Andra filtyper på en webbsida

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Andra filtyper på en webbsida"

Transkript

1 Andra filtyper på en webbsida Syftet med denna text och övning är att synliggöra problemen med bristande standardisering av hantering av olika typer av mediafiler på webben och att skapa en egen testplats för denna typ av filer och problem/lösningar. Utifrån resultatet bör studenten sedan kunna bygga vidare på sin testplats, ta rätt på mer om olika filformat och sätt att skeppa dessa på webben så att det passar en målgrupp och ett syfte. I vanliga fall består en webbsida av en textfil med ändelsen.htm eller.html, några gif, jpg eller png-bilder och kanske några ytterligare textfiler i form av externa stylesheets eller script. Om man blandar in andra filtyper ökar osäkerheten om användarens webbläsare kan hantera dessa filer eller om användaren annars har lämpliga hjälpprogram installerade i sin dator. Därför har man ännu större anledning än vanligt att testa sina sidor på olika sätt om man infogar andra filtyper på sin webbsida. Tyvärr har också Internet Explorer och Netscape/Mozilla Firefox valt delvis olika metoder för att hantera olika filtyper, t.ex. vid inbäddning och uppspelning av olika mediatyper. Den här övningen går ut på att testa några olika varianter på detta. Meningen är att du lägger ut slutresultatet på din webbplats och kollar med olika webbläsare och datorer vad som fungerar och hur det fungerar, både i datorsal och hemifrån. Länka till några olika filtyper från en webbsida med hjälp av <a href>-taggen 1. Börja med att skapa ett nytt xhtml-dokument från din mall eller skriv själv om du behöver träna. 2. Skriv en lämplig rubrik t.ex. "Testa filtyper". Glöm inte att ge sidan en titel. 3. Det enklaste sättet att erbjuda en fil av vilken typ som helst är att bara länka till den. Du har antagligen redan gjort denna typ av länkar till dina övningar från introkursen. Gör annars varsin länk till 3 filer: - en Acrobat pdf-fil, - en wordfil - photoshopfil (psd-format). Skriv vid varje länk vilken typ av fil det rör sig om och hur stor filen är Välj visningsläge detaljerad lista/details för att se filstorlek. Se också till att din dator visar filändelser Medieteknik Södertörns högskola, Huddinge Anne Diedrichs, , anne.diedrichs@sh.se 1(6)

2 4. Om du inte har några färdiga filer tillverkar du snabbt några testsidor. Pdf-filen åstadkommer du genom att i valfritt program välja att "skriva ut" till Acrobat Distiller eller Adobe PDF. Spara din sida och alla filerna i en ny mapp filtyper i mappen webbrot. 5. För att spara tid senare när det blir många filer bör du undvika att ha en fil med namnet index i just mappen filtyper. Då kan du bara fylla på med filer i mappen och snabbt hitta alla genom att skriva in adressen 6. Testa i olika webbläsare vad som händer när du klickar på länkarna. Beroende på hur väl integrerat formatet är med webbläsaren kan det hända allt ifrån att filen öppnas direkt i webbläsarfönstret till att filen laddas ner till användarens dator men sen inte kan öppnas alls. Skillnaden mellan pdf-formatet och word och photoshop är bl.a. just att programmet för att läsa dessa filer är gratis nedladdningsbart. Men rent tekniskt går det ju utmärkt att skicka vad som helst som kan digitaliseras över nätet. Problemet är bara att veta eller styra vad som händer när användaren sen tar emot filen. 7. Lägg ut din sida på din publika webbplats. Glöm inte att övriga filer ska med. Du väljer själv om du vill lägga allt i samma mapp eller ordna på annat sätt. Men kopian på servern måste alltid se exakt likadan ut för att allt ska fungera. Vi fortsätter med att länka till ljud Exempelfiler finns på K: kurser eller i vår ftp-mapp på student.ktd.sh.se. Hämta alla dessa och lägg i din mapp filtyper Använd gärna andra filer om du vill. Leta t.ex. efter material på nätet som du kan använda t.ex. ljudfiler genom att söka på podsafe eller Creative Commons. OBS att allt sånt material sällan är helt fritt, utan vissa villkor är förbundna med användandet 8. Gör tre vanliga länkar till olika ljudfiler. En mp3-fil, en Real Audio (.ra) och en midifil (.mid). Spara och testa. Om användaren har flera "mediaspelare" installerade i sin dator kan användaren ofta själv styra i vilket program en viss filtyp (=filändelse) ska öppnas genom att i förväg "associera" en viss filtyp med ett visst program. (testa om du vill My Computer, tools, folder options, filetypes )( =Den här datorn, verktyg, mappalternativ, filtyper?) 9. Real Audio-filer kan "luras" att börja spela innan de är färdigladdade. Då använder man en minimal textfil med ändelsen.ram som metafil/pekarfil. Öppna en ny textfil. Skriv bara den fullständiga adressen till filen som ska spelas t.ex Spara textfilen som pekarfil.ram. Gör en ny länk från din sida till pekfilen. Spara och kolla. Jämför uppspelningen mellan att länka direkt till ra-filen eller låta länken gå till pekarfil.ram I själva verket är skolans nätverk så snabbt att du nog inte märker nån skillnad eller att det verkar tvärtom. Men det är ju det som denna övning går ut på, att upptäcka 2(6)

