NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN"

Transkript

1 Hur arbetar du som lärare med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande idag? Bergsnässkolan Jag har höga förväntningar och de är väl medvetna om vad som krävs för att nå de högre kunskapskraven, vilka förmågor som efterfrågas och hur de kan nå dit. Det är viktigt att koppla undervisningen till aktuella händelser, ge ett historiskt perspektiv samt ge utrymme för konstruktiva/kreativa lösningar. Genom att hitta arbetsuppgifter där eget ansvar får tas ibland. Göra eleverna medvetna om livet utanför skolan. Studiebesök. Inte servera svaren utan utveckla strategier och "tänk" att själva hitta lösningar hos eleverna. Att försöka fråga barnen "hur tänkte du nu" lyssna på svaret och försöka lotsa vidare till nya frågor. Inte så mycket rätt och fel och facit och pekpinnar. Mer dynamisk pedagogik Genom en att vara flexibel, entusiastisk, motiverande, tydlig och engagerad. Jag tar på mig "ledartröjan" och försöker att skapa situationer som eleverna får upplevelsen av att de lärt sig något nytt varje dag. Genom att ställa sokratiska frågor utmanar jag mina elever att tänka ett varv till. Få barnen att tro och lita på sin egen förmåga Stärka elevernas självkänsla "Jag kan och jag duger" ex. social-emotionell träning läsa upp egna berättelser redovisa egna arbeten för klassen berätta om egna erfarenheter Stärka elevernas självkänsla Jag kan och jag duger Ex. Social emotionell träning Läsa upp egna berättelser Redovisa egna arbeten i olika ämnen för andra Berätta om erfarenheter Genom elevinflytande, coachning, motiverande och lustfyllt lärande mm mm Jag försöker att ha förhållningsättet med hela tiden. Ett exempel kan vara allt ifrån att man tex i teknik låter eleverna gå hela vägen från att hitta ett problem i vardagen till att presentera en lösning. Att i matte få eleverna att själva komma med frågeställningar som de får undersöka och berätta om vad de kom fram till eller så enkelt som att man får eleverna att själva ta tag i vardagsproblem som dyker upp. Att de får in i tänket att t.ex. inte bara bli sittande eller ropar på läraren om de inte hittar sin kartbok utan själva aktivt löser det kanske genom att gå och kolla i skåpet, titta ihop, låna av någon som är borta. By skola * Jag försöker lyfta fram olika sätt att se en lösning på ett problem. Mateproblem, olika sätt att se på en situation, kunna ta fram olika sätt att avsluta en berättelse. * Jag försöker få eleverna att våga/orka lita på att de kan själva. Detta är en process under flera år som jag försöker få in i olika sammanhang. Försöker få eleverna att hitta sätt att lösa problem och få dem att tänka utanför ramarna. Jag låter barnen lösa problemen/uppgifterna själva med viss guidning.

2 Genom att individualiera så långt det är möjligt. Jag försöker i möjligaste mån uppfylla kriterierna i första frågan. Domarhagsskolan Tränar eleverna att utveckla sitt egna ansvar, men det är svårt i de curlingtider som gäller idag. Har jobbat med "se möjligheterna". jag försöker berätta om lokala exempel på lyckade satsningar som kanske har sin start i något eget, men som sedan blir ett reellt yrke. Exempel: Eleven får lyssna på en låt med ett lokalt band. Vi diskuterar kring musikens betydelse, olika texter, etc. Vi kollar på musikvideon som är inspelad nere i Hyttan. Vi kopplar ihop järnets historia (lokalen) med nutida musikvideo. Jag försöker överbrygga lokal dåtid med nutid, fast kanske ett helt annat ämne (historia + musik). Det blir diskussioner om texters betydelse, vad som krävs för att kunna lyckas som artist, vilka skillnaderna är från förr, etc. I NO-ämnena faller det sig mer naturligt än det kanske gör i Ma. Jag arbetar gärna i grupp, begär in problemformuleringar och diskuterar i stor grupp vad vi kommit fram till. Grupparbeten, uppsatser och inlämningar. Ge eleven möjlighet att göra egna val. Göra lektioner som uppmuntrar eleverna att samarbeta. Behöver utvecklas mer. Se fråga 1. Genom ganska många öppna uppgifter där eleverna måste använda sin fantasi. Genom muntliga framföranden där eleverna också står för kunskapsförmedlingen. Egna arbeten som innebär faktainhämtning/planering/ redovisning. Genom diskussioner och samtal där man övas att presentera och stå för sin åsikt. Inte så mycket, det blir mest på KLF-tid om eleverna jobbar med klassråd eller insamlande av pengar. Jag försöker variera min undervisning och visa på olika metoder så att alla vid minst ett tillfälle ska hitta något som passar dem. At försöka stödja och främja arbetet med elevernas självständighet, göra egna val, ta egna initiativ och framföra egna idéer. Ganska mycket med diskussioner där eleverna får fundera på problem vi har i samhället och sedan försöka hitta lösningar på dessa, ibland vad det verkar helt orealistiskt men även med mer allvar och större krav på att det ska vara genomförbart. Så som miljöfrågan, hållbarhetsfrågor men även vad vi skulle kunna göra om en Hitler-typ kom till makten. Lära ut kunskap som gör att de får vidare perspektiv och därigenom kan hitta nya vägar fram. Eleverna får prata mycket inför sina kompisar. Jag försöker låta mina elever vara med och styra över undervisningen, vad vill ni veta? Genomsyrar grupparbeten och många uppgifter.

