SKRIVRIKTLINJER STFs övergripande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKRIVRIKTLINJER STFs övergripande"

Transkript

1 SKRIVRIKTLINJER STFs övergripande Datum: STF är en stor organisation. Med cirka medlemmar, förtroendevalda, anställda, värdar och många leverantörer, samarbetspartner, officiella och inofficiella kontakter, är kraven mycket höga på bra, saklig, inspirerande och trovärdig information. Som ett första steg att åstadkomma bra texter och en jämn och hög kvalitet på allt som publiceras, har dessa riktlinjer arbetats fram. Syftet är att dels ge övergripande kommunikativa råd och tips, dels att ge konkreta riktlinjer. Riktlinjerna är uppdelade i tre delar: Första delen tar fasta på hur du skapar intressanta texter. Det vill säga hur du väljer innehåll, riktar dig till en specifik mottagare och disponerar texten på ett bra sätt. Andra delen ger några direkta anvisningar och exempel både på det som är bra och det som behöver utvecklas. Tredje delen är exempel på konkret innehåll för: o Vandrarhem o Fjällstationer o Fjällstugor o Lokalavdelningar o Turbeskrivningar

2 Övergripande riktlinjer för STFs texter Nedan finns riktlinjer för hur du skapar intressanta texter. Det vill säga hur du väljer innehåll, riktar dig till en specifik mottagare och disponerar texten på ett bra sätt. 1) Bestäm ett tydligt mål för varje enskild text Innan du över huvudtaget börjar skriva för STFs webb, eller bestämmer dig för att redigera och publicera något på den, måste du bestämma vad du har för mål med den specifika text du ska arbeta med? - Vill du att någon ska boka rum på ditt vandrarhem? - Anmäla sig till en aktivitet? - Ta del av tips inför fjällvandringen? Ett bra sätt att sortera vad som är viktigast i din text, är att du ställer dig själv tre enkla frågor för att kontrollera vad det är du vill uppnå: Vad vill du att din läsare/mottagare ska: Veta, tycka och göra efter att ha läst texten? Veta? Vad är huvudbudskapet/huvudinformationen? Formulera det i en enda mening! Tycka? Varför ska mottagaren tycka att ditt budskap är intressant?! Vad tjänar han eller hon på det? Vad får han eller hon se, uppleva eller vara med om? Göra? Vad vill du att din läsare ska göra när han eller hon läst klart? Vilken är mottagarens/besökarens nästa steg? Hjälp mottagaren! Boka boende? Svara via mejl? Fylla i en enkät? Anmäla sig till en aktivitet? Skicka ett tips till en vän? Komma? Läsa vidare skriva ut? Ringa? Här nedan kommer ett exempel på en text som är tydlig i vad mottagarens ska veta-tycka-göra efter att ha läst den: 2 (15)

3 Hyr Hela Huset Funderar du på att ordna släktkalas, klassträff, konferens, kick off, träningsläger eller kanske ett bröllop? Hyr Hela Huset är det perfekta alternativet för alla grupper som vill samlas i avskildhet i både spektakulära och natursköna miljöer. Hyr Hela Huset innebär att en grupp får exklusiv rätt till ett helt STF-vandrarhem. Storleken på vandrarhemmen skiljer sig en hel del, från tio till ett par hundra bäddar, vilket gör Veta: Att jag kan hyra ett helt STF-vandrarhem. Tycka: Bra när jag ska ha släktkalas, klassträff, konferens, bröllop Göra: En lista under denna text presenterar de vandrarhem där detta är möjligt. 2) Anpassning av texten till olika målgrupper Webbens stora nackdel, är att målgruppsvalet kan framstå som otydligt. Alla kan ju besöka STFs webbplats alltså måste du skriva för alla. Eller? Nej, tack och lov är det inte så. Precis som i all kommunikation måste du välja huvudmålgrupp även för webbtexterna det är helt avgörande för om du ska lyckas eller inte. Webbens stora fördel är å andra sidan att den både kan vara översiktlig och djup på samma gång. Olika texter kan ha olika djup. Tänk igenom nedanstående frågor innan du skriver: Vem riktar jag mig till först och främst? Vilken förkunskap har min läsare? Kan jag använda facktermer eller inte? Vad har besökaren för motiv? Vilka värdesstyrande ord och exempel kan och ska jag använda för att göra texten levande och intressant att läsa? Hur lång ska min text vara (tro inte att allt ska vara så kort som möjligt, många är informationssökande). Rikta dig till din läsare! Din läsares kunskapsnivå och intresse är avgörande för hur du ska tänka: - Om du presenterar ett vandrarhem för en bred publik, kan du utgå ifrån att läsaren inte kan speciellt mycket. Dvs du måste vara (över)tydlig, utgå ifrån att din läsare inte vet speciellt mycket! - Om du beskriver olika detaljer i klätterutrustningar inför en förtsättningskurs i isklättring, kan du mycket väl använda facktermer. Du 3 (15)

4 riktar dig nu huvudsakligen till en person som sannolikt kan en del och är intresserad av att lära sig mer. - Om du bjuder in till en aktivitet, kanske en orkidétur, kan du mycket väl nämna namnet på några arter (även på latin). Det är ju sannolikt att de som följer med är intresserade av att lära sig. Generellt kan sägas att ju längre ner i hierarkin på STFs webb läsaren befinner sig, och ju smalare ämnet är som du skriver om, ju mer precis kan du vara i användandet av fackuttryck. Ju högre upp och ju bredare målgrupp ju mer allmän måste du vara. Jämför gärna med dagspressjournalistik och fackpressjournalistik. Exempel på målgruppsanpassad text: Detta är en kurs för dig som har lärt dig grunderna i telemark och vill utveckla din teknik och skidkänsla för att stå säkrare i offpisten. Just att bli en stabil offpiståkare är målet för många telisåkare. Det är ju utanför pisterna som friheten och skidglädjen är som störst samtidigt som telemarkssvängen bäst utnyttjas. Vi tar hjälp av teknikövningar och instruktörens tränade öga för att slipa på telemarkspositionen och hitta flyt i åkningen. Vi startar i välpreparerade pister med närhet till goda offpistmöjligheter. När tekniken väl sitter där igen flyttar vi till Nuolja det totala offpistberget - och du får en upplevelse i särklass! Offpiståkning innebär förstås också säkerhet och självklart innehåller kursen lavinsäkerhet. Du får både kursen SLAO lavin 0 och ordentligt med träning i att söka med transceiver, sond och spade. Med närhet till den orörda fjällvärlden i Abisko- och Narviksområdet kommer vi också att göra toppturer där vi söker oss till ospårade sluttningar. Här finns ett utbud av lättillgängliga och otroligt vackra toppturer som inte finns någon annanstans i Sverige. Åkglädje är karakteristiskt för denna vecka. Direkt till tilltal och målgruppsanpassning: en kurs för dig som har lärt dig grunderna i telemark. Vissa facktermer används: transceiver, sond. Gott om inspirerande beskrivningar: skidglädjen, instruktörens tränade öga, vackra toppturer. En mycket välfungerande text. Lång? Nej, inte för den som är intresserad och det är nog de som läser detta. 3) Lär dig känna igen och använda olika berättarprinciper När du har en hygglig uppfattning om vad du ska skriva och vad du vill uppnå (Veta-tycka-göra), och vem du riktar dig till, kan du ägna en tanke åt hur du ska disponera texten. Det finns ett flertal olika varianter. Men de tre vanligaste dispositionsmodellerna är: Akademiskt berättande 4 (15)

