Utbildningsplan Master/magisterprogram i Samhälls- och välfärdsstudier. 120/60 hp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningsplan Master/magisterprogram i Samhälls- och välfärdsstudier. 120/60 hp"

Transkript

1 Utbildningsplan Master/magisterprogram i Samhälls- och välfärdsstudier 120/60 hp Inledning Mastersprogrammet i Samhälls- och välfärdsstudier är en arbetsmarknadsinriktad och forskningsförberedande utbildning som strävar efter en hög samhällsrelevans genom att sammanföra vetenskapliga och professionella perspektiv. Programmet syftar till att tillgodose det samtida samhällets behov av akademiker med en tillämpbar och fördjupad tvärvetenskaplig kompetens. Utbildningen syftar särskilt till att studenten tillägnar sig en bred och avancerad teori- och metodkompetens för att kunna analysera och utreda social och kulturell kontinuitet och förändring inom främst välfärdssektorn. Arbetsmarknaden för en master i samhälls- och välfärdsstudier återfinns i form av exempelvis planerare och projektledare i privata och offentliga enheter för verksamhetsutveckling samt den så kallade frivilligsektorn. Mål för masterexamen Kunskap och förståelse För masterexamen ska studenten kunna redogöra för en fördjupad kunskap och förståelse av olika teoretiska synsätt inom samhälls- och välfärdsområdet genom att kritiskt och systematiskt kunna integrera kunskap med hög grad av självständighet och utifrån forskning inom området kunna analysera och kritiskt granska praktiskt samhälls- och välfärdsarbete visa en omfattande teoretisk fördjupning i relation till samhälls- och välfärdsområdet. demonstrera konkret erfarenhet av och teoretisk fördjupad kunskap om forskningsoch utvecklingsarbete Färdighet och förmåga För masterexamen ska studenten kunna självständigt analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer inom samhälls- och välfärdsområdet, även med begränsad information planera, driva och genomföra avancerat utrednings-, analys- och förändringsarbete inom samhälls- och välfärdssektorn förmedla dessa resultat skriftligt såväl som muntligt redovisa, i dialog med olika målgrupper, kunskap och de argument som ligger till grund för denna kunskap visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och i utvecklingsarbete eller för att självständigt arbeta i andra kvalificerade sammanhang tillämpa fördjupad kvantitativ och kvalitativ forskningsmetod 1(9)

2 Värderingsförmåga och förhållningssätt För masterexamen ska studenten kunna kritiskt granska och värdera samhälls- och välfärdsarbete utifrån relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter redovisa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete inom området kritiskt granska, värdera och diskutera egna och andras vetenskapliga studier identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling. Mål för magisterexamen Kunskap och förståelse För magisterexamen ska studenten kunna uppvisa solida kunskaper och en fördjupad förståelse av olika teoretiska synsätt inom samhälls- och välfärdsområdet självständigt analysera och kritiskt granska praktiskt samhälls- och välfärdsarbete utifrån forskning inom området visa en teoretisk fördjupning i relation till samhälls- och välfärdsområdet. Färdighet och förmåga För magisterexamen skall studenten kunna självständigt identifiera och argumentera för vad som är centrala frågor inom samhälls- och välfärdsområdet kritiskt granska forskning inom samhälls- och välfärdsområdet i dialog med olika målgrupper redovisa kunskap och de argument som ligger till grund för dessa resultat visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och i utvecklingsarbete eller för att självständigt arbeta i andra kvalificerade sammanhang Värderingsförmåga och förhållningssätt För magisterexamen skall studenten kunna kritiskt granska och värdera samhälls- och välfärdsarbete utifrån relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter redovisa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete inom området kritiskt granska, värdera och diskutera egna och andras vetenskapliga studier Innehåll och upplägg Kunskapsfördjupningen under utbildningen sker via teori, metod och tillämpningar. Utbildningen är upplagd för att främja integration av flera perspektiv och synsätt. Teoretisk fördjupning i samhälls- och välfärdsanalytiska teorier sker successivt. Metodfördjupningen för forsknings- och utvärderingsarbete avser både kvalitativ och kvantitativ metod. Utbildningen lägger stor vikt vid hur olika framställningsformer passar och förhåller sig till olika typer av projektarbeten. Inom samtliga delkurser problematiseras innehållet ur genus, klass, etnicitet och andra relevanta mångfaldsperspektiv samt skärningspunkterna däremellan. 2(9)