3 Jag har alltid ett fokus på elevernas framtid och vad samhället behöver. Försöker tänka och agera nytt. Visa på att det finns många sätt att nå målen. Nästan inte alls. Ibland halkar jag in på något som jag precis då upptäcker att detta är entreprenöriellt och då trycker jag lite extra på det. Men det blir slumpmässigt och inte genomtänkt. Med teman som t.ex "Järnets väg" och "Energi och hållbar utveckling" där eleven jobbar med att lösa problem och utveckla idéer. I mindre uppgifter där eleven ska bygga en fallskärm, planera egna laborationer, laborera kring ett mattebegrepp t.ex area. För tidigt att fråga om det (sommarlovskänslan finns kvar i huvudet) Jag försöker stödja elever till att motiveras att våga testa nytt och välja det de intresserar sig för, men jag är alldelels för dålig på att puscha till att våga släppa detta till frihet- jag vill bli bättre. se svar på första frågan! Inte i så stor utsträckning. Uppmuntrar till delaktighet i planering, kreativitet gällande eget val och utformning av innehåll och prövningssätt. Genom öppna uppgifter. Visst, eleverna ska veta vad som krävs för ett högre betyg, men man måste först låta dem kasta sig ut och forma sina idéer innan man kan ge dem feedback för utveckling som leder till exempelvis högre betyg. Om man säger för tydliga ramar redan från början kommer alla att lämna in mer eller mindre samma sak och det blir urtrist. Att utifrån elevens ideer skapa,prova och lösa problem i olika tekniker (bl.a.) I idrottsundervisningen handlar det mycket om att prova på och testa på nya saker som genomförs med en rörelseglädje. Att utmana eleverna till att testa sina gränser och få dem att öppna sig själva är entreprenöriellt lärande enligt mig. Arbetar hela tiden med entreprenörskap, en del i ämnet. Genom att undvika allt för mycket "rätt eller fel-frågor" och istället ge frågor som kan diskuteras utifrån olika perspektiv. En grundläggande kunskap om området kan ibland inhämtas innan för att eleverna ska ha något att utgå ifrån. De får i grupper träna på att formulera sig, diskutera och analysera samt ibland skapa något utifrån det. Någon form av redovisning som övriga har nytta av, är förutom den egna individens/gruppens lärande ofta målet. Jag vill utveckla det genom att oftare börja ett område med att "flöda idéer, tankar och frågor" utan att något förkastas. Sedan kan man i nästa steg se vilka idéer, tankar och frågor man vill arbeta vidare med. På detta sätt kan man komma ur invanda spår och tänka nytt och kreativt. Det kan gälla allt från att komma på en nödvändig pryl och hur den ska konstrueras till att lära sig hur ett samhälle fungerar och göra en modell/ plansch etc. av ett. Jag vill också att eleverna ska få möjlighet att göra riktiga jobb, som t.ex. driva skolcafé, organisera rastaktiviteter eller driva något projekt. Gärna ta kontakt med något företag och göra något som de har nytta av. Mer kontakt skola-samhälle överhuvudtaget behövs.

4 Med ovanstående punkter. Uppmuntrar dem att ta reda på frågeställningar som dyker upp. Jobbar alltid med processen från tanke till produkt. Denna process ser annorlunda ut beroende på person vilket kan försvåra då det är svårt att jämföra olika elevers väg och val under processens gång. Som att orientera, det finns ofta fler bra vägval. Med teman som t ex järnets väg och energi och hållbar utveckling. Där finns det problem som kan utvecklas efter att man provat. med matteproblem kommer man också in på hur man tar sig framåt i flera steg. Jag arbetar med något som kallas klassarbete i några klasser. Fors skola För lite. Mest i diskussionsform. Hela skolan är en förberedelse för det kommande livet, oavsett om det handlar om att försöka ha skolbasarer eller planera för en friluftsdag eller att försöka finna lösningar på problem i skolan så gensyras skolan av entreprenörskap. Genom att i mjligaste mån anpassa undervisningen utifrån individens inlärningsstil och intresen. jag lyssnar in barnen, vad de har för intressen, vad de kan och hur de tänker. Försöker sen anpassa undervisningen så alla utvecklas. Johan-Olovskolan Ger eleverna möjlighet att ta eget ansvar och planera sitt arbete. De vet vad som ska göras och vilka kriterier som gäller. Jag jobbar mycket med att lyssna på elevernas idéer samt utmana dem i deras tänkande. Genom att låta barnen ta egna initiativ, diskutera lösningar på problem, ha grupparbeten m.m. Jag är nyanställd på arbetsplatsen. Jag försöker hålla ämnet "levande" och roligt, lättsamt och svårt om vartannat. Jag jobbar mycket med systematiska undersökningar, vi skriver, vi läser, vi undersöker, vi gör fel och gör om och misstagen är inga nederlag, vi går vidare och frågar oss varför blev det så här, kan vi förbättra och lära oss ännu mer. Vi jobbar strukturerat men det gör inget att vi är ostrukturerade ibland för då ger det oss möjligheter att hämta ny energi och tänka i andra banor som kan leda till väldigt bra resultat. Arbetar mycket i små grupper eller med en elev åt gången. Det ger mig möjligheter till anknytning och att kunna prata kring förmågorna jag nämnt. Man arbetar med detta lite automatiskt om man följer läroplanen, men det är mål jag har med min undervisning. Problemlösnings uppgifter. Från idé till färdig produkt.

