Lägesrapport till kultur- och fritidsnämnden - biblioteket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lägesrapport till kultur- och fritidsnämnden - biblioteket"

Transkript

1 1 Kultur- och fritidsförvaltningen Handläggare Birgitta Hellman Magnusson Lägesrapport till kultur- och fritidsnämnden - biblioteket Mål och måluppfyllelse Biblioteksverksamheten bedrivs utifrån en tydlig verksamhetsplan som utgår från kommunens övergripande mål, den kommunala biblioteksplanen och kultur- och fritidsnämndens prioriterade målgrupper. Verksamheten har för 2012 haft två prioriterade mål med preciserade åtaganden: Den digitala klyftan ska minskas genom att minst 300 personer får grundläggande IThandledning på biblioteken under året. Medieutbudet vid biblioteken ska vidareutvecklas och breddas genom en fördubbling av antalet inköpta AV-medier (audiovisuella medier såsom film, musik, cd-romspel, TVoch dataspel) jämfört med föregående år. Måluppfyllelse digitala klyftan Deltagare på Digidel-aktivitet Individuell handledning Studiecirkel Föreläsning/visning Det första åtagandet har uppfyllts med råge. Under året har 730 personer deltagit i någon form av digital aktivitet på biblioteket. Av dem har 426 personer varit med på gruppvisningar av olika tjänster på nätet, 199 har fått individuell IT-handledning på biblioteket och 105 har deltagit i studiecirklar för nybörjare på Internet. Biblioteket har samarbetat med studieförbunden Medborgarskolan och ABF samt föreningen Seniornet. Samtliga aktiviteter har varit gratis för deltagarna. Studiecirklar och individuell handledning har erbjudits på samtliga bibliotek i kommunen.

2 2 Mjölby bibliotek är en aktiv partner i den nationella Digidelkampanjen, som syftar till att öka den digitala delaktigheten i samhället. Kampanjen stöds av regionförbundet Östsam som också ger bidrag till de aktiviteter som anordnas för att få fler med på IT-tåget. Bidraget delas ut efter redovisning av genomförda aktiviteter. Mjölby bibliotek har under 2012 erhållit cirka kronor i Digidel-bidrag, vilket har gjort det möjligt att frigöra ordinarie personal för handledning och istället ta in timvikarier till tjänstgöring i informationsdisken. Några exempel på Digidelprogram som har genomförts under året: Kan man lita på Wikipedia (januari) Get Online Week (mars) Nyfiken på nätet, varje onsdag under våren Studiedag för lärare om egen nedladdning av talböcker (september) Dyslexiveckan i oktober, om e-böcker och egen nedladdning (oktober) Seniorsurf (oktober) Vem som helst kan boka individuell IT-handledning i upp till en timme med en erfaren personal. Exempel på vanliga saker man vill ha hjälp med: Internetbanken Skaffa e-post Boka biljetter Ladda ner e-böcker Få igång sin surfplatta Hur man för över bilder från kamera/mobil Varje torsdag under våren och hösten har biblioteket i Mjölby erbjudit Drop in mellan kl 10-12, då man kan komma oanmäld med sina frågor om Internet och datorer; en aktivitet som har lockat ca 4-6 personer per gång. Frågorna varierar, många har med sig egen dator eller läsplatta och vill få hjälp med att t.ex. installera virusskydd eller ladda ner och få igång olika program. Majoriteten av deltagarna på Digidel-aktiviteterna är pensionärer, men vissa programpunkter har även lockat yngre deltagare. Biblioteket vill nå både dem som är nya på nätet, och dem som vill lära sig mer. Många uttrycker stor tacksamhet över att biblioteket har hjälpt dem att ta de första stegen över den digitala klyftan. Måluppfyllelse bredare medieutbud Medieutbudet vid biblioteken har vidareutvecklats och breddats under året, och antalet nya AVmedier har ökat avsevärt, inköpen har mer än fördubblats jämfört med föregående år. Cirka 15 procent (lite drygt kr) av mediebudgeten har använts till inköp av AV-medier, då ingår även abonnemanget på Mediejukeboxen (där man kan ladda ner ljudböcker, film, spel och språkkurser). Tidigare år har budgeten för AV-medier legat på runt kr. Utbudet av film har under året utökats med 140 spelfilmer för både barn och vuxna, totalt har nu biblioteket lite drygt 530 dvd-filmer. Redan på hösten 2011 omfördelades medel till att köpa in mer film, och under perioden september 2011-december 2012 köptes det in totalt 260 nya spelfilmer, vilket innebär att beståndet av film har fördubblats under de senaste femton månaderna. Vi har under året även köpt in ett 30-tal TV- och dataspel för ungdomar, vilket inte har funnits tidigare. Det ökade antalet dvd-filmer i kombination med att det numera är gratis att låna film på

