Förfrågan om synpunkter inför revidering av Krav och kvalitetsboken har skickats till:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förfrågan om synpunkter inför revidering av Krav och kvalitetsboken har skickats till:"

Transkript

1 Dialogforum , minnesanteckningar. Radison Blu, GBG Deltagare: Dagordning utsänd i förväg: 1. Inledning och allmän lägesrapport 2. Synpunkter inför revidering och komplettering av Krav- och kvalitetsbok version Införande av Rehab el. ej, remissvar från privata vårdgivare 4. Gränssnitt mellan specialistvård/slutenvård och primärvård 5. Ersättning pandemi 6. Gränssnitt kommunen 7. Egenremisser specialister hur gör, var går gränsen 8. Uppföljning av kompetenskrav på varje vårdcentral 9. Hjälpmedel och inkontinenshjälpmedel 10. Sektorsråd allmänmedicin 11. Tillämpningsregler vid förtida inlösen av kontrakt, förändrade ägarförhållanden 12. Övriga frågor Punkt 3-8 nominerades vid förra mötet. 1. Inledning och allmän lägesrapport 5 ansökningar om förtida inlösen av kontrakt: Nya varvet 31:a mars Kyrkbyn 31:a mars Sjuntorp 31:e maj Stenbocken 31:a mars Kållereds VC snarast 3 nya ansökningar till VGPV: Eriksberg Lundby PV Göteborg Kortedala GR Medical AB Billdals VC Granskning pågår Anledningar till upphörande är t.ex. att besöksfrekvensen mycket låg, få antal listade, problem med lokaler, bemanningsproblem samt hopslagning av verksamheter. 2. Synpunkter inför revidering och komplettering av Krav- och kvalitetsbok version 2011 Förfrågan om synpunkter inför revidering av Krav och kvalitetsboken har skickats till: Hälso- och sjukvårdsnämnder Regionens sjukhus Habilitering och hälsa Hälso- och sjukvårdsavdelningen (läkemedelsenheten & smittskyddsenheten)

2 Enheten för funktionshinder och delaktighet Västfastigheter KPMC Enheten för läkemedelsnära produkter. Synpunkter från vårdcentraler i VGPV tas in via dialogforum. BVC: Förtydligande behövs vem som ansvarar för kallelse av barn till BVC. Nuvarande rutiner kring BVC innebär väldigt mycket administration för sköterskorna, varför förenklingar efterlyses. SÄBO & korttidsplatser, samordningsansvar. Förtydligande om vad som ingår i samordningsansvaret för korttidsboende behöver göras. Hjälpmedel & SÄRNÄR Gränsdragning mot sjukhus och vilket ansvar som vårdcentralerna ska ta (ex. nutrition) SÄRNÄR, ofta tunga patientgrupper, behöver förtydligas. Vårdplanering - Viktigt att fastställa vem som ska ta ansvar utifrån kompetens. Problemet har accelererat i och med att sjukhusen blivit mer kostnadsmedvetna. Remittenten har tolkningsföreträde på sin egen kompetens, t.ex. vid remittering till sjukhus. ACG: Vissa vårdgivare anser att ACG systemet i ett övergångsskede slår hårt mot nya vårdcentraler och får stora ekonomiska konsekvenser. Systemet slår snett främst mot de vårdgivare som ligger i områden med många taxeläkare. Under mötet ifrågasattes om ACG är lämpligt att införa under första året. Eftersom detta nu är historia och revideringen avser 2011 lämnas diskussionen. Kostnadsövervältringar (gränssnitt): Under mötet gavs flera exempel där vårdcentralerna får ta hand om tunga patientgrupper som sjukhusen tidigare ansvarat för. Ett forum med företrädare för primärvård och specialistvård efterlystes för att diskutera tolkningar om kostnadsansvar. Vid oklara faktureringar från sjukhusen kan vårdcentralerna kontakta Daniel Pollack på VG primärvårdskontoret. Daniel.pollack@vgregion.se

3 Samverkan: Förtydliganden avseende samverkan gällande närsjukvård efterlyses. Aktuella förändringar i Krav och kvalitetsboken återkommer på nästa dialogforum. 3. Införande av REHAB eller ej, remissvar från privata vårdgivare Vårdcentralerna poängterar vikten av att det måste finnas kostnadskontroll om man ska kunna ta ett kostnadsansvar för REHAB verksamheten. Bland annat pekades på negativa erfarenheter i region Skåne, där det inte finns något tak för antalet besök man har kostnadsansvar för. För närvarande pågår en riskanalys över alternativet där sjukgymnastik och arbetsterapi ingår i vårdenheternas vårdåtagande. Analysen utgår från patientperspektivet men innefattar även de ekonomiska och juridiska konsekvenserna? Gruppen följer den metod som SKL rekommenderar för riskanalys. Riskanalysen ska redovisas för styrgruppen den 21:a april. 4. Gränssnitt mellan specialistvård/slutenvård och primärvård Just nu genomförs en analys på sjukhusens akutmottagningar med metoden METTS om att kunna definiera primärvårdsbesök och omfattningen av dessa vid sjukhusens akutmottagningar. Krav och kvalitetsboken säger: Primärvården har ett patientansvar dygnet runt och ska fullfölja detta enligt gällande vårdgarantier. Vårdenheterna har fullständigt kostnadsansvar för de insatser inom basåtagandet som sker för de invånare som har valt vårdenheten. På sikt kommer vårdenheternas kostnadsansvar även att omfatta de primärvårdsbesök som de personer som valt vårdenheten gör vid regionens akutmottagningar. I arbetsgruppen ingår företrädare för såväl sjukhus som primärvård. Uppdragshandlingen säger också att det ska vara en systematisk modell som accepteras av båda parter. Tanken är att det i princip inte ska finnas primärvårdspatienter på sjukhusens akutmottagningar, då de ska triageras till primärvården. Om sjukhuset gör en triagering av en patient och gör bedömningen att det är en primärvårdspatient samt gör en bokning, ska sjukhuset erhålla 300 kronor från vårdcentralen.

