Miljöinformation för företag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöinformation för företag"

Transkript

1 Miljöinformation för företag

2 Miljöfrågor får allt större vikt i samhället vad det gäller miljökrav från myndigheter, företagskunder och konsumenter. Som verksamhetsutövare är det en god idé att analysera vilka möjligheter en miljöanpassning av verksamheten kan innebära och vilka risker man kan utsätta verksamheten för genom att inte ta ett miljöansvar. Utöver möjligheter och risker så ska man också leva upp till de lagar och regler som berör verksamheten. Denna skrift är en sammanställning av var man hitta miljörelaterad information för att möta de behov som kan uppstå för det egna företaget. Miljöledningssystem I upphandlingar och anbudsförfaranden från offentlig sektor och från företag kan det ställas krav på att den som ska lämna anbud ska bevisa att man bedriver ett systematiskt miljöarbete. Ett sätt att möta det kravet är att införa ett miljöledningssystem och låta certifiera eller diplomera företaget utifrån en miljöledningsstandard. ISO ISO är en internationell miljöledningsstandard som efter revision av ackrediterad revisor leder till ett miljöcertifikat. Implementeringen av ledningssystemet kan ske på egen hand eller med stöd av miljökonsult. I Sverige förvaltas standarden av SIS Swedish Standards Institute. Standardkriterierna och litteratur för stöd till implementering kan beställas från SIS förlag. Swetic är branschorganisationen för ackrediterade miljörevisorer. Lista över tillgängliga revisorer finns tillgänglig på Swetics hemsida. EMAS EMAS - Eco Management and Audit Scheme- är EU s frivilliga miljöstyrnings- och miljörevisionförordning. EMAS är baserat på ISO och svarar upp gentemot upphandlingskrav på motsvarande sätt. Efter revision från ackrediterad miljökontrollant registreras företaget i EU s EMAS-register. Implementeringen av ledningssystemet kan ske på egen hand eller med stöd av miljökonsult. Riktlinjer för implementering, vägledningsdokument, informationsmaterial och förteckning över ackrediterade miljökontrollanter finns tillgängligt på Miljöstyrningsrådets hemsida. Svensk Miljöbas Svensk Miljöbas är en nationell miljödiplomeringsstandard som främst riktar sig mot små och medelstora företag. Standarden är baserad på ISO men har ett lägre dokumentationskrav än ISO och EMAS. Fokus ligger på miljöförbättrande åtgärder och en tydlig miljökommunikation. Tredjepartsrevision av godkänd miljörevisor kommer att införas i standarden 2010.Implementering av ledningssystemet sker med hjälp av en av Svensk Miljöbas godkänd utfärdare. Godkända utfärdare listas på Svensk Miljöbas hemsida.

3 FR2000 FR2000 är ett integrerat verksamhetssystem som är baserat på standarderna ISO 9000, (kvalitet) ISO , SS (kompetensförsörjning), Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete, AFS 2001:1 och Räddningsverkets allmänna råd om systematiskt brandskyddsarbete, SRVFS 2004:3. FR2000 har utarbetat ett antal branschanpassningar av standarden, se länk. Standarden förvaltas av FR2000 i Sverige ekonomisk förening, där 13 branschorganisationer är medlemmar. Tredjepartsrevision av verksamhetssystemet utförs av godkänd FR2000-revisor. Systemet kan implementeras med eller utan stöd från konsult. Information, handledningsmaterial, certifierade FR2000-konsulter och godkända revisorer finns på FR2000:s hemsida. Miljöutmärkelser och miljömärkningar Ett sätt att miljöprofilera sin verksamhet och leva upp till beställare och kunders miljökrav är att miljömärka sin tjänst eller verksamhet genom någon av aktörerna nedan. Om den egna verksamheten idag inte finns med i det listade urvalet av tjänster går det bra att kontakta organisationerna och undersöka möjligheterna att i samråd med dem kanske bli den första i sin bransch som miljömärker sitt företag. Naturskyddsföreningen Naturskyddsföreningen är en ideell och partipolitiskt obunden miljöorganisation som arbetar med att kartlägga miljöhot, sprida kunskap och skapa opinion. Naturskyddsföreningen står även bakom miljömärkningen Bra Miljöval som är en miljömärkning av såväl produkter som tjänster. Nedan listas de tjänster där det för närvarande är möjligt att få miljömärkningen Bra Miljöval. - Värmeenergi - Fjärrkyla - Elenergi - Textil - Kemiska produkter - Godstransporter - Persontransporter - Livsmedelsbutiker - Papper För information om Bra Miljöval:

4 Svanen Svanen är en Nordisk miljömärkning av produkter och tjänster. Nedan listas de tjänster där det för närvarande är möjligt att få en Svanen-märkning. - Biltvättanläggningar - Dagligvarubutiker - Digital fotoframkallning - Hotell och vandrarhem - Konferensanläggningar - Restauranger - Städtjänster - Tryckerier - Tvätterier och textiltjänster För information om Svanen-märkning: Håll Sverige rent Håll Sverige Rent är en privat stiftelse, stiftad av Naturvårdsverket och Returpack. I styrelsen sitter representanter för myndigheter, organisationer och förpackningsindustrin. Håll Sverige Rent är en opinionsbildande organisation som verkar för att minska individens nedskräpning, främja återvinningen och öka miljömedvetenheten i syfte att bidra till en hållbar utveckling. Arbetet bedrivs genom kampanjer och projekt, miljöutbildningar och utdelandet av olika miljöutmärkelser. Håll Sverige Rent står som huvudman för följande miljöutmärkelser: - Blå Flagg miljöutmärkelse för båthamnar och stränder - Den Gröna Nyckeln miljöutmärkelse för hotell, vandrarhem, fjällstationer och campingplatser - Grön Flagg miljöutmärkelse för skolor och förskolor - Miljödiplomerat arrangemang miljöutmärkelse för tidsbegränsade arrangemang t ex festivaler, mässor, konferenser eller tävlingar.