5 Journalistiskt berättande (nyheter) Dramatiskt, argumenterande berättande Alla tre berättarprinciper är användbara. Det är ditt material, syftet och vem läsaren är som avgör vilken metod som är bäst. På STFs webbplats är det tveklöst den journalistiska modellen som kommer att vara vanligast, följt av den dramatiska, argumenterande helt enkelt därför att de fungerar bäst och är skapade för detta ändamål. Tyvärr är det dock så att många framför allt experter - personligen bara behärskar den akademiska modellen, och därför använder den av gammal vana. Akademisk berättande - Vi tar det från början STF är en organisation med en anrik historia. Många inom STF är välutbildade och inte så få är akademiker. Det är givetvis en fördel. Men när det gäller att skriva texter anpassade för webben, är inte alltid texter skrivna utifrån den akademiska principen det bästa. Den akademiska principen utgår ytterst från uppsatsen eller avhandlingen som normalt är bakgrundstung, detaljrik och ofta med en hög abstraktionsgrad. Mycket tid ägnas åt att definiera begrepp och att uttrycka sig exakt. Ofta är meningarna långa och meningsbyggnaden avancerad eller komplicerad. STF har denna struktur på vissa texter av utredande karaktär och i policydokument. Denna textprincip är också vanlig i interna styrdokument som i olika planer och rapporter. Fördelen med den akademiska dispositionsmodellen är att materialet är mallat och välstrukturerat. Det vill säga; det är ganska bekvämt för skribenten att skriva enligt den akademiska principen. Ordning och reda blir det. Och ofta tråkigt och andefattigt. Nackdelen med är att texten inte är anpassad utifrån en läsares frågor eller behov, utan mer utgår från skribentens sätt att tänka och redovisa sitt material. Exempel på akademisk stil/text: Riksstämma utgör föreningens högsta beslutande organ och skall även i fortsättningen hållas vartannat år. Ordförandekonferensen avskaffas som beslutande organ mellan riksstämmorna. I stället utser Riksstämman bland ombuden en delegation på förslagsvis 10 personer, som samlas och får representera Riksstämman de år Riksstämman ej samlas. Delegationen tar endast nödvändiga beslut med anledning av framlagd årsredovisning. Texten kräver förkunskap hos läsaren för att han eller hon ska förstå vad som menas. Det kan ändå vara acceptabelt att denna typ av texter finns på STFs webb, men då längre ner i hierarkin då läsaren själv aktivt valt denna typ av material. 5 (15)

6 Journalistiskt berättande Det viktigaste först Den journalistiska principen bygger på att det viktigaste kommer först i texten. Normalt i rubrik, bildtext och ingress. Den journalistiska artikeln besvarar ofta tidigt frågorna: Var När Hur Vem Vad Varför Citat Huvudinformationen upprepas och ju längre ner i artikeln man kommer ju mer av bakgrundsmaterial och fördjupning finns i texten. Den klassiska nyhetsartikeln är skriven så att den kan strykas underifrån en anpassning av skrivtekniken utifrån produktionsvillkoren som kräver att texter snabbt och enkelt måste kunna kortas när tidningen redigeras. Den journalistiska principen ska vi eftersträva den är ofta mycket lämplig när det gäller webbtexter. Exempel journalistisk text: Rusning till fjällen stort intresse för aktiv semester Svenska Turistföreningens (STF) fjällstationer och stugor lockar fler turister än någonsin. När sommarsemestern regnar bort i stora delar av landet går telefonerna varma på fjällstationerna. Det är full snurr här i Abisko. Allt fler vill ha en semester där man rör på sig och samtidigt lär sig något nytt, säger Putte Eby, platschef på STF Abisko Fjällstation. Alla STFs tio fjällstationer har haft ökad beläggning i sommar. STF Grövelsjön Fjällstation har jämfört med förra sommaren ökat sina bokningar med 13 procent. STF Abisko Fjällstation har en ökning på 15 procent och STF Kebnekaise Fjällstation är på väg att slå sitt rekord för gästnätter i juli. Kombinationen av tystnad och lugn med en aktiv semester är just det som lockar många gäster till sommarfjällen. Här finns tid för eftertanke och lugn och ro men ändå massor av saker att göra. Vandring, grott-, fiske- och båtturer samt klippklättring är några exempel. Redan i rubriken, ingressen och inledningen får vi veta alla viktiga fakta: fler turister än någonsin, STF har tio fjällanläggningar, ökat med 13 procent, ett citat från Putte Eby. 6 (15)

7 Dramatiserande, argumenterande berättande. Det dramatiska berättandet har släktskap med det journalistiska. Men det är en teknik där exempel, beskrivningar, direkt tilltal (du) och argument är mycket vanliga. Det gäller att omedelbart fånga läsarens intresse, att lyfta fram det mest intressanta. När vi argumenterar för medlemskap i STF, är det dramatiserande berättandet som är mest användbart. I marknadsföringssammanhang är detta den mest användbara modellen när det gäller att fånga ett intresse och behålla det till slutet. Om du skapar banner eller kampanjsajter etc, är detta den bästa berättarmodellen. Exempel på argumenterande text: Upptäck något nytt eller ta dig tid att utveckla det du redan gillar. Prova några av våra tusentals aktiviteter lokalt där du bor eller i närheten av våra vandrarhem och fjällstationer. Vi finns där du minst anar det. Upptäck Sverige genom att bo prisvärt i hela landet på våra vandrarhem, fjällstationer och fjällstugor. Vi gör det otillgängliga tillgängligt. Hjälp oss att hålla Sveriges natur- och kulturmiljöer öppna för alla att upptäcka. Varje medlem gör skillnad! 4) Vanliga fel Några fel är vanligare än andra. Ofta hänger de samman med fel budskap, dålig målgruppsanpassning och oklar disposition: Långa inledningar Det vill säga en bakgrundstung text (akademisk). Det viktiga för läsaren tenderar att hamna som en poäng på slutet. Inledningar blir lätt mångordiga. Ett enkelt sätt att kontrollera om inledningarna är för långa är att du helt enkelt stryker första stycket och ser om någon viktig information går förlorad. Du kan också kontrollera om de första styckena kan byta plats utan att sammanhanget går förlorat då är det sannolikt pladdrigt skrivet. Det viktiga sist eller långt ner Ofta en konsekvens av långa inledningar. Många skribenter behöver värma upp sig med några rader innan de kommer till sak i texten. Det är mänskligt men se om inte de inledande raderna helt enkelt kan strykas bort eller flyttas längre ner i texten när du redigerar dig själv. 7 (15)