4 På Drottning Silvias barnsjukhus arbetar man med en speciell variant av METTS, kallad METTS-p (pediatrik) som ska möjliggöra triagering av barn. Redovisning av arbetet kommer att lämnas på nästa dialogforum. Utvecklat samarbete för verksamheter som möter barn med psykisk ohälsa: Fråga ställdes om vad HSU:s beslut avseende omhändertagande av barn och ungdomar med psykiska funktionshinder innebär för vårdenheterna. Frågan utreds av sektorsrådet i allmänmedicin. 5. Ersättning pandemi Ersättningsnivån är ett politiskt beslut som ligger fast. Vårdgivarna har fått fakturera för ersättning för vaccinationer fram till 17:e december. I april kommer underlag för resterande registreringar fram till 31 mars som vårdcentralerna får fakturera. Kontaktperson i frågor om utbetalning av ersättning är: anna.erlingsdotter-wass@vgregion.se 6. Gränssnitt kommunen Primärvården har ett ansvar att arbeta med palliativa patienter inom ramen för sitt kompetensområde. Detta ansvar ska framgå av upprättad vårdplan i varje enskilt fall. Fråga: Vilka olika instanser ska ha närområdesplanen vid revidering? Svar: Respektive HSK, kontaktpersoner för nämndområdena. Nuvarande ersättningsregler för besök vid korttidsboenden upplevs som ett problem. Det gäller såväl besöksersättning som patientavgifter. 7. Egenremisser specialister hur gör, var går gränsen? Patienten har rätt att remittera sig själva till sjukhus. Vad är vårdcentralens ansvar för att patienter remitterar sig själva? Betraktas det som remiss till specialist? Svar: Vårdcentralen har inte kostnadsansvar för remiss till specialist. 8. Uppföljning av kompetenskrav på varje vårdcentral En första uppföljning är genomförd och de flesta uppfyller de krav som granskats. Fem vårdcentraler uppfyller inte kraven på BVC och en vårdcentral uppfyller inte kravet på att personal inte får erhålla ersättning från nationella taxan. Dessa har fått en skriftlig erinran med krav om att åtgärda bristerna.

5 9. Hjälpmedel och inkontinenshjälpmedel Fråga ställdes om vad som innefattas i inkontinenshjälpmedel och vem som har kostnadsansvar. Detta bland annat mot bakgrund av den skrivning om förtroendekostnadsansvar för hjälpmedel som finns i Krav- och kvalitetsboken. Det påpekas att de texter som berör begreppet Hjälpmedel i nu gällande version av Krav- och kvalitetsboken genomgående hänvisar till Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel, vilken finns tillgänglig på Västra Götalandsregionens hemsida. De regelverk som beskrivs avser endast hjälpmedel som finns listade under produktanvisningar i nämnda handbok. Det finns flera medicintekniska produkter som inte definieras som hjälpmedel i Västra Götaland. Bland annat för att minska risken för begreppsförvirring kommer ordet inkontinensprodukter att användas framöver, istället för inkontinenshjälpmedel. Adress till inkontinenscentrum: Sektorsråd allmänmedicin VGR vill att sektorsrådet även får representanter från de privata vårdgivarna. Arbetsinsatsen beräknas till 2-4 timmar per vecka. Intresseanmälan lämnas till: Daniel.pollack@vgregion.se 11. Tillämpningsregler vid förtida inlösen av kontrakt, förändrade ägarförhållanden Förtida inlösen av kontrakt: VG primärvårds styrgrupp har beslutat om regler som gäller när en vårdcentral vill ansöka om förtida inlösen av kontrakt. En vårdcentral som ansöker om förtida inlösen av sitt kontrakt i VG Primärvård, skall skicka ansökan till den Hälso- och sjukvårdsnämnd (HSN) som vårdcentralen har kontrakt med. Nämnden fattar beslut om hur lång tid som verksamheten ska fortlöpa innan kontraktet upphör. Ansökan om förtida inlösen av kontrakt ska inkomma till HSN senast fyra veckor före ordinarie nämndssammanträde. Nämndens beslut om att vårdcentralen kan avsluta sin verksamhet ska innehålla datum när verksamheten ska upphöra. Nämndens beslut om förtida inlösen av kontrakt medför ett tillägg till befintligt kontrakt där villkoren preciseras. Verksamheten ska alltid upphöra vid ett månadsskifte. Den vårdcentral som i förtid vill lösa in sitt kontrakt får bära kostnaderna som detta innebär. Utomlänsbesök. En schablonkostnad påförs vårdgivaren för att i huvudsak täcka kostnader för vårdcentralens listade invånares besök i andra landsting.

6 Läkemedel. När en vårdgivare upphör med sin verksamhet har VGR kostnader för de itererade recept som hänför sig till vårdcentralens arbetsplatskod och som kan hämtas ut från apotek upptill 12 månader efter förskrivningsdatum. Kostnaden beräknas utifrån en schablon i förhållande till vårdcentralens ackumulerade utfall för läkemedel. Schablonen beräknas enl. modell framtagen av VGR:s läkemedelsenhet. Informationskostnader samt områdesindelning. Uppdatering av vårdcentralernas områdesindelningar sker genom en av VGR kontrakterad konsult. I det fall uppsägning från flera vårdgivare sammanfaller i en gemensam uppdatering av områdesindelningar, ska kostnaden delas mellan berörda vårdgivare. Vårdgivaren betalar också för det brev som skickas till medborgarna med erbjudande om en ny vårdcentral i samband med att verksamheten upphör. VGR reglerar ovanstående kostnader som ett avdrag av ersättningen månaden efter verksamheten upphör. Övriga kostnader som vårdcentralen har ansvar för. I och med att kontraktet upphör avsäger sig vårdgivaren krav på ej utbetalade målrelaterade ersättningar. Vårdgivaren har även efter kontraktets upphörande ansvar för de kostnader de haft kostnadsansvar för enl. krav och kvalitetsboken, vilka uppkommit under tiden för verksamheten. T.ex. laboratoriekostnader, röntgen samt övrig medicinsk service. Förändrade ägarförhållanden: Part (leverantör) som vill överlåta sitt kontrakt till annan leverantör (mottagande part) skall inhämta skriftligt godkännande från den hälso- och sjukvårdsnämnd som är kontraktspart. Godkännandet grundar sig på den samlade bedömningen av mottagande part i enlighet med kapitel 1 i krav- och kvalitetsboken. 12 Övriga frågor Schablonberäkning av ACG ACG ersättningen är politiskt beslutad. Modellen gäller tills vidare. Simuleringsresultat avseende golv och takalternativ kommer att redovisas vid nästa dialogforum. Täckninggrad VG primärvårdskontoret arbetar med frågan om utökat rapportunderlag i IT-systemet. Tidsschema för godkännande av utbetalningsunderlag. Tidsschema kommer att skickas ut när alla beräkningsdelar är fastställda.