5 Miljölagstiftningen Tillstånds- och anmälningsplikt Alla som driver en verksamhet ska enligt miljöbalken planera och kontrollera sin verksamhet för att motverka eller förebygga olägenheter för människors hälsa eller miljön. Viss verksamhet är tillståndseller anmälningspliktigt. Av 9 kapitlet miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899), och dess bilaga, framgår vilka typer av miljöfarliga verksamheter som: - måste anmäla sin verksamhet till den lokala miljö- och hälsoskyddsnämnden i kommunen (C) - ska prövas hos länsstyrelsen (B) - ska prövas av miljödomstolen (A). Anmälan eller ansökan om tillstånd sker till den kommun eller länsstyrelse där företaget bedriver sin verksamhet. Länk till miljöbalken: Transport eller mellanlagring av farligt avfall Om det i verksamheten uppstår transporter eller mellanlagring av farligt avfall som t.ex. olje- eller kemikalierester, lysrör eller el-avfall kan det behövas tillstånd för att transportera och mellanlagra dessa. Tillstånd för detta söks hos Länsstyrelsen i det län verksamheten är belägen. Lagen om egenkontroll Alla verksamhetsutövare är skyldiga att bedriva egenkontroll för att försäkra sig om att företaget lever upp till miljölagstiftningen. Hur omfattande egenkontrollen är beror dock på vilken slags verksamhet det handlar om. Till exempel är kraven på egenkontrollen högre i tillstånds- och anmälningspliktiga verksamheter än i andra typer av verksamheter som inte kräver tillstånd och anmälningsplikt. Är du osäker på om verksamheten är anmälnings- eller tillståndspliktigt, kontakta miljökontorets tillsynsenhet i kommunen där företaget bedriver sin verksamhet. Ett miljöledningssystem är ett bra verktyg för få ordning och reda och att efterleva lagen om egenkontroll genom ledningssystemets dokumentationskrav gällande riskinventering, kemikalieförteckning och nödlägesberedskap.

6 Kemikalier För den som tillverkar, importerar eller i sin verksamhet använder kemiska ämnen och produkter finns föreskrivna regler Kraven kan t.ex. gälla produktregistrering, anmälningsplikt och informationsplikt till slutanvändare Det finns också regler som begränsar användningen av specifika kemiska ämnen i vissa varor. Några exempel på sådana regler är avgivning av nickel från smycken, användningen av azofärger i textilier och avgivning av formaldehyd från spånskivor. För import eller tillverkning av kemikalier finns ett omfattande regelverk På Kemikalieinspektionens hemsida hittar du information rörande regelverk, Prioriteringslistan, PRIO, som utgör stöd för miljöchefer, produktutvecklare och inköpare i att välja rätt kemikalier. Där finns även en mängd databaser med information rörande kemikalier, bl.a. Begränsningsdatabasen som är ett hjälpmedel för att hitta förbud m.m. Kemikalieinspektionen: Avfall Avfall som uppstår i ett företags verksamhet omfattas inte av det regelverk som gäller för privatpersoner. Hushåll kan avgiftsfritt lämna sitt avfall på återvinningscentraler eller i behållare för returglas, metall m.m. Företag som lämnar in avfall vid bemannade återvinningscentraler betalar för tjänsten och ska få ett kvitto på det lämnade avfallet. Alternativt kan avtal träffas med en godkänd transportör som omhändertar avfallet. Transportören ska inneha tillstånd att transportera farligt avfall och lämna tranportdokumentation på det omhändertagna avfallet. Företaget är enligt miljölagstiftningen skyldigt att dokumentera omhändertagande och transport av farligt avfall så som el-skrot, kemikalierester, lysrör m.m. Dokumentationen ska sparas i fem år. Naturvårdsverkets handbok för farligt avfall enligt avfallsförordningen (SFS 2001:1063)

7 Producentansvar Producentansvaret innebär att producenter och importörer ansvarar för att samla in och ta omhand uttjänta produkter. Producentansvaret är ett styrmedel för att uppnå miljömålen. Tanken är att det ska motivera producenterna att ta fram produkter som är mer resurssnåla, lättare att återvinna och inte innehåller miljöfarliga ämnen I Sverige har vi lagstiftat producentansvaret för sex produktgrupper i dag: Förpackningar Den som yrkesmässigt tillverkar, importerar eller säljer en förpackning eller vara som är innesluten i förpackning av papper, kartong, wellpapp, glas eller metall har ansvar för bland annat insamlingssystem och för att hushållen får information om vad de ska göra med uttjänta förpackningar. Producenterna ska rapportera in hur mycket förpackningar de sålt, hur stora mängder de samlat in och hur avfallet tagits omhand, till Naturvårdsverket. REPA-registret är näringslivets lösning på producentansvaret för förpackningar av plast, metall, papper/kartong och wellpapp. Genom att ansluta sitt företag till REPA fullgör företagets sitt producentansvar. Information om producentansvar för förpackningar: Reparegistret: Däck Producentansvar gäller för försäljning och import av flertalet typer av däck till motordrivna fordon, släpvagnar och liknande. Genom att ansluta sitt företag till Svensk Däckåtervinning AB fullgör företaget sitt producentansvar. Svensk Däckåtervinning AB: Returpapper Producent är den som yrkesmässigt för distribution inom Sverige tillverkar eller importerar sådant papper som tidningar, mm, trycks på, trycker eller låter trycka tidningar, kataloger, direktreklam m.m. importerar tidningar eller trycksaker Producent skall se till att det finns ett lämpligt insamlingssystem för returpapper. Detta kan ske genom en individuell lösning eller genom att sluta avtal med Pressretur AB. Pressretur AB