3 att under vissa omständigheter sker en sak, annars en helt annan Tänk på att när du väl spelat/hämtat en fil ligger den i datorns cacheminne för att spelas upp direkt nästa gång. Eftersom vi här länkar till samma fil på två olika sätt kan man behöva tömma cacheminnet för att kunna göra en likvärdig bedömning av de två sätten att länka till en realaudio-fil. I IE: välj tools, Internet options, clear history. Ev. måste du även välja temp internet files, delete files. Leta upp motsvarande funktion i övriga webbläsare. Infoga ljud på sidan t.ex. som bakgrundsljud 11. Ibland vill man att ljudet spelas upp direkt utan att man behöver klicka på en länk. Gör en ny xhtml-sida där vi provar direkt uppspelning. Skriv en rubrik på sidan t.ex. "testar att spela mp3". Det blir många testsidor så det kan vara bra att man enkelt ser vilken sida man befinner sig på. Gör också en länk från den förra sidan till den nya testsidan så du från en enda sida hittar till alla dina testsidor. 12. Ljud kan "infogas" direkt på sidan på lite olika sätt. Det finns eg. bara en enda tagg <object> som är standardiserad att använda för att infoga t.ex. ljud eller video. Men tyvärr används denna tagg inte på ett korrekt sätt av Internet Explorers äldre versioner. Därför använder man istället den av Netscape skapade <embed> eller allra helst båda i kombination! Internet explorer stödjer att spela bakgrundsljud med taggen <bgsound> men detta stöds inte av någon annan webbläsare. 13. Vi börjar med att testa embed för att få en känsla för hur det funkar. Skriv <embed src="radio.mp3" width="300" height="40"></embed>. Spara och kolla i webläsare. Höjd och bredd anger hur stor plats du ger till spelaren och dess kontroller på sidan, prova dig fram. Vid ljudfiler har man ofta låga värden för height, för att bara visa själva kontrollerna eller t.o.m. 0 pixlar för både höjd och bredd för att gömma kontrollerna helt =bakgrundsljud. Prova det. Tyvärr har den ostandardiserade taggen embed ett flertal lika ostandardiserade attribut. Prova att infoga autostart="false" och loop="true". Se till att ha kontrollerna synliga så du kan starta uppspelningen. Om du vill fördröja ljudet prova loopdelay="ms" (antal millisekunder). Infoga för övrigt embed-taggen sist på sidan om det gäller ett bakgrundsljud utan synliga kontroller. Då skrivs sidan ut även om det går långsamt att ladda ljudet. 14. Vi testar object-taggen genom att vi återanvänder html-sidan från förra övningen. Välj "Spara som ", döp filen t.ex. till testaobject.htm. Ändra rubriken, ta bort embedtaggen och skriv: <object data="colombia.mid" type="audio/midi" width="200" height="16" autostart="true"> text som visas om stöd för objecttaggen saknas </object>. Testa, bör fungera i t.ex Mozilla dock antagligen inte i Internet explorer. Eller nåt annat beroende på aktuell version Fler MIME-typer är audio/mpeg och audio/x-pn-realaudio om du vill testa att göra samma med övriga musikfiler. 3(6)

4 Infoga och länka till rörlig bild och ljud Microsoft har ändrat på object-taggen, så om den ska funka i Internet explorer så måste den skrivas på ett annat sätt. Vi lämnar ljudfilerna och provar att infoga en flashfil.swf på detta sätt. Spara din testsida under ett annat namn igen och ändra objecttaggen enligt följande (du kan klippa och klistra från filen testaflash.txt som du hittar på samma ställe som övriga filer.) <object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b " codebase=" s/flash/swflash.cab#version=5,0,0,0" width="100" height="100"><param name="movie" value="flash.swf"> <param name="quality" value="high"> </object> 15. Flash är ett vektorbaserat format, kan du förstora visningen utan att resultatet blir taggigt? 16. Gör också en helt vanlig länk till flashfilen eller klicka på den direkt i din mapp filtyper i webbläsaren. Vektorer var det ja. 17. En snabb test att inbädda video med <embed> Vi väljer t.ex. en.avi-fil från en digitalkamera. Du ser ovan under ljudfiler hur du ska skriva embed-taggen. Tänk på att välja större yta för att se något av filmen. Antagligen blir bilden förvrängd om du inte fått till rätt mått. Prova att helt ta bort height och width, det kan ge rätt storlek? 18. Snart dags för examen i mediaskolan. Spara din sida som quicktime.htm. Vi ska följa det nuvarande rekommenderade sättet att infoga ljud eller video genom att använda både Microsofts version av object-taggen och innanför den använda den ostandardiserade embed-taggen. Även de som vill följa webbstandard måste ibland böja sig för realiteter Klipp och klistra från testaquicktime.txt men tänk efter vad du gör. Eller hämta på nätet hos Apple Hämta en.mov-fil som du kan testa med eller använd en egen. Så här ser koden ut: <object classid="clsid:02bf25d5-8c17-4b23-bc80- D3488ABDDC6B" width="320"height="256" codebase=" <param name="src" value="filnamn.mov"> <param name="autoplay" value="true"> <param name="controller" value="true"> <embed src="filnamn.mov" width="320" height="256" autoplay="true" controller="true" pluginspage=" </embed> </object> 20. I denna kod anges inte bara vilken film som ska visas och hur, utan även var webbläsaren kan hämta programvara om nödvändigt. Anpassa måtten om det behövs. Här fungerar de angivna måtten lite annorlunda, du kan inte blåsa upp 4(6)