3 3 biblioteken i Mjölby har inneburit att utlåningen av film av ökat kraftigt under året, vilket är ett kvitto på att låntagarna uppskattar det bredare medieutbudet på biblioteken. Bestånd av film på biblioteket Mediejukeboxen 0 År 2008 År 2009 År 2010 År 2011 År 2012 Hela inköpsorganisationen har gjorts om; ett arbete som påbörjades redan under Dels har inköpsansvaret delegerats och lagts ut på enheterna, dels har vi arbetat med en medieplanering som utgår från att fler medier köps på efterfrågan. Det är Mjölbybornas behov och önskemål som i hög utsträckning styr vilka medier som köps in. Servicen har förbättrats, dels genom Götasamarbetet som ger tillgång till hela länets samlade utbud, dels genom snabbare inköpsrutiner. Verksamhet Det är framför allt två saker som har präglat verksamheten under året: Götasamarbetet med länets övriga bibliotek Införandet av Rfid-teknik på biblioteken Det länsövergripande Götasamarbetet har inneburit mer jobb för personalen, men resulterat i bättre service för låntagarna. Flödet av böcker och andra medier har ökat kollosalt under året. Varje dag anländer med posten 4-5 lådor med böcker från andra bibliotek, och ungefär lika många skickas iväg härifrån till övriga länet. Samarbetet med länets bibliotek har lett till en kraftigt ökad cirkulation av medierna på biblioteken, vilket är bra, för de ska ju inte stå i hyllorna, utan lånas ut. Förutom att låntagarna har fått tillgång till hela länets samlade medieutbud via den gemensamma Götawebben (där man kan se och beställa böcker, filmer, musik m.m. från alla bibliotek), upplever många också att de får beställda medier snabbare jämfört med tidigare. Ett nytt gemensamt lånekort för Götabiblioteken infördes i höstas, vilket har inneburit att tusentals nya lånekort har skrivits ut över disk. Samtidigt har införandet av rfid-teknik skett på alla bibliotek. Drygt medier har försetts med rfid-etiketter, och självbetjäningsautomater har installerats på biblioteken i Mjölby, Skänninge och Mantorp. En stor förändring av utlåningshallen har gjorts på biblioteket i Mjölby. De gamla diskarna har tagits bort, endast en mindre informationsdisk har behållits, istället har det blivit mer plats för ljudböckerna samt för skyltning och exponering av nya medier.

4 4 Samtidigt som dessa stora förändringar har ägt rum har personalen upprätthållit den normala verksamheten och hållit öppet totalt 110 timmar i veckan (46 på huvudbiblioteket, och 64 på filialerna). Skänninge bibliotek har minskat sitt öppethållande med två timmar i veckan, medan huvudbiblioteket har haft öppet fler lördagar jämfört med föregående år. Från och med 1 jan 2013 utökas öppettiden på lördagar i Mjölby med en timme. Nya öppettiden blir Vi är mycket stolta för Vi är mycket stolta över att ha blivit utsedda till Bästa lättlästa bibliotek 2012 av Centrum för lättläst. Vi fick priset för vårt mångåriga arbete med lättläst litteratur och för den framgångsrika verksamheten med läsombud inom äldrevården och handikappomsorgen. Priset delades ut på Mjölby bibliotek 10 september, och har haft många positiva effekter för biblioteket. Flera tidningsartiklar har publicerats och en radiointervju samt ett framträdande på Bokmässan i Göteborg som en följd av priset. Många låntagare har också uppmärksammat att vi fått pris. Statistik Vi har tyvärr ännu inte tillgång till hela utlåningsstatiken för 2012 beroende på att statistikuttaget har komplicerats av Götasamarbetet. De preliminära siffrorna visar dock att den totala utlåningen i Mjölby har ökat. Det är huvudbiblioteket som har ökat, medan filialerna har minskat något. Besök och utlån på biblioteket i Mjölby Besök Utlån År 2010 År 2011 År 2012 Biblioteken i Mjölby har en lägre utlåning än riksgenomsnittet. Ambitionen är att utlåningen ska fortsätta öka. Det ska bl.a. ske genom fler nyförvärv och ett breddat medieutbud. Bibliotek som har ett större utbud av andra medier har i allmänhet högre utlåning. Utlåning av digitala böcker (e-böcker och e-ljudböcker) fördubblades förra året (!), och om vi räknar med lånen i Mediejukeboxen har utlåningen av digitala medier tredubblats, men de utgör än så länge bara drygt två procent av den totala utlåningen. Även besöken ökade förra året, det gäller såväl antalet fysiska som virtuella besökare personer besökte huvudbiblioteket förra året, en ökning med 1260 personer jämfört med året innan. Antalet unika besökare på hemsidan ökade med 20 procent (från till ). Biblioteket är en av de mest besökta sidorna på mjolby.se.

5 5 Personal En mångårig medarbetare gick i våras i pension drygt ett år tidigare än planerat, och vi har därför rekryterat en ny heltidsanställd bibliotekarie i Mjölby med ansvar för medier och digital delaktighet. Vi har även anställt en vikarierande bibliotekarie i Mantorp då ordinarie personal är föräldraledig. I december gick ännu en medarbetare på föräldraledighet, och då anställdes en vikarierande bibliotekarie på biblioteket i Mjölby. Vi har också några extra medarbetare i form av en fas3-arbetare och en utvecklingsanställning samt har anlitat flera timanställda. Under sommaren tog vi emot fyra feriearbetande ungdomar. Det har under året varit relativt hög sjukfrånvaro bland personalen, vilket har inneburit en stor påfrestning på verksamheten. Tre personer har varit långtidssjukskrivna beroende på dels planerade operationer, dels en trafikolycka. Två anställda har varit deltidssjukskrivna under i stort sett hela året. Delvis har denna sjukfrånvaro varit arbetsrelaterad. Utbildningsinsatser All anställd personal deltar under i ett omfattande kompetensutvecklingsprogram som anordnas av länsbiblioteket och finansieras av Europeiska socialfonden. EU-medel täcker utbildningskostnaderna, men ingen ersättning utgår för vikarier. Vi har prioriterat att försöka låta personalen delta i så mycket utbildning som möjligt. Merparten av utbildningarna har legat i Linköping och Norrköping. Under hösten har utbildningsinsatserna motsvarat ungefär 30 arbetsdagar, totalt sett. Denna frånvaro har täckts upp med vikarier, vilket har finansierats med hjälp av de pengar vi har dragit in genom Digidel-arbetet. Ekonomi Bibliotekets ekonomi har förstärkts med medel från överskottsbudgeten, totalt cirka 950 tkr. Pengarna har använts till införandet av Rfid-teknik på biblioteken, samt till en ombyggnad av gamla referensavdelningen på huvudbiblioteket till en digital verkstad. Vi har också köpt inredning och möbler till den nya ungdomsavdelningen. Dessutom har ett nytt kontor inretts på Mantorps bibliotek. Biblioteket har fått i bidrag från Kulturrådet till ett filmprojekt för ungdomar samt för att kunna göra en rejäl satsning på inköp av medier för unga till den planerade ungdomssatsningen. Vi har även fått bidrag från Östsam för inköp av medier på andra språk. Arbetsmiljö Arbetsbelastningen är hög, vilket beror på det ökade flödet av medier. Flera i personalen har problem med förslitningsskador i händer, armar och axlar, vilket delvis beror på ensidiga rörelser vid utlåningsdisken. Införandet av RFID-teknik och självbetjäningsapparater kommer förhoppningsvis att minska riskerna för sådana förslitningsskador i framtiden. Ombyggnaden av ventilationssystemet i stadshuset har lett till förbättringar av ventilationen i bibliotekets stora inglasade bokhall.