5 Eleverna får med växande ålder större och större möjligheter att välja vad de ska välja för råvaror och tillagningssätt (HKK). Eleverna har möjlighet att välja bort tal de anser att de inte behöver träna på för att istället hinna gå längre fram med större utmaningar (ma). Svaren nedan baseras på mitt huvudämne HKK. Karlbo skola Eleverna får så ofta det fungerar komma med idéer och förslag vad gäller t.ex. innehåll (vad vill vi veta mer om?)när vi har ett arbetsområde inom so/no. De kan även föreslå arbetssätt och metoder för att de ska ta reda på mer om t.ex valet och göra egna partier (nära i tid nu). Svaren på punkterna nedan är helt olika beroende på elevernas ålder och stadie anser jag. När de går i åk 1 och 2 kan man inte svara högt på dem. Framför allt med att våga. Genom att ständigt jobba med att få eleverna att känna stark tilltro till sitt eget lärande och sina egna förmågor. I slöjden har vi alltid arbetat entreprenöriellt med att vara kreativ och hitta lösningar på problem. Eleverna är kreativa och jobbar med skapandet men även att utveckla idéer som de har. Undervisar även i bild och även det är ett väldigt kreativt och skapande ämne. Både bild och slöjd är utmärkta att använda tillsammans med teoretiska ämnen, jag försöker själv kombinera inom min egen kompetens. Klockarskolan Har planer på att detta läsår bygga upp ett samhälle med eleverna, där de själva ska komma med förslag och lösningar på vad som behövs i deras samhälle, hur de ska driva samhället för att det ska fungera. I planerna ingår även att bjuda in vissa samhällsrepresentanter och ev. göra studiebesök. Gärna tematiskt, så fler ämnen vävs in i arbetet (ex. sv, ma, bild, so, slöjd, no) Försöker stimulera kreativitet, ansvar och nyfikenhet. Knappt något alls Problemlösning där det inte finns ett "rätt" svar. Försöker plocka upp elevernas idéer och se till att vi provar dem. Ger uppgifter som främjar detta i det dagliga arbetet. Hösten kommer att ge möjligheter till entreprenörskap. Att ständigt ha närvarande i tankar och planeringar att arbeta för att utveckla elevernas kreativitet, vilja att våga, nyfikenhet och ansvar för det egna lärandet. Gärna tematiskt. De äldre eleverna får ansvara och planera och genomföra en aktivitetsdag för de yngre på skolan. Att jag som lärare är flexibel, lyhörd och lyssnar på eleverna när de kommer med idéer och förslag om hur de vill arbeta. Att jag motiverar, inspirerar och inbjuder till ett lusfullt lärande. Att eleverna vågar lyckas, misslyckas, växa och ha roligt.

6 Jag uppmuntrar egna initiativ och ideer. Elevernas är delaktiga i planeringen av ett arbetsområde där de framförallt ger förslag på arbetssätt och hur de ska göra för att nå målen. I min undervisning ställer jag frågor till eleverna där de måste tänka själva och hitta på olika lösningar. Krylbo Dialog och planering i samråd med eleverna. Låter eleverna hitta egna lösningar och strategier. Öppen och bejakande klassrumskultur, släpper in eleverna och deras tankar och idéer. Ställer dem inför dynamiska och problembaserade frågeställningar, baserade på verkligheten idag och den som komma skall. Låter eleverna själva söka svaren, lösningarna. Jag har ett varierat arbetssätt: Gemensamma genomgångar. Vi gör vissa arbetsuppgifter tillsammans. Vissa uppgifter gör eleverna parvis. Vissa uppgifter görs i grupp. Vi lyssnar, läser, samtalar och skriver. Jag snålar och värderar tiden. Jag försöker variera och visa flera lösningar på samma övning. Jag ger frihet att välja metod för framställningar. I den mån jag har möjlighet ser jag till att digitala verktyg kan användas. Jag provar själv flera metoder för samma syfte. Jag bedömer och utvärderar delar och resultat vid lektioner av undervisningen. Genom målstyrda projekt. Presentation, genomförning, slutprodukt och utvärdering. Med vardagsanknutna uppgifter, realistiska exempeluppgifter, att så gott det går ta in världen utanför, studiebesök, gör eleverna delaktiga i det som sker utanför så att de får vara med att påverka i så hög grad det går, olika typer av kreativa uppgiftslösningar. Digitala hjälpmedel där det är möjligt och resurserna medger. Jag tar tillvara på elevers idéer och låter dem komma till tals när det gäller redovisningsformer t ex. De har ofta intressanta tankar/infallsvinklar som jag som lärare inte har kommit på. Jag fösöker också få dem att tänka mer självständigt (som jag skrev på den förra punkten). o Försöker skapa arbetsformer som gynnar entreprenörskap och entreprenöriellt lärande. Viss frihet under ansvar, progression i krav och uppgifter. Mycket feed back, varva arbetssätt och förmedla att lyckas det är att försöka. Uppmuntra eget tänkande och ge utmaningar efter förmåga. Mycket problemlösning. Alltid ha ett kritiskt tänkande. Alltid fundera på om det kan vara sant eller stämma Jag bygger in de ovannämnda delar i min undervisning och berättar för eleverna i olika situationer varför de gör vissa saker på lektionerna. Se ovan! Jag har i nuläget en specifik elev och där försöker jag tillvarata varje tillfälle som uppkommer hos eleven att spinna vidare vad gäller information, att tillvarata elevens egna initiativ och bygga på dem. Olika i olika ämnen. I kulturprofilen får de stor frihet att utnyttja sin kreativitet när de ska sätta upp en egen föreställning. I engelskan kan det innebära att gå från ide till färdig uppsats. Eleverna har också kommit med eget förslag om att arrangera en lektion på tema Gaming. Eleverna fick vissa restriktioner att hålla sig till i övrigt var det deras ansvar att alla elever var sysselsatta på ett bra sätt.det blev en mycket lyckad lektion där de verkligen fick träna sin organisationsförmåga. Inom andra ämnen kan det handla om att planera sitt arbete och genomföra det. Markusskolan

