Upphovsrättslig praxis 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Upphovsrättslig praxis 2013"

Transkript

1 Upphovsrättslig praxis 2013 SFIR:s praxisdag den 15 januari 2014 Daniel Westman, Stockholms universitet Johan Axhamn, Stockholms universitet

2 EU-domstolen

3 C-607/11, TVCatchup EUDs svar (1): Uttrycket överföring till allmänheten i artikel 3.1 i direktiv 2001/29/EG av den 22 maj 2001 om harmonisering av vissa aspekter av upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället ska tolkas så att det omfattar en vidaresändning av verk som ingår i en markbunden tvsändning som utförs av ett annat företag än det ursprungliga programföretaget, som genom direktuppspelning via internet är tillgängligt för detta företags abonnenter, vilka kan motta denna vidaresändning genom att koppla upp sig till företagets server, fastän dessa abonnenter befinner sig inom mottagningsområdet för den markbundna tv-sändningen och lagligen kan ta emot denna med en tv-mottagare.

4 C-607/11, TVCatchup EUDs svar (2): Svaret på fråga 1 påverkas inte av att en vidaresändning, som den i målet vid den nationella domstolen, finansieras med reklam och därmed har ett vinstsyfte. EUDs svar (3): Svaret på fråga 1 påverkas inte av att en vidaresändning, som den i målet vid den nationella domstolen, utförs av ett företag som konkurrerar direkt med det ursprungliga programföretaget.

5 C-607/11, TVCatchup Uttrycket överföring definieras inte på ett uttömmande sätt i direktiv 2001/29. Innebörden och omfattningen av detta uttryck ska således fastställas med hänsyn till det sammanhang i vilket det förekommer, samt med beaktande av att det huvudsakliga syftet med direktiv 2001/29 är att införa en hög skyddsnivå till förmån för upphovsmän. En sådan skyddsnivå medför att upphovsmännen erhåller en skälig ersättning när deras verk används, särskilt vid överföring av dessa verk till allmänheten. Begreppet överföring till allmänheten bör följaktligen ges en vid tolkning. Jfr C-306/05, SGAE C-431/09 och C432/09, Airfield C-429/08, Premier League C-283/10, Circul Globus C-135/10, Marcel Del Corso C-162/10, Phonogramic Performance

6 C-457/11 & C-460/11, VG Wort EUD svar (1): Användning av skyddade verk och andra alster under tidsperioden mellan [ikraftträdandet av Infosocdirektivet och tiden] då fristen för införlivande av samma direktiv löpte ut, påverkas inte av nämnda direktiv. EUD svar (2): Inom ramen för ett undantag eller en inskränkning som föreskrivs i artikel 5.2 eller 5.3 i direktiv 2001/29, saknar det betydelse för den rimliga kompensationen om rättsinnehavarna har tillåtit mångfaldigandet av sina skyddade verk eller andra alster eller inte, oavsett om den rimliga kompensationen är tvingande eller frivillig enligt den tillämpliga bestämmelsen i direktivet.

7 C-457/11 & C-460/11, VG Wort EUD svar (3): Möjligheten att tillämpa tekniska åtgärder enligt artikel 6 i direktiv 2001/29 innebär inte att kravet på rimlig kompensation, i den mening som avses i artikel 5.2 b i direktivet bortfaller.

8 C-457/11 & C-460/11, VG Wort EUD svar (4): Begreppet mångfaldigande utfört med någon form av fotografisk teknik eller genom någon annan process med liknande resultat, i den mening som avses i artikel 5.2 a i direktiv 2001/29, ska tolkas så, att det omfattar mångfaldigande utfört med skrivare och persondator, om dessa apparater är sammanlänkade. Om detta är fallet, får medlemsstaterna införa ett system som innebär att den rimliga kompensationen ska erläggas av dem som förfogar över en apparat, som på ett icke fristående sätt bidrar till den sammanhållna processen för mångfaldigande av det skyddade verket eller det andra alstret på det aktuella mediet, i den mån som dessa personer har möjlighet att övervältra kostnaden för avgiften på sina kunder. Det totala belopp som den rimliga kompensationen uppgår till och som ska erläggas som ersättning för den skada som upphovsmannen åsamkats till följd av en sådan sammanhållen mångfaldigandeprocess ska härvid inte påtagligt skilja sig från det belopp som fastställts för mångfaldigande som genomförts med hjälp av en enda apparat.

9 C-202/12, Innoweb Artikel 7 direktiv 96/9 1. Medlemsstaterna skall tillerkänna en databasproducent som vid anskaffning, granskning eller presentation [har gjort] en kvantitets- eller kvalitetsmässigt sett väsentlig investering, rätten att förbjuda utdrag och/eller återanvändning av hela eller en kvalitativt eller kvantitativt sett väsentlig del av databasens innehåll. 2. I detta kapitel avses med a) utdrag: en varaktig eller tillfällig överflyttning av hela eller en väsentlig del av innehållet i en databas, oberoende av på vilket sätt och i vilken form detta sker, b) återanvändning: när hela eller en väsentlig del av innehållet i en databas görs tillgänglig för allmänheten genom spridning av exemplar, uthyrning, on-line överföring eller överföring i någon annan form. När en kopia av databasen en gång sålts inom gemenskapen av rättsinnehavaren eller med dennes medgivande, konsumeras hans rätt att kontrollera återförsäljningen inom gemenskapen av detta exemplar

10 C-202/12, Innoweb Artikel 7.1 i Europaparlamentets och rådets direktiv 96/9/EG av den 11 mars 1996 om rättsligt skydd för databaser, ska tolkas så, att en operatör som på internet tillhandahåller en dedikerad metasökmotor, såsom den som är aktuell i det nationella målet, gör en återanvändning av hela eller en väsentlig del av innehållet i en databas som åtnjuter skydd enligt nämnda artikel 7, när denna dedikerade metasökmotor tillhandahåller slutanvändaren ett sökformulär som huvudsakligen erbjuder samma sökmöjligheter som databasens formulär, översätter slutanvändarnas sökförfrågningar i databasens sökmotor i realtid så att samtliga uppgifter i databaserna utforskas, och visar de erhållna resultaten för slutanvändaren i samma yttre format som det som används för den egna webbplatsen, samtidigt som dubbletter samlas i en grupp men i en ordning som grundas på kriterier som är jämförbara med dem som används av den aktuella databasens sökmotor för att visa resultaten.