8 Huvudbudskapet tenderar ofta att hamna som en knorr på slutet detta är ett kardinalfel. Det finns ingen anledning att hålla läsaren i andlös förväntan över vad som komma skall. Det viktiga kan med fördel stå i rubriken och komma tidigt i texten jämför gärna med klassisk nyhetsjournalistik. Om du har svårt att komma igång att skriva eller känner att det inte blir bra, beror det ofta på att du inte bestämt dig för VAD som är viktigast. Se: Veta-tycka-göra Hinner inte upprepa, förtydliga huvudbudskapet Även detta hänger ofta samman med för långa ingångar. Den journalistiska artikeln upprepar ofta huvudinformationen flera gånger i rubrik, ingress, bildtext och i brödtexten lär av journalisterna! Abstrakt istället för konkret Texten har en hög abstraktionsgrad med få eller inga exempel, förklaringar eller konkreta beskrivningar. Detta kan innebära att läsaren inte förstår, och helt enkelt struntar i texten. Texten kanske också kräver en stor förkunskap hos läsaren. Texten är då hemmablind. Ett osvikligt enkelt sätt att undvika detta är att låta ett par-tre personer läsa vad du skrivit och be dem med egna ord återberätta vad texten handlar om. Tvekar de det minsta? Gör om! Påstående istället för bevis Vanligt i dåliga reklamtexter. Det påstås det ena efter det andra utan att det upplevs som underbyggt, trovärdigt eller sant. Det är läsaren som avgör vad som är intressant eller inte ingen annan. Man läser sällan reklam och information på samma sätt som man skriver det. Ofta läser man rubrik, mellanrubrik, PS och faktarutor lite huller om buller. Det är inte sannolikt att man läser ALLT. Det är därför viktigt att upprepa huvudinformationen flera gånger och på olika platser. Jämför gärna med en vanlig tidningsartikel där huvudinformationen ofta upprepas 3-7 gånger: i rubriker, bild-texter, ingress, brödtext och mellanrubriker. Nyttan för mottagaren oklar Även om texten är tydlig och väl skriven, kan den skjuta över målet. Man förstår vad den handlar om, men inte på vilket sätt den berör mig. Otydligt Göra Det framgår inte vad som är läsarens nästa steg. Det kan vara underförstått eller otydligt. Det räcker sällan med att anvisa till en www-adress eller ett växeltelefonnummer. Ofta behövs mer exakta upplysningar om vad man då kan förvänta sig att få veta eller ska göra. Om jag vill att någon ska komma till ett "Öppet Hus" en viss tid och en viss dag måste det tydligt framgå, var, när och hur. Det måste också tydligt framgå om jag som mottagare ska svara och i så fall hur. Folk läser inte långa texter på webben Gör dom inte? 8 (15)

9 Att påstå att folk inte läser är möjligen en ursäkt för att det inte finns något att berätta, eller att man inte kommit på något att berätta. Men visst läser folk. Vissa läser till och med väldigt mycket. Och många skriver ut. Inom STF kan vi vara ganska säkra på att mycket av det vi publicerar kommer att skrivas ut. Alltifrån turbeskrivningar till vandrarhemspresentationer. Däremot är det så att folk inte läser det som är dåligt och ointressant. Men det är en helt annan sak - snarast ett sundhetstecken. Människor som besöker en webbplats är informationssökande de vill veta! Det rätta uttrycket är att Folk inte läser ointressanta texter. Vilket måste betraktas som hoppfullt. 5) Fem åtgärder för att förbättra dina texter: Att skapa bra texter kräver en rad samverkande åtgärder, några av de viktigaste är: Att jag har helt klart för mig vad som ska berättas och vad målet är. Att jag har tillräckligt med fakta och därmed kan konkretisera och ge exempel. Att jag kan sätta mig in i mottagarens situation och behov och anpassar texten till mottagarens förkunskap. Att jag lär mig utnyttja såväl faktiska kunskaper som intuition. Att jag har förmåga att uttrycka mig på ett tydligt och effektivt sätt. Att jag skriver så långt som möjligt men ändå kort. Att jag utgår från lässituationen på skärmen och håller mig till en sak per text. Att alltid låta någon annan läsa dina texter innan du publicerar dem och att du tränar dig att lyssna på och ta till dig rätt och felaktiga synpunkter. Råd och riktlinjer för STFs webbtexter Här nedan följer ett antal konkreta råd och riktlinjer för hur vi skriver texter för STFs webb. Råden och riktlinjerna är inte heltäckande för alla situationer och frågor som kan tänkas uppstå av förklarliga skäl. Det som vi tar upp här, är sådana tveksamheter och fel som varit frekventa i STFs webbtexter tidigare. Om du är osäker kan du gärna kontakta STF. När det gäller formella regler, stavningar, avstavningar utgår vi från Svenska Språknämndens Svenska Skrivregler. 9 (15)

10 1) Tänk på att många tycker det är svårt att hitta på webbplatser! Det är det nämligen på nästan alla webbplatser. Detta beror främst på att besökaren ser så lite av all den information som finns. Jämför med en bok eller en tidning läsaren får där en mycket bättre överblick av omfattning och inriktning. Tänk på det när du skriver och publicerar på STFs webbplats, försök att vara övertydlig vad gäller rubriker, ingresser, länknamn, navigationsord med mera. Hjälp läsaren att hitta och förstå vilket rikt och bra innehåll vi har. Exempel på tydlig och bra introduktionstext: Här kan du söka bland de drygt 2000 aktiviteter som våra 85 lokalföreningar anordnar varje år. Det kan vara allt från studiebesök och temakvällar till fjällresor tillsammans med STF-medlemmar på din hemort. Oftast kostar det ingenting och ibland betalar du självkostnadspris. Skärmen är dessutom en dålig läsmiljö Förutom att det kan vara svårt att hitta erbjuder datorskärmen en ganska dålig läsmiljö. Det ställer krav på hur texterna skrivs, val av typsnitt, bakgrundsfärger och övrig grafik. Mycket av det har designen av STFs nya webbplats redan tagit hänsyn till, men som skribent är det vissa saker som du i hög grad påverkar själv: Variera meningslängden Skriv relativt korta meningar: 4-8 ord varierat med normallånga meningar, dvs runt ord. Exempel på text med varierad och bra meningsbyggnad: Hos oss får du perspektiv på tillvaron, tid till eftertanke och många kreativa stunder. Här trimmas både teamen och ledarskapet. Här blir det riktiga möten - mellan individer, med naturen och med dig själv. Vi vill påstå att både företag och människor mår bättre efter ett möte hos oss. Vi har självklart allt du behöver inom husets väggar, men vår stora styrka finns där ute. Texten är lite väl självgod i sin ton men meningslängden har en bra variation. Undvik långa meningar Meningar med 20 ord eller fler kan vara svårare att förstå. Särskilt om de har inskjutna bisatser eller flera bisatser och flera huvudsatser i samma mening. Exempel på lång mening med inskjuten bisats och två huvudsatser: Först när STFs styrelse, efter en remissbehandling av förslaget bland kretsarna, tagit ställning är dags att i detalj arbeta fram de stadgeförändringar som ett genomförande kräver. 10 (15)

