NEW THINKING. NEW POSSIBILITIES. Biltillverkare världen över har länge strävat efter att ta fram snabbare, smidigare och mer innovativ teknik.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NEW THINKING. NEW POSSIBILITIES. Biltillverkare världen över har länge strävat efter att ta fram snabbare, smidigare och mer innovativ teknik."

Transkript

1 Modellbroschyr

2

3 NEW THINKING. NEW POSSIBILITIES. Biltillverkare världen över har länge strävat efter att ta fram snabbare, smidigare och mer innovativ teknik. Hyundai har sprungit förbi dem alla och erbjuder nu en perfekt elbil som går på vätgas i stället för fossilt bränsle och släpper ut rent vatten i stället för föroreningar. ix35 Fuel Cell är inte bara något vi drömmer och fantiserar om: vi kör den redan.

4 PARADIGMSKIFTE Den gamla bilden av klumpiga stadsjeepar och motorsvaga miljöbilar är ett minne blott i och med ix35 Fuel Cell. Du behöver inte längre välja mellan prestanda och miljö. Du kan få både och.

5

6 EN INNOVATIV MILJÖVÄNLIG BIL EN SANN MILJÖVÄN SKILLNADER I UTSLÄPP H2o H2s c2h12 co co2 nh3 no2 ix35 Fuel Cell 0 g ix35 Fuel Cell Fossilbränslebil o3 Bensin Gasoline 130 g 0.5 km 1 km 1.5 km Bilar med förbränningsmotorer förbränner fossilt bränsle för att skapa rörelse och släpper då ut ämnen såsom koldioxid, kolmonoxid, kolväten, svaveldioxid och vätesulfit som är skadliga för miljön. ix35 Fuel Cell använder vätgas och syre och släpper ut vatten i stället för avgaser! EU kommer att begränsa utsläppen från bilar till i genomsnitt 130 gram per kilometer år Bilar som klarar detta krav kommer ändå att släppa ut upp till 130 gram per kilometer och alltså fortsätta att ha en negativ påverkan på miljön. Hyundai ix35 Fuel Cell släpper inte ut någonting annat än vatten ur avgasröret, vilket gör den till en miljövänlig bil i ordets sannaste bemärkelse. EU kommer att begränsa utsläppsnivåerna till 130 g/km år 2015 och 95 g/km år LADDNINGSTID & KÖRSTRÄCKA 140 km Min. Min. 594 km Elbil En enda laddning EV START H2 START Single Charge ix35 Fuel Cell Det tar ungefär tre minuter tills ix35 Fuel Cell är fulladdad (på en vätgasstation med 700 bar), vilket är nästan samma tid som det tar att tanka en konventionell bil. De elbilar som nu finns på marknaden behöver 30 minuter för en snabbladdning och 360 minuter för en vanlig laddning (uppgifter från våra egna elbilar).

7 GRÖN TEKNIK OCH HYUNDAI ix35 Fuel Cell Hyundai ix35 Fuel Cell:s enastående teknik och effektivitet är resultatet av vårt kontinuerliga miljötänkande. ix35 Fuel Cell sätter en ny standard för miljövänliga bilar. BÄTTRE PRESTANDA BÄTTRE BRÄNSLEEKONOMI VÄRLDENS FÖRSTA ANLÄGGNING FÖR MASSTILLVERKNING 100 kw 136 hp 10.1 km/l 11.2 km/l 16.8 km/l ix35 i40 HEV_Sonata Hybrid ix35 Fuel Cell ix35 Fuel Cell 27.1 km/l 27.8 km/l EV_BlueOn ix35 Fuel Cell Världens första anläggning för masstillverkning ix35 Fuel Cell:s motor har lika bra prestanda som en förbränningsmotor. Den maximala effekten är 100 kw eller 136 hk. En enda liter vätgas är allt ix35 Fuel Cell behöver för att köra 27,8 km. Sträckan som ix35 Fuel Cell kör på 1 liter vätgas motsvarar ungefär sträckan en snål bensindriven bil kör på 1 liter bensin. Hyundai Motor Company öppnade i februari 2013 världens första anläggning för masstillverkning av bränslecellsdrivna elbilar. Med systematiska processer och specialutrustning har vi byggt upp en kapacitet för masstillverkning och satt upp standardiserade kvalitetskriterier. TYST KRAFT Kolfiberförstärkt aluminiumtank MARKNADSPROGNOS bar 9,8 miljoner 24 miljoner Eftersom ix35 Fuel Cell har en elmotor i stället för en förbränningsmotor är den avsevärt tystare än en konventionell bil. Vätgastankarna (2st) lagrar vätgasen i komprimerad form under ett tryck av 700 bar. En bar motsvarar ungefär ett tryck på 1 atmosfär, vilket en människa utsätts för hela tiden förväntas marknaden för miljöbilar ha vuxit till bilar, följt av en explosionsartad ökning av efterfrågan på hybrid-, eloch bränslecellsbilar. Källa: Nomura Research Institute. Nomura Research Institute Ltd. erbjuder affärsrådgivning och nya lösningar för en rad olika branscher. Mer information på Bilden ovan visar antalet miljöbilar av olika slag (EV/HEV/Fuel Cell).

8 KOMFORT UTAN MOTSTYCKE ix35 Fuel Cell har samma raffinerade stil och är lika bekväm som ix35 men har egna distinkta särdrag som tillför nytt djup till en redan imponerande repertoar. Komforten förstärks av bränslecellens tysta och vibrationsfria drift som gör bilen helt tyst. Egenskaper som gör ix35 Fuel Cell till en upplevelse utöver det vanliga. A. STRÄCKA TILL TOM TANK Informerar dig om hur långt du har kvar att köra på nuvarande bränslemängd (volym). B. MOMENTAN BRÄNSLEEKONOMI Visar hur mycket bränsle som förbrukas just nu. C. Körd tid Visar hur länge du har kört. D. ANTAL TANKNINGAR A B C D E. Körning på el Visar hur många gånger fordonet har tankats. E F G H Vätgasen i tanken och syret i luften tillförs bränslecellsstacken för att alstra elektricitet, som sedan matas till motorn för att driva bilen. F. TOMGÅNGSLADDNING Batterierna laddas av bränslecellen vid låg batterinivå. G. KRAFTASSISTANS Elektriciteten som alstras i bränslecellsstacken används ihop med elektriciteten i batteriet för att tillfälligt förstärka effekten. H. Batteriladdning vid inbromsning Elmotorn fungerar som en generator vid motorbroms.

9

10 VIKTIGA EGENSKAPER

11 NÄSTA GENERATION TRANSPORTMEDEL I ORDETS RÄTTA BEMÄRKELSE VÄTGASTANK Tack vare tankens tryck på 700 bar har ix35 Fuel Cell en räckvidd på 594 km per full tank. ix35 Fuel Cell har genomgått otaliga säkerhets tester när det gäller vätgasbränsletank och kupéutrymme för en ultimat säkerhetsnivå. Försöken att finna lösningar på miljöproblem som beror på ändliga resurser och fossila bränslen har pågått länge. Än så länge är vindkraft, solenergi och annan förnybar energi i praktiken inte ett alternativ på grund av svårigheterna med lagring och verkningsgrad. Därför är bränslecellsdrivna elbilar det optimala alternativet. HÖGSPÄNNINGSBATTERI Hyundai ix35 Fuel Cell är utrustad med ett lätt och kompakt litiumpolymerbatteri med hög effekt och verkningsgrad. Det lagrar tillfälligt en del av elektriciteten som alstras av bränslecellsstacken. Sammanlagt får du extra kraft när du ska accelerera. BRÄNSLESCELLSSTACK Vätgas och syrgas producerar elektriciteten som driver ix35 Fuel Cell. Vattenånga är den enda biprodukten, vilket innebär att ix35 Fuel Cell har ett CO2-utsläpp som verkligen är noll. SPÄNNINGSOMVANDLARE Spänningsomvandlaren omvandlar likström till växelström som används för att driva elmotorn. Den styr även varvtal och vridmoment. ELEKTRISK MOTOR OCH REDUCERINGSVÄXEL Vid hastighetsminskning omvandlar motorn vridmomentet till elektricitet som sedan lagras i batteriet. Reduceringsväxeln växlar ner varvtalet och förstärker därvid vridmomentet och elektricitetslagringen ytterligare. DRIVLINA Bränslecellsstacken, elmotorn, batteriet och vätgastanken är huvudkomponenterna i ix35 Fuel Cell. Vätgas som är lagrad i tanken tillförs bränslecellsstacken, delas upp i protoner och elektroner. Flödet av elektroner som skapas i bränslecellen ger elektricitet och protonerna reagerar med syrgas mole kylerna från luften, vilket skapar värme och vattenånga. Elektriciteten som alstras från bränsle cellen överförs först till växelriktaren och sedan till motorn, som skapar kraften som får hjulen att snurra och fordonet att köra. 1. Vätgasen som lagras i tanken tillförs bränslecellsstacken. 2. Luft tillförs bränslecellsstacken. 3. Reaktionen mellan luften och vätgasen i bränslecellsstacken skapar elektricitet och vattenånga. 4. Elektriciteten som alstras matas till motor och batteri. 5. Resultatet? Endast vatten!

