) MullToa Kompost 400 För latrinkompostering och kallkompostering av köksavfall. För fritidshus med 4 personer som används högst några månader per år räcker det med en behållare, som då används för efterkompostering under resten av året. För längre bruk eller större belastning krävs två behållare som används växelvis. Reglerna kan variera från kommun till kommun. Rådfråga din kommun. Volym: 400 liter Mått: höjd 95 cm, diameter 90 cm Telefon Fax

KVALITETSTESTAD MILJÖGODKÄND PATENTERAD. FOTO: Per Magnus Persson/Johnér. Framtidens toalett är här! Den enda miljömärkta för din och miljöns skull.

KVALITETSTESTAD MILJÖGODKÄND PATENTERAD. FOTO: Per Magnus Persson/Johnér. Framtidens toalett är här! Den enda miljömärkta för din och miljöns skull. KVALITETSTESTAD MILJÖGODKÄND PATENTERAD FOTO: Per Magnus Persson/Johnér Framtidens toalett är här! Den enda miljömärkta för din och miljöns skull. TESTAD OCH MILJÖGODKÄND. Mulltoa är den enda testade och

Läs mer

Lite rundare. Lite vänligare.

Lite rundare. Lite vänligare. Lite rundare. Lite vänligare. En toa med mull... Är toaletten en hjärtesak i fritidshuset? Med MullToa får ni en snygg och lättskött biologisk toalett till fritidshuset, med slutet system, utan avlopp.

Läs mer

Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med det välkända namnet MullToa. Övriga toaletter är något annat.

Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med det välkända namnet MullToa. Övriga toaletter är något annat. Lite rundare. Lite vänligare. Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med det välkända namnet MullToa. Övriga toaletter är något annat. En riktig MullToa är den enda biologiska

Läs mer

Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med den välkända symbolen MullToa. Övriga torrtoaletter är något annat.

Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med den välkända symbolen MullToa. Övriga torrtoaletter är något annat. Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med den välkända symbolen MullToa. Övriga torrtoaletter är något annat. En riktig MullToa är den enda biologiska toaletten som producerar

Läs mer

Bruksanvisning för Separera 30

Bruksanvisning för Separera 30 Bruksanvisning för Separera 30 Bruksanvisning för Separera 30 Grattis till valet av en Separera! När du står inför en installation av din nya Separera, ber vi dig läsa igenom denna instruktion i sin helhet

Läs mer

Bruksanvisning för Separera 40

Bruksanvisning för Separera 40 Bruksanvisning för Separera 40 Bruksanvisning för Separera 40 Grattis till valet av en Separera! När du står inför en installation av din nya Separera, ber vi dig läsa igenom denna instruktion i sin helhet

Läs mer

Med MullToa får ni en snygg och lättskött. Den är svensktillverkad och en sann miljövän. Inga. Det speciella med MullToa är att den biologiska

Med MullToa får ni en snygg och lättskött. Den är svensktillverkad och en sann miljövän. Inga. Det speciella med MullToa är att den biologiska En toa med mull... Är toaletten en hjärtesak i fritidshuset? Med MullToa får ni en snygg och lättskött biologisk toalett till fritidshuset, utan avlopp. Den är svensktillverkad och en sann miljövän. Inga

Läs mer

En riktig MullToa är den enda biologiska toaletten som

En riktig MullToa är den enda biologiska toaletten som En riktig MullToa är märkt med det välkända namnet MullToa. Övriga toaletter är något annat. En riktig MullToa är den enda biologiska toaletten som producerar mull direkt på plats. Utan separering av det

Läs mer

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas.

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

Praktiska tips: Problem med lukt inne?

Praktiska tips: Problem med lukt inne? Praktiska tips: När komposten är för torr Komposten är för torr när det bildas klumpar eller när toalettpapper blir liggande ovanpå och inte blötes upp eller blandas ned vid omrörning. Sänk värmen till

Läs mer

Bruksanvisning för MullToa 10 och 25

Bruksanvisning för MullToa 10 och 25 Bruksanvisning för MullToa 10 och 25 Bruksanvisning för MullToa 10 och 25 Grattis till valet av en MullToa! Din biologiska toalett är svensktillverkad och av märket MullToa. Det innebär att den producerar

Läs mer

FÖRBRÄNNINGSTOALETT. Ny generation. One Touch Enkel användning. Hög kapacitet

FÖRBRÄNNINGSTOALETT. Ny generation. One Touch Enkel användning. Hög kapacitet Ny generation FÖRBRÄNNINGSTOALETT One Touch Enkel användning Hög kapacitet Ny revolutionerande förbränningstoalett induktionsteknik 60% lägre energiförbrukning Nya generationens med induktionsteknik Många

Läs mer

Bruksanvisning för MullToa

Bruksanvisning för MullToa Bruksanvisning för MullToa Bruksanvisning för MullToa Grattis till valet av en MullToa! Din biologiska toalett är svensktillverkad och av märket MullToa. Det innebär att den producerar naturlig mull direkt

Läs mer

Bruksanvisning för MullToa 55 och 65

Bruksanvisning för MullToa 55 och 65 Bruksanvisning för MullToa 55 och 65 Lite rundare. Lite vänligare. Bruksanvisning för MullToa 55 och 65 Grattis till valet av en MullToa! Din biologiska toalett är svensktillverkad och av märket MullToa.

