Gemensamt system. Det nya biljettsystemet är ett samarbete mellan trafikbolagen UL, Dalatrafik, Värmlandstrafiken,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gemensamt system. Det nya biljettsystemet är ett samarbete mellan trafikbolagen UL, Dalatrafik, Värmlandstrafiken,"

Transkript

1 maj 2013 Skärpt intern policybevakning Efterlängtat nytt biljettsystem kommer till hösten OBS! Bilden ej från GUB. Under senaste tiden har Trafikledningen genomfört en granskning av i hur hög grad företagets policier efterlevs. det gäller exempelvis förbudet att använda mobiltelefon eller hörlurar under körning, inkorrekta eller ovårdade uniformer med mera. Under insamlingsperioden har inga åtgärder vidtagits utan fallen har bara registrerats för att ge en bild av hur utbrett slarvet med att följa reglerna är. Åtgärder kommer Eftersom slarvet varit förhållandevis stort kommer under vecka 23 information att gå ut rörande att bedömningarna kommer att bli hårdare och att åtgärder kommer att vidtas mot den personal som inte följer våra bestämmelser. Kontrollerna kommer givetvis också att fortsätta för att säkerställa att vi kommer till rätta med det här. I synnerhet telefonanvändandet utgör en trafikfara och att hantera resenärer med lurar i öronen är en fråga om dåligt kundbemötande. Det nya biljettsystem som i många år låtit tala om sig men inte kommit bums är nu på väg att införas i Uppsala län. Med start i början av september ersätts nuvarande Buscom-systemt i stadsbussarna och några veckor senare ska även regionbussarna och Upptåget ha utrustats med de nya maskinerna istället för de uttjänta Almex-maskinerna, vilket innebär att det äntligen blir ett gemensamt biljettsystem i länet. Gemensamt system Det nya biljettsystemet är ett samarbete mellan trafikbolagen UL, Dalatrafik, Värmlandstrafiken, Karlstadsbuss, Västmanlands lokaltrafik, Länstrafiken i Örebro län, X Trafik och Tåg i Bergslagen. Systemet har en gemensam teknisk plattform från tyska Atron med biljettmaskiner och kontaktlösa kortläsare samt försäljningsautomater för biljetter och kort. För GUB:s del innebär det att utbildningsavdelningens instruktörer med hjälp av utbildningsassistenterna och trafikledningen kommer att genomföra ett intensivt utbildningsarbete för förarna under försommaren. En testperiod för en utvald skara testresenärer som arbetar inom landstinget samt delar av UL:s personal planeras att eventuellt genomföras på några bussar på linje 11 i början av juni, dessa bussar kommer i så fall att köras av instruktör eller utbildningsassistent och bussarna FORTSÄTTNING SID 6

2 Miljönytt Avstämningen av miljömålen för första kvartalet 2013 visar att vi nått de flesta av de uppsatta målen. Ett nytt mål för året är hur vi aktivt söker information och kunskap för att skapa effektiviseringar och miljöförbättringar. Vi ska skapa förutsättningar och påverka för en effektiv och miljöanpassad depå och fordonsflotta samt följa upp resandestatistik från Kollektivtrafikförvaltningens passagerarräkningssystem. Under året ska minst två förändringar som påverkar miljön positivt införas. Hittills har inte något mål registrerats men en ansvarig hos GUB för fordonsplacering utifrån passagerarräkning har utsetts. Certifieringsrevision En ISO-revision för omcertifiering enligt ISO genomfördes under vecka 21 då en representant för certifieringsorganet Intertek träffade och hade genomgångar med såväl företagets ISOsamordnare som ett antal användare i systemet. Sådana revisioner och omcertifieringar genomförs vart tredje år. En intern miljörevision är också på gång och kommer denna gång En allt större andel av vår trafik körs på förnyelsebar energi, där biogasen står för den största delen. att fokusera på körsättet hos förarna då detta har stor inverkan på företagets totala miljöpåverkan. Ansvarig för denna miljörevision är Garagemästare Mats Karlsson. Engångsbonus i juni Som en uppmuntran i väntan på att Pilotfish-systemet kommer igång fullt ut med bonusar och uppföljningar kommer alla förare som har tjänstgjort under perioden 1 mars till 30 april att premieras med ett extra tillskott till junilönen. För deltidsanställda blir tillskottet 500 kronor och för heltidsanställda blir det kronor. Anställda som inte arbetat under perioden kommer inte att få del av den extra utbetalningen men alla som arbetat något under perioden får engångstillägget. Mer information om besparingsbonusar kommer längre fram. Mål Q Resultat Andel förnyelsebart bränsle 45% 49% (Biogas+RME+Tallolja) Utsläpp kväveoxider 2,6 g/kwh 2,5g/kWh Utsläpp partiklar 0,02 g/kwh 0,02 g/kwh Utsläpp koldioxid 0,75 kg/km Mål ,64 kg/km, Res ,77 kg/km Mönsterskärning däck 4% 0% Glykolförbrukning -5% -9,2% (jmf Q1 2012) Vagnbyten -7% -9,1% (jmf Q1 2012)

3 Nyheter från verkstaden Besiktningsstatistiken för GUB:s bussar är fortsatt imponerande. Fram till april i år låg godkännandegraden vid ordinarie kontrollbesiktning för GUB:s bussar på 87 procent vid första tillfället. Under de tre första veckorna i maj är motsvarande siffra 100 procent var andelen godkända tunga bussar sett till hela landet 59 procent och i Uppsala län 64 procent. GUB bidrar alltså i hög grad till att hjälpa Uppsala läns statistik upp i toppskiktet när det gäller bussarnas besiktningsstatistik. Nya bussar De elva biogasdrivna normalbussarna från MAN ( ) som levererades i april är sedan en månad ute i trafik. Av de två dieselledvagnarna som levererades i maj är en (229) ute i trafik sedan 22 maj och den andra (228) beräknas komma ut i början av vecka 22. Till hösten, förmodligen i oktober, levereras såsom tidigare meddelats tre el/dieselhybrid-bussar från MAN och åtta dieselledbussar, även de från MAN. Samtliga dessa bussar uppfyller Euro 6-kraven. Onsdag 29 maj kommer det dessutom att hållas en demonstration av hybridbuss från brittiska Optare utanför A-huset. Helgröna bussar Samtliga våra bussar kommer successivt att lackeras helgröna i fronten istället för att vissa av bussarna har svarta detaljer. Anledningen är att det är mer tidskrävande med två kulörer vid reparation av skador. Monteringen av Pilotfishutrustning i bussarna fortskrider, 25 maj var 94 bussar helt färdigmonterade och i 25 andra saknas bara förardisplayen. Alla GUB:s bussar ska bli helgröna som den nedre bussen. Det tas nu nya tag från verkstadens sida att komma till rätta med dämpningen av de högljudda och störande dörrsummrarna. En arbetsplan har utarbetats och volymen ska dämpas så fort det hinns med. Bärgningarna minskar Bärgningarna minskar fortlöpande, inte minst efter att ett antal gamla biogasbussar nu ersatts av de 11 senast levererade. Takten på minskningen är dock något mindre vilket är naturligt då det i takt med en bättre vagnpark blir det allt svårare att nå förbättringar. I och med det stora generationsskiftet bland gasbussarna har även snittåldern på vagnparken minskat från 5,9 till 5,4 år. Arbetsmiljöförbättringar De senaste åren har verkstaden genomfört ett antal arbetsmiljöförbättrande åtgärder som förarna åtnjuter i sitt dagliga arbete. Förändringarna har skett stegvis så det kan vara svårt att få en helhetsbild över vad som genomförts och därför presenterar vi här en sammanställning över åtgärderna. Backkameror i alla nya bussar. Kamera för båda bakre dörrparen. Reostater för att kunna justera hyttbelysningens styrka. Övervakning av stationär värme via Pilotfish som ger larm till TL om förarplatstemperaturen blir för låg. Sänkt förarens vänsterspegel och bytt till en mindre spegelmodell för att minska risken för skymd sikt. Dessutom pågår arbete med att följa upp förarstolarnas status så att vi på sikt blir av med gamla BeGe-stolar.