11 C-202/12, Innoweb En sådan verksamhet hos en dedikerad metasökmotor såsom den som är aktuell i det nationella målet medför en risk för att databasproducenten ska gå miste om intäkter, i synnerhet intäkter från reklam på webbplatsen, och härigenom att producenten berövas inkomster som är tänkta att göra det möjligt för honom att täcka kostnaden för investeringen att bygga upp och driva en databas. Eftersom slutanvändaren inte längre behöver gå via databasens startsida och sökformulär är det möjligt att databasproducenten får färre inkomster från reklam som visas på startsidan eller i sökformuläret. Detta gäller i synnerhet om det för näringsidkare som önskar annonsera online framstår som mer fördelaktigt att placera sina annonser på den dedikerade metasökmotorns webbplats än på någon av de databaser som täcks av metasökmotorn.

12 C-170/12, Pinckney Artikel 5.3 i rådets förordning (EG) 44/2001 av den 22 december 2000 om domstols behörighet och om erkännande och verkställighet av domar på privaträttens område Talan mot den som har hemvist i en medlemsstat kan väckas i en annan medlemsstat om talan avser skadestånd utanför avtalsförhållanden, vid domstolen i den ort där skadan inträffade eller kan inträffa.

13 C-170/12, Pinckney Artikel 5.3 i rådets förordning (EG) nr 44/2001 av den 22 december 2000 om domstols behörighet och om erkännande och verkställighet av domar på privaträttens område ska tolkas så, att när det görs gällande intrång i den ekonomiska delen av upphovsrätt som skyddas av den medlemsstat där den domstol vid vilken talan väckts är belägen, så är denna domstol behörig att pröva en skadeståndstalan som väckts av upphovsmannen till ett verk mot ett bolag vilket är etablerat i en annan medlemsstat och vilket, i denna medlemsstat, har mångfaldigat det aktuella verket på ett fysiskt medium som därefter har sålts av bolag etablerade i en tredje medlemsstat via en webbplats som även är tillgänglig inom domkretsen för den domstol där talan väckts. Denna domstol är endast behörig att pröva den skada som vållats inom den medlemsstat där domstolen i fråga är belägen.

14 På gång i EU-domstolen Länkning (C-466/12, C-279/13, C-348/13) Blockering av webbplatser (C-314/12) Tillfälliga kopior (C-360/13) Parodi och satir (C-201/13) Privatkopiering(sersättning) (C-463/12, C-435/12, C ) Användning av bibliotek m.fl. (C-117/13) Bearbetningsrätten (C-419/13) Tekniska skyddsåtgärder (C-355/12, C-458/13) Spridningsrätten (C-516/13, C-98/13) Jurisdiktion (C-387/12)

15 Högsta domstolen

16 Högsta domstolens dom i mål T Beräkningen av skälig ersättning enligt lagen (2000:171) om förbud beträffande viss avkodningsutrustning ska grunda sig på den tid under vilken det olovliga utnyttjandet har ägt rum och på den avgift som tas ut vid lovligt nyttjande. Utrymmet för jämkning av ersättningen är mycket litet.

17 Hovrätterna

18 Svea HovR, B (Medverkan till olovlig fildelning) Ansvar för medverkan till olovliga överföringar till allmänheten genom fildelning av 222 ljudupptagningar? [D]et [är] ställt utom rimligt tvivel att det är NN, ensam som i vart fall har anordnat och administrerat den aktuella hubben och därigenom möjliggjort för uppkopplade användare att dela ljudupptagningen. Kännedom om tekniken för fildelning vetskap om att tillhandahållandet av den aktuella hubben har främjat det olovliga tillgängliggörandet

19 Svea HovR, B (Fildelning) Olovliga exemplarframställningar och överföringar till allmänheten av hela eller delar av 60 filmverk med hjälp av fildelningsprotokollet BitTorrent Ansvar för olovligt tillgängliggörande under pågående nedladdning? Nej Ansvar för olovligt tillgängliggörande av filerna sedan de laddats ner? Ja 51 brottsenheter 160 dagsböter

20 Högsta domstolen, B (Fildelning) HD meddelar prövningstillstånd i påföljdsfrågan Bestämning av påföljd vid flerfaldig och likartad brottslighet som begås vanemässigt och där straffvärdet av det enskilda brottet ligger på bötesnivå, men där straffskalan omfattar böter eller fängelse i högst två år samt där straffstadgandet innefattar såväl uppsåt som grov oaktsamhet.

21 Göta HovR, FT (Mörbylånga kommun) Svarande hade gjort en utskrift av en webbsida som innehöll två fotografiska bilder som kärande hade rättigheterna till. Bilderna fanns på webbsidan med rättighetetshavarens samtycke. Utskriften lämnades in till domstol som bevis i en pågående civilrättslig tvist. Kommunen ansågs därigenom ha gjort intrång i kärandes rätt till bilderna.

22 Svea HovR, FT (Blocket) (I) Fotografiskt verk enligt 1 eller bild enligt 49a URL Olovligt tillgängliggörande av fotografi på Blockets webbplats? Tillgängliggörande av fotografiet på Blockets webbplats i strid med namnangivelserätten? Oskäliga avtalsvillkor?

23 Svea HovR, FT (Blocket) (II) Avtalet har inte utgjort ett anmärkningsvärt långt avtal och det är enligt tingsrättens mening i nu aktuellt avseende tydligt vad som har utgjort avtalsinnehåll. Liksom tidigare har konstaterats far ordalydelsen hos det nu aktuella villkoret anses klar och tydlig. Någon grund för att anse avtalsvillkoret vara oskäligt mot bakgrund av avtalets utformning kan under angivna förhållanden inte anses föreligga. Vad gäller själva den materiella innebörden av avtalsvillkoret, dvs. att upphovsrätten övergår till Blocket i samband med att avtal träffas, kan inte heller detta förhållande enligt tingsrättens mening leda till att villkoret bedöms som oskäligt. Det kan därvid anmärkas att en konsument har ett val att annonsera utan att lägga upp en bild, för det fall personen ifråga inte kan godta att rätten till bilden övergår till Blocket. Inte heller i övrigt har framkommit några sådana förhållanden som kan leda till att det aktuella avtalsvillkoret ska anses oskäligt. Någon grund för att jämka villkoret eller lämna det utan avseende föreligger därmed inte.