Läs mer

Skötselinstruktioner och monteringsanvisning

Skötselinstruktioner och monteringsanvisning Skötselinstruktioner och monteringsanvisning Rostfria Plåtarbeten Luxgatan 1 3 112 62 Stockholm Tel/fax 08-656 28 30 info@rostfriaarbeten.se 1 2 Markera toalettstolens plats i toalettutrymmet, i förhållande

Läs mer

Vattenanslutning: Vattenspolning: Ström vattenspoln: Mått: Urinavlopp: Montering: Nedfallsrör: Toalettsits:

Vattenanslutning: Vattenspolning: Ström vattenspoln: Mått: Urinavlopp: Montering: Nedfallsrör: Toalettsits: MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

NYA. Fritidshus toaletter. Art nr. 1095

NYA. Fritidshus toaletter. Art nr. 1095 NYA Fritidshus toaletter Art nr. 1095 Förbränningstoalett 26.495 SEK Toamoa Förbränning Art nr 1002-02 Svensktillverkad Hygienisk Avloppsfri Två förbränningsprogram Säker Lätt installerad Toamoa är en

Läs mer

Nya. Fritidshus toaletter. Art nr. 1095

Nya. Fritidshus toaletter. Art nr. 1095 Nya Fritidshus toaletter Art nr. 1095 Förbränningstoalett 26.495 SEK Toamoa Förbränning Art nr 1002-02 Svensktillverkad Hygienisk Avloppsfri Två förbränningsprogram Säker Lätt installerad Toamoa är en

Läs mer

Nya modeller! Bäst i test igen. t e. l i g e n t. Den enda Svanenmärkta toaletten på marknaden

Nya modeller! Bäst i test igen. t e. l i g e n t. Den enda Svanenmärkta toaletten på marknaden ain t e Nya modeller! l i g e n t Den enda Svanenmärkta toaletten på marknaden Bäst i test igen. Det enkla är Med MullToa får ni en snygg, lättskött och lyxig biologisk toalett till fritidshuset, utan

Läs mer

Fritidshus toaletter N-2014:1

Fritidshus toaletter N-2014:1 Fritidshus toaletter N-2014:1 Förbränningstoaett Toamoa Förbränning Svensktillverkad Hygienisk Avloppsfri Energisnål Två program Säker Lätt installerad Miljövänlig Toamoa är en elektrisk förbränningstoalett

Läs mer

Monterings- och skötselanvisningar för Mullis biologiska toaletter

Monterings- och skötselanvisningar för Mullis biologiska toaletter Monterings- och skötselanvisningar för Mullis biologiska toaletter Läs igenom anvisningarna innan ni börjar monteringsarbetet och följ skötselinstruktionen. Den bästa temperaturen för processen är +18

Läs mer

Nya modeller! Bäst i test igen. En riktig MullToa är märkt med det välkända namnet MullToa. Övriga toaletter är något annat.

Nya modeller! Bäst i test igen. En riktig MullToa är märkt med det välkända namnet MullToa. Övriga toaletter är något annat. Nya modeller! En riktig MullToa är märkt med det välkända namnet MullToa. Övriga toaletter är något annat. En riktig MullToa är en biologisk toalett som producerar mull direkt på plats. Mullen går tillbaka

Läs mer

LATRIN 2013. Har du ett hus med dass? - Tips & råd för att ta hand toalettavfallet själv. www.rambo.se 0523-66 77 00.

LATRIN 2013. Har du ett hus med dass? - Tips & råd för att ta hand toalettavfallet själv. www.rambo.se 0523-66 77 00. LATRIN 2013 Har du ett hus med dass? - Tips & råd för att ta hand toalettavfallet själv. Version Juni 2013 www.rambo.se 0523-66 77 00 Tips och Råd När du själv ska ta hand om toalettavfallet I denna folder

Läs mer

Installations- och Skötselanvisning MullToa BioFlush

Installations- och Skötselanvisning MullToa BioFlush Swedish Ecology AB Klippan 1J S-414 51 Göteborg Sweden Tel: +46 31 42 29 30 Fax: +46 31 42 49 08 info@mulltoa.com www.mulltoa.com Installations- och Skötselanvisning MullToa BioFlush Grattis till valet

Läs mer

Sievert ECC 230. En unik toalett där avfall blir till aska Så enkel att installera, använda och sköta om

Sievert ECC 230. En unik toalett där avfall blir till aska Så enkel att installera, använda och sköta om En unik toalett där avfall blir till aska Så enkel att installera, använda och sköta om Vattenfri Allt avfall samlas i en miljöpåse som förbränns till aska Patenterad förbränningskammare Snabb ekonomisk