4 Länshälsan ny företagshälsovård Utbildningen gjorde studiebesök på VL Länshälsan i Uppsala vann upphandlingen och har tagit över efter Previa som ny företagshälsovård för personalen vid GUB. Personal som är under pågående behandling vid Previa kommer dock att slutföra den där men alla nya fall kommer att hanteras av Länshälsan. Länshälsan erbjuder en komplett företagshälsovård med medicinsk, psykiatrisk, ortopedisk, psykologisk/psykosocial, ergonomisk/ sjukgymnastisk och teknisk kompetens. Länshälsans lokaler ligger i Uppsala Science Park på Dag Hammarskjölds väg 54B. Mer information om Länshälsan i Uppsala hittar du på deras hemsida, All bokning sker som vanligt via personalmännen Elin Tapper och Maja Gavin. Lättade krav på förstadagsintyg Även i år krävs läkarintyg från första sjukdagen i samband med semesterperioderna men bara vid utlandsvistelse. Läkarintyg som utfärdas i Sverige krävs liksom under resten av året från och med den åttonde sjukdagen. Även VL använder ombyggda Scania CN113 som övningsbussar. De har två stycken och kan fortfarande nyttja dem då Västerås ännu inte fått miljözon. Den 15 maj besökte GUB:s utbildare sina "kollegor" på Västmanlands lokaltrafik, VL, i Västerås. VL bedriver sedan ungefär ett år tillbaks förarutbildning i egen regi efter GUB:s modell. Vid studiebesöket diskuterades dels utbildningsfrågor, dels bjöds på en företagspresentation och rundvandring i Västeråsdepån. VL bedriver såväl stads- som regiontrafiken i Västmanland och är storleksmässigt ungefär att jämföra med GUB. Även VL har verkstäder och servicehallar där det mesta av underhåll och service eller reparationer utförs. Såväl De flesta lokalerna har företagets färger med vit bas och blå-röd rand på väggarna. I lackbåset hälsar dessutom Linus på linjen på... däckverkstad som komplett glasverkstad finns och drivs i egen regi. Liksom vid GUB körs en allt ökande andel av VL-trafiken på biogas och målet är att inom ett fåtal år ha nått en 100-procentig biogasdrift. Samarbetet mellan företagen när GUB-utbildarna tillsammans med VL:s Hans Nordin - ansvarig för rekrytering o utbildning och, Tommy Morin - skolchef. det gäller utbildningsfrågor och i synnerhet yrkeskompetensutbildningarna kommer att fortsätta med utbyte av information och erfarenheter företagen emellan.

5 Ny instruktör när Leif lämnar utbildningen Samarbete mot problem i Stenhagen Magnus Ollas blir från och med början av juni ny instruktör vid GUB:s utbildningsavdelning. Han kommer närmast från Arriva i Märsta där han också är bosatt. Utbildningsavdelningen vid GUB får en ny medarbetare i början av juni. Det är Magnus Ollas som idag arbetar vid Arriva i Märsta som då träder in istället för Leif Jerresand som lämnar utbildningsavdelningen och återgår till att vara här på GUB. Magnus kommer på GUB inledningsvis huvudsakligen ägna Sommarens tjänstgöring Liksom de senaste somrarna kommer all förarpersonal att vara dagkommenderad måndag till söndag under semesterperioderna. Liksom de senaste åren kommer även årets sommar att innebära att periodövertid tillämpas för hela sommarperioden och den samlade övertiden genererar ersättning på 240 procent av grundlönen. sig åt YKB-fortbildningen tillsammans med Mikke Holmberg samt ansvara för de medåk som utbildningen genomför med så stor del av förarkåren som möjligt. I och med Magnus ankomst och Leifs avgång består utbildningsavdelningen även i fortsättningen av sammanlagt sju instruktörer och en gruppchef. Listor för att fylla i önskemål om specifikt morgon- eller kvällstjänster önskas för sommaren kommer att tillhandahållas via TL. Personalplaneringen kommer så gott det går att försöka tillgodose de önskemål som framförts, men det går aldrig att garantera att alla alltid får de typer av tjänster de helst önskar. Efter ett antal incidenter med bland annat stenkastning mot bussar i Stenhagen under våren har GUB tillsammans med polisen, kommunen, UL och fritidsgårdarna och skolorna i Stenhagen inlett ett samarbete. GUB:s roll i det hela består i att informera ungdomarna i Stenhagen om olycksriskerna i samband med stenkastning mot bussar samt hur förarna upplever situationen när de blir utsatta för sådana attacker. Det tas även upp vilka kostnader det är förknippat med såväl för företaget som för samhället. Fler områden Det är trafikledarna Anna Danneholt-Geschwindt och Elinor Hydfors som besöker Stenhagens skolor och förskolor. Fler områden där det förekommit problem vid andra tillfällen kommer även de att få liknande samrbeten, men då blir det andra trafikledare som ansvarar för de områdena. Trygg buss återstartar Trafikledningens gruppchef Håkan Entersten samarbetar via det återupptagna projektet Trygg buss där UL, polisen och Gamla Uppsala Buss regelbundet träffas för att i ett tidigt stadium agera när problem uppstår. Håkans roll är där framför allt att bidra med information om incidenter på bussarna.