5 filmen men väl råka beskära den om du anger för liten yta. Om du helt tar bort måtten blir resultatet olika i webbläsarna och antagligen inte bra. Prova att ändra attribut (i båda taggarna!) så filmen inte startar automatiskt. Trots att koden ser krånglig ut kan du nog leta upp var du bestämmer om filmen ska börja spela av sig själv? Ändra om du vill till "false". Obs att detta anges både i object-taggen och embed-taggen, alltså 2 gånger i ovanstående kod. För att få bra resultat (=många webbläsare fungerar) måste du alltså använda både en object-tagg och en embed-tagg, nästlade i varandra. Och object-taggen bör, för att underlätta för Internet Explorer, innehålla några mycket långa och krångliga attribut som kallas classid och codebase och har olika värden beroende på filtyp 21. Vill du bädda in en wmv-fil skriver du t.ex.: <object id="mediaplayer" width="320" height="286" classid="clsid:22d6f312-b0f6-11d0-94ab-0080c74c7e95" type="application/x-oleobject" codebase=" er/en/nsmp2inf.cab#version=6,4,7,1112"> <param name="filename" value="dinfilm.wmv"> <param name="showcontrols" value="true"> <param name="autostart" value="true"> <embed type="application/x-mplayer2" src="dinfilm.wmv" name="mediaplayer" width="320" height="286" autostart="true"></embed> 22. Resultatet är OK, fungerar kanske lite olika i olika webbläsare, men ganska många windowsdatorer visar ung. som vi tänkt oss. Och en Mac utrustad med nya videospelaren VLC? 23. Om du istället vill infoga en fil av någon annan typ så kan du leta efter classid för den filtypen på nätet. Ovanstående koder är t.ex. hämtade för Quicktime hos Apple för Flash hos Adobe Krångligt? Jaadå. Ut och leta och klipp och klistra och testa, testa, testa sen om det verkligen funkar under olika förutsättningar. Eller håll till godo med Youtube 5(6)

6 Varför överhuvudtaget bädda in och inte bara länka? 24. Skapa nu en vacker och informativ miljö på sidan runt din "filmruta". Vitsen med att bädda in filer på sidan är ju bl.a. att du själv kan bestämma filmens omgivning och inte hänvisas till att titta på en extern spelares gränssnitt. 25. Se också till att alla testsidor ligger ute på Internet så du kan titta på dem från andra datorer. Gör länkar från dagens första sida till alla dina testsidor så du enkelt hittar dem från en annan dator. Gör då också en sista länk direkt till filmen du just bäddat in med en vanlig <a href>-tagg. Kanske bör man istället för att bädda in filmen helt enkelt länka till den? Du testar och du avgör svaret. 6(6)

SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera

SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera Instruktionerna till denna kameraguide är en enkel kom igång guide. Grundkrav: En webbkamera som är kopplad till datorn

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07 Guide Eva Pärt-Enander, 2012-12-14 Webbsidor i Studentportalen Uppdaterad: 2014-10-07 Innehåll Webbsidor i Studentportalen... 1 Om webbsidor... 2 Lägg till en webbsida... 2 Lägg till samma webbsida på

Läs mer

Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill...

Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill... Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill... 1 oktober 01 Jag Vill har 8 rutor i när du startar det. Varje ruta innehåller en bild (jpg eller png) och en ljudfil (wav). Ljudet spelas upp när man klickar

Läs mer

Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN

Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN Del SKAPA DIN WEBBPLATS MED HTML. Öppna ett HTML-dokument... 8 6. HTML grundkod... 9 7. Färger... 0 8. Textformatering... 9. Listor... 0 0. Bilder.... Bakgrundsbilder...

Läs mer

Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver

Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver student.ktd.sh.se Syfte Vår server är en kombinerad ftp- och webbserver med två grundläggande syften: 1) Spara dokument som

Läs mer

Infoga mediaobjekt (film/ljudklipp) i din Pingpong-sida

Infoga mediaobjekt (film/ljudklipp) i din Pingpong-sida Dokumentnamn lathund_infoga_media_uppladdad_pingpong_14 nov_2012 Datum Sida 14 nov 2012 1 / 6 Infoga mediaobjekt (film/ljudklipp) i din Pingpong-sida Innehåll Mediaobjekt i Pingpong... 1 Ladda upp film

Läs mer

Ljud och video på webbsidor

Ljud och video på webbsidor Nivå 3 Ljud och video på webbsidor All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your

Läs mer

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format?

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format? PDF-tips Vill du veta mer eller har problem med att ladda ner eller att öppna PDF-filer på polisen.se? Här får du några tips. 1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

Enkla inspelningsverktyg PowerPoint

Enkla inspelningsverktyg PowerPoint Enkla inspelningsverktyg PowerPoint Att snabbt och enkelt kunna spela in röst och bild kan vara mycket användbart i undervisningen. Att publicera inspelningar på nätet kan däremot vara lite knepigt eftersom

Läs mer

Snabbmanual. för. Lärresurshanteringsverktyget

Snabbmanual. för. Lärresurshanteringsverktyget Snabbmanual för Lärresurshanteringsverktyget Beskrivning av olika vyer i Lärresurshanteringsverktyget Skapa I detta fönster skapar man nya sidor och/eller väljer struktur på sin lärresurs. Men man redigerar

Läs mer

Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill...

Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill... Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill... februari 01 Jag Vill har 8 rutor i när du startar det. Varje ruta innehåller en bild (jpg eller png) och en ljudfil (wav). Ljudet spelas upp när man klickar

Läs mer

Så här gör du för att flytta en film från Ping Pong till KI Play

Så här gör du för att flytta en film från Ping Pong till KI Play Så här gör du för att flytta en film från Ping Pong till KI Play Filmer som är publicerade direkt i Ping Pong (i den sk Resursbanken) ska flyttas från Ping Pong till KI Play innan hösten 2017 (KI Play:

Läs mer

Skapa en pdf-fil med hög kvalitet, lämpad för tryckning Skapa pdf-filen i en PC med Windows Skapa pdf-filen i en Mac

Skapa en pdf-fil med hög kvalitet, lämpad för tryckning Skapa pdf-filen i en PC med Windows Skapa pdf-filen i en Mac Senast uppdaterad 2016-06-01 Biblioteket Skapa och redigera pdf-filer Vid elektronisk publicering av avhandlingar och studentarbeten (examensarbeten) ska du använda filformatet PDF (Portable Document Format).

Läs mer

3. Hämta och infoga bilder

3. Hämta och infoga bilder Sida 1 av 8 Lektion 1: sida 4 av 4 «Sida 3 av 4 Till kursens framsida 3. Hämta och infoga bilder Nu vet vi ju hur man sätter in text i sin sida. Men hur gör man med bilder? Det är inte svårt alls! Det

Läs mer

Så här fungerar Version 21 okt - 2013

Så här fungerar Version 21 okt - 2013 Så här fungerar Version 21 okt - 2013 Jag Vill används som väljare kring många vardagliga situationer. T ex att välja aktivitet, välja utflyktsmål osv. Jag Vill används som ett enkelt trycka-hända program,

Läs mer

Kort om World Wide Web (webben)

Kort om World Wide Web (webben) KAPITEL 1 Grunder I det här kapitlet ska jag gå igenom allmänt om vad Internet är och vad som krävs för att skapa en hemsida. Plus lite annat smått och gott som är bra att känna till innan vi kör igång.

Läs mer

Avsnitt 1 Multimedia på Internet Introduktion

Avsnitt 1 Multimedia på Internet Introduktion Avsnitt 1 Multimedia på Internet Introduktion SMIL (Synchronized Multimedia Integration Language.) är en multimediastandard för internet, baserat på XML. RealNetworks i USA utvecklade denna teknik och

Läs mer

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Filbindningar 4 1.1 Inledning........................................... 4 1.2 Hur det här modulen används.............................. 4 1.2.1

Läs mer

ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare

ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare PRERELEASE 03/07/2011 Juridisk information Juridisk information Juridisk information finns på http://help.adobe.com/sv_se/legalnotices/index.html. iii

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer LUVIT Composer LUVIT Composer är ett verktyg för att enkelt skapa snyggt innehåll direkt i LUVITs kurser. Verktyget innehåller designade mallar som du

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements

Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements Microsoft Powerpoint är ett program som numer är välbekant för alla inom utbildningssektorn. Det som många inte känner till är att

Läs mer

Tips och Trix kring konvertering och filmredigering (för vana datoranvändare)

Tips och Trix kring konvertering och filmredigering (för vana datoranvändare) Tips och Trix kring konvertering och filmredigering (för vana datoranvändare) Nja, kanske inte riktigt så gamla filmer Wolfgang Baat 2010 2(10) Tekniskt flödesschema Filmsnutt (Högerklicka egenskaper om

Läs mer

Lathund för att arbeta med pdf

Lathund för att arbeta med pdf Lathund för att arbeta med pdf Till Riksstämman 2016 är alla handlingar digitala, närmare bestämt i PDF-format. I den här lathunden får du som använder en PC/Mac tips och råd om hur du lättast går tillväga

Läs mer

Webb: www.magnusfermin.se Email: mediaproducer@fermin.se Tel: +46 706 86 33 30. Utbildning i EpiServer för Konstfack.

Webb: www.magnusfermin.se Email: mediaproducer@fermin.se Tel: +46 706 86 33 30. Utbildning i EpiServer för Konstfack. Webb: www.magnusfermin.se Email: mediaproducer@fermin.se Tel: +46 706 86 33 30 Utbildning i EpiServer för Konstfack Övningsuppgifter Oktober 2010 Övningsuppgifter I mappen kursmaterial på skrivbordet i

Läs mer

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik 2 Grunder All vår början bliver svår eller hur det nu brukar heta, och detta är något som gäller även Flash. För den som är ovan vid Flash gäller det säkert extra mycket, då det kan vara knepigt att förstå

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

9 Webbföreläsningar. 9.1 Streaming

9 Webbföreläsningar. 9.1 Streaming 9 Webbföreläsningar Webbföreläsningar innebär att en lärare håller en föreläsning vid sin dator och studenterna kan ta del av den live. För att fler ska kunna titta på detta samtidigt krävs att man använder

Läs mer

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon).