3 Huvudområden Etnicitet Etnicitet är ett huvudområde som rör frågor som etnisk tillhörighet, invandring, diskriminering, integration och mångfald. Huvudområdet är tvärvetenskapligt och integrerar kunskap och metoder från en rad olika vetenskapliga discipliner. I fokus för huvudområdet står olika relationer mellan majoritets- och minoritetsbefolkningar i förhållande till exempelvis identitetsutveckling, nationsbyggande, kulturellt skapande, medborgarskap och välfärd. Huvudområdet sätter in etnicitetsrelaterade frågor i ett historiskt perspektiv och fördjupar bl.a. kunskapen om hur institutionella strukturer förändras över tid, i relation till olika övergripande förändringsprocesser (som globalisering, ekonomisk och social förändring), samt de konsekvenser som dessa kan ha för olika delar av befolkningen. Samhälls- och kulturanalys Är ett tvärvetenskapligt huvudområde där det sociala och kulturella livet och livsvillkor för individer och grupper i samhället står i centrum. Som kunskaps- och forskningsområde utgör Samhälls- och kulturanalys en kombination av metoder, kompetenser och kunskaper hämtade från olika vetenskapliga traditioner. Området kännetecknas av en strävan efter förändring, konfrontation och kombination av olika perspektiv i studiet av sociala, samhälleliga och kulturella fenomen. Målet är att analytiskt kunna jämföra olika empiriska resultat och teoretiska perspektiv och att använda metoder med rötter i olika vetenskaper för att bredda och fördjupa förmågan till att ställa frågor och hantera dessa i det sociala och kulturella fältet. Socialt arbete Socialt arbete är ett praktikorienterat forsknings- och utbildningsområde. Studiet av sociala problem och dess orsaker samt de processer som bidrar till problemens vidmakthållande och förändring, utgör utgångspunkten för huvudområdet. Socialt arbete kännetecknas vidare av analyser av och kunskaper om relationen mellan individ, grupp och samhälle. Socialt arbete har en mångvetenskaplig bas där perspektiv, teorier och metoder hämtas från beteende- och samhällsvetenskap. Äldre och åldrande Äldre och åldrande är ett mång- och tvärvetenskapligt huvudområde, vars teorier, metoder och traditioner främst hämtas från beteendevetenskap, samhällsvetenskap och humaniora. Huvudområdets fokus är dels äldre människor och deras livsvillkor, dels åldrandet som en individuell och/eller social process. Centrala frågor inom området är människans åldrande under hela livsloppet, äldres vardag och hälsa, äldres perspektiv, omsorgen om äldre, äldres identitet, olika uppfattningar om äldre och åldrande samt äldrepolitik. Masterutbildning, ÅR 1 HT Introduktionskurs i tematiska studier om samhälle, samhällsutveckling och välfärd, 7,5 hp Introduktion till tvärvetenskapliga och sektorsövergripande studier inom samhälls- och välfärdsstudier. I denna kurs analyserar och diskuterar studenterna även originaltexter av klassiska samhällsteoretiker. Huvudområde: Samhälls- och kulturanalys 3(9)

4 Samhällsförändring och välfärdens institutioner, 15 hp I kursen tillägnar sig studenten en avancerad förståelse av välfärdens institutioner. Centrala begrepp är mångfald, livslopp och välfärd samt hur dessa kan ses som relaterade till varandra och till aktuella samhällsförändringar. Begreppen diskuteras utifrån olika vetenskapliga perspektiv. Förutom motstridiga processer såsom individualisering och institutionalisering diskuteras globalisering i relation till det lokala, samt frågor om mångfald. Huvudområde: Samhälls- och kulturanalys Samhälle och ekonomi Nationalekonomins grunder, 7,5 hp I kursen tillägnar sig studenten en grundläggande förståelse för samhällsekonomiska problemställningar, hur de kan analyseras och hur välfärd och effektivitet kan ökas. Huvudområde: Nationalekonomi VT Masterexamen Förändrings- och utvecklingsarbete inom välfärdssektorn 15 hp Delkurs A: Aktuella perspektiv 7,5 hp Denna kurs behandlar framförallt socialt förändrings- och utvecklingsarbete på olika nivåer, lokalt och globalt. Vidare behandlas välfärdssektorns förändringsarbete som kunskaps- och forskningsområde. Huvudområde: Socialt arbete Delkurs B: Att leda förändringsarbete 7,5 hp I kursen tillägnar sig studenten praktiska kunskaper i förändringsarbete på avancerad nivå, speciellt inriktad mot projektledning inom välfärdssektorn. Huvudområde: Socialt arbete Projektledning och utvärdering 15 hp I kursen tillägnar sig studenten kunskaper i projektledning och verksamhetsutveckling, samt en fördjupning av utvärderingsmetoder, bland annat olika survey-metoder. Flera delar av kursen belyses i samverkan med aktörer från det omgivande samhället. Huvudområde: Samhälls- och kulturanalys VT Magisterexamen Magisteruppsats, 30 hp I kursen skall studenten först arbeta fram ett PM för uppsatsen. Ämnet för uppsatsen kan sedan väljas fritt inom ramen för de huvudområden som behandlas inom programmet. Kursen genomförs av studerande som väljer utgång med magisterexamen. Huvudområde: Etnicitet/Samhälls- och kulturanalys/socialt arbete/äldre och åldrande Masterutbildning, År 2 HT Första delen av terminen kan studenterna välja mellan flera fördjupningskurser. Av dessa ska studenten plocka samman 15 hp Kurserna kan gå på halvfart och studenten följer i så fall två 4(9)

5 kurser parallellt. Huvudområde/n för kursen i ruta ovan. Kurserna ges under förutsättning att minst 6 studenter anmält intresse för kursen. Detta görs under våren före, senast den 15 april. Äldre och åldrande a) Samhällets åldersordning och medborgarskap 7,5 hp Kursen behandlar dels äldre människor och deras livsvillkor, dels samhällets åldersordning i relation till frågor om delaktighet och medborgarskap. b) Äldres boende, teori och praktik 7,5 hp Kursen tar fasta på aktuella frågor om äldres boende och äldres hemmiljö ur ett främst samhällsvetenskapligt perspektiv. Etnicitet c) Medborgarskap, etnisk skiktning och social exkludering 7,5 hp Kursen behandlar normativa och teoretiska aspekter på medborgarskap. Den fokuserar särskilt på relationer mellan nationella och övernationella modeller för medborgarskap i globaliseringens tidevarv, medborgarskap och migration samt inkludering och exkludering. d) Migration, integration och nationalstat 7,5 hp I denna kurs tillägnar sig studenten olika infallsvinklar på migration, integration och nationalstat och med dessa relaterade begrepp. Kursen diskuterar också frågor om globalisering och internationella relationer och konflikter. Särskild vikt läggs vid granskning av olika teoretiska perspektiv och skolbildningar. Etnicitet/ Samhälls- och kulturanalys/ Socialt arbete e) Ledarskap och mångfald 7,5 hp I kursen behandlas teoretiska perspektiv av ledarskap och mångfald. Detta knyts an till frågor om hur organisationer fungerar, och där ledarskapets villkor och utformning i organisationer som präglas av mångfald beskrivs. Samhälls- och kulturanalys f) Medborgaren i olika kommunikationssituationer 7,5 hp I kursen tillägnar sig studenten förmåga att problematisera individens möte med samhällsinstitutioner utifrån ett kommunikationsperspektiv. Den diskuterar samtalssituationer och utredningsförfarande både utifrån ett forskar-, professions- och brukarperspektiv Samhälls- och kulturanalys/socialt arbete g) Prevention och socialt arbete Aktuella perspektiv 7,5 hp I kursen tillägnar sig studenten aktuella perspektiv rörande preventivt arbete i relation till både breda samhällsfrågor och socialt arbete som verksamhetsfält. 5(9)

6 Socialt arbete h) Kriminalitet, Kriminalvård och socialt arbete Aktuella perspektiv 7,5 hp I kursen tillägnar sig studenten aktuella forskningsperspektiv på de processer som skapar normalitet och avvikelse, i relation till kriminalvård och socialt arbete. Kursen behandlar också kriminalvårdens framväxt, institutionella sammanhang och orsaker till kriminalitet. Etnicitet/ Samhälls- och kulturanalys/socialt arbete/äldre och åldrande Vetenskaplig metod och framställning 15 hp med inriktning mot Äldre och åldrande/etnicitet/samhälls- och kulturanalys/socialt arbete. Här fördjupar sig studenterna i individuellt valda metoder och framställningsformer av relevans både för den planerade uppsatsen och framtida arbetsuppgifter. VT Masteruppsats 30 hp Innehållet i mastersuppsatsen väljs i samråd med handledare och eventuell relevant forskningsmiljö. Masteruppsatsen ska skrivas inom aktuellt huvudområde. Programöversikt Masterexamen 120 hp År 1 (60 hp) Magisterexamen 60 hp År 1 Termin 1 Termin 1 Introduktionskurs i tematiska studier om samhälle, samhällsutveckling och välfärd, 7,5 hp Samhällsförändring och välfärdens institutioner, 15 hp Samhälle och ekonomi Nationalekonomins grunder, 7,5 hp Introduktionskurs i tematiska studier om samhälle, samhällsutveckling och välfärd, 7,5 hp Samhällsförändring och välfärdens institutioner, 15 hp Samhälle och ekonomi Nationalekonomins grunder, 7,5 hp Termin 2 Termin 2 Förändrings- och utvecklingsarbete inom välfärdssektorn, 15 hp Projektledning och utvärdering 15 hp Magisteruppsatsarbete, 30 hp varav PM, 6 hp Uppsats, 24 hp 6(9)

7 År 2 (60 hp) Termin 3 Nedan presenteras ett antal valbara kurser med olika profil av vilka studenten ska läsa 15 hp sammanlagt Samhällets åldersordning och medborgarskap 7,5 hp Migration, integration och nationalstat 7,5 hp Medborgaren i olika kommunikations - situationer 7,5 hp Kriminalitet, kriminalvård och socialt arbete Aktuella perspektiv 7,5 hp Ledarskap och mångfald 7.5 hp Medborgarskap, etnisk skiktning och social exkludering 7,5 hp Äldres boende, teori och praktik 7,5 hp Prevention och socialt arbete Aktuella perspektiv 7.5 hp Vetenskaplig framställning och metod 15 hp termin 4 Masteruppsats 30 hp varav PM, 6 hp och Uppsats, 24 hp Arbetsformer All undervisning bygger på studentaktiva undervisningsformer. Detta betyder att studenter och lärare har gemensamt inflytande, delaktighet och ansvar för undervisning och för utbildningens helhet. Studenten ges, inom ramen för kurserna, möjlighet till profilering/fördjupning och individualisering av sina studier. Kunskaps- och kompetensutvecklingen sker i dialog mellan studenter och lärare. Inom utbildningen används olika arbetsformer såsom föreläsningar, workshop och seminarier samt handledning. Behörighet Grundläggande behörighet Grundläggande behörighet till ett utbildningsprogram som leder till en generell eller konstnärlig examen på avancerad nivå har den som har en examen på grundnivå som omfattar minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen. Undantag får göras från kravet på en examen om en sökande bedöms kunna uppfylla fordringarna för en sådan examen men examensbevis på grund av särskilda omständigheter inte ha hunnit utfärdas. 7(9)

8 genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen Språkkunskaper Särskild behörighet i språk krävs för programmet avseende kunskaper i engelska och svenska motsvarande engelska A (godkänd kurs) och svenska B (godkänd kurs). Särskild behörighet Särskilda behörighetskrav för att bli antagen till Mastersprogrammet i Samhälls- och välfärdsstudier är att den sökande har en kandidatexamen med relevant humanistisk, samhälls-, kultur- eller beteendevetenskaplig inriktning. Antagningsförfarande och tillgodoräknande Studenten antas till programmet som helhet. Studenter som endast önskar läsa in en magisterexamen kan avsluta studierna efter första året. Studenter som redan har en magisterexamen har möjlighet att ansöka om antagning till senare del av program. Tröskelregler För behörighet till utbildningens andra år krävs att den studerande är godkänd på kurser omfattande minst 45 hp inom programmet (eller motsvarande). Examination Examination sker i anslutning till kurserna genom bedömning av tentamen, deltagande i seminarium, individuella och/eller gruppvisa inlämningsuppgifter samt avrapportering och gestaltning av gruppvisa projektarbeten. Detaljerad information framgår av respektive kursplan. Betyg Vilka betygsgrader som förekommer vid bedömning av den studerandes kunskaper och färdigheter fastställs särskilt i varje kursplan. Examensbevis För masterexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete om minst 30 hp inom något av huvudområdena för utbildningen. Det självständiga arbetet får omfatta mindre än 30 hp, dock minst 15 hp, om studenten redan har fullgjort ett självständigt arbete på avancerad nivå om minst 15 hp inom aktuellt huvudområde för utbildningen eller motsvarande från utländsk utbildning. För magisterexamen krävs sammanlagt minst 30 hp och för masterexamen minst 60 hp, inom aktuellt huvudområde. 8(9)

9 Det finns möjlighet till utgång efter 60 hp, då med en filosofie magisterexamen. I denna examen ska då ett självständigt arbete motsvarande 30 hp ingå. Den som uppfyller kraven för master- alternativt magisterexamen erhåller, beroende på kurssammansättningen, ett tvåspråkigt examensbevis på svenska och engelska med beteckningen: Filosofie masterexamen med huvudområdet Etnicitet, Degree of Master (Two Years) of Arts and Science with a major in Ethnicity eller Filosofie magisterexamen med huvudområdet Etnicitet, Degree of Master (One Year) of Arts and Science with a major in Ethnicity alternativt Filosofie masterexamen med huvudområdet Samhälls- och kulturanalys, Degree of Master (Two Years) of Social Science with a major in Social and Cultural Analyses eller Filosofie magisterexamen med huvudområdet Samhälls och kulturanalys, Degree of Master (One Year) of Social Science with a major in Social and Cultural Analysis alternativt Filosofie masterexamen med huvudområdet Socialt arbete, Degree of Master (Two Years) of Social Science with a major in Social Work eller Filosofie magisterexamen med huvudområdet Socialt arbete, Degree of Master (One Year) of Social Science with a major in Social Work alternativt Filosofie masterexamen med huvudområdet Äldre och åldrande, Degree of Master (Two Years) of Arts and Science with a major in Ageing and Later Life eller Filosofie magisterexamen med huvudområdet Äldre och åldrande, Degree of Master (One Year) of Arts and Science with a major in Ageing and Later Life. Examensbevis utfärdas av Filosofiska fakultetsstyrelsen, efter begäran av den studerande. Begäran om bevis ska göras på särskild blankett (hämtas via Studentportalen). Blanketten lämnas till StudentCentrum. Utbildningsplanen är fastställd av Fakultetsstyrelsen för filosofiska fakulteten Utbildningsplanen gäller för studerande antagna fr. o m. ht Dnr LiU (9)

120/60 hp. Inledning. Utbildningsplan Master/magisterprogram i Samhälls- och välfärdsstudier

120/60 hp. Inledning. Utbildningsplan Master/magisterprogram i Samhälls- och välfärdsstudier Utbildningsplan Master/magisterprogram i Samhälls- och välfärdsstudier 120/60 hp Inledning Masterprogrammet i Samhälls- och välfärdsstudier är en arbetsmarknadsinriktad och forskningsförberedande utbildning

Läs mer

120/60 hp. Inledning. Utbildningsplan Master/magisterprogram i Samhälls- och välfärdsstudier

120/60 hp. Inledning. Utbildningsplan Master/magisterprogram i Samhälls- och välfärdsstudier Utbildningsplan Master/magisterprogram i Samhälls- och välfärdsstudier 120/60 hp Inledning Masterprogrammet i Samhälls- och välfärdsstudier är en arbetsmarknadsinriktad och forskningsförberedande utbildning

Läs mer

120/60 hp. Inledning. Utbildningsplan Master/magisterprogram i Samhälls- och välfärdsstudier

120/60 hp. Inledning. Utbildningsplan Master/magisterprogram i Samhälls- och välfärdsstudier Utbildningsplan Master/magisterprogram i Samhälls- och välfärdsstudier 120/60 hp Inledning Masterprogrammet i Samhälls- och välfärdsstudier är en arbetsmarknadsinriktad och forskningsförberedande utbildning

Läs mer

Master s Programme in Ethnic and Migration

Master s Programme in Ethnic and Migration DNR LIU-2017-01232 1(7) Master s Programme in Ethnic and Migration Studies 120 hp Master s Programme in Ethnic and Migration Studies F7MEM Gäller från: 2019 HT Fastställd av Fakultetsstyrelsen för filosofiska