6 Skärpning Detta är en påminnelse till all personal om vikten av att följa gällande rutiner vid rampning av bussarna. I alltför många fall förekommer det slarv med att på korrekt sätt koppla och koppla loss bussarnas gas-, luft- och elanslutningar samt att vrida påoch av gaskranar och strömställare. Allt fungerar smidigare och alla får en bättre arbetsmiljö ifall alla ser till att detta utförs såsom det är tänkt. Det är också trevligare för resenärerna vintertid att få åka i en uppvärmd buss än en utkyld. Rökning Det har också uppdagats att det på senare tid förekommit rökning såväl i vilrum på Fjalar som på ändhållplatstoaletterna. Vi vill påminna om att rökning i företagets lokaler inklusive bussarna och på företagets område är förbjudet utom i anvisad rökruta (söder om servicehallen). De som inte röker ska inte heller behöva få sin arbetsmiljö inpyrd av andras tobaksrök. Skyddsrond i trafik Måndag 27 maj genomfördes en skyddsrond i trafiken där såväl tidigare kända som nyanmälda problem ska undersökas. Då gick de skyddsansvariga igenom verksamheten tillsammans med skyddsombuden. Syftet med skyddsronden är att upptäcka vilka risker som finns i arbetet. För de risker som noteras ska åtgärdsplaner tas fram och en ansvarig för att genomföra åtgärderna utses. Nytt biljettsystem (forts.) är utrustade med både Buscom och Atron-maskiner. När systemet drar igång i höst kommer bytet att ske över natten så inga andra bussar kommer att ha dubbla maskiner, däremot kommer kablar och fästen för de nya maskinerna att förmonteras så att det bara är att sätta in Atron-maskinerna när Buscom plockas ut. Enklare ladda kort För resenärerna medför det nya systemet flera fördelar: Fler möjligheter att köpa och ladda kort - Internet/försäljningsautomater/fast försäljningsställe Fler typer av laddningar på samma fysiska kort Periodkortprodukter och reskassa (värdekort) Lätt att kontrollera saldot på reskassan och slutdatum periodkort - via en egen sida på Internet, kortläsare ombord eller försäljningsautomat Fler betalningsalternativ för korten - via autogiro eller via Internet Nya funktioner för hantering av egna kort - automatisk förnyelse av periodprodukter (autorenew) och automatisk påladdning av reskassan (autoload) Liten skillnad i stan Omställningen till det nya systemet kommer sannolikt att bli mindre för stadstrafikresenärernas del än för regiontrafikens då de förstnämnda sedan många år är vana vid kontaktlösa kort. Dock innebär det nya systemet att resenären för att välja en annan restyp än standardresan på kortet först måste trycka på en knapp och sedan hålla fram kortet, istället för att som idag först hålla fram kortet och sedan trycka på knappen. Tagit lång tid Bims-projektet startade Målet var ett enhetligt biljett- och betalsystem för åtta trafikhuvudmän. Tanken med BIMS var att möjliggöra ett gränslöst resande inom hela regionen. I oktober 2005 skrevs kontrakt med den tyska leverantören Atron. Systemspecifikationens framtagande dominerade vintern/våren och hösten Ett fabriksprov genomfördes under december 2009 och Presupply tester för första två etapper (Karlstad och Värmlandstrafik) påbörjades i december Pilotprov med mindre antal bussar genomfördes i Kristinehamn och Karlstad under våren Prov på plats för de två första etapperna (Värmland och Karlstad) genomfördes under 2012 och likaså driftstart för dessa etapper under Driftstart för (Dalatrafik) skedde under sommaren/hösten Nästa på tur är nu alltså Uppsala län och X- Trafik. Nå t nytt som hänt? Dela med dig av informationen via gubnytt@gub.se Tack för din medverkan!

7 Kameror och alkolås till bussarna Nya på jobbet 214 Lisbeth Björk-Andersson, 224 Ros-Mari Bartelsson, Kollektivtrafikförvaltningen i Uppsala län, UL, har beslutat införa övervakningskameror i stadsbussarna. De har därför sökt och beviljats tillstånd för detta. Kamerorna är till för att förbättra förarnas arbetsmiljö och öka säkerheten för förare och resenärer. Värt att notera är att ingen på GUB kommer att ha tillgång till det inspelade materialet utan det är först efter en incident där polisen begär ut material från UL som någon kommer att titta på det, och då alltså endast polisen. GUB:s roll i det hela består i att montera kamerorna i bussarna. Facket delaktigt Införandet av övervakningskameror är planerat att starta efter sommaren, men före införande inbjuds Kommunal att ingå i en arbetsgrupp där detaljer kring systemet diskuteras. Något längre fram planeras även införande av alkolås i alla bussar, men i nuläget är kamerorna prioriterade. Även innan alkolåsen införs kommer Kommunal att erbjudas ingå i arbetsgruppen kring projektet. 241 Richard Siverman, 245 Robert Adeland 274 John Andrén,

8 Ann-Marie Ohlsson ny löneadministratör Ann-Marie Ohlsson heter vår nya löneadministratör som kommer att ta över efter Inger Andersson då hon går i pension till sommaren. Ann Marie började på GUB 27 maj och kommer inledningsvis att arbetat parallellt med Inger för att hinna bli varm i kläderna och komma in i våra rutiner. Närmast före sin anställning på GUB har Ann-Marie i fyra år arbetat med löner åt ett antal bolag via sin anställning på revisionsfirman Price- Waterhouse-Cooper. Nya på jobbet 330 Anders Enander, Glad sommar!!! 384 Tufan Özdemir, 388 Tariq Mohammed, Vi önskar alla Gamla Uppsala Buss medarbetare en riktigt skön och vilsam semester! GUB-nytt behöver Dina tips, råd och synpunkter. Nästa ordinarie nummer kommer till hösten. E-posta dina nyheter till: gubnytt@gub.se. Häng med i vad som händer, ta för vana att logga in på för att läsa det senaste. GUB-nytt Ansvarig utgivare: Eva Pettersson Redaktör: Mikke Holmberg gubnytt@gub.se GUB-nytt är en informationssammanställning för personalen vid Gamla Uppsala Buss AB. Första numret utkom november 2009.

DET HÄR ÄR GAMLA UPPSALA BUSS... 3 FÖRETAGET... 3 GAMLA UPPSALA BUSS MILJÖHISTORIA... 3 BAKGRUND... 3 MILJÖCERTIFIERADE ENLIGT ISO 14001...

DET HÄR ÄR GAMLA UPPSALA BUSS... 3 FÖRETAGET... 3 GAMLA UPPSALA BUSS MILJÖHISTORIA... 3 BAKGRUND... 3 MILJÖCERTIFIERADE ENLIGT ISO 14001... Miljöredovisning 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING DET HÄR ÄR GAMLA UPPSALA BUSS... 3 FÖRETAGET... 3 GAMLA UPPSALA BUSS MILJÖHISTORIA... 3 BAKGRUND... 3 MILJÖCERTIFIERADE ENLIGT ISO 14001... 3 ETT UTHÅLLIGT SAMHÄLLE

Läs mer

Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet

Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet 2012-06-25 LJ2012/49 Avsändare Landstingsstyrelsen Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet Inledning Genom en motion föreslår Inga Jonasson (V) att Länstrafiken ges

Läs mer

Tänk på att notera vilken anställd som får vilket kort (kortnummer). Kortnummer behövs nämligen om kortet skulle försvinna.

Tänk på att notera vilken anställd som får vilket kort (kortnummer). Kortnummer behövs nämligen om kortet skulle försvinna. 1 (8) Hej, Stort tack för att ni valt att resa med UL! Genom att åka kollektivt istället för med bil kommer ni lättare nå era miljömål, kraftigt minska era koldioxidutsläpp och sänka era resekostnader.

Läs mer

Ett populärt arrangemang. 18 september ordnades en grillfest på gården för all personal vid Gamla Uppsala Buss AB. Är framtidens bussar elektriska?