24 Svea HovR, FT (Blocket) (III) l det aktuella fallet har syftet med NNs köp av annonstjänsten varit att genom en annons på Hemsidan marknadsföra en båt i försäljningssyfte. Enligt tingsrättens mening kan det, i brist på utredning som talar för det motsatta, i sådana slags annonssammanhang inte anses följa av god sed att upphovsmannens namn ska anges. En sådan ordning skulle för övrigt medföra att den som tillhandahåller annonstjänsten, i varje enskilt fall skulle behöva förvissa sig om vem som är upphovsmannen till de bilder som önskas publicerade i annonsen. En sådan ordning skulle vara helt orimlig. Blocket har således enligt tingsrättens mening inte kränkt NNs ideella rätt genom att inte ange hans namn vid tillgängliggörandet av det aktuella fotografiet.

25 Svea HovR, FT (Blocket) (IV) Avtalsvillkor: Bilder publiceras med en vattenstämpel. Detta görs för att förhindra att bilderna används i andra sammanhang som inte medgivits av annonsören. den aktuella bestämmelsen har utgjort information till annonsören och inte någon avtalsförpliktelse för Blocket.

26 Tingsrätterna

27 Stockholms TR, T (Menyse) Tvisten rör matklubben.se, som utgör en en community för mat. Innehållet läggs upp av användarna. Fråga om tjänstetillhandahållarens ansvar för användares intrång Serverbyte = otillåten exemplarframställning? BBS-lagen hinder för ansvar? Skadeståndsrättsligt medverkansansvar (social adekvans)? Ansvarsfrihet enligt e-handelslagen? M.m.

28 Jönköpings TR, T (Åsas Tomtebod) Fråga om intrång i upphovsrätt till små prydnadstomtar Upphovsrättsligt skydd som bildkonst (inte brukskonst) Skyddsomfång relativt snävt Inget intrång i det aktuella fallet

29 Göteborgs TR, T Qualitative and Quantitative Fieldwork Service (QQFS) /. evero Fråga om intrång i databaser (49 URL) Databaserna befanns vara resultatet både av i) att ett stort antal uppgifter hade sammanställts, som i) att de var resultatet av väsentliga investeringar Svarandens åtgärder bedömdes utgöra exemplarframställning av kärandens databaser Vitesförbud, skadestånd (inkl. utebliven vinst)

30 Jönköpings TR, T EVRY Applications /. Experitus och NN Databasen bedömdes inte uppfylla förutsättningarna för upphovsrättsligt skydd (1 URL) Databasen bedömdes däremot vara skyddad enligt 49 URL då den var resultatet av att ett stort antal uppgifter hade sammanställts NN bedömdes ha gjort otillåten exemplarframställningar av kunddatabasen genom att kopiera den till sitt privata dropbox-konto De otillåtna exemplarframställningarna bedömdes däremot inte kunna tillskrivas Xperitus Förbud riktat mot NN (vite ), samt skadestånd om kr

31 Stockholms TR, T (Scanpix) Mellandom om lagval i mål där Scanpix stämt Google med anledning av bildanvändning på Google News Två perioder före och efter Rom IIförordningens ikraftträdande Artikel 8.1 Rom II-förordningen tolkas av TR: Det lands lag där skydd görs gällande. I detta fall Sverige. Gäller både skadeståndskrav och vitesförbud.

32 Stockholms TR, T (G-star) G-star stämmer H&M för intrång i upphovsrätten till jeansen Elwood Tingsrätten: Kärande har bara fört bevisning om utseendet på en senare version av Elwood (som skapats ett år efter H&Ms jeans). Upphovsrättsligt skydd därmed inte styrkt och talan ogillas!

33 Västmanlands TR, B Otillåten överföring till allmänheten och exemplarframställning av 517 nya filmer/tv-serier genom otillåten fildelning och nedladdning I många fall har filmerna eller TV-serierna inte getts ut på DVD Tillgängliggörande av en film vid ett tillfälle: Skadestånd om kr (varav skälig ersättning om 2750 tkr och 1550 tkr för ytterligare skada) Beräknat utifrån om rättighetshavarna skulle ha sålt en licens med rätten att göra, eller möjliggöra för andra att göra, filmen vederlagsfritt tillgänglig för allmänheten Villkorlig dom med samhällstjänst 160 timmar Förverkande av dator

34 Göteborgs TR, B Otillåten överföring till allmänheten och exemplarframställning av tolv ljudupptagningar genom otillåten fildelning och nedladdning Förfogandena skedde innan den aktuella skivan fanns till försäljning 80 dagsböter, ej förverkande av datorutrustning

35 Ystads TR, B Otillåten överföring till allmänheten och exemplarframställning av 6500 ljudupptagningar genom otillåten fildelning och nedladdning Åtminstone vid ett tillfälle Villkorlig dom, 40 dagsböter, förverkande av datorutrustning

36 Södertörns TR, B Otillåten överföring till allmänheten och exemplarframställning av ljudupptagningar genom otillåten fildelning och nedladdning Påföljd: Villkorlig dom utan böter däremot inte bevisad medhjälp till dessa handlingar genom anordning av den fildelningstjänst (Hubb) som möjliggjorde handlingarna

37 Stockholms TR, T (Junkyard) Tvisten rör Blockets användning av fotografiska bilder av produkter hämtade från Junkyards e- handelsplats Framför allt frågan om bevisning rörande och beräkning av skälig ersättning och skadestånd Junkyard hade krävt mycket höga belopp, med bristfällig bevisning. Blocket vitsordade vissa belopp. Junkyard sågs som tappande part.

38 Göteborgs TR, B Upphovsrättsligt skydd för datorprogram? Överlåtelse av exemplar eller upphovsrätt? Exemplarframställning av serverversion? Samma program? Utredning Tillgängliggörande av klientversion? Straffansvar?

Filmspeler-domen. - och vissa allmänna reflektioner om EUdomstolens. tolkningar av upphovsrätten

Filmspeler-domen. - och vissa allmänna reflektioner om EUdomstolens. tolkningar av upphovsrätten Filmspeler-domen - och vissa allmänna reflektioner om EUdomstolens tolkningar av upphovsrätten Daniel Westman daniel@danielwestman.org @netlawswe (Twitter) Bakgrund Bakgrund faktiska förhållanden Nätet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk Publicerad den 21 juni 2018 Utfärdad den 14 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

EU-domstolens avgörande om internetlänkning hur förhåller sig internetlänkning till upphovsrätten?