11 Använd så få typsnitt som möjligt i en och samma text. Ett för huvudrubrik, ett för mellanrubrik och ett för brödtext. Text är inte designelement utan ska läsas! Jämför med en roman eller en tidning där det är ytterst liten variation i typsnitten! Undvik att lägga länkar i löpande text Länkar som ligger i brödtexten stör läsningen mycket. Lägg hellre länkar separat vid sidan om eller under texten. Använd gärna punktlistor Använd gärna punktlistor när du räknar upp saker i texter. Exempel på en fungerande punktlista: Följande regler gäller: Hundar får bara vistas i anvisat utrymme - aldrig i sängarna. De får inte vistas i gemensamma utrymmen. De hundar som sover utomhus ska vara kopplade vid anvisad plats. Det är viktigt speciellt vintertid för att inte äventyra tillgången på ren snö för t ex matlagning. En avgift tas ut för hundar. Instruktioner och konkreta tips På STFs webb finns det all anledning att dela med sig att tips erfarenheter och kunskap. Komplettera gärna med foton och bilder om du har möjlighet. Exempel på en instruktion som är (ganska) enkel att förstå: Liten kompasslektion 1. Lägg en av kompassens sidor, eller någon av hjälplinjerna, över start- och målpunkterna på kartan. Kurspilen (inte kompassnålen) ska peka mot målet. 2. Vrid kompasshuset tills linjerna i kompasshuset blir parallella med kartans meridiander (nord-sydlinjer). Kompasshusets N-märke (N=nord) ska peka mot kartans norr. 3. Ta kompassen i handen. Vänd dig runt tills dess den röda kompassnålen ligger i kompasshusets pil. Kompassnålens pil ska peka mot kompasshusets N-märke, dvs kompassnålen ska täcka kompasshusets pil. När du sedan följer kompassens kurspil (alltså inte kompassnålen) så kommer du till det tänkta målet. Längre texter kan också lättas upp men bilder, utbrutna faktarutor eller illustrationer - det underlättar läsningen. Ovanstående text hade blivit mycket bra med bilder till! 11 (15)

12 PDF och andra dokument för öppning och nerladdning Längre texter, rapporter och dokument läggs ut som PDF-filer som kan laddas ner, skrivas ut eller öppnas och läsas direkt på skärmen. Om du har möjlighet att skriva en kortare introduktion till innehållet i dokumentet ät det en stor fördel för läsaren. Han eller hon behöver inte öppna dokumentet först för att därefter se vad det innehåller. Undersidor bryts upp Längre texter och artiklar bryts upp. Detta kan göras på flera olika sätt och med olika tekniker. Mellanrubriker och utbrutna faktarutor underlättar läsningen. Var inte rädd för att ibland lägga ut längre texter som kräver scroll se på de stora tidningarnas startsidor. Många besökare är vana att scrolla. Bryter du upp texterna i för många små stycken som länkas är det lätt att tappa flyt och sammanhang i läsningen det kan också försvåra utskriften av texter. Tomma ord och uttryck Undvik reklamfloskler och tomma ord som: kvalitet, service, snabbt, enkelt, billigt, prisvärt m.m. Beskriv konkret och ge exempel så kommer texten och hela STF att uppfattas som mer trovärdigt och relevant. Vi skriver ska undviker skall. Skall-formen är alltmer ovanliga och används numera oftast i juridiska dokument, en dels styrdokument och i avtal och motsvarande. Men i vardagliga sammanhang är det inte det normala. På webben ska du därför skriva ska och inte skall. I vissa dokument som är framtagna i andra sammanhang och som sedan ska publiceras på webben, kan det fortfarande stå skall. Detta kan vi som undantag då acceptera. Vi skriver: du Så långt som möjligt ska tilltalsordet du användas i texten. Direkt tilltal är trevligt, ger en bra meningsbyggnad och ger tydlighet. Vi skriver alltid du-dinditt-dina med små bokstäver (gemener). Aldrig Du-Ditt-Dina-Din med stor bokstav (om det inte är i början av meningen). Vi skriver inte: man eller Ni eller Er. Olika tilltalsformer kan försvåra förståelsen av texten i onödan. Ordet man är onödigt oklart och kan nästan alltid ersättas av ordet du pröva får du se! Skriv inte: man går leden österut i 4 km och tar sedan av mot syd, skriv: du går leden österut i 4 km och tar sedan av mot syd. 12 (15)

13 Ni är den lite ålderdomliga artighetsformen som vi inte använder på webben. Detsamma gäller Er eller Ert eller Era vilka också är artighetsformer som normalt avser en enda person. Vi skriver: STFs Alltså inte STF:s eller STF s. Vi undviker förkortningar Vi undviker alla former av förkortningar. Dels vardagliga förkortningar som: etc, m m, o s v, m fl. De tillför sällan texten någon ny information, utan fungerar som skrivspråkets utfyllnadsord. Vi undviker även andra förkortningar som: bokn för säs: (Vandrarhemmet Borgsjö), eftersom det kan vara svårt att förstå. Facktermer är bra när läsaren känner till dem Vi ska använda olika facktermer när vi kan utgå ifrån att läsaren känner till dem. Till exempel olika klättertermer om vi beskriver leder, utrustningsdetaljer, vinterutrustningar etc. Siffror som bokstäver (nio personer) när vi skriver berättande Vi skriver siffror som bokstäver (fem till åtta personer) i texter som har artikelkaraktär eller berättande karaktär. Siffror (14 km) när vi ska vara exakta Vi använder siffror när det är viktigt med exakta uppgifter, som vid kilometerangivelse. Exempel: Unna Allakas-Alesjaure 14 km I östlig riktning mellan Unna Allakas och Stuor Allakas, därefter i sydsydöstlig riktning till Alesjaure (STF-stuga, logi, bastu, proviantförsäljning, hjälptelefon). Vi skriver aktiva, raka verb: vandra, gå, laga, orientera, klättra Och undviker passiva eller substantiverade verb: den vandrande, den klättrande. Passiv-s på verb är kanslisvenska och svårare att förstå, exempel leden kan vandras österut. Verbet vandra har här blivit passivt (-s) och blir vagare. Det finns nästan aldrig något skäl att i våra texter använda passiva verbformer. Bättre är: du kan vandra leden österut Vi inspirerar och beskriver Beskrivningar ger läsaren en bild av vad han eller hon kommer att få uppleva och se hos som vår gäst. Att på ett levande och trevligt sätt beskriva vår verksamhet är en av de viktigaste förbättringarna vi kan göra i våra nuvarande webbtexter. Här nedan några exempel på korta, enkla och bra beskrivningar; låt dig inspireras! 13 (15)