Läs mer

2010-04-05 SE. för nöd och lust E L E K T R I S K F Ö R B R Ä N N I N G S T O A L E T T

2010-04-05 SE. för nöd och lust E L E K T R I S K F Ö R B R Ä N N I N G S T O A L E T T 2010-04-05 SE för nöd och lust E L E K T R I S K F Ö R B R Ä N N I N G S T O A L E T T Ditt bästa val av toalett! Toamoa är en elektrisk förbränningstoalett som är framtagen specifikt för Dig som har fritidshus

Läs mer

HALLSBERGS KOMMUN. Information om latrinhantering. HALLSBERGS KOMMUN Sören Miljö- Larsson och teknikförvaltningen Kommunalråd

HALLSBERGS KOMMUN. Information om latrinhantering. HALLSBERGS KOMMUN Sören Miljö- Larsson och teknikförvaltningen Kommunalråd HALLSBERGS KOMMUN Information om latrinhantering HALLSBERGS KOMMUN Sören Miljö- Larsson och teknikförvaltningen Kommunalråd Tekniska avdelningen Avfallsenheten WC I kommunens fritidshusområden är det tillåtet

Läs mer

Ekologiskt toalettsystem utan el och vatten

Ekologiskt toalettsystem utan el och vatten Ekologiskt toalettsystem utan el och vatten Hur funkar det? Pacto fungerar som en vanlig toalett fast utan vatten. Spolningen sker istället med hjälp av en tunn folie som täcker toalettskålen. Vid varje

Läs mer

Inbyggd behandling så fungerar det

Inbyggd behandling så fungerar det Välj rätt toalett Välj rätt och spara pengar Vid fritidshus förekommer det fortfarande torrdass med latrinbehållare som kommunen hämtar. Systemet med insamling och behandling av latrin är dock varken miljömässigt

Läs mer

Antal personer: Vid fritidshus, hur många dagar per år används huset?

Antal personer: Vid fritidshus, hur många dagar per år används huset? Förnamn: Org.-/personnummer: Efternamn: Telefonnummer: Utdelningsadress: Postnummer: Postort: Fastighetsbeteckning: Fastigheten används som: Permanentbostad Storlek på tomten: Fritidsbostad Fastighetens

Läs mer

Information om torra toalettsystem och latrinkompostering

Information om torra toalettsystem och latrinkompostering Information om torra toalettsystem och latrinkompostering Latrinkompost och toalettavfall Toalettsystem som rekommenderas av miljö- och hälsoskyddsenheten Allt sedan vattentoaletten gjorde sitt intåg i

Läs mer

EGET OMHÄNDERTAGANDE AV TOALETTAVFALL

EGET OMHÄNDERTAGANDE AV TOALETTAVFALL EGET OMHÄNDERTAGANDE AV TOALETTAVFALL Torr toalettlösning/latrinkompost vid fritidsboende Miljö- och byggkontoret 2008-12-01 Tillstånd krävs för eget omhändertagande av toalettavfall 1 Planerar ni torr

Läs mer

Installations- och Skötselanvisning MullToa BioFlush

Installations- och Skötselanvisning MullToa BioFlush Installations- och Skötselanvisning MullToa BioFlush Grattis till valet av en MullToa BioFlush! Med en MullToa BioFlush får du en riktig vattentoalett till bråkdelen av kostnaden av att anlägga ett minireningsverk

Läs mer

Nya. Fritidshustoaletter. Art nr. 1223

Nya. Fritidshustoaletter. Art nr. 1223 Nya Fritidshustoaletter Art nr. 1223 Förbränningstoalett Toamoa Förbränning Art nr 1002-02 Svensktillverkad Hygienisk Avloppsfri Två förbränningsprogram Säker Lätt att installera Toamoa är en elektrisk

Läs mer

Förbränningstoaletter för alla behov

Förbränningstoaletter för alla behov Förbränningstoaletter för alla behov www.fritidstoa.se Marknadsledande! Cinderella toalettsystem är marknadsledande i Europa och produceras i Norge. Med över 200 återförsäljare (ÅF) över hela Sverige har

Läs mer

ANMÄLAN/ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV FÖRMULTNINGSTOALETT/TORRTOALETT SAMT EGET OMHÄNDERTAGANDE AV LATRIN OCH URIN

ANMÄLAN/ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV FÖRMULTNINGSTOALETT/TORRTOALETT SAMT EGET OMHÄNDERTAGANDE AV LATRIN OCH URIN 1(5) Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANMÄLAN/ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV FÖRMULTNINGSTOALETT/TORRTOALETT SAMT EGET OMHÄNDERTAGANDE AV LATRIN OCH URIN Sökande Förnamn: Org.-/personnummer: Efternamn:

Läs mer

Hasselfors Garden kompostbehållare och ekotoaletter

Hasselfors Garden kompostbehållare och ekotoaletter kompostbehållare och ekotoaletter Med Hasselfors Gardens kompostbehållare och ekotoaletter hanterar du smidigt och hygieniskt nedbrytbart avfall från hem, trädgård och fritidshus. Med våra snygga och praktiska