EU-domstolens avgörande om internetlänkning hur förhåller sig internetlänkning till upphovsrätten? Kan en länk innebära ett upphovsrättsintrång? Den frågan besvarade EUdomstolen genom ett förhandsavgörande (mål nr. C-466/12) den 12 februari 2014. I avgörandet besvarar EU-domstolen, på begäran av Svea

Läs mer

SACG - 27 november 2014. Kammaråklagare Henrik Rasmusson

SACG - 27 november 2014. Kammaråklagare Henrik Rasmusson SACG - 27 november 2014 Kammaråklagare Henrik Rasmusson Tingsrätten Påföljd: Fängelse 1 år - Uppsåt - Allvarligt slag - Stor ekonomisk skada - Risk för tredje man - Enkelt att genomföra - Goda intäkter

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN TILL ORDFÖRANDEN OCH LEDAMÖTERNA AV EUROPEISKA UNIONENS DOMSTOL SKRIFTLIGA SYNPUNKTER

EUROPEISKA KOMMISSIONEN TILL ORDFÖRANDEN OCH LEDAMÖTERNA AV EUROPEISKA UNIONENS DOMSTOL SKRIFTLIGA SYNPUNKTER EUROPEISKA KOMMISSIONEN Ref. Ares(2013)2918057-22/08/2013 *.. * Bryssel den 21 augusti 2013 Sj.j(2013) 3110640 TILL ORDFÖRANDEN OCH LEDAMÖTERNA AV EUROPEISKA UNIONENS DOMSTOL SKRIFTLIGA SYNPUNKTER överlämnade,

Läs mer

Mål C-355/12. Tekniska skyddsåtgärder. Akademin för Immaterial-, Marknadsförings- och Konkurrensrätt 4 december 2014

Mål C-355/12. Tekniska skyddsåtgärder. Akademin för Immaterial-, Marknadsförings- och Konkurrensrätt 4 december 2014 Mål C-355/12 Tekniska skyddsåtgärder Akademin för Immaterial-, Marknadsförings- och Konkurrensrätt 4 december 2014 Bakgrund till C-355/12 Nationell domstol: Tribunale di Milano (distriktsdomstolen i Milano)

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 december 2014 B 2489-13 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MÅLSÄGANDE Aktiebolaget Svensk Filmindustri, 556003-5213 c/o

Läs mer

Europeiska länkningsmål. Seminarium den 4 mars 2014. Jur. mag. doktorand Kacper Szkalej kacper.szkalej@jur.uu.se. Om mig

Europeiska länkningsmål. Seminarium den 4 mars 2014. Jur. mag. doktorand Kacper Szkalej kacper.szkalej@jur.uu.se. Om mig Europeiska länkningsmål Seminarium den 4 mars Jur. mag. doktorand Kacper Szkalej kacper.szkalej@jur.uu.se Om mig Doktorand i civilrätt vid Uppsala universitet sedan hösten 2013 Huvudhandledare: docent

Läs mer

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm. FÖREDRAGANDE OCH PROTOKOLLFÖRARE Referenten

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm. FÖREDRAGANDE OCH PROTOKOLLFÖRARE Referenten SVEA HOVRÄTT Patent- och marknadsöverdomstolen Rotel 020112 PROTOKOLL 2019-08-20 Föredragning i Stockholm Sid 1 (2) Aktbilaga 64 Mål nr PMFT 12151-17 RÄTTEN Hovrättslagmannen Christine Lager samt hovrättsråden

Läs mer

Lag. om ändring av upphovsrättslagen

Lag. om ändring av upphovsrättslagen Lag om ändring av upphovsrättslagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i upphovsrättslagen (404/1961) 17, 45 7 mom., 46 3 mom., 48 4 mom., 49 3 mom., 49 a 3 mom., 50 c 1 och 3 mom. samt 54 1 mom.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 4 april 2016 Ö 849-15 ANMÄLARE Stockholms tingsrätt Box 8307 104 20 Stockholm PARTER Kärande vid tingsrätten Bildupphovsrätt i Sverige

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom brott mot upphovsrättslagen

Överklagande av hovrättsdom brott mot upphovsrättslagen Riksåklagarens kansli Rättsavdelningen Datum Sida 1 (6) Byråchefen My Hedström 2013-05-08 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av hovrättsdom brott mot upphovsrättslagen Klagande Riksåklagaren

Läs mer

Vem bestämmer om ett alster är upphovsrättsligt skyddat och om intrång föreligger?

Vem bestämmer om ett alster är upphovsrättsligt skyddat och om intrång föreligger? Vem bestämmer om ett alster är upphovsrättsligt skyddat och om intrång föreligger? Officialprövningeni immaterialrättsliga och marknadsrättsliga mål Seminarium arrangerat av Svenska Föreningen för Immaterialrätt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (12) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 september 2018 T 1738-17 PARTER Klagande och motpart Malmö stad, 212000-1124 205 80 Malmö Ombud: Advokaterna CK-B och MNK Klagande och

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 28 december 2005 T 2106-01 KLAGANDE Fixtures Marketing Limited, 21933/90 c/o advokatfirman Glimstedt Box 1283 791 12 FALUN Ombud: advokaten

Läs mer

Svensk domstols möjlighet att vid handlingsorten konsolidera intrångstvister angående utländska rättigheter

Svensk domstols möjlighet att vid handlingsorten konsolidera intrångstvister angående utländska rättigheter Svensk domstols möjlighet att vid handlingsorten konsolidera intrångstvister angående utländska rättigheter SFIR Seminarium om behörig domstol vid gränsöverskridande immaterialrättsintrång 10 november

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om konsumentskydd vid avtal om tidsdelat boende eller långfristig semesterprodukt; SFS 2011:914 Utkom från trycket den 5 juli 2011 utfärdad den 22 juni 2011. Enligt riksdagens

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN Generaldirektoratet för kommunikationsnät, innehåll och teknik

EUROPEISKA KOMMISSIONEN Generaldirektoratet för kommunikationsnät, innehåll och teknik EUROPEISKA KOMMISSIONEN Generaldirektoratet för kommunikationsnät, innehåll och teknik Bryssel den 28 mars 2018 Rev1 TILLKÄNNAGIVANDE TILL BERÖRDA AKTÖRER FÖRENADE KUNGARIKETS UTTRÄDE OCH EU-REGLERNA OM

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Herrelösa verk i kulturarvsinstitutionernas samlingar

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Herrelösa verk i kulturarvsinstitutionernas samlingar 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-13 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Marianne Eliason samt justitierådet Agneta Bäcklund. Herrelösa verk i kulturarvsinstitutionernas

Läs mer

Disposition. Bakgrund 2014-11-24. Question B To what extent does the principle of exhaustion of IP rights apply to the on-line industry?