6 6 Verksamhetsutveckling/kvalitetsarbete Förslag till medieplan kommer att läggas fram under våren. Syftet är dels att visa att vi tar ansvar för den lokala informationsförsörjningen inom Götasamarbetet, dels att förtydliga för medborgarna vilka övervägande som görs vid inköp av olika medier. Vi kommer att ta fram en ny hemsida för biblioteket som en del av Götabiblioteken. Fortsätta arbetet med att öka den digitala delaktigheten. Nu ska vi satsa på att utveckla kursverksamheten i den digitala verkstan. Vi ska testa att ha rörlig personal på golvet som utrustas med surfplatta och kan svara på frågor direkt vid hyllorna. Den nya ungdomsavdelningen ska bli klar till sommaren, och då drar även projektet Litterär filmklubb igång. Vi hoppas kunna bilda en referensgrupp bestående av ungdomar, som kan knytas till ungdomsavdelningen. Vi ska under våren lägga upp ett handlingsplan för vår stora barnsatsning , där målet är att nå fler barn och öka utlåningen av barnmedier. Vi skulle vilja göra en användarstudie av vad både användare och icke-användare tycker om bibliotekens service. Projekt Meröppna biblioteket i Väderstad ska förhoppningsvis bli verklighet under året. Projekt Läskraft för demenssjuka drar igång i vår, och till hösten kommer vi att anordna en Lättläst mässa för prispengarna Vi ska fortsätta med projektet Gonattsagor inifrån på Skänningeanstalten. Vi hoppas få fortsätta att spela en viktig roll i samhällsintroduktionen för nyanlända flyktingar när organisationen ska permanentas under året. Vi ska satsa på marknadsföring av biblioteket och bl.a. ta fram en ny broschyr om bibliotekets service, en roll up samt olika bildspel som kan rulla på den nya monitorn. Fortsatt utveckling av det regionala samarbetet i Götabiblioteken, vilket kommer att omfatta samordning/utveckling av webb och nättjänster samt fördjupat mediesamarbete. Omvärldsanalys/framtid Idag behöver du kunna behärska de digitala verktygen för att kunna vara delaktig i samhället. Om du inte kan hantera datorn eller använda internet är det svårt att ta del av samhällets service, du hamnar i ett utanförskap. Att verka för att fler människor blir digitalt delaktiga är inte enbart bibliotekets ansvar. Det borde vara en fråga som engagerar hela kommunen. I takt med att kommunen, och andra offentliga samhällsaktörer, skapar nya e-tjänster, borde det också vara självklart att kommunen erbjuder medborgarna någon form av utbildning i hur man använder de digitala verktygen. Detta har vi sett många exempel på i våra grannländer t.ex. i Danmark där kommunerna erbjuder gratis utbildning i hur man använder IKT-verktygen (informations- och kommunikationsteknik). I Danmark är det vanligt att de kommunala biblioteken ansvarar för utbildningen till e-medborgare på uppdrag av sina kommuner. Från bibliotekets sida skulle vi välkomna initiativ från kommunledningens sida, där man frågar sig vilket ansvar kommunen har för att alla medborgarna ska kunna vara delaktiga i informationssamhället. Vi vill absolut fortsätta vårt arbete för att öka den digitala delaktigheten bland Mjölbyborna, men vi hoppas att hela kommunen inom en snar framtid ska bli involverad i detta viktiga arbete!

Lägesrapport till kultur- och fritidsnämnden - biblioteket

Lägesrapport till kultur- och fritidsnämnden - biblioteket 1(5) Kultur- och fritidsförvaltningen Handläggare Birgitta Hellman Magnusson 0142-85104 Birgitta.hellman@mjolby.se 2012-06-11 Lägesrapport till kultur- och fritidsnämnden - biblioteket Verksamhet Biblioteksverksamheten

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 biblioteken i Mjölby kommun

Verksamhetsplan 2013 biblioteken i Mjölby kommun 1 Verksamhetsplan 2013 biblioteken i Mjölby kommun Bibliotekslagen: Alla medborgare ska ha tillgång till ett folkbibliotek till främjande av intresse för läsning och litteratur, information, upplysning

Läs mer

Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra

Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra Föredragning för kommunstyrelsen i Mjölby 29 maj 2013 Birgitta Hellman Magnusson, bibliotekschef Riksomfattande kampanj Treårig kampanj 2011-2013 Målet