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon). Laboration 0 Laborationen är till för dig som inte är familjär med att navigera i filträd på en dator. Om du är van vid detta (vilket är det vanliga nu för tiden) så kan du bara snabbt titta igenom laborationen.

Läs mer

Jag försöker hämta in video via Ulead programmet men får bara in bilden och inget ljud.

Jag försöker hämta in video via Ulead programmet men får bara in bilden och inget ljud. Jag försöker hämta in video via Ulead programmet men får bara in bilden och inget ljud. Det här problemet hade jag också och det har med att göra att programvaran egentligen är utdaterad och inte anpassad

Läs mer

Acrobat 9. Adobe. Grundkurs

Acrobat 9. Adobe. Grundkurs Acrobat 9 Adobe Grundkurs Innehållsförteckning 1 Vad är Acrobat 9?...5 Kort om programmet... 5 Användningsområden... 6 Vad är PDF lite teori... 7 Starta och stänga Acrobat 9... 8 Starta programmet... 8

Läs mer

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx 1. Öppna Word 2007 i 97-2003 2. Vilken Explorer har jag 3. Inloggning med Explorer 8 4. Sökväg till sidan 5. Ha två fönster öppna 6. Stilar 7. Storleksändra 8. Inklistring av text 9. Bilder till startsidan

Läs mer

Introduktion till Adobe Acrobat Connect. I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Connect samt användning av headset och webbkamera.

Introduktion till Adobe Acrobat Connect. I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Connect samt användning av headset och webbkamera. Introduktion till Adobe Acrobat Connect I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Connect samt användning av headset och webbkamera. Innehåll Hur startar jag ett möte i Adobe Connect?... 3 Hur är ett

Läs mer

www.faltbiologerna.se

www.faltbiologerna.se Redigering av www.faltbiologerna.se sammanställt av Magnus Bjelkefelt, november 2011 reviderad oktober 2012 Innehållsförteckning 1. Logga in................................................... 2 1.1 Var

Läs mer

Manual för webbredaktörer. Februari 2018

Manual för webbredaktörer. Februari 2018 Manual för webbredaktörer Februari 2018 1 Innehåll Vem gör vad på webben? sid 3 Att komma igång sid 4 Menystruktur sid 5 Skapa en ny sida sid 7 Verktygslådan sid 12 Söka och ändra i en befintlig sida sid

Läs mer

Del 2 INTERNET I VARDAGEN. 14. Hämta program på Internet... 46 15. Sköta affärer på Internet... 51 16. Användbara sidor (för nytta och nöje)...

Del 2 INTERNET I VARDAGEN. 14. Hämta program på Internet... 46 15. Sköta affärer på Internet... 51 16. Användbara sidor (för nytta och nöje)... Helen Hermundstad Anna Östlund GRUNDLÄGGANDE IT FÖR SENIORER Del 2 INTERNET I VARDAGEN 14. Hämta program på Internet... 46 15. Sköta affärer på Internet... 51 16. Användbara sidor (för nytta och nöje)...

Läs mer

Användarhandledning. edwise Webbläsarinställningar 2013-10-24

Användarhandledning. edwise Webbläsarinställningar 2013-10-24 Användarhandledning edwise Webbläsarinställningar 2013-10-24 Sida 2/22 Innehållsförteckning 1 Webbläsarinställningar... 3 1.1 Internet Explorer Kompabilitetsläge... 3 1.1.1 Inställningar för kompabilitetsvyn...

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC och Mac Inför och under kongressen 2015 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor.

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor. Guide till RefWorks För att förenkla hanteringen av referenser och referenslistor finns det flera olika verktyg, s.k. referenshanteringsprogram. Med dem kan du samla, organisera och presentera dina referenser.

Läs mer

Office 365. Vad är det?

Office 365. Vad är det? Office 365 Vad är det? Vad är Office 365? Om du sparar i Office 365 kommer du kunna fortsätta med ditt arbete var du än är så länge du har tillgång till en dator, en smartphone eller en surfplatta och

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Dreamweaver för nybörjare

Dreamweaver för nybörjare Startpaketet Dreamweaver för nybörjare För att kunna skapa en hemsida så måste du först öppna en plats för den och även skapa en bild mapp om du vill ha bilder på din hemsida. Tänk på en regel inom hemsideskapande,

Läs mer

Lathund för övningen: Skapa film med Windows Movie Maker och publicera på YouTube

Lathund för övningen: Skapa film med Windows Movie Maker och publicera på YouTube Lathund för övningen: Skapa film med Windows Movie Maker och publicera på YouTube Med din granne eller grupper av 3: Ni ska spela in en kort presentation (ca 1 minut). Ni ska använda Windows Movie Maker

Läs mer

LADDA UPP OCH PUBLICERA FILER I JOOMLA MAGDALENA BUSK. Pdf, PowerPoint, Word, Flash. Det är väldigt enkelt att ladda upp olika typer av filer till