Disposition. Bakgrund 2014-11-24. Question B To what extent does the principle of exhaustion of IP rights apply to the on-line industry? Question B To what extent does the principle of exhaustion of IP rights apply to the on-line industry? Advokat Alexander Jute alexander.jute@marlaw.se 18 november 2014 Advokatfirman MarLaw AB Sveavägen

Läs mer

DOM Göteborg

DOM Göteborg 1 Rotel 23 DOM 2011-12-21 Göteborg Mål nr B 3835-11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Göteborgs tingsrätts dom den 30 augusti 2011 i mål nr B 10414-11, bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Klagande (Åklagare) Kammaråklagaren

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i växtförädlarrättslagen (1997:306); SFS 2009:115 Utkom från trycket den 10 mars 2009 utfärdad den 26 februari 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i

Läs mer

Upphovsrätt i förändring

Upphovsrätt i förändring Upphovsrätt i förändring Mötesplats inför framtiden Borås 2005-10-12 Susanna Broms Kungl. biblioteket 1 Upphovsrättens reglering Bern-konventionen direktiv från EU-rådet nationell lagstiftning avtal 2

Läs mer

Originalitets- Kravet. Per Jonas Nordell

Originalitets- Kravet. Per Jonas Nordell Originalitets- Kravet Per Jonas Nordell 1 URL Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till verket oavsett om det är 1. skönlitterär eller beskrivande framställning i skrift

Läs mer

redan formulerats olika former av upphovsrättsligt

redan formulerats olika former av upphovsrättsligt Nr L 77/20 rsvl Europeiska gemenskapernas officiella tidning 27 3 96 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 96/9/EG av den 11 mars 1996 om rättsligt skydd för databaser EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA

Läs mer

Upphovsrätt och länkning

Upphovsrätt och länkning nedslag i viktiga EU-avgöranden Docent Akademin för Immaterial-, Marknadsföringsoch Konkurrensrätt (IMK) EU-domstolens mål C-607/11 TVCatchup [2013] Begreppen ny teknik och ny publik C-466/12 Svensson

Läs mer

Upphovsrätt och fotografier

Upphovsrätt och fotografier Växjö, Utvandrarnas Hus 1 februari 2010 Upphovsrätt och fotografier Catharina Ekdahl, förbundsjurist Liten meny Upphovsrätt och fotografier Om att teckna avtal med fotografer Om människor på bild Befintliga

Läs mer

Förelägganden om blockering av webbplatser EU-domstolens dom i UPC Telekabel Wien (C-314/12)

Förelägganden om blockering av webbplatser EU-domstolens dom i UPC Telekabel Wien (C-314/12) Förelägganden om blockering av webbplatser EU-domstolens dom i UPC Telekabel Wien (C-314/12) Daniel Westman Stockholms universitet http://www.juridicum.su.se/iri/dawe Bakgrund: Olika strategier mot intrång

Läs mer

Upphovsrätten i informationssamhället ändringar i upphovsrättslagen

Upphovsrätten i informationssamhället ändringar i upphovsrättslagen Cirkulärnr: 2005:60 Diarienr: 2005/1478 Handläggare: Agneta Lefwerth Sektion/Enhet: Juridiska enheten Datum: 2005-06-22 Mottagare: Gemensam kommunadministration Kultur Bibliotek Grundskola Gymnasieskola

Läs mer

Inledning. Nya strategier inriktade på olika typer av mellanhänder som möjliggör kommunikation över internet

Inledning. Nya strategier inriktade på olika typer av mellanhänder som möjliggör kommunikation över internet Presentation Generellt om upphovsrätten, internet och mellanhänders ansvar i Sverige The Pirate Bay-målet år 2010 Black Internet-målet år 2012 Bredbandsbolaget-målet pågående Särskild talan om förverkande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i varumärkeslagen (1960:644); SFS 2009:110 Utkom från trycket den 10 mars 2009 utfärdad den 26 februari 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om

Läs mer

Göta hovrätts mål nr. FT 311-13 (laga kraft ej PT) IMK- 2014-12-04

Göta hovrätts mål nr. FT 311-13 (laga kraft ej PT) IMK- 2014-12-04 Göta hovrätts mål nr. FT 311-13 (laga kraft ej PT) IMK- 2014-12-04 Advokat Magnus Tonell 1 Målets bakgrund En privatperson stämde en kommun för upphovsrättsintrång. Kommunen hade i ett annat tvistemål

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för utveckling 2016/0414(COD) 26.7.2017 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för utveckling till utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (12) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 4 juli 2012 Ö 2256-10 KLAGANDE ME Ombud: ST MOTPART Tylden & Co AS, 963963629 Postboks 4343 Nydalen NO-0402 Oslo Norge Ombud: Advokat

Läs mer

Blockering av domännamn

Blockering av domännamn Docent vid Institutet för Immaterial-, Marknadsföringsoch Konkurrensrätt (IMK) sanna.wolk@jur.uu.se Blockering Bakgrund Art. 8.3 Infosocdirektivet och 53 b upphovsrättslagen EU-domstolen C-314/12 UPC Telekabel

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning DIREKTIV

Europeiska unionens officiella tidning DIREKTIV L 242/6 20.9.2017 DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV (EU) 2017/1564 av den 13 september 2017 om viss tillåten användning av vissa verk och andra alster som skyddas av upphovsrätt och närstående

Läs mer

***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT

***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT Europaparlamentet 2014-2019 Konsoliderat lagstiftningsdokument 6.7.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0278 ***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT fastställd vid första behandlingen den 6 juli 2017 inför antagandet av

Läs mer

Sanktioner i immaterialrätten

Sanktioner i immaterialrätten 2012-04-02 Docent Sanna Wolk sanna.wolk@juridicum.su.se Rättskällorna - Respektive immaterialrätts lag - Direktiv 2004/48/EG om säkerställande av skyddet för immateriella rättigheter (det s.k. civilrättsliga

Läs mer

Tillgång till upphovsrättsligt skyddat material för personer med läsnedsättning. Ds 2017:52

Tillgång till upphovsrättsligt skyddat material för personer med läsnedsättning. Ds 2017:52 Tillgång till upphovsrättsligt skyddat material för personer med läsnedsättning Ds 2017:52 Ds 2017:52 Tillgång till upphovsrättsligt skyddat material för personer med läsnedsättning Justitiedepartementet

Läs mer

Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område - genomförande av direktiv 2004/48/EG (Ds 2007:19)

Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område - genomförande av direktiv 2004/48/EG (Ds 2007:19) SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2007-10-01 Stockholm Dnr 417/07 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 Stockholm Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område - genomförande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk; SFS 2013:691 Utkom från trycket den 9 juli 2013 utfärdad den 27 juni 2013. Enligt riksdagens

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 27 april 2007 Ö 210-07 KLAGANDE Aredal Foam Systems HB Ombud: Advokat MD MOTPART MSR Dosiertechnik GmbH Ombud: Advokat RL och jur. kand.