Läs mer

Lägesrapport och handlingsplan 2012 - biblioteken i Mjölby kommun

Lägesrapport och handlingsplan 2012 - biblioteken i Mjölby kommun 2010-06-22 1/X Lägesrapport och handlingsplan 2012 - biblioteken i Mjölby kommun Presentation på Kultur- och fritidsnämnden 111107 Birgitta Hellman Magnusson 2010-06-22 2/X Biblioteksplan för Mjölby kommun

Läs mer

Digidel 2013 - kampanj för ökad digital delaktighet

Digidel 2013 - kampanj för ökad digital delaktighet Digidel 2013 - kampanj för ökad digital delaktighet Hur kan biblioteken bidra? Presentation av mig Bibliotekschef i Mjölby kommun sedan mars 2011 Bakgrund som journalist och bibliotekskonsulent Har jobbat

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Mjölby bibliotek 2011

Verksamhetsberättelse för Mjölby bibliotek 2011 1(9) Kultur- och fritidsförvaltningen Handläggare Birgitta Hellman Magnusson Tel. 0142-85104 Birgitta.hellman@mjolby.se Verksamhetsberättelse för Mjölby bibliotek 2011 Statistik Antalet besök på huvudbiblioteket

Läs mer

På väg mot en e-serviceverkstad i Mjölby. Birgitta Hellman Magnusson, bibliotekschef

På väg mot en e-serviceverkstad i Mjölby. Birgitta Hellman Magnusson, bibliotekschef På väg mot en e-serviceverkstad i Mjölby Birgitta Hellman Magnusson, bibliotekschef Mjölby kommun Drygt 26000 invånare Bibliotek och medborgarservice inrymt under samma tak Tre filialbibliotek i Skänninge,

Läs mer

Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29

Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29 Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29 Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling

Läs mer

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Göteborg 2 mars 2011 Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling av bibliotek 2001-2004 - Equal Biblioteken

Läs mer

Välkommen till biblioteket

Välkommen till biblioteket Välkommen till biblioteket Utbud på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar Biblioteken i Simrishamn Folkbiblioteken i Simrishamns kommun finns på följande orter: Borrby, Gärsnäs,

Läs mer

Statistik för Vimmerby bibliotek 2011

Statistik för Vimmerby bibliotek 2011 Statistik för Vimmerby bibliotek 211 Sammanställt av: Jakob Nylin Nilsson, IT- och Studiebibliotekarie Innehåll Utlån... 1 Något om vad som lånas... 3 Målgrupper och litterära kategorier... 4 Fjärrlån...

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Götabiblioteken ett regionalt samarbete. Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06

Götabiblioteken ett regionalt samarbete. Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06 Götabiblioteken ett regionalt samarbete Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06 Götabiblioteken i siffror (2014) 459 652 invånare (Linköping, Norrköping,

Läs mer

E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009

E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009 E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009 Bakgrund! Bibliotekens tjänster på nätet www.ostgotabibliotek.se Biblioteket hemifrån Sök i bibliotekens kataloger Låna om och beställ Ladda ner e-böcker Lyssna

Läs mer

Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan

Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan Det är bra för hjärnan att lära sig internet, man kanske lever längre då. Gun 77 år Anne Hederén Länsbibliotek Östergötland Lasse

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun. Bibliotekets verksamhetsplan 2016. Analys och årsberättelse

Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun. Bibliotekets verksamhetsplan 2016. Analys och årsberättelse Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun Bibliotekets verksamhetsplan 2016 Analys och årsberättelse Årsberättelse Förutsättningar för en mobil biblioteksverksamhet i Simrishamns kommun utreddes

Läs mer

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Inledning Enligt Bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun upprätta och anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen ska fastställas

Läs mer

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3. Biblioteksplan för Kalix kommunbibliotek 2014-2015 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Uppdrag och roller 2 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.4

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2018 2020 Antagen av kommunstyrelsen 2018-09-10 101 Inledning... 3 Biblioteksverksamheten i Munkfors kommun... 3 Folkbiblioteket... 3 Prioriterade grupper och verksamhetsområden... 4 Samverkan...

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

Nytta och nöje på nätet Internetguidning

Nytta och nöje på nätet Internetguidning Projektmedel till Östergötland! Nytta och nöje på nätet Internetguidning på östgötabibliotek 500 000 från Stiftelsen för infrastruktur.se Projektperiod 1 okt 2009 30 sept 2010 Nytta och nöje på nätet:

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Bibliotekslagen innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet. I lagen redovisas

Läs mer

Örebro län. Örebro län. Projektredovisning DIGITAL DELAKTIGHET

Örebro län. Örebro län. Projektredovisning DIGITAL DELAKTIGHET Örebro län Roy Andersson Köpmangatan 54, 702 23 Örebro, Telefon: 019-140427, Mobil: 070-5332528, E-post: roy@orebrolan.pro.se, Hemsida: www.orebro-lan.pro.se Örebro län Projektredovisning DIGITAL DELAKTIGHET

Läs mer

Insatser för digital delaktighet på folkbiblioteken

Insatser för digital delaktighet på folkbiblioteken Insatser för digital delaktighet på folkbiblioteken Av Ida Norberg Hela rapporten kan hämtas här, PDF Något om förutsättningarna inför rapportskrivandet: Byte av författare Tidsperspektivet Digital delaktighet:

Läs mer

Utvärdering av servicedeklaration om Biblioteksverksamheten 2010

Utvärdering av servicedeklaration om Biblioteksverksamheten 2010 RAPPORT 1 (7) DNR: HANDLÄGGARE Bibliotekschef Karin Ivarsson TELEFON 0522-69 65 23 karin.ivarsson@uddevalla.se Utvärdering av servicedeklaration om Biblioteksverksamheten 1. Bakgrund och syfte Uddevalla

Läs mer

Biblioteksplan 2014--2018

Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteksplan Datum 2014-11-07 Beslutad Kommunfullmäktige 242, 2014-12-16 1(7) Dnr 14/714-880 Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteken i Mörbylånga kommun består av tre folkbibliotek, Mörbylånga, Färjestaden

Läs mer

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013.