LADDA UPP OCH PUBLICERA FILER I JOOMLA MAGDALENA BUSK. Pdf, PowerPoint, Word, Flash. Det är väldigt enkelt att ladda upp olika typer av filer till LADDA UPP OCH PUBLICERA FILER I JOOMLA 2009-10-16 Version 1.1 Pdf, PowerPoint, Word, Flash Det är väldigt enkelt att ladda upp olika typer av filer till Joomla och sedan publicera dem på webbplatsen. MAGDALENA

Läs mer

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER Innehållsförteckning ENHETER...2 MAPPAR...2 VISNINGSLÄGEN...3 SORTERING...4 MAPPAR OCH FILER...5 FILNAMN...6 FILTILLÄGG...6 FILHANTERING KOPIERA FLYTTA BYTA NAMN

Läs mer

Spela in och spara din PowerPointpresentation

Spela in och spara din PowerPointpresentation Spela in och spara din PowerPointpresentation som en film Gör tillägg till filmen med Premiere Elements Microsoft Powerpoint är ett välbekant program för alla inom utbildningssektorn. Det som många inte

Läs mer

Publicera material i Blackboard

Publicera material i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-25 (Bb Learn 9.1.8) Publicera material i Blackboard Innehåll Att tänka på... 2 Mappar och Lärmoduler... 2 Skapa en mapp... 2 Skapa en lärmodul...

Läs mer

Macromedia Flash MX 2004

Macromedia Flash MX 2004 Mittuniversitetet ITM Telefon 0771-97 50 00 Erik Öberg Macromedia Flash MX 2004 Visuell kommunikation Detta exemplar tillhör: VT 2005 Laborationskompendium för Macromedia Flash Publicera Flashfilmer Nu

Läs mer

Bilder Innehåll: Inledning Minneskort Ansluta kamera eller minneskort Föra över bilder, ett sätt Föra över bilder, ett a nnat sätt

Bilder Innehåll: Inledning Minneskort Ansluta kamera eller minneskort Föra över bilder, ett sätt Föra över bilder, ett a nnat sätt Bilder Innehåll: Inledning 1 Minneskort 1 Ansluta kamera eller minneskort 1 Föra över bilder, ett sätt 2 Föra över bilder, ett annat sätt 4 Var finns bilderna på datorn 6 Avslutning 6 Inledning 2 Välkommen

Läs mer

Handledning för att lägga in i EpiServer:

Handledning för att lägga in i EpiServer: www.oskarshamn.se/edit Handledning för att lägga in i EpiServer: 1. Bilder (JPG) 2. Tumnagelbilder (som kan bli stora när man klickar på dem) 3. Dokument (PDF) 4. Bildhantering (allmänt) EpiServer handböcker

Läs mer

Gör en släktbok med Disgen

Gör en släktbok med Disgen Gör en släktbok med Disgen Bengt Kjöllerström: En modern släktbok med Mer-knapp Mer-knappen ger möjlighet att koppla moderna släktboken till egna sidor som kan ge mer information om personerna i släktboken.

Läs mer

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem För att komma ifrån problemet med olika versioner av dokument ska alla webbdokument läggas in i dokumenthanteringssystemet Sharepoint. Så här laddar du upp

Läs mer

Du startar Jag Vill genom öppna mappen och klicka på programfilen Jag_Vill

Du startar Jag Vill genom öppna mappen och klicka på programfilen Jag_Vill Börja med att placera mappen med JagVill på Skrivbordet. Byt namn på mappen till något passande 12 oktober Man klickar på en av de 8 rutorna och då kan en röst spelas upp om man lagt in en sådan t ex till

Läs mer

Manual för beställning via Capitex

Manual för beställning via Capitex Manual för beställning via Capitex BESTÄLLNING 1. Välj objekt och bilder att exportera: I valfri objektlista börja du med att markera det objekt du vill arbeta med. Klicka på Utför, välj Diakrit och därefter

Läs mer

Studentguide Adobe Connect Pro

Studentguide Adobe Connect Pro Studentguide Adobe Connect Pro 2009-11-10 Inloggning För att vara med i ett möte behöver du inte installera någon programvara utan allt som behövs på din dator är Adobe Flash Player. Det programmet finns

Läs mer

Skapa PowerPoint-presentation

Skapa PowerPoint-presentation Denna manual avser att visa hur du med PowerPoint kan: använda befintliga mallar ordna text i dispositionsnivåer infoga bilder i presentationer infoga ljudfiler i presentationen Manualen avser att visa

Läs mer

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1 Sida 1 (19) Lärplattformsprojektet Stödmaterial Författare: Pehr-Henric Danielsson Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1...

Läs mer

Streamade och inspelade föreläsningar

Streamade och inspelade föreläsningar Streamade och inspelade föreläsningar Skapad: 2008 06 05 Reviderad: 2008 06 05 Version: 1.1 1 De direktsända (streamade) föreläsningarna hackar, vad kan det vara för fel? Det kan vara bra att ställa sig

Läs mer

Användarmanual för Hemsida

Användarmanual för Hemsida Användarmanual för Hemsida Sida 1 av 44 Inledning Detta dokument är en användarmanual för redigerbara hemsidor utvecklade av. Du kan själv, i ett wordliknande gränssnitt, enkelt uppdatera din egen hemsida

Läs mer

Guide för kunder med Nordea e-legitimation

Guide för kunder med Nordea e-legitimation Dok namn: Guide för kunder Typ: typ Sida: 1(24) Beslutsfattare: beslutsfattare Status: status Datum: 2013-04-10 Ägare: Servicedesk Version: 1.0 Guide för kunder med Nordea e-legitimation Innehåll Guide

Läs mer

Publiceringsverktyget

Publiceringsverktyget Publiceringsverktyget Uppdaterad 2015-03-18 Presentera företaget på eventwebben Inför mässan är det viktigt att du så tidigt dom möjligt uppdaterar din presentation på eventwebben. Många av dina kunder

Läs mer

Sida: 1 (10) Datum: 2010-10-19. Uppdaterad av: HNS. Ägare: MK SL Målgrupp: Student. Personal. Växjö 7.3) (Del

Sida: 1 (10) Datum: 2010-10-19. Uppdaterad av: HNS. Ägare: MK SL Målgrupp: Student. Personal. Växjö 7.3) (Del (0) Ägare: MK SL Målgrupp: Personal Student Uppdaterad av: HNS PC Mac Kalmar Växjö Blackboard learning system CE Hämta filer (Del av studentmanual, Kap 7.3) 2 (0) Problem att hämta/öppna filer För att

Läs mer

Hur man införskaffar e-böcker till Reader

Hur man införskaffar e-böcker till Reader Hur man införskaffar e-böcker till Reader 2010 Sony Corporation 4-259-024-11(1) Hämta e-böcker Hämta e-böcker e-bokhandel Reader Library-programvara Läsare Med programvaran Sony Reader Library (Reader

Läs mer

Word Online Version 1.0 Skolkontoret

Word Online Version 1.0 Skolkontoret Word Online Version 1.0 Skolkontoret 1 Innehåll Vad är Word Online?... 3 Arbeta i Word Online... 4 Logga in... 4 Skapa ett Worddokument via OneDrive... 4 Öppna ett redan skapat Worddokument i Word Online...

Läs mer

Bilduppladdning i Järnvägshistoriskt forum (gäller MS Windows för PC)

Bilduppladdning i Järnvägshistoriskt forum (gäller MS Windows för PC) Bilduppladdning i Järnvägshistoriskt forum (gäller MS Windows för PC) I Järnvägshistoriskt (i forts. Jvmv) forum finns ingen möjlighet att ladda upp bilder direkt i inlägg från sin hårddisk. Man måste

Läs mer

För publicerande på nätet: tentor, lösningsförslag mm

För publicerande på nätet: tentor, lösningsförslag mm För publicerande på nätet: tentor, lösningsförslag mm. 2003-05-23 För pågående kurser använder vi webct, men endast registrerade studenter för gällande läsår kommer då ifråga. För att erbjuda gamla tentor

Läs mer

Manual Produktion av presentationssynkar med PowerPoint och Producer

Manual Produktion av presentationssynkar med PowerPoint och Producer Centrum för Pedagogik, IKT och Lärande (PIL) Mälardalens högskola Peter Aspengren Tel: 021-103116 Manual Produktion av presentationssynkar med PowerPoint och Producer Gör din presentation Om du inte har

Läs mer

Vid frågor kontakta oss på support@du.se eller ring oss på 023 77 87 87.

Vid frågor kontakta oss på support@du.se eller ring oss på 023 77 87 87. Hej! I denna guide kan du hitta de flesta förändringar som finns i den nya versionen (version 8) av Adobe Connect (hädanefter kallad Connect). Den är främst riktad till er som jobbat med Connect i den

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator MAC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en

Läs mer

Använda SYV-spindeln

Använda SYV-spindeln 2015-02-19 Använda SYV-spindeln Instruktioner för att komma igång! 1 av 11 Komma igång! 1. Registrera en användare och logga in För att börja använda SYV-spindeln är det första du måste göra att registrera

Läs mer

Laboration med Internet och HTML

Laboration med Internet och HTML Laboration med Internet och HTML Denna laboration går ut på att du skall kunna skapa enkla hemsidor i HTML. Vi kommer inte att ta upp edstorer för hemsidor som t.ex. DreamWeaver eller FrontPage. Dessa

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 5: Ljud, del 2

IT-körkort för språklärare. Modul 5: Ljud, del 2 IT-körkort för språklärare Modul 5: Ljud, del 2 Innehåll Spela in och klipp en ljudfil (metod 1)... 3 Importera och klipp en ljudfil (metod 2)... 6 Ta bort störande bakgrundsljud... 8 Förstärk ljudet...

Läs mer

Blackboard learning system CE

Blackboard learning system CE Blackboard learning system CE Inställningar (Del av studentmanual, Kap 7) 20080101 1 Inställningar Det finns vissa grundläggande krav på din dator och dess inställningar för att Blackboard ska fungera

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

Frontpage 2002/XP (2)

Frontpage 2002/XP (2) Frontpage 2002/XP Frontpage 2002 eller Frontpage XP som det också kallas är ett hemsideprogram där du inte behöver kunna koda som annars är fallet om man gör en hemsida. Att snabbt, enkelt och snyggt kunna

Läs mer

DAGENS ANNONSER & PLATSANNONSER. Priser & format för annonsering & platsannonsering i Dagens Apotek & på dagensapotek.se

DAGENS ANNONSER & PLATSANNONSER. Priser & format för annonsering & platsannonsering i Dagens Apotek & på dagensapotek.se DAGENS 2015 ANNONSER & PLATSANNONSER Priser & format för annonsering & platsannonsering i Dagens Apotek & på dagensapotek.se ANNONSER & PLATSANNONSER Nå beslutsfattare inom den växande apoteksmarknaden.