Läs mer

meddelad i Linköping. Åklagare Kammaråklagare Henrik Rasmusson Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm

meddelad i Linköping. Åklagare Kammaråklagare Henrik Rasmusson Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Mål nr meddelad i Linköping 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Henrik Rasmusson Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Tilltalad NN, 87- Motala Offentlig försvarare:

Läs mer

Renforsutredningens förslag för att underlätta lagliga alternativ samt pågående arbeten beträffande orphan works

Renforsutredningens förslag för att underlätta lagliga alternativ samt pågående arbeten beträffande orphan works Renforsutredningens förslag för att underlätta lagliga alternativ samt pågående arbeten beträffande orphan works Johan Axhamn Ämnessakkunnig, Utredningssekreterare Ds 2007:29 Renforsutredningens förslag

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 12 juni 2017 B 3878-15 KLAGANDE BH Ombud och offentlig försvarare: Advokat JN MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Upphovsrättsintrång

Läs mer

TILLKÄNNAGIVANDE TILL BERÖRDA AKTÖRER

TILLKÄNNAGIVANDE TILL BERÖRDA AKTÖRER EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR RÄTTSLIGA FRÅGOR OCH KONSUMENTFRÅGOR GENERALDIREKTORATET FÖR TRANSPORT OCH RÖRLIGHET Bryssel den 27 februari 2018 Rev1 TILLKÄNNAGIVANDE TILL BERÖRDA AKTÖRER

Läs mer

Upphovsrättslig Praxis 2014

Upphovsrättslig Praxis 2014 Upphovsrättslig Praxis 2014 SFIR:s Praxisdag 15 januari 2015 Johan Axhamn Karin Cederlund Daniel Westman Disposition Länkning Fri rörlighetm.m. Inskränkningar Parodier Tullförordningen Jurisdiktion Sanktioneroch

Läs mer

Förslag till direktiv om upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället

Förslag till direktiv om upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället IP/97/1100 Bryssel den 10 december 1997 Förslag till direktiv om upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället Europeiska kommissionen har på initiativ av kommissionsledamoten med ansvar

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 november 2005 T 1421-03 KLAGANDE Länsförsäkringar Västernorrland, 588000-3842 Box 164 871 24 Härnösand Ombud: Försäkringsjurist UL MOTPART

Läs mer

Upphovsrättslig praxis år 2009

Upphovsrättslig praxis år 2009 Upphovsrättslig praxis år 2009 Karin Cederlund Advokat, partner Tfn 08-679 09 15 Mobil 0702-706 780 karin.cederlund@sandart.se Peter Adamsson Advokat, partner Tfn 08-679 09 04 Mobil 0733-583 610 peter.adamsson@sandart.se

Läs mer

Medverkan i straffrätten och i civilrätten?

Medverkan i straffrätten och i civilrätten? Medverkan i straffrätten och i civilrätten? Perspektiv på PMÖD:s dom om blockering av domännamn 27 mars 2017 Gustaf Almkvist Doktorand i straffrätt gustaf.almkvist@jur.uu.se Disposition Peka på vissa nyckelbedömningar

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 november 2012 T 2085-11 KLAGANDE AH Ombud: Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad MOTPART Rehab Center Svedala Kommanditbolag,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om företagshemligheter Utfärdad den 25 maj 2018 Publicerad den 30 maj 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Lagens innehåll 1 Lagen innehåller bestämmelser

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0245/235. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV A8-0245/235. Ändringsförslag 5.9.2018 A8-0245/235 s 235 Skäl 38 led 3 För att säkerställa att licensavtal fungerar bör leverantörer av informationssamhällets tjänster som lagrar och tillgängliggör för allmänheten stora mängder upphovsrättsligt

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV. Ändringsförslag. Axel Voss för PPE-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV. Ändringsförslag. Axel Voss för PPE-gruppen 6.9.2018 A8-0245/137 137 Skäl 31 (31) En fri och pluralistisk press är avgörande för att säkerställa kvalitetsjournalistik och medborgarnas tillgång till information. Den ger ett mycket grundläggande bidrag

Läs mer

Lydia Lundstedt, Stockholm universitet

Lydia Lundstedt, Stockholm universitet Lydia Lundstedt, Stockholm universitet C-145/10, Painer/Standard Verlag Österrikisk domstol Österrikisk svarande tidningar distribueras i Österrike Fyra tyska svaranden -tidningar distribueras i Fyra tyska

Läs mer

Domsrätt och immaterialrättsliga skador

Domsrätt och immaterialrättsliga skador Domsrätt och immaterialrättsliga skador Mattias Rättzén, biträdande jurist Sandart&Partners Advokatbyrå Immaterialrättsliga skador Immaterialrättsintrång förutsätter inte att skada visas Immaterialrättsintrång

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) Mål nr meddelat i Stockholm den 29 januari 2003 Ö 1497-02 KLAGANDE 1. P. A. 2. I. J. 3. B. M. 4. H. M. 5. K. J. Ombud för 1-5: advokaten J. T. MOTPARTER 1. H. K. Offentlig

Läs mer

Många rättsområden! IT-rätt. Internationell dimension. Problem med IT-rätt. Intro 30/9 2004

Många rättsområden! IT-rätt. Internationell dimension. Problem med IT-rätt. Intro 30/9 2004 Många rättsområden! IT-rätt Intro 30/9 2004 Internationell dimension Avtalsrätt Köprätt Marknadsföring Straffrätt Yttrandefrihet, tryckfrihet. Personlig integritet Immaterialrätt Mats Nordenborg 1 Mats

Läs mer

Musik och film på Internet - hot eller möjlighet? Uppdraget

Musik och film på Internet - hot eller möjlighet? Uppdraget Musik och film på Internet - hot eller möjlighet? Utredare Cecilia Renfors Utredningssekreterare Johan Axhamn Svenska Föreningen för Upphovsrätt 2007-09-11 Uppdraget Redovisa utvecklingen av lagliga nättjänster

Läs mer

Tillgång till upphovsrättsligt skyddat material för personer med syn- eller annan läsnedsättning. Mikael Hjort (Justitiedepartementet)

Tillgång till upphovsrättsligt skyddat material för personer med syn- eller annan läsnedsättning. Mikael Hjort (Justitiedepartementet) Lagrådsremiss Tillgång till upphovsrättsligt skyddat material för personer med syn- eller annan läsnedsättning Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 22 februari 2018 Peter Hultqvist

Läs mer

Jonatan Lundgren. Upphovsrätt och Internet

Jonatan Lundgren. Upphovsrätt och Internet Jonatan Lundgren Upphovsrätt och Internet Del 1 GRUNDLÄGGANDE UPPHOVSRÄTT OCH INTERNET 2. Internet... 8 3. Upphovsrätt och skydd... 9 4. Vad skyddar upphovsrätten?... 12 5. Upphovsmannens rättigheter...

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV. Ändringsförslag. Isabella Adinolfi för EFDD-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV. Ändringsförslag. Isabella Adinolfi för EFDD-gruppen 6.9.2018 A8-0245/170 170 Skäl 3 (3) Den snabba tekniska utvecklingen fortsätter att förändra det sätt på vilket verk och andra skyddade alster skapas, produceras, distribueras och används. Nya affärsmodeller

Läs mer

Avbildning av konstverk och byggnader på internet

Avbildning av konstverk och byggnader på internet 602 Daniel Westman Avbildning av konstverk och byggnader på internet Av jur. kand. Daniel Westman 1. Inledning Inskränkningarna i 2 kap. lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga

Läs mer

Skada och ersättning vid immaterialrättsliga intrång

Skada och ersättning vid immaterialrättsliga intrång Skada och ersättning vid Det processuella vs materiella/ kontextuella förhållningssättet Doktorand David Johansson 2016-03-23 Lagstiftning Sanktionsdirektivet (2004/48/EG) Den svenska immaterialrättsliga

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för industrifrågor, forskning och energi 2015/0284(COD) 26.5.2016 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för industrifrågor, forskning och energi till utskottet för

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM13. Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM13. Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten Justitiedepartementet 2016-10-18 Dokumentbeteckning KOM(2016) 595 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Av Evelina Lindgren, jur. stud. vid Göteborgs universitet

Av Evelina Lindgren, jur. stud. vid Göteborgs universitet Alternativa behörighetsregler för domstol vid varumärkesintrång på internet Av Evelina Lindgren, jur. stud. vid Göteborgs universitet 1. Introduktion Under senare år har ett flertal mål avseende gränsöverskridande

Läs mer

C. Mot bakgrund av ovanstående har Parterna ingått detta Avtal.

C. Mot bakgrund av ovanstående har Parterna ingått detta Avtal. BILAGA 1 - PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Detta personuppgiftsbiträdesavtal ( Avtalet ) har träffats mellan [Avtalspart 1], org.nr [nummer], med adress [adress], ( Personuppgiftsbiträde ) och [Avtalspart

Läs mer

Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april:

Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april: Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april: KLYS är en samarbetsorganisation för olika konstnärsgrupper som författare, bildkonstnärer, tonsättare,

Läs mer

Många rättsområden! IT-rätt. Internationell dimension. Problem med IT-rätt. Intro 15/6 2005

Många rättsområden! IT-rätt. Internationell dimension. Problem med IT-rätt. Intro 15/6 2005 Många rättsområden! IT-rätt Intro 15/6 2005 Internationell dimension Avtalsrätt Köprätt Marknadsföring Straffrätt Yttrandefrihet, tryckfrihet. Personlig integritet Immaterialrätt Mats Nordenborg 1 Mats

Läs mer

7566/17 gh/aw/np,chs 1 DGG 3B

7566/17 gh/aw/np,chs 1 DGG 3B Europeiska unionens råd Bryssel den 23 mars 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0279 (COD) 7566/17 PI 33 CODEC 463 NOT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 7342/17

Läs mer

TILL ORDFÖRANDEN OCH LEDAMÖTERNA AV EUROPEISKA UNIONENS DOMSTOL SKRIFTLIGA SYNPUNKTER

TILL ORDFÖRANDEN OCH LEDAMÖTERNA AV EUROPEISKA UNIONENS DOMSTOL SKRIFTLIGA SYNPUNKTER Ref. Ares(2013)116941-30/01/2013 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30 januari 2013 Sj.j(2013)121732 TILL ORDFÖRANDEN OCH LEDAMÖTERNA AV EUROPEISKA UNIONENS DOMSTOL SKRIFTLIGA SYNPUNKTER överlämnade,

Läs mer

Henry Olsson. Copyright. Svensk och internationell upphovsrätt. Åttonde upplagan. Norstedts Juridik

Henry Olsson. Copyright. Svensk och internationell upphovsrätt. Åttonde upplagan. Norstedts Juridik Henry Olsson Copyright Svensk och internationell upphovsrätt Åttonde upplagan Norstedts Juridik Innehållsförteckning Förord 11 Förkortningar 17 1. Inledning 19 Immaterialrätt 19 Upphovsrättens huvudinnehåll

Läs mer

Lag om elektronisk handel och andra informations- samhällets tjänster. Peter Dyer. ADVOKATFIRMAN FOYEN & Co

Lag om elektronisk handel och andra informations- samhällets tjänster. Peter Dyer. ADVOKATFIRMAN FOYEN & Co Lag om elektronisk handel och andra informations- samhällets tjänster Peter Dyer ADVOKATFIRMAN FOYEN & Co Introduktion DS 2001:13. Införlivar e-handelsdirektivet e med svensk rätt. Skall vara implementerat

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 2016/0278(COD) 5.12.2016 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för sysselsättning och sociala frågor till utskottet för rättsliga

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.10.2014 COM(2014) 638 final 2014/0297 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av Marrakechfördraget om att underlätta tillgången

Läs mer

ISP LIABILITY IN SWEDEN. The Nordic IT Law Conference 2010 Johan Axhamn, PhD candidate Stockholm University

ISP LIABILITY IN SWEDEN. The Nordic IT Law Conference 2010 Johan Axhamn, PhD candidate Stockholm University ISP LIABILITY IN SWEDEN The Nordic IT Law Conference 2010 Johan Axhamn, PhD candidate Stockholm University ISP LIABILITY Copyright Reproduction Communication to the public (tillgängliggörande för allmänheten)

Läs mer

ALLMÄNNA ANVÄNDARVILLKOR FÖR LEDARSKAPSPORTALEN

ALLMÄNNA ANVÄNDARVILLKOR FÖR LEDARSKAPSPORTALEN ALLMÄNNA ANVÄNDARVILLKOR FÖR LEDARSKAPSPORTALEN http://ledarskap.mindset.se 1. BAKGRUND 1.1 Ledarskapsportalen är ett internetbaserat utbildningsverktyg som tillhandahålls på webbplatsen http://ledarskap.mindset.se

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-03-13 Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson Tillgång till upphovsrättsligt skyddat material

Läs mer

MARKNADSRÄTT EU-DOMSTOLEN 2011

MARKNADSRÄTT EU-DOMSTOLEN 2011 MARKNADSRÄTT EU-DOMSTOLEN 2011 Presentation för SFIR 17 januari 2012 Advokaten Lena Frånstedt Lofalk Marknadsrätt EU-domstolen 2010 En dom den 12 maj 2011 i mål mellan KO och Ving Sverige AB om vad som

Läs mer

Art & Allposters International BV mot Stichting Pictoright (C-419/13) och (digital) konsumtion

Art & Allposters International BV mot Stichting Pictoright (C-419/13) och (digital) konsumtion IMK 2015 Stichting Pictoright () och (digital) konsumtion har EUD råkat svara på den digitala världens viktigaste fråga? Konsumtion i EU Infosoc-direktivet (2001/29) - Art. 4 2. Spridningsrätten för originalet

Läs mer

Lag. om ändring av 10 kap. i strafflagen

Lag. om ändring av 10 kap. i strafflagen Lag om ändring av 10 kap. i strafflagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i strafflagen (39/1889) 10 kap. 5 3 mom., sådant det lyder i lag 875/2001, ändras 10 kap. 2 och 3, 6 1 mom. samt 9 och 11,

Läs mer

DOM 2015-11-27 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-11-27 Meddelad i Stockholm 1 Avdelning 5 DOM 2015-11-27 Meddelad i Stockholm Mål nr T 15142-14 PARTER Kärande 1. Universal Music Aktiebolag, 556024-9566 Box 55777 114 83 Stockholm 2. Sony Music Entertainment Sweden AB, 556333-6857

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.7.2010 KOM(2010)399 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET om Konungariket Sveriges genomförande av de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att tobaksvaror

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 mars 2016 B 5692-14 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART VD Offentlig försvarare: Advokat IN SAKEN Sexuellt ofredande

Läs mer

Upphovsrätten sätter maten på upphovsmannens bord

Upphovsrätten sätter maten på upphovsmannens bord Upphovsrätten sätter maten på upphovsmannens bord Var och en har rätt till skydd för de ideella och materiella intressen som härrör från vetenskapliga, litterära och konstnärliga verk till vilka han eller

Läs mer

Konsumenterna och rätten

Konsumenterna och rätten Lena Olsen Juridik och förvaltningspolitik i socialt arbete Konsumenterna och rätten 1. Varför konsumentskydd? Läs NJA 1968 s. 303 2. Framväxten av konsumentskyddsregleringen Sverige 1995 EU - förordningar,

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11 MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom 2011-03-09 i mål nr T 3930-10, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE BrilliantSmile Nordic AB, Styrgången

Läs mer

SUI GENERIS-SKYDD FÖR DATABASER

SUI GENERIS-SKYDD FÖR DATABASER Johan Axhamn SUI GENERIS-SKYDD FÖR DATABASER MercurIUS Adress till förlaget: MercurIUS Förlags AB Handelshögskolan i Stockholm Centre for Law Box 6501 113 83 STOCKHOLM Beställningar: EFI Publications MercurIUS

Läs mer

En praktisk vägledning. Europeiskt Rättsligt Nätverk på privaträttens område

En praktisk vägledning. Europeiskt Rättsligt Nätverk på privaträttens område Användning av videokonferenser vid bevisupptagning i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur enligt rådets förordning (EG) nr 1206/2001 av den 28 maj 2001 En praktisk vägledning Europeiskt Rättsligt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 februari 2017 T 1963-15 KLAGANDE JL Ombud: Jur.kand. ST och jur.kand. PÖ MOTPART MA Ombud: Advokat TR SAKEN Upphovsrättsintrång ÖVERKLAGAT

Läs mer

rätt att dramatisera utgivet litterärt verk

rätt att dramatisera utgivet litterärt verk RAMAVTAL mellan Sveriges Television AB (SVT) och Sveriges Författarförbund avseende nyttjande av Sveriges Författarförbunds medlemmars verk mm i television om rätt att dramatisera utgivet litterärt verk

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:116) om skiljeförfarande Utfärdad den 29 november 2018 Publicerad den 4 december 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (1999:116)

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat KJ. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Göta hovrätts dom 2010-04-15 i mål B 1505-09

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat KJ. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Göta hovrätts dom 2010-04-15 i mål B 1505-09 Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 16 december 2011 B 2350-10 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART OU Ombud och offentlig försvarare: Advokat KJ SAKEN

Läs mer

VILLKOR. Särskilt villkor Förmögenhetsbrottsförsäkring GÄLLER FRÅN 2007-01-01

VILLKOR. Särskilt villkor Förmögenhetsbrottsförsäkring GÄLLER FRÅN 2007-01-01 VILLKOR Särskilt villkor Förmögenhetsbrottsförsäkring GÄLLER FRÅN 2007-01-01 Detta särskilda villkor gäller i anslutning till de allmänna villkoren för Företags- respektive Fastighetsförsäkring. Försäkringen

Läs mer

RÅDETS DIREKTIV 93/98/EEG. om harmonisering av skyddstiden för upphovsrätt och vissa närstående rättigheter

RÅDETS DIREKTIV 93/98/EEG. om harmonisering av skyddstiden för upphovsrätt och vissa närstående rättigheter 13/Vol 25 Europeiska gemenskapernas officiella tidning 75 393L0098 241193 EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING Nr L 290/9 RÅDETS DIREKTIV 93/98/EEG av den 29 oktober 1993 om harmonisering av skyddstiden

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM51

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM51 Regeringskansliet Faktapromemoria Undertecknande av Marrakechfördraget om inskränkningar i upphovsrätten till förmån för personer med synnedsättning Justitiedepartementet 2014-02-07 Dokumentbeteckning

Läs mer

DIREKTIV. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/24/EG av den 23 april 2009 om rättsligt skydd för datorprogram. (kodifierad version)

DIREKTIV. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/24/EG av den 23 april 2009 om rättsligt skydd för datorprogram. (kodifierad version) L 111/16 Europeiska unionens officiella tidning 5.5.2009 DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/24/EG av den 23 april 2009 om rättsligt skydd för datorprogram (kodifierad version) (Text av

Läs mer

ANTAGNA TEXTER Preliminär utgåva

ANTAGNA TEXTER Preliminär utgåva Europaparlamentet 2014-2019 ANTAGNA TEXTER Preliminär utgåva P8_TA-PROV(2017)0313 Gränsöverskridande utbyte mellan unionen och tredjeländer av exemplar i tillgängligt format av vissa verk och andra skyddade

Läs mer