7 Använder elevernas egna ideer i lärandet. eget ansvar vid lärande, försöker att bygga vidare på elevernas ideér och intresseområden och få dem att tänka stort och inte se begränsningar Uppmuntrar eleverna att komma med ideer och vara aktiva i diskussioner. Låter eleverna vara delaktiga i utvecklingen av aktiviteter och arbetsuppgifter. Ger dem exempel på hur den kunskap de ska ta till sig har förankring i verkligheten. Visar på skillnaden i olika metoder att nå förståelse och utveckling. Vi låter våra elever i ganska stor utsträckning få prova egna idéer. Har de ett bra argument till varför de vill göra på ett visst sätt så låter vi de göra det. Särskilt om det samtidigt innehåller något moment eller ämne som vi ändå ska träna på/lära oss. Vi har anordnat flera klädbytarcaféer för att bidra till hållbar utveckling där eleverna själva har tagit stor del i arbetet. Genom ett arbetssätt som genomsyras av ansvarstagande, kreativitet, kritik och samarbete. Tillåtande Frågar barnen om hur de tänker ang ideer, påståenden o handlingar Uppmuntrar kreativitet Jag ger dem första stegen och hjälper dem sedan vidare om det behövs, tillåter dem att "misslyckas" Genomsyrar vårt dagliga arbete och förhållningssätt. Men...kan utvecklas om vi tydligare jobbar runt specifika mål förstås. Se första frågan Att de får jobba med att lösa uppgifter i form av bild och diskussioner. Elever i år 6 får planera och genomföra lektioner med elever i andra klasser. Eleverna får också ibland hitta sina egna lösningar i t ex olika lekar eller hinderbanor. Försöker fånga upp elevernas egna ideer kring arbetssätt och arbetsområden. Försöker koppla det vi läser till verkligheten genom tex studiebesök. Jag lägger mycket tid på klimatet i gruppen och försöker se till att eleverna får utrymme att prova egna tillvägagångssätt och metoder. Vi tränar också mycket på samtalet och att utrycka och det vi vill att andra ska förstå. Jag försöker också ge eleverna mer "öppna" uppgifter där de måste bita tag i problemet på egen hand. Att låta eleverna tillsammans driva olika projekt är ett bra sätt att träna entreprenöriella förmågor tycker jag. Då finns stort utrymme för kreativitet, problemlösning etc och ofta en tydlug mottagare som ger mening åt uppgiften. Små saker i klassrummet. Försöker ta vara på deras idéer. Elevledda utvecklingssamtal. Föräldramöten där eleverna håller i mötet, berättar om sitt lärande. Nordanö-Lunds skola Försöker att de ska prova på och försöka lösa problem själva först, innan de får hjälp. Eleverna får vara delaktiga i planering och utvärdering. JAg försöker var öppen för flera lösningar. Samarbete i grupper. Övningar utan givna mallar. Det arbetar jag med dagligen i de flesta av mina lektioner, då jag anser att jag ständigt försöker att få barnen att utvecklas i något av detta. Främst arbetar jag med det när vi använder oss av mixade grupper med barn i år 1-3, då de tillsammans får lösa problem och ibland även får skapa problem. Jag ger eleverna möjlighet att tänka självständigt, får dem att utveckla sig själva och sina idéer. Det gäller att lyfta eleverna när de presenterar egna lösningar. lärandet kommer in i våra teman, svenska och matematik. Skogsbo skola

8 Ställer frågor som är utvecklande och som får eleverna att tänka själva. Arbetar gärna tematiskt där det är möjligt, vilket stimulerar elevernas till att utveckla sina förmågor. Försöker plocka upp elevers idéer och ge tid till att arbeta med de idéerna. Genom att eleverna får vara med i planeringen där jag som lärare ska bedöma deras förmågor. Vad kan vi göra för att läraren t.ex. ska kunna bedöma samarbetet? Jag försöker få eleverna att vara med och planera upp olika projekt och moment som ska genomföras senare. Det behöver utvecklas även hos mig, med t ex mer öppna frågor till eleverna som får ge förslag på lösningar Jag behöver få exempel på hur andra har arbetat för att se om jag kan göra ungefär lika eller om jag redan arbetar med det på olika sätt Vet inte riktigt men troligtvis för lite eftersom jag behöver fundera på vad det egentligen är och hur jag skulle kunna arbeta mer med det. Tycker dock att jag försöker bemöta elevernas idéer om de känns genomförbara med tanke på arbetssituation/klassrumsklimat.

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Vad innebär begreppet entreprenörskap och entreprenöriellt lärande som ett pedagogiskt förhållningssätt för dig som lärare? Bergsnässkolan Ett pedagogiskt förhållningssätt i klassrummet i entreprenöriellt

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i skolan? Bergsnässkolan Viktigt att alla elever får möjlighet att utveckla sina förmågor för framtiden För att skolan ska, enligt

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Vilka entreprenöriella förmågor-/kompetenser anser du att skolans elever behöver utveckla? Bergsnässkolan Att våga lita på sin förmåga att vara en kompetent människa med tankar och kunskap som verkligen

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i förskolan? Bergsnäs Förskola För att lära sig att lyckas och att få prova olika saker. Experimentera För att stärka barnen så

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Vad innebär begreppet entreprenörskap och entreprenöriellt lärande som ett pedagogiskt förhållningssätt för dig som pedagog? Bergsnäs Förskola Aktivt lärande Ett aktivt lärande av medvetna pedagoger.att

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Idrott och hälsa Lokal pedagogisk arbetsplan vt-14.

Idrott och hälsa Lokal pedagogisk arbetsplan vt-14. Idrott och hälsa Lokal pedagogisk arbetsplan vt-14. Skolans värdegrund och uppdrag Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga

Läs mer

Storyline och entreprenörskap

Storyline och entreprenörskap Storyline och entreprenörskap Av: Ylva Lundin Entreprenöriellt lärande - ett ord som många pedagoger kämpar med både när det gäller att säga och förstå. Ibland tolkas entreprenörskap som att vi i skolan

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Bedömning av lärare. Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun

Bedömning av lärare. Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun Bedömning av lärare Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun Bedömning av lärares möte med eleven Förmåga Acceptabel Bra Mycket bra Bedöma och dokumentera enskilda elevers behov och anpassa undervisningen

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Bild 1 1 ta bort. Få in i ny bild om begrepp och definition istället. Jenny Jonasson;

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Nu inför det nya läsåret vill vi att ni läser igenom vad som är Vikeneskolans värdegrund och samtalar med era barn om vad det innebär.

Nu inför det nya läsåret vill vi att ni läser igenom vad som är Vikeneskolans värdegrund och samtalar med era barn om vad det innebär. Under läsåret 2010-2011 diskuterade vi olika begrepp som värdegrund, respekt, demokrati, inflytande och ansvar med eleverna och tillsammans med elever och vårdnadshavare arbetade vi fram en gemensam värdegrund

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Dnr 2018/120/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Brännebro skola

Dnr 2018/120/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Brännebro skola Dnr 2018/120/600 Id 23373 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2018 Innehåll KOMMUNAL STYRNING OCH NÄMNDPLAN... 3 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS PRIORITERADE OMRÅDEN... 3 SAMMANFATTANDE BILD

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Dnr: 2018/000120/600 id: Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Storebro skola

Dnr: 2018/000120/600 id: Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Storebro skola Dnr: 2018/000120/600 id: 23333 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2018 Innehåll KOMMUNAL STYRNING OCH NÄMNDPLAN... 3 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS PRIORITERADE OMRÅDEN... 3 SAMMANFATTANDE

Läs mer

Gemensam pedagogisk grund för pedagoger på Ektorpsringen läsåret 17/18

Gemensam pedagogisk grund för pedagoger på Ektorpsringen läsåret 17/18 EKTORPSRINGEN Gemensam pedagogisk grund för pedagoger på Ektorpsringen läsåret 17/18 Område Jag... reflektion Exempel: Jag... 1. Trygg, stödjande och uppmuntrande lärandemiljö 1 skapar en positiv atmosfär

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Vilka entreprenöriella förmågor-/kompetenser anser du att förskolans barn behöver utveckla? Bergsnäs Förskola Tro på sig själv. Självkänsla. stärka barnens självförtroende - jag törs - jag vågar - jag

Läs mer

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor Brattfors skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2013 2014 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

KVALITETSUPPFÖLJNING TJÄRNÖ SKOLA årskurs 1 6 LÄSÅRET 2014/2015

KVALITETSUPPFÖLJNING TJÄRNÖ SKOLA årskurs 1 6 LÄSÅRET 2014/2015 KVALITETSUPPFÖLJNING TJÄRNÖ SKOLA årskurs 1 6 LÄSÅRET 2014/2015 15/11/19 Förutsättningar som i stor utsträckning påverkat resultat 2014/2015 Eleverna har generellt bra kunskaper och är intresserade av

Läs mer

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Barn- och utbildningsförvaltningen Dan Christoffersson, utvecklingschef

Läs mer

FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM

FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM Meningsfull fritid Social träning Skapande Projekt Tema FRIPP FRITIDS PEDAGOGISK PLANERING Demokrati Värdegrunds arbete Natur & Miljö Rörelse,

Läs mer

Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem

Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem Det enskilda barnet ska vara förskolans, skolans och fritidshemmets ögonsten! Tro på dem, se dem! De är viktiga! Tre grundpelare

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Trygghet Glädje Ansvar Respekt och hänsyn Lärande/utveckling - På Fryx är trygghet centralt för en god arbetsmiljö för elever och vuxna. Vi har ett tillåtande klimat

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6 Verksamhetsplan 2015/ Fröviskolan F-6 Sammanställd 150825 Utvecklingsområden för Frövi F-6 Grundskola Måluppfyllelse Läroplanen Lgr 11 Skolan ska klargöra för elever och föräldrar vilka mål utbildningen

Läs mer

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg.