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013. Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013 Januari 2014 Syftet med enkäten har varit att ta reda på vad våra besökare vid biblioteken

Läs mer

Biblioteksundersökning Linköping 2012 Användare

Biblioteksundersökning Linköping 2012 Användare Biblioteksundersökning Linköping 2012 Användare 300 telefonintervjuer med användare De som under de senaste 12 månaderna besökt Linköpings stadsbibliotek eller dess webbplats. (inklusive närbibliotek/bokbuss,

Läs mer

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje Biblioteksstrategi Program Strategi Policy Riktlinje S i d a 2 Dokumentnamn: Biblioteksstrategi Berörd verksamhet: Kultur- och fritidsnämnden Fastställd av: Kultur- och fritidsnämnden 2018-12-05,, dnr

Läs mer

Medieplan för Finspångs bibliotek. Ett av 14 Götabibliotek

Medieplan för Finspångs bibliotek. Ett av 14 Götabibliotek Medieplan 2015-2018 för Finspångs bibliotek. Ett av 14 Götabibliotek Innehåll: Inledning och syfte s. 2 Omvärldsbeskrivning s.3 Organisation s.4 Prioriterade grupper s.4 Nyckeltal s.5 Medinköp och urval

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012 Gender budgeting biblioteken i Askersund 212 Sammanfattning: Fler kvinnor än män besöker biblioteken i Askersund. Fler kvinnor än män lånar från biblioteken. Men kvinnorna lånar i högre utsträckning till

Läs mer

8. Information om ny organisation för folkhälsa och närvård

8. Information om ny organisation för folkhälsa och närvård KALLELSE 2015-03-16 Kommunstyrelsens kultur- och livmiljöutskott Ledamöter Håkan Welin (FP), ordförande Sabine Noresson (MP) Werner Schubert (S) Ersättare Fred Rydberg (KD) Johan Tolinsson (S) Kommunstyrelsens

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2015

Biblioteksplan 2012-2015 Biblioteksplan 2012-2015 Vi har en vision Denna plan uttrycker inriktningen för biblioteksverksamheten i Hallsbergs kommun. I vår framtidsbild ser vi huvudbiblioteket och de sammanslagna skol- och filialbiblioteken

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag E-kampanj 2009 Ett diskussionsunderlag Bakgrund! Syfte med e-kampanjen 2008 Öka användningen av bibliotekens e-tjänster Marknadsföra östgötabibliotekens e- tjänster under gemensamt begrepp Biblioteket

Läs mer

Ansökan om ett Digidelcenter på Rättviks kulturhus

Ansökan om ett Digidelcenter på Rättviks kulturhus 1(6) Ansökan om ett Digidelcenter på Rättviks kulturhus ansöker om projektmedel för att starta ett kommunalt Digidelcenter i biblioteket på Rättviks kulturhus. Ambitionen är också att det ska finnas en

Läs mer

Minnesanteckningar Arbetsmöte Lärmiljöprojektet

Minnesanteckningar Arbetsmöte Lärmiljöprojektet Minnesanteckningar Arbetsmöte Lärmiljöprojektet 2010 10 07 Närvarande: Håkan Blomqvist Norrköpings stadsbibliotek Johanna Wassholm, Norrköpings stadsbibliotek Carina Ljung, Norrköpings stadsbibliotek Helena

Läs mer

Marknadsplan för klustergruppen Den digitalt nyfikne 2011-06-21

Marknadsplan för klustergruppen Den digitalt nyfikne 2011-06-21 Marknadsplan för klustergruppen Den digitalt nyfikne 2011-06-21 1. Vilket är syftet med marknadsföringen? Uppmärksamma Den digitalt nyfikne som målgrupp och öka kännedomen om bibliotekets utbud och information

Läs mer

Biblioteksplan. Kramfors kommun

Biblioteksplan. Kramfors kommun STYRDOKUMENT Sida 1(6) Biblioteksplan Kramfors kommun 2016-2019 Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd BKU-nämnd 160525 63 Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2016/166 2

Läs mer

Rapport november. Nytta & nöje på nätet : Internetguidning på östgötabibliotek

Rapport november. Nytta & nöje på nätet : Internetguidning på östgötabibliotek Rapport november Nytta & nöje på nätet : Internetguidning på östgötabibliotek Viktiga händelser under den gångna månaden Styrgruppen samlades för ett första möte den 23 november. Kerstin Olsson, Anne Hederén,

Läs mer

Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009

Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009 Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009 Stadsbibliotekets personal: 2010 2009 2008 Bibliotekschef: 1,00 1,00 1,00 Bibliotekarier: 4,65 4,65 5,40 (Därav skolbiblioteken

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland En av Länsbibliotek Sörmlands uppgifter är att i samråd med de kommunala biblioteken komplettera, samordna och utveckla medieförsörjningen i länet.