12 NOGGRANT TESTAD Vätgas är den alternativa energikällan med störst potential. ix35 Fuel Cell har genom gått otaliga säkerhetstester när det gäller vätgasbränsletank och kupéutrymme för en ultimat säkerhetsnivå. Bilen har utsatts för en rad olika tester där vi har använt oss av samma kriterier som för bilar med förbränningsmotorer. Provkörningar på väg i en rad olika miljöer runt om i världen visar på ix35 Fuel Cell:s enastående hållbarhet. Provkörning i extrem hetta i Death Valley, USA. Provkörning i arktisk vinterkyla i Sverige. Provkörning på hög höjd i Korea. ix35 Fuel Cell:s säkerhet har testats i sammanlagt 4 miljoner km under extrema förutsättningar, bland annat i Death Valley i USA där temperaturen kan stiga till över 50 C och i minusgrader och kraftiga snöfall i Sverige. Överallt, under alla omständigheter, visade ix35 Fuel Cell samma robusta köregenskaper. Den visade också utmärkt prestanda och enastående uthållighet när den testades på bergs väg på hög höjd, 1000 meter över havsytan i Korea. ix35 Fuel Cell slår nya rekord i detta nu.

13 4 MILJONER KM SAMMANLAGD KÖRSTRÄCKA VID TEST

14 OPTIMALA TESTER FÖR OPTIMAL SÄKERHET Säkerheten är en av anledningarna till att bränslecellsdrivna elbilar anses vara den nästa generationen. ix35 Fuel Cell har genomgått otaliga tester och uppfyller de mest krävande säkerhetsstandarderna i världen. KROCKTEST KROCKKUDDAR Krockkuddarna vid båda framsäten utlöses för att undvika eventuella skador vid frontal kollision. Sido krockkuddar och sidokrock gardiner finns installerade för att skydda mot skador vid en eventuell sidokollision. AKTIVA NACKSKYDD Skjuts upp och framåt vid påkörning bakifrån med hjälp av tyngden från personens överkropp för att minimera risken för nackskador. H2 Hyundai ix35 Fuel Cell har testats under samma förhållanden som bilar med traditionella förbränningsmotorer. I olika kollisionssimuleringar, som påkörning framifrån, bakifrån och från sidan, visade den utmärkt säkerhetsprestanda med normal drift utan skador på vätgastank eller vätgasläckage. Enligt säkerhetsstandarder FMVSS 301 för bedömning av ett bränslesystems styvhet och FMVSS 305EV för krocktest av hybridvätgasfordon. (FMVSS: Federal Motor Vehicle Safety Standards). CERTIFIERING AV VÄTGASTANK Vätgastanken, som är kärnan i ix35 Fuel Cell:s säkerhetssystem, är väl skyddad av fyra sensorer som känner av krockar och läckage, samt säkerhetsventiler som blockerar, släpper ut eller ventilerar vätgasen beroende på vilken nödsituation som uppstår. Vätgastankarna är tillverkade av aluminiumlegering och kolfiberkomposit för att bli certifierade som säkra för massproduktion. De har genomgått ett flertal tester och verifieringar, bland annat explosionstester vid trycknivåer högre än arbetstrycket, fallprover vid olika olycksscenarier samt krocktester och även vapentester. BRANDSKYDDSTEST Brandsäkerhetstest där ix35 Fuel Cell jämfördes med konventionella bilar visar enastående resultat. Till skillnad från en bil med förbränningsmotor, som saknar både högtryckstank och högtrycksgivare, förhindrade ix35 Fuel Cell en explosion genom att detektera värmen från branden och släppa ut vätgasen på ett säkert sätt med minimal antändningsrisk.

15 MAXIMALA TEST FÖR MAXIMAL SÄKERHET De genomgripande säkerhets- och kvalitetstesterna på ix35 Fuel Cell är en del av Hyundais åtagande att alltid sätta kunden främst. Med denna strävan kommer ix35 Fuel Cell att sätta ny standard för framtidens bränslecellsdrivna elbilar och nästa generation miljöbilar. S Y S T E M P R E S T A N D A T E S T E R Bilderna visar utvecklingsprocessen. Vissa avvikelser kan förekomma när det gäller form och utförande jämfört med de modeller som nu tillverkas.

16 LÅNGSIKTIGT MILJÖÅTAGANDE Hyundai tar sitt ansvar som ett globalt företag och medverkar i flera forsknings- och utvecklingsprojekt inom miljöområdet och relevanta affärsverksamheter. Genom att delta i olika projekt i hela världen och genom ett fortsatt samarbete med globala miljöorganisationer går vi snabbt framåt för att öka medvetenheten om bränslecellsdrivna elbilar. Tillsammans med länder som arbetar aktivt med att bygga upp en infrastruktur för vätgas, till exempel de nordiska länderna, Tyskland, Italien och USA, satsar Hyundai på att utvidga nätet av tankstationer för vätgas för en bättre framtid. Samtidigt genomför vi också olika provkörningsevent för att främja miljövänlig rörlighet. Hyundai har ägnat tid och kraft åt att utveckla bränslecellsdrivna elbilar ända sedan vi presenterade vårt utvecklingsprogram för miljöteknik 1998, och vi tänker inte nöja oss med att bara bli världens första masstillverkare av dessa bilar. Vi vill leva upp till vår vision och axla vår roll som världsledande i miljöteknik inom bilindustrin. USA och 2. ix35 Fuel Cell utsågs till Framtidens bil Hyundai Motor Group undertecknade ett samförståndsavtal med fyra nordeuropeiska länder om en testflotta av bränslecellsdrivna elbilar (januari 2011)