Ett populärt arrangemang. 18 september ordnades en grillfest på gården för all personal vid Gamla Uppsala Buss AB. Är framtidens bussar elektriska? oktober 2013 Hållplatshandbok Kollektivtrafikförvaltningen UL arbetar med ett projekt med namnet Riktlinjer för utformning av kollektivtrafikens infrastruktur (RUKI). Som ett första delprojekt håller en

Läs mer

Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet

Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet ÄRENDE 8 2012-09-14 Motion Förenkla för kollektivtrafikresenärer genom laddning av kort på nätet Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Inga Jonasson,

Läs mer

KF Ärende 13. Löpnummer i Politikerrummet: 26. Medborgarförslag om gratis bussresor på dagtid

KF Ärende 13. Löpnummer i Politikerrummet: 26. Medborgarförslag om gratis bussresor på dagtid KF Ärende 13 Löpnummer i Politikerrummet: 26 Medborgarförslag om gratis bussresor på dagtid Tjänsteskrivelse 2013-08-26 SBN 2012.0131 Handläggare: Kristin Södergren Samhällsbyggnadsnämnden Svar på återremiss

Läs mer

Snabbinstruktion för biljettförsäljning ombord på Stadstrafiken i Uppsala

Snabbinstruktion för biljettförsäljning ombord på Stadstrafiken i Uppsala Snabbinstruktion för biljettförsäljning ombord på Stadstrafiken i Uppsala Kunddisplay Skrivare Kortläsare Pekskärm Optisk läsare För streck- och QR-koder (Används ej i nuläget) Kortläsare ACE 130 Huvudenhet

Läs mer

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?.

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?. Medborgarsamråd, Tierps kommun, UL och Region Uppsala 2017-01-30 Här följer en sammanfattning av information från UL, frågor och synpunkter som togs upp på medborgarsamrådet samt frågor och synpunkter

Läs mer

DET HÄR ÄR GAMLA UPPSALA BUSS... 3 FÖRETAGET... 3 GAMLA UPPSALA BUSS MILJÖHISTORIA... 3 BAKGRUND... 3 MILJÖCERTIFIERADE ENLIGT ISO 14001...

DET HÄR ÄR GAMLA UPPSALA BUSS... 3 FÖRETAGET... 3 GAMLA UPPSALA BUSS MILJÖHISTORIA... 3 BAKGRUND... 3 MILJÖCERTIFIERADE ENLIGT ISO 14001... Miljöredovisning 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING DET HÄR ÄR GAMLA UPPSALA BUSS... 3 FÖRETAGET... 3 GAMLA UPPSALA BUSS MILJÖHISTORIA... 3 BAKGRUND... 3 MILJÖCERTIFIERADE ENLIGT ISO 14001... 4 ETT UTHÅLLIGT SAMHÄLLE

Läs mer

Välkommen till Gamla Uppsala Buss AB

Välkommen till Gamla Uppsala Buss AB www.gub.se Välkommen till Gamla Uppsala Buss AB Gamla Uppsala Buss (GUB) är ett av Sveriges största kommunägda bussföretag. Vår huvudverksamhet är att bedriva kollektivtrafik på entreprenad. Företaget

Läs mer

Sammanfattning av infodagarna 9-10 april 2011

Sammanfattning av infodagarna 9-10 april 2011 Sammanfattning av infodagarna 9-10 april 2011 Välkomna till informations/utbildningsdag 9 och 10 april 2011 Staffan Lindberg Musiker, artist och koldioxidbantare Inledning med VD Claes-Göran Alm: Moderator

Läs mer

Din resa. 2015. En guide för dig som åker buss och tåg med Värmlandstrafik. Gäller tills vidare, dock längst till och 1 med 12 december 2015.

Din resa. 2015. En guide för dig som åker buss och tåg med Värmlandstrafik. Gäller tills vidare, dock längst till och 1 med 12 december 2015. Din resa. 2015 En guide för dig som åker buss och tåg med Värmlandstrafik. Gäller tills vidare, dock längst till och 1 med 12 december 2015. Innehåll Tidtabeller Åka buss och tåg Så köper du din resa Värmlandskortet

Läs mer

Att resa med Värmlandstrafik

Att resa med Värmlandstrafik Att resa med Värmlandstrafik Lättläst version 2012 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLL Tidtabeller... Att åka buss med Värmlandstrafik... Åka tåg med Värmlandstrafik... Värmlandstrafiks kort... Värmlandstrafik

Läs mer

TRAFIK AB. Kalmar 2008-06-04. Thomas Rehnström

TRAFIK AB. Kalmar 2008-06-04. Thomas Rehnström KALMAR LÄNS L TRAFIK AB Kalmar 2008-06-04 Kalmar kommun Under flera år haft processen igång om vilka kommunala fordon som kan nyttja biogas Ansökan om KLIMP bidrag till biogasbussar Upphandling linjetrafik

Läs mer

DET HÄR ÄR GAMLA UPPSALA BUSS... 3 FÖRETAGET... 3 GAMLA UPPSALA BUSS MILJÖHISTORIA... 3 BAKGRUND... 3 MILJÖCERTIFIERADE ENLIGT ISO 14001...

DET HÄR ÄR GAMLA UPPSALA BUSS... 3 FÖRETAGET... 3 GAMLA UPPSALA BUSS MILJÖHISTORIA... 3 BAKGRUND... 3 MILJÖCERTIFIERADE ENLIGT ISO 14001... Miljöredovisning 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING DET HÄR ÄR GAMLA UPPSALA BUSS... 3 FÖRETAGET... 3 GAMLA UPPSALA BUSS MILJÖHISTORIA... 3 BAKGRUND... 3 MILJÖCERTIFIERADE ENLIGT ISO 14001... 4 ETT UTHÅLLIGT SAMHÄLLE

Läs mer

Kostnadsbilden för biogas i kollektivtrafiken Varför skiljer det mellan regioner? Sara Anderson, 2050 AB

Kostnadsbilden för biogas i kollektivtrafiken Varför skiljer det mellan regioner? Sara Anderson, 2050 AB Kostnadsbilden för biogas i kollektivtrafiken Varför skiljer det mellan regioner? Sara Anderson, 2050 AB Innehåll Syfte Bakgrund Metod Resultat Påverkansfaktorer Slutsatser Diskussion Syfte Syftet med

Läs mer

Regler för resa med SJ Privatresekort 15 juni 13 december 2008

Regler för resa med SJ Privatresekort 15 juni 13 december 2008 Regler för resa med SJ Privatresekort 15 juni 13 december 2008 Här kan du läsa om regler, priser och giltighet för SJ Privatresekort. Information om privatresekortet ges även på telefon 0771-75 75 10 (tonval

Läs mer

Res smart och enkelt med. Resekortet. Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland

Res smart och enkelt med. Resekortet. Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland Res smart och enkelt med Resekortet Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland Det alltid billigare att resa med Resekortet än att betala kontant både för dig som reser ofta eller då

Läs mer

Kristinehamn upptäck kollektivtrafiken

Kristinehamn upptäck kollektivtrafiken Kristinehamn upptäck kollektivtrafiken Prova att åka kollektivt! Visste du att Kristinehamn har en bra tätortstrafik och goda pendlingsmöjligheter med både buss och tåg? Upptäck kollektivtrafiken i Kristinehamns