Läs mer

Medieplan. Biblioteken i Mölndal

Medieplan. Biblioteken i Mölndal Medieplan Biblioteken i Mölndal 2013 2016 Kontaktuppgifter för mer information: Anette Eliasson, bibliotekschef, Biblioteken i Mölndal Telefon: 031-315 16 71. E-post: anette.eliasson@molndal.se Linda Rydgren

Läs mer

Enkät bibliotek 2013 2013-10-30

Enkät bibliotek 2013 2013-10-30 Enkät bibliotek 2013 2013-10-30 1. Är du kvinna eller man? Är du kvinna eller man? A. Kvinna 103 83,7 B. Man 20 16,3 Total 123 100 100% (123/123) 2. Hur gammal är du? Hur gammal är du? A. 0-18 1 0,8 B.

Läs mer

Gemensam medieplan för Götabiblioteken

Gemensam medieplan för Götabiblioteken Gemensam medieplan för Götabiblioteken 2019 2022 Inledning och syfte 3 Målbild och viljeinriktning 3 Götabiblioteken 3 Strategiska samarbetsvinster 3 Prioriterade grupper 4 Barn och ungdomar 4 Personer

Läs mer

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8.

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8. Biblioteksplan Högsby kommun 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-06, 8. Bakgrund Enligt Bibliotekslagen SFS 2013:801 ska kommuner och landsting ha en politiskt antagen biblioteksplan. Denna

Läs mer

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel En kampanj A new era? för digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel Affischen Överenskommelse mellan Regionbibliotek Kalmar, LänsbibliotekSydost

Läs mer

Biblioteket verkar i olika sammanhang och ska vara en klok, spännande och intressant samarbetspartner både i närområdet och utanför.

Biblioteket verkar i olika sammanhang och ska vara en klok, spännande och intressant samarbetspartner både i närområdet och utanför. 1 Inledning 1.1 VISION, VÄRDEGRUND OCH VERKSAMHETSIDÉ Lindängenbiblioteket ska vara en attraktiv mötesplats som tidigt bygger relationer med närområdets medborgare och stödjer dessa till lärande, utveckling

Läs mer

Bibliotekschefsmöte 3 mars 2010

Bibliotekschefsmöte 3 mars 2010 1 Bibliotekschefsmöte 3 mars 2010 Närvarande: Peter Åström (fm), Marie Sääf, Anneli Friberg, Marie Drejstam (em), Birgitta Hjerpe, Helena Agnemar, Lena Johansson, Marie Eriksson, Rolf Holm, Annika Holmén,

Läs mer

Rapport från besöksenkät vid biblioteken under slutet av november och början av december månad 2008

Rapport från besöksenkät vid biblioteken under slutet av november och början av december månad 2008 1(6) KFN 2009/0029 Rapport från besöksenkät vid biblioteken under slutet av november och början av december månad 2008 1 Kvalitetssäkringsmetoden Boken Boken omfattar olika enkät- och intervjuundersökningar

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Gemensam e-kampanj i Östergötland. Birgitta Hellman Magnusson, Länsbibliotek Östergötland, maj 2008

Gemensam e-kampanj i Östergötland. Birgitta Hellman Magnusson, Länsbibliotek Östergötland, maj 2008 Gemensam e-kampanj i Östergötland Bakgrund Presskonferens om östgötabibliotekens gemensamma e-tjänster november 2006 Beslut om gemensam handlingsplan för 24- timmarsbiblioteket, april 2007 Lansering av

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

Taltidning till fler. Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen

Taltidning till fler. Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen Taltidning till fler Att nå ut med taltidningar och tillgängliga medier i omsorgen Studiedagen Läsfrämjande i omsorgerna för allas delaktighet 26 oktober 2017 Projektets syfte 1. Öka kunskapen om tillgängliga

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Finskt förvaltningsområde i Göteborgs Stad

Finskt förvaltningsområde i Göteborgs Stad Finskt förvaltningsområde i Göteborgs Stad - att säkerställa nationella minoriteters rättigheter är en del av Göteborgs Stads arbete med mänskliga rättigheter Emma Makkonen Tre förvaltningsområden rött

Läs mer

E-böcker, e-ljudböcker och e-film. Om digitala medier och hur man använder dem

E-böcker, e-ljudböcker och e-film. Om digitala medier och hur man använder dem E-böcker, e-ljudböcker och e-film Om digitala medier och hur man använder dem Vad är e-medier? E-bok en digitalt textfil E-ljudbok en digital ljudfil E-film strömmad film Digitala tidningar och tidskrifter

Läs mer

Medieplan Folk- och skolbibliotek i Lessebo kommun

Medieplan Folk- och skolbibliotek i Lessebo kommun Medieplan Folk- och skolbibliotek i Lessebo kommun 2018 Innehåll Syfte, mål och fokusområden... 2 Barn och ungdomar... 2 Personer med funktionsnedsättning... 3 Personer med annat modersmål och nationella

Läs mer

Version 2.0 [ ]

Version 2.0 [ ] Version 2.0 [2015-11-06] 1 2 Innehåll: Sida 1. Inledning och syfte 4 2. Sammanfattning 4 3. Om Götabiblioteken 4 4. Omvärldsbeskrivning 4 5. Organisation 4 6. Prioriterade grupper 5 7. Medieinköp och urval

Läs mer

Policydokument för mediesamarbete Biblioteken i Norrbottens län

Policydokument för mediesamarbete Biblioteken i Norrbottens län Policydokument för mediesamarbete Biblioteken i Norrbottens län Innehåll: 1. Bibliotekssamarbetet i Norrbotten 2. Nationella och regionala styrdokument 3. Mediesamarbete i Norrbotten 4. Riktlinjer för

Läs mer

Vad kan jag göra på biblioteket?