8 Bilar Den som tillverkar eller importerar bilar har producentansvar för att bilarna ska kunna återvinnas. Detta genomförs genom demontering av auktoriserade bildemonteringsföretag. Information runt detta finns på Bilindustriföreningen,BIL Swedens hemsida. BIL Sweden: Elektriska och elektroniska produkter (inklusive glödlampor och viss belysningsarmatur) Producentansvar gäller alla typer av elektriska och elektroniska produkter som tillverkas eller importeras. Genom att ansluta företaget till El-kretsen fullgörs producentansvaret. Elkretsen: Batterier Den som importerar eller tillverkar batterier ska anmäla detta till Batteriregistret samt upprätta ett insamlingssystem för uttjänta batterier, antingen en individuell lösning eller genom att ansluta sig till en kollektiv insamling (El-kretsen). Det finns också regler om produktmärkning och produktinformation Batteriregistret: Elkretsen: Retursystem för burkar och flaskor: För närvarande ingår bara burkar och flaskor som säljs i Sverige i pantsystemet. En utredning om en sammanslagning med de nordiska länderna kommer att presenteras i dec och förhoppningsvis leder det till ett gemensamt nordiskt system Vilket breddar vägen för ett utökat samarbete med övriga EU. Burkar och flaskor i standardformat vanliga läsk och ölburkar samt PET-flaskor får sedan 2006 inte säljas i Sverige om de inte ingår i det svenska retursystemet, med rätt streckkod etc. Det innebär att det t.ex. är förbjudet att sälja parallellimporterad Coca Cola i butik eller restaurang. Sådana burkar/flaskor får bara tas in i landet av privatpersoner, för privat konsumtion. Vill man t.ex. starta ett bryggeri eller importera t.ex. en ny läsksort och använda sig av vanliga 33/45 cl. burkar eller PET-flaska, måste man ansluta sig till pantsystemet via ett avtal med Returpack och lämna in en materialdeklaration för förpackningen i fråga. Efter registrering så får man en EAN-kod som man ska låta trycka på sina burkar/flaskor tillsammans med information på svenska om att det är pant på förpackningen. Ansökningshandlingar finns på Returpacks hemsida under Importörer och bryggerier

9 Om man avser att använda sig av 33 cl. pantflaskor i glas sluter man avtal med Svenska Bryggareföreningen Använder man sig av egen design på flaskor eller burkar så gäller det vanliga producentansvaret med anslutning till REPA-registret, alternativt Svensk Glasåtervinning, som för vilken förpackning som helst. Det kan krävas dispens för vissa förpackningar t.ex. 3-liters PET-flaskor. Dispens söker man hos Jordbruksverket, men avtal tecknar man som sagt med REPA. Undantaget från pantsystemet (av hygienskäl) är juicer av bär och frukt samt mejeriprodukter, men även här kan krävas tillstånd från Jordbruksverket - Och om det är en ej tidigare EU-registrerad produkt även från Livsmedelsverket.

10 Miljömärkningar av produkter Miljömärkta varor och tjänster gör det lätt för konsumenter att göra ett bra miljöval. För nedanstående miljömärkningar utförs tredjepartskontroll för att säkerställa att produkten uppfyller uppställda kravkriterier. Ansökan om att miljömärka en produkt görs hos den organisation som står bakom märkningen. Bra Miljöval Har tagits fram av Svenska Naturskyddsföreningen tillsammans med Ica, KF och Dagab. Märket har funnits sedan Det tar hänsyn till en produkts hela livscykel men däremot inte till hur produkten fungerar. Märket finns på allt från tvättmedel, rengöringsmedel till papper, blöjor, textil, elleveranser och transporter. klicka på Bra Miljöval. Svanen Nordiska ministerrådet instiftade märket För svanenmärkningen görs en miljöbedömning av livscykeln från råvara till avfall och dessutom ska produkten verkligen fungera. I Sverige sköts miljömärkningen av SIS Miljömärkning. Svanmärket utfärdas i Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island. Produkter som kan få märkningen är bland annat papper, tvättmedel och båtmotorer. EU-blomman Infördes 1992 och är EU:s miljömärke. Miljömärket får tilldelas produkter, som uppfyller de krav som finns uppställda för varje enskild produktgrupp. EUblomman får inte tilldelas produkter vars tillverkningsprocesser sannolikt kan orsaka väsentlig skada på människa och/eller miljön. Märket är än så länge ovanligt i Sverige och finns bara på ett fåtal produkter, till exempel färger och tvättmaskiner.

11 KRAV Kontrollförening för ekologisk produktion bildades 1985 och är en märkning av ekologiska livsmedel. Ställer bl.a. krav på att grödorna odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel samt att djuren som finns på gårdarna ska få utlopp för sina naturliga beteenden. Rättvisemärkt Rättvisemärkt är en etisk och social märkning med fokus på mänskliga rättigheter. När du köper Rättvisemärkt bidrar du till en bättre och friare tillvaro för både barn och vuxna i de fattigare delarna av världen. FSC - Forest Stewardship Council Är en internationell oberoende medlemsorganisation för miljömärkning av trävirke och andra skogsprodukter. Det är en miljömärkning, men vissa sociala och ekonomiska hänsyn ingår i kraven som ställs på skogsbruket. Certifiering sker av oberoende certifierare utifrån FSCs regler. Bakom märkningen står Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, IKEA, Svenska Samernas Riksförbund med flera. TCO TCO Development är ett internationellt märkningssystem för datorer, bildskärmar hörlurar m.m. Märkningen tar inte enbart hänsyn till produktens miljöpåverkan, utan även prestanda, ergonomi och strålning. TCO-märkta produkter är sökbara på TCO Developments hemsida.