Läs mer

Master /Magister i Human Resource Management and Development (HRM/HRD) 120/60 Högskolepoäng

Master /Magister i Human Resource Management and Development (HRM/HRD) 120/60 Högskolepoäng Utbildningsplan Master /Magister i Human Resource Management and Development (HRM/HRD) 120/60 Högskolepoäng Inledning Masterprogrammet i Human Resource Management & Development är ett utvecklingsinriktat

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG INLEDNING Masterprogrammet i statsvetenskap är en utbildning på avancerad nivå som ger verktyg för att förstå och analysera politik, demokrati,

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Magister/Master i IT och management 60/120 Högskolepoäng

Magister/Master i IT och management 60/120 Högskolepoäng Utbildningsplan Magister/Master i IT och management 60/120 Högskolepoäng Master Programme in IT and Management Masterprogrammet i IT och management är en avancerad utbildning i skärningspunkten mellan

Läs mer

Master /Magister i Human Resource Management and Development (HRM/HRD) 120/60 Högskolepoäng

Master /Magister i Human Resource Management and Development (HRM/HRD) 120/60 Högskolepoäng Utbildningsplan Master /Magister i Human Resource Management and Development (HRM/HRD) 120/60 Högskolepoäng Inledning Masterprogrammet i Human Resource Management & Development är ett utvecklingsinriktat

Läs mer

Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis

Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis Mål Masterprogrammet i policyanalys fokuserar hur offentlig politik formas, implementeras

Läs mer

Utbildningsplan Affärsjuridiska masterprogrammet 120 Högskolepoäng Master Programme in Commercial and Business Law, 120 ECTS

Utbildningsplan Affärsjuridiska masterprogrammet 120 Högskolepoäng Master Programme in Commercial and Business Law, 120 ECTS Utbildningsplan Affärsjuridiska masterprogrammet 120 Högskolepoäng Master Programme in Commercial and Business Law, 120 ECTS Mål För den affärsjuridiska utbildningen liksom för all annan högskoleutbildning

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/716 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master's Programkod: L2BUV 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Master /Magister i Human Resource Management and Development (HRM/HRD) 120/60 Högskolepoäng

Master /Magister i Human Resource Management and Development (HRM/HRD) 120/60 Högskolepoäng Utbildningsplan Master /Magister i Human Resource Management and Development () 120/60 Högskolepoäng Inledning Masterprogrammet i Human Resource Management & Development är ett utvecklingsinriktat program

Läs mer

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2017-12-19 Dnr SU FV-3.2.5-3286-17 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Sociologi Sociology Sociologi är vetenskapen om samhället. Mer specifikt är det ett huvudområde

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/401 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/171 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi

Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Psykologisk institutionen Utbildningsplan för Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi S2PSA 120 högskolepoäng Avancerad nivå Master Programme

Läs mer

Magister/Master i IT och management 60/120 Högskolepoäng

Magister/Master i IT och management 60/120 Högskolepoäng Utbildningsplan Magister/Master i IT och management 60/120 Högskolepoäng Master Programme in IT and Management Masterprogrammet i IT och management är en avancerad utbildning som fokuserar samspelet mellan

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng (30 högskolepoäng motsvarar kurser från avancerad nivå inom socionomprogrammet) Programme for Master of Social Science with a Major

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2017-05-16 Dnr SU SU FV-3.2.5-2009-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Ekonomisk historia Degree of Master of Arts in Economic history Ekonomisk historia är vetenskapen

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2016-03-22 Dnr SU FV-3.2.5-1978- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Pedagogik Education I pedagogik behandlas frågor om hur människor lär, påverkas och utvecklas

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG MÅL - självständigt och kritiskt med teori och metod identifiera och analysera centrala problem inom det statsvetenskapliga kunskapsområdet;

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod:

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod: Dnr HS 2019/45 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i statsvetenskap Programkod: SASTV Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 120 Beslut om inrättande: Undervisningsspråk:

Läs mer

Masterprogram i beteende- och samhällsvetenskap, 120 hp

Masterprogram i beteende- och samhällsvetenskap, 120 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Masterprogram i beteende- och samhällsvetenskap, 120 hp Master in behavioural- and social sciences, 120 higher education credits Allmänna data om programmet Programkod SBETA

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-3499-15 Lokal examensbeskrivning Politices masterexamen Huvudområde: Statsvetenskap Political Science Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik. Inom

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Pedagogik Education I pedagogik behandlas frågor om hur människor lär, påverkas och utvecklas såväl i vardagsliv som i utbildning och arbetsliv.

Läs mer

SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Anthropology, 120 credits

SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Anthropology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 Master of Science Programme in Social Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

Examensbeskrivningar för filosofie kandidat-, magister-, och masterexamen vid HT-fakulteterna

Examensbeskrivningar för filosofie kandidat-, magister-, och masterexamen vid HT-fakulteterna BESLUT 1 Dnr U 2016/690 Fakultetsstyrelsens arbetsutskott Examensbeskrivningar för filosofie kandidat-, magister-, och masterexamen vid HT-fakulteterna Examensbeskrivningen gäller för generell examen som

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan Dnr FAK1 2010/159 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i redovisning och finansiering Masterprogramme in Accounting and Finance Programkod: SAMRE/SAAAF Programmets

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet arbetsterapi

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet arbetsterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/521 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet arbetsterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Occupational therapy 1.