Vad kan jag göra på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag göra på biblioteket? Vad kan jag göra på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker och annat med dig hem. Du kan också sitta på biblioteket och läsa, studera eller arbeta.

Läs mer

Utvärdering av servicedeklaration Biblioteksverksamheten

Utvärdering av servicedeklaration Biblioteksverksamheten RAPPORT 1 (6) DNR: HANDLÄGGARE Eva Davidsson TELEFON 0522-69 61 10 Utvärdering av servicedeklaration Biblioteksverksamheten 2007 1. Bakgrund och syfte Uddevalla kommun arbetar sedan några år tillbaka med

Läs mer

Organisation och uppdrag

Organisation och uppdrag Organisation och uppdrag Västerås stadsbiblioteks uppdrag Vårt uppdrag tar sin utgångspunkt i bibliotekslagens portalparagraf och vi formulerar vårt uppdrag så här: Bibliotek är en resurs som ger alla

Läs mer

Medborgardialog Sjöbo bibliotek

Medborgardialog Sjöbo bibliotek Medborgardialog Sjöbo bibliotek 1 Hur gammal är du? Namn Antal % Yngre än 15 11 13,8 16-20 4 5 21-30 4 5 31-40 9 11,2 41-50 11 13,8 51-60 18 22,5 61-70 13 16,2 71-80 7 8,8 Äldre än 80 3 3,8 Total 80 100

Läs mer

Sida 1 av 7. Slutrapport. ULVIS Unga Lär Vuxna Internet på eget Språk. Uppsala den 4 december 2012. Serbiska Kulturföreningen Sloga

Sida 1 av 7. Slutrapport. ULVIS Unga Lär Vuxna Internet på eget Språk. Uppsala den 4 december 2012. Serbiska Kulturföreningen Sloga Sida 1 av 7 Slutrapport ULVIS Unga Lär Vuxna Internet på eget Språk Uppsala den 4 december 2012 Serbiska Kulturföreningen Sloga Sida 2 av 7 Inledning Det här är fjärde året i rad som vi får ekonomisk hjälp

Läs mer

Välkommen. till biblioteken i Nässjö

Välkommen. till biblioteken i Nässjö Välkommen till biblioteken i Nässjö Lånekort Det är gratis att skaffa bibliotekskort, men du måste visa legitimation. Bibliotekskortet kan användas på alla bibliotek i Nässjö kommun. Du är ansvarig för

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Biblioteket 2009

Kvalitetsredovisning för Biblioteket 2009 Bildningsnämnden Kvalitetsredovisning för Biblioteket 2009 Hammarö 20010 01 10 Solveig Hagström SÅ HAR VI ARBETAT MED KVALITETSRAPPORTEN Kvalitetsrapporten har tagits fram gemensamt av kulturchefen och

Läs mer

Värmdö. sammanställning biblioteksundersökning 2013

Värmdö. sammanställning biblioteksundersökning 2013 Värmdö sammanställning biblioteksundersökning 2013 1 Innehåll Biblioteket uppfyller de krav som jag tycker att det är rimligt att ställa Biblioteket har bra öppettider Det är lätt att hitta det jag söker

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Mjölby bibliotek 2013

Verksamhetsberättelse för Mjölby bibliotek 2013 1(17) Kultur- och fritidsförvaltningen Handläggare Birgitta Hellman Magnusson Tel. 0142-85104 Birgitta.hellman@mjolby.se Verksamhetsberättelse för Mjölby bibliotek 2013 Statistik Utlåningen ökade med fem

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun

Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun Innehåll 1 Bibliotekens lagrum 2 Vision för biblioteksverksamheten 2012-2014 3 Kommunens biblioteksstruktur 4 Bibliotekets uppdrag 4.1 Ett centrum för litteratur,

Läs mer

Biblioteksplan för Bollebygds kommun

Biblioteksplan för Bollebygds kommun Styrdokument 1 (6) 2017-11-01 Fastställd: Kommunfullmäktige 2017-12-07, 184 Gäller för: Bildnings- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Kultur- och fritidschef Dnr : KS2017/268 Biblioteksplan 2018 2021

Läs mer

En demokratisk digitalisering av samhället!

En demokratisk digitalisering av samhället! En demokratisk digitalisering av samhället! Hur kan vi lösa frågan om ett digitalt utanförskap? Abdullatif Haj Mohammad & Rebecca Eriksson, Hanieh Mohammad beigi & Birgitta Hellman Magnusson Men Finns

Läs mer

Det digitala biblioteket - en skrift om tillgänglighet, inspiration och läslust i alla åldrar

Det digitala biblioteket - en skrift om tillgänglighet, inspiration och läslust i alla åldrar Det digitala biblioteket - en skrift om tillgänglighet, inspiration och läslust i alla åldrar Det digitala biblioteket Bibliotek har alltid legat i framkant för det digitala, och det genomsyrar nu ofta

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

3. Ange ditt telefonnummer, så att vi kan kontakta dig om vi undrar över något svar:

3. Ange ditt telefonnummer, så att vi kan kontakta dig om vi undrar över något svar: Hej! Tack för att du lämnar 2013 års uppgifter om kommunens folkbibliotek. Frågorna är desamma som vid föregående mätning. Notera hur lång tid det tar att sammanställa uppgifterna och fylla i enkäten,

Läs mer

Folkbiblioteken i Lund. Årsberättelse 2008

Folkbiblioteken i Lund. Årsberättelse 2008 Folkbiblioteken i Lund Årsberättelse 2008 Viktiga händelser 2008 Ny organisation Från 1 januari trädde en ny organisation i kraft. Biblioteksplan En plan för biblioteksverksamheten i Lunds kommun fastställdes