14 Exempel 1 STF Storstadsvandrarhem Passa på och upptäck en ny stad, bo centralt, fynda under mellandagsrean. STF har ett stort utbud av attraktiva vandrarhem i Sveriges alla storstäder. Exempel 2 I Västerbottensfjällen i södra Lappland ligger Vindelfjällens naturreservat. Kungsleden, sträckan Ammarnäs Hemavan, går rakt igenom reservatet. Du som väljer att vandra eller åka skidor här får under några dagar uppleva de flesta typer av naturscenerier som våra svenska fjäll kan erbjuda: kalfjäll och hedmarker, björkskog, sjöar och forsar, vattenfall och branta högalpina massiv. Korta avstånd och proviantförsäljning på alla stugplatser gör det lätt att vandra här. Exempel 3 Kom fram utvilad Är du på väg till svenska fjällen i vinter? En övernattning på vägen gör att du får ut lite mer av din semester. Du kommer fram utvilad och får en extra dag i backen eller i spåren. Exempel 4 Telemarksåkare här är arrangemanget du inte kan missa! Telemark SWING är dagarna då telemarksåkare från hela landet träffas på Storulvån och åker telis från gryning till skymning. Kanske har du gått en telemarkurs hos oss tidigare och nu kommer du tillbaka och träffar en mängd nya och gamla telisnördar. Här finns utmaningen för alla! Varje dag utgår flera fjällguider från stationer som tar dig till de bästa åken, den bästa snön och den bästa nivån för dig. Exempel 5 Kräftfiske, fladdermusspaning, fiske, överlevnadsövningar, silversmide, skärgårdsnatur, björnpejling, fjällvandring, ridning, grottor, isklättring, kanotsafari, grillkvällar eller medeltidsbyar. Här hittar du spännande och lärorika arrangemang för din skolgrupp, resor med stora variation. Färdiga paket eller förslag till eget upplägg. Trovärdighet är allt vi ska vårda vårt varumärke Själva grundbulten i all vår information, våra texter och våra budskap är att de uppfattas som sanna och trovärdiga. Det innebär att vi alltid måste vara noggranna med de fakta och de uppgifter vi publiceras. Men det innebär också att vi i ord ska visa engagemang och att vi brinner för vår verksamhet. När en besökare kommer in på STFs webbplats, har de redan aktivt bestämt sig för att gå hit. Det är en mycket stor, kommunikativ fördel. Webbplatsen kommer att 14 (15)

15 påverka besökarens intryck av oss. Färg, form, bilder, menyord, texter och tonläge. Få kommunikationskanaler har idag så stor betydelse för vår uppfattning av ett företag, som just webbplatsen. Det är den officiella presentationen. Vi ska vara inspirerande och kunniga i allt vi säger. Dessa språkliga riktlinjer och tips, är en liten del i arbetet att vårda vårt varumärke. 15 (15)

Skrivandets tre faser. skriva. tänka. bearbeta

Skrivandets tre faser. skriva. tänka. bearbeta 1 Skrivandets tre faser tänka skriva bearbeta 2 Att tänka på innan du börjar skriva: Vad är ditt syfte med texten, vad ska mottagarna tycka, veta och göra? Vilka är dina mottagare? Hur är deras situation,

Läs mer

Handledning och checklista för klarspråk

Handledning och checklista för klarspråk Handledning och checklista för klarspråk i Brottsofferjouren 2015-02-24 Innehåll Vad är klarspråk?... 2 Varför ska vi skriva klarspråk?... 2 Hur du kan använda checklistan... 2 Innan du börjar skriva...

Läs mer

Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga?

Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga? Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga? 1. Vem, vad, när, hur, var och varför? Besvara de vanliga journalistiska frågorna

Läs mer

SÅ HÄR SKRIVER VI PÅ HÖGSKOLAN I BORÅS. Skrivhandbok för begripliga texter

SÅ HÄR SKRIVER VI PÅ HÖGSKOLAN I BORÅS. Skrivhandbok för begripliga texter SÅ HÄR SKRIVER VI PÅ HÖGSKOLAN I BORÅS Skrivhandbok för begripliga texter INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Varför och till vem?... 4 Skriv direkt till din läsare... 5 Använd rubriker... 6 Vägled läsaren...

Läs mer

Skriv bättre i jobbet. En liten guide till hur du får fram ditt budskap bättre.

Skriv bättre i jobbet. En liten guide till hur du får fram ditt budskap bättre. Skriv bättre i jobbet En liten guide till hur du får fram ditt budskap bättre. Det viktigaste skrivrådet Vi börjar med det bästa och viktigaste skrivrådet av alla: Tänk på mottagaren! Nyckeln till en bra

Läs mer

KLARSPRÅK PÅ WEBBEN riktlinjer för webbskribenter

KLARSPRÅK PÅ WEBBEN riktlinjer för webbskribenter *Skatteverket 1(10) KLARSPRÅK PÅ WEBBEN riktlinjer för webbskribenter Våra webbtexter, liksom alla texter vi producerar för externt bruk på Skatteverket, ska vara skrivna på ett sätt som gör att läsaren

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015 www.ljk.se Logga in Uppgift till denna gång Läs kapitel 11 och kapitel 12 om strategier, marknadsplan och varumärken Skicka en skiss på ert projekt till

Läs mer

31 tips som gör din text lättare att förstå

31 tips som gör din text lättare att förstå 31 tips som gör din text lättare att förstå Innehållsförteckning Texten 1 Det enkla raka spåret 2 Nyhetsartikeln 3 Skriv rubriker inte överskrifter 3 Glöm inte bildtexten 4 Så börjar du din text 4 Tänk

Läs mer

Lär dig skriva för webben

Lär dig skriva för webben Lär dig skriva för webben Start Academy Martin Johansson, Copywriter på StartCommunication martin.johansson@startcommunication.com Lär dig skriva för webben Tack vare internet och en uppsjö av digitala

Läs mer

LPP, Reflektion och krönika åk 9

LPP, Reflektion och krönika åk 9 LPP, Reflektion och krönika åk 9 Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda

Läs mer

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

Mot bättre webbtexter. Workshop 2.10.2014/14.10.2014 Jannika Lassus Centret för språk och affärskommunikation

Mot bättre webbtexter. Workshop 2.10.2014/14.10.2014 Jannika Lassus Centret för språk och affärskommunikation Mot bättre webbtexter Workshop 2.10.2014/14.10.2014 Jannika Lassus Centret för språk och affärskommunikation Upplägg» Vad som gäller för alla texter och i synnerhet webbtexter» Ställ gärna frågor!» Tid

Läs mer

Klarspråk på nätet - Webbredaktörens skrivhandbok av Karin Guldbrand & Helena Englund Hjalmarsson

Klarspråk på nätet - Webbredaktörens skrivhandbok av Karin Guldbrand & Helena Englund Hjalmarsson Klarspråk på nätet - Webbredaktörens skrivhandbok av Karin Guldbrand & Helena Englund Hjalmarsson Klarspråk på nätet är en praktisk handbok för dig som någon gång skriver text för webb, surfplattor och

Läs mer

LPP Magiska dörren ÅR 4

LPP Magiska dörren ÅR 4 LPP Magiska dörren ÅR 4 Detta arbetsområde omfattar läsning diskussion kring det lästa, skrivande av en egen berättelse, elevrespons på klasskamraters berättelse samt bearbetning av berättelsen. Arbetsområdet

Läs mer

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Presentationsteknik Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Disposition för olika syften Målformulering Att planera en presentation utan att först sätta upp mål är som att kasta pil

Läs mer

Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. A. Lägg grunden: Prioritera Strukturera - Fokusera

Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. A. Lägg grunden: Prioritera Strukturera - Fokusera Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. Bra konverteringsgrad är det superlim som binder ihop alla parter i en lönsam affär. Annonsörer som kan räkna hem sina kampanjer, återförsäljare

Läs mer

SPRÅKLIGA RIKTLINJER FÖR INVÅNARTJÄNSTERNA 1177 VÅRDGUIDEN OCH UMO

SPRÅKLIGA RIKTLINJER FÖR INVÅNARTJÄNSTERNA 1177 VÅRDGUIDEN OCH UMO SPRÅKLIGA RIKTLINJER FÖR INVÅNARTJÄNSTERNA 1177 VÅRDGUIDEN OCH UMO SKRIVREGLER FINNS I FLERA DOKUMENT I det här dokumentet finns våra övergripande riktlinjer för enkelt språk, tilltal samt inkluderande,

Läs mer

Njut av stillheten, naturen och den rena luften i svenska fjällen.