Läs mer

MUGGE Användarhandbok

MUGGE Användarhandbok Rengöring Vid större rengöring lösgör slangen från överdelens urinavskiljare. Nu kan du enkelt lyfta ut överstycket och skölja av det, samtidigt som du lätt kommer åt hela toaletten invändigt. Observera

Läs mer

Raita C ORIGINAL ENVIRONMENT

Raita C ORIGINAL ENVIRONMENT MILJÖTEKNIK Raita C ORIGINAL ENVIRONMENT +46 (8) 559 24605 info@raita.com www.raita.com EV ekotoaletter AQ biologisk toalett Broschyren innehåller beskrivningar för produktgrupperna ovan. Mera information

Läs mer

Bäst i test igen. Komposteringstoaletter Vattentoaletter Separationstoaletter Reningsverk för gråvatten Avfallskvarnar

Bäst i test igen. Komposteringstoaletter Vattentoaletter Separationstoaletter Reningsverk för gråvatten Avfallskvarnar Komposteringstoaletter Vattentoaletter Separationstoaletter Reningsverk för gråvatten Avfallskvarnar Bäst i test igen. Den enda Svanenmärkta toaletten på marknaden Det enkla är Med MullToa får ni en snygg,

Läs mer

Faktablad Eget omhändertagande av toalettavfall Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering

Faktablad Eget omhändertagande av toalettavfall Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering Ta hand om avfallet själv och få fin mull till din trädgård Om du själv vill ta hand om toalettavfallet genom att installera någon typ av torr toalettlösning

Läs mer

Matala Bio filter 10

Matala Bio filter 10 Matala Bio filter 10 Installations- och underhållsmanual Matala Bio Filter 10 är ett enkelt och smidigt biologisk gråvattenfilter till sommarstugor och gästhus där vattenförbrukningen är under 300 l/dygn.

Läs mer

Ta hand. Tips. och få fin mull till din trädgård. på torrtoaletter och latrinkompostering. För en värld som räcker längre

Ta hand. Tips. och få fin mull till din trädgård. på torrtoaletter och latrinkompostering. För en värld som räcker längre Ta hand om toalettavfallet själv och få fin mull till din trädgård Tips på torrtoaletter och latrinkompostering För en värld som räcker längre 1 2 Om du själv vill ta hand om toalettavfallet genom att

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden. ANMÄLAN om kompostering och spridning av latrin och/eller lagring och spridning av urin enligt 38 Avfallsförordning 2001:1063

Bygg- och Miljönämnden. ANMÄLAN om kompostering och spridning av latrin och/eller lagring och spridning av urin enligt 38 Avfallsförordning 2001:1063 Bygg- och Miljönämnden ANMÄLAN om kompostering och spridning av latrin och/eller lagring och spridning av urin enligt 38 Avfallsförordning 2001:1063 Kompostering och spridning av latrin Lagring och spridning

Läs mer

Matala Bio filter 10

Matala Bio filter 10 Installation och underhålls manual Matala Bio filter 10 Matala bio filter 10 är en enkel och smidig biologisk gråvatten rening till sommarstugor och gästhus där vattenförbrukningen är under 300 l/dygn.

Läs mer

Torra toalettsystem och latrinkompostering

Torra toalettsystem och latrinkompostering Torra toalettsystem och latrinkompostering Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen November 2013 Innehållsförteckning 1. ANMÄLAN... 3 2. ANVÄNDNINGSOMRÅDE... 3 3. INSTALLATION OCH PLACERING...

Läs mer

Torra toalettsystem och latrinkompostering

Torra toalettsystem och latrinkompostering Torra toalettsystem och latrinkompostering Informationsmaterial från Miljö- och hållbarhetsenheten Februari 2016 Innehållsförteckning 1. ANMÄLAN... 3 2. ANVÄNDNINGSOMRÅDE... 3 3. INSTALLATION OCH PLACERING...

Läs mer

ecoteco - det kompletta utedasset

ecoteco - det kompletta utedasset Komposterande utedass Utvecklad i Finland för finska förhållanden. Ett utedass vars element är lätta att bygga upp tillsammans med en sammanhörande komposterande toalett. Dasset behövar varken vatten eller

Läs mer

Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall. Kretslopp

Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall. Kretslopp MEDDELANDE 1 (5) Miljöskyddsenheten Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall Kompostering av trädgårdsavfall och liknande, så kallad kallkompostering, får ske utan anmälan till miljö och

Läs mer

Eget omhändertagande av toalettavfall Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering

Eget omhändertagande av toalettavfall Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering Ta hand om avfallet själv och få fin mull till din trädgård Om du själv vill ta hand om toalettavfallet genom att installera någon typ av torrtoalett

Läs mer

PRODUKTKATALOG KOMPOSTORER

PRODUKTKATALOG KOMPOSTORER PRODUKTKATALOG KOMPOSTORER Återförsäljare: Biolan Oy PB 2, FI-27501 Kauttua Tel: 02-5491600 Den nya eco-modellen av Biolan Snabbkompostor 220 tillverkas på en fabrik, där energin produceras med vindkraft.