Läs mer

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3 PIM Examination 5 Inspirationsmaterial för elever och pedagoger Filmskapande i PhotoStory 3 Innehållsförteckning Inledning... 3 Hämta programmet... 4 Steg 1 hämta och fixa dina bilder... 5 Steg 2 skriv

Läs mer

DIGITALA BERÄTTELSER. En handbok för digitalt berättande

DIGITALA BERÄTTELSER. En handbok för digitalt berättande DIGITALA BERÄTTELSER En handbok för digitalt berättande 1 Inledning I alla tider har det varit viktigt att berätta. Både för att lära och för att underhålla. Genom berättandet får alla möjlighet att ge

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

Redigera bilder snabbt och enkelt!

Redigera bilder snabbt och enkelt! Redigera bilder snabbt och enkelt! När du ska ladda upp bilder till din hemsida så är det klokt att anpassa bilderna så att dom får rätt storlek och att dom blir så lätta som möjligt i filstorlek. Detta

Läs mer

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan.

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. Vårt webbverktyg Komma igång del 1 I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. 1. Ta fram ditt användarnamn och skriv in 2. Ta fram ditt lösenord och skriv

Läs mer

Konfigurera Wordpress som Hemsida istället för blogg

Konfigurera Wordpress som Hemsida istället för blogg Konfigurera Wordpress som Hemsida istället för blogg - exempel från hemsidorna: www.vestus.se och www.thingsbym.se Copyrightinformation: Detta dokument är fritt att använda, även kommersiellt, så länge

Läs mer

Administration av asrp.se

Administration av asrp.se Administration av asrp.se Inloggning sker från: http://www.asrp.se/cms/admin_login.php Avdelningar/rubriker: - Sidor - Användare - Galleri - Övrigt - Annonser - Hästar - Faktablad - Logga ut SIDOR Under

Läs mer

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Sidan 2 - Logga in Sidan 3 - Uppbyggnad av en sida Sidan 4 - Infoga länk Sidan 5 - Infoga bilaga Sidan 6 - Infoga bild Sidan 7-8 Vad betyder knapparna

Läs mer

Användarmanual för administration av

Användarmanual för administration av Användarmanual för administration av www.skoftebynsif.nu 2011 02 18 Denna manual är ett första steg för att du skall kunna administrera din lagsida. Vissa saker kanske du kommer tycka är lite krångligare

Läs mer

Blogga med Wordpress

Blogga med Wordpress Blogga med Wordpress Introduktion En blogg kan användas på en lång rad olika sätt, även om det vanligaste kanske är att se den som en mer eller mindre publik yta på nätet att dela med sig av tankar och

Läs mer

3. Redigera i SOM ver 2.0 (SOM = Screencast-o-matic)

3. Redigera i SOM ver 2.0 (SOM = Screencast-o-matic) 3. Redigera i SOM ver 2.0 (SOM = Screencast-o-matic) När du öppnar upp SOM2 kommer du till huvudfönstret och ser alla dina inspelningar (screencasts). Om du spelat in en SOM2-file (screencast) på en annan

Läs mer

25. Hämta Adobe Reader

25. Hämta Adobe Reader 25. Hämta Adobe Reader version 2006-03-01 25.1 25. Hämta Adobe Reader Den här dokumentationen beskriver hur man hämtar programmet Adobe Reader från Internet. Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Acrobat version Du behöver ha Acrobat Pro installerat på din dator för att signera planer i Atlas. Däri finns funktion för certifiering/signering.

Acrobat version Du behöver ha Acrobat Pro installerat på din dator för att signera planer i Atlas. Däri finns funktion för certifiering/signering. Instruktioner för signering av kursplaner som Granskare 1. Reviderad kursplan signeras av Granskare 1. Nya kursplaner och utbildningsplaner signeras av Granskare 7. Reviderad utbildningsplan signeras av

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Viktiga inställningar för Isolda webshop

Viktiga inställningar för Isolda webshop Viktiga inställningar för Isolda webshop Denna webshop är optimerad för Internet Explorer 6, Mozilla Firefox 2, Safari 2 och senare versioner. Vi använder både vanliga cookies (en fi l som sparas på din

Läs mer

Att arbeta med. Müfit Kiper

Att arbeta med. Müfit Kiper Att arbeta med Müfit Kiper Att skriva nya inlägg Alla inlägg som är postade visas i kronologisk ordning, det vill säga det senast postade inlägget kommer visas först om inget annat angetts i temafilerna.

Läs mer

Publicera PowerPoint presentationer med berättarröst i din Ping Pong sida

Publicera PowerPoint presentationer med berättarröst i din Ping Pong sida Publicera PowerPoint presentationer med berättarröst i din Ping Pong sida Har du en PowerPoint fil som du vill publicera i Ping Pong? Du kanske har en PowerPoint med inspelad berättaröst som du vill göra

Läs mer

Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker

Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker Du har spelat in en kort film om Flipping the classroom i dina projektgrupper. Dessa filmklipp finns nu kopierade till mappen filmövning_20mars

Läs mer