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg. Kunskapskrav Ma 2a Namn: Gy Betyg E D Betyg C B Betyg A 1. Begrepp Eleven kan översiktligt beskriva innebörden av centrala begrepp med hjälp av några representationer samt översiktligt beskriva sambanden

Läs mer

Hanna Melin Nilstein. Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=?

Hanna Melin Nilstein. Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=? Hanna Melin Nilstein Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=? Lpp (Lokal pedagogisk plan) för verklighetsbaserad och praktisk matematik Bakgrund och beskrivning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ingela Dullum Rektor Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ferlinskolan/Strandvägsskolan Rektor Ingela Dullum 1 Innehållsförteckning: Kunskaper sidan 3 Normer och

Läs mer

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Lärarhandledning Lärarhandledning Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att

Läs mer

KVALITETSARBETET LÄSÅRET 14-15 ÅSEBRO SKOLA

KVALITETSARBETET LÄSÅRET 14-15 ÅSEBRO SKOLA KVALITETSARBETET LÄSÅRET 14-15 ÅSEBRO SKOLA FÖLJA UPP Resultat och måluppfyllelse... -Vilka är våra resultat och hur ser vår måluppfyllelse ut? ÄMNESPROV/OMDÖMEN VAD HAR GÅTT BRA? Ämnesprov Svenska år

Läs mer

"Siri och ishavspiraterna"

Siri och ishavspiraterna "Siri och ishavspiraterna" A Eleverna tränar förmågan att samtala, uttrycka åsikter och budskap om berättelser de lyssnat på, hörförståelse, föra samtalet framåt och att hålla sig till ämnet. Skapad 2014-12-08

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Hur arbetar du som pedagog med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande idag? Bergsnäs Förskola Vi ger barnen tid. delar i mindre grupper, barnen får lista ut egna lösningar inte givna svar, sporra

Läs mer

Sandåkerskolans plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan

Sandåkerskolans plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan 1(7) 2011-08-29 s plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan 18 august-20 december Steg 1: Ämnesläraren dokumenterar Syfte synliggöra utvecklingsbehov Ämnesläraren dokumenterar elevens

Läs mer

Bedömning för lärande

Bedömning för lärande Bedömning för lärande Workshop för rektorer Med BFL-glasögon i klassrummen 2013-09-19 Mål med dagen: Bidra med tankar om vad man som rektor kan se, fråga efter och följa upp i arbetet med bedömning för

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Vi skall under ett antal veckor jobba med evolutionsundervisning. Arbetet kommer att se lite olika ut.

Vi skall under ett antal veckor jobba med evolutionsundervisning. Arbetet kommer att se lite olika ut. Evolution åk9 ht 13 Evolution i åk9 ht13 Vi skall under ett antal veckor jobba med evolutionsundervisning. Arbetet kommer att se lite olika ut. Du kommer att få lyssna till din lärare som föreläser om

Läs mer

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Solhaga förskola 2016-2017 Förutsättningar 35 platser Två avdelningar, Solen 1 3 år, Månen 3 5 år 7 pedagoger (4 förskollärare, tre barnskötare

Läs mer

ARBETSPLAN 2015/2016

ARBETSPLAN 2015/2016 ARBETSPLAN 2015/2016 VISION Variation Delaktighet Trivsel Värmdö gymnasium ska vara en skola som kännetecknas av variation och flexibilitet, en skola där elever och personal upplever delaktighet, där olikhet

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

Där skola och näringsliv möts och bygger framtidens stad. men först en film från en final

Där skola och näringsliv möts och bygger framtidens stad. men först en film från en final Där skola och näringsliv möts och bygger framtidens stad men först en film från en final Future City Har funnits i Sverige sedan 2003. 20 500 elever på drygt 230 skolor har deltagit i Future City. Där

Läs mer

Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009

Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009 er Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009 Vår värdegrund på Kirsebergstornets förskola Vi pedagoger som arbetar på Kirsebergstornets förskola vill att barnen ska mötas i en öppen, varm och demokratisk

Läs mer

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Skolans värdegrund och uppdrag Lgr 11 s.9 En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas

Läs mer

TORPASKOLANS FRITIDSHEM

TORPASKOLANS FRITIDSHEM TORPASKOLANS FRITIDSHEM TORPASKOLANS FRITIDSHEM Vi vill hälsa dig välkommen till Torpaskolan och Torpaskolans fritidshem! Vi tillsammans arbetar för att alla ska trivas här och fritidshemsverksamheten

Läs mer

Entreprenörskap i skolan

Entreprenörskap i skolan Entreprenörskap i skolan Vad är entreprenöriellt lärande? Entreprenöriellt lärande innebär att utveckla och stimulera generella kompetenser som att ta initiativ, ansvar och omsätta idéer till handling.

Läs mer

Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor

Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor Förmåga att Citat från examensmålen för NA-programmet Citat från kommentarerna till målen för gymnasiearbetet

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Grundskolans. Elevens Val 2015-16

Grundskolans. Elevens Val 2015-16 Grundskolans Elevens Val 2015-16 Textilslöjd (TX) Har du lust att skapa och vara kreativ, välj elevens val i textil. Här får du möjlighet att blomma ut med dina idéer och fördjupa dig i hantverkstekniker.

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Entreprenörskap i styrdokumenten

Entreprenörskap i styrdokumenten Entreprenörskap i styrdokumenten Redan 1946 1946 års skolkommission: Skolans ska inriktas på att fostra elever till självständighet och kritiskt sinnelag å ena sidan och samarbete, lust att engagera sig

Läs mer

Arbetsplan Långavekaskolans Fritidshem 2010-2011

Arbetsplan Långavekaskolans Fritidshem 2010-2011 2010-11-19 Barn- och utbildningsförvaltningen Arbetsplan Långavekaskolans Fritidshem 2010-2011 Falkenbergs kommun 311 80 Falkenberg. Telefon växel: 0346-88 60 00. Fax: 0346-133 40 e-post: kommun@falkenberg.se

Läs mer

Stavsborgskolans Gemensamma Värdegrund

Stavsborgskolans Gemensamma Värdegrund Trygghet Kreativitet Öppet klimat Samarbete Höga förväntningar Vi tror på trygghet för alla. På vår skola ser och lyssnar vi på varandra. Vi hälsar och bemöter varandra positivt och visar att vi bryr oss

Läs mer

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Grundskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Jennika Pettersson 2012-07-24 Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Kunskapsnämndens mål 2012 under MEDBORGARperspektivet Resultaten för lärande

Läs mer

Örgryte-Härlanda. Förskoleklass en lekfull övergång till skolan.

Örgryte-Härlanda. Förskoleklass en lekfull övergång till skolan. Örgryte-Härlanda Förskoleklass en lekfull övergång till skolan www.goteborg.se Förskoleklassens viktigaste pedagogiska redskap är lek, skapande och elevens eget utforskande. Genom leken stimuleras elevens

Läs mer

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Varför språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt? Att bygga upp ett skolspråk för nyanlända tar 6-8 år. Alla lärare är språklärare! Firels resa från noll till

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden sidan 5 Utveckling

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad 2016-2017 Skutan Skeppet Glommagården Adolfsbergsskolans förskola 1 Vår verksamhetsidé Alla barn och vuxna ska känna sig välkomna i vår verksamhet. Det

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

Lokala mål för. En liten skola som skapar stora barn.

Lokala mål för. En liten skola som skapar stora barn. 2018-2019 Lokala mål för En liten skola som skapar stora barn. Verksamhetsidé Vi vill skapa en skola som eleverna tycker det är roligt att gå till. Vi vill erbjuda eleven en trygg och utvecklande skolmiljö

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR Entreprenörskap och entreprenöriellt lärande med Skogen i Skolan NYFIKENHET TEKNIK Motivation tävling livsmedel SKOG MILJÖ Hälsa framtiden friluftsliv Drivkrafter innovationer Entreprenörskap kreativitet

Läs mer

Inspirationskonferens Entreprenörskap och jämställdhet i förskolan

Inspirationskonferens Entreprenörskap och jämställdhet i förskolan SAMMANSTÄLLNING AV DELTAGARNAS TANKAR Inspirationskonferens Entreprenörskap och jämställdhet i förskolan 2014-01-21 Eva-Karin Wedin, Sakkunnig jämställdhet Enheten för regional utveckling Länsstyrelsen

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Vilken kul grej du valde! Dagordning 18 augusti Knappekulla 08.30-09.30 Teoretisk bakgrund

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden Riktlinjerna anger förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen. Riktlinjerna anger också uppdraget för var och en i arbetslaget, där förskollärare, barnskötare

Läs mer

Diskussionskort EL, SSA och Hälsa

Diskussionskort EL, SSA och Hälsa Diskussionsmetod Pedagogisk personal Övrig personal Fsk Gsk Gy Från 10 minuter 2-5 personer Kortleken innehåller öppna frågor och det finns inget rätt eller fel. Här gäller det att vara så öppen och modig

Läs mer

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F-3 2018-2019 1 2 Inledning Högalidskolan är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass t.o.m. årskurs 9. På lågstadiet finns tre fritidshemsavdelningar

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Perioden januari-mars Hällingsjöskolan Förskoleklass-5 samt fritidshem och fritidsklubb Mål för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Nationella mål för

Läs mer

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Ledarskap Didaktisk Reflektions över professionen Ämnesdidaktiska förmågor relationer med elever,

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2015/2016 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All planering och alla aktiviteter

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Grundskolans. Elevens Val

Grundskolans. Elevens Val Grundskolans Elevens Val 2018-19 Textilslöjd (TX) Har du lust att skapa och vara kreativ, välj elevens val i textil. Här får du möjlighet att blomma ut med dina idéer och fördjupa dig i hantverkstekniker.

Läs mer

Läsår 2011-2012. Vi har valt följande rubriker för att redovisa hur inflytandet fungerar i praktiken: - Inlärning - Socialt Eget ansvar - Råden

Läsår 2011-2012. Vi har valt följande rubriker för att redovisa hur inflytandet fungerar i praktiken: - Inlärning - Socialt Eget ansvar - Råden Läsår 2011-2012 Elever ska ges inflytande över utbildningen. De ska fortlöpande stimuleras att ta aktiv del i arbetet med att vidareutveckla utbildningen och hållas informerade i frågor som rör dem. Informationen

Läs mer

LIVSKUNSKAP i Rudboda skola

LIVSKUNSKAP i Rudboda skola LIVSKUNSKAP i Rudboda skola 1 Rudboda skolas vision Alla elever ska ha de kunskaper och färdigheter som fordras för en positiv självbild och framtidstro På Rudboda skola: har vi ett gemensamt, positivt

Läs mer

Retorikplan för Ludvika kommun skriven läsåren 2010 13. Reviderad våren 2013. RETORIKPLAN för Ludvika kommun

Retorikplan för Ludvika kommun skriven läsåren 2010 13. Reviderad våren 2013. RETORIKPLAN för Ludvika kommun RETORIKPLAN för Ludvika kommun 1 Syfte och mål för våra elever Våga, vilja och kunna - tala inför andra - framföra sina åsikter - ta ställning för och emot Respektera de andra i gruppen Få stärkt självförtroende

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Grundsärskolan. Läsåret 2012/13

Verksamhetsberättelse. Grundsärskolan. Läsåret 2012/13 Grundsärskolan Ingela Dullum Rektor Verksamhetsberättelse Grundsärskolan Läsåret 2012/13 1 Innehållsförteckning: Kunskaper sidan 3 Normer och värden sidan 5 Elevernas ansvar och inflytande sidan 7 Skola

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Gefle Montessoriskolas. plan för studie-och yrkesvägledning. Läsåret 2015/2016

Gefle Montessoriskolas. plan för studie-och yrkesvägledning. Läsåret 2015/2016 Gefle Montessoriskolas plan för studie-och yrkesvägledning Läsåret 2015/2016 Kunskap är glädje Planen är framtagen i september 2015 och omfattar förskoleklass och skola åk 1-6. Planen revideras i augusti

Läs mer

Genom undervisning i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

Genom undervisning i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: Pedagogisk planering Engelska årskurs 8, vecka 45-49 Television Broadcast och oregelbundna verb Varför: Genom undervisning i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola.

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Åh, nu förstår jag verkligen sa en flicka på 10 år efter att ha arbetat med bråk i matematikverkstaden. Vår femåriga erfarenhet av

Läs mer

Tina Sundberg It-pedagog AV-Media Kronoberg. Ett program för undervisning i teknik och fysik

Tina Sundberg It-pedagog AV-Media Kronoberg. Ett program för undervisning i teknik och fysik Tina Sundberg It-pedagog AV-Media Kronoberg Ett program för undervisning i teknik och fysik Vad är Algodoo? Ett program för alla åldrar Skapa simuleringar i fysik och teknik Uppföljare till Phun Bakgrund

Läs mer

Rutiner för utvecklingssamtal (US) på GFHS

Rutiner för utvecklingssamtal (US) på GFHS Gamleby maj 2009 Rutiner för utvecklingssamtal (US) på GFHS TERMIN 1 Blankett Vad? När? Vem? Hur? A + Intervju Första veckan/ veckorna på Gfhs Kontaktlärare och den studerande Den studerande får blankett

Läs mer

2013- Storumans skolor utbildningsplan

2013- Storumans skolor utbildningsplan 2013- Storumans skolor utbildningsplan 2014 Inledning Storuman kommuns utbildningsplan har sin utgångspunkt i de nationella styrdokumenten. I dessa anges inriktning, mål och riktlinjer. Kommunen ansvarar

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan LOKAL ARBETSPLAN Grundskolan Läsåret 2012/2013 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever/barn! För att nå vad

Läs mer

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen Det här materialet är riktat till lärare och lärarlag och är ett stöd för skolans nulägesbeskrivning av matematikundervisning. Målet är

Läs mer

Lokal pedagogisk planering - ett exempel. Inge-Marie Svensson

Lokal pedagogisk planering - ett exempel. Inge-Marie Svensson Lokal pedagogisk planering - ett exempel Inge-Marie Svensson Att leva i närområdet, åk 3 Förankring i kursplaners syfte: Den ämnesövergripande undervisningen ska syfta till att eleverna ges möjligheter

Läs mer

Verksamhetsplanen 2015-2016 Segrande Liv Grundskola

Verksamhetsplanen 2015-2016 Segrande Liv Grundskola Verksamhetsplanen 2015-2016 Segrande Liv Grundskola Information om verksamhetsplanen Verksamhetsplanen är en del av det ständigt pågående kvalitetsförbättringsarbetet i skolan. I verksamhetsplanen formuleras

Läs mer

Observationsprotokoll för lektionsbesök

Observationsprotokoll för lektionsbesök Observationsprotokoll för lektionsbesök Datum och tidpunkt för observationen: Observerad lärare: Skola: Antal närvarande elever i klassen/gruppen: Årskurs/årskurser: Lektionens ämne: Lektionens huvudsakliga

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015 140821 Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn-

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

SYV konferens. Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5

SYV konferens. Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5 SYV konferens Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5 Rektors uppdrag Varför anställa en syv på F-5 skola? Varför prioritera SYV/SSA? Attraktiv tjänst i ett 1-16 års perspektiv

Läs mer