Läs mer

Låt komposten vara din vän!

Låt komposten vara din vän! Låt komposten vara din vän! Det finns många fördelar med att kompostera! Mängden avfall från ditt hushåll minskar med 30-50%! Näringsämnen och mullbildande ämnen återvinns och du får ett utmärkt jordförbättringsmedel

Läs mer

Johannas Lilla Gröna. En handbok i konsten att kompostera.

Johannas Lilla Gröna. En handbok i konsten att kompostera. Johannas Lilla Gröna En handbok i konsten att kompostera. Innehåll: Det uthålliga kretsloppssamhället...3 Detta är Gröna Johanna...4 Varför kompostera?...6 Källsorteringen börjar under diskbänken...7 Så

Läs mer

Bekvämt. Luktfritt. Enkelt. Vattenfritt Miljövänligt. Känn dig som hemma Komfort var du än är. www.separett.com

Bekvämt. Luktfritt. Enkelt. Vattenfritt Miljövänligt. Känn dig som hemma Komfort var du än är. www.separett.com Bekvämt Enkelt Luktfritt Vattenfritt Miljövänligt Separett FLAME med 3-års garanti Känn dig som hemma Komfort var du än är Separett VILLA med 5-års garanti www.separett.com Separett ett komplett toalettsystem

Läs mer

Nitor Natur är de perfekta produkterna för bl.a. sommarstället, husvagnen och den egna komposten. Utedasset blir trivsammare, kattlådan

Nitor Natur är de perfekta produkterna för bl.a. sommarstället, husvagnen och den egna komposten. Utedasset blir trivsammare, kattlådan Att vi ska vara rädda om vår miljö blir allt mer självklart. Vi kan alla bidra till att förbättra miljön genom att köpa rätt produkter där miljötanken står i fokus. Natur är en produktserie som värnar

Läs mer

Kompostering av matavfall. Information till dig som tänker kompostera matavfall.

Kompostering av matavfall. Information till dig som tänker kompostera matavfall. Kompostering av matavfall Information till dig som tänker kompostera matavfall. Kompostering är en naturlig nedbrytning av organiskt material Kompostering är en gammal metod att ta tillvara mat- och trädgårdsavfall.

Läs mer

Vattentoaletten som är snäll mot miljön. Toalettsystem Roslagen

Vattentoaletten som är snäll mot miljön. Toalettsystem Roslagen Vattentoaletten som är snäll mot miljön Toalettsystem Roslagen Toalettsystem Roslagen Toalettsystem Roslagen är precis vad det heter ett toalettsystem framtaget med Roslagens speciella krav och känsliga

Läs mer

Varmvattenberedare Carat Opal 2000SL

Varmvattenberedare Carat Opal 2000SL INSTALLATIONSGUIDE för montering av Varmvattenberedare Carat Opal 2000SL Carat Opal 2000SL Emaljerad varmvattenberedare Carat Opal 2000SL passar för Fritidshuset Villan Det mindre boendet Carat Opal 2000SL

Läs mer

Anmälan om inrättande av förmultningstoalett eller torrtoalett med latrinkompostering

Anmälan om inrättande av förmultningstoalett eller torrtoalett med latrinkompostering Information Viktig information Kompostering och nyttjandet av kompostprodukt ska ske på sådant sätt att risk för olägenhet för människors hälsa och miljö inte uppkommer. Komposten ska placeras på den egna

Läs mer

INNEHÅLL. Funktion Tropf-Blumat 4. Enkel och problemfri montering 6. Rätt inställning 8. Hur många Tropf-Blumat behöver dina växter 9

INNEHÅLL. Funktion Tropf-Blumat 4. Enkel och problemfri montering 6. Rätt inställning 8. Hur många Tropf-Blumat behöver dina växter 9 SV BRUKSANVISNING INNEHÅLL Funktion Tropf-Blumat 4 Vattenanslutning 5 Enkel och problemfri montering 6 Rätt inställning 8 Hur många Tropf-Blumat behöver dina växter 9 Använda fördelningsdroppare 10 Tipps

Läs mer

Bio Filter 10. Produktinformation, Installation och Underhåll PRODUKTINFORMATION:

Bio Filter 10. Produktinformation, Installation och Underhåll PRODUKTINFORMATION: PRODUKTINFORMATION: - Bio filter 10 är en enkel och smidig biologisk gråvatten rening till sommarstugor och gästhus där vattenförbrukningen är låg. - Bio Filter 10 är avsedd att ta hand och rena gråvatten.