Läs mer

Utbildning på avancerad nivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper.

Utbildning på avancerad nivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper. Utbildningsplan Affärsjuridiska masterprogrammet med Europainriktning 120 Högskolepoäng Master Programme in Commercial and Business Law with French/German communication and legal culture, 120 ECTS Mål

Läs mer

Medicine masterexamen med huvudområdet folkhälsovetenskap med hälsoekonomi

Medicine masterexamen med huvudområdet folkhälsovetenskap med hälsoekonomi LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet folkhälsovetenskap med hälsoekonomi Degree of Master of Medical Science in Public Health (Two Years) with a major in Health Economics Dnr

Läs mer

Sahlgrenska akademin LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine magisterexamen i huvudområdet arbetsterapi

Sahlgrenska akademin LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine magisterexamen i huvudområdet arbetsterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/522 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine magisterexamen i huvudområdet arbetsterapi Degree of Master of Medical Science (One Year) with a major in Occupational therapy 1. Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap 1 (5) Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp Master Programme in Education with Specialisation in Professional Development and

Läs mer

SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology of Law, 120 credits

SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology of Law, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Mål för generella examina

Mål för generella examina för generella examina Kandidatexamen Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola själv bestämmer, varav minst 90 högskolepoäng

Läs mer

Masterprogram i statsvetenskap

Masterprogram i statsvetenskap DNR LIU-2017-01245 1(8) Masterprogram i statsvetenskap 120 hp Master s Programme in Political Science F7MSP Gäller från: 2017 HT Fastställd av Fakultetsstyrelsen för filosofiska fakulteten Fastställandedatum

Läs mer

SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 120 credits

SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, 120 credits

SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044 Dnr HS 2017/1044 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i redovisning och styrning Programkod: Programmets benämning: SASRS Masterprogram i redovisning och styrning

Läs mer

Master s Programme in International and European. Relations. 120 hp. Relations F7MER Gäller från: 2018 HT. Fastställd av. Fastställandedatum

Master s Programme in International and European. Relations. 120 hp. Relations F7MER Gäller från: 2018 HT. Fastställd av. Fastställandedatum DNR LIU-2017-01235 1(8) Master s Programme in International and European Relations 120 hp Master s Programme in International and European Relations F7MER Gäller från: 2018 HT Fastställd av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt Samhällsvetenskapliga fakulteten/juridiska institutionen Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: staffan.ingmansson@jus.umu.se www.umu.se Dnr 502-3214-08 Datum Sid 1 (5) Magisterprogram

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888 Dnr HS 2017/888 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i Service Management Programkod: Programmets benämning: SASSM Masterprogram i Service Management Magister (MASM),

Läs mer

Masterprogram i statsvetenskap

Masterprogram i statsvetenskap DNR LIU-2017-01245 1(8) Masterprogram i statsvetenskap 120 hp Master s Programme in Political Science F7MSP Gäller från: 2014 HT Fastställd av Fakultetsstyrelsen för filosofiska fakulteten Fastställandedatum

Läs mer

Sahlgrenska akademin. Filosofie masterexamen med huvudområdet vårdpedagogik

Sahlgrenska akademin. Filosofie masterexamen med huvudområdet vårdpedagogik Sahlgrenska akademin LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Dnr J 11 1163/08 Filosofie masterexamen med huvudområdet vårdpedagogik Degree of Master of Science (Two Years) with a major in Health Care Pedagogics 1. Fastställande

Läs mer

SACCR, Masterprogram i kulturkriminologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Cultural Criminology, 120 credits

SACCR, Masterprogram i kulturkriminologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Cultural Criminology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SACCR, Masterprogram i kulturkriminologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Sahlgrenska akademin. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi

Sahlgrenska akademin. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Sahlgrenska akademin LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Dnr J 11 919/08 Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan Benämning Benämning på engelska Poäng Programkod Gäller från Fastställd Programansvar Beslut Utbildningens nivå Inriktningar

Utbildningsplan Benämning Benämning på engelska Poäng Programkod Gäller från Fastställd Programansvar Beslut Utbildningens nivå Inriktningar Utbildningsplan 1 (6) Benämning Magisterprogrammet i politik och krig Benämning på engelska Masters Programme in Politics and War Poäng: 60 hp Programkod: 2PK15 Gäller från: Höstterminen 2015 Fastställd:

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1655-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Tyska Engelsk benämning: German Studierna inom huvudområdet tyska ger kunskaper om färdigheter i det tyska språket,

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-1997-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Specialpedagogik Special Education Specialpedagogik är ett flervetenskapligt huvudområde inriktat

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin Dnr J11 4602/07 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Filosofie magisterexamen med huvudområdet reproduktiv och perinatal hälsa Degree of Master of Science (One Year) with a major in Midwifery

Läs mer

SAWEM, Masterprogram i välfärdspolitik och management, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Welfare Policies and Management, 120 credits

SAWEM, Masterprogram i välfärdspolitik och management, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Welfare Policies and Management, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAWEM, Masterprogram i välfärdspolitik och management, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Welfare Policies and Management, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i geomediastudier: Medier, mobilitet och rumslig planering SAGEO. Programkod:

Utbildningsplan. Masterprogram i geomediastudier: Medier, mobilitet och rumslig planering SAGEO. Programkod: Dnr HS 2018/955 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i geomediastudier: Medier, mobilitet och rumslig planering Programkod: SAGEO Programmets benämning: Masterprogram

Läs mer

A. Masterprogram i rättssociologi (Master of Science (120 credits) Programme in Sociology of Law)

A. Masterprogram i rättssociologi (Master of Science (120 credits) Programme in Sociology of Law) Dnr U 2016/161 1 A. Masterprogram i rättssociologi (Master of Science (120 credits) Programme in Sociology of Law) Omfattning:120 högskolepoäng Nivå: Avancerad nivå Programkod: SASOL Undervisningsspråket

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Filosofie magisterexamen med huvudområdet socialt arbete Degree of Master of Science (60 credits) with a major in Social Work 1. Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan. för. Sidan 1/5. Masterprogram i historiska studier. 120 ECTS credits

Utbildningsplan. för. Sidan 1/5. Masterprogram i historiska studier. 120 ECTS credits Utbildningsplan för Masterprogram i historiska studier Master's Programme in Historical Studies Programkod: HISTO Gäller från: HT 2015 Fastställd: 2014-02-04 Ändrad: 2015-03-04 Värdinstitution: Historiska

Läs mer

Beslut Denna utbildningsplan är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden

Beslut Denna utbildningsplan är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden Utbildningsplan för Masterprogram i estetiska vetenskaper Master's Programme in Aesthetical Disciplines 120.0 Högskolepoäng 120.0 ECTS credits Programkod: HEKKO Gäller från: HT 2010 Fastställd: 2009-04-08

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogram i arkivvetenskap, biblioteks- och informationsvetenskap respektive museologi (ABM)

Utbildningsplan för Masterprogram i arkivvetenskap, biblioteks- och informationsvetenskap respektive museologi (ABM) Området för humaniora och teologi Utbildningsplan för Masterprogram i arkivvetenskap, biblioteks- och informationsvetenskap respektive museologi (ABM) 1. Identifikation Programmets namn Masterprogram i

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av Dnr FAK1 2010/158 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av tjänsteverksamheter Masterprogramme in Service Marketing and Management

Läs mer

Utbildningsplan. 1. Identifikation

Utbildningsplan. 1. Identifikation 2018-10-04 Dnr U 2018/548 1 1. Identifikation Utbildningsplan 1.1 Programmets namn Masterprogram i mänskliga rättigheter Programmets namn på engelska 1.2 Omfattning i högskolepoäng 120 1.3 Nivå Avancerad

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1594- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Historia History Ämnet historia innefattar det systematiska studiet av det förflutna. Historiker studerar alla

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/523 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

Arbetsvetarprogrammet. - programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad

Arbetsvetarprogrammet. - programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet - programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad Grundnivå, 180 högskolepoäng Programme for Analysis and Evaluation of Work and labour Markets,

Läs mer

Utbildningsplan för magisterprogrammet

Utbildningsplan för magisterprogrammet Utbildningsplan för magisterprogrammet i klinisk medicinsk vetenskap 3K113 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2012-10-11 Reviderad av Styrelsen för utbildning

Läs mer

Cross Media Interaction Design masterprogram

Cross Media Interaction Design masterprogram Samhällsvetenskapliga fakulteten/institutionen för informatik Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: studievagledning@informatik.umu.se www.umu.se Dnr 502-1440- 2010-09-15 Sid 1 (8)

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SAPAR, Masterprogram i personal- och arbetslivsfrågor, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Human Resource Development and Labour Relations, 120 credits Program

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i företagsekonomi Programkod: Inriktningar: Programmets benämning: SAFEK Accounting and finance (REFI) Management (MANT)

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och 4HM17 Inrättad av Rektor 2016-05-10 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2016-05-10 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 4HM17 1.2. Programmets

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/524 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine magisterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (One Year) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits

NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1650- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Teatervetenskap Theatre Studies Studier i teatervetenskap omfattar scenkonst i bred bemärkelse: talteater, performance-konst,

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng Master of Practical Theology (Two Year), 120 higher education credits Enskilda Högskolan Stockholm

Läs mer

Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Utbildningsplan Kulturvetarprogrammet. Cultural Studies

Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Utbildningsplan Kulturvetarprogrammet. Cultural Studies Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Kulturvetarprogrammet Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Undervisningsspråk: Utbildningsnivå: Examenskategori:

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1654-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie magisterexamen Huvudområde: Tyska Engelsk benämning: German Studierna inom huvudområdet tyska ger kunskaper om och färdigheter i det tyska

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet medicin. Degree of Master of Medical Science (120 credits) with a major in Medicine

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet medicin. Degree of Master of Medical Science (120 credits) with a major in Medicine Dnr G2011/277 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet medicin Degree of Master of Medical Science (120 credits) with a major in Medicine 1. Fastställande Examensbeskrivning för

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) Dnr SU-FV-3.2.5-1575- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Engelska English Studier inom engelska leder till kunskap och färdigheter inom engelsk språkvetenskap och engelsk

Läs mer

Utbildningsplan. Kommunikation och PR. SGKPR Kommunikation och PR Study Programme in Public Relations. Programkod: Programmets benämning:

Utbildningsplan. Kommunikation och PR. SGKPR Kommunikation och PR Study Programme in Public Relations. Programkod: Programmets benämning: Dnr HS 2016/638 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Programkod: Programmets benämning: SGKPR Study Programme in Public Relations Karlstads universitet 651 88 Karlstad Tfn 054-700