Njut av stillheten, naturen och den rena luften i svenska fjällen. Njut av stillheten, naturen och den rena luften i svenska fjällen. folk o folk har de senaste veckorna skrivit om olika klimatsmarta semestertips. Nu har turen kommit till vandringsleder i fjällen, som

Läs mer

Sovra i materialet. Vad är viktigt? Vad kan tas bort? Korta ner långa texter.

Sovra i materialet. Vad är viktigt? Vad kan tas bort? Korta ner långa texter. Sid 1 (6) Skriva för webb Att skriva för webben handlar om att skriva kort och enkelt för att fånga läsaren. Relevant innehåll Fundera över vad läsaren vill veta. Skriv för målgruppen. Sovra i materialet.

Läs mer

Skrivprocessen. Skrivprocessen och retoriken. Skrivprocessen Retoriken Förklaringar

Skrivprocessen. Skrivprocessen och retoriken. Skrivprocessen Retoriken Förklaringar Skrivprocessen Att skriva är ett hantverk något som du kan lära dig. För att bli en bra hantverkare krävs övning. Skrivprocessen liknar i många avseenden den så kallade retoriska arbetsprocessen som vi

Läs mer

Bra bemötande i social kundtjänst. Anna Hass, Expressiva, @glimra Emil Stenström, Kundo, @emilstenstrom

Bra bemötande i social kundtjänst. Anna Hass, Expressiva, @glimra Emil Stenström, Kundo, @emilstenstrom Bra bemötande i social kundtjänst Anna Hass, Expressiva, @glimra Emil Stenström, Kundo, @emilstenstrom Vi ska dra igång med sociala medier, var ska vi börja? Kanaler? Verktyg? Organisation? 2 Du behöver

Läs mer

Att skriva säljande texter Malmö 2 december. www.ljk.se

Att skriva säljande texter Malmö 2 december. www.ljk.se Att skriva säljande texter Malmö 2 december www.ljk.se Sändare Mottagare Shannon & Weaver Indirekt koppling tex via försäljningsstatistik Direkt koppling tex via marknadsundersökningar Behov/Syfte Effekt

Läs mer

Utvärdering att skriva för webben - Snabbrapport

Utvärdering att skriva för webben - Snabbrapport Utvärdering att skriva för webben Snabbrapport. Jag är 3 3 6 6 7 7 kvinna man egen definition. Befattning 3 3 assistent bibliotekarie chef annan 3. Hur nöjd är du medutbildningen som helhet? Inte alls

Läs mer

Att skriva... Artikel. En tidningsartikel består av många olika delar. Alla artiklar behöver inte nödvändigtvis innehålla alla delar.

Att skriva... Artikel. En tidningsartikel består av många olika delar. Alla artiklar behöver inte nödvändigtvis innehålla alla delar. Göra tidning Att skriva... Artikel En tidningsartikel består av många olika delar. Alla artiklar behöver inte nödvändigtvis innehålla alla delar. Rubrik Rubriken skall berätta åt läsaren vad artikeln handlar

Läs mer

Lektionsförslag för låg och mellanstadiet Tidningsveckan 2015 Missa inte veckans nyheter! Nyheter engagerar! Nyheter berör!

Lektionsförslag för låg och mellanstadiet Tidningsveckan 2015 Missa inte veckans nyheter! Nyheter engagerar! Nyheter berör! Lektionsförslag för låg och mellanstadiet Tidningsveckan 2015 Missa inte veckans nyheter! Nyheter engagerar! Nyheter berör! Lektionsförslagen för de yngre till årets Tidningsveckan består av två delar,

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Handledning för presskommunikation

Handledning för presskommunikation Handledning för presskommunikation INLEDNING Du har säkert hört den gamla klyschan syns du inte så finns du inte. Det är givetvis ett lite tillspetsat budskap, men faktum är att det ligger ganska mycket

Läs mer

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska 1(5) Pedagogisk planering för ämnet: Svenska Tidsperiod: årskurs 4 Syfte & övergripande mål: Vi kommer att läsa, skriva, lyssna och tala. Syftet är att du ska utveckla förmågan att: - formulera dig och

Läs mer

Styrdokumentkompendium

Styrdokumentkompendium Styrdokumentkompendium Information och kommunikation 2 Sammanställt av Joni Stam Inledning Jag brukar säga till mina elever, halvt på skämt och halvt på allvar, att jag förhåller mig till kursens centrala

Läs mer

SKRIVHANDLEDNING. Klarspråk på Kronofogden

SKRIVHANDLEDNING. Klarspråk på Kronofogden SKRIVHANDLEDNING Klarspråk på Kronofogden Innehåll Varför klarspråk?... 3 Utgå från läsaren... 4 Börja med det viktigaste... 6 Strukturera din text... 7 Tänk på tonen... 9 Tala till läsaren... 11 Skriv

Läs mer

Prisma Västra Götaland

Prisma Västra Götaland Prisma Västra Götaland En digital arena för människor, berättelser och platser med historia. Workshop: Att utveckla och förädla Prisma Västra Götaland Filippa Bohlin & Johan Lindblom, Västarvet Citat Vår

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

TIPS & INSPIRATION TILL SLÖJD- KALENDERN

TIPS & INSPIRATION TILL SLÖJD- KALENDERN TIPS & INSPIRATION TILL SLÖJD- KALENDERN Tips, inspiration och lite upprepningar till Slöjdkalenderns manual. Många av er har redan börjat lägga in aktiviteter och föreningsinformation på den nya hemsidan!

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Vårdat, enkelt och begripligt!

Vårdat, enkelt och begripligt! skriv för webben Här hittar du några enkla råd om skrivande. Vi riktar oss speciellt till dig som skriver på webben men råden kan användas av alla. Läs gärna mer i Språkrådets Svenska skrivregler för övergripande

Läs mer

Kursplan - Grundläggande engelska

Kursplan - Grundläggande engelska 2012-11-02 Kursplan - Grundläggande engelska Grundläggande engelska innehåller fyra delkurser, sammanlagt 450 poäng: 1. Nybörjare (150 poäng) GRNENGu 2. Steg 2 (100 poäng) GRNENGv 3. Steg 3 (100 poäng)

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser

Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser Augusti 2011 Guide för lärare - Grundskola Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser Denna guide beskriver hur du dokumenterar individuella mål och överenskommelser i Unikum. Här beskrivs hur du

Läs mer

Framgångsfaktorer vid kontakt med media* * Bra att ha i alla lägen. Skriv ut och spara!