Läs mer

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB Grönare Trädgård Vill du också ha mer tid över till att njuta av din trädgård? Med en automatisk bevattning i din trädgård får du en frodig grönska och tid över till

Läs mer

Information och Instruktion bastutunna

Information och Instruktion bastutunna Information och Instruktion bastutunna Underlag för bastu Bastun står stadigt på limträkonsoler som är 150 breda och med en tjocklek på ca10cm. Undertill på dessa konsoler sitter det tryckimpregnerade

Läs mer

Installationsanvisning. Diskmaskiner

Installationsanvisning. Diskmaskiner Installationsanvisning Diskmaskiner MONTERING AV TRÄLUCKA - FULLINTEGRERAD OBS! Träluckan får ej täcka fläktutblåset 2 FÖLJANDE MEDFÖLJER MASKINEN 4 st distansbrickor plast (C) 4 st skruv 4,2 x 38 mm (F)

Läs mer

Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall

Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall Ta chansen och ta hand om ditt avfall samtidigt som du gör något nyttigt av det! Genom att kompostera ditt eget köks- och trädgårdsavfall skapar du själv ett

Läs mer

En miljösnäll bok för dig som ska välja ny toalett

En miljösnäll bok för dig som ska välja ny toalett En miljösnäll bok för dig som ska välja ny toalett Innehåll 5 Så här säger lagen 6 Olika sätt att hantera latrinavfall 7 Torrdass med latrinkompost 8 Mulltoa 9 Paketeringstoalett 10 Latrinkompost 12 WC

Läs mer

Bruksanvisning. Wood s avfuktare WP-200AP

Bruksanvisning. Wood s avfuktare WP-200AP Bruksanvisning Wood s avfuktare WP-200AP Tack Tack för att du valt en Wood s avfuktare. Du är en av mer än 300.000 människor som har valt Wood s avfuktare för att förebygga skador orsakade av fukt och

Läs mer

Matala Biofilter 20 Brunn

Matala Biofilter 20 Brunn Matala Biofilter 20 Brunn Installation och underhålls manual Matala Bio filter 20 Brunn är ett enkelt och smidigt biologiskt gråvattenfilter. Renings effekten uppnås genom en biologisk rening som fungerar

Läs mer

Sidorna 4-5 Sidorna 2-3

Sidorna 4-5 Sidorna 2-3 KOMPOSTERING: Roterande komposter för hotell, kurscentra och små tätorter Komposter för fritidsbostäder, småhus och radhuslängor Sexansvägen 25 01380 Vanda tfn 09 857 1187 fax 09 857 1258 Sidorna 4-5 Sidorna

Läs mer

INSTALLASJON INSTALLATION ASENNUSOHJE CINDERELLA CLASSIC

INSTALLASJON INSTALLATION ASENNUSOHJE CINDERELLA CLASSIC INSTALLASJON INSTALLATION ASENNUSOHJE CINDERELLA CLASSIC När du öppnar emballaget Kontrollera att kartongen och innehållet inte är skadat efter transport. Vid skador, kontakta transportör eller återförsäljare.

Läs mer

Installation & underhåll EvoDry PD-serien INSTALLATION SERVICE

Installation & underhåll EvoDry PD-serien INSTALLATION SERVICE Installation & underhåll EvoDry PD-serien INSTALLATION SERVICE 1 INSTALLATIONS- ANVISNING Att installera en avfuktare i EvoDry PD-serien är enkelt om du följer denna anvisning steg för steg. KOMPONENTER

Läs mer

Matala Bio filter 20

Matala Bio filter 20 Matala Bio filter 20 Installation och underhålls manual Matala bio filter 20 är ett enkelt och smidigt biologiskt gråvattenfilter till sommarstugor och gästhus där vattenförbrukningen är under 600 l/dygn.

Läs mer

Produktkatalog 2014. Wostman. www.wostman.se

Produktkatalog 2014. Wostman. www.wostman.se Produktkatalog 2014 www.wostman.se sid 2 Toaletter: Torrtoaletter: sid 3 ECODRY TOALETTSTOL NR 1001 Torrtoalett i porslin med urinsortering. Golvstående. Anslutning för 200 mm nedfallsrör (fekalt) och

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning Installationsanvisning EL KONTROLLERA Kontrollera att kartongen och innehållet inte är skadat efter transport. Vid skador, kontakta transportör eller återförsäljare. KARTONGENS INNEHÅLL I leveransen av

Läs mer

Tillsyn av enskilda avlopp, Holmön Ylva Lestander Erik Nilsson Hans Sandberg

Tillsyn av enskilda avlopp, Holmön Ylva Lestander Erik Nilsson Hans Sandberg Tillsyn av enskilda avlopp, Holmön 2019 Ylva Lestander Erik Nilsson Hans Sandberg Miljö- och hälsoskydds tidigare inventeringar Bjännsjön Österlångslädan Själafjärden Piparböle Tavlefjärden Holmsjön Tavelsjö

Läs mer

Matala Bio filter 20

Matala Bio filter 20 Matala Bio filter 20 Installation och underhålls manual Matala bio filter 20 är en enkel och smidig biologisk gråvatten rening till sommarstugor och gästhus där vattenförbrukningen är under 600 l/dygn.

