ett bra år för Västerås!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ett bra år för Västerås!"

Transkript

1 2008 ett bra år för Västerås! Året var Det stora ljuset kom och ställde sig rakt över Västerås. Carola, Kristian Luuk, Annika Sörenstam, Carolina Kluft plötsligt var alla stjärnorna här. Media från hela världen var här. Nyheter och reportage i tidningarna och på webben, tv och radio direkt från Västerås till ett totalt värde av 52,7 miljoner kronor. Bussar, båtar, bilar, tåg och flygplan plötsligt skulle alla till Västerås betalade entré till de 4 stora evenemangen. Läs Västerås & Co:s egen berättelse om rekordåret 2008 på de följande sidorna.

2 Turismen vår marknadskanal Destinationsmarknadsföringen av Västerås Mälarstaden syftar till att öka kännedom och skapa intresse för Västerås som ort för företagsetablering, arbete/studier och boende. Efterfrågan på företagsetableringar och kompetent arbetskraft överstiger tillgången. Många kommuner i Sverige konkurrerar om företagen och arbetskraften. Destinationsmarknadsföring kan bedrivas på många sätt. Västerås & Co använder turismen som marknadskanal och har under år 2008 med stor framgång främst fokuserat på nationella evenemang för att öka kännedom om och skapa intresse för Västerås. Melodifestivalens andra deltävling med artister som Carola och Sanna Nielsen arrangerades i ABB Arena Syd i februari. Svenska dansbandsveckan arrangerade en särskild dansbandshelg i Västerås i maj. Västerås Mälarveckor och Power Big Metet lockade hundratusentals besökare under juni och juli. Annika Sörenstam spelade sin sista professionella golftävling Scandinavian TBC på Frösåkers GK i augusti. Friidrotts-SM med Carolina Kluft och andra svenska världsstjärnor arrangerades på Arosvallen i Västerås i augusti. Sammantaget lockade evenemangen över betalande åskådare och gav över 52 miljoner kronor i marknadsvärde för Västerås i form av nyhetsartiklar, tv- och radioinslag, reportage och webbnyheter i svenska och utländska medier. Västerås lockar årligen 1,2 miljoner övernattande besökare. Beläggningen på stadens hotell ökade under året med 7% jämfört med föregående år, den näst största ökningen bland Sveriges alla kommuner. Destinationsmarknadsföring är samarbete. Västerås & Co driver turistutvecklingen i Västerås och samarbetar med den lokala turistnäringen men även med övriga näringslivet i regionen samt med nationella aktörer. Vi kan utan överdrift säga att år 2008 har varit det mest betydelsefulla året någonsin för det förhållandevis nystartade marknadsföringsbolaget Västerås & Co. Men viktigare är att år 2008 varit det största mötes- och evenemangsåret i Västerås historia. Nu tar vi sikte på 2009 med Bandy-VM, en ny antik- och inredningsmässa, flera stora politiska möten, spännande sommarkonserter med världsartister, uppsättningen av Åsa Linderborgs succé Mig Äger Ingen på Västerås Teater, ett nytt musikspel vid Sveriges största forntida gravhög Anundshög och folkfesten i samband med innebandy-vm för damer. Allt händer i Västerås. I Besöksguiden, i evenemangstidningen What s On, på vår webbplats och i annonser och artiklar under året följer du bekvämt med i utbudet. Shoppingstaden Västerås, Aros Congress Center, Västerås konserthus och det nya idrottsoch evenemangsområdet Rocklunda med ABB Arena Syd och Nord, Bombardier Arena och Swedbank Park kompletteras inom ett par år med upplevelsecentrat Kokpunkten vid Mälarens strand. Välkommen till Västerås Mälarstaden.

3 Affärsplan och kommunikationsplan Över en miljon besökare övernattar varje år i Västerås. Turismen i Västerås omsatte drygt 1,1 miljarder kronor år Västerås & Co har i sin affärsplan Det goda värdskapet för åren fokuserat på turismen som tillväxtbransch i Västerås. Sedan Västerås & Co bildades har turismen haft en tillväxt med 28 procentenheter. Målet i affärsplanen är att turistomsättningen skall växa med ytterligare 36 procentenheter till 1,5 miljarder kronor per år. Andra mål i affärsplanen är tillväxt i hotellnäringen med i genomsnitt 5 procentenheter per år samt etablering av 10 nya turistföretag i Västerås. Det goda värdskapet bildar värdegrund och framgångsfaktor i arbetet. I Västerås & Co:s nya kommunikationsplan identifieras 4 framgångsrika turistsegment i Västerås: Shopping där den växande regionhandelsstaden Västerås redovisar ett index för sällanköp på 151 tack vare köpcentra som Erikslund, Hälla och City. Västerås är Sveriges 6:e största shoppingstad med en årlig omsättning på ca 9,3 miljarder kronor. Möten och evenemang där Västerås snabbt tagit en ledande svensk position. Staden vid Mälaren, ett utvecklingsområde för framtida fritidsturism i Västerås. Nischade produkter Västerås domkyrka, Anundshög, Vallby friluftsmuseum, Busborgen, Arosfortet, Utter Inn, Hotell Hackspett m fl. Med stöd i kommunikationsplanen formar vi relevant marknadskommunikation till rätt målgrupper. Då 75 % av alla gästnätter sker hos släkt och vänner i Västerås är även västeråsarna och deras gäster en viktig målgrupp för kommunikationen. Givetvis skall kommunikationen även riktas direkt till externa målgrupper, främst på primärmarknaden SBA-regionen som redan i dag svarar för 95 % av turistbesöken i Västerås. Viktiga förutsättningar för att kunna nå målen i affärsplanen är fortsatt stark lokal samordning, anpassad budget, Rocklundas positiva utveckling, etableringen av det nya upplevelsecentret Kokpunkten, shoppingens fortsatt goda utveckling samt fortsatt satsning på möten och evenemang. Västerås & Co:s affärsplan ingår som en del i Västerås stads strategiska plan för åren

4 Västerås skärgård Västerås har en egen skärgård med 332 öar, flera attraktiva badplatser, vackra Mälarslott, restaurangön Elba, badön Östra Holmen, camping vid Mälarstranden, caféer och restauranger vid vattnet och turbåtar till flera intressanta målpunkter. Skärgården är ett viktigt utvecklingsområde för den framtida fritidsturismen i Västerås. Investeringar behöver göras för att skärgården skall bli mer tillgänglig och attraktiv för turister. Informations- och marknadsföringsinsatser behövs. Västerås & Co har deltagit i en utredningsgrupp inom Västerås stad som föreslagit en handlingsplan för skärgårdens utveckling. Stärkt turistsamarbete i Västerås Västerås & Co har under året stärkt samarbetet med de ledande företrädarna för turistnäringen i Västerås. Västerås & Co har skrivit samarbetsavtal med Aros Congress Center, Elite Stadshotellet, Scandic Västerås, First Hotel Plaza, Hakon Hotell & Konferens, Best Western Hotell Esplanade, Hotell Arkad, Hotell Västerås, Västmanlands Lokaltrafik, Västerås Mälarcamping, Taxi Västerås, Rederi Mälarstaden och Chantals. Det nya närmare samarbetet ersätter den tidigare ekonomiska föreningen Mötesplats Västerås.

5 Möten & Evenemang Idrotts- och evenemangsområdet Rocklunda Tack vare ett unikt samarbete mellan Västerås stad, näringslivet och idrottsrörelsen har det nya idrotts- och evenemangsområdet Rocklunda skapats. ABB Arena Syd är en multiarena både för idrott och stora evenemang. ABB Arena Nord är en ishockeyhall men även arena för dans, musik och andra upplevelser. Swedbank Park heter den nya fotbollsstadion och i Bombardier Arena uppträder elitlag i handboll och innebandy men också kända artister. Västerås har tack vare nya Rocklunda och det redan etablerade Aros Congress Center möjlighet att ta position som en av Sveriges ledande mötes- och evenemangsstäder utanför storstäderna. Under 2008 arrangerades Melodifestivalens andra deltävling, Svenska dansbandsgalan, bomässor, Irstablixten, Art Garfunkel-konsert, SM-slutspelsmatcher och mycket annat på Rocklunda. Aros Congress Center levererade flera stora möten inom offentlig och privat sektor. Arosmässan Arosmässan är varje höst den nationellt viktiga mötesplatsen i Västerås där politiker, näringslivsföreträdare och fackliga företrädare diskuterar viktiga framtidsfrågor för Sverige. Teman under senare år har varit klimatfrågan, medias makt, mångfald och globalisering. Arosmässan firade 100 år förra året och utvecklas nu med en större satsning på seminarier och föreläsningar. Fler samarbetspartners har tillkommit. Det långsiktiga framtidstemat för Arosmässan är Teknik och Samhälle. Temat 2008 var Det mänskliga mötet i framtiden. Mässdagen avslutades med en offentlig debatt. Ledande företrädare för offentlig sektor och näringsliv i hela Sverige bjöds in till Västerås.

6 Melodifestivalen Under vecka 7 invaderades Västerås av Sveriges största nöjesproduktion, Melodifestivalen och hela Sveriges ögon riktades mot Västerås. Arrangörerna, SVT tillsammans med Live Nation genomförde den andra deltävlingen i ABB Arena Nord lördagen den 16 februari. I samband med detta genomfördes även ett genrep och en matinéföreställning sammantaget lockade Melodifestivalen en publik på totalt åskådare. Västerås & Co köpte rätten att använda Melodifestivalens varumärke för att kunna använda det i marknadsföringen av Västerås. Festivalveckan innebar förutom själva tävlingen även en fest på stan för alla västeråsare och besökare. Var man än gick i Västerås City var det skyltat med den officiella färgen limegrönt och i nästan alla butiker spelade man schlagermusik. Mängder av uppträdanden och happenings skedde i city och vid senare utvärdering som gjordes så har detta varit en stor bidragande faktor till att det skapades en Vi-känsla och en stolthet bland stadens handlare, något som givit mersmak för liknande satsningar i framtiden. För flera av handlarna betydde Melodifestivalen även ett extra klirr i kassan, ex ökade H & M:s försäljning med 30 % och Åhléns med 15 % mot samma vecka tidigare år. Även flera restauranger har uppgett att de haft en kraftig ökning denna helg. Då Västerås stod som värdstad denna vecka bjöd även Västerås stad in till välkomstfest på Elite Stadshotellet för alla artister, journalister och övriga i produktionen, en tillställning som var mycket uppskattad och som det gavs mycket beröm över. I sammanställningar som gjorts efter att alla deltävlingar genomförts visar det sig att Västerås var den stad som fick mest PR i samband med sin deltävling. Detta var till stor del tack vare att den favorittippade duon Johnson och Häggkvist inte gick direkt vidare till finalen i Globen. PR värdet för Västerås omvandlat i kronor beräknas motsvara 25.2 miljoner kronor.

7 Västerås Mälarveckor 2008 Arbetet med Västerås Mälarveckor 2008 började redan i september Styrgruppen på Västerås & Co kände redan tidigt i planeringen att vi ville lyfta kvalitetsnivån på samtliga arrangemang och kom därför överens med tidigare arrangörer att Västerås & Co skulle stå som avsändare till samtliga evenemang. Detta gav oss en möjlighet att ta bort, lägga till eller ändra på evenemang som vi tyckte fattades eller evenemang som inte höll den kvalitet som vi ville upprätthålla. Under planeringsfasen har avtal knutits med samtliga samarbetspartners och även med tidigare arrangörer som nu istället arbetat i Västerås & Co:s regi. Samarbetspartners som valt att vara en del av festivalen var ex Mälarenergi, VLT, Mimer, Swedbank, Nordea, SEB, Vafab Miljö samt flera av stadens bolag och förvaltningar. Festivalområdet ändrades för att minska bullerstörningar för de närboende men även för att få bättre flöde i konsertområdet och försäljningsområdet. Vi valde att satsa på ett brett men lite mognare programutbud och tog bort många betalkonserter för att alla skulle ha möjlighet att besöka Mälarveckorna. En nysatsning som gjordes var Visfestivalen som invigde hela festivalperioden. Under två dagar spelade några av Sveriges mest kända visartister på Mälarscenen. Mycket uppskattat av både publik och artister. För övrigt genomfördes Mälarenergis familjedag, Rhapsody in Rock med Robert Wells, Festivaldagarna med bl.a. Rix FM Festival, Looptroop Rockers och allsångskvällen, Folkparkskvällen med Svensk rock 50 år samt Power Meet crusingen. Totalt antal besök på Västerås Mälarveckor var ca personer. Flest antal besök hade Power Meet crusingen och festivaldagarna. Marknadsföringsvärdet i media för Västerås Mälarveckor 2008 är beräknat till 6.2 Milj kronor enligt Infopaq som gjort medieanalysen.

8 Scandinavian TPC hosted by Annika Vår tids största golfspelare Annika Sörenstam, spelade i augusti 2008 sin sista professionella golftävling på svensk mark i Västerås. Frösåker Golf & Country Club stod som lokal partner till arrangören IMG och det var även där som tävlingen genomfördes. Västerås & Co marknadsförde Västerås i samband med tävlingen, både via aktiviteter men även via exempelvis reklam på banan och i annonsering. Ca personer besökte tävlingen torsdag till söndag. Dock fick fredagens tävling ställas in på grund av dåligt väder. På området fanns ett hospitality tält där det under dagarna serverades 600 måltider till sponsorer och företag som köpt hospitality-paket. För att underlätta för alla besökare till tävlingen ordnades i samarbete med VL bussar från Västerås city och från centralstationen som man kunde åka med till Frösåker. Även båttransport ordnades med Rederi Mälarstaden, allt för att stärka varumärket Västerås Mälarstaden. Annonsvärdet för Västerås i media beräknades till 14,8 miljoner.

9 PR-aktiviteter 2008 Under året har vi fortsatt att jobba med PR-aktiviteter dvs aktiviteter gentemot media i samband med ett antal utvalda evenemang. Vi fokuserade på de evenemang som vi ansåg skulle kunna skapa stor publicitet; Melodifestivalen, Power Big Meet, Västerås Mälarveckor, Friidrotts SM, och Scandinavian TPC hosted by Annika. Resultatet överträffade vår förväntan. Totalt antal artiklar/inslag ca 3370 st med en räckvidd på 287 miljoner svenska mediekonsumenter till ett annonsvärde på 52,7 miljoner kronor! Detta kan också översättas i att vi nådde varje svensk ca 32 gånger med 86% positiva nyheter och reportage. Utöver detta tillkommer b la TV och radio kring Melodifestivalen, minst 277 utländska införanden i bla BBC World, Wallstreet Journal, Reuters och New York Times. 80 % av evenemangens totala publicitet publicerades i externa medier dvs utanför Västmanland. Melodifestivalen (deltävling 2), är det evenemang som har haft störst genomslagskraft införanden med en räckvidd på 92,2 miljoner mediakonsumenter till ett annonsvärde av 25,4 miljoner kronor, tv och radio ej inräknat samt ytterligare 150 införanden om presskonferens och biljettsläpp. Vi samarbetade med artister och fick fram lokala nyheter i medierna via dem. Vi bakade pizza med Kebabpizza Slivovitza-gänget, läckte Carolas hotellplaner och bjöd artister att spela med rock-elever på Skallbergsskolan etc. En guidebok till Västerås togs fram och spred lokala fakta i TV-sändningar, riksmedia och lokalmedia på andra orter. Power Big Meet genererade ca 450 införanden med en räckvidd på 38 miljoner kronor till ett annonsvärde av 5 miljoner kronor. Införanden gjordes i samtliga svenska nyhetsmedier varav ca 11 min i SVT morgon. Evenemanget uppmärksammades också i ett antal utländska medier bl a Wallstreet Journal (helsida). En PR-aktivitet som särskilt väckte intresse i hela Sverige och många andra länder var nyheten om anordnandet av Drive-In bröllop under evenemanget.

10 Västerås Mälarveckor genererade främst publicitet i närområdet. 109 införanden med en räckvidd på 18 miljoner till ett annonsvärde av 1,3 miljoner kronor. Under Västerås Mälarveckor skapade vi rapportering om i stort sett alla evenemang. I en PR-aktivitet kapade vi studenttåget i början av juni. Med en egen flakbil, drev vi (med glimten i ögat) med de högljudda studenterna och bjöd in till lugnare tongångar vid Visor vid Mälaren. Tusentals västeråsare längst kortegevägen nåddes av budskapet. Friidrotts SM fungerade som genrep inför OS i Peking. Under evenemanget gjordes t ex PR-aktiviteter i form av lansering av en sprinterrobot Dasher gemensamt med Mälardalens högskola. Friidrotts SM genererar många införanden utanför Västmanland eftersom lokalmedier runtom i Sverige rapporterar om sina idrottares insatser och sportevenemang är intressanta för riksmedia. Resultatet blev 371 införanden med en räckvidd på 31,3 miljoner till ett annonsvärde av 6,3 miljoner kronor. Vi servade även medier på plats med lokala nyhetsvinklar vilket lyfte fram Västerås i reportagen om evenemanget. Sprinterrobotvinkeln gav ytterligare 77 utländska införanden och 110 svenska. Scandinavian TPC hosted by Annika lanserades ur PR-synpunkt som den sista stora tävlingen Annika spelade på svensk mark. Det blev ett mycket stort medialt genomslag; 900 införanden, 108 miljoner i räckvidd till ett annonsvärde av 15 miljoner kronor. Några av de PR-aktiviteter som genomfördes var anordnade av en presskonferens på Västerås slott, en guidebok till Västerås gavs till media och spred lokala fakta i TV-sändningar, riksmedia och lokalmedia på andra orter. Media uppmärksammade även bl a Annikas autografskrivande i city.

11 Det Goda Värdskapet Västerås & Co:s vision är att alla vill älska Västerås och den visionen ska vi närma oss genom ett gott värdskap. Många jobbar med värdskap, konsten att få folk att känna sig välkomna, men vi i Västerås ska göra lite mer. För oss betyder ett gott värdskap att du är väntad. Vi bör se och benämna våra besökare som gäster. En gäst är oftast väntad och vi gör det lilla extra för att vår gäst ska känna sig välkommen. Värdskap är mycket, att det är rent och snyggt, rätt priser, bra produktutveckling och att vi Västeråsare är hjälpsamma. Det är viktigt att alla ser helheten. För en gäst är det viktigt att hela Västerås kedjan fungerar. Alla är viktiga för att helhetsupplevelsen ska bli bra för gästen som då återberättar om sin vistelse för släkt och vänner. För att nå dit har vi inlett ett fyra årigt projekt Det Goda Värdskapet där vi under år ett, 2008, gör en förstudie i ämnet. Helena Gustavsson har skrivit en C-uppsats. Syftet var att ta reda på om Västerås & Co har mandat att blir loket och driva det här arbetet framåt, Helena träffade Monica Erikson, stadsdirektör, Eddy Slättenhäll, Rocklunda Sport och Event, Anki Bengtsson, ACC, Ann Berg, VL, Madelene Ahlqvist, Västerås citysamverkan och Tobias Hultqvist, Hotelldirektör Elite Stadshotellet. Samtliga ser värdskapet som väldigt viktigt och tycker det är bra att Västerås & Co driver frågan. I maj 2009 finns en handlingsplan att presentera.

12 Västerås Turistbyrå Statistiken för 2008 visar att Västerås Turistbyrå fortsätter att hålla samma höga besöksantal som Både när det gäller besöken på Västerås Turistbyrå samt de gäster som vi dagligen servar per telefon uppgick antalet besök i turistbyrån till Något som successivt har ökat är mailkontakten med kunderna. Västerås Turistbyrå är sedan många år tillbaka Västerås största Ticnet-ombud. I dag är vi västeråsarens naturliga val när det gäller att boka och hämta ut evenemangsbiljetter administrerade turistbyrån över biljetter. Med tanke på att 75 % av dem som besöker Västerås bor hos släkt och vänner får vi på det här viset en bra möjlighet att möta västeråsaren och visa vad som finns i vår vackra mälarstad. För de som inte behöver informationen vid första mötet hos oss så vet de var vi finns och kommer tillbaka för mer information vid nästa tillfälle. Hos oss kan gästen även köpa SF biobiljetter. Vi är stora på souvenirer och har ett brett utbud av allt från nyckelringar och magneter med Västerås och Sverigemotiv till svenskt glas och Skultuna produkter. Vi tar kontinuerligt fram nya Västeråssouvenirer som t ex t-shirts, magneter, brickor mm. Vår kommande nya souvenir är en kortlek med Västerås motiv. Storsäljaren är dock dalahästen. Vår ambition är att det ska finns något för alla smaker och alla plånböcker. Guidningar Västerås Turistbyrå erbjuder guidade turer till fots, på buss, med turisttåg, limousine eller på båt. Gästen kommer med önskemålen och vi kommer med alternativen. De som vänder sig till oss är enskilda företag som vill ha personalaktiviteter eller så har de besök som de vill visa staden. Det är även föreningar och vanliga Västeråsare som vill lära sig mer om Västerås. Dessutom är det researrangörer som vi servar med hela turförslag.

13 2008 har Västerås Turistbyrå haft 2857 personer på guidade turer i Västerås. De populäraste guidningarna är stadspromenaden och kyrkbackspromenaden. Nu har vi en ny tur för den lilla gruppen. Vi erbjuder i samarbete med Mälardalens Limousinservice stadsrundturer i en 9m lång Limousin där en av våra åtta auktoriserade Västeråsguider följer med och berättar om Västerås. Sommartid, vecka 26-35, har vi sedan många år tillbaka ett samarbete med VLT där vi erbjuder ett stort utbud av guidade promenader. Inför varje år försöker vi förnya programmet och hitta nya turer så att även de Västeråsare som gått tidigare ska känna att de vill komma tillbaka och lära sig mer om sin stad. Vi ser det här som en bra sätt att lära Västeråsarna mer om sin stad. Det gör att de känner stolthet och berättar för vänner och bekanta om Västerås Mälarstaden. Årets succé var den nya guidningen på båt. Här fick gästerna en möjlighet att lära sig mer om öarna i Mälaren. Till en början hade vi bokat in M/S Sunnanvind som tar 48 passagerare men efter ett par veckor fick vi byta till M/S Havsörnen. En guidning som är självklar för en mälarstad. ÄntligenHelg/Citybreak Västerås behöver vara bokningsbart, det ska vara lätt för gästen att boka boende och aktiviteter i Västerås. Gästen ska kunna göra det när de vill och var de än befinner sig. De ska inte vara styrda av turistbyråns eller boendeaktivitetsanläggningarnas öppettider. För att lyckas med det här behövde vi ett bokningssystem. Vi har Citybreak, ett internetbaserat bokningssystem. Citybreak används av bl a Göteborg & Co, Destination Stockholm, Köpenhamn och Oslo samt flera andra städer i Sverige. Vi gick live sommaren Vi är i dag med som förmedlare. Det vill säga att gästen reserverar hotellrummet via vår hemsida eller genom telefon med oss på Västerås Turistbyrå och betalar direkt på hotellet. Vi förmedlar enstaka rum men även hotellpaket som t ex Shoppingpaket och De Luxpaket. Samtliga paket marknadsförs under benämningen Äntligen Helg. Ett namn som enligt oss förmedlar en härlig känsla av ledighet och en tid fylld av gemenskap. Helt enkelt något vi längtar efter. Vi förmedlar i dag 12 hotell, inkl Hotell Hackspett och Hotell Utter In, samt de privatstugor vi hyr ut. Vi vill även få in Bed & Breakfast, Vandrarhem och campingplatser i systemet. Nästa steg är att bli arrangörer vilket innebär att vi kan skapa egna paket som gästen kan boka och betala direkt på nätet. Vår målsättning är att vi ska ha en butik på nätet där gästen själv fyller sin helg, varukorg, med det boende och de upplevelser som passar. Tanken med Citybreak är att gästen på ett enkelt sätt ska kunna boka sin vistelse i Västerås. Vi bidrar då till flera gästnätter med fokus på sommaren och helgerna vilket är de tider då hotellen behöver större beläggning.

14 Marknadskommunikation Bildbanken Vi har under året byggt upp en digitalbildbank med ca 1600 bilder. I och med Bildbanken har vi gjort det lättare för bl. a press att själva ladda ner bilder när de gör reportage om Västerås Mälarstaden. Hittills (maj-dec 2008) har 20 personer laddat ner bilder som använts i bl. a Vi bilägare, Allt om Bröllop, The Madame (D), Zahorta (BG), bild.de (D), Joyce (F), Grazia Magazine (NL) samt Aftonbladet RESA. Detta har underlättat vårt arbete och sparat massor av tid. Många av bilderna har vi själva tagit medan vi tagit in fotografer för vissa jobb. WEBB Vi hanterar och uppdaterar vår egen hemsida som hade unika besökare under En ökning med unika besök sedan året innan (2007). Vår hemsida använder vi i vår marknadsföring av Västerås Mälarstaden. Hit kan vi alltid hänvisa i vår annonsering och på så vis få mervärde av annonserna. Nya uppdateringar som vi gjort detta år är, digital karta med sökfunktion och kategoriseringar, man kan alltså klicka på en kategori, t ex hotell, restauranger, och se alla på kartan. Vi har även en ny layout för evenemangskalendern vi har även valt att presentera dagens evenemang på förstasidan i en rullande banner. Nytt för i år är även att gästerna kan boka hotellpaket online via bokningssystemet Citybreak som legat uppe sedan sommaren Vi gör även kampanjsidor inom olika projekt. I år har vi gjort sidor för Melodifestivalen och Västerås Mälarveckor. På Konsultuppdrag från Kultur, idrott och fritidsnämndens stab har vi även gjort en hemsida för Anundshög,

15 DECEMBER-FEBRUARI 2007/2008 MARS-MAJ 2008 JUNI- AUGUSTI 2008 No2_08_2.indd :48:53 Broschyrer Vi producerar eget broschyrmaterial. I år har vi gjort fyra nummer av evenemangstidningen What s on. Möten & evenemang, Engelskfolder samt en Aktivitetsfolder. Utöver detta har vi även medverkat i arbetet med Västerås Mälarveckors programtidning samt gjort programfoldern för samma evenemang. What s on What s on Vintern rasat ut bland våra fjällar... Himlen ler i vårens ljusa kvällar... Sommar What s on Västerås Shopping for all tastes Top quality golf, the better Eurovision Song Contest, Concerts at Lake Mälaren and weird hotels Kommunikationsplan Under året har vi tillsammans med Care of Haus arbetet fram en kommunikationsplan som baseras på samma mål som affärsplanen. Det innebär att vi under genomför en satsning på turism för att skapa tillväxt inom den lokala besöksnäringen. Syftet är också att använda turismen som marknadsföringskanal för andra produkter och tjänster från Västerås. Syftet med kommunikationsplanen är att den ska vägleda oss i vår marknadskommunikation. Planen fokuserar på tre olika marknadsområden som vi i huvudsak ska arbeta med, Mötes- och evenemangsstaden, Staden vid Mälaren och Shoppingstaden. För att komplettera dessa områden har vi lagt till ett fjärde marknadsområde, som vi kallar för Nischade produkter. Exempel är Anundshög och Västerås domkyrka. Detta dokument kommer vara grunden för vårt framtida arbete Reklamkampanjer För våra större projekt har vi planerat och genomfört reklamkampanjer lokalt och i vissa fall regionalt. Exempel på detta är Melodifestivalen och Västerås Mälarveckor. Utöver detta har vi ett projekt som vi kalla Äntligen helg! vars syfte är att få människor att boka hotellnätter och hotellpaket online i Västerås via bokningssystemet Citybreak som finns på vår hemsida. Övrigt Utöver detta så ingår det vardagliga grafiska arbetet som att göra annonser, inbjudningar, affischer, VIP-kort, biljetter, bildspel, presentationer, banderoller, annonsplaner, säljbrev, visitkort, brevpapper, kuvert, vykort, radioreklam och TV-reklam, roll ups, JCDecaux-skyltar med mera.

16 Nu vet du lite mer om vad vi på Västerås & Co gjort under året för att marknadsföra Västerås Mälarstaden

2009 började med ett VM och avslutades med ett VM

2009 började med ett VM och avslutades med ett VM 2009 började med ett VM och avslutades med ett VM Årsberättelse2009.indd 1 2010-02-18 10:18:49 Turismen vår marknadskanal Genom att attrahera fler möten och evenemang samt besökare ökas kännedomen om Västerås.

Läs mer

SVENSKA VETERANMÄSTERSKAP SPORTSKYTTE VÄSTERÅS 26-28 JULI 2013

SVENSKA VETERANMÄSTERSKAP SPORTSKYTTE VÄSTERÅS 26-28 JULI 2013 Västerås Frivilliga Skarpskytteförening inbjuder till SVENSKA VETERANMÄSTERSKAP SPORTSKYTTE VÄSTERÅS 26-28 JULI 2013 Foto: Kjell Pettersson, 109-0929 Välkommen till SVENSKA Veteranmästerskap Sportskytte

Läs mer

Handbok i marknadsföring till Besöksnäringsstrategin

Handbok i marknadsföring till Besöksnäringsstrategin Bilaga 2 Handbok i marknadsföring till Besöksnäringsstrategin Definitioner: Turism omfattar människors aktiviteter när de reser till och vistas på platser utanför sin vanliga omgivning för kortare tid

Läs mer

Chokladsalongen Chokladfest i hela Askersund. Inbjudan!

Chokladsalongen Chokladfest i hela Askersund. Inbjudan! Chokladsalongen Chokladfest i hela Askersund Inbjudan! till utställare och värdar 14-16 september 2007 Chokladfesten fortsätter! I september förvandlas Askersund återigen till chokladens huvudstad. För

Läs mer

Välkommen som samarbetspartner!

Välkommen som samarbetspartner! Välkommen som samarbetspartner! VISIT ROSLAGEN 2014 Varför bör jag delta aktivt i Visit Roslagens arbete och synas med mitt företag på www.roslagen.se? VISIT ROSLAGEN Välkommen! Visit Roslagen välkomnar

Läs mer

ARRANGÖRER OCH AKTÖRER

ARRANGÖRER OCH AKTÖRER BAKGRUND VARFÖR Ryssland är en av de fyra mest strategiskt viktiga marknaderna för Sverige och Sveriges utrikeshandel med Ryssland växer snabbt men från en låg nivå i absoluta termer (14:e plats bland

Läs mer

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN Anteckningar från gruppdiskussioner FrukostForum, 2014-01-23 Den 23/1 samlades ett 70-tal personer för att delta i FrukostForum för Vänersborgs näringsliv.

Läs mer

Internationell Körfestival i Göteborg

Internationell Körfestival i Göteborg Internationell Körfestival i Göteborg Marknadsföra Göteborg som kultur- och turiststad En folkrörelse många sångare och lyssnare i hela världen Ett spännande evenemang för alla göteborgare Varför Göteborg

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun

Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun Uppdragets syfte Att undersöka förutsättningarna för kommersiellt boende (Hotell/stugby) i Nybro kommun Frågeställningar: Finns det behov

Läs mer

Att besöksnäringen är framgångsrik visar sig tydligt i statistiken.

Att besöksnäringen är framgångsrik visar sig tydligt i statistiken. 2014 2014 HAR VARIT ETT SPÄNNANDE ÅR FÖR ARENABOLAGET Linköpings kommun presenterade under våren den Eventstrategi som framöver ska styra Linköping mot målsättningen att bli en av Sveriges tre främsta

Läs mer

Verksamhetsinriktning. Eskilstuna Marknadsföring

Verksamhetsinriktning. Eskilstuna Marknadsföring Verksamhetsinriktning Eskilstuna Marknadsföring Verksamhetsinriktning för Eskilstuna Marknadsföring AB. För den verksamhet som bedrivs i Eskilstuna Marknadsföring AB nedan kallat EMAB gäller denna särskilda

Läs mer

Tapio Hovebro. Marknadschef, Västerås & Co. Tapio Hovebro. Västerås & Co. Tryck Navii Ansvarig utgivare. Text och Produktion

Tapio Hovebro. Marknadschef, Västerås & Co. Tapio Hovebro. Västerås & Co. Tryck Navii Ansvarig utgivare. Text och Produktion Årsberättelse 2013 Verksamhetsåret 2013 År 2013 var ett händelserikt år och ett av våra viktiga arbeten, som påbörjades under hösten, var organisationsöversynen av Etablering Västerås AB. Översynen omfattade

Läs mer

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör Näringslivsstrategi 2009-03-23 Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR HELSINGBORGS STAD Utifrån denna strategi ska Helsingborgs stads näringslivsarbete bedrivas. Uppdraget

Läs mer

Kommunikationsbolag för Sverige som resmål

Kommunikationsbolag för Sverige som resmål VisitSweden Kommunikationsbolag för Sverige som resmål Internationell marknadsföring Nation Branding Photo : Nicho Södling Foto Miriam Preis/imagebank.sweden.se Foto : Nicho Södling/imagebank.sweden.se

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

1 5 3 3 4 Lugn Närhet

1 5 3 3 4 Lugn Närhet Grupp Kunskap Drivkraft Lugn Mångfald Byt ut Lägg till 1 5 3 3 4 Lugn Närhet Övriga kommentarer: Utvecka ordet mångfald. Drivkraft Inspiritation 2 6 6 3 2 Lugn Öppenhet Mångfald Internationellt Trivsel

Läs mer

Innehåll Det här är No Limit Street Art Borås...5

Innehåll Det här är No Limit Street Art Borås...5 Förord Det har varit mycket roligt att få arbeta med detta projekt och vi är glada över att No Limit mottagits så positivt av Boråsare såväl som besökare. Vi är överraskade över det stora mediala intresset

Läs mer

En vanlig vecka i MalMö

En vanlig vecka i MalMö En vanlig vecka i Malmö Foto: Eva Klamméus I början av april 2006 sändes brev och enkät till ideella och kommersiella arrangörer inom kultur- nöjes- och idrottslivet i Malmö. Syftet med undersökningen

Läs mer

Hur får vi en levande professionell teater, i ordets rätta bemärkelse, utanför storstäderna? (16)

Hur får vi en levande professionell teater, i ordets rätta bemärkelse, utanför storstäderna? (16) Sammanfattning från Framtidsforum Riksteatern och framtiden-vad är viktigt? Arboga 12 sep Följande ämnen kom upp på schemaväggen och blev prioriterade (antalet pluppar inom parentes) Hur kan vi väcka intresse

Läs mer

www.strandgruppen.se

www.strandgruppen.se www.strandgruppen.se BAKGRUND Roslagsloppet är ett av världens största offshore-race för racerbåtar och följs årligen av drygt 100.000 åskådare. Starten sker i Stockholm och målgången i Öregrund. Tävlingen

Läs mer

Framtidens lokala besöksservice

Framtidens lokala besöksservice Framtidens lokala besöksservice Så här arbetar vi i Skaraborg med framtidens lokala besöksservice. Lotta Samuelsson Turistchef i Mariestad och Klara Börjesson Ahlqvist Turistchef i Falköping. Strategiska

Läs mer

USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET ALLSÅNG PÅ SKANSEN 2007

USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET ALLSÅNG PÅ SKANSEN 2007 1 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor 8 Beslutstillfälle 9 Transportmedel till evenemanget

Läs mer

EN PRIVILIGIERAD STAD. En stad fylld med engagemang, erfarenhet och kreativitet! www.halmstadcvb.se

EN PRIVILIGIERAD STAD. En stad fylld med engagemang, erfarenhet och kreativitet! www.halmstadcvb.se EN PRIVILIGIERAD STAD En stad fylld med engagemang, erfarenhet och kreativitet! www.halmstadcvb.se Med sitt kustnära läge mitt på den svenska västkusten erbjuder Halmstad en mångfasetterad stad med unika

Läs mer

VISION MARIESTAD 2020. ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-)

VISION MARIESTAD 2020. ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VISION MARIESTAD 2020 ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VAD ÄR EN VISION? VISION - ÄR EN GEMENSAM BILD AV FRAMTIDEN - Visionen ska formuleras så att

Läs mer

Catch the spirit BOKA EN GULDPLATS.

Catch the spirit BOKA EN GULDPLATS. Catch the spirit BOKA EN GULDPLATS. EM I FRIIDROTT GÖTEBORG 6 AUGUSTI 006 DET STÖRSTA EVENEMANGET PÅ TIO ÅR. Under tio dagar i augusti är hela Göteborg en arena och staden sjuder av aktivitet, förväntan

Läs mer

Exportdag för Besöksnäringen 28 april 2015

Exportdag för Besöksnäringen 28 april 2015 Exportdag för Besöksnäringen 28 april 2015 Nationell strategi för besöksnäringen/turismen år 2020 Målsättning år 2020 Från 252 till 500 miljarder i omsättning Från 160 till 260 tusen arbetstillfällen Från

Läs mer

Bakgrundsinformation Utställningslokaler i samband till Åtvidabergs 600-års jubileum

Bakgrundsinformation Utställningslokaler i samband till Åtvidabergs 600-års jubileum MOTTAGARE Linköpings Universitet Utbildningen inom gestaltning och utställningsproduktion inom samtida konstnärliga fält. ADRESS Johanna Johnsson Bakgrundsinformation Utställningslokaler i samband till

Läs mer

Chokladsalongen Chokladfest i hela Askersund. Inbjudan!

Chokladsalongen Chokladfest i hela Askersund. Inbjudan! Chokladsalongen Chokladfest i hela Askersund Inbjudan! till utställare och värdar 2008 Chokladfesten växer! En gång om året fylls Askersunds gator och torg med doften av choklad! Den 12 14 september 2008

Läs mer

Conventum Arena, Örebro

Conventum Arena, Örebro TRAVEL&TASTE Boka monte Conventum Arena, Örebro Resemässa 14 februari i Örebro 201514 februari En mässa med resor och världens kök SMAKA PÅ VÄRLDEN! Lördagen den 14 februari 2015 går den tredje upplagan

Läs mer

VÄXJÖ Evenemangs- och mötesstrategi 2014

VÄXJÖ Evenemangs- och mötesstrategi 2014 VÄXJÖ Evenemangs- och mötesstrategi 2014 BAKGRUND OCH NULÄGE Växjös evenemangs- och mötesstrategi tar sin utgångspunkt i ambitionen att skapa en god plattform för att utveckla Växjö som evenemangs- och

Läs mer

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt Ordföranden har ordet Passagerarrederierna en av Sveriges bäst bevarade turismhemligheter Förra året reste fler utrikes kunder med passagerarrederierna än med flyget. Ändå är det få som uppmärksammar den

Läs mer

Sponsringskoncept E. O N I B U W O R L D C U P B I A T H L O N Ö S T E R S U N D 2 0 1 2

Sponsringskoncept E. O N I B U W O R L D C U P B I A T H L O N Ö S T E R S U N D 2 0 1 2 Sponsringskoncept E. O N I B U W O R L D C U P B I A T H L O N Ö S T E R S U N D 2 0 1 2 Vision 2014 Världsledande i skidskytte! - vara bland de tre bästa landslagen och de tre bästa världscuparrangörerna

Läs mer

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Kommunstyrelsen 2015-01-14 1 (12) Kommunledningskontoret KLK Kommunikation Eva Norberg, 016-710 16 92 Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Fastställd av Eskilstuna kommunfullmäktige 2014-11-27

Läs mer

Eurovision Song Contest Malmö 2013

Eurovision Song Contest Malmö 2013 Eurovision Song Contest Malmö 2013 En analys av direkta och dynamiska effekter Genomförd av Berglund&Wiberg consulting på uppdrag av Malmö stad och Region Skåne Juni 2013 Inledning På uppdrag av Malmö

Läs mer

Nya. Skandinaviens ledande destinationsbolag. Visit Dalarna

Nya. Skandinaviens ledande destinationsbolag. Visit Dalarna Nya Skandinaviens ledande destinationsbolag Visit Dalarna Vi konkurrerar med 150 000 kommuner och regioner i Europa om boende, besökare, företag, investeringar och kompetens. Beslutsunderlag Syfte och

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER

SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER Flera frågor kring Nya Visit Dalarna diskuterades kring borden under Up to Date. Vad krävs av oss i Dalarna för att vi ska fördubbla omsättningen till 2020? Dalarna

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

Evenemangstrategi för Region Skåne. Sammanfattad förkortad version

Evenemangstrategi för Region Skåne. Sammanfattad förkortad version Evenemangstrategi för Region Skåne Sammanfattad förkortad version Bakgrund Evenemang är en viktig del av Region Skånes varumärke. Målsättningen att vara en attraktiv och innovativ region kombineras med

Läs mer

Turism AB (svb) Affärsplan 2014

Turism AB (svb) Affärsplan 2014 Turism AB (svb) Affärsplan 2014 Övergripande målsättning - fördubbla omsättningen i besöksnäringen i MittSkåne till 1 miljard 2020 Fo k u s b e s ö k s n ä r i n g e n s o m basindustri och samhällsbyggare

Läs mer

KFUK-KFUM. Huvudbudskap är som tidigare: Var med och skapa mening för stunden och framtiden.

KFUK-KFUM. Huvudbudskap är som tidigare: Var med och skapa mening för stunden och framtiden. KFUK-KFUM Idéförklaring Kampanj 2011 Arbetsdokument senast uppdaterad 2011-03-07 Bakgrund och syfte Kampanjidén för KFUK-KFUM utgår från verksamhetsidén: Vi erbjuder mötesplatser där unga människor kan

Läs mer

PARTNERPAKET FESTIVALVECKAN 8-13 FEBRUARI 2010

PARTNERPAKET FESTIVALVECKAN 8-13 FEBRUARI 2010 PARTNERPAKET FESTIVALVECKAN 8-13 FEBRUARI 2010 150 journalister bevakar och 3 miljoner tv-tittare ser delfinalen i. Vi ska skapa en feststämning i stan så att glittrar och glimmar när Sverige kommer på

Läs mer

Storumans kommun. Strategisk plan för utveckling av turismen. Fastställd av kommunfullmäktige 2010-06-22, 63

Storumans kommun. Strategisk plan för utveckling av turismen. Fastställd av kommunfullmäktige 2010-06-22, 63 Storumans kommun Strategisk plan för utveckling av turismen Fastställd av kommunfullmäktige 2010-06-22, 63 Förslaget till strategi är resultatet av ett arbete på uppdrag av kommunstyrelsen i samverkan

Läs mer

RESE GOLF FRILUFTS MÄSSA UPPSALA

RESE GOLF FRILUFTS MÄSSA UPPSALA RESE GOLF FRILUFTS MÄSSA UPPSALA Fyrishov 19-20 oktober 2013 Tre spännande mässor på samma plats vid samma tidpunkt! Resemässa - Golfmässa - Friluftsmässa Vill du möta tusentals människor som är intresserade

Läs mer

TRIATHLON VM-DELTÄVLING STOCKHOLM AUGUSTI 2012 INNEHÅLL

TRIATHLON VM-DELTÄVLING STOCKHOLM AUGUSTI 2012 INNEHÅLL 1 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Informationskällor 7 Beslutstillfälle 8 Resesätt till evenemangsområdet 9 Skäl till vistelsen i Stockholm 10

Läs mer

BRUCE SPRINGSTEEN STOCKHOLMS STADION JUNI 2009

BRUCE SPRINGSTEEN STOCKHOLMS STADION JUNI 2009 1 BRUCE SPRINGSTEEN STOCKHOLMS STADION JUNI 009 INNEHÅLL sid Om undersökningen Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor

Läs mer

TRAVEL&TASTE. Conventum Arena, Örebro 13 februari 2016. En mässa med resor och världens kök

TRAVEL&TASTE. Conventum Arena, Örebro 13 februari 2016. En mässa med resor och världens kök TRAVEL&TASTE Conventum Arena, Örebro 13 februari 2016 En mässa med resor och världens kök SMAKA PÅ VÄRLDEN! Ready for take off? Travel & Taste är mässan där du som utställare serverar dina besökare smaker

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan 2013 Länsturismen Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan för Turismfunktionen vid VKL 2013 Bakgrund Turismfunktionen har sedan 2006 arbetat på uppdrag av föreningens medlemmar i nära

Läs mer

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1 Rollfördelning 2 Vision 4 Vad är en hållbar besöks- och turismdestination

Läs mer

Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil (H 2002:26, P 2002-02-28 13) (KF 2015-09-10, 21, H 116)

Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil (H 2002:26, P 2002-02-28 13) (KF 2015-09-10, 21, H 116) (Styrelsemöte i Förvaltnings AB Framtiden 2015-12-09) Göteborgs Stad Kommunikation Gemensamt för staden Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil - Vision/program/plan N010G00357 Version:

Läs mer

Linköping 3 8 feb. 2004

Linköping 3 8 feb. 2004 SUCCÉN FORTSÄTTER! Linköping 3 8 feb. 2004 En av Europas allra största squashtävlingar med världseliten på plats Publik- och TV-vänlig fyrglasbana i Linköpings Sporthall TV-exponering på riksnivå och TV-sändningar

Läs mer

SWEDISH OPEN SQUASH 09

SWEDISH OPEN SQUASH 09 SWEDISH OPEN SQUASH 09 Avgörs på fyrglasbanan i Linköpings Sporthall 5-8 februari. Kvalspel Linköping Squash Center och Norrköping Squashcenter.net 3-4 februari. Världens proffs är eniga Case Swedish Open

Läs mer

Bran schi nrikt ad lä rling sutbildning inom besöksnäringen

Bran schi nrikt ad lä rling sutbildning inom besöksnäringen VIP Branschinriktad lärlingsutbildning VÄRDSKAP I PRAKTIKEN inom besöksnäringen Branschinriktat projekt inom besöksnäringen. November 2012 Mars 2013 Samarbetsprojekt mellan Arbetsförmedlingen och Entreprenörerna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2013-11-26

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2013-11-26 R sala ~KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET Sammanträdesdatum 2013-11-26 8(24) 302 Ekofestival2014 i Sala; projektplan Dnr 2011/132 INLEDNING Presentation av planering och genomförande av en

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Undersökning bland konsertbesökarna på Avicii #truetour Tele Arena mars 04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERSÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. 5 HEMVIST S. 6 INFORMATION OM KONSERTEN I FÖRSTA HAND

Läs mer

Samverkansöverenskommelse Sörmlands travsällskap/breeders Crown

Samverkansöverenskommelse Sörmlands travsällskap/breeders Crown Kommunstyrelsen Datum 1 (5) Kommunledningskontoret KLK Kommunikation Eva Norberg, 016-710 16 92 Samverkansöverenskommelse Sörmlands travsällskap/breeders Crown Förslag till beslut 1. Kommunikationsdirektör

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Undersökning bland evenemangsbesökarna vid Stockholm Pride Pride Park, Pride House, Pride Parade, 28 juli-2 augusti 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERSÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. 5 HEMVIST

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Christina Lugnet Toppmöte Gällivare 24 november 2011

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Christina Lugnet Toppmöte Gällivare 24 november 2011 Christina Lugnet Toppmöte Gällivare 24 november 2011 1 Tillväxtverkets Besöksnäringsprogram Mål Sverige skall ha en hög attraktionskraft som turistland och en långsiktigt konkurrenskraftig turistnäring,

Läs mer

USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET EUROPRIDE 2008

USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET EUROPRIDE 2008 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor 8 Beslutstillfälle 9 Transportmedel till evenemanget

Läs mer

Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson

Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson kulturvara Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson Välkommen till Karta x 2 Vara kommun 16 000 invånare - varannan på landsbygd - var fjärde i Vara Tillverkn/Jordbruk Tillverkningsindustri Jordbruk Låg utbildningsnivå

Läs mer

SM-veckan Umeå 2014. Medierapport 2013.12.16-2014.02.16. Sid 1 Statistikrapport

SM-veckan Umeå 2014. Medierapport 2013.12.16-2014.02.16. Sid 1 Statistikrapport SM-veckan Umeå 2014 Medierapport 2013.12.16-2014.02.16 Sid 1 Statistikrapport Index Denna statistikrapport återger mediegenomslaget för SM-veckan i Umeå under perioden vecka 51 t.o.m. vecka 7 2014. (16

Läs mer

Sveriges största mässa för sportfiske

Sveriges största mässa för sportfiske En högklassig demonstration av sportfiskets många aktörer och vilka värden vi gemensamt bidrar med till samhället som helhet. Flera utställare med bättre montrar och en bredd från gör-det-själv till den

Läs mer

LULEÅ HAMNFESTIVAL 2014 PARTNER. B l i p artne r till Lu le å Hamnfe s tival 9-1 2 ju li 2 014

LULEÅ HAMNFESTIVAL 2014 PARTNER. B l i p artne r till Lu le å Hamnfe s tival 9-1 2 ju li 2 014 B l i p artne r till Lu le å Hamnfe s tival 9-1 2 ju li 2 014 Om Luleå Hamnfestival Till Luleå Hamnfestival är alla välkomna. Ingen betalar entré. Det är musik, dans och teater i närapå varje gatuhörn.

Läs mer

Skid-VM 2015 innebär:

Skid-VM 2015 innebär: vision Den 18 februari 2015 invigs skid-vm 2015 i Falun, Dalarna. Då inleds en idrotts- och folkfest som under några veckor kommer att sätta hela vår region i fokus för världens intresse. Under ansökningskampanjen

Läs mer

Shoppingturism i Sverige

Shoppingturism i Sverige Shoppingturism i Sverige Förord Handeln är en motor i Sveriges ekonomi och så även i besöksnäringen. Med en omsättning på mer än 84 miljarder kronor står våra svenska och utländska besökare för 13% av

Läs mer

Gör din resa lite enklare. Boka hotell, evenemang, hyrbil och taxi

Gör din resa lite enklare. Boka hotell, evenemang, hyrbil och taxi Gör din resa lite enklare Boka hotell, evenemang, hyrbil och taxi Passa på att boka allt på en och samma gång Gör din resa lite enklare och roligare. Boka hotell, evenemang, hyrbil och taxi i samband med

Läs mer

ETT ÅR KVAR. VI SUMMERAR OCH BLICKAR FRAMÅT.

ETT ÅR KVAR. VI SUMMERAR OCH BLICKAR FRAMÅT. ETT ÅR KVAR. VI SUMMERAR OCH BLICKAR FRAMÅT. 1 2 kunskap som lyfter besöksnäringen Visit Västernorrland har som uppdrag att via kunskapsförmedling bidra till att stärka turismen i Västernorrland. Verksamheten

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Undersökning bland evenemangsbesökarna vid EM i Konståkning Ericsson Globe Arena, 26 januari - februari 25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERSÖKNINGEN S. KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. 5 HEMVIST S. 6 INFORMATION

Läs mer

Handbok för arrangörer

Handbok för arrangörer Handbok för arrangörer Arrangörshandbok - omslag.indd 1 2014-09-17 15:56:31 Handbok för arrangörer hur gör man om man vill arrangera en föreställning eller konsert? Vare sig du är en erfaren arrangör eller

Läs mer

Möten, fest & konferens

Möten, fest & konferens Möten, fest & konferens Möten i fokus Unika sätt att mötas Elite Stadshotellet i Eskilstuna erbjuder unika konferensmöjligheter med 19 möteslokaler. Vi har allt från små grupprum till stora härliga lokaler

Läs mer

Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011

Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011 BILAGA 1: Enkät med gemensamma frågor samt unika enkäter Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011 Sunne kommun genomför under sommaren 2011 en besöksundersökning

Läs mer

Partner till Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg 11 22 april 2016

Partner till Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg 11 22 april 2016 Partner till Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg 11 22 april 2016 Om Vetenskapsfestivalen Den internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg är Sveriges största kunskapsfest och ett av Europas

Läs mer

Aktivitetsplan 2015 Besöksnäring och Turistbyrån (Näringslivsenheten)

Aktivitetsplan 2015 Besöksnäring och Turistbyrån (Näringslivsenheten) Aktivitetsplan 2015 Besöksnäring och Turistbyrån (Näringslivsenheten) ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR BESÖKSNÄRINGEN Nyköpings mål 2017 är en stark besöksnäring med en turismomsättning på 1,4 miljarder kr. Nyköpings

Läs mer

TEM 2013 FUNÄSDALEN FUNÄSDALEN 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Funäsdalen 2013. Inklusive åren 2004-2012

TEM 2013 FUNÄSDALEN FUNÄSDALEN 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Funäsdalen 2013. Inklusive åren 2004-2012 TEM 2013 FUNÄSDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Funäsdalen 2013 Inklusive åren 2004-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Funäsdalen

Läs mer

LG HOCKEY GAMES PÅ GLOBEN i FEBRUARI 2007 USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET

LG HOCKEY GAMES PÅ GLOBEN i FEBRUARI 2007 USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET USK 1 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor 8 Beslutstillfälle 9 Transportmedel till

Läs mer

AUDI FIS SKI CROSS WORLD CUP IDRE FJÄLL januari worldcupidrefjall.com

AUDI FIS SKI CROSS WORLD CUP IDRE FJÄLL januari worldcupidrefjall.com AUDI FIS SKI CROSS WORLD CUP IDRE FJÄLL 12-14 januari 2018 VÄLKOMMEN TILL IDRE FJÄLL Idre Fjäll är en stiftelse, bildad 1965 av dåvarande Idre kommun och Friluftsfrämjandet, med uppdraget att skapa arbete

Läs mer

Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014

Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Annette Andersson 2014-03-19 KS 2014/0177 Kommunstyrelsen Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

FÖRSTUDIERAPPORT: VATTENSPORTSMÄSSA I VARBERG

FÖRSTUDIERAPPORT: VATTENSPORTSMÄSSA I VARBERG FÖRSTUDIERAPPORT: VATTENSPORTSMÄSSA I VARBERG Inledning Nordic Surfers har på uppdrag av Alexandersoninstitutet genomfört en förstudie angående förutsättningarna för arrangerandet av en Vattensportsmässa

Läs mer

USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET STOCKHOLMS KULTURFESTIVAL 2007

USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET STOCKHOLMS KULTURFESTIVAL 2007 1 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor 8 Beslutstillfälle 9 Transportmedel till evenemanget

Läs mer

Östergötland är fantastiskt. Vi som bor här vet det redan. Nu ska vi låta alla andra upptäcka det också.

Östergötland är fantastiskt. Vi som bor här vet det redan. Nu ska vi låta alla andra upptäcka det också. Östergötland är fantastiskt. Vi som bor här vet det redan. Nu ska vi låta alla andra upptäcka det också. Marknadsföring av ditt utbud genom Visit Östergötland. Visit Östergötland är en del av Region Östergötland

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer

En presentation av. Rättvisemärkts kampanj 2007

En presentation av. Rättvisemärkts kampanj 2007 En presentation av Rättvisemärkts kampanj 2007 Under våren 2007, den 9-22 april, genomförde Rättvisemärkt en rikstäckande kampanj med syfte att skapa ökad uppmärksamhet och kännedom kring Rättvisemärkt

Läs mer

BID som samverkansform

BID som samverkansform BID som samverkansform Vad är BID? Internationell tillämpning Erfarenheter i Sverige Metod Drivkrafter Medborgardialog Hur går utvecklingen vidare i Sverige? Business Improvement District Skottland Innerstaden

Läs mer

Strategi för besöksnäringen i Ljungandalen Framtagen av Ånge kommun och Destination Ljungandalen

Strategi för besöksnäringen i Ljungandalen Framtagen av Ånge kommun och Destination Ljungandalen Strategi för besöksnäringen i Ljungandalen 2015-2020 Framtagen av Ånge kommun och Destination Ljungandalen Innehåll Inledning Idag och framtiden Bakgrund Byggstenar 1. Varumärke och kommunikation 2. Målgrupper

Läs mer

Resultatet januari-april

Resultatet januari-april Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co 28 000 gästnätter i april Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 28.000 i Västerås under april. Det var en ökning

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 47 i juli Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 47.000 i Västerås i juli. Det var en ökning med hela

Läs mer

Svensk Digital Handel. En sammanfattning av kvartal 1, 2016

Svensk Digital Handel. En sammanfattning av kvartal 1, 2016 Svensk Digital Handel En sammanfattning av kvartal 1, 2016 Svensk Digital Handel Sedan 1973 har Svensk Digital Handel varit intresseorganisationen för digital handel i Sverige. Vi arbetar proaktivt med

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

Gästnätter i Västerås Juni 45 000 40 000 35 000 30 000 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000-2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014

Gästnätter i Västerås Juni 45 000 40 000 35 000 30 000 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000-2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 4 första halvåret Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 39.000 i Västerås i juni. Det var en ökning

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Strategidokument. Visit Lund Strategidokument

Strategidokument. Visit Lund Strategidokument Visit Lund Strategidokument 1 DÄRFÖR VISIT LUND Visit Lund har funnits i snart två år och växer så det knakar. Därför behöver vi sätta visioner och strategier för framtiden, bli ännu bättre på att paketera

Läs mer

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet.

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet. Bakgrund Evenemangsstrategin är Borlänge Kommuns verktyg för att enhetligt koordinera och hantera evenemangsfrågor i syfte att tillföra kommunens invånare positiva kultur- och idrottsupplevelser samt förstärka

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 4 första kvartalet Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 26.000 i Västerås i mars. Det var en ökning

Läs mer

VOLVO OCEAN RACE STOPOVER STOCKHOLM 2009

VOLVO OCEAN RACE STOPOVER STOCKHOLM 2009 1 VOLVO OCEAN RACE STOPOVER STOCKHOLM 2009 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Bedömning av arrangemangen 8

Läs mer

Bli sponsor till Uppsalas gladaste, varmaste och energirikaste evenemang!

Bli sponsor till Uppsalas gladaste, varmaste och energirikaste evenemang! Bli sponsor till Uppsalas gladaste, varmaste och energirikaste evenemang! 24 25 MAJ 2014 Uppsalatidningen sponsrar Kulturernas Karneval för att det är ett lokalt arrangemang med en positiv atmosfär runt

Läs mer

PITEÅ KOMMUNS RIKTLINJER FÖR SPONSRING

PITEÅ KOMMUNS RIKTLINJER FÖR SPONSRING PITEÅ KOMMUNS RIKTLINJER FÖR SPONSRING Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Piteå kommuns riktlinjer för sponsring Riktlinjer 2009-05-18, 55 Kommunfullmäktige (Beslut om riktlinjera

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Undersökning bland festivalbesökarna på STHLM FIELDS Gärdet, Stockholm, 3 maj 24 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERSÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. HEMVIST S. 6 INFORMATION OM FESTIVALEN I FÖRSTA

Läs mer