7 Besöksströmmar. Kommer i utbetalningsunderlaget inom kort. ST-läkare Vem står för ST-läkarnas kostnader när de är på kurs. Svar: vårdcentralen. När kommer momsen med på utbetalningsunderlaget: Inom någon/några månader. Är det någon åtgärdskod som har ekonomisk betydelse utöver tolk Jourbesök samt läkemedel för målrelaterad ersättning.

8 VG Primärvård Hjälpmedel och inkontinensprodukter

9 Inkontinensprodukter några utdrag ur KoK-boken Sida 8 Uppdraget omfattar planerad och oplanerad vård i form av rådgivning, utredning, diagnostik, behandling, omvårdnad, rehabilitering samt uppföljning. Åtagandet omfattar inte åtgärder som kräver sjukhusens medicinska och tekniska resurser, annan särskild kompetens eller som täcks av annan huvudmän. VG Primärvård

10 Inkontinensprodukter några utdrag ur KoK-boken Sida 19 Vårdenheten har ansvar för att ordinera / förskriva inkontinenshjälpmedel och följa de regler som Västra Götalandsregionen fastställer genom Inkontinenscentrum Sida 31 Vårdenheterna har fullständigt kostnadsansvar för de insatser inom basåtagandet som sker för de invånare som har valt vårdenheten. VG Primärvård

11 Hjälpmedel utdrag ur KoK-boken Sida 33 Vårdenheterna har rätt att förskriva hjälpmedel enligt det regelverk som framgår i hjälpmedelshandboken. Förtroendeförskrivning av dessa hjälpmedel ska tillämpas enligt gällande regelverk. VG Primärvård

12 Definition av begreppet Hjälpmedel Hjälpmedel för Medicinsk behandling Rörelsehinder Kognitivt stöd och kommunikation Hörselskada Synskada Ortoser, proteser, skor Utöver dessa finns flera medicintekniska produkter som inte definieras som hjälpmedel i VGR VG Primärvård

13 Hjälpmedel, personlig förskrivning Alla hjälpmedelskategorier finns listade under produktanvisningar i Handboken för förskrivning av personliga hjälpmedel Finns produktanvisning kan det förskrivas som hjälpmedel, finns inte produktanvisning är det inget personligt hjälpmedel VG Primärvård

14 Hjälpmedel, personlig förskrivning Hälso- och sjukvården förskriver Personligt utprovade Medicinteknisk produkt Alltid ett lån Hälso- och sjukvården är skyldig att tillhandahålla personliga hjälpmedel Patienten har ingen rättighet till specifikt hjälpmedel Hjälpmedlet följer patienten vid byte av huvudman VG Primärvård

15 Förtroendeförskrivning tillämpas för hjälpmedel (enligt hjälpmedelshandboken) vårdgivare ska ha tillräcklig kompetens att förskriva och förskrivningen ska godkännas av kostnadsansvarig förutsätter för VG Primärvård att kostnadsansvaret samlas centralt på ett fåtal parter VG Primärvård

16 Förskrivarbaserat kostnadsansvar innebär att varje vårdgivare har kostnadsansvar för det som man själv beställer eller förskriver denna typ av kostnadsansvar tillämpas inom VG Primärvård (och övriga VGR) för bland annat läkemedel, medicinsk diagnostik och inkontinensprodukter VG Primärvård

17 Förtida inlösen av kontrakt i VG primärvård Stefan Bengtsson, VG primärvårdskontoret

18 Förtida inlösen av kontrakt i VG primärvård Ansökan om förtida inlösen av kontrakt ska inkomma till den nämnd vårdcentralen har kontrakt med senast 4 veckor innan ordinarie nämndsammanträde. Nämnden gör i varje enskilt fall en bedömning om när verksamheten får upphöra. Nämndens beslut ska innehålla datum när verksamheten ska upphöra. Stefan Bengtsson, VG primärvårdskontoret

19 Verksamheten ska alltid upphöra vid ett månadsskifte. Två månader efter verksamheten upphört ska de ekonomiska mellanhavandena vara reglerade och kontraktet upphöra. Vårdcentralen ska betala för de kostnader som det förtida inlösandet av kontraktet innebär. Stefan Bengtsson, VG primärvårdskontoret

20 Receptläkemedel på den egna arbetsplatskoden: En bedömning av återstående kostnader på den egna arbetsplatskoden görs i varje enskilt fall enligt en modell som regionens läkemedelsenhet tagit fram. Ett avdrag görs för den bedömda kostnaden. Vårdcentralens ansvar för besök i andra landsting: Ett schablonavdrag på 25 kr per vårdvalspoäng görs avseende de besök som vårdcentralens listade patienter gjort i andra landsting och som ännu inte reglerats. Stefan Bengtsson, VG primärvårdskontoret