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMKV, Masterprogram i Medie- och kommunikationsvetenskap, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Media and Communication Studies, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

SASSG, Masterprogram i genusstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Studies of Gender, 120 credits

SASSG, Masterprogram i genusstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Studies of Gender, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASSG, Masterprogram i genusstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Studies of Gender, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav och med

Läs mer

Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap

Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap Samhällsvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 E-post: anna.andersson@adm.umu.se www.umu.se Dnr 512-1954-10 2010-09-15 Sid 1 (6) Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap

Läs mer

SAGLS, Masterprogram i globala studier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Global Studies, 120 credits

SAGLS, Masterprogram i globala studier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Global Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAGLS, Masterprogram i globala studier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Global Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2018/361 SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Kandidatprogrammet i Globala studier, 180 högskolepoäng BA-program in Global Studies, 180 credits Programkod: S1GLS 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå

Läs mer

Utbildningsplan Företagsekonomiska magisterprogrammet - 60 högskolepoäng

Utbildningsplan Företagsekonomiska magisterprogrammet - 60 högskolepoäng HÖGSKOLAN I GÄVLE UTBILDNINGSPLAN AVANCERAD NIVÅ FÖRETAGSEKONOMISKA MAGISTERPROGRAMMET Programkod: SAENM Inr.kod: Affärsutveckling AFUT (Business Development) Inr.kod: Redovisning REDO (Accounting) Fastställd

Läs mer

Examensbeskrivningar för konstnärlig kandidat- och magisterexamen inom humaniora. Innehåll... 1 Konstnärlig kandidatexamen... 2

Examensbeskrivningar för konstnärlig kandidat- och magisterexamen inom humaniora. Innehåll... 1 Konstnärlig kandidatexamen... 2 BESLUT 1 2017-02-09 Dnr U 2016/692 Fakultetsstyrelsens arbetsutskott Examensbeskrivningar för konstnärlig kandidat- och magisterexamen inom humaniora Examensbeskrivningen gäller för konstnärlig examen

Läs mer

SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits

SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Religionsvetenskap, Magister/Masterprogram. 60/120 högskolepoäng H2RSM

UTBILDNINGSPLAN. Religionsvetenskap, Magister/Masterprogram. 60/120 högskolepoäng H2RSM UTBILDNINGSPLAN Religionsvetenskap, Magister/Masterprogram 60/120 högskolepoäng H2RSM Religious Studies, Master programme 60/120 higher education credits Diarienr: G 217 3513/10 1. Fastställande Utbildningsplan

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

Utbildningsplan för magisterprogrammet i klinisk medicinsk vetenskap

Utbildningsplan för magisterprogrammet i klinisk medicinsk vetenskap Utbildningsplan för magisterprogrammet i klinisk medicinsk vetenskap 3KL07, 3K107 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-04-04 Reviderad av Styrelsen

Läs mer

Master s Programme in Human Resources

Master s Programme in Human Resources DNR LIU-2018-02848 1(6) Masterprogrammet i Human Resources 120 hp Master s Programme in Human Resources F7MHU Gäller från: 2019 HT Fastställd av Fakultetsstyrelsen för filosofiska fakulteten Fastställandedatum

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAMMET FÖR AVANCERAD SPECIALISTSJUKSKÖTERSKA MED INRIKTNING KIRURGISK VÅRD 120 HÖGSKOLEPOÄNG

UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAMMET FÖR AVANCERAD SPECIALISTSJUKSKÖTERSKA MED INRIKTNING KIRURGISK VÅRD 120 HÖGSKOLEPOÄNG UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAMMET FÖR AVANCERAD SPECIALISTSJUKSKÖTERSKA MED INRIKTNING KIRURGISK VÅRD 120 HÖGSKOLEPOÄNG MASTER S PROGRAMME FOR ADVANCED SPECIALIST NURSING IN SURGICAL CARE 120 CREDITS

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng. Programme for Master of Social Science with a Major in Social Work

Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng. Programme for Master of Social Science with a Major in Social Work 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten Institutionen för socialt arbete Utbildningsplan Masterprogram i socialt arbete 120 Avancerad nivå Programme for Master of Social Science with a

Läs mer

Masterprogram i folkhälsovetenskap

Masterprogram i folkhälsovetenskap 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Masterprogram i folkhälsovetenskap 120 högskolepoäng (hp) Nivå A LADOK VAFHÄ Undervisningsspråk Engelska Programbeskrivning Utbildningen bygger vidare på tillämpliga kunskaper

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1603-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie magisterexamen Huvudområde: Klassiska språk Inriktning: Grekiska Inriktning: Latin Engelsk benämning: Classical Languages Specialization:

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/372 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Education with

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) Dnr SU-FV-3.2.5-1604-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Klassiska språk Inriktning: Grekiska Inriktning: Latin Engelsk benämning: Classical Languages Specialization:

Läs mer

Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng Utbildningsnämnden Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng BESLUT Programkod: NM028 Utbildningsplanen fastställd: 2017-10-11 Beslutad av: Utbildningsnämnden SLU ID:

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng Master of Church history (Two Years), 120 higher education credits Teologiska högskolan Stockholm Utbildningsplan Beslut: 2017-12-20

Läs mer