Läs mer

Nyhet! Nyhet! Helt rätt i tiden

Nyhet! Nyhet! Helt rätt i tiden i5 Nyhet! Nyhet! Helt rätt i tiden 1 Gör en insats för bättre mys Att uppgradera den öppna spisen med en insats är ett klokt beslut. Värmen sprids i rummet istället för att sugas upp genom skorstenen.

Läs mer

Förord. Innehåll. Förord 3. Regler för kompostering 4. Komposteringens grunder 5. Villkor för kompostering 5-6. Det här behövs 7-8

Förord. Innehåll. Förord 3. Regler för kompostering 4. Komposteringens grunder 5. Villkor för kompostering 5-6. Det här behövs 7-8 Innehåll Förord 3 Regler för kompostering 4 Komposteringens grunder 5 Villkor för kompostering 5-6 Det här behövs 7-8 Olika sorters kompostbehållare 9 Så här gör man 10 Det här kan komposteras 11 Det här

Läs mer

SolarMagic placerings- och monteringsanvisning

SolarMagic placerings- och monteringsanvisning SolarMagic placerings- och monteringsanvisning September 2015 www.solarmagic.fi Den här monteringsanvisningen visar olika alternativa sätt att montera SolarMagic för att få ut största möjliga effekt. Enda

Läs mer

NYHET NYHET 34T/35T 2009

NYHET NYHET 34T/35T 2009 NYHET NYHET 2009 34T/35T NYHET NYHET Eldstäder på hög nivå Handöl 34T och 35T är två täljstenskaminer med synligare brasa, bättre värmelagring och en ny, hög, slank form. Eldstaden sitter högre upp och

Läs mer

1 www.svetshuset.se 04/12. Höjd: 510 mm

1 www.svetshuset.se 04/12. Höjd: 510 mm 1 FÖRBRÄNNINGSTOALETT "INCINOLET" 1800 Watt 13-103 vit Förbränningstoalett för sommarstugan, villan, arbetsboden mm. Förvandlar toalettavfallet till aska som kan tömmas i rabatten. Ungefärlig tid för förbränning

Läs mer

Servicemanual MullToa 55/65 ai. Anvisning för byte av reservdelar

Servicemanual MullToa 55/65 ai. Anvisning för byte av reservdelar Servicemanual MullToa 55/65 ai Anvisning för byte av reservdelar 1 Innehållsförteckning Sida 3-4 Uppdatera mjukvara 5 Ställa display i serviceläge och avläsa information 6 Ta av och sätta på överdel 7

Läs mer

Effektiva och energisnåla!

Effektiva och energisnåla! Honeywell luftkylare: Effektiva och energisnåla! Honeywell luftkylare är det perfekta alternativet för dig som behöver kyla ner luften men som inte har lust eller möjlighet att göra hål i väggen för att

Läs mer

Torra toalettsystem och latrinkompostering

Torra toalettsystem och latrinkompostering Torra toalettsystem och latrinkompostering Informationsmaterial från Miljö- och hållbarhetsenheten April 2016 Innehållsförteckning 1. ANMÄLAN... 3 2. ANVÄNDNINGSOMRÅDE... 3 4. MILJÖ... 3 5. TORRA TOALETTSYSTEM...

Läs mer

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se EGEN MATKOMPOST + www.rekosundsvall.se FÖRBEREDELSER Med en matkompost kan du minska vikten på hushållsavfallet som skickas med sopbilen och på så sätt göra sophämtningen billigare för dig själv. Regler

Läs mer

Kompostera mera. Komposten. Trädgårdskomposten... 1. Kompostbehållaren... 1. Kompostera så här... 1. Livet i komposten... 2

Kompostera mera. Komposten. Trädgårdskomposten... 1. Kompostbehållaren... 1. Kompostera så här... 1. Livet i komposten... 2 Komposten Innehåll Trädgårdskomposten... 1 Kompostbehållaren... 1 Kompostera så här... 1 Livet i komposten... 2 När det inte fungerar... 2 Hushållskomposten... 2 Problem med hushållskomposten... 4 Varmbänk

Läs mer

ELEKTRISK FÖRBRÄNNINGSTOALETT. Bruksanvisning

ELEKTRISK FÖRBRÄNNINGSTOALETT. Bruksanvisning ELEKTRISK FÖRBRÄNNINGSTOALETT Bruksanvisning Innehåll KONTROLLERA...3 KARTONGENS INNEHÅLL...3 KONSTRUKTION...3 SÄKERHET...3 TRANSPORTSÄKRING...4 MONTERING...4 ANVÄNDNING...6 TÖMNING...7 UNDERHÅLL...7 FELSÖKNING...8

Läs mer

Typer Höjd Innehåll Ma. Koi Foder Material Diameter kub.vatten i dammen per dag (BEADS)

Typer Höjd Innehåll Ma. Koi Foder Material Diameter kub.vatten i dammen per dag (BEADS) Bruksanvisning Typer Höjd Innehåll Ma. Koi Foder Material Diameter kub.vatten i dammen per dag (BEADS) Lär känna din UB UltraBead Filter Vi uppmuntrar dig att nogrant studera den här bilden för att få

Läs mer

Disposition. Källsorterande teknik. Mats Johansson Avloppsguiden / VERNA Ekologi AB mats@avloppsguiden.se / mats@verna.se

Disposition. Källsorterande teknik. Mats Johansson Avloppsguiden / VERNA Ekologi AB mats@avloppsguiden.se / mats@verna.se Källsorterande teknik Mats Johansson Avloppsguiden / VERNA Ekologi AB mats@avloppsguiden.se / mats@verna.se Disposition Multrum & Torrtoaletter Urinsorterande toaletter Separat behandling av toalettvattnet

Läs mer

Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT. PTC 04

Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT.   PTC 04 Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT PTC 04 www.gelia.se 1 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER 1. Läs igenom bruksanvisningen noga innan fläkten används. 2. Kontrollera att nätspänningen har samma värde som anges på typskylten

Läs mer

Biologisk uppsamlingshet för EcoVac vakuumtoalett.

Biologisk uppsamlingshet för EcoVac vakuumtoalett. BOSS:2 Biologisk uppsamlingshet för EcoVac vakuumtoalett. BOSS:2 är den smidiga uppsamlingenheten där man tar hand om avfallet själv. BOSS:2 gör det möjligt att använda vattentoaletten EcoVac i särskilt

Läs mer

LÖÖFS GASOL AB Tel:054-85 44 50 Fax:054-85 44 99 Kulinggatan 15 652 21 Karlstad www.loofsgasol.se

LÖÖFS GASOL AB Tel:054-85 44 50 Fax:054-85 44 99 Kulinggatan 15 652 21 Karlstad www.loofsgasol.se 1 FÖRBRÄNNINGSTOALETT "INCINOLET" 1800 Watt 13-1032 vit Förbränningstoalett för sommarstugan, villan, arbetsboden mm. Förvandlar toalettavfallet till aska som kan tömmas i rabatten. Ungefärlig tid för

Läs mer

Uponor Gråvattenreningssystem

Uponor Gråvattenreningssystem Uponor Gråvattenreningssystem Enkelt kretsloppsanpassat testat och säkert Uponor gråvattenfilter - utökat sortiment Vårt gråvattenfilter, Uponor BDT Easy för fritidshus har blivit en säljsuccé och är godkänt

Läs mer

Användarmanual till GS-luftsolfångare

Användarmanual till GS-luftsolfångare GS solvärmeventilation 1 Användarmanual till GS-luftsolfångare Innehåll: Solcellspanel med solceller och ventilator Värmeregulator Plaströr diameter 100 mm, längd 63 cm, inkl. dragring) Flänsmontering

Läs mer

BRUKSANVISNING SMART. Äggkläckningsmaskin

BRUKSANVISNING SMART. Äggkläckningsmaskin BRUKSANVISNING SMART Äggkläckningsmaskin A. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bruksanvisning - SMART Äggkläckningsmaskin A. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 B. KOMPONENTBESKRIVNING 2 C. FÖRE ANVÄNDNING 3 Packa upp maskinen 3

Läs mer

Installationsanvisningar COMBI+ Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar COMBI+ Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar COMBI+ Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker COMBI+ Quooker COMBI+ är en vattenbehållare med kokande (110 C) vatten. Quooker COMBI+

Läs mer

Bruksanvisning. Elektronisk förbränningstoalett för modern, enkel och miljövänlig livsstil. Sievert ECC 230 501001

Bruksanvisning. Elektronisk förbränningstoalett för modern, enkel och miljövänlig livsstil. Sievert ECC 230 501001 Bruksanvisning Elektronisk förbränningstoalett för modern, enkel och miljövänlig livsstil Sievert ECC 230 501001 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Produktbeskrivning......2 Kontrollera varan....2 Detta ingår vid köp

Läs mer

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk!

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! OPTIHEAT Vattenburen golvvärme Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! Så här monterar du OPTIHEAT Olika metoder att montera OPTIHEAT OPTIHEAT är det enklaste sättet att lägga in vattenburen

Läs mer

Handbok för kompostering av organiska hushållssopor med Ag Bag-systemet

Handbok för kompostering av organiska hushållssopor med Ag Bag-systemet Handbok för kompostering av organiska hushållssopor med Ag Bag-systemet Handbok för kompostering med Ag Bag-systemet! En lyckad kompostering kräver att ingående material är anpassat för kompostering innan

Läs mer

Vakuumtoalett med villakomfort

Vakuumtoalett med villakomfort Vakuumtoalett med villakomfort Porslin Gedigen vattentoalett helt i porslin, som används som en vanlig toalett. Spolar 0,6 liter Sparar 90% vatten mot en vanlig vattentoalett. Ekonomisk Låg vattenförbrukning!

Läs mer