21 Kostnader för ny områdesindelning: Den/de vårdcentral(er) vars kontrakt avslutas får betala kostnaden för att uppdatera områdesindelningen samt webbkartan. Kostnaden delas lika mellan vårdcentraler som omfattas. Kostnader för brevutskick: Vårdcentralen får betala kostnad för tryck och porto för det brev som skickas till de medborgare som vid kontraktets upphörande har sitt vårdval på den aktuella vårdcentralen. Stefan Bengtsson, VG primärvårdskontoret

22 Vårdcentralens kostnadsansvar regleras genom ett avdrag på ersättningen månaden efter verksamheten upphör Vårdcentralen ska lämna kompletta datafiler till VIP direkt efter verksamheten upphört. Vårdcentralen är även ansvarig för alla andra kostnader som vårdcentralen har kostnadsansvar för i VG primärvård. T.ex. medicinsk service etc. Andra månaden efter verksamhetens upphörande regleras ersättning för tolkbesök samt besöksströmmar mellan vårdcentraler under sista verksamhetsmånaden. Stefan Bengtsson, VG primärvårdskontoret

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012 Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV 29 maj 2012 Justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 Inriktning Vidareutveckla modellen efter beslutade mål för primärvården (Idéskissen medborgarens

Läs mer

Vårdval Rehab

Vårdval Rehab Vårdval Rehab 150121 Bakgrund Rapport 2010 02 18 Utgångspunkter Beskriva former och omfattning av hur sjukgymnastik och arbetsterapi kan ingå i ett valfrihetssystem för primärvård. Rapport 2010 06 30 Riskanalys

Läs mer

Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel

Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel Maj 2011 Handbok Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel Förskrivaren ska kunna förstå och tillämpa Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel så att patienten möter samma förutsättningar

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Det nya avtalet Gäller från 1 april 2012 och är en uppdatering och förtydligande av det

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Det nya avtalet Gäller från 1 april 2012 och är en uppdatering och förtydligande av det

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Sjukgymnastik och arbetsterapi på primärvårdsnivå inom Västra Götalandsregionen. Vårdval Rehab

Sjukgymnastik och arbetsterapi på primärvårdsnivå inom Västra Götalandsregionen. Vårdval Rehab Sjukgymnastik och arbetsterapi på primärvårdsnivå inom Västra Götalandsregionen Jämförelse av tre alternativ för sjukgymnastik och arbetsterapi i primärvården 1. Sjukgymnastik och arbetsterapi integreras

Läs mer

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Trygg och säker utskrivning i Skaraborg Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Rapport till styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 13 september 2017 Malin Swärd, medicinskt

Läs mer

Erfarenheter av vårdvalet i Västra Götalandsregionen

Erfarenheter av vårdvalet i Västra Götalandsregionen Erfarenheter av vårdvalet i Västra Götalandsregionen www.vgregion.se/vgprimarvard Rose-Marie Nyborg Enhetschef Vårdvalsenheten Hälso- och sjukvårdsavdelningen Västra Götalandsregionen 1,6 miljoner invånare

Läs mer

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-16 Ärende 9 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Margareta Axelson Tel: 010-441 13 73 E-post: margareta.f.axelson@vgregion.se Handläggare:

Läs mer

Erfarenheter från användning av ACG i Västra Götalandsregionen

Erfarenheter från användning av ACG i Västra Götalandsregionen Erfarenheter från användning av ACG i Västra Götalandsregionen ACG Användarforum 2011-01-18 Lars Björkman Analysenheten Hälso- och sjukvårdsavdelningen Vårdvalet i Västra Götaland VG Primärvård Introduktion

Läs mer

ST- Utbildningskontrakt

ST- Utbildningskontrakt 1(4) ST- Utbildningskontrakt Specialiseringstjänstgöring i allmänmedicin i VG Primärvård Undertecknade förbinder sig att följa detta ST-utbildningskontrakt för specialiseringstjänstgöring i allmänmedicin

Läs mer

ST- Utbildningskontrakt

ST- Utbildningskontrakt 1(4) ST- Utbildningskontrakt Specialiseringstjänstgöring i allmänmedicin i VG Primärvård Undertecknade förbinder sig att följa detta ST-utbildningskontrakt för specialiseringstjänstgöring i allmänmedicin

Läs mer

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Dokumentkategor i Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Komplettering till ansökan Rehabteam Hjälbo HSNG 2015-00529 Marika Fixell HSN 2015-05-25 Begäran om komplettering till tidigare ansökan

Läs mer

Minnesanteckningar Dialogforum 2015-04-08

Minnesanteckningar Dialogforum 2015-04-08 Minnesanteckningar Dialogforum 2015-04-08 Närvarande: Helena Kryssman Vårdvalsenheten Katarina Orrbeck Vårdvalsenheten Stefan Bengtsson Vårdvalsenheten Margareta Berzén Vårdvalsenheten Viveka Arvidson

Läs mer

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER Regionala medicinska riktlinjer 1 (4) Datum Diarienummer HS

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER Regionala medicinska riktlinjer 1 (4) Datum Diarienummer HS 1 (4) Datum 2015-03-10 Diarienummer HS 126-2015 HSD-A 12-2015 Hälso- och sjukvårdsavdelningen REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2015 Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tecknade

Läs mer

Introduktion och innehåll

Introduktion och innehåll UPPLAGA 3/2012 Vårdgaranti vad handlar det om egentligen? Detta är en utbildning som riktar sig till dig som är vårdpersonal inom Västra Götalandsregionen och som dagligen möter patienter i ditt arbete.

Läs mer

Samverkan och samarbete i vårdkedjan kring hjälpmedelsfrågor

Samverkan och samarbete i vårdkedjan kring hjälpmedelsfrågor Samverkan och samarbete i vårdkedjan kring hjälpmedelsfrågor Vårdkedjekonferens 2011-09-28 Jeanette Rehn Primärvården Göteborg Petra Nydahl Göteborgs Stad Solveig Landström SU H J Ä L P M E D E L Samarbete

Läs mer

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 (6) DATUM BETECKNING 2014-05-30 LiÖ 2014-216 Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 Parter Örebro läns landsting,

Läs mer

Sammanfattning av förändringar i Krav- och kvalitetsbok Vårdval VG Primärvård 2017

Sammanfattning av förändringar i Krav- och kvalitetsbok Vårdval VG Primärvård 2017 Enhet Primärvård Västra Götalandsregionen Sammanfattning av förändringar i Krav- och kvalitetsbok Vårdval VG Primärvård 2017 En reviderad Krav- och kvalitetsbok, förfrågningsunderlag enligt lag (2008:962)

Läs mer

Bilder som visades under mötet kommer att skickas ut till mötesdeltagarna

Bilder som visades under mötet kommer att skickas ut till mötesdeltagarna VG Primärvård Dialogforum Minnesanteckningar Dialogforum 2014-02-13 Närvarande Jörgen Månsson, PrimÖR Agneta Hamilton, PrimÖR Annelie Virenhem, PrimÖR Carl-Peter Anderberg, PrimÖR Torbjörn Erneholm, Närhälsan

Läs mer

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland BILAGA C Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland Bilaga C Samarbetsorganisationen - Samarbete och styrning

Läs mer

Förskrivning av personliga hjälpmedel, ansvar och kompetens

Förskrivning av personliga hjälpmedel, ansvar och kompetens Förskrivning av personliga hjälpmedel, ansvar och kompetens Rutin/gäller för Äldreomsorgen, Funktionshinderverksamheten Borås Stad Namn/ämne ex När brukare inte öppnar dörren 1 Ur Borås Stads Styr- och

Läs mer

KPP i Primärvård resultat av ett pilotprojekt

KPP i Primärvård resultat av ett pilotprojekt KPP i Primärvård resultat av ett pilotprojekt Bakgrund vikten av egna vikter En stor del av ersättningen i VGPv baseras på ACG Kostnadsvikter från Östergötland & Blekinge från 2006 Uppdrag och gränssnitt

Läs mer

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Enhet Primärvård Västra Götalandsregionen 2018 06 01 Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Sammanfattning av ärendet Vårdval Vårdcentral infördes i Västra Götalandsregionen 2009. Krav- och

Läs mer

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet (LSS)

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet (LSS) Gunilla Hjelm-Wahlberg Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet (LSS) Kortfattade anteckningar från dialogkonferens 2015-06-02 LÄGESRAPPORT (Elisabeth Höglund) Hälso- och

Läs mer

Uppföljning av privata specialistläkare med ersättning enligt nationella taxan år 2009

Uppföljning av privata specialistläkare med ersättning enligt nationella taxan år 2009 2011-01-19 Dnr HSN 4-119-2010 Dnr HSN 5-189-2010 Dnr HSN 7-111-2010 Dnr HSN 11-94-2010 Dnr HSN 12-105-2010 Uppföljning av privata specialistläkare med ersättning enligt nationella taxan år 2009 1(11) INNEHÅLL

Läs mer

Registreringar i Cosmic Vårdadministration med anledning av Vårdval primärvård

Registreringar i Cosmic Vårdadministration med anledning av Vårdval primärvård Uppdaterad 18-12-20 Ulrika Danielsson, Niklas Karlsson, Mari Hagesjö Kundval och privata vårdgivare Registreringar i Cosmic Vårdadministration med anledning av Vårdval primärvård Innehåll Betalregistrera...2

Läs mer

TRYGGHET, TILLGÄNGLIGHET OCH KVALITET

TRYGGHET, TILLGÄNGLIGHET OCH KVALITET VG PRIMÄRVÅRD EN DEL AV DET GODA LIVET V ä s t r a G ö ta l a n d s r e g i o n e n s e g e n v å r d v a l s m o d e l l TRYGGHET, TILLGÄNGLIGHET OCH KVALITET GRUNDTANKARNA BAKOM VÅR NYA VÅRDVALSMODELL

Läs mer

Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på Bräcke Diakoni RehabCenter Sfären (öppen vård)

Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på Bräcke Diakoni RehabCenter Sfären (öppen vård) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Avdelningen för närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på

Läs mer

Registreringsrutiner för sjukgymnastik och lymfödembehandling på Röda korsets sjukhus (öppen vård)

Registreringsrutiner för sjukgymnastik och lymfödembehandling på Röda korsets sjukhus (öppen vård) Hälso- och sjukvårdsnämndes förvaltning Sektionen för individuella vårdärenden Fredrik Persson Registreringsrutiner för sjukgymnastik och lymfödembehandling på Röda korsets sjukhus (öppen vård) Gäller

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR Överenskommelse om samarbete mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland kring personer med psykisk funktionsnedsättning och personer med missbruk 2016 10 11 Malin Camper Kunskapscentrum

Läs mer

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR 2016-11-25 Överblick kring vad som sker på länsnivå Samverkan i Västra Götaland: från LiSA-gruppen till Vårdsamverkan

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel

Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel 1 (11) Avdelningen för Närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Stockholms läns landsting Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel

Läs mer

Överenskommelse om läkarmedverkan i den kommunala hälsooch sjukvården i Partille från och med 2016-01 -01

Överenskommelse om läkarmedverkan i den kommunala hälsooch sjukvården i Partille från och med 2016-01 -01 Förutsättningar Överenskommelse om läkarmedverkan i den kommunala hälsooch sjukvården i Partille från och med 2016-01 -01 1. Bakgrund Västra Götalandsregionen har fr o m 2009-10-01 infört vårdvalsmodellen

Läs mer

Patientavgifter

Patientavgifter Patientavgifter 2018-01-01 Varför gjordes en översyn? Möta utveckling och behov inom vården Förtydliga och förenkla regelverket för att underlätta tolkning och minska administration Omarbeta och förenkla

Läs mer

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Specifikation gällande samarbete och styrning inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Allmänt Specifikationen anger hur samarbete och styrning hanteras inom samarbetsorganisationen.

Läs mer

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Regionfullmäktige Dnr 17RK1181 Bilaga 1: Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Giltig från och med 2019-03-01 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2019-05-21

Läs mer

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi.

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-14 1 (6) HSN 2016-0778 Handläggare: Åsa Hertzberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p [xx] Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval

Läs mer

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse Dokumentnamn: Definitioner och ansvarsfördelning (bil till avtal om kommunalisering av hemsjukvård i Västmanlands län) Dokumentnummer: Version: Datum: VKL:s diarienummer: 2012-06-15 2013-045.26 Gäller

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Halland Alingsås Kungsbacka Göteborg Borås Jönköping Varberg Falkenberg Hyltebruk Halmstad Laholm Värnamo Ljungby Växjö Ängelholm Helsingborg Kristianstad

Läs mer

Dialogmöten 12-13 maj

Dialogmöten 12-13 maj Dialogmöten 12-13 maj Maria Westerman Magnus Thureson Sten Skelander Robert Hill 2011-06-15 1 Dagordning Aktuellt Handboken 2012 Uppföljning av sjukgymnastik Övriga frågor 2011-06-15 2 Aktuellt Kommunalisering

Läs mer

Om Remisshantering inom Stockholms läns landsting

Om Remisshantering inom Stockholms läns landsting Om Remisshantering inom Stockholms läns landsting Regelverket för remisshantering Definitionen av en remiss är, enligt SOSFs 2004:11, ett dokument angående en patient som innehåller en beställning av en

Läs mer

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Regional åtgärdsplan 2006-2008 Denna åtgärdsplan är en överenskommelse mellan Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götaland. Mer

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning Marcela Adamsson Hälso- och sjukvårdsstrateg Enheten för uppdragsstyrning Datum 2014-12-05 1 (7) Förutsättningar för Ackreditering och Avtal

Läs mer

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet 2014-10-27 Handläggare Daniel Nilsson Kansli- och utvecklingsavdelningen 14VOS/0055 Vård- och omsorgsstyrelsen Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet Förslag till beslut

Läs mer

Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg

Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg En leverantör har möjlighet att erhålla godkännande för en eller flera vårdenheter inom primärvården i Landstinget Kronoberg, förutsatt att vissa grundläggande

Läs mer

Hjälpmedelshantering - förstudie (avseende risken att hjälpmedelsansökan kan avslås med hänvisning till brist på budgetmedel)

Hjälpmedelshantering - förstudie (avseende risken att hjälpmedelsansökan kan avslås med hänvisning till brist på budgetmedel) Revisionskontoret PM NR 8/2014 Hjälpmedelshantering - förstudie (avseende risken att hjälpmedelsansökan kan avslås med hänvisning till brist på budgetmedel) Eva Tency Nilsson September 2014 Postadress:

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Bilaga 4 1 (7) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Handläggare 2019-01-01 LK/180674 Ersättningssystem 2019 Innehållsförteckning Definition av begrepp och nivåer i ersättningsystemet... 2 1.0 Ersättning

Läs mer

Tid: Torsdagen den 19 september 2013 klockan Plats: Banvallen, Gullbergsvass konferenscenter, Göteborg

Tid: Torsdagen den 19 september 2013 klockan Plats: Banvallen, Gullbergsvass konferenscenter, Göteborg Anteckningar RAKEL Tid: Torsdagen den 19 september 2013 klockan 13.00 16.00 Plats: Banvallen, Gullbergsvass konferenscenter, Göteborg Närvarande: Anneth Lundahl, Kristina Tornberg, Kristina Westerberg,

Läs mer

Rapport antibiotikaförskrivning till och med kvartal 2 2014. Regionala Strama Västra Götalandsregionen

Rapport antibiotikaförskrivning till och med kvartal 2 2014. Regionala Strama Västra Götalandsregionen Rapport antibiotikaförskrivning till och med kvartal 2 2014 Regionala Strama Västra Götalandsregionen Sammanfattning Västra Götalandsregionen: Antalet antibiotikarecept förskrivna till invånare i VGR har

Läs mer

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Regionfullmäktige Dnr 17RK1181 Bilaga 1: Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Giltig från och med 2018-01-01 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2018-01-29

Läs mer

VGR IT. VG PRIMÄRVÅRD Medidoc VG PRIMÄRVÅRD. Registrering i Medidoc. Regionservice, VGR IT, rev LB

VGR IT. VG PRIMÄRVÅRD Medidoc VG PRIMÄRVÅRD. Registrering i Medidoc. Regionservice, VGR IT, rev LB VGR IT VG PRIMÄRVÅRD Medidoc VG PRIMÄRVÅRD Registrering i Medidoc Regionservice, VGR IT, 2010-01-20 rev LB 20121010 Innehållsförteckning FLERA ENHETER I SAMMA MEDIDOCDATABAS... 3 LISTNING... FEL! BOKMÄRKET

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

Nytt hemsjukvårdsavtal 1 april. Information

Nytt hemsjukvårdsavtal 1 april. Information Nytt hemsjukvårdsavtal 1 april Information 2017-02-03 Bakgrund Skatteväxling 1992 Ädelavtal i flera omgångar Ytterligare avtal i separat sakområden God samverkan mellan kommun och region Avtalen okända

Läs mer

Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag Vårdval Barnavårdcentral

Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag Vårdval Barnavårdcentral 1 (15) Avdelningen för Närsjukvård (NSV) Kvinnor-Barn-Asyl Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag Vårdval Barnavårdcentral Gäller fr o m 2014-01-01 Senast uppdaterad: 2014-03-17 Uppdaterad information

Läs mer

Tjänstekoncessionskontrakt vårdval Landstinget i Jönköpings län

Tjänstekoncessionskontrakt vårdval Landstinget i Jönköpings län 1(5) Tjänstekoncessionskontrakt vårdval Landstinget i Jönköpings län Landstinget i Jönköpings län har huvudansvaret för all offentlig och privat bedriven hälso- och sjukvård i Jönköpings län, vilket även

Läs mer

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012 ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT Målrelaterad ersättning inom specialistvården Nätverkskonferensen 2012 kerstin.petren@lul.se niklas.rommel@lul.se LANDSTINGET I UPPSALA LÄN 2012 Uppsala medelstort landsting:

Läs mer

Förtydligande av kap. 3 Uppföljning i Regelbok för auktorisation, Vårdval Primärvård i Östergötland 2017

Förtydligande av kap. 3 Uppföljning i Regelbok för auktorisation, Vårdval Primärvård i Östergötland 2017 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Charlotte Sand 2017-03-20 Dnr: HSN 2016-470 Hälso- och sjukvårdsnämnden Förtydligande av kap. 3 Uppföljning i Regelbok för auktorisation, Vårdval Primärvård i Östergötland

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer. Jönköpings län

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer. Jönköpings län Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer Jönköpings län Kommunalt forum 2015 Inledning Målet med hälso-och sjukvården är god hälsa och vård på

Läs mer

Landstingsbeslutade subventioner 2015

Landstingsbeslutade subventioner 2015 2015 Landstingets lokala subventioner av läkemedel eller närliggande varor utöver det nationella högkostnadsskyddet. Subventionsgrupper: Antikonception till kvinnor till den dag de fyller 26 år: hormonspiral/implantat

Läs mer

Superkontaktombudsträff. 10 oktober 2017

Superkontaktombudsträff. 10 oktober 2017 Superkontaktombudsträff 10 oktober 2017 Agenda Förmiddag Aktuell SAMSA information Informationsvägar Trygg och säker utskrivning från slutenvården Patientfall Lunch Kl. 11.30 12.30 Eftermiddag Fortsättning

Läs mer

Information till vårdgivare från VG Primärvårdskontoret

Information till vårdgivare från VG Primärvårdskontoret Information till vårdgivare från VG Primärvårdskontoret 2012-05-25 Glasögonbidrag upp till 16 år Västra Götalandsregionen höjer åldersgränsen för glasögonbidrag väsentligt. Från och med 1 juni kan barn

Läs mer

Överenskommelse avseende ansvar för den somatiska hemsjukvården mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län

Överenskommelse avseende ansvar för den somatiska hemsjukvården mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län Rubrik specificerande dokument ÖVERENSKOMMELSE Omfattar område/verksamhet/enhet Hemsjukvård Sidan 1 av 5 Upprättad av (arbetsgrupp alt. namn, befattning) Beslutande organ Gäller från datum Särskild arbetsgrupp

Läs mer

Ersättning för kostnader vid förskrivning av personliga hjälpmedel

Ersättning för kostnader vid förskrivning av personliga hjälpmedel Hjälpmedel ersättning vid sjukhusen Förslag Ersättning för kostnader vid förskrivning av personliga hjälpmedel - Bakgrund till frågeställning Hjälpmedel ingår som en väsentlig del i vård och behandling.

Läs mer

DELREGIONAL FÖRVALTNINGSORGANISATION Rutin och IT-tjänst för samordnad vårdplanering inom Vårdsamverkan Skaraborgs område fr.o.m.

DELREGIONAL FÖRVALTNINGSORGANISATION Rutin och IT-tjänst för samordnad vårdplanering inom Vårdsamverkan Skaraborgs område fr.o.m. DELREGIONAL FÖRVALTNINGSORGANISATION Rutin och IT-tjänst för samordnad vårdplanering inom Vårdsamverkan Skaraborgs område fr.o.m. 2011-01-01 1 Innehållsförteckning Inledning..3 Delregional förvaltningsorganisation

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland 2006-11-14 Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Inledning 1 Grundläggande utgångspunkter Detta avtal reglerar ansvar och samverkan

Läs mer

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Bilaga 1 Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Uppdraget och material Enligt lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. ska nämnderna senast den sista februari varje år lämna

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning 1 (9) Förutsättningar för Ackreditering och Avtal för Enhet för öppen ögonsjukvård i Skåne gällande år 2015 kommentarer till föreslagna ändringar Inledning Nedan följer ett förtydligande till beslutade

Läs mer

Habilitering och rehabilitering

Habilitering och rehabilitering Överenskommelse Fastställd av Hälso- och sjukvårdsnämnden och Socialnämnden Framtagen av Leif Olsson, Cecilia Persson Beslutsdatum 2017-03-22 (revidering) SON 34 HSN 347 Upprättad 2015-05-13 Ärendenr SON

Läs mer

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket Kommunal Hälsooch sjukvård Genomfördes 1992 Ädelreformen Kommunerna tar över en del ansvar som tidigare legat på landstingen Kommunerna får ett ökat ansvar för vård och omsorg för äldre och funktionsnedsatta

Läs mer

UTGANGSPUNKTER, enligt Krav- och kvalitetsbok med gallande tillampningsanvisningar

UTGANGSPUNKTER, enligt Krav- och kvalitetsbok med gallande tillampningsanvisningar Y^^TVASTRA GOTALANDSRIGIONtN VG Primarvard NaromradesDlan Avser Naromradet: Ersatter tidigare plan daterad:140101 VASTRA GOTALANDSREGIONEN Datum:14LL205Regk>nens HusGdteb tcbori-icon, 20U -12-1 2 Dnr //J///^/^//

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-11 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Sahlgrenska

Läs mer

Första linjens vård till barn och unga med psykisk ohälsa med måttliga symtom och funktionsnedsättningaruppdrag åt Driftnämnden Närsjukvård

Första linjens vård till barn och unga med psykisk ohälsa med måttliga symtom och funktionsnedsättningaruppdrag åt Driftnämnden Närsjukvård TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Regionkontoret Hälso- och sjukvård Karin Ingvarsson Utvecklare Datum Diarienummer 2016-02-10 RS150369, RS150370 Regionstyrelsen Första linjens vård till barn och unga med psykisk

Läs mer

Utredning av de lokala förutsättningarna för utveckling av närsjukvårdscentrum vid tio lokalsjukhus i Västra Götalandsregionen

Utredning av de lokala förutsättningarna för utveckling av närsjukvårdscentrum vid tio lokalsjukhus i Västra Götalandsregionen 1 2013-01-18 Jan Carlström Hälso- och sjukvårdsavdelningen Regionkansliet Utredning av de lokala förutsättningarna för utveckling av närsjukvårdscentrum vid tio lokalsjukhus i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård

Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård Skara kommun. 2019-05-13 Kommunal hälso- och sjukvård Kommunen och Västra Götalandsregionen samarbetar genom avtal om vad som är kommunal hälso- och sjukvård och vad som är

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende.

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. 2012-10-26 Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. Samverkansavtal mellan Kommunförbundet Norrbotten och landstinget i Norrbotten. 1 Bakgrund Från den 1 januari 2007 regleras

Läs mer

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård.

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. 2013-01-08 Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Samverkansrutinen är uppdaterad enligt gällande lag och föreskrifter.

Läs mer

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Hallänningen ska kunna känna sig trygg med att få sina behov av hälso och sjukvård tillgodosedda. Målsättningen är att möta upp behoven på ett så tidigt stadium

Läs mer

Dialogforum VG Primärvård

Dialogforum VG Primärvård Dialogforum VG Primärvård 2015-04-08 Revidering av Krav- och kvalitetsbok 2016 www.vgregion.se/vgprimarvard Dagordning Care-Manager vårdsamordnare psykisk ohälsa Revidering av Krav- och kvalitetsbok VG

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB)

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) Dokumenttyp: Samverkansöverenskommelse Utfärdande: Landstinget och kommunerna

Läs mer

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC)

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC) Sid 1 (5) HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL () 1 Mål och inriktning Barnhälsovården utgör en viktig del i det samlade folkhälsoarbetet. Verksamheten skall utgå från ett folkhälsoinriktat och psykosocialt

Läs mer

Information till vårdgivare från VG Primärvårdskontoret

Information till vårdgivare från VG Primärvårdskontoret Information till vårdgivare från VG Primärvårdskontoret 2011-06-30 Information till vårdgivare inom VG Primärvård gällande övergång till elektronisk överföring av läkarintyg till Försäkringskassan I överenskommelsen

Läs mer

Avtal med anledning av förslag till gränsdragning mellan kommunerna och regionen i Västra Götaland avseende primärvård

Avtal med anledning av förslag till gränsdragning mellan kommunerna och regionen i Västra Götaland avseende primärvård 1 1998-09-01 Avtal med anledning av förslag till gränsdragning mellan kommunerna och regionen i Västra Götaland avseende primärvård Väststyrelsens styrgrupp för primärvård har lämnat förslag till gränsdragning

Läs mer

Rutin för ersättning Hälsoval Örebro län 2017

Rutin för ersättning Hälsoval Örebro län 2017 1 (6) Tjänsteställe, handläggare Datum Hälsovalsenheten, Maria Persson 2017-01-01 Rutin för ersättning Hälsoval Örebro län 2017 För förklaring av ersättningsmodellen se Hälsoval Örebro län Krav- och kvalitetsbok.

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-9 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2018 Styrelsen för NU-sjukvården 1. Anvisningar tillkommande

Läs mer

Ersättning per timme. Ersättning per deltagare

Ersättning per timme. Ersättning per deltagare Ersättningsvillkor 1 Ersättningssystemet 1.1 Allmänt Ersättningssystemet består av två delar: dels beskrivningssystemet som beskriver patientens kontakter med vården, dels ersättningsmodellen som omfattar

Läs mer

Analys av läget i Västra Götaland Gällande rekommendationer i NR och gemensamt arbete kring vägledning

Analys av läget i Västra Götaland Gällande rekommendationer i NR och gemensamt arbete kring vägledning Analys av läget i Västra Götaland Gällande rekommendationer i NR och gemensamt arbete kring vägledning Linda Macke, Göteborgsregionens kommunalförbund Malin Camper, Västra Götalandsregionen 180207 Bakgrund

Läs mer

Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter

Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter 1 (11) Avdelningen för Närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter - rapporteringsanvisning gällande underlag

Läs mer

Västra Götalandsregionen 1 (3) Yttrande Datum 2015-01-14 Diarienummer RS 1705 2014 Ärende 4 och HS 150-2015 Regionstyrelsen Yttrande över motion av Linn Brandström m.fl. (M) om mödrahälsovård och gynekologi

Läs mer

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo RSK 677-2005 Utvärdering Enheten för asyl- och flyktingfrågor Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten Lars Palo Januari 2007 1. Förutsättningar Den 1 januari 1997 överfördes ansvaret för asylsökandes

Läs mer

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet Sida 1 (5) 2014-09-25 Handläggare Kjell Carlsson, Britt-Marie Johansson Telefon: 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-10-23 Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet

Läs mer

Vem behöver vad? underlag för bedömning av befolkningens behov av sjukvård, hälsofrämjande och förebyggande insatser åren 2010-2015

Vem behöver vad? underlag för bedömning av befolkningens behov av sjukvård, hälsofrämjande och förebyggande insatser åren 2010-2015 Vem behöver vad? underlag för bedömning av befolkningens behov av sjukvård, hälsofrämjande och förebyggande insatser åren 2010-2015 Barbara Rubinstein epidemiolog Karin Althoff vårddataanalytiker Rapportens

Läs mer

Interprofessionell samverkan astma och KOL

Interprofessionell samverkan astma och KOL Interprofessionell samverkan astma och KOL För dig som arbetar inom specialiserad öppenvård för vuxna I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet mellan specialiserad

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning Samordnad vårdplanering (SVPL) Dokumentansvarig Från denna anvisning får avsteg göras endast efter överenskommelse med MAS. Styrdokument

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-8 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Läs mer

SAMARBETSAVTAL. - ekonomiska och administrativa fördelar genom gemensam upphandling

SAMARBETSAVTAL. - ekonomiska och administrativa fördelar genom gemensam upphandling SAMARBETSAVTAL 1. Bakgrund Som grund för detta samarbetsavtal ligger utredningen Hantering av inkontinensartiklar inom Västra Götalands län (1999) samt kommunernas och regionens beslut att medverka i ett

Läs mer