BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR GRM-EXAMEN ÅR 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR GRM-EXAMEN ÅR 2010"

Transkript

1 REVISIONSNÄMNDEN BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR GRM-EXAMEN ÅR 2010 Bedömningsgrunden är inget modellsvar. I bedömningsgrunderna har de omständigheter beskrivits som utgör grunden för poänggivningen. Samtliga aspekter eller svar på uppgifterna har inte beskrivits fullständigt i bedömningsgrunderna. Vid bedömningen av svaren har man kunnat få extra poäng för tillräckliga motiveringar och väsentliga observationer trots att dessa inte har omnämnts i bedömningsgrunderna. De tolkningar av lagstiftningen och god revisionssed som har presenterats i bedömningsgrunderna anknyter enbart till bedömningen av respektive uppgift i denna examen. Tolkningarna av bedömningsgrunderna kan inte presenteras såsom revisionsnämndens (TILA) ställningstaganden i övriga sammanhang.

2 2 (30) GRM-EXAMEN 2010 DEL 1 GOD REVISIONSSED OCH GOD BOKFÖRINGSSED Uppgift 1 (10,0 poäng) Poäng Fråga 1.1: Redogör för hur du skulle komplettera planen för den analytiska granskningen (bilaga 1 i uppgiften). Redogör för vilka analytiska åtgärder som ska vidtas utgående från materialet för den analytiska granskningen i bilaga 2 till uppgiften och utgående från bilaga 3 till uppgiften för att dessa ska vara förenliga med god revisionssed. 1,0 Komplettering av planen: I den utförda analytiska granskningen har bolagets egen budget tagits som väntevärde. Av bilagematerialet framgår dock att budgeten inte är tillräckligt tillförlitlig som grund för väntevärdet. Av planen framgår därmed inte uppgifter om huruvida revisorn vid planeringen och utförandet av den analytiska granskningen av materialet har gjort en bedömning av tillförlitligheten i de uppgifter som utgör grunden för väntevärdet, testat informationssystemen i anknytning till framställning av uppgifterna eller övriga kontroller. I planen saknas en uppskattning av om de kontroller som anknyter till budgeteringsprocessen är effektiva för säkring av att uppgifterna är kompletta, korrekta och godtagbara. Revisorn ska också fastställa den skillnad mellan bokförda och förväntade värden som kan godkännas utan ytterligare granskningar. (ISA 520, punkterna 5 och A12d) 1,0 Komplettering av planen: Vid fastställandet av väsentligheten har resultatet före skatt använts. Eftersom resultatet före skatt är negativt ska man vid planeringen av revisionen bedöma alternativa metoder för fastställande av väsentlighet. Väsentlighet har definierats för bokslutet som helhet. Bolaget har konstaterats ha flera olika typer av affärstransaktionsslag (bl.a. den nyligen förvärvade affärsenheten). För dessa kan man rimligen förvänta sig att mindre fel än de som har fastställts som väsentliga för bokslutet som helhet påverkar de ekonomiska beslut som användarna fattar utgående från bokslutet. I sådana situationer ska revisorn fastställa den tillämpade väsentlighetsnivån separat från den väsentlighet som har fastställts för helheten. (ISA 320, punkterna 10 och A10) 2,0 Analytiska åtgärder: Den information som har inhämtats i samband med undersökningen av analysresultaten är för begränsad. Av det material som finns i bilagorna till uppgiften framgår att det vid analysen klart har framkommit avvikelser från de förväntade värdena. Förutom intervjun med verkställande direktören ska revisorn även analysera och bedöma tillförlitligheten i de uppgifter som han har gett samt inhämta annan revisionsevidens lämplig för ändamålet. Den analytiska granskningen av materialet ska kompletteras till exempel: genom inhämtning av oberoende information från utomstående källor, genom en noggrannare analys av bidragsprocenterna till exempel enligt affärsområden och geografiskt genom att räkna ut samt utgående från diskussionerna och det tillgängliga materialet skapa väntevärden för de bokförda mängderna (till exempel förändringen i

3 3 (30) antalet anställda i förhållande till lönekostnaderna, förändringarna i omsättning o.d.). genom att intervjua de övriga anställda vid bolaget 4,0 Fråga 1.1 sammanlagt Poäng Fråga 1.2 Bedöm utgående från den information som har getts i uppgiften de mest betydande riskerna för väsentligt fel som ska beaktas vid revisionen i tabellform enligt följande. Beskrivning av risken för väsentligt fel Bokslutsposter och ställningstaganden till bokslutet som påverkas av risken för väsentligt fel Motivering till varför det är fråga om en risk för väsentligt fel 0,75 Risk för att ledningen förbigår kontrollerna. (0,3 poäng) Samtliga bokslutsposter och ställningstaganden till bokslutet (0,15 poäng) Enligt ISA 240.A32 är risken för att ledningen förbigår kontrollerna alltid en risk för väsentligt fel. (0,3 poäng) 0,75 Goodwill har bokförts på köpet av Shine-hårverksamheten utgående från positiva resultatförväntningar. (0,3 poäng) - Goodwill - Värdering (0,15 poäng) På den köpta Shine-hårverksamheten har cirka 1,5 miljoner euro bokförts som goodwill, trots att affärsverksamheten enligt verkställande direktörens kommentarer inte har gått såsom budgeterat under slutet av räkenskapsperioden, men rörelseresultatet är ca 5,1 miljoner euro förlust. Det finns en väsentlig risk för värdeminskning i goodwill. (0,3 poäng)

4 4 (30) 0,75 Vid tidpunkten för bokslutet har den återstående köpeskillingen för den köpta Shine-hårverksamheten bokförts som passiv resultatreglering (0,3 poäng) - Passiva resultatregleringar - Värdering (0,15 poäng) Den köpta Shine-hårverksamheten går med förlust, vilket betyder att den återstående köpeskilling som har bokförts under passiva resultatregleringar ska granskas kritiskt och jämföras bl.a. med de villkor som har ställts i köpebrevet. (0,3 poäng) 0,75 Bolaget har lyft 4 miljoner euro i nytt lån och banken har ställt som kovenantvillkor att soliditeten ska vara högre än 2,0 %. (0,3 poäng) - Risk som påverkar bokslutet som helhet (0,15 poäng) Bolagets soliditet ligger i strid med de lånevillkor som banken har ställt under 2 % (ca 1,85 %). Om man inte lyckas komma överens om någonting annat med långivaren förfaller lånet till betalning, vilket kan ha skadliga följder för kontinuiteten i bolagets verksamhet. (0,3 poäng) 0,75 I bilaga 2 till uppgiften kan man se att det enligt utfallet finns ca 1,1 miljoner euro kvar av eget kapital. Frågan om det finns tillräckligt med eget kapital ska beaktas bl.a. på grund av den risk för väsentligt fel som har observerats i värderingen av goodwill. (0,3 poäng) - Eget kapital - Existens - Fullständighet - Värdering och allokering (0,15 poäng) En eventuell nerskrivning av goodwill samt övriga rättelser som eventuellt behövs och som påverkar resultatet kan orsaka att bolagets eget kapital blir negativt i slutet av den granskade räkenskapsperioden (0,3 poäng)

5 5 (30) 0,75 Grannfastigheterna har presenterat ett ersättningskrav på 0,65 miljoner euro och ärendet lär dessutom behandlas i tingsrätten mot slutet av år (0,3 poäng) - Avsättningar - Fullständighet/rättigheter och skyldigheter (0,15 poäng) Enligt den uppgift som har presenterats i verksamhetsberättelsen lär ersättningsfrågan behandlas i tingsrätten mot slutet av år Den rådande situationen i ersättningsfrågan måste gås igenom med bolagets ledning och till denna del måste man försäkra sig om att den avsättning som har bokförts är tillräcklig i förhållande till de ersättningskrav som har presenterats. (0,3 poäng) 0,75 I samband med köpet av Shine-hårverksamheten har bolaget tagit över ett oskyddat valutalån på cirka 4 miljoner turkiska lire (cirka 2,0 miljoner euro). (0,3 poäng) - Lång- och kortfristiga lån - Värdering (0,15 poäng) Det lån i valuta som bolaget har övertagit är oskyddat, vilket betyder att det kan finnas en betydande valutarisk förknippad med lånet. (0,3 poäng) 0,75 Den princip om kontinuitet i företagsverksamheten (going concern principen) som tillämpas på bokslut inkluderar ett antagande om att verksamheten på längre sikt är lönsam. (0,3 poäng) 6,0 Fråga 1.2 sammanlagt - Risk som påverkar bokslutet som helhet (0,15 poäng) Till följd av de väsentliga fel som har observerats och den kraftigt förlustbringande affärsverksamheten bör kontinuiteten i bolagets verksamhet ifrågasättas. (0,3 poäng) 10,0 UPPGIFT 1 SAMMANLAGT Om extra poäng gavs i svaren på frågan kunde examinanden med dessa extra poäng dock inte överskrida det maximala antalet poäng.

6 6 (30) Uppgift 2 (10,0 poäng) Poäng Fråga 1: Redogör för hur man på bolagsrättsliga grunder ska bedöma om de aktieemissionsplaner som Investointitehdas Ab:s styrelse har är lagenliga. 1,0 Vid aktieemission ska bestämmelserna i kapitel 9 i aktiebolagslagen följas. 1,0 Bolagsstämman eller styrelsen får inte fatta beslut som är ägnad att ge en aktieägare eller någon annan en otillbörlig fördel till nackdel för bolaget eller någon annan aktieägare. (ABL 1:7). Följande faktorer indikerar att likställigheten har kränkts (se HFD 1991:46): 1,0 1,0 1,0 - På grund av att samarbetsavtalet har upphört kan I&I inte längre utnyttja de förvaltnings- och marknadsföringstjänster som Investointitehdas Oy producerar, vilket betyder att de medel som insamlas genom aktieemissionen inte kommer att gagna I&I utan de övriga ägarbolagen. - Den 35 % ägarandel som I&I har i Investointitehdas Oy före aktieemissionen är tillräcklig för att kunna utnyttja vissa skyddsmetoder som finns för minoriteten. I den planerade aktieemissionen skulle I&I vara tvunget att teckna aktier för euro för att kunna bevara sin relativa ägarandel och därmed de rättigheter som grundar sig på denna oförändrade. - Genom aktieemissionen samlar man in en i förhållande till exempelvis Investointitehdas Oy:s omsättning på euro stor finansiering på euro, trots att bolagets ekonomi är i utmärkt skick. 5,0 Fråga 1 sammanlagt Poäng Fråga 2: Redogör för hur man på bolagsrättsliga grunder ska bedöma om det beslut om avsättning av en styrelsemedlem och val av en ny styrelsemedlem som gjordes på Investointitehdas Ab:s extraordinarie bolagsstämma i juni 2009 är lagenligt. 1,0 Enligt aktiebolagslagen (se ABL 6:9) och bolagsordningen för Investointitehdas Oy är det bolagsstämman som väljer styrelseledamöterna. 1,0 En styrelseledamot kan före mandattidens utgång entledigas av den som valt styrelseledamoten till uppdraget. (ABL 6:13.1). 1,0 Om en styrelseledamots uppdrag upphör under mandattiden träder i stället för styrelseledamoten en ersättare enligt vad som föreskrivs i bolagsordningen eller beslutades då

7 7 (30) ersättaren valdes. Om någon ersättare inte finns, skall styrelsens övriga ledamöter se till att en ny ledamot väljs för den återstående mandattiden. Om valet dock ankommer på bolagsstämman och styrelsen jämte ersättare är beslutför, kan valet ske vid följande bolagsstämma. (ABL 6:14). 1,0 Entledigande av en styrelseledamot och valet av ny ledamot sker på bolagsstämman i enlighet med ABL 5:26. 1,0 Delägarbolagen i Investointitehdas Oy har ingått ett inbördes avtal enligt vilket varje delägarbolag har rätt att utnämna en ledamot till bolagets styrelse. Trots att detta delägaravtal existerar kan bolagsstämman fatta beslut om valet av styrelseledamöter (se t.ex. Airaksinen Manne Pulkkinen Pekka Rasinaho Vesa (2007): Osakeyhtiölaki I, s ). 5,0 Fråga 2 sammanlagt 10,0 SAMMANLAGT

8 8 (30) Uppgift 3 (10,0 poäng) Poäng Uppgift 3. a) Fråga: Auto Abp planerar att överföra en del av sin produktion till bolaget som köps, Laakeri Ab. Auto Abp har för avsikt att i samband med förvärvet även överföra maskiner till balansräkningen för Laakeri Ab och utbilda de anställda vid Laakeri Ab i användningen av dessa nya maskiner. Hur ska Auto Abp hantera överförings- och utbildningskostnaderna i koncernbokslutet? 0,30 Då bolaget flyttar maskiner till en annan plats inom koncernen uppstår kostnader. Enligt punkt 20 c) i IAS 16 kan flyttkostnaderna dock inte beaktas som en del av anskaffningsutgiften och de ska behandlas som rörelsekostnader. 0,30 Då maskinerna har flyttats utbildar bolaget de anställda i användningen av dessa maskiner. Enligt 69 b) punkten i IAS 38 kan utbildningskostnader inte aktiveras, men de ska bokföras direkt som kostnad. 0,30 I anskaffningsutgiften för en ny maskin eller apparat till det separata bolaget aktiveras enligt huvudregeln kostnaderna för anskaffning och tillverkning oberoende av hur kostnaderna tillämpas i koncernredovisningen. De latenta skatterna ska beaktas då/om kostnaderna kan aktiveras som en del av anskaffningsutgiften i det lokala bolaget. (IAS 12.15) 0,25 0,20 Bokföringar av flytt- och utbildningskostnader: per övriga rörelsekostnader an kassa per latenta skatter (balansräkningen) an latenta skatter (resultaträkningen) Poäng Uppgift 3b) Auto Abp har som avsikt är att det i punkt a) nämnda förvärvet av Laakeri Ab förverkligas med en aktieemission och ett nylyft lån. Enligt ekonomidirektören kommer transaktionskostnaderna för förvärvet som helhet att sammanlagt uppgå till cirka 2,5 miljoner euro. Kostnaderna för aktieemissionen utgör 10 % av transaktionskostnaderna och kostnaderna för att lyfta det nya lånet uppgår till 20 % av transaktionskostnaderna. Resten av transaktionskostnaderna för förvärvet är olika due diligence-kostnader, avtalskostnader för juristerna etc. Enligt ekonomidirektören Antti Raavas kommer Auto Abp att aktivera alla transaktionskostnader som en del av anskaffningsutgiften för aktierna och som en del av anskaffningspriset i IFRS-koncernbokslutet. Hur ska transaktionskostnaderna behandlas i IFRS-bokslutet? 0,30 Kostnaderna för höjningen av aktiekapitalet 2500 euro med avdrag för skatter ska bokföras direkt mot eget kapital (IFRS 3.53 och IAS 32.35). 0,30 Kostnaderna för det lyfta lånet euro bokförs som en minskning av det värde till vilket lånet upptas i bokföringen (IFRS 3.53 och IAS 39.43) med beaktande av den latenta skatten. 0,25 De övriga kostnaderna på euro bokförs direkt som kostnad i resultaträkningen.

9 9 (30) Ingen latent skatt uppstår vid bokföringen eftersom det gäller en bestående differens. 0,20 0,20 0,20 0,20 0,20 Bokföring av transaktionskostnaderna: per eget kapital an kassa per skatter att betala (balansräkningen) an eget kapital per finansieringsskulder an kassa per latenta skatter (balansräkningen) an finansieringsskulder per övriga rörelsekostnader an kassa Poäng Uppgift 3 c) Laakeri Ab finansierar dessutom bilaffärer som kunderna ingår. Cirka 1/3 av affärerna ingås på avtalsvillkor som anger att bolaget är tvunget att köpa tillbaka bilarna vid avtalsperiodens utgång om fem år. Köpeskillingen är % av bilens ursprungliga köpeskilling beroende på antalet körda kilometer under avtalsperioden. Den som köper bilen har om fem år även rätt att lösa in bilen till motsvarande värde eller ingå ett nytt finansieringsavtal. Hur ska dylika avtal behandlas i IFRS-bokslutet? 0,27 För att försäljningen ska kunna bokföras som genomförd ska de väsentliga riskerna och fördelarna med affärstransaktionen ha övergått till den andra parten. Väsentliga risker och fördelar har definierats i IAS punkten och utgående från uppgiften kan man konstatera att samtliga de faktorer som finns i den aktuella punkten i standarden blir kvar hos bilöverlåtaren som risker. 0,25 Arrangemanget kan inte behandlas som försäljning eftersom de väsentliga riskerna och fördelarna som har beskrivits här ovanför inte har övergått till motparten. 0,27 Affärstransaktionen ska hanteras som ett hyresavtal enligt standarden IAS 17, inte som försäljning. 0,27 Affärstransaktionen är av hyresavtalskaraktär. Den hyra som ska bokföras är skillnaden mellan erhållet vederlag och återköpspriset, eftersom detta återspeglar den tidsbundna hyresintäkt för uthyrningsperioden som bolaget har fått. Intäkterna bokförs som skillnaden mellan försäljningspriset och återköpsskulden periodiserat över fem år. 0,27 För att bolagets balansposition och affärstransaktionens verkliga karaktär ska presenteras korrekt i bokslutet ska bilen fortsättningsvis upptas i uthyrarens balansräkning. Bilen avskrivs under en period på fem år till återköpspriset. 0,27 Eftersom affärstransaktionen bokförs som överlåten i det separata bolaget och denna intäktsregistrering upplöses i koncernbokslutet och intäkterna bokförs baserat på tid uppstår för detta en s.k. temporär differens i beskattningen. På de temporära differenserna ska de latenta skatterna beaktas. Bokföringen av omsättningen görs:

10 10 (30) 0,20 0,20 0,20 0,20 per kassa an erhållna förskott per erhållna förskott an hyresintäkter per avskrivningar an maskiner och inventarier per latenta skatter (resultaträkningen) an latenta skatter (balansräkningen) Poäng Uppgift 3 d) I Laakeri Ab räknas värdet på omsättningstillgångarna ut i enlighet med FAS, det vill säga att anskaffningspriset eller ett lägre försäljningspris eller återanskaffningspris än detta upptas som värde på omsättningstillgångarna. Hur ska omsättningstillgångarna värderas i samband med företagsförvärvet? Är det möjligt att tillämpa den nämnda värderingsprincipen i senare bokslut? 0,30 Vid anskaffningstidpunkten värderas omsättningstillgångarna till verkligt värde (IFRS 3.11). Med verkligt värde avses försäljningspriset med avdrag för försäljningskostnaderna. Därtill kan även ett s.k. skäligt bidrag beaktas. Allokeringen av verkligt värde påverkar värdet på omsättningstillgångarna enligt FAS och har en sänkande effekt på det bidrag som senare presenteras i resultaträkningen. 0,30 En latent skatteskuld räknas ut på skillnaden mellan verkligt värde och värdet i det separata bolaget (IAS 12.15) 0,30 I de senare IFRS-boksluten kan man inte direkt tillämpa den redovisningsprincip som bolaget tillämpar eftersom värdeminskningen inte bokförs på omsättningstillgångarnas värde i ett IFRS-bokslut om slutproduktens värde överskrider tillverkningskostnaderna (IAS 2.32). 0,30 0,30 Bokföring av omsättningstillgångarna: per omsättningstillgångar an dotterbolagsaktier (allokering av anskaffningsutgiften) per goodwill an latent skatteskuld (allokering av anskaffningstidpunkten) Poäng Uppgift 3 e) Avsikten är att betala en del av köpeskillingen för Laakeri Ab till säljarna i ett senare skede. Försäljarna är anställda vid Laakeri Ab. Bolaget överväger betalning av köpeskillingen i aktier eller pengar. Vilka faktorer bör beaktas vid betalning av den återstående köpeskillingen?

11 11 (30) 0,40 I den extra köpeskillingen ska man beakta att en del av köpeskillingen kan vara en post som inte ska inkluderas som en del av köpeskillingen. I så fall är det fråga om en transaktion utanför anskaffningsutgiften, som ska hanteras till exempel såsom lön (IFRS 3.51) 0,40 Den extra köpeskillingen ska alltid bedömas och bokföras i samband med den ursprungliga anskaffningen (IFRS 3.39). Tidigare bokfördes den extra köpeskillingen endast om den var sannolik. Numera ska den extra köpeskillingen alltid bedömas. Om 12 månader har förflutit är det inte längre möjligt att göra justeringar av köpeskillingen så att goodwill ökar annat än genom s.k. korrigering av fel. 0,35 Den extra köpeskilling som betalas i pengar ska vid varje rapporteringsögonblick omvärderas och värdeförändringarna bokförs via resultatet (IFRS 3.58). Metoden skiljer sig från sådan extra köpeskilling som betalas i aktier. 0,35 Om det belopp som betalas som eget kapital uppfyller definitionen på eget kapital (fast antal aktier till fast pris) omvärderas det inte (IFRS 3.58). Då ingen omvärdering görs sker inga bokföringar med resultatpåverkan på det belopp som ska betalas för aktierna på samma sätt som då den extra köpeskillingen hanteras såsom finansieringsskuld. 0,35 Om det belopp som ska betalas i aktier inte betalas överförs det till vinstmedlen för tidigare räkenskapsperioder. 0,35 0,35 0,35 Bokföringar av den extra köpeskillingen: om en del av köpeskillingen är någonting annat (t.ex. betalning för arbetsprestation) än betalning för överföring av bestämmanderätten ska normala bokföringar enligt prestationsprincipen göras (t.ex. per löner an löneskuld). Denna post ska inte tolkas som skuld. Extra köpeskilling som betalas i pengar: per anskaffningsutgift (goodwill) an skuld för extra köpeskilling Extra köpeskilling som betalas i aktier: per anskaffningsutgift (goodwill) an aktieemission 10,0 UPPGIFT 3 SAMMANLAGT

12 12 (30) GRM-EXAMEN 2010 DEL 2 REVISIONSBERÄTTELSE OCH REVISORNS ÖVRIGA RAPPORTERING (10,0 poäng) Uppgift 1 (7,0 poäng) Punkt Fråga som granskats Granskningsobservation, motiverad bedömning och rättelseförfarande Effekt på rapporteringen (Berätta vad, var och hur rapporteringen görs, om felet eller bristen inte rättas till) Poäng Punkt 1 Verksamhetsberättelsen Granskningsobservation och motiverad bedömning I verksamhetsberättelsen finns inga uppgifter om hur omfattande forsknings- och utvecklingsarbetet har varit, endast en kortfattad beskrivning av innehållet. Enligt BFN:s allmänna anvisning om upprättande av verksamhetsberättelse ( punkt 2.6) ska i verksamhetsberättelsen ges uppgifter om: de totala utgifterna för forsknings- och utvecklingsverksamheten och utgifternas relativa andel av affärsverksamhetens totala utgifter. För att beskriva i vilken riktning utvecklingen går skall man parallellt med den avslutade räkenskapsperioden även lämna uppgifter om de två föregående räkenskapsperioderna. Likaså är det skäl att anmäla eventuella ändringar, om de är väsentliga. Revisionsberättelsen tilläggsuppgift I verksamhetsberättelsen finns inga uppgifter om utvecklingskostnadernas belopp eller närmare innehåll. Skriftlig rapportering till styrelsen Verksamhetsberättelsen ska innehålla uppgifter om innehållet i utvecklingsprojekten samt kostnadsbeloppet och det aktiverade beloppet för den avslutade räkenskapsperioden. 0,25 I verksamhetsberättelsen skall man också enligt rekommendationerna beskriva de viktigaste forsknings- och utvecklingsprojekten samt vilken betydelse dessa har för den bokföringsskyldiges verksamhet och förväntningarna på den kommande utvecklingen. Uppgifterna om personalen ska överföras från noterna till verksamhetsberättelsen.

13 13 (30) Uppgifterna om de anställda bör överföras från noterna till verksamhetsberättelsen eftersom enligt BFN:s allmänna anvisning om verksamhetsberättelsen (punkt 2.11) Bokföringsnämnden anser att den bokföringsskyldige såsom obligatoriska uppgifter i verksamhetsberättelsen skall presentera följande nyckeltal om personalen för den avslutade räkenskapsperioden och de senaste två räkenskapsperioderna: (i) Genomsnittligt antal anställda under räkenskapsperioden samt (ii) De totala lönerna och arvodena under räkenskapsperioden. Om examinanden kom ihåg att nämna att de fel som har konstaterats i bokslutet påverkar nyckeltalen i verksamhetsberättelsen gavs tilläggspoäng (0,05 p). Inga poäng gavs för omnämnande av brister som inte ingick i uppgiftsbeskrivningen, t.ex. väsentliga frågor efter räkenskapsperiodens utgång eller en förteckning över olika risker. Poäng gavs inte heller för olika typer av sådan information som enligt BFN:s allmänna anvisning om upprättande av verksamhetsberättelse ( ) rekommenderas eller i allmänhet omnämns. Rättelseförfarande I verksamhetsberättelsen ska man berätta att utvecklingsutgifterna inkluderar kostnaderna för utveckling av en egen produkt samt kostnaderna för utredning av systemet för verksamhetsstyrning i den utsträckning som de tjänar den kommande anskaffningen. De totala utvecklingskostnaderna och den andel av kostnaderna som har aktiverats anges också. Uppgifterna om de anställda överförs från noterna till verksamhetsberättelsen.

14 14 (30) Punkt 2 Kostnader för konsultarbetet Granskningsobservation och motiverad bedömning Kostnaderna euro för konsultutredningen i anknytning till anskaffningen av systemet för verksamhetsstyrning har aktiverats som utvecklingskostnader och inga avskrivningar har gjorts på dem. Konsultarbetet är främst en kartläggning av olika alternativ av forskningsnatur. Enligt 5 kapitlet 8 i bokföringslagen får forskningskostnader inte längre aktiveras. Den aktiverade andelen kan maximalt vara 1/5 av kostnaderna, det vill säga euro, eftersom konsultarbetet endast till denna del kan tillföra den egentliga anskaffningen av systemet något tilläggsvärde. För tilläggsvärdets del kan kostnaderna även anses vara utvecklingsverksamhet. Aktivering av kostnader förutsätter alltid inkomstförväntningar och för konsultarbetets del är inkomstförväntningarna främst de inbesparingar som fås i samband med anskaffningen då systemet har konstaterats vara det mest lämpade för bolagets behov. Alternativt kan konsultarbetet helt anses vara forskning och bokföras som kostnad. Detta alternativ stöds av att det inte finns någon noggrannare specifikation av konsultarbetets innehåll på konsultfakturan. Enligt BFN:s allmänna anvisning ska avskrivningar på dylika aktiveringar inledas genast den räkenskapsperiod då utgifterna har uppstått. Endast i undantagsfall kan inledandet av avskrivningarna skjutas upp till den räkenskapsperiod då de förväntas börja generera inkomster. I detta fall har inga särskilda skäl angetts varför avskrivningarna inte bör inledas genast. Rättelseförfarande Revisionsberättelsen motiveringar till negativt utlåtande Bland utvecklingskostnaderna har kostnader av forskningsnatur för euro aktiverats. Dessa bör bokföras som kostnad. Inga avskrivningar har gjorts på de aktiverade kostnaderna. Skriftlig rapportering till styrelsen Enligt de erhållna uppgifterna bekantade sig konsulten med bolagets verksamhetsprocesser och kartlade hur fem olika system lämpar sig för bolagets behov. Eftersom konsultens arbete i praktiken var utredningar av forskningsnatur kommer arbetet endast att utnyttjas för det valda systemets del i fortsättningen. Därför kan endast 20 % av kostnaderna för konsultarbetet aktiveras. Avskrivningarna på de aktiverade kostnaderna ska dessutom inledas genast och endast i undantagsfall kan man vänta tills projektet är klart. 0,25 Av kostnaderna för konsultarbetet bokförs euro som kostnad under övriga rörelsekostnader och på den aktiverade andelen görs lineära avskrivningar över 5 år, det vill säga euro/år.

15 15 (30) Punkt 3 Investeringsbidrag Granskningsobservation och motiverad bedömning Hela det erhållna investeringsbidraget på euro har intäktsförts som övriga rörelseintäkter. Enligt etablerad bokföringspraxis ska de bidrag som har erhållits för en investering bokföras som en minskning av motsvarande anskaffningsutgift. Detta tillvägagångssätt ska följas även om investeringen blev klar redan föregående räkenskapsperiod och bidraget inte tidigare har periodiserats. Enligt BFN:s allmänna anvisning om avskrivningar enligt plan ( ) är det även förenligt med god bokföringssed att med stöd i standarden IAS 20 bokföra en erhållen investeringsbidrag som passiv resultatreglering i balansräkningen och bokföra den systematiskt som intäkt under tillgångens verkningstid. Därmed sker intäktsföringen av investeringsbidraget samtidigt med avskrivningarna och den intäktsförda andelen av investeringsbidraget upptas som övriga rörelseintäkter i resultaträkningen. Rättelseförfarande Det erhållna bidraget bokförs som minskning av investeringen och dess effekt på räkenskapsperiodens avskrivning beaktas. I samband med avskrivningens effekt bör man observera att bolaget inte har gjort den planenliga avskrivningen på 8 år i sin helhet, men har beaktat effekterna av kapacitetsutnyttjandet och den gjorda avskrivningen är 60 % av det planerade. Som alternativ bokförs det erhållna bidraget enligt standarden IAS 20 som passiv resultatreglering och den andel som motsvarar avskrivningarna intäktsförs som en övrig rörelseintäkt. Revisionsberättelsen motiveringar till negativt utlåtande Bolaget har intäktsfört ett investeringsbidrag på euro som det fått utgående från investeringar gjorda under föregående räkenskapsperiod som övriga rörelseintäkter. Detta borde ha bokförts som minskning av motsvarande anskaffningsutgift. I så fall skulle bidraget ha intäktsförts indirekt som en minskning av avskrivningarna. Skriftlig rapportering till styrelsen Bolaget har intäktsfört ett investeringsbidrag på euro som det har fått utgående från investeringar gjorda under föregående räkenskapsperiod som övriga rörelseintäkter i resultaträkningen. Enligt etablerad bokföringspraxis ska bidrag som har erhållits för investeringar bokföras som minskning av motsvarande anskaffningsutgift. Detta är fallet trots att investeringen blev klar redan under föregående räkenskapsperiod och bidraget inte hade periodiserats som fordran. 0,25 I BFN:s allmänna anvisning om

16 16 (30) Punkt 4 Produktutvecklingskostnader Granskningsobservation och motiverad bedömning Bolaget har aktiverat produktutvecklingskostnader för utveckling av en ny produkt och dess prototyp. De aktiverade kostnaderna grundar sig på förverkligade kostnader och det aktiverade beloppet är mindre än de enligt beräkningarna förväntade intäkterna. De aktiverade kostnaderna inkluderar dock även euro i kostnader som har uppstått under föregående räkenskapsperiod. I regeringens detaljmotiveringar till BokfL 5 kapitel 8 konstateras följande: Aktiveringen skall inledas från den räkenskapsperiods utgifter då tillämpningen av bestämmelsen inleds. Utgifter som har bokförts som kostnad för tidigare räkenskapsperioder skulle inte få aktiveras. Det kan inte heller gälla en korrigering av kostnaderna för fö- avskrivningar enligt plan ( ) konstaterar nämnden det även vara förenligt med god bokföringssed att med stöd i standarden IAS 20 bokföra det erhållna investeringsbidraget som passiv resultatreglering i balansräkningen och bokföra det som intäkt systematiskt under tillgångens verkningstid. Detta betyder att intäktsföringen sker i takt med avskrivningarna och intäkten upptas under övriga rörelseintäkter. Bokföringen av investeringsbidraget bör korrigeras på någondera av de sätt som har nämnts här ovanför. Revisionsberättelsen motiveringar till negativt utlåtande Bolaget har aktiverat produktutvecklingskostnader för föregående år för euro. Dessa får inte aktiveras. Sådana avskrivningar som krävs enligt BFN:s allmänna anvisning har inte heller gjorts på de aktiverade utvecklingsutgifterna. Skriftlig rapportering till styrelsen Bolaget har aktiverat produktut- 0,50

17 17 (30) regående räkenskapsperiod eftersom man enligt uppgiften då inte ännu kunde fastställa inkomstförväntningarna. Utvecklingsarbetet inleddes dessutom med kläckning av idéer till olika alternativ, vilket kan jämställas med sådant sökande efter, utvärdering och val av föremål för utvecklingsverksamhet som avses i arbets- och näringsministeriets förordning om aktivering av utvecklingsutgifter /1066. Kostnaderna för detta är forskningsutgifter och får därmed inte aktiveras. Inga avskrivningar hade överhuvudtaget gjorts på utvecklingsutgifterna. Enligt BFN:s allmänna anvisning för avskrivningar enligt plan ( ) ska avskrivningarna inledas genast under den räkenskapsperiod då utgifterna uppstår. Endast i undantagsfall kan inledandet av avskrivningarna skjutas upp till den räkenskapsperiod då man väntar sig att de börjar generera inkomster. I detta fall har inga särskilda orsaker angetts varför avskrivningarna inte bör inledas genast. I noterna finns inte de uppgifter om oavskrivna utvecklingsutgifter upptagna som krävs enligt BokfF 2:4. vecklingskostnader för utveckling av en ny produkt och dess prototyp. Av kostnaderna har euro uppstått redan under föregående räkenskapsperiod och till denna del är det inte möjligt att aktivera kostnaderna. Bolaget har inte heller gjort några avskrivningar på de aktiverade kostnaderna. Påbörjandet av avskrivningar kan dock endast i undantagsfall uppskjutas till den räkenskapsperiod då man förutser att de börjar generera inkomster. Därför ska aktiveringen av kostnaderna annulleras ur de immateriella tillgångar och vinstmedlen för föregående räkenskapsperiod. I övrigt ska en 20 % lineär avskrivning göras på euro. Rättelseförfarande: Utvecklingskostnaderna för tidigare år euro ska bokföras bort från immateriella tillgångar och den motsvarande justeringen som har gjorts i vinstmedlen ska avlägsnas. Dessutom ska en 20 % lineär avskrivning göras för de övriga utvecklingsutgifternas del. De saknade uppgifterna läggs till i noterna. I noterna ska uppgifterna om oavskrivna utvecklingsutgifter lämnas enligt BokfF 2:4. Punkt 5 Omsättningstillgångar Granskningsobservation och motiverad bedömning Till följd av förlusten av en kund innehåller omsättningstillgångarna euro sådana halvfabrikat som man inte kan sälja till andra eller så kostar omarbetningen av dessa för att lämpa sig för övriga kunder cirka 50 % av investeringspriset. Därför ska på omsättningstillgångarna till denna del göras ett Revisionsberättelsen motiveringar till negativt utlåtande I bolagets omsättningstillgångar ingår inkuranta poster för euro. 0,25

18 18 (30) euro stort inkuransavdrag. Omsättningstillgångarna ska värderas till sitt anskaffningspris, återanskaffningspris eller försäljningspris beroende på vilket av dessa som är lägst. I detta fall har anskaffningspriset varit euro och återanskaffningspriset kan inte vara avsevärt mycket lägre. Från det pris som fås för försäljningen avdras dock den arbetskostnad med vilken halvfabrikaten omarbetas så att de går att sälja till övriga kunder. Rättelseförfarande: En inkuransbokning på euro görs i omsättningstillgångarna. Skriftlig rapportering till styrelsen Till följd av förlorade kunder inkluderar omsättningstillgångarna euro sådana halvfabrikat som man inte kan sälja till någon annan eller där omarbetningen så att de lämpar sig för övriga kunder kosta cirka 50 % av inventeringspriset. Därför ska ett inkuransavdrag på euro göras på omsättningstillgångarna. Punkt 6 Lön för uppsägningstid Granskningsobservation och motiverad bedömning Bolaget har i slutet av räkenskapsperioden sagt upp anställda och de har ingen skyldighet att utföra arbete. Eftersom det till denna del inte finns någon motprestation till lönerna för uppsägningstiden ska de bokföras som kostnad i bokslutet antingen som passiv resultatreglering eller som avsättning. I praktiken är lönekostnaden för uppsägningstiden och utbetalningstidpunkten mycket exakt kända, vilket betyder att även en bokföring som passiv resultatreglering skulle vara möjlig. Det är dock möjligt att personen hittar nytt arbete under uppsägningstiden, vilket i så fall kan betyda att löneutbetalningsskyldigheten för den arbetsgivare som har sagt upp personen kan upphöra innan uppsägningstiden tar slut. Eftersom det inte till följd av att bolaget uppvisar förlustresultat har någon skattemässig betydelse om det är fråga om en avsättning eller passiv resultatreglering kan båda alternativen anses vara godtagbara. Revisionsberättelsen motiveringar till negativt utlåtande Det saknas euro i lönekostnader för uppsägningstiden. Skriftlig rapportering till styrelsen I slutet av räkenskapsperioden har bolaget sagt upp anställda och dessa har ingen plikt att utföra arbete. Eftersom det inte anknyter någon motprestation till lönerna för uppsägningstiden ska de bokföras som kostnad i bokslutet antingen som en passiv resultatreglering eller som en avsättning. Den beräknade kostnaden för detta är cirka ,25

19 19 (30) Rättelseförfarande: euro. Eftersom man räknar med att spara in euro årligen genom uppsägningen är månadskostnaden euro. Den genomsnittliga uppsägningstiden fortsätter 4 månader efter räkenskapsperiodens utgång, vilket betyder att man som kostnad och avsättning eller passiv resultatreglering ska bokföra euro. Punkt 7 Delägarnas lönefordran Granskningsobservation och motiverad bedömning Aktieägarna har frivilligt skurit sina löner till följd av den åtstramade ekonomiska situationen. Samtidigt har man dock fattat beslut om att lönerna kommer att betalas då bolagets ekonomiska situation tillåter det. Revisionsberättelsen - tilläggsuppgift I noterna saknas ett löneansvar på euro och villkoren för detta. 0,25 Därmed har det uppstått ett ansvar för dessa lönekostnader, trots att det enligt beslutet inte ännu finns någon skyldighet att betala lönerna (jmf. lämnande av uppgifter om ränteansvar för kapitallån i noterna till dess att betalningsskyldighet uppstår) (BFN:s utlåtande 1995/1317). Löneansvaret och villkoren för detta har inte upptagits i noterna. Rättelseförfarande: Ett omnämnande om löneansvaret på euro med lönebikostnader och villkoren för detta läggs till i noterna. Skriftlig rapportering till styrelsen Eftersom man har kommit överens om att ersätta nedskärningen av aktieägarnas löner i ett senare skede då bolagets ekonomiska situation förbättras ska det ansvar som uppstår för lönernas del och villkoren för detta upptas i noterna så länge ansvaret existerar. Då betalningsskyldigheten enligt villkoren uppstår ska lönen och lönebikostnaderna bokföras som kostnad. Punkt 8 Pågående låneförhandlingar / Going concern Granskningsobservation och motiverad bedömning Det har uppstått obetalda rester på bolagets lån och utgående Revisionsberättelsen - tilläggsuppgift 0,25

20 20 (30) från dessa har banken inom en nära framtid möjlighet att säga upp krediterna. Förhandlingarna pågår fortfarande och man kan säga att situationen skapar osäkerhet om verksamheten kommer att kunna fortsätta. Osäkerheten kan dock inte på basis av de givna uppgifterna anses vara så betydande att den skulle förutsätta ett negativt utlåtande eftersom banken främst har krävt att få prognoser. Trots att situationen finns omnämnd i verksamhetsberättelsen ska revisorn fästa uppmärksamhet vid detta i sin revisionsberättelse. Rättelseförfarande: Kräver inga korrigeringar eftersom frågan har nämnts i verksamhetsberättelsen. Vi vill fästa uppmärksamhet vid de obetalda amorteringar på lånen som har omnämnts i verksamhetsberättelsen och på att de planerade kreditarrangemangen inte är slutförhandlade. Om kreditarrangemangen inte förverkligas såsom planerat kan detta på ett betydande sätt äventyra företagets förmåga att fortsätta med sin verksamhet. Skriftlig rapportering till styrelsen Styrelsen bör sträva efter att förhandla om kreditarrangemangen så fort som möjligt. Om det uppstår en väsentlig mängd rester på krediterna har banken enligt kreditvillkoren möjlighet att säga upp krediterna, vilket kan äventyra kontinuiteten i bolagets verksamhet. Eftersom bolaget har lyckats sköta räntorna på lånen finns det goda förutsättningar för att förhandlingarna ska lyckas då bankens övriga krav uppfylls. Punkt 9 Noter och finansieringsanalys Granskningsobservation och motiverad bedömning I noterna finns inget omnämnande om att kapacitetens bruksgrad har beaktats vid uträkningen av avskrivningarna och att avskrivningarna enligt plan därför är euro mindre än normalt. Det är förenligt med BFN:s allmänna anvisning om avskrivningar enligt plan ( ) att anpassa avskriv- Revisionsberättelsen motiveringar till negativt utlåtande I noterna saknas uppgifterna om tillfällig ändring av avskrivningsplanen, vilket minskar avskriv- 0,25

21 21 (30) ningarna till användningen förutsatt att den ekonomiska brukstiden inte överskrids. Ur noterna saknas: De väsentliga uppsägnings- och inlösningsvillkoren för leasningsavtal som krävs enligt BokfF 2:7, de uppgifter om löner och arvoden till medlemmar i olika organ som krävs enligt BokfF 2:8 samt uppgifterna om pensionsåtaganden och de uppgifter om intressebolag som krävs enligt BokfF 2:9. I finansieringsanalysen hör räntebärande, kortfristiga fordringar och skulder inte till förändringen i driftskapital. Dessa ska utredas och överföras till rätt punkt. Rättelseförfarande En uppgift om observerande av kapacitetens bruksgrad i uträkningen av avskrivningarna läggs till i noterna liksom även dess effekt i euro på avskrivningarnas storlek. Uppgifter om de väsentliga uppsägnings- och inlösningsvillkoren för leasingavtal, löner och arvoden till styrelsen och verkställande direktören samt pensionsåtaganden, intressebolagets namn, hemort, ägarandel, eget kapital och räkenskapsperiodens vinst läggs till i noterna. Finansieringsanalysen korrigeras för de räntebärande fordringarnas och skuldernas del. ningarna med euro samt uppgifterna om intresseföretaget enligt BokfF 2:9. Skriftlig rapportering till styrelsen Uppgifter om ändringar i avskrivningsplanen och effekterna av dessa på avskrivningsbeloppen ska anges i noterna till bokslutet. I noterna ska de väsentliga uppsägnings- och inlösningsvillkoren för leasingavtal, löner till styrelsen och verkställande direktören samt pensionsåtaganden, intressebolagets namn, hemort, eget kapital och räkenskapsperiodens vinst upptas. I finansieringsanalysen ska räntebärande, kortfristiga fordringar och skulder inte inkluderas i förändringen av driftskapitalet. Dessa ska utredas och flyttas till rätt punkt.

22 22 (30) Punkt 10 Omtvistad skadeersättningsfordran Granskningsobservation och motiverad bedömning Bolaget har bokfört en omtvistad skadeersättningsfordran på euro som intäkt och fordran. Försäkringsbolagets jurist har uppskattat sannolikheten för hela fordran till 80 %. En ersättning från det egna försäkringsbolaget är 100 % säker, men skulle endast täcka hälften av skadan, det vill säga euro. Bokföringsnämnden har i sitt utlåtande 1827/2008 uppskattat sannolikheten för en fordran och hur mogen den är att bokföras på följande sätt: Handledning för bedömningen av sannolikheten för en fordran kan hämtas ur tabellen om osäkerhet gällande realisering av en förlust i Eget kapital-arbetsgruppens rapport (HIM: arbetsgrupps- och kommittérapporter. I tabellen finns fyra olika sannolikhetsalternativ för realiseringen (inom parentes riktvärdena i dokumentet med kommentarer) och bokföringsbehandlingen för varje utfall: Sannolikhet för realiseringen 1 På goda grunder säker ( %) Behandling av förfarandet i bokföringen Ingen framtida transaktion, bokförs som kostnad Bokförs som kostnad, om beloppet på ett rimligt sätt kan uppskattas, upptas i annat fall som not 2 Sannolik (50-95 %) 3 Möjlig, ej sannolik (5 50 %) Upptas som not 4 Osannolik (0-5 %) Upptas inte som not Revisionsberättelsen motiveringar till negativt utlåtande Övriga rörelseintäkter inkluderar en osäker, omtvistad skadeersättningsfordran på euro. Skriftlig rapportering till styrelsen För en omtvistad fordran som inte är en kundfordran krävs det enligt BFN:s utlåtande (1827/2008) att fordran på goda grunder är säker (sannolikheten %). Eftersom skadeersättningen enligt den bedömning som juristen på det försäkringsbolag som ni anlitar endast är 80 % säker kan hela fordran inte bokföras som inkomst och i balansräkningen. Den enda säkra ersättningen är de 50 % som er försäkring täcker, dvs euro, vilket betyder att fordran endast till denna del kan bokföras som intäkt och fordran i balansräkningen. 1,00 Trots att den aktuella tabellen behandlar bokföringen av kostnad kan den tillämpas omvänt vid bedömning av om bokföringsförutsättningarna för ordinära fordringar i affärsverksamheten uppfylls. Om sannolikheten för att en prestation kommer att inflyta på en sådan normal fordran som har upptagits i omsättningen överskrider 50 %, ska den upptas som fordran i balansräkningen. Om sannolikheten för att en prestation ska inflyta underskrider 50 % avdras fordran som kreditförlust i

23 23 (30) resultaträkningen (Under Övriga rörelsekostnader ) och upptas inte som fordran i balansräkningen. I noterna görs däremot en utredning om fordran, som beskriver bland annat vilken karaktär fordran har och en uppskattning av dess ekonomiska effekt. Om sannolikheten är högst 5 % behöver ingen redogörelse för fordran göras i noterna. Om möjligheten att det fordringskrav som på ett ovanligt sätt anknyter till affärsverksamheten som avses i ansökan på goda grunder är säker är det förenligt med god bokföringssed att uppta fordran som Omsättning i resultaträkningen och som Kundfordran i balansräkningen. För en ovanlig, det vill säga omtvistad fordran, som inte är en kundfordran, krävs det alltså att fordran på goda grunder är säker (sannolikhet %). Eftersom säkerheten för hela skadeståndsersättningen i detta fall endast är 80 % kan inte hela fordran bokföras som inkomst och i balansräkningen. Av ersättningen är endast hälften ( euro) säker, vilket betyder att fordran endast är motiverad för detta belopp. Rättelseförfarande: Ur övriga rörelseintäkter och fordringar avlägsnas 50 %, det vill säga euro. Punkt 11 Osäkra kundfordringar Granskningsobservation och motiverad bedömning Kundfordringarna inkluderar euro fordringar där sannolikheten för att fordran fås är under 50 %. Dessa fordringar ska enligt det nämnda BFN-utlåtandet (1827/2008) bokföras helt som kreditförlust. Rättelseförfarande: Av kundfordringarna bokförs euro som kreditförlust. Revisionsberättelsen motiveringar till negativt utlåtande De ingår sannolika kreditförluster för euro i kundfordringarna. Skriftlig rapportering till styrelsen 0,25

24 24 (30) I kundfordringarna ingår euro fordringar, där sannolikheten att fordringen fås enligt bolagets egen uppskattning är under 50 %. Dessa fordringar ska enligt BFN:s beslut (1827/2008) bokföras i sin helhet som kreditförluster. Bolaget ska observera det aktuella BFN-beslutet i sina anvisningar om principerna för bokföring av kreditförluster. Punkt 12 Tillräckligt eget kapital Granskningsobservation och motiverad bedömning Då samtliga de nämnda omständigheterna beaktas som rättelseposter i bokslutet har bolagets eget kapital gått förlorat enligt beräkningen här nedanför: Revisionsberättelsen motiveringar till negativt utlåtande och anmärkning Motivering till det negativa utlåtandet 2,00 Eget kapital enligt balansräkningen euro Punkt euro Punkt 3 ( ) euro Punkt euro Punkt euro Punkt euro Punkt euro Punkt euro Justerat eget kapital euro Efter de gjorda korrigeringarna är bolagets eget kapital negativt, vilket betyder att styrelsen enligt ABL 20:23 utan dröjsmål ska anmäla förlusten av aktiekapitalet till handelsregistret. En uträkning av tillgången till tillräckligt eget kapital ska presenteras i verksamhetsberättelsen i de fall då det är nödvändigt. Inga orsaker till varför det i detta fall skulle vara nödvändigt har angetts i uppgiften, det vill säga att man med beräkningen inte kan påvisa att det finns tillräckligt med eget kapital. I utvecklingskostnaderna har euro i kostnader av forskningsnatur aktiverats. Dessa borde ha bokförts som kostnad. Inga avskrivningar (1 000 euro) har gjorts på de kostnader som har aktiverats på vederbörligt sätt. Bolaget har bland övriga rörelseintäkter intäktsfört ett erhållet investeringsbidrag på euro utgående från investeringar under föregående räkenskapsperiod. Detta borde ha bokförts som minskning av motsvarande anskaffningsutgift. Alternativt skulle man ha kunnat aktivera endast den andel som motsvarar gjorda avskrivningar

25 25 (30) Vid granskningen av Metallikumppanit Oy kan den övergripande väsentlighetsgränsen inte grunda sig på resultatet före extraordinära poster och skatter eftersom det är negativt. Om gränsen för väsentlighet har valts som t.ex. 0,5 % av omsättningen, det vill säga euro finns det ett väsentligt fel i bokslutet eftersom samtliga fel totalt uppgår till euro. Felen påverkar dessutom ett flertal bokslutsposter, vilket betyder att de kan anses ha omfattande spridning. Normalt kan bristerna i de uppgifter som ska anges som tilläggsuppgifter i verksamhetsberättelsen och noterna samt hänvisningen till den osäkerhet som de pågående finansieringsförhandlingarna orsakar sammanställas i motiveringarna till det negativa utlåtandet. I den bok ISA-standardien soveltamisohje PK-tilintarkastajille som HTM-Info Oy har publicerat konstaterar man (s.106) att den övergripande gränsen för väsentlighet med stöd i ISA 320 kan grunda sig på nettoresultatet, balansförmögenheten, mängden eget kapital eller bruttoinkomster. Enligt boken skulle gränsen för bruttoinkomsterna kunna vara 1 3 %. Vid användning av 1 % av omsättningen vid uträkningen (se bokens exempel) skulle gränsen vara euro. Om en så hög väsentlighetsgräns har fastställts har man i uppgiften även kunnat stanna vid ett villkorligt utlåtande. Om utlåtandet har motiverats på korrekt sätt har poäng getts det. Förr full poäng i uppgiften krävs det att det totala felbeloppet (effekten på resultatet och eget kapital) samt väsentlighetsgränsen har fastställts och att examinanden har kommit fram till ett negativt eller villkorligt utlåtande genom att jämföra dessa. Ytterligare en förutsättning har varit att examinanden har konstaterat det egna kapitalet vara negativt, att ett behov av anteckning i handelsregistret finns och att frågan har rapporterats till styrelsen euro. Bolaget har genom att korrigera eget kapital aktiverat euro i produktutvecklingskostnader från tidigare räkenskapsperioder. Dessa duger inte för aktivering. Sådana avskrivningar ( euro) som förutsätts enligt BFN:s allmänna anvisning har inte heller gjorts på de aktiverade utvecklingsutgifterna. I omsättningstillgångarna ingår inkuranta poster för euro. I personalkostnaderna saknas lönekostnader för uppsägningstiden för euro. Övriga rörelseintäkter och fordringar inkluderar en omtvistad skadeersättningsfordran på euro och kundfordringarna inkluderar sannolika kreditförluster för euro. De nämnda omständigheterna försämrar den avslutade räkenskapsperiodens resultat med euro och eget kapital med euro. Efter korrigeringarna är bolagets eget kapital euro negativt. Det finns inga uppgifter om beloppet på utvecklingskostnaderna eller kostnadernas noggrannare innehåll. Noterna saknar uppgifter om intressebolaget, ansvaret för aktieägarnas löner euro och villkoren för

26 Rättelseförfarande: Förlusten av eget kapital ska anmälas till handelsregistret. detta ansvar samt uppgifter om en tillfällig ändring av avskrivningsplanen så att den beaktar det låga kapacitetsutnyttjandet. Av denna orsak är avskrivningarna euro mindre än normalt. Vi vill dessutom fästa uppmärksamhet vid de obetalda låneamorteringarna som omnämns i verksamhetsberättelsen och det faktum att de planerade kreditarrangemangen inte har slutförts. Om kreditarrangemangen inte förverkligas såsom planerat kan detta betydligt äventyra företagets förmåga att fortsätta verksamheten. Negativt utlåtande Vårt utlåtande är att bokslutet och verksamhetsberättelsen till följd av de omständigheter som har omnämnts i föregående avsnitt inte enligt den i Finland gällande lagstiftningen och föreskrifterna om upprättande av bokslut och verksamhetsberättelse ger riktiga och tillräckliga uppgifter om bolagets ekonomiska ställning samt resultatet av dess verksamhet. Uppgifterna i verksamhetsberättelsen och bokslutet står inte i konflikt med varandra. 26 (30) 0,50 0,50 0,20

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 106 1 (7) 30.10.2012. Värdering av kapitalplaceringar i dotterbolag

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 106 1 (7) 30.10.2012. Värdering av kapitalplaceringar i dotterbolag 1 Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 106 1 (7) 30.10.2012 Värdering av kapitalplaceringar i dotterbolag 1 Begäran om utlåtande Staden A (nedan sökanden) har bett kommunsektionen ge ett utlåtande

Läs mer

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000 1 (9) 1 Bokföring av RAY-understöd Penningautomatunderstöden redovisas i bokslutet utifrån användningsändamålet enligt följande: 1. De understöd som beviljats för verksamheten i allmänhet (Ay) redovisas

Läs mer

FÖRESKRIFT Nr 306.2 Dnr 44/420/98 1 (5)

FÖRESKRIFT Nr 306.2 Dnr 44/420/98 1 (5) 1 (5) NOTER TILL BOKSLUTET I noter till bokslutet skall redovisas följande: Noter angående upprättandet av bokslutet I noterna skall ingå en beskrivning av redovisningsprinciperna för upprättande av sammanslutningens

Läs mer

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT tills vidare 1 (7) Till kreditinstituten Till kreditinstitutens holdingsammanslutningar FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten lagen om finansinspektionen

Läs mer

Magnasense Technologies Oy

Magnasense Technologies Oy Bokslut 1.5.2013 30.4.2014 Balansboken skall bevaras till den 2024 30.4. Adress Hermiankatu 6-8 H FO-nummer: 2336219-4 33720 Tammerfors Säte Tammerfors 1 /11 Bokslut för perioden 1.5.2013-30.4.2014 Innehåll

Läs mer

16.1.2015 UTLÅTANDE OM ÄNDRING AV BOKFÖRINGSANVISNINGARNA OM PATIENTFÖRSÄK- RINGSANSVAR

16.1.2015 UTLÅTANDE OM ÄNDRING AV BOKFÖRINGSANVISNINGARNA OM PATIENTFÖRSÄK- RINGSANSVAR Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 108 1 (5) 16.1.2015 UTLÅTANDE OM ÄNDRING AV BOKFÖRINGSANVISNINGARNA OM PATIENTFÖRSÄK- RINGSANSVAR 1 Begäran om utlåtande Sjukvårdsdistrikten A och B (nedan sökandena)

Läs mer

1 (6) Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE UTLÅTANDE OM HANTERING AV RÄNTESWAPAVTAL INGÅNGNA I SÄKRINGSSYFTE I KOMMUNALA BOKSLUT

1 (6) Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE UTLÅTANDE OM HANTERING AV RÄNTESWAPAVTAL INGÅNGNA I SÄKRINGSSYFTE I KOMMUNALA BOKSLUT 1 (6) Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 116 21.3.2017 UTLÅTANDE OM HANTERING AV RÄNTESWAPAVTAL INGÅNGNA I SÄKRINGSSYFTE I KOMMUNALA BOKSLUT 1 Grunden för utlåtandet Enligt 112 i kommunallagen

Läs mer

Jobba i arbetsgrupper. Listan med gruppindelning finns på kursens hemsida.

Jobba i arbetsgrupper. Listan med gruppindelning finns på kursens hemsida. Inlämningsuppgift 1 Grundkurs i redovisning våren 2008 Jobba i arbetsgrupper. Listan med gruppindelning finns på kursens hemsida. 1. Läs igenom frågorna nedan och diskutera tillsammans utgående från föreläsningarna

Läs mer

Noter till resultaträkningen: 1.1 31.12.2014 1.1 31.12.2013

Noter till resultaträkningen: 1.1 31.12.2014 1.1 31.12.2013 14 Finlands Universitetsfastigheter Ab KONCERNENS NOTER Noter till resultaträkningen: 1.1 31.12.2014 1.1 31.12.2013 1) Omsättning Hyror 139 199 578,93 137 267 442,47 Ersättningar för nyttjande 416 079,10

Läs mer

BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR GRM-EXAMEN ÅR 2009

BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR GRM-EXAMEN ÅR 2009 CENTRALHANDELSKAMMAREN Revisionsnämnden BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR GRM-EXAMEN ÅR 2009 Fastställt 1.12.2009 Beskrivningen i bedömningsgrunden gäller en sådan nivå på svaret som krävdes för full poäng. I bedömningsgrunden

Läs mer

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd Statliga stöd, Avsnitt 32 289 32 Statliga stöd Tillämpningsområde Sammanfattning Definitioner 32.1 RR 28 Statliga stöd RR 28 ska tillämpas vid redovisning av statliga bidrag, inklusive utformningen av

Läs mer

www.qicon.se Årsredovisning 2011

www.qicon.se Årsredovisning 2011 www.qicon.se www.qicon.se Årsredovisning 2011 Styrelsen och verkställande direktören för QI Construction AB (556521-7352) får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2011. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Arbets- och näringsministeriet UTLÅTANDE 95 Bokföringsnämndens kommunsektion (6) Utlåtande om justering av avskrivningsplanen

Arbets- och näringsministeriet UTLÅTANDE 95 Bokföringsnämndens kommunsektion (6) Utlåtande om justering av avskrivningsplanen Arbets- och näringsministeriet UTLÅTANDE 95 Bokföringsnämndens kommunsektion 17.5.2010 1 (6) Utlåtande om justering av avskrivningsplanen 1 Begäran om utlåtande X förvaltningsdomstol ber kommunsektionen

Läs mer

Koncernredovisning Repetition

Koncernredovisning Repetition Koncernredovisning Repetition Fördjupad finansiell redovisning Handelshögskolan vid Åbo Akademi BokfL 6:7.1 : Koncerninterna poster och minoritetsandelar I koncernbokslutet skall koncernens resultat och

Läs mer

+ 22 % mervärdesskatt 2 027,30 Avdragbar skatt, räknas inte till anskaffningsutgiften Anskaffningen totalt ,30

+ 22 % mervärdesskatt 2 027,30 Avdragbar skatt, räknas inte till anskaffningsutgiften Anskaffningen totalt ,30 Allmän anvisning om avskrivningar enligt plan 27.9.1999 Bilaga 1 Exempel på beräkning av anskaffningsutgiften för anläggningstillgångar Exempel 1 Dator 4 900,00 Tilläggsminne 2 200,00 Skivminne 2 600,00

Läs mer

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG tills vidare 1 (7) Till värdepappersföretagen Till värdepappersföretagens holdingsammanslutningar FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2000-05-01 2001-04-30

Årsredovisning för räkenskapsåret 2000-05-01 2001-04-30 UTKAST för räkenskapsåret 2000-05-01 2001-04-30 Styrelsen och verkställande direktören för Lyxklippare Aktiebolag avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning

Läs mer

Antal anställda i genomsnitt under räkenskapsperioden 30 26 Antal anställda i slutet av räkenskapsperioden 32 26

Antal anställda i genomsnitt under räkenskapsperioden 30 26 Antal anställda i slutet av räkenskapsperioden 32 26 Moderbolagets NOTER Noter till resultaträkningen: 1.1 1.1 31.12.2012 1) Omsättning Hyror 136 700 145,50 132 775 734,25 Ersättningar för nyttjande 205 697,92 128 612,96 Övrig avkastning på fastigheten 59

Läs mer

ALE ENERGI AB ÅRSREDOVISNING 2012

ALE ENERGI AB ÅRSREDOVISNING 2012 Ale Energi AB ägs till 9 procent av Ale kommun och till 91 procent av Göteborg Energi AB. Företaget är moderföretag till Ale Fjärrvärme AB som ägs till 100 procent. ALE ENERGI AB ÅRSREDOVISNING 2012 Innehåll

Läs mer

Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring

Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring 1 (6) Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 98 22.3.2011 Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring 1 Begäran

Läs mer

Årsredovisning. Resultat och Balansräkning. Byggproduktion

Årsredovisning. Resultat och Balansräkning. Byggproduktion Årsredovisning Resultat och Balansräkning Bokföring eller Redovisning Bokföring Notera affärshändelser på olika konton. Sker löpande under bokföringsåret Redovisning Sammanställning, och värdering av företagets

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse 1 (9) Styrelsen och verkställande direktören för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2015 05 01 2016 04 30. Förvaltningsberättelse Information om verksamheten Singöaffären har under 2015/2016

Läs mer

Nr 89 257. Bilaga 1 KONCERNRESULTATRÄKNING

Nr 89 257. Bilaga 1 KONCERNRESULTATRÄKNING Nr 89 257 KONCERNRESULTATRÄKNING Bilaga 1 I Kalkyl över kreditinstitutsverksamhet och investeringstjänster 1 Ränteintäkter Räntekostnader Finansnetto Intäkter från investeringar i form av eget kapital

Läs mer

Eckerökoncernen Bokslutskommuniké 2008

Eckerökoncernen Bokslutskommuniké 2008 1 Eckerökoncernen Bokslutskommuniké 2008 Tillfredsställande resultat under stark omvärldspåverkan Omsättning 221,6 miljoner euro (181,3 milj. euro föregående år) Affärsverksamhetens kassaflöde 22,1 miljoner

Läs mer

Friitalantie ULVSBY. FO-nummer Enersize OY

Friitalantie ULVSBY. FO-nummer Enersize OY Enersize OY BALANSBOK Bokslut för räkenskapsperioden 1.1.2015 Innehållsförteckning Sida Balansräkning 1 2 Resultaträkning 3 Bilagor 4 9 Förteckning över bokslutsböcker 10 Bokslutets underskrift 10 Bokslutspåteckning

Läs mer

Viking Line Abp Börsmeddelande 14.11.2006 kl.12.00 1(9)

Viking Line Abp Börsmeddelande 14.11.2006 kl.12.00 1(9) Viking Line Abp Börsmeddelande 14.11.2006 kl.12.00 1(9) ÖVERGÅNG TILL RAPPORTERING ENLIGT IFRS Viking Line koncernen övergår vid bokslutet för räkenskapsåret 2005/2006 från finländsk bokslutspraxis (Finnish

Läs mer

1 (8) År 1 År 2. Realiserade utgifter Erhållna förskott

1 (8) År 1 År 2. Realiserade utgifter Erhållna förskott 1 (8) Bilaga 2 Exempel på redovisning av inkomst som intäkt enligt tillverkningsgrad Exempel 1 Projektets tillverkningsgrad har fastställts genoma att ställa de utgifter som enligt prestationsprincipen

Läs mer

Bilaga 1 RESULTATRÄKNING

Bilaga 1 RESULTATRÄKNING Nr 1259 3403 RESULTATRÄKNING Bilaga 1 Ränteintäkter Leasingnetto Räntekostnader FINANSNETTO Intäkter från investeringar i form av eget kapital I företag inom samma koncern I ägarintresseföretag I övriga

Läs mer

Delårsrapport januari - mars 2008

Delårsrapport januari - mars 2008 Delårsrapport januari - mars 2008 Koncernen * - Omsättningen ökade till 138,4 Mkr (136,9) - Resultatet före skatt 25,8 Mkr (28,6)* - Resultatet efter skatt 18,5 Mkr (20,6)* - Vinst per aktie 0,87 kr (0,97)*

Läs mer

Statrådets förordning

Statrådets förordning Statrådets förordning om uppgifter som ska tas upp i små- och mikroföretags bokslut I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 kap. 6 i bokföringslagen (1336/1997), sådan den lyder i lag

Läs mer

ALLMÄN ANVISNING OM UPPRÄTTANDE AV FINANSIERINGSANALYS FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER

ALLMÄN ANVISNING OM UPPRÄTTANDE AV FINANSIERINGSANALYS FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER BOKFÖRINGSNÄMNDENS KOMMUNSEKTION Arbets- och näringsministeriet ALLMÄN ANVISNING OM UPPRÄTTANDE AV FINANSIERINGSANALYS FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER Helsingfors 2018 ISBN 978-952-293-603-5 (pdf) Femte reviderade

Läs mer

STATENS BOKFÖRINGSNÄMND UTLÅTANDE NR 20/ DNr 3/51/2001

STATENS BOKFÖRINGSNÄMND UTLÅTANDE NR 20/ DNr 3/51/2001 STATENS BOKFÖRINGSNÄMND UTLÅTANDE NR 20/2001 20.8.2001 DNr 3/51/2001 Statens bokföringsnämnds utlåtande om försvarsministeriets ansökan, där ministeriet bett om utlåtande om definition av ersättningar

Läs mer

Årsredovisning för TYRESÖ NÄRINGSLIVSAKTIEBOLAG. Org.nr

Årsredovisning för TYRESÖ NÄRINGSLIVSAKTIEBOLAG. Org.nr Årsredovisning 2016 för TYRESÖ NÄRINGSLIVSAKTIEBOLAG 2 Årsredovisning för räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Styrelsen och verkställande direktören för Tyresö Näringslivsaktiebolag avger härmed följande

Läs mer

Proformaredovisning avseende Lundin Petroleums förvärv av Valkyries Petroleum Corp.

Proformaredovisning avseende Lundin Petroleums förvärv av Valkyries Petroleum Corp. Proformaredovisning avseende Lundin s förvärv av. Bifogade proformaredovisning med tillhörande revisionsberättelse utgör ett utdrag av sid. 32-39 i det prospekt som Lundin AB i enlighet med svenska prospektregler

Läs mer

Bryggeri Ab Bock - Wasa Lemlandsvägen Lemland Fo nr: Balansbok

Bryggeri Ab Bock - Wasa Lemlandsvägen Lemland Fo nr: Balansbok Bryggeri Ab Bock - Wasa Lemlandsvägen 1865 22610 Lemland Fo nr: 1972533-5 Balansbok 1.1.2016 31.12.2016 Innehållsförteckning Denna balansbok för perioden 1.1.2016 31.12.2016 innehåller: Bokslut: Resultaträkning

Läs mer

Nyckeltal per rörelsegren (miljoner euro)

Nyckeltal per rörelsegren (miljoner euro) 1/8 Nyckeltal per rörelsegren (miljoner euro) 10-12 10-12 1-12 1-12 2006 2005 2006 2005 Mail Communication Omsättning 236,1 232,3 841,7 825,7 Rörelsevinst 36,3 30,3 104,3 106,3 Rörelsevinst-% 15,4 % 13,0

Läs mer

Uppgifter föreläsning

Uppgifter föreläsning Linköpings universitet 2015-01-16 IEI - Företagsekonomi Gunnar Eriksson / Peter Johansson Externredovisning B 723G36 vt 2015 Föreläsningsuppgifter för vecka 1 IAS (Föreställningsramen), pkt 1-101 ABL (Aktiebolagslagen),

Läs mer

1 Begäran om utlåtande

1 Begäran om utlåtande Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 75 20.12.2005 BOKFÖRING MELLAN ETT RÄDDNINGSVERK SOM FUNGERAR SOM AFFÄRSVERK I EN STAD OCH DE ÖVERLÅTANDE KOMMUNERNA AV ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR SOM ÖVERLÅTS AV

Läs mer

Aktiebolag Ab - Asteri kirjanpidon tulostusmalli

Aktiebolag Ab - Asteri kirjanpidon tulostusmalli BALANSRÄKNING Aktiva BESTÅENDE AKTIVA Immateriella tillgånger Materiella tillgånger Placeringar RÖRLIGA AKTIVA Omsättningstillgångar Fordringar Långfristiga Kundfordringar Beräknade skattefordringar Övriga

Läs mer

BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR GRM-EXAMEN 2012

BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR GRM-EXAMEN 2012 1 REVISIONSNÄMNDEN BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR GRM-EXAMEN 2012 Bedömningsgrunden är inget modellsvar. I bedömningsgrunderna har de omständigheter beskrivits som utgör grunden för poänggivningen. Samtliga godkännbara

Läs mer

BALANSBOK 01.01.2013 31.12.2013

BALANSBOK 01.01.2013 31.12.2013 Neptunigatan 23 22100 MARIEHAMN FO nummer: 0842491-6 BALANSBOK 01.01.2013 31.12.2013 Uppgjord av: Ålands Företagsbyrå Ab, auktoriserad redovisningsbyrå Nygatan 9, 22100 Mariehamn, tel 018-29044 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Lag. om ändring av bokföringslagen

Lag. om ändring av bokföringslagen Lag om ändring av bokföringslagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i bokföringslagen (1336/1997) 3 kap. 2, 2 a, 3, 4, 12 och 13, sådana de lyder, 2, 2 a, 3 och 4 i lag 1620/2015, 12 i lagarna 1208/2015

Läs mer

Enersize OY BALANSBOK

Enersize OY BALANSBOK Enersize OY BALANSBOK 31.12.2016 Bokslut för räkenskapsperioden 1.1.2016 31.12.2016 Innehållsförteckning: Sida Balansräkning 1 2 Resultaträkning 3 Bilagor 4 9 Förteckning över bokslutsböcker 10 Bokslutets

Läs mer

Delårsrapport januari - september 2008

Delårsrapport januari - september 2008 Delårsrapport januari - september 2008 Koncernen * - Omsättningen uppgick till 389,7 Mkr (389,1) - Resultatet före skatt 77,3 Mkr (80,5)* - Resultatet efter skatt 56,1 Mkr (59,2)* - Vinst per aktie 2,65

Läs mer

3.1 Årsredovisning Bilaga 4, uppdaterad 18.12.2007 KONCERNBOKSLUT KONCERNBALANSRÄKNING FÖR KREDITINSTITUT 1 (9) Dnr 7/120/2005

3.1 Årsredovisning Bilaga 4, uppdaterad 18.12.2007 KONCERNBOKSLUT KONCERNBALANSRÄKNING FÖR KREDITINSTITUT 1 (9) Dnr 7/120/2005 1 (9) KONCERNBALANSRÄKNING FÖR KREDITINSTITUT Enligt 31 1 mom. i finansministeriets förordning (FMF) om bokslut, koncernbokslut och verksamhetsberättelse i kreditinstitut och värdepappersföretag ska kreditinstitut

Läs mer

"4" - förvaltningsberättelse - koncernens resultaträkning. Drillcon Aktiebolag. Arsredovisning för räkenskapsåret 2004. Org nr 556356-3880

4 - förvaltningsberättelse - koncernens resultaträkning. Drillcon Aktiebolag. Arsredovisning för räkenskapsåret 2004. Org nr 556356-3880 Org nr 556356-3880 Arsredovisning för räkenskapsåret 2004 Styrelsen och verkställande direktören avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse - koncernens resultaträkning - koncernens

Läs mer

Företagets långsiktiga strategiska målsättningsprogram har kommit igång. På kvartalbasis är programmets effekter inte ännu synliga.

Företagets långsiktiga strategiska målsättningsprogram har kommit igång. På kvartalbasis är programmets effekter inte ännu synliga. Första halvåret 2016 Periodens omsättning uppgick till 48 470 T (47 992 T ) Periodens rörelseresultat uppgick till 1 365 T (1 204 T ) Periodens resultat uppgick till 1 035 T (863 T ) Resultat per aktie

Läs mer

17.2.2012. Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt

17.2.2012. Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 104 1 (7) 17.2.2012 Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt 1.1 Begäran om utlåtande Social- och hälsovårdsministeriet

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse 1 (10) Styrelsen och verkställande direktören för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2016 05 01 2017 04 30. Förvaltningsberättelse Information om verksamheten Singöaffären har under 2015/2016

Läs mer

BILAGOR 1 (19) Bilaga Scheman för koncernresultaträkning och -balansräkning

BILAGOR 1 (19) Bilaga Scheman för koncernresultaträkning och -balansräkning 1 (19) BILAGOR Bilaga 1 1. Scheman för koncernresultaträkning och -balansräkning Koncernresultaträkning enligt kostnadsslag (BokfF 1:1 ) (Räkenskapsperioden) (Föregående räkenskapsperiod) _._. - _._.._.

Läs mer

Bilaga 1 RESULTATRÄKNING. I Försäkringsteknisk kalkyl Skadeförsäkring 1)

Bilaga 1 RESULTATRÄKNING. I Försäkringsteknisk kalkyl Skadeförsäkring 1) 1934 Bilaga 1 RESULTATRÄKNING I Försäkringsteknisk kalkyl Skadeförsäkring 1) Premieintäkter Premieinkomst Återförsäkrares andel Förändring av premieansvaret Återförsäkrares andel Andel av placeringsverksamhetens

Läs mer

65. Utlåtande om behandlingen av anslutningsavgifter i kommunernas och samkommunernas

65. Utlåtande om behandlingen av anslutningsavgifter i kommunernas och samkommunernas Bokföringsnämndens kommunsektion, 31.3.2004 65. Utlåtande om behandlingen av anslutningsavgifter i kommunernas och samkommunernas bokföring Bokföringsnämndens kommunsektion har på eget initiativ beslutat

Läs mer

KONCERNENS RESULTATRÄKNING 2006-10-01 2005-10-01 2006-01-01 2005-01-01

KONCERNENS RESULTATRÄKNING 2006-10-01 2005-10-01 2006-01-01 2005-01-01 KONCERNENS RESULTATRÄKNING 2006-10-01 2005-10-01 2006-01-01 2005-01-01 Belopp i kkr 2006-12-31 2005-12-31 2006-12-31 2005-12-31 Rörelsens intäkter m.m. Intäkter 88 742 114 393 391 500 294 504 88 742 114

Läs mer

VARULAGER OCH LAGERFÖRÄNDRING

VARULAGER OCH LAGERFÖRÄNDRING VARULAGER OCH LAGERFÖRÄNDRING Omsättningstillgångar är tillgångar som är avsedda att överlåtas som sådana eller i förädlad form eller att förbrukas. Vad som räknas som en omsättningstillgång varierar från

Läs mer

CENTRALHANDELSKAMMAREN Revisionsnämnden GRM-EXAMEN ÅR 2008 BEDÖMNINGSGRUNDER

CENTRALHANDELSKAMMAREN Revisionsnämnden GRM-EXAMEN ÅR 2008 BEDÖMNINGSGRUNDER CENTRALHANDELSKAMMAREN Revisionsnämnden GRM-EXAMEN ÅR 2008 BEDÖMNINGSGRUNDER 2(25) GRM-EXAMEN 2008 DEL 1 GOD REVISIONSSED OCH GOD BOKFÖRINGSSED Uppgift 1 (10,0 poäng) Komplettera revisionsplanen i punkterna

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för SchoolSoft Svenska AB Styrelsen och verkställande direktören får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2010-01-01 -- 2010-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning. QuickCool AB 556639-3913

Årsredovisning. QuickCool AB 556639-3913 1(9) Årsredovisning QuickCool AB Styrelsen och verkställande direktören för QuickCool AB får härmed lämna sin redogörelse för bolagets utveckling under räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Om inte annat

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. för. SingöAffären AB (publ.) Org.nr

ÅRSREDOVISNING. för. SingöAffären AB (publ.) Org.nr ÅRSREDOVISNING för (publ.) Org.nr Styrelsen och verkställande direktören får härmed avlämna årsredovisning för för perioden 1 maj 2012-30 april 2013. 1 av 10 Styrelsen och verkställande direktören för

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Styrelsen och Verkställande direktören för Inev Studios AB avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning

Läs mer

GoBiGas AB Årsredovisning 2014

GoBiGas AB Årsredovisning 2014 GoBiGas AB Årsredovisning 2014 Innehåll Förvaltningsberättelse 3 Finansiella rapporter 4 Resultaträkningar 4 Balansräkningar 5 Rapport över förändring i eget kapital 6 Noter 7 Revisionsberättelse 9 Granskningsrapport

Läs mer

Årsredovisning. ASVH Service AB

Årsredovisning. ASVH Service AB Årsredovisning för ASVH Service AB Räkenskapsåret 2004 ASVH Service AB 1(8) Styrelsen och verkställande direktören för ASVH Service AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2004. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Första Kvartalet 2016

Första Kvartalet 2016 Första Kvartalet 2016 Periodens omsättning uppgick till 23 447 T (23 571 T ) Periodens rörelseresultat uppgick till 299 T (721 T ) Periodens resultat uppgick till 212 T (515 T ) Resultat per aktie 0,014

Läs mer

UTLÅTANDE OM BOKFÖRING AV UNDERSTÖD FÖR KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR

UTLÅTANDE OM BOKFÖRING AV UNDERSTÖD FÖR KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR UTLÅTANDE 66 1(5) Bokföringsnämndens kommunsektion 31.8.2004 UTLÅTANDE OM BOKFÖRING AV UNDERSTÖD FÖR KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR 1 Motiveringar till utlåtandet År 2005 sker fler kommunsammanslagningar än tidigare

Läs mer

Bilaga 1 RESULTATRÄKNING. I Försäkringsteknisk kalkyl Skadeförsäkring 1)

Bilaga 1 RESULTATRÄKNING. I Försäkringsteknisk kalkyl Skadeförsäkring 1) 5504 Nr 1340 Bilaga 1 RESULTATRÄKNING I Försäkringsteknisk kalkyl Skadeförsäkring 1) Premieintäkter Premieinkomst Förändring av premieansvaret Andel av placeringsverksamhetens nettointäkt 2) Övriga försäkringstekniska

Läs mer

4. Ett företag har vid årets början respektive slut nedanstående tillgångar, skulder och eget kapital:

4. Ett företag har vid årets början respektive slut nedanstående tillgångar, skulder och eget kapital: 2p 1. Ett företag köper i början av 2008 en maskin för 100 000 kr. Man beräknar att den ska kunna användas under 5 år och att restvärdet då är noll. a. Hur stor är företagets utgift 2008? Svar: 100 000

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012 1(12) Skellefteå Golfklubb Org nr 894700-4423 Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning. Resultat och Balansräkning. Avdelningen för byggnadsekonomi

Årsredovisning. Resultat och Balansräkning. Avdelningen för byggnadsekonomi Årsredovisning Resultat och Balansräkning Bokföring eller Redovisning Bokföring Notera affärshändelser på olika konton. Sker löpande under bokföringsåret Redovisning Sammanställning, och värdering av företagets

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. för. Ringärlan AB Org.nr

ÅRSREDOVISNING. för. Ringärlan AB Org.nr ÅRSREDOVISNING för Org.nr Styrelsen och verkställande direktören får härmed avlämna årsredovisning för för perioden 1 maj 2012-30 april 2013. 1 av 9 Styrelsen och verkställande direktören för får härmed

Läs mer

NYCKELTAL FÖR DEN EKONOMISKA UTVECKLINGEN OCH NYCKELTAL PER AKTIE

NYCKELTAL FÖR DEN EKONOMISKA UTVECKLINGEN OCH NYCKELTAL PER AKTIE 1 (6) NYCKELTAL FÖR DEN EKONOMISKA UTVECKLINGEN OCH NYCKELTAL PER AKTIE I noter till bokslutet skall redovisas nyckeltal för kreditinstitutets ekonomiska utveckling och nyckeltal per aktie för de fem senaste

Läs mer

Bokslutskommuniké för Fastighetsaktiebolaget Melitho AB (publ) med dotterbolag

Bokslutskommuniké för Fastighetsaktiebolaget Melitho AB (publ) med dotterbolag Bokslutskommuniké för Fastighetsaktiebolaget med dotterbolag Bokslutskommuniké för 2014 Omsättningen för januari-december 2014 uppgick till 11 082 KSEK Rörelseresultatet före engångshändelser och omvärderingar

Läs mer

Rullande tolv månader.

Rullande tolv månader. Koncernens nyckeltal 2017 2016 2017 2016 2016 Kv 3 Kv 3 Jan-Sep Jan-Sep Helår Omsättning, Mkr 68,8 56,2 222,0 197,1 283,9 Rörelseresultat, Mkr 5,0-55,6 22,6-41,6-30,9 Rörelsemarginal, % 7,2 neg 10,2 neg

Läs mer

* Resultat före räntor, skatt, samt materiella och immateriella avskrivningar Gustavslundsvägen 143

* Resultat före räntor, skatt, samt materiella och immateriella avskrivningar Gustavslundsvägen 143 Delårsrapport, Fortsatt fokus på att öka antalet kunduppdrag Under tredje kvartalet 2014 visade Vendator ett negativt resultat. Rörelsemarginalen för koncernen uppgick till -3,2 procent och rörelseresultatet

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om Forststyrelsens bokföring, bokslut, särskilda bokföring och särskilda bokslut I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 33 4 mom., 41 och 43 i lagen om Forststyrelsen

Läs mer

Allmänna råd - BFNAR 1999:1

Allmänna råd - BFNAR 1999:1 Allmänna råd - BFNAR 1999:1 Bokföringsnämndens allmänna råd om fusion av helägt aktiebolag; beslutade den 27 oktober 1999. Bokföringsnämnden lämnar följande allmänna råd om redovisning av fusion av helägt

Läs mer

Verkställande direktörens kommentarer till kvartalet

Verkställande direktörens kommentarer till kvartalet Första kvartalet 2017 Omsättning var 23 552 T (23 447 T ) Rörelseresultat uppgick till 447 T (299 T ) Resultat blev 540 T (212 T ) Resultat per aktie 0,036 Eget kapital per aktie 0,428 Verkställande direktörens

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2013

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2013 1(13) Skellefteå Golfklubb Org nr Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2013 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2

Läs mer

REDOVISNINGENS GRUNDER

REDOVISNINGENS GRUNDER REDOVISNINGENS GRUNDER Tid: 3 h Bokföring Texten får medtas 28.08.2006 Hjälpmedel: Kalkylator ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

COMPUTER INNOVATION I VÄXJÖ AB (PUBL) Bokslutskommuniké januari - december 2016

COMPUTER INNOVATION I VÄXJÖ AB (PUBL) Bokslutskommuniké januari - december 2016 COMPUTER INNOVATION I VÄXJÖ AB (PUBL) Bokslutskommuniké januari - december 2016 Bokslutskommuniké januari - december 2016 Oktober - December 2016 Nettoomsättning 403 tkr (500 tkr) Resultat efter finansiella

Läs mer

Hyresfastighetsfonden Management Sweden AB (publ) Organisationsnummer: 556817-1812. Kvartalsrapport 20110101-20110930

Hyresfastighetsfonden Management Sweden AB (publ) Organisationsnummer: 556817-1812. Kvartalsrapport 20110101-20110930 Hyresfastighetsfonden Management Sweden AB (publ) Organisationsnummer: 556817-1812 Kvartalsrapport 21111-21193 VD HAR ORDET HYRESFASTIGHETSFONDEN MANAGEMENT SWEDEN AB (publ) KONCERNEN KVARTALS- RAPPORT

Läs mer

Årsredovisning för. Urd Rating AB Räkenskapsåret Innehållsförteckning:

Årsredovisning för. Urd Rating AB Räkenskapsåret Innehållsförteckning: Årsredovisning för Urd Rating AB Räkenskapsåret 2016-12-20 - Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Noter 5-7 Underskrifter 7 Fastställelseintyg Undertecknad

Läs mer

RESULTATRÄKNING 2011-01-01 2010-01-01 Not 2011-12-31 2010-12-31

RESULTATRÄKNING 2011-01-01 2010-01-01 Not 2011-12-31 2010-12-31 RESULTATRÄKNING 2011-01-01 2010-01-01 Not 2011-12-31 2010-12-31 Rörelsens intäkter m.m. Nettoomsättning 10 006 434 11 812 227 Övriga rörelseintäkter 1 3 000 152 967 741 13 006 586 12 779 968 Rörelsens

Läs mer

BOKFÖRINGSNÄMNDENS ALLMÄNNA ANVISNING OM BEHANDLINGEN AV GRYNDERENTREPRENAD I BOKSLUT

BOKFÖRINGSNÄMNDENS ALLMÄNNA ANVISNING OM BEHANDLINGEN AV GRYNDERENTREPRENAD I BOKSLUT 1 Bokföringsnämnden Arbets- och näringsministeriet 5.6.2017 BOKFÖRINGSNÄMNDENS ALLMÄNNA ANVISNING OM BEHANDLINGEN AV GRYNDERENTREPRENAD I BOKSLUT 1. Anvisningens bakgrund och syfte 2. Beskrivning av grynderverksamhet

Läs mer

Juli-September Computer Innovation i Växjö AB (publ) Delårsrapport

Juli-September Computer Innovation i Växjö AB (publ) Delårsrapport Delårsrapport Juli-September 2016 Computer Innovation i Växjö AB (publ) För perioden 2016-07-01 2016-09-30 Computer Innovation i Växjö AB (publ) www.compinn.se 556245-1269 Juli-September 2016 Ne5oomsä5ning

Läs mer

Fritiof Jonsson Konsult AB

Fritiof Jonsson Konsult AB Sid 1 (5) Styrelsen och verkställande direktören för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 24-5-1-25-4-3 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE VERKSAMHETEN Kvalitet Inga uppdrag har varit aktuell utan kunskaper

Läs mer

Bolaget bedriver reklambyråverksamhet samt förvaltning av aktier och därmed förenlig verksamhet.

Bolaget bedriver reklambyråverksamhet samt förvaltning av aktier och därmed förenlig verksamhet. 1(13) Styrelsen och verkställande direktören för NPP Holding AB får härmed avge årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2010-01-01-2010-12-31. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Information om verksamheten

Läs mer

Bilaga 1 RESULTATRÄKNING. Försäkringsteknisk kalkyl

Bilaga 1 RESULTATRÄKNING. Försäkringsteknisk kalkyl 3225 Bilaga 1 RESULTATRÄKNING Försäkringsteknisk kalkyl Premieintäkter Premieinkomst Förändring av premieansvaret Övriga försäkringstekniska intäkter 1) Ersättningskostnader Utbetalda ersättningar Förändring

Läs mer

Delårsrapport januari - juni 2007

Delårsrapport januari - juni 2007 Delårsrapport januari - juni 2007 - Omsättningen ökade till 276,9 Mkr (258,0) - Resultatet före skatt 51,2 Mkr (50,9) - Resultatet efter skatt 36,1 Mkr (34,8) - Vinst per aktie 1,70 kr (1,64) Omsättning

Läs mer

Flästa Källa AB (publ)

Flästa Källa AB (publ) Årsredovisning för Flästa Källa AB (publ) Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 94 20.4.2010. Bokföringsfrågor som gäller markanvändningsavtal. 1 Begäran om utlåtande

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 94 20.4.2010. Bokföringsfrågor som gäller markanvändningsavtal. 1 Begäran om utlåtande Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 94 20.4.2010 Bokföringsfrågor som gäller markanvändningsavtal 1 Begäran om utlåtande Staden X har bett om anvisningar för bokföringen i fråga om markanvändningsavtal.

Läs mer

Leader Gästrikebygden 1 (1) 802441-3083 Utskriven: 2010-03-12, 09:13 2009-01-01-2009-12-31 T o m ver nr: A 301

Leader Gästrikebygden 1 (1) 802441-3083 Utskriven: 2010-03-12, 09:13 2009-01-01-2009-12-31 T o m ver nr: A 301 Leader Gästrikebygden 1 (1) 802441-3083 Utskriven: 2010-03-12, 09:13 2009-01-01-2009-12-31 T o m ver nr: A 301 Balansrapport TILLGÅNGAR Omsättningstillgångar 2009-01-01 Förändring 2009-12-31 1630 Skattekonto

Läs mer

37. Utlåtande om vissa frågor i anslutning till kommunernas och samkommunernas bokföring och bokslut 1998 och 1999

37. Utlåtande om vissa frågor i anslutning till kommunernas och samkommunernas bokföring och bokslut 1998 och 1999 Bokföringsnämndens kommunsektion, 8.12.1998 37. Utlåtande om vissa frågor i anslutning till kommunernas och samkommunernas bokföring och bokslut 1998 och 1999 Bokföringsnämndens kommunsektion har beslutat

Läs mer

CENTRALHANDELSKAMMAREN Revisionsnämnden BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR ÅRS 2006 GRM-EXAMINA

CENTRALHANDELSKAMMAREN Revisionsnämnden BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR ÅRS 2006 GRM-EXAMINA CENTRALHANDELSKAMMAREN Revisionsnämnden BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR ÅRS 2006 GRM-EXAMINA Fastställda 21.11.2006 1 GRM-EXAMEN 2006 DEL 1 GOD REVISIONSSED OCH GOD BOKFÖRINGSSED Uppgift 1 I svaren har man inte

Läs mer

Itella Mail Communication Omsättning 248,6 243,4 893,8 869,7 Rörelsevinst 21,3 28,1 88,9 73,6 Rörelsevinst-% 8,6 % 11,5 % 9,9 % 8,5 %

Itella Mail Communication Omsättning 248,6 243,4 893,8 869,7 Rörelsevinst 21,3 28,1 88,9 73,6 Rörelsevinst-% 8,6 % 11,5 % 9,9 % 8,5 % 1/7 Nyckeltal per rörelsegren (miljoner euro) 10-12 10-12 1-12 1-12 Itella Mail Communication Omsättning 248,6 243,4 893,8 869,7 Rörelsevinst 21,3 28,1 88,9 73,6 Rörelsevinst-% 8,6 % 11,5 % 9,9 % 8,5 %

Läs mer

GoBiGas AB ÅRSREDOVISNING 2010

GoBiGas AB ÅRSREDOVISNING 2010 GoBiGas AB ÅRSREDOVISNING 2010 GoBiGas AB bildades 2008 och skall utveckla och nyttja teknik för produktion av SNG (Substitute Natural Gas). G o B i G a s BILD INFOGAS HÄR SENARE INNEHÅLL INNEHÅLL Förvaltningsberättelse

Läs mer

DELÅRSRAPPORT

DELÅRSRAPPORT DELÅRSRAPPORT 2010-01-01-2010-06-30 Styrelsen och verkställande direktören för AU Holding AB (publ) avger härmed följande delårsrapport för perioden 2010-01-01-2010-06-30. Innehåll Sida Allmänna kommentarer

Läs mer

ARSREDOVISNING RINGARLAN AB

ARSREDOVISNING RINGARLAN AB ARSREDVISNING 2010-05-01-2011-04-30 RINGARLAN AB FÖRVAL TNINGSBERÄTTELSE Styrelsen för Ringärian AB får härmed avlämna årsredovisning för tiden 2010-05-01 till och med 2011-04-30. Bolagsuppgifter Bolagets

Läs mer

Delårsrapport januari - september 2007

Delårsrapport januari - september 2007 Delårsrapport januari - september 2007 Koncernen * - Omsättningen ökade till 389,1 Mkr (364,3) - Resultatet före skatt 80,5 Mkr (83,2) - Resultatet efter skatt 59,2 Mkr (60,2) - Vinst per aktie 2,79 kr

Läs mer

DELÅRSRAPPORT 2014. Aktiebolaget SCA Finans (publ) 556108-5688 2014-06-30

DELÅRSRAPPORT 2014. Aktiebolaget SCA Finans (publ) 556108-5688 2014-06-30 DELÅRSRAPPORT 2014 Aktiebolaget SCA Finans (publ) 556108-5688 2014-06-30 Verksamhet Aktiebolaget SCA Finans (publ) med organisationsnummer 556108-5688 och säte i Stockholm är ett helägt dotterbolag till

Läs mer

Delårsrapport januari juni 2005

Delårsrapport januari juni 2005 Delårsrapport januari juni 2005 - Omsättningen för perioden uppgick till 215,1 Mkr (202,2) - Resultatet efter finansiella poster blev 42,2 Mkr (36,7) - Resultat efter skatt uppgick till 30,4 Mkr (26,5)

Läs mer

Verksamhetsöversikt. Oförändrat första kvartal för Viking Line. för perioden januari mars Januari mars 2019 (jämfört med januari mars 2018)

Verksamhetsöversikt. Oförändrat första kvartal för Viking Line. för perioden januari mars Januari mars 2019 (jämfört med januari mars 2018) Verksamhetsöversikt för perioden januari mars 2019 Oförändrat första kvartal för Viking Line Januari mars 2019 (jämfört med januari mars 2018) Omsättningen uppgick till 95,8 Meur (100,3 Meur). Övriga rörelseintäkter

Läs mer