Läs mer

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun 2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN för Båstads kommun Biblioteksplan bakgrund Den första januari 2005 kompletterades bibliotekslagen med en paragraf om att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet

Läs mer

Vara kommun. Bibliotek Våren 2014

Vara kommun. Bibliotek Våren 2014 Vara kommun Bibliotek Våren 2014 Presentation Om undersökningen Sammanfattning Resultat NBI (Nöjd Biblioteks Index) Per fråga Om undersökningen Undersökningen riktades till personer som har bibliotekskort

Läs mer

Biblioteksverksamheten i Karlsborgs kommun

Biblioteksverksamheten i Karlsborgs kommun Biblioteksplan i Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Diarienummer: Beslutande: Handlingsplan xxx.xxx Kommunfullmäktige Antagen: 2015-05-25 Giltighetstid: 2015-2017 Dokumentet gäller för: Dokumentansvar: Biblioteksverksamheten

Läs mer

Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 26 september 2012

Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 26 september 2012 26 september 2012 Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 Inledning Syfte Det är en demokratisk rättighet att den enskilde individen, var man än bor i landet och vilket format man än behöver, ska ha tillgång

Läs mer

Verksamhets- berättelse 2016

Verksamhets- berättelse 2016 Verksamhets- berättelse 2016 Biblioteket Verksamhetsberättelse för biblioteket 2016 1. Verksamhetsområde Folkbiblioteket i Kopparberg och skolbiblioteket vid Kyrkbacksskolan lånar ut fack- och skönlitteratur,

Läs mer

Analys och kommentarer gällande genomförd användarenkät på Melleruds bibliotek 2014

Analys och kommentarer gällande genomförd användarenkät på Melleruds bibliotek 2014 Analys och kommentarer gällande genomförd användarenkät på Melleruds bibliotek 2014 Syfte Vårt syfte med den genomförda enkäten var att skapa en dialog med våra biblioteksanvändare och att skapa positiva

Läs mer

Studiebesök på Internationella biblioteket i Stockholm

Studiebesök på Internationella biblioteket i Stockholm Studiebesök på Internationella biblioteket i Stockholm En dag i november 2015 lämnade delar ur personalen på Gagnefs kommunbibliotek Dalarna för att åka till huvudstaden och besöka Internationella biblioteket

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Biblioteksplan för folkbiblioteken i Trosa kommun

Biblioteksplan för folkbiblioteken i Trosa kommun 2018-02-23 Biblioteksplan för folkbiblioteken i Trosa kommun 2018-2019 Postadress: 619 80 Trosa Besöksadress: Västra Långgatan 4-5 Tel: 0156-520 00 Fax: 0156-520 17 E-post: trosa@trosa.se www.trosa.se

Läs mer

Bibliotek och SeniorNet Södermalm i DN

Bibliotek och SeniorNet Södermalm i DN Bibliotek och SeniorNet Södermalm i DN 2017-10-10 I dag är det nästan nödvändigt att kunna betala räkningar, köpa biljetter eller hålla kontakt med vänner genom internet. Men många står utanför. Stadsbiblioteken

Läs mer

Biblioteksplan. för Bergs kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Bergs kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Bergs kommun 2014-2018 1 Innehåll 1. Bibliotekets lagrum 2. Vision för biblioteksverksamheten 3. Verksamhetsbeskrivning 4. Bibliotekets uppdrag 4.1 Tillgång till medier 4.2 Kulturupplevelser

Läs mer

Karlstads del i bokflödet inom länet

Karlstads del i bokflödet inom länet 1 (9) Karlstads del i bokflödet inom länet 1. Inledning 1.1. Bakgrund Hanteringen av böcker och andra medier (hädanefter kallat böcker) på stadsbiblioteket i Karlstad har ökat enormt. Hösten 28 gick 12

Läs mer

Medieplan 2015-2017. Älmhults Bibliotek

Medieplan 2015-2017. Älmhults Bibliotek Medieplan 2015-2017 Älmhults Bibliotek Medieplan för Älmhults bibliotek Medieplanen gäller för Älmhults huvudbibliotek. Medieplanen ses över vart 3:e år. Cirkulationstal för facklitteratur och skönlitteratur

Läs mer

Kulturutredningens betänkande

Kulturutredningens betänkande Kulturutredningens betänkande Sammanfattning på lättläst svenska Stockholm 2009 SOU 2009:16 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga

Läs mer

Välkommen till 2013 års sjukhusbiblioteksstatistik!

Välkommen till 2013 års sjukhusbiblioteksstatistik! Välkommen till 2013 års sjukhusbiblioteksstatistik! Sjukhusbiblioteksstatistiken är en del av Sveriges officiella statistik enligt lagen och förordningen om den officiella statistiken som uppdaterades

Läs mer

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring Tj.ngsryd.s Kommun bilaga 1 BN 97 201-8-09-25 2018-09-06 Innehåll: Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/19 1 Biblioteks- och skollagen 2. Vision och mål avseende biblioteksverksamheten 2.1 Vision

Läs mer

Biblioteken i Tanums kommun utgår i sitt arbete ifrån fokusområdena: erbjudandet, tillgänglighet och lärande.

Biblioteken i Tanums kommun utgår i sitt arbete ifrån fokusområdena: erbjudandet, tillgänglighet och lärande. Tanums kommun Biblioteksplan Tanums bibliotek 2014-2016 Kommuner är skyldiga enligt bibliotekslagen att anta en plan för sin biblioteksverksamhet. I denna biblioteksplan finns strategier för kommunens

Läs mer