12 EU-märket för ekologisk produktion av livsmedel Ekologiskt jordbruk är en EU-märkning som ännu är ganska ovanlig i Sverige. Märkningen garanterar att minst 95 procent av varans ingredienser är ekologiskt producerade och att namnet på producenten, företaget som bearbetat varan, eller försäljaren, liksom namnet eller koden på inspektionsorganet anges på varan. Naturens Bästa (Nature's best) Står för kvalitetsmärkt ekoturism i Sverige. Märkningen bygger på krav som Ekoturismföreningen och Sveriges Rese- och turistråd satt för miljöanpassad och lokalförankrad upplevelseturism i natur. Blå ängeln Är ett officiellt tyskt miljömärke. Det finns bara på ett fåtal produkter i Sverige. Energy Star Märkningssystem för energieffektiva datorer, skrivare och kontorsmaskiner. I offentlig upphandling inom EU är Energy Star-märkning ett krav.

13 Nyttiga miljölänkar - Här finns det bl.a. köpguider, ett test för att se hur miljövänligt man lever och bra frågor & svar. - Här finns kalkylprogram som räknar ut mängd koldioxid för resor med bil, flyg och tåg. - Sidor med aktuell information om miljöbilar och biobränslen. - Här finns alla information samlad kring sopor, avfall med bra länkar till materialbolagen. - Göteborgs universitet och Chalmers har tillsammans skapat sidan som bl.a. har en ordlista men även bra förklarande texter inom miljöområdet. - Näringslivets miljöchefers hemsida. En förening för alla, inte bara miljöchefer, som arbetar med miljö och vill träffa andra på bra möten, utbildningar och resor. - Nätverket för transport och miljö. En bra hemsida för att hitta vad som händer in om transportsektorn. Det finns även ett kalkylprogram för att räkna på transporter och utsläpp. - En hemsida full med tips och länkar kring hur man sparar energi. Denna broschyr är sammanställd av Miljöstegen

Att satsa på miljön är att satsa på livet

Att satsa på miljön är att satsa på livet SATSA PÅ MILJÖN! Att satsa på miljön är att satsa på livet JMS Mediasystem satsar stora resurser på sitt miljöarbete. Genom en öppen dialog med samarbetspartners, kunder, allmänhet, leverantörer, miljöorganisationer,

Läs mer

ELAVFALL. Tillsynsprojekt våren 2010. Projektet utfört och sammanställt av: Hanna Salander Miljöinspektör Dnr: 2010-0179

ELAVFALL. Tillsynsprojekt våren 2010. Projektet utfört och sammanställt av: Hanna Salander Miljöinspektör Dnr: 2010-0179 ELAVFALL Tillsynsprojekt våren 2010 Projektet utfört och sammanställt av: Hanna Salander Miljöinspektör Dnr: 2010-0179 Sammanfattning Miljökontoret genomförde under våren 2010 ett tillsynsprojekt riktad

Läs mer

Hantering av avfall i verksamheter

Hantering av avfall i verksamheter Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen informerar om Hantering av avfall i verksamheter Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar avfall i din verksamhet. Informationen ger dig en kortfattad

Läs mer

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika miljömärkningar. Vilka förekommer i den grafiska branschen och vad

Läs mer

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln EU-ekologiskt Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Ekologisk odling betyder att inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. Märkningen

Läs mer

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim.

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim. Upprättat av Carmen Sosa Caroline Orback Ingrid Nordmark Fastställt av Mats Linde Ansvarig för uppdatering Miljösamordnare Fastställt datum 2013-09-30 1 (7) Version 1 Allmänt om inköp Vid inköp ska lagen

Läs mer

Verksamhetshandbok FT Riks EEv medutarbetad av Godkänd av Utgåva Datum/Signum Sidan Dokument nr. FT Riks ( 6) 2.1.1

Verksamhetshandbok FT Riks EEv medutarbetad av Godkänd av Utgåva Datum/Signum Sidan Dokument nr. FT Riks ( 6) 2.1.1 FT Riks 7 2011-10-21 1 ( 6) 2.1.1 Lagar och krav som berör miljöaspekterna i verksamheten Miljöbalken SFS 1998:808 senast ändrad, 2010:1052 med tillhörande förordningar och föreskrifter Miljöbalken är

Läs mer

Krav på företagens Egenkontroll

Krav på företagens Egenkontroll Krav på företagens Egenkontroll enligt Miljöbalken Med denna handbok vill Miljökontoret i Höganäs hjälpa dig och ditt företag att leva upp till Miljöbalkens krav på egenkontroll. Kraven är omfattande men

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Ditt val gör skillnad Det finns flera olika märken. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid TOSHIBA OCH MILJÖ Vårt löfte för en hållbar framtid Committed to People. Committed to the Future. INNEHÅLL Vårt engagemang för en hållbar miljö 4 Oberoende kontroll av verksamheten 4 Vi agerar lokalt 4

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning

Bilaga 4 Lagstiftning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 4 Lagstiftning

Läs mer

Bilaga 7. Begreppsförklaringar

Bilaga 7. Begreppsförklaringar Bilaga 7 sförklaringar Avfallsplan 2012-2015 för Lomma kommun 2010-12-01 sförklaring och definitioner Avfall Avfall Web Avfallshantering Avfallshierarki Avfallsminimering Avfallsplan Avslutade deponier

Läs mer

Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på

Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på En del av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på Vi i Sverige återvinner ca 816 000 ton förpackningar varje

Läs mer

Lathund Riktlinjer för att godkänna materialmottagare

Lathund Riktlinjer för att godkänna materialmottagare Lathund Riktlinjer för att godkänna materialmottagare Detta dokument behandlar de riktlinjer som används vid godkännande av mottagare i systemet www.materialredovisning.se. Dokumentet omfattar endast delar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i avfallsförordningen (2011:927); SFS 2014:1076 Utkom från trycket den 16 september 2014 utfärdad den 28 augusti 2014. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märke Å andra sidan räcker det Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Miljölagstiftning s 59-67 i handboken 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle

Läs mer

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1 Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 2 Det finns flera

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehållet i en kommunal avfallsplan och länsstyrelsens sammanställning; Utkom från trycket den 30

Läs mer

Naturvårdsverkets roll i arbetet med producentansvar och avfall

Naturvårdsverkets roll i arbetet med producentansvar och avfall Miljöarbete Naturvårdsverkets roll i arbetet med producentansvar och avfall Delaktig i EU-arbeten Arbetar med regeringsuppdrag Tar fram lagstiftningsförslag Stöttar verksamhetsutövarna med vägledning Tar

Läs mer

Ett mer hållbart val.

Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Att ta sitt miljöansvar är för många företag viktigare än någonsin. För oss, som verkar i en bransch som tar naturens resurser i anspråk, är engagemanget för

Läs mer

Genom att sortera ditt avfall kan du minska dina kostnader och samtidigt medverka till en bättre miljö genom att återvinningen ökar.

Genom att sortera ditt avfall kan du minska dina kostnader och samtidigt medverka till en bättre miljö genom att återvinningen ökar. INFORMATION OM VERKSAMHETSAVFALL Innehållsförteckning Avfallshantering vid företag... 3 Avfall och avfallskod... 3 Verksamhetsavfall och hushållsavfall... 4 Verksamhetsutövaren... 4 Verksamhetsavfall...

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Välj ett Svanenmärkt tryckeri Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med

Läs mer

Musik, sport och matsmarta tips

Musik, sport och matsmarta tips Företag Musik, sport och matsmarta tips 64 Företag Avfall, en fråga som berör alla 65 Organisation och ansvar Organisation och ansvar Avfallsfrågor berör alla i samhället. Många aktörer arbetar med avfallsfrågor

Läs mer

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen.

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen. 1 Alla som bedriver vattenverksamhet ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen ska vara att motverka och/eller förebygga olägenhet för människors hälsa

Läs mer

Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle

Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle Om producentansvar och om FTI:s service för att ditt företags förpackningar samlas in, återvinns och blir till nya produkter. Ett rikstäckande system

Läs mer

Avfall i verksamheter

Avfall i verksamheter Avfall i verksamheter Vellinge.se TYG PÅSE FÖREBYGGANDE RE FILL LOPPIS ÅTERANVÄNDA DEPONI MATERIALÅTERVINNA ENERGIÅTERVINNA Grafik: Sysav DEPONERING Reglerna på avfallsområdet är många och inte alltid

Läs mer

Allmän miljölagstiftning. Avfall. Dokumentnamn

Allmän miljölagstiftning. Avfall. Dokumentnamn Allmän miljölagstiftning Högskolelag (1992:1434) (1 kap. 5 ) Miljöbalk (1998:808) Sveriges nationella miljökvalitetsmål Uppsala läns regionala miljömål Avfall Avfallsförordning (2001:1063) Föreskrifter

Läs mer

FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR?

FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR? FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR? Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund 1. SAMMANFATTNING 3 2. KOMMUNER SOM HAR ETT UTBYGGT SYSTEM FÖR FASTIGHETSNÄRA

Läs mer

Regenber g & Hansson

Regenber g & Hansson Utgåva 1 (1)10 MILJÖPLAN 2006 Regenber g & Hansson Utgåva 1 (2)10 Regenberg & Hansson...1 1. Verksamhetsbeskrivning...3 2. Miljöledning...3 3. Miljöpolicy...5 4. Handlingsplaner...6 5. Inköpsrutiner...8

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter Egenkontroll enligt Miljöbalken Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter Ni styr Er verksamhet Syftet med denna vägledning är att presentera de krav som ställs på din verksamhet enligt miljöbalken

Läs mer

Bilaga till redovisning av uppdrag att stärka tillsynen över förpacknings- och tidningsinsamlingen

Bilaga till redovisning av uppdrag att stärka tillsynen över förpacknings- och tidningsinsamlingen Avdelning: Plan & miljö Handläggare: Sven Bomark Telefon: 08-508 28 905 Fax: 08-508 28 808 E-post: sven.bomark@miljo.stockholm.se PM 2006-03-20 Bilaga till redovisning av uppdrag att stärka tillsynen över

Läs mer

Lagrådsremiss. Förhandsgodkännande av insamlingssystem för förpackningar och returpapper. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lagrådsremiss. Förhandsgodkännande av insamlingssystem för förpackningar och returpapper. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Förhandsgodkännande av insamlingssystem för förpackningar och returpapper Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 6 mars 2008 Andreas Carlgren Egon Abresparr (Miljödepartementet)

Läs mer

2. Miljölagstiftning

2. Miljölagstiftning 2. Miljölagstiftning Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle Lagen om skötsel av jordbruksmark Renhållningslagen

Läs mer

Checklista Reach för Nedströmsanvändare

Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklistan tar upp frågor som berör användning av kemiska produkter i den egna verksamheten 2011-05-16 reviderad 2012-03-15 Denna checklista tar endast upp regler

Läs mer

Informationsmöte Renhållningsordning

Informationsmöte Renhållningsordning Informationsmöte Renhållningsordning Renhållningsordningen består av renhållningsföreskrifter och en avfallsplan Samrådstid: 1 september till 15 oktober Renhållningsordning Riksdagen har beslutat att varje

Läs mer

2014:901 http://www.lagr ummet.se/ 2012:430 1 Övergripande. BusinessResult Sverige AB 2015-04-20 1 (11)

2014:901 http://www.lagr ummet.se/ 2012:430 1 Övergripande. BusinessResult Sverige AB 2015-04-20 1 (11) MILJÖBALKEN SFS 1998:808 Kap 1. Mål och tillämpningsområde Kap 2. Allmänna hänsynsregler 2014:901 http://www.lagr umme/ 2012:430 1 Övergripande. Genom att arbeta med http://www.lagr Syftet är att främja

Läs mer

INFORMATION. om krav på egenkontroll enligt miljöbalken

INFORMATION. om krav på egenkontroll enligt miljöbalken INFORMATION om krav på egenkontroll enligt miljöbalken Samhällsbyggnadskontoret 2014-12-17 2 (8) En väl fungerande egenkontroll ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

Miljöhänsyn i upphandling

Miljöhänsyn i upphandling Miljöhänsyn i upphandling Marlene Sahibzada, upphandlingschef marlene.sahibzada@harryda.se 031-724 6321 1 2010-01-26 Administrativt stöd Upphandlingsenheten i Härryda kommun Våra ansvarsområden: Enheten

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Diarienummer: 2018-05654 2018-06-27 Göteborgs Symfoniker AB Götaplatsen 8 412 56 Göteborg Revisionsrapport Göteborgs Symfoniker AB Miljödiplomering 2018 Ärendet har handlagts av: Nadia Kretschmann Miljörevisor,

Läs mer

Verksamhetsavfallet kan sorteras i följande grupper. Observera att en del avfallsslag kan gå i varandra.

Verksamhetsavfallet kan sorteras i följande grupper. Observera att en del avfallsslag kan gå i varandra. LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND PM 2005-08-26 sid 1 (7) PM Hantering av verksamhetsavfall Denna PM syftar till att ge en kortfattad vägledning om vad som gäller för avfallshanteringen ute på olika företag beträffande

Läs mer

Miljöguide. Lokalt Agenda 21-arbete, 1998

Miljöguide. Lokalt Agenda 21-arbete, 1998 Miljöguide Lokalt Agenda 21-arbete, 1998 MILJÖGUIDE Miljöguide Hushållen står för nära hälften av de totala utsläppen i Sverige. Nästan allt vi gör påverkar miljön mer eller mindre och hushållen bidrar

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Chefsutbildning 13 april 2016 MARIANNE DALBRO MILJÖCONTROLLER, MILJÖREVISIONSLEDARE MARIANNE.DALBRO@GU.SE TEL: 031 786 1740 Ur dokumentet Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Bygg & Miljö Farligt avfall från verksamheter Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Tryckerier Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Tryckerier Varför Svanen? Fem enkla skäl Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte bara tid och

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Chefsutbildning 12 oktober 2016 MARIANNE DALBRO HÅLLBARHETSCONTROLLER, MILJÖREVISIONSLEDARE MARIANNE.DALBRO@GU.SE TEL: 031 786 1740 Ur dokumentet Roller, ansvar

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Diarienummer: 2017-04353 2017-06-20 Göteborgs Symfoniker AB Konserthuset, Götaplatsen 412 56 Göteborg Revisionsrapport Göteborgs Symfoniker AB Miljödiplomering 2017 Ärendet har handlagts av: Nadia Kretschmann

Läs mer

Till dig som har en fordonsverkstad eller fordonstvätt

Till dig som har en fordonsverkstad eller fordonstvätt 1 (6) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Till dig som har en fordonsverkstad eller fordonstvätt Så här tar du hand om ditt avfall Fordonsverkstäder och fordonstvättar

Läs mer

Vaddå ekologisk mat?

Vaddå ekologisk mat? Vaddå ekologisk mat? Klöver i hyllorna! Vår egen miljösignal, treklövern, är inte en officiell miljömärkning, utan en vägvisare i butiken som gör det lättare för dig att hitta de miljömärkta varorna.

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION Chefsutbildning 18 maj 2016 ULLIKA LUNDGREN MILJÖCONTROLLER ULLIKA@GU.SE 031 786 9870 Ur dokumentet

Läs mer

På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU. Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015

På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU. Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015 På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015 Föreskrifter och vägledningar Revidering av föreskrifter om kommunal avfallsplanering Rapportering av bygg-

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

Gröna listan för Medlemskap i BilRetur. Grön lista för Partners till BilRetur

Gröna listan för Medlemskap i BilRetur. Grön lista för Partners till BilRetur Gröna listan för Medlemskap i BilRetur Grön lista för Partners till BilRetur Vad krävs för att vara med i BilRetur Att du har Bilskrotningsauktorisation Att du uppfyller Lagkrav och Förordningar som krävs

Läs mer

Producentansvar för förpackningar och returpapper

Producentansvar för förpackningar och returpapper Producentansvar för förpackningar och returpapper Förordning (2018:1462) om producentansvar för förpackningar Förordning (2018:1463) om producentansvar för returpapper Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Avfallshantering i verksamheter. Linda Vikström Miljökontoret

Avfallshantering i verksamheter. Linda Vikström Miljökontoret Avfallshantering i verksamheter Linda Vikström Miljökontoret p Vilka sorteringskrav finns? p Verksamhets resp. hushålls? p Egen transport Vad är? Definition: Med avses varje föremål, ämne eller substans

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada inträffar.

Läs mer

Miljölagstiftning. Gudrun Bremle

Miljölagstiftning. Gudrun Bremle Miljölagstiftning 2012 Gudrun Bremle Miljöproblemens ändrade karaktär Komplexitet Globalt Regionalt Lokalt 1950 1970 1990 Planetens gränser Prof. Johan Rockström Stockholms universitet Hållbar utveckling

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Chefsutbildning 14 oktober 2015 ULLIKA LUNDGREN MILJÖCONTROLLER ULLIKA@GU.SE TEL: 031 786 9870 Ur dokumentet Roller, ansvar

Läs mer

Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning

Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning PappersKretsen FÖRORD Sverige har ett av världens bäst fungerande system för återvinning av tidningar och andra trycksaker. 91 procent av alla

Läs mer

Innehåll. Lagar och förordningar. Förord...3 Läsanvisning...5 Litteratur och webbplatser...15 Sakordsregister...21

Innehåll. Lagar och förordningar. Förord...3 Läsanvisning...5 Litteratur och webbplatser...15 Sakordsregister...21 Förord...3 Läsanvisning...5 Litteratur och webbplatser...15 Sakordsregister...21 Lagar och förordningar SFS 1977:994 Förordning om försäljning och förvaring av vissa flyktiga lösningsmedel m.m...55 SFS

Läs mer

FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN. Referenslista över lagtext

FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN. Referenslista över lagtext FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN Verksamhetens namn Verksamhetens adress Fastighetsbeteckning Organisationsnummer Kontaktperson/telefonnummer Bransch Antal anställda Inspektionsdag Närvarande vid

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Materialet är till största delen hämtat från Miljösamverkan Västra Götaland och Miljöförvaltningen i Stockholm Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner

Läs mer

Information och tillsyn i Hörby kommun

Information och tillsyn i Hörby kommun M Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Tillsyn av icke-anmälningspliktiga hygienlokaler (massörer, kroppsvård) Lokalt

Läs mer

Avfallsinnehavarens ansvar

Avfallsinnehavarens ansvar 15 kap. Avfall och producentansvar Definitioner 1 Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att

Läs mer

Verksamhetshandbok FT Riks EEv medutarbetad av Godkänd av Utgåva Datum/Signum Sidan Dokument nr. FT Riks ( 8) 2.1.2

Verksamhetshandbok FT Riks EEv medutarbetad av Godkänd av Utgåva Datum/Signum Sidan Dokument nr. FT Riks ( 8) 2.1.2 FT Riks 7 2011-02-03 1 ( 8) 2.1.2 Lagar och krav som berör miljöaspekterna i verksamheten Miljöbalken SFS 1998:808 senast ändrad, 2010:1052 med tillhörande förordningar och föreskrifter Miljöbalken är

Läs mer

Din guide till kemikalieverktyg

Din guide till kemikalieverktyg Din guide till kemikalieverktyg Om du har kemikunskaper kan du lära dig mycket om de produkter du använder och hur du ska minska risken för att påverka miljö och hälsa. Har du inga förkunskaper men snabbt

Läs mer

Vägledning insamlingssystem

Vägledning insamlingssystem INSAMLNGSSYSTEM Vägledning insamlingssystem Vägledningen är till för dig som tillverkar eller importerar och säljer batterier på den svenska marknaden. Den är Naturvårdsverkets tolkning av 19 i förordningen

Läs mer

En vägledning för tillsyn på export av blybatterier

En vägledning för tillsyn på export av blybatterier EN VÄGLEDNING FÖR TILLSYN PÅ EXPORT AV BLYBATTERIER En vägledning för tillsyn på export av blybatterier Den här tillsynsvägledningen riktar sig till dig som utövar tillsyn på verksamheter som hanterar

Läs mer

Inköp av varor och tjänster

Inköp av varor och tjänster Inköp av varor och tjänster J Ä R FÄ L L A KO M M U N S M I L J Ö D I P L O M J Ä R F Ä L L A K O M M U N S M I L J Ö D I P L O M I miljöutredningen ska du redovisa era riktlinjer för miljöanpassade inköp

Läs mer

De 20 vanligaste frågorna om Svanen

De 20 vanligaste frågorna om Svanen De 20 vanligaste frågorna om Svanen 1. Vilka står bakom Svanen? Hösten 1989 beslöt Nordiska Ministerrådet att införa Svanen, en officiell och gemensam miljömärkning för Norden. I Sverige sköter SIS Miljömärkning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i miljötillsynsförordningen (2011:13); SFS 2014:430 Utkom från trycket den 11 juni 2014 utfärdad den 28 maj 2014. Regeringen föreskriver i fråga om miljötillsynsförordningen

Läs mer

Laglista KAMBER-Skåne

Laglista KAMBER-Skåne Laglista KAMBER-Skåne Sid 1 Lagar och förordningar MILJÖBALK (1988:808) MB 1:a KAP Miljöbalkens mål och tillämpningsområden 2:a KAP Allmänna hänsynsregler 1. Bevisbörderegeln: Vad säger lagen? Miljöbalkens

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer

Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning

Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning 1 MILJÖMÅL INOM EU Styrmedel och åtgärder på avfallsområdet utvecklas idag i många fall gemensamt inom EU. Målsättningar och strategier på övergripande europeisk nivå

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Bygg- och miljökontorets interna miljöplan, reviderad 2012-10-30 DELMÅL FÖR KONTORET 1 TECKENFÖRKLARING 1

ÖVERGRIPANDE MÅL 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Bygg- och miljökontorets interna miljöplan, reviderad 2012-10-30 DELMÅL FÖR KONTORET 1 TECKENFÖRKLARING 1 INTERN MILJÖPLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING ÖVERGRIPANDE MÅL 1 DELMÅL FÖR KONTORET 1 TECKENFÖRKLARING 1 KONTORSMATERIEL OCH FÖRBRUKNINGSVAROR 1 PAPPER OCH KUVERT 1 LUNCHRUM 2 RESOR TILL OCH FRÅN ARBETET 2 TJÄNSTERESOR

Läs mer

1. Förteckning över miljölagstiftning som berör oss samt hur vi tillämpar den

1. Förteckning över miljölagstiftning som berör oss samt hur vi tillämpar den 1. Förteckning över miljölagstiftning som berör oss samt hur vi tillämpar den Miljöbalken och författningar med stöd av miljöbalken uppdaterad Kapitel i Miljöbalken Förordning/Paragraf Hur uppfyller vi

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2012. Peter Danielsen 24.4.2013. Sidan 1 av 6

MILJÖRAPPORT 2012. Peter Danielsen 24.4.2013. Sidan 1 av 6 MILJÖRAPPORT 2012 Peter Danielsen 24.4.2013 Sidan 1 av 6 Uppgifter om företaget, omläggningar av verksamheten Edita Bobergs AB är ett Svanmärkt tryckeri, certifierade enligt ISO 9001, ISO 14001, ISO 12647-2

Läs mer

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017)

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Krav på: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 2017-04-26 117 41 Stockholm Sida 0 av 11 Innehåll Innehåll... 1 Inledning... 2 Utfärdare... 3 Revisorer...

Läs mer

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna?

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljökontoret Miljökontoret är miljönämndens tjänstemannaorgan. Syftet med verksamheten är ett gott hälsoskydd och en bra miljö för Luleå kommuns

Läs mer

Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete. istockphoto

Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete. istockphoto Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete Universiteten har en nyckelroll KI har tillsammans med andra universitet och lärosäten världen över en nyckelroll i arbetet att nå en hållbar utveckling.

Läs mer

Tillsyn 2008. Fordonstvättar. Miljökontoret 2008 Thom Rannemalm

Tillsyn 2008. Fordonstvättar. Miljökontoret 2008 Thom Rannemalm Tillsyn 2008 Fordonstvättar Miljökontoret 2008 Thom Rannemalm Inledning Miljökontoret i Ängelholm har under februari och mars genomfört ett tillsynsprojekt med inspektioner vid de verksamheter som bedriver

Läs mer

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 2 (6) Innehållsförteckning 0. Hållbarhetspolicy...3 1. Varor...3 2. Avfall och kretslopp...4 3. Transporter...4

Läs mer

Bilaga 3 Organisation och ansvar

Bilaga 3 Organisation och ansvar Bilaga 3 Organisation och ansvar Innehåll 1 Organisation och ansvarsfördelning inom avfallshanteringen... 3 2 Den kommunala organisationen i vår region... 4 2.1 Kommunalförbundet... 4 2.2 Kommunerna Gävle,

Läs mer

MILJÖUTBILDNING DEL 3. Del 3 Egenkontroll 2014-06-27. Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet & Svenska Bilsportförbundet 1 av 9

MILJÖUTBILDNING DEL 3. Del 3 Egenkontroll 2014-06-27. Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet & Svenska Bilsportförbundet 1 av 9 Del 3 Egenkontroll Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet & Svenska Bilsportförbundet 1 av 9 Egenkontroll för motorklubbar 1. Brandskyddet 2. Livsmedelshanteringen 3. Miljöbalken 4. Arbetsmiljön Svenska

Läs mer

MILJÖUTBILDNING DEL 3. Del 3 Egenkontroll. Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet & Svenska Bilsportförbundet

MILJÖUTBILDNING DEL 3. Del 3 Egenkontroll. Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet & Svenska Bilsportförbundet Del 3 Egenkontroll 1 av 9 Egenkontroll för motorklubbar 1. Brandskyddet 2. Livsmedelshanteringen 3. Miljöbalken 4. Arbetsmiljön 2 av 9 Förordning (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll Motorbanor

Läs mer

Egenkontroll på U- anläggningar

Egenkontroll på U- anläggningar Egenkontroll på U- anläggningar I miljöbalken står det: Den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller påverka miljön skall fortlöpande

Läs mer

MILJÖ. Ta vara på framtiden

MILJÖ. Ta vara på framtiden MILJÖ Ta vara på framtiden 2 Miljöarbete angår det mig? Svaret på den frågan är Ja! Det handlar om luften vi andas, vattnet vi dricker, maten vi äter och naturen vi vistas i. För oss som lever nu och för

Läs mer

Hållbara perspektiv. Etappmål

Hållbara perspektiv. Etappmål Hållbara perspektiv I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och

Läs mer

Främst skrivande journalist. Även foto och redigering. Arbetar i gränslandet mellan journalistik och reklam.

Främst skrivande journalist. Även foto och redigering. Arbetar i gränslandet mellan journalistik och reklam. Miljöutredning för: Företag/verksamhet:_StormStyrka Gatuadress:_Syrengården 51 Postadress:_424 39 ANGERED Miljöansvarig:_Karin Storm Tel:_031-330 21 55 Verksamheten Vår verksamhet kan kortfattat beskrivas

Läs mer

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola Film: Giftfri förskola YouTube: Utbildning Giftfri förskola Välkommen till en dag om upphandling och giftfri vardag! Välkomna Giftfri miljö Hållbar upphandling Roller i arbetet för en giftfri miljö och

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada inträffar.

Läs mer