Läs mer

februari 2013 GUB:s tvist med Landstinget genererar rubriker i media Massage och hälsorådgivning Inte slutligt avgjort

februari 2013 GUB:s tvist med Landstinget genererar rubriker i media Massage och hälsorådgivning Inte slutligt avgjort februari 2013 Massage och hälsorådgivning GUB:s tvist med Landstinget genererar rubriker i media Nu har den tidigare n och numer hälsopedagogen och massören Jeanette Almgren dragit igång verksamheten här

Läs mer

Affärsplan 2014 GAMLA UPPSALA BUSS AB. Affärsplan 2014 Gamla Uppsala Buss AB Fastställd 2014-02-03

Affärsplan 2014 GAMLA UPPSALA BUSS AB. Affärsplan 2014 Gamla Uppsala Buss AB Fastställd 2014-02-03 1 Affärsplan 2014 GAMLA UPPSALA BUSS AB 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1. Landstingets krav 2. Nuläge 3. Antaganden om framtiden och möjligheter till utveckling 4. Affärsidé 5. Kortsiktiga mål budget

Läs mer

SL Access lägesrapport och förslag till fortsatt utveckling samt projektavslut

SL Access lägesrapport och förslag till fortsatt utveckling samt projektavslut 1 (5) Datum 2011-05-31 Identitet TN 1106-152 Trafiknämnden SL Access lägesrapport och förslag till forts utveckling samt projektavslut Sammanfning SL:s nya biljett- och betalsystem SL Access med biljetter

Läs mer

Regler för resa med SJ Privatresekort 6 januari 13 juni 2008. SJ Privatresekort gäller för resa med: Platsreservationer

Regler för resa med SJ Privatresekort 6 januari 13 juni 2008. SJ Privatresekort gäller för resa med: Platsreservationer Regler för resa med SJ Privatresekort 6 januari 13 juni 2008 Här kan du läsa om regler, priser och giltighet för resor med SJ Privatresekort. Den senaste versionen av Regler för SJ Privatresekort hittar

Läs mer

Internrevision miljö- och kvalitet - enligt ISO och ISO 9001

Internrevision miljö- och kvalitet - enligt ISO och ISO 9001 Internrevision miljö- och kvalitet - enligt ISO 14001 och ISO 9001 Göteborgs Stads Upphandlings AB Anna Lundeen anna.lundeen@canea.se 2016-05-17 Packhusgatan 6 SE-411 13 Göteborg Folkungagatan 49 SE-116

Läs mer

Affärsplan 2016 GAMLA UPPSALA BUSS AB. Affärsplan 2016 Gamla Uppsala Buss AB Fastställd 2015-12-17

Affärsplan 2016 GAMLA UPPSALA BUSS AB. Affärsplan 2016 Gamla Uppsala Buss AB Fastställd 2015-12-17 1 Affärsplan 2016 GAMLA UPPSALA BUSS AB 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1. Landstingets krav 2. Nuläge 3. Antaganden om framtiden och möjligheter till utveckling 4. Affärsidé 5. Kortsiktiga mål budget

Läs mer

Alkolås i Sveriges kommuner

Alkolås i Sveriges kommuner Alkolås i Sveriges kommuner MHF:s enkätundersökning i kommunerna visar att det har skett stora förbättringar av trafiksäkerheten under 2-talet genom en ökad användning av alkolås. I åtminstone varannan

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer

Testresenär Avslutningsmöte Vår 2015. Page 1

Testresenär Avslutningsmöte Vår 2015. Page 1 Testresenär Avslutningsmöte Vår 2015 Page 1 Testresenär vår 2015 Page 2 Syfte Att introducera bussen för bilister Att få fler att prova åka buss Att få fler att pendla med buss Att få synpunkter från ovana

Läs mer

#påväg. 500 kr. Vart är du på väg?

#påväg. 500 kr. Vart är du på väg? #påväg LsekAort! V TÄ 10 Re assa à 500 kr esk med r Vart är du på väg? #påväg VART ÄR DU PÅ VÄG? Till jobbet. Till skolan. På väg hem eller mot något nytt? Oavsett vart färden går så väljer många buss

Läs mer

Sök din resa på tim.se eller i vår app TiM-resan. Tågtider i Mälardalen 2015

Sök din resa på tim.se eller i vår app TiM-resan. Tågtider i Mälardalen 2015 Sök din resa på tim.se eller i vår app TiM-resan Tågtider i Mälardalen 2015 Gäller för perioden 14 dec 2014 till 12 dec 2015 Vi har gjort det enkelt att resa bort. Och hem igen. Ladda ner TiM-resan och

Läs mer

Leveransavtal med Stockholm Gas AB

Leveransavtal med Stockholm Gas AB 1(3) Datum 2009-06-03 Vår referens Ann-Sofie Chudi 08 686 3957 Identitet Styrelsen Leveransavtal med Stockholm Gas AB Ärendet Ett förslag till avtal om leverans av biogas har arbetats fram mellan AB Storstockholms

Läs mer

KOLBAR Kundnöjdhet

KOLBAR Kundnöjdhet 27-1-1 Bilaga 3. Kollektivtrafikbarometern och Barometer för anropsstyrd trafik Sammanställning riksresultat, stadstrafik och lokala resultat Svenska Lokaltrafikföreningens (SLTF) kundbarometer kollektivtrafikbarometern

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem 1(5) Handläggare Mats Ellman 08-686 15 97 mats.ellman@sll.se Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 12 Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem Ärendebeskrivning Svar på skrivelse

Läs mer

TESTRESENÄR Uppföljningsmöte torsdag 25 mars

TESTRESENÄR Uppföljningsmöte torsdag 25 mars TESTRESENÄR Uppföljningsmöte torsdag 25 mars Uppföljningsmöte 18.30 Mötet börjar med smörgåstårta 18.45 Framtidsvägen presenterar delar av resultat och synpunkter från enkäter 19.00 Skelleftebuss besvarar

Läs mer

GAMLA UPPSALA BUSS AB

GAMLA UPPSALA BUSS AB 1 Affärsplan 2015 GAMLA UPPSALA BUSS AB Foto: Peter Mattsson 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1. Landstingets krav 2. Nuläge 3. Antaganden om framtiden och möjligheter till utveckling 4. Affärsidé 5. Kortsiktiga

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31 Denna policy gäller för medarbetare, inhyrd medarbetare, och förtroendevalda inom Eslöv kommun

Läs mer

Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Sekretess HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT

Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Sekretess HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT Ton CO2 LFV D-LFV 2009-035287 1(7) HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT Klimatfrågan är av central betydelse för det civila flygets utveckling och LFV arbetar kraftfullt med att minska verkets

Läs mer

Bilaga 1: Resultat från Previas undersökning i Stockholms län. Använder du snus eller tuggtobak? Pressmeddelande 15 juli

Bilaga 1: Resultat från Previas undersökning i Stockholms län. Använder du snus eller tuggtobak? Pressmeddelande 15 juli Pressmeddelande 15 juli Var fjärde anställd man i Stockholms län snusar Hela 23 procent av de manliga anställda i Stockholms län snusar. Bland de kvinnliga anställda snusar 4 procent. Fler än en av tio