17 ANTAL VÄTGASSTATIONER PER REGION PLANERAD INFRASTRUKTUR FÖR VÄTGASNÄT SKANDINAVISKA VÄTGASPARTNERSKAPET SHHP:S VISION FÖR 2015 Norge, Sverige och Danmark har tillsammans med andra nordeuropeiska länder bildat Scandinavian Hydrogen Highway Partnership (SHHP) för att aktivt utvidga vätgasnätet för bränsle cellsdrivna elbilar. Enligt målen i SHHP:s vision för 2015 ska 27 vätgasstationer uppföras så att konsumenterna i regionen ska kunna köra bränslecellsdrivna elbilar och lättare få tag på bränsle. EU 80 Korea 13 H2 Mobility I Tyskland har intressenter tagit fram Clean Energy Partnership i syfte att bilda en stiftelse som ska verka för en bred spridning av bränslecellsdrivna elbilar genom att bland annat bygga upp ett tyskt vätgasnät, sälja bränslecellsdrivna elbilar och sätta en industristandard för vätgaskvalitet och vätgasstationer. Enligt en rapport från H2 Mobility fanns det i slutet av vätgasstationer i Tyskland, och antalet förväntas öka till 100 stationer 2015 och 400 stationer ITALIAN HYDROGEN HIGHWAY Projektet Italian Hydrogen Highway är utformat med kopplingar till SHHP och H2 Mobility och syftar till att skapa ett vätgasnät som binder ihop Skandinavien, Tyskland och Italien. Syftet med det italienska projektet är att bygga upp en vätgasinfrastruktur som gör det möjligt att resa obehindrat genom Europa med bränslecellsdrivna elbilar. California Fuel Cell Partnership (CaFCP) I USA har CaFCP (California Fuel Cell Partnership) ända sedan 1999 arbetat med ett pilotprojekt med bränslecellsdrivna bilar och uppförande av infrastruktur. Kalifornien har kommit längst med vätgasnätet och har just nu 37 vätgasstationer. Antalet vätgasstationer i Kalifornien förväntas öka till 68 år New York planerar också att bygga 20 vätgasstationer till 2015 och 100 till 2020 (70 stationer i stadskärnan och 30 stationer längs motorvägen), så att bränslecellsdrivna bilar ska kunna användas utan hinder. Antalet vätgasstationer per region avser antalet färdigställda stationer i juni Antalet kan förändras med tiden.

18 RAFFINERAD STIL OCH UNIKA EGENSKAPER ix35 Fuel Cell är inte en testprototyp utan en helt färdig bil för det verkliga livet. Dessutom med gott om utrustning som gör den säker och bekväm. A D E G B C F A. SEXKANTIG KROMGRILL Den stora sexkantiga grillen i krom och högblank svart ger ett aggressivt och sofistikerat intryck. Det blå emblemet står för fordonets miljövänliga profil. B. 17 LÄTTMETALLFÄLGAR 17 lättmetallfälgar som är unika för ix35 Fuel Cell och gör körningen både säker och sofistikerad. c. MUNSTYCKE FÖR VÄTGASPÅFYLLNING Vätgastanken är speciellt utformad för snabb och säker påfyllning. D. STRÅLKASTARE Sportiga framljus av projektionstyp. E. DIMLJUS MED DAGSLJUSBELYSNING Inbyggda dimljus med eleganta LED-varselljus förstärker frontens sportiga form. F. BAKLJUSGRUPP Harmonierar med den svepande linjen som löper från fronten och sammanbinder sidornas och bakpartiets linjer för att ge bilen en sportig karaktär. G. PARKERINGSHJÄLP Bilen varnar dig för bakomliggande föremål när du backar. Det är som att ha ögon i nacken.

19 H J M I K L N O H. INSTÄLLBAR RATT Justera ratten i alla riktningar för en inställning som passar just dig. I. BACKKAMERA Bilden från den bakåtriktade kameran visas i multimediadisplayen och underlättar vid backning. J. FJÄRRKONTROLL I RATTEN Den smidiga fjärrkontrollen i ratten låter dig vara fokuserad på vägen. K. TVÅZONS HELAUTOMATISK KLIMATANLÄGGNING Håller inställd temperatur automatiskt och med separata temperaturinställningar för föraren och framsätespassageraren. L. VÄTGASSENSORER Fyra vätgassensorer är placerade inuti bilen för att upptäcka om vätgas skulle läcka in i kupén. M. BAGAGEKAPACITET Extra stort bagageutrymme tack vare den kompakta vätgastanken i ix35 Fuel Cell. Baksätena kan också fällas ned för extra lastutrymme. N. START-/STOPPKNAPP FÖR MOTORN Nyckellöst tändlås - bekvämt, säkert och elegant. O. KÖRLÄGEN E-läget ger en ekonomisk förbrukning vid normal körning. L-läget är ett lågvarvsläge som gör att batteriet kan alstra bilens kinetiska energi.

20 DIMENSIONER enhet : mm SPECIFIKATIONER Dimensioner Totallängd (mm) Totalbredd (mm) Totalhöjd (mm) Axelavstånd (mm) Spårvidd (mm) Axelhöjd (mm) Fram Bak Fram 880 Bak 890 Motortyp Framhjulsdriven via elmotor Hjul och däck Fram-/bakhjul 6.5JX17" Fram-/bakdäck 225/60R MOTOR Motoreffekt (kw) 100 Bränslesystem Vätgas Max. effekt (hk vid varv/min) 136 vid Max. vridmoment (Nm vid varv/min) 300 vid Max. hastighet (km/h) 160 Acceleration (0-100 km/h) (sek) 12,5 Typ av drivning Framhjulsdrift (2WD) BRÄNSLEFÖRBRUKNING Stadskörning 0,8896 Bränsleförbrukning (kg/100 km) Landsvägskörning 0,9868 Blandad körning 0,9512 Räckvidd (km) 594 Koldioxidutsläpp (g/km) 0 Bränsletank, volym i liter Värdena ovan kommer från interna tester och kan komma att ändras. En del av utrustningen i denna broschyr kan vara extrautrustning som inte ingår som standard. Hyundai Bilar AB förbehåller sig rätten att ändra specifikationer och utrustning utan föregående avisering. Färgproverna kan av trycktekniska skäl skilja sig något från hur färgerna ser ut i verkligheten. Prata med din återförsäljare så får du veta allt om tillgängliga färger och modellprogram. Tanken om frihet väcker förväntningar som inte bara handlar om smidiga transportmedel. Det gamla sättet att se på bilar har blivit förlegat. Bilen är numera ett uttryck för vår individuella livsstil och en del av vårt liv. Samtidigt har förändringarna i bilindustrin varit omvälvande. Hyundai har vuxit snabbt och är nu en av de största biltillverkarna i världen, inte minst tack vare en produktionskapacitet i världsklass och en överlägsen kvalitet. Vi befinner oss nu i ett läge där det är dags att erbjuda våra kunder ännu större idéer och mer relevanta lösningar. Vi kommer att gå ännu längre, och vår nya slogan illustrerar vår vilja att ta det stora språnget. Uppgifter aktuella vid tryck i november Rätt till ändringar och utförande och specifikationer förbehålles. Hyundai Bilar AB Box 7087, Sollentuna, Sverige Tel

Enastående formgivning Mer effektiv Den nya i30

Enastående formgivning Mer effektiv Den nya i30 Modellbroschyr Enastående formgivning Mer effektiv Den nya i30 Hyundais karaktäristiska sexkantiga grill dominerar fronten på alla nya i30 och ger ett intryck av styrka och karaktär - egenskaper som du

Läs mer

NYA PARTNER ELECTRIC

NYA PARTNER ELECTRIC NYA PARTNER ELECTRIC PARTNER ELECTRIC PARTNER ELECTRIC FÖR ALLA BEHOV Vi tar ytterligare ett steg i den tekniska utvecklingen och har nu en modell med en motor som är 100 % eldriven. Med minskad miljöpåverkan

Läs mer

Mål 2020: 20% av Mitsubishi Motors produktion ska vara elbilar

Mål 2020: 20% av Mitsubishi Motors produktion ska vara elbilar Anders Erngren PR- och produktchef Mitsubishi Motors: Miljövision 2020 Utveckla elbilstekniken n Mål 2020: 20% av Mitsubishi Motors produktion ska vara elbilar (300 000 bilar) Reducera miljöpåverkan under

Läs mer

Tanka med el om svenskarnas inställning till elbilar

Tanka med el om svenskarnas inställning till elbilar Fortum och Karlstad kommun inleder ett samarbete för att möjliggöra övergången till elbilar och laddhybrider i Karlstad och bidrar därmed till ett renare Karlstad. En storskalig övergång till elbilar skulle

Läs mer

BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL

BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL ATT VÄLJA RÄTT MOTOR. DIESEL. BENSIN. HYBRID. ELEKTRISK. Utvecklingen av motorer har tagit enorma steg de senaste åren. BMWs diesel-, bensin- och plug-in hybridmotorer är inget

Läs mer

Prius Plug-in Hybrid

Prius Plug-in Hybrid Prius Plug-in Hybrid Prius Plug-in Hybrid. Bilen som är det bästa av två världar både en elbil och en hybrid i ett med mycket låg bränsleförbrukning och lågt koldioxidutsläpp. Tack vare de tekniskt framstående

Läs mer

Enastående design. Vanliga i30 har en grill med fyra ribbor och elegant formade LED-varselljus (se omslaget).

Enastående design. Vanliga i30 har en grill med fyra ribbor och elegant formade LED-varselljus (se omslaget). Modellbroschyr Enastående design. Hyundais karakteristiska sexkantiga grill dominerar fronten på i30 och ger bilen ett intryck av styrka och karaktär - egenskaper som du kommit att förvänta dig av Hyundai.

Läs mer

Vad kan vätgas göra för miljön? H 2. Skåne. Vi samverkar kring vätgas i Skåne!

Vad kan vätgas göra för miljön? H 2. Skåne. Vi samverkar kring vätgas i Skåne! H 2 Skåne Vi vill öka den skånska tillväxten inom miljöteknikområdet och med stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden arbetar vi i projektet Vätgassamverkan i Skåne. Genom nätverkande och gemensamma

Läs mer

Motor Bränsle Drivning Växellåda Utrustningsnivå

Motor Bränsle Drivning Växellåda Utrustningsnivå Produktfakta KONA Modellprogram Motor Bränsle Drivning Växellåda Utrustningsnivå 1.0 T-GDi Bensin Framhjulsdriven (2WD) Manuell, 6-växlad Life /Trend/Premium 1.6 T-GDi Bensin Framhjulsdriven (2WD) Automat,

Läs mer

Bygg din bil, Steg 5. Sammanfattning

Bygg din bil, Steg 5. Sammanfattning Bygg din bil, Steg 5. Sammanfattning Skriv ut sida Modell: Saab 9-3 SportCombi 2.0t BioPower 200 hk SEK 291 800 Exteriör & Interiör: Jet Black SEK 6 900 Läder/textilklädsel "Sport", Black Lättmetallfälg

Läs mer

Det handlar om hybrid. HybrId systemet

Det handlar om hybrid. HybrId systemet Det handlar om hybrid HybrId systemet det HaNdLar Om HybrId sedan 2003 geesinknorba erbjuder hybridsystem för sina geesinknorba baklastare. under 2009 vann Hybrid plug-in systemet CIWm recycling Award

Läs mer

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Bränslen/energi Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Vad driver utvecklingen mot en miljövänligare fordonsflotta? Medelhavsklimatet kommer en meter närmare varje timme.

Läs mer

Nya motorversioner Euro 5

Nya motorversioner Euro 5 Nya Ducato Kära återförsäljare, Sedan lanseringen 1981är Ducato en av de ledande inom 2G-segmentet och presenterar ständigt uppdaterade och innovativa funktioner. Den nya versionen av Ducato erbjuder ett

Läs mer

Premiär för nya Hyundai

Premiär för nya Hyundai Premiär för nya Hyundai En dynamisk filosofi. Tre elektriska tolkningar. hybrid laddhybrid el Räckvidd på el: Begränsad CO2: 79 g/km *) Räckvidd på el: >50 km CO2: 32 g/km *) Räckvidd på el: >250 km Inga

Läs mer

Volvo Personvagnar AB

Volvo Personvagnar AB Volvo Personvagnar AB C30 Electric Annelie Gustavsson, Produkt chef Page 1 Drive towards zero Varför elektrifiering C30 Electric Utmaningar Page 2 Drive Towards Zero Vision : Att konstruera bilar som inte

Läs mer

WLTP. Worldwide harmonised Light vehicles Test Procedure

WLTP. Worldwide harmonised Light vehicles Test Procedure WLTP Worldwide harmonised Light vehicles Test Procedure Vad är WLTP? WLTP står för Worldwide harmonised Light vehicles Test Procedure som är den nya mätmetoden för laboratorietester av bilars bränsleförbrukning

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR OM PRIUS LADDHYBRID

FRÅGOR OCH SVAR OM PRIUS LADDHYBRID FRÅGOR OCH SVAR OM PRIUS LADDHYBRID INTRODUKTION 1. Hur fungerar Prius Laddhybrid? Prius Laddhybrid tillhör gruppen Plug-in Hybrid Electric Vehicles (PHEV) och är en laddbar parallellhybrid. I en parallellhybrid

Läs mer

Nästa Toyota Prius är här. Följ med!

Nästa Toyota Prius är här. Följ med! Customersonly B - Porto Betalt Nästa Toyota Prius är här. Följ med! miljö innovation + ekonomi På Toyota har vi en nollvision om utsläpp. Vi arbetar för att våra bilar inte ska ha några farliga utsläpp

Läs mer

TACK FÖR ATT DU KÖR EN TOYOTA PRIUS.

TACK FÖR ATT DU KÖR EN TOYOTA PRIUS. TACK FÖR ATT DU KÖR EN TOYOTA PRIUS. Skandinaviens mest nöjda bilägare i mellanbilsklassen kör Toyota Prius 2007-2010. - AUTOINDEX 2011 Hybridåret 2012. Smygpremiär 3 X Prius. Som Priusägare är du redan

Läs mer

VOLVO S60 & V60 DRIV. Tillägg till instruktionsbok

VOLVO S60 & V60 DRIV. Tillägg till instruktionsbok VOLVO S60 & V60 DRIV Tillägg till instruktionsbok Om detta tillägg Denna trycksak Denna bruksanvisning är ett kompletterande tillägg till bilens ordinarie instruktionsbok. Volvo Personvagnar AB Tillägget

Läs mer

Kör ekonomiskt utan att ge avkall på effektiviteten

Kör ekonomiskt utan att ge avkall på effektiviteten Kör ekonomiskt utan att ge avkall på effektiviteten De nya transportbilarsmodellerna håller priserna och kostnaderna i styr Volkswagen utvecklar sina transportbilar så att de i allt högre grad ska beakta

Läs mer

FORSKNING & UTVECKLING

FORSKNING & UTVECKLING FORSKNING & UTVECKLING Forskningscentrum för framtidens miljöbilar REDUKTION Effektiv körning minskar bränsleförbrukning MILJÖKOMPENSATION Kompensation av dina CO2-utsläpp KIA Navigate: Tre vägar till

Läs mer

Vi föreslår istället ett nytt koncept som man kan kombinera med dagens system så att övergången från gårdagen till morgondagen inte blir så radikal.

Vi föreslår istället ett nytt koncept som man kan kombinera med dagens system så att övergången från gårdagen till morgondagen inte blir så radikal. Förbränningsmotorns utsläpp av koldioxid, CO2, påverkar klimatet negativt. Vi försöker minska användandet av våra bilar för att komma bort från problemet. Vi föreslår istället ett nytt koncept som man

Läs mer

Bränsleceller - Framtid eller återvändsgränd?

Bränsleceller - Framtid eller återvändsgränd? Bränsleceller - Framtid eller återvändsgränd? Dr. Maria Saxe, ÅF Energi- och systemanalys Agenda Vad är en bränslecell? Vilka sorter finns och vilka bränslen kan användas? Bränslecellsystem i energisystem.

Läs mer

Elbilsladdning med HALOWallbox

Elbilsladdning med HALOWallbox Elbilsladdning med HALOWallbox NEWEL har nu färdigställt installationen av infrastruktur för elbilsladdning hos er. Vi vill gratulera till er nya anläggning som tar oss ett steg närmare till en fossilfri

Läs mer

Laddad för en ny vardag.

Laddad för en ny vardag. Modellbroschyr Laddad för en ny vardag. Ett knapptryck och du kör på el. Det innebär minskad miljöpåverkan, eftersom du inte släpper ut några avgaser. Du kan också välja att njuta av friheten som en bensinmotor

Läs mer

Jeep Compass MY12 Standardutrustning/Tillval/Tekniska specifikationer

Jeep Compass MY12 Standardutrustning/Tillval/Tekniska specifikationer Standardutrustning/Tillval/Tekniska specifikationer Nr 1/2011 Gäller från Modellprogram Gäller fr. o. m. Versioner Compass 4x2 2.0 156hk Compass 4x4 2.4 170hk CVT2 Compass 4x4 2.2 CRD 163hk Modellprogram

Läs mer

Vill du veta mer? www.briggsandstratton.se 08-449 56 30 info.se@basco.com Box 6057, 141 06 Kungens Kurva

Vill du veta mer? www.briggsandstratton.se 08-449 56 30 info.se@basco.com Box 6057, 141 06 Kungens Kurva Vill du veta mer? www.briggsandstratton.se 08-449 56 30 info.se@basco.com Box 6057, 141 06 Kungens Kurva och 7 sanningar Vad vet du om gräsklippning, motorer och deras påverkan på miljön? I över 100 år

Läs mer

Nu blir transportbilarna elektriska.

Nu blir transportbilarna elektriska. NU! Nu blir transportbilarna elektriska. Cargo e-bike. Det finns många sätt att transportera varor med hjälp av elektriska fordon. Cargo e-bike är en cykel som stöds av elektrisk drivning i farter upp

Läs mer

10 punkter för grönare bilkörning

10 punkter för grönare bilkörning Kampanjen Gör Bilen Grönare syftar till att reducera bilarnas negativa effekt på miljön och hjälpa förarna att tänka och köra grönt. 10 punkter för grönare bilkörning Köp grönt en bil med låga koldioxidutsläpp

Läs mer

Har flyget en framtid. Robert Brandt Maykel Youssef Hassan Khatoun Neama Paul Artinian

Har flyget en framtid. Robert Brandt Maykel Youssef Hassan Khatoun Neama Paul Artinian Har flyget en framtid Robert Brandt Maykel Youssef Hassan Khatoun Neama Paul Artinian Inledning Hur kommer det gåg för r flyget i framtiden? Hur tacklar myndigheter och flygbolag problemet? Hur fungerar

Läs mer

ECOSPORT Ecosport_17.5MY_MAIN_V5_Master.indd BC66-FC67 Ecosport_17_5MY_MAIN_V5_SWE_SE.indd BC66-FC68 08/12/ :54:50 03/01/ :05:44

ECOSPORT Ecosport_17.5MY_MAIN_V5_Master.indd BC66-FC67 Ecosport_17_5MY_MAIN_V5_SWE_SE.indd BC66-FC68 08/12/ :54:50 03/01/ :05:44 ECOSPORT Skapa din perfekta EcoSport. Vilken är din favoritkombination? Du kan välja mellan många olika färgkombinationer. I tabellen nedan visas vilka färgtillval för kontrastfärgat tak+, bakre spoiler

Läs mer

1. Förklara på vilket sätt energin från solen är nödvändig för alla levande djur och växter.

1. Förklara på vilket sätt energin från solen är nödvändig för alla levande djur och växter. FACIT Instuderingsfrågor 1 Energi sid. 144-149 1. Förklara på vilket sätt energin från solen är nödvändig för alla levande djur och växter. Utan solen skulle det bli flera hundra minusgrader kallt på jorden

Läs mer

Simrishamn, VPS, David Weiner, dweiner Utfärdardatum: 2011-08-19 Sida 1

Simrishamn, VPS, David Weiner, dweiner Utfärdardatum: 2011-08-19 Sida 1 Sida 1 Miljöpåverkan från transporter Vilka är alternativen Volvos miljöbilar Elsattsningen One Tonne Life Säkerhet i alla faser Sida 2 Utställda bilar C30 DRIVe (115 hk) Bränsleförbrukning 0,38 l/mil

Läs mer

Bad Boy MTV. Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården

Bad Boy MTV. Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården Bad Boy MTV Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården 5 starka skäl för Bad Boy Marknadens starkaste stål i svetsad konstruktion 4-punkts fjädring och stelbakaxel Rå motorstyrka el eller bensin Körkomfort

Läs mer

Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet!

Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet! Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet! 2 Elbilarna kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet elfordon ökat med över 140 procent i Sverige.

Läs mer

BMW X5. När Sheer du älskar. www.bmw.com. allt annat än statisk elektricitet.

BMW X5. När Sheer du älskar. www.bmw.com. allt annat än statisk elektricitet. Annons Hela denna bilaga är en annons från BMW Annons BMW The all-new i BMW X5 www.bmw.com När Sheer du älskar Driving att köra Pleasure allt annat än statisk elektricitet. BILEN SOM ÄR BYGGD AV KOL ISTÄLLET

Läs mer

Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se

Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se Vi tror att el kommer att vara ett självklart drivmedel för bilar i framtiden Elbil Dalarna

Läs mer

7 ÅRS. Världsrekord i bränsleförbrukning

7 ÅRS. Världsrekord i bränsleförbrukning 02 Kia Optima Hybrid Världsrekord i bränsleförbrukning 7 ÅRS NYBILS- GARANTI 7 års nybilsgaranti Nybilsgaranti 7 år/15 000 mil. Giltig i EU (även Norge, Schweiz, Island och Gibraltar) och enligt lokala

Läs mer

KOMBI-8. Produktfakta

KOMBI-8. Produktfakta KOMBI-8 Produktfakta MODELLPROGRAM MOTOR DRIVMEDEL VÄXELLÅDA UTRUSTNINGSNIVÅ LAGERFÖRD 2.5 CRDi (136 hk) Diesel Manuell 6-vxl Select Ja 2.5 CRDi (136 hk) Diesel Manuell 6-vxl Comfort Ja 2.5 CRDi (170 hk)

Läs mer

Genväg till energilösningar.

Genväg till energilösningar. Flytande naturgas för lastbilar Flytande naturgas som bränsle för lastbilar. Genväg till energilösningar. 2 Flytande naturgas för lastbilar Flytande naturgas den nya energikällan för lastbilar. Ett perfekt

Läs mer

TRAFIKDAGE 2018, ÅLBORG ÅSE BYE, PROJEKTLEDARE BLUE MOVE

TRAFIKDAGE 2018, ÅLBORG ÅSE BYE, PROJEKTLEDARE BLUE MOVE TRAFIKDAGE 2018, ÅLBORG ÅSE BYE, PROJEKTLEDARE BLUE MOVE Mål The Blue Move for Green Economy skall främja användningen av vätgas från förnybar energi genom att utveckla och öka kunskapen om affärsmodeller

Läs mer

Lancia Voyager Standardutrustning/Tillval/Tekniska specifikationer

Lancia Voyager Standardutrustning/Tillval/Tekniska specifikationer Standardutrustning/Tillval/Tekniska specifikationer Nr 3/2012 Gäller från 2012-04-16 Modellprogram Gäller fr. o. m. 2012-04-16 Versioner Bensin: Voyager 3.6 283hk Voyager 3.6 283hk Diesel: Voyager 163hk

Läs mer

Pressen hyllar nya Passat GTE

Pressen hyllar nya Passat GTE Pressen hyllar nya Passat GTE En laddhybrid har nog aldrig varit så attraktiv som nu. Bytbil.com, 28 augusti Grönare mil med bil är svårt att finna i den här populära klassen. TT (Nyhetsbyrå), november

Läs mer

Klarar mer än en miljon skruvdragningar.

Klarar mer än en miljon skruvdragningar. BYGG Klarar mer än en miljon skruvdragningar. FEIN gipsskruvdragare med och utan sladd. ASCT 18 M: mer än 2300 skruvdragningar per batteriladdning! Nyhet för gipsdragning. FEIN ASCT 14 och 18. FEIN är

Läs mer

Många lastbilar är till synes lika. Men inte Volvo FH16! Den har ett antal andra dimensioner som ingen annan lastbil har. Massivt vridmoment som fl

Många lastbilar är till synes lika. Men inte Volvo FH16! Den har ett antal andra dimensioner som ingen annan lastbil har. Massivt vridmoment som fl VOLVO FH16 MER ÄN PRESTANDA Många lastbilar är till synes lika. Men inte Volvo FH16! Den har ett antal andra dimensioner som ingen annan lastbil har. Massivt vridmoment som fl yttar bil och last oavsett

Läs mer

EKONOMISK OCH EFFEKTIV. PONSSE BEAver

EKONOMISK OCH EFFEKTIV. PONSSE BEAver EKONOMISK OCH EFFEKTIV PONSSE BEAver En allsidig liten skördare som är ett riktigt kraftpaket Mångsidiga PONSSE Beaver är perfekt lämpad för avverkning från första gallringen till slutavverkning. PONSSE

Läs mer

GM Europe. GM på Paris Bilsalong 2008 ÅTTA PREMIÄRER PLUS MILJÖPOSITIV BILTEKNIK

GM Europe. GM på Paris Bilsalong 2008 ÅTTA PREMIÄRER PLUS MILJÖPOSITIV BILTEKNIK GM Europe General Motors Europe AG Stelzenstrasse 4 P.O. Box CH-8152 Glattbrugg Switzerland GM på Paris Bilsalong 2008 ÅTTA PREMIÄRER PLUS MILJÖPOSITIV BILTEKNIK 5 världspremiärer: o Chevrolet Cruze o

Läs mer

Storhet i en liten bil.

Storhet i en liten bil. Modellbroschyr 2 Storhet i en liten bil. Nya i10 vänder upp och ner på alla tidigare föreställningar om bilar i den här klassen. Den är tuff, rymlig och rolig att köra med imponerande utrustning och överlägsna

Läs mer

Transportsektorn - Sveriges framtida utmaning

Transportsektorn - Sveriges framtida utmaning Harry Frank Energiutskottet KVA Transportsektorn - Sveriges framtida utmaning Seminarium 2 dec 2010 Harry Fr rank KVA - 1 12/3/2010 0 Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien rank KVA - 2 Förenklad energikedja

Läs mer

En systemsyn på energieffektiva transporter. Lars Nilsson Miljödirektör Vägverket 2009-05-22

En systemsyn på energieffektiva transporter. Lars Nilsson Miljödirektör Vägverket 2009-05-22 En systemsyn på energieffektiva transporter. Lars Nilsson Miljödirektör Vägverket Vägverket 1 gram/km 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 1985 Bensin (utan katalysator) 1985 Diesel 2005 Bensin (Euro 2005 Diesel (Euro

Läs mer

TALENTO A PRO LIKE YOU.

TALENTO A PRO LIKE YOU. A PRO LIKE YOU www.fiatprofessional.se Kundtjänst CIAO FIA IAT Utrustning och tillval kan skilja sig beroende på olika marknads eller lagkrav. Data i denna publikation är endast indikativ. FCA förbehåller

Läs mer

Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer

Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer 2 elfordonen kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet elfordon ökat med över 140 procent i Sverige. Överallt dyker nya

Läs mer

SMARTA PROFESSIONELLA ELFORDON

SMARTA PROFESSIONELLA ELFORDON SMARTA PROFESSIONELLA ELFORDON 1 Elfordon blir mer användbara: Tysta, kompakta och miljövänliga. 2 VI GÖR JOBBET Utan tvekan, vår framtida mobilitet och sätt att arbeta är beroende av eldrivna fordon.

Läs mer

Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt

Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt 2 Välj eller Mycket har hänt i teknikväg de senaste åren en utveckling som gjort det både enklare och billigare att ladda

Läs mer

BMW i. När du älskar att köra NYA. BMW i.

BMW i. När du älskar att köra NYA. BMW i. BMW i När du älskar att köra NYA BMW i. KRAFTEN I UTVECKLINGEN. Utveckling handlar inte om kompromisser. Utan om ett speciellt förhållningssätt, när det gäller att utforska gränserna för det möjliga och

Läs mer

Miljövänligt låter bättre. Ensto Chago Laddningslösningar för elbilar

Miljövänligt låter bättre. Ensto Chago Laddningslösningar för elbilar Miljövänligt låter bättre Ensto Chago Laddningslösningar för elbilar Ensto Chago Miljövänligt låter bättre Vad är det första som slår dig när du möts av en stadsmiljö med bara elfordon? Att trafiken är

Läs mer

Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2008, 102 med tillägg den 26 oktober 2009, 145.

Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2008, 102 med tillägg den 26 oktober 2009, 145. Taxa för parkering Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2008, 102 med tillägg den 26 oktober 2009, 145. För parkering på allmän plats inom de områden som markerats på den karta som ingår som bilaga

Läs mer

fiat DOBLO` Teknisk data

fiat DOBLO` Teknisk data fiat DOBLÒ Teknisk data FIAT Doblò Teknisk data BENSINMOTORER Antal cylindrar, position 4, rak, tvärställd fram Cylindervolym (cm 3 ) 1368 Utsläppsklass Euro 6 Kompressionsförhållande 11:01 Max effekt:

Läs mer

TAKE CO 2 NTROL RIGHT HERE. RIGHT NOW.

TAKE CO 2 NTROL RIGHT HERE. RIGHT NOW. TAKE CO 2 NTROL RIGHT HERE. RIGHT NOW. Hållbara Transporter Utmaningen och Scanias mål Johan Améen Alternative fuels Regional Manager Sales, Trucks VATTEN LUFT Vad är egentligen ett ton CO 2? 10 m diameter

Läs mer

Ett laddningsbart batteri, Duracell NiMH size AA, är märkt 2050 mah samt 1,2V.

Ett laddningsbart batteri, Duracell NiMH size AA, är märkt 2050 mah samt 1,2V. H:1 Ett laddningsbart batteri, Duracell NiMH size AA, är märkt 2050 mah samt 1,2V. Med scopemeter och några yttre motstånd mäts ett antal punkter (I, U). Mätningarna ritas in i ett UI-diagram och en ekvivalent

Läs mer

Suverän offroad prestanda Lång fjädringsväg Hög markfrigång Övre A-armar smidda i aluminium Låg vikt Lättmanövrerad Utmärkt balans och stabilitet

Suverän offroad prestanda Lång fjädringsväg Hög markfrigång Övre A-armar smidda i aluminium Låg vikt Lättmanövrerad Utmärkt balans och stabilitet FUN TO RIDE I kommer innovationen från vår passion att göra ATV-körandet bekvämt och roligt. Vi har byggt den mest innovativa ATV som du kommer att njuta av att åka på. Framtidens ATV har blivit utrustad,

Läs mer

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad www.nyavagvanor.se Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Om du ännu inte har börjat fundera på växthuseffekten kan det vara dags

Läs mer

NYA MEGANE GT RENAULT DRIVE THE CHANGE

NYA MEGANE GT RENAULT DRIVE THE CHANGE NYA RENAULT MEGANE GT DRIVE THE CHANGE DESIGNA DITT LIV EN DESIGN SOM VISAR VÄGEN FRAMÅT. ETT TYDLIGT STÄLLNINGSTAGANDE: EN LOGOTYP SOM STÅR UT, IÖGONFALLANDE FORMER, LED-VARSELLJUS SOM MARKERAR FRONTEN

Läs mer

Spara pengar och på miljön. med lågemissionsbilar

Spara pengar och på miljön. med lågemissionsbilar Spara pengar och på miljön med lågemissionsbilar Parkeringsrabatt för lågemissionsbilar Du får en rabatt på 50 procent på din parkeringsavgift i Helsingfors ifall du äger en personbil som uppfyller kriterierna

Läs mer

Bilismens miljöproblem. Fil. Dr. Per Kågeson Bil Sweden Almedalen 2007

Bilismens miljöproblem. Fil. Dr. Per Kågeson Bil Sweden Almedalen 2007 Bilismens miljöproblem Fil. Dr. Per Kågeson Bil Sweden Almedalen 2007 Många typer av miljöpåverkan Avgasemissioner Buller Slitagepartiklar Klimatpåverkan Markanvändning, barriäreffekter och landskapspåverkan

Läs mer

B - Porto Betalt PREMIÄR FÖR HAR NYA YARIS PREMIÄRHELG 22-23 OKTOBER? - YAPP! CUSTOMERSONLY

B - Porto Betalt PREMIÄR FÖR HAR NYA YARIS PREMIÄRHELG 22-23 OKTOBER? - YAPP! CUSTOMERSONLY B - Porto Betalt PREMIÄR FÖR NYA YARIS! CUSTOMERSONLY HAR NYA YARIS PREMIÄRHELG 22-23 OKTOBER? - YAPP! Ny dynamisk och sportig design. Stopp- & startteknik och Optimal Drive håller både utsläpp och kostnader

Läs mer

EN MÄNNISKONÄRA BIL FÖR DEN PASSIONERADE

EN MÄNNISKONÄRA BIL FÖR DEN PASSIONERADE 2 FÖRAREN I CENTRUM EN MÄNNISKONÄRA BIL FÖR DEN PASSIONERADE Giulietta är först och främst en Alfa Romeo-bil. Designad helt och hållet för personen sätter den föraren i centrum för total kontroll över

Läs mer

Volvo Cars Electrification Strategy

Volvo Cars Electrification Strategy Volvo Car Corporation - Elektrifieringsstrategi Volvo Cars Electrification Strategy Presentation 24 November, 2009 Paul Gustavsson Anders WahlénDirector of Electrification Strategy at Volvo Cars Miljötalesman

Läs mer

Trendimport AB Showroom: Ryssviksvägen 2, Stockholm. Pumpvägen 7, Höör Tel: 08-522 168 50 Mail: kontakt@investliving.se www.investliving.

Trendimport AB Showroom: Ryssviksvägen 2, Stockholm. Pumpvägen 7, Höör Tel: 08-522 168 50 Mail: kontakt@investliving.se www.investliving. Trendimport AB Showroom: yssviksvägen 2, Stockholm. Pumpvägen 7, Höör Tel: 08-522 68 50 Mail: kontakt@investliving.se Med reservation för tryckfel och konstruktionsändringar som vi ej kan råda över. Vid

Läs mer

Instruktion. E-Green Medio

Instruktion. E-Green Medio Instruktion E-Green Medio Innehållsförteckning 1. Introduktion... 3 2. Produktbeskrivning... 4 2.1 Ramnummer... 4 3. Funktioner/inställningar... 5 3.1 Batteri -/felindikator... 5 3.2 Assistans funktion...

Läs mer

dagar utan kontaktuttag! Den bästa mobila energiförsörjningen HUSBIL BÅT STUGA

dagar utan kontaktuttag! Den bästa mobila energiförsörjningen HUSBIL BÅT STUGA 365 dagar utan kontaktuttag! Den bästa mobila energiförsörjningen HUSBIL BÅT STUGA HUSBIL BÅT STUGA En EFOY COMFORT laddar upp ditt förbrukningsbatteri helautomatiskt. Detta garanterar att du alltid har

Läs mer

Volkswagen Group Sverige Satsningar på hållbar mobilitet. Stefan Nygren

Volkswagen Group Sverige Satsningar på hållbar mobilitet. Stefan Nygren Volkswagen Group Sverige Satsningar på hållbar mobilitet Stefan Nygren e-mobility Group Manager Borlänge 20 april 2014 Globala megatrender påverkar hela mänskligheten, speciellt vår mobilitet Global uppvärmning

Läs mer

NYA CITROËN C4 CACTUS

NYA CITROËN C4 CACTUS NYA CITROËN C4 CACTUS Produktfakta Från 12 december 2014 TEKNISK SPECIFIKATION BENSIN MOTOR PureTech 82 PureTech 110 S&S Bränsletyp Bensin, blyfri 95 oktan Bensin, blyfri 95 oktan Antal cylindrar 3 3 Antal

Läs mer

CITROËN C4 CACTUS. Produktfakta. Från 25 januari 2016. Bilen på bilden är extra utrustad

CITROËN C4 CACTUS. Produktfakta. Från 25 januari 2016. Bilen på bilden är extra utrustad CITROËN C4 CACTUS Produktfakta Från 25 januari 2016 Bilen på bilden är extra utrustad TEKNISK SPECIFIKATION BENSIN MOTOR PureTech 82 PureTech 82 ETG (1) PureTech 110 S&S Bränsletyp Bensin, blyfri 95 oktan

Läs mer

Konsten att bli en omtänksam, grön och smart bilist. Kampanjen för ett vettigare sätt att röra sig i trafiken

Konsten att bli en omtänksam, grön och smart bilist. Kampanjen för ett vettigare sätt att röra sig i trafiken Konsten att bli en omtänksam, grön och smart bilist. Kampanjen för ett vettigare sätt att röra sig i trafiken Att köra en stor stadsjeep istället för vanlig bil under ett år, ger upphov till lika stort

Läs mer

2,761 L Med nedfällda baksäten

2,761 L Med nedfällda baksäten TOURNEO CONNECT FORD TOURNEO CONNECT Färger och klädselvarianter FORD TOURNEO CONNECT Mått Tourneo Connect Grand Tourneo Connect Längd 4 418 mm Längd 4 818 mm Bredd 2 137 mm Bredd 2 137 mm Höjd 1 852 mm

Läs mer

Detta är en ny serie ribbåtar med dubbelbotten vilket innebär att båtarna har en plan durk. Dessutom finns ett stuvutrymme i fören.

Detta är en ny serie ribbåtar med dubbelbotten vilket innebär att båtarna har en plan durk. Dessutom finns ett stuvutrymme i fören. Way of Life! 2008 För sommarens utflykter och familjenöjen är Suzumar gummibåtar utmärkta. Dessa suveränt smidiga båtmodeller kombinerade med Suzukis 4-takts utombordsmotorer blir enkla att handha och

Läs mer

7 43 N, 119 05. Bränslecellsystem VeGA OBEROENDE ELFÖRSÖRJNING NÄRSOMHELST? PRECIS VAR NI VILL. NU TILL FÖRSÄLJNING! Bättre komfort på resan

7 43 N, 119 05. Bränslecellsystem VeGA OBEROENDE ELFÖRSÖRJNING NÄRSOMHELST? PRECIS VAR NI VILL. NU TILL FÖRSÄLJNING! Bättre komfort på resan 7 43 N, 119 05 OBEROENDE ELFÖRSÖRJNING NÄRSOMHELST? PRECIS VAR NI VILL. NU TILL FÖRSÄLJNING! Bränslecellsystem VeGA Bättre komfort på resan Bekännelse till större frihet Gör Er oberoende av elnätet Orörda

Läs mer

Bygg din bil, Steg 5. Sammanfattning

Bygg din bil, Steg 5. Sammanfattning Bygg din bil, Steg 5. Sammanfattning Skriv ut sida Modell: Saab 9-5 SportCombi 2.3t BioPower 210 hk SEK 290 900 Exteriör & Interiör: Carbon Grey SEK 7 500 Läderklädsel Griffin Sport 2-ton, Black/Grey K56

Läs mer

Emotion BMW i8 Den kilformade sportbilsilhuetten s ä n d e r o m g i v n i n g e n e n t y d l i g s i g n a l :

Emotion BMW i8 Den kilformade sportbilsilhuetten s ä n d e r o m g i v n i n g e n e n t y d l i g s i g n a l : Nu är framtiden här. En sportbil med bokstavligt talat elektrifierande egenskaper. En unik drivlina som saknar motstycke. Sportig körupplevelse med blixtrande respons. Extremt innovativ design tar aerodynamiken

Läs mer

AIR COMPRESSORS ROLLAIR

AIR COMPRESSORS ROLLAIR AIR COMPRESSORS ROLLAIR 380-430 - 480 RLR 380-430-480: Tillförlitlighet och effektivitet Under många år har Worthington Creyssensac utvecklat nya produkter och förbättrat deras konstruktion och prestanda

Läs mer

Framtidens transporter sker med biogas och el

Framtidens transporter sker med biogas och el E.ON Sustainable Mobility Framtidens transporter sker med biogas och el Hållbara transporter kräver ett helhetsgrepp Sustainable Mobility är vår satsning på hållbara transportlösningar. De utgörs av de

Läs mer

Kompakta mått stor personlighet

Kompakta mått stor personlighet 02 Kompakta mått stor personlighet Liten bil som gör stort intryck Med nya Kia Picanto får du en bil med stil och personlighet. Trots det lilla formatet bjuder den på en elegans och komfort som man inte

Läs mer

Rätt bilval idag och imorgon. Sten Forsberg

Rätt bilval idag och imorgon. Sten Forsberg Rätt bilval idag och imorgon Sten Forsberg Volkswagen kommer att sluta med förbränningsmotorer Produktionsstart för den sista nya plattformen för förbränningsmotorer Volkswagen slutar sälja bilar med förbränningsmotorer

Läs mer

Anvisning till: Riktlinjer för inköp av personbilar. Enköpings kommun

Anvisning till: Riktlinjer för inköp av personbilar. Enköpings kommun Anvisning till: Riktlinjer för inköp av personbilar Enköpings kommun Denna vägledning till dokumentet Riktlinjer för inköp av personbilar i Enköpings kommun ger en djupare förklaring till de olika skrivningarna

Läs mer

SMIDIG OCH EFFEKTIV GALLRING. PONSSE fox

SMIDIG OCH EFFEKTIV GALLRING. PONSSE fox SMIDIG OCH EFFEKTIV GALLRING PONSSE fox PONSSE FOX-SKÖRDAREN JÄMN PRODUKTIVITET PONSSE Fox-skördaren har den senaste tekniken och tillförlitliga baslösningar för utmärkt övergripande effektivitet. En innovativ

Läs mer

Provkör och njut vårt sparprogram.

Provkör och njut vårt sparprogram. Vårt sparprogram, innehåll: Modell Effekt Br. förbr. CO 2 /km Pris från Audi A3 1.6 TDIe 105 hk/250 Nm 4,1 l/100 km 109 g 206.800 kr Audi A3 1.6e 102 hk/148 Nm 6,8 l/100 km* 162 g* 187.500 kr Audi A4 2.0

Läs mer

Ett genombrott för gasdrivna, tunga lastbilar

Ett genombrott för gasdrivna, tunga lastbilar NYA VOLVO METANDIESEL Ett genombrott för gasdrivna, tunga lastbilar Kommer dina lastbilar att hålla ditt företag konkurrenskraftigt i morgon? Två stora utmaningar Ditt företag står säkert väl rustat för

Läs mer

Framtidens miljöbilar

Framtidens miljöbilar Framtidens miljöbilar Namn: William Skarin Datum: 2015-03-02 Klass: TE14B Gruppmedlemmar: Christian, Mikael, Linnea och Simon. Handledare: David, Björn och Jimmy. Abstract The aim of this study is to describe

Läs mer

Vill du vara fri och ha samma tillgång till el som hemma?

Vill du vara fri och ha samma tillgång till el som hemma? Vill du vara fri och ha samma tillgång till el som hemma? EFOY COMFORT 365 dagar utan stickkontakt EFOY COMFORT. Den helautomatiska, tysta elförsörjningen på alla platser, i alla väder och under alla årstider.

Läs mer

Elbilens utmaningar och möjligheter. Per Kågeson Nature Associates 2010-11-25

Elbilens utmaningar och möjligheter. Per Kågeson Nature Associates 2010-11-25 Elbilens utmaningar och möjligheter Per Kågeson Nature Associates 2010-11-25 Verkningsgrad hos elbil % Transmissionsförluster på nätet 8 Förluster vid laddning av batterierna 5 Batteriernas självurladdning

Läs mer

51 40 N, 116 27 W KORREKT PARKERING? PRECIS VAR NI VILL. Manöversystem Truma Mover. Nyhet: Mover TE R4

51 40 N, 116 27 W KORREKT PARKERING? PRECIS VAR NI VILL. Manöversystem Truma Mover. Nyhet: Mover TE R4 51 40 N, 116 27 W KORREKT PARKERING? PRECIS VAR NI VILL. Nyhet: Mover TE R4 Manöversystem Enkel och bekväm resa Med Truma blir varje utflykt en semester De bästa platserna är ofta de mest svårtillgängliga.

Läs mer

Riktlinjer för inköp av personbilar i Enköpings kommun

Riktlinjer för inköp av personbilar i Enköpings kommun Bilden ur Enköpings kommuns grafiska riktlinjer - Grafisk profil. Riktlinjer för inköp av personbilar i Enköpings kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2011-03-07, KS2011/106 Omfattning och syfte Riktlinjerna

Läs mer

Ideen bewegen mehr PRODUKTÖVERSIKT REHABTEKNIK TRANSPORTTEKNIK MEDICINTEKNIK

Ideen bewegen mehr PRODUKTÖVERSIKT REHABTEKNIK TRANSPORTTEKNIK MEDICINTEKNIK Ideen bewegen mehr > PRODUKTÖVERSIKT REHABTEKNIK TRANSPORTTEKNIK MEDICINTEKNIK Våra rehabprodukter AAT Alber Antriebstechnik GmbH Ehestetter Weg 11 72458 Albstadt Tel: 0 74 31.12 95-0 Fax: 12 95-35 www.aat-online.de

Läs mer

Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto

Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto Isfria rutor och behagligt uppvärmd kupé för alla! Sätt dig i bilen, njut av hur bra det känns och kör iväg så härlig kan vintern vara för alla bilförare om

Läs mer

Kapitel 6. Termokemi. Kapaciteten att utföra arbete eller producera värme. Storhet: E = F s (kraft sträcka) = P t (effekt tid) Enhet: J = Nm = Ws

Kapitel 6. Termokemi. Kapaciteten att utföra arbete eller producera värme. Storhet: E = F s (kraft sträcka) = P t (effekt tid) Enhet: J = Nm = Ws Kapitel 6 Termokemi Kapitel 6 Innehåll 6.1 6.2 6.3 6.4 Standardbildningsentalpi 6.5 Energikällor 6.6 Förnyelsebara energikällor Copyright Cengage Learning. All rights reserved 2 Energi Kapaciteten att

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL E-GREEN MEDIO: P SERIE

ANVÄNDARMANUAL E-GREEN MEDIO: P SERIE ANVÄNDARMANUAL E-GREEN MEDIO: P SERIE 1. Introduktion Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Produktbeskrivning 2.1 Ramnummer 3. Funktioner/innställningar 3.1 Batteri -/felindikator 3.2 Assistans funktion

Läs mer

TILLBEHÖR transportbilar

TILLBEHÖR transportbilar TILLBEHÖR transportbilar BIPPER PARTNER EXPERT BOXER Bipper 1 2 12 13 14 1. farthållare Hjälper dig att hålla konstant och rätt hastighet. Förbättrar komfort och bränsleekonomi särskilt vid längre bilfärder.

Läs mer

NY INNOVATIV & ROBUST SOPMASKIN. MC 130 - En maskin som gör skillnad PROFESSIONAL MARKVÅRDSMASKIN

NY INNOVATIV & ROBUST SOPMASKIN. MC 130 - En maskin som gör skillnad PROFESSIONAL MARKVÅRDSMASKIN NY INNOVATIV & ROBUST SOPMASKIN MC 130 - En maskin som gör skillnad PROFESSIONAL MARKVÅRDSMASKIN VÅR NYA MC 130 - EN SOPMASKIN FÖR ALLA När Kärcher Belos som är marknadsledare inom två områden med sina

Läs mer