Framgångsfaktorer vid kontakt med media* * Bra att ha i alla lägen. Skriv ut och spara! Framgångsfaktorer vid kontakt med media* * Bra att ha i alla lägen. Skriv ut och spara! 9 Framgångsfaktorer vid kontakt med media Det finns många faktorer som avgör om du lyckas i en intervjusituation.

Läs mer

Debattartiklar rutiner och tips. 1. Inför debattproduktion. 2. Ramar att komma ihåg. 3. Källor

Debattartiklar rutiner och tips. 1. Inför debattproduktion. 2. Ramar att komma ihåg. 3. Källor Debattartiklar rutiner och tips Januari 2015 Debattartiklar är ett av de verktyg vi använder för att nå ut med våra frågor och opinionsbilda i de frågor vi arbetar med. Många inom organisationen anställda,

Läs mer

Arbetsbeskrivning ÖN.notebook. February 05, 2015

Arbetsbeskrivning ÖN.notebook. February 05, 2015 Arbetsbeskrivning ÖN.notebook February 05, 2015 ön 1 Brevet 1. Inledning 2. Innehåll 3. Avslut Arbetsgång: Diskutera i basgruppen vilka argument man kan lägga fram för att få mer pengar. Sätt dig och skriv

Läs mer

EN LITEN MANUAL FÖR YA:S WEBBSKRIBENTER

EN LITEN MANUAL FÖR YA:S WEBBSKRIBENTER EN LITEN MANUAL FÖR YA:S WEBBSKRIBENTER Framför dig ligger en manual för YA:s webbskribenter. Tanken med manualen är att den ska hjälpa dig att skriva bra webbtexter, enligt vissa allmänna principer. Den

Läs mer

i N S P I R A T I O N e N

i N S P I R A T I O N e N i N S P I R A T I O N e N Nytt projekt stimulerar unga blivande journalister att vilja lära sig mer. HJÄRUP Eleverna på Hjärupslundsskolan har startat ett nytt projekt. Under ett par veckor kommer de att

Läs mer

Lärarguide till textkommentering

Lärarguide till textkommentering Lärarguide till textkommentering Förmågan att kunna presentera vetenskapliga resultat, teorier och resonemang på ett sätt så att den tänkta målgruppen kan ta till sig budskapet, är en uppgift som naturvetare

Läs mer

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER I Jämtlandsfjällen är vildmarken lyxigt lättillgänglig. Från våra fjällstationer visar le- derna till generösa vidder, välgörande tystnad och för den som vill prova något nytt

Läs mer

Får jag använda Wikipedia?

Får jag använda Wikipedia? Får jag använda Wikipedia? Wikipedia är ett unikt uppslagsverk som skapas av sina läsare. Det innebär att vem som helst kan skriva och redigera artiklar. Informationen på Wikipedia kan vara vinklad eller

Läs mer

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Huvudtränare: David: huvudtränare Medtränare: Emese Deltagare: David, Nathanael, Robert, Julia, Mujje, Hassan 1 Planering innan lektionen: David

Läs mer

Skrivprocessen. Skrivprocessen och retoriken. Skrivprocessen Retoriken Förklaringar

Skrivprocessen. Skrivprocessen och retoriken. Skrivprocessen Retoriken Förklaringar Skrivprocessen Att skriva är ett hantverk något som du kan lära dig. För att bli en bra hantverkare krävs övning. Följande arbetsgång rekommenderas när du ska skriva en text men det är inte meningen att

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Att tala så att de lyssnar om effektiv muntlig presentation

Att tala så att de lyssnar om effektiv muntlig presentation Att tala så att de lyssnar om effektiv muntlig presentation Inledning Muntlig presentation har blivit allt viktigare i utbildning och yrkesliv. Allt oftare hamnar vi i situationer där vi måste redovisa

Läs mer

Kommunikationsguide Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF)

Kommunikationsguide Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Uppdaterad 2015 11 04 Sammanfattning Guiden innehåller kortfattade tips och riktlinjer för SCUF-kommunikation som du har användning av i text eller muntlig kommunikation

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen Bakgrund Det här materialet hör till boken Märtas tavlor som är skriven av Johanna Immonen. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som

Läs mer

Pedagogisk planering tidningstexter

Pedagogisk planering tidningstexter Pedagogisk planering tidningstexter Syfte Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla

Läs mer

Självhjälpsprogram för ADHD. Del 1 Att hitta din väg

Självhjälpsprogram för ADHD. Del 1 Att hitta din väg Självhjälpsprogram för ADHD Del 1 Att hitta din väg Välkommen till vårt självhjälpsprogram för ADHD. Detta program ger dig verktygen att använda din ADHD som en superkraft för att hitta till ett bra liv..

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERNA SPRÅK Moderna språk är ett ämne som kan innefatta en stor mängd språk. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och användning inom skiftande

Läs mer

Att skriva för webbplatsen. Stöd för webbredaktörer

Att skriva för webbplatsen. Stöd för webbredaktörer Att skriva för webbplatsen Stöd för webbredaktörer Innehåll Riktlinjer för högskolans webbplats... 3 Webbplatsen ska göra det den gör bäst... Fel! Bokmärket är inte definierat. Användarens behov styr hur

Läs mer

Framsida På framsidan finns:

Framsida På framsidan finns: Framsida På framsidan finns: Rubriken på hela arbetet Namnet på den eller de som gjort arbetet Klass Någon form av datering, t.ex. datum för inlämning eller vilken termin och vilket år det är: HT 2010

Läs mer

Klarspråkstestet: rapporter

Klarspråkstestet: rapporter Klarspråkstestet: rapporter Innehåll Starta testet... 3 Namnet på din text... 3 Vilka är dina läsare?... 3 Vad ska läsaren kunna göra efter att ha läst rapporten?... 4 Frågorna... 5 Målgrupp och syfte...

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

Kamratbedömning. Fokusera på följande:

Kamratbedömning. Fokusera på följande: Kamratbedömning Läs följande texter som dina klasskamrater har skrivit. Nu ska du ge konstruktiv kritik till dessa texter. Det vill säga, du ska kunna säga vad som är positivt och vad som är bra i texten,

Läs mer

Appar vi arbetat med

Appar vi arbetat med Appar vi arbetat med Vårterminen 2013 Rönnbäcksskolan 5 juni 2013 ipad projekt Vt-2013 appar vi jobbat med, Sida 1 Choiceboard Creator Vi har använt denna app för att välja sång. Man kan ställa in så det

Läs mer

Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Muntliga presentationer och. Gester och kroppsspråk. muntligt berättande.

Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Muntliga presentationer och. Gester och kroppsspråk. muntligt berättande. Svenska åk 4-6 - Centralt innehåll Argumentera Muntliga presentationer och muntligt berättande Hjälpmedel: Stödord, bilder, digitala medier. Gester och kroppsspråk Tala, lyssna och samtala Berättande texter

Läs mer

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag Samlade kopieringsunderlag tidningsveckan 2011 Här finner du de samlade kopieringsunderlagen till Lärarmaterial Tidningsveckan 2011 Tema nyheter. Alla kopieringsunderlag är fria att kopiera och sprida

Läs mer

Uppdrag undersökning

Uppdrag undersökning Uppdrag undersökning Beskrivning av projektet Uppdrag undersökning är ett arbete där eleven utifrån eget intresse får välja ett ämne och göra en frågeställning. Sedan ska man ta reda på hur det ligger

Läs mer

INNEHÅLL. Version

INNEHÅLL. Version INNEHÅLL 1. Om Trosa kommuns grafiska profil och manual Sid 3 2. Kommunvapnet Sid 4 2.1. Form och ursprung Sid 4 2.2. Användning av vapnet Sid 5 2.3. Vapnets färger och varianter Sid 6 2.4. Otillåten användning

Läs mer

Rätt budskap till rätt målgrupp. Att nå ut med sin kommunikation

Rätt budskap till rätt målgrupp. Att nå ut med sin kommunikation Rätt budskap till rätt målgrupp Att nå ut med sin kommunikation Kommunikation är ett medel för att nå resultat Steg 1: Planera Kommunikation är inget fast och statiskt, utan en process som hela tiden utvecklas

Läs mer

Lathund olika typer av texter

Lathund olika typer av texter Lathund olika typer av texter - Repetition inför Nationella Proven i svenska - Brev Alla brev innehåller vissa formella detaljer. Datum och ort är en sådan detalj, i handskrivna brev brukar datum och ort

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. från

Läs mer

5. Vad jag kan / What I can do. CHECKLISTA Nivå B2 Level B2. 1. Jag kan i detalj förstå vad man säger till mig på normalt samtalsspråk.

5. Vad jag kan / What I can do. CHECKLISTA Nivå B2 Level B2. 1. Jag kan i detalj förstå vad man säger till mig på normalt samtalsspråk. b2 Nivå B2 Level B2 Språk: Kan mycket bra Kan bra Kan ganska bra Kan inte så bra Lyssna Markera med pilar för varje alternativ. Om 3/4 av pilarna pekar eller i en färdighet har du nått upp till denna nivå.

Läs mer

Skriftlig kommunikation. Att väcka och behålla läsarnas intresse

Skriftlig kommunikation. Att väcka och behålla läsarnas intresse Skriftlig kommunikation Att väcka och behålla läsarnas intresse Verktyg för skrivande! Innehåll! Språk! Struktur! Layout! Vetenskaplighet Innehåll! Det som ska förmedlas! Vad efterfrågas?! Vad förväntas?!

Läs mer

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller Lektionen är skriven av Theres Farcher lärare i svenska och svenska som andraspråk. Hon har kopplat lektionen till Svenska Direkt 7 grundbok och studiebok. Svenska Direkt är skriven av Cecilia Peña, Lisa

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Lata marknadsföraren

Lata marknadsföraren Lata marknadsföraren *************************************************** * * * * Inre Cirkelns Månadsbrev 8, januari 2015 * * * * *************************************************** Checklista för ett

Läs mer

Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO.

Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO. Här följer den pedagogiska planeringen för det arbetsområde som kommer att pågå från och med vecka 5, i samarbete med SO. I planeringen nämns en mängd saker som berörs under arbetsområdets gång. Jag vill

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Lärarmaterial. H som i häxa. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Mårten Melin

Lärarmaterial. H som i häxa. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Mårten Melin SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Vera som är häxa. Hennes kompis Sira fick en häxkvast när hon fyllde år. Vera vill också ha en kvast. Problemet är att hennes föräldrar

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

AEC 7 Ch 1-3. 1 av 10. Detta ska du kunna (= konkretisering)

AEC 7 Ch 1-3. 1 av 10. Detta ska du kunna (= konkretisering) AEC 7 Ch 1-3 Nu är det dags att repetera en del av det du lärde dig i franska under år 6 - och så går vi förstås vidare så att du utvecklar din språkliga förmåga i franska. Detta ska du kunna (= konkretisering)

Läs mer

Lust att snacka LUST ATT SNACKA TIDNINGARNAS FÖRBUND. Bästa lärare

Lust att snacka LUST ATT SNACKA TIDNINGARNAS FÖRBUND. Bästa lärare LUST ATT SNACKA Bästa lärare Uppgifterna till finns nu i förnyad form för läraren! Materialet som ursprungligen planerades för FN:s familjeår, lämpar sig främst för undervisningen i årskurserna 7 9, men

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Produceradavinformationsavdelningen,LandstingetKronoberg. TryckLöwexTrycksakerAB.Augusti2010.

Produceradavinformationsavdelningen,LandstingetKronoberg. TryckLöwexTrycksakerAB.Augusti2010. Skrivhandbok 1 2 Produceradavinformationsavdelningen,LandstingetKronoberg TryckLöwexTrycksakerAB.Augusti2010. Skrivförnågon Iuppdragetattvaraledarebetonasoftabetydelsenaven godkommunikation.mendetgällerförståsintebarai

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Innehåll... 1 Ordförandeposten... 3 Presidiet... 3 Styrelsen... 3 Styrelsemötet... 4 Ledarskapet... 4 Vad är ledarskap?... 4 Ledarskap i projekt... 5 Att utveckla sitt ledarskap... 6 Kommunikation...

Läs mer

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild.

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Medieproduktion Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Skolverket Projektets omfattning och innehåll styrs av skolverkets krav på det som kallas för "centrallt innehåll" dvs det du

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Appar vi arbetat med. ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "1

Appar vi arbetat med. ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida 1 Appar vi arbetat med ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "1 Vårterminen 2013 Rönnbäcksskolan 2013 ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "2 Choiceboard Creator Vi

Läs mer

Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker

Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker 24 november 2009 Bakgrund Ålder: 20, 25 Kön: Kvinna, Kvinna Sysselsättning/utbildning: Marknadsföringsprogrammet, Engelska fristående kurs. Internetvana

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

den lilla blå Hur du skriver effektiva och engagerande statusuppdateringar på Facebook En guide av Ebba Strandberg

den lilla blå Hur du skriver effektiva och engagerande statusuppdateringar på Facebook En guide av Ebba Strandberg den lilla blå Hur du skriver effektiva och engagerande statusuppdateringar på Facebook En guide av Ebba Strandberg innehållsförteckning Vilken är din status?... s. 4 Testa om din statusuppdatering är läsbar

Läs mer

Handbok för webbredaktörer

Handbok för webbredaktörer Handbok för webbredaktörer 2016-10-19 Kommunstyrelseförvaltningen Ellen Åhlander 2016-08-29 Innehåll 1 Bestäm målgrupper och syfte för webbtexten 5 2 Klarspråk och språkregler 6 2.1 Skriv det viktigaste

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Pedagogisk planering tidningstexter. Syfte

Pedagogisk planering tidningstexter. Syfte Pedagogisk planering tidningstexter Syfte Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla

Läs mer