Läs mer

Koncerninköp Enhet Tjänste

Koncerninköp Enhet Tjänste Koncerninköp Enhet Tjänste Susanne Hylander Strategisk inköpare Telefon 046-755 01 97 Susanne.hylander@skane.se Datum 2009-02-20 Avtalsnr 0802173 1 (5) Frågor och svar nr 1 Upphandling avseende Ambulanssjukvård

Läs mer

Checklista Mini www.fastighets.se

Checklista Mini www.fastighets.se Checklista Mini www.fastighets.se Fungerar det systematiska arbetsmiljöarbetet hos dig? SAM 2001:1 Din arbetsgivare har ansvar för att du har en så säker och skadefri arbetsmiljö som möjligt. Som anställd

Läs mer

INTEROC AKUSTIK historia. INTEROC AKUSTIK histora. EMPORIA Malmö. Akustik

INTEROC AKUSTIK historia. INTEROC AKUSTIK histora. EMPORIA Malmö. Akustik INTEROC AKUSTIK histora INTEROC AKUSTIK historia Akustik Interoc Akustik AB är ett privatägt bolag sedan december 2011. Kärnverksamheten är akustik men idag så utför bolaget även gipsentreprenader, beklädnadsentreprenader,

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Bostadsrättsf öreni ngen Tr oll backen, Umeå. Så här bokar du Trollbackens bastu och träningslokal

Bostadsrättsf öreni ngen Tr oll backen, Umeå. Så här bokar du Trollbackens bastu och träningslokal Bostadsrättsf öreni ngen Tr oll backen, Umeå Så här bokar du Trollbackens bastu och träningslokal Föreningens bastu och träningslokal Efter en omfattande renovering och upprustning är det dags att ta vår

Läs mer

RENEWS HANDBOK RENEW SERVICE AB

RENEWS HANDBOK RENEW SERVICE AB RENEWS HANDBOK Du som är leverantör och samarbetspartner är välkommen att leva upp till våra ambitioner att vi ska göra ett bra jobb tillsammans och se till att våra boende har det bra hos oss. RENEW SERVICE

Läs mer

Remsans ersättare är här. Den 1 september försvinner remsan och ersätts med reskassan som du laddar på ett SL Access-kort.

Remsans ersättare är här. Den 1 september försvinner remsan och ersätts med reskassan som du laddar på ett SL Access-kort. Remsans ersättare är här Den 1 september försvinner remsan och ersätts med reskassan som du laddar på ett SL Access-kort. Remsans ersättare är här Du får förlustgaranti. Allt du behöver göra är att registrera

Läs mer

YrkesKompentensBevis för busschaufförer.

YrkesKompentensBevis för busschaufförer. YrkesKompentensBevis för busschaufförer. Lagen om Yrkesförarkompetens ska garantera att alla yrkeschaufförer har rätt kunskap och skicklighet för att säkerheten på vägarna ska öka. Värdefulla chaufförer

Läs mer

TRAFIKINFORMATION. Flextrafik i Falun NYA LINJER: 611, 612, 613 & 614

TRAFIKINFORMATION. Flextrafik i Falun NYA LINJER: 611, 612, 613 & 614 TRAFIKINFORMATION Flextrafik i Falun NYA LINJER: 611, 612, 613 & 614 TRAFIKINFORMATION Flextrafik i Falun Flextrafiken kompletterar den ordinarie linjetrafiken och körs med mindre bussar, ibland även med

Läs mer

RES. enkelt. Observera att du inte kan använda kontanter på bussen!

RES. enkelt. Observera att du inte kan använda kontanter på bussen! RES enkelt Med Länstrafiken reser du enkelt med buss och tåg inom Örebro län. Du betalar din resa med Länstrafikens Resekort, ett bankkort eller en smarttelefon. Resekortet kan du skaffa och ladda med

Läs mer

PROTOKOLL 2003-09-01 LKD 02571. 87 Motion - Taxor på kollektivtrafiken som gynnar resandeutvecklingen. Bakgrund

PROTOKOLL 2003-09-01 LKD 02571. 87 Motion - Taxor på kollektivtrafiken som gynnar resandeutvecklingen. Bakgrund 87 Motion - Taxor på kollektivtrafiken som gynnar resandeutvecklingen i länet (Lf) Bakgrund Sten E Karlsson (mp) lämnade 2002-10-27 in en motion som anmäldes vid landstingsfullmäktiges sammanträde 2002-10-29.

Läs mer

Pendlarkort för dig som reser i Mälardalen

Pendlarkort för dig som reser i Mälardalen Pendlarkort för dig som reser i Mälardalen 8859_SJPendlarbroschyr_A5.pdf 1 06-11-16 10.46.58 Börja pendla? Med höga bensinpriser, tätare trafik och ökad belastning på miljön så gör du ett bra val som tar

Läs mer

HANDBOKEN. för gymnasieelevernas dagliga resor höstterminen 2015

HANDBOKEN. för gymnasieelevernas dagliga resor höstterminen 2015 HANDBOKEN för gymnasieelevernas dagliga resor höstterminen 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kapitel 1. Sammanfattning liten lathund 2. Resebidrag utgår endast till studiehjälpsberättigade elever 3. Inackorderade

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2012 1. Verksamheten

Läs mer

Information angående utveckling av Access

Information angående utveckling av Access In Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se INFORMATIONSÄRENDE Trafiknämnden 2016-05-31, punkt 20 1(5) Information angående utveckling av Access Bakgrund I förstudien Förstudie gällande inriktning

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY NORBERGSTRAPPAN AB 2 Företagsfakta Företagsnamn: Norbergstrappan AB Företagsadress: Svarvargatan 22,

Läs mer

Innehåll. Kamerabevakning (CCTV) på Arriva. [VLS-Title] [VLS-Process-Txt] [Reviewer] Kenny Bungss [Doc Version] [VLS-PublishDate]

Innehåll. Kamerabevakning (CCTV) på Arriva. [VLS-Title] [VLS-Process-Txt] [Reviewer] Kenny Bungss [Doc Version] [VLS-PublishDate] Kamerabevakning (CCTV) på Arriva Innehåll Kamerabevakning (CCTV) på Arriva... 1 1 Bakgrund... 2 2 Syfte... 2 3 Lagstiftning... 2 3.1 Allmänt... 2 3.1.1 Samtycke... 3 3.1.2 Överviktsprincipen - Intresseavvägning...

Läs mer

Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner

Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner Version Uppdaterat 2015-11-14 Detta användarstöd hanterar: - ärenden - handlingar - ersättningar information som gäller dig som har rollen behörighetsadministratör,

Läs mer

Prislista. För resor inom Kalmar län. Gäller från och med 1 januari 2016. Prislista och information för resor inom Kalmar län.

Prislista. För resor inom Kalmar län. Gäller från och med 1 januari 2016. Prislista och information för resor inom Kalmar län. För resor inom Kalmar län Gäller från och med 1 januari 2016 och information för resor inom Kalmar län. En del av Landstinget i Kalmar län Allt du behöver är ett Resekort Alla våra produkter läggs på ett

Läs mer

Information om UL:s skolkort

Information om UL:s skolkort 1 (7) Information om UL:s skolkort Denna information vänder sig skolkortshandläggare och skolkortsberättigade elever som vill veta mer om regler kring skolkorten. Allmänt Skolkorten gäller alla skoldagar,

Läs mer

Workshop kollektivtrafiknämnden

Workshop kollektivtrafiknämnden Workshop kollektivtrafiknämnden Elina Svensson & Per Hanning Utvecklingsenheten 2019-03-21 Workshop kollektivtrafiknämnden 190321 Syftet med workshopen är att ta fram kollektivtrafiknämndens inriktning

Läs mer

Manual för Kollektomat

Manual för Kollektomat Manual för Om detta dokument Denna manual är en översikt över vad som behövs göras för att komma igång med. Allting från fysisk transport till installations anvisningar och avstämning ska hanteras av detta

Läs mer

Resepolicy för Kumla kommun

Resepolicy för Kumla kommun Resepolicy för Kumla kommun Antagen av kommunstyrelsen den 4/5 2011, 82 2011-xx-xx 1. Inledning Kumla kommuns resepolicy gäller för samtliga anställda och politiker i Kumla kommun och i de kommunala bolagen.

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2013 1. Verksamheten

Läs mer

Arbetsmiljö. Med fokus på BAS-P BAS-U. Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå

Arbetsmiljö. Med fokus på BAS-P BAS-U. Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå Arbetsmiljö Med fokus på BAS-P BAS-U Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå Dagens upplägg - Arbetsmiljörättsligt regelverk - Övergripande genomgång - Bygg- och anläggningsentreprenader - Arbetsmiljö

Läs mer

Revisionsrapport. Kalmar kommun. Förstudie av personalsystemet. Caroline Liljebjörn. 10 oktober 2011

Revisionsrapport. Kalmar kommun. Förstudie av personalsystemet. Caroline Liljebjörn. 10 oktober 2011 Revisionsrapport Förstudie av personalsystemet Kalmar kommun Caroline Liljebjörn Förstudie av personalsystemet 2011-10-10 Caroline Liljebjörn Stefan Wik Kalmar kommun Förstudie av personalsystemet Innehållsförteckning

Läs mer

Policy för resor och transporter i tjänsten

Policy för resor och transporter i tjänsten Styrdokument Policy för resor och transporter i tjänsten Giltighetstid 2012-02-01 2015-06-30 2 (6) Beslutshistorik Gäller från 2012-02-01 till och med 2015-06-30 Antagen av kommunstyrelsen 2002-10-30,

Läs mer

Conny Karlsson Utvecklingschef. Pensionärsrådet. Kalmar den 31 maj En del av Landstinget i Kalmar län

Conny Karlsson Utvecklingschef. Pensionärsrådet. Kalmar den 31 maj En del av Landstinget i Kalmar län 2016-06-01 Conny Karlsson Utvecklingschef Pensionärsrådet Kalmar den 31 maj 2016 Trafikupphandling 2017 Uppdraget trafikupphandling 2017 Att genomföra upphandlingen av expressbusstrafik, landsbygdstrafik,

Läs mer

Guide SJ Regionalkort

Guide SJ Regionalkort Guide SJ Regionalkort Så här fungerar det 2 Ladda kort 5 Skapa reseprofil 7 Köpa/registrera resa 8 Köpvillkor/återköp/förlust/spärra kort 11 Guide SJ Regionalkort 1 Så här fungerar det Det här är SJ Regional

Läs mer

Årskort FÖR DIG SOM RESER OFTA

Årskort FÖR DIG SOM RESER OFTA Årskort FÖR DIG SOM RESER OFTA Res hur mycket du vill under ett helt år Reser du ofta ska du titta närmare på våra årskort. Med ett sådant på fickan reser du nämligen obegränsat med alla våra tåg under

Läs mer

Affärsplan 2009 GAMLA UPPSALA BUSS AB. Affärsplan 2009 Gamla Uppsala Buss AB Fastställd 2009-01-15

Affärsplan 2009 GAMLA UPPSALA BUSS AB. Affärsplan 2009 Gamla Uppsala Buss AB Fastställd 2009-01-15 1 Affärsplan 2009 GAMLA UPPSALA BUSS AB 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1. Kommunens krav 2. Historia 3. Nuläge 4. Antaganden om framtiden och möjligheter till utveckling 5. Affärsidé 6. Långsiktiga mål

Läs mer

Från kompostpåsar -ll biogasbussar. Anders Åkerström

Från kompostpåsar -ll biogasbussar. Anders Åkerström Från kompostpåsar -ll biogasbussar Anders Åkerström Agenda 1. Allmänt kollek2vtrafik i Västmanland 2. Det egna bussbolaget Västerås lokal?rafik AB 3. Biogasresan 4. Hantering av risker i samband med beslut

Läs mer

GYMNASIEKORTET Så funkar det - Regler och instruktioner

GYMNASIEKORTET Så funkar det - Regler och instruktioner GYMNASIEKORTET Så funkar det - Regler och instruktioner DITT GYMNASIEKORT LÄSÅRET 2016/2017 GYMNASIEKORT FÖR OSS SOM ÄR PÅ VÄG Ditt färdbevis Färdbeviset för resor till och från skolan består av två delar:

Läs mer

BILAGA 2.2: MILJÖKRAV

BILAGA 2.2: MILJÖKRAV KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN I VÄSTERNORRLANDS LÄN DNR: 13/00266 2014-12-01 UPPHANDLING SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK 2015 BILAGA 2.2: MILJÖKRAV Sida 1 (5) Bilaga 2.2 Miljökrav SÄKO 2015 Sida 2 (5) Innehåll 1.

Läs mer

Gas i transportsektorn till lands og till vands. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Nyborg, 23 november 2012

Gas i transportsektorn till lands og till vands. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Nyborg, 23 november 2012 Gas i transportsektorn till lands og till vands Anders Mathiasson, Energigas Sverige Nyborg, 23 november 2012 Fem sektioner arbetar för ökad energigasanvändning Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG

Läs mer

SAMOT The SERVICE AND MARKET ORIENTED TRANSPORT RESEARCH GROUP

SAMOT The SERVICE AND MARKET ORIENTED TRANSPORT RESEARCH GROUP Ett ledande forskningscenter I konkurrens med andra etablerade universitet fick forskare vid Centrum för Tjänsteforskning vid Karlstads universitet möjligheten att starta ett VINN Exellence Center. Projektet

Läs mer

Boka och res tryggt och säkert hela vägen Ring Värmlandstrafik tel

Boka och res tryggt och säkert hela vägen Ring Värmlandstrafik tel Boka och res tryggt och säkert hela vägen Ring Värmlandstrafik tel 0771-32 32 00 Information om hur du bokar din resa med servicetrafiken, våra servicelinjer eller buss och tåg i ordinarie linjetrafik.

Läs mer

Kvinnor bäst på att äta frukost i Stockholms län

Kvinnor bäst på att äta frukost i Stockholms län Pressmeddelande 2011-09-29 Kvinnor bäst på att äta frukost i Stockholms län Nästan alla anställda kvinnor i Stockholms län, 95 procent, äter frukost på morgonen. Det kan jämföras med att 11 procent av

Läs mer

HDCom. Applikation för Androidenheter nerladdade Användarvänlig Driftsäker & Effektiv

HDCom. Applikation för Androidenheter nerladdade Användarvänlig Driftsäker & Effektiv Applikation för Androidenheter 2000+ nerladdade Användarvänlig Driftsäker & Effektiv HDCom En professionell applikation och ett modernt kommunikationssystem för att ta emot beställningar från olika planeringssystem

Läs mer

Göteborgs universitet Intern miljörevision. Exempel på frågor vid platsbesök

Göteborgs universitet Intern miljörevision. Exempel på frågor vid platsbesök Göteborgs universitet 2007-06-26 Intern miljörevision Exempel på frågor vid platsbesök Nedan finns exempel på frågor som kan ställas vid platsbesök inom den interna miljörevisionen. Ytterligare följdfrågor

Läs mer

Affärsplan 2017 GAMLA UPPSALA BUSS AB. Affärsplan 2017 Gamla Uppsala Buss AB Fastställd

Affärsplan 2017 GAMLA UPPSALA BUSS AB. Affärsplan 2017 Gamla Uppsala Buss AB Fastställd 1 Affärsplan 2017 GAMLA UPPSALA BUSS AB 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1. Landstingets krav 2. Nuläge 3. Antaganden om framtiden och möjligheter till utveckling 4. Affärsidé 5. Kortsiktiga mål budget

Läs mer

Guide till Webbshop Luleå Lokaltrafik

Guide till Webbshop Luleå Lokaltrafik Guide till Webbshop Luleå Lokaltrafik Innehåll Hitta till webbshop... 2 Registrera ny användare... 2 Aktiveringsmail... 3 Logga in... 3 Lägg till busskort...4 Ladda reskassa... 5 Ladda produkt...6 Återställ

Läs mer

Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet

Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet Kvalitet & Arbetsmiljö Så här arbetar vi med kvalitet & arbetsmiljö Vi på Swea Energi och Qstar Oil har en grundfilosofi när det gäller att arbeta med

Läs mer

Trögdshemmets omvårdnadsboende - personalrutiner. Vård- och omsorgsförvaltningen

Trögdshemmets omvårdnadsboende - personalrutiner. Vård- och omsorgsförvaltningen Trögdshemmets omvårdnadsboende - personalrutiner Vård- och omsorgsförvaltningen 2 Bemötande På Trögdshemmet arbetar vi utifrån vård- och omsorgsförvaltningens värdegrund Rätt stöd till ett självständigt

Läs mer

Heini-Marja Suvilehto

Heini-Marja Suvilehto MILJÖANPASSAD UPPHANDLING AV TRANSPORTER Heini-Marja Suvilehto BEHOVS- ANALYS UPPHANDLING VILKA KRAV KAN MAN STÄLLA HÅLLBAR UPPHANDLING AV FORDON OCH TRANSPORTER UPPFÖLJNING BEHOVSANALYS FORDON Kan ni

Läs mer

Resledaren Användarguide iphone Innehåll

Resledaren Användarguide iphone Innehåll Resledaren Användarguide iphone Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 15 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa... 20

Läs mer

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik i siffror 7,1 miljarder kronor i omsättning 280 anställda 390 000 personer genomför 940 000 resor per dygn 10

Läs mer

För dig som anställd

För dig som anställd Uppsala universitet Personalavdelningen Ulla Johnsson/Eric Ålund EGENRAPPORTERING I PRIMULA För dig som anställd Innehåll Logga in... 2 Stängt vid månadsomställning... 2 Logga ut...2 Semesteransökan...

Läs mer

Riktlinje för tjänsteresor. Antagen av Kommunstyrelsen KK19/575

Riktlinje för tjänsteresor. Antagen av Kommunstyrelsen KK19/575 Riktlinje för tjänsteresor 2019-09-23 KK19/575 Riktlinjer KK19/575 2/6 Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för tjänsteresor - syfte... 3 2 Definitioner... 3 3 Koppling till andra styrdokument... 3 4 Ansvar...

Läs mer

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2015. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län.

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2015. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. För resor över länsgräns Prislista Gäller från och med 1 januari 2015 Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. En del av Landstinget i Kalmar län Gränslöst resande! Nå hela södra Sverige

Läs mer

TEKNIKSTÖD FÖR ÄLDRE. innocare

TEKNIKSTÖD FÖR ÄLDRE. innocare TEKNIKSTÖD FÖR ÄLDRE innocare För EU projektet Innocare handlade det om att ge sig ut på oplöjd mark och börja skapa något nytt. Mänskliga möten Innovativ teknik Trygghet i hemmet Ledorden i rubriken speglar

Läs mer

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik November 2013 September 2013 Medborgarpanel 6 Kollektivtrafik 1 Inledning Landstinget Kronoberg har utöver det huvudsakliga uppdraget att bedriva hälso- och sjukvård även uppdrag inom andra områden, som

Läs mer

FEMKLÖVERN I REGION SKÅNE

FEMKLÖVERN I REGION SKÅNE FEMKLÖVERNS KOLLEKTIVTRAFIKSATSNINGAR Budgetförutsättningar inför 2012 Mats Persson 25 oktober 2011 Klimatsmarta transporter och jobbpolitik Attraktiv kollektivtrafik underlättar rörligheten att välja

Läs mer

Företagskort Flex Hantering Trasigt eller förlorat kort Störningar i trafiken? Behöver ni fler kort? Frågor? Postadress Besöksadress Tel Fax E-post

Företagskort Flex Hantering Trasigt eller förlorat kort Störningar i trafiken? Behöver ni fler kort? Frågor? Postadress Besöksadress Tel Fax E-post 1 (7) Företagskort Flex Företagskort Flex är en biljett med efterfaktureringsfunktion där man som anställd reser när man vill och hur lite eller hur mycket man vill på all :s trafik. En gång i månaden

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna Föredragande landstingsråd: Anna Kettner ÄRENDET Motionären föreslår att alla bussar inom SL-trafiken

Läs mer

Pendlarråd april 2014

Pendlarråd april 2014 Pendlarråd april Tack till dig som deltog här följer frågor och svar Flexibiliteten försvinner med platsbokning. Vad gör man som pendlare om man missar sitt tåg för att jobbet krävde några extra minuter?

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Innehållsförteckning Välkommen... 1 Innan ditt sommarjobb... 2 Under ditt sommarjobb... 3 Första arbetsdagen... 3 Arbetsuppgifter... 3 Rutiner...

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2017-02-06 1 (6) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-06 09.30 Plats: Hässleholm, Skånetrafiken 1.

Läs mer

Köp resa och ladda kort

Köp resa och ladda kort SJ Regional biljettautomat Köp resa och ladda kort Information English 08:56 Köp resa Köp resa Giltiga betalkort: Biljetterna i automaten gäller för obokat resande med SJ Regionaltåg och InterCity i Mälardalen.

Läs mer

Månadsrapport Januari 2017

Månadsrapport Januari 2017 Månadsrapport Januari 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Miljöredovisning 2015

Miljöredovisning 2015 Miljöredovisning 2015 1 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Fastighets ABs